neděle 22. dubna 2012

ČESKÉ TEXTÁRNY 2002: Pětiletka za dva roky

Pondělí 22. dubna
Pondělky získávají stále klidnější průběh: Vedoucí ing. Duto Hlav s podvedoucím Trnem jezdí na porady do Severního Města. Do tamní pokladny míří MHD i kolega Drn, kterému tam proplatí služební cestu za minulé pondělí (nemá tramvajenku). Lístky za tenhle pondělek mu zaplatí zase za týden. Takže s Ambrožem a Juniorem v klidu datlujeme texty a Viki nám k tomu vaří kafe. Škoda, že takový klid nemáme celý týden!



Úterý 23. dubna
Potěšující zpráva: Tak letos se nebude přidávat v půlce roku, jako obvykle, ale zpětně už od 1. dubna. Termín úpravy platu je jenom jednou za rok a týká se všech zaměstnanců. Takže to vypadá, že nás skutečně co nejdřív doprivatizují - možná už do konce tohohle apríle!

Středa 24. dubna
České Textárny zvyšují platy  - průměrně o 5 %. Přidávat se bude selektivně. Prostí textárníci dostanou procento navíc, střední kádry dvě a nejvyšší managorstvo sedm. Z tohoto základu se bude managorům vyplácet i odstupné. To činí v jejich případě dva roční platy, přičemž rok má 14 měsíců. Kokot je u nás právě dva roky - za ně dostane společně s odstupným zaplaceno celkem 56 měsíců. Ambrož k tomu pravil:
"A já jsem dřív nevěřil, že se dá splnit pětiletka za dva roky!"

Čtvrtek 25. dubna
Abyste si nemysleli: Vedoucí managoři nedostávají přidáno nejvíc jen proto, že nejvíc pracují. Na intranetových Kecech je představen projekt Hodnocení Výkonu - Nové Odměňování, kde je uvedena rovnice, která vede k úspěchu: "Můj výkon + moje chování = moje mzda a kariéra." No a protože "index oddanosti" a "chování" je u managorů nejlepší a kariéru už u nás větší nenadělají, vychází ze vzorečku nutnost přidat jim na mzdě.

Pátek 26. dubna
Z našich Keců: "Všichni zaměstnanci mají znát odpovědi na otázky: »Co ode mne společnost potřebuje?«; »Za co mne hodnotí a odměňuje?«...Známé lidové moudro říká: »co odměňuji, to dostávám zpět«. Totéž platí i při řízení společnosti."

Junior má zase svůj pátek: "Na dané otázky zjevně odpovídá samotná zkratka projektu "HOdnocení Výkonu - Nové Odměňování"!
...............................................

Sobota 27. dubna
Z listárny Moby Dicka

Vojtěch Kment napsal v Neviditelném psu 6.4. 2002 na závěr svého článku z neznámých důvodů toto post scriptum, kde mě nepřímo oslovil:

"Autorovi veselých historek z Českých Textáren na Psu bych doporučil, aby svou energii raději napřel k napravení toho, že jsou české texty nyní tak drahé, ačkoliv firma má a měla mzdové náklady na tuzemské úrovni a zároveň maximální možnou velkovýrobu uplatnění textů, danou monopolem na všechny české ovečky. Potažmo se týká i velmi mnoha dalších českých »...áren«."

Milý Vojto,
skutečně jsem svou energii tímto směrem dříve napínal. Dokonce jsem  při jednom podnikovém golfovém turnaji v Areálu Rekondice a Zdraví na Jižním Městě měl možnost - při mytí rukou - promluvit si přímo se samotným Běsným Kokotem. Pravil jsem mu: "Je skutečně pěkné, pane řediteli, že se snažíte převést České Textárny na čistě obchodní společnost. Jenom si musíte ujasnit, jestli chcete obchodovat s texty nebo s bramborami."

"Samozřejmě s texty," odpověděl, zapnul se a opět spěchal na green.

Nedávno jsem se dověděl, že sklad sportovního náčiní v našem ARZu pronajímáme cizí firmě pro skladování brambor! A (abych nebyl nespravedlivý) i mrkve. A skutečně - podívejte se na jejich ceny. Ale s tím já jako prostý textárník nic nenadělám.

>>:)) Moby Dick


PS: Nejsem "autor veselých historek", pouze jejich zapisovatel.


2012: Ceny českých textárenských služeb zůstávají i deset let po odmonopolizování textárenského odvětví nejvyšší v celé Evropě. Místo monopolu tu teď máme kartel Textáren, Mektáren a Tlacháren. A Českého Textárenského Ústavu, patrně.
*************************************
ČESKÉ TEXTÁRNY, a.s., – velká zavedená česká firma, těžící z dřívějšího postavení na trhu, kde měla prakticky monopol na produkci různých užitečných textů. Současně v ní probíhá přestavba, zeštíhlování, hledání nové filozofie, liberalizace a doprivatizace.
MOBY DICK – nikoli velryba z Melvillova románu, pouze zaměstnanec v textárně, který si vede zápisky.
(Informace o vztazích na pracovišti, zkratkách a dalších reáliích firmy viz zde)

Předcházející týdny hledejte pod štítkem Moby Dick
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Knížku "MOBY DICK: Deníček," v níž jsou sebrány denní poznámky z Českých Textáren od dubna 2000 do dubna 2003 lze za 199,- Kč + poštovné objednat u nakladatele na konvoj@konvoj.cz
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz.
Předem dík! >>:)) Moby Dick


3 komentáře:

Jakub S. řekl(a)...

Texty nebo brambory - vsjo ravnó. Všecko jsou to komodity, mešúrs! Požadavky na skladování se pochopitelně liší, stejně tak na čerstvost, vzhled, přitažlivost... ale to jsou irelevantní podružnosti v nedůležitých aspektech konkrétních temporálních a lokálních daností. Dnes je třeba myslet j i n a k , nově, sou - pardon, pánové!

STK řekl(a)...

Vždy si vzpomenu na větu umírajícího rabího: "Všechno je jinak!"
Proč jsou nejdůležitější životní pravdy tak směšně jednoduché?

Jakub S. řekl(a)...

Tahle historka je na nádherné LP desce Supraphonu Anekdoty Jana Wericha. Mám ji, ale nedostanu se k ní asi (půlka pokoje neprostupná). Asi 1964-5. Dodnes se vidím, jak si ji pouštím na bloku Strahovských kolejí, kde byl gramofon, a poslouchám a poslouchám...a okolo další a další.