čtvrtek 1. března 2012

Jak jsem byl jednou hodným synem, aneb každý dobrý skutek bývá po zásluze potrestán


(Autor: drak)

Moje maminka bydlí v domku v jedné malé vesničce kousek od Slaného. Nevím co ji k tomu místu váže, asi to, že tam kdysi přebývala ráda babička, ale jinak je to nevábná až vyloženě nehezká vesnička. Ta vesnička se nachází v takovém “zaprděném” údolíčku, kde když je zrovna inverze, a ta bývá za zimu minimálně několikrát, tak to tam pak není ani k žití. Na druhou stranu, prodávat dům a pořizovat si jiný, nebo byt, to dá celkem dost zabrat, práce a lítání kolem toho je také až nad hlavu, takže když víme, že maminka je tam spokojená, tak ani není moc důvodů na tom něco měnit. My tam za ní občas přijedeme, protože už není nejmladší a nějaká ta ruka k dílu svolná, se jí tam občas vyloženě hodí, teď když už nějakou dobu žije sama, tak o to víc. Když maminka přijede někdy do Prahy, vyřizovat si nějaké ty svoje záležitosti a všelijak lítat po doktorech, stane se, že jí ujede i ten úplně poslední autobus a to se jí pak ujmu buď já, nebo bráška a buď tedy přenocuje u někoho z nás, nebo jí odvezeme domů, to podle okolností a jejího přání.


Jednou takhle, když se maminka zase nedostala včas k autobusu, jsem přijel domů, zjistil, že je nás o jednoho víc a že se dnes bude konat odvoz maminky domů. Naštěstí mi to nehatilo žádné plány, takže jsme se ani moc nedohadovali s dospělými dětmi, kdo že se toho úkolu zhostí. Navíc k tomu, maminka mne požádala, že když už jí odvezu, tak že bych jí zároveň mohl pomoci s připevněním bicích hodin na zeď. Vzal jsem si tedy s sebou pneumatickou příklepovku, vrtáky, hmoždinky, šroubováky, vruty a další nezbytnosti a propriety, aby mi nic nechybělo, protože improvisovat v případě potřeby sice umím, ale proč to dělat, když to není nezbytně nutné? V takových případech, když člověk na něco zbytečně zapomene, stojí to jen víc vymýšlení, improvisování, práce a času, který když už, tak může člověk strávit rozhovorem s maminkou u čaje a něčeho dobrého. Pobrali jme tedy vše nezbytné, a vyrazili k autu.

Cesta uběhla v poklidu a vystoupili jsme u maminčina domu. Odnosil jsem maminčiny nákupy (protože jsme se po cestě zastavili ještě na nákup), pak jsem si odnosil do horní kuchyně nářadí a došel si ještě pro krabici s novými hodinami. Začal jsem je nahoře vybalovat a zkoumat, co je to zač, zda je to zač pověsit, kolik to asi tak váží, zda je ten závěs dosti pevný a dobře připevněný, aby to chvíli po pověšení nekončilo v troskách na zemi atd atp. Zjistil jsem, že hodiny byly čínské výroby. Radost jsem z toho neměl, ale na druhou stranu, co s tím nadělám? Vypadaly dost důvěryhodně na to, aby se dalo věřit tomu, že třeba budou ukazovat čas aspoň +/- přibližně a že závěs je natolik bytelný, že by na té zdi mohly vydržet i nějaký ten rok, že tedy nespadnou na zem do 10 vteřin po zavěšení na zeď. Vybral jsem si tedy odpovídající vrták, za pár vteřin byla díra vyvrtaná, protože s pneumatickým příklepem to jede do cihly jako do másla, naklepl jsem tam hmoždinku, zašrouboval vrut a pověsil na něj ty hodiny. Sklidil jsem tedy tu trochu nepořádku, co jsem natropil, vyčistil nářadí, protože na rozdíl od drtivé většiny řemeslníků nesnáším, když bych měl pracovat s odpudivě znečištěným nářadím, nehledě na to, že ložiska ve vrtačce mají raději čistotu a mazadlo, než špínu a prach. Našel jsem si v krabici natahovací klíček a návod, ke čtení tam toho opravdu nebylo, navíc překlady z čínštiny do jakéhokoliv evropského jazyka jsou zpravidla stejně k nepotřebě. Až do tohoto okamžiku probíhalo vše celkem v poklidu a až fádně, to se ale mělo za okamžik změnit.

Vzal jsem si do levé ruky klíček, otevřel přední zasklená dvířka hodin, a zastrčil klíček do levého otvoru, kterým se natahovala pružina bicího mechanismu hodin. Jenomže ouvej, v tenhle okamžik se vše zvrtlo, protože jak jsem později zjistil, tak jakýsi vrták ve výrobě použil na výrobu bicí pružiny onoho mechanismu mnohem silnější ocel, nežli bylo třeba. No a také tu pružinu natáhl, takže ona už natažená byla, což jsem nemohl vědět a také proto, že byla mnohem silnější než měla být, tak když jsem se pokusil o její natažení, tak tak zapůsobila v ten okamžik poměrně značnou silou nazpátek, strhla zpětnou zarážku a ničím dále nebrzděna roztočila ten natahovací klíč, takže jsem byl do palce levé ruky zasažen křídlem toho natahovacího klíče. Lidi, to vám byl rána, že jsem viděl všechny svaté, bolelo to tak, že jsem zařval jak zraněný medvěd a s bídou ještě stihl zaregistrovat, že klíč odražený od mého levého palce prosvištěl kolem mého pravého oka kamsi do protilehlého rohu místnosti. Říkal jsem si, že o článek s nehtem na palci levé ruky asi časem přijdu, protože ze mě crčelo jako z vola, ale čert bral palce, dobrá zpráva je, že do oka jsem s tím šmejdem aspoň nedostal, zkrátka a dobře myslel jsem v ten okamžik na ledacos. Jsem celkem rád, že nemám po ruce takový ten kufřík s ovládáním jaderné munice, protože si ani trochu nejsem jist, že bych odolal pokušení poslat na ty čínské opičáky jednu dvě jaderné salvy, to aby věděli, že nemají vyrábět nebezpečné krámy a že bicí hodiny nejsou na světě od toho, aby majitele zbily, ale od toho aby odbíjely hodiny.

Proklínaje všechny ty nenažrané globální zmetky, co nás tady zaplavují nepoužitelnými a občas i vyloženě nebezpečnými křápy, jsem nasedl do auta a odjel směrem domů. Pro jistotu jsem to vzal ještě přes motolskou nemocnici. Naše zdravotnictví mne nezklamalo, k k slzám jsem byl dojat tím, jak je v první řadě zajímalo, zda jsem zaplatil regulační poplatek ve výši 90,- Kč, pak mě tam pro pořádek nechali aspoň chvíli počučet do blba na chodbě a pak už +/- po 20-25 minutách se konečně daly věci do pohybu. Po očištění a zrentgenování bylo zkonstatováno, že rána to byla pořádná, dokonce to podélně naštíplo kost pod nehtem, ale krom toho vyčištění, zrentgenování a zapatlání zelenou vodičkou s tím vlastně ani není třeba nic dalšího dělat. S potěšením jsem pak zjistil, že jsem se s odřenýma ušima vešel do jedné hodiny parkování zdarma a uklidněn jsem odjel domů.

Pár dní poté, jsem přemýšlel nad tím, zda je opravdu nutné a nezbytné, aby se skoro všechno vyrábělo nějakými čínskými opičáky setřesenými z palmy, kteří častokrát jen zbytečně mrví materiál, který se pak nepodroben výstupní kontrole, zbůhdarma vozí přes půl světa, jen aby to pak bylo ke škodě či vzteku. Krom snahy si vybírat jen to nejlepší, důsledného reklamování, případně vymáhání peněz nazpátek, se tomu člověk stejně nedokáže účinně bránit. Pár týdnů to bolelo a špatně se mi s tím pracovalo na klábosnicích, ale nakonec přešlo po čase i to, jen nehet ještě zcela neodrostl a je na něm ta deformace vidět. Nějaký pan elektrikář když to viděl, tak řekl, že mám na prstu štěnici jak z výstavy. Když si to pak člověk dá do kontextu s tím, že každý dobrý skutek bývá po zásluze potrestán, tak se vlastně ani není čemu divit, možná jen tomu, že se to nestalo dříve, protože jsem nepoučitelný a dobrých skutků se dopouštím poměrně často. Nepatřím mezi ty, co se dají snadno odradit. Pravda občas přemýšlím, zda by to nestálo za změnu, ale nakonec mávnu rukou a vše zůstane při starém.

(Zaslal drak)

73 komentářů:

Harpyje řekl(a)...

Soucítím.
Po tom mém pádu na ledu před Vánocemi, vypadá můj nehet na prostředníku velmi nevábně, ba přímo odpudivě. Pořídila jsem si takový prezervativ na prst http://www.wero.de/shop/images/230134ff.jpg který tu ošklivost zakrývá a chrání.
O pěstěných nehtech se mi asi bude ještě dlouho jenom zdát.

STK řekl(a)...

Konečně článek, který neřeší tu nevyslovitelnou bídu celého světa, budoucnost, minulost, náboženské spory ba ani EÚ. (To je slovensky. Únia.)
Drakův popis "klíčkové scény" je dokonalý jako zpomalený a rozfázovaný záběr z amerického 3D katastrofického filmu. Ten klíček, za pozvolné rotace těsně míjející pravý objektiv biologické stereokamery Drakovy - no prostěa: mám naprosto živou představu. [;>)

Jenom mi není zcela jasné: Kdyby byly hodiny ponechány svému osudu na zdi bez natahování, stalo by se co? Jakým směrem byl veden pokus o natažení? Normálním nebo levotočivým? A nebyla tato informace právě obsahem čínského návodu? Já sice osobě zastávám pokrokový názor, že návody čtou jenom zbabělci a netalentovaní, ale občas se nějaká ta pre-info hodí...

Schumacher řekl(a)...

Draku, fuj. Jako bych to byl můj prst. Před lety jsem si vlastní neohrabaností velmi poškodil prstík a sám úspěšně opravil, protože na to abych se svěřil odbornému personálu v místním špitále jsem tuze velký posera.

Schumacher řekl(a)...

Dodatek : připadal jsem si jako něco mezi Terminátorem a Predatorem. Oprava byla fakt hnusňoučká a slabší povahy by omdlévaly. Výkonu hrdinného sovětského polárníka, který si sám úspěšně odoperoval slepé střevo jsem sice nedosáhl, ale i VV by to nepochybně ocenil.

A.S. Pergill řekl(a)...

To Drak a Harpyje
Já mám zase nehet - a celý poslední článek na pravé ruce - asi o polovinu širší, než na levé. Pamatuji si velice dobře, jak to vzniklo: Jako malé dítko jsem zkoumal, proč škvíra u pantu a u kliky na dveřích jsou tak šíleně rozdílně široké a přitom se zavřou současně. Zkoumal jsem to pohmatem, u pantu, a v tom ty dveře kdosi zabouchl, čímž mi zabránil, abych nezávisle na Archimédovi někdy ve čtyřech letech objevil princip jednoramenné páky. :-)

Harpyje řekl(a)...

Kdysi jsme měli před domem domeček na popelnice z http://www.der-wagner.de/uploads/pics/Waschbeton.jpg Dvířka, do kterého jsem si v záchvatu hektiky přivřela palec, sestávala z masivní desky z tohoto materiálu.
Tu bolest umím sotva popsat.
Instinkt mi velil nechat se ošetřit mým nejbližším. Během jízdy autem jsem měla spuštěné okénko, abych neomdlela, a když jsem konečně dolezla do ordinace, tak mě děvčata vůbec nepoznala.
Prst mi spravil Dr. Al Bazaz, požehnaný chirurg. Muslim. :-)))

Jakub S. řekl(a)...

Draku, je to krádsné a plastické líčení jak trhavina. A všecky ty krásné poznámky vás taky. Tak já jenom tohle, je mi velice špatně, musel jsem se trochu zbytečně nekontrolovaně rozčilit a přehodnotit něco a asi si budu muset lehnout a absolutní klid a zkusit spat. Nemůžu už hledět na monitor, promiňte. Tohle mě stálo hodně úsilí. Zítra snad.

informace řekl(a)...

To nic, Draku,
lidský organizmus má schopnost autoreparace, na rozdíl od ledniček, praček, myček nádobí, aut, televize atd.
Vždycky si to říkám, když si někde nabiju. Ono se to zahojí samo.

drak řekl(a)...

Harpyji:

Za to soucítění děkuji, příjemně se to čte. Stalo se to někdy koncem listopadu, nehet už z větší části odrostl, takže za měsíc, dva, nebo tři už to nebude k rozeznání, byť z profilu hledíc vidím, že ten levý je trochu plošší, ale jsem už pán v letech, na kráse mi zase tak moc nesejde, na kráse moje obživa naštěstí nezávisí :-)

STK:

Lidé, když už si kupují hodiny, chtějí aby ukazovaly čas, případně ho odbíjely. Aspoň maminka to v úmyslu měla. Kdyby se nenatahovaly, tak by nešly a sbíraly by prach, to je pak ale účelnější nekupovat si hodiny, ale koupit si třeba vodní sochu, nebo pračku vzduchu, ta sice není tak hezká, ale prach sbírá dobře.

Návod jsem nečetl, nebylo třeba, na ciferníku byly takové malinké šipečky, které celkem jasně a zřetelně naznačovaly, kterým směrem se má točit. Zajímavé bylo, že levá dírka, kterou se natahoval bicí mechanismus, tak tam se mělo točit po směru otáčení ručiček, zatímco hodiny se natahovaly na pravé straně a proti směru chodu hodinových ručiček. Když jsem na to hleděl, trochu mi to připomínalo, že to je jako na dvoumotorovém letadle, aby se vyrušily reakční momenty vrtulí, ale u těch hodin to nějak nedávalo smysl, zase tak rychle se tam nic netočí, kdyby se tedy dodržel správný výrobní postup.

Schumacherovi:

Podobným věcem se vyhýbám jak to jenom jde, ale vím, že táta kdysi šokoval chirurga, za kterým chodil se zarůstajícím nehtem na palci u nohy, a který pořád odkládal zákrok, až se táta dožral a za pomoci jódové tinktury, silnějších nůžek na nehty a kleštiček na nehty si to, co ho bolelo a trápilo "odstranil" sám. Kdybych musel, asi bych to nakonec také svedl, ale dokud to jen trochu jde, vyhledávám profesionály a aspoň lokální anestetika. Nicméně když vám jde o krk, myslím, že v sobě najdete sílu a svedete i to, co ten sovětský polárník. Možná, že na tom byl se sterilitou "sálu" a nástrojů lépe, než v nějaké průměrné sovětské okresní nemocnici, možná měl paradoxně víc šancí to přežít ve zdraví.

drak řekl(a)...

Jakubovi S.:

Odpočiňte si, nepříjemnosti hoďte za hlavu a aspoň občas sem za námi přijďte, mě byste chyběl, věřím, že ostatním také.

informaci:

Máte naprostou pravdu, lékař léčí a příroda uzdravuje :-) Časem ale tato samoopravná a samoléčící funkce organismu slábne a až zeslábne pod určitou kritickou mez, tak přijde konec, lae to zatím není na pořadu dne, takže zkusím dohonit a zničit to zvíře na tom disku, co jsem si přitáhl domů, abych měl zítra víc volna. Wokna jsou vskutku děsivě mizerně napsaný systém a v kombinaci s velice pohlednými blondýnami, s vyvinutým poprsím, ale poněkud líným mozečkem, to je pak vražedná kombinace.

drak řekl(a)...

Pergillovi:

Manželka má na prstě jakýsi "suvenýr" z mládí, shodou okolností také z blbnutí s bráchy u dveří. Ten den prý byli na pohotovosti třikrát. Doktorovi poprvé neříkal nic, podruhé už byl mírně udiven a potřetí už hodně.

Anonymní řekl(a)...

Páni, ten se tak nasral, že už tři dny nadává a není s to se zastavit. S pěnou u huby.

informace řekl(a)...

Zemřel ve Švýcarsku při tournée Lucio Dalla. Nevím, jestli jste ho znali.
http://www.ilgiornale.it/fotogallery/morto_lucio_dalla/id=3815-foto=6-slideshow=0

Harpyje řekl(a)...

To jsou "les choses de la vie".
http://www.videoportal.sf.tv/video?id=c3cb8019-8b92-4506-aaac-5acbdedea080

drak řekl(a)...

Dallu Jsem tak trochu z doslechu a tak trochu od vidění z médií znal, věděl jsem, že existuje. 69 mi ale jako věk na umírání přijde jako trochu brzy.

informace řekl(a)...

Jeho nejznámější dueta a koncerty.
http://www.soundsblog.it/post/19025/lucio-dalla-i-video-dei-duetti-e-dei-live-piu-emozionanti
Na jednom jsou tři autentičtí napoletánci. Dalla byl z Bologně. A hmed se to pozná. Je to jiná passione.

informace řekl(a)...

Zas je tu nová verze. Jak funguje?

informace řekl(a)...

Nefungují hodiny.

Tess řekl(a)...

Pokouším se zjistit, jestli na Blogspotu už upravili všechno tak, aby fungovalo. Zatím jsem zjistila, že na mé verzi IE nefunguje možnost "odpovědět". A očividně čas komentářů ještě není doladěný. Hm.

Tess řekl(a)...

Jestli pak na IE funguje komentář obecný? Funguje. No, stejně asi to zatím zase vrátím na to samostatné okno.

Tess řekl(a)...

Tak, vráceno.
Aspoň to už nezasekávalo stránky. Ale ještě to není vyladěno kompletně.

informace řekl(a)...

Aha, je to zas stejné jako před tím.

Anonymní řekl(a)...

Páni, furt eště nadává. To sem mu pozved mandle! To nedokáže ani ptáček jarabáček.

Větší vlastenec řekl(a)...

Nějaká H.Lukešová napsala dnes v 11:05 do Neviditelného Psa naprosto ... no, eh, hloupý příspěvek.
Moje drzá malost je doživotně vyloučena z diskuzí na Lidovkách (narušoval jsem plány jejich německých a židovských vlastníků), takže té nešťastnici musím poslat odkaz přes Doupě : http://www.greenpeace.org/czech/cz/

Snad se k ní dostane.

Světu mír !

Harpyje řekl(a)...

Nebuďte detailista, Vlastenče.
Důležitější je vědět, že ekologismus je stejně škodlivý jako evropeismus, radikální feminismus, sociální inženýrství, homosexualismus, islamismus, NGOismus, politická korektnost, multikulturalismus a globálno.

Větší vlastenec řekl(a)...

Mně je to jasné, vážená paní Harpyje. Jako každému skutečnému českému vlastenci, podporujícímu svého prezidenta a jeho boj za návrat naší vlasti do Západní Asie.
Jenže napíše-li naprosto popletená osoba, že „Zelení Grees Peace“ NEBOJUJÍ proti "kácení deštných pralesů, vyvražďování velkých kočkovitých šelem a kytovců", tak ...
Vždyť ti blázniví levičáčtí Euroameričani nedělají nic jiného !

Vždyť každý roduvěrný Čech ví, spolu s naším prezidentem, že deštné pralesy u nás nerostou, takže ať si je vykácí kdo chce a proč chce (je to zdroj cenného dřeva !), tygr že je zabiják a patří jej humánně zlikvidovat, velryb že je jako krys (a chutnají ještě lépe !) atd.
To jsou prostě zásadní věci, nikoli „detaily“.

Hezké odpoledne přeji.

Kopretina řekl(a)...

No konečně mi něco vyšlo. Už končím práci obyčejné sekretářky u exekutora, ale jdu dělat do realitní kanceláře, uspěla jsem v přijímacím pohovoru, konečně mě nějaká práce pořádná práce, která mě bude naplňovat. Už nebudu pracovat u exekutorských hyen, jak říká Jirka S. Maršálkovi (Boluleckému) na diskusích pod úvodníkem. Sice budu mít méně času na zdejší pokec na Doupěti nebo na Psu, ale nějaká ta koruna na víc, vždycky pomůže...

Kopretina řekl(a)...

Jo VV, Vy si mě vážně berete do úst hodně hodně často, raději se zaregistrujte do Neviditelného psa a pište přímo do očí a nepište o mně za mými zády, jste jaksi mou osobou posedlý a nevím proč, Váš problém, neprndejte jenom zde pojďte na Psa pana Wagnera...
Ale já jsem spokojena, dostala jsem pořádnou pracovní pozici, ne nějakou podřadnou, práce odpovídající mé kvalifikaci, tak se no. Já jsem spokojena, nic mi nechybí, jsem šťastná a Vy když chcete ventilovat svou nenávist na mě, Váš problém. Chcete mě zdeptat, ale nestojíte mi za to, jste zřejmě frustrovaný, závistivý, podlý a zlý člověk. Ale konec, nemá to smysl...

Kopretina řekl(a)...

Ale jak říká Jakub, lepší je pokora a utišit svůj hněv a nenechat se vyprovokovat všelikými...no nebudu používat vulgární slovník...Hlavně, že se mi daří a díky své malinké maličkosti a Boží pomocí jsem dokázala, co jsem chtěla, ignorace...
Jenom Vám říkám, pojďte diskutovat na Psa pana Wagnera, tam se ukažte jako pravý bojovník.Za každého, i za zločince je třeba se modlit, aby nalezli v srdci klid a mír.Takže Bůh Vám žehnej Vlastenče, mír, klid a lásku, Boží pohlazení Vám a štěstí Vám přeji. Nutné je snažit se přemoci zlo dobrem. Klín se klínem nevyráží...

Větší vlastenec řekl(a)...

Ano, milá Lízo, jsem frustrovaný. Pokusím se Vám vysvětlit důvod :
Začali jsme kdysi dobře, my dva. Podařilo se mi vysvětlit Vám postup, doslova krok za krokem, jak do Doupěte vkládat příspěvky pod vlastním nickem ("Kopretina"), a ne jako "Anonymní".
Jenže tím to taky prakticky skončilo; jen občas mi poděkujete za všechnu tu námahu, kterou s Vámi mám. Ale jinak, přes vší moji (a nejen moji) snahu píšete a píšete nesmysly, občas veselé, většinou však smutné.
Snažím se s tím životním zklamáním nějak vyrovnat, ale nedaří se mi to. Jak už jsem přiznal, závidím Vám Vaši neochvějnou sebejistotu, s níž datlujete své děsivé hlouposti resp. přebíráte cizí texty bez uvedení zdroje.
Z frustrace a závisti se cpu bůčkem, šlapu po kytičkách (brzy začnou kvést kopretiny, já jim ukážu !), týrám zviřátka, žeru psy, sežral bych i tygra nebo velrybu, vypichuji mouchám oči a trhám kočkám křídla ...
Kdybych mohl, kácím deštné pralesy. Takže se alespoň připravuji na dozírání na humánní odsun, a na humánní znárodnění majetku národních zrádců a vykořisťovatelů.

Mimochodem - po našem opětovném vítězství nad multikulti, Euroamerikou, kapitalismem, demokracií a globálnem půjde většina úředníků do výroby. Především příživníci z (v brzkém budoucnu) naprosto zbytečných oborů : exekutoři, advokáti, realitní makléři atd. apod.
Takže Vám dám radu zdarma : Pořiďte si montérky s laclem & slušivou modrou košili, dokud jsou volně k dostání.

Na shledanou v lepších časech.

A.S. Pergill řekl(a)...

Harpyje,
přípodoteky k vašemu příspěvku z 1. března 2012 21:20

A:
1. Pokud je ten pán opravdu věřící muslim, tak věří tomu, že když se na mullahův / ajatolláhův / imámův příkaz opáše "sebevražedným opaskem" a půjde se odpálit třeba do mateřské školky, nebo někam do zdravotnického zařízení (kam má vzhledem ke své profesi lepší přístup), tak odletí přímo do ráje š*t 72 panen denně. A, pochopitelně, takový příkaz vyplní.
2. Nebo tomu tak docela nevěří, ale udělá to, protože ví, že německý stát, rozvrácený multikulturalisty, by ho (a jeho rodinu) nedokázal účinně ochránit před odvetou islamistů.
3. Nebo to neudělá a pak rozhodně není muslim, ale "odpadlík".

B:
Už staří Římané měli úsloví "SENATORES VIRI BONI, SENATUS MALA BESTIA". Existence slušných muslimů nijak nekoliduje s faktem, že islám je zrůdná a zločinná ideologie (a i ti "slušní" přispívají k jejímu šíření). Znám spoustu slušných komunistů, což nemění nic na tom, že komunismus je zločinná ideologie, znám spoustu slušných křesťanů a přesto křesťanství je zločinná náboženská ideologie, mající na svědomí víc obětí než ten komunismus, znám i slušné židy, ale jejich existence nijak nekoliduje s konstatováním, že judaismus je zločinná ideologie, podobná jako ten islám. Vím ze svědectví důvěryhodných lidí, že existovali i slušní nacisté (kteří např. upozorňovali své české sousedy, že si ten Londýn pouštějí moc nahlas a že by je mohl někdo udat) a fakt jejich existence nijak nekoliduje s tím, že nacismus je ve své podstatě zrůdná a zločinná ideologie (byť počtem obětí zaostává jak za křesťanstvím tak i komunismem, o islámu ani nemluvě).

C.
Existence slušných lidí mezi nepřáteli rozhodně není argumentem proto, abychom vzdali boj s nepřátelskou zločinnou ideologií a nepřátelskou zločinnou organizací, ale spíše argumentem proto, abychom se s nimi v rámci možností snažili zacházet co nejmírněji (což ovšem nevylučuje použití i těch nejkrutějších prostředků tehdy, když jsou odůvodnitelné, jako třeba jaderné bombardování H+N na konci WW2, případně když jiná možnost prostě není).

Harpyje řekl(a)...

Jen si bojujte, Aspergille, proti které zločinecké ideologii se Vám zlíbí, a třeba i jaderným bombardováním! Nejlépší bude, když začnete u domácích komunistů.

Bezcenné polozvíře Al Bazaz měl největší chirurgickou praxi v Dortmundu, a byl zároveň lékařem německých krasobruslařských reprezentantů. Myslím, že při jeho schopnostech, pracovním vytížení a last but not least jako lékař, by se asi sotva opásal výbušninou na pokyn nějakého imáma.

Pro Vás je možná výskyt takových osob důkazem "rozvrácenosti multikulturního Německa", pro mně osobně, jsou Vaše neuvěřitelně primitivní a paušální představy o muslimech potvrzením Vaší ignorance týkající se tohoto tématu.

Jakub S. řekl(a)...

Tak vidíš, holka, k čemu jsi Vlastence dohnala... děvčico neščasná, tys jé otrávila... maryšo, muselo to byt?

Kopretina řekl(a)...

Jakube, já píši své názory a domnívám se, že jsou správné, jinak bych je nepsala a nebudu kvůli Vlastencovi nebo někomu jenom, jak se říká držet hubu a krok. Když jsem Vlastence otrávila, jeho problém, on zase deptá mě, nebudu skákat podle něčí píšťalky, já si za svými názory a za svým postojem stojím. Vlastenec ani nikdo jiný mě šikanovat nebude, stalking je hnusný, osobně jsem zde žádného diskutujícího neurazila. "Neřekla jsem, Vlastenče, vy jste.", nikdy a podle ústavy mám právo psát co chci, pokud nevyzývám k násilí. Já žádnou vinu na tragické konfrontaci s Vlastencem nenesu, on mě deptá jen kvůli mým názorům, na které mám právo.

stk řekl(a)...

Pořád to samé, vážení!
Jeden (dva, deset, sto, deset tisíc) slušných muslimů* nic neznamená pro (třeba i) podvědomé hodnocení muslimů jako celku. Protože pak můžeme stejný vzoreček "znám slušného komunistu" nasadit taky obecně a říkat, že minulost CCCP nebo i ČSSR byl jenom takový malý komunistický "úlet", protože znám několik slušných a poctivých komunistů. Ano i já osobně znám několik slušných komunistů. To ale v kontextu světa nic neznamená.

Taková argumentace je naprosto falešná, je to pouze propaganda, podobná tomu, co tu provádí Kopretina - svoji deklarovanou láskou k židům a Izraeli vzbuzuje i u lidí, kteří se o židovský problém nezajímali vážné podezření, že je "všechno jinak".
Kdybych já i mí předci neměli s židy dobré zkušenosti, už bych si říkal: "Pozor, dogma, ideologie, propaganda! Rychle z toho blogu pryč!"

*/ = takový muslim, který mě neohrožuje, i když jsem členem jiné kultury, který na mě neparazituje a nesnaží se uzurpovat moc.
Muslimy přestanu považovat za riziko pro budoucnost až tehdy, kdy těch "slušných" bude zřetelně nadpoloviční většina a budou mít dost sil na to, aby si s těmi "neslušnými" udělali pořádek sami.

Jakub S. řekl(a)...

Tak! Tak. Problém, resp. otázka tzv. mlčících většin.

stk řekl(a)...

Mimo Mísu:
Už z principu bych se někdy rád postavil proti A.S.Pergillovi. Ale musel bych popírat elementární logiku nebo obecně známá, mnohokrát ověřená fakta. Tož na tohle já nemám. Maximálně můžu říct, že to nevidím až tak vyhraněně.
===
Dogmata nesnáším, propaganda ve mě vyvolává nevolnost a z prázdných frází a floskulí dostávám kopřivku. Poslední dobou se drbu dost často, i když se sprchuji dvakrát denně.
===
Dotaz na Vlastimila V.: montérky mám troje. Ale košile jenom kárované. Můžu to tak, prosím, nechat? [;>))

Kopretina řekl(a)...

Ano, když se většina lidí proti svým fanatikům nepostaví, vše je neomluvitelné. Pokud slušní muslimové neřeknou, tohle jsou grázlové, nemají s námi nic společného, odsuzujeme antisemitismus, antikřesťanství, nenávist k ženám a západu, tak to na věci nic nemění.
O tom byl na Neviditelném psu článek...
SVĚT: Proč se mírumilovná většina nepočítá
http://neviditelnypes.lidovky.cz/svet-proc-se-mirumilovna-vetsina-nepocita-fjz-/p_zahranici.asp?c=A120227_221719_p_zahranici_wag

Jakub S. řekl(a)...

Já prosím nosím kárované flanelové košile rád celý život. Ale jak teď o tom sebekriticky uvažuju, esli to není tím, že se snažím o ty oné - é - mimikry!

Harpyje řekl(a)...

Vážený STK, Vy a logika, to je jako yin a yang.
Na jedné straně tvrdíte, že je nutné posuzovat muslimy jako celkové zlo, protože "Jeden (dva, deset, sto, deset tisíc) slušných muslimů* nic neznamená ...", ale na druhé straně Vám stačí Vaše osobní dobrá zkušenost s Židy, abyste jim byl, jako celku, příznivě nakloněn.
Vaše představy o muslimech jsou zrovna tak primitivně paušalizující, jako ty Aspergillovy, nebo onen výrok, že většina médií jsou levicová.
Pokud pokládáte Aspergillovy výroky o tomto tématu za logické, tak skutečně nevíte, co je logika.

Větší vlastenec řekl(a)...

Milá Kopretino, kdyby se většina lidí postavila proti svým fanatikům, tak byste nemohla vyjít z domu.
Protože Vy jste takový fanatik jako nějaký středoasijský muslim.
Zdůrazňuji muslim, nikoli muslimka. Ta má většinou jiné věci na práci než pořvávání na náměstích nebo na internetu.

Jinak samozřejmě - máte na svůj fanatismus plné právo. Ale ten muslim taky.

Přeji Vám hezkou neděli.

Větší vlastenec řekl(a)...

Vážená paní Harpyje, pro Vaši informaci :
Příspěvky s.s.A.S.Pergilla mají vnitřní logiku takové mohutnosti, že ji ani nedokážete vidět (jako mravenec horu). Ano, jejich logika je naše, vlastenecká, slovanská, cele vycházející z marx-leninské dialektiky a zase se do ní vracející.

Navíc texty soudruha a soukmenovce Pergilla mají vesměs (ba i roztříděny) doslova ÚŽASNOU přidanou hodnotu. Například ten z 3.března 9:40.
Ano, s.s.Pergill napsal „znám i slušné židy“.
Chápete vůbec jeho velkomyslnost a sebezapření ?
Vždyť veliký český vlastenec, osvědčený bojovník proti židovství, křesťanství a dalším euroamerickým hnusárnám zde se zaťatými zuby píše, že ne úplně všichni židi jsou zločinci !!!
To je přece přidaná hodnota jako prase !

informace řekl(a)...

A tak Vv žárlí na Pergilla a trucuje. A o kvůli přidané hodnotě!
Jste, vážení, nespravedliví. Když přiznáváte PH Pergillovi, musíte ji přiznat i Vv. Uznejte, některé jeho příspěvky jsou skutečné zdařilé ukázky satiry a parodie.
Nechte tedy stranou uražené sebevědomí, protože si Vás bere často na mušku a tu PH mu přiznejte! Ať z ní pak platí daně!

Harpyje řekl(a)...

Nějak mi v té záplavě slov uniklo, že Aspergill dokonce zná i "slušné Židy". To je skutečně velmi velkorysé přiznání, a nepochybuji, že ho stálo velké sebezapření, jak píšete.
Důkazem jeho čiré a neúprosné "elementární logiky" je shrnutí všech tří monotheistických náboženství spolu s totalitními ideologiemi komunismu a nacismu do rubriky "nepřátelská zločinná ideologie".
Aspergillovo odhodlání použít proti těmto nepřátelským ideologiím i ty "nejkrutější prostředky" (" třeba jaderné bombardování") svědčí o tom, že je na míle vzdálen užívání prázdných frází, které jsou váženému STK trnem v oku.
Když už většina průměrných Evropanů, pod vlivem zpravodajství, omezuje svou představu muslima na tvora, který ho "ohrožuje, na něm parazituje a snaží se mu uzurpovat moc", tak jak se asi může ona mlčící / řvoucí většina, převážně nevzdělaných muslimů artikulovat, když nemá jiné fórum než ulici, a je už po několik generací pod palbou neustávající nenávistné propagandy?
Tento nejnovější dokument muslimského fanatismu, nenávisti a intolerance jsem našla na blogu, světe div se, jednoho německého Turka: "Libyan NTC Islamists Destroying British and Commonwealth War Cemetery" http://www.liveleak.com/view?i=54c_1330621949

informace řekl(a)...

Na včerejším Psu se diskutuje o sto šest na téma nepodepsání paktu stability, na téma Evropské unie, její neúčinnosti, bezperspektivnosti, levičáctví.
Po přečtení části příspěvků (číst to celé na to nemá člověk čas a trpělivost) vzniká dojem, že hlavním problémem není hamletovské být či nebýt v Unii jako spíš nakolik být v Unii, aby se nemohlo říct, že tam nejsme, ale ani taky že tam jsme.
Někdy diskuze dosahuje nezvyklé hloubky, rafinované bohatosti argumentace, často hraničící s formální logikou.
Příklad:

"T-k: a vy se hned přilepíte na každý překlep jako kachní hovno.

Re: Kachny vyměšují trus, diskusní lejno T -ku."

Jisteže přispěvatelé problém rozebírají opravdu od základů - biologických.

Větší vlastenec řekl(a)...

Tak mne napadá :
Co jsme učinili my s muslimskými (válečnými) pohřebišti na našem území ?

Asi zhruba totéž, co jsme udělali s pohřebišti Němců a Židů, našich dědičných nepřátel, po osvobození naší vlasti od kapitalismu a demokracie, že ?

A.S. Pergill řekl(a)...

Harpyje,

> Když už většina průměrných Evropanů,
> pod vlivem zpravodajství, omezuje svou
> představu muslima na tvora, který ho
> "ohrožuje, na něm parazituje a snaží se
> mu uzurpovat moc", tak jak se asi může
> ona mlčící / řvoucí většina, převážně
> nevzdělaných muslimů artikulovat, když
> nemá jiné fórum než ulici, a je už po
> několik generací pod palbou
> neustávající nenávistné propagandy?

1. Bohužel, nikoli většina Evropanů, většina pořád ještě věří lžím multikulturních propagandistů, nebo se o problém nezajímá (asi tak, jako řada Němců i Židů nezajímala o pár extrémistických řváčů, než se ti dostali k moci - a někteří nedokázali vyhodnotit rizika situace ani poté).
2. "Nenávistná propaganda" (obrovské plus je, že už nepopíráte její existenci v islámu) je integrální součástí islámu. Natolik integrální, že jejím odstraněním by islám přestal tvořit integrovaný celek.
Dovolil bych si následující příměr: Pokud bychom přirovnali islám k velikonoční kraslici, tak tato propaganda nenávisti, zotročování a genocidy by byla vaječnou skořápkou a ten zbytek barvičkami na ní. A zkuste hodit kraslici do kádinky s kyselinou, schválně, co z těch barev zbude.
Muslimové by se museli vzdát podstatné části svého učení, aby přestali být rizikem pro civilizované lidi.
3. Také neexistuje (a v historii neexistovala) jediná země, v níž by muslimové v procentu větším než malém žili s nemuslimy bez konfliktů jako rovní s rovnými. Vždy v historii byl takový stav přechodný a skončil buď vyhnáním muslimů nebo zotročením a vybitím nemuslimů. A pokud byl takový stav udržován silou, tak to vždy muslimové prezentovali jako "šílený útisk".
4. Faktem také je, že muslimům prochází mnohé, co normálním občanům ne (sociální dávky na dvě, tři manželky, je laxně přistupováno k islámským rituálním vraždám a padají za ně jen bagatelní tresty, dokonce i přímé vyhrožování Židům genocidou ze strany muslimů bylo u nás policií a prokuraturou odloženo - dost kontrast proti tomu, jak různí "znalci" vydávají kdejaký grafický prvek za "vysoce společensky nebezpečný symbol")

Harpyje řekl(a)...

Šlechtí Vás, Informace, že jste na rozdíl ode mně schopná, udržet za všech okolností Vaši contenance.

Předpokládám, že rovněž z autorem souhlasíte, a že jsou Vám hrádky EU se Spojenými Státy a Israelem taky proti srsti.

:-P

Větší vlastenec řekl(a)...

Pro váženého STK, k problému károvaných košilí do montérek :

Už jsem se zmiňoval, dokonce dvakrát, o Vašem oblečení (a vůbec celkovém vzhledu) v okamžiku vstupu vítězného lidu do Vašeho „ústavu“. Vy bystě prostě měl vypadat prostě; jako člověk z lidu. A ne jako nějaký pos... ošklivě znečištěný intoš.

Takže : Samozřejmě montérky, modré, seprané, zašívané, mírně špinavé. Košile může být téměř jakákoli, s výjimkou bílé, černé, hnědé, červené, zelené. Kostkovaná bude skvělá.
Jinak : Boty nečištěné, ponohy pracovní nebo barvy tělové; deodorant žádný (po několik předcházejících dnů !), brýle nejlépe žádné, v nejhorším případě dělnické. Čepici placatou, resp. kulicha.
Ruce dělnické, zapálená cigareta české výroby držená „v dlani“, mezi palcem a prostředníčkem - a samozřejmě, musí z Vás být cítit proteplená člověčina. Takže : jednodenní strniště, slušivé dlouhé kotlety; pokud je pleš, tak poněkud mastná.
Dech : Kromě cigarety pivo, může být i něco ostřejšího.

Vítězný lid ve Vás uvidí sebe, svého soudruha - a spokojí se s odpověďmi na pár povšechných otázek, nechá Vás na pracovišti a pokoji.

Neberete moje slova na lehkou váhu, že ne, vážený STK ?
Vždyť naše osvobození se blíží doslova každým dnem :
* pravicová proevropská vláda tento týden odmítla naši účast v soudobém Marshallově plánu
* dnes bude zvolen s.V.V.Putin, velký přítel V.Klause a všeho českého lidu
* ekonomická krize se prohlubuje
* Euroamerika si útokem na syrský lid pořezává vlastní větev
atd.

Ano, brzy po našem opětovném (a nyní již KONEČNÉM) vítězství nad multikulti, Euroamerikou, kapitalismem, demokracií a globálnem vstoupí vší náš lid do Vašeho „ústavu“, a možná i příbytku. Připravte na počátek nové radostné éry.

Na shledanou v lepších časech.

informace řekl(a)...

Jednoduše, Harpyje,
dívám na situaci odtud, ze zdejšího hlediska a tak vidím celou tu českou problematiku značně redukovanou. Nakonec to nepodepsání GB a ČR nijak situaci nezatížilo.

informace řekl(a)...

A článek pana Rejmana nepovažuji za potřebné komentovat. Jsou to pořád tytéž řeči.

Harpyje řekl(a)...

Dovoluji si, Vlastenče, doplnit Váš příspěvek o letní variantu úboru člověka z lidu.
Tato sestává z Vámi popsaných montérek, ale namísto kárované košile, nosí člověk z lidu poněkud ušmudlaný ("isabellfarben"), našedlý, sepraný nátělník. Tento vzdušný úbor umožňuje v horkých letních dnech volnou transpiraci, dotyčný se nezapaří. Místo pracovních bot sandály, a v nich ponožky, absorbující pot i několik dní po sobě. Jinak všechny doplňky, snad až na toho kulicha zůstávají tak, jak jste je popsal.
Jednou v létě jsem měla tu čest stát před takovýmto individuem ve frontě u kasy v obchodě. Byl to nezapomenutelný čichový zážitek.

Harpyje řekl(a)...

Zřejmě jste nepochopila, Informace, že v oné slovní potyčce nejde o souhlas, nebo nesouhlas "z" autorem.

informace řekl(a)...

To jsem pochopila, ale dodávám, že ani článek nestojí za nějaký komentář.
Situace se neustále mění, ale komentátoři melou pořád to samé.

Větší vlastenec řekl(a)...

No jo, nátělník. Na ten jsem zapomněl jako na smrt. Děkuji za připomenutí, vážená paní Harpyje.

Nicméně řeč byla psána k problematice vhodného odění konkrétní osoby v konkrétní situaci - váženého STK po osvobození naší vlasti od EU, v momentě, kdy náš lid bude čistit veřejné instituce od Euroameričanů a jejich přisluhovačů.

Takže tak.

stk řekl(a)...

...jednou v létě jsem měla tu čest stát před takovýmto individuem ve frontě u kasy v obchodě. Byl to nezapomenutelný čichový zážitek.
Vidím, že se ten zážitek opravdu znatelně podepsal va vaší psychice.
Inu, někteří příslušníci lidstva smrdí, páchnou či nelibě zavánějí někteří jsou snad dokonce špinaví a mastní*, jiní zase stále příjemně a nepřetržitě voní a exkrementy, ty vylučují rovnou v celofánu.
Není nad to být "nad věcí".
===
Vy, velevážená paní Harpyje, máte opravdu zvláštní dar si dělat z lidí, se kterými se potkáte své přátele. Všichni Vás prostě musí obdivovat, hlavně za vaši skromnost, vstřícnost a naprostou objektivitu.

*/ netýká se to pochopitelně muslimů, chirurgů pak zvláště.

[;>) Na takové chování říká moje nevěřící žena větičku: "Panebože, Ty to vidíš!"

Harpyje řekl(a)...

Není mi úplně jasné, co jste se mi snažil Vaším příspěvkem sdělit, vážený STK.
Zrovna se chystám na venčení, tak mi snad na čerstvém vzduchu přijde osvícení.

stk řekl(a)...

Nevšímejte si mě, Harpyje. Nemá to cenu. Navíc téma už je provařené, pozice zakopané, ustoupit není kam. Mě to trochu iritovalo tak před rokem. Teď už vůbec ne.
Raději si přečtěte, co napsal Ivan Magor Jirous, básník o současném režimu - nejen v Kotlince:

"Pokud jde o ten současnej režim, tak na rozdíl od toho minulýho nemám nejmenší tušení, jak by se proti tomu dalo bojovat. Myslím, že ten pseudokapitalismus, ta globální nadvláda peněz a blbosti, ta seudokultura těch takzvaných celebrit a tý obecný zhovadilosti útočí na všechny smysly
kohokoliv...

Nemůžu říct, že bych já s tímhle režimem prohrál, protože již s ním nebojuju. Ale myslím, že on vyhrál nad náma nade všema."

Jakub S. řekl(a)...

Vážený s. VV, egregia S.ra, váš popis typického příslušníka nekonečně moudrého lidu je dokonalý. Plastický jak trhavina. A ještě bych prosil o obdobu ohledně jeho věrné životní družky, ž e n y z lidu!
Ten Magor - tohle jsem neznal! Kdy a kde to lze číst?
Nebyl magor. I když poněkud dost byl. Jenže nebyl.

stk řekl(a)...

Citát Jakube? Někde na netu při příležitosti vzpomínek na Magora. Líbilo se mi to natolik, že jsem použil Ctrl + C a Ctrl + V.
Byl bezradný stejně jako já. Už totiž nejsou žádní nepřátelé. Utlačovatelé. Jen Tupouni, kteří čekají, až přijde Kníže Ignor, aby jim řekl, co mají dělat. A nadšené Stoupy, Knížeti podkuřující.
Proč, k čertu, musí život fungovat podle kreslených seriálů?!

informace řekl(a)...

Zadejte si, Jakube,
do vyhledávače větu "Pokud jde o ten současnej režim", objeví se Vám řada odkazů. Na prvním místě Luciferův blog.

informace řekl(a)...

Anebo ještě líp Ivan Martin Jirous

Jakub S. řekl(a)...

Ď! Quanto Le devo, per favore?

informace řekl(a)...

Facciamo cinquanta euro? Giusto ché è Lei. E non ho calcolato l'IVA!

Větší vlastenec řekl(a)...

No néé, vážený STK se opět o stupínek probral ze snění.
Takže už potřetí (sic !) posílám všem zdejším bláznivým intošům báseň jistého Magora, který se taky probral příliš pozdě :

A pak
když bělochy byl obkroužen
a obeplut
Hornův mys
tehdy započala
anglosaská
odporná větev
vládu krys
Bělošská hnusná
vláda
bílých krys
Kéž už nastoupí
hmyz


(I.M.Jirous, Ubíječ labutí, 2001)

Imperialisticko-židovský web vám pomůže zjistit, kdy Evropani ("běloši") poprvé obepluli Hornův mys, intošové. Je to prostě dávno; a už od té doby, jak se přesvědčil z iluzí vyléčený magor, nemá tzv.západní civilizace právo na existenci.
S.s.Pergill tvrdí něco dosti podobného, a vy všichni vlastně taky. Vy všichni bytostně toužíte po obnovení národního socialismu, i když si to ještě (někteří) nechcete přiznat.
Ale to nic, intošové. Než domudrujete, než se dostanete z krize identity, bude pokluzené. Vladimír Vladimirovič prostě nedá zahynout nám ni budoucím. Než se EU naděje, v realitu se změní naše naděje - budeme z EU venku.
A pak natotata vystoupíme i z toho NATA.
Pak bude válka, protože Euroameričani nás nenechají odejít z otroctví bez boje. Ale když bude nejhůře, když bude hořet Matička naše Stověžatá, přijdou včas naši starší ruští bratři.
Dál to znáte z čítanek.

Čest a Nazdar !

informace řekl(a)...

A kozácký kůň se z Vltavy napije.
A udělá se mu z toho špatně.

Jakub S. řekl(a)...

Ta úděsná, pitomá, blbá, stupidní naivita prvních generací obrozenců mě udivuje od mládí furt pryč. Bylo potřeba povstání těch hrdinských Poláků... a stejně za chvíli to pokračovalo dál. V tomto smyslu jsem po 68 omračoval (a dodnes) lidi promyšleným prohlášením: Díky za 21. srpen! Tahle rána byla pro salónní bolševiky v Evropě konečná. Vše má různé fazety!

informace řekl(a)...

Ale, kdepák, Jakube,
ti starší západní salonní bolševici tvrdí, že pražské jaro bylo pokusem o znovunasolení vlády bužoazie, ti novější, tvrdí, že reálný socialismus nebyl ve skutečnosti socialismem, ale jeho deformací, že skutečný socialismus má teprve přijít.

Větší vlastenec řekl(a)...

Bratrská internacionální pomoc ze dne 21.8.1968 zachránila naši vlast před euroamerickou okupací !

Volte NS-LEV 21, KSČM a Václava Klause !

s.t.k. řekl(a)...

Plurál majestatis, Vlastimile?

Jakub S. řekl(a)...

- teprv přijít? Proboha. Nedej bože. To eště. Za co náš trestáš? To všecko na nás za jediné století přišlo za to, že nechodíme do kostela - ? Po raném kapitalismu eště opravdový komunismus..
Daň z přidané hodnoty připočtu, d´accordo.

Jakub S. řekl(a)...

Zachránila, mám to potvrzeno od staršiny CA z jejich tábora na druhé straně Ohře, pod Starou Rolí: furt jsem do nich hučel, že proč atd., no jako všichni, a tenhle vylebaný podmračený mankurt (kdo neví, vysvětlím) v mém věku se rozkročil přede mnou (naštěstí byl o pár cm menší) a houkl: A čevó ty?! Razvě něznáješ, štó tam (ukázal venkovskou pěstí nahoru k západu) náši užé vojújut? S germáncami, s amerikáncami - ? Éch ty! My za v a s vojújem, a ty...! Rázvě kontrrevaljúciji zachaťélos? Tavó my NĚPAZVÓLIM!
O tom jsem celkem nepochyboval, no... Když jsem pak za 20 let překládal nějaké věci pro divadlo z Čingisa Ajtmatova a přišel na mankurty... tohle přede mnou hmed vyvstalo. A ti samí na Václaváku za tři dny. Skutečnost nebylo to, co bylo kolem nich - oni se o ní dočetli v rozdávaných Izvěstijích, pak do nich práskli a křikli na nás okolo: Vót! Vót právda - !!

informace řekl(a)...

Ale nestrachujte se zbytečně, Jakube.
Než přijde opravdový? komunizmus, to bude eště ňákou dobu trvat. Ledaže by to nastolila Únie, jak se tu tvrdí. Ale stejně by to byl nějaký popsutý socializmus, bez pedigree. Revizionistický, reformistický. A tak by boj pokračoval dál. To se tedy naší generace netýká.
Snad nechcete za poplatek za konsulenci také fakturu? To byste mi musel dát Vaše evidenční číslo pro berní úřad.