středa 13. června 2012

Ecce homo! aneb Ovocné zázraky


Byl dnes u nás instalatér a tuze pilně pracoval. Dal nám do koupelny nové umyvadlo. To staré jsem nakřápl asi před tak deseti lety, když bylo ještě zcela nové. (Jednou o tom nakřápnutí napíšu román.) V kuchyni pak vyměnil zarostlé potrubí ke dřezu. A nainstaloval novou baterii. (Nejspíš popíšu v samostatném článku, možná to vyjde na minisérii.) Přitom zjistil, že plomba na měřáku na teplou vodu je na matici až za měřákem. (Může z toho ještě být zajímavá sci-fi, protože onu plombu sundal, aby mohl pracovat. Neodkladně jsem oznámil panu správci.)

A také jsme společně zjistili, že ďoura, kterou ze stoupačkové šachty vedlo staré potrubí, je utemovaná jen lehce osádrovanými novinami. Z jejich škubánků jsem zjistil že jde o Rudé právo ze soboty  8. listopadu a Večerní Prahu ze 7. listopadu roku našeho nastěhování, tedy roku 1986. Náš panelák byl dostavěn někdy na jaře, do září pak zrál. Tedy opravovaly se různé závady. (Opravovaly = stavitelé nechali ležet a čekali, až investor vyměkne.) V září jsem převzal klíče a sepsal dva listy různých závad. (Jednou o tom snad napíšu historický román.) Tři týdny trvalo, než byly opraveny. Pak jsme přijeli s novým kobercem, novým sektorovým nábytkem, novou kuchyní,dětmi a manželkou, a začali jsme bydlet. Je vidět, že ještě nejméně do půlky listopadu se u nás v bytě dokutávalo. Tedy ne soukromě, melouchářsky, ale soudružsky stavebnicky pětiletkově (osmého listopadu byla sobota, 9. byla neděle, pondělí 10. bylo jistě modré…)

Dnes se spokojím z krátkými citáty z oněch nalezených naškubaných dokumentů. (Musí být krátké, neb škubance jsou krátké.) Avšak to datum, to datum!

Rudé právo má přednost. Bohužel z celostránkového článku, který má nadtitulek "Americká globální strategie a sny" a titulek "Od Trumana k Re"(aganovi), se zachovalo příliš málo, ale i to málo stačí na to, aby toho bylo moc:

"Prezident Spojených států má ústavně "delegovány" pravomoci, jež spadají do kategorie absolutistického mocnáře. Snad nejdrastičtěji to roku 1973 vyjádřil R(i-)chard Nixon, když kongresmanů(m) v Bílém domě řekl:
»Mohu odejít do sousední (místnos)ti zavolat telefonem (a za p)ět minut zahyne 70 (něčeho, asi procent nebo milionů) (nejspíš lidí)(!)!!«"

Zbytek stránky je utržen. Nicméně ještě zůstávají sousední sloupce:

"Bylo to nejvážnější pouče(ní ko)rejské války: nevypočitatel(nost a ještě něco) Washingtonu mohou přivést (svět) do jaderné války."

A pak už jsem našel do tohoto puzzle (čtu "pazl", nevím, proč bych měl anglické slovo vyslovovat německy "pucle") jenom pravý dolní roh stránky. Četba okousaných slov má své určité kouzlo:

"…ní kosmu ve skut… hubit celý lidský r… bačov vyslovil tuto krutou… z očí do očí americkému …tu R. Reaganovi. To, čemu se říká projekt »h… válek« je vlastně sebezá… ný projekt."

Nu vida, jak by se mohlo ušetřit, kdyby se půlka slov vynechala, a z většiny nich by se zveřejnila jen jejich část! To by se uspořilo bitů i bytů! Dokončím závěrečnou myšlénku autora Václava Opluštila:

"V projektu hvězdn(ého) míru zastávaným M. Gorbačo(vem) však tkví sebezáchova – také p(ro) národy zemí NATO. Bylo to prokázáno s veškerou naléhavostí. Státníkem, který na rozdíl od R. Reagana myslí a jedná v duchu věčného Ecce homo – Ejhle člověk!

No a nám netáhlo ze šachty do kuchyně.

Večerka bývala i před více než čtvrtstoletím zajímavější než RP. I když zde byl článek typu "S revolučním přístupem", ve kterém jsme se dověděli, že nám soudruh Lomakin pořál všem další úspěchy při výstavbě rozvinuté socialistické společnosti, při plnění závěrů XVII. sjezdu KSČ. A také jsem našel úvodník (Ke dni) s nápaditým nadpisem "Jdeme společně": Začínalo to "Československý lid si hluboce uvědomuje, že vítězství Velkého… a jeho ideje určujícím způsobem ovlivnily i historické… našich národů." a končilo "XVII. sjezd KSČ, inspirovaný tvůrčími myšlenkami XXVII. sjezdu KSSS, vytyčil hlavní směry urychlení sociálně ekonomického rozvoje naší společnosti, potvrdil odhodlání dále rozvíjet a prohlubovat všestrannou spolupráci se S… svazem a dalšími s… státy".

To se to psalo rychle, elektrické psací stroje s pamětí už dovedly kopírovat celé fráze. Jen se nesmělo zapomenout dát další čárečku na pivní tácek, totiž za číslovku předešlého sjezdu.

A úspěchy byly vskutku nemalé: ZEZ Praha představí příští rok v Hannoveru (NSR) moderní vysokonapěťové pojistky. V Šustově ulici na Jižním Městě II dostane jeho 22.000 obyvatel díky sdruženému socialistickému závazku vlastní sdružené zdravotnické zařízení (polikliniku)! Kovoslužba ve své reklamě mile překvapila: "Váš televizor opravíme i v sobotu!"

Avšak pozor, neúprosná zima se blíží: "Energetikům nastaly letos starosti o něco dříve. Vyhlášené regulační stupně sice ještě neznamenají přímou regulaci, nicméně požadují striktní respektování uzavřených dohod a nepřipouštějí žádné nadlepšení… Pro výrobní podniky, které budou v závěru roku dohánět dluhy v plnění plánu, to znamená další ztížení podmínek."

Ale nebojme se zpětně o plnění plánu. Dobře se pamatuji, že když se plán za rok stihl ještě v prvním kvartálu dalšího roku, dal se do onoho předcházejícího roku pětiletky lehce započítat. Bohužel, kvartály se skládaly tak dlouho, až socialističtí plánovači raději utekli a stali se z nich novodobí manažeři. A mají zase své nové kvartály. A skutečně, když se v 21. století řekne ve velké polostátní firmě  "během 1. kvartálu" tak se myslí "do konce června, než nastanou dovolené".

A na závěr pro informaci jeden recept od kubánské firmy Cubafrutas, která se předváděla v hotelu Olympik, abyste viděli, jak jsme se měli na sklonku sociku před vánocemi (malé Vé) dobře:

Ovocné zázraky: Grapefruitový salát připravíme ze dvou jablek, půl hrnku celeru, čtvrt kila hroznového vína, půlky ananasu, tří (kubánských) grapefruitů, hlávkového salátu a majonézy. Nakrájíme jablka a celer na kostičky a oloupaný grapefruit na tenké plátky, které položíme na listy salátu, ovoce a zeleninu smícháme s majonézou a směsí pokryjeme plátky grapefruitu.

"Takto upravené vitaminy určitě chutnají lépe." Lépe? Lépe než kubánské grapefruity. Mám ale potíž. Nevím, kde seženu alespoň hrnek celeru…

(Psáno 13. června 2012)

62 komentářů:

informace řekl(a)...

Také něco k Ecce homo!

Vysoce kvalifikovaná diskuse ta, co se nachází pod článkem paní Zbavitelové na Psu "Sílí snaha o bojkot Izraele". Člověk by čekal, že tam čtenáři vysloví své mínění o článku a o věci samé, ale místo toho polovina přispěvatelů se zabývá problémem více méně filologického nebo spíš toponomastického rázu, zda jméno největšího ostrova ze souostroví Britských ostrovů na severozápadě Evropy je možno používat i ve smyslu politického uspořádání ostrova ve 13.stol.
O to asi jde, když tak čtu komentáře, počínaje ironickou nebo spíš pohoršenou reakcí paní Netzer na příspěvek H. Lukešové "To není všechno, Británie byla první evropská země, která vyhostila židovské obyvatelstvo. Židé z Velké Británie byli vyhnáni roku 1290".

Tak tedy k upřesnění: podle bible on line: "Kolem 5. století se mnoho pořímštěných keltských obyvatel Británie uchýlilo před příchodem Anglosasů za moře do Armoriky v Galii. Z této doby pochází rozlišení na Velkou Británii a Malou Británii, dnešní Bretaň. Termín Velká Británie se začal šířeji užívat poté, co skotský král Jakub VI. nastoupil roku 1603 coby Jakub I. také na anglický trůn. Oba dosud samostatné státy – království Anglie (zahrnující také knížectví Wales) a království Skotsko – se tak ocitly v personální unii. K jejich formálnímu spojení došlo roku 1707, kdy bylo Zákonem o unii ustaveno Království Velké Británie." (Wikipedie)

Velká Británie je tedy jméno ostrova používané již kolem pátého století. K vyhnání Židů z onoho ostrova, zovoucího se Velkou Británií dochází v . 1290.
Tak kde je problém? Poč tolik výsměchu vůči Lukešové?
Nějaké argumenty ke článku by nebyly?

Pokud jde o italsko-izraelské vztahy na poli vědecké, technologické, industriální kooperace, oba státy podepsaly v tomto smyslu dohodu 13.6.2000, na jejímž základu Ministerstvo školství, univerzit a výzkumu (MIUR) každoročně pořádá konkurs na projekty spolupráce s přílušnými izraelskými institucemi.
http://www.miur.it/UserFiles/3022.pdf

Harpyje řekl(a)...

Vy jste taky nedávala pozor v hodinách dějepisu, Informace, že? :-)))

informace řekl(a)...

Ale dávala, Harpyje,
jenomže o tom v hodinách dějepisu neučili. A tak jsem se podívala na italskou verzi bible-Wikipedie a tam jsem našla následující:
"L'intensificarsi della devozione popolare e la crescente irritazione nei confronti dell'usura praticata dagli ebrei culminano in una serie di espulsioni: dall'Inghilterra nel 1290, dalla Normandia nel 1296, dalla Francia nel 1306, nel 1394 e alla fine del '400 dai domini spagnoli, fino a sfociare anche in sanguinose persecuzioni (Pogrom), spesso istigate da infondate accuse di profanazione delle ostie e di omicidi rituali."
Jestli se mýlí i bible, tak, prosím Vás, kde to mám nabrat?

informace řekl(a)...

A profesor Corrado Maggia, autor publikace «Israele, il popolo speciale di Dio» také píše:
1290 INGHILTERRA. Espulsione degli Ebrei dall'Inghilterra (prima delle grandi espulsioni di massa del Medio Evo).
http://ideadiversa.blogspot.it/2011/04/cronologia-delle-principali.html
Píše tedy Anglie, ne Velká Británie, ale jak jsem už nalepila nahoře Velká Británie se používá a používalo i jako geografické pojmenování ostrova.

Jakub S. řekl(a)...

Kouzelný článek, paľcí vvěrch, šamane! A na kolik polí nakročeno, a další hned dodám, inspirován (RP = věčný zdroj zábavy a poučení) a nakopnut: historický román, miniseriál, kriminálně-technologicko-právní sci-fi, rodinná bytová sága...
x Údiv: SEDMÉHO LISTOPADU se nepsalo o prvořadém věčném věkověčném významu tohoto data?! No ji-st+ě-že, sou-zi - ! Jenom to prostě bylo na jiném, jinak použitém útržku, žé. Núú, i instalatér může...
x Nádhera: definice o p r a v o v á n í . Ale že to byl tehdy nádherný, napínavý, vzrušující, stálými překvapeními a záludnostmi oplývající život, co?!
Naštěstí mám čerstvé hororové zážitky hned se dvěma instalatéry. Z dědiny a láz. města. Ujišťuju vás, že to byl šok: ve všech parametrech (umlouvání, podbízení, přistupování na to, kdy mají o n i čas, vysvětlování, jak to ti před nima zprasili a oni chudáci to teď, když nemají čas ani materiál, musí napravit) ty z reálného socialismu překonali! Jaké jsou vaše zkušenosti? H a I, překvapuje vás to, či nikoliv?

informace řekl(a)...

A mrkněte se na Terminology of the British Isles na anglické Wikipedii.
http://en.wikipedia.org/wiki/Terminology_of_the_British_Isles
a na poznámky pod článkem.

informace řekl(a)...

Mne už vůbec nic nepřekvapuje, mám dva měsíce byt rozrytý jak válečné pole. Mění trubky ústředního topení. Ještě že mám schopnost přizpůsobit se okolnostem, jinak by to bylo na blázinec nebo na sebevraždu.

Kopretina řekl(a)...

Milá Harpyje, Vy ani nikdo jiný nejste kompetentní posuzovat či neposuzovat úroveň českých vysokých škol. Fakta v příspěvku jsou pravdivá, vyhnání Židů 1290, návrat Židů na anglické území po roce 1650, zamezování vstupu Židů na území na své území do roku 1939 (pouhých 60 000) a zákaz vstupu Židů na území Palestiny, vydání Bílé knihy. Tak co se Vám pro Krista Boha nezdá? Proč takové pohoršení a pohrdání? Vyjádřete se k těmto faktům, ne k lacinému a hloupému slovíčkaření a pro Vaši informaci na základce i na gymnáziu jsem měla na vysvědčení vždycky 1. A že se člověk splete? To vem čert. Vy jste se nikdy nespletla? Nikdy jste nenapsala nějakou nepřesnost? Přece svět není o tom, abychom jako počítač mleli poučky zepředu zezadu, seshora a dolů. Pamatuji si to, co potřebuji, kdybych si pamatovala vše ze základy, gymplu a vošky, tak mi pukne hlava. A jaké máte Vy vzdělání? Že se tolik povyšujete...

Kopretina řekl(a)...

A tím, že dehonestujete sionisty, i toho Tesaříka, tak vlastně nahráváte morálnímu dobytkovi Landovi a jste s ním de fakto ve stejné linii. Ti, co si přečtou příspěvky pod čarou si řeknou... "Jééé ti sionisti jsou hloupí...", co z toho vyplyne? Že sionisti jsou hloupí, zatímco jejich oponenti jsou inteligentní. A neviděla jsem Vás, že byste se postavila proti antisemitským výkřikům Landy, se kterým jsem už pár krát vedla nesmiřitelnou diskusi. Zřejmě Vám Landa nevadí, možná, že již zastáváte stejné antisionistické názory. Protože ten, kdo se proti zlu nepostaví, je na stejné straně. Zlo, z náboženského pojetí Ďábel zvítězí jenom tehdy, když dobří lidé nedělají nic. Kde je Vaše pohoršení nad Landou? Kde bylo Vaše pohoršení nad Sečánským, Beránkem či Jarošem? Holt tito pánové Vám nevadí. Možná, že už i Vy začínáte zastávat protiizraelskou linii, protože kdo se nepostaví proti antisemitismu, sám JE antisemitou...

informace řekl(a)...

Kopretino,
nerozčilujte se. Ze strany Harpyje to byl zřejmě ukvapený hyperkorektizmus.
Great Britain, jak píší na Wikipedii je jak zeměpisný název tak politický. Částečně se překrývají. Jak upozorňují sami autoři článku, to překrývání je časté a někdy může vést k nedorozumění. Přečtěte si odkaz v mém předešlém příspěvku a vykašlete se na to. Anebo na článek ve Wikipedii poukažte.

Kopretina řekl(a)...

A jenom poslední poznámka, v poslední době vidím, že se zastáváte jenom muslimů a Romů, ale Židů jste se v poslední době nikdy nezastala. Pan Tejkl vedl několikrát ohnivou diskusi s Jarošem a Vy nic. A Matějka, který je demagog a pan Tesařík mají formální vzdělání stejné jako pan Švehla. Všichni tři nemají akademický diplom. Nevím, ale možná máte k Židům a muslimům stejný postoj jako Vodník...

Kopretina řekl(a)...

Ale pevně věřím, že antisemitismus a antisionismus nezastáváte, tak konec dobrý, všechno dobré. Vždyť je to naprosto zbytečné. Jen osobní útoky nesnáším, jdu si pročítat odkazy...

Kopretina řekl(a)...

Promiňte Harpyje, přehnala jsem to s reakcí, lituji, jen osobní útoky nesnáším. Jistěže nezastáváte antisemitiský/antisionistický postoj. Jistěže jste vzdělaná a inteligentní, jako všichni zdejší diskutéři, tentokrát jsem se velmi rozčílila. Omlouvám se, ale informace vysvětlila pojem "Velká Británie". Konec dobrý, všechno dobré. Nevím, jak je fráze v angličtině, "Take it easy"...jestli se mýlím, tak se omlouvám za neznalost jazyka...

Kopretina řekl(a)...

Děkuji informace za odkaz na Wikipedii. Dala jsem ho do diskuse, ale Landu to stejně nepřesvědčí. A jsem ráda, informace, že Itálie nezastává celkový protiizraelský postoj. Nejtolerantnější k Židům byli kalvinisté, katolíci a luteráni zastávali kdysi tu nejhorší protižidovskou linii. Nechce se mi pastovat výroky Luthera (O Židech a jejich lžích) či výroky různých papežů, Šaman by musel tak strašlivé výroky smazat, papežové a Luther se vyjadřovali v podobném duchu jako Žáček o Velikonocích...

Jakub S. řekl(a)...

Británie Velká či jaká atd. -
Nejsa k tomu vyzván, ačkoliv jsem to trošku čekal, jenom se klidně a skromně ptám: byl by zájem o vstřícné vyslechnutí stanoviska člověka, který je v jediné osobě historik a po desítiletí překladatel a korektor/revizor odborných textů vč. norem, směrnic, smluv? Jediný v této dvojjedinosti v ČR? Všechno je totiž jaksi jinak. Budete asi překvapeni/y. No uvidíte. La donna é mobile, že ano. Třeba může v extrémním případě i přistoupit na názor druhého... Ciáo.

informace řekl(a)...

Ale ano, Jakube, jen pište.
Já nikdy nemám potíže uznat, když jsem se spletla. Podle mého tam měla napsat Kopretina buď Anglie anebo ostrov Británie, aby nedošlo k nedorozumění. Jenomže to, že to nenapsala, neopravňuje k ironizování.

Jakub S. řekl(a)...

No fajn, H. A stručné, leč zásadní a důtklivé upozornění: cokoliv z historie i dneška je n u t n o brát, popisovat, hodnotit V ČASOVÉ I MÍSTNÍ SOUVISLOSTI. Suvislostech. Konotace. Vřazenost do místa a doby. Vše se mění, i co tak nevypadá, vše se vrací, avšak jinak a jinam, Nic netrvá věčně (ani láska k jedné slečně - tedy náhodou tohle v mém případě neplatí, není mi to ale už nic platné).
Prosím, otevři si Kazatele. Kdo chce mého Kazatele 13, pošlu.

Kopretina řekl(a)...

Jo Jakube, jestli chceš, pošli mi Tvého kazatele...

Harpyje řekl(a)...

Milá, zlatá, tu ptákovinu, kterou napsala Kopretina, můžete okecávat kolika odkazy chcete, ale stejně se Vám nepodaří vyvrátit její nesmyslnost.
Když už tak zoufale trváte na tom, že výraz Velká Británie je rovněž geografické označení největšího ostrova britského souostroví, tak jak mi potom můžete vysvětlit, že the Edict of Expulsion, given by Edward I of England in 1290, that expelled all Jews from ENGLAND, and not from Scotland, které se nachází na stejném ostrově.
The Kingdom of England—which after 1284 included Wales—was a sovereign state until 1 May 1707, when the Acts of Union put into effect the terms agreed in the Treaty of Union the previous year, resulting in a political union with the Kingdom of Scotland to create THE NEW KINGDOM OF GREAT BRITAIN.
Zatímco byla Anglie stále ještě "judenrein", tedy do roku 1656, přicházeli do Skotska první Židé. The first Jews came to Scotland in the late 1600s and in the 1700s, as medical students, university teachers, or as merchants and craftsmen. (http://www.sjac.org.uk/archives/communities.html)
Takže o nějakém "vyhnání Židů z Velká Británie" nemůže být řeč.
CQFD

Harpyje řekl(a)...

Evidence of Jews in medieval Scotland is scanty, but in 1190, the Bishop of Glasgow forbade churchmen to "ledge their benefices for money borrowed from Jews".[1] This was around the time of the Anti-Jewish riots in England so it is possible that Jews may have arrived in Scotland as refugees, or it may refer to English Jews from whom Scots were borrowing money. While England during the Middle Ages had state persecution of the Jews, culminating in the Edict of Expulsion of 1290 (Jews may have fled to Scotland at this time[2]) there was never a corresponding expulsion from Scotland, suggesting either greater tolerance or the simple fact that Jews may not have been resident. The eminent Scottish-Jewish scholar David Daiches wrote in his autobiographical Two Worlds: An Edinburgh Jewish Childhood that there are grounds for stating that Scotland is the only European country that has no history of state persecution of Jews.
Dzp.

Harpyje řekl(a)...

Kdybych to neviděla na vlastní oči, tak bych to pokládala za pitomý vtip.
On existuje dokonce i židovský tartan - "kosher tartan", k shlédnutí zde: http://www.tartansauthority.com/tartan-ferret/display/7615/jewish Že by Židé byli i jedním ze skotských klanů? :-)))
Centrální zlatá linie na námořnicky modrém podkladu symbolizuje prý biblický svatostánek, Archu úmluvy a ceremoniální nářadí. Stříbrné linie představují svitky textu tóry a a červená barvu vína, nebo hroznové šťávy, kterými se žehná šabat.
Našla jsem rovněž zmínku o knize "When Scotland was jewish" autorů Elizabeth Caldwell Hirschman and Donald N. Yates, kteří tvrdí, že velká část Skotů, včetně národních hrdinů, darebáků, vládců, šlechticů, kupců, kléru, etc. jsou prý židovského původu. Popisují, jak se předkové těchto osob dostali do Skotska od dob Malcolma III (někdy mezi 1033 a 1093) až do doby končící španělské inkvizice.

Harpyje řekl(a)...

Omlouvám se, Šamane, že se zde plká o něčem úplně jiném, než je téma Vašeho článku, ale já jsem s tím nezačala.

informace řekl(a)...

Poslyšte, Harpyje,
můžeme se tu hádat do nekonečna o ostrovu Velké Británie, o tom, kolik Židů odešlo do Skotska, kolik jich odešlo z ostrova, takže toho využili florentští bankéři, jak jsem našla na jedné stránce, jestli "ostrov" se může chápat jako literární synekdocha, a neskončíme tak ani do půlnoci.
Víte, spíš, kam vlastně valná část Židů z Anglie odešla? Bylo jich tam celkem málo, 0,25% obyvatelstva. Marně to hledám, to přemísťování židovských komunit ve středověku z jedné země do druhé je úžasné stěhování národa. Člověk si nedovede udělat přesnou představu.
http://usenet.it.rooar.com/showthread.php?t=3446744

Harpyje řekl(a)...

Já se nehádám.
Dzp.
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Expulsion_judios-en.svg

Kopretina řekl(a)...

Každopádně drtivá většina Židů byla z anglického území vyhnána, to, že někteří odešli do Skotska, jestli pozůstatky Židů zůstaly ve Skotsku nebo ne, není směrodatné, vrátit do Anglie (nebo Británie), teď tedy nevím, jak mám toto území označovat, se mohli až za vlády Olivera Cromwella po roce 1650. Pak velmi lapidárně, jednoduše, teď mě napadnete, že to píšu příliš jednoduše a neúplně, ale nejprve bylo stěhování Židů (zejména z Rakouska a Německa) na východ, (Polsko, Rusko, Ukrajina) a pak na západ (přes 2 miliony Židů z území dnešního Ruska) odešlo do USA a do zemí západní Evropy a Svaté země. Právě imigrace Židů do USA znamenala záchranu židovského národa. Ačkoliv i v USA byl antisemitismus (dodnes se v určité míře vyskytuje i dnes), nedocházelo k pogromům na Židy, Židé nebyli zabíjeni, nebyli z USA vyháněni, pravda, od roku 1924 přijaly USA přistěhovalecké kvóty, mnoho Židů se za hitlerismu do USA nedostalo, přesto bylo postavení židovského obyvatelstva mnohem lepší, než-li v Evropě a v muslimských zemích. A v současnosti žije v USA II. nejpočetnější židovská komunita na světě (po Izraeli).
A dobytek Landa píše: "Židé naklušou do moře, uvidíme, jestli se moře rozestoupí", pouze pan Tejkl a já jsme oponovali, jinak vůbec nikdo.

Jakub S. řekl(a)...

Ano, v hrubých rysech je to tak, bez ohledu na terminologii, holka. Dyť jo.
types - ale! Nejsu pes, vole elektronická. Jenže napsat to musím.Svoboda je poznaná nutnost...

informace řekl(a)...

Dnešní il Foglio uveřejnil článek s titulem "Merah aveva scoperto di essere una pedina dei servizi segreti francesi" (Merah přišel na to, že byl figurkou francouzských tajných služeb)
http://www.ilfoglio.it/soloqui/13809
Mohammed Merah, který zavraždil tři francouzské vojáky, učitele židovské školy a tři židovské děti a byl v březnu zastřelen v Tolose francouzskými zvláštními oddíly po dlouhém obléhání bytu, kde se skrýval, natočil při obléhání 2 videa, kde říká, že byl zneužit francouzskými tajnými službami. Říká, že jeho nejlepší přítel Zouheir nebyl žihadista, jak o sobě tvrdil, ale kapitán tajných služeb. Že byl manipulován, aniž by to věděl francouzskými tajnými službami. Il Foglio odkazuje na články francouzského le Monde, který se případem videí - závěti, která byla doručena do Alžíru jeho otci, zabývá.
http://www.lemonde.fr/societe/article/2012/06/13/la-police-doute-de-l-existence-des-videos-de-merah_1717469_3224.html
http://www.lemonde.fr/societe/article/2012/06/12/merah-aurait-decouvert-qu-il-etait-manipule-par-les-services-du-renseignements_1717261_3224.html
Il Foglio také odkazuje na pohovor dvou investigativních novinářů Erica Pelletiera a Jean- Marie Pontauta, kteří tvrdí "Rien ne laisse penser que Mohamed Merah était un indicateur de la DCRI" (Nic nenasvědčuje tomu, že by Merah byl konfident DCRI) a kteří polemizují mimo jiné s březnovými články italského listu.
http://www.lexpress.fr/actualite/societe/fait-divers/rien-ne-laisse-penser-que-mohamed-merah-etait-un-indicateur-de-la-dcri_1123835.html
Tajné služby také popírají, že by Merah mohl videa natočit. Ale podle tvrzení otce existují, text byl zveřejněn listem arabským Echourouk, a hodlá je použt jako důkaz, že jeho syn byl úmyslně zavražděn francouskými tajnými službami.
Při čtení článku napadá čtenáři bezděčně myšlenka, nakolik byl Merah manipulován?

A.S. Pergill řekl(a)...

Informace,
na některých webech se dočtete, že 11. 9. do věží WTC nenarazila žádná letadla, ale vybuchly nálože, které tam nechal rozmístit US president. Z tohoto pohledu je třeba se koukat na blábolení bulvárního tisku.

A.S. Pergill řekl(a)...

Kopretino,
dokud budou Židé, potažmo Izraelci, hlásat ústy předsedy izraelské vládní strany Šás, že "gojim byli Hospodinem stvořeni jako tažná zvířata proto, aby dřeli a Židé se mohli povalovat", tak budou nutně gojim zaujímat k Židům rezervovaný postoj. Alespoň ti inteligentnější. A i kdyby to Židé teď přestali hlásat, případně se od Šásovců zcela distancovali (a třeba jim i násilně přišili na pindíky kroužky z kalmárů - jako negaci obřízky), tak bude trvat celá desetiletí, než se většina gojim přesvědčí, že to není nějaký podraz.

Harpyje řekl(a)...

Už zase kecáte. "Židé nehlásají ústy" toho pošahaného rabína vůbec nic. Ten mluví nanejvýš za několik málo % svých voličů.

informace řekl(a)...

Pergille,
v celé "affaire Merah" je mnoho nejasných bodů, takže i vyšetřující soudci požádali o odsekretování všech dokumentů, týkajících této záležitosti. Byl to dvojitý agent, nebo osamocený jihadista, anebo pracoval jen pro francouzské tajné služby? A jak to, že se mu podařilo uniknout jejich kontrole? Tyto otázky si klade i nový ministr vnitra Manuel Valls, který si vyžádal podrobnou zprávu o tom, «ce qui a dysfonctionné dans cette affaire».
http://www.leparisien.fr/faits-divers/affaire-merah-les-juges-auraient-demande-la-levee-du-secret-defense-06-06-2012-2035193.php
Otec Meraha podal v Paříži žalobu na francouzské služby pro zavraždění syna. Nyní má soud rozhodnout, má-li ji přijmout nebo ne.
Francouzský tisk v této souvislosti věnuje případu Meraha dost velkou pozornost. Rozhodně zpráv a výkladů kolem je hodně, často dost rozlišné a tak by bylo dobře, kdyby ministr vnitra udělal kolem věci jasno.

jiný Honza řekl(a)...

Harpyje, že vy se tak navážíte do Pergilla a Kopretiny když děláte to samé co oni - vidíte jen argumenty pro to své, opačné pomíjíte nebo rovnou prohlašujete za nepravdu. Není to nějak divné? 8-D

Harpyje řekl(a)...

On snad Ovadia Josef mluví za "všechny Židy"?
Až budete mít nějakou poznámku k věci, a ne k mé osobě, tak se klidně zase ozvěte.

jiný Honza řekl(a)...

Jak říkám, milá Harpyje: Pergill Ovadia a vy Británii (nebo rasismus třeba). 8-D
Krásný den.
A je to opravdu ad hominem - ke způsobu vedení polemiky (diskuse to z vaší strany není ani omylem). 8-D

Jakub S. řekl(a)...

Ach jo.
Takže v zájmu objektivity - :
x Sylvie - jenže je to strana vládní a je to její předseda. Známý.
x ASP - Tentokrát vám ale vaše (podvědomá, že) generalizace neslouží ke cti. Ani Ž i d é , ani I z r a e l c i , že. Zcela zbytečně jste se vystavil jasné zásadní námitce. Nemuselo to být!
S, až budu mít trochu času (dnes na chatu), napíšu soukromě. Upřímné psaní ode mne určitě bude k prospěchu věci...

Anonymní řekl(a)...

Je třeba to nahlížet tradičně - dialekticky. Pokud se jedná o sebemenší kritiku politiky současné vládní věrchušky Izraele, pak tato samozřejmě reprezentuje všechny Židy, tudíž je taková kritika nepřípustným antisemitismem (a to nejen podle fanatiků typu Lukešová).
Pokud ovšem předseda strany, která je součástí izraelské vlády, pronese čistokrevně rasisticky nenávistnou náckovskou řeč, mluví samozřejmě jenom za sebe a není nejmenší důvod, aby se od jeho slov příslušný premiér distancoval nebo ho dokonce z vlády vyhodil s tím, že s nácky slušný Žid v jedné společnosti nebude, i kdyby to mělo znamenat nové volby. Neboť kde jste to vzali, že s výše uvedenou řečí mlčky souhlasící vláda reprezentuje všechny Židy?

Kopretina řekl(a)...

Ovadia Josef je pako, individuální fanatik, samozřejmě, drtivá většina Izraelců tento postoj nezastává. Zatímco Ovádia je individuální fanatik, u Palestinců je antiizraelitismus rozšířený. Velká část palestinských médií hlásá protižidovskou propagandu, palestinské učebnice učí zběsilou nenávist v duchu nacismu. A jiný Honzo, já se do nikoho slušného nenavazuji, tedy pokud on nenapadne mě.

Harpyje řekl(a)...

Jsem zvědavá, jestli Moby Dick ve svém Co týden dal zmíní salafistický sex skandál v Egyptě (http://www.gatestoneinstitute.org/3109/salafi-sex-scandals).
Šejch Ali Wanis, člen egyptského parlamentu za salafistickou stranu Al Nur byl nedávno přistižen policií ve svém autě, odstaveném na tmavé polní cestě, v kompromitující pozici s nezletilou osobou ženského pohlaví, která nebyla jeho manželkou. Celá protiislámská z toho má Vánoce a Egypťané srandu. Tak trochu to připomíná toho bigotního a rasistického vůdce Ligy pro morálku a pořádek z La cage aux folles, který zemřel v náručí nezletilé, černé prostitutky. :-)))

A Mossad má nové zvířecí agenty. Palestinští farmáři si stěžují, že israelští osadníci vypouštějí pravidelně divoká prasata na jejich pole a do jejich sadů, aby tam ničila úrodu.Tuhle zprávu přinesla palestinská tisková agentura Ma'an. http://www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=494183 Její "žurnalisté" musí být blbí jak troky, když nevědí že zbožní osadníci se štítí prasat, ať už domácích, nebo divokých, zrovna tak jak muslimové.

Harpyje řekl(a)...

protiislámská blogosféra jsem chtěla napsat, ale nenapsala.

Kopretina řekl(a)...

Nic nového, Mossad vysílá i divoké veliké potkany, kteří ničí úrodu, dávají palestinským klukům afrodiziakum, aby měli větší touhu po sexu a přepadávali a znásilňovali mladé holky a pomáhali rozšiřovat virus HIV, dávají nakažené injekční stříkačky po všelikých budovách, aby se Palestinci nakazili žloutenkou typu C, posílají vycvičené delfíny, ptáky a tak...

drak řekl(a)...

Šamanovi:

Když narazím na něco ze sedmdesátých až osmdesátých let, tak na chvíli omládnu a to někdy bývá příjemné i poučné zároveň.

Všem:

Osudy židovské komunity jak v Británii, tak i jinde jsou zajímavé z mnoha hledisek. Židé mají za ta léta protloukání se světem jakožto menšina poměrně propracovaná a pragmatická pravidla na soužití s okolím a dalo by se říci, že je poměrně zdárně uplatňují aniž by na nich bylo nutno cokoliv podstatného měnit.

Ovadia je extrémistický idiot a já si myslím, že občas, možná i ne občas, ale často, dokáže své koaliční partnery opravdu dotlačit k situaci, kdy litují, že s ním do koalice šli. Přesto, že je členem vládnoucí koalice, neberu ho příliš vážně, už jen z toho co říká, je poměrně dobře k rozeznání, že na blázinec to ještě není, na vězení také ne, ale na to abych ho nebral vážně, to je víc než dostatečné.

K tomu, co říká Jiný Honza, neboli k ad hominem, lze v daném případě souhlasit. Já to doplním o to, že já osobně vždy, když čtu nebo poslouchám něčí názor, tak do nějaké míry, často do značné, beru v potaz i osobou jeho nositele, protože u osoby, která charakterově za moc nestojí, rozhodně nelze vyloučit, že vyslovením toho či onoho názoru či argumentu může a pravděpodobně také sleduje dosažení nějakého svého, vzhledem k tomu nanicovatému charakteru, nějakého ne zrovna bohulibého záměru nebo cíle. Uvažování nad tím, s kým a o čem si povídám, je dost důležité.

s.t.k. řekl(a)...

...Uvažování nad tím, s kým a o čem si povídám, je dost důležité...
Správně Draku! A protože lidský život má určitou, ne však nekonečnou délku, tak si nehodlám tu část, která mi ještě zbývá kazit čtením nenávistných výlevů, které pisatelům slouží - bůhví k čemu.
K sebeukájení určitě. Tím spíše nehodlám na jejich invektivy a hovadnosti jakkoliv reagovat. Byl jsem teď týden fotit v Sudetech a byť počasí bylo "na draka"*, přece jenom "neexistence internetu" je dobrá věc. Člověk, pokud tam vůbec zajde, potkává v tamní hospodě jen +/- normální lidi, byť občas v různém stadiu podroušenosti. Nikoliv některé zdejší sebestředné ubožáky, kteří už asi nemají na vybranou - kdyby aspoň jednou za den někoho neurazili, asi by jim praskl žlučník. A to jsem jenom očkem zavadil...
Tož tu dišputujte dál, já zase mizím.

*/ Nevím jak drakům, ale kocourům stálý déšť a zima opravdu, ale opravdu nevyhovuje. [;>)

drak řekl(a)...

STK:

To focení Vám trochu závidím, to počasí ani ne. Drakům zima a déšť nevadí, mohou-li je strávit v teple a suchu pod střechou, třeba v hospodě, nebo doma, jinak dávají přednost teplému a hezkému počasí. Bez internetu také vydržím, zase tak moc na něm závislý nejsem, ale když funguje, mohu pracovat z domova a nikam nejezdit, což rozhodně má své půvaby, neúčastnit se dopravního šílenství a nemuset potkávat některé xichty u zákazníků bývá pocit doslova k nezaplacení. Až zpracujete fotky, pošlete mi odkaz na galerii, když je vystavíte.

informace řekl(a)...

Vážení,
nechci se do Vašeho hovoru plést, ale jen mě tak napadá, nebylo by lepší dát hned zlolajnému útočníkovi rovnou do huby, místo abyste o tom pořád hovořili? Dobře mířená rána dokáže mnohem víc než lamentace nebo rozbory situace.
Nechci znova vytahovat případ s Velkou Británií, který jsem sem zatáhla ze Psa, ale chtěla bych jen dodat malé upřesnění.
Totiž asi tak před deseti lety v Itálii bylo "in" téma toponomastika a literatura, a to proto, že tenkrát se lingvistům podařilo dostat od ministerstva bohaté dotace a tak se o ně podělili s kolegy literáty. Jinak by je byli asi všechny neutratili. A tak se pořádaly konference, vydávaly se sborníky na téma "zeměpisné názvy v literatuře". Takže "obohacena" touto zkušeností, jsem si hned všimla, že název Velká Británie, co použila Kopretina ve svém příspěvku na Psu, nemá jednoznačný význam a to United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, ale může být chápáno jako jméno největšího ostrova souostroví.
Jména zemé a států se v čase nejenom mění, ale, což je zajímavé, mohou být používána v různých historických kontextech s různými významovými odstíny. Tak na příklad Albion, který pochází z dob antického Řecka a Říma, jako jméno celého britského ostrova (Plinius Starší Naturalis Historia), je po staletích, kdy nebyl užíván, vytažen na světlo boží ve Francii někdy v 17. stol. jako proradný Albion. O proradném Albionu (perfida Albione)pak hovoří Mussolini za doby války v Etiopii jako o "plutokratickém státu". Tady je politická konotace jména zcela jasná, každý chápe, že se název vztahuje k současné situaci a ne ke starověku, jenomže použití antického termínu dodává nadávce větší enfasi, patos. Ale název Albione najdete i dnes v italských novinách, když se hovoří o "hrdém Albionu" a to ve smyslu nezávislém, tedy spíš s významem pochvalným než útočným.
Názvy zemí a států a jména od nich odvozená, pak v každém jazyce mají svůj specifický úzus. Na příklad, zase v italštině, neeexistuje slovo Brit, jako název příslušníka Velké Británie. Velká Británie jako název ostrova je používán málo, je častější Inghilterra, a pak Inglese. Což,jak si pamatuju, bylo i v češtině po válce. Hovořilo se o anglo- americkém vojsku, spojencích o Anglii ve smyslu státu Velké Británie.
Dnes je to zas naopak. Jak tedy mohu soudit z tisku.
Nechci tu dál roztahovat debatu na téma, které asi málokoho zajímá. Chtěla bych jen vysvětlit, proč jsem tu "aféru" s Velkou Británii zatáhla do doupěte. Bylo mi Kopretiny líto, tím víc, že jsem si uvědomovala, že je to ze strany Harpyje docela neoprávněný útok.

stk řekl(a)...

Víte, Informace,
to všechno je asi pravda - i když to na používané terminologii nic nezmění. A obecná terminologie se stále mění, vyvíjí, takže spor o to, "jak je to správně" je vlastně nesmyslný.
K útokům se vyjadřuji výše. Jen dotaz: Písemný útok (kohokoliv na kohokoliv) má snad nějaký jiný smysl, než ukojení ega útočníkova?
"To jsem mu to nandal...!"

Když se mi kdysi začali muzikanti nebo herci hádat, vypnul jsem záznamové zařízení a šel jsem (tehdy) raději kouřit.
Z hádky zůstane jen znechucení, nic užitečného. Nebo opojný, neodstranitelný pocit vlastní dokonalosti na straně "vítězné" - což je mnohem horší.

informace řekl(a)...

STK,
psychikou útočných nicků tady na blogu se nemíním zabývat. Je mi docela jedno, co je vede k tomu, že do lidí pořád šťourají a posmívají se jim. jen jsem pozorovala, že když si jich člověk nevšímá, šťourají dál, do nekonečna. Zatím co, když jim někdo dá přes rypák, ztichnou, alespoň Harpyje.
Takže je lepší zareagovat hned, aby pochopili, že si nemají zahrávat.
Nakonec to záleží na povaze přispěvatelů, ale protireakce alespoň nevede k pocitu znechucení, jak píšete Vy. A co z toho znechucení nakonec máte? Zůstane Vám pocit křivdy pro urážku, na kterou jste neopověděl.

STK řekl(a)...

Nikoliv Informace,
nezůstává mi žádný pocit křivdy - urazit můžete totiž jen toho, kdo si Vás váží. Znechucení - to trochu ano - nemám zapotřebí takové věci číst nebo, nedejbože, o nich přemýšlet. Pisatele už mám vyřešené, jenom "odcházím kouřit", protože "intelektuání hluk" je stejně škodlivý pro psychiku, jako hluk sbíječek na ulici.
Já mám totiž obrovskou výhodu: celoživotní tréning ve styku s nafoukanci, narcisy i agresivními zmrdy. Jenom mě na začátku provozu zamrzelo, že "i tady..."!
Ale Šaman toto všechno na začátku existence Hospůdky předvídal, jen si vzpomeňte. Tenkrát jsem si říkal, že když se jim dá pokoj...
OMYL! Jejich základním benefitem je vzbuzovat nechuť, možná u slabších povah i nenávist, a na tom si budovat svůj nezlomný pocit velikosti a sebevědomí. A Šaman tenhle blog rozjel právě jako protest proti registraci na Psu, takže k regulačním opatřením nechtěl z principu sáhnout. Nakonec, jak vidno, částečně musel.

V jednom s Vámi ale nesouhlasím: Nadávat těm chudákům nemá smysl. Ostrá polemika je pro trolla přesně ten typ stravy, který ho posiluje. Takže ne, já už ne. "Vyfuckovat" se mohou nejlépe sami.
[;>) = spiklenecký úsměv

P.S.: Čekal jsem, že trochu zlevní ten nedozrálý parmazán, když jim zemětřas poničil zrající bochníky a výrobci tvrdili, že ho budou muset prodávat pod cenou. Tady tedy ani "ň".

informace řekl(a)...

To záleží na povaze, STK,
a na životní zkušenosti. Já jsem se zas tady naučila, že je zapotřebí každou ránu vrátit. Dřív nebo později, ale vrárir. Jinak Vás mají za slabocha, na kterého si mohou všechno dovolit. Tady to alespoň funguje takhle. A pak s lidmi vycházím jako dřív.
I se zdejšími troly se ohradím, když překročí míru. Jinak se s nimi bavím dál. I teď, co Mordechaj dostal to privilegium - vlastní rubriku, kde si může psát, co chce. Ze začátku mi to bylo k smíchu a tak jsem kolem něj dělala dva dny randál, že jako italské instituce a organizace se o jeho případ zajímají. Pak jsem toho nechala, protože té propagandy bylo jako dost.
Ten parmazán prodávají se slevou na zvlášních trzích, já jsem to kilo, byla to ta nejlepší část - střed formy, bez kůry, taky koupila v supermárketu za plnou cenu.

Harpyje řekl(a)...

Z duchaplné výměny názorů mezi vlastenci Drakem a veleváženým STK usuzuji, že když kritizuji Kopretininy zálety do oboru politologie ("extrémní pravice jsou levičáci"), nebo historie (Velká Británie v 13. století, reconquista skončila "počátkem 17.století"), tak argumentuji ad hominem, zatímco když tito myslitelé píší o "nanicovatých charakterech", o "sebeukájení", o "nenávistných výlevech", nebo o "hovadnostech", tak se podle jejich představ zřejmě jedná o věcnou argumentaci.

A.S. Pergill řekl(a)...

To Jakub S:
Ovadia Joseph je předsedou vládní strany v Izraeli. Pokud se Izrael od jeho prohlášení zcela oficiálně nedistancuje, tak to těžko můžete brát jinak než jako naznačení vládního programu (byť třeba nežádoucí a předčasné).
Faktem je, že pokud by došlo k nějakému podobnému vyjádření v opačném gardu (= proti Židům), tak by dotyčný velice rychle přestal být předsedou nebo jeho strana stranou vládní (nebo obojí současně).

informace řekl(a)...

Nebuďte tak tvrdohlavá, Harpyje.
Pokud se jedná o historii názvu Británie a Velká Británie, podívejte se na Wikipedii na heslo Britannia, hlavně na část "Medieval use". A ještě na heslo Terminology of the British Isles.
Nevím, jak bych Vám to měla ještě vysvětlit, že v Kopretině příspěvku není ani jeden záchytný bod pro to, abyste mohla tvrdit, že její "Velká Británie" měla znamenat Kingdom of Great Brittaine, France and Ireland Jamese I, anebo United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland. A tvrdit, že termín Velká Británie nebyl použit jen jako zeměpisný název ostrova. Ve třináctém století již ustáleně používaný.
Jste-li si neznalostí Kopretiny tak jistá, pokuste se to dokázat nějakým faktem. Jinak to zůstává jen Vaší doměnkou (poněkud předzaujatou, dodala bych). Já bych se jí v podobném případě omluvila.

informace řekl(a)...

A to jste ještě neviděl, Pergille,
co o tom výroku Ovadie napsali na některých blozích. Raději Vám na to nedám odkaz.

drak řekl(a)...

informaci a STK:

Souhlasím spíš s STK, urazit, nebo se mi nějak dotknout opravdu může jen někdo, na jehož názoru mi nějak sejde nebo záleží. Ze zdejších návštěvníků Jste to například Vy, STK, Jakub S., Kopretina A.S. Pergil, žibřid, Schumacher, Pedro, Jiný Honza a někteří další, jejichž přezdívky si teď nahonem nevybavím a pakliže jsem se jich tím nějak dotkl, tak se jim zároveň s tím omlouvám, jsem jen věčně unavený a nevyspalý stárnoucí pán. Mimořádně mi záleží a sejde na názoru našeho hospodského, tedy Šamanově, na druhou stranu je mi srdečně ukradený názor VV, nebo Harpyje. Naposledy zmíněná má, chce-li, možnost napsat na jakékoliv téma nějaký svůj článek a požádat Šamana o jeho vystavení zde na blogu úplně stejně, jako kdokoliv z nás ostatních. Mnozí z nás toho využili a nesli kůži na trh. Ti dva trollové nikdy, pokud vím, a jediné, co z jejich příspěvků nešlo přehlédnout, byla touha nositele jiného názoru, nežli je ten jejich, když už ne ponížit, tak aspoň urazit. Vést debatu či diskusi tímto způsobem nemá ani úroveň ani smysl, to totiž nemá s debatou či diskusí nic společného, to už je totiž hádka a těm já se pokud to jen trochu jde vyhýbám. Hádky nikam nevedou.

informace řekl(a)...

Víte co, Draku?
nechme je být ty dva. Nakonec se tu bavíme o nich, zatímco ve světě se děje spousta věcí.
Viděl jste, včera Česko porazilo na mistrovství Polsko 1:0.
Teď s hrůzou čekám, až potkám paní Polku od naproti, která mi bude zápas komentovat. Představte si, že zná jména všech českých hráčů. To já neznám nikoho z nich. To je pravá fotbalová fanynka. Kdoví, jak tu prohru vzala.

Kopretina řekl(a)...

Víte informace, v naší oblasti katolický kněz, Polák, také fotbalový přívrženec a bral vše sportovně. Prohráli jsme, tak ať. V Lidovkách psali, že mají Češi a Poláci spolu k sobě velmi blízko, dokonce blížeji, než-li Češi ke Slovákům.

Kopretina řekl(a)...

Harpyje, slovíčkaříte, podstatné v mém příspěvku bylo, že roku 1290 byla vyhnána většina židovského obyvatelstva z anglického území, vrátit se mohli po roce 1650 za Cromvelovy vlády, ve 20. století Britové zamezovali Židům vstoupit na území Svaté země a i Velké Británie, zatímco dovolili vstoupit 1,6 milionům Pákistánců. V čem je problém?

Jakub S. řekl(a)...

Teď su konečně tu. Ano! V sobotní příloze LN jsou celé dvě strany o neuvěřitelném momentálním vynikajícím výborném vztahu dvou největších západoslovanských národů. Pozoruju to už pár let a úplně mě to bere. Pořád jsme byli na nože, navzájem si brali země, území, kraje, no jako sousední království. A teď - Szczygiel aj. a překládání ve velkém a Europa Jagellonica (jakkoli, víte, z našeho hlediska zrovna Vladislav, no... nechme toho, jde o kulturu!) a zbožňování našich písničkářů, a Szymborska a Tokarczuk(ová), jež jsem měl čest poznat osobně a mám jejich věci s věnováním, a polská filmová vlna - Popel a démant, Nůž ve vodě, Nevinní čarodějové, Matka Johanna od andělů, to bylo a zůstává zjevením. A jazz, církevní hudba, Niemen... a náruživá četba Wieže ap., a krakovské gotické kostely s jazzovým doprovodem mší už v sedmdesátých... satis, satis pro tempore, amici. A Janusz Korczak, lidi - dost.

drak řekl(a)...

informaci:

Fotbal je v mých očích v podstatě zbytečnost, z níž má spousta lidí dobrý byznys, já ne. Spousta lidí z toho má radost, kterou já s nimi nesdílím, já mám rád věci zajímavé, a/nebo užitečné, a to je fotbal opravdu málokdy. Na druhou stranu jsem dalek toho, abych od něj někoho odrazoval, nebo mu ho nějak zazlíval. Chápu, že spousta věcí, které se mi líbí, nebo mi zajímají, mohou zase naopak nechávat chladnými spousty jiných a bylo by nemístné jim to nějak zazlívat.

Všem:

Proti dobrým sousedským vztahům nic nenamítám, právě naopak. To je velmi prospěšné i žádoucí zároveň.

STK řekl(a)...

Já mám s Poláky zásadní problém
- vzhledem k tomu, že polova mých předků byli Poláci, čtvrtka Moravácvi a poslední dílek jsou Němci. [;>))

K Jakubovi: A co tak "Pan Wolodyjowski" nebo "Ohněm a mečem"?
A Maryla Rodowicz? Nebo básnířka a překladatelka Renata Putzlacher? Se Mariuszem Szczygielem jsem se setkal osobně a je to jeden z "nejlidštějších" novinářů. Občas mi způsobem myšlení připomněl Karla Čapka - což je zase pro mě velikán mezi velikány.
Pusťte si Nohavicovu písničku o Cieszynie a pochopíte, že to promísení národů a náboženství je v těch místech naprosto dokonalé. Nikdy jsem nepochopil, proč někomu vadí česko-polské nápisy nad obchody nebo názvy obcí. Když jsem byl malý kluk, byly naprosto běžné - a i podle nich jsem se učil česky.

Jakub S. řekl(a)...

Napewno tak, przyjacielu! (Polsky jsem se nikdy neučil - prostě četl a poslouchal. Takže pravopis - jak říkají texaští Češi: Omituj to!)
Těšínská je něco absolutního, zcela dokonale a přitom sugestivně a magicky vystihujícího genia loci. Loci, singulár - ducha místA. Neboť to je jediné nedělitelné město, sídlo po staletí slavného těšínského vévodství, a z těšínského hradu odešla Viola Těšínská, vdát se. Pokud nevíte, kdo to byl, tak se 1) zastyďte, 2) na to někam podívejte.

drak řekl(a)...

Jakubovi S.:

Je mi těch bodrých Texasanů českého původu trošku líto. Kdysi, když jsem se musel učit 2 jazyky najednou, míval jsem potíže, když jsem měl přecházet z jednoho na druhý a motal jsem slova z češtiny a obou těch jazyků najednou do jedné věty a naštvalo mi to tak moc, že jsem si na to začal dávat pozor a zpočátku mi trvalo i desítky vteřin než jsem sesumíroval jednu správnou větu buď česky, nebo v nějakém z těch jazyků. Během pár měsíců se ale ten maglajz, roztřídil, sesumíroval a usadil a byl jsem pak schopen přeskakovat mezi těmi jazyky plynule a bez problémů a v podstatě se dá říci, že mi to vydrželo až dodnes. Těm našim Texasanům reálně hrozí, že v tom budou mít maglajz pořád, ale je to jen na nich, zda tomu maglajzu dají volný průchod, nebo zda si v tom to zkusí udělat jasno a pořádek.

Jakub S. řekl(a)...

No - ono se to pomalu či rychle řeší samo postupem času, tj. generací. Druhá - třetí už většinou, znásobeno sňatkem, dnešní mobilitou ap., od jazyka staré vlasti ráda - nerada, ochotně - nevědomě odchází a voda se zavře. Pokud pak o pokolení později někteří najednou pocítí touho podívat se do domova prarodičů, tak se tam zase, zaujme-li je, naučí ten jazyk, jak dnes na tom místě reálný existuje, že. Ale - maglajz: ono je to totiž něco jako dialekt, charakteristická mluva určitého místa, oblasti.
Tragický případ zničené duše dítěte, co vyrůstalo ve víru čtyř či pěti jazyků, je popsán v magické Doktorce z Domu trubačů. Ten chlapec bohužel stejně nepřežil odchod Němců. Bylo to v Bernarticích (jižní Čechy). Tehdy pro tu svatou ženskou, jeho matku, nastala pravá, nepředstavitelná hrůza.