neděle 20. května 2012

ČESKÉ TEXTÁRNY 2002: Převrat v technologii tisku

Pondělí 20. května
Duto Hlav přišel z dnešní managorské porady celý zrůzněný. Dostal zase pojeb - tentokrát za to, že jsme dosud nepodepsali nové platové výměry, platné od 1. dubna. Museli jsme je podepsat s antedatací - hned s nimi spěchal na Útvar lidských a nelidských zdrojů. Ještě předtím vyjádřil nespokojenost s tím, že jsme uvedený dokument nepodepsali včas:
"Když nedokážete plnit ani takovéto základní povinnosti zaměstnanců, nedivte se pak, že vaše ohodnocení vypadá  podle toho."


Úterý 21. května
Výtka Duto Hlava, že jsme nepodepsali nové platové výměry včas, nás včera úplně zbavila řeči. Až po jeho odchodu vybuchl Drn:
"Tak proč nám je nedal včas podepsat, proč si ty výměry schovával celý měsíc v šuplíku?"
Podvedoucí Trn ho zpražil:
"A proč sis o svůj výměr neřekl sám?"
Drn mu odvětil:
"Vždyť jsem se tě na to každý týden ptal!"
Trn však zvítězil replikou:
"Asi málo důrazně!"

Středa 22. května
Ambrož způsobil úplný převrat v technologii tisku: Vyčistil a zprovoznil starou jehličkovou tiskárnu. Vyřešil i problém nedostatku vhodných pásek do ní, které už prostě nejsou k dostání. Na noviny na chodbě roztáhl z kazety starou pásku a natřel ji štětcem razítkovou barvou. Dvakrát. Po uschnutí barvy pásku zase sbalil - a jak nám jehličková tiskárna krásně tiskne!

Čtvrtek 23. května
Včera zprovoznil kolega Ambrož starou jehličkovou tiskárnu. Ale vedoucí Duto Hlav nám ji zakázal používat - nejde na ní nastavit "ekonomický tisk". Musíme šetřit. Razítková barva na oživení pásky stála Ambrože 28 Kč a vyplácal jí skoro čtvrtinu.

Pátek 24. května
Dutův včerejší zákaz tištění na staré jehličkové tiskárně vysvětluje Junior takto: "Kdybychom na ní tiskli, používali bychom pásku. Kdybychom používali pásku, nefasovali bychom u Viki kartridže. Kdybychom nefasovali kartridže, nemohl by je nám Duto Hlav krást."
...............................................

Sobota 25. května
Z listárny Moby Dicka

Vážení,
z některých nedávných historek Českých Textáren jsem poměrně jednoznačně usoudil, ze autor píše o konkrétním podniku XYZ. Nemám s XYZ nic společného a proto mi jiné reálie tohoto podniku nic neříkají. Pokud však nepíše o XYZ, pak je akutní nebezpečí záměny a ovlivňování pověsti XYZ.

Z mailu čtenáře K.V.

Milý čtenáři,
V žádném případě nejde konkrétně o firmu XYZ. Zásadně jde o firmu České Textárny, proto Vám ty jiné reálie nic neříkají. Až uvidíte podnik, jehož "centrální pobočka" je obdařena umělohmotným čápem marabu na umělohmotném komínu a umělohmotnými managory v řídících orgánech, pak teprve budete na správné stopě!

Váš
 >>:)) Moby Dick
*************************************
ČESKÉ TEXTÁRNY, a.s., – velká zavedená česká firma, těžící z dřívějšího postavení na trhu, kde měla prakticky monopol na produkci různých užitečných textů. Současně v ní probíhá přestavba, zeštíhlování, hledání nové filozofie, liberalizace a doprivatizace.
MANAGOR - magor který se stal manažerem, anebo manažer, který zmagořil
MOBY DICK – nikoli velryba z Melvillova románu, pouze zaměstnanec v textárně, který si vede zápisky.
(Informace o vztazích na pracovišti, zkratkách a dalších reáliích firmy viz zde)

Předcházející týdny hledejte pod štítkem Moby Dick
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Knížku "MOBY DICK: Deníček," v níž jsou sebrány denní poznámky z Českých Textáren od dubna 2000 do dubna 2003 lze za 199,- Kč + poštovné objednat u nakladatele na konvoj@konvoj.cz
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz.
Předem dík! >>:)) Moby Dick

1 komentář:

drak řekl(a)...

Z toho má jeden takové ty pocity nazývané jako déjà vu