pondělí 21. května 2012

O tom českém nacionalismu zase


Před 10 lety jsme se chystali k referendu o vstupu do Evropské unie. Tehdy jsem dal na web tento článek. "Pan hodný současný německý kancléř " byl tedy Gerhard Schröder, "zlým" kancléřem se Edmund Stoiber nakonec nestal. O EU jsem měl mnohé libé představy, ale až realita mě přesvědčila o tom, že i v této nadnárodní instituci panují velice silné nacionalismy – vidíme že nejen německé, ale i francouzské a v poslední době zejména řecké. Češi zde jsou tedy v tomto nikoli první ani poslední. Paradoxně v tomhle jsme praví Evropané, tak proč nám to vyčítat?



Není třeba žádné hloubkové anylýzy, aby bylo zřejmé, že s tím nacionalismem to mají Čechové asi dědičné. Začalo to nejpozději v národním obrození a pokračuje dál. Čeští nacionalisté nepřipouštěli za první republiky Němce do státních úřadů – pokud tito odmítli používat jako úřední řeč češtinu. Toto německé vlastenectví má též své kořeny.

Jeden německý zrádce – no vždyť to byl Rakušan – ministerský předseda Badeni, vydal v roce 1897 jazykové nařízení, podle kterého měli všichni státní úředníci na území Království českého ovládat kromě němčiny i jazyk český, protože tento jazyk byl na tomto území jedním z úředních jazyků. Němci v Čechách, podporovaní svými říšskými druhy, spustili takové virvály, že zrádce Badeni musel odstoupit. Dobře mu tak.

Jeden český knihkupec si ve stejném roce hodlal pořídit nějaký bytelný cyklistický stroj, nejraději trojkolý, s plošinkou, kam by uložil knihy, se kterými objížděl mladoboleslavský region. Obrátil se proto s dopisem do Ústí nad Labem, na tamní bicyklovou továrnu. Dovolil si tak učinit česky. V odpověď mu nepřišel žádný katalog ni nabídka, ale rozhořčený dopis, psaný německy. Ústecký majitel továrny, německý vlastenec, žádal opovážlivého Čecha, aby laskavě nezasílal své objednávky v jakémsi nesrozumitelném jazyku, ale aby použil civilizovanou němčinu. Onen knihkupec, Václav Klement, se našňupl a spojil se se strojníkem Václavem Laurinem. Klementovými penězi (no jo, knihkupec!) a Laurinovou šikovností vznikla pak v Mladé Boleslavi továrna na kola, pak na motorová kola, a teď je tam jistá automobilka. Pan hodný současný německý kancléř se tak mohl o své návštěvě v "českém pohraničí", kde mluvil výhradně s Němci, podiviti v této dnešní prosperující (německé, ale i Čechům přinášející užitek) továrně na automobily: Laurin a Klement byli Češi??? A já myslel, že Němci. Chudák knihkupec Klement...

No ale brzo vstoupíme do Evropské unie, tam se nesmyslné národní hranice rozpustí a nesmyslné nacionalismy zaniknou. Hlavní je přece demokracie a tyhlety lický práva. Něco podobného nám Němci nabízeli už na Frankfurtském sněmu v roce 1848. Karel Havlíček Borovský k tomu tenkrát napsal:

"Vy milujete politickou svobodu, na národnosti si, jak pravíte, nezakládáte. Dobře tedy u nás Slovanů najdete politickou svobodu; poněvadž ale my Slované národnost svou příliš milujeme, vy si na své mnoho nezakládáte, přijměte tedy vy naši národnost, místo co bysme my vaši přijímati měli."

Zkusme to i dnes! "Uvidíme pak hned, že to neučiní a své slovo nazpět vezmou, když jim je takto obrátíme; pak budou oni národnost svou zrovna tak vysoce ceniti jako my Slované."

Protože i já jsem Čech, jsem podle pánů Posselta, Stoibera, Pehe a jiných "nacionalista". Avšak i s tímto "nacionalismem" hodlám vstoupit do EU – ovšem do Unie, kde budou základními kameny státy národní!

Český "nacionalismus" je pravděpodobně nezničitelný. Dnes buntují Klaus se Zemanem proti oprávněným nárokům pánů Posselta a pravděpodobného budoucího říšského kancléře Edmunda Stoibera a straší nějakými sudeťáky. Pan Pehe odhalil hlavně Klausův protievropský nacionalismus. ODS (i KSČM) prý začaly sudetoněmeckou kartu používat jako argument proti našemu vstupu do EU. Komunista Klaus stvořil umělého strašáka.

Proti našemu vstupu ovšem vystoupili první sami páni sudeťáci, když už před pěti lety prohlásili, že pokud nezrušíme degrety, do Unie nás oni nevpustí. Pan evropský poslanec Posselt také zpunktoval protičeskou rezoluci Evropského parlamentu, když si počkal, až převážná většina europoslanců v pátek odpoledne odjede na své chaty, a potom předložil svůj lstivý návrh.

Páni a dámy z organizací odsunutých Němců se snaží blokovat náš vstup do Evropské unie. Nejde o "umělého strašáka", jde o existujícího strašáka, který hodně cinká, zvoní a troubí. Ten strašák skutečně existuje. Ale je to jen strašák, kterým straší hlavně organizace odsunutých Němců za podivuhodné mlčenlivosti hodných Němců!

PROČ? Vědí totiž, že až budeme přítomni jednání evropských orgánů přímo, budeme moci vždy vystoupit a usvědčit je z podlých lží. Mají poslední možnost, jak nám v tom zabránit. Protože se bojí, že potom se čeští "nacionalisté" spojí s "nacionalisty" dánskými, holandskými a britskými – a oni, kteří volají po evropanství a přitom by chtěli poněmčovat Evropu, budou mít utrum!!!

Psáno v Praze dne 28. května 2002, poprvé vyšlo na Neviditelném psu dne 30. května 2002.

56 komentářů:

drak řekl(a)...

Někdy bývá velmi zajímavé sledovat, jak texty zůstávají i po letech aktuální buď zcela, nebo z podstatné části, ačkoliv čas kolem nich si utěšeně plyne.

STK řekl(a)...

Přes veškeré pravdy, v článku uvedené, tvrdím, že vypjatý nacionalismus "je vůl". Sudeťák není o nic horší člověk, než Středočech. Je-li horší, není to tím, že je Němec nebo Čech. Tečka.

Druhá věc, která by snad neměla rozdělovat lidi, je víra. Notabene, když velká hromada různých věr má stejného Boha, téměř stejný morální kodex a liší se jenom ve způsobu Jeho uctívání. A ještě jedno mají všechny víry společné: nedůvěru až nenávist k těm, kteří věří v Boha jinak.

drak řekl(a)...

STK:

Samozřejmě, máte pravdu. Nacionalismus sám o sobě není špatný, za předpokladu, že není vypjatý, nebo chcete-li přehnaný, přehánět se to nemá ani s jídlem, ani s pitím, ani s lenošením, ani s vírou a nakonec ani s tím nacionalismem ne. To staré dobré: "Všeho moc škodí." Zůstává v platnosti, nikdo ho neodvolal a asi jenom tak neodvolá. Trocha empatie a tolerance neškodí nikomu. Svět se ale stává místem, kde závratnými tempy přibývá bezbřehých, nevychovaných a bezohledných sobců, kterým je svaté jen to, co ctí oni a co by chtěli oni, takže uvidíme k čemu to nakonec přivede, ale pnutí narůstá, to dá rozum.

R.Švehla řekl(a)...

Pro Vaši informaci, vážený STK:
Cílevědomé překonávání „nedůvěry až nenávisti k těm, kteří věří v Boha jinak“ se nazývá EKUMENISMUS.
Ve Vaší vlasti se v tzv.ekumenickém hnutí vehementně angažuje např. náš profláknutý slouha a multikulti nadšenec páter Halík.

Hezký večer přeji.

R.Švehla řekl(a)...

To jsem na vás zvědav, jak dlouho ještě vydržíte odolávat našemu tlaku, drazí Češi.
Ruku na srdce - moc dlouho ne. Vaše záštita proti nám Němcům, Evropanům a Američanům, mohutný, slovutný, přesilný Sovětský svaz je fuč. A přes doslova VŠÍ snahu Přejasného Slunéčka, soudruha všech Slovanů V.V.Putina, Ruská federace zatím za SSSR zaostává. Důkaz: V Česku je pořád o něco méně Rusů než v letech 1968-91.
Na druhou stranu - ovládají větší část vašeho území. Prostě proto, že jste jim svoji půdu, domy, lázně atd. raději prodali, než byste je vrátili původním vlastníkům.

Každopádně - i po stoprocentním návratu Maloruska (česky „Ukrajiny“) zpět do náruče Matičky Rusi vás od nejbližších velkých posádek Armády Ruské federace budou dělit stovky kilometrů. Zatímco základny po zuby ozbrojených příslušníků naší armády i US Army jsou hned za Šumavou resp. Krušnými horami.
Záštiplní Rakušani též čekají na svou příležitost k odplatě za rok 1918, na Poláky se tradičně spolehnout nemůžete, neboť ti nacionalisti a papeženci & Židi vám dosud neodpustili osvobození Těšínska a dalších částí vaší tisícileté vlasti ...

Prostě - jste zase sami proti Evropě.
Proti všem.
Máte dost cepů a válečných vozů?

s.t.k. řekl(a)...

Ne, nemáme ani dost nezbedných havířů, ani okovaných slepic. Asi nás výše zmínění donutí odejít do ilegality. Seppuku ale kvůli nim páchat nebudu.

Harpyje řekl(a)...

Omyl, vážený STK.
My, méněcenná křesťanská polozvířata, nechováme žádnou "nenávist k těm, kteří věří v Boha jinak".
Na rozdíl od různých a -theistů, -gnostiků a podobných samostatných myslitelů.

R.Švehla řekl(a)...

No já nevím, vážená paní Harpyje. Nevím, jestli jste svým posledním příspěvkem potěšila své bavorsko-euroamerické chlebodárce.
Vždyť na tohle (´My, méněcenná křesťanská polozvířata, nechováme žádnou "nenávist k těm, kteří věří v Boha jinak".´) Vám neskočí ani průměrný Čech, natožpak Čecháček.
Neboť průměrný Čech (a samozřejmě prakticky každý Čecháček) ve věku 20 až 100 let:
1) chodí do kostela pouze 1x ročně (na tzv.Půlnoční)
2) ví o křížových výpravách = genocidách českého a palestinského lidu
3) viděl skvělý sovětský film Alexandr Něvský
4) ví své o Koniášovi a jezovítech
5) ví své o tlustých rozežraných černoprdelnících a jejich pletkách s farskými kuchařkami
6) ví své o fanatických páterech, žehnajících útočným zbraním Germánů a fašistů

Vzdělanější Čech ví o tzv.sv.Vojtěchovi a jeho nenávistné kampani proti ekonomickým základům raného českého státu (= otrokářství).
A také o tzv.misionářích, za nimiž VŽDY přišli vojáci, geodeti, prospektoři, bezohlední těžaři, lékaři, učitelé, stavitelé a jiní podobní exponenti evropské civilizace - a všichni bez rozdílu ničili skvěle fungující rodová společenství Indiánů, negrů a jiných jim podobných.

A Vy dnes chcete zdejším neovčanům a nehobitům namluvit, že loupeživá, mocichtivá, poživačná, nenávistná církev se změnila?
Tomu možná uvěří průměrný Euroameričan, čili nevzdělaná osoba odvyklá samostatnému myšlení. V národě Žižky a Gottwalda prostě neuspějete.

Hezký den přeji.

A.S. Pergill řekl(a)...

Harpyje,

celé dějiny judaismu, křesťanství i islámu jsou dějinami masakrování těch, kteří "věřili jinak". Mimo jiné právě proto, že tato náboženství akcentují zvířecké rysy v lidské povaze. A masakry těch, kdo se odvážili věřit "trochu jinak", popsané v Bibli, byly vždy cennou inspirací k podobnému jednání i argumentem, který takovéto jednání obhajoval.
Polyteismy i další nemonoteistická náboženství byl,y až na několik málo výjimek, výrazně tolerantnější.
A pokud dostali křesťané u nás v poslední době záhul, tak je třeba si uvědomit, že ještě před sto lety bylo možné dostat za zpochybnění té snůšky nesmyslů, které prohlašují za jedinou pravou víru, kriminál, a o pár desítek let dřív šibenici. A těch obětí křesťanů bylo tolik, že ani hromadná poprava všech současných by to nestačila vyrovnat. Křesťané by měli chodit kanálama a ne se dožadovat jakýchsi "restitucí", navíc majetku, který jim nikdy nepatřil.

A.S. Pergill řekl(a)...

Pane Švehlo,
smůlu máte v tom, že ta EU je natolik rozvrácená korupcí a činností různých záškodníků (třeba zelených), že se nejspíš sama sesype a úlohou českých politiků (národně orientovaných) bude maximálně to, aby se co nejméně trosek nasypalo na nás.

R.Švehla řekl(a)...

Však právě o to se snaží váš prezident Klaus - o pokojné vystoupení vaší vlasti z EU a NATO. A to od doby, kdy začalo být jasné, že my hloupí a nevzdělaní Evropani si V.Klause nezvolíme za prezidenta Evropy, že se nepoučíme z OBROVSKÝCH zkušeností ČSSR s budováním demokracie a kapitalismu.
Prostě - nejdřív vyhodíme Řecko, pak odejde Česko. A bez Řecka a Česka se celá naše „slavná“ EU rozsype jako domeček z karet.
Zanedlouho budete opět horečně stavět svá osvědčená technicko-ženijní opatření, po celé délce hranic vaší vlasti s Evropou - abyste opět zabránili přílivu hladových a zbědovaných Evropanů.

Samozřejmě - k záchraně vaší vlasti před opětovným vpádem loupeživých evropských (euroamerických) armád vám technicko-ženijní opatření nepostačí.
Projednává váš prezident Klaus průchod osvoboditelů přes Slovensko a Ukrajinu resp. Polsko?

informace řekl(a)...

Šmarjá, už se zase hádáte s Pergillem o náboženství? Tak já se tedy klidím. Nashledanou do zítřka. To je na mé nervy moc silný nápor.

EK se ptá řekl(a)...

Vážení, a co VLASTENECTVÍ, říká vám ten pojem něco? Nebobo jej považujete za nadávku?
čest v 10.20

Schumnacher řekl(a)...

Nevidím to tak dramaticky. Být Čechem zatím není restné.

R.Švehla řekl(a)...

Ach, jakou DĚSIVOU pravdu má opět A.S.Pergill, český spisovatel-svědomí národa!
Což necítí každý z nás křesťanů či židů touhu, PALČIVOU touhu skočit na krk nejbližšímu jinověrci? A jak to neodolatelné puzení zesílí po každé tzv.bohoslužbě!
Ach, jak bych chtěl mučit a upalovat každou čarodějnici či rouhačku-ateistku v dohledu, když vyjdu z kadidlem páchnoucí temnoty kostela!
Jak každý žid v duchu brousí košerák, při pohledu na něžné krčky křesťanských (ateistických) dětiček!
Krev a smrt, židovský míšenec přibitý na kříž a Hospodin ničící celá města zbraněmi hromadného ničení - to je křesťanství a judaismus! Bodejť by se každý ateista, každý komunista, každý nacista neotřásl hrůzou při pomyšlení na zvířeckost takzvaných věřících!

I jiný nezávislý myslitel, vážený STK, má pravdu, jež osvobozuje:
A.S.Pergill „neotravuje, neútočí, není agresívní“*), když označuje za bezcenná polozvířata všechny nepřátele země české, jmenovitě Židy, křesťany, muslimy, Cikány, Němce a jiné podobné. Když argumentačně podepře požadavek na humánní vylikvidování oněch „bezcenných polozvířat“, nejlépe pomocí zbraní hromadného ničení. (Ano, v poslední době se nepřátel vaší slovanské ateistické civilizace nahromadilo tolik, že vaše osvědčené“klasické“ metody - kulka, provaz, lať resp. cep s hřeby, kůl, Jáchymov, Gulag atd. - prostě nestačí.)

Asi bych měl zadávit sám sebe, já bezcenné evropské křesťanské polozvíře - abyste měli víc životního prostoru, drazí čeští myslitelé a demokrati.

----------------------------------------------------------------------
*) Cituji v původní podobě, tedy i s chybami.

Schumacher řekl(a)...

"Nacionalismus sám o sobě není špatný, za předpokladu, že není vypjatý..."
No však, já jsem také Čech. Ale nemusí to každý vědět....

Schumacher řekl(a)...

EK samozřejmě, že říká. VLASTENECTVÍ je vyhrazeno utlačované menšině případně vyvolené většině. V ostatních případech jde o zavrženíhodný NACIONALISMUS.

Jakub S. řekl(a)...

Ach, Svaťa Beneš - eh, npor. Lukáš, že. A víte, že já jsem se v toku života naučil aji na tento slavný výrok už hledět trochu jinak?
A musí to opravdu každý, všude, hned vědět - ? Zamyslete se...

Schumacher řekl(a)...

To je pravda, nemusí. Být Čechem, na rozdíl od toho být příslušníkem některého jiného národa je záležitost čistě soukromá, která na ulici nemá co dělat. Proto také vždy když opouštím domov, odkládám národní symboly, včetně pytlíčku rodné země co symbolu exulantů a Jana Amose a včetně otýpky dřeva, symbolu hranice Mistra Jana z Husi, bojovníka za českou vzdělanost. Také barvy červenou, bílou, modrou jsem vyřadil ze svého šatníku. Na veřejnosti mlčím, v případě nutnosti šeptám, snažím domluvit nějakým jiným jazykem, případně rukama nohama, jen abych se nějakým projevem nacionalismu nedotkl práv zdejších menšin případně zástupců světových většin. Protože chápu, že být nacionalistou je moc špatné.

R.Švehla řekl(a)...

Opravte si:
Váš Jan Hus bojoval nejen za českou vzdělanost proti Němcům a jiným Evropanům, ale i za sociální spravedlnost proti feudálům, a za svobodu svědomí proti církvi.
Proto ho feudálové zradili, Němci zavlekli do Evropy, proto jej křesťanští intelektuálové předali katu.

Čest a Nazdar!

Anonymní řekl(a)...

Červenou barvu jste mohl v šatníku ponechat, ale v jediné přípustné kombinaci s černou a žlutou. (Samotná černá bude do kombinace stačit jen o malinko později.)

s.t.k. řekl(a)...

Variabilní Vlastenec je, jak sám tvrdí, křesťan?
No nazdar...

R.Švehla řekl(a)...

No nazdár, nazdááár!
(Škoda, že jste se výjimečně nedovolával toho svého "božínka", vážený STK.
Bylo by to stylovější.)

Hezké odpoledne přeji.

stk řekl(a)...

Božínek není můj. Je přece Váš.

R.Švehla řekl(a)...

Pro Vaši informaci, vážený STK:
Pro křesťany (židy, muslimy) je mezi Bohem a "božínkem" URČITÝ rozdíl. Bůh je pro věřící prostě Bůh, a božínek - to je např. kus pomalovaného dřeva, předmět uctívání pohanů.
Víc Vám může sdělit A.S.Pergill, odborník na genocidu Slovanů, prováděnou křesťany, židy a muslimy, odborník na budoucí humánní vylikvidování všech nepřátel vás ateistických Slovanů.

Míru zdar!

Harpyje řekl(a)...

Kanály bych spíše chodila na Vašem místě, Aspergille. Kvůli Vaší trestuhodné ignoranci a intoleranci.
Dějiny křestanství nemají absolutně nic společného s válkami, nýbrž s osobnostmi, které konkrétně praktikovaly to, čemu se říká láska k bližnímu. Jen naprosto namátkou, Vincenc z Pauly, Anežka Přemyslovna, nebo v diskusi zmíněný Maximilian Kolbe, jsou podle Vás zřejmě bezcenná polozvířata, zatímco pro ty, kteří nejsou "nezávislými mysliteli" představují morální vzory.
Tak jako všichni ti neznámí řeholníci a příslušníci kléru, kteří dokázali v bolševických a nacistických žalářích vzdorovat svým věznitelům a navíc dávat duchovní útěchu svým spolutrpitelům.
Ten rudohnědý hnus, který zde hlásáte, je k zblití.

s.t.k. řekl(a)...

Poslední porce pro trolla:

"Božínku" je slovo, které přečasto používal jeden můj známý (gay), až jsem si z toho udělal taky plevelné slůvko - ale jen pro tenhle blog. Takže parafrázování parafrází, jaké tu pěstuje Variabilní s Okovanou už je asi opravdu mimo chápání "nealternativních" a zcela nezajímavé jak pro aktéry, tak i mimo ně. Neirituje, nudí.

Příjemný víkend!

Anonymní řekl(a)...

Vtip týdne:

Dějiny křestanství nemají absolutně nic společného s válkami.

Jakub S. řekl(a)...

Obuvníkovi 12.28: Ale no tak - ! Prosím, moc, příště počítat do deseti či do sta. Tohle jste u mne neměl zapotřebí. Takové mimoběžky.
Jeden z mých aforismů: Pozor - rozhodne-li se čára být vůči jiné mimoběžkou, už nikdy se s ní nesejde!

R.Švehla řekl(a)...

Nějak jste se do toho zamotal, vážený STK.
Možná by bylo lepší, kdybyste psal jak Vám prsty narostly, a nepokoušel se o jakousi "intelektuálštinu". Ony ty cizí termity jsou někdy zrádné, že.

Každopádně Vám vyjadřuji vřelý dík, že jako "plevelné slůvko" nepoužíváte třeba "vole".

Hezké léto přeji.

drak řekl(a)...

Pojedu-li na návštěvu někam do ciziny, tak opravdu pokládám za vhodné, chovat se přiměřeně tiše a nenápadně, prostě tak, abych nebyl místním na obtíž. Opravdu nemusí každý na první pohled či poslech vědět, že jsem Čech, ne proto, že bych se za to styděl, ale proto, že si myslím, že doví-li se to nějakým příjemným a nevtíravým způsobem, bude to pro obě strany mnohem příjemnější a pro naši pověst prospěšnější. To, co zde nebo v jiných městech předvádějí tlupy uřvaných tupounů, které nejde nevidět a hlavně neslyšet a je skutečně jedno, zda pocházejí z Ruska, Německa, Slovenska či odjinud, nedělá dobrou reklamu ani jim samotným, ani zemi odkud přijeli. Jim je to nejspíš fuk.

Jakub S. řekl(a)...

Dík. Na stejné struně, avšak řečeno výstižněji, pregnantněji než bych to svedl já.
Ještě přidat, zvláště kolem půlky 90. let, ty neuvěřitelné mladé Anglány v pražských letních nocích. Velmi důkladná léčba pro idealisty, obdivující ach tak kultivované Brity!

R.Švehla řekl(a)...

Další rána do lebek idealistů, považujících Čechy za vzdělaný národ : Některým českým "vzdělancům" zůstalo dodnes utajeno třídní rozvrstvení anglické společnosti.
Neboli: Kultivovaní mladí Angličané NEJEZDÍ do Západní Asie za levným pivem a děvkami, vybouřit se na stag party.
No nic.

drak řekl(a)...

Jakubovi S.:

No, kdyby nás všechny někdo měl posoudit kupříkladu podle hordy fotbalových fanoušků, asi by nedošel k lichotivému závěru. Stejné je to s těmi Brity, nelze usuzovat o všech Britech jen podle band uřvaných tupounů, které jako by sem jely snad jen proto, aby své zemi a svým spoluobčanům udělaly co největší ostudu. Můžeme jen spílat převážně nečinné policii, že je nechá řádit, v jiných zemích by jim to tak snadno neprošlo.

A.S. Pergill řekl(a)...

Harpyje,
můžeme se maximálně dohadovat nad tím, kolik pozitivního by vámi jmenovaní udělali, kdyby nebyli zatíženi zločinnou a i jinak silně omezující ideologií. Druhá věc je, že zprávy o nich jsou vesměs silně poznamenány křesťanskou cenzurou, takže realita mohla být zcela jiná. Konec konců, není to tak dávno, co se provalily opravdu velice ošklivé věci na tzv. Matku Terezu, nobelistku a výkladní skříň křesťanství. Faktem je, že o pár desítek let dřív by nebyla sebemenší šance na to, aby se tyhle věci dostaly na veřejnost. Také jen díky náboženskému ochladnutí společnosti se začaly provalovat sexuální aféry kněží, jejichž rozsah je doslova příšerný. To jsou statisíce zabitých nebo zmrzačených dětí, jen v Evropě a jen po WW2. Křesťanské aktivity vůči evropské populaci snad i snesou srovnání s holokaustem. A i konverze řady křesťanských fanatiků k islámu je věc, která evropany ohrožuje.

Anonymní řekl(a)...

Vtip roku:
"Křesťanské aktivity vůči evropské populaci snesou srovnání s holokaustem."
To je, řečeno zprostředka svobodně-demokraticky-potratové civilizace smrti skutečně, ale skutečně k pos...mání.

Karel Adler řekl(a)...

Semizdá, že diskuze jaksi uhnula směrem od toho, je-li nám ještě dovoleno dovolávati se českého vlastenectví (kdybych bral za etalon "Rudého Dannyho" - Daniela Kohn-Banditu, tak nejspíš ne) nebo jestli místo nakopnutí KleinHitlera (Berndt Posselt) tam, kde záda ztrácí své slušné jméno, tomu pazgřivci vyhovět. Jsem krvežízniv zvědavostí, jak se k tomu postaví nástupce Václava Klause na Hradčanech. Ono v případě, že by např. nároky na odškodnění vyhnaných českých Němců posuzoval nějaký EUnuchy vedený soud, tak by to odškodnění museli zaplatit čeští daňoví poplatníci, kteří toho mají k poplacení už tak tři a půl habaděje. Jak známo, o peníze jde vždy až v první řadě...

R.Švehla řekl(a)...

Já bych se toho nebál, soudruhu a soukmenovče Adlere.
Čecháčkové se již poučili o pravé povaze kapitalismu a demokracie, nových Čechů v Česku moc nepřibylo, ti staří raději setrvávají v emigraci.
Takže vaším prezidentem se ZCELA JISTĚ nestane Němec a bohatec Schwarzenberg, ani černoprdelník Halík, ani jiný pravdoláskař-zrádce Čecháčků.
Navíc, vzhledem k brzkému vítězství vašich pokrokových stran, svůj majetek nedostanou ani genocidní a loupeživí katolíci; natožpak Němci nebo čeští buržujové typu Bati a jiných podobných.
Prostě: Pokud se vám podaří odrazit naši agresi (vypukne bezprostředně po vašem vystoupení z EU a NATO), tak vás čeká radostná budoucnost, budoucnost ve Velkoslávii, vlasti všeho pokrokového Slovanstva.

Čest a Nazdar!

Schumacher řekl(a)...

"Vole" vyšlo z módy. Nahradilo ho "voe" případně "v@e", ale také "@uoe" (@ - nenašel jsme zástupný znak pro neurčitou samohlásku). Výslovnost hrdelní pokud možno krkava až blicí.

informace řekl(a)...

GIORNALISMO, ETICA E MULTICULTURALISMO LA COMUNICAZIONE NELL’ EUROPA DEI POPOLI E DELLE FEDI

Il Centro di informazione Europe Direct dell’Università degli Studi di Siena ha collaborato alla realizzazione del convegno in quanto rete di informazione dell’Unione europea sul territorio, avente l’obiettivo di avvicinare sempre più i cittadini ai temi europei. Pertanto l’aspetto della comunicazione e del lavoro del giornalista nell’ambito dell’Europa diviene fondamentale per far accrescere l’interesse dei cittadini per l’UE.
Il concorso rivolto agli studenti ha costituito una ragione in più per investire nell’iniziativa, affinché l’informazione e la comunicazione sull’Europa sviluppi anche tra i giovani una coscienza europea.
http://www.europe-direct.net/item/149/5276/

Už jste to konečně pochopili? Ne náboženský fanatismus, ne nacionalismus, ne třídní marxismus, ale MULTIKULTURALISMUS !
To je nová ideologie lidských zítřků.

Pavel Šimurda řekl(a)...

Ať žije pan prezident Václav Klaus a jeho paní Lívie!!!

informace řekl(a)...

A Definition of Civilization
What is a civilization? Is it a human community - a society - located in a particular place and time with continuity of government and social order; or is it a more abstract cultural configuration that describes the state of society at particular times?

What are the Five Civilizations?
The theory of civilizations extends this distinction to societies as they acquire other communication technologies. And so, the first civilization (Civilization I) would be a society that employs writing in its most primitive, ideographic form. The second civilization (Civilization II) would describe a society where written language advances to an alphabetic script. The third civilization (Civilization III) would describe a society where printed literature replaces handwritten manuscripts. The fourth civilization (Civilization IV) would be a society where the media of electric or electronic communication have added a culture to that based upon printed literature, or, some would say, have replaced it. The fifth civilization (Civilization V), now on the horizon, would be a culture created by the computer, as in the Internet or in future forms of computer-based communication.
http://www.worldhistorysite.com/iscscivilization.html

Some Dates in the History of Cultural Technologies
c. 33rd century B.C. Sumerians invent writing from commercial inscriptions.
.
.
.
2005 Youtube is launched; sold to Google a year later for $1.65 billion.
http://www.worldhistorysite.com/culttech.html

Ve kterém stadiu pěti civilizací se nacházíte Vy, pane Janyško?

Jakub S. řekl(a)...

Nejde jenom o výslovnost té neurčité samohlásky, ostatně (aspoň tady) je to většinou +- normální o), ale především o intonaci té pozoruhodné půldruhé slabiky. Pozoruhodný linguisticko - sociologicko - psychologický jev!

Schumacher řekl(a)...

Jakube, nepochybně zajímavé. V té souvislosti je zajímavé i pozorovat korespondující držení těla a dopředný slon krku a hlavy od osy páteře, chůzi a jiné tělesné projevy.

Jakub S. řekl(a)...

Zajisté! je to Gesamtkunstwerk, komplexní autoinstalace, vlastní prezentace dnešních pubošů/adolescentů.

s.t.k. řekl(a)...

Prosím pěkně - to už není hospůdka, že? Napadá mě pouze slovo "panoptikum".
Takže zase někdy na shledanou...

drak řekl(a)...

Schumacherovi a Jakubovi S.:

Někdy je na místě určitá skromnost, jeden nemusí mít úplně všechno. Tak jak mi rostly děti poznal jsem poměrně dost rozličných adolescentů v rozličných variantách a stádiích vývoje. Musím říci, že se mezi nimi sem tam našly bytosti naprosto úžasné a zajímavé, většinou to bylo +/- snesitelné, dost často ne a navíc to bylo i dost nezajímavé, no a občas se tam vyskytlo i něco vyloženě odpudivého. No a tam pak přijde ke slovu ta skromnost, jeden nemusí mít úplně všechno a stýkat se úplně s každým, jsou věci, kterým je dobré se vyhnout.

drak řekl(a)...

STK:

Vzpomeňte si na Einsteinovu obecnou teorii relativity. Hovoří se tam o tom, že tělesa spoluvytváří prostor kolem sebe.

Když kus kyberprostoru, který obvykle zaujmete Vašimi příspěvky, necháte ležet ladem, může to někdo toho (zne)užít někdo jiný a případně ten volný prostor zaplevelit.

s.t.k. řekl(a)...

Pro Draka:

Relativistický prostor je ale nekonečný (tedy i kyberprostor) a tedy nelze nic ničím vytěsnit. Čas asi nekonečný není - před velkým třeskem čas pravděpodobně neexistoval.

A dvě ryze praktické věci:
- S věrnými kopiemi některých "invidualit" přítomných ve zdejším panoptiku se reálně setkávám při práci a na udržení jisté "sebeobranné svěžešti" mi tento styk bohatě stačí.
- Pokud tu nic nepíšu, naši dva(?) hlavní narcisové se do mě nestrefují a je tu přece jenom o něco menší svinčík. Navíc - k jejich názorům už delší dobu nemám sebemenší chuť cokoliv dodávat. Ztráta času.
Žijte si tu blaze, tu a tam zvenku okénkem nahlédnu...

drak řekl(a)...

STK:

Od provozovatele blogu by bylo milé a pozorné, kdyby na prohlížení příspěvků naprogramoval (odněkud opsal) filtr, kde by šlo jednoduše zakliknout, že chci kupříkladu číst všechny příspěvky s výjimkou 2 nicků, které reálně vzato stejně zásadně přeskakuji, ignoruji a nečtu, protože se nechci zbytečně ani rozčilovat ani zblbnout a bylo by jak se říká vymalováno? Co Vy na to?

STK řekl(a)...

Zažil jsem to na jiném blogu, ale pokud jsou nicky anonymní, můžou si je přispěvatelé měnit (třeba nepatrně - přidá tečku nebo mezeru) a ty přes filtr pak projdou a "svrbí" dál. Jediné řešení je přístup pouze pro přihlášené (nemusí vlastně kromě mailu nic uvádět, dostanou na mail jedinečné přístupové heslo - platné jen k uvedenému (přihlášenému) nicku. Pak lze zvolit (I) IGNORE. Lidé bez přihlášení mívají různá omezení (délka příspěvku, počet příspěvků za 24 hod. nebo zpoždění vyvěšení).
Ale Šaman si to tu řídí po svém a já mu do toho nehodlám sebeméně kecat.
Až to tu bude neúnosné pro více lidí, domluvíme se a založíme blog, takovou "zadní místnost" hospůdky a tam to bude muset být před trolly nějak zabezpečené. Tedy ne hospoda, ale klub.
Uvidíme, jak se bude atmosféra vyvíjet tady: než se přes stále opakovaný balast dostanu k něčí myšlence, často často se opravdu znechutím.
Pobyt zde bych zase rád považoval za zajímavý a zábavný jako kdysi - nikoliv nudný a otravný.

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

Než zakládat další blog, spíš bych doporučoval mail-list na Yahoo Groups nebo Google Groups. To se dá docela dobře ochránit proti spamu i trolům a navíc si pak každý ještě může podle vlastního vkusu zablokovat v maileru čtení příspěvků od osob, od nichž neočekává nic hodnotného.
(Ostatně pokud by někdo chtěl diskutovat politické otázky, zejména typu "navrhoval bych změnit zákony tak a tak..." nebo "kdybych kandidoval, tak by můj volební program byl takovýto...", tak je k dispozici mail-list PoDeS, zatím zcela pustý.)

drak řekl(a)...

STK:

Relativistický prostor možná nekonečný je, nebo rozhodně se to tak může jevit. Na druhé straně kyberprostor rozhodně nekonečně veliký není, je dán velikostí jemu přístupné operační paměti a diskového prostoru, na který dosáhne, nic víc se do něj nevejde. Možná, že zatím roste, ale ani to nemusí trvat věčně.

Dobře napsaný regulární výraz by měl takovéhle laciné triky s tečkováním a dalšími drobnými změnami nicků poměrně rychle eliminovat.

ZŽ:

Kandidovat, či jinak se výrazně politicky angažovat, opravdu nechci. Od 12-13 let něco takového důsledně odmítám a vydrželo mi to dodnes. Mail-listy znám, ale myslím, že jsou vhodnější na něco jiného.

informace řekl(a)...

Jednomu se nepřestávám divit, STK.
Že právě Vy, co jste tu tak horlivě hájil princip absolutní, neomezené svobody projevu mínění, se tu teď dovoláváte nějakým cenzurních preventivních opatření vůči některým diskutujícím. Tvrdil jste, že hlasatelé různých, pro většinu nepřijatelných myšlenek se znemožní sami, když je vysloví na veřejnosti.
To zřejmě v teorii, ale v praxi?
Navrhovala bych:
Co kdybychom posílali příspěvky do diskuze nejdřív Šamanovi, aby rozhodl, zda ho uveřejní nebo ne? Což by byl dost autoritářský postup.
Anebo aby uveřejňoval příspěvky provizorně, tak aby se k nim vyjádřili ostatní diskutující, zda jsou zveřejnitelné - jinými slovy jestli se jim zamlouvají a až po odhlasování příspěvky zveřejnil definitivně. Což by byla jakási demokratická cenzura.
Anebo aby blog zavřel docela bez Ignore nebo Confirm nebo takových různých cavyků?

s.t.k. řekl(a)...

Velevážená Informace,
jednak jsem diskutoval pouze s Drakem, jednak jste, zdá se, naprosto nic nepochopila.
Nikoho tu neomezuji, nikomu nic nenařizuji nebo nenavrhuji. Ničí názory nehodlám jakkoliv potlačovat. To už jste si mohla za ta léta všimnout. Mohu s nimi nesouhlasit, ale to je tak asi všechno.
Prostě už mě tady někteří avataři značně otravují - ne svými názory, ty znám, jsou fixní, ale svým stylem - též (bohužel) víceméně fixním. Proto sám, bez toho že bych komukoliv cokoliv vyčítal, tiše zmizím. Ani si toho nevšimnete. Na jak dlouho - to se uvidí - a je to zcela moje věc. Ovšem to, co tu denně čtu mi nápadně připomíná situaci v našem Ústavu. Narcisové, pokrytci a nadutci ani tam, stejně jako tady zdaleka netvoří početní většinu, ale vytváří většinu problémů. Tady si opravdu nechci připadat jako v práci nebo v panoptiku "zvláštních osobností". Hospůdka pro mě byla zábavou, setkáním s chytrými lidmi, přáteli. Že už to tak není je moje záležitost ne Vaše nebo kohokoliv jiného.
A mimochodem: šéfem je tu pan Jan Kovanic. Je to jeho blog. On určí, co bude. Ne Vy, Drak nebo já.
===
Takže Vaše ironie, Informace, je nesmyslná, protože je naprosto "mimo mísu". Račte prominout.
Dobrou noc.

informace řekl(a)...

STK,
prosím tisíckrát o prominutí, že jsem se tak nevhodně vmísila do soukromé diskuze. Měla jsem za to, zřejmě pomýleně, že diskuze na blogu je veřejná, totiž otevřená pro všechny.
Samozřejmě, když Vám nevyhovuje návrh na autoritářské provádění neomezené svobody diskuse nebo zase lidově referendární postup hlasování o zveřejnitelnosti příspěvků, nevím, jaká jiná možnost zbývá.