pondělí 19. března 2012

Jaro otvírá farmářské trhy

Asi nejznámějším pražským tržištěm je dnes podolská náplavka na Rašínově nábřeží  mezi Palackého a železničním mostem. Letos otevřeli na konci února, ale teprve uplynulou sobotu bylo opravdu narváno.


Úsměvy jsou vidět na všech tvářích. Jediný, kdo se neusmívá, jsou cyklisté. Davy jim totiž zatarasily oblíbenou cyklostezku. I když padalay teplotní rekordy, jaro teprve začíná. Tudíž jsme se nemohli potěšit žádnou čerstvou zeleninou. Z čerstvé zeleniny tu tedy zatím měli jenom kytky.





Ale ryby, ryby tu mají. K nakoupení a odnesení, i k jídlu. Přišli jsme tedy pozdě, takže rybí stánek byl už téměř vyprodán. Pstruhy jsem si mohl vyfotografovat, protože už byli prodaní lidem ve frontě přede mnou. Ale grundle to zachránily. Konečně se jich dočkala i mojemilá žena Ivana. Poprvé je mohla ochutnat na tomhle fleku, kousek od železničního mostu, jak o tom vypravovával její tatínek. Ale. Byl tam jeden mladík, a ten se živě zajímal, jestli jsou ty prťavé rybičky vyvrženy… Asi jako sardinky v konzervě, mladý muži.





Chleba jsme koupili, pivní rohlíky, nějaké koláče, cibul, rybí salát, máslo, výborné špekáčky. A ještě asi něco, plný batoh a plný košík toho byly. Na místě jsme nechali skoro tisícovku. Proč tolik? Protože víc jsme s sebou neměli a na kreditní karty zde ještě nejsou zařízeni.





Tak co se zde dá ještě vidět, případně koupit? Farmářští zpěváci, například. Umělečtí kováři a jejich umělecké kování. Ale kupovat je stále co: Medovina a med. Cider jablečný český. Spousta různého pečiva, koláčků, dortů. Sýry, i ty kozí z naší oblíbené Poulíčkovy pěnčínské farmy pod Černou Studnicí. Vajíčka! Ale to musíte přijít dřív než my. Celá dodávka vmžiku vyprodána. V sobotu se zavírá už ve 14:00 a ve 12:00 mívají než zbytky ranní krásy. Kdo se nechce tlačit v sobotu, může dorazit ve čtvrtek, to jsou tu do šesti do večera.

Při podobných příležitostech rád fotím, protože to je asi už jediná možnost, jak si sejmout nějaké lidi. V parku nebo na ulici člověk riskuje o přesdržku anebo policejní zadržení jako úchyl.









Žena nerada vidí, když v její přítomnosti fotím, protože pak jsem nepozorný. I vymluvil jsem se na jarní soutěž deníku Metro a občas si na chvíli odběhl. Nu, hlavní cenu jsem nevyhrál. Alespoň tři stovky kápnou za dnešní obrázek na straně 3! A člověka potěší, když si profíci vyberou z tisícovky zaslaných snímků (soutěžilo se o 3.000 Kč) tři čtyři, a ta jeho je mezi nimi.

Žádný obrázek však nemůže zaznamenat i ty vůně a hluky, blýskání slunce na vlnách, které zůstávají za výletními loděmi. A pohodu u stolku s různými dobrotami. A úsměvy dívek. No, nechoďte tam. Vstup je zadarmo!

Včetně epochálního panoramatu, za jehož spatření Američani platí tisíce dolarů.

(Více fotek je na Šamanově fotogalerii.)

40 komentářů:

Schumacher řekl(a)...

Fuj! Jak tohle můžete jíst! Je to plné nebezpečných zeleností. V klobásách je prý dokonce nebezpečné čisté maso. Není nad kvalitní standardizovanou a normatizovanou průmyslovou produkci.
Jíme dobře, jíme zdravě. Jíme TRICATEL. Lahůdky TRICATEL, pravá průmyslová kvalita. Najdete v každém supermarketu.

Jakub S. řekl(a)...

Ano - šamanovi velmi velice riskují, zakupující a baštíce přímo vylovené či vypěstované, chemikáliemi nezpacifikované hmoty.MMCh vždycky mne dojímá, jak takový* Pražák, vejda (to je přechodník!) na tržiště, jest dojat a omráčen hmatatelnou přítomností přírody. Pro nás z v e n k o v a to jaksi raritní zážitek není... tedy kromě grundlí. Což si snad vzhledem k nevyvržení asi rád odpustím.
*nemyslím takový jako autor - myslím autor als solcher - pozn. překl.

EK bez záště, děkuji řekl(a)...

nerad Vám to kazím, většina zboží kterou s takovou radostí nakupujete je prodána "farmářům" v řetězci. Netvrdím , že je všechno šunt. Jen mne zaráží ta živelná naivita stejně jako volba Losny nebo Mažňáka.
Vím o čem píši, také jim prodávám.
Ty voňavé rozmrazené, šťavnaté bez "EEček", smutný pohled.

Čest v šest na náplavce (s pražskou náplavpu)!!

PaLMZ (pravda a lá..) řekl(a)...

MOST - Neznámý muž napadl v pondělí večer na mosteckém sídlišti Chanov policistu. Útočník jej pořezal a vyhodil z okna ve druhém patře panelového domu. Policista utrpěl těžké zranění, uvedl operační důstojník policie.

Tisková Oprava .....útočník neonacista vyřezal na tělo policisty zakázané znaky a ten poté ve stresu ze ztráty zaměstnání pro nedovolené ozdoby těla vyskočil z druhého patra.......řekl ochránce menšin pan Uhl.

informace řekl(a)...

A kdepak jte ztratili Většího vlastence?
Že jste mu nepřidali tu hodnotu! Stálo by Vás to něco?

EK řekl(a)...

VV je na cestě , možná kolem světa,nebo v IT na kytkách, dočkejte času jako........
čest v šest

informace řekl(a)...

Jako husa klacku? To abych se raděj někam sklidila!
Nebo budu řvát jak kapitolské husy!

Jakub S. řekl(a)...

CHÁNOV. A je to tady, a v míře hrůzné. A hned zcela natvrdo. A JÁ VŮŮŮL jsem si v noci, zachytiv to prvně, myslel, že toho budou dnes plné noviny, servery, a hlavně rádio. v RÁDIU VŮŮBEC! ODBYLI TO UŽ STRUČNOU ZPRÁVIČKOU PÁRKRÁT V NOCI A RÁNO A POKLUZENÉ. KVAČ! Spiknutí mlčení. Proč?? DPp*dele já mám syna u PČR! Všude se jenom fotí kde jaký policista parkuje. A t o h l e se uklidí?!

Vetsi vlastenec řekl(a)...

Dokoncit ocistu nasi vlasti !

V Chanove napadli policistu – kazdemu opravdovemu ceskemu narodnimu socialistovi je ihned vse jasne. I takzvanemu humanitnimu vzdelanci je vse jasne : Rasove menecenni vetrelci napadli nasince!
Ano, v takovou chvili je vedlejsi fakt, ze “cesky” policista je tridni a v podstate i narodni nepritel-slouha kapitaistu a EU.
V takovou chvili je ohrozena nase cista slovanska rasa.
Nebot kazdy opravdovy cesky narodni socialista vi, ze v Chanove bydli jen Cikani, a ze policista byl na 100% beloch. Protoze policista cikanskeho puvodu – to je pro kazdeho opravdoveho ceskeho narodniho socialistu (i pro tzv. humanitniho vzdelance) cosi NAPROSTO nepredstavitelneho.
Rovnez je kazdemu nasinci jasne, ze policista sel sam (SAM !) mezi cikanske hrdlorezy vinou multikulti Euroamericanu. Ze proste NESEL osoulozit nejakou spinavou Cikanku, ze ho nechytil jeji manzel. *)

Nuze, nyni kazdy opravdovy cesky narodni socialista vi, co musime udelat ihned po nasem opetovnem osvobozeni od Evropy, kapitalismu a demokracie : Dokoncit ocistu nasi vlasti.
Uz jsme nasi vlast ocistili od Nemcu, nemeckojazycnych Zidu, burzuju, feudalu a jinych podobnych.
Nyni se tedy musime zbavit Cikanu, nove nalezlych Euroamericanu a jejich domacich prisluhovacu.

A predevsim se musime zbavit vsech Zidu. Protoze Zidi mohou za vse – za multikulti, za kapitalismus a demokracii, za krestanstvi a Islam.

Na shledanou v lepsich casech.

_________________________________________________________
*) Pred par lety na toto tema vysla cela povidka, v Literarkach. Dokonce byla psana v ich forme, jako by se ten prznitel nasi ciste slovanske rasy za svuj rasovy zlocin ani nestyde

drak řekl(a)...

K tomu Chánovu dodám asi tolik, že onu procikánskou nesmyslnou positivní diskriminaci, je zapotřebí utnout. Situace, kdy Cikán si může na kohokoliv dovolit takřka cokoliv a skoro beztrestně, musí prostě skončit, protože výsledky něčeho takového jsou nežádoucí. Kdokoliv vztáhne ruku na policajta, má skončit v ošklivém kriminále a nadlouho, jinak to ani fungovat nemůže. Zrovna v tomhle by bylo vhodné napodobit nějaký funkční zahraniční model, nejlépe asi americký. Až na tu kontraproduktivní korektnost samozřejmě.

Co se náplavky týče, navštěvujeme jí pravidelně, protože se tam skutečně dá pořídit dobré jídlo. Jasně, že nevěřím každému všechno, co mi k tomu napovídá, nicméně po té době už myslím máme ty prodejce roztříděné na důvěryhodné a naopak. Vejce od slepice, která běhá na slunci snadno rozeznám od vejce, které snesla ta chudinka z chovu, kde snad od narození neviděla oblohu. Vejce od vesnické slepice prostě má jinou vůni, barvu i chuť, to se s tím průmyslově vyráběným vůbec nedá srovnat. Stejně jako uzeniny od řezníka co ctí řemeslo, nebo ty ze supermarketu. Ano je to o něco dráž, ale myslím, že to za to stojí.

informaci:

Když se mi v zimě zasteskne po něčem dobrém, třeba po jedlých rajčatech s chutí a vůní, zajdu si na Smíchov sem:

http://www.winemarket.cz/

http://www.winemarket.cz/clanky-o-produktech/seznam-produktovych-clanku.php

No a ty sladkosti.

drak řekl(a)...

Jakubovi S.:

Možná je to jen autocensura, naši předposranečci se pravděpodobně bojí, aby je pak někdo nevinil, že vyvolali nepokoje podobné nedávným šluknovským. Jenomže kdyby celé desítky let tady Cikány horem dolem neupláceli a neutvrzovali je v jejich úžasnosti, jedinečnosti, žádoucnosti a nedotknutelnosti, tak by k takovým excesům prostě nedocházelo. Stačilo by jen na jedné straně posílit ochranu života, zdraví a majetku, spolu s autoritou policie a na té druhé konečně přestat chránit grázly před slušnými lidmi a věřím, že by se to za pár let srovnalo a zkorigovalo samo. Dokud se tohle nestane, nikam se nehneme, aspoň ne žádoucím a smysluplným směrem.

Harpyje řekl(a)...

Pouze pro germanisty.
Asociace s Šamanovým titulkem, Eduard Mörike "Der Frühling läßt sein blaues Band ...."
:-)

informace řekl(a)...

Draku,
v těhle specializovaných obchodech s italskými potravinami musíte požadovat, jestli mají sardinské sýry (pecorino sardo, je ho mnoho druhů od měkkého až po tvrdý uleželý, dozrálý. A jako víno sardinské Vermentino di Sardegna (bílé lehké perlivé víno) a Cannonau di Jerzu (červené, opravdový malvaz).
Žádejte sardinské produkty, podporujte sardinské pastýře, co chovají krávy a ovce na volném výběhu.
S vínem mají úspěch, ale se sýrem jim konkuruje Lazio, které kupuje za pár centů ovčí mléko a pak z něj dělá sýr s etiketou Pecorino romano.

informace řekl(a)...

Vidíte, chudáček Vlastenec se ozval i z Tramtárie, bez čárek a bez háčků, ale ozval se.
Kdy se konečně rozhodnete, Šamane, přidat mu tu zatracenou hodnotu?

drak řekl(a)...

informaci:

Ještě to tam nemám prolezlé zcela a úplně, ale sardinské sýry tam mají:

http://www.winemarket.cz/produkty/syry/ovci-syr-pecorino-giglio-sardo-pezzetta.php

Koupili jsme si o víkendu krom jiného rajčata a mortadelu a z toho, jak se nám jí kočka snažila uloupit a jak jí zhltla, když jsme se s ní podělili, protože to poměrně nekompromisně vyžadovala, usuzuji, že byla opravdu dobrá. Mě také chutnala a to velice :-)

informace řekl(a)...

Draku,
propagujte taky sardinské pečivo. Podívejte se, kolik toho produkují. Alespoň za ochutnání to stojí.
http://www.mondosardegna.net/cucina/dolci.htm
Prohlédněte si tu stránku, je toho tam o Sardinii, produktech a kuchyni víc.
Je mi jich líto, těžko pronikají i na italský trh, do ciziny ještě hůř.

Jakub S. řekl(a)...

Mi dispiace: Z ostrova nuraghů nedostanu tady nikde nic. Pověřím pátráním služebně mladší členy rodiny v obou zemských hlavních městech!

Jakub S. řekl(a)...

Nuže, přjtelko, přjtel náš společný Ignáz Mácha zaslal mi od mladého Moerickeho ze Šwábska s wýzwau ku přewedenj tuto báseň geho čerstwau, wěru kauzelnau. Byw gj mocně gat, zasýlám prozatjmně přewod pauze prosaický; naděgi se wšak, že wbrzku se ku zweršowánj dostanu. Nuže:
Blankytné opět Wesny pásky / Se třepotagj w owzdušj / A sladké, ah tak známé wůně / Do dáli táhnau tolik slibně / Fialky w snách giž, / Brzy gich čas přigde / A slyš!, harfy tón tichý / Z dáli! / Ah, Wesno, ty´s to - ! / Giž tě cjtit´ wšade!

drak řekl(a)...

informaci a Jakubovi S.:

Ono je zapotřebí mít při tom všem na paměti, že je to ostrov, tím pádem se tam spousta věcí musí dovážet, což produkci čehokoliv prodražuje a když se vyváží, je v tom zase doprava a manipulace se zbožím. Takže se to zase prodražuje. Cenou se tedy určitě konkurovat nedá. Nemá to ani myslím cenu, věci, které dokáží konkurovat cenou obvykle za moc nestojí. Musí tedy zaujmout něčím jiným, především chutí a kvalitou. Určitě je dobré jít na to přes turistiku. Není špatné, zkusit si otevřít blízko sebe restauraci a obchod někde v zahraničí. Já jsem v tomto ohledu příznivcem každého, kdo se snaží dostat na trh něco kvalitního a opravdu jedlého. Ty sladkosti vypadají úžasně.

drak řekl(a)...

Jakubovi S.:

jakube, Vás to jaro pěkně vzalo :-) Já si ho díky přehršli přibylé práce bohužel nestíhám pořádně uvědomit a prožít. Časem se to doufejme usadí.

Jaro se v Evropě bohužel projevuje příchodem letního času. Na letní čas se opětovně netěším, konečně se mi lépe vstávalo, kvůli světlu, teď abych vstával o něco později, nejsem přeci robot, já se řídím spíš sluníčkem nežli nějakými debilním hodinami.

Větší vlastenec řekl(a)...

Žrádlo. Luxusní žrádlo. TUNY luxusního žrádla.
To je tedy téma.

Neřekl bych slovo, kdyby se článek zabýval zoufalou situací našeho lidu - ke všeobecné drahotě se přidružilo DĚSIVÉ zdražení vajec, a vší náš lid je na pokraji hladu.
Ale jakýsi jásot nad trhovci, překupníky, spekulanty, kulaky, nad NAPROSTO ZBYTEČNĚ dovezenými produkty z nějakých Tramtárií ...
Jděte se vykadit, všichni nenažranci. Vážně. Maloměšťáci jacísi. To si říkáte vlastenci ?!? Víte, co by s vámi udělali husiti, obětaví obránci vlasti a národa ? Totéž, co udělali s Němci, feudály, papeženci, intelektuály a Židy - jednoduše krátký proces.

Ano, toto hněvně křikl Jan Žižka na rozežraného buržuje Matěje Broučka : „Marně skuhráš o bídný život svůj, jehož bohem jediným byl zajisté břich a svatyní plný sud!“
A husiti maloměšťáka upálili v sudu.

Nu, my takoví nebudeme. Po opětovném vítězství našeho národa nad Evropou, multikulti, kapitalismem a demokracií pošleme rozežrance na léčbu do Jáchymova. Po pár letech na uranu (v šachtě se sbíječkou, vrtačkou, lopatou) vám břich splaskne, naopak svaly v železo ztuhnou.
Na kolenou budete děkovat lidu a jeho Straně za skvělou fyzickou kondici, vy měchuřiny rozmařilé; na kolenou.

Čest a Nazdar !

EK řekl(a)...

Žerte sýry ala Sardegna, pijte Italská vína a pro dávky chďte na Českou socku, to je plnohodnotný život předčasných důchodců, Vlastenců, to je život, jdem, do ulic a svrhňeme vládu!!

POZNÁTE PRDLAČKU.........Vejce od slepice, která ,,běhá na slunci,, snadno rozeznám od vejce, které snesla ta chudinka z chovu, kde snad od narození neviděla oblohu. Vejce od vesnické slepice prostě má jinou vůni, barvu i chuť, to se s tím průmyslově vyráběným vůbec nedá srovnat. Stejně jako uzeniny od řezníka co ctí řemeslo, nebo ty ze supermarketu. Ano je to o něco dráž, ale myslím, že to za to stojí.

Kvalita a cena jsou na opačných koncích páky, i když její ramena nejsou v žádném případě stejně dlouhá.

čest v šest!

informace řekl(a)...

Ano, vážení,
kupujte sardinský ovčí sýr (pecorino sardo) a sardinská vína. A to ze solidarity se sardinskými pastevci, jejichž plnohodnotné ovčí mléko vykupují římští velkovýrobci za směšné ceny. Na metrák obilí musí pastevec prodat 70 litrů mléka.
Buďte solidární, pomozte jim! Nebuďte jako policie, která je zbila, když se vylodili v Civitavecchia, aby protestovali před ministerstvem zemědělství a zabránila jim pokračovat v cestě do Říma.
http://www.isoladeicassintegrati.com/2010/12/29/pastori-picchiati-dai-poliziotti-perche-sardi/
BUĎTE SOLIDÁRNÍ!

drak řekl(a)...

EK:

Pakliže Vás a další lidi osud obral o čich a o chuť, tak vězte, že do moderní doby to je dobrá výbava, ale mě do toho laskavě netahejte. Na druhé straně je mi vás líto, protože o hodně přicházíte. O tom co já, nebo jiní poznáme, víte tak tak akorát tu PRDLAČKU a vlastně ani tu ne.

informaci:

Já je rád čas od času podpořím koupí něčeho kvalitního voňavého a chutného. Na druhé straně na antimonopolní orgány a další padouchy musí tlačit oni sami. S tím jim pomohu těžko.

Co se zdražení vajec týče, tak vyjma navýšení o vyšší DPH nevidím žádného důvodu k jakémukoliv dalšímu zdražování. Domnívám se proto, že by se ty vypasené úřednické zadnice na antimonopolním úřadě, co tak dojemně skuhrají, že jsou nedoceněné a nezaplacené, měly zvednout a konečně už začít něco dělat. Nebo by je měli vyházet na dlažbu, za to jejich absolutní nicnedělání, by dávky v nezaměstnanosti aspoň vyšly podstatně levněji.

informace řekl(a)...

BUĎTE SOLIDÁRNÍ!
Video o zásahu policie proti sardinským pastevcům v Civitavecchia (zprávy TV)
http://www.youtube.com/watch?v=uqciqX9S5SA&feature=related

Pohostinství sardinských pastevců v Dorgali: prasátko na rožni, klobása, jehněčí stehýnko, vařené ovčí maso, pikantní špek, ovčí sýr, casu marzu (sýr s červy), salát a nakonec sardinské pečivo. To všechno zavlaženo typickým Cannonau di Dorgali.
http://www.youtube.com/watch?v=4V5-9M8R8aM&feature=related

informace řekl(a)...

Děláte dobře, Draku!
Kupujte sardinský ovčí sýr a ne holandský chewing gum, co vydávají za sýr.
Pastevci se teď sdružují do kooperativ, aby si mohli koupit výrobní linky, jak předepisují normy EU, aby mohli sýr prodávat do obchodů. Tradiční výroba, kdy pastevec dělal sýr sám, není povolena. Takže se spousta specialit do obchodů vůbec nedostane.
Totéž je v Alpách. Některé kozí sýry dostanete jen u výrobce.

Jakub S. řekl(a)...

Takže nejtradičnější rodinnou malovýrobu zabíjejí všude... M u s í být výrobní linky?
Sýr s červy?! Dio ce ne scampi e liberi... Bože chráň. Snáď bez tých oných, no aj tak -

Harpyje řekl(a)...

To je geniální, Jakube! Uložoila jsem! :-)))

ZDE http://www.europe-israel.org/ může každý podepsat petici žádající demisi té krávy ASHTON.

informace řekl(a)...

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Casu_Marzu_cheese.jpg
Jakube,
ten sýr je už bez červů, když ho sežrali, přeměnili se v malé mušky. Tam jíte jen ten jejich trus se zbytky sýra.

EK řekl(a)...

Ta prdlačka platí, ještě je dobrá z prdu kulička, vyleštit, pozlatit a prodat na "farmařském" trhu drakům. Nemohu se udržet smíchem.

Cena je stanovena poptávkou: vejce za5 a lidi se o ně perou? No , jsou levná!

Čest v šest!

Jakub S. řekl(a)...

Inu, jsem prostě genitální... taková jsem já, matinko| Leč mám setrvalé laskavé pochopení pro prostý nezkažený vroucí upřímný poctivý lid náš.

informace řekl(a)...

Proč pořád blbnete s vejci? V Bulharsku, jak píší noviny, je úplná panika, vejce nejsou k dostání. A tak Bulharsko požádalo o mimořádnou pomoc Polsko.
Jakto že v Polsku vejce mají a v Bulharsku ne?
Tady zdražily všechny potraviny kvůli zdražení benzinu, ale vajec je dostatek a mají stejnou cenu jako dřív.

Jakub S. řekl(a)...

No u vás slepice aji chovatelé asi už dýl vyhovují rozka- é předpisům Bruselu, no.
V Polsku vejce mají, protože, jako dycky, kašlou na předpisy a směrnice a vůbec na zákony všeho a každý si tam dělá jako dycky svoje. Někdy je to z našeho hlediska hnus, jindy třeba chvály- a obdivuhodné...
Není to vůbec jednoznačné. Jistě, mají právo prožít svůj krátký život líp a důstojněji. A jde i o n a š i důstojnost, abychom se nemuseli stydět, že. Jenže pak si přečtete zprávu o srovnání vajec z různých typů chovu - a jste zmatena. Vidíte do toho víc?

informace řekl(a)...

Jakube,
psala jsem o rozdílech mezi vejci, pokud jde o výživnou hodnotu a různé látky prospěšné pro lidské zdraví, v odpovědi Pergillovi z 15. BŘEZNA 2012 9:06
Dávala jsem odkaz http://www.dottorperuginibilli.it/index.php/alimentazione/284-le-uova

drak řekl(a)...

Ano, nějak se nemohu zbavit pocitu, že vše normální a lidské, bylo už poměrně dávno soudruhy z Bruselu předurčeno k likvidaci. Ten pocit je příliš silný a čím dál tím silnější. Soucítím s Poláky v tom jejich kašlání na ně, ale nevím, jestli to bude co platné.

informace řekl(a)...

Draku,
pokud jde o sýr, EU vydala přesné hygienické normy, jak má vypadat výrobna sýrů. Od materiálu stavby, podlahy, vyrobních linek (ocel inox), jejich sklonu, až pomístností k uzrávání sýra.
Ale jaksi zampoměla, že se sýr dělá z mléka. Četla jsem v novvinách, že stačí kazein s přídavkem sušeného mléka. Hlavně že ho vyrobí podle hygienických předpisů.
Tady se tradičně sýr dělá z čerstvého mléka, právě nadojeného. Na Sardinii ho vyrábí asi 70 druhů, ale do obchodů se dostanou asi tak tři, maximálně. Ve specializovaném obchodě na Sardinii jich najdete asi tak patnáct. Nepřijdou do krámu, protože neodpovídají hygienickým normám EU.
Zrovna tak v Itálii se vyrábí čistá čokoláda, bez příměsi, ale to nesmí na etiketě být. Aby to nepoškozovalo jiné výrobce, kteří do kakaa míchají rostlinné tuky.
Zrovna tak se teď mohou prodávat pod etiketou víno i kvašené borůvky, maliny a pod., i když s hrozny to víno nemá co dělat. A do moštu je povoleno přidávat cukr, aby mělo vyšší gradaci. Což u italských vín není zapotřebí, vyzrálé hrozny jsou dostatečně cukernaté. Jenomže ten rozdíl (a na chuti to poznáte) nesmí být na etiketě uveden.

Jakub SJ řekl(a)...

S tou čistou čokoládou to je pravda?! Ale kdo to může, smí zakázat? To přece nesmí být napadnutelné, udat Čistá čokoláda - jinak připustíme vládu kartelů, koncernů, odborů, různých sdružení atd. No už ji máme, že...? Zakazuje se prostá konkrétní pravda? Kdo?

informace řekl(a)...

To jsou normy EU, Jakube.
http://www.ilgiornale.it/interni/la_ue_no_cioccolato_puro_italiano_si_invece_formaggio_senza_latte_delest/cronaca-alimentazione-europa-cioccolato-formaggio-vino/06-12-2011/articolo-id=560872-page=0-comments=1

drak řekl(a)...

Toto umožňování velkovýroby a prodeje srágorek, maskovanách názvem za kvalitní produkty to je cosi, co mám těm bruselským prodejným padouchům nejvíce za zlé. Jediné, čím se liší od těch našich je to, že na rozdíl od těch našich nejsou tak trapně průhlední a levní, jinak se od nich ale ničím neliší, jen jsou víc pokrytečtí a umí v tom za ta léta už bezvadně chodit. Že se nám bolševik dřív či později zhroutí, to jsem věděl a od roku 1982 o tom ani nepochyboval. Že ho ale víc než plně nahradí bruselští padouši, tak to jsem tenkrát netušil.

Jakub S. řekl(a)...

Mne nenapadlo ani zhroucení toho prvního. A tohle nemohlo ještě před 20 lety nikoho napadnout, EHS bylo přece něco zcela a zásadně jiného.