úterý 20. března 2012

Proč jsou nám mobily tak drahé


Na konci minulého roku dospěl Český telekomunikační úřad ke zjištění, že ceny mobilních hovorů jsou pro lidi o 20 % dražší než pro firmy. Průměrná cena minuty volání na maloobchodním trhu loni prý přitom vloni byla 2,56 Kč za minutu.



ČTÚ se podivuje, zákazníci se podivují, a přitom odpověď je až křišťálově čistá: Telekominičtí operátoři se musí zahojit na občanstvu, když velkofirmám poskytují tarify na úrovni nákladů! (Což prý činí kolem 0,50 Kč/ minutu).

Sám jsem byl dlouhá léta telekominík, takže zpočátku jsem mohl ze služebního mobilu volat zdarma až do určitého limitu, který činil 400 Kč/ měsíc. Platil jsem jen daň z poskytnutého benefitu, což byla asi stovka, tuším. Kdybych protelefonoval víc než za čtyři sta, pak už bych hovory platil celé. (Což se mi nepodařilo. Nemám totiž čas na žvanění.) U dalšího zaměstnavatele jsem užíval výhod celé Skupiny. Benefit se postupně snížil jen na dvě stovky, a také daň, tedy na 40 Kč. Zvláštní bylo, že ani zde jsem nepřekročil stanovený limit, i když v těch dvou stovkách byl zahrnut paušál asi 130 Kč. Představte si, neprotelefonoval jsem více jak 70 Kč!

Zajímavé to bylo jen do té doby, než jsem se podíval na fakturu. A zjistil, že za ty prachy mám 240 volných minut Čtyři hodiny měsíčně. To nemůže protelefonovat normální člověk. Cena, včetně paušálu, zde tedy činila 240 minut za 200 Kč. Tedy 83,3 haléřů za minutu. Jo, a stovka SMS byla zdarma. Mluvím o benefitu naprosto základním, manažerské raději vynechejme. Ten základní benefit byl přitom přístupný nejen zaměstnancům velkofirmy, ale i čtyřem jejich rodinným příslušníkům, přičemž tento pojem byl velice volný. (Přesto mé děti nabízený tarif odmítly. Internet, Skype a nezávislost, to jest jejich heslo.)

Pokud se týče zaměstnanců, jde o benefit, který se odvíjel ze smlouvy s telekominickým operátorem. Pokud jde o příbuzenstvo, tady si nejsem jist, jestli ČTÚ nebyl příliš benevolentní. Tak velkofirma má velkosmlouvu s velkotelekominíkem, a proto dostane množstevní slevu. Co ale má společného mrak pofiderních příbuzných s telekomím operátorem?

S těmi minutovými hovory ještě: Jsou to hovory pod minutu. Takových bylo vloni 41 %. Není divu, když se účtovaly první tři minuty, valná část hovorů se odbyla do tří minut. Pak ještě monopolní Telecom přišel se dvěma minutami, lidi se stihli domluvit ve dvou minutách. Nyní je to minuta. Velké podivení obecenstva je, proč se neúčtuje po vteřinách. Odpověď je jednoduchá: telekominíkům by klesly příjmy.

Zvláštností toho tarifu také bylo, že nebyl nikde zveřejněný. Vyplývá to jen z oněch faktur. Inu, když jsem nakonec z velkofirmy odešel, směl jsem si ponechat za zbytkovou cenu mobil, číslo, ale tarif mi byl dočasně změněn. Než si domluvím svůj vlastní. U toho dočasného tarifu bylo zajímavé to, že taky nebyl nikde k dohledání. Takže jsem za první měsíc protelefonoval asi tisícovku.

A teprve pak jsem pochopil, proč jsou u nás mobilní hovory tak drahé!

Nu, nyní jsem na kreditu a užívám si svobodu. Zatím jsem několikrát odrazil vnucování výhodnějších tarifů. Jeden pán od konkurence mě lámal skoro minutu, než jsem mu řekl, že při ceně asi 5 Kč za minutu protelefonuju měsíčně méně než dvě stovky. (Píšu maily, více používám přítulný stabil a mobil využívám spíše jako vysílačku.:) Pak teprve sklapnul.

Ale i můj operátor se mi vnucuje s vylepšením. Naposledy s výhodným tarifem. Za pouhé dvě stovky měsíčně (což jsem sdělil v úvodu, abych odradil) bych měl zdarma 40 "minut". Povídala chudák holka, která se takovými nabídkami musí živit. Co by bylo přes 40 minut, to by bylo za pět pade. Takže i když bych neprovolal 40 minut, musel bych je platit. (Teď se mi "měsíc" daří protahovat na šest týdnů.) Platil bych tedy víc. Kde je výhoda? Měl bych smlouvu na tři roky!

Snad konečně přijde někdo další, než ta naše nesvatá trojka či čtyřka telekominických operátorů a naruší jejich oligopol. I když se ČTÚ snaží ze všech sil aby virtuální operátoři u nás byli bez šance, a aby se telekominický kartel nenarušil. Nezáviďme zaměstnancům velkofirem a telekominíkům benefity a chtějme dvě zásadní věci pro všechny zákazníky:

1) Vpusťte do arény virtuální operátory!

2) Účtujte po vteřinách!


(Psáno v den, kdy jsem už asi definitivně ztratil svůj kdysi služební, posléze pak zprivatizovaný mobil.)

23 komentářů:

EK řekl(a)...

bez komentáře:

http://www.lidovky.cz/foto.asp?foto1=MEV41f423_pepsi2.JPG

čest náplavě!

informace řekl(a)...

Sice řeknete, že to sem nepatří, ale je to nová zpráva a tak ji tady najdete hned.
Novinář Giulio Meotti píše v il Foglio, že ve Francii je 30-33 tisíc francouzských židů připraveno k emigraci do Izraele.
Atmosfera se po útoku neonácka v Tolose stala nedychatelnou. Útoky proti synagogám, hřbitovům, židovským střediskám, školám, šikanování na ulici se stávají stále častějšími, jak bylo řečeno na Global Forum for Combating Antisemitism. Francouzští židé kupují nemovitosti v Izraeli a jezdí tam na speciální přípravné kurzy pro imigraci, kde se učí jazyk, orientují se pro budoucí zaměstnání, informují se o školách pro děti.Podle bývalého ředitele Židovské agentury (Menahem Gourary) od r. 1948 se z Francie vystěhovalo do Izraele asi 70.000 židů. Z izraelské strany existuje prý plán na repatriaci všech židů z Francie.
http://www.ilfoglio.it/soloqui/12742

Jakub S. řekl(a)...

V této tristní souvislosti jen konstatuju (nevěděl-li by to někdo), že ve třicátých letech byl ve sladké Francii obecný (lidový, iracionální, zlý, kdykoli k pogromu ochotný,4 na podstavě té pyramidy) antisemitismus nesrovnatelně silnější než v Třetí říši.
1995 jsem chvíli pobýval v Metách a Nancy. V Metách před židovskou školou, u řeky, proti tomu novému areálu uni, v době ukončení vyučování (minimálně) stál policista a opodál byl další za volantem služebního auta.
MMCh: tamější Musée Gallo-Romaine je n ě c o . Už proto, že tady z té epochy nemáme skoro nic. Viáděli jste, chlapi, třeba fungující římský křížový ventil na vodním potrubí?

EK řekl(a)...

nemohu odolat: http://neviditelnypes.lidovky.cz/p_absurdarium.asp

místní nosnice prominou.
čest v šest!

Anonymní řekl(a)...

Není potřeba se omlouvat, hovězí kastráte.

Jakub S. řekl(a)...

Ano, je to kouzelné! Prostě dnešní Absurdárium na Lidovkách.

EK dodala)hahaha řekl(a)...

milá Anonymní řekla...
Není potřeba se omlouvat, hovězí kastráte.

Samozřejmé je , že jsem myslel TY MÍSTNÍ, ne zahraniční ani EURO turistky.proto ještě jednou OMLUVA FARMÁŘKÁM
čest v šest

informace řekl(a)...

EK,
Come disse il pesce infarinato, sono fritto!

Harpyje řekl(a)...

Metz má starou a početnou židovskou komunitu. Za mých časů ve Strasbourgu ještě nic takového nebývalo, pojem islamismus ještě neexistoval.
Obávám se, že tohle neštěstí v Toulouse nažene spoustu voličů do náruče té hnusné Le Pen.

Karel Adler řekl(a)...

Pro Harpyi:
Co je hnusného na Marine Le Pen?
Na fotkách az zas tak strašně nevypadá a třeba pod jejím vedením Francie něco udělá s tou šílenou hnuslimskou pakáží...

Harpyje řekl(a)...

Konečné řešení jednoho etnika Vám nestačilo?

Jakub S. řekl(a)...

Noale to al Kaida a spol. chtějí, ne? Vyhrocovat a vyhrotit to v Evropě, všecko, ne? A až/jestli se to brzo dá vše do chodu, budeš patřit k těm, co veškerou vinu se zoufalou sveřepostí pořád hážou na tzv. extrémní pravičáky, v RF, BRD či ČR? Není to trochu zaměňování příčiny a následku - ?
I tak naivně a dojemně liberální, vstřícní, ústupní, objektivní (to vše přece platí aji o mně) lidé jako ty to už konečně ve svém zájmu musí vidět. Toulouse: no je to dokonce přímo al Kaida, prosím... Proč jsi včera opět s dojemnou vírou v pravděpodobnost toho lepšího, jakkoliv to je zcela nepravděpodobné, nesla svou kůži tak zbytečně neprozřetelně na trh? Nikdo normální z toho, co se víc a víc potvrzuje, přece nemá radost či potěšení. Je to nicméně r e a l i t a . Lze závidět, že na Rýnu je v tomto směru pohoda, poklid. Na Velké Moravě v podstatě taky. Takže zavřem oči a řeknem si Aprés nous la déluge - ?
Ví bůh, že tentokrát nemám chuť opět říkat Já jsem to věděl, Já jsem to říkal... někdy bych se moc rád mýlil, a každý z nás. Leč...

Jakub S. řekl(a)...

Come disse... pokusím se pochopit. Zdá se mi (a potvrdí-li se mi, budu nezřízeně - jako neromanista a vůbec nelinguista - pyšný), že je to kouzelná slovní hříčka. Jak pravila ryba na pánvi (tedy "obalená") - jsem už usmažená! Což přeneseně znamená taky: Jsem už v koncích. Včetně peněz, takže taky: jsem na mizině.
Eště: Jsem namydlený.
É giusto?

Harpyje řekl(a)...

"Il est hors de question pour nous de faire l'amalgame entre l'islam (...) et des expressions terroristes qui sont effectivement un danger pour notre République", a renchéri le président du CRIF (Conseil représentatif des institutions juives de France) Richard Prasquier.
Víc snad nemusím dodávat.

Petr Müller řekl(a)...

gsm776155502
Tak si představte, lidičky, jak se dokáže Kyslík prohnout a přesto ještě vydělávat: Město Os...va zadalo výběr dodavatele telekomunikačních služeb do elektronické aukce a ejhle: Dříve platilo Kyslíku cca 12M/rok a teď už platí jenom necelý 1M. Tarify jsou:
Tarif/minut/SMS/měsíčně
Tarif Top/neom./neom./252Kč
Tarif MM/400/300/80Kč
Tarif M 300/300/60Kč
Tarif W 120/100/30Kč
Neomezená data/200Kč
Že byste si také dali říci?

informace řekl(a)...

Jste opravdu kanon, Jakube.
Byla jsem zvědavá, jestli se do toho zakousnete a Vy jste to rozluštil.
Ano, je to slovní hříčka. Infarinato znamená obalený v mouce, na pánvi ryba není, je jen obalená. Fritto od friggere je smažit. Sono fritto znamená v lidové mluvě jsem na tom blbě, jsem v koncích, jsem - po česku - v pr...i.

Jakub S. řekl(a)...

Si: sono semplicemente geniale, succede... voglio scusarmi. Holt su občas ženyjální, je to ve mně jako v koze!

Kopretina řekl(a)...

Alžírský islamista dopaden...Muslimové Židy nenávidí, tak to je...A to, že někteří Francouzi budou volit paní Marinu Le Penovou je chybou islamistů a není náhodoy, že v Beneluxu někteří Židé volí Vlámský spolek, který je uchrání před islamismem...
http://www.lidovky.cz/policie-na-jihu-francie-zasahla-proti-podezrelemu-ze-serie-vrazd-pxb-/ln_zahranici.asp?c=A120321_071709_ln_zahranici_mc
Problém s islamismem se musí řešit...

Kopretina řekl(a)...

Takže vraha nedopadli. Proč si z nás dělají legraci?

informace řekl(a)...

Teď jde ale o to, jak tu hříčku adekvátně přeložit, aby se zachoval ráz hříčky a nebylo to moc šroubované.
Já navrhuji: Ták a jsem v prdeli, řekla si ryba, když ji obalili v mouce.

drak řekl(a)...

K těm mobilním operátorům bych podotkl asi tolik, že náš malý rybník s nějakými +/- pár miliony zákazníků, není zase až takové terno, aby to stálo za budování několika sítí, nota bene, navíc k tomu, v našem poměrně kopcovatém terénu. K tomu si připočtěte miliardy, které chce náš nenažraný stát za frekvence, aby je vrazil do nějaké nenasytné partajní černé díry. Už tři sítě mají potíž se uživit a být rentabilní. V praxi to funguje tak, že ve městech, která jsou protkaná optikou a dráty, je dostupné i 3G a na vesnici, kde ty dráty nejsou, není ani to 3G, kterého by tam ale bylo zapotřebí jako soli. Jenomže náš trh a sítě jsou již zmrveny tak jak jsou a jen tak snadno z toho cesta ven nevede. Aby to bylo efektivní, asi by bylo vhodné mít jednu kvalitní a hustou síť, buď státní, nebo jejími operátory vlastněnou, ale hlavně jednu a hustou a kvalitní. Nad tou by podnikalo x operátorů a bylo by už na nich, jak si udělají tarify, kdyby jich byly řádově desítky, už by se ty kartely nedržely tak snadno. Je pravdou, že cena technologií klesá. Je tady i prostor pro eurobyrokraty, kdyby se totiž sítě staly celoevropskými, jejich velkost by se zvětšila, rentabilita by byla lepší a těch celoevropských operátorů i sítí by mohly být řádově desítky. Nicméně aby se takto rozsáhle věci mohly udělat pořádně, asi by to potřebovalo trochu jiné lidi a trochu jiné prostředí. Pře současných poměrech můžeme být rádi, že to není ještě horší.

Jakub S. řekl(a)...

- A teď jsem jak ten co se holil namydlený...
Jedině celým převalením. Přirovnaného aji přirovnávaného, abych tak zdráv byl.

Tomáš krystlík řekl(a)...

Ve Francii vstoupil na trh čtvrtý operátor přes poskytování internetu Kdo ho má, platí paušál 15,99 EUR/měsíc, kdo ho nemá, 19,99 EUR/měsíc s neomezeným voláním a minutami na všechny pevné a mobilní linky v západní Evropě plus USA, AUS, CDN. Myslíte si, že je to v ČR reálné?