pondělí 2. dubna 2012

Díky šerifovi, hanba prasatům


Stalo se někdy v osmdesátých letech minulého století: Jeden řidič překročil na měřeném úseku rychlost o deset kilometrů a byl zastaven hlídkou VB. V době, kdy byl perlustrován, bylo dalším členem hlídky zastaveno vozidlo, které rychlost překročilo o padesát kilometrů v hodině. Po chvíli hovoru a ukázání jakéhosi papíru byl tento provinilec propuštěn bez potrestání a se zasalutováním. Načež tomu prvnímu řidiči příslušník řekl: "Tamtoho jsme pustili. Tak jeďte taky." A pokutu mu nevystavil. Slovo "tamtoho" vyslovil s despektem.


Komunistický režim byl odporný mimo jiné i proto, že dával nezasloužená privilegia vyvoleným. Tehdejší papaláši si dokonce v zákoně vymohli přednost svých aut i před sanitkami a hasiči, jedoucími k zásahu. Mezi vyvolené patřili krom komunistické věrchušky i příslušníci StB, veksláci, pasáci a další přidružená spodina. Toto, bohužel, trvá dodneška. Zatím nejznámějším publikovaným případem byla v roce 2006 rychlá jízda tehdejšího policejního prezidenta Vladislava Husáka, kterou zdokumentovali novináři z MfD. Ministr vnitra František Bublan tehdy pravil, že on nemůže v tomto  dělat nic. V rozhovoru pro Aktuálně.cz pravil: "Ta jeho jízda je samozřejmě hloupá, je to blbé, co si budeme povídat. Ale on se k tomu přiznal, lituje toho a chce z toho vyvodit své závěry."

Husák litoval zejména toho, že byl přistižen. Nejdříve lhal, ale po předložení novinářských důkazů se "kál" a neudělal nic z toho, co prý by "mohl udělat". (Vymlouvat se třeba na jízdu k zásahu, či na prchání před dotěrnými novináři.) Slíbil dát 10.000 na konto Nadace "Národ dětem" a na tři měsíce uvěznil svůj řidičák do trezoru. Správně měl být vyšetřován, důkazní materiál přece byl k dispozici. Jako "normální řidič"  by byl postižen třinácti trestnými body, pokutou 22.500 korun a zabavením řidičského průkazu. Tehdejší ministr vnitra František Bublan ale tvrdil: "Fotka a to svědectví je málo. To není důkaz. Ze silničního zákona jasně vyplývá, kdo může měřit rychlost, a to je jen státní a městská policie." A ta policie možná i měřila, možná pana ředitele i zastavila, ale určitě mu nikdy nedala pokutu.

Ministr Bublan veřejně pravil, že –  stejně jako za komunismu – svědectví občana nikoho nezajímá. K dokumentaci zločinu je tu policie, a tu řídí policejní prezident. Je veřejným tajemstvím, které potvrzují pravidelné zprávy BIS, že náš politický systém je prorostlý se světem zločinu. Je stejně veřejným tajemstvím, že policisté, kteří se odváží za dopravní či jiné přestupky postihovat politiky, kolotočáře, veksláky a jiné "lobbisty", jsou káráni, trestáni a vyhazováni. A toto se děje už dlouhé desítky let bez ohledu na panující režim.

Minulý týden se stalo, že policisté (posměšně nazýváni "pochůzkáři") přichytili bezprostředně po činu ožralé prase, které svým autem s mafiánskou dopravní značkou srazilo a těžce zranilo jednu ženu. Po krátké automobilové honičce vyběhlo z auta a utíkalo do parku, ale přesto bylo dostiženo rukou zákona. Média napsala o případu miliony opakujících se podrobností, ale nezaznamenala tuto nesamozřejmost: Řidič, který srazil člověka, byl dopaden! A to velice rychle. Tak rychle, že si nemůže pomoci starým grifem všech ožralů za volantem: Jel jsem střízlivý, pane inšpektór, ale jak mi tam ten blbec vběhl, tak jsem se musel napít pro uklidnění. A ještě jsem si namazal krk francovkou. Za skvělý zásah patří policejní hlídce poděkování.

Že pak policisté jednali nestandardně a "nadstandardně"? Za to je přímo odpovědný bývalý policejní prezident Husák a jeho banda, která policajty v první linii trvale šikanovala. A je správné, že pan  náměstek policejního prezidia Vladislav Husák, rezignoval. Je špatné, že má odejít až koncem května 2012, a že nebyl od policie vyhozen už v roce 2006! Zasahující policajty bych amnestoval. Víme, jak umí být Roman Janoušek přesvědčivý. A tušíme, komu všemu mohl volat. Anebo ti policajti určitě věděli, s kým se kamarádí. S Husákem, který taky jezdí jako prase.
*

PS: Výšeuvedené bylo psáno 26.3.2012. Pražští policajti mezitím sepsali petici za zachování svého ředitele Martina Vondráška, podepsala ji třetina příslušníků. Sám Vondrášek výzvu pana policejního prezidenta Petra Lessyho k okamžitému odchodu ze své funkce odmítl s tím, že vyčká na výsledky vyšetřování inspekce. Nově už nejde o policejní inspekci, ale o nový nezávislý orgán. Generální inspekce bezpečnostních sborů je podřízena přímo premiérovi.

Vondrášek zatím zůstává ve funkci. Avšak toto pondělí nastupují (zejména na odbor vyšetřování dopravních nehod) kontroloři z policejního prezidia. Předseda nezávislých policejních odborů Milan Štěpánek (který s panem policejním prezidentem dlouhodobě válčí) k tomu pravil:

"V pondělí se rozjedou po pražských útvarech kontroloři s jasným úkolem – hledat, ale především nalézt. Nalézt cokoliv, co by posílilo klacek v ruce, kterým bude vyhnán starý ředitel. Ten bude pak nahrazen někým poslušným se správným názorem." (Správným názorem na reformu policie.)

Pan policejní prezident nicméně jakoukoliv účelovost mimořádné prověrky rozhodně popřel: "V žádném případě to není namířené proti panu Vondráškovi, to kategoricky vylučuji. Musíme ale zjistit, zda systém na tomto útvaru není špatně nastavený a jestli se pochybení netýkají i dalších případů.“

Doufejme, že ať už bude v budoucnu policejním prezidentem či jakýmkoli ředitelem kdokoli, budou policajti spravedlivě stíhat přestupky a prasárny všech řidičů, bez ohledu na jejich postavení. I těch, při jejichž přichycení nebudou reportéři. Dnes těm konkrétním ještě jednou poděkujme.

Možná to je naposled, kdy je k tomu příležitost!

3 komentáře:

STK řekl(a)...

Byl bych neskonale šťastný, kdyby se ve vztazích věrchuška - policie - ovčan něco podstatněji změnilo. Za posledních 22 let jsem si ale nějakého posunu nevšiml.

Vlastně ano: Už se může o tom psát.

Práce v zahraničí řekl(a)...

Bohužel musím s komentářem výše také souhlasit.

drak řekl(a)...

Nikterak nezpochybňuji, že ta rychlá policejní akce po onom incidentu možná přispěje k tomu, že padouch Janoušek třebas půjde sedět, jak by pravděpodobně zasluhoval. No, reálně vzato, ta pravděpodobnost zase není tak veliká, zejména když vezmeme v úvahu, kolik zmetků tady za posledních cca 20 let spravedlivému trestu uniklo a za jakých rozumem neuchopitelných okolností a s jakou drzostí se tak dělo. Prostě nevím, zda tak veliká oběť na straně té vietnamské dámy stála za to, aby padouch Janoušek měl možná jen pár nepříjemných problémů a to je jediné, nač se za dané situace možná dá aspoň trochu spolehnout, zbytku uvěřím teprve až nastane.

V podstatě se připojuji k předešlým komentářům.