neděle 29. dubna 2012

ČESKÉ TEXTÁRNY 2002: Krávy zaměstnanci

Pondělí 29. dubna
Dnešní pracovní poradu managorů vedl osobně čáp marabu. Odbyla se rychle, bez zbytečných řečí. Teprve ke konci náš vedoucí Duto Hlav s podvedoucím Trnem přišli na ten trik: Managoři se nechali inspirovat umělohmotným dvojníkem čápa marabu, který ho v tomto proměnlivém počasí zastupuje na vršku našeho továrního komína. Na poradě seděly jen jejich umělohmotné atrapy.



Úterý 30. dubna
Ambrož ke včerejšímu objevu, že na pracovní poradě sedí jen atrapy špičkových topmanagorů, pravil, že to nejspíš je obvyklé i v dozorčí radě a představenstvu:
"Možná to tak dělají všichni - jinak by nemohli stihnout v tolika firmách ty desítky řídících funkcí!"

Středa 1. května, státní svátek
Firma pořádá již tradiční prvomájový turnaj v golfu v našem Areálu Rekondice a Zdraví (ARZ) na Jižním Městě. (No našem - patří nám prakticky už jen sportoviště, zbytek jsme prodali firmě Kameratte, která pronajímá místní kancelářský objekt konkurenčním Mektárnám.) Letos tam jako zaměstnanci nemusíme chodit, pozváni jsou jen důležití zákazníci. Manadement se účastní osobně, žádné atrapy – součástí akce je grilování kotletek a módní přehlídka spodního prádla.

Čtvrtek 2. května
Mluvčí Z.Vrh je nespokojen s výsledky průzkumu spokojenosti zaměstnanců. V posledním Madadement Observeru napsal:
"Pro zaměstnance na pozici »usedlíka« (spokojený nemotivovaný) či »potížisty« (nespokojený nemotivovaný), kteří ani nadále neprojeví snahu o změnu svého přístupu, připadá v úvahu jediná možná alternativa, a to opustit naše řady."
Ještěže je výzkum spokojenosti anonymní. Jinak bychom nejspíš museli zavřít krám. V obou jmenovaných skupinách se totiž objevilo 85 % zaměstnanců. Zbytek tvoří managoři.

Pátek 3. května
K průzkumu spokojenosti zaměstnanců se v podnikových Zprávách vyjádřil i náměstek pro odměňování Dur Durak:
"Motivovaných pracovníků je u nás jen 15 %, což je pouhá polovina oproti evropským textárenským firmám. Je na každém zaměstnanci, aby se nad tím zamyslil a přehodnotil své postoje."
Ambrož k tomu pravil:
"Řekli kravám, aby se zamysleli nad svým postojem k vlastní dojivosti."
Jeho Kočka ho doplnila:
"Děda vždycky říkal - dej krávě do držky, ona ti dá do dížky."
Junior pronesl:
"Ano, myslím, že nám chtějí dát do držky."
*************************************
ČESKÉ TEXTÁRNY, a.s., – velká zavedená česká firma, těžící z dřívějšího postavení na trhu, kde měla prakticky monopol na produkci různých užitečných textů. Současně v ní probíhá přestavba, zeštíhlování, hledání nové filozofie, liberalizace a doprivatizace.
MOBY DICK – nikoli velryba z Melvillova románu, pouze zaměstnanec v textárně, který si vede zápisky.
(Informace o vztazích na pracovišti, zkratkách a dalších reáliích firmy viz zde)

Předcházející týdny hledejte pod štítkem Moby Dick
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Knížku "MOBY DICK: Deníček," v níž jsou sebrány denní poznámky z Českých Textáren od dubna 2000 do dubna 2003 lze za 199,- Kč + poštovné objednat u nakladatele na konvoj@konvoj.cz
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz.
Předem dík! >>:)) Moby Dick

Žádné komentáře: