úterý 1. května 2012

Oficiální postoj levice


"Svoboda leží na chodníku pod lampou, na které visí kapitalista."

Už kvetou šeříky, teploty dosahují tropických teplot. Lid dělný i flákačský si udělal prodloužený víkend v lesích, luzích, na chalupách a zahrádkách. Zůstalo však dosti lidí ve městech, z nichž někteří slavili i Svátek práce. Slavili, družili se, houfovali, přecházeli, projevovali se. Některé ty projevy byly dosti kuriózní a nebylo vždy patrno, z lůna jaké strany vyšel politik, který je pronáší.

"Svoboda leží na chodníku pod lampou, na které visí kapitalista." Pravil anarchistický řečník na Střeláku několika desítkám až stovce přítomných.

"Za sociální jistoty – Proti reformám!" Toto heslo bylo vybráno jako logická reakce na vládní snahu o destabilizaci společnosti pomocí asociálních reforem, které mají negativní dopad na drtivou většinu lidí v naší zemi. Kdo tuto demošku pořádá? Dělnická strana sociální spravedlnosti. Přišlo sto až dvě stě lidí.

Média jsou pak zahlcena trapnými šarvátkami na Můstku mezi kryptoneonacisty a anarchokomunisty. Věnujme se důležitějším projevům.

"My podpoříme demonstrace a stávky, které budou směřovat k tomu, aby se v naší zemi zlepšila ekonomická i sociální situace. Ale v případě, že by demonstrace nepomohly, v případě, že by stávky nepomohly, že by tato vláda i nadále tam tvrdošíjně setrvávala navzdory všemu, navzdory vší kritice občanů, pak se domníváme, že jedinou možností bude, abychom z těch říjnových voleb do krajů a do senátu udělali vlastně takové celonárodní hlasování o důvěře či nedůvěře Nečasově vládě. Chci vám slíbit, že učiníme vše pro to, abychom ochránili zájmy většiny občanů a urychlili nové volby." Pravil po desáté ráno k národu z Vyškova v přímém televizním přenosu na ČT 24 vůdce opozice Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD. Web strany o tom informuje v příspěvku Podporujeme protivládní demonstrace! (přičemž v adrese odkazu je upřesněno na "podporujeme-vsechny-protesty-ktere-povedou-k-padu-vlady").

"KSČM podpoří všechny formy protestů občanů, včetně generální stávky." Slibovala komunistická poslankyně Marta Semelová zhruba ve stejné době na Křižíkově fontáně k několika (dvěma) tisícovkám přítomných. Dopolední komunisty vystřídali odpolední sociální demokraté. Někteří účastníci patrně zůstali na místě.

Jana Vaňhová, Marie Benešová a Vojta Falmer Filip
Stejně jako v Chomutově, kde po setkání komunistů následovala besídka ČSSD. Poprvé od roku 1989 na ní vystoupil s krátkou zdravicí předseda KSČM a kamarád "Vojta" Filip, který svůj proslov začal "Vážení přátelé" a skončil "Čest práci", přičemž si pochvaloval plodnou spolupráci ve Sněmovně s přítomnými poslaneckými kolegy…  Na akci, bok po boku Filipovi, stály místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová a ústecká hejtmanka Jana Vaňhová. Bohuslav Sobotka se později vyjádřil, že on by Filipa nepozval.

"Rozhodně to nevyjadřuje žádný oficiální postoj ČSSD, s vedením nikdo tuto věc nekonzultoval," hájil se první místopředseda strany Michal Hašek. Kdo bude na akci je věcí tamních organizátorů.




A jaký je oficiální postoj ČSSD? "Podporujeme všechny protesty, které povedou k pádu vlády."

A jaký je oficiální postoj KSČM? "Podpoříme všechny formy protestů občanů, včetně generální stávky."

A neoficiální postoj levice? Ten zřejmě vyjádřil onen prvně citovaný nejmenovaný anarchista…

(Obrázky sejmuty z videa na YouTube, které je umístěno na oficiálním webu KSČM, a je nazváno "Průlom!".)

139 komentářů:

Schumacher řekl(a)...

Zpráva z Petřína. První máj se vydařil. Cestou na vršek si opálil glocnu pořídil nějaké obligátní fotky, obligátně konstatoval, že do National geografic to není, potěšil se vystoupením Staroměstkého dixilendu na promo akci aktuální nejsilnější vládní státostrany. I v tom pařáku hráli s nasazením. Koupil cédéčko, zvukaře doporučuji zastřelit. Kromě toho, že autentický zvuk je v háji, nevím jak to dokázal, asi původně pracoval jako zvěrokleštič. Hejbat s korekcema během nahrávky nebo masteringu je zločin a to samé useknutí hned po poslední notě bez okamžíčku dozvuku, nebo nepřirozená stahovačka. Hlavně, že DDD. Pracky urazit, dřív by to natočili v přirozené akustice na dva mikrofony plus vokál. No, dá se to poslouchat, ale s katarem by se nemělo zpíva a na živo to mělo větší šťávu. Tyhle studiovky...Mezi tím vystoupení primátora Svobody, vybraných senátorů včetně Töpfera. Nemastné neslané s otřepanými kecy o líbání pod rozketlou třešní. Prej kvete krátce tak abychom si to užili. No, jenže pak odkvete, nasadí a zbytek jsou ty Holešovice s Jakešem. To nebylo právě trefné přání. Humorné bylo pozvání na "dotovanou" krmi - klobásu a pivo u "stranického stánku". Pivo čtyři deci za dvacku, buřt za deset. S dvacetimetrovými frontami "pravicových" příznivců jak za Husáka na banány. Tomu říkám pravicová politika v praxi. Byla žízeň, vystál frontu, napojil sebe a manželku. Nakrmili se namazanými chlaby z domova. Že to není pravicové? To je velmi pravicové. Protestantsky spořivé. Doporučuju. Když manželka vyslechla šechny ty projevy, pravila, že je to katastrofa, že takhle se to nemůže dělat a vydala se hledat Svobodu, který mezi tím odfrčel tak nadostal kázání ala Thacherová.

Kopretina řekl(a)...

Mezi socany a komunisty je rozdíl pouze v názvu, levičák jako levičák. Komunisti a socani hlasují ve shodě, být socanem je to samé, jako být komunistou. Uffffff

emisní kontrola řekl(a)...

kytce.....a platí to již po celém světě!!.....a to je prů.....!
čest v švest!!

Schumacher řekl(a)...

A je jasno...I kdybych si prsty na klávesnici obrousil, marno je vysvětlovat, že každý společenský jev má konkrétní kauzální příčiny, že dobro a zlo je nutno konkrétně pojmenovat a vyjmenovat, když se nelíbí tohle, navrhnout onohle. Jestliže nějaký politický program nabývá na oblibě, je nutno hledat konkrétní příčiny. Jestliže jednomu pekaři přibývají zákazníci na úkor druhého, marno hartusit o jeho darebáctví, používat nekalokonkrenční praktiky a domáhat se zavření jeho krámu. Nutno nabízet lepší zboží. Co máte na skladě kromě mafiánských kmotrů, prázdných řečí, dotovaných buřtů a piva a dvacetimetrových front? Muzika nebyla špatná, ale to bylo všechno. Na politický program, který by zaujal, dost málo. Nebo v podstatě nic. Abyste ve vyšších polohách našli ještě nějakou dokvétající třešni a stačili se pod ní políbit než nasadí na červené třešně....

Schumacher řekl(a)...

....demonstrace a stávky, které budou směřovat k tomu, aby se v naší zemi zlepšila ekonomická i sociální situace... Abych byl objektivní, Sobotka je vůl bez ohledu jestli to má ze sebe nebo jako stranický program.

Větší vlastenec řekl(a)...

No fuj ! Tady je ale SMRAD.
Tak rychle do práce, ať jsem odsud pryč.
Dostal jsem přímý rozkaz k reakci na mimořádně hloupý výkřik vámi vysoce oblíbené Lízy Lukešové. Rozkazy plním :

Pokud platí výrok "Mezi socany a komunisty je rozdíl pouze v názvu", platí též "Mezi obhájci kapitalismu a fašisty je rozdíl pouze v názvu".


Schizofrenici Doupatoví - na jednu stranu hájíte do roztrhání těla (náš) národní socialismus, na druhou byste nejraději s ABB humánně vylikvidovali levičáky (nejlépe levicově orientované děti, že; představují sice menší terč, zato se neumějí bránit).

Pokud dostanu ještě jednou rozkaz vrátit se do této nevětrané nory plné pomatenců, nesplním jej. Raději vystoupím ze Strany.

Jdu se vyzvracet.

Kopretina řekl(a)...

Tak vy jste dostal rozkaz Švehlo a od koho? Od vašeho nevábného druhého já? Jak vidím, schizofrenie na postupu. Švehlo, říkal jste, že odcházíte z Doupěte, tak co tak na jednou...

Kopretina řekl(a)...

Ano, Švehlo, uděláte nejlépe, když se půjdete vyzvracet, nic jiného totiž neumíte, máte zřejmě pozvracený monitor...

Kopretina řekl(a)...

Jinak na schizofrenii se podává zyprexa, nejúčinnější lék...
http://cs.wikipedia.org/wiki/Schizofrenie
Na předpis dostupný v každé lékárně...
http://www.lekarna.cz/zyprexa-5mg-28x5mg-potahovane-tablety/
Zabrání totálnímu rozpadu osobnosti, velká naděje pro schizofreniky, jistě, nic není dokonalé, jsou zde určitá rizika, že Zyprexa nezabere, ale většinou zabírá rychle...

Harpyje řekl(a)...

Místo spílání Většímu vlastenci se, Kopretino, raději zamyslete nad tou pitomostí, kterou jste napsala, a kterou Vlastenec právem kritizoval.
Vaše nestydaté tvrzení, že "mezi socany a komunisty je rozdíl pouze v názvu ... být socanem je to samé, jako být komunistou" není nic jiného než iracionální, emocionální výkřik.
Pokud jsou v Česku mezi sociálními demokraty samé nuly a bývalí bolševici, tak to není vinou sociální demokracie jako takové, nýbrž těch konkrétních figurek.
ČR není, žel, doposud žádná standartní demokracie, a poměry v Česku nelze pokládat za měřítko. Pokud tak činíte, tak to svědčí o Vašem omezeném rozhledu.
Sociální demokracie není žádná totalitní ideologie jako komunismus, je to legitimní demokratická část politického spektra. Alespoň v zemích na západ a jih od bývalé železné opony.

Karel Adler řekl(a)...

Pro Harpyi:

Ona to Kopretina napsala nepřesně, přesnější je, že socani jsou infikováni stejným mozek (a pochopitelně rozum) ničícím patogenem, jako komunisté, jen choroba u nich probíhá pomaleji a s (obvykle o něco) méně dramatickými projevy.
Jinak se dá směle říct, že jde o myšlenkově-filozofický aparát vytvořený k tomu, aby loupežníkům jejich loupeživá činnost nepřišla nemorální, jako jakési "antidotum" proti vlastnímu svědomí a konec konců i příkázáním Nepokradeš a Nezabiješ...
Ze sociálních "demokratů" se jakousi "mutací" vyvinuli konec konců i nacisté a fašisté, nejen bolševičtí komunisté.

Schumacher řekl(a)...

My monarchisti si o "demokracii" nemyslíme nic jiného.
Demokrati jsou infikováni stejným mozek (a pochopitelně rozum) ničícím patogenem, jako sicialisté, jen choroba u nich probíhá pomaleji a s (obvykle o něco) méně dramatickými projevy.
Poddaní si prý mají vládnout. Jen se podívejte kolem co se z toho vyvinulo.

Karel Adler řekl(a)...

No, tak tedy vtip pro obuvníka:

Na vládnutí krále z Boží milosti je nevhodné to, že jde začasté spíše o krále z Božího dopuštění...

Ten výrok v Černých Baronech, připisovaný hraběti Šternberkovi je téměř jistě nepravdivý, ale vcelku hezký - "Buržoazie je naším společným nepřítelem" (Ve smyslu šlechty i bolševiků.) a je pozoruhodné, že několik ruských šlechticů se bolševiky také stalo. Jako asi nejzrůdnější případ bych uvedl Džeržinského, zakladatele Čeky (Čerezvyčajnaja kamisija Mimořádná komise), pozdějšího NKVD (Narodnyj Kamisarijat Vnutrjennych Děl - Lidový komisariát vnitřních věcí - tedy značnou část agendy měl v zahraničí, ale to byla podle sovětské představy jen dočasná záležitost) a ještě pozdějšího KGB (Komitět Gosudarstvěnnoj Bezopasnosti - Komise Státní Bezpečnosti) a dnešní FSB (Feděralnaja Služba Bezopasnosti), s tím, že při změnách názvu zpravidla zaklepalo bačkorami pár nejvýše postavných špionů, zatímco ti podřízení dostali nové řídící agenty a někdy i nové úkoly. Ale začal s tím neblaze proslulý šlechtic (polsko-ruský) Dzeržinský. Zřejmě něco "urozené" nutí myslet si, že jsou něco lepšího, když znají své prapředky o čtyři nebo pět století pozpátku. Vzhledem k pravidlu "Mater semper certa, pater incertus" se na v kronikách psanou historii taky nedá spolehnout na 100 %. :-)

Šaman řekl(a)...

Milá Harpyje, ano, sociální demokracie a komunisté jsou různé strany, obvykle. Ale zatímco se ve všech postkomunistických zemí (včetně Slovenska) komunisté přiklonili k sociáldemokratismu, u nás, bohužel, máme dvě komunistické strany: Tu starokomunistickou, a pak současnou reálnou ČSSD. Poslední český domácí autentický sociální demokrat se jmenoval Rudolf Battěk… A ještě - ČSSD je přímo, ideově a personálně, probojena s (post)bolševickými idbory, které u nás sdružují sotva 10 % zaměstnanců a přitom tvrdí, že hovoří za "většinu národa"!!!

Ale ano, Schumachere, už jsem to napsal párkrát: Pokud budeme budovat kapitalismus 19. století, přijde k nám komunismus 19. století!

informace řekl(a)...

To máte jedno, Šamane,
z kterého století ten komunizmus je. Opakují pořád stejnou mantru. Na webu mají své svaté písmo a odříkávají stejné modlitby ke svým starým svatým (oni tedy po ideologické stránce nepostoupili ani o milimetr) a zpívají stejné chorály.

informace řekl(a)...

Páni, to je novina! VV hrozí, že vystoupí ze strany! A ze které, jestli se mohu zeptat?

Schumacher řekl(a)...

Znám, Karle. O aristokratickém původu Dzeržinského jsem nevěděl. Že by když je nemůžeme porazit, je bezpečnější přidatse k nim? No, nebyl jediný, byli i staří generálové. Čeka nebyla primárně zřízena jako politický revoluční orgán ale pro boj proti bantitům, který bylo mnoho a proti organizovanému zločinu. postupně byla zpolitizována. Za připomínku stojí tři Dzeržinského obecně platné zásady: "Chladná hlava, horoucí srdce, a hlavně čisté ruce." Zvláště to poslední je velmi, velmi aktuální.

Schumacher řekl(a)...

Informace, ze které? Ze všech!
:-)))

Kopretina řekl(a)...

Harpyje, v českých zemích to tak bohužel je, KSČM stalinistická strana a ČSSD mírnější umírněnější komunistická strana. Říkáte, že mezi socany a komunisty je rozdíl, možná, že je, umírněná levice je jistě jiná, než-li ultralevice, ale v jednom jediném se přece jen shodnou a víte v čem? V antisemitismu. Sociální demokraté prosazují propalestinskou politiku. Například německý ministr zahraničí se pohádal s německou kancléřkou, chtěl posunout německou politiku k propalestinské linii. Francouzský sociální demokrat Hollande chce zdanit bohaté na 75%, jinými slovy, závist, závist a zase závist. Velká část evropských socialistů jsou na straně Palestinců, to je smutné. Německý socan Schroeder se bratříčkoval s ruským baťuškou Putinem. Italský socan Prodi (to jistě bude vědět informace) je rovněž velmi protiizraelský. S antiizraelitismem se nikdy neztotožním, nikdy...

Kopretina řekl(a)...

"...Druhým důvodem je takzvaná nová evropská levice, která přinesla do Evropy změnu nálady. Ta vidí v Izraeli koloniální, uzurpátorskou velmoc, která utlačuje Palestince. Do šestidenní války v roce 1967 tomu bylo naopak. Tehdy byl průměrný evropský příznivec levice proizraelský. Dnes je průměrný evropský levičák antiizraelský. Rozdíly mezi evropskými státy také ovlivňuje nedávná historie. Třeba Německo se na tuto otázku bude vždy dívat jinak než ostatní země. Nové země EU jsou často spíše proizraelské, protože za vlády komunismu musely být
protiizraelské. Nizozemsko se na věc dívá jinak než sousední Belgie, a tak bychom mohli pokračovat..."
http://www.revuepolitika.cz/clanky/1584/na-izrael-kaslou
S antisionismem/antisemitismem/antiizraelitismem socialistů se ztotožnit nemůžu a ani nechci...
Ke kořenům jedné nevraživosti
http://neviditelnypes.lidovky.cz/svet-ke-korenum-jedne-nevrazivosti-d6k-/p_zahranici.asp?c=A120227_212932_p_zahranici_wag

Schumacher řekl(a)...

Tak, Šamane. Jenže leckteří se domnívají, že proti "komunismu" je nejlepší bojovat právě usilovným budováním kapitalismu devatenáctého století. A že žádoucím opakem kolektivismu je individualismus. Jenže funkční a stabilní uspořádání lidské společnosti se nenachází v krajních polohách. Společní práce při které lidé kooperují vytváří užitečné společenské vztahy. Práce stmeluje. Vztah ke statku vytvořenému bezprostřední společnou prací je bližší než koupenému za společné peníze. Tak i vztah mezi lidmi. Vztahy v lovecké tlupě byly velmi těsné, záležely na tom životy všech členů a přežití celé tlupy. Stejné je to v bojové jednotce a podobně. Společně postavit dům stmelí víc než "si ho nechat postavit". Tak to bylo i všude kde lidé společně něco vytvořili se společným emočním prožitkem. Třeba v akci Z. Běda vandalovi. Kde se starali a dosud i starají o "veřejnou" zeleň. O záhon růží "nepatřící nikomu". Pro společenství je to prospěšné a užitečnější než když to za peníze zajišťuje správcovská firma. Tak jako lovecká tlupa by nefungovala outsourcingem. A zvlášť v rodině.
Jsou malé obce, kde mají "komunistickéoho" starostu a nemají s tím problém. A volit ho budou zase. Řeší tam praktické problémy, jeden druhému vidí do talíře a planému ideologizování nehoví. A nemají rádi mudrlanty, rozesírače z centra, jejichž jedinou kvalifikací je "antikomunismus". V místním měřítku nemají problém.

informace řekl(a)...

No, alespoň ušetří. Představte si jen těch členských příspěvků.

STK řekl(a)...

Pro Schumachera:
Ano, ano. ano. Obyčejná, zažitá životní zkušenost. Jistě, nejde o to, jestli je starosta komunista (t.j. jestli je organizovaný v KSČM) nebo ne, jde o to, jestli je to slušný člověk. Pak ani nevadí jeho příslušnost a navíc může takový starosta klidně chodit v neděli dopoledne do kostela a odpoledne sedět v hospodě s farářem. No a co?!
Je to tak, jak praví Švec: společná práce, společné zájmy, společný majetek stmeluje. Jenže opravdu to emočně funguje přesně tak, jako v pravěku. Čím je tlupa větší, tím snadněji se štěpí na zájmové skupinky (lovci jelenů / lovci vlků např.) a nějaká "společná věc" táhne méně. Proto funguje rodina, méně vesnice, ještě méně kraj, republika už jen se značnými "antagonistickými rozpory" a EU ještě hůř. Příliš mnoho chtění, která se téměř nikdy neprotnou a často jdou proti sobě.
===
Někdy přemýšlím o tom, kdo má skutečnou moc v dnešním světě. Tedy největší vliv na dění v něm. Když jako nepravděpodobné varianty zavrhnu "demokraticky zvolené vlády", "ilumináty" nebo "žido-zednáře", opravdu to vypadá na ten "nadnárodní kapitál". Tedy hezky česky: PRACHY.
Zdá se, že nyní tak preferovaná a oslavovaná lidovláda je jenom kulisa pro něco, někoho jiného.
Volby: Není celkem koho volit, všichni mají nějaký ten "ztužený pokrmový tuk" na hlavě. Spasitelé nejsou a když se někdo s takovými rysy objeví, je vzápětí "protivníkem" (?) odhalen jako zloděj, obšourník nebo ještě něco horšího. Všimněte si, že vždy až těsně před volbami, nikdy ne předem. To aby neměl čas prokázat svou nevinu. I když - prokázat. Pomluva se na člověka přilepí a i když se dokážete očistit, pořád nějaké reziduum zůstává. Takže stejně většina "lidu" volí ty tváře, které jim momentálně něco slíbí a naprosto neuvažuje o tom, zda jsou to sliby byť jen částečně splnitelné.
Jsou jako malé děti, jako ovce. A mají své pasáky (a pasačky) s plnou hubou nastudované teoretické demokracie.

drak řekl(a)...

Kdybychom v celé Evropě byli jediní, kdo má v zemi dvě bolševické strany, jednu starobolševickou a jednu mírně překabátěnou novobolševickou, tak bych to za hrozivé nepovažoval. Nicméně za situace, kdy levice v západoevropských zemích si začíná nápadně dobře rozumět s ruskými usurpátory, kdy se staví proti jediné slušné zemi na blízkém a středním středním východě, Izraeli a kdy nám tady v době ekonomických krizí spolu se zelenými zmetky a solárními korsáry plným proudem pouštějí žilou a ještě způsobují, že je problematické zastavit rostoucí zadlužení a tedy že na zotavení ekonomiky dlouho nebude ani pomyšlení, tak to už za hrozivé považuji. Rétorika z Bruselu, rétorika zelených melounů, našich i západoevropských bolševiků začíná znít nějak podivně stejně a příbuzně, jde z toho hrůza.

S někým, jako byl Battěk, nebo popravená Milada Horáková bych se nebál mít něco společného, zato z těch dnešních Hašků, Sobotků a jiných šašků, směšných a příšerných zároveň, je mi dost ouzko. Myslím, že to, co se pohybuje na dnešní politické scéně v západní Evropě i u nás, už s předválečnou sociální demokracií nemá nic společného, leda ten název. Při pohledu na naši i západoevropskou politickou scénu mě napadají jenom tři slova: zoufalá personální nouze.

Kopretina řekl(a)...

Bohužel mnoho profesorů na univerzitách v USA, Kanadě a v Evropě jsou také velmi levicového zaměření, mají ve svých učebnách portréty Lenina, Marxe a Trockého, to jsem si nevymyslela, o tom napsal hodně článků Ota Ulč, profesor, který v USA žije a zná své kolegy, 9 z 10 profesorů jsou levičáci. A nepoučili se. Člověk by řekl, že po kruté výpravě zemí Varšavské smlouvy ze srpna 1968 se levicoví profesoři poučí, ale kdeže, zůstali stejně zatvrzelí. Opět opakuji, nevymyslela jsem si to. A v Respektu, středovém časopise přiznali,že je mnoho akademiků levičáků a že antisemitismus, protižidovské útoky proti Židům v Evropě jsou zapřičiněny vypjatým propalestinianismem (propalestinským cítěním). Nikdy nikdy nepochopím, jak někdo může být na straně palestinských Arabů, holt nenávist socialistů dosahuje astronomických výšin, Izrael čelí zuřivým invektivám ze strany levice, marxistů, leninistů, trockistů (Stalin přecejen není "in"). Šikanovat jedinou, demokratickou a slušnou zemi,je hrozné, zemi, která je majákem, světlem a oázou Blízkého východu. "Taková zuřivá a nesmiřitelná nenávist se v pekle rodí" (to nejsou má slova!, použil je ve své knize Máme ruce od krve Dr. Michael L. Brown, tak mě prosím neobviňujet z náboženského fanatismu, jenom cituji!), je ale pravda, že žádná jiná rasistická ideologie není tak nesmiřitelná, tak iracionální, tak hluboká, tak dlouhodobá (od starověku až po současnost), tak krutá, žádná jiná ideologie nedošla do takových rozměrů, jen při chmielnických masakrech r. 1648, kozáci pod vedením Bogdana Chmielnického zmasakrovali 100 000 Židů, slovy sto tisíc, těhotným Židovkám vyrvávaly plody z břicha, mužům i ženám usekávali ruce, nohy a nakonec i hlavu srazili, židovská obydlí vypálili, nenechali v nich kámen na kameni a nikdo se Židů nezastal, ani Vatikán, ani protestanté, všichni mlčeli, mlčeli i sousedé, kteří měli jinak s Židy dobré sousedské vztahy o takových zločinech se žáci a studenti na základních a středních školách neučí, strašlivé a bolestné dějiny židovského národa v Evropě jsou cenzurovány a právě Židé jsou národ, dbající na své dějiny. Židovské děti v rodinách a ve školách se učí "Nikdy nezapomeň!" "Pamatuj!","Vzpomínej!". O takových zločinech se můžeme dozvědět pouze v knihách, které se podrobně zabývají dějinami židovského národa...

STK řekl(a)...

Jistě Draku, dogmatici dnes kážou ovčanům.
A ovčané už dávno ztratili možnost něco změnit. Jsou stále masírováni myšlenkou, že máme demokracii (sociální nebo i jinou) a vše je v jejich (našich) rukou, ale poslední tři slova Drakova žalozpěvu jsou bohužel naprosto pravdivá.
Přidám druhý verš: Ovčímu stádu, když se někdy rozezlí a začne nahlas bečet se předhodí náhradní nepřítel. Největší srandu mám z toho, že je to ten zprofanovaný "poctivě pracující bílý muž, heterosexuál a křesťan". Takže poté, co se podle návodu poznáme v nastaveném křivém zrcadle jako ti "zlí", dáme si sami přes hubu a ještě se za to ústy svých svobodně zvolených představitelů pochválíme. Jak jsme multi- a hyper- a udržitelní- atd.
Máme se příliš dobře, zpohodlněli jsme nejen fyzicky, ale hlavně mentálně. Sejdeme se před soudní budovou zazpíváme mnohonásobnému vrahovi píseň, kterou nenávidí. Mám chuť mlátit hlavou o zeď.
Není co řešit, leda jaké nové auto si koupíme na jaře, kdo vyhraje ligu, jak skončí hrdinka stodvacetidílného TV seriálu...
Co bude dál? No přece "zářivá budoucnost", to ví každý, ne? Ale musíme být stále slušní a poslušní. Ostatně - je to v našich rukou, máme demokracii, ne?
Žij a nechej žít. Platí hlavně ta druhá půlka sloganu - nechej žít. Třeba tě i oni potom nechají žít.
Oni!? Jací oni?
===
Loutkář, který tím vším možná hýbe je příšerný zvrhlík.
Pokud je to Bůh, jmenuje se Šiva - Bůh zkázy.

A.S. Pergill řekl(a)...

1. Komunisté a sociální demokraté se neliší celkovým cílem, kam chtějí společnost nasměrovat, liší se (někdy) prostředky, kterými toho chtějí dosáhnout.

2. M. Horáková nebyla sociální demokrat, ale národní socialista a hlásala přibližně totéž, co dnes hlásají Vandas a spol.

Kopretina řekl(a)...

Pergille, s prvním bodem souhlasím, s druhým nikoliv, ano MH byla národní socialistka, ale to samé, co Vandas nehlásala. Tato dáma byla v Terezíně, pomáhala židovským i nežidovským dětem, nasazovala za ně život. Vandas je známý nacista...

Schumacher řekl(a)...

STK, ten loutkář to jsme my. Jsme loutkář i loutka. Jen někdo je víc tím,jiný oním.

Tak, tak, Kopretino. Marxistů, leninistů, trockistů. Někdo je nazývá židobolševiky. Nepochybně neprávem....

Harpyje řekl(a)...

Tak dogmatici kážou ovčanům. O transsubstanciaci, neposkvrněném početí, nebo o papežské neomylnosti?

Váš pocit nadřazenosti nad "ovčany" plně chápu, vážený STK.

informace řekl(a)...

STK,
od historického materializmu k teleologii? Snad také materialistické?

STK řekl(a)...

Moc se bojím Ševče,
že tím loutkářem nejsme ani trochu. Jsme v pozici dítěte, které si myslí, že něco ovládá, když točí volantem svého šlapacího autíčka. A ona je to ve skutečnosti tak, že jeho autíčko stojí před velkou obrazovkou trenažeru a spojitost to žádnou nemá.
A tahle poznámka není jenom o politice! To můj pocit: Kinoautomat Svět. Konec filmu je už daný, my volíme jen malé úseky reality, varianty příběhu, jeho paralelní cestičky, který stejně dopadne tak, jak je kýmsi kdesi předurčeno, ne jak bychom si přáli my. Ale nadšeně kroutíme volantem.
===
P.S.: Dámy z daleké ciziny, tentokrát obě, snad pochopí, že na jejich repliky mi nelze rozumně reagovat.

Schumacher řekl(a)...

Harpyje, souhlasím s Drakem i STK. Drobnosti jak moc se má opražit zelenina na svíčkovou nejsou podstatné. To, že nezávisle na sobě z různých pozic docházíme k tak blízkým závěrům je zajímavé.

Pergille, Kopretina má v tomhle pravdu, podle mě srovnání Horákové s Vandasem není adekvátní. Horáková byla jednoduše vlastenka a lidská máma k tomu. Ovšem, i kdyby se Kopretina mýlila a srovnání bylo adekvátní, nemělo by to zásadní váhu pro její názor, protože vše hodnotí z pozice "miluj Izrael a vše Ti bude odpuštěno". Neutrální poloha v tom pojetí neexistuje. Izrael lze buď milovat nebo nenávidět. Kdo nejde s Izraelem jde proti němu. Protichůdná strana má zrcadlově obrácený názor. Oba protichůdné názory mají "levicový" charakter v tom, že nerespektují ba naopak kolektivisticky potlačují kritický rozum individua a jeho vlastní zájem. Jaký je, soudruhu, tvůj postoj k..... Furt nás to provází.

Informace, v makrosvětě jistěže materialistické v původním "mechanistickém" pojetí devatenáctého a začátku dvacátého století. Dobré pro mlácení se po hlavách. Vědec se tímhle nezabývá. Vědec zkoumá jak svět funguje a z čeho se skládá. Nešťourá se v nose a v náhlém osvícení nevymýšlí teze aby jimi druhého mlátil po hlavě. Vědec se pohybuje po ose teorie-experiment-praxe (Kapica). Vědec apriori netvrdí, že něco je tak či tak. Vědec říká hypotézu, že by to tak mohlo být a zkoumá, jestli to tak je a potvrzující i popírající výsledek mají stejnou váhu. Hádku jestli byla dříve hmota či duch jsou stejně rozumné jako hádky kolik andělů se vejde na špičku jehly. Vrcholem zlovolnosti je snaha zakazovat zkoumání v obavě, že jím mohlo být zjištěno že je to jinak než hlásá "autorita".

Schumacher řekl(a)...

Hele STK nevytahuj jednu z mejch nočních můr a ponech mi kousíček blažený nevědomosti jo?!? Už tak mám škroundy z "jablka poznání". Ještě jsem se neoklepal z pádu na prdel a už padám na hubu. To je tuze nepěkné. "Bohužel" instalovat bohy zpátky na Olymp nelze. Sice na to existuje osvědčená medicína, ale nerad bych skončil jako alkoholik. Víš jaký je rozdíl mezi minulostí a budoucností? V minulosti se o nespokojené zajímala Státní bezpečnost a o spokojené hospodářská kriminálka. V budoucnosti se o nespokojené zajímá Bezpečnostní informační služba a o spokojené Národní protidrogová centrála.

Kopretina řekl(a)...

Ano Schumachere, skutečně podíl odpadlých Židů mezi prvními bolševiky bylo hodně, byli to ovšem Židé jen podle krve, židovské tradice a židovské náboženství nevyznávali, nicméně kvůli ním se vžil ten hrozný termín židobolševismus, nehledě na to, že většina ruských Židů z těchto svých soukmenovců prospěch neměla a naopak, doplatili na to ti neviní.

Schumacher řekl(a)...

Souhlas Kopretino, s potěšením souhlasím, toť můj názor.

informace řekl(a)...

Schumachere,
vědecky zkoumáte, kdo řídí tento svět a kam ho vede? Jestli to je nějaký metafyzický bůh zla anebo pozitivisticky materiální loutkář?
Rozhodněte se, ty dvě věci se do jisté míry vzájemně vylučují.

Anonymní řekl(a)...

Anachisté v tom nemají anarchii.

Harpyje řekl(a)...

"P.S.: Dámy z daleké ciziny, tentokrát obě, snad pochopí, že na jejich repliky mi nelze rozumně reagovat."
Pochybuji, mudrci, že jste vůbec schopen rozumně reagovat, nejenom na nějaké "repliky".
Už víte, jaký je rozdíl mezi DOGMATIKY a DEMAGOGY?

STK řekl(a)...

Velice se omlouvám Harpyje, že jsem Vás nazval dámou. Uznávám, že to bylo naprosto nepatřičné.
[;>) [I]

informace řekl(a)...

Podle toho, jak kdo reaguje, hned poznáte, kde hledat zdroj jeho světonázoru.
STK jako ateista hledá příčinu nynější situace v existenci boha zla, proti kterému jsme bezmocní a jen se utěšujeme iluzí, že něco řídíme. Asi svůj vztah k náboženství tak docela nevyřešil?
Schumacher svým "Jsme loutkář i loutka" ukazuje zas, že byl odkojen mlékem marxizmu. Čistý historický materializmus.
Karel Marx o tomto problému kdysi řekl: "Lidé jsou autory i herci svého dramatu."
Ale, kupodivu, se oba pánové shodnou!

STK řekl(a)...

Příteli Schumachere, humor nás sice nespasí, ale umožní nám ještě chvíli přežít.
Moje čtvrtina Čecha ve mě. Protože můj půlPolák tvrdí že jedině namol. 24/365 až do definitivní petrifikace jater.

STK řekl(a)...

To je zajímavá teorie, Informace.
Něco na ní je. Pro mě je například hodně důležitá svoboda slova, přičemž je mi jasné, že totální anarchie není možná, protože lidé mají (jak už jsem psal) přirozený sklon se shlukovat, vytvářet tlupy s jistou, přirozenou hirerchií.
Bůh Šiva je pro mě jenom diskuzní konstrukt, nepředpokládám, že by něco podobného mohlo být. Poslední dobou se však teoretizuje o submolekulárních počítačích, které by byly schopny předpovědět pohyb a stav kterékoliv částice v našem viditelném vesmíru. Není to nakonec ten vševědoucí a všemocný Bůh, kterého si sami vyrobíme?

P.S.: Šiva se jmenuje můj mladší kocour, Mainský mývalí. To jméno dostal od mé ženy, když v pubertálním věku 1 roku několikrát "proskočil" záclonou, která visela přes celou jednu zeď na starém bytě a vytvořil v ní několik apartních děr. 12 x 4 metry záclonoviny bylo rázem vhodné tak na utírání prachu.

informace řekl(a)...

Hurá, jdem dělat revoluci!
"Svoboda leží na chodníku pod lampou, na které visí bankéř.
To jsem se právě dozvěděla na TV debatě, kde bývalý ministr financí Berlusconiho vlády G. Tremonti navrhuje zestátnění bank. Napsal o tom dokonce knihu. Téhož názoru je, podle Tremontiho, i socialista Hollande a německá SPD.
Téhož názoru je i Severní liga. Basta s vyssáváním chudých, basta s nadvládou finančního kapitálu! Jen tak vyjdeme z krize a ne zvyšováním daní!
To bude sranda!

informace řekl(a)...

STK,
já nevykládám nějaké teorie, jen pozoruju.
A teď, když dovolíte, jdu poslouchat debatu. Severní liga vyzývá k občanské neposlušnosti, vyzývá občany, aby neplatili daně z nemovitostí.
Revoluce shora?

Kopretina řekl(a)...

Ještě se vrátím k původnímu tématu článku, proč píši, že se ČSSD=KSČM

Autor: J. Slanina Datum: 03.05.2012 12:18
Jan Kavan, členem KSČ, styky s STB, Z.Škromach, 1982-1989 člen KSČ, J.Rusnok, 1988-1989 kandidát KSČ, J.Tvrdík, 1988-1989 kandidát KSČ, E.Zeman, 1966-1970 člen KSČ, J.Schling, 1981-1989 člen KSČ, M.Kraus, 1984-1991 člen KSČ, Jiří Václavek, 1964-1968 člen KSČ, František Strnad, 1984-1989 člen KSČ, Miroslav Svoboda, 1985-1989 člen KSČ, , K. Šplíchal, 1983-1989 člen KSČ, Miloslav Vlček, 1983-1989 člen KSČ, Petr Ibl, 1984-89 člen KSČ, Miloš Melčák, člen KSČ, Josef Smýkal, členem KSČ, Jan Mládek, 1987-1989 člen KSČ, J. Palas, 1980-1990 člen KSČ, M. Emmerová, 1966-1989 členka KSČ, A. Sýkora, 1983-1989 člen KSČ, Rudolf Tomíček, 1967-1990 člen KSČ, Hana Šedivá, 1979-1990 členka KSČ, V. Laštůvka 1966-1969 byl v KSČ, J. Kubinyi - do roku 1990 člen KSČ, R.Kopecký, 1981-1989 člen KSČ, Alfréd M R.Kopecký, 1981-1989 člen KSČ, Alfréd Michalík, do roku 1990 člen KSČ, Oldřich Němec, 1976-1990 člen KSČ, L. Skopal, 1983-1989 člen KSČ, Vladimír Dryml 1987-1990 ........stačí, ne?
A to jsou jenom ti nejprofláklejší. Myslíš, že snad tihle byli někdy v ODS?

KSČM stalinistická strana, ČSSD strana "umírněných komunistů, v západních a jižních zemí socialisté jistě nejsou to samé, co komunisté, nicméně antisemitismus/antisionismus/antiizraelitismus/propalestinianismus vyznávají ten samý. Možná mě odsoudíte, ale je to můj názor, nikdy za žádných okolností bych nevolila levičáky, i kdyby mi nabízeli zlato z nebes, všechno zadarmo, lukrativní zaměstnání, nikdy, neprodám svou duši Ďáblovi, neupíši se zlu...

Karel Adler řekl(a)...

Pro Obuvníka opožděný doplněk:
Felix Edmundovič Dzeržinský, známý mezi svými soudruhy jako "Krvavý Felix" a to nikoli bezdůvodně, možná někdy z vodkového polokomatu blekotal něco o čistých rukou, ale znám byl prováděním rudého teroru, spočívajícího v notorickém používání mučení a hromadných poprav, při množství krve, co měl na svědomí, by optimální "platba" za to, co se naprováděl, bylo uvláčení koňmi nebo lámání v kole...

STK řekl(a)...

Informace, nebyla ta Severní Liga spíše pravicově-populistická strana? Protože znárodnění bank moc pravicově nezní - spíše levicově-populisticky. Jistě by tento akt, před mnoha desetiletími vyzkoušený i v Kotlince mohl prodloužit funkční období věrchušky. Moci si tisknout vlastní peníze dle potřeby a spustit tak pádivou inflaci - to je přece už dávno vyzkoušené v Německu i v Maďarsku - jen co si tak vzpomínám.
Takže Vox populi, vox Dei?
Na to je jen jedno české úsloví ...no nazdar! Plné znění fráze je totiž: "A těm, kdož říkají, že hlas lidu je hlasem Božím, nemá se věřiti, neboť rozmařilost davu je vždy velmi blízka šílenství."

informace řekl(a)...

Samozřejmě jak Pdl Berlusconiho tak Liga jsou pravicové, nebo spíš středové.
Problém je, že nové daně postihly značně i drobné živonostníky - včera zase tři spáchali sebevraždu. Při tom stát za zakázky neplatí nebo platí s velkým zpožděním, banky úvěr nedávají a tak ti lidé jsou skutečně na dně.
I pokud jde o daňový únik, finanční stráž sleduje jen obchodníky nebo řemeslníky, jejichž únik v poměru k celkovému, je malý. Velký únik je dál mimo kontrolu.
A pak politická třída o úsporách, když se jedná přímo o ní, nechce ani slyšet.
No, je to tu ve varu.

Anonymní řekl(a)...

Hloupý tlustý kocour se neobejde bez citátů. Navíc jim nerozumí, papouškuje špatný překlad z wiki (riotousness -> rozmařilost), a vůbec mu to není trapné.

Anonymní řekl(a)...

Klaus kandidát, Fisher člen KSČ.

Harpyje řekl(a)...

I kde, Anonymní.
Kdybyste zde byl stammgastem, tak byste věděl, že vážený STK je nehobbit a zlobr, který se nenechá opít rohlíkem, mluv, řečmi dogmatiků.
Musím se mu touto cestu omluvit za mé neopodstatněné podezření, že si spletl dva cizí termity.
Neohrožený liberál, jemuž je svoboda slova nade vše, nebojí se, jako onen chlapeček, vyslovit tvrdá fakta. Král je nahý.

Schumacher řekl(a)...

Informace, nezabývám se úvahami o metafyzice a pozitivismu a podobnými berlemi nahrazujícími poznání a obdobnými natož abych měl potřebu účastnit se kvůli tomu vzájemného mlácení po hlavách. Stejně tak nemarním čas nad poznatelností či nepoznatelností světa, ale snažím se poznávat a nabývat poznání od jiných, kteří k tomu jsou lépe vybaveni než já rozumem i prostředky. Když nevím tak nevím a netvářím se, jako bych věděl jsa "pomazaný" a že něco je děsivé tajemství a nespřádám kolem toho předivo dalších blábolů. Buď nevím, nebo předpokládám, že by to nějak a s nějakou pravděpodobností mohlo být a jen o málu pocházejcího z našeho smysly bezprostředně obsáhnutelného makrosvěta tvrdím, že to tak je a to ještě jen pro nějaký případ. Ostatně je to ještě horší, něco může být na dvou místech současně nebo dokonce být jedno i dvojí, být ale když se na to chcete podívat tak nebýt, případně nebýt a přitom být. Je moc zajímavé, že svět se nám jeví podle toho jak a čím ho pozorujeme, že to co poažujeme za takové a takových vlastností je takovým jen nějakém rozměru a parametrech a nahlížené jinak a jiným jeví sa jako jiné. Třebaže podle našeho neozbrojeného pohledu a pohmatu se jeví jako něco naprosto samozřejmého.

A.S. Pergill řekl(a)...

Kopretino,
přinejmenším byli ti "odpadlí" Židé vychováni v mládí k nenávisti vůči civilizované společnosti (protože ta je s judaismem, stejně jako s islámem, prakticky stoprocentně nekompatibilní), a proto měli menší zábrany útočit na její podstatu. A v důsledku židovského rasistického pohrdání gojim měli i menší zábrany ohledně metod, které na to vůči nim používali.
MMCH, k těm "odpadlým" Židům si můžete přihodit i Torquemadu, syna pokřtěné Židovky a "nejúspěšnějšího" španělského inkvizitora (cca 20000 obětí). Naprostá většina nacistických válečných zločinců byli proti němu jen trapní přicmrndávači.

Harpyje řekl(a)...

To s tím znárodněním bank se mi opravdu nějak nezdá. Pokud vím, tak něco tak nerealistického hlásá v Německu pouze Die Linke. A moc bych se divila, kdyby i Hollande zašel až tak daleko. http://www.latribune.fr/actualites/economie/20120418trib000694196/jerome-cahuzac-nous-debrancherons-la-garantie-implicite-de-l-etat-sur-les-activites-speculatives-des-banques-.html

Schumacher řekl(a)...

Harpyje, rozdíl leckdy není žádný. Viz například politici a flaňdáci (což jsou také politici sého druhu). Vyučují lid dogmatům a hrozí, že kdo s mimi nesouhlasí dostane klackem přes záda. V prvním případě teď a tady, ve druhém až na onom světě ale zato o moc víc.

schumacher řekl(a)...

Kopretino, co až všichni ti "bývalí" vymřou, na koho si pak stěžovat? Jaké hříšníky vystavit na pranýř k uspokojení lidu aby neviděl hříchy jiných? Jak to bývá, někdo se jistě podle nějakého klíče najde....

Schumacher řekl(a)...

Pergille, ne nadarmo se říká, že "poturčenec horší Turka". Platí to obecně.

informace řekl(a)...

Anonymní,
Vy porovnáváte dva překlady citátu "Nec audiendi qui solent dicere, Vox populi, vox Dei, quum tumultuositas vulgi semper insaniae proxima sit." A to do angličtiny a do češtiny. Kdybyst udělal srovnání s překlady do jiných jazyků, uviděl byste, jak se mezi sebou v odstínech liší.

Latinská fráze pochází ze středověku a středověká latina se v mnoha věcech od klasické latiny liší. Ve slovníku klasické latiny na př. se výraz tumultuositas nenachází, jen adjektivum tumultuosus s příklady, kdy byl použit klasickými autory jako Cicero, Caesar,Titus Livius, Horatius, Tibullus. Význam slova osciluje mezi bouřlivý, hlučný, pobuřující.
Kdy byl pořízen překlad do češtiny? Ani v SSJČ z r. 1966 se výraz rozmařilost nenachází. Jde snad o výraz používaný ve středověku? Nebo je to novotvar moderního překladatele?
Porovnávat překlady, jak vidíte, je věc složitější, než myslíte. Je to práce pro filologa. Já tu jen poukazuju na problémy.

informace řekl(a)...

Poslyšte, Harpuje,
já jsem tu napsala jen to, co řekl na debatě bývalý ministr financí Tremonti. Schválně si jeho knihu koupím, protože tam píše i o jiných řešeních současné krize. Jinak tu nechci šířit nějaké poplašné zprávy.
Osobně se mi znárodnění bank nezdá příliš schůdnou cestou.

informace řekl(a)...

Máte pravdu, Schumachere,
jen se držte historického materializmu. I když se s ním "vzájemnému mlácení po hlavách" nevyhnete. Spíš naopak.

Harpyje řekl(a)...

Taky hezká ukázka nekonvenčního myšlení http://koschernostra.wordpress.com/
Kdo není Žid, je alespoň židovským agentem a svině:
"... To isté Talianom , keď namiesto chorého degenerovaného žida Berlusconiho , len vymenovali bez volieb Maria Monti , tiež židovský agent z Goldman Sachs.
A najnovší prezident JEWURO centrálnej banky je taktiež židovký agent z Goldman Sachs Mario Draghi . Jedna z najväčších sviň aké tam kedy boli. Ďalej radí šetriť a pritom pomaly vyťahujú peniaze z obehu, aby prehlbili krízu."
Takovým jsou jak příčiny, tak i způsob řešení krize jasné.
Vy, Kopretino, se na ten odkaz raději nedívejte, nebo Vás raní mrtvice.

informace řekl(a)...

To nevíte, Harpyje,
že v Itálii je každý druhý občan žid a i nežidi jsou už tak zblblí, že si toho ani nevšímají? Nebýt takovýhle poučných stránek neonacistů, tak tápeme ve tmě.
A Vy byste jim chtěla omezit svobodu projevu!

Anonymní řekl(a)...

To informace :
Typický příklad intelektuálního myšlení. Intelektuál text analyzuje, derivuje a integruje, až se do toho zamotá.
Přitom je to jednoduché: "Riotousness" na "rozmařilost" někomu přeložil Google, ten nemyslivý někdo tu blbost (jasné z kontextu!) napsal do wiki, a hloupý kocour ji nemyslivě opsal. Protože chtěl vypadat jako intelektuál.
Nebo aspoň jako chytrák.

Kopretina řekl(a)...

Luďáci, co o nich říci. Já mám Slováky celkem ráda, mám kamarádku Slovenku, ale smutným faktem je, že je mezi Slováky antisemitismus více zakořeněn než-li u nás Čechů. Fuj, z tak hnusných stránek jsem musela jít pryč, to je snad ještě hnusnější a máte pravdu, hnus, hnus, hnus a ty hnusné karikatury. Něco tak nelidského, tak nacistického, tak krutého. Vždyť jsem to psala, žádná jiná nenávistná ideologie není tak hnusná, tak prudká, tak vulgární, tak nelidská, tak hluboká, tak stará...než antisemitismus, skutečně taková hnusná. Ještě, že jsem již delší dobu po snídani, že mi jídlo už slehlo, jinak bych musela poblinkat počítač a měla bych převelikou ostudu...

Kopretina řekl(a)...

Pergille, souhlasím, že odpadlí Židé pohrdali naší civilizací, a proto se chovali, "jak urvaní ze řetězu". To je pravda, ale jinak, malé židovské děti se od svých rodičů učí "cokoliv, co činíš, čiň z lásky"...kdo z nás to dokáže, kdo z nás vše činí z lásky, možná, že jo, nevím...

Kopretina řekl(a)...

Ano, schumachere, staří bolševici vymřou a narodí se noví, useknete drakovi hlavu, narostou mu hned 3 hlavy. Tím samozřejmě nepopírám bolševikům právo na život, všichni ho mají, všichni mají právo na život, argumentovat se má fakty a argumenty, ne střelnými zbraněmi, či oprátkami,oni i mladí socani mají blízko ke komunistům, ale s tím nic nenaděláme, sockomouši vyhrají volby drtivě, to je pohroma 1. ČSSD, 2. KSČM...pro Krista. Kupředu levá, zpátky ani krok...

Kopretina řekl(a)...

Ano, schumachere, staří bolševici vymřou a narodí se noví, useknete drakovi hlavu, narostou mu hned 3 hlavy. Tím samozřejmě nepopírám bolševikům právo na život, všichni ho mají, všichni mají právo na život, argumentovat se má fakty a argumenty, ne střelnými zbraněmi, či oprátkami,oni i mladí socani mají blízko ke komunistům, ale s tím nic nenaděláme, sockomouši vyhrají volby drtivě, to je pohroma 1. ČSSD, 2. KSČM...pro Krista. Kupředu levá, zpátky ani krok...

s.t.k. řekl(a)...

Anonymní, vždyť vy jste skoro stejný, jako byl (je) blahé paměti nějaký R. Švehla, zvaný VV. Že vám to stojí za to, někoho napodobovat! Jenomže mi u vás chybí jeho vtipnost (kdysi). Zbyla jen nenávist.
Ona ta nenávist nakonec člověka rozežere zevnitř. Už mu nezbývá místo na jakékoliv jiné pocity. Vidím to občas kolem sebe - smutné konce. Vy a Harpyje - to jsou avataři vhodní ke studiu deformovaných povah. Vzdělání nerozhoduje. Ale je to prý 10 -15% populace (mírně převažují ženy), takže nic tak výjimečného. Utěšuji se tím, že v civilu jste možná snesitelnější - nemáte dost odvahy se chovat přirozeně. Jestli ne, okolí vás asi "fackuje" denně.
Takže P.T. Anonymní: už žádné další krmení trollů nebude, bdp!
[I]

informace řekl(a)...

Anonymní,
dovolila bych si Vás upozornit, že se jedná o překlad z Latiny do češtiny a ne z angličtiny. Anglická verze je už překladem latinského středověkého textu. Proč by měla být směrodatná anglická verze?

"Nec audiendi qui solent dicere, Vox populi, vox Dei, quum tumultuositas vulgi semper insaniae proxima sit."
"A těm, kdož říkají, že hlas lidu je hlasem Božím, nemá se věřiti, neboť rozmařilost davu je vždy velmi blízka šílenství."
Český překlad rozhodně není z Googlu, příznaky, že nejde o současnou češtinu naznačuje použití vztažného zájmena kdož, a infinitivu na -ti, věřiti. Zase ale sloveso být je ve 3. osobě je, namísto staršího jest.
Máte snad ke konzultaci slovník středověké latiny? Ta se od klasické liší jak lexikálně tak syntakticky. Znáte podobné užití slova tumultuositas u jiných autorů, abyste mohl vymezit semantické pole slova? Je právě riotousness ten nejvěrnější překlad?

Mám dojem, že Vám ani tak nejde o problematiku překladu, ale o něco jiného. Tak byste měl vědět, že tenhle překlad z Wikipedie je dost často v Česku citovaný, i na Psu. Jsou podle Vás všichni hloupí?
Škoda, chtěla jsem Vám nabídnout elegantní cestu, jak vyjít z trapasu. Když v něm chcete pokračovat dál, je to Vaše věc.

s.t.k. řekl(a)...

Myslím Informace,
že si tu někdo řeší osobní animozity nebo skryté pocity méněcennosti a tam je vědění k ničemu - nezáleží na skutečnosti, záleží na tom, jak nejlépe "zdeptat" protivníka.
Nehodlám pokračovat v jakékoliv diskuzi tímhle způsobem, [I] je zkratka pro tlačítko Ignore, občas používané na jiných webech. Zdá se, že někomu vadím velmi - vkládá do nenávisti hodně snahy. Je mi ho, svým způsobem, docela líto, protože ublížit mi nedokáže.

Harpyje řekl(a)...

V latině "pobuřující" odpovídá anglickému "riotousness". Ta rozmařilost je skutečně úplně mimo.

Co se Vás, STK týká, tak byste udělal lépe, kdybyste si odpustil Vaše trapné psychologizování, a úsudky o charakterech Vám neznámých osob.

Anonymní řekl(a)...

A heleme se! Zdejší tlustý hloupý kocour zježil vypelichaný kožich a vztekle prská, až strach. :-))
Vy asi ZOUFALE potřebujete vyhrát, co, kocoure? Aspoň jedinou maličkou hádku, že?
Není se čemu divit. Obě vzdělané ženštiny vám strčily k čenichu zrcadlo, každá ze své strany, a to co v zrcadlech vidíte, kocoure, se vám nezamlouvá. Tak to chodí; zkrátka dojmy nejsou pojmy a v konfrontaci s vzdělanci jste v koncích jak Baťa s dřevákama.
Takže honem, ať si postavíte zplihlé sebevědomí: Nad někým musíte vyhrát, třeba tak, že zařvete na protivníka „hajzle“ z rozjíždějící se šaliny. :-))))
Taky mně někoho připomínáte. Jistého H., venkovského proletáře, amatérského fotbalistu (okresní přebor). Býval to velký silný chlap, plný nenávisti vůči „inteligentům“. Byl zákeřný a potměšilý, rád mlátil slabší, při fotbale si rád „vyšlápl“ na svižnější soupeřovy útočníky. V debatách na jakékoli téma většinou vítězil, protože zastáncům jemu nepříjemných názorů sliboval přes držku, pokud s ním nebudou souhlasit.
Jenže stárnul, ve fotbale se na něj domluvili, pěkně mu zlomili nohu. On jich za svou „kariéru“ zlámal víc. Už nemohl běhat, tloustnul, slábnul, začal dostávat přes držku od mladších a silnějších. Tak začal mlátit aspoň vlastní manželku. Utekla od něj, dal se chlast. Prý mu celý svět ubližuje.
Vy se rád chlubíte obří postavou a násilnickou povahou. Dokázal byste mlátit třeba Harpyji, tak jako jste dřív mlátíval vám nepříjemné osoby, které měly jiný názor než vy?

informace řekl(a)...

Harpyje,
nechtějte na mně, abych Vám přepisovala půl stránky latinského slovníku s heslem tumultuosus. Pobuřující, neklidný, rozháraný, bušící jako moře, halasný atd. V latině - té klasické mělo slovo, adjektivum, velmi široké významové pásmo. Kromě toho slovník zaznamenává použití různymi autory z různých dob.
Tumultuositas tam není, ani ve slovníku italského spisovného jazyka (mám doma tři) tumultuosità není zaznamenána, jen tumultuoso a to má také široké významové pole jako v latině. (Tumultuosità se sice používá, ale v projevech vedených ve spisovném jazyce ne.) Ne, že by byla italština nějak směrodatná, ale ta většinou nepřijímá slova ze středověké latiny. Ta do "volgare" nepřecházejí.
Jde tedy o středověkou latinu. Máte někdo slovník, abyste se tam podívali na slovo tumultuositas? V jakém významu bylo užíváno?
Když ne, tak přidáváme textu dopisu Alcuina Karlu Velikému bez nějakého podkladu současný význam. O dopisu je na Wikipedii odkaz na konferenci v Oxfordu, ale ten se mi neotvírá.
Má to smysl se o tu rozmařilost hádat? Víme vůbec, kdo to přeložil?

informace řekl(a)...

Anonyme,
já s STK diskutuji a žádná zrcátka mu pod nos nestrkám. Starejte se laskvě o své. Máte svého másla na hlavě dost. Experte teorie překladu!
Srovnejte si ty tři verze - latinskou, anglickou a českou a pak mi tvrďte, že ta čeaká je překlad z anglické, dokonce s pomocí Googlu.

Anonymní řekl(a)...

To informace:
Snažíte se strkat zrcadlo před čumák ještě mně? Podívejte se do něj raději sama. :-(
Překlady si rovnejte podle libosti. Já srovnám šanony v polici a půjdu domů.

Harpyje řekl(a)...

Nejsem latiník, ani lingvista, ale cit mi napovídá, a z kontextu je zřejmé, že "rozmařilost" je nesmyslný překlad, protože autor citátu má na mysli vrtkavost, vznětlivost a bouřlivost lůzy. Na Wiki je, myslím, daleko zdařilejší překlad tohoto citátu:
"Nenaslouchejte těm, kdož tvrdí, že hlas lidu je hlasem Božím; vždyť ZBĚSILOST davu je vždy velmi blízka šílenství."
Alcuin z Yorku byl vizionář, a perly jeho moudrosti platí dodnes.

Kopretina řekl(a)...

Paní Šimonová má zajímavý článek o Romech, stojí za zamyšlení...
http://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost-samkova-sabatova-a-dalsi-dbl-/p_spolecnost.asp?c=A120503_153029_p_spolecnost_wag

Harpyje řekl(a)...

Pan Nohavica má zajímavou píseň o Romech. :-(((

Kopretina řekl(a)...

To nevím, co zpívá, pan Janyška psal, že byl Nohavica STBák, kolaborant s komunisty, ale v článku paní Š. popsala útoky Romů proti Čechům, jedná se o problém, nad kterým bychom neměli zavírat oči,problémy v soužití nejsou jenom v Česku, ale i jinde v Evropě, Sarkozy svého času vyhosťoval Romy do Rumunska, nicméně zevšeobecňování je také špatně... odsuzování všech lidí jakéhokoliv etnika do jednoho...

informace řekl(a)...

Taky nejsem latiník, sláva bohu! Latina se během století měnila, podle potřeb komunikace.
Zdá se mi dost nesmyslné hádat se o překladu jednoho slova, když neznáme celý dopis a tedy kontext, ve kterém bylo použito a ani autora a dobu překladu. Byla to dost zbytečná námaha.
Ta verze, co uvádíte, Harpyje, se mi zdá dost odpovídající. Alespoň v soudobé češtině dává smysl.

Šaman řekl(a)...

Kopretino, Sarkozy vystěhoval do Rumunska RUMUNSKÉ Romy, naši Romové jsou čeští občané. My teď sklízíme to, co český stát v posledních 22 letech zanedbal:
Netrestal úžerníky, ale jejich oběti. Nechal rozplemenit herny, ve kterých nezaměstnaní utrácejí dávky a čas a život. Nedokázal začlenit romské děti do škol, protože nikdy na um nepřišlo soudružkám učitelkám a poradkyním, že ty děti nejsou zaostalé - jenom neumějí česky!

Další - Moby výše píše, že malé děti jsou rodinám odebírány v polovině případů kvůli chudobě. No a co z kojence tři roky zírajícího do stropu vyroste je zase jenom deprivant. Obecně se obcím hospodaření s příspěvky Romům stal výnosný kšeft, viz zprávu ombudsmana, jak výhodně se Romům prodávají předražené bouračky za strhávané státní příspěvky. A vždycky, když se cikán ozve, je mu pohrozeno odebráním dětí.

Dále: Nikoho nezajímalo, když developeři skupovali byty, kde bydleli cikáni, a obce připustily, aby je pak sestěhovávali do ghet! Před dvaceti lety jsem psal, že skutečně si Češi začnou všímat romské otázky, až se z cikánů stanou Černí panteři....

Ale i to jsou čeští občané, a nikam je vystěhovávat nelze. Čechy Čechům! Romáci jsou Češi.

STK řekl(a)...

Jistěže Šamane,
stát to s Romy* dokonale "zmrvil". Ale ne jen za posledních 22 roků, ale už mnohem dřív. Stát (ČSR, ČSSR ČSFR i ČR) vždy uhnul nátlaku, neměl žádný mustr na to, jak s lidmi téhlee mentality zacházet. Znal jswem lidi, kteří byli očitými svědky, jak Cikáni dostali byt v novostavbě v Porubě a udělali si např. v obýváku ohýnek z vytrhaných parket. Byt po necelém roce k nepotřebě, sousedé (zasloužilí havíři, úderníci, Hrdinové socialistické práce a vůbec tehdejší V.I.P. hrozili, že když MěNV nic neudělá, vyházejí ty Cikány vlastnoručně z oken. Zdálo se mi to už tehdy přitažené za vlasy, ale je to tak a nebyl to ojediněklý případ. Takže je vystěhovávaliá na periferii: Přívoz, Vítkovice atd.
Po převratu se na tom mnoho nezměnilo, pouze se objevili tzv. multikulturalisté a obhájci lidských práv, kteří si z celého problému udělali vynikající, nevysychající zdroj financí - hlavně ovšem pro sebe. Do problému, který se nepovedlo ani v náznaku vyřešit NIKDE v Evropě se "montují" všeliké "humanitární organizace", peskují v médiích naše úřady za "nečinnost" nebo, když úřady náhodou nejsou nečinné, tak za "rasismus". Když jsou tito vznešení kritici požádáni o radu, nejčastěji vyplodí jen několik všeobecných frází nebo recepty o integraci, které se tady už zkoušely mnohokrát a mnohokrát bez úspěchu. Spasitelé Romů*, ať už jsou Romové nebo gádžové vždy vydyndají nějaké státní (t.j. společné) peníze na "zaručený projekt soužití" a za pár let se zjistí, že peníze se jaksi "spotřebovaly" a skutek - opět utek. Pohledejte, na internetu určitě budou někde výsledky z obrovsky mediálně provařené akce s budováním vesničky Soužití nebo s kolonií Na liščině.
Dalšími subjekty (nechci psát lidmi nebo podnikateli, urazil bych oboje), kteří na tom vydělávají jsou oni skupovatelé bytů a domů. Často za nimi stojí nebo s nimi kooperují romští předáci. Boháči. Obyčejný Cikán je totiž jako dítě: Nemyslí dopředu, budoucnost neplánuje. Není těžké Cikána "ocigánit", obelhat. A ani s nimi si úřady nevědí rady. Tyto "subjekty" vždy jednají v mezích zákonů a mají velmi dobré právníky.
Budu pokračovat...

STK řekl(a)...

...pokračuji:
Pokud se někdo z Cikánů chce z "osudového předurčení " vymanit, vždy to dokáže jenom vlastním přičiněním. Znám vystudovanou cikánskou herečku, vynikajícího hudebníka, vyhldávaného automechanika. Zlaté ruce! Téměř nikdo, kdo s nimi přijde do styku si neuvědomuje, že spolupracuje s Cikánem. Chovají se jako majorita, uvažují jako majorita - jenom mají trochu tmavší pleť a indoevropské rysy. To jsou marginálie.
Na druhé straně: v našem věžáku bydlí cikánská rodina. Děti čisté, zdraví, mluví spisovně česky. Paní je doma a pán bez zaměstnání. Má u výtahu vývěsku, že za ty, kteří už nemají dostatek fyzických sil uklidí chodbu, sklep i vchod - za rozumnou cenu. Mluvili jsme o tom asi před půl rokem na chodbě. Stěžoval si na rasismus. Když se zajímá o místo telefonicky nebo přes internet, vypadá to vždy nadějně. Do okamžiku, kdy se přijde na budoucí pracoviště představit osobně. Pak se najdnou zjistí, že místo je už hodinu obsazeno, bylo zrušeno nebo jinou, dost hnusnou výmluvu. Tak mu říkám "no a myslíte, že za to nemůžou ostatní Cikáni, kteří nejsou schopni pravidelně pracovat, být spolehliví, nic "nečórnout" kolegům ani zaměstnavateli atd.?" Spolunájemník se velmi zasmušil a řekl:
"Já takový nésu!"
"Ale oni to nevědí a nechtějí riskovat!"
"Nojo..."
Tak co s tím? Ví někdo, jak z toho ven?

*/ Ti "integrovaní "neradi slyší, když se o nich mluví jako o Romech. Jsou to prý "obyčejní Češi/Slováci". Nanejvýš Češi cikánského půbvodu. Nikdy ne Romové. Čert ví, proč.

Kopretina řekl(a)...

Ono je neštěstí, že slušní Romové/Cikáni většinou nepůsobí jako kladný vzor na své romské/cikánské souvěrce (cikánství není samozřejmě náboženská víra, nenapadá mě vhodnější synonymum, Romové/Cikáni jsou většinou ateisté, z malého procenta křesťané, pan Drápal psal, že k němu do evangelikálního sboru chodila cikánská skupina), ale zpátky k meritu věci (doufám, že jsem použila správně cizí termit, jestliže ne, račte prominout), slušní Romové/Cikáni většinou odejdou ze své komunity a "stávají se Čechy" ze vším všudy, opouštějí své cikánství, distancují se od ostatních Cikánů, štítí se jich jak malomockých, místo aby na ně působili jako pozitivní vzor, říct "dámy a pánové tak se žít nedá, musíte přijmout hodnoty země, ve které žijete, musíte přestat přepadávat Čechy kvůli cigaretám, musíte chodit do práce, neničit byty, dodržovat hygienu, posílat děti do škol, naučit se mluvit spisovně česky (klidně i s pravopisnými chybami, mnozí Češi také neumějí dokonale pravopis) atd.". Martin Luther King, velký to muž, černoch bojoval proti rasové diskriminaci a to tím způsobem, že pozitivně působil na černochy, aby přijali hodnoty západní civilizace. Romové/Cikáni na svého Martina Luthera Kinga čekají...

Anonymní řekl(a)...

„...Martin Luther King, velký to muž, černoch bojoval proti rasové diskriminaci a to tím způsobem, že pozitivně působil na černochy, aby přijali hodnoty západní civilizace. Romové/Cikáni na svého Martina Luthera Kinga čekají...“

Ze slavného projevu M.L.Kinga „I Have a Dream“:
"Mám sen, že moje čtyři malé děti jednou přijmou hodnoty západní civilizace. Mám sen, že budou dodržovat zásady hygieny, že začnou chodit do práce, že pošlou své děti do škol, že jim nedovolí přepadat bělochy, příslušníky západní civilizace.
"Mám sen, že synové někdejších nemytých černých opic si dokáží sednout ke stolu s bílými a budou jíst příborem jako lidi.“
"Mám sen, že my negři se jednou zkulturníme natolik, že západní civilizace už nebude nucena posuzovat nás podle barvy naší kůže, ale podle charakteru našich osobností."

Kopretina má pravdu: Na takového bojovníka proti rasové diskriminaci Romové/Cikáni čekají.
:-))))))))))

STK řekl(a)...

Pokud o "romském problému" něco málo vím, Kopretino, tak věřících je mezi Cikány poměrně hodně - i když jejich vztah k Bohu se mi zdá zvláštní - buď bigotní nebo naopak takový kamarádský - "...ideme dačo čórnout, pánbožko nás ochrání!"
Co se týče kladného působení na soukmenovce: Záchrana těch, kteří se integrovali je právě v tom, že se už se svým etnikem nestýkají. Jinak se prý (příklad z okolí neznám) velice rychle vrátí ke starému způsobu života. Dokonce i v druhé generaci začnou mít geny navrch. Někdo tu už o tom psal. (Pergill?) Tady u nás (na konci světa) pro integraci Romů dělají strašně moc salesiáni. Salesiánský kostel Don Bosco mám hned pod domem a vidím, jak tam pro mládež pořádají třeba lokální soutěže Miss Romů, za nemalé peníze vybudovali za kostelem hřiště na míčové hry s umělým trávníkem, osvětlením a najali profesionálního fotbalového trenéra, mladí mají přímo v budově kostela zkušebnu, kde hrají big-beat (a docela dobře).
Jeden postřeh za všechny: Mladý, patrně přikouřený Rom močí do záhonku u kostelní zdi. Jiný, stejně starý s ním za rameno metne pryč a řve: "Di do pi*i, ty si tu nerobil pořadek, tak tu nesviň, ty cy*e!!"
Možná, že tu vidíte jenom samé nadávky. Já vidím obrat k lepšímu.
U salesiánů se ale ti naši provaření "věrozvěsti" typu Samková, Kocáb atd. neobjevují. A TV se tu objevila za víc než rok, kdy tu bydlím, jen jednou - když se otevíralo ono hřiště. Tady to celkem funguje, žádná senzace se nekoná, pořad by neměl sledovanost...

Jakub S. řekl(a)...

Zdrávas! Je to myslím právě týden, co jsem tu byl naposledy. Pak tři dny úmorného a marného boje s postupující přírodou atd. na chatě, pak myslel jsem, trocha odeechu doma, ale ve městě mě nečekaně zapřáhli do nádherné práce mladí (majáles, filmy, přednášky, výročí skauta, divadlo...), mezitím mi průběžně je špatně a točí se hlava ale je to krása tlumočit průběžně nepřipraveně ležérně česky - německy (íránský filmař a polská filmařka, oba z Vídně) - anglicky - polsky a užít si chvilku obdivu mladých - a ke všemu jsem dva dny nemohl otevřít nic na PC, asi něco s myší, ale dneska to vyšlo.. Tak na chvíli do města, návštěva starého kamoše, co bydlí sám a přivezli ho ze špitálu, a pak si přečtu vaše vejšplechty tady... so long. Prosím o o shovívavost za rozpovídání, no každej jsme nějakej, to je na lidech to nejkrásnější, ne?

Jakub S. řekl(a)...

Moc se omlouvám, leč potřebuju znovu konstatovat, že poznatky, postřehy a závěry obuvníka, stk a draka z večera 2.5. jsou z valné části totožné s mýma. A šaman ovšemže. Moudří pánové. Přestože mladší mne. A pokračuju v četbě.

Jakub S. řekl(a)...

Jo nějaká výzva ke srovnání latiny a dnešních překladů tu je - ? Já se na to mrknu. Vediamo un po´. Devo consultare la mia testa. E prendere una birra... No třeba pudu na pivko, no.

informace řekl(a)...

Jakube,
řeči o překladech. Doplněk k diskuzi
Fráze pochází z dopisu Alcuina Karlu Velikému z roku 798
Nec audiendi qui solent dicere, Vox populi, vox Dei, quum tumultuositas vulgi semper insaniae proxima sit.
English translation:
And those people should not be listened to who keep saying the voice of the people is the voice of God, since the riotousness of the crowd is always very close to madness.
České překlady
A těm, kdož říkají, že hlas lidu jest hlasem Božím, nemá se věřiti, neboť rozmařilost davu jest vždy velmi blízka šílenství. (původ neznámý)
Nenaslouchejte těm, kdož tvrdí, že hlas lidu je hlasem Božím; vždyť zběsilost davu je vždy velmi blízka šílenství. (Wikipedie)

Ve slovníku klasické latiny tumultuositas není, jen tumultuosus. Tumultuosità není ani ve slovníku moderní italštiny, jen tumultuoso (více méně se stejnými významy jako v latině).

Anglickému výrazu riotousness v italštině odpovídá riottositá (adj. riottoso, sloveso riottare) ale ve slovníku latiny není. Riottare podle glottologa Muratoriho pochází pravděpodobně z keltšiny, má obdoby i v jiných evropských jazycích.

Italský etymologický slovník (Vocabolario Etimologico della Lingua Italiana di Ottorino Pianigiani)
Riottare
riottàre f= *RIVOTTÀR ant. fr. rioter contenderc [onde il sost. riote, riotte ,- fracasso]:
dall oland. RAVOTTEN scuotersi qua e là in modo violento e ferace,
onde
REVOT, RAVOT che ha dato in it. riotta =
prov. riotta rssa; e l’olandese tiene all’a.a.
ted. riban mod. reiben fregare],
allo stesso modo che lo sp. refriega contesa
tiene al lat. fricare, freqare.
I1 Muratori sospettò trattarsi di origine ceItica
Contendere a parole od a fatti, Questionare,
Deriv. Riotta; Riottoso = che facilmente ‘viene alla mischia e al menar delle mani.

Co soudíte o dvou čekých překladech, případně o anglickém?

informace řekl(a)...

A ještě:

Vocabolario latino-italiano, Lorenzo Cammelli
tumultuòsus, a, um agg. con comp. e sup., tumultuoso, strepitoso, rumoroso, turbolento, agitato, Cic.; contio tumultuosa, assemblea burrascosa, agitata, Cic.; tumultuosa vita, vita agitata, Cic.; tumultuosum mare, marc in burrasca, Hor.; att., che turba, agita, pone la scompiglio, Lv. e a.; tumultuosus nuntius, notizia allarmante, Liv.; tumultuosae litterar, lettera inquietante, Suet.

informace řekl(a)...

Pardon, litterae

informace řekl(a)...

Sabatini Coletti Dizionario della Lingua Italiana
tumultuoso [tu-mul-tu-ó-so] agg.
1 Che si agita e protesta rumorosamente: una folla t.; caratterizzato da grande agitazione, chiasso e confusione SIN turbolento: assemblea t.; di corso d'acqua, che scorre con violenza impetuosa
2 fig. Contraddittorio, confuso: mille pensieri t. mi passano nella mente
• sec. XV

Jakub S. řekl(a)...

Takže, česky vám to převádím takto, a poněkud archaicky, neb mi to jako bytostnému konzervativci (byť progresívnímu) připadá patřičné a dodá to šmrnc:
Aniž naslouchejte těm, kdož říkávají: Hlas lidu - hlas Boží, kdyžtě zběsilost sprostného lidu vždy takměř šílenstvím jest.
Rozmařilost je prostě nesmysl. Zajímalo by mě moc, jak se taková kravina dostane na Wkpd. Ceterum autem censeo, že riot- může být keltský kmen, mě to velmi keltsky zní. Solidní slovníky nejdou dál, než k franc. riotte, rioter ap., a pak: původ nejistý. Ani můj čtrnáctiliberní webster v teletině z 19. století.
Slovo rozmařilost ale je přece staré české poctivé slovo, a že slovníky neobsahují substantivum od každého adjektiva či adverbia, no co... tato absence nemá, jak by řekl syn (JUDr.), (v této kauze) průkazní hodnotu. A angl. překlad riotousness se mi zdá velmi vhodný, jakož i crowd.
Zatím honem posílám, než je zítra. Další závtra, závtra, nur nicht heute. Pak se s radostí do těch inspirativních snesených lexikogr. a sémant. krás ponořím dál, dík, I!

informace řekl(a)...

Taky jsem viděla, že riotous má mimo jiné význam
4. Dissolute; wanton: riotous living.
5. Abundant or luxuriant: a riotous growth.
Tedy rozmařilost, jestli nemá ve staré češtině i význam hlučný nebo nespořádaný a podobně, je tu nemístná.
Slovník staré češtiny nevlastním.
Jinak by měl pravdu anonym, že je to blbě přeložené z angličtiny.

informace řekl(a)...

To je parádní překlad, takový archaizující. Proč to nedáte na Wikipedii?
Jenomže mi napadá,není zběsilost téměř synonymem šílenství?
Pokud jde o odvozeniny od adjektiva tumultuosus, mé slovníky se všechny shodují, substantivum neuvádějí. U jiných slov všechny možné odvozeniny uvádějí.

Jakub S. řekl(a)...

x Protože jsem zatím na Wkp nedal nic, su váhavý střelec. Čekám až zahřmí.
Mě při tom, jak každou chvíli su ponořený do Husa, Štítného Chelčického, Vita Karoli, našeho biskupa Amose, renesančních dopisů, prvních obrozenců a tak, nedělá nejmenší těžkosti přejít do starší či úplně staré češtiny. Já ty vazby a slova miluju a často si to čtu, jak su sám, nahlas.
x Zběsilost ovšemže mohla být totéž so šílenství. Insania je prostě to, co je jiné než sanum, že - čili: nezdravé pro rozum (nerozum, šílenství, nerozumný počin), nedávající smysl - nesmyslné (ztřeštěnost, bláznivost, nelogičnost). Insanire je bláznit, šílet, Tacitus: insanientes Bacchae - běsnící, rozběsněné bakchantky (na ty bacha, jako každá roba v tomto stavu můžou chlapa aji roztrhat!). Tož tak...

informace řekl(a)...

Jakube.
Nedělejte ten problém ještě složitější než je.

Latinské insania, v italštině demenza, pazzia, follia, dissenatezza, insania (archaické) slovu tumultuositas neodpovídá, posunuje význam právě na pole duševní nenormálnosti.

Tumultuosus - italsky tumultuoso označuje dění spontánní - jako rozbouřené moře, bouřlivý tok potoka, halasení davu.

Riottoso - litigioso, contenzioso. Lat. litigiosus, seditiosus. V it. nemá také význam lussurioso nebo pretenzioso jako v angličtině. Taky bych tumultuositas nepřeložla do italštiny jako riottositá. V té je už odstín úmyslnosti, cílovosti.
Italský překlad té věty jsem na webu nenašla, tumultuositas vulgi bych přeložila asi jako l'agire tumultuoso della folla.

Fakt je, že se mi mezi latinu a češtinu staví automaticky italština, kde, jak vidíte, je větší množství významových odstínů. Což je přirozené, mezi latinou a italštinou je přece jenom nějaký genetický vztah, ale to mi problém jen komplikuje.
Ale stejně je to zábavné pozorovat, jak se v jazycích významy nebo významové odstíny slov posunují. Pěkná zábava hlavně pro překladatele.
Nemohlo by tam být - živelnost davu jest vždy velmi blízka šílenství anebo živelná bouřlivost davu ...?

E le baccanti poi 'un c'incastrano nulla!

informace řekl(a)...

Oprava: namísto lussurioso by se spíš hodilo lussureggiante nebo rigoglioso.

drak řekl(a)...

Překlad nepřeklad, určitě se můžeme shodnout na tom, že dav a jeho psychologie a psychózy jsou zajímavé jevy. Ti, kdož umí davem manipulovat, z toho obvykle mají značný profit. Horší je, že poslední dobou četnost těchto manipulací rapidně roste a spolu s ní ale ještě rapidněji roste i míra nestoudnosti těchto manipulací, protože to, čeho je těmi manipulacemi dosahováno, je v rozporu s dlouhodobými zájmy většiny jednotlivců z davu. Jsem velmi zvědav, v jaký průšvih to nakonec vyústí.

informace řekl(a)...

Draku,
Vy nám svým pragmatikým zásahem rušíte zajímavou jazykovou hru, něco jako jazykovou detektivku, kterou nám nezištně obstaral Kocour svým nepředloženým citátem. Kdyby alespoń napsal, odkud to nalepil. I ty různé citáty s rozmařilostí davu se na českém webu mezi sebou liší.
Ale místo toho, aby spolupracoval, se schoval a mlčí.

Jakub S. řekl(a)...

x Ano, je to zábava, rozkoš, radost, zoufalá a beznadějná robota, nesdělitelné soustředěné překrásné vysilující obohacující inspirující skákání po špičkách významů, prvotních, druhotných, lokálních, obecných, konotací srozumitelných pouze v té či oné generaci či na tom či onom stupni vzdělanosti - vhledu (Einsicht, insight) a vůbec a tak. A pořád pozor na anakoluty, přenos větných struktur jinam, co by mohl vytknout klient (sic, holt dnešní termit), nebude-li to číst nějaký vlivný sebevědomý blb (bude)... A hlavně ať vás nenapadne se tím živit. A vůbec, máte-li rodinu.
x Mohlo, jasně!
x No člověka myslícího italsky to pochopitelně a priori trvale a dokonale znevýhodňuje a zavádí při práci s latinou. Obdoba: novořečtina x řečtina.
x Pokorná poklona za ty výpisy, nádhera! S radostí se na to vrhnu, až odpoledne přijdu z mé plánované radosti na dnešek - skautského dne na náměstí dole ve městě!
x Prosímprosím, paní učitelko, já tomu nerozumím: incastrare je dát, vložit něco někam... cosa vuol dire - ?

Jakub S. řekl(a)...

Psychologie davu: klasika! Ono je to tu samozřejmě od jeskynního člověka. Mění se pouze dosah, metody, (ne)zřejmost. Ergo kladívko nebezpečnost, jak jsme pregnantně a opakovaně zažili v XX. století. Manipulovat (s) davem jest ovšem nezbytnější v demokracii, neb autokrati si většinou (pokud si nechtějí vylepšit i m a g e ) s takovýma blbostma, jako mínění a názory těch dole, těžkou hlavu nedělají. Pak je pozdě. Zvláště když je na spadnutí vynález gilotiny třeba, nespa... Spa.

informace řekl(a)...

'un c'incastra niente je lidové, dialektální - nepatří to tam, nemá s tím co dělat aneb pasuje to ... to si doplníte sám.

Jakub S. řekl(a)...

Ale on neruší. Non turbat circulos nostros, vero! Víte, jak na to doplatil jistý A., když vzkypěl a zařval to na toho chudáka setníka, co se mu přišel poklonit, že. (Zaznamenáno kriegskorrespondentem K.Č., Kniha apokryfů.)

drak řekl(a)...

informaci a Jakubovi S.:

Rušit jsem opravdu nechtěl. Vaše hrátky sleduji se zájmem, ale podle toho, jak moc bych musel shánět na síti či jinde, co to, či ono slůvko znamená, nebo vyloženě spekulovat, nad tím, co chtěl autor vlastně sdělit, pak úměrně neochotě hrabat se po síti uvadá i má ochota to sledovat podrobně a se všemi detaily, pak už se jen bavím tím, čemu rozumím rovnou, bez hrabání se a pokušení se překlady do "lidštiny", tedy mluvy obecné. Když Vás ty hrátky baví, no tak si prostě hrajte a nenechte se rušit.

Jakubovi S.:

Když už Jste zmínil Karla Čapka, tak jsem tak asi před rokem na webu ČRo narazil na úryvky z jeho Apokryfů a zaujalo mi to. Zaujalo mi to mimo jiné i proto, že kdykoliv narazím na knihy Karla Čapka a začtu se do nich, tak mi až leze mráz po zádech z toho, jak aktuální pořád jsou. Skláním se před Karlem Čapkem a děsím se faktu, jak a v jakých souvislostech jsou ty jeho knihy pořád ještě aktuální.

Jakub S. řekl(a)...

Podpisuju do písmene. Mám jednak doma, jednak na chatě první (či aspoň ještě od Borového) vydání Krakatitu, Mloků, cestopisů, První party atd., ovšem Hovorů - a Apokryfů. To je absolutní. To vám říkám jako školený historik, jako člověk léta rozebírající (ne sám) antiku, Starý zákon, různá učení atd. A přitom to je čtivé, strhující, homorné či sarkastické, zábavné, a v patřičné chvíli mrazivé či neúprosně se uzavírající. A jejich čtená podoba patří do Zlatého fondu ČRo. Dá se to tam nějak najít? Paní Jirásková a mladý Angličan, co se vrací domů z Jihu a zůstane na noc na toskánském venkově... Chudák... tak mladý, a už Angličan - ! - Slečna Julie - a vy říkáte, že zemřela? Ale to se pán plete! Atd... Dokonalé.

informace řekl(a)...

Ale, nerušíte Draku,
to měla být narážka na Kocoura, aby řekl, odkud ten překlad vzal.
Dohadujeme se jen tak ze sportu, ze zájmu, jak napsal Jakub o překladu jako překrásném vysilujícím obohacujícím inspirujícím skákání po špičkách významů. A zvlášť, když těch jazyků můžete porovnat víc.
O Čapkovi máte pravdu, přečetla jsem si pár jeho věcí nedávno na webu (jestli se nemýlím, je tam celý) http://www.knihyzdarma.net/karel-capek/
a je to opravdu úžasně pronikavý člověk. Inteligentní.

Jakub S. řekl(a)...

Tak já du do města až v poledne: v rádiu napřed hodina o Oldovi Mikuláškovi + krásná citlivá četba (ne r e c i t a c e ) jeho veršů, pak Eyvind Johnson: Břehy a příboj. To mě strhlo už 67, kdy to vyšlo v KČ. A tahle třetí část byla o Cizincově návratu na Ithaku. Pro mne jedna z nejúžasnějších cest k antice. A tajný návrat domů po dvaceti letech, kouř Ithaky rodné - a pak gradace, zauzlení a nemilosrdné účtování. Přece to je předobraz našich pubertálních Mstitelů z Divokého Západu!

STK řekl(a)...

Překlad jsem našel na Wiki, Informace, když jsem si kontroloval, jak se píše ...Dei, protože vyslovovat jsem to slyšel vždy dlouze. No a tam byla i ta celá inkriminovaná (nebo spíše až "kriminalizovaná") věta. Je pravda, že se mi to slovíčko, o kterém je řeč, nějak nezdálo, ale neznaje jazyka jsem to nechal na moudřejších. Co se kolem toho pak rozpoutalo mě přžestalo bavit a tak jsem následnou debatu nečetl. Ale zaradoval jsem se, že po smyslu jsem větu pochopil správně ač "nésu ligvista".
Ale stejně jako Drak nemám šanci zasáhnout do debaty Informace/Jakoub. Je to mimo mé obor i chápání - zvláště pak, když nemám (a nikdy jsem neměl) talent na cizí jazyky.
Takže příjemnou zábavu!

STK řekl(a)...

...můj obor i chápání.
Vložil jsem slovo a nepřečetl větu. No nic jdu ven, fotit mezi bezdomovce, investoval jsem pár stovek do krabicového vína, mám ho plnou síťovku, tak snad budou vstřícní a tak za hodinku si přestanou všímat mě i aparátu.
Tam se ovšem nesetkám ani s přátelskou Harpyjí, ani s laskavým Anonymem. Až se mi po nich zasteskne, zase se někde v křoví u Hpospůdky objevím.

Jakub S. řekl(a)...

Pááni! Krabicové víno. No to sou zákeřné metody. Prosím. A přímá cesta k jazykům a žaludkům a srdcím těch lidiček, co si nedají mluvit do života, je otevřená.
A větu po smyslu pochopil. No! Tak vo co go? Omlouvám se, že použiju vulgární výraz, ale: je to holt intelygent!

Jakub S. řekl(a)...

Páni! Krabicové víno. No tomu nemůžou odolat. To sou metody, no fuj. Chudáčci malí špinaví dobrosrdeční neholení zapáchaví, to udělají všecko, že.
Stejně. Člověk jim jaksi chtě nechtě po chvíli lelkování opodál (tzv. Šervůd ap.) zače závidět. Alternativní existence, mimo čas a prostor. Nedají si pro (?) vzít (?) - jak je ten slavný citát, z čeho, od koho?! Pomozte hlúpému!
A pochopil. No prosím. Tak já se předem omlouvám, ale musím použít vulgarismus: je to i n t e l y g e n t !

Jakub S. řekl(a)...

A hemelese! Ono odešlo aji to první! To sou paradoxy, pane Vaněk... (předevčírem jsem Na tahu viděl Audienci, božské, jak jinak)

informace řekl(a)...

STK, jen jednu radu,
příště až budete lepit, dejte tam zdroj. Tak se zbavíte vší odpovědnosti. Jak jste viděl, dělají tak někteří diskutéři.
Nemůžete být zodpovědný za překlad, který jste sám nedělal.
My s Jakubem se tu bavíme ne nad tím kraválem, ale nad překladem jako takovým. Ono to dá dost přemýšlení, jak můžete vidět.
Co je to krabicové víno? Nějaké vzácné ročníky, co prodávají ve ve dřevěných bedničkách?
Nejlepší jsou podle mého názoru vína sardinská. Bílé, Vermentino di Sardegna, červené, Cannonau di Jerzu nebo di Dorgali.
Kam se hrabou ostatní italská nebo francouzská.

Šaman řekl(a)...

Informace, krabicí je zde míněn obal, v jakém se obvykle prodávají džusy. Vína pak ta nejlacinější. V Makru lze sehnat snad i litr za 10 Kč. Hodnocení viz zde:
http://www.vitalia.cz/clanky/krabicove-vino-jedovate-neni-ale/

informace řekl(a)...

Aha, to je vino in cartone. To se tu prodává taky. Mne zmátla ta krabice. jen jsem se divila, proč kupoval STK drahé víno na to fotografovaní.

Jakub S. řekl(a)...

Aby bylo jasno. Pro člověka, co si vzal cerku vinaře a lééta o víkendech jezdil s celou rodinkou dělat na vinohrad atd., plus každoročně degustace na jaře (vína z celé velké dědiny), je kr. víno něčím nepojmenovatelným, zrůdným, sladkým škodlivým výplodem pekla. Ovšem desetikoruna - to jsem teda eště nepotkal. To bych si snad po nabytí dechu honem koupil a hned venku otevřel. Co to može byt zač, ogaři?!

Jakub S. řekl(a)...

Co znamená Canonnau di Jerzu a jak to jest čísti, sím? Sardinština? Vermentino - od vermena = větvička, halouzka? Asi ne od verme = červ, co?! A POZOR, teď příde hádanka: víte, vy ostatní, co je verme solitario, "samotářský červ"? Nedívat se nikam a přemejšlet. Kde tak može nějaký červ být osamělý...

drak řekl(a)...

Jakubovi S.:


Myslím, že Karel Čapek by se měl spíš číst, ale tohle má rozhlas k dispozici a v autě se to poslouchalo dobře:

http://www.rozhlas.cz/ctenarskydenik/autori/_zprava/capek-karel--936040

Co se krabicového vína týče, tak nalívat cokoliv dražšího lidem, kteří by to stejně asi neocenili, už jen proto, že většinou jsou to závisláci na alkoholu a chuť, vůně a barva jsou věci, které jim toho moc neřeknou, pro ně je důležité, že se to dá pít a motá se po tom makovice. Na to je ten krabicový sajrajt dobrý dost. Je mi jich líto, protože platí-li, že jsme tu jenom jednou, tak tím, čeho mají všichni málo, časem, plýtvají přímo příšerně.

Jakub S. řekl(a)...

Dík!
Jenom, že těm 5-6 těchhle alternativců, co bývají na zdejším autobusáku, to zcela jedno není, co budou chlastat. Často odjíždím busem a oni ve svém bezbřehém čase leckdy obsáhle debatujou, co a kde si dobrého koupit.
V padesátých a šedesátých byla za desetikorunu (+ zálohu) litrovka prvotřídního ovocného vína Malagelo. No co si tak mohl koupit právě dospělý patnáctiletý muž - Lípy a Malagelo, no! To musel být šílený dryák a blivajs.

informace řekl(a)...

Jakube,
s etymologií jste to trefil. Žádný červ ale haluzka. Přečtěte si.

Vermentino

Etimologia.
Secondo alcuni studiosi il nome Vermentino deriverebbe da “fermento”, ad indicare il carattere leggermente pungente e pizzicante che il vino esprime in gioventù. Giusi Mainardi recentemente ha invece avanzato l’ipotesi che il nome sia da collegare a “vermene”, che significa ramoscello giovane, dal latino verbena.

Origini.
Non vi è certezza assoluta sull’origine di questo vitigno, tutto fa però credere che la sua terra di origine sia stata la Spagna. Approdato dapprima in Corsica (XIII sec.), nel periodo di dominazione genovese (XIV-XVIII sec.) arriva in Liguria e, da lì, in Sardegna e in Piemonte.

Diffusione.
In passato il Vermentino era la varietà a bacca bianca più coltivata in Liguria. Oggi invece è ben presente in tutte le province della Sardegna e della Toscana. È coltivato inoltre in Puglia e in alcune province tra Umbria e Lazio. In Sardegna è presente nella Docg Vermentino di Gallura e nella Doc Vermentino di Sardegna.

Ambiente.
La zona della Gallura, situata a nord della Sardegna, è un’area caratterizzata dalla forte presenza di granito, che rende i terreni molto acidi, e da un clima contraddistinto da alte temperature estive, scarse precipitazioni e forti escursioni termiche fra il giorno e la notte.

Storia.
La storia vitivinicola della Gallura, in modo analogo a quella dell’intera Sardegna, è legata al forte influsso dei Catalani e degli Aragonesi, presenti nell’isola per lungo tempo. A loro si deve l’introduzione del Vermentino, del Torbato, del Cannonau (l’Alicante spagnolo) e del Girò, ormai rarissimo.

Cannonau
je starého původu, réva byla pěstována už starými Římany a Kartáginci. Jerzu je jméno místa, kde se tato odrůda pěstuje (vnitřní Sardinie, Barbagia - kraj banditů a loupežných únosců). Jeho chuť závisí hlavně na složení půdy a na velkém letním osvětlení a horku. Další najdete na Wkp. heslo Cannonau di Sardegna Jerzu.

Šaman řekl(a)...

Anebo Šumavské bylinné. To se dalo koupit i v drogerii.
Ona ta vína dnes jsou u nás oproti 60. letům vzhledem k inflaci šíleně levná! (Kalousku, nečti!)
\ :-))

informace řekl(a)...

Včerejší diskuze nás dovedla k tématu bezdomovců. Shrnu příspěvky.

STK
No nic jdu ven, fotit mezi bezdomovce, investoval jsem pár stovek do krabicového vína, mám ho plnou síťovku, tak snad budou vstřícní a tak za hodinku si přestanou všímat mě i aparátu.

Jakub
Páni! Krabicové víno. No tomu nemůžou odolat. To sou metody, no fuj. Chudáčci malí špinaví dobrosrdeční neholení zapáchaví, to udělají všecko, že.
Stejně. Člověk jim jaksi chtě nechtě po chvíli lelkování opodál (tzv. Šervůd ap.) začne závidět. Alternativní existence, mimo čas a prostor.

Informace (poněkud ironická otázka, dodávám až teď)
Co je to krabicové víno? Nějaké vzácné ročníky, co prodávají ve ve dřevěných bedničkách? Nejlepší jsou podle mého názoru vína sardinská.

Šaman
Informace, krabicí je zde míněn obal, v jakém se obvykle prodávají džusy.

Drak
Je mi jich líto, protože platí-li, že jsme tu jenom jednou, tak tím, čeho mají všichni málo, časem, plýtvají přímo příšerně.

Nechci se dávat do nějakých sociologických rozborů, těch je na webu spousta. Nechci ani hledat řešení, těch návhů je tam taky víc než dost.
Chci vám dát jen jednu, snad nepohodlnou otázku.
JAK BYSTE SE V PODOBNÉ SITUACI CHOVALI VY? Jak byste reagovali, kdybyste se ocitli v krajně kritické situaci, když byste přišli o místo, o majetek, zůstali byste sami bez podpory rodiny? Jedna cesta je sebevražda, o těch se tu píše skoro každý den. Nebo byste sebrali těch pár švestek, co vám zbylo, do rance a přestěhovali byste se na ulici?
Alternativní existence? - Ano. Mimo čas a prostor? Ani zdání, čas plyne i pro ně, střídá se léto se zimou, problém kde přespat roste. Prostoru sice zaujímají málo, ale přesto si nějaký pro přespání najít musí.
Plýtvají časem? - Mají snad jiné východisko, když jsou mimo společnost, když jsou vyřazeni z jejího spěchu a honu za stále větším výdělkem nebo alespoň za jeho udržením ve stavu, v jakém je?
Mají čas na meditace. Meditují? O čem? Nejsou to svatí muži, co odcházeli do pouště, aby měli blíže k Bohu. Žijí v městech, mezi námi.
Známe je? Sociální pracovníci ano, ale my, co si tu povídáme?
Je povahově silnější ten, co se dá na život bezdomovce nebo ten co spáchá sebevraždu?

Není to tak docela neaktuální téma. A nepohodlné. A nemusíte ani odpovídat. jen se zamyslete.

Jakub S. řekl(a)...

V našem nádherném jazyku je mezi fantastickými jevy taky tento: slovíčko s i . Nenápadně se vsune v pronášené či psané větičce k tomu či onomu slovesu - a hned je tu další dokonale určující marker, a ne jediný!
A tentokrát to ovšem nemíním jako závist ( t i si žijou!), ale: žijou si pro sebe, jak mohou a jak jim osud (vinu neřeším) určil. Fatum.
Teď se mi smazal dlouhý začátek, rozepsal jsem se velmi upřímně o svém vidění sebevražd. V 19 (62 -!) mi odvážný docent na FF vložil do ruky Sebevraždu (jako jev sociální) TGM - byl jsem ohromen, zasažen! Má smysl to znovu rekonstruovat, zajímá to ct. čtenáře?
Heč, a teď jsem osobně poznal pí dr. Šiklovou, a mohl s ní probírat vše možné. Hergot, to je b a b a ! (Vypůjčeno od Dr. J.Š.)

Harpyje řekl(a)...

:-))))
Doufám, že paní Dr. Šiklová neběhala "nahá mezi dobytkem", jako Eva Pilarová.

drak řekl(a)...

Žijeme v dost zvláštním světě kde platí, že spravedlnost a právo nejsou totéž. Chápu, že to nemůže být totéž, protože kdyby bylo, nastal by ideální stav, ale určitě bychom neměli trpět stav, kdy jsou ty dva pojmy v tak silném rozporu jako dnes tady u nás. Pakliže například nějaký zmetek stočí v autě tachometr a pak mu ještě padělá rok výroby, je to přeci podvod a řekne vám to každý školák. Pakliže nějaký oficiální činovník prohlásí, že to jako podvod stíhat nejde a pakliže to nějaký idiot v televizi s celostátním dosahem vesele roztrubuje do světa, začínáte mít náladu zralou na defenestraci jak těch dvou, tak i spousty dalších. Mám pocit, že někteří policajti, státní zástupci a soudci by nerozeznali skutkovou podstatu čehokoliv ani kdyby je praštila pěstí přímo do rypáku. Stane-li se někdo bezdomovcem následkem onoho propastného rozdílu mezi právem a spravedlností a takovýchto policajtů, státních zástupců a soudců, určitě si zaslouží soucit a pomocnou ruku všech ostatních.

Žijeme ale na druhou stranu ve velmi zvláštním světě i z hlediska toho, kdy se lidem vyloženě vnucuje, pěstuje a hýčká v nich cosi, co bych nazval svatým ústavním právem na blbost. Je to jev, který vztahy ve společnosti silně deformuje a následně devastuje. Například dlouhá léta trpěný stav, kdy majitel přilehlé nemovitosti byl odpovědný za stav přilehlého chodníku, ačkoliv ten mu nepatřil a když na něm někdo uklouzl a zlámal si hnáty, tak ještě mohl být popoháněn k odpovědnosti. Z pozice majitele nemovitosti ta věc patří do kategorie nesmyslného rozdílu mezi právem a spravedlností a z pozice chodce, který někde uklouzne a právo mu dává možnost hojit se na někom, kdo za to vůbec nemůže, to patří do nemístného pěstování práva na blbost. Stane-li se někdo bezdomovcem následkem vlastní lenosti či blbosti, tak u té lenosti je to vyloženě jeho věc a u té blbosti je spíš otázkou, má-li dotyčný vůbec být považován za svéprávného a neměl-li by být spíš umístěn do ústavu.

Bezdomovectví je fenomén, který tu byl i dřív. Dřív byl jen lépe skrytý a maskovaný. Už v dobách předlistopadových pamatuji ve fabrikách, kde jsem si jako student přivydělával, bytosti, které tam oficiálně byly zaměstnány na úklid areálu, které ale na práci kašlaly a měly jí jen a pouze kvůli štemplu v občance, aby nemohly být zavřeny pro příživnictví. Jejich životní filosofie a projevy ale byly z dnešního úhlu pohledu ryze bezdomovecké a oni sami na tom evidentně nechtěli nic měnit, naopak, jakýkoliv tlak na změnu ostře odmítali. Fabriku měli jako zaopatřovací ústav. Nechápal jsem, proč je nevyrazí, pomoc přeci má dostat jen ten, kdo o ní stojí a kdo si jí také nějakou vstřícností vůči pomáhajícímu zaslouží.

Jakub S. řekl(a)...

přesněji tedy: mimo vlastní možnost určování (si) času a místa, jejich rozsahu a kvantity... Le va bene, S.ra?

Jakub S. řekl(a)...

Ano! V dvoukilometrovém areálu o.p. Svit, no prostě v e f a b r i c e , že, postupem zaměstnání člověk z okna nahoře začal rozeznávat několik individuí, trávících pracovní dobu chozením po areálu kolem dokola, mezitím v každé budově 1 - 3 bufety, dlouhý pás zeleného břehu Dřevky, pěkný stín v přístěncích vleček... a hele, budou dvě! Tak adyjé a mám vydělané, souzi.

informace řekl(a)...

Vážení štamgasti,
chtěla bych říct předem, že jsem neměla polemické úmysly, když jsem dala do úvodu kousky Vašich předešlých příspěvků. Takže na to neberte zřetel.
Nechci ani ve Vás vyvolávat nějaké pocity úzkosti před budoucnem, bůh chraň!
Představte si třeba, že píšete nějakou mikropovídku fantasy na téma Život bezdomovce, kde jste hlavní postavou. Že je to jen hra s eventuální a třeba i možnou (v Itálii se na zažehnání nebezpečí dělají prsty čertí rohy) budoucností.
Napište, co si myslíte nebo cítíte bez zábran a bez obav, že budete zesměšněni. Hanba tomu, kdo se bude jiným posmívat!
Mám odpoledne vícero věcí k vyřízení a tak se vrátím až k večeru. Kdo tu bude dělat něaké ironie, večer si to vypije.
Ale, jak říkám, jen jestli máte zájem, nikdo Vás nenutí.

Jakub S. řekl(a)...

Per amor di Dío, mějte polemické úmysly a vyvolávejte a citujte a vůbec. Velké omlouvání vám nesluší. Jenom do toho,
neurvale
a tak
dá-
le!

informace řekl(a)...

Nikdo nic nenapsal, asi se nikdo nechce odkopat.
Tak tedy, co bych dělala já, kdybych se ocitla bez prostředků, bez domova, bez rodiny.
Kdyby stále existoval státní welfare, obrátila bych se na nějakou organizaci s prosbou o pomoc. O poskytnutí přístřeší a jídla třeba i výměnou za drobné práce jako úklid a pod. Případně bych požádala, aby mi pomohli najít nějaké místo.
Na jaře, v létě a na podzim bych mohla chodit sbírat olivy a rajská nebo česat ovoce. Na jídlo bych si vydělala, s bydlením by to bylo horší.
Na ulici bych šla jen v nejkrajnějším případě, a to žebrat na nějakém frekventovaném místě. Pak bych musela hledat nocleh v nějaké noclehárně, protože spát venku, třeba na lavici v parku je nebezpečné.
Zkrátka bych se snažila přizpůsobit nové situaci a neklesnout na úroveň apatického tuláka, který pije hnus v krabicích, nemyje se a pomalu otupuje vůči vnějšímu světu.
To říkám teď, jestli bych byla schopná to udělat v kritické chvíli, to nevím. Kdoví, v jakém psychickém stavu se může člověk nacházet.

STK řekl(a)...

Jenom krátce - není času:
Absolvoval jsem podvečer s homelessáky a byly okamžiky, kdy jsem jim záviděl. Mnohem víc ale bylo těch momentů, které jsem jim nezáviděl vůbec, ale oni sami (zdá se že z 90%) se rozhodli, že to chtějí právě tak. Zatím každý z nich (stihl jsem poslouchat příhody +/- čtyř lidí) má jeden svůj tzv. "oficiální příběh", proč jsou na ulici, ale to je historka vymyšlená pro náhodné kolemjdoucí (pumpnout je o trochu peněz) a úřady. Skutečnost bývá složitější a je v ní, aspoň se mi zdá, daleko víc osobní rezignace na nějakou krajní situaci. Takový vzdor: Dohnali jsme mě až sem a já... ...já just neudělám nic.
Z bezdomovecví už asi není cesta zpět. Jen jeden prodavač "Prostoru*" se vrátil. Vyřídil si důchod, přivydělává si pouličním prodejem a žije střízlivý, skromný život v podnájmu. Sám, děti se ho zřekly, žena taky - snažila se ho obrat o cokoliv, co získal. Říká, že měl štěstí, že před třemi lety umřela. Nakolik je ta historka pravdivá nevím - ale uvádím ji jenom poroto, že je výjimečná.
Ostatní příběhy jsou podobné osudu mravence, který spadne do nálevky mravkolva. Moc jsem toho nenafotil, krabicák jim rozvázal jazyky a hlavně: měli svého posluchače. Ale akce bude brzy pokračovat - dohodli jsme se na tom. Donesu víno, bagety a salám místo peněz. Pokecáme, pofotíme.


*/ Prostor je časopis, který mohou bezdomovci prodávat s 50% marží. Trochu je o nich, trochu o ničem. Číst se to ale nedá. Hraju s tím pánem takovou hru: On mi nabídne nové číslo Prostoru, já mu ho zaplatím, podívám se naň a řeknu, že žena už tohle číslo taky koupila a vrátím mu výtisk zpátky, aniž bych požadoval peníze.
V Praze prý tohle chování prodavači Prostoru vyžadují. Tady ne, tady jim to musíte trochu vnutit. (Ale mám své dva "osobní" prodavače, s jinými nekšeftuji.)

Teď ale musím vypnout Hospůdku a začít dělat obaly na tři nová DVD.

Jakub S. řekl(a)...

To ale bylo krásné odpoledne. Kdo se mě ale udiveně zeptá proč, nemá smysl vysvětlovat...

Schumacher řekl(a)...

Občas si koupím Prostor, když je zajímavé téma. Třebaže na mě je moc "levicový". Občas některému dám nějakou kourunu. Snad náplast na svědomí a na farizejjský pocit, že nejsem jako oni, na strach číhající někde v koutku, že nemoc, úraz, nebo podobná událost může člověka rychle sešťouchnout až na dno. Podstatná část bezdomovců si na svůj osud zadělala už v mládí, někteří mají psychiatrickou diagnózu, mnohdy těžcí alkoholici a jsou prakticky v nynější poměrech nezaměstnatelní, ne absolutně. Jenže na to nejsou peníze jako na spoustu jiného, protože stát a obec musí peníze vybrané na daních utrácet na důležitější věi, například zbraně a jiné zboží či předražené služby, které nepotřebujeme. Leckteří by si zaloužili lepší osud, ale není kdo a co by jim podalo pomocnou ruku. Potřebují práci, střechu nad hlavou a naději, že budou-li se snažit, budou na tom lépe. Zato nesnáším klečící "profesionální" žebráky v turistických zónách. Pro tenhle případ mám jediný návod - nekrmit! Bohužel útlocitní a neznalí cizinci krmí a krmí.

Jakub S. řekl(a)...

Nápad s prodáváním Prostoru byl jednoduše geniální. Geniálně prostý. A v každém čísle je něco zajímavého, aspoň pro mě. A když mám na nádraží či v metru hluboko do kapsy a nemůžu si to dovolit, obejdu je zeširoka, jda kolem nich bych se styděl zavrtět hlavou na jejich pohled...

R.Švehla řekl(a)...

Jen tak mimochodem: Překlad „Vox populi ...“ mně zabral cca 5 minut i s odesláním na wikipedii. A vy o něm tady hodiny učeně diskutujte.
Intoši blázniví.

informace řekl(a)...

No, dyť to bylo hned vidět, že za nic nestojí. Kdyby za něco stál, nebylo by o čem diskutovat. Jo, tak je ro překládaný z angličtiny, znalče jazyka latinského? V Asterixovi nic podobnýho není?