pondělí 27. února 2012

Pošta česká není hezká


(zaujatý a neobjektivní pohled uživatele)

Včera psal Aston (opět) nevlídná slova o České poště. Už jsou pryč časy pohádkového listonoše pana Kolbaby, který pro jeden dopis putoval rok a den po světě, aby spojil dva trpící milence. Minula i doba koňských povozů, kdy se po Praze rozvážela pošta dvakrát denně a došla vždy včas. (Ještě po válce, 2. světové.) Mezitím existovala pošta komunistická, která např. prohlížela všechny zahraniční zásilky a některé i státně bezpečnostně vykrádala.


Sametová opona Listopadu zahalila minulost a vystavila nás poště tržně monopolistické. Ti, co byli trochu schopní, od pošty utekli. Tak to alespoň někdy vyzerá. Na doklad svých slov vybírám z nových poštovských příběhů:

Už je to asi sedm let, kdy jsem posílával větší množství zásilek hromadně. Na poště v Praze 3 byli z toho pošťáci značně nevrlí. Ten den, co byli přímo nevrrrlí, jsem zaznamenal stát ve vedlejší frontě na odeslání inkasa svého bývalého kolegu a tehdejšího generálního ředitele pošt a telekomunikací. Pravil jsem mu, že by jeho podřízení měli mít spíš radost, když jim nechávám vydělat, než na mne vrrrčet. Odvětil, že možná jsou nevrlí z toho, že vědí, že na každé mé zásilce prodělávají pětikorunu. Jak asi začala pošta bohatnout, když jsem přestal užívat její služby!

Odnos papírku.
Prodělečné pošty se pak od ziskových telekomunikací trhly a musely nasadit vyšší poštovné, aby udržely ztrátu v rozumných mezích. Aby něco vydělaly navíc, začaly si účtovat za služby, které neprovádí. Například za dodání doporučených dopisů a dopisů do vlastní ruky. U nás je to podobné, jak u Astona: Žena Ivana pracuje doma, jak na smilování čeká na avizované dopisy, a pořád nic. Když o polednách sejde pro poštu, zatřepoce se v kastlíku oznámení, že nebyla zastižena doma, že se má druhý den dostavit na poštovský úřad a dopis si vyzvednout. Ale jestli chce, bude na vyžádání a za příplatek proveden další pokus o dodání. Omyl je, když si někdo myslí, že ty dopisy nosí pošťačka/ák sebou. Nosí totiž rovnou oznámení o nezastižení, které si předem připraví na poště! To je výhodnější, protože je na nich už včerejší datum a doporučený dopis si můžete vyzvednout hnedle dnes. A dokazujte někde, že jste DNES byli doma, když jdete se VČEREJŠÍM lístečkem... To je ta lepší varianta. Horší je, kdy vám nepřinesou nejen dopis, ale ani avizo. Víte kulový. Po čtrnácti dnech vrátí dopis odesilateli s tím, že si ho adresát ODMÍTL vyzvednout. Když jsem kupovával knížky na prodej na faktury, měl jsem z toho důvodu u vydavatelů (pouze dvakrát, pak jsem si to přece jen hlídal) různé nepříjemnosti. Vypadáte totiž potom jako zloděj VY a ne POŠTA. Dají vás na černou listinu. Už vám neprodají na fakturu. Dokonce jeden vydavatel nás, ctěné knihkupce, žádal, abychom si sami chodili na poštu a prosili úředníky poštovní, jestli snad náhodou něco ten den nám nepřišlo, jináč že se s NÁMA bude soudit...
Balík? To musíte na poštu! Tady máte papírek.

A pak je ještě jeden způsob dodání, který se ale týká normálních dopisů. Když pošťačka zjistí, že na dané adrese nikdo nebydlí, anebo že je na jiné adrese, než je na dopise uvedeno, zanechá kliďánko dopis nahoře na přihrádce. Nejspíš aby sousedé sami doručili pohřešovanému... Dřívávejc se posílalo zpět, na náklady pošty, že na dané adrese jmenovaný nebydlí. Kolik hořkých slz zhrzených milenců, trestních oznámení vojenských správ, onemocnění neinjektovaných dětiček, propáslých funusů a zbytečných výpadů politiků už má tato praxe na svědomí!

Ale zpět k (ne)doručeným dopisům. Vezmete oznámení o nedoručení, čtivo a odvahu a jdete stát frontu na poštu. Někdy se už někdo opravdu rozčílí. Typický řev zní asi takto: "Vod rána čekám, že mi přinesete ten dopis, mám tam materiály k uzavření smlouvy, která mi jinak dneska vyprší, a vy mi řeknete, že jsem nebyl doma! Chci mluvit s vedoucí!!!" U nás na Lužinách je to tak zařízeno, že sice můžete vedoucí pošty seřvat, jenže ta je v tom prej nevinně. Doručené dopisy totiž virtuálně roznáší pošta ze Stodůlek (Praha 515), na Lužinách (Praha 54) se JENOM ukládají! Vyřvaný občan většinou už nemá tolik energie (ani času) aby jel o dvě stanice metra dál a tam vynadal příslušné vedoucí té správně zodpovědné pošty. No a ve Stodůlkách si libují, neboť nemusí řešit žádné stížnosti...

Ještě jedna pikantnost: Když si přijde pro (ne)doručenou poštu rodinný příslušník, třebas manžel, nevydají mu ji, pokud má novou legitimaci. Pán až plakal: vystál frontu, lístek má, legitimaci svou taky, má tam napsaný stejný bydlisko, jako jeho choť, avšak nemá tam napsanou choť! To se do nové občanky nepíše. Není kam. Nemohou mu zásilku vydat, kdyby tisíckrát chtěli (ale nechtějí): Existuje poštovský předpis z doby komunistického mocnářství, který přikazuje ověřit manželství či rodičovství v občance. Mezitím vznikly nové občanky, což pošta není povinna registrovat.* Takže, ať si přijde manželka (z nemocnice)... Že by změnili předpis, na to žádnej pošťák dosud nepřišel. Mě může vyzvednout dopisy synek, má stejné jméno, chudák.

Zde dám jedno doporučení pro ty, kteří posílají dopisy do zahraničí, hlavně do zámoří, tam je to již velmi mastné. Dnes už stovkové. Zjistěte si přesně, jak máte zásilku frankovat, nakupte známky, sami nalepte a vhoďte do poštovní schránky na rohu ulice. V žádném případě nepodávat u vokýnka!!! Před asi pěti lety jsme dcerce Terce posílali do americké Californie, kde dlela rok na střední high škole, poměrně často dopisy. Zhruba každý třetí nedošel. Jeden človíček mi vysvětloval důvod: Když podáváte dopis u vokýnka, tak ho neoblepí známkami. nastaví na strojku částku a tu pak na zásilku natisknou. Dopis hodí do koše a už nemáte nikdy možnost zjistit, že vám nafrankovali třeba 3,60 a vyinkasovali 120. Rozdíl jim jde do kapsy. Taková zásilka nedojde. Pravil ten jistý. Nikdy jsem žádného pošťáka při podobném podvodu nepřistihl. Ale dopisy se ztrácely. Že by ještě bolševická cenzůra?

Loni do Ameriky poslali známí zase své dítko. Ale poště či pošťákům už nedávají vydělat. Jsou totiž on line.

Zvlášť zaumným způsobem se dodávají telegramy.** Odposlechnutý dialog v 17.00: Poštovka se ptá telegramníka: "A telefon tam nemají?" "???" "Nenapsal jste na telegram číslo telefonu adresáta!" "Dyby měli telefon, tak jim telefónuju a neposílám telegram!!!... Kdy to dojde?" "Až zejtra před polednem, dneska už tam nikdo není." Ale peníze účtovala za telegram! Jindy u nás doma: zvoní telefón. Žena zvedá. Diktují krátký text. Zapisuje. To jest, přijala telegram pro mne. Pak se jí ptají: "A ten telegram chcete? My bysme vám ho poslali poštou." Buééé...

Psáno dne 13. července 1998, poprvé vyšlo jako příloha internetového deníku Neviditelný pes © - Týden od 13. do 20. července 1998

*Mezitím vznikly nové občanky, kde už manželé zaznamenaní jsou, ale starý předpis je zrušen, a vy si musíte pořídit extra poštovní škartičku. Nic nevadí, že na občance máte uvedenu ženu včetně jejího rodného čísla. Ale už zase vznikly nové občanky, takže škartičku zmocněnce stejně potřebujete…

**Už asi dva roky se telegramy nedodávají. Takhle: Ony se nedodávaly už asi 20 let, ale teď už si za to nedodání nemůžete zaplatit.

Viz i  článeček z roku 2010

Pozn. 2012: Problém mezi poštami 515 a 54 trvá stále. Za 14 let tržního hospodářství se v přístupu České pošty, státního podniku, k zákazníkům nic nezměnilo. Vlastně změnilo: Teď platíme mnohem vyšší poštovné, abychom si mohli pro doporučené dopisy a balíky chodit na poštu. A tam pak čekáme díky rezervačnímu systému mnohem více času. Na vině však není jenom rezervační systém. Problém je hlavně v tom, že u 7 okének jsou dvě obsluhující osoby. No tak ve špičce tři. A přes poledne čtvrt hodinu třeba taky žádná!

 Fota jsou z prosince 2011 a ukazují, jak pošťáci od balíkové pošty roznášejí lidem nikoli balíky, ale oznámení, že nejsou doma. Jeden balíkový pošťák šel vpravo, druhej vlevo. S papírkama. Ten pošťák vlevo měl smůlu - pán byl doma. To si ale, milej pane, musíte pro balík na počtu!

Nu, dnes nám přišel balík až domů. Ale jen proto, že se zasilatelská firma rozhodla použít služeb nějaké nečeské pošty. Že by Česká státní pošta zkrachovala? Ne, nebojte se. Dostane nějaký kšeft od českého státu. Nějaký hodně výhodný: Aby toho bylo hodně, aby to bylo drahý a aby to musel každej občan nuceně užívat. A aby se na to nemuselo vypisovat výběrové řízení. (To jsem napsal jen dle instinktu – a hle, co jsem pak našel! Čerstvý článek na Lupa.cz od Jiřího Peterky.)

41 komentářů:

Tess řekl(a)...

No ale pozor, začíná to být trochu jinak. Počta totiž zařadila nějaký další program, něco jako "zaplatíte si víc a my ten balík fakt doručíme" a o něco levnější "zaplatíte si míň a my přinesem lísteček". Tuhle jsme si objednali přes net, volili dodání českou počtou a přijela nám česká počta až před dům, balíkový auto. Koukali jsme na to jak na zjevení, to bylo za 10 let poprvé.
Snad jim to vydrží.

Anonymní řekl(a)...

komunistická pošta kdysi vozila všechny balíky domů.

Větší vlastenec řekl(a)...

Leninudík, že jsou pryč časy pana Kolbaby.
I když tehdy řádil stejný kapitalismus, krize, nezaměstnanost, bída a hlad jako dnes, bylo ještě hůře.
Neboť náš národ tehdy ničily obrovské a mocné menšiny, vyrostlé v důsledku staleté evropské multikulti : Němci, Maďaři a Židi.
Brzy po šťastném shledání Frantíka s Mařenkou vtrhli do naší svaté Vlasti hitlerovští fašisti a začala válka. Bugatka nelétala, nýbrž jezdila pomaloučku a ztěžka na dřevoplyn, a řídil si ji buržuj sám. Frantík Svoboda pracoval v továrně, celé dny pilně vyráběl granáty a bomby, miny a torpéda, a nemohl si práci vynachválit. Pěkně v teple, pravidelná strava v podnikové kantýně, příplatky za přesčasy, cigarety a rum - to je panečku jinačí, než dělat panského kočího a drandit po zaprášených silnicích podle rozmarů pána.
Zato pan Kolbaba sténal, že už nemůže, že by rád do penze, protože kdo má pořád tahat ty těžké brašny plné dopisů českých Němců z fronty a Čechů z Rajchu. A navíc podle nových norem, které nové vedení vypracovalo podle těch zatracených norem německých. Ale tohle pan Kolbaba říkal jen hrozně potichu, aby ho nikdo neslyšel.
Naštěstí ho ani ti poštovní skřeti nemohli udat na ministerstvu či jinde, protože už dávno někdo udal je, že jsou buď méněcenná rasa, nebo kriplové-zakrslíci.
Pak se však vše změnilo k lepšímu, mnohem lepšímu. Naši Vlast osvobodila Sovětská armáda, menšiny jsme humánně odsunuli, pánovi jsme humánně znárodnili bugatku, vilu i podnik. Nakonec pána nehumánně střelil do zad Král Šumavy, okradl ho o zlato, brilianty a dolary, které si pán nesl do emigrace, a jeho mrtvolu hodil do rašelinového močálu.
Ale to našim hrdinům pravic nevadilo, neboť budovali, z budování se radovali, dobrou vůli spolu měli. Z pana Kolbaby se stal soudruh Kolbaba, poštovnídoručovatel-pracující důchodce. Dopisy už neprohlíželi nevyzpytatelní skřeti, leč urostlí soudruzi jasných tváří.
S.Marie Svobodová se stala šičkou-údernicí, šila a šila tisíce oblečků ne do rakviček, nýbrž na plesy a schůze, šila desetitisíce montérek a tepláků a vězeňských mundůrů a uniforem všech druhů a forem. V „jejích“ modrých košilích zpívali členové Fučíkova souboru sborem.
S.František Svoboda pracoval v závodě speciálního strojírenství, celé dny pilně vyráběl granáty a bomby, miny a rakety, a nemohl si práci vynachválit.
Jejich děti-jiskřičky chodily do školky, jejich děti-pionýři do ZDŠ, a dopisovaly si s pionýry z Velké Země. Teplá lidská slova z dopisů ze Sovětského svazu zářila z obálek tak silně, že je cítili i lidé. Pracovníci Ministerstva spojů o tom vyprávěli pracovníkům Ministerstva vnitra, ti soudruhům z Ústředního výboru, a ti zas všemu našemu lidu.
A tak se ta pověst dostala až ke mně.
Dobré ráno, milé děti.

informace řekl(a)...

Kleine Bilde Duden für Zwerge
So geht Lernen heute!

Jakub S. řekl(a)...

Nepochybuju... jen konstatuju: na velké poště na mém obrovském sídlišti nad mým městem jsem ani tehdy ani dnes zdaleka tak tristní zkušenosti neměl, a nemám. No.. není to tím, že to nejni prágl, leč - Morava? Anebo obecně v e n k o v (v tom úděsném posunutí smyslu, kterým jste to slovo obdařili u vás, tj. vše mimo vaše Jediné Město?)
Poznámečka: uvykl jsem už dáávno reagovat na věty typu Jóo u vás na venkově je to jináč, no jó! takto: No jasně, to víte, já jsem z takové malé osmdesátitisícové dědinky, moravská idyla, to víte, venkov! - Tož tak. Lidi odkázané na většinu pražských úřadů, jež jsem poznal opravdu lituju. Ale hergot proč se s tím smiřujete?!

EK řekl(a)...

A tak se v tom prágru potentujte, pošta mi nemá kam chodit, dávky neberu, nemám schránku, adresu tr.p. na ob. úř. Vsetín, tam za mne platíte i popelnici,proto v prágru čerpáte trojnásobek dotace na obyvatele, jste lídři země, ani berňák na vás nemá častěji než za několik set let. Ach já buran, a moje matka byla rodilá Pražačka (II)otec jen ze Starého Města Pražského, snad jen velký VV má lepší rodokmen.Ale zase to mám mkousek na střelnici "Střelná", ano tam trénuji.
čest v švest!

Větší vlastenec řekl(a)...

Ale prdlajs, vážený EK. Pch, „lepší rodokmen“...
Kolikrát jsem už napsal, že pocházím ze smíšené česko-moravské rodiny ?
Že moje s.matka má kořeny v dělnických Košířích a potažmo v dělnickém Kladně, a můj s.otec že pochází z malé moravské vísky (z kraje kadlátek, nikoli vína) ?
Navíc můj původ není zcela "košer" ani co se třídního hlediska týče, neboť oba s.rodiče, díky SVÉMU bezchybnému třídnímu původu + politické angažovanosti vystudovali (za dělnické peníze), takže pocházím - z rodiny intošů. Krucityrkl !

A už musím do práce. Přestává pršet, musím se zas zavěsit na lano (začínám na to být starý, pokud brzy opět nezvítězíme, umřu hlady).

Čest a Nazdar !

informace řekl(a)...

Requiem pro Vlastence umírajícího hlady.

Verrà la morte e avrà i tuoi occhi

Verrà la morte e avrà i tuoi occhi-
questa morte che ci accompagna
dal mattino alla sera, insonne,
sorda, come un vecchio rimorso
o un vizio assurdo. I tuoi occhi
saranno una vana parola,
un grido taciuto, un silenzio.
Così li vedi ogni mattina
quando su te sola ti pieghi
nello specchio. O cara speranza,
quel giorno sapremo anche noi
che sei la vita e sei il nulla

Per tutti la morte ha uno sguardo.
Verrà la morte e avrà i tuoi occhi.
Sarà come smettere un vizio,
come vedere nello specchio
riemergere un viso morto,
come ascoltare un labbro chiuso.
Scenderemo nel gorgo muti.

informace řekl(a)...

Tady máte překlad, abyste to nehledali po gúglu:

Přijde smrt a bude mít tvé oči,
ta smrt, která nás doprovází,
od rána do večera, bezesná,
hluchá jak stará výčitka
či nesmyslná neřest. A tvé oči
budou jen prázdným,
smlčeným výkřikem, tichem.
Tak je vídáš každé ráno,
když sama nad sebou se skloníš
v zrcadle. Naděje sladká,
onoho dne i my budeme vědět,
že jsi život a že jsi nic.

Pro každého má smrt pohled.
Přijde smrt a bude mít tvé oči.
Bude to jako zlozvyku si odnavykat,
jako v zrcadle zřít
vynořující se mrtvou tvář,
jako naslouchat rtům semknutým.
Do jícnu sestoupíme němí.
Cesare Pavese

EK podotekl řekl(a)...

Zavěsit na lano za krk, až přestane dýchat? Tak? Tím se živíš OOo největší ze Vsetínských vrchů?
čest f šest!!

EK strojepřeklad. řekl(a)...

Smrt přijde a bude mít tvé oči,
to smrt, která doprovází
od rána do večera, bezesná,
hluchý, jako starý lítost
nebo absurdní vice. Vaše oči
bude prázdné slovo,
Silent Scream, mlčí.
Takže jste je vidět každé ráno
pouze tehdy, když ohnout vás
v zrcadle. O drahá naděje,
Ten den jsme taky budou vědět,
že jste život a nicota

Pro každou smrt má vzhled.
Smrt přijde a bude mít tvé oči.
Bude to jako vzdát se svěrák,
Jak je vidět v zrcadle
zabrousit mrtvá tvář,
rád poslouchá uzavřených rty.
Sestup do víru němý.

pro nás obyčejné lidi!
čest v šest

Větší vlastenec řekl(a)...

U Ramónova cepínu !
Už vážně musím pryč, ale tyhle hrůzy ...
Co to tady datlujete, vážený EK ??
Jaké Vsetínské vrchy, jaké věšení za krk ?! Věším sebe, a proces je (zatím) vratný. Zato kdybych se nezavěsil, tak gravitace by pomohla všem nepřátelům země české - těch pět pater na žižkovský dvorek je vážně dost daleko, nejen při pohledu shora.

Nevím, co a proč zde strojně překládáte, ale ohledně smrti a hnití má moje malost raději údernější básně. Třeba tuto :

Gottfried Benn : Schöne Jugend

Der Mund eines Mädchens, das lange im Schilf gelegen hatte,
sah so angeknabbert aus.
Als man die Brust aufbrach, war die Speiseröhre so löcherig.
Schließlich in einer Laube unter dem Zwerchfell
fand man ein Nest von jungen Ratten.
Ein kleines Schwesterchen lag tot.
Die andern lebten von Leber und Niere,
tranken das kalte Blut und hatten
hier eine schöne Jugend verlebt.
Und schön und schnell kam auch ihr Tod:
Man warf sie allesamt ins Wasser.
Ach, wie die kleinen Schnauzen quietschten!



Míru zdar !

informace řekl(a)...

EK,
teď už nezbývá nic jiného než vystrojit funus.
Kremaci nebo do země?

informace řekl(a)...

Gedichtinterpretation: Gottfried Benn – Schöne Jugend (Expressionismus)
http://www.antikoerperchen.de/material/10/gedichtinterpretation-gottfried-benn-schoene-jugend-expressionismus.html

Aby si nemyslel, že budeme zvracet hnusem.

Jakub S. řekl(a)...

Jejda. Přijdem smrt a bude mít tvé oči - znám a zůstalo to ve mně od šedesátých. Včetně nádherné čisté grafické úpravy té edice poezie. A strojový překlad, ano - pro laika šok, pro znalce neselhávající nevyčerpatelný zdroj zábavy a poučení. A konsternování, a zoufalství, a absurdity, a hlavně jistoty, že v něčem na nás mašiny nikdy úplně mít nebudou. A Benn - na ja, halt... echt deutsch, nischt?

Harpyje řekl(a)...

Benn pracoval mimo jiné i jako patolog, takže onen podrobný popis neudiví. Baudelaire je přece jenom poetičtější.

Rappelez-vous l'objet que nous vîmes, mon âme,
Ce beau matin d'été si doux :
Au détour d'un sentier une charogne infâme
Sur un lit semé de cailloux

....

Oui ! telle vous serez, ô reine des grâces,
Après les derniers sacrements,
Quand vous irez, sous l'herbe et les floraisons grasses.
Moisir parmi les ossements.

Alors, ô ma beauté ! dites à la vermine
Qui vous mangera de baisers,
Que j'ai gardé la forme et l'essence divine
De mes amours décomposés !
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vzpomeňte, duše má, nač za letního rána,
jak stvořeného pro lásku,
jsme přišli: u cesty zdechlina rozežraná
na horkém loži z oblásků

...

Ano! jak tohleto, královno spanilosti,
svátostmi zaopatřenou
vás dají do země práchnivět mezi kosti,
pod tučnou trávu zelenou.

Pak rcete, kráso má, těm červům, kteří v šeru
polibky žrát vás budou dál,
že božskou podstatu i tvar svých lásek věru,
ač dávno tlím jsem uchoval!

Harpyje řekl(a)...

Tak, jak se krysičky živily dívenkou, tak se Lestat de Lioncourt v době nouze živil krysami.
:-)))

Kopretina řekl(a)...

Kdo z Vás to přečte, kvíz (přišla mi šifra, musím se pochlubit, byla jsem si schopna rozlušti a přečíst)
747O ZPR4V4V4M UK4Z4, J4K N453 MY5L
DOK4Z3 N3UV3R173LN V3C1! N4 7070 R4DKU 7VOJ3 MY5L MUZ3 C157 4U7OM471CKY B3Z PR3MY5L3N1. BUD N4 53B3 HRDY. POUZ3 N3KZ3R1 L1D3 70HL3 MOHOU PR3C157. PRO51M PO5L1 70 D4L3 POKUD 70 UM15 PŘ3C157.
Žádná pomůcka, žádný systém na to není, zkrátka se mi to podařilo přelouskat.

Kopretina řekl(a)...

Předpokládám, že to pro milého laskavého a přátelského Většího vlastence žádný problém nebude, co by vzdělaný, sečtělý soudruh znalý jazyka českého dokonale, musí zvládnout, musí. Když to zvládnu já, urážlivě a opovržlivě nazývána milým, laskavým, přátelským, inteligentním Vlastencem jako "Tabula rasa", při čemž mě nemá vůbec žádné právo soudit, tak ať luští!

Harpyje řekl(a)...

Neprovokujte, Kopretino. Natož takovými pitomostmi.
Tato zpráva ukáže jak naše mysl dokáže neuvěřitelné věci! Na toto řádku tvoje mysl může číst automaticky bez přemýšlení. Bud na sebe hrdý.Pouze někteří lidé tohle mohou přečíst. Prosím pošli to dál pokud to umíš přečíst.

Jakub S. řekl(a)...

No zdá se, že už jakžtakž dobrá, po drobném zdravotním, řekněme, zaváhání. To je dobře!

Kopretina řekl(a)...

Ano, ale ne každý člověk to dokáže rozluštit, (tedy těm, kterým jsem daný text předkládala), inteligentní ano, ten, kdo umí česky, tak si dokáže písmenka domýšlet a číst automaticky...Jinak Jakube děkuji, dnes už je mi celkem dobře a to jsem ráda, nechci příliš meškat, zítra mám náročný den...Ale ve 20hod, na ČT2 bude pořad o jomkipurské válce...

informace řekl(a)...

To jste, Kopretino,
nepochopila. To jsou zkoušky na zajíždění tiché pošty. Kdo to rozluští, bude mít po spuštění téhle krypto pošty na měsíc užívání gratis. Konkurence státní poště.

Šaman řekl(a)...

Ad "Frantík Svoboda pracoval v továrně, celé dny pilně vyráběl granáty a bomby, miny a torpéda, a nemohl si práci vynachválit."

Anebo vyráběl, automobily, žárovky, rádia... a když náhodou udělali zmetek, tak šli do koncentráku za sabotáž.

"Pěkně v teple, pravidelná strava..." Otrubový chleba, ječné klíčky, margarin a žitná mouka...

Byl to takový protektorátní ráj, ve kterém Češi žili hlavně kulturním životem,
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10350893065-heydrich-konecne-reseni/212563235400002-protektoratni-raj/

a který nám dodnes sudeťáci závidí.

drak řekl(a)...

S tou Českou poštou to jde z kopce již delší dobu. Má to lokální odlišnosti a chce to být na ně tvrdší a nedat se. Když už někam nedojdu a nevynadám jim, rozhodně si udělám čas a zavolám paní či pana vedoucího a svoje si k tomu řeknu. Přespříliš dlouho už trvá ten neblahý trend, kdy dobře placených, pracovně jinak zcela neschopných, ale jinak všeho schopných kravaťáků, na oblastních ředitelstvích a jiných stupních ouřednických seslí, pořád přibývá, zatímco valem ubývá těch špatně placených výkonných lidiček na pobočkách. Tohle logicky nemůže skončit dobře a je vidět, že to nese své neblahé ovoce. Pravděpodobně bude muste být ještě o něco hůř, aby se objevila nějaká vůle s tím něco udělat. Ony to už nedokáží zachránit ani ty miliardové tunely peněz, jako třeba ty, které má díky Ivanu Langerovi Česká pošta za provoz datových schránek.

Větší vlastenec řekl(a)...

No já jsem vyloženě v šoku !
Vy jste dokázala SAMA vyluštit tu šifru, milá Lízo ?!
To je tedy opravdu výkon, na školačku, to tedy všechna čest stranou.

Jen se mi tak na mysl vtírá neodbytná otázka : Vědí Vaši rodiče, kolik času marníte na internetu, místo vypracovávání domácích úkolů ?

Větší vlastenec řekl(a)...

Krysy pojídali i angloameričtí zajatci během stavby mostu přes řeku Kwai; a jak jim šmakovaly.
Prostě - v nouzi sní člověk ledacos. Vzpomeňte si, vážená paní Harpyje, na hraběte Ugolina.

Míru zdar !

EK podotek řekl(a)...

tak tady odatluji sen všech zdravovýživníků a zelné chamradě, váženým Šamanem pomluvené stravy :..." Otrubový chleba, ječné klíčky, margarin a žitná mouka...

Dorotka Cajthamlová má jistě radost!
čest v šest!!

Harpyje řekl(a)...

A hmyz. (King Rat)

Jakub S. řekl(a)...

Král Krysa! Bože. Vinohrady, 1974. Haničinec, Brzobohatý... já jsem dobře věděl, že když jedu do práglu, především chci na tuhle scénu. A právě v tomhle jste mě, chlapi, zklamali: vůbec jste na jevišti nežrali krysy ani hmyz. Tak s takovou né, souzi! Trošku verismu! Diváci něco čekají, no! 2002 pak znova tam, se Sváťou Skopalem - jedl aspoň on už ty speciality, nevíte?

Harpyje řekl(a)...

Na rozdíl od Changi a Kanchanaburi jsem v Divadle na Vinohradech nikdy nebyla, takže nemohu sloužit. Clavell píše o Changi, a ve srovnání s lágrem v Kanchanaburi byly poměry v Changi pomalu idylické. Z lágru a obrovského hřbitova vyzařuje deprimující hrůza. Návštěva není nic pro citlivé nátury.

informace řekl(a)...

http://svc029.wic009tp.server-web.com/history/ww2/anecdotes/deathrailway.html

Větší vlastenec řekl(a)...

Co je moc, to je moc
aneb
O další kontraproduktivní Šamanovině

Kolikrát mne svrběly konečky prstů v posledních dnech, při četbě různých těch Šamanovin a Schumacherovin, ale udržel jsem se. Jednak z loajality k vlasteneckému Doupěti, jednak ze vzdoru vůči euroamerickému agentovi Krystlíkovi.
A že to nebylo jednoduché, třeba po přečtení jinak nádherně českých slov o popravách českých vlastenců Němci bez soudu (míněno mimo období stanného práva a protipartizánských akcí).
Ale teď pohár přetekl.
Na Šamanovinu „a když náhodou udělali zmetek, tak šli do koncentráku za sabotáž.“ už prostě MUSÍM reagovat. Protože se dotýká nejen pravdy, ale i cti mé rodiny.

Příklady ze své vlastní rodinné historie jsem zde již vícekráte popisoval. Takže jen připomenu, že :
1) můj soudruh dědeček byl brněnským Lidovým soudem odsouzen na 10 let vězení *), z „pochodu smrti“ byl zachráněn Rudou armádou
2) můj s.prastrýc byl odsouzen k věznění v KL za pokus o ilegální přechod hranic do Polska **)

Vytkněme před závorku : Němci jsou Němci jsou Němci.
Jsou prostě ZLÍ, jsou našimi dědičnými nepřáteli.
To je prostě pravda, a my nemusíme, nad tuto pravdu, posilovat naši vrozenou zdravou národní nenávist vůči dědičnému nepříteli hloupými lžemi. Zvlášť když jich dědičný nepřítel může snadno využít proti nám.
Neboť hitlerovští fašisti dodržovali procesní postupy (= nepopravovali, nezavírali vlastence bez ŘÁDNÉHO soudu, kromě výjimečných situací), neposílali za NEÚMYSLNÉ zmetky dělníky obsazených zemí do koncentračních táborů.
Prostě : Němci sice vraždili malé děti, ale nepojídali je, nepřidávali si jejich krev do pečiva. Němci slovanské panny vraždili, ale neznásilňovali (za znásilnění byl pro německého vojáka trest smrti, stejně jako za loupež majetku civilistů).
Shrnutí : Neplést si Němce s Japonci resp. Zulukafry.

* * * * *

V této souvislosti si připomeňme - byly dva dobré důvody k odstranění R.Heydricha :
1) Příliš malý dosavadní počet českých obětí
2) Nebezpečí zmatení českomoravského proletariátu

Ano, někteří naši pracující si od konce r.1941 začali plést fašismus s národním socialismem, právě v důsledku Heydrichem zavedených sociálních opatření, a pod dojmem rázných zákroků vůči spekulantům, keťasům, kulakům-podvodníkům atd.
Výkonnost průmyslu i zemědělství v Protektorátu nebezpečně vzrůstala.

Pres.Beneš viděl jako nezbytně nutné učiniti přítrž tomuto neblahému vývoji. Likvidací Heydricha byly zabity dvě mouchy naráz :
1) Prudce vzrostl počet českých obětí fašismu, díky čemuž západní mocnosti konečně začaly brát pres.Beneše vážně
2) Bylo ukončeno období zmatku - díky fašistickému teroru po odstranění Heydricha se vší náš lid začal duševně připravovat na :
a) poválečné zúčtování s Němci, německojazyčnými Židy a buržousty
b) přechod od fašismu a kapitalismu k národnímu socialismu

Závěrem :
Nenáviďme zdravě Němce a ostatní Euroameričany, nenáviďme je dědičnou nenávistí národní a třídní.
Jen tak si zachráníme zbytečky samostatnosti a duševní integrity, jen tak si uchováme sílu na závěrečný boj proti EU, NATO a celé Euroamerice, na vítězný boj s multikulti, globálnem, kapitalismem a demokracií.
Ale neobviňujme naše dědičné nepřátele ze zločinů, které nespáchali. Tím bychom nepřidávali blankytu do křídel míru, ale jen munici zrádcům typu Krystlíka, Doležala, Schwarzenberga, Havla.

Zabraňme snahám o revizi výsledků 2.světové války ! Zabraňme rozpadu Československa a sjednocení Německa, zabraňme návratu Němců, kapitalismu a demokracie !

------------------------------------------
*) Nikoli za svůj rasový původ (nebyl žádný Žid nebo Cikán), či za nějaké prasečiny (byl heterosexuál), nebo za zatajení prasete, za šizení lidu.
Byl odsouzen za sabotáž zbrojní výroby (ÚMYSLNÉ vytváření „zmetků“), která mu byla dokázána svědectvím jiného zaměstnance brněnské Zbrojovky
**) Přitížilo mu členství ve Straně (chvíli byl generálním tajemníkem). V koncentráku se málem unudil k smrti.

Harpyje řekl(a)...

Otřesné obrázky. Ono se často zapomíná, že válka v Asii a Pacifiku byla zrovna tak krutá. Například něco jako nankingský masakr nemělo v Evropě obdobu. http://www.cnd.org/njmassacre/page1.html

Větší vlastenec řekl(a)...

My především nezapomínáme, vážená paní Harpyje, že "ta" válka v těch končinách byla z obou stran nespravedlivá.
Japonci chtěli nová území, Euroameričani si chtěli své kolonie uchovat pro další bezuzdné vykořisťování.
Spravedlivá válka byla až ta následná, osvobozenecká.
Více třeba zde : http://www.mod.uk/NR/rdonlyres/4C2B25FC-2E6C-45F9-B785-8A75139E9A0A/0/ww2_kohima.pdf

Nazdar !

Šaman řekl(a)...

Trochu krmě pro trolla:

Význam atentátu na Heydricha byl po léta zamlčován a zpochybňován komunisty, po roce 1989 pak Krystlíky a jinými sudetoněmeckými vlastenci. Kvůli tomuto "zbytečnému" atentátu prý byl rozbit domácí odboj a z jinak civilizovaných Němců se stali zarputilí bojovníci proti českému terorismu. Ve skutečnosti pustil žilou odboji sám Heydrich; dokonce i Lidice byly vybrány podle scénáře, kterým se měla demonstrovat německá rozhodnost - a který sám Heydrich připravil. V protektorátu měl Heydrich zavést "pořádek", který kazila akce "pracuj pomalu" a naděje národa po vstupu (zatažení) Sovětů do války. Heydrich začal s transporty, se stanným právem a popravami okamžitě po svém příchodu do Prahy.

Během 2. světové války to byl nejvýznamější zlikvidovaný nácek. Třetí v nacistické hiearchii a přitom nejpilnější a nejinteligentnější. Ty svině, co přišly po něm, byly stejně kruté, ale mnohem méně schopné. Heydrichův plán poněmčit a vyraždit český národ byl prakticky zastaven.

A co by teprve Němci dělali, kdybychom jim zastřelili Hitlera! Za pokus o atentát na Hitlera byly bestiálně zavražděny celé rodiny německých důstojnických spiklenců, ale nikdy jim to nikdo nevyčítal!!! A jak jsou Němci rádi, že takové odbojáře měli.

Ach ano, nacisté postupovali vždy korektně a podle zákonů, že. Jak kdy, a jak ke komu. K některým svým komunistickým soudruhům byli docela shovívaví. Přesto je mučili - nudou.

Ano, pokud jste poctivě pracovali a drželi hubu, měli jste velkou šanci, že vám okupanti nic neudělají. Dokonce nás ochraňovali, co? A dokonce ani neznásilňovali. Oproti ohavným Rusům, kteří znásilnili kde koho. Tady je vidět ten rozdíl civilizací. A angloamericčtí letečtí piráti nás zase bombardovali.

Nu, a pakliže někoho svrbí, ať se nerozpakuje poškrábat. Zde už krmit nebudu. Ale musel jsem to postoupit, když jsem nechtěl mazat příspěvek trolla, který je zde znám spíše jako neškodný diskusní kašpar...

Jen na konec ještě ukázka korektnosti německé justice vůči Čechům: Těhotná žena, odsouzená k smrti, nejdříve mohla porodit, a popravili ji až pak. Mimino umřelo samo po dvou dnech. Jindy byla popravena žena v sedmém měsíci. Sice proti zákonu, ale nejspíš nepoužila všech opravných prostředků. A děti, ukradené lidickým ženám v tajné gestapácké porodnici jsou dodnes nezvěstné. No, ale soudruh prastrýc se nudil. Mého prastrýce zase popravili za špionáž, což na něj hodil říšský společník firmy, aby se domohl správy věrné ruky nad celou firmou. Důkazy byly vycucané z prstu. Jeho manželka a dva synové pak dostali zpátky zakrvácenou košili, ale, bohužel, už si ji neužili, protože byli mezitím kompletně zplynováni. Taky podle zákona.

Inu, dělostřelecká příprava před 70. výročím atentátu na Heydricha a Lidic se rozjíždí. Čeští vlastenci budou mít možnost tehdejší Beneschovu vraždu alespoň nějak napravit svým dnešním samoposráváním.

Harpyje řekl(a)...

http://www.burmastar.org.uk/kohep.jpg
Na rozdíl od Vietnamu, proběhla dekolonizace Indie a Burmy relativně klidně.
Nejlépe s Japsi naložili Papuánci: ,,Japaner schmecken am besten“ http://www.bild.de/news/vermischtes/schmecken/japaner-schmecken-am-besten-6800880.bild.html
Honili je, aby si pochutnali. :-))))

Větší vlastenec řekl(a)...

Ó Velký Šamane !

Kdybyste četl klasickou českou literaturu, místo euroamerické pseudovědecké fantasmagorie, větu o nudění se k smrti (mého s.prastrýce a jeho soudruhů) ve fašistických lágrech a věznicích byste dávno znal.

* * * * *

Ano, angloameričtí letečtí piráti nás bombardovali, ostřelovali naše vlaky plné pracujících. Kolikrát před jejich vražednými útoky museli prchat moji přímí předkové-mašinfírové !
Kolik našich lidí mají na svědomí bezohledné letecké útoky na samém konci války !

V Resslově ulici, přímo naproti kostelu Cyrila a Metoděje, je na zdi malá černozlatá tabulka, upevněná nad obvyklou úroveň pohledů kolemjdoucích :

V tomto domě dne 14. února 1945
položil svůj mladý život ve věku 24 let
PAVEL PAŘÍZEK - student
jako úředník Středočeských elektráren
při vykonávání služby protiletecké ochrany
ČEST JEHO PAMÁTCE

Kdyby nebylo Sovětského svazu, angloameričtí letečtí piráti by nás bombardovali ještě hůře.

* * * * *

Že pres.Beneš nařídil provedení atentátu na Heydricha i přes protesty domácího odboje, to je snad známo i Vám, vysoce amatérskému historikovi. Rovněž jeho projev po likvidaci Lidic.
Prostě bylo potřeba zvýšit počet opravdu českých obětí, což se díky atentátu podařilo. Západní mocnosti začaly našeho presidenta konečně brát vážně.

* * * * *

Co se týče trestů za špionáž ve prospěch západních mocností, za přípravu sabotáží, za rozšiřování štvavých letáků atd. - POZOR !
Musíme VŽDY rozlišovat, zdali šlo o období fašistické okupace nebo našeho radostného budování.
Takže být Vámi, argumenty o novorozených dětech, zemřelých ve vězeňské nemocnici hlady, bych vynechal; minimálně do našeho opětovného vítězství. Neboť za současné situace, v důsledku dočasného ústupu našeho slovanského společenského zřízení, stále ještě nemáme masmédia ve svých rukou. Ano, kdysi naše masmédia dnes stále ovládají naši dědiční nepřátelé, s výjimkou Haló novin a Práva.
Takže Krystlíci a jiní euroameričtí placení agenti se nebudou obávat použít proti nám NAŠE spravedlivé akce na obranu proti zrádcům lidu a Vlasti.

Příklad : Píšete bez upřesnění o jakési“ tehdejší Beneschově vraždě“.
Je nutno PŘESNĚ ROZLIŠOVAT mezi vraždou Čecha Benesche (např. Němci nebo jinými vrahy) a spravedlivou likvidací Němce Benesche Čechy (Moravany, Slováky, občany SSSR).
Máme na to příslušný zákon, a žádní euroameričtí agenti jej nedokáží zrušit.


Jen zůstane-li naše pohraničí české, zůstane českou i celá naše vlast !

Kopretina řekl(a)...

Bezvadný článek je na Psu od pana Frýborta o levicovém antisemitismu, vlastně to, o čem píši hodně dokolečka, ale tak to je a někteří lidé to nesou nelibě, ale drtivá většina antisemitů jsou buď levičáci a nebo muslimové...

Anonymní řekl(a)...

Ano, to tedy opravdu hodně, hodně, hodně, ale opravdu hodně dokolečka!

Honza ze Žižkova řekl(a)...

Doručování telegramů před dvaceti lety ještě fungovalo. Když se mi narodila dcera, oznamoval jsem to příbuzným z budky na hlavní poště na Olšanský a těm, co neměli telefon, jsem poslal telegramy. Dceři ještě dvacet nebylo.