pátek 24. února 2012

MOBY DICK: Případné následky uvolnění energie

Dotační odezdikezdismus, pilné krávy, líná neutrina a nepřátelé Sýrie
**************************************************************

Neděle 19. února 2012
V Česku povolil mráz, prší i na horách. Dále zde zuří válka justičních mafií. Írán zastavil dodávku ropy Francii a Velké Británii.

Neúspěšný kandidát na ústeckého primátora, úspěšný lékař, manažer a podnikatel MUDr. Tomáš Indra (ODS) se stal předsedou dozorčí rady Severočeských dolů (jehož jediným akcionářem je ČEZ) (1), když už přestal místopředsedovat holdingu Krajská zdravotní, která pase nemocnice v kraji. Jedna z nich, jménem "Krajské nemocnice", svůj majetek prodala už r. 2007 onomu holdingu "Krajská zdravotní", ale pan doktor v ní ještě dělá ředitele. ( 2) Indra rozumí těžbě uhlí stejně dobře, jako českému zdravotnictví. Rovněž i odpadovému hospodářství – firma AVE (3) – a dopravování městskou hromadnou  – DP Ústí n.L. (4) – kde jakožto ústecký radní (5) hlídá zájmy města prostřednictvím členství v dozorčí radě. A abychom nezapomněli - od října je rovněž předsedou představenstva Severočeské vodárenské společnosti. (6)
Pan doktor je rovněž schopný manažer soukromých firem. Je jednatelem a společníkem eseróčka Maison de Santé (pronájem nemovitostí, bytů a nebytových prostor - 7),  stejné postavení má i ve firmě VEMA Pharm s.r.o. (8). No a jako óesvéčko si na triko ještě přidal poradenskou a konzultační činnost plus zpracování odborných studií a posudků. (9)

Obdivujeme s jakou elegancí dokáže pan doktor odolávat nástrahám střetu zájmů. Rovněž jeho tajm manažing musí být skvělý.

Žena Moby Dicka: "To všechno se dá zahrnout pod jeden pojem – mnohoobročnictví. Hus to káral a husité mnohoobročníky házeli z oken na připravená kopí."

Tak "zahrnout" se dá důl. Třeba Nástup Tušimice. Černá díra se zahrnout nedá. Do té padají peníze daňových poplatníků pořád. Vlastně jenom do státního krachu. Pak už tam házejí peníze jiné státy. Ty, které ještě nezkrachovaly"

Mrtvá Kočka: "Ty, které ještě netuší, že už zkrachovaly."

Pondělí 20. února 2012
Po třináctihodinovém nočním zasedání přednostů evropské ekonomiky rozhodnuto: Řecko dostane 130 miliard €, aby mohlo zkrachovat až v roce 2020.

Žena Moby Dicka: "Aby v roce 2020 snížilo své zadlužení ze 160 % na 120 % toho, co za rok vyrobí."

Mrtvá Kočka: "Vždyť Moby říká – až zkrachuje!"

Soukromí věřitelé mohou přijít až o 107 miliard €, tedy 70 % hodnoty dluhopisů. Aby je to tak nebolelo, dostanou od evropské finanční pumpy 30 mld. €. Aby Řecko novou půjčku zase nerozfracalo, měl by na uvolňování peněz dohlížet zvláštní výbor. Ty prachy praktiš půjdou z evropské banky do věřitelských bank. Řecko je v tom koloběhu zařazeno úplně zbytečně.

Soukromý názor a návrh Moby Dicka: Německé banky nyní zaplatí německým a francouzským bankám řecké dluhy. Peníze potečou asi přes čtvery finanční ústavy, než spočinou u věřitelů. Každá z těch bank si urve svoje procento. Nebylo by jednodušší dát těch 160 mld. € rovnou věřitelům? A Řecko by pak už nesplácelo nic. Žádné úroky, žádné dluhy - jen ty svoje vnitřní.

Žena Moby Dicka: "No počkej, ty chceš vyhladovět evropské bankéře?"

Co vlastně může Řecko nabízet? Krom oblíbené turistiky do zadýmených Athén a zavřených letišť třeba výrobu solární energie. Roku 2020 už zde má být instalováno 2,2 Gigawatt solárek. Peníze na jejich stavbu dodají evropské fondy a německé banky. Německé energetické společnosti pak budou řecké slunce vyvážet do Německa.

V Česku asi nebudou postaveny stanice na biometan, které jsou dvakrát účinnější než stanice na bioplyn. Bioplyn má zatím "jistou" dotační podporu na 20 let, u biometanu se nová ředitelnice Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková obává podobného efektu, jako u solárek. Sněmovna by dala podporu 4 Kč/kWh, Senát to zkrouhnul na 1,7, tedy vrchní hranici podpory. Skutečná výše dotace záleží na přednostovi ERÚ.

Žena Moby Dicka: "Dejte nějaké dotace, ale snižujte je u všech druhů podpor tak, aby nejpozději do bájného roku 2020 nebyly žádné."

Mrtvá Kočka: "A přestaňte už se svým odezikezdismem!"

A co na to ty krávy? Prdí pořád.

Úterý 21. února 2012 20 let od zavedení internetu v České a Slovenské Federativní Republice

"Česko zastavilo dodávku ropy z Íránu!" Upřesnění: Česko odebralo ropu z Íránu naposledy vloni v červenci. Sjednané kontrakty skončily na konci loňského roku. A nové nebyly sjednány.

Švýcaři se chystají uklízet úlomky družic na oběžné dráze specializovanými družicemi. Otázka Mrtvé Kočky:

"Kolik úlomků vznikne při startu úklidové družice?"

Novým německým prezidentem by se měl stát "levicově orientovaný liberální konzervativec", nestraník, teolog a pastor Joachim Gauck, kterého Merkelová moc "nemusí", ale všichni ostatní ano. Zejména potom, kdy se Gauck osvědčil v čele - Gauckova úřadu.

Mrtvá Kočka: "Yes, we Gauck."

"Být silný je zárukou národní bezpečnosti Ruska… Prioritami jsou jaderné síly, kosmická ochrana, komunikační a řídicí systémy, bezpilotní letouny a vysoce přesné zbraně." (V.V Putin, premiér a presumptivní car vší Rusi.) Na letošek na to armáda dostane 12,5 bilionu Kč (v přepočtu). Kde je získá? Přece za plyn a ropu!

Mrtvá Kočka: "A vezme si to zpátky po vítězství v další Vlastenecké válce."

USA a Mexiko podepsaly smlouvu o společné těžbě na dosud sporném šelfu Mexického zálivu. Očekává se těžba celkem 172 milionů barelů ropy a 8,6 miliardy kubíků plynu.

Je hospodářská krize. Cena energií klesá. A co ceny povolenek? Neví se, jak rozhodne Evropská komise. V současnosti se tak návratnost dostavby Temelína ocitá "na hraně". Banky nechtějí půjčovat. Stát se nechce zaručovat. Záleží na příští vládě. Řešení: ČEZ dostaví Temelín z vlastních zdrojů. Tím pádem nebude vyplácet dividendy.
Dividendy? Ty přece měly jít na důchodovou reformu, ne? Měly, ale už nejdou. Na důchodovou reformu přece jde zvýšené DPH. Zvýšené DPH? To přece jde na schodek státního rozpočtu, ne? Ale nebojte se, důchodová reforma bude: Zruší se zákon o zvyšování důchodů. Rozběhne se inflace. A současné důchody se sníží o 30 %.

Írán nevpustil inspektory MAAE na svou vojenskou základnu. "Doufám, že Izrael si je vědom případných následků útoku na íránská jaderná zařízení." (Gennadij Gatilov, náměstek ministra dočasného ruského zahraničí.) Tak Izrael si je vědom následků případného útoku – zejména útoku na sebe. Ale svět si není vědom následků svého mnohaletého nejednání.
Padá íránská měna. Za poslední 4 měsíce se na místním černém trhu (tržní svoboda) zdvojnásobila cena dolaru. Nejvýhodnější je nakoupit zásoby rýže, konzerv, těstovin a oleje na vaření. Vajíčka a rajčata vždycky nějaká budou.

Středa 22. února 2012
Ředitelka ERÚ Alena Vitásková hodlá skončit se všemi podporami zelené energie už v roce 2014. (To je za rok.) Možnáže domácí solárka na střechách obytných domů něco dostanou. Kdyby se měly dotace zachovat, stálo by nás to 900 miliard Kč. Tedy do roku 2020. Sociální demokracie je proti. Tedy předseda Hospodářského výboru Sněmovny Milan Urban. Zdá se, že po příštích volbách se na potřebné energetické koncepce, které se plánují na generace dopředu, zase odrazí od další zdi.

Záchrana měnové unie na dohled! Již příští týden spustí Evropská centrální banka rotačky na tisk bilionu eur.

Zato syrská ekonomika upadá. Měna devalvuje, zboží zdražilo o 30 %. Syrští vojáci se už naučili dobře se trefovat granáty do novinářů.

Řekové našli důvod své krize: Předcházející vláda v roce 2009 uměle navýšila údaje o deficitu, aby mohla zlovolně prosadit tvrdá úsporná opatření.

Žena Moby Dicka: "Jestli v roce 2009, tak zcela určitě ne tvrdá."

Mrtvá Kočka: "Tvrdá možná, avšak neúčinná."

Na měření rychlosti neutrin, které byly rychlejší než světlo, se mohly podepsat dvě technické chyby: Špatně zastrčený kablík a nesprávná synchronizace časových signálů. Média jásají: "Einstein platí!"

Mrtvá Kočka: "Ale jen vocuď pocuď."

Čtvrtek 23. února 2012
O třetinu klesnou dotace do fotovoltaiky. Pokud návrh ministrerstev hospodářství a životního prostředí projde přes vládu a parlament. Přesněji Bundestag. Producenti sluneční elektřiny chtějí protestovat proti tak drastickému omezení. Lány solárek mají dostávat za 1 kWh jen 13,5 eurocentu, což je asi 3,40 Kč. Tak zlý bude německý stát. Český zatím zaručuje podnikavcům, kteří stihli otevřít v letech 2006, 2007 (většinou investorům z blízkého zahraničí) 15 Kč/kWh. Loňské ožebračení důvěřivých solárních baronů snížilo výkupní české ceny na 5,61 Kč. Fotovoltaiky na střechách (poměr SRN/ČR) 4,90/7,65.
Němci budou od května za každý další měsíc budou snižovat dotace o 0,15 €centu(kWh).
(Dle Hospodských novin.)
Česku hrozí desítky soudních sporů. V Německu nejspíš ne. Tam totiž není ze Slunce takovej vejvar.

Mrtvá Kočka: "Ani takové pinkání mezi nesmyslnými zdmi."

"Navrhuji z bezpečnostních důvodů uzavřít Fessenheim, je to naše nejstarší jaderná elektrárna, a navíc leží v seizmické zóně." (François Hollande, socialistický kandidát na francouzského prezidenta.)
"Nikdy nepřipustím uzavření této elektrárny pouze z politických důvodů. Bylo by to šílenství." (Nicolas Sarkozy, francouzský prezident a kandidát na exprezidenta.)
Skorostátní (85 %) Électricité de France vyrábí 78 % z jádra. Hollande hodlá odstavit 24 z 58 běžících reaktorů a snížit závislost na ošklivém atomu na 50 %. Do roku 2025. Sarkozy podepsal s britským premiérem Cameronem dohodu o výstavbě osmi nových elektráren. Do roku 2025.
Elektrárna se staví nejmíň tak 15 let, tedy tři prezidentská období…

Pátek 24. února 2012
Rychlostního rekordu 207 km/h. dosáhl na měřeném úseku rakouské dálnice A3 pětadvacetiletý český řidič. Rychlost mu změřila policie. Protože Rakousko není Německo, a je tam omezení na 130 km/h, tak policajti řidiče zastavili, sepsali s ním protokol, vyfasovali od něj kauci a pustili ho dál. Pokutu vyměří až přestupkový úřad.

Jak křišťálově čisté! V Česku začíná problém už se zastavením na dálnici. A končí: "My nemůžeme z cizinců pokuty vymámit!"

V Tunisku se sešli "Přátelé Sýrie": Zástupci skoro 70 zejména arabských států, včetně delegátů Syrské národní rady. Přátelé Sýrie ji považují za "legitimního představitele Syřanů usilujících o mírovou demokratickou změnu".
Sýrii bude poskytnuta humanitární pomoc do 48 hodin – od skončení násilí. Jinak! Tak válčit proti Sýrii se nemá, stačí sankce: zákazy cestování pro představitele vlády, zmrazení aktiv centrální banky, omezení diplomatických styků a hlavně - zákaz nákupu syrské ropy. Čína a Rusko tuto schůzku kritizují. Mezi "nepřátele Sýrie" rovněž patří syrská opoziční skupina LCC, která v Sýrii koordinuje protesty proti Asádovi II.

Německý Bundestag musí schválit balíček pro záchranu Řecka. Vyzývá ho k tomu v dopise i ministr financí Wolfgang Schäubl: "Neexistují žádné záruky, že zvolená cesta povede k úspěchu. Možná to není naposledy, kdy německý parlament bude muset zvažovat finanční pomoc pro Řecko… Protože jsem přesvědčen, že dohodnutá cesta... s největší pravděpodobností povede k úspěchu, je ospravedlnitelné to, že žádám o podporu tohoto balíčku."

Sobota 25. února 2012
Žena Moby Dicka: Velice upřímná formulace!"

Mrtvá Kočka: "Ale poněkud nešťastná…"

*******************************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick

8 komentářů:

Schumacher řekl(a)...

Konečně aktuální témata.

Vezme si to zpátky při vítězství v další Vlastenecké válce ?
Splašená myš : Leda že by se Němci zas vypravili pro dřevo ke Stalingradu.

Jak se rozhodne evropská komize ?
Splašená myš : Tradičně. Dalšími regulacemi vedoucími k dalším regulacím. A že se to všechno konečně posere, prohlásí, že je to vina trhu.

Padá íránská měna.
Splašená myš : Dobrá zpráva. Pro turisty vyznavače adrenalinových sportů tam bude lacino.

Syrská ekonomika upadá.
Splašená myš : Dobře to sledujme ať víme jak to vypadá až se to přenese sem. Pak nám to nepřijde až tak vzdálené.

Česko zastavilo dodávku ropy z Íránu.
Splašená myš: Vážně ? Jak se nám to podařilo? My tam máme letadlové lodě. Určitě stály majlant. Grippeny, transportéry, teď letadlové lodě.. Bude další vyšetřování kdo jak se na tom nabalil? Padnou hlavy dalších státních zástupců?

Zjištěno, že neutrina nedosahují rychlosti světla.
Splašená myš : To by tak hrálo. Teorii relativity si rozvracet nedáme.

Německý Bundestag musí schválit balíček pro záchranu Řecka.
Splašená myš : Řecko, to je nový název pro německé banky ?

STK řekl(a)...

K tomu podotýká Téměř Živý Kocour, nevlastní bratr Mrtvé kočky:

- Černá díra se opravdu zahrnout nedá. Leda do výpočtů.

- V roce 2020 sníží Řecko své zadlužení ze 160 % na 120 % toho, co za rok vyrobí. Tedy bude se zalužovat méně. Ale co s těmi dluhy, které mezitím naseká?


- Rychlostního rekordu 207 km/hod. prý dosáhl český "řítič" v Rakousku. Ovšem - pokud měli rakouští "poliši" správně zasunuté všechny kablíky a časové impulzy přicházely jak náleží. Není to tak dávno, kdy jsme z těchto důvodů odpískali nadsvětelnou rychlost u neutrin. Takže Einstein zatím může klidně spát. A řidič zpochybňovat měření.

informace řekl(a)...

Dneska je tu nějaká divná atmosféra. Jako po nájezdu kočovníků.
Tak já zas jdu.

stk řekl(a)...

Jak to "jako po nájezu", Informace. Po nájezdu!

Jakub S. řekl(a)...

Já se ji po ránu či po poledni pokusím zlepšit, socialistický závazek! Jak by se to řeklo kulantně - bohužel se to tady roze*írá... čím dál víc. Pokusíme se něco uhájit, nedáme se žádnému černobílému fanatismu ani poštívání ani ironizování čehokoliv a vůbec... a de se spat. Dobrou všem kamarádům dobré vůle. Dobrá vůle zahrnuje taky toleranci, chápavost, smířlivost, úsměv, přátelský posměšek a očekávání téhož od přátel, vědomí a ocenění, že nejsme všichni stejní a je to tak dobře a navzájem se dostaneme dál, zamezení už prvních náznaků militantního chování... atd. Satis, je zítra.

informace řekl(a)...

Páni, podívejte se.
Když se z mrtvoly dělá fetiš!
Jedno mi vrtá v hlavě, proč přiletěli s Gottwaldem z Moskvy i dva ruští mumifikátoři?
http://technet.idnes.cz/gottwaldova-mumie-na-vitkove-djl-/tec_reportaze.aspx?c=A120224_200024_vojenstvi_kuz

Anonymní řekl(a)...

Výpočty splácení dluhů poněkud závisí na znaménku úroků nebo času. Obojí kladné je nekřesťanské.

Jakub S. řekl(a)...

Neuvěřitelně pateronásobně simultánně zdatný dr. Indra se holt musí činit - očividně se hodlá slávou a štrébrovstvím vyrovnat proslulému s. Lojzíčkovi Indrovi z šedesátých, Zlíňáci dobře vědí!