čtvrtek 9. února 2012

Lid si to přeje

Český Senát schválil přímou volbu prezidenta přesnou ústavní většinou 49 hlasů. 22 senátorů bylo proti, čtyři nehlasovali a šest se neúčastnilo ani neúčastí. Osmi z deseti ústavních odborníků se přímá volba prezidenta nezamlouvá. Proč byla tedy přijata?


"Nespatřuji v tomto způsobu volby nic racionálního, ale ctím volební program a respektuji koaliční smlouvu." (Richard Svoboda, předseda klubu senátorů za ODS.)


"Mám obavu, že se prezidentem stane někdo, kdo nebude mít s politikou zkušenosti a snadno se nechá zlákat mocenskými skupinami. Zvedla jsem ruku jen proto, že to byla dohoda v koalici, abychom vyšli vstříc náladám veřejnosti." (Helena Langšádlová, poslankyně a místopředsedkyně TOP 09.)


"Jsme pod velkým mediálním tlakem, že si to lidé přejí. Podle mě to ale není nejdůležitější, jen teď všichni děláme vše pro to, aby nám nezůstal černý Petr v rukách." (Radek Sušil, senátor za ČSSD.)


"Mám velké dilema, chci být loajální vůči straně, ale považuji to za nerozumné." (Veronika Vrecionová, senátorka za ODS.)


"Přímá volba není výsledkem systémové debaty, ale populistického gesta na téma: Lid si to přeje." (Jaroslav Kubera, senátor za ODS.)


"Po letech slibů by odmítnutí přímé volby znamenalo další kapku do přetékající nádoby nespokojenosti.  Přímá volba přinese novou energii, zvýší participaci občanů na politice, zmírní oprávněný pocit odcizeného rozhodování a moci." (Petr Honzejk, šéf rubriky Názory Hospodářských novin,  z nichž jsou čerpány i předcházející citáty.)

Skoro nic to nestojí, skoro nic se nezmění, hlavněže lidi budou spokojení…

Žena Moby Dicka: "Považuju to za hovadinu!"


51 komentářů:

Větší vlastenec řekl(a)...

Vší náš lid chce mít našeho SOUČASNÉHO pokrokového prezidenta V.Klause.
Jenže to není tak jednoduché - podle špatné ústavy, vnucené nám našimi euroamerickými protektory, by V.Klaus už neměl příště kandidovat.
Což je samozřejmě nesmysl - kdo jiný by nás tak krásně vedl zpět k tamtomu na Východě mocnému dubisku, že. To ani J.Paroubek nedovede tak dobře, ani V.Filip.

Takže to prostě musíme udělat po vzoru Velké Rusi - po vzoru Vladimíra Vladimiroviče.
Lid si prostě zvolí našeho Václava POPRVÉ.

A pak se bude tančit všude !

Kopretina řekl(a)...

VV, psala jsem Vám to níže v jiném článku, nejsem žádná Líza, ale kopretina, nebo H.Lukešová (Hana Lukešová), nosím židovské, respektive sionistické jméno, i mí příbuzní mají biblická a nebo slovanská jména, bratra mám Petra (jméno po velkém apoštolovi), dále mám v rodině, dvě Marie, 2 Jany, jmenovkyni tetu Hanu, jednoho Jana, jednu Magdalenu,to jsou všechno biblická jména, zemřelá babička Marie, jméno Marie také nosí má teta a Magdalena...dále nádherná jména slovanská, zemřelý děda byl Ladislav, toto jméno nosí i můj žijící příbuzný, Zdeněk a Zdeňka...takže si to zapamatujte, jsem buď kopretina a nebo Hana Lukešová! Buďte od té lásky, i ten anonymní důvěrný mi nekomolil mé jméno a nedával nějaké hloupé a primitivní (což jistě nejste, nejste ani hlupák, ani primitiv, ale inteligentní člověk) a ponižující přezdívky...

Kopretina řekl(a)...

Jó ještě jsem zapomněla, jeden můj příbuzný nosí krásné jméno David, podle biblického hrdinného krále Davida...Málem bych zapomněla, ještě Lukáš, jméno podle biblického apoštola...

Harpyje řekl(a)...

Tím bych si nebyla tak jistá, Vlastenče. Pan prezident má jiné ambice, než je jenom ceremoniálně významný post prezidenta republiky.
Dobře to charakterizoval jeden diskutér na blogu F. Matějky, zakládajícího člena SSO:

"Se Romane 37a, normálně pletete!
My, že nebudeme mít žádný vliv ve volbách? To co jste napsal níže je nesmysl! Strana Svobodných se v dalších volbách dostane do parlamentu, páč ji bude podporovat náš prezident Klaus a až skončí a povede naší stranu, tak vyhrajeme aj voby a uděláme tady pořádek!"

V této dámě bude mít pan prezident spolehlivého spoluhráče a důstojného pokračovatele. Zde ilustrační video z jejích mladistvých let: http://www.youtube.com/watch?v=znKfOxHxJNE

Kopretina řekl(a)...

SSO se do parlamentu nedostane, pravicové hlasy přebere TOPka, něco zbude ODS, možná se dostanou Lidovci, Věci veřejné jdou od válu a pak nastoupí levice, ČSSD, KSČM a Paroubkova strana a levice všechno smete...
Výkřik Se.Romane 37a na tom nic nemůže změnit...SSO je strana politických zoufalců

Kopretina řekl(a)...

Jana Bobošíková, ta chvíli vedla Českou televizi, no také to byla legrace, Bobošíková, komunista Jiří Janeček, pak je ČT jaká je...A Bobošíková kandidovala za KSČM a pak podporuje "pravičáka" Bátoru, a Bátora ze sebe dělá pravičáka, ale není jim, je jenom nacista, tudíž levičák...

Kopretina řekl(a)...

Vlastenec Ladislav Bátora na vlastenecké přednášce
http://www.youtube.com/watch?v=cDrjKS5tO8k
Bátora na hrad

Schumacher řekl(a)...

Lid má rád iluze že si vládne, že o něčem rozhoduje. Proč mu je nedat, zvlášť když si je zaplatí. Něco to bude stát. Rozpočítáno na hlavu, nebude to tak hrozné, těch pár korun už poddaného nevytrhne a bude mít za ně pocit, že dobře investoval. A hlavně ten pocit že o NĚČEM rozhoduje. Když nemůže rozhodovat o takových pordužnostech jako jsou daně a co se z nich pořídí.

Kopretina řekl(a)...

Já jsem proti přímé volbě jednotlivých věcí, lidé tomu nerozumí, copak nějaký opilec z hospody, který vypije 10 frťanů, není schopný ujít ani krok může o něčem rozhodovat? Houby s octem rozumí a to není případ jen opilců, feťáků a jiných deklasovaných vrstev. I mnozí slušní lidé mnoha věcem nerozumí, mě nevyjímaje a tak nebudu vyřvávat na lesy.

Harpyje řekl(a)...

Takový pěkný bumbrlíček a roztomilý budulínek, jako (nejlepší ministr školství) Dobeš, by byl určitě taky důstojným kandidátem na tento post. Škoda, že nekandiduje. Možná až přespříště.

Kopretina řekl(a)...

Ale Ladislav Bátora je "kapacita", ten má titulů a titulů...většina lidí, tolik titulů nemá...

Ing. Mgr. Bc. Ladislav Bátora, Ph.D.
http://www.denikpolitika.cz/politik/ladislav-batora/zivotopis

A jeho vědecká tvorba...A Vy jste na něho byla taková zlá a nevážila si jeho intelektu :-))) Přidala jste se k honu na Bátoru :-))) Bátory a Semína se bojím a bojím se i na Psu zmínit jejich jména, Bátora je zaragistrovaný a Semín na Psu publikuje a nechci si rozhněvat pana redaktora...Ne vždy formální vzdělání rozhoduje o charakteru člověka. Paní Varadínková mě přesvědčovala, že Bátora není žádný antisemita, ale je...Nebudu se účastnit něčeho tak hnusného...Na nacistické, komunistické nebo islamistické přednášky bych nikdy nešla...Hanbou bych se musela propadnout...Slušnou kandidátkou by byla Miroslava Němcová, jenomže lidi se na ní pošklebují, že má jenom maturitu...Přemysl Sobotka by se mi také líbil na Hradě a to bez ironie...Přemek je prima...Tedy jeho názory...Podporuje Izrael, to je hlavní, podle čeho soudím člověka, na prvním místě je to, je-li sionistou a nebo ne, ale nejede vyloženě na bázi primitivního antiislamismu...Na muslimy je nutné dávat si pozor, ale řeči, že jim zboříme mešity, jsou hloupé...

Schumacher řekl(a)...

Kopretino, to je zajímavé kriterium pro výběr prezidenta. Představuji si, že třeba právě teď v Izraeli, probíhá vášnivá debata na "Rabínově doupěti" a Chryzantéma propaguje názor, že člověka je třeba hodnotit především podle toho jakým je "čechonistou" a jaký má názor na "Benešovy dekrety", a že to je pro ni to hlavní pro výběr tamního prezidenta. Máme tam někoho kdo by to přednesl v Knessetu ? Nedoufám, že by to prošlo, to ne, ale navrhnout by to mohl. Ze slušnosti. Když my tady se tak snažíme. Alespoň slůvkem by nám mohli vyjádřit podporu pro obranu "Západního břehu Vltavy". Protože kdo v Izraeli není čechonistou, nemůže být člověkem.

Kopretina řekl(a)...

Schumachere, divil byste se, ale velká část Izraelců má k Čechům pozitivní vztah, už kvůli Masarykově sionismu, vojenské pomoci během války 1948-1949 (dobré politické vztahy byly přerušeny bolševismem, ale kladný vztah k Izraeli u některých Čechů zůstal, i přes bolševickou masáž) no a pak po plyšáku, Havel, Zeman, Nečas, Schwarzenberg, Přemek Sobotka, Němcová, především politici ODS a TOP 09, KDU-ČSL...Tak KSČM je jasná, protižidovská strana, a velká část socanů, ale ovšem, ne všichni (ovšem Rouček mě zklamal, napsal některé dobré článeky ,i ten poslední, ale článek "Politika vůči Izraeli potřebuje korekturu", mě šokoval, nenávist nad nenávist, jak ty Haló noviny, či Al Manar, dále Kavan, Laštůvka...), v naši České společnosti přátel Izraele jsou i nějací socani...Např. Orgoníková...Po Masarykovi je pojmenována řada ulic, Václavu Havlovi Izraelci vzdali čest, zatím jsou česko-izraelské vztahy nadstandardní, ale vše se může nástupem levice změnit...No uvidíme...

s.t.k. řekl(a)...

Proč je kladný hrdina popisován jako člověk "BEZ BÁZNĚ A HANY?".

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

> Něco to bude stát.

Tak ať na zadní stranu volebních lístků natisknou komerční reklamy a bude to zadarmo.

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

> Proč je kladný hrdina popisován jako člověk "BEZ BÁZNĚ A HANY?".

A není to spíš "BEZ BÁSNĚ A HANKY"? To by pak mohla být narážka na to, jak tenkrát ta děvčata, Hanka a Linda, padělala ty básničky.

žibřid řekl(a)...

Mno, ne že by přímá volba presidenta byla to nejdůležitější, ale já bych řekl, že je to rozhodně demokratičtější způsob volby, než ten současný (a těžko to zpochybnit). A navíc, i když většina voličů je v kategorii "vší náš lid", přesto jsem přesvědčen, že nezvolí o nic hůře, než by to za ně udělali poslanci.

Nicméně tu se mnou dnes nesouhlasí ani Pixla, protože mě žádá o posměšné heslo "tydýt", i když to píše americky "tidit".

EK podotek. řekl(a)...

PRO:
Kopretina řekl(a)...
Jana Bobošíková, .......... pak podporuje "pravičáka" Bátoru, a Bátora ze sebe dělá pravičáka, ale není jim, je jenom nacista, tudíž levičák...

Pozor , ne naci..(jen DE náckové), ale FAŠISTA (podle IT)to je rozdíl!!
to vše v čest!

Anonymní řekl(a)...

I já jsem proti přímé volbě jednotlivých věcí (i lidí, senátorů třeba, ostatně na znojemsku by mohli vyprávět). Přesně tak, lidé tomu nerozumí, a to není případ jen opilců, feťáků a jiných deklasovaných vrstev. Rovné volební právo je totiž nebezpečná levicová úchylka a nejpokrovější demokrati (třeba t.č. poradce premiéra pro lidská práva) již nepokrytě hovoří o nutnosti její revize a nápravy. Jako první krok by např. mohlo zaniknout nesmyslné kroužkování na hlasovacích lístcích, které může zcela rozbít pořadí úspěchu, jež moudrá Strana stanovila (o tom by zase mohli vyprávět na Hané).

Schumacher řekl(a)...

Jestli všeobecné rovné volební právo není podobné jako dát každému pětiletému dítěti na hraní sirky. Protože, jak víme ze slov klasika viz "Afrika", "sirky dětem a blbcům do ruky nepatří". Problém vidím v tom, že taková potenciálně mocný nástroj, jakým je všeobecné a rovné volební právo, je svěřen všem. I těm, kteří nejsou způsobilí odpovědně rozhodovat o svých vlastních záležitostech. Proto, netvrdím, že promyšleně a už vůbec ne pro obecné blaho, ale z příčiny ochrany zájmů reálně vládnoucích, všeobecné a rovné volební právo bylo učiněno neúčinným. Sice to vypadá dobře, můžete se zůčastnit toho obřadu, ale prakticky nic neovlivníte. Je to podobné jako se svobodou slova. Můžete svobodně říkat co chcete, ale nemá to žádnou váhu, nikdo toho nedbá. Tedy úplně svobodně a cokoli ne, protože jsou nějaká tabu vtělená i do zákona, ale smíte beztrestně říkat, že nesouhlasíte s tím či oním, například s vládou. Až na nějaká ta tabu, že. Jenže zatím co by vám ještě před o něco více než dvaceti lety zatakovou kritiku hrozil kriminál a další nepříjemnosti ze stranu monopolní moci,která se toho bála, dnes můžete (až na ta tabu chránící "vyvolené názory")hlásat cokoli. Aniž byste tím prakticky mohli něco změnit. Sice ne tak úplně, protože můžete použít internet, ale v té záplavě neužitečných dat a roztříštěných zájmů se to ztratí. Divide et impera....Kromě toho, jak jsme tu psali již před více než deseti lety, že mocní si uvědomí jeho nebezpečí a sílu a budou se snažit ho ovládnout, jak se i děje. Přímá volba prezidenta je za téhle situace dudlík. Šidítko. Iluze podílu na moci. Nic víc.

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

Volební právo i pro absolutní blbce nepřináší žádné nebezpečí. Je třeba si uvědomit, že úplný blbec na otázky typu ano/ne odpovídá v 50% správně. Na reprezentativním vzorku se to statisticky vyruší. Dále je důležité to, že jeden volič se projevuje jako blbec jen v některých otázkách a jiný volič zase v jiných, takže i když jsou blbci úplně všichni a každý z nich je blbec vzhledem k většině projednávaných otázek, ta nepatrná příměs moudrosti v tom šumu blbosti nakonec převáží, podobně jako po velkém třesku velice nepatrná nerovnováha v počtu částic a antičástic dala vzniknout hmotnému vesmíru.

s.t.k. řekl(a)...

Schumacher a Zdeněk Ž.:
Ač nerad, musím souhlasit se Zdeňkem. Všimněte si, že valná většina referend kdekoliv o čemkoliv dopadá vždy velmi těsně 50/50. Pohyb po hraně se Přírodě evidentně líbí. V okamžiku velkého třesku, kdy vše bylo v jednom bodě zahřáté na nekonečnou teplotu vznikl hmotný vesmír jako rozdíl mezi množstvím částic a antičástic. Z toho nepatrného rozdílu vznikl celý náš známý svět.
Souhlas, lepší teorii ještě nikdo nepředestřel (i když už se o to mnozí pokoušejí.) Takže taková vyrovnanost asi bude přírodní zákon a nemá cenu se mu příčit. Raději vždy aplikujeme speciální teorii fluktuace na cokoliv, co odporuje teoretickému řádu. [;>))
Tedy ať volí kdo chce a hlasuje se o čemkoliv, vždy bude výsledek náhodný a bude se blížit stavu půl na půl. V horizontu staletí je to stejně jedno - ono se nám to tak nějak zprůměruje. Třeba teď se od "rozmařilé a líné demokracie" v Euroatlantickém prostoru blížíme opět buď ke společnosti prvobytně pospolné (ale ještě není jisto, jestli ji bude tvořit Homo Sapiens nebo jiný živočišný druh např. pavouci) nebo k otrokářskému řádu - to v případě, že se jedná o tzv. zkrácený dějinný cyklus (tm STK).Takže je vlastně jedno, komu dáme do ruky sirky a komu Thorovo kladivo. A zda vůbec.

P.S.:Zdeňku, dlouhá léta jsem měl "Samuraje" a "Statečné" zapsané v paměti opačně. Bylo mi to divné, ale nikdy mě nenapadlo zjišťovat, jestli je to správně. Teď, když znám pravdu, se začínám děsit, že mi to v mozku "přepóluje" všechny ostatní informace. Podobně, jako by dnes byla v celém vesmíru běžná antihmota, kdyby to při Big-Bangu dopadlo jen malinko jinak...

Větší vlastenec řekl(a)...

A sakra ! Tady se zas sešli zdělanci. A jak pěkně si požvanili, naši dochtoři a inženýři, naši vpravdě lidoví filosofové.
Není divu - jeden zdejší vlastenec má v hlavě hned několik encyklopedií, takže wikipedii prostě používat nemusí. Druhý zase má s wiki tak trošku potíže, páč jeho počítač jaksi nerozumí posunčině - a wikipedie v češtině je taková, řekněme, specifická.
Tudíž, když došlo k diskuzi na téma „hrdina bez bázně a hany“ - diskuze dojela do ... Brusele.

Tak ať to zkrátíme : Ten „hrdina“ je RYTÍŘ. V úplně cizím jazyce : Le chevalier sans peur et sans reproche.
Rytíř bez bázně a hany, nikoli bez kázně a vany (jakkoli se mu nechtělo poslouchat lenního pána, jakkoli považoval koupání za zdraví škodlivé).
A snad i zdejší intošové s Alzhajmrem nezapomněli, kdo to byli rytíři : V drtivé většině případů byli na rytíře pasováni nikoli našinci-příslušníci lidových vrstev, nýbrž FEUDÁLOVÉ. To jest třídní nepřátelé.
Proto jsme rytíře, barony atd. zrušili už v roce 1918 - bázeň sem, hana tam.

Po našem opětovném vítězství nad Euroamerikou, multikulti a globálnem toto zrušení potvrdíme. A jestli se nám podaří dopadnout pana knížete Sch., dopadne, nehledě na jeho modrou krev, jako sedláci u Chlumce.

Čest a Nazdar !

s.t.k. řekl(a)...

Nějak nám zuříte, osobo. Chybí humor, Vlastimile, zbyl jen vztek!
[;>)

Větší vlastenec řekl(a)...

Zuří.
A je vztahovačná. Píšu o "naší Líze", bez uvedení dalších podrobností, načež "osoba" napíše litanie o jménech svých příbuzných - že prý NENÍ Líza, ne a ne.

Ale co s tím mám dělat, vážený STK ?
Mám se snad zout ?

Schumacher řekl(a)...

Zdeňku, potíž je v tom, že padesátipcocentní správnost nemusí stačit v konkurenci, která má rozhodování založené na jiném systému. Ani pro přežití. Kdo by sedl do letadla o němž by věděl, že polovina součástek je nějak vadných. V dlouhodobém pohledu se poměry vždy vyrovnají, jenže jak pravil Keynes (s mímž nemusíme ve všem souhlasit), v dlouhodobém horizontu jsme všichni mrtvi. Jenže naproti tomu, to co se nyní jeví jako dobro a co vnímáme jako výhodné, právě za oním dlouhodobým horizontem se může projevit zhoubně. Záleží na tom, kde ten horizont máme. K volbám - je možné, že oddělení moci formální a moci reálné, je reakcí systému směrem ke stabilitě. Ne každému uživateli je vhodné udělit práva administrátora.

Schumacher řekl(a)...

Zout? Promarxe, VV to ne! Když si představím jak od rána do večera v potu tváře pracujete v kanále s bouracím kladivem, prošťuchujete odpady, měníte mísy, stěhujete to či ono a pak byste si tu zul boty, to už by tu bylo naprosto nedýchatelno. To byste ani nám, antisemitům, sionistům, či jiným podvratným živlům, kteří si tu spokojeně a v míru pokecáváme přece nemohl udělat. Co byste si tu pak počal úplně sám, kdo by četl Vaše briskné komentáře, slovy Aloise Jiráska "Proti všem" ? Ono stačí, že je to jaké je i bez těch sundaných bot.

Větší vlastenec řekl(a)...

Jojo.
To jsme my zedníci, my dělníci v levných papírových pogumovaných botách, my rolníci nazutí do gumových holínek, my chudí lidé ve "sportovních" botách Prestige, my lidé myjící se mýdlem s jelenem ...
Prostě my smraďoši propocení.
Ale jsou ještě horší, vážně.
Třeba takový pocestný, ten když se Vám v herberku zuje ...
To si vy intoši ani nedokážete představit.
Ovšem jak smrdí všelijací ti nepřizpůsobiví, třeba česnekem, jak páchnou ty jejich kaftany v létě ...
To si dokáže představit každý zdravý antisemita. Jistě i Vy.

Čest a Nazdar !

Jakub S. řekl(a)...

Šabat šalom.
Kéž by ZŽ měl pravdu. Já jsem z tohoto aktu bezmezně zhnusen, zklamán a smutný, tečka. Pokud můj názor někoho zajímá. V mém okolí nikoliv. Prostý nekonečně moudrý lid je rád.

stk řekl(a)...

K vyrovnanosti názorů pro a proti čemukoliv.
Neříkám, že je to správné a už vůbec netvrdím, že je to dobré. Jenom konstatuji, že to tak obvykle dopadá. Asi jako když hážete mincí...

P.S.: Psal jsem kdysi dávno na 8-mi bitu rutinku, které měla generovat náhodná čísla 1-49 a posléze je dávat do sad podle určitých zákonitostí. Ano, správně, Sportka a tzv. rozpisy. Abych měl jistotu, že každé číslo padne skutečně náhodně, nechal jsem věc běžet a posléze vynést do grafu kolikrát to či ono číslo padlo. Za půl dne vypadal graf jako měsíční krajina, pak jako lesík, zase jako hory, pak jako tráva, pak to bylo nakloněné doleva. Jedny chvíli to preferovalo č.17 a pokud si pamatuji, nechtělo to generovat č. 42. Když jsem to zkušebně spustil mimo program, padlo 42 hned první a třetí pokus.

Náhoda je prostě prevít a dělá si z vás bžundu přímo "programově".

Heslo: lister

Jakub S. řekl(a)...

Prostě nahoda je pěkna sfiňa! říká neodolatelnou domorodou řečí moje švagrová z Marianek, puvodně z Vitkovic. Nemohla za živého boha pochopit, jak jsem poznal, odkuď je, když jsem ji prvně viděl u bráchy. Šak já nemluvím krátce! - Ja to není všecko, děvucho... Řekla: No, esli ste tež take kfitko jak Jura - ! Chcete tfaroh?

stk řekl(a)...

Ano, taky mám něco málo naposloucháno i když k prof. Higginsovi mám hrozně daleko. A mohu potvrdit, že lidi obvykle vykolejí, například, když se česky mluvící herečky zeptáte, jak se mají její příbuzní z Prešova.
Když uslyšíte, jak někdo říká, že venku napadlo pár cenŤimetrů sněhu nebo že si jeho syn zlepšil známku z matemaŤiky, pochází z Frydku. Ne z Místku, z Frydku! Moje tetička a táta byli Frýdečáči, tak vím.
Ale už se to kazí. V Ostravě se už dávno nemluví poostrafski, kdy se lišil dokonce Přívoz od Vítkovic a Slezské. Dneska si u mladých netroufnu tipnout vůbec nic. Kluk se za pár (12) let dokonale přizpůsobil Pražákům, kteří už taky tak "nezpívají" jako před 40-ti lety, snacha mluví téměř spisovně (středočeška). Nic pro znalce... [;>))

Jakub S. řekl(a)...

To je smutné téma: vymírání dialektů (a argotu ap.). Abych vám to řekl natvrdo, přišel jsem na to už před lety a dialektologové mi to potvrdili: dialekty budou do jediné generace neodvolatelně a definitivně mrtvé. Ne, není to věc názoru, prostě to tak bude. 99 % lidí se jej ráda střemhlav a dobrovolně, dokonce se značným úsilím v z d á v á . Zbude obecná čeština ve svých dvou variantách, české a moravské, a šlus ende damit, heršoftn, nyks mochn - řečeno jazykem domorodců ze štatlu (taky už udržován uměle, ano). No a asi vaše severní varianta. Měl bych o tom něco delšího napsat asi.

informace řekl(a)...

A te’l degh in Italia un è d’acsé!
Che dialetto sarebbe seondo Lei, Jacopo?

Jakub S. řekl(a)...

Todle mně nedělejte... nejsu jasnovidec. Taliánská nářečí přece jenom jsou na mě moc. I když je to smutné, jistěže.

informace řekl(a)...

Vy nejste glotolog, Jakube?
Kdo zná prajazyk, rozumí všem jazykům, tedy indoevropským.
To je nářečí z Pesara: "ale já ti řeknu, že v Itálii tomu tak není".

Jakub S. řekl(a)...

tutti santi: degh je d i c o ? ! No ale teď se musím pochlubit. Před pár lety jsem po neuspěchaném přemýšlení a převalování v mysli postupně a bez úporného úsilí najednou přišel na to, co znamená jedno cigánské úsloví/přísloví, spíš ale devíza, prostě podle společných indoevr. slovních základů. Pro mnoho lidí prostě kouzlo či podvod, jistě. A bylo to tak. Pak mi stačilo jenom si sehnat význam jednoho slova, a pokluzené. Takže: Me rani, te rani - ko apele pani?
Je to dokonalé precizní shrnutí situace, když všichni chtějí dělat pána. Překlad sdělím jindy...

informace řekl(a)...

Jakube,
není rani manželka maharadži?
Já jsem žena, ty jsi žena, která z nás je paní?
Já nejsem glotolog ale literát.

Jakub S. řekl(a)...

Ano, rání, ráňí = manželka mahárádži, tak! A skoro dobré!! jenom: paňi je voda. A je to. Já paní, ty paní - kdo donese vodu?
Byl jsem tím oslněn a pak mi samo vytanulo (jak tak někdy si mozek sám pracuje a pak předhodí rezultát):
Já dáma, ty dáma - voda přijde sama?
No - ?!

Jakub S. řekl(a)...

(V romštině se stejně jako v přepise jiných ind. jazyků dy, ty, ny píše di, ti, ni, takže měkké protějšky je nutno psát s háčkem; vyzerá to praštěně, co?)

informace řekl(a)...

A odkud je ta voda?
Vod-a ve slovanských jazycích
Acqua, agua, eau v románských
Water, Wasser v angl. a něm.

Jakub S. řekl(a)...

Nemám ánunk. Non o la minima idea.

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

Když už jsme zabrousili k parafrázím filmů, nevíte někdo jak se jmenoval ten film o sestřeleném Američanovi a Japonci, kterým se inspiroval Longyear při psaní Enemy Mine? (Že to není podobnost čistě náhodná soudím například z onoho detailu s tyčí prostrčenou rukávy.)

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

> Kdo by sedl do letadla o němž by věděl, že polovina součástek je nějak vadných.

V letadle a podobných systémech, kde chceme dosáhnout vysoké spolehlivosti, se to dělá tak, že se tam důležité přístroje dají trojmo, takže když se jeden zblázní, tak ho ty ostatní dva přehlasují.
Ale co když se zblázní dva a pouze jeden zůstane v pořádku? Vraťme se k onomu zjednošenému modelu s absolutními blbci odpovídajícími na otázky typu ano/ne. Mějme tedy 2 blbce a jen jednoho rozumného, přesto při této převažující 2/3 blbosti bude riziko špatné celkové odpovědi pouze 1/4.

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

>to co se nyní jeví jako dobro a co vnímáme jako výhodné, právě za oním dlouhodobým horizontem se může projevit zhoubně.

A naopak.

O ztraceném koni
Byl starý muž, který žil na hranici barbarského území. Ztratil se mu kůň. Když přišli sousedé, aby ho politovali v neštěstí, stařec pravil: "A co když to bylo vlastně štěstí?" Za několik měsíců se ztracená kobylka vrátila a s ní přiběhl skvělý barbarský hřebec. Sousedé starému muži blahopřáli. "Možná, že je to veliké neštěstí," řekl. Za několik dnů spadl jeho syn s barbarského hřebce a zlomil si nohu. Když lidé přišli, aby ho utěšili, pravil stařec: "A co když je v tom neštěstí skryto veliké štěstí?" Za rok vpadli do země barbaři a odvedli k vojsku všechny mladé lidi kromě jeho syna, který byl mrzák. Lidé mu gratulovali k takovému štěstí. "A co když je to vlastně nesmírné neštěstí?" Atd. Až do smrti. (vietnamská bajka, Ohníček, ročník XIX, číslo 13)

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

>to co se nyní jeví jako dobro a co vnímáme jako výhodné, právě za oním dlouhodobým horizontem se může projevit zhoubně.

A naopak.
Jak pravil Ilúvatar:

"And thou, Melkor, shalt see that no theme may be played that hath not its uttermost source in me, nor can any alter the music in my despite. For he that attempteth this shall prove but mine instrument in the devising of things more wonderfull, which he himself hath not imagined."

stk řekl(a)...

Pro Z.Ž:
Jak se ten film jmenoval nevím, ale o lidské psychice toho napovídal tolik, že si dodnes přesně vybavuji některé situace a porovnávám s realitou dneška.
Když už jsme tu u toho "kultu" - pro mě ¨byl "kultovní" a nemusím ho vidět znova. Tak jak jsou pro mě kultovními filmy "Konec srpna v hotelu Ozon" a nověji US "Cesta".

stk řekl(a)...

Nebyl problém si ten název najít, strejda Google je už velmi (v)zdělaný.
Peklo v Pacifiku, USA 1968

Jakub S. řekl(a)...

Konec srpna v hotelu Ozon je naprosto výjimečný, fascinující, s ničím u nás nesrovnatený film. Vším. přitom dneska ho pod čtyrycet nezná nikdo, a je zázrak, že aspoň název. A ten potomní tragický osud jedné z těch holek - Jany Novákové.

Anonymní řekl(a)...

Každý spolek má svého šaška. Když jsem ho na tomto blogu hledal, našel jsem velkého vlastence. Jo, časy se mění!

STK řekl(a)...

Jakubovi S.:
Pro mě byl "Konec srpna" film naprosto přízračný: Jednak jsem měl ty sudetské lokace, kde se natáčel hodně prochozené - předtím, než se ten film začal točit, jednak jsem ho promítal vojákům poslední večer před svým odchodem do civilu a potom jsem ten film nebyl schopen přes 35 let nikde najít, až se jednou objevil v TV. A když jsem se naň znovu koukal, znovu jsem myslel stejně jako v tom srpnu roku 1970. A začal jsem sbírat tzv. postkatastrofickou literaturu i filmy, a začal jsem fotit "postkatastrofické" fotky.
Ostrava je totiž postindustriální, postkatastrofické město. Vím to, bydlím tady a netrpělivě čekám na její znovuzrození. Bez ironie - jsem už kopu let lokálpatriot.