středa 28. března 2012

ZASLÁNO: Tolerance a pokrytectví

(Autor: STK) 
Jeden řidič autobusů z Olomouce přikreslil svým neoblíbeným politikům na plakátech, kterými mu oblepili jeho služební autobus tykadla a dopsal neuctivé poznámky o tom, co si o zmíněných politicích myslí. Vzniklou materiální škodu uhradil, ale byl odsouzen k obecně prospěšným pracím, na které nenastoupil a tudíž trest přešel na nepodmíněný trest vězení. Vzpurný chlapec - nenastoupil ani trest a bude do vězení přivlečen v poutech!

Tento příběh, podobný jako příběh performera / provokatéra s přezdívkou Roman Týc (romantik?), který pozměnil standardní siluety "panáčků" na pražských světelných semaforech za jiné, neobvyklé a legrační. Nicméně barvy zůstaly a semofory dále správně navigovaly chodce, kdy mohou do vozovky vstoupit s menším nebezpečím a kdy je riziko sražení vozidlem mnohem větší. (Jak známo, chodci bývávají sraženi i v případě, že jim světlo "zaručuje" bezpečný přechod.)
 
Co ale mají tyhle historky společného s tričkem s natištěným vrahem Che Gevarou, sevřenou komunistickou pěstí nebo nápisem ANTI JUDE. Nebo naopak s židovskou hvězdou?

Hodně. Protože tady se autor příspěvku zabývá, byť ironicky, pouhými symboly. Přisuzujeme totiž symbolům sílu, kterou nemají. Pokud nebude k symbolům nějaký "výklad", "školení" nebo důkladné vymytí mozků, neznamenají totiž vůbec nic. Těžko se kdo vydá cestou neonácka, uvidí-li svastiku nebo začne věřit v Alláha, uvidí-li ženu v hidžábu, nikábu nebo čádoru. Ani ta rudá nebo židovská hvězda nikoho nezačne nějak "měnit". Celý boj ideologií se převážně odehrává na symbolické rovině. (Vzpomeňte na Gulliverovy a cesty a bratrovražedný boj Tlustokoncových a Tenkokoncových.) Tohle šermování povolenými, nepovolenými a tolerovanými symboly a jejich ničení, pozměňování a přelepování.

Problém s cizími, neslučitelnými ideologiemi a náboženstvími, politickými směry a snad i sexuálně jinak zaměřenými jedinci (tzv. "Pochody pýchy") není v symbolech. Problém je v hlavách lidí a symboly jenom označují (někdy) co si jejich nositel myslí, v co věří, co propagují.

Zatím lidem do hlav nevidíme. Ale až věda dokáže do lidkého mozku nahlédnout (první úspěšné pokusy už proběhly!), rychle překonáme vizi roku "1984" a nastane něco, co si zatím vůbec nedovedeme představit. Ani pořádná SF o tomto tématu není.

Máme ale přece svobodu názoru, projevu, přesvědčení! Aspoň se takový postoj stále propaguje v euro-americkém kulturním prostoru. Ba dokonce víc: Multikulturalismus, pozitivní diskriminace, hyperkorektnost...

Máme snad postihovat pošuky, kteří často ani neví, co symbolem, který mají na tričku  naznačují? Nebo naopak postihujeme lidi, kteří takto, sice pouze symbolicky, ale zato veřejně demonstrují své odlišné názory?

Tím postihováním, perzekucí ovšem popíráme právě onu svobodu přesvědčení, názoru a projevu, kterou současně tak velkohubě vyhlašujeme. Vzpomínám si na drakonické tresty za dopisování hesel za socialismu: "SE SOVĚTSKÝM SVAZEM NA VĚČNÉ ČASY!" a dopsáno "Ale ani o minutu déle!" Nebo za přimalování svastiky do rudé hvězdy.

Jako malí hloupí kluci jsme jeden čas kreslili křídou po zdech "hakenkrojcy". Určitě ne proto, že bychom chtěli propagovat nacismus - tehdy jsme, fóglové malí, přece pevně věřili "ve spravedlivé vítězství Sovětského svazu nad nacistickým Německem!" Tak proboha proč? No přece proto, že to bylo přísně zakázáno, bylo to dobrodružství, byli jsme jen přechůdci dnešních sprejerů-frajerů. Dnes už vím, že nejhorším trestem by bylo zůstat po škole a nakreslit na tabuli sto hákových křížů a tabuli smazat. Učitele ale takový výchovný prostředek nenapadl a psali raději poznámky do žákovských knížek.)

Takže o co vlastně jde: Dovolujeme kreslit "naše" symboly, psát "naše" hesla, ale tvrdě postihujeme symboly a hesla "cizí", nepřátelská. Ty, kterých se bojíme.

Některé symboly, bohužel ty nejotravnější, považujeme za neutrální a jejich vyvěšování zpoplatňujeme. Třeba "LÍDL JE LEVNÝ!" nebo "KUP SI TO DNES, ZAPLAŤ ZÍTRA!" případně "VYŘEŠÍME VAŠE DLUHY!"

Takový postoj, vyvěšování fangliček, pěstují lidé od nepaměti nebo nejméně od vynálezu praporu. Dokonce myslím, že už v pravěku měly tlupy své totemy a totemová zvířata, které jiné tlupy nesměly lovit, zobrazovat a jejich jméno ani nahlas vyslovovat.

Dobře, v pořádku, lidé asi stále musí mezi sebou vyrývat "tlusté čáry" nějakých hranic - "tohle smím jen já" čili "tady je to Krakonošovo."

Bylo by ale nanejvýš poctivé přestat planě žvanit o svobodě myšlenek, názorů, projevů a symbolů. Tyhle teze jsou nepravdivé, neslučitelné se skutečným životem a tudíž nanejvýš pokrytecké.

Poučka o tom, že "svoboda jedince končí tam, kde začíná svoboda druhého" je při takovém vnímání reality zcela bezcenná. Ale pokrytectví vlastně doprovází lidskou civilizaci také od jejího počátku.


Takže "Dobrý večer, štamgasti!"

(Zaslal STK jako polemiku ke článečku Tolerance? )

83 komentářů:

Větší vlastenec řekl(a)...

Bozinecku !
Interpunkce !!
HRUZA !!!

Harpyje řekl(a)...

Kdyby jenom s interpunkcí! http://bosco.eldi.it/files/2010/03/gatto.jpg
Dzp.

Šaman řekl(a)...

Tykadla rozhněvaného ostravského řidiče zasáhla do placené předvolební kampaně, a učinila škodu i nehmotnou. (I nehmotný majetek je majetek, a může být ukraden či poškozen, ačkoliv pan Petr Fischer ve středečních HN tvrdí, že se "majetkové ochraně vzpírá". To je heslo pirátů!)

Když úmyslně zablokuju magistrálu autem, dostanu pokutu. Zrovna tak, když jdu po vozovce anebo po tramvajových kolejích tak, aby nemohly jezdit auta a tramvaje. Když je nás alespoň pět a řeknu, že je to politický protest, tak můžu.

Když si zfalšuju občanku, tak dostanu pokutu. Když se narvu do cizího televizního vysílání a falšuju informace o atomovém výbuchu, tak by mě měli zavřít. Když přitom učiním škodu (vícenáklady) pro firmu, která ten signál distribuuje ve výši 100.000 Kč, tak bych měl zaplatit tu škodu. Když se úmyslně narvu do zařízení, zajišťující dopravní bezpečnost (semafory pro chodce), tak bych měl zaplatit pokutu. Když se vydělám uprostřed místnosti, tak bych to měl po sobě uklidit.

Když ale prohlásím, že jde o UMĚNÍ, dokonce výpověď uměleckého hnutí či umělecké skupiny, tak můžu dělat všechno. Nakonec i umělecká stínítka z lidské kůže. Nemyslím teď na nacisty, ale na jejich novodobé napodobovatele, kteří o sobě prohlašují, že jsou "umělci", čili se jich zákony, slušnost a ohledy k ostatním netýkají, protože slouží VYŠŠÍM zájmům.

Větší vlastenec řekl(a)...

Takzvany dusevni majetek je sprosty vymysl nasich dedicnych nepratel, urceny k jeste vetsimu zbidacovani lidu.
Po nasem opetovnem vitezstvi nad Euroamerikou, multikulti, kapitalismem a demokracii predame tzv.dusevni majetek vsemu lidu.

Svetu mir !

informace řekl(a)...

Dost dobře nevidím, kde je Váš problém, STK.
Lidé, politická hnutí se vyjadřují symboly? Lidé se vždy vyjadřovali a vyjadřují symboly - i jazyk není nic jiného než systém symbolů obecně přiznávaných komunitou uživatelů. Slovo stůl jak svou výslovností tak grafií ničím nevyjadřuje, že jde o předmět buď ze dřeva nebo jiného materiálu, s třemi nebo čtyřmi podstavci, který používáme na kladení věcí, na psaní, při jídle. Jen konvence dává seskupení hlásek s+t+ů+l smysl, který je všeobecně uznávaný. Můžete sice z vlastního rozhodnutí tvrdit, že tato skupina hlásek znamená něco jiného, například nebe, al pak se nemůžete divit, že Vám lidi nebudou rozumět.
Také konvence stanoví, zda jsou některé symboly-slova nepřístojné, nevhodné nebo dokonce nebezpečné pro komunitu samu. To je pak odraženo v zákonech, morálním cítění komunity nebo zásadách slušného chování. Vaše svoboda končí tam, kde narážíte na tento systém garancií civilního soužití společnosti.
Nebudu tu uvádět příklady, napsal jich dost Šaman ve svém příspěvku.

Pro dva obvyklé vtipálky: podruhé se snažte si trochu namáhat mozek, abyste z něj vymáčkli nějakou méně nevhodnou nebo banální hloupost. OK?

informace řekl(a)...

Ani umění, Šamane, nemá volnou ruku, i když mu jsou různé hovadiny trpěny. Jako na příklad Entropa v Bruseli. Bylo na politice, aby tam ten "originální" výtvor netahala.
Zkuste namalovat oslavný obraz na Auschwitz!

drak řekl(a)...

Myslím, že Šama a informaci vyjádřili poměrně výstižně, co si o tom myslím a není tedy moc co dodat. Snad jen to, že té vstřícnosti vůči rádoby umělcům a demonstrujícím, blbečkům, je někdy až moc. Je pravda, že torchu víc tolerance je někdy méně na škodu, nžli její naprostý nedostatek, to už pak vlastně hraničí s totalitou, ale nic se nemá přehánět, ani to volnost, ani to usurpování.

Šaman řekl(a)...

Z kultury:
Ještě za britského protektorátu nesměly židovské stanice vysílat Hatikvu. Místo toho proto začaly pouštět Smetanovu Vltavu, která vychází ze stejného hudebního motivu, rozšířeného po celé Evropě už od dob renesance. Od té doby občas někdo tvrdí, že izraelská hymna je vlastně začátek Vltavy (což není pravda).
No a v Izraeli trvá bojkot Wagnera. Ne přímo "zákaz" hraní hudby (jak se občas píše), kterou si obliboval Hitler, a která hrála ve 3. říši silnou ideologickou - nacistickou - roli. V Izraeli je "legální", i když u mnoha lidí neoblíbená. Viz:
http://www.holocaust.cz/cz2/resources/ros_chodes/2001/08/wagner

"První veřejný a předem ohlášený koncert Wagnerovy hudby v Izraeli měl justiční předehru. V úterý 24. října 2000 odmítl telavivský obvodní soud koncert v Rišon Lecijon zakázat, jak to požadovali přeživší holocaust. Argument soudce zněl, že svoboda výrazu vyžaduje vyslechnutí a prodebatování širokého spektra názorů a že přeživší nebudou koncertem přímo dotčeni. O dva dny později tento verdikt potvrdil Nejvyšší soud (v zemi bez psané ústavy do značné míry suplující soud ústavní)."

STK řekl(a)...

Měl jsem k polemice připsat ještě pár otázek.
Co je víc: Čin nebo symbol?
Přesvědčení nebo znak?
Má vůbec někdo právo na názor odlišný od komunity a na vyjádření toho názoru symbolem?
Je správný jen jeden výklad symbolu - ten který propaguje dotčený?
Nepřipisujeme symbolům příliš velký význam?
A dál a hůř:
Existuje vůbec právo na odlišný názor než je ten oficiální?
Neexistuje-li, je ovšem pokrytectvím hovořit o svobodě projevu. Je jen dílčí, parciální s neostrou hranicí.
Jsme tam, kde jsme byli už mockrát. O té "svobodě" si vlastně jen tak povídáme. Po hospodách, tramvajích a po internetu. Stanovujeme mantinely, rýsujeme čáry. Co se smí říkat a co ne.

Neřeším tu vůbec právo umělce na provokaci. Vidím, že vy ostatní si myslíte, že lze, ale jenom "odsaď posaď". Prosím, je to váš názor a nelze proti tomu nic namítat. Podsaď je ale třeba i zákaz zpodobňování lidí, zvířat. Talibové. Myslíte, že je O.K. vnucovat takový názor zbytku světa? Kdo vlastně stanovuje hranice? Jako obvykle vítězové?

informace řekl(a)...

Nic nového jste, STK, nepřidal.
Symbol = znak je vyjadřovací prostředek, čin je konkretní konání, které může a nemusí být znázorněno, vyjádřeno, komentováno znaky.
Zákon vymezuje, které činy anebo vyjádření jsou v rozporu s bezpečností komunity. Co není explicitně zakázáno zákonem, je povoleno anebo trpěno.
Čáry, které musíte respektovat, rýsuje zákon, linie odsud posud rýsují často jen mody anebo předsudky.

STK řekl(a)...

Ano, všechno, co píšete Informace jsou obecné pravdy. Ty respektuji - v praxi.
Takže tvrdíte, Informace, že míru svobody nám určuje zákon nebo módy a předsudky. I s tím souhlasím. Je to tak. Bude-li nám tedy zákon tolerovat téměř nulovou míru svobody nezbude, než se s tím smířit - bez ohledu na to, jakým způsobem byl zákon přijat. (Narážím na komunistické zákony, např. na tzv. "pendrekový zákon" z roku 1969 nebo 1970.)

Uvědomujete si vůbec, co píšete?

informace řekl(a)...

Samozřejmě, že si to uvědomuju.
Odpovídám na Vaše otázky o dnešní situaci, ne o situaci za komunizmu.
Dnešní zákony odhlasovalo národní shromáždění, které jste si sami svobodně zvolili.
Přijme-li shromáždění zákon o nulové svobodě, můžete žádat o jeho zrušení referendem.

Šaman řekl(a)...

"Nemůžete někoho hnát před soud za jeho myšlenky." Tak francouzský ministr vnitra Claude Guéant obhajuje selhání domácí zpravodajské služby DCRI. Vrah z Toulouse jim byl znám již dříve, než vraždil, ovšem nemohli ho zadržet, protože pouze šířil "islamistické myšlenky".
Ano, je to vskutku zajímavá myšlenka: "Zabijte Židy". Názor, o němž by se mělo diskutovat, že? Anebo výzva k vraždám.
!גשר עד הלום
Ad Halom!
POCAĎ!

A.S. Pergill řekl(a)...

Šamane,

Guéant prachsprostě kecá: Stačila by jedna domovní prohlídka a vzhledem k tomu arsenálu, co doma měl, by ho měli za nedovolené ozbrojování, protože ty zbraně legálně neměl. Tam skutečně něco smrdí.
IMHO hoch spolupracoval s francouzskou tajnou službou, pak mu imámové umyli hlavu a on se rozhodl pro "smrt na džihádu", protože ta musulmanovi automaticky smyje všechny hříchy. (Tento fakt je zásadní průser, protože u musulmana, který chlastá a žere vepřový se nedá poznat, zda se integruje do společnosti, nebo se připravuje na teroristický útok.)

A.S. Pergill řekl(a)...

K těm symbolům:

Varovat by nás mělo to, že se zde hraje jednoznačně nečistá hra: Neexistuje žádný seznam zakázaných symbolů, který by byl závazný pro policii a soudy. Celou tuhle oblast si propachovala smečka krajně nevěrohodných "soudních znalců", která rozhoduje výlučně dle své libovůle a za své "odborné posudky" si nechává královsky platit (50 - 60 kKč za několikastránkový výblitek vycopy-pasteovaný z Wikipedie, to je opravdu vejvar!).
Asi by bylo skutečně zapotřebí tohle "hodnocení symbolů" tvrdě zaříznout posílením svobody projevu. A pokud by se to někomu nelíbilo, tak ať se klidně vystěhuje do nějakého fašistického státu.

informace řekl(a)...

Šamane, přečtěte si článek Mohamed Merah – Man of the West By CAROLINE GLICK v Jerusalem Post, přetištěný v il Foglio.
http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/Article.aspx?id=263054

Francouzské tajné služby jsou až po krk ve .... a teď nevědí, jak z nich ven.

informace řekl(a)...

Dneska píšou, http://www.ladepeche.fr/article/2012/03/29/1318229-affaire-merah-une-clio-suspecte-retrouvee-dans-l-aude.html
že policie našla stopy po komplici, staré auto zaparkované v nějaké vsi, kde byly uvnitř součástky k jeho skútru.
Dělají skutečné pokroky.

informace řekl(a)...

Pergille,
o soudních znalcích, politických symbolech a neonacizmu jsme tu diskutovali až do úpadu v lednu pod Zprávou z Tanvaldu.
Chcete k tomu dodat něco, co jste ještě neřekl?

Schumacher řekl(a)...

Vysvětlení je prosté, v podstatě je to TABU jako u primitivnějších kmenů než je náš. Samozřejmě, že rozumem vzato, je to nesmysl. Jenže většina lidí se neřídí převážně rozumem. Zástupné zjednodušující symboly a s nimi spojené rituály, jsou určeny k ovládání poddanských mas (toho času nazývaných "občanskou společností"). Krom toho být šamanem chránícím jedny či chránícím před jinými symboly je pohodlně úživné úměrně tomu, kolik čeho je třeba chránit. I příjemnější než například měnit zasranou hajzlmísu. Proto šamani dbají na to aby byl dostatek rozličných tabu a aby byl dostatek honorované práce pro ně i pro jejich biřice. Tak se i paradoxně stává, že jsou závislí na tom, proti čemu bojují tak jako parazit na hostiteli. Zahubit hostitele je pro parazita je nevýhodné, jestliže si včas nenajde nového hostitele. V našem případě nevytvoří nové tabu, proti kterému by bylo možno bojovat nebo ho chránit. Pro blaho všeholidu, národa, demokracie, víry, lidstva, či samého příslušného Boha.
Jenže symboly i v "racionálním" myšlení mají významnou roli. Člověk není stroj.
Slovo se stává činem, čin zvykem, zvyk charakterem, charakter osudem. Platí to o jednotlivcích i o národech.
Problém je v tom, že máme-li například na základě empirických zkušeností nějaké pravidlo, například že "sirky dětem a blbcům do ruky nepatří", není jednoduché stanovit pravidla rozlišující komu sirky ano a komu ne, nakolik mají být obecná a nakolik konkrétní, nakolik dáme přednost obecným s ohledem formálním znakům a nakolik posuzování všech okolností. protože individuální posuzování je pracné, je při uplaňování pravidel dávána přednost formálním znakům. Každý má jinou míru tolerance, co nevadí jednomu, vadí druhému. Já jsem vůči užívání symbolů tolerantní, ale záleží na okolnostech. Například pochodující uniformovaný zástup opatřený červenými páskami s černým hákovým křížem v černém poli je mimo mou toleranci. Velmi by mi to vadilo i u jednotlivce. Chápu, že jinému či v jiné kultuře podobně vadí něco jiného.

Schumacher řekl(a)...

Co se postihu čmárání na cizí reklamu a Týce týče, podstatou je ochrana cizího majetku a "svobocného" trhu s idejemi (dovolenými). Tak jako je zakázáno čmárat hanopisy na cizí vývěsní štít sebemizernějšího ševce.
:-)))

Harpyje řekl(a)...

Za antisemitské nebo islamistické názory, nemůže být v právním státě nikdo trestně stíhán, pokud je dotyčný nešíří mimo svou soukromou sféru, Šamane. To, že nutil jakéhosi kluka dívat se ve svém bytě na videa, zobrazující pižlání hlav, může být nanejvýš kvalifikováno jako nucení (neznám česky právnický ekvivalent něm. Noetigung), ale ne jako šíření nenávistných ideologií.
Tvrdit, jako Aspergill, že "by stačila jedna domovní prohlídka a vzhledem k tomu arsenálu, co doma měl, by ho měli za nedovolené ozbrojování", a z této mylné premisy usuzovat na jeho spojení s fr. tajnými službami, Mossadem, nebo Aštarem Šeranem, je vrchol stupidity. Bez důvodného podezření nedá žádný soudce souhlas k domovní prohlídce, a na začátku vyšetřování nikdo netušil, že Merah, do té doby znám pouze jako malý gauner, schovává ve svém bytě opravdový arsenál.
Po bitvě je každý generálem, a tím je i dobrá Caroline Glick. Já jsem její komentář četla v ten den, kdy se objevil na stránkách JPost. Sice chápu její rozhořčení, ale obvykle píše líp. Různí publicisté se přiživují na tomto neštěstí, a každý ví, jak by to udělal správně on / ona, a co jsou jeho příčiny, aniž by počkali, až budou zveřejněny výsledky vyšetřování.
Výjimkou je možná Tariq Ramadan, islamista, kterého pokládám za skutečně nebezpečnou osobu, který ale pokládá Merahovu radikalizaci za výsledek jeho dezolátní rodiné a sociální situace. Určitě to nejsou jediné důvody, ale jedny z.

STK řekl(a)...

K počmáranému štítu Schuhmacherovu:
Oba mnou zmiňovaní chlápci způsobenou hmotnou škodu údajně uhradili. To, s čím nesouhlasili byl trest.
A ke "čmárání po štítech" obecně: Už mnohokrát jsem pozoroval reakci velkých obchodních řetězců na zveřejnění informace o jejich špatných službách nebo výrobcích. První reakci bývá popření pravdivosti takové kritiky (vyjímečný případ, neuvěřitelná náhoda atd.), hned na to následuje zastrašování toho, který nekalost nebo nedbalost nahlásil. Nemáte-li skutečně dobrého právníka a perfektní důkazy, tak se do takového boje s větrnými mlýny nepouštějte. Oni na kvalitní právníky dost peněz mají a svou "čest" si cení velmi vysoko. Soudní spor asi bývá levnější, než náprava zveřejňovaných nepravostí.

Kopretina řekl(a)...

Ano, máte pravdu Harpyje, nedávno jsem se odvolávala na I. dodatek americké ústavy, který praví, že každý člověk má absolutní svobodu projevu. Jak psala Šárka, nacisty, komunisty, islamisty, socialisty a tak můžu pohrdat, leč svobodu projevu jim brát nemůžu. I čaroděj KKK má absolutní svobodu projevu, absolutní. A Caroline Glick je celkem fajn, má svůj blog, která má maličkost někdy navštíví, někdy. Hodně komentuje Obamu, který se možná nenarodil v USA, pan Ulč, pan profesor, kapacita, napsal o Obamově narození spoustu článků. Nějak to smrdí. Kdyby se Obama narodil v US, tak svůj rodný list dobrovolně předloží, dobrovolně, kdyby po mně někdo chtěl, abych předložila český rodný list, dokládající, že jsem se narodila v ČR, dobrovolně ho předložím. Nemám co skrývat, Obama jo. To, že je možná muslim? Jeho věc, nemusím mít muslimy ráda, jako že je nemám ráda, ale je to jeho věc, víru nikdo nikomu brát nemůže a patří do soukromí každého z nás, ale že se nenarodil v US je vážnější, tím možná porušuje US ústavu...

informace řekl(a)...

Podle italského zákona o boji proti terorismu n. 155/2005 zvláštní jednotky NOCS a GIS nespadají pod pravomoc ordinárního soudce. Pod jeho pravomoc spadají unitá antiterorismo, ustavené v rámci soudní policie. Tyto zvláštní oddíly (NOCS a GIS) mají poskytovat soudní policii informace o teroristických skupinách nebo přípravách atentátů, ale pro zásah nepotřebují preventivní autorizaci vyšetřujícího soudce.
Nevím, jak to chodí ve Francii, ale když na provedení domovní prohlídky u osoby podezřelé z terorismu musejí čekat na povolení soudce, tak se nedivím, že ve Francii se množí ohniska jihádu, jak říká ve svém pohovoru s il Foglio francouzský specialista na dějiny rasizmu Pierre-André Taguieff. Rovněž tak rostou ve Francii případy útoků proti židům a projevy antisemitizmu. Ze záhadných důvodů (anebo spíš dost pochopitelných) si to francouzská politika nechce přiznat a klame veřejné mínění.
Jediná, která o tom mluví na veřejnosti je Marine LePen, ale ta místo, aby navrhovala pragmaticky řešení, má tendenci tento jev demonizovat, říká Taguieff.

Vetsi vlastenec řekl(a)...

Jsou jen dve moznosti, mila Lizo :
1) Neumite anglicky ani n ("n" s hackem)
2) Neznate vyznam slova "absolutni"

Takze si muzete vybrat.

Hezky vecer preji.

Vetsi vlastenec řekl(a)...

Soudruzi a soukmenovci Pergill, STK a dalsi maji naprostou pravdu :
Ve fasistickych zemich (to jest v drtive vetsine zemi Euroameriky) neni zadna svoboda slova.
Brutalni prosazovani pitome multikulti a tzv.politicke korektnosti vedlo v techto fasistickych zemich ke stavu, kdy se normalni clovek doslova BOJI napsat, ze Muslimove, Cikani. Nemci a Zidi jsou bezcenna polozvirata.

Nasi dedicni nepratele se snazi i z nasi vlasti udelat euroamerickou zemi, ale to se jim samozrejme nedari a nepodari. Cesko je pevnou soucasti Zapadni Asie; diky nasemu stale zijicimu narodnimu socialismu muzeme psat svobodne a bez obav. Alespon zde na Doupeti.

Ale jednou prineseme nasi slovanskou svobodu do cele Evropy, do cele Euroameriky.

A pak se bude tancit vsude !

STK řekl(a)...

Díky příteli Schuhmachere
za jiný pohled na stejnou věc. TABU - to je to správné slovo, které jsem měl v úvaze použit. A společnost rozdělená napříč i podél svými názory a šamani, kteří s totemem v ruce ovládají své stádečko.* Vidím to plasticky, barevně, přímo 3D! Protože moje polemika nebyla o tom, zda dovolit, aby se tady volně šířila nepřátelská ideologie. S tou si musí společnost poradit v ideologickém zápase. To jest postavit proti takové ideologii ideologii jinou, lepší, tu naši. Tak je to správně, ale takového stavu nelze dosáhnout státním zakazováním cizích symbolů, cizích myšlenek. Kdyby to bylo možné, měli bychom daty dodnes přinejmenším socialismus.
Veškeré tohle zakazování jenom označuje, markuje strach dotčených. Neschopnost postavit proti cizí myšlence myšlenku lepší, svoji. Jediný způsob, jak opravdu vyhrát!
Ano, je to těžké v zemi, kde snížení ceny stolního oleje z 45.- Kč na 15.- Kč způsobí rvačky zákazníků o možnost koupit si těch olejů plný vozík atd. Díval jsem se dneska na TV a bylo mi strašně trapně. Kdybych nevěděl, že podobné "akce" proběhly i v Německu a ve Francii ("když přijdeš nahý, oblékneme tě!") a neviděl, že se tam lidé chovají +/- stejně, tak se za hobity v Kotlince stydím do nachova.
Ale k věci: Doufám, že tady v Hospůdce jsme převážně lidé zcela vnitřně svobodní, nepodléhající žádné ideologii. Nepodléhat neznamená nějaké ideologii nefandit. Ale zůstat svobodným ve svém uvažování. Pokud se mýlím, sedím ve špatné hospodě. Já sám se necítím ani antisemitou, antikomunistou, homofobem nebo homofilem, ale ani antifašistou nebo čímkoliv takovým. Snažím se zůstat jenom starým tlustým kocourem, který už toho hodně viděl i zažil. Takhle svobodomyslně jsem si počínal i dříve a neznám důvod, proč bych se měl ve čtyřiašedesáti letech stávat poslušným členem nějaké názorové komunity. (Počítám, že Jakub S., pokud to čte, mi rozumí dokonale.)
Takže na závěr: Nebojte se hákového kříže - může to být jen obyčejná svastika. Nebojte se Davidovy hvězdy - jsou to jen dva rovnostranné trojúhelníky pootočené o 180°. Nebojte se půlměsíce, pěticípé hvězdy rudé nebo bílé ani duhové vlajky homosexuálů. Jsou to jen symboly. Zachováte-li si na ně nezávislý pohled, tak jimi i zůstanou. Protože - proč má být zakazována rudá hvězda, když slovo samo slovo komunismus zakázáno není. Nedávejme symbolům větší váhu než mají: grafické vyjádření nějakého světonázoru. Ten jeho nositel mít bude, ať mu symbol zakážeme nebo ne. Zákazem nic nevyhrajeme, nic nevyřešíme.
To je (ve zkratce) obsah mé polemiky.
Díky za vaše názory.
===
*/ slovíčkem šamani se v nejmenším neotírám o toho našeho. On je totiž Šaman!

informace řekl(a)...

Pánové,
musíte uznat, že Vlastenec se svou šišlavou češtinou bez diakritiky je prostě neodolatelný!

STK řekl(a)...

Tak jest, Info! [;>)
I-Pod nemá implementovanou češtinu?

informace řekl(a)...

Kocoure,
nešilhejte zas na mne! A nepřemisťujte karty na stole!
Byl jste to zrovna Vy, kdo si koupil Petrákovu knhu a taky si ji přečetl, že?
A tak jste se tam jistě dočetl o i heslech, symbolech, znacích, jejich podstatě a multifunkcionálnosti. (Knihu jsem sice nečetla, ale vzpomínám, že Šaman psal o něčem podobném v recenzi. A pak to jsou tradičně nástroje pro plazmování mozků mas, davů, takže se o tom Petrák jistě zmínil.)
Symbol - logo je důležitou složkou reklamy, to Vám řekne každý, kdo pracuje v tomto oboru. Takže analogicky i v politice má významnou roli. Stává se jakousi kvintesencí samotné ideologie, její zhuštěnou podobou, natolik působící na mozečky davu, že se stává její substitucí. Nač znát člováčkvi podrobnosti o cílech hnutí, když mu symbol nahradí velkou námahu na porozumění plánů a cílů?
Na jedné straně symbol, na druhé vůdce, za kterým se jde slepě bez ohlížení, námitek, pochyb.
Proto se nedívám na symboly jako na nějakou hračku nebo hloupé sledování mody.
Schumacher Vám ale také říká: "Jenže symboly i v "racionálním" myšlení mají významnou roli. Člověk není stroj." Symboly pro svou koncentraci a v podstatě neprůhlednost se stávají lákadlem, přitahují nové členy, sympatizující, jednotí je do hnutí, které je snadno ovládatelné právě pro povrchnost, s jakou jednotlivci přijímají program, plány do budoucna.
Plány se pak mohou uskutečňovat, ovlivňovat nejen osudy příslušníků hnutí ale celé nároní komunity.
Proto říkám, nepříjímejte nekriticky symboly, loga a hesla a nebuďte ani tolerantní. Možná, že právě tato masa následující slepě za vůdcem a logem, masa bez mozku a jakékoliv schopnosti uvažovat, nás zavede do nového totalitarismu, nenávisti a vraždění.
Všiml jste si, že lidi jdou nejraději za ideologiemi velice prostými, zhustitelnými do několika hesel a obvykle zhoubnými?

STK řekl(a)...

Ale pořád o tomtéž, milá Informace...
Premisa: Zákazem symbolů nijak neohrozím hnutí, směr atd. Pokud se jedná o hnutí, směřování nebo něco takového, bystře se najde další, záložní symbolika - něco jako zástupné symboly svobodných zednářů nebo neonácků. Může to být třeba "bejsbolka" určité barvy nebo třeba (jak bývávalo zvykem za starých časů) určitý vzor a barva kravaty. Nebo datum či číslo. Např.: 18 = A.H. = Adolf Hitler.
To zakazování symbolů je naprosto STUPIDNÍ pokus nějak myšlenkový směr nebo hnutí oslabit. Nelze zakázat všechny symboly!
(Oslepit a ohlušit každého člověka - to by pomohlo!)
Když jdou "lumíci" tupě za nějakým vůdcem, má to vždy dvě příčiny: Velký rozdíl mezi chudými a bohatými, když chybí celé spektrum - tzv. střední třída. Něco, nač by rád ten chudý dosáhl. A ten ze střední třídy by se rád stal ještě bohatším atd. Ale nebudu tady plácat o sociologii.
Když je věrchuška příliš věrchuškou, spodek společnosti jde za tím, kdo mu slíbí lepší život a to hned a bez práce.
A když je spodina "vychovávána" sdělovacími prostředky ve víře, že stačí "mít štěstí a dobré známosti", tak je neštěstí hotovo. (Po netu v Kotlince běhá několik moudrých vět od velkopodnikatele Tomáše Bati. Pro dnešek platí na 100%. Je to rozvinutější přísloví "Bez práce nejsou koláče!" a "Řemeslo má zlaté dno! včetně "Jak si kdo ustele, tak si i lehne!" (Přidal bych "S poctivostí nejdál dojdeš!" a "Co se v mládí naučíš, v stáří jako když najdeš!") Jenže práce, trpělivost... Lumík chce být bohatý hned a vládnout (příjemný pocit) třeba jen proto, že věří v jiného Boha než ten, co má prachy a vládne teď. Nebo třeba proto, že je lumík modroocí, je "předurčen" vládnout atd.
Blbů se statisticky rodí podle Gaussovy křivky stále stejné, určité procento. S tím nic nenaděláme. A pro člověka je přirozená jistá míra sobectví. Bez toho spoolečnost nefunguje.
Takže ne zakazovat nějaké symboly nebo trestat jejich nositele - propagátory. Vzdělávat "lumiky" a vysmívat se těm symbolům, které jsou (svým potenciálním obsahem) pro nás nepřijatelné.
Věřte, že způsob jak se s tím vypořádat rozhodně netkví v multikulturalismu, pozitivní diskriminaci nebo politické hyperkorektnosti. Taktéž snaha o "rovnost pohlaví" je leda směšná. Oni ti mladí stejně nakonec přijdou na to, že "zezadu jsou stejní a zepředu do sebe pasujou".
Problém "singlů" a bezdětných, tzv. dvoukariérových manželství ( 2 sobci) se vyřeší myslím sám. Ti, kteří se rozhodli nebrat ohled na přirozenou nutnost pokračování rodu prostě vymřou. Dobře jim tak.
(Musulmani a Cikáni mají obvykle fůry dětí, ty nás brzo nahradí. A zbohatnou-li někdy ve vzdálené budoucnosti, stanou se "sobeckými singly" a nebudou mít děti a... atd., atp.)

stk řekl(a)...

Omlouvám se za chyby a překlepy. Už je pozdě i na ponocující kocoury...

P.S.: heslo (logo) pro letošek máme bla bla... Držíme Vám místo! (Rozumi se v hledišti.) Takto povinně končí každá naše reklama. Inu - jak je to jednoduché, tak je to - marketing.

A.S. Pergill řekl(a)...

Schumachere,
s tím TABU jste na to kápl. Ovšem pak je problém v tom, že tabu patří především ke kmenové, nikoli národnostní mentalitě. Takže hysterická reakce na nějaký tabuovaný symbol může znamenat, že dotyční jsou členy etnické skupiny, která se ještě nedohrabala k národnostní mentalitě, nebo naopak, že vůdcové toto využívající, byť se ohánějí třeba nacionalismem, se snaží národnostní mentalitu u svých následovníků naopak odstranit. Což se týká jak komunistů, tak nacistú či fašistů. A lidé odnárodňující Evropu ji de facto připravují na příchod nějakého krysaře, za nímž půjdou davy odnárodněných jedinců, pocházejících ze všech národů.

A.S. Pergill řekl(a)...

Harpyje,
nemáte pravdu, v ČR byli opakovaně postihováni lidé za neonacistická hesla, gesta a symboly, projevované v ryzím soukromí (a PČR použila v podstatě špionážní techniky, aby se do jejich soukromé sféry dostala).
Na druhé straně muslimové mohli veřejně skandovat hesla, vyzývající ke genocidě Židů, bylo to perfektně zdokumentováno svědecky i videonahrávkami, a PČR i prokuratura to odložily.
Bohužel se na téhle diskrepanci podílejí i mnozí Židé nebo židovské organizace. Přitom musí být všem, co nejsou úplně padlí na hlavu, jasné, že pokud dojde k nějakému "holokaustu 2", tak jeho původci budou muslimové (přinejmenším nepřímo), nikoli nacionalisté.

Harpyje řekl(a)...

Jako vždy, i nyní jste, Aspergille, dokázal, že umíte myslet přímo hlavou! Gratuluji!
Globalismus, odnárodnění a multikulturalismus jsou největší nebezpečí naší doby. "Mizí přirozené rozdíly mezi národy a rasami, mezi kulturami, mezi tím, co je rasově a civilizačně výše a tím, co je po zásluze níže. Mizí rozdíly mezi krví a nacionální vitalitou. Tvorové, jejichž lidská entita je buď nízká, anebo žádná (= méněcenná polozvířata) a kteří sami jsou jenom nástrojem sil mnohem mocnějších a úskočnějších byli vybráni, aby svým barbarstvím a neúctou k trvalým hodnotám zaplavili náš svět a učinili jej bezkrevným a zkáze propadlým." http://www.odpor.org/index.php?page=clanky&kat=9&clanek=833

A.S. Pergill řekl(a)...

Kopretino,

problém s tou náboženskou svobodou v případě islámu spočívá v tom, že islám je víc politická ideologie než plnohodnotné náboženství. A pokud Obama zastává názor, že USA jsou "satanova říše, kterou je třeba zničit" (což je oficiální názor islámu na tento stát), tak pochopitelně v čele tohoto státu může nadělat spoustu zla (a když se podíváte na jeho prezidentování, tak to je série sabotáží vůči akcím USA v islámských zemích. Pokud jste sledovala záběry z dopadení bin Ladina, tak jste si musela všimnout, jak rozzuřený Obama byl, když vycházel z místnosti, kde to US verchuška sledovala v přímém přenosu. Přitom B.O. udělal nejspíš vše, aby UbL vyvázl.

A, mimochodem, náboženská svoboda nemůže být bezbřehá. Jistě, i jako zastánce "absolutní náboženské svobody", mi dáte za pravdu, že nemůžeme povolit např. satanistické obřady s podřezáváním nemluvňat (či panen) na oltáři Velkého Černého. A že jde tedy, bez ohledu na koncept náboženské svobody jako takový, jen o to, jak nastavíme hranici toho, co už nepovolíme. IMHO mimo tu hranici by měla spadnout většina islámu, velká část judaismu i některé směry křesťanství (mimo jiné, ovšem).

A.S. Pergill řekl(a)...

Harpyje,

národy jako takové nemají důvod k nějakému válčení, pokud mezi nimi vytyčíte jasné hranice a jejich vzájemné kontakty ponecháte na oboustranné dobrovolnosti. Jakmile je začnete násilně míchat, tak zaděláváte na průšvih, protože na straně jedné vyprovokujete až extrémní nacionalismus (jehož projevy jste ráčila citovat), na straně druhé vytvoříte odnárodněnou masu, která půjde za prvním krysařem se vhodnou píšťalkou.

IMHO to druhé je horší, protože za ten extrémní nacionalismus se odehrává pouze v rámci jednoho národa. Za Hitlerem šli také hlavně Němci a z jiných národů jen odnárodněný odpad. Průšvih je, že takovýto odnárodněný odpad se snaží z Evropanů udělat multikulturalisté a na tomto poli se silně angažuje i řada židovských osobností a organizací. Pokud by ovšem měl Hitler takovouto odnárodněnou masu, tak by asi WW2 dopadla jeho vítězstvím a celosvětovou likvidací "norimberk pozitivních" osob. Právě tohle se do značné míry podařilo Mohamedovi, proto byl (a jeho následovníci jsou) podstatně úspěšnější než ten Hitler.

Harpyje řekl(a)...

To je úžasné, co se všechno od Vás člověk dozví, Aspergille.
Nejenom, že se ten darebák Obama nenarodil na území USA, ale i jako pravověrný muslim "zuřil" v přímém přenosu kvůli likvidaci Bin Laden! Tak ten Obama nebude asi jen muslim, on bude dokonce islamista! Vy už dokonce překonáváte i fabulace mistra Ulče, a to je co říct!

informace řekl(a)...

Kocoure,
nesouhlasím už s Vaší premisou: Zákazem symbolů nijak neohrozím hnutí, směr atd.
Zakážu-li hnutí, zakážu ho se vším všudy i s jeho symboly. Tím naruším sakralitu symbolu samého, když si hnutí bude muset vybírat náhradní zástupná loga. Bejsbolka nebo svazek vařeček nebude mít tu evokační, totalitarizující sílu jako symbol původní, jako třeba hakenkrajc.
Způsobí to zmatek ve vyholených lebkách, zviklá to jejich víru v posvátnost jejich cílů a snah. Jedna věc je hakenkrajc se svou tradicí, i když neblahou, něco jiného jsou čtyři vařečky svázané dohromady.
A nový symbol, substitutivní, nebude mít účinek na okolí, lidi mu nebudou rozumět anebo jim přijde směšný.
Já bych sílu emblémů nepodceňovala. Psychologie davu je nestálá, potřebuje nejen neustálý input ale i jistotu tradice.

STK řekl(a)...

Jistěže nemusíte souhlasit Informace*
a věřím, že najdete dost věrohodných pramenů, které vaše názory podpoří.
Ale já koukám kolem sebe opravdu svobodně, bez stranického nebo národnostního filtru (jenom ten křesťansko-židovský komplex asi nedokážu odfiltrovat) a na vlastní oči vidím něco jiného. Je velmi pravděpodobné, že naše milá Harpyje si mě proto zase vezme na paškál, a poznamená cosi o "myšlení hlavou", jenže ona se mýlí v tom, že by to mi (nebo třeba ASPergillovi) vadilo. Ono je to v podstatě uznání. Volnomyšlenkáři se s tím, že dostávají "facičky" zleva i zprava už dávno smířili. Až nás začnete zavírat a pak upalovat, bode hůř. To, že už hůř bylo, není argument!
===
Všimněte si v diskuzi jedné věci: Téměř nikdo nediskutuje obecně, tak aby do jeho argumentačního "aparátu" vlezli náckové, islamisté, homosexuálové, mormoni atd. Každý hned přiměřuje svobodu užití symbolů ke svým "nepřátelům" nebo prostě "těm druhým". Ovšem na své symboly si sáhnout nenecháme,ty jsou naše a jsou to "hodné symboly". (Asi něco jako hodný cholesterol v reklamě...)
===
A ještě poznámka: Symboly se s oblibou kradou! Začíná to svastikou, pokračuje hvězdou a konče třeba sevřenou pěstí - původně dělnické hnutí, nyní znak odporu proti přerozdělování daní.

*/ Polemiku jsem už psal s vědomím, že vyvolá bouři (ve sklenici vody.) Ale téma zdá se již býti prodiskutované, nikdo "zbaběle své pozice neopustil", takže jedem dál...
Měl bych dneska odevzdat práci, na které mi visí téměř 1 000 €, takže do diskuze se vrátím, až to dokončím a odešlu. (Těch cca 24 000.- Kč je pro mě relativně dost peněz, tak nebudu riskovat, že se na mě zákazník naštve a příště zadá jinam.)

informace řekl(a)...

Dobrá, STK,
nebudu Vás zdržovat.
Jen tohle, všechny symboly nemají stejnou hodnotu, sílu, účinnost nebo jak bych to nazvala. Některé táhnou víc jiné míň. A pak nemají stejný dopad na společnost, nejsou pro ni na př. nebezpečné.
Proč bych měla diskutovat o symbolech mormonů? Proč bych měla požadovat jejich zrušení?
Řekl to už Schumacher, že všechny nepůsobí stejně, jsou vnímány a chápány, pokud jde o okolí, individuálně. Podle vlastních životních zkušeností a pak i podle jisté konvence, dodala bych.
I v tom je jistě nemalé nebezpečí. Že si na některé ideologie pomalu zvykneme, zvlášť mladí, kteří nemají "protilátky", a budeme se s nimi potýkat po letech znova.
Buon lavoro!

informace řekl(a)...

Myslím, že tu Pergill nastínil velice zajímavý a složitý problém.
Islámský náboženský universalismus kontra nacionalismus, národnostní uvědomění v islámských státech. Náboženský universalismus contra státní politika, jednající v zájmu toho kterého státu.
Můžeme mluvit o jednom nedílném islámském světě? Těžko a události nám to neustále potvrzují. Meziislámské konflikty, v neposlední řadě poslední vývoj v zemích t.zv. arabského jara.
V Tunisku islámská strana Ennahda, která vyhrála volby, prohlásila, že nová ústava se nebude zakládat na právu sharija, ale že bude zachován sekulární ráz státu.
Naopak v Egyptu, Muslimské bratrstvo a salafiti chtějí udělat z Egypta náboženský stát a dochází proto k srážkám s ostatními členy Ústavodárného shromáždění, takže to znesnadňuje jakoukoliv práci.
Byl by to jistě zajímavý námět k diskuzi.

Jakub S. řekl(a)...

Ad stk 29.3., 21.56: ovšemže, naprosto. Díky za důvěru, je to tak. Jdu s daněma, už po včerejšku podruhé, ovšemže mi něco chybělo. Odpoledne si dočtu.
Gatto enigmatico - záhadnej kocour! Gatto je sice kočka (druh), nicméně klidně aji kocour (pohlaví). E vero - ? A s těma klíšťatama mám nasazeného brouka do hlavy. Hergot vlastně klíště!! Tutti santi...

informace řekl(a)...

Nápověda: najděte si na webu Zecca dello Stato
Důmyslná hříčka, že?

Harpyje řekl(a)...

Nacionalismus jednotlivých muslimských států?
Nacionalismus existuje pouze u nearabských muslimů - Turků a Peršanů. Arabova loyalita patří 1. Alláhovi 2. Kmenu, rodině, panovníku, diktátorovi.
Umělý arabský nacionalismus - panarabismus - tak jak ho propagoval G.A. Nasser zkrachoval, a byl nahražen zrovna tak umělými kontrukcemi, jako "palestinský národ".
Nedílný islámský svět neexistoval ani v dobách kalifů.

Kopretina řekl(a)...

Semín má článek na Psu, hned pod úvodníkem, stává se to, čeho se obávám a to, že se Semín, antisemita, klerofašista, stává váženým autorem. Za chvíli mohou nastoupit pánové PHDr. Radomír Malý, či Michael Kretschmer...

informace řekl(a)...

První článek tuniské ústavy, který pochází ze staré z r. 1959 hlásá: Tunisia is a free, sovereign, and independent state, whose religion is Islam, language is Arabic, and regime is republic.
Tedy sekulární stát, republika, kde občané respektují zákony státu a ne Allahovy.
Těžko by se to dalo nazvat zárodkem nacionalismu, ale jasné odlišení od praxe jiných muslimských zemí tu jasně je.
Záleží na tom, jak se bude vyvíjet dál polemika. Emancipují se Tunisani od diktátu islámu?
http://allafrica.com/stories/201203230467.html

Harpyje řekl(a)...

Ano, obzvlášť pasus "whose religion is Islam" je důkazem sekularity a náboženské svobody. Gott, der Gerechte!

Harpyje řekl(a)...

Dodatek z článku
"This reference to Islam as the religion of the state serves as evidence for some that the country's constitution has always been founded on the basis of shariaa."

informace řekl(a)...

Harpyje,
ráno při hledání jsem pod jedním článkem zahlídla odkaz na text staré tuniské ústavy. Ze zvědavosti jsem se na ni chtěla podívat, zda se nějak opírá o shariji a našla jsem při tom celé pojednání z hlediska konstitučního srovnávacího práva, o ústavě a její porovnání s ústavou francouzskou z r. 1958, kterou se prý ústavodárci řídili jako vzorem.
Podle mínění odborníka první článek ústavy, i když prohlašuje islám za státní náboženství, nepodmiňuje tím charakter státu jako konfesionálního, nehovoří o nutnosti podřídit zákony islámské tradici, naopak garantuje lidu svrchované právo na vládu, a ne Bohu, stát se dělá garantem svobody vyznání a názorů.
Takže, když dnes komentátoři hovoří o staré ústavě jako ústavě akonfesionálního státu, značně moderní na svou dobu a zcela mimo rámec muslimské tradice, budou mít pravdu.
Na př. WSJ http://online.wsj.com/article/SB10001424052702304177104577305931382697786.html?mod=googlenews_wsj
Je to docela zajímavé téma, já o něm vím velice málo, téměř nic a myslím, že bude zajímat i Vás. Odkaz na text ústavy
http://www.scribd.com/doc/47060562/Repubblica-Tunisina-Forma-Di-Governo

informace řekl(a)...

Nakonec v Evropě, kde po víc jak tisíciletí bylo katolictví uznáváno jako státní náboženství, je dosud uznáváno ve státech jako Malta, Liechtenstein, Principato di Monaco, mimo Evropu pak in Argentina, in Costa Rica, nel Salvador e nella Repubblica Dominicana.
V Itálii bylo římskokatolické náboženství státním náboženstvím až do r. 1948, kdy byl tento článek zrušen novou republikánskou ústavou.

STK řekl(a)...

Pro pobavení štamgastů: Podobnými nesmysly - jejich stáčením ze starých pásů, restaurováním a digitalizací se zabývám, když mám momentálně volno v Ústavu. A považte - ještě mi za to platěj!

Jakub S. řekl(a)...

Do Pěruna, z čeho to je? A ze kdy? To je fantazie!! To jsou hlasy bardů vašeho Ústavu?
A Z. dello Stato - Státní mincovna, Inf?

informace řekl(a)...

Perfetto.
Insieme con l'Istituto Poligrafico dello Stato tiskne peníze a razí mince.
Cítíte se teď na to přeložit to do češtiny?
Co dělá ten inteligentní pes?

STK řekl(a)...

Ba ne, Jakube.
To jsou typické "hlasy ze záhrobí". Myslím, že jeden hlas (snad!) poznávám: pan Karlík z Brna, když byl mladý. Já ho poznal jako až před jeho penzí. Umřel do roka poté co ho dali do penze.
Československý rozhlas, Studio Brno, září 1956. (Asi to studio na nám. Svobody, jsou tam občas slyšet auta a tramvaje. Magnetofon to musel být Jansen SJ-100, tehdy nic jiného nebylo.) Zbytek nevím, nemám tu křestňák, jedu podle archivních čísel. Je to pro Zlatý fond ČRo.
Pro zvědavé - dělníci tu stávku vyhrají - ale až v druhém díle. [;>)

A.S. Pergill řekl(a)...

Harpyje,
vzhledem k tomu, že islamismus není nic jiného, než soubor "islám kompatibilních" politických názorů, pak platí, že každý muslim je v podstatě islamista.
Jediný zádrhel spočívá v tom, že muslimové mají současně povinnost nevěřícím o islámu lhát, případně předstírat, že nepatří mezi muslimy (v té situaci mohou i porušovat zákazy a příkazy islámu). Arabština má pro všechny tyhle druhy lží dokonce speciální slova, které z ní, jakožto hlavního jazyka islámu, přebírají i muslimové a konvertité z dalších národů. Ta speciální slova pro různé typy lží o náboženství jsou názorná ukázka skutečnosti, že islám je založen na lži. Většina nemuslimů si vystačí s jedním slovem pro lež (bez ohledu na kontext, ve kterém je použita), tedy, pokud pomineme slovo "statistika".

Harpyje řekl(a)...

Vy byste, Aspergille, mohl být taky horkým kandidátem na nějaký ten Bludný balvan s Vašimi výklady o islámu. A nejen islámu.

Schumacher řekl(a)...

STK, restaurování starých záznamů a digitalizace? Povídání by o tom nebylo? Trochu jsem si s tím hrál, práce jako na kostele. Digitalizoval nějaká elpíčka a sousedovi z kazet nahrávky klasiky. Střih, úprava, tu a tam odstranit extrémní lupanec.Práce jako na kostele. Žádný mocný nástroj, používám Nero wawe editor. Těším se, že budu pokračovat a stáhnu hromádku elpíček, jenže času se mi nedostává, jsou přednější záležitosti. A nevím, jestli použít starý gramec nebo koupit nový. Můj Garrard je ceněný skvost, ale nechápu proč, žentour poháněný jak motorem z pračky. Ramínko SME, vložka Ortofon OMB 10. Mám nově vydané V a W na elpíčkách (nebo na kazetách, yto už nepamatuju, někde zahrabané a pak remasterované na CD, to už je lepší, u těch starších jen ořísli výšky aby to nešumělo a je to zahuhlané a špatně srozumitelné. Moderní technika dokáže zázrak, i dopočítat frekvence a alikvótní tóny. Jenže tak zpracovat starý záznam je sakra pracné a proto drahé. Držím palce.

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Moravština deklamovaná na schůzi amerických dělníků (zvukový záznam STK) zní velmi vesele. Podobně i záznam rozhovoru pánů Béma a Janouška po překladu do angličtiny (děkuji paní Harpyji).
Přidávám dioramata zviřátek z amerického politického divadla.
http://www.washingtonpost.com/lifestyle/magazine/peeps-show-vi/2012/03/27/gIQAswMmfS_gallery.html?hpid=z4#photo=1

Jakub S. řekl(a)...

Jé, já chci slyšet, jak pan Karlík a spol. tu stávku vyhrajou! Aspoň že to vím předem. Su klidný - pracující j i m to zase natřou, těm darebákům, co jim dávají peníze na živobytí! Sv*ně kapitalistický plutokratický amerykánský beztak ke všemu eště židovský.
Na tu talyjánštinu se mrknu závtra, závtra, núr nycht hojte. Byl jsem celý den v zemském hlavním městě, napřed s nejst. vňoučkem-šesťáčkem-skautíkem a pak na srazu járu z FF, každoročně od 82!! Říkala mi loni redaktorka z pražské redakce iDnes či LN - Jé, to snad není pravda! O něčem takovém nevím ani z UK a odnikud - každý rok - mohl byste mě tam někdy pozvat? Slíbil jsem, neprovedl... Šíleně unavený a zmrzlý (blbec: košile s krátkým rukávem a bunda a plátěné kalhoty, vsjó. Skoro.)

Jakub S. řekl(a)...

- zvláště to e j a k u l u j i , co?! Ježíšikriste. Opět v poslední době tak častá situace, jde-li o naše politické lumeny item novináře - co říct a neurazit? A co PRAGUE AIRPORT VACLAV HAVEL, kamaráde - líbí?!

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

PRAGUE AIRPORT VACLAV HAVEL: Není pořádek slov trochu neobvyklý?
George Bush Intercontinental Airport, Paris-Charles de Gaulle Airport, Jonh F. Kennedy International Airport, Washington Reagan National Airport, John Lennon Airport in Liverpool, Warsaw Frederick Chopin Airport. Jedině snad Salzburg Airport-W.A. Mozart.

Harpyje řekl(a)...

Ala jistě.
Taky FJS Flughafen Muenchen.
Dzp.

Harpyje řekl(a)...

Na Leonardo da Vinci v Římě jsem kdysi během jednoho mezipřistání uzřela Afričanku v norkovém kožichu, natáčkami ve vlasech a ve vietnamkách. Bylo to v únoru. Ensemble byl velmi působivý.

stk řekl(a)...

Harpyje, to tak nejde dál! Hned si kupte nový foťák! Takové věci se musí zvěčňovat, ty se už nikdy neopakují stejně!
(Šel bych do toho, i kdyby mi měla ochranka letiště ten aparát zabavit!)

Harpyje řekl(a)...

To se stalo, STK, v době, kdy jsem ještě vůbec netušila, že bude někdy existovat něco jako digitální fotografie, nebo internet. Někdy začátkem osmdesátých let.
Ale i včera jsem litovala, že jsem zanechala kameru doma.
Včera odpoledne jsem jela domů přes město, a předjelo mě auto, které mělo na střeše a na zadní části obrovskou tureckou fangli, a vzápětí zastavilo na chodníku. Jak jsem se tak rozhlížela, tak jsem viděla všude kolem sebe zástupy Turků, a moje první myšlenka byla "proboha, snad nebudou demonstrovat"! Ale ne, to nebyla žádná demonstrace, to byla svatební společnost. Neměla jsem čas odhadnout kolik jich asi bylo, ale byly to davy.
Přišla jsem domů, sedla k počítači, a začala číst zprávy.
V jedné nemocnici v Nordrhein Westfalen dělalo 90 (!) tureckých truchlících pozůstalých takový brajgl, že si vední nemocnice nevědělo jinak rady, než zavolat policajty, starostu a "pověřence pro integraci", aby ty truchlící pozůstalé uklidnili a vyexpedovali z nemocnice. :-)))))
Já jsem sama jednou zažila na vlastní kůži takový řev ve zdejší nemocnici, a to byla jen jedna ženská. Takže si asi umí každý představit, jak to je, když kvílí, ječí a řve 90 osob. :-))))

Jakub S. řekl(a)...

No dyť RRR, o ten slovosled právě de, kvůli tomu jsem za to dodal ? a ! Poňátno?
Podle hesla Já sama, já sama! - čili: mčč (radši vypíšu, třeba všeci neznají: malý český člověk) si jako brouk Pytlík ukutí, ubastlí, snýtuje, stluče, uklechtá, p ř e l o ž í všecko sám. Přece všeci jsme kdysi dělali ruštinu, všeci dnes n ě j a k umí englicky - no a co přeca može byt na tem, dat za sebe letiště s to méno, kúrňa, né?! Tož a pak to spoření za každou cenu má tenhle kouzelný výsledek. Já až napíšu crazy román (či co) Ze života českého překladatele, to bude... kapitola: Malý valašský selfmejdmen. Ale kdo mě k temu dokope?

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Kdysi jsem četl recenzi na restauraci v Žižkovské věži v Praze (Jakešově prostředníku vztyčeném na židovském hřbitově). Restaurace nic moc. Recenzent uzavřel, že se měl řídit pokynem na informační mapce dole pod věží. Stálo tam: "You stay here."

Jakub S. řekl(a)...

Zůstaňte z d e . To je neodolatelné!
No a konečně řada parádních fotek s atmosférou, kompozicí, citem a vůbec! Paráda. První pohled - a nadšen: To je HOFKIRCHE!! Ach mein Gott. V té budově v pozadí - tzv. Ohradě/oboře (přeložte si, chcete-li) jsem dvě léta pracoval. Dobrý, že? A saský holky... a meklenburský, a berlínský - (zabaveno).

STK řekl(a)...

Napravím Jakube, ale bez "odkopání" Jakube. Tady to nečtoui jen přátelé a čestní protivníci. Za 1/4 hodinky tu bude nový odkaz.

Jakub S. řekl(a)...

Inf, já už víc asi nepostoupím, než: Můj čokl je strašně chytrý, je tak chytrý,že s klíšťatama... a dál? Mi arrendo - vzdávám to!

STK řekl(a)...

<a href="http://starytlustykocour.rajce.idnes.cz/Ze_starych_negativu_a_Jaro_2021;><b>Pro potěchu oka a snad i duše. Politika není všechno...</b></a>

stk řekl(a)...

Pár obrázků pro ty, které už unavila politika...
Dobrou noc.

informace řekl(a)...

Jakube,
to je jasně nepřeložitelná slovní hříčka. La zecca je jak klíště tak mincovna.
Takže pes si natiskl (udělal) sám peníze: 1/s klíštěmi? 2/z klíští? 3/s pomocí mincovny?
Hříčka, která využívá homofonie.

informace řekl(a)...

Pardon, plurál od klíště je klíšťata? Takže s klíšťaty, z klíšťat.

Jakub S. řekl(a)...

Ježišmarjá jasně. Už mi asi fakticky začínají mozkové buňky stárnout rychleji. To by snad eště bylo částečné chatrné alibi. No... ho avuto qualche cattive giornate. Unavený, spat moc nemůžu, jaksi vyhořelý. Jaksi když se ohlídnu, kde nic tu nic. No nic. Presto passerá. Speriamo.
Klíšťata, jasně. Podle k u ř e . Máte lepší cit pro svou původní řeč než nesčetně lidí tady, co nevytáhli paty z rodné moravské dědiny. Co bych za to dal, dyby každý živnostníček či PR manager(!) mnohé firmy mi dal k překladu tak logický a koncizní český podklad.

informace řekl(a)...

Ale, co to říkáte, Jakube?
Spíš než slovní hříčka je to vtip. Absolutně nepřeložitelný.
Takže se tím netrapte a pokuste se přeložit tenhle:
Il mio cane è molto intelligente, a tal punto che quando scava in giardino trova solo radici quadrate.

Jakub S. řekl(a)...

Děkuju za laskavost. No tohle je ale kouzelná jednoduchá radost: - je tak chytrý, že když hrabe v zahradě, vyhrabává samé čtverhranné kořeny - což ovšem, jako ve většině ostatních jazyků, znamená současně d r u h é m o c n i n y . Takže jak sa praví tu na Valachoch: Pak že nejsu hlúpý. Aha né!!
Heten essis - - to je nějaký helénský dórský či iónský dialekt?

informace řekl(a)...

To zas zkoušíte Vy mě, Jakube?
Nemám ponětí, nemluví tak v Holandsku?

Jakub S. řekl(a)...

Né! To jsem dostal uloženo napsat, že jako nejsu robot... tak mi to připadlo jako také dačo. Ovšem něco nizozemského by taky nebylo vyloučeno.

informace řekl(a)...

Tady máte, Jakube, jednu ekonomicko-sociologickou:
Con uno stipendio da fame si possono nutrire dei dubbi ?

Jakub S. řekl(a)...

Dotaz čtenáře: Je možno hladovou mzdou živit pochyby?
Inu, těžko skrývat genialitu...

informace řekl(a)...

Jste dobrý, Jakube.
Ale tahle hříčka byla lehká. Musím pro Vás najít něco složitějšího. Počkejte!