neděle 8. dubna 2012

ČESKÉ TEXTÁRNY 2002: Služební cesty na sever

Pondělí 8. dubna
Podvedoucí Trn je na dovolené. Na dnešní prac. poradu managorů a podmanagorů na Severním Městě dostal pozvánku kolega Drn. Z porady ho hbitě vykmitli, prý si spletli počáteční písmenko jména. Jednu informaci však zjistil - porad se pravidelně zúčastňuje i zástupce Ministerstva informačních zdrojů, náš bývalý vedoucí Krakoš.


Úterý 9. dubna
Včerejší informace, že na porady našich managorů chodí zástupce z ministerstva snad vysvětluje, proč jsme dostali exkluzivní zakázku na zabezpečení Zasedání Světových Textáren, které se u nás bude konat na podzim. Mluvčí MIZu prohlásil: "České Textárny si své postavení na trhu udrží. Role státu je v tom nezastupitelná." Príma. Letos jsme dostali už třetí vládní zakázku!

Středa 10. dubna
Drn, který jel omylem místo Trna na pondělní poradu, zjistil další zajímavou skutečnost: Všichni účastníci těchto porad mají od firmy zdarma kupony na hromadnou městskou dopravu. Ale, kupodivu, nepřijíždějí dopravními prostředky MHD, nýbrž svými služebními automobily.

Čtvrtek 11. dubna
Drn si požádal o vyúčtování své pondělní služební cesty na Severní Město. Dělá se to výhradně přes naše intranetové Kecy. Lístky z tramvaje se přikládají jako "poštovní příloha" - posílají se klasickou poštou. Doporučené zaslání lístků v ceně 24 korun přišlo Drna na 14,40. To mu proplatila rovnou Viki - jako drobné náklady.

Pátek 12. dubna
Intranet je tak rychlý! Na včerejší Drnovu žádost o proplacení služební cesty tramvají na Severní Město mu přišlo mailem avízo, že hned jak přijde doporučená pošta s projetými lístky, bude si moci svých 24 korun vyzvednout v pokladně. Samozřejmě v pokladně příslušné k proplácení služebních cest na Severní Město, která je - pochopitelně - na Severním Městě.
...............................................
Sobota 13. dubna
Z listárny Moby Dicka

Milý Moby Dicku,
k článečku z 27.3. – s tou rotací zaměstnanců  – to jsou jen nesmělé začátky. U nás už tato věc řádí asi dva roky. Náhle přijde nařízení, že ten a ten pracovník se vystřídá (jedná se o běžné THP). Samozřejmě bez jakéhokoliv vysvětlení – nedobrovolně. Způsobuje to nervozitu a psychický stres. Ten, kdo je vystřídán kolegou, na něj žárlí, protože svoji původní práci měl rád, a naopak. Ztrácí se tím odbornost i chuť k práci. Všichni se bojí, koho to zase potká. Zároveň to vede i k tlaku na podávání výpovědí ze strany zaměstnanců (slabší povahy to nevydrží).

Každý den odvahu. Přeji hezký den, ahoj,
čtenářka Eva

Milá Evo,
to je ale právě jejich záměr dohnat Vás k výpovědi bez odstupného! Říká se tomu "mobbing". Dá se tomu bránit jednak razantně – skutečně odejít jinam – i bez toho odstupného. Často si takovou "ztrátu" za pár měsíců na novém místě doženete.

Nebo se lze tomu bránit plíživě – že přestanete být emocionálně na svém zaměstnání závislá. Vždyť je tolik jiných krásných věcí – rodina, přátelé, koníčky – a nakonec i to jiné zaměstnání.

No a nebo mi začněte psát do Listárny veselé příhody z pracoviště! Už jste začala.
Za dopis dík
>>:)) Moby Dick
*************************************
MIZ – Ministerstvo informačních zdrojů, zakladatel a spolumajitel Č. Textáren, Tlacháren a Mektáren. Autor si zcela svévolně vymyslel a poprvé zmínil 10. září 2001. Námět převzala v červenci 2002 nová vláda premiéra Vladimíra Špidly (ČSSD), která hledala flek pro koaličního partnera. A tak byl k 15. červenci 2002 instalován ministr informatiky k němuž bylo od 1. ledna 2003 přifařeno i příslušné Ministerstvo informatiky (MI). MIZ mělo zůstat pouze literárním výtvorem, proto se Moby Dick od vzniku (jistě potřebného) MI distancuje a všem zasaženým co nejsrdečněji omlouvá. Rovněž výslovně prohlašuje, že "hmyzem z MIZu" nemínil ministra informatiky (Vladimír Mlynář, tehdy US-DEU), jak ostatně vyplývá z časové následnosti.

ČESKÉ TEXTÁRNY, a.s., – velká zavedená česká firma, těžící z dřívějšího postavení na trhu, kde měla prakticky monopol na produkci různých užitečných textů. Současně v ní probíhá přestavba, zeštíhlování, hledání nové filozofie, liberalizace a doprivatizace.
MOBY DICK – nikoli velryba z Melvillova románu, pouze zaměstnanec v textárně, který si vede zápisky.
(Informace o vztazích na pracovišti, zkratkách a dalších reáliích firmy viz zde)

Předcházející týdny hledejte pod štítkem Moby Dick
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Knížku "MOBY DICK: Deníček," v níž jsou sebrány denní poznámky z Českých Textáren od dubna 2000 do dubna 2003 lze za 199,- Kč + poštovné objednat u nakladatele na konvoj@konvoj.cz
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz.
Předem dík! >>:)) Moby Dick

17 komentářů:

drak řekl(a)...

Rotace zaměstnanců? Za okolností, jakými třeba byly povodně v letech 1992, nebo 2002, věřím, že ti, co vyměnili pohodlí kanceláří za lopaty a krumpáče, a účastnili se odklízení, proti takovéto rotaci nic nenamítali, mnozí se dokonce nabídli dobrovolně, cítili to při té vší bídě jako svou povinnost. Nicméně rotace svévolná a zlomyslná, působící jen zmatek a vnášející chaos, tak to už jsem také v praxi viděl, naštěstí asi jen 2x za 20 let, ale je to metoda spolehlivá, ti schopnější poměrně spolehlivě začnou hledat jiného zaměstnavatele, což díky tomu, že se jedná o ty schopnější není až tak nemožné a poměrně brzy odejdou. Ti méně schopní a aktivní si zpravidla počkají na to odstupné.

Jakub S. řekl(a)...

To je dokonalé s tím Severním Městem. Uzavřený systém, bez chybičky v logice. Parkinson?

informace řekl(a)...

Titulky italských novin:
Lega Nord
Bossi: «La pulizia è già iniziata»
Il Trota rischia l'espulsione dalla Lega
Base in rivolta, Rosy Mauro e il "cerchio magico" nel mirino
Maroni: si volti pagina. Salvini:i leghisti chiedono provvedimenti
Takže, jak vidíte, jsem myslí jinde. Představte si čtyři prokuratury vyšetřují současně! To ani Berlusconiho tak neobraceli prokurátoři na ruby. A už našli napojení Ligy na camorru a ndranghettu! Teď chybí jen sicilská mafie!

Jakub S. řekl(a)...

Panebože. Tak tohle má rozměry. Tak to asi nedoženem...
"Začarovaný kruh" na mušce - ? Odboráři požadují náležitá opatření - ? Ano? Trota = pstruh; ale co/kdo je Il Trota, nevím...

informace řekl(a)...

Pardon, přeložímm to celé.
Severní Liga
Bossi:"Očista již započala"
Pstruhovi hrozí vyloučení z Ligy
Čenská základna se bouří,Rosy Mauro a "začarovaný kruh" je na mušce
Maroni: obraťme stránku. Salvini:člemové Ligy žádají opatření

Pstruh je ironická přezdívka syna Bossiho pro jeho zvlášť "inteligentní" výraz obličeje.
Rosy Mauro - jihoitalka! důvěrnice Bossiho, která s penězi čachrovala, Maroni - ministra vnitra za Ligu v předešlé B. vládě. Salvini - jeden z vlivných tribunů lidu Ligy

i řekl(a)...

Omlouvám se za překlepy, měla jsem si to po sobě přečíst.

informace řekl(a)...

Představte si, že na Vesuvu a okolních městečkách dnes v noci sněžilo!
http://affaritaliani.libero.it/static/upload/vesu/vesuvio-neve--9-.jpg

informace řekl(a)...

Tady je fotografie jasnější
http://it.euronews.com/flashnews/1475716-neve-sul-vesuvio-e-temperature-in-calo/
A v Kalabrii na Sile se prý lyžuje.

Jakub S. řekl(a)...

Sníh na Vesuvu. Tak bych začal povídku, aby bylo hned jasné, že je to crazy, sci-fi nebo surreálná legrácka. No vida!
Hoši/chlapi ze Slovácka a Valach v takových případech vždycky pomalu a s důrazem říkají, omlouvám se předem, leč cituji prostý nezkažený moudrý lid: Svět - sa obracá - v kravskú - řiť!!
Seznámil jsem se s tím, když jsem začal (pak 4 roky) manuálně pracovat (ve státě dělníků za trest, Hani!) ve výstavnictví, s hochy a chlapy z i velice vzdálených dědin - denně dojížděli až 25 km, s přestupama! Neměl jsem a nemám takové ornamentální (etn. fachtermín) výrazy rád, ale muselo se, jinak to nejde, se zatvářit, jak je to vtipné a jak s tím souhlasím. To je jako rozzářit se po nabídnutí slivky a pronést: Jááá - !! To jsou mody chování a hodnocení po generace.
Stejně velice dobře věděli, že k nim nepatřím. Přátelství z mé ani jejich strany nebylo žádné navázáno. Upřímně řečeno, jako za trest. Noále dyť to trest byl! Pro mě. Pro ně prostě jejich život, jiný neznali a nerozuměli (by) mu. Promiňte rozepsání. Ale snad to někoho zaujme?

informace řekl(a)...

Snad nám nechcete napsat román, Jakube?
Já se už třesu hrůzou, co asi vyklopí Grass, jestli odpovídá pravdě předpověď kritiků, že ta jeho skladba je jen počátkem reklamní kampaně pro jeho novou knihu. Budu si ji asi muset přečíst, abych mohla něco říct v diskuzi. Ale žádný článeček o něm psát nebudu, přísahám!
A o Vašem románu taky ne.

Jakub S. řekl(a)...

Nějak vaší reakci nerozumím, nechápu, ani nevím, proč ta první a poslední větička - ? Není mi jasný ani její tón, jaký vlastně je. Tož tak. Mějte se.

informace řekl(a)...

Neberte to, prosím, Jakube, jako ironii.
Je to jen můj podiv nad Vaším úmyslem dát se do takové námahy jako psaní románu. I když si někdy překladatelé řeknou, tak dost s tím překládáním, můžu napsat román sám. Také znám takové případy.
Poslední vetička znamená, že bych Vám nikdy román nesepsula jako to dělám s Grassem nebo Echem. Napsala bych o něm jen s respektem.

Jakub S. řekl(a)...

Tak to mi odlehlo!

informace řekl(a)...

Právě jsem sledovala v přímém vysílání meeting aktivistů Severní ligy v Bergamu. Celá ta akce se konala ve sportovním paláci, takže se jich tam mohlo vejít asi tisíc. Všichni tvrdí leghisti v zelených košílích, s prapory se zeleným alpským slunce a s košťaty.
Heslo bylo: Liga musí udělat pořádek ve vlastních řadách. Košťata měla symbolizovat právě ten pořádek a čistotu.
Hlavní projev měl bývalý ministr vnitra Maroni, který na počátku své řeči opakoval šestkrát: "Bisogna fare pulizia." Severní liga se nesmí dát zlomit tažením, co proti ní vedou ostatní politické síly, Liga je a musí zůstat silná v boji proti římskému centralizmu, proti Evropě, proti mezinárodnímu finančnímu kapitálu, v boji za nezávislost Padánie. Do toho se mísila provolávání a ovace leghistů, kteří mávali prapory a košťaty. Pár ženských silným dojetím omdlelo. Nemám slov, abych ten cirkus náležitě popsala. Připomínalo to tak trochu srazy nacitů anebo zapálených komunistů.
Ale nešel z toho strach, spíš to vzbuzovalo nevěřícnost, že je takový masový fanatizmus možný. No byli to aktivisti, ostatní řadoví leghisti nad budou rozumnější.
- Musíme posílit naše řady, jít za našimi městskými starosty, kteří jsou předními bojovníky v teritoriu. Řím chce Ligu zničit, nesmíme se dát - pokračoval Maroni.
Pak mluvil Bossi, ale protože má půl tváře ochrnuté po iktu z 2004 r., kdy málem neumřel, nebylo mu rozumět a tak publikum jen nechápavě zíralo. Jen jsem pochopila, že tvrdí -la Lega è potentissima (Liga je silná a mocná) a mluví o komplotu, co proti ní vede Řím.
Pak noviny on line napsaly, že prý se Bossi také omlouval za svou rodinu (syn Renzo přezvaný Pstruh, totiž měl silný podíl na rozkrádání státního a stranickému majetku).
K vyšetřování korupce Ligy se přidaly další dvě prokuratury: z Bologne a z Reggio Emilia, takže je jich teď šest.
Asi při tom úklidu a čištění ve vlastních řadách bude mít vedení Ligy co dělat. Třeba si dá koště do svého znaku. Namísto Alberta da Giussano na koni tam dají Bossiho na koštěti.
Vidíte, STK, jak jsou symboly důležité.

STK řekl(a)...

- Už někdo ta košťata zakazoval?
- Za nošení koštěte na veřejnosti někdo někoho pohnal k soudu?


Symbolika je proboha základem divadla, baletu zvlášť. To jaksi ví každý. Baletní samoznaky, gesta pantomimy, masky a kostýmy komedie dell art, tradičního divadla čínského i japonského atd.
Já přece nebrojím proti symbolům, zkratkám, ale je mi k smíchu / pláči, když je někdo chce zakazovat a postihovat. Když se jim přisuzují atributy činu a ony to jsou vlastně jenom zkratovité informace.

heslo: otrog(k) Argyin

informace řekl(a)...

Nepřekrucujte má slova, STK.
Košťata se mohou nosit na veřejnosti, aniž by za to byl někdo popohnán k soudu, ledaže by jich používal k trestným činům jako rozbíjení výkladů nebo napadení jiných občanů.
O to nejde. Jak jste zkušeným okem divadelníka postihl, šlo o divadelní scénické představení, které bylo celé založeno na symbolice: zelené košile, zelené alpské slunce, stará leghistická hesla o nezávislé Padánii. A sám historický lídr, zakladatel, Bossi jako symbol nezničitelnosti Severní ligy. I když to bylo právě jeho entourage, které kradlo, v první řadě jeho syn, který posílal svého šoféra vyzvedat peníze u bankomatu z účtu Ligy.
Měla to být v první řadě odpověď mediím, která se na skandálu s nezatajeným potěšením pasou. Ale ke skutečné očistě těžko dojde, protože to byl právě nejbližší okruh lidí klem lídra, co se do kdaení a korupce zapletl. A těžko se může vymlouvat na to, že o tom nic nevěděl. Znamenalo by to, že je natolik nemocný a neschopný, že si mohou lidi kolem něj dělat, co chtějí a že tedy je jen loutkou, jen prázdným symbolem a ničím jiným.
Takže se asi jejich očista omezí na přidání dalšího symbolu do jejich rétoriky - koštěte.
Někteří, nejvíc namočení, jako místopřesedkyně senátu, už prohlásili, že žádnou demisi podávat nebudou.

Jakub S. řekl(a)...

Božíčku, ti Talyjáni jsou nám blíízcí! Jako doma, jako doma...
A: leghista tedy dneska kromě tradičního významu od 19. století, odborář, je chápáno taky (nebo dokonce především?) jako člen Ligy severu?
Všecka hnutí (strany, organizace...) podobného rázu jsou vlastně výtvarně - akusticky - performersky víceméně režírovaným divadelním představením. Jenom ještě dovádím dál: dnes je přesnějším označením h a p p e n i n g . Můžu to snad říct, kdyžtě jsem se účastnil kdysi už prvního h. v ČSR.
Pro ŠAMANA: to jsou krásné soboty a neděle. Přávidím. Proč nelze být současně na svém v e n k o v ě a v matičce - aspoň občas! Schizofrenici možná můžou. Můžou? Nevím.