pondělí 26. března 2012

ZASLÁNO: Tolerance?

(Autor: Josef Beran)

Tuto neděli jsem nastupoval do autobusu na jedné zastávce metra na severním okraji Prahy a za mnou vešel urostlý holohlavec v černém tričku s velkým bílým nápisem ANTI JUDE a nějakými drobnějšími symboly. Asi jsem byl dost zmatený, že jsem si ho ještě jednou prohlédl a přemýšlel, zda ten dvaceti až třicetiletý mladík ví, co dělá, když takové tričko nosí.
Když přešel první nával údivu, vybavila se mi trička s masovým vrahem Che Guevarou, vodka s jménem Stalinovy slzy a indonéské studentky, zahalené do muslimského šátku, čekající na tramvaj směr Albertov. Proč by se ten inteligentně vypadající hezoun měl stydět, když ti ostatní se nestydí? Nejsem já nakonec nacifób?

Protože se ukázalo, že vystupujeme na stejné zastávce a před vchodem do místní samoobsluhy jsme se opět setkali tváří v tvář, mohl jsem si z blízka prohlédnout i ty drobné symboly, které doprovázely ten hrdý nápis. Jeden z nich jsem nepoznal, zato ten druhý, přeškrtnutý, byl jednoznačný. Znak Slavie Praha! A v tu chvíli se mi ulevilo! Ano, Pražská Slavie, Karel Poláček, Muži v offsidu, pan Načeradec, slávisti jsou židi. Jak prosté! A ten dobrý mladík není žádný antisemita. Pouze fotbalový fanoušek, který nemá rád Slávii Praha.

Opravdu se mi ulevilo. Nejsem žádný nacifób! Ale jako občan politicky korektní společnosti jsem se trochu zastyděl za své podezírání. Ten obdivovatel ušlechtilého sportu nemá rád jeden pražský klub. Ale jinak je to naprosto mírumilovný a státotvorný občan, stejně jako vyznavač Aláha, obdivovatel Velké kulturní revoluce, či partyzánského boje v jihoamerických džunglích, případně úspěchů budování komunismu v celém impériu a jeho koloniích s jejich gulagy a Jáchymovy.

Jen si stále nejsem jistý, co to vlastně je a co naopak není ta TOLERANCE.
 
(Zaslal Josef Beran, politicky korektní občan)


Šamanovo PS: Obrázek placky jsem si stáhl z facebookového profilu jednoho z fanoušků FC Spartak Trnava. Akorát nevím, proti komu na Slovensku by to mohlo být, když tam v lize Slávie nehraje…

74 komentářů:

informace řekl(a)...

Tolerance nebo bezmocnost? Co může udělat občan, když potká svalnatce s rasistickými nápisy na tričku?
Má se obrátit přímo k majiteli nápisu a pokárat ho? Anebo se má obrátit na policii? A ta může anebo dokonce je povinna proti nositeli trika něco podniknout?

Kopretina řekl(a)...

Ještě z doby gymnázia si pamatuji, že jednomu spolužákovi říkali "Žid", ačkoliv jím nebyl, těžko říci, jak to mysleli, jestli ze srandy nebo jako urážku, někteří z nich bohužel ano.To je takový lidový námět, říká se, ale vždyť ty jsi Žid, traduje se zejména na vesnici, lidi to ani nemyslí zle, zkrátka slyší to, tak to tak říkají. Tak jako se bezděčně vžilo marano, ze španělštiny svině, ale později se tak označovali konvertité a nikdo to jako urážku nemyslel.
Izrael/Palestina. Co říci. Palestinští Arabové se těší veliké oblibě u komunistů (viz Haló noviny) i u nacistů (Národní myšlenka, Národní odpor, Náš směr, Altermedia). Ale to je známá věc. Ne, že by nacibolševici kdovíjak milovali palestinské Araby nebo muslimy, to asi ne, ale jejich nenávist k Židům je vede k semknutí se k nepřátelům Izraele. Nepřítel mého nepřítele je mým přítelem. Komunisté ani nacisté asi nesdílí reakční ideologii Hamasu a nebo Hizballáhu, ale jejich antisemitismus a antiamerikanismus je jim sympatický, například JUDr. Václav Jumr, diplomat, nyní novinář Haló novin, komunista.

STK řekl(a)...

Nepřítel mého nepřítele je mým přítelem. - myslím, že se téhle věty spíš používá jako primitivní důkaz logiky než že by to byla obecně pravdivá premisa. Například: mým "nepřítelem" je komunismus - mám proto být "přítelem" fašismu? Notabene když mezi těma dvěma ideologiemi je jen velmi málo rozdílů?

drak řekl(a)...

STK:

Ano, ne s každým nepřítelem nepřítele, se dají navazovat vztahy bez rizika pro sebe samého. Detailní statistiky neznám, přesto bych bolševismus, fašismus a nacismus bych ale klidně hodil do jednoho, pro slušné lidi nepřijatelného pytle, spolu s rozpínavým islámem, ten není o nic lepší, jen se ještě v mnoha ohledech nestihl dost názorně "předvést", takže ho ti lehkomyslnější ještě nevnímají a zahrávají si s ním.

Jak to tak čtu, tak některé jedince je lépe potkávat jen za okolností, kdy má člověk po ruce dostatečně rasantní a početný "uvítací výbor".

Harpyje řekl(a)...

"Nepřítel mého nepřítele je mým přítelem" není žádný "důkaz logiky", nýbrž arabské přísloví.
Fašismus a nacionálsocialismus jsou dvě rozdílné ideologie, které se vzájemně liší především v tom, že systematické vyhlazování Židů nebylo cílem fašistické ideologie. Z toho důvodu je i výraz "islamofašismus" nesprávný. Ideologové islamismu vidí ve vztahu k Židům svůj vzor v NS ideologii.

Kopretina řekl(a)...

Ano, správný termín je islamonacismus, protože radikální muslimové a nacisté mají stejný cíl a to vyhlazení Židů a je jedno, jestli ve jménu víry v nadrasu a nebo víru ve vítězství islámu, nicméně mnohým nacistům se islám zamlouval, chápali ho jako opozici proti úsilí Spojenců a Židů...

Harpyje řekl(a)...

Jeruzalémský mufti, obdivovatel Hitlera, hrál roli užitečného idiota, aniž by si uvědomil, že se ho nacističtí hlavouni zrovna tak štítí, jako Židů. Hitlerovy sliby týkající se vymýcení Židů, žijících v arabském Lebensraumu, nebyly nic jiného než návnada pro nenávistí vůči Židům zaslepenému Husseinimu. Blb si neuvědomoval, že kdyby byly Hitlerovy plány vyšly, byla by muslimská méněcenná polozvířata na řadě.

V pátek bude mít rudohnědá antisemitská aliance svůj Reichsparteitag. Bude se konat tzv. Global March on Jerusalem, podporovaný Iránem http://www.timesofisrael.com/two-million-protesters-to-march-on-jerusalem-organizer-says/ Nelze než držet palce, aby se Israel s touto provokací vypořádal co nejsofistikovanějším způsobem. Israel je Nr.1 ve vývoji NLW (podle váženého STK "propagandistické zboží"), tak se tyto snad osvědčí.

informace řekl(a)...

Jeden ze sofistikovaných způsobů, jak se vypořádat s provokací by bylo shodit s nebe na manifestanty mrak štírů, skorpionů a pavouků černých vdov. Ať se pak manifestanti drbou. Může se vždycky říct, že to byla jedna z deseti ran egyptských.

Schumacher řekl(a)...

Já mám vedle sebe ve skříni trička "Israeli defend forces" "Thor Steinar". Neperou se. S ohledem na poměry v naší kotlince pokládám za o víc o hubu mít na sobě to první. Zvlášť v nevhodnou dobu na nevhodném místě, když bych v ruce neměl naládovaný UZI. I když s tím druhým by také mohly být problémy, protože protivná strana také myslí fanglí místo mozku. To už aby jeden chudák zvažoval co kdy vzít na sebe aby nepřišel k úhoně že bude mít na sobě barvy nepřátelského gangu. Jako tam za velkou louží, kde se dá přijít o kejhák i kvůli tkaničkám "nevhodné" barvy.
Co se týče hesla "nepřítel mého nepřítele je mým přítelem" pokládám za neužitečné požár hasit povodní.

Schunmacher řekl(a)...

Informace, občan může udělat lecos. V tom není problém. Problém je v tom, že nesmí. Protože kdyby udělal, tak by šel na moc dlouho bručet.

Co se týče manifestantů, štíři, škorpioní a pavouci jsou úzký profil. Předpokládám, že vržené sršní hnízdo by bylo důstojnou náhradou. V plastové krabici na katapultu opatřeném leteckou gumou č.6. Natáhnout, sundat víko a odpálit.

Harpyje řekl(a)...

O tom bych raději tak nezávazně nevtipkovala.
Je to velmi slibná investice. http://www.homelandsecurityresearch.com/2011/10/non-lethal-weapons-technologies-global-market-2012-2020/

Schumacher řekl(a)...

Harpyje, dávám přednost historicky osvědčené "letal weapons". Po jejich použití nepřítel už nezlobí anedělá brajgl jindy a jinde. Dějiny lidstva,ač to zní hrozně, jsou založeny ne na převýchově, ale na redukci.

Harpyje řekl(a)...

Grrr!
Celý dlouhý příspěvek zmizel.
V zkratce:
Schuhmachere, pokud se rád rýpáte v defektních kamerách, tak se můžete se mnou spojit přes Šamana.
Panasonic TZ 18
Po*raný objektiv, je mi záhadou proč, třeba se Vám podaří zázrak.

Schumacher řekl(a)...

Harpyje, pěkný mrňous, dost široký rozsah zoomu, i když malý snímač. Popis závady je příliš obecný. Co to dělá či nedělá, utrpělo úraz, jaký úraz, jestli dává chybové hlášení např. "Lens error". Jestli je kaput mechanika objektivu, znamená to, že tam je něco ulomeného nebo podobně. Na rozebrání mechanismu vysunování objektivu bych si netroufnul. Na výměnu displeje ano, případně vyčištění snímače, i když už to je velký adrenalin.

Kopretina řekl(a)...

Ne tak docela, Arabové byli nacistům o dost milejší, než-li Židé, Alois Brunner pobýval v Sýrii a v Sýrii tohle řekl, ...Jeho slova:
"Izrael mě nikdy nedostane. Židé si zasluhovali zemřít. Byly to odpadky. Jsem se svým životem spokojen. Kdybych mohl, udělal bych to znovu. Jediné, co mě pobuřuje, je, že v Evropě ještě žijí Židé."
Mnozí nacističtí vědci pobývali v Egyptě a snažili se o jaderný program. Také to nechápu, Arabové a Židé jsou pokrevní bratři, přitom Arabové byli nacistům celkem milí...

Větší vlastenec řekl(a)...

Ano, nepritel meho nepritele je mym pritelem.
A protoze nasimi nejhorsimi neprateli jsou :
1) multikulti nadsenci
2) EU a Euroamericani
3) stoupenci globalizace, kapitalismu a demokracie
4) krestani a z(Z)idi
tak nasimi nejlepsimi prateli jsou Muslimove.

Coz mimochodem plati jiz od pocatku Husitskeho revolucniho hnuti.

Miru zdar !

A.S. Pergill řekl(a)...

Harpyje,

opět se mýlíte (jako velice často). Fašismus je politicko - ekonomický směr, postavený na státem řízeném korporalismu a třídním smíru. S vyhlazováním Židů nemá absolutně nic společného. Konec konců, italští fašisté se začali chovat antisemitsky až na samém konci války, kdy se dostali do područí německých nacistů. Nacionální socialismus je ekonomicky blízko fašismu, ale navíc má národnostní akcent, který se bude obracet proti jakýmkoli etnickým minoritám (ale v případě podmaněných národů se obrací i proti dominujícímu etniku). Ten zákonitě bude mít i antisemitský akcent; pochopitelně, pokud ho neprovozují sami Židé (jakožto sionismus), pak má kontext více či méně silně antigojimský.
V Německu v první polovině minulého století nastal megaprůser především proto, že se tam střetly germánský nacionalismus s obdobným sionismem, a konflikt se vyhrotil ještě tím, že Židé neměli žádné území, které by bylo jen jejich (do vzniku Izraele po WW2), kam by se mohli v případě porážky stáhnout do bezpečí. To byl zásadní rozdíl oproti střetu germánského a českého nacionalismu (protože prakticky etnicky čistá česká území existovala od Bílé hory až po vznik První republiky). Nicméně nakonec německo-český střet stejně ukončilo až etnické vyčištění hájitelného území od Němců po WW2 (zase můžete najít analogie s Izraelem, držícím historická židovská území, která jsou mimo hranice přiklepnuté na konci 40. let od OSN z ryze strategicko bezpečnostních důvodů a celá staletí na nich žila nežidovská etnika - tady analogie ovšem končí, protože Němci byli poddanými českého státu, zatímco etnika v sousedství Izraele se tam přistěhovala až po zničení židovského státu a tudíž vůči němu žádnou historicky danou povinnost loajality neměla a nemají).

informace řekl(a)...

Bienvenue, al Qaida en France tituluje il Foglio dnešní článek o událostech kolem videa, které natočil Merah. Video bylo doručeno pařížské redakci Al Jazeery, která ho předala francouzské policii a zároveň prohlásila, že ho nezveřejní. Video trvá dvacet minut, je montováno profesionálně, s citáty z Koránu a zpěvy, zároveň tam jsou živé scény vražd s výroky Meraha a křikem obětí.
Kdo namontoval video a kdo ho doručil Al Jazeeře?
Začíná být nekonsistentí oficiální verze, že Merah byl osamělý terorista bez napojení na islámské jihadské organizace.
Zároveň izraelské a pakistánské tajné služby potvrdily pobyt Meraha pod krytím francouzských tajných služeb. Vedoucí Dcri (protispionážních služeb) Bernard Squarcini to sice včera popřel, ale bývalý vedoucí byvalé Dst (kterou Sarkozy předělal na Dcri)Yves Bonnet v pohovoru s novináři prohlásil, že Merah byl naverbován tajnymi službami a měl svého referenta. Starší bratr Abdelkader byl znám francouzské policii od 2007 r., kdy pomáhal verbovat dobrovolníky pro teroristické akce v Iráku.
Kolik věcí francouzská protispionáž nevěděla?

Větší vlastenec řekl(a)...

Fasismus - to je rezim nam Slovanum bytostne cizi.
Narodni socialismus - to je nas tradicni a osvedceny spolecensky system. Jiz od dob Husitskeho revolucniho hnuti. E.Benes byl narsoc, V.Klaus je narsoc, vsichni stali prispevatele na Doupe jsou narodni socialisti. S vyjimkou te zradne emigrantky, samozrejme. Z ni se stala Evropanka, zarputila obhajkyne multikulti, kapitalismu a demokracie.
Cest a nazdar !

informace řekl(a)...

Při dobývání Almerie se zvlášť vyznamenal, jak píší Janovské kroniky, konsul Guglielmo Pelle, který mávaje mečem a sekaje hlavy "ultra centum interfecit". (Zabil přes sto musulmánů.
Varovný hlas pro zapálené vlastence. Není příjemné se vrátit domů s hlavou v podpaží.

stk řekl(a)...

Informace, ale v pohádkách se bezhlavý rytíř těší celkem pevnému zdraví, procházeje se tu po půlnočních chodbách hradu nebo projížděje po lesích koňmo. Nikde jsem nečetl, že by mu bylo nějak těžko. [;>)

informace řekl(a)...

Samozřejmě, že bezhlavému rytíři v pohádkách těžko není. Sice není objasněno vypravěči, jak se orientuje, když má oči někde pod loktem a žádný přenosný radar nemá, ale to je pro pohádkáře maličkost.
Jenže se představte moderního rytíře-vlastence bez hlavy. V přeneseném slova smyslu ji nemá už dávno a asi ji ani nikdy neměl, ale v konkrétním smyslu? Myslíte, že by se mu podařilo vrátit do rodných Čech bez příslušného obalu?

Schumacher řekl(a)...

VV a za 5) všichni ostatní, kteří se mnou v čemkoli nesouhlasí....

Schumacher řekl(a)...

VV a za 5) všichni ostatní, kteří se mnou v čemkoli nesouhlasí....

Větší vlastenec řekl(a)...

Vy asi nejste moc velky ctenar, ze, vazeny STK ?
Zkuste si tedy sehnat prislusne povesti (v ceskych pohadkach se bezhlavi rytiri vyskytuji zridka) NAMLUVENE, a POZORNE poslouchejte. Otevrou se Vam nove obzory.

Cest a Nazdar !

Tomáš Krystlík řekl(a)...

K přípisu z 9:03. Katastrofa, jak jsou Češi nevzdělaní. Národní socialismus JE PŘECE nacismus (Nationalsozialismus) Vynalezli ho Češi, pak se dostal mezi české Němce v pohraničí (DSNAP), pak do Vídně a nakonec do Mnichova (NSDAP). Kdyby počty Němců a Čechů byly v obráceném poměru, došlo by zřejmě k vyvražďování Němců. Symptom: Na celém území říše bylo kolem 2100 KZs budovaných od roku 1933 včetně těch malých, Češi jich v roce 1945 dokázali zřídit pro své Němce 1215! Sklon k opresivním systémům vládnutí vykazují spíše Slované, zajímavé je, že největší nacisté mezi Němci pocházeli z území, kde žili také Slované, z oblastí v blízkosti jejich sídelních území.

Bohužel, český antisemitismus existuje dodnes, i když prakticky bez židů, což Čechy nešlechtí. O zametení pojmů, o newspeak se starají sdělovací prostředky (a nejen ony) - neonacisty řadí mezi pravicové radikály, kdežto oni jsou to národní socialisté. Původ to vše má v sovětské doktríně - Rusové nemohli přece doznat, že německý nacionální socialismus a jejich internacionální socialismus mají stejný základ. Proto začali nacionální socialisty nazývat fašisty, což nejsou a nikdy nebyli.

Tomáš Krystlík řekl(a)...

Opravuji: zmatení

Větší vlastenec řekl(a)...

Zmateny Krystlik. Zmateny ubozak, hanebny emigrant, slouha nasich dedicnych nepratel Euroamericanu. Co takovy byvaly clovek muze vedet o nemeckem fasismu a nasem narodnim socialismu ?
Pokud se nam podari chytit Krystlika ziveho, po nasem a Muslimskem osvobozeni Evropy, posleme ho na prevychovu. Za par let pobytu v nasem pracovne-prevychovnem tabore (snad) neco pochopi.

Miru zdar !

informace řekl(a)...

Poělete ho Turkům. Ti mu nejdřív rozšíří ostrým nožem otvor do řiti, aby kůl lehce pronikl dovnitř a pak ho napíchnou a na výstrahu vystaví v Terstu v městském parku.

Tomáš Krystlík řekl(a)...

Takto na můj příspěvek reagují čeští blbi!

Harpyje řekl(a)...

Schuhmachere, asi jsme si nerozuměli.
Já Vám, i jiným zájemcům, nabízím tento bazmek jako studijní objekt. Je to jeho finální poslání, na kterém můžete vyzkoušet Vaše schopnosti, bez toho, abyste se bál něco pokazit.
Jinak tu kameru hodím do popelnice. Oprava by totiž stála 160 euro, a za to ta kamera nestojí.
Teď mám Lumic TZ 18, a jsem s ní krajně nespokojená.

Harpyje řekl(a)...

Sir Nicholas de Mimsy Porpington si taky vede příjemný posmrtný život.
Zato pana Krystlíka budou i v záhrobí pronásledovat "čeští blbci".

informace řekl(a)...

Neříká se náhodou na hrubý pytel hrubá záplata? Tak jakou záplatu by chtěl T.K. na svůj blbý pytel?

Harpyje řekl(a)...

Co se "Bienvenue, al Qaida en France" týká, tak se, Informace, podívejte na varovné video o zešílevším pilotu jakési americké airline.
Dzp.

informace řekl(a)...

Žádnou zprávu ani video jsem nenašla.

informace řekl(a)...

>:-) very angry !!!
to jsem našla já.
Nic jiného podobného jsem nenašla.
Gatto enigmatico!

A.S. Pergill řekl(a)...

Sorry, pane TK
Pletete si příčiny a následky: Nejprve zde byla snaha Němců vyhladit český národ a potom, jako reakce na tyto německé aktivity, vzniklo národní obrození a český nacionalismus, čelící tomu německému. Byli to jednoznačně Němci, kteří vyprázdnili pojem zemského vlastenectví a zemské příslušnosti (= na základě územním, nikoli národnostním).

Tomáš Krystlík řekl(a)...

Vážený pane Pergille, že jste pěkný hlupák! Snaha Němců o vyhlazení českého národa před jeho obrozením - vždyť žádné národy v dnešním smyslu před tím obrozením neexistovaly!

Jakub S. řekl(a)...

Tak já teprve teď lapám po dechu. Tedy to je hodně silná káva, a vélmi originální. Nacismus vlastně vynalezli Češi. No nutno uznat: něco t a k absurdního a nesmyslného zatím nevynalezl ani žádný cizí badatel. A hleďme, on to hlásá do světa Čech... A s těma koncentrákama - Já su hodně zdrženlivý a dlóuho se dycky držím zpátky, to je snad obecně známo. Ale tohle - chucpe. Chucpe. Chucpe.
Zlý, bytostně zlý, zavilý, nenávistný a umanutý člověk. Proti vlastním. Jo aha, vlastně: on je objektivní - ach jo.
Nacionální x národní. Sběrné tábory x Konzentrationslager. A už to může jet. Ach, umanutče.
Aby bylo jasno: nehodlám s takovým zlým nebezpečným monomanem diskutovat. Ale chválabohu se dostatečně ukázal sám, dobrovolně, ve svém exposé. Bon.

informace řekl(a)...

Naštěstí jsou tu, Jakube, Turci.
Ti Krystlíkovi nejdřív rozšíří ostrým nožem otvor do řiti, aby kůl lehce pronikl dovnitř a pak ho napíchnou a na výstrahu vystaví v Cařihradu v městském parku.
A víte, Jakube, že jsem v žádném z velkých slovníků italského jazyka nenašla zaregistrované přídavné jméno "antinazista"? Sice se užívá, občas, ale není považované za spisovné. Užívá se opisná forma "contro il nazismo" anebo "antifascista". A Italové si nacizmus s fašizmem nepletou!

Tomáš Krystlík řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Tomáš Krystlík řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Tomáš Krystlík řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Šaman řekl(a)...

Nekrmte Krystlíka. Začal urážet. Vyhazuji z hospody.

informace řekl(a)...

Zrovna, když jsem se chystala napsat další podrobnosti o napichování na kůl.
Kdo z vás ví, že napichovali na kůl i Švédové v XVII stol. v boji proti dánským indipendentistům? A v Rusku za říjnové revoluce?

STK řekl(a)...

Ale ale, Informace, Vás to napichování nějak zajímá...
Nejste čirou náhodou vzdálená příbuzná Vlada III. Drákuly - Tepés, zvaného též Napichovač? [;>)

informace řekl(a)...

Příbuzná ne, ale jeden kolega o něm napsal knihu, takže o tom něco vím.
Mluvit protivníkovi o napichování je účinný zrazující prostředek.
Představte si, sedíte pohodlně na židli, pravděpodobně měkké, vycpané,před sebou klávesnici a najednou se Vám do podvědomí začíná vkrádat myšlenka, že to Vaše sezení není zas tak pohodlné, začíná Vás tam dole něco šimrat, svědit, cítíte tlak zvenčí, cítíte se být znásilňovaný ve své potlachové intimitě.
A to jen když o tom čtete jen tak povrchně. Až přidám detajly, vstanete a raději zavřete počítač.

Harpyje řekl(a)...

Psaných detailů netřeba. Stačí se podívat na toto video:
http://www.youtube.com/watch?v=lTY--RPCCJs

informace řekl(a)...

A víte, že i v civilizované Evropě za dob Marie Terezie bylo praktikováno v R-U napichování na kůl jako trest matkám, které zavraždily své malé dítě?

Jakub S. řekl(a)...

Jó, Vlad Cepeš. To byla pane osobnost. Ten se s nikým nemazlil. Pár takových do dnešní multykulty Evropy, chránící práva všech, kdo je sami neznají.
(T s mrcáskem dole se ve slabikách te,ti čte c.) Cepeš = Napichovač. Maďarsky. Můj syn za ním jel na jeho hrad, ale nepodařilo se mu se s ním setkat.

informace řekl(a)...

Podrobný, realisticky neúprosný popis napíchnutí na kůl bosenského venkovana Turky a jeho hrozné agonie najdete ve třetí kapitole románu bosensko srbského spisovatele Iva Andriće Na Drini ćuprija - Most na Drině z r. 1944. Nevím, jestli vyšel i v českém překladu.
Poprava napíchnutím na kůl byla rozšížena již v starověkých kulturách, egyptské a perské. Jak dosvědčují různá zobrazení. Zde na obrázku Asyřané popravují Židy.
http://it.wikipedia.org/wiki/File:JudeanImpalement_Roaf185.jpg

Jakub S. řekl(a)...

Jistěže. Česky vyšel celý Andrič.
- ve starověkých kulturách n e e v r o p s k ý c h .

informace řekl(a)...

Vojvoda Vlad III, Țepeș (n. noiembrie/decembrie 1431 - d. decembrie 1476), zvaný Vlad Drăculea, řádu Draka, Ordinul Dragonului. (ordo draconis), založeného uherským králem a císařem Zikmundem.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:DragonOrder_badge.png
Jeho genealogii opisuje historik Michele Dukas v Historia bizantina, napsané kolem poloviny patnáctého stol a vydané poprvé v Paříži r. 1649. V patnáctém století byl již pořízen překlad Historie do benátštiny, který se zachoval a je pravděpodobně úplnější než vydání s latinským překladem.
Vojvodův mimořádně pestrý, dramatický život se stal námětem literatury už za jeho života. Tak v r. 1453 uherský král Matyáš Korvínský přivezl na dvůr císaře Fridricha III Habsburského pamflet Geschichte Dracole Waide, který pak byl zdramatizován a předveden na scéně jako Von ainem wutrich der hies Trakle waida von der Walachei Michelem Beheimem. Originál se nezachoval, jen čtyři kopie. Kromě toho i 13 pamfletů z let 1488 al 1568. Německé verze života a činů vojvody Drakuly zdůrazňují jeho krutost, bezlítostnost, s jakou vraždil nejen nepřítele ale i vlastní poddané. Je to postava zcela negativní, neschopná rozumově krotit své vášně. V německém prostředá se stal jakýmsi bestsellerem, byl přetištěn celkem třináckrát.
Proti této verzi se postaví později Ital ragusánec Michele Bocignoli, který v otevřeném dopise popisuje Vlada III jako člověka rozvážného, znalého věcí vojenských.
Povídka o životě Vlada III se objeví i ve staroruské literatuře pod názvem Skazanie o Drakule voevode, napsané pravděpodobně mezi r. 1481 a 1496. O autorovi existují jen dohady, byl jím neznámy transilvánský mnich anebo ruský vyslanec na dvoře Matyáše Korvína Fëdor Kuricyn?
Ruský text má jisté epizody společné s německými, ale liší se zásadně pojetím postavy vojvody. V ruském textu je Vlad III přísný, chvílemi tvrdý, ale spravedlivý panovník. Jeho zásahy mají vždy výchovný účel: trestá věrolomné, líné ženy, zlodějské kupce, lháře, nemravné mnichy. "Iskoreniv zlodeev, sej Voevoda kaznil i za samye legkie viny." (Nejen věrolomná, nevěrná žena, ale i nepořádná, nečistá byla lišena života.)
Na druhé straně jako přísný panovník trestal utlačovatele lidu, zkorumpované úředníky, lichváře a opilce. Je to do jisté míry nastínění ideálu "tvrdé, spravedlivé moci", nezbytné pro rozkvět státu.
Jak pak vznikla postava upíra Drakuly v románu irského spisovatele Brama Stokera, Dracula, v r. 1897? To je zas docela jiná záležitost a s životem a postavou Vlada III nemá nic společného.

informace řekl(a)...

Ale kdepák, Jakube,
jak jsem už psala, napichovali na kůl Švédové, Poláci a Litevci, ale i ve střední Evropě.
Přečtěte si povídku Mattea Bandella - Novelle (1554) o nevěrné ženě Romildě vévodkyni friulánské, která manžel nechá nejdřív sodomizovat oddílem vojáků a pak napíchnout na kůl, protože mu byla nevěrná. On to byl "re de' bavari". Jo, bavoráci.
http://it.wikisource.org/wiki/Novelle_(Bandello)/Quarta_parte/Novella_VIII

informace řekl(a)...

Doufejme, že učená dabata o napichování na kůl a smrad česneku pro upírům bude držet na bezpečné vzdálenosti nové otravné internetové upírky a porfyrie.
Jinak dobrou chuť všem přeju!

Jakub S. řekl(a)...

Omlouvám se, ale vaše reakce je ukvapená: řeč byla o starověku.
Internetoví upíři mají jiné zvyklosti a vlastnosti než ti tradiční. Asi to ještě není podrobně prozkoumáno.

informace řekl(a)...

Máte pravdu, Jakube antické evropské kultury napichování na kůl neznaly. Používaly k trestu smrti kůl mnohem objemnější, na který odsouzený byl přivázán nebo přibit. V antickém Římě tento test byl vyhražen pro otroky, kteří se vážně provinili. Do Říma se dostal z Řecka, do Řecka zase z antického Egypta.
Jak vidíte, východní kultury neustále oplodňovaly tu evropskou novými vynálezavými způsoby mučení. Ne, že by to byly ty evropské zvlášť potřebovaly, jejich "humanismus" byl už tak dost rozvinutý, ale orientální prvky ho jen zpestřily.
Zato v Karthagu na kůl napichovali.
Jinak v antickém Římě napichovali na kůl lebky.
Volný občan, odsouzený k smrti v antickém republikánském Římě mohl požádat o "provocatio ad populum", to znamená požádat o soud shromáždění lidu (většinou patriciů), který mohl trest smrti změnit na jiný. Což byla jistá garancie pro obviněného, že nebude popraven v případě neviny.

Jakub S. řekl(a)...

V Kartágu taky? No hodně, hodně různých inovativních pokrokových tradic -
A teprv teď mi došlo, že tu byla řeč o popravách žen za nepořádek a šlompáctví ve vedení domácnosti. Páni! To byla hmotná zainteresovanost!

informace řekl(a)...

Quando la Morte arriva cantando: "BANDIERA ROSSA".
Jakube,
i Velká Říjnová Socialistická Revoluce byla oplodněna východními kulturami. Zachovaly se fotografie bílých důstojníků, napíchnutých revolucionáři na kůl.
Bohužel jsem je na webu nenašla, jen tuto, co ukazuje polského zajatce z WWII, kterého Rusové u Katyně napíchli na kůl.
http://www.inilossum.it/comunismo9.html
AŤ ŽIJE POKROK, AVANTI BANDIERA ROSSA!

informace řekl(a)...

Zas tak moc velký macho, Kocoure, nejste.
Na fotografie z komunistických gulagů jste se určitě nepodíval.
A řeč o východních formách mučení a smrti Vás leká, že?
TO NENÍ POLITIKA, TO JE ŽIVOT!

stk řekl(a)...

Ano, život, Informace, život!
Nehodlám si jeho zbytek kazit brouzdáním po těch nejhorších stránkách lidské povahy: od bestiálních katů po bestiální novináře. Možná i bestiální myslitele.

Ale viděl jsem všweliké fotky a filmy - ty z poslední války v Yugo jsou zvlášť výživné.
Osvětim máme odsud kousek, necelých 90 km, táta mi před smrtí pár věcí o KL řekl. Strávil jsem den s pohřebáky, kteří uklízejí mrtvoly po bouračkách a průmyslových haváriích. Smrt a utrpení mě ale nefascinuje, vážená Informace.

A je opravdu značný rozdíl mezi "bát se" a "libovat si".
Ale každému budiž přáno, co jeho jest.

informace řekl(a)...

STK,
jak můžete, s očima pevně sevřenýma, aby do nich nepronikl ani paprsek nejhorších stránek lidské povahy, vyvolávat, že KRÁL JE NAHÝ?
Když ho nevidíte?
A nám zadávat téma o vlivu a významu symbolů?

Jakub S. řekl(a)...

Ale já jsem si jist, že si v tom nikdo tu n e l i b u j e .
A ano, rudí to za oné občanské války dělali: teď se mi vybavilo, že před pár lety jsem viděl snímek (přes celou stránku) takto popravovaného (už popraveného?) bělogvardějce (legionáře?) v nějaké knize, velkého formátu. České. Které?! Až si vzpomenu nebo vzpomene-li si můj policista, dán vědět.
Katyně... co tak by v souvislosti s touto kvintesencí bolševického hesla Člověk - to zní hrdě mohlo ještě překvapit?
MMCh: Víte, že to napsal Gorkij; ale on to napsal v době, kdy dávno ještě nebyl jejich souputníkem (pokud jím kdy naplno byl, byste se divili). Další, co si bezostyšně přivlastnili. No stud, ostych, morálka, ohledy, takové směšné pozůstatky starých řádů... popílit, všetko popílit.

Jakub S. řekl(a)...

Nechci být těžkopádný, leč kvůli dlouhodobým emigrantům/exulantům - nemusí znát místní konotace. Popílit... je jeden z mnoha legendárních citátů ze Švandrlíkových Černých baronů. Kášňa.. na čo je vojakovi kášňa? Rozbourovat! Alej - popílit, všetko popílit! - Potom byl major Terazky zasmušilý a bylo lze zaslechnout, jak si brblá: Pamiatkový úrad veru nebude rád... (uváděno po paměti)

Harpyje řekl(a)...

Černí baroni přece vyšli u Škvoreckých, Jakube. Neumím si představit, že by nějaký Čech tuto knihu neznal.

Jakub S. řekl(a)...

Ahá vlastně! Tož aji dyž su múdrý jak sviňa - také všecko nevím, nedá sa! Šak já to vlastně víím. Akorát to v téj lebeni negdy nemožu najít, no...

Šaman řekl(a)...

U Černých baronů se uvádní různý počet výtisků. To první bylo kratší, to druhé bylo zakázané, to třetí vycházelo u Škvoreckých v Torontu. To první jsme opisovali přes kopíráky až na 6 průklepáků, někdy i víc.
Po revoluci vyšlo v Česku poprvé s 300.000 nákladem, s několika dalšími vydáními celkem 650.000 Ks.
Že jsme to četli neznamená, že to známe zpaměti...
\ :-)

Jakub S. řekl(a)...

Dámy! Abyste nebyly v pomykove: pan šéf v první větě myslí různý počet v y d á n í , že.

STK řekl(a)...

Viděl jsem ty snímky, Informace! Dále by to bylo opakování s nevelikými variacemi.
Ano, svět je surový, život je surový, vím to, ale nemusím si to připomínat 3x denně, abych na to nezapomněl.
Sice se praví, že opakování je matka moudrosti (to je ale blbost, že?), ale spíše mi neustálé opakovaní čehokoliv připadá jako obsese, nezvládnutelná nutkavá představa. Pokud máte pocit, že na něco narážím, tak se nemýlíte. [;>)

informace řekl(a)...

Nevím, nač narážíte, STK.
Ale zlo se neodstraní tím, že před ním zavřeme oči, že ho zastrčíme do nějaké zadní přihrádky mysli.
Nedělám si ani iluze, že se odstraní neustálým obsesivním připomínáním.
Jenže ignorance, neznalost minulosti nás vystavuje nebezpečí, že spolkneme všechny nové manipulační lži aniž bychom mohli něco namítnout.
Když nám multikulturalisti tvrdí, že středověká Andalusie nebo Sicilie byly realizovaným multikulturálním rájem, co na to odpovídá většina čtenářů? Nic, pije to jako čistou vodu.
Co ví dnešní generace o staletém boji s musulmánskými Turky? Co vědí o zvěrstvech napáchaných proti benátčanům na ostrovech Nicosia a Famagosta? Víte o nich něco Vy? O senátorech stažených za živa z kůže?
Když mi hovoří o moderním Turecku, o snaze vstoupit do EU, mám jakési pochyby.
A tak bych mohla pokračovat dál.
Řeknete, že společnost se mění, mění se civilizace. S jakou rychlostí, ptám se já, a pak, jakým směrem jdou ty změny?
Proto obsese, neobsese, budu o těch věcech mluvit dál.

s.t.k. řekl(a)...

Nevím Informace,
ale myslím, že většina uvažujících lidí si vytvoří takový nějaký celkový obraz světa. Ví o středověku, ví četl o křížových výpravách, ví, kdo byl Koniáš, Hus, Zikmund, liška ryšavá, ví o tureckých nájezdech na Moravu a o uřezávaní uší jejich zajatcům. Taky o Spartakově povstání a jeho konci určitě četl. A když nečetl, my jme mu to povstání předvedli jako baletní představení. Nabucco zase řeší kousek židovské historie, atd., atp.
Mimo jiné: jestlipak víte, že se na paměť těchto musulmánských excesů u nás pečou tzv. "Štramberské uši", trvanlivé medové placičky stočené do kornoutu, balí se po půltuctech do celofánu a dokonce mají certifikát původu - Štramberk. Nikdo jiný než držitel certifikátu nesmí takové placičky označovat jako Štramberské uši.
Takže kdo přečetl více než pětapadesát knih, musí mít o takových věcech ne snad exaktní vědomosti, ale zřetelné a jasné povědomí určitě. I technici - inženýři.
Hyperkorektníci a multikulturalisté u běžně vzdělaného člověka nemohou se svou propagandou uspět. A pokud tady chcete psát o "vážných pochybách" při nuceném míchání kultur, snažíte se vyrazit doširoka otevřené dveře. Ale ti, kteří čtou jenom Spy, Blesk, Instink a reklamní letáky z hypermarketů (snad 70% našeho hobitího společenství) a budou v budoucnu o připojení "demokraticky hlasovat" do naší hospůdky stejně nechodí. A i kdyby chodili, stejně neporozumí.
Takže opakuji: pro mě za mě pište co chcete, já s Vámi souhlasím, ale detaily se zabývat odmítám. Podívejte se, jak vypadají články od Kopretiny. Už i její protektorka Harpyje od ní dává ruce pryč. Proč? Mele pořád kolem dokola to samé. Jako kdysi komunisti, jako tady mele (parodicky) Vlastimil V.
Nejsme v rozporu Informace, před ničím nezavírám oči, jak se mi pořád pokoušíte podsouvat, ale opravdu nepotřebuji znát všechny detaily.
===
K změně ve společnosti: Když se podíváte kolem sebe zjistíte, že sice máme nové skvělé technologie, ale lidi jsou pořád stejná hovada (a tupci) jako před 20, 200 nebo 2 000 lety. To stahování z kůže a podřezávání zajatců to dokazuje. Pokud si nejdete detaily ze srbsko-černohorského konfliktu, budete se možná divit, ale starověk a středověk se v některých chvílích stával proti tamním praktikám mučení a zabíjení docela matným. Nebo Khmérové. Es tut mir leid.

informace řekl(a)...

Nemylte se, STK,
lidi se sem tam něco z dějin naučili, většinu zampoměli a tak pohádky o soužití kultur v minulých stoletích klidně polykají jak malinu. Představte si i tady o multikulturální Sicilii.
Sem tam do hospody někdo zabloudí a tak si něco o tom přečte.
Jinak vás nebudu moc otravovat.

Šaman řekl(a)...

Štramberské uši jsou možná inspirovány něčím dřívějším, milý S.T.K, a to něco jsou Hamanovy uši:
Pečou se o purimu. Tento svátek se slaví na památku událostí, ke kterým došlo v Perské říši za vlády krále Achašveroše ve 4. století před naším letopočtem. Tehdy se králův první ministr Haman pokusil vyhladit všechny Židy v říši, ale nakonec se vše v dobré obrátilo:

http://www.rozhlas.cz/nabozenstvi/judaismus/_zprava/370904

Společné mají to, že se jedná o dobroty, které pečou ti, jejichž předky chtěli ušatci vyhubit - a přitom sami skočili na talíři dějin.
\ :-)

STK řekl(a)...

Možná Šamane
- ale historka z místa samého (strávil jsem ve Štramberku jako dítě celý rok v tzv. "oční škole") zní tak, jak jsem ji odvyprávěl. Když Štramberští zjistili, že náhlá povodeň, kterou umocnili úmyslným vypuštěním rybníka vyplavila vojenský tábor Turků a ti se dali raději na ústup, nalezli v bahně na místě tábora kromě několika šavlí a zlatých mincí též několik pytlů lidských uší, uřezaných Turky a nasolených, aby se nekazily.
Proto se jim říká Štramberské. Jak vypadají a chutnají ty Hananovy nevím.
Pozn.: V novém nákupním centru FUKUSHIMA - opravuji Forum Karolina jsem včera při hledání nejkratší cesty domů (cestu přes most mi zakázali značkami a zábradlím, takže se musí "okolo Vávro, okolo!" nebo budovou Fukušimy) narazil na automat, který ty Štramberské uši (pochopitelně příšerně předražené) prodává. Už tam čekám jenom automat na Pravé Olomoucké, Vyzrálé Tvarůžky, kterým tu říkáme po našimu "tvargle".

P.S.: Velmi krátkou cestu z práce jsem ale našel, budovou jdu jen tak asi 50 + 50 m a dvěma jezdícími schody nahoru a jsem na lávce přes trať. Domů pak jdu paradoxně mírně z kopce, ačkoliv Šalamouna je výš, než město samé. Do práce naopak jdu po lávce do kopce a až v hangáru pro dva Zeppelíny (tzv. Fórum Fukušima) sejdu po schodišti, kde by se dalo natáčet pokračování SF "Hvězdné války 3D" (je zatím sněhobílé a tak široké, že by se jeho konce ztrácely v oparu, kdyby tam uvnitř nějaký byl) - a jsem kousek od Ústavu. Jít polovinu cesty do práce budovou bude výhodné, když bude pršet nebo bude velká zima. Už je tam po dvoudenním náporu zase téměř prázdno, jen -náctiletí se tam s rozzářenýma očima procházejí jak křesťané po Sv. Vítu. Inu: kopeček zmrzliny za 20.-, kornoutek za 5.- a čokoládovou polevu navrch za 10.- no, nekup to! [;>)

Wasserduce Redimfor! Nejsem robot!