neděle 3. června 2012

ČESKÉ TEXTÁRNY 2002: Jak to mají Japonci s vánočníma kolekcema

Pondělí 3. června
Tak se zdá, že České Textárny získají nového majitele ještě před volbami. Snad to prý budou Japonci! Ve školicím a rekreačním  středisku Bludná Nora se rozeběhla výuka základů japonštiny pro vedoucí managory. Přednáší bezpečák Mazanec, který pár japonských slov pochytil v rychlokursu "Naučme se řeči přátel" v roce 1942.



Úterý 4. června
Snad si konečně pořádně vyděláme, tedy jestli nás koupí Japonci. Ti si prý vysoce cení přesčasové práce svých zaměstnanců.
Psáno odpoledne: S těmi přesčasy je to trochu jinak. Japonci je vyžadují, avšak neproplácejí.

Středa 5. června
Delegace našich odborů vedená Milivojem Plachým se vrátila z měsíčního poznávacího odborného zájezdu po Japonsku. Mj. se zajímali o to, jak to tam mají s odstupným. Japonští odboráři se podivili:
"Odstupné? To se u nás nevede. Kdo dostane výpověď, spáchá harakiri."

Čtvrtek 6. června
Ze zprávy Milivoje Plachého na dnešní odborářské schůzi: Všichni japonští zaměstnanci nepáchají harakiri po propuštění z práce. Pokud pro svoji firmu dělají aspoň 18 hodin denně, firma je nepropustí. Po jednom roce umřou sami.

Pátek 7. června
Jestli nás koupí Japonci, tak nás čeká harakiri nebo smrt přepracováním. Tak vyzněla včerejší odborářská schůze. Načež místo diskuse nastalo hrobové ticho. Až po chvíli padl z pléna dotaz na šéfodboráře Plachého:
"A jak to mají Japonci s vánočníma kolekcema?"
...............................................

Sobota 8. června
Z listárny Moby Dicka

Moby!
Jsem z toho už celá zoufalá. Za týden jsou volby a já stále nevím, koho volit! Poraď!!!
D. D.

D. D., i Vy? Ptáte se dokonce i mě???
Máte skoro třicet stran, tak si nějakou vyberte!
Já vím, kdysi, když se volila jedna Strana, to bylo jednodušší. Když zvolíte tu jednu, může se Vám stát, že už pak vždycky budete volit jen tu jednu...
>>:)) M. D.
*************************************
ČESKÉ TEXTÁRNY, a.s., – velká zavedená česká firma, těžící z dřívějšího postavení na trhu, kde měla prakticky monopol na produkci různých užitečných textů. Současně v ní probíhá přestavba, zeštíhlování, hledání nové filozofie, liberalizace a doprivatizace.
MANAGOR - magor který se stal manažerem, anebo manažer, který zmagořil
MOBY DICK – nikoli velryba z Melvillova románu, pouze zaměstnanec v textárně, který si vede zápisky, aby se nezbláznil.
(Informace o vztazích na pracovišti, zkratkách a dalších reáliích firmy viz zde)

Předcházející týdny hledejte pod štítkem Moby Dick
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Knížku "MOBY DICK: Deníček," v níž jsou sebrány denní poznámky z Českých Textáren od dubna 2000 do dubna 2003 lze za 199,- Kč + poštovné objednat u nakladatele na konvoj@konvoj.cz
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz.
Předem dík! >>:)) Moby Dick

3 komentáře:

drak řekl(a)...

Jak jsem tak stihl postřehnout, tak zaměstnavatelé původem z Asie se od těch našich značně liší mentalitou a přístupem k věcem. Na náš vkus jsou řekl bych až příliš vydřidušští, ale mají i své mnohé positivní stránky a rozhodně je čemu se u nich přiučit a co napodobit.

STK řekl(a)...

Nevím jak se Japonci chovají jako zaměstnavatelé - my dostli před čase grant od Japonského Císaře. Motovali to u nás jejich montéři. Jsou pracití, řemeslně nesmírně zruční a velimi disciplinovaní. Jenže ta disciplína je nade vše - i nad jejich zdravý rozum. Co řekne jejich šéf, platí - i kdyby se stokrát mýlil a museli to pak předělávat. Počítají s tím, ale udělají, jak bylo řečeno.
Kamikadze.
Opravdu - jiná mentalita.

Jakub S. řekl(a)...

Jedním slovem: disciplína. No - s kýmpak z Evropy si to onehdá tak rozuměli? Ovšem - třetí do mariáše, ten do tohohle vzorce nesedí. Eia, eia, lalalá...