čtvrtek 2. února 2012

ZASLÁNO: Ad Skrytá autorita, lidská agresivita a víra

(Autor: ip-89-103-228-192.net.upcbroadband.cz)

Jakýsi skrytý autoritář projevuje svou lidskou agresivitu s vírou, že mu to projde.

Má milá žena se mě zeptala: "A proč vlastně mažeš toho chudáka?" Já ho mažu, protože sem zanáší agresivitu. Nejde jen o "sprosťárny", o "jadrnost" či "nejadrnost". Samotné sprosté slovo nevadí. Švejk nebyl sprostý. Vadí vulgarita, spojená se zlomyslným a promyšleným urážením. Toho si zde užijeme dosti - i bez vulgarit. Takový élent rozvrací diskusi, protože stupňuje agresivitu a přenáší ji na všechny čtenáře. Proto ho mažu. Ano, tento blog byl založen pro neregistrované komentátory, a taky se zde objevují dosti neregistrovatelné názory, ale to neznamená, že zde neplatí nějaká minimální pravidla. Pravidla, která nebyla definována žádnou vyhláškou, ale která vyplynula z užívání tohoto veřejného prostoru, který spravuji. A jedno z těch pravidel vyplynulo, když se do otevřených dveří naší hospůdky začal nabourávat "-důvěrný anonym": "Takového rozvratníka mazati budeš."
"A co tak hroznýho píše?", ptala se žena. "Zajímalo by mě to, a ty to smažeš dřív, než si to stačím přečíst." Proto sem pro dnešek - výjimečně - přesouvám ze spamového koše důvěrné výkřiky, a to jakožto doprovodný studijní materiál ke včerejšímu článku Skrytá autorita, lidská agresivita a víra. Protože nechci opakovat urážky na ostatní komentátory, uvádím jen ty, které se týkají mé osoby:


+++
Anonymní řekl(a)...

    -cha,čuráček na pochodu.Něco,jako předkožka na revolučním tažení ve prospěch starého dobrého kapitalismu,před kterým se on třese.
    -tobě čuráčku...Důvěrný
    -předpokládám,čuráčku,někdo vyšší tě pověřil úkolem : však ty víš.
   
2. února 2012 2:00
+++

    -pouze lehce emotivní skeč.Nic osobního.
    -ten *důvěrný*jasnou,smazanou řečí pouze vyjádřil svou svobodnou křečí nesouhlas s konáním prasete Kovanice.
    -on si přizpůsobuje názory ostatních dle vlastního výběru,pak,jak lze věřit v dobré úmysly ve slova svobodné diskuze,když on sám tyto diskuze umravňuje.
    -honem to vymaž,Kovanici.Nakonec,proč máš službu 24hod nonstop.

    -Důvěrný
2. února 2012 2:18
+++

    -velmi oceňuji tvou apatii,zaspání,Kovanici.
    -kéž by ses posral.Nemám tě rád.
    -jsi obyčejný křivák.

    -Důvěrný
    2. února 2012 2:25
+++

    -nu,a s konečnou platností,suše,chladně a s úsměvem.
    -názory lidí jsou poplatné a různé.Vždy tuto směs vnímám,obvykle jsou jejich názory středobodem,velmi na nich lpí.Jsou zaměřeni na svůj středobod,jsou svatí.
    -ejhle,oponent se opovážil znevážit,dokonce argumentem vyvrátit slova *svatého*,poté oheň na střeše.Zde bych připomněl tvrzení Vv,jemuž zde bylo velmi odporováno a doporučeno,aby odešel na svůj blog.
    -tedy,prosím,alespoň ponechat zbytek oné proklamované slovní svobody,tj.nechť je to aréna všech koldokola,bez rozdílů.
    -Kovanic nikdy nic takového nedovolí.On to smaže.Kovanic je pouhým zaměstnancem a nulou.

    -Důvěrný
    2. února 2012 3:13
+++

    -opakování matkou moudrosti v Kovanice-chudáka : Už jsem to vysvětloval. Ztracený kredit. Už nepomůže být dvakrát, třikrát slušný. Už jsem se přesvědčil, že pak zaútočí zase.
    UTRUM, René!

    -Už jsem se přesvědčil, že pak Už jsem se přesvědčil, že pak zaútočí zase.
    -Už jsem se přesvědčil, že pak Už jsem se přesvědčil, že pak zaútočí zase.
    -velmi zajímavý výsek Kovanice.
    -děkuju.Je to pro mne vyznamenáním.

    -Důvěrný
    2. února 2012 4:53
+++

    -je ráno,nikoliv morbitní,naopak pohodové.
    -o nějakém útočení nechci slyšet,naopak všem štamgastům přeji dobrého rána,všem přeji,aby s velkou láskou doprovodili děti do škol,aby si byli vědomi nás,my,co platíme daně a živíme ten Kalouskův cirkus vykrádaný pomocí zákonů,které naši zvolení zástupci tak s ohromnou péčí opečovávají.

    -váš nedůvěryhodný Důvěrný.
    2. února 2012 7:57
+++

[Tuto noční úrodu jsem smazal najednou. Jak jsem ale už předem oznámil, že budu – z výšeuvedených důvodů – dělat. Další příspěvky posílám do spamu průběžně. Š]
+++

-kovanic,nebylo tvým zvykem dělat to,co děláš teď.jsi rád?
-ty,kovanic,jsi jen taková zdechlá mršina postkomunistické éry.Takové páchnoucí hovno.
-ty,Kovanic,nepřipadáš si.

-Důvěrný
2. února 2012 11:20
+++

-možná leckoho napadne,proč po tom Kovanici pasu.
-jeho orientaci,on pátrá po obětech odsunu.Zakrývá to jeho nedílnou strastí šoa.Provokatívně spojuje utrpení války s 5 kolonou.On s tím nedal pokoj.On zde presentuje fakta šoa s 5 kolonou dohromady.
-Kdo ti zaplatil,synku za ty mediální přemety.
-je ti to třeba ?
-seš odpudivé,lidské prase.

-důvěrný
2. února 2012 11:42
+++

-ty,Vv,já bych si dovolil použít svorek na Kovanice.Takto jsem přesvědčen,že bych ho odnaučil,aby ten pacholek překkrucoval dějiny.
-jsem si jist,že by obratem začal zpívat v opačném rytmu.

-Důvěrný
2. ÚNORA 2012 12:09 
+++

-čas : 13,02,vyjádření Kovanice : Šaman řekl(a)...
Mě nejde o "jadrnost" či "nejadrnost", Informace. Samotné sprosté slovo nevadí. Vadí vulgarita, spojená se zlomyslným a promyšleným urážením. Toho si zde užijeme dosti - i bez vulgarit.
Takový élent rozvrací diskusi, protože stupňuje agresivitu a přenáší ji na všechny čtenáře. Proto je třeba toho anonyma až příliš důvěrného mazat, mazat, a mazat!

-Kovanic má na mysli poslušné ovce a poslušné berany.Kovanic má rád stádo pod kontrolou.
-Kovanic je především čurák.On ví,jak stádo ovládnout.On toho dociluje tím,že nepohodlné maže.
-Kovanic je můj starý kámoš.Je to sice čurák,avšak palnou zbraň si doposud nepořídil.

-Důvěrný
2. ÚNORA 2012 13:13 
+++

-jsem docela rád,že Kovanic nespáchal sebevraždu.
-Schwarzenberg je degenerované knížecí prasátko.Dle výsledku voleb bych se otázal našeho obyvatelstva,zda si přeje tohoto pohúnka odstranit.O výsledku nepochybuji,ve spojitosti s Vondrou Promopro,tím tuplem.A přesto oba pohúnci povedou tento stát další 2 roky.

-Důvěrný
2. ÚNORA 2012 13:52 
+++++++++++++++++++++++++++

(Zaslal ip-89-103-228-192.net.upcbroadband.cz, MSIE 8.0, Win XP)

PS: Prosím vážené komentátory, aby nenechali cloumat svými majestáty. Zvažuji, že území tohoto článku ponechám bez dozoru a bez mazání, jakožto rezervaci pro retardy.
\ :-) Šaman

24 komentářů:

Kopretina řekl(a)...

Milý Důvěrný dobrý muži, dovolím si napastovat diagnózu Vlka Krystlíkovi. Ale tato diagnóza se hodí na tebe
Re: Vážený pane:
Autor: V. Vlk Datum: 02.02.2012 13:56
protože jsem zjistil, že vám mnoho čtenářů NP spílá, což jistě není příjemné, pokusil jsem se nějak vám pomoci. Po dotazu u lékaře a přeložení vašich textů (aniž by věděl o koho jde) předběžně diagnostikoval poruchu zvanou Mánie s psychotickými příznaky která v silné formě často vyžaduje hospitalizaci. Někdy jsou přítomny i bludy ,kdy jsou domněnky pokládány za relevantní informace, a občas se vyskytují i halucinace což doufám není váš případ. . Bludy bývají expanzivní, náboženské, rasistické, erotomanické a pod. („jsem Ježíš“, „miluje mě Karel Gott“ , „všichni Češi jsou svině“ atd. ).

Ve všem případě se zřejmě jedná o bludy nacionalisticko- rasistické, preferující vše protičeské . Zároveň se může jednat i o rozvinutou oikofobii. Počátky této poruchy bývají vyvolávány stresovými životními událostmi, často vznikají v cizím prostředí,které dotyčnou osobu nepřijímá a skrytě jí opovrhuje. Na to dotyčná osoba reaguje například zdůrazňováním negativních vlastností svého původního etnika, rodiny, náboženství , barvy pleti a podobně.

Léčení bývá dlouhodobé, předepisuje se PROZAC a Lexaurin , pomáhá lázeňská léčba, dlouhé procházky a omývání studenou vodu. . Například v Německu jsou vynikající Kneippovy lázně kterých jsem na stránkách netu nalezl jen v Německu –abyste netrpěl přítomností neměmců -80 zařízení. –např. vhttp://www.kneippbund-bw.de/index.php?kneipp-vereine.Přeji mnoho zdaru .
Buď se vyléčíš Mánie s psychotickými příznaky a nebo také ne, doporučuji ústavní léčbu...

Jakub S. řekl(a)...

Potvrzuji předběžnou diagnózu, kolegové. Jaká mánie konkrétně, k tomu bude arci třeba ještě dalšího materiálu, leč nevylučuji: i několik simultánně. Silný komplex ze základního vzdělání ukončeného měšťankou, a to o ročník dříve nebo v possledním se čtverkami. Zajímavo jest, áno, že zároveň si tito v podstatě ubozí jedinci neuvědomují, jak se ihned a definivně (a zbytečně) deklarují před veřejností, napíší-li byť i jen, áno, několik řádkův. Neodolatelný sklon ku koprolálii, neznalost základní interpunkce a pravopisu, iracionální skoky v logice, puzení urážet všechny na potkání a současně protikladné dožadování se jejich pozornosti a uznání, nú - to jest pouze několik nahodile zvolených příznakův této anamnesy/diagnosy.

Harpyje řekl(a)...

Takové amatérské diagnózy jsou, Kopretino, vždy velmi ošemetné, a proto bych se jich raději nedovolávala.
Diletantismus může být dokonce někdy i velmi šarmantní, a může být dokonce i velikým přínosem, když ho provozuje někdo s patřičným zápalem, jako náš občasný spoludiskutér s. a s. Pedro. Ale proboha ne tehdy, když Starovlk opět psychologizuje, a dovolává se přitom článků z Wikipedie.
Jestli je ten, jež si říká "Důvěrný", opravdu psycho, nebo jen troll, to nemůže nikdo posoudit na dálku. Každopádně si vlastní článek nezasloužil.
Jinak, STK, díky za komentář. Zde je turistický region, a mám to štěstí, že to mám vše za humny.

Kopretina řekl(a)...

Tak asi psychicky nemocný bude, nikdo normální by nepsal takové příspěvky s tak sprostými slovy, ale dlouho jsem se tolik upřímně nezasmála. Důvěrný nemůže urazit, i kdyby psal sebesprostější příspěvky...Šárka by jistě pomohla, jenže ta je v Americe...

A.S. Pergill řekl(a)...

Kopretino,
troufám si odhadnout, že "Krystlík" není diagnóza, ale název bankovního konta. To zlato, co Němci těžili na outputu z plynových komor, se někam prostě dostat muselo.

Kopretina řekl(a)...

Ano, asi tak, Krytslík, když někdo zmíní nacistické válečné zločiny, tak ihned odbočí k zločinům bolševismu. Bolševici byli vrazi, zločinci, bolševiky nesnáším, ale to přece neznamená, že budu snižovat nacistické válečné zločiny. Zkuste říci v Izraeli, že nacistické válečné zločiny nebyly tak hnusné a tak rozsáhlé, řekněte např. Eliemu Wieselovi, jemuž nacisti vyvraždili téměř celou rodinu přežil jen o sám a jeho 2 sestry, Petru Bachrachovi, který přežil jen o sám jinak nikdo, komukoliv i mladému Izraelci, který možná nemá prarodiče...Neznám Krystlíka jako člověka, ale názory které hlásá jsou pro mě nepřijatelné. Nehlásám myšlenky panslavismu, pančechismu, ale to co dělá, to už je za míru mého chápání, urážet Masaryka, I. republiku a Čechy jako takové jen proto, že jsou Češi...Extrémy, Vlk je antigermán, Krystlík je Antičech a omlouvač nacismu. Krytslík je antičech, ne Doležal a zemřelý Mandler, nenechá na Češích ani niť suchou, to už mi vadí. Jsem Češka, narodila jsem se V ČR, ctím české tradice, mluvím a píši česky, takže když někdo vyloženě a nespravedlivě plive po Češích, tak mi to vadí. Je rozdíl regulérní kritika a nenávist...A přirovnal Masaryka k Slobodanu Miloševićovi a Ratko Mladićovi...No Krytslík je no nebudu se více rozepisovat...

Schumacher řekl(a)...

Nač to rozpitvávat, je to blb. Jeho výroky v souhrnu naznačují nějakou poruchu. Řešením je mazat, případně ignorovat, nebo ho mít jako dvorního šaška. Mě osobně nevadí, jsem splachovací.

štaja řekl(a)...

"Důvěrný" by zasloužil ještě jeden odstavec v knize, o které byla řeč. Nebo že by se tam o něm už psalo? I to je možné!

Kopretina řekl(a)...

Tak Důvěrnému dělá dobře, že se o něm mluví, čekám, kdy se zase připojí a obšťastní nás svými "výroky"...

Anonymní řekl(a)...

Mazat není dobrá reakce, protože až půjde do tuhého, bude se to selektivně mazat a pak to prostě vypnou. Nejlépe asi označit (redaktor považuje příspěvek za nevhodný, nepravdivý či neužitečný...). I přesunutí na jiné místo způsobí vytržení z kontextu a ztrátu Informace.
Také jsem byl vymazán.

Schumacher řekl(a)...

Šamane, je to jak píšete.. Normální člověk má v sobě zábrany. Proto ti, která ho potřebují zneužít pro své záměry, hledají a nalézejí způsoby jakk tyto zábrany odstranit. Takovým prostředkem je například oddělení jednajícího od jím způsobených následků, rozdělením jednání mezi více jednajících a podobně. Odstranění zpětných vazeb a pojistek, vedoucí k "odlidštění". Jak se jeví snadné stiskem jednoho tlačítka vyhladit, obyvatelstvo nějaké země na druhé polokouli planety. Pěkně hygienicky, od stolu, s čistýma rukama. Nebo vydat příslušný rozkaz. Snadno se o tom píše od stolu, že Pergille ? Jestliže se děsíme nad hrůzami, kterých byl schopen člověk, například nad "holocaustem" válečnýmí či podobnými zločiny, připomínejme si, že ti "zločinci" nebyli zvláštním živočišným druhem, ani masou rodilých zločinců či chorobných bláznů, ale lidmi jako jsme my sami, jaké vidíme kolem sebe. I když někteří z nich byli k tomu systémem cíleně i přirozeně vybráni jako více způsobilí. To z čeho mámeme noční můry se kdykoli může opakovat. Je jasné, že například program "Zabij si svého Žida" by neuspěl. S vyjímkou útoků fanatiků a psychopatů, kteří zastoupeni v populaci a v "civilizovaných" poměrech jsou veřejnou mocí drženi zkrátka. Jenže v tomhle případě došlo ke loupeži veřejné moci a vytvoření strukturovaného systému, který umožnil v masovém měřítku to, co by jinak nešlo individuálně. Měli bychom si připomínat, že "civilizace" je jen tenkou vrstvičkou na zvířecím těle, že stačí velmi málo a během krátké doby se z většiny lidí mohou stát zvířata. Měli bychom být obezřetní v tom, abychom se za nynějších nekatastrofických poměrů nenechali svést manipulací k vyřazování pojistek lidskosti. Kromě toho bychom měli jednat tak, abychom takové poměry nepřipustili jen jak je v lidských silách. Jestliže nastanou i bez našeho přičinění, měli bychom si připomínat naše lidství. Dost na tom, že musíme čelit přírodním silám a nebezpečím která nemůžeme ovlivnit.

Jakub S. řekl(a)...

Velmi dobře naneseno!

stk řekl(a)...

Jakub a Schumacher:
Protože jsem byl několikrát svědkem jak z lidí, které jsem dobře znal spadla ta tenká krusta "CIVILIZACE", hrozím se každé takové příležitosti. Měsíce pak trvá, než na to zapomenete.

Schumacher řekl(a)...

STK, copak u jiných, ale kolikrát pochybuju o sobě. Od nedělního oběda se to moralizuje snadno. Ale co v kom je odhalí až situace kdy jde o něco vážného, případně o krk.

STK řekl(a)...

Jistě,příteli Schmachere.
Prostě je to vidět "až se poruší podstata látky". A když to spadne z vás a na konci "záchvatu" si toho všimnete, červenáte se uvnitř ještě mnohem déle, než když se to stane někomu jinému.
===
Úplně nejhorší je to zažít u milované osoby. To jako když jeden nečekaně spadne držkou rovnou do sraček.

Větší vlastenec řekl(a)...

Co je to vlastně, ta "civilizace", vážený STK ?

Včera bylo 15.výročí smrti B.Hrabala. Četl jste jeho neobyčejně procítěně popsané příhody s kočkami, jeho milovanými kočenkami a kocourky?
Jistě ano; takže Vám nemusím dopodrobna popisovat, proč český spisovatel-svědomí národa strkal své milované kočičky do poštovního pytle. Že nemusím ?
Nuže tedy - šlo o projev civilizace nebo atavismu ?
Já prostě nevím.

Světu mír !

Schumacher řekl(a)...

VV, proč ? Aby je utopil. I tu s těmi bílými fusakličkami. Vlezla do pytle za svámi koťátky a tak ji utopil i s nimi. Cosi mi to připomíná....

stk řekl(a)...

Když už jsme tak u těch koček a kocourů:
Tahle zvířátka mají kratší dobu životnosti, než ty velké lysé opice, které je chovají. K stáru často onemocní tak, že je žádný zvěrolékař nedovede vyléčit.
===
Kočky snášejí bolest potichu. Lehnou si hlavičkou do rohu, přestanou žrát, komunikovat a čekají na smrt. Když je hladíte nebo se je pokoušíte krmit, většinou projeví náznak toho, že by si něco vzaly - jednou olíznou dobrotu, po které se celý život mohly utlouct, jen proto, aby vám udělaly radost. Pak zase mlčí s hlavou do rohu. Když už se na to nemůžete dívat a už třetí zvěrolékař vám řekne, že kocour umírá, rozhodnete se zahrát si na "Milostivého" a necháte mu dát injekci.
===
Kocouři naposledy usínají tak, že je držíte v náručí, a oni pomalinku usínají s otevřenýma očima a koukají na vám do očí. A nejedou zjistíte, že ty oči se už nedívají, kocour, dlouholetý kamarád je už na druhé straně. Předáte ho doktorovi, který účinek hypnotika pojistí a postará se o tělesnou schránku kocoura. Kafilerie.
Jdete pak domů s prázdnou bedýnkou, bočními uličkami, protože vám do očí napadal řezavý prach. Mi vždy.
Jednou jsem byl zbabělý a kocoura jsem při jeho konci v náručí nedržel. Nechtěl jsem se mu přitom dívat do očí. Zaplatil jsem a šel jsem z ordinace pryč. Hned jak jsem za sebou zavřel dveře, slyšel jsem jeho zoufalý křik - ne z bolesti, ale z strašného smutku. Opustil jsem ho a on měl strach. Ze smrti. Oni vědí. Vědí víc, než si dokážeme připustit. Rychle jsem odcházel pryč, abych ho už neslyšel.
Neutekl jsem. Občas ten křik opuštěného, zrazeného kamaráda občas slyším z obrovské dálky, když je v noci úplné ticho a já usínám. Tuhle svou zbabělost si ponesu do smrti.

To jenom k odrolení té civilizační slupky. A už dost o tom.

Jakub S. řekl(a)...

Ano. Jako bych to viděl. Někteří naši čtyřnozí kamarádi mají štěstí na spolehlivé, nejlepší tzv. pány. Žijí rychleji, intenzivněji, plněji, upřímněji.
V rádiu je už od osmi Vlčák Kazan - unikátní četba Míly Bessera, stará. Bílý tesák, Buk, Kazan... London, Curwood, Cooper, Seton, Zane Grey - životy celých mužů a naplno žijících psů. Či vlkopsích míšenců.
Kazan je taky náádherný a věrný a moudrý pes pí R. ze Zvířetníku. Kdybyste ho poznali. Roky měl po boku stále (doslova) kamaráda Daníka. Pak onemocněl a byl pryč. Kazan se náhle úplně změnil. Všecko se mu zhroutilo. Netečný, nervózní, roztržitý, zoufalý. Proč - ? Pak dostal na výchovu štěně. Po čase to přijal. Ale pořád se občas najednou zastaví, ohlédne, začne výt... dnes snad už ne.

STK řekl(a)...

Jakubovi:
"Smrt v rodině" byl vlastně důvod, proč teď máme vždy dva kocoury. Náhodou se k nám před lety dostal druhý kocourek: "...zkuste si ho vzít, prosím, syn jde studovat do Prahy a chce, aby byl Plukovník v dobrých rukou. Třeba se s tím vaším kocourem snesou. Zaplatím i krmení a ..."
S briťákem Friedrichem se nakonec po dvou dnech vzájemného syčení a obcházení snesli, neměl jsem se na co vymluvit - leželi bok po boku na válendě a tvářili se, že se tam už narodili. Plukovník (jmenoval se sice jinak, ale vypadal jako britský koloniální plukovník v Indii a na to jméno začal slyšet už druhý den) byl skvělý společník, spíš pes než kocour. S náhružlivostí hodnou lepší věci neúnavně aportoval vršek od minerálky, skákal na povel přes kruh z rukou, každé návštěvě vytahal z tašky co se dalo. Pak už jsme návštěvu nutili, aby si tašku dali na nepřístupné místo, protože Plukovníkovi se zalíbila peněženka jedné vzdálenější příbuzné a schoval si ji pod válendu, kdyby náhodou odešla. A ona odešla - bez peněženky. Bylo to poněkud trapné vysvětlování, naštěstí Plukovník akci ukázkově zopakoval, takže jsme byli pouze v podezření, že jsme ho na kradení peněženek vycvičili.
Po dvou letech Plukovník najednou umřel. Ucpané cévy v břiše - infarkt. A náš blazeovaný briťák, zvyklý na absolutní pozornost "svých lidí" začal něco hledat po bytě. Mňoukal, na místo, kde spával plukovník nosil svoje i jeho hračky. Spával hned vedle - ale tak, aby Plukovníkovo místečko zůstalo volné.
Zlomilo nás to asi za měsíc. Jel jsem pro nové kotě.
===
P.S.: Jakube, komunikujeme v chlívečku "pro retardy", jak píše pod posledním článkem Šaman. Ale mi to zas tak moc nevadí...

Jakub S. řekl(a)...

Já jsem do značné míry považován za retarda celoživotně, ve více směrech, tak mi to nevadí. Lidi ze základny sociol. pyramidy si pletou nevůli, neochotu se do určité kliky, skupiny, vrstvy, party, strany ( t é ) zařadit s neschopností toho dosáhnout. A neochotu / nezájem mít jako prioritu na všem a každém vydělat a něco trhnout vykládat stejně. A projev značného poz. - negat. citu (místo uměřeného, důstojného chování) se pokládá za ustrnutí ve stadiu nedospělosti - "Ovláádej se!" Káral mě tuhle můj (mladší) bratříček inženýr. Tah zhruba.

Větší vlastenec řekl(a)...

Ale kdepak utopil. Umlátil je, v tom poštovním pytli. A ne že šla kočičí matka za koťátky, nýbrž nejdřív těhotná (březí) matka, za pár dní její těhotná dcera. Prý mu samy do toho pytle vlezly.
Ano, drahý p.b.s.s.Schumachře, Vy jste prostě tu knihu nečetl : Všechny je v tom pytli umlátil, milovaný spisovatel český - svědomí národa. Rozbil je o ty nádherné ohromné stromy v Kerském lese, borovice rostoucí z naší české země, břízy pamatující ještě rakousko-uherský útlak a porobu.
A pak šel a hledal si jiný strom, strom pro sebe, strom s větvemi mocnými a pevnými, větvemi rostoucími vodorovně nevysoko nad zemí. Ano, vrbu si hledal, ne aby se jí svěřil, ale aby se na ní zavěsil, ze zoufalství nad těmi zavražděnými kočenkami. Ale jak si tak hledal vhodnou větev, tak našel vhodná slova, a na atomovém psacím stroji se vypsal z toho zoufalství a z té lásky, psal a psal, a napsané pak odnesl do Československého spisovatele, a rovnou dostal zálohu, a s.Víťa Rzounek rovnou sedl a psal Ediční poznámku a pak dílo vyšlo v desetitisícových nákladech a ve čtvrtek stáli lidi frontu od šesti, protože na Hrabala se vždycky stála fronta, protože tak jako on nikdo neuměl podat ten smutek a zoufalství a zlomeček naděje z té smrti krásných koček.

Ať žije zlatá Praha !

STK řekl(a)...

A stejně ho mám rád, kulisáka jednoho bláznivého. Teda jeho knížky.
A myslím si, že když vypadl z toho nemocničního okna nebylo to proto, že chtěl krmit ptáčky. Myslím, že se ten den rozhodl vydat za svými kočkoury, kteří se mu kdysi tak vehementně "vducávali" do dlaně.
Já se taky těším, že mě na druhém břehu mě budou čekat všichni mí kocouři. Zdraví, lesklí, spokojení. A budeme si už pořád jenom hrát.
===
Lidi - já vím, je to hrozné - lidi bych tam klidně dokázal postrádat.

Větší vlastenec řekl(a)...

NENÍ žádný "druhý" břeh. Ani pro ateisty a agnostiky, ani pro potrhlé pověrčivé pánbíčkáře.
Pochopte to konečně, vážený STK.
A radujte se z toho.
Neboť nebytí je lepší variantou k "věčnému životu" individuální a nezaměnitelné duše, vláčící sebou navěky všechny své (zlo)činy, selhání a traumata, duše vnímající jsoucno duší osob, s nimiž se její nositel "za života" v zoufalství rozešel, aby se s nimi "na věčnosti" - opět míjel; tentokrát beze vší klamné naděje na shledání "na druhém břehu".

Byl-li by „druhý břeh“, do tzv.Posledního soudu by Vás na něm pronásledoval zoufalý nářek těch, jež jste opustil v hodině smrti jejich.

Proto Leninu buď dík za očistný oheň pece na spalování mrtvol. Jím se v prach obrátíme, v prach a pach, jež zachycen bude výkonnými filtry. Tak žádný strach - naše konečné vyvanutí nebude nikoho obtěžovati.
Co z nás zbude, zřízenec Pohřební správy vysype na kompost, až skončí pronájem hrobu či místa v kolumbáriu.

Emori nolo, sed me esse mortuum nihil aestimo.