pátek 15. června 2012

MOBY DICK: Co není úplně lákavé

Projektové dluhopisy, deindustralizace Německa, problémy státní CASY a přeplněné poslanecké cely.
**********************************************************



Neděle 10. června 2012, 70 let od vyhlazení Lidic
Včerejší hodinová telekonference euroministrů financí schválila europomoc Španělsku ve výši až 100 mld. € (asi 2,5 bilionu Kč). Záchrana evropských bank tak naroste na celkem na asi 2 Terraeur.

Španělsko prý bude "potřebovat" až 350Giga€.

Já bych taky pár peněz upotřebil, a nemusely by to být zrovna miliardy!

"Sýrie se ocitla na okraji zhroucení či sektářské občanské války" (William Hague, britský ministr zahraničí, "nevulučuje" vojenskou intervenci do země.)

"Protesty" v Sýrii si během víkendu "vyžádaly" 80 obětí. Za 15 měsíců jejich potlačování je to už 14.000 mrtvých. Vládní vojska používají dětí jako lidské štíty, "opozice" pak často jako vojáků. OSN protestuje proti odpornému porušování základního lidskému práva dítěte "znát své rodiče a být jimi opatrováno", jehož se dopouštějí evropské země instalací babyboxů. Za posledních tucet let již do nich bylo odloženo přes 400 dětí.

Možný prezidentský kandidát, současný ministr vnitřní bezpečnosti, zahynul při pádu vrtulníku u keňského hlavního města Nairobi. George Saitoti patřil mezi šest lidí na palubě. S ohledem na to, že zle zatápěl  islamistům v sousedním Somálsku, nemusel jeho vrtulník spadnout jen tak.

Příprava územního plánu Prahy, který měl být hotov do roku 2015, byla zastavena. Město za něj během minulých peněz už dalo celkem asi čtvrt miliardy korun. Vlastně vyhodilo. Praha si pořídí nový územní plán, který by byl funkční, nebuzeroval podnikatele, a nevytvářel korupční prostředí. Podle odborných odhadů různí developeři zaplatili v letecvh 20058-10 asi tak 2,7 miliardy Kč za změny územního plánu. "V rozpočtu města však tyto peníze neskončily, nýbrž se rozplynuly v šedé ekonomice." (Tomáš Hudeček, radní za TOP 09.)

Žena Moby Dicka: "Šedá ekonomika?"
Mrtvá Kočka: "Zločinné spiknutí."
Žena Moby Dicka: "Kdo ty prachy rozkradl?"
Mrtvá Kočka: "Ti, kdo schvalovali změny v územním plánu."

Ze sportu: Sobotní zápas na Euru mezi Českem a Ruskem skončil pro nás debaklem 1:4. Polské hotely, těšící se na Euro, vyhnaly cenu za nocleh až na 2.000 zlotých (asi 12.000 Kč). Načež tuze prodělávají.

Pondělí 11. června 2012
Ministr zdravotnictví Leoš Heger a další poslanci předložili do Sněmovny novelu vládní zdravotní reformy: Až projde schvalovacím mlejnkem, pak už nebudou muset souhlasit se způsobem léčby dítěte oba rodiče.

Žena Moby Dicka: "Možná by si měli poslanci rozdělit zákony, novely a reformy tak, aby si každý zákon před hlasováním aspoň někdo přečetl! Jenže zákonodárci asi neumějí číst. A když umějí, nechápou. A když chápou, nedbají."
Mrtvá Kočka: "Dokud jim jejich rozhodnutí nespadne na jejich vlastní kebule."

Cermat bude po Pavlu Zeleném, jehož odvolal školní ministr kvůli zbabraným státním maturitám, řídit dosavadní "výkonný ředitel" Cermatu Jiří Zíka.

Žena Moby Dicka: "Tak Zelený byl jen ředitel? A jeho funkci vykonával Zíka? Neměl by být taky odvolaný?"
Mrtvá Kočka: "Neodvolávat lidi, zrušit Cermat!"

Zprasený projekt podle původních informací spolkl dvě miliardy Kč, podle upravených informací pak tři miliardy. Nepřebývá někomu jedno Giga v kapse?

Mrtvá Kočka: "Nepřebývá. Tři chybí."

Syrská armáda nasadila – při dodržování příměří – do bojů proti ozbrojené opozici bitevní vrtulníky. Rusko odmítá mezinárodní vojenský zásah proti režimu Bašára Asada a svým vrtulníkům.

Žena Moby Dicka: "Kdopak je asi pilotuje?"
Mrtvá Kočka: "Číňani."

RB OSN připravuje proti Asadovi novou rozhodnou – rezoluci.

Carská Ochranka vnikla do bytů deseti ruských opozičníků, aby zde vykonala domovní prohlídky. Všichni provinilci proti povinné celoruské jednotě se mají zítra dostavit k výslechu na Ljubljanku. Zítřejší "Pochod milionů" proti samoděržaví se tedy bude muset obejít bez jejich účasti.

Somálští islamisté nabízejí za informace, vedoucí k dopadení US prezidenta Baracka Obamy, deset velbloudů. Hillary Clinton je ceněná podstatně méně – jen za dva velbloudy. Je to odpověď na rozhodnutí americké administrativy vyplatit $33 milionů za informace o sedmi vůdcích somálského gangu Šabáb.

Žena Moby Dicka: "Možnáže vojska OSN teď vtrhnou do Somálska. Kvůli nedodržení velbloudích gender kvót."
Mrtvá Kočka: "Za ministryni měli mohamedáni nabízet velbloudice."

Španělské akcie zpevňují. Agentury snižují kvůli nové půjčce rating Španělska. Úroky ze španělských dluhů tedy rostou. Země tak bude potřebovat větší půjčky, aby mohla splácet ty předcházející. Takže si bude muset zase půjčit. A rating půjde zase dolů a úroky nahoru… Lze tuhle spirálu nějak zarazit?

Mrtvá Kočka: "Přestat půjčovat."

Ze sportu: "Životní podmínky v naší zemi jsou zvláštním důvodem, proč uděláme, co udělat máme." (Tedy zvítězit nad Českem, jak slibuje Jorgos Karagunis, kapitán řeckého fotbalového mužstva.)

Před osmi lety byli Řekové mistři Evropy – ve fotbale i ve financích. A dokonce uspořádali olympijské hry. Ve kterých promrhali 7 mld. €. A dnes nemají eura na lístky a pobyt na Euru.

Úterý 12. června 2012
Z ekonomiky: Náš manšaft se štěstím porazil Řeky 2:1. Řekové vybírají úspory a kupují trvanlivé potraviny, jako rýži a těstoviny. Futrují se, aby přežili krach, až jim bankomaty přestanou tisknout eura. Kréťané a obyvatelé dalších řeckých poloodtržených ostrovů si kupují zásoby střeliva do svých brokovnic.

Nejvyšší správní soud zrušil rozsudek Městského soudu v Praze, který v únoru zrušil odvolání vrchního státního v Praze Vlastimila Rampuly, kterého odvolal ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil pro jeho konání i nekonání.

Mrtvá Kočka: "Justiční mafie přišla o jednu ze svých hlav."
Žena Moby Dicka: "Jak by to asi bylo v případě pádu vlády?"

Rampušák se nevyjádřil. Počká, až mu přijde písemné vyjádření. Počká, až jak rozhodne stejný Městský soud, který ho už jednou vrátil do čela naší (ne)zákonnosti. Pro tento soud je prý rozhodnutí vyššího právního soudu závazné. Drobná otázka: Proč má tedy znovu zasedat? Druhá otázka: Kdy bude zasedat?

Mrtvá Kočka: "Po pádu vlády."

"Prohlašuji, že jsem nevinen. Prosím, zvažujte všechny argumenty. Žádám vás, abyste hlasovali proti mému vydání." (Otto Chaloupka, poslanec VV před Sněmovnou.)
Ottík má být stíhán pro trestný čin "přijetí úplatku". Chtěl po svém asistentovi, aby mu dával 20.000 z příjmu. Stejně nepracoval na celý úvazek. Pro vydání poslance hlasovali poslanci KSČM, téměř všichni Topíci (krom Jiřího Bessera) a všichni socani (krom Vlasty Bohdalové), kteří se zdrželi. Z ODS hlasovali pro vydání – pouze tři poslanci. VV se za svého muže postavily jako dvě veverky - 7 z přítomných proti a 4 se zdržely. Konečné hlasování dopadlo 94:37. Chaloupka byl vydán světské spravedlnosti.

Dle Mobyho mínění je ta spravedlnost trochu slepá. Nešlo o úplatek, ale o vydírání (kdyby asistent neplatil, nebyl by asistentem), podvod (Chaloupka chtěl po Sněmovně celý plat pro částečného asistenta) a zneužití pravomocí veřejného činitele (je poslanec).


Žena Moby Dicka: "Toho posledního tvého obvinění by se mohl snadno zbavit – kdyby se vzdal mandátu. Ale neudělá to."
Mrtvá Kočka: "Poslanecká sněmovna by si už měla vystavět vlastní celu."


"Na červnovém summitu musíme stanovit jasnou perspektivu pro hospodářskou a měnovou unii. Tím se zvýší důvěryhodnost eurozóny." (Předseda nevyššího prezídia EU Herman Van Rompuy po setkání se slovenským premiérem Robertem Ficem v Bratislavě podporuje evropskou perestrojku.) Šetřit se musí, ale je také potřeba podpořit hospodářský růst a zaměstnanost. Unie je připravena podpořit udržení nebohého Řecka v €zóně. (Ale jen v případě, že "dostojí svým závazkům". Čti: když Řecko slíbí, že půjčky vrátí, včetně křesťanských úroků.) Povede se to, když se bude integrovat evropský bankovní systém. A dluhy se zaplatí vydáním společných evropských dluhopisů. Aby to nevypadalo tak blbě, že se mají další biliony € házet do černé díry, byl vynalezen nový termín: "projektové dluhopisy", kterými se mají "financovat mezinárodní infrastrukturní projekty".
Premiér Fico ujistil pana evropského prezidenta, že "euroval" podpoří. Tedy, že podpoří to, kvůli čemu svrhl předchozí vládu.

Britský premiér David Cameron ujistil svůj lid, že "jakýkoli typ bankovní unie" se bude muset obejít bez Spojeného království. Evropa neuvidí žádné další britské Bondy! Německá kancléřka Anděla Merkel preferuje především vytvoření "politické unie" a "rozpočtové unie". Předseda předsednictva ÚV EU, tedy EK J.M. Barroso pravil, že se návrh bankovní unie už "dolaďuje". A bude platit nejen pro €zónu, ale pro všech 27 členských států.

Vládní vojska dobyla města Zindžibar a Džaar, díky čemuž se uvolnila dálnice na Aden a vývoz 60 % jemenské ropy. Jemenští vojáci zničili během několikatýdenní ofenzivy teroristy z Al-Káidy bez toho, aby došlo ke ztrátám na civilním neozbrojeném obyvatelstvu.

Žena Moby Dicka: "Jak poznáš Al-Kejďáka od civila, když nenosí uniformu?"
Mrtvá Kočka: "Každý Jemenec má aspoň půlmetrovou kudlu anebo pistoli."


Média bdí nad Sýrií. A nemají čas na prkotiny.

Ze sportu: Polsko-Rusko 1:1. Nebo 2:1? Ruský sudí neuznal gól, který byl  podle něj vstřelen z ofsajdu.

Žena Moby Dicka: "Zápas s Ruskem píská ruský sudí???"
Mrtvá Kočka: "Aby se vykompenzovalo, že se hraje v Polsku a ne na Ukrajině."


Středa 13. června 2012
Ředitel zlodějského supertunelu, známého pod oficiálním názvem "Pozemkový fond" Radim Zika (člen výkonné rady ODS), nečekaně odstoupil ze své funkce k 1.7. 2012. Různé aféry, při kterých stát přišel o desítky a stovky milionů korun nevadily. Podle nás panu řediteli nejvíce uškodila drobná lapálie s proplacením faktury za 270 kilo za poradenské služby pro dívku hokejového trenéra a kamaráda Aloise Hadamczika. Chybou nebylo, že ta jistá dvaadvacítka nebyla přímo expertkou na pozemkovou problematiku, ale že se k tomu Zika přiznal: "To byla hloupost."

Protikorupční policie žádá Sněmovnu o zrušení imunity místopředsedkyně Sněmovny a zpěvačky lidových písní Vlasty Parkanové (TOP 09). Parkanová má být obviněna ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku, jehož se dopustila tím, že jako ministryně obrany nenechala vypracovat znalecký posudek k nákupu průšvihových a předražených španělských dopravních letadel CASA pro českou armádu. Tím prý došlo k újmě státní casy ve výši 658 Mega. Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) šlo o jednomyslné rozhodnutí vlády, měla by být tedy podle logiky stíhána celá vláda. Posudek prý nebyl potřeba, protože šlo o "speciální materiál".

Názor Moby Dicka: Protože šlo o "speciální materiál", měl být nakoupen podle "speciálních požadavků" armády (aby se do něj vešlo určité množství vojáků a materiálu, aby létal do určité výšky a dálky, aby měl funkční antiraketový systém, aby ho šlo řídit a aby, když už jednou letí, nepadal). Proto chtěla armáda italské Spartany. Samozřejmě vláda schvaluje to, co jí předloží ministr. Samozřejmě ministryně schvaluje to, co jí předloží experti. A ministryni napsal náčelník generálního štábu Vlastimil Picek v tajném dopise toto:

"Letoun CASA  nesplňuje požadavky specifikované armádou, a to zejména v požadované přepravní kapacitě a doletu". Takže co? Takže přednost dostala varianta, ve které se za jeden nepoužitelný letoun CASA platilo pěti nepotřebnými L-159. Za další tři CASA se mělo platit 2,2 Giga. Další Giga padla na servis – který byl skutečně potřebný, protože se Španělé dost zapotili, než CASY zprovoznili. Už mohou létat – pět let po kaufu. A příští rok vyprší debilní smlouva na údržbu kreténských letadel. Vydělali na tom jen chytráci z Omnipolu, mezi jinými osobní přítel pana Kalouska pan Richard Háva, bývalý osobní přítel bývalého premiéra Mirka Topolánka Marek Dalík a bývalý skutečný vládce ministerstva obrany a pozdější ministr Martin Barták (v listopadu 2010 obviněn bývalým velvyslancem USA v Česku a dřívějším předsedou dozorčí rady společnosti Tatra Williamem J. Cabanissem z pokusu o uplácení…) Pan Barták je též smočený v kauzách předražených obrněných vozů Dingo, předražených transportérů Pandur, obrněnců IVECO a byl velkým podporovatelem "vojenské nemocnice" – projektu hotelu s bazénem za 6,4 Giga, který naštěstí ještě téměř včas stopnul nový ministr Vondra.

Bývalá šedá eminence obrany Miroslav Kalousek označil vznesená obvinění vůči Vlastě Parkanové za "hon na čarodějnici".

Žena Moby Dicka: "To nebylo ke kolegyni zrovna džentlmenské!"
Asi se bojí, co by mohlo při šťourání do obranných kšeftů ještě vypadnout.
Mrtvá Kočka: "Mrtvý parašutista."

Komentátor Respektu Jan Macháček tvrdí v Hospodských novinách, že Česko nemá žádný důvod vyhýbat se fiskálnímu kompaktu, protože vláda rozpočtové zodpovědnosti by neměla mít nic proti "vzájemné kontrole a rozpočtové zodpovědnosti jako celoevropskému tématu".

Žena Moby Dicka: "Vzájemná kontrola v EU: My vás budeme kontrolovat a vy nám do toho nekecejte."

Macháček mj. míní: "Česko nemá ani žádný zásadní důvod odmítat politickou unii (i když zatím nevíme o co jde), protože má jít patrně o to, posílit demokracii a politickou legitimitu a odpovědět tak na vyšší stupeň integrace a vzájemnou kontrolu výkonné moci."

Žena Moby Dicka: "Český parlament bude kontrolovat Bundestag?"
Mrtvá Kočka: "Patrně ne."

Podpora solárních elektráren přijde německé odběratele v příštích 20 letech na 100 Giga €. Stavba nových přenosových sítí kvůli fafrníkům vyjde německé daňové poplatníky příštích 10 let na 20 Giga €. RWE a E.ON žalují německý stát u Ústavního soudu o odškodné za předčasné odstavení jaderek ve výši 15 Giga €. 200.000 německých domácností bylo vloni odpojeno pro nezaplacení účtu za elektrickou energii. Günter Oettinger, "evropský" komisař pro energetiku se obává, že Německo bude kvůli vysokým cenám elektřiny "deindustralizováno".

Ze sportu: Neví se, zda do dalšího zápasu nastoupí kvůli svým zdravotním potížím Tomáš Rosický a brankář Petr Čech. Podle expertů jsou prý oba "přetížení".
Žena Moby Dicka: "Já myslela, že na hřišti hraje ze všech sil celá jedenáctka?"
Mrtvá Kočka: "Patrně ne."

Čtvrtek 14. června 2012
Vlasta Parkanová se vyjádřila: Nemusela jsem zadávat externí znalecký posudek. Nikoho jsem v omyl neuvedla. "K výzvám k odstoupení se nebudu vyjadřovat." Krajský soud v Ústí nad Labem ponechal poslance Davida Ratha ve vyšetřovací vazbě. David vyzval český lid k povstání proti vládě.

"Tolik ti fandím, nejen jako přítelkyně, ale protože profesionálně jsme v tom spolu." (SMS Rebeky Brooksové, ředitelky britské části mediálního holdingu Ruperta Murdocha pro současného britského premiéra Davida Camerona těsně před sjezdem konzerv v r. 2009.) Cameron vysvětluje zvláštní vyšetřovací komisi, že se tato věta týkala výhradně "těsných politických cílů", které s Rebekou sdílel, což je už dost průůůšvih, když média a politici mají "těsné cíle". Murdoch chtěl v té době satelitní televizní stanici Sky, Cameron chtěl vyštípat Gordona Browna z předsednického křesla – což se mu povedlo. Za silné mediální podpory Murdocha, který první den sjezdu oznámil, že jeho bulvární list Sun začne fandit toryům… David Cameron jakékoli kšefty tohoto typu "kategoricky popřel".

Egypt sice nemá ještě ústavu, ale má ústavní soud, který rozpustil egyptský parlament. Třetina parlamentu měla být obsazena "nezávislými poslanci", ale o tato křesla se ucházeli především – straníci. A to zejména straníci islamistických stran. Však islámisté ovládli nakonec parlament ze dvou třetin. Extremističtí mohamedáni se bouří, neextremističtí se ošívají. O víkendu se bude hlasovat o prezidentovi. Soud uznal kandidaturu Ahmada Šafíka, Mubarakova velitele letectva, pak ministra civilního letectva a nakonec premiéra. Podle egyptského lustračního zákona je přitom zakázáno exponentům minulého režimu usilovat o vysoké politické funkce.

Žena Moby Dicka: "A je funkce egyptského prezidenta nějak vysoká? Když se ještě neví, jaké bude mít ústavní pravomoci?"
Mrtvá Kočka: "Takové, jaké si určí: provede puč a nastolí vojenskou vládu."
Žena Moby Dicka: "Což je pro arabský svět asi ta nejlepší forma demokratické vády."

Německá policie udělal zátah na odnož mohamedánských fundamentalistů saláfisty. Načež německý ministr vnitra Hans-Peter Friedrich zakázal (občanské?) sdružení Millatu Ibrahim v Solingenu, neb se prý "neslučuje s ústavním pořádkem Německa".

Amnesty Internacional a Francie dospěly k názoru, že současný stav v Sýrii je už občanskou válkou. AI viní Asádův režim ze zločinů proti lidskosti. RB OSN by měla "pohnat" syrskou vládnoucí posádku k Mezinárodnímu tretsnímu tribunálu.

Český stát posouvá termín zveřejnění podmínek aukce frekvencí na konec tohoto měsíce. Sama aukce proběhne v půli července. Jde při ní o to, jestli se prolomí holport současných tří oligarchistických telekomunikátorů a vpustí se na trh elektronických komunikací jiná štika, anebo jestli si nový kšeft rozeberou současní vládci tohotu trhu: České textárny, České mektárny a České tlachárny.

Pátek 15. června 2012
"Klíčová věc Evropy je ta, že kromě dotovaných projektů v obnovitelných zdrojích nikdo nechce investovat do energetiky. V posledních čtrnácti dnech jsem mluvil se šéfy E.ON a RWE. Ti na rovinu říkají, že v Německu už neaktualizují projekty plynových elektráren, protože nedávají ekonomický smysl. S touto situací musí Evropa něco dělat. Druhou variantou je, že zůstaneme bez elektřiny, což není úplně lákavé." (Václav Bartuška, vládní zmocněnec pro dostavbu Temelína, v rozhovoru pro HN.)

Řecko čekají v neděli předčasné volby, protože výsledek předešlých nevedl k sestavení vlády. Mírné naděje vzbuzují průzkumy, podle nichž by se mírnou většinu podařilo sestavit ze zástupců normálně pravicové Nové demokracie a umírněně socialistickému Pasoku. Taková vláda by prý držela i nadále škrtací politiku – dokud by nepadla. Což se může lehce stát – s nezaměstnaností 22 % a snižováním prebend státních zaměstnanců. Ale ani při vítězství ultralevicové komunistickoidní Syrizy se není třeba bát – ani ta nechce odejít od €! Odejít nechce, škrty neprovede, platit dluhy nebude. Co pak?

Pak, státní krach. Što eto takoje státní krach?

Nejdříve to poznají důchodci, kteří jsou placeni dopředu. Nedostanou důchod. Pak to poznají státní zaměstnanci: nedostanou plat. Lékaři, hasiči, vědci, učitelé, vojáci a policajti. V Evropě klesne růst, anebo vzroste pokles o 6 %. Mělo by se přece jen těm Řekům a Španělům a Italům půjčit. A co bude pak?

Žena Moby Dicka: "Krach celé EU."

Barack Obama, současný US prezident, přednesl v ohijském Clevelandu projev o US ekonomice. Politika nižších daní a odstranění regulací pro firmy prý prospěla pouze bohatým, přičemž střední třídu ochudila. Bylo by špatné zvolit za prezidenta Romneyho, protože ten by škrtal v sociálních a zdravotních programech. Po svém znovuzvolení slíbil Obama "podporovat vzdělání, sociální a zdravotní programy a inovace".
Mrtvá Kočka: "A světový mír."
Barack Obama: "V těchto volbách se bude rozhodovat mezi dvěma radikálně odlišnými vizemi, jak vytvořit udržitelný růst, jak snížit zadlužení a jak vytvořit pracovní místa pro střední třídu."

Sobota 9. června 2012
Žena Moby Dicka: "Být Američankou, volím Baracka. Jen bych trochu pozměnila jeho volební program: Chtěla bych zajistit stabilitu, zaplatit dluhy a vytvořit nová pracovní místa pro všechny."
Mrtvá Kočka: "Kandiduj na českou prezidentku!"

*******************************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick

40 komentářů:

informace řekl(a)...

Nikdo si nevzpomene na oblast Modeny, postiženou zemětřesením. Otřesy pokračují dál, od 16. května do dneška jich bylo 1.800 podle zprávy sismologického ústavu.
V těchto dnech se třásly i friulánské Alpy, benátsko, Ravenna, Florencie.
Dnes ráno se třásla půda v jižní Kalábrii.

Harpyje řekl(a)...

Úžasné. Jako vždy. Včetně zasvěcených komentářů manželky a jakési chcíplé kočky.

informace řekl(a)...

Potácíme se, ale nevzdáváme se, říkají občani oblasti, postižené zemětřesením.
Ve stanových čtvrtích otevřely pod stany banky, zdravotní střediska, obchody. Aby obyvatelé stanů netrpěli vedrem, které se v příštích dnech očekává, byl do každého stanu dán přístroj na air condition, nad stany budou nataženny stínící plachty. Je dokončována elektrická síť. Dnes v noci se zem zase šestkát zatřásla.
Alespoň trochu solidarity slovy bychom jim mohli vyjádřit, ne?

drak řekl(a)...

informaci:

Vyjma toho, že s těmi postiženými zemětřesením soucítím, nemám jak bych jim pomohl. Příroda si vždy dělala a bude dělat co sama uzná za vhodné a lidi si do toho nechá kecat jen velmi málo kdy. Dnes jsem ale nakoupil italské potraviny od italského majitele, takže něco z toho možná dorazí o do těch postižených oblastí.

informace řekl(a)...

Díky, Draku,
už za to, že jste si vzpoměl. Materiálně jim pomoci nemůžete, ale je důležité už to, že jste vyjádřil solidaritu.
Já jsem také koupila kilo parmazánu, dám ho synovi, aby ho spotřeboval. Jinak přispíváme posíláním esemesek na různé bankovní účty. Už toho sebrali dost, několik set milionů euro ale mnohomiliardové škody to nahradit nemůže.
Nedovedu si představit, jak se může žít, když se pod člověkem země pořád třese a neví se, kdy to přestane.
Takže i stavby, na počátku jen poškozené, se pomalu všechny hroutí.
Ale lidi, alespoň část, má kuráž. Pokoušejí se vyklizovat trosky z průmyslových závodů a obnovovat výrobu, aby šlo všechno dál i za tak katastrofických podmínek.

informace řekl(a)...

Modena on line
http://www.modenaonline.info/it/2012/06/16/terremoto-ancora-una-scossa-37-richter-nella-morsa-del-caldo-13402
Zprávy přímo z oblasti. Je tam i seznam různých sbírek na postižené. I Číňani z Benátska složili mezi sebou 17.000 euro.

drak řekl(a)...

informaci:

Podporovat lze různě, když převálcovalo tsunami Japonce, tak jsem koupil japonský objektiv. Nyní, když někde volím mezi tou či onou produkcí, tak už jen kvůli tomu zemětřesení dávám přednost italskému zboží tam kde to jde a dává to nějaký smysl.

Na posílání přes SMS a podobné libůstky budu muset nejdřív vytřepat něco z mých zákazníků, kteří jsou poněkud pozadu s placením, jak jsem zjistil druhotně, jim také dluží kdekdo za kdeco i několik měsíců.

informace řekl(a)...

Draku,
Nevím, jestli je možné posílat SMS z ciziny. Tady nám totiž strhnou 2 eura z účtu u mobilu anebo při telefonování z pevné telefonní linky nám to připočtou k účtu. Takže by to asi u zahraničních telefonátů nemohlo fungovat.
V každém případě děkuju za solidaritu.
Země se třese pořád. V noci, psaly noviny, bylo zaznamenáno 12 dalších otřesů. 15.000 lidí žije už měsíc pod stany.
V létě to jde, i když je pod stany horko, ale v zimě? Kam je přemístí?

Jakub S. řekl(a)...

Proboha. Já se to dovídám právě až teď! Proč Itálie, proč právě ona? Příklad špatně a nesprávně a zbytečně položené otázky, že.
Rozumím tomu dobře: Další otřes (...) za vlny horka?
Pokud v těch táborech ap. je přistižen někdo při vykrádání a olupování - proč ku*va tam neplatí stanné právo? Na místě zastřelit. Nikdo nikdy žádné vládě takové rozhodnutí v takových extrémních situacích nevyčítá, ani dodatečně.
A střílí-li někdo po cigánech co s b í r a j í v noci na jeho pozemku kov - naprosto OK.

A.S. Pergill řekl(a)...

To Jakub S:
Ó, jaký hrůzný rasismus, nacismus a fašismus!
A pak se nedivte, až nas...ní lidé provolí stranu s nějakým takovým programem.

informace řekl(a)...

Mně se zas líbí ÚŽASNÉ znalosti privilegovaného držitele rubriky Vlastencova labutí píseň z oblasti ekonomie, když se vysmívá "koupi nějakého produktu z postižené země" jako způsobu pomoci.
Zřejmě mu nedochází, že zvýšením poptávky po určitém druhu zboží, pocházejícím z oné země, dochází i ke zvýšení dovozu. A tím pádem k růstu, i když nepatrnému, GDP oné země a tedy následkem toho, nepřímo, i ke snížení nátlaku finanční spekulace. Říkám, jde o malý, nepatrný příspěvek, ale jak se tady říká: nemusí pršet, stačí, když kape.
Požadujte tedy produkty s označením Produzione Certificata Garantita (P.C.G.), nekupujte omylem nějaké cizí imitace.

STK řekl(a)...

Vzpomínám, jak jsem jednou vjel do Itálie pár dnů po zewmětřesení v oblasti Udine. Byl jsem mladý a fotil jsem všechny ty "malebné ruiny" a divil se, proč místní na mě křčeli, že jsem stupido. Vše mi došlo až když jsem se po několika týdnechvracel. A koupil jsem si (naprosto intuitivně, bez přemýšlení, že pomáhám) takový budík, který měl místo ručiček kovové lístky a vlastně byl "mechanicky digitální". Byl na síť 50 Hz a u nás měl za den zpoždění několik minut, ale vzhledem ke své jednoduchosti se dožil okamžiku, kdy jsme se připojili k evropské elktrizační soustavě a začal ukazovat čas naprosto přesně. Ani nevím, kde po stěhování skončil...
Ale tomu stavu po zemětřasu docela rozumím. Přijít často o všechno, o majetek, o všechny malé drobnosti a nevědět, co bude dál? Pozemky i domy v oblasti určitě ztratily obrovskou část své ceny - takže ani prodat nejdou.
Inu - pak už nezbývá než se stát stoikem. Hlavní je přece přežít.

Harpyje řekl(a)...

Srovnání je naopak velmi vtipné a důkaz toho, že pan Švehla je sečtělý člověk.

Jaké procento spotřebitelů ve světě, podle Vás, bude měnit své nákupní zvyklosti? Dovoluji si tvrdit, že většina z nich vůbec neví, že v Itálii bylo nějaké zemětřesení, a ti, kteří o tom četli v novinách, to už zase zapomněli.

Když bylo v roce 2010 zemětřesení v Haiti, tak jste kupovala jejich kávu, nebo v roce 2003 iránské pistácie? Doufám též, že Vaše solidarita s japonskými obětmi loňského zemětresení a následujícího tsunami Vás přiměla ke koupi japonského auta.

informace řekl(a)...

Ano, autor privilegované rubriky na blogu "Vlastencova labutí píseň" je velice sečtělý člověk. Už toho sečetl tolik při propočítávání položek GDP, že už víc sčítat nechce. Až přijde na to, že je i velice sepsalý člověk, a že víc psát nebude, přijmeme to se ...žalem v srdci.

drak řekl(a)...

informaci:

Přispívám tolik a takovým způsobem, jak nejlépe umím a jak mi to mé zdroje a momentální okolnosti umožňují. Nic víc, ale ani o nic míň.

Pakliže naši nadlidé mají k dispozici nevyčerpatelné zdroje a vědí jak to udělat lépe, nikdo a nic jim přeci nebrání podílet se na pomoci postiženým oblastem jak víc, tak i lépe.

Přeji jim v tom hodně úspěchů.

Jakub S. řekl(a)...

Sečtělý, sepsaný - dovolte mé uznání, že vaše čeština vč. schopnosti si s jazykem hrát je na vyšší úrovni než u 90 % tunajších domorodců!
Nemusí pršet... no znáte moje užívané valašské: Dobrá psovi mucha!

A.S. Pergill řekl(a)...

Harpyje (15. června 2012 18:59)
bezděky prozradila rozsah svých neznalostí.

informace řekl(a)...

Sepsalý,Jakube,
sepsaLý. To není můj osobní neologizmus, to jsem našla v českých textech. Smysl: ten, co toho načmáral už dost.

stk řekl(a)...

A ještě podobné: Sepsutý, zepsutý.
Po našemu: Zepsutý nebo popsutý = pokažený nebo i ten, kterého "sepsuli" - vynadali mu.

Můj děda miloval hříčky s podobně znějícími slovy. Za tuhle stupidní zábavu jsem ho neměl rád. Tři dni poté, co umřel, jsem začal pěstovat tenhle nenáročný druh humoru já sám.

drak řekl(a)...

Slovní hříčky, ptákovinky blbovinky a další kravinky? A proč ne? Jen se to nesmí přehánět, aby to nebylo otravné a neomrzelo se to, to je jako se vším.

A.S. Pergill řekl(a)...

Tahle povídka zcela jistě potěší Harpyji a ostatní neurazí:
http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2012061201

Harpyje řekl(a)...

Nevím, jak jste přišel na to, že by se mi mohlo zachtít číst něco tak stupidního.

informace řekl(a)...

Náhodou je to moc zábavná parodie.
Někdo zde nemá smysl pro humor.

EK podotek řekl(a)...

ASP, to jste ji pěkně potěšíl, z její naduté reakce potěcha kouká jak sláma z bot.
Z Vidlákova přeji čest v 8.30 hod!

stk řekl(a)...

Smysl pro humor, Informace?
Ani smysl pro realitu!

Kopretina řekl(a)...

Pergille, dík, dlouho jsem se nezasmála od srdce.

drak řekl(a)...

Dfens-cz.com je server, kde se dle mého názoru sešla poměrně zajímavá sešlost lidí, z nichž jedna část ustrnula duchovním vývojem kdesi v pubertě a dál se odmítli vyvíjet. Ti jsou celkem fajn a rád je čas od času navštívím a něco si od nich rád přečtu. Tento druh humoru a vyjadřování, když to člověk nemusí číst od rána do večera a pořád jenom tohle, je čas od času zábavný a příjemný zároveň. Druhá část té sešlosti, částečně se překrývá s tou první, bohužel ale trpí iluzí vlastní dokonalosti a nepřekonatelnosti a proto se s ní dá jen těžko vydržet, ti mi zase od návštěv a hlavně diskuse s nimi poměrně spolehlivě odrazují. O stupiditě se ale při čtení článků odtamtud opravdu hovořit nedá.

Harpyje řekl(a)...

Ano, vážený STK, s Váší "realitou" nehodlám mít nic společného. Per effectus.

Jakub S. řekl(a)...

Ano, jsou tam značné chyby v němčině atp. Ovšem - za stupidní to označit nelze. Strašně si u mě šplhneš, uznáš-li to. A u všech, myslím. Je tam dost vtipných a trefných postřehů a situací...

Harpyje řekl(a)...

Milý Jakube, já tuto "zábavnou parodii" shledávám slabomyslnou po obsahové stránce. Schlichter, vordergründiger Humor für Unbedarfte. Pokud je někdo schopen se tomuto druhu "humoru" smát od srdce, já mu to neberu.
"Šplhání" nikdy nebylo a není mým zvykem.

Jakub S. řekl(a)...

Prvoplánový humor pro jaksi neobdařené? Dejme tomu... Já su inťoš par excellence. A přitom vedle Kafky či Borgese prožívám aji Jardu Haška (celoživotní fascinace), Hausmanna, dokonce někdy klidně Achille Gregora či Lacinu, nebo Zdeňka Jirotku z padesátých. Takže asi su holt unbedarft...
- to však by o mě nikoho, kdo mě zná posledního půlstoletí, nenapadlo říct, a to ani ty, co se rozhodli udělat si ze mně nepřítele. Protože ani jim tohle na mne nesedí...
Anebo mám prostě široký záběr - a mám dar (či co) vybrat si intuitivně či vědomě z čehokoliv aspoň něco, tematicky nebo hodnotově nebo jakkoliv. No, satis pro tempore. Ora ruit. Nox est dormienda...

informace řekl(a)...

Já zřejmě patřím k těm pěti procentům slabomyslných debilů, když se té povídce směju.
Zřejmě mé místo je někde jinde a ne mezi touto vybranou, vysoce intelektuálně vyspělou komunitou. Nedokážu se ani zapojit do zdejší rafinované diskuze, složité a značně fundované.
Bude lepší, když půjdu po svých, mezi debily, slabomyslné a slaboduché. Tam si budeme mezi sebou líp rozumět. Nikdo mi tam nebude nadávat, že jsem blbá, nikdo se tam se mnou nebude do krve přít o význam jednoho slovíčka. Nikdo nebude do nekonečna zesměšňovat mne anebo jiné diskutéry, když nepodáme hned tu "správnou", politicky korektní definici mezinárodní situce.
Bude to pravá pohoda, vážení intelektuálové mezinárodního ražení, až se vrátím ke svému provinčnímu cirkusu.
Sbohem. Mám vás už dost.

STK řekl(a)...

Myslíte-li to vážně Informace,
zkuste si odchod "nanečisto". Prostě tu "pravidelnou denní dávku nadutosti" nečtěte. Možná se ji naučíte ignorovat jako já. Některým zdejším avatarům, jak jste si zajisté všimla, postě neodpovídám, ať píší co píší. Situace je prostší, než vypadá: Do osazenstva jedné malé hospůdky vpluli skuteční internetoví trollové. Inteligentní, schopní si rychle vyhledat informaci na netu a na svou šikovnost patřičně pyšní.
A nikdo si s nimi neví rady, ani Šaman, který se bojí, aby se (sám před sebou) neukázal jako ne dost demokratický majitel webu. Přitom řešení je velmi prosté a doporučoval jsem to už tady dávno: myšlené tlačítko [I] jako IGNORE. Pokud ho použijí všichni, mohou si ti naši "myslitelé" (myslí si, že pravdu mají jenom oni) už jen vzájemně lichotit - dokud je to bude bavit. Pokud se nenajde někdo, kdo s nimi opět zapřede diskuzi. Za čas uvidíte, že příspěvky od těch, které mám na mysli, budou daleko přívětivější a přátelštější než nyní - to vše proto a jen jen proto, aby do diskuze zase přitáhli oběť, kterou ovšem finálně znectí, čímž se ukojí.
===
Pochopte Informace, že je jen na Vás, zda budete jakékoliv názory na svou osobu/osobnost považovat za osobní urážky, nebo se rozhodnete, že jsou to pouhé bláboly bláznů, kterých si rozumný člověk nevšímá.

informace řekl(a)...

STK,
je těžké nepovažovat za osobní urážku, když o Vás nějaká panička napíše, že jste kurva a debil. To jsou v Itálii docela nepřípustné urážky (onore e intelligenza). A také mi to nikdy nikdo neřekl.
Zavádět nějaké "ignore" a nechat, aby se mi nějaké nevychované nedochůdče nerušeně posmívalo, to nepatří k mému charakteru.
Stejně je tu nedýchatelné ovzduší, samý útok a urážka. To není diskuzní blog ale střílení do štamgastů.
Italové jsou lidi solární, jak ráno vyjdu z domu, hned dostanu dobrou náladu. Lidi zdraví, usmívají se, prohodí něco vtipného, ptají se na vnoučata. Prodavač novin mi udělá ráno celou žertovnou pantomimu. Ani v supermárketu, i když je nacpaný, se lidi nehádají, dávají si přednost, když vám něco upadne, hned to zvednou. A hlavně se usmívají, i ti, co neznám.
Nejsem na podobné prostředí, jaké se tu utvořilo na blogu, zvyklá.
Jistě prominete, ale nemá cenu, abych byla někde , kde se necítím dobře.

Jakub S. řekl(a)...

I mne, I?
Proč zrovna mne, prosím? A proč, kdž vás někdo uznale pochválí, když se cítí s váma v té či oné věci na jedné lodi, si to zas a zas vyložíte jako výhradu či připomínku či opravu, a pořád poukazujete na nějaký kodex či co či i-netové stránky atd. atd.? Není to proboha vůbec třeba. Ba není to případně vůbec namístě. Proč pořád ta nastraženost, podezřívavost, montorství - právě proti člověku, co vás tak bere?
Tož tak. je mi zase smutno. Tak rád si aji ve svém věku ponechávám o lidech iluze... no a dobře mně tak, tvrdě o ně každou chvíli přicházím. Netřeba odpovídat. Nečekám. Dokonce nemám iluze o případné odpovědi. Ostatně máte mou soukromou adresu, aj tak jistě možno. Bylo by to dokonce ideální. Howgh.

informace řekl(a)...

O Vás jsem, Jakube,
nehovořila. Vy přece nejste troll, jste milý člověk.
Snažím se tu vysvětlit, že se mi nelíbí celkové klima, že se tu necítím doma.
Že nemám chuť se hádat s lidmi, které neznám a po kterých, tutto sommato, mi nic není.
To samozřejmě nejste Vy.

Jakub řekl(a)...

No to mi opravdu odlehlo. Když zvonku to tak vyzeralo, že. Tak můžu u cerky a jejích potomků v matičce jít klidně spát - a zítra ráno odjet domů. Než bude zas případně vedro. Brou.

informace řekl(a)...

Jakube,
tady je 40 stupňů. Takže je zapotřebí šetřit energií. Žádné hádky, ať se jdou picnout.
Dobrou.

stk řekl(a)...

Informace!
Kdybych měl brát vážně všechno, co o mě za zády nebo i přímo mi do očí řekli někteří naši umělci, známí, ale hlavně začínající, asi bych se šel ve už čtyřiadvaceti oběsit na provaziště. Nebo bych se musel stát "vrahem ze cti". Měl jsem naštěstí několik učitelů, kteří mi poradili, jak tu přežít s nedestruovanou sebeúctou. Celé kouzlo je ve faktu, že urazit Vás může jen ten, koho si vážíte jako člověka. Ne jako zpěváka, herce nebo ředitele. Jako člověka.
Ten zbytek je kdákání slepic na dvorku. Víte, že vám nemohou vůbec nic udělat, jenom otravně kdákají.
A co se týče zdejší atmosféry: Už si přesně nevzpomínám, kdo tu psal, že na urážku se má odpovědět urážkou, že je to takový italský zvyk. [;>)
Al je pravda, že jeden nebo dva lidé dokáží otrávit celou sešlost. Když se jedná o autobus, je nejlepší je vysadit na nejbližší zastávce. V hospodě je na takovou práci hospodský nebo vyhazovač. Ale nemůžeme čekat, že Šaman to tu bude "pískat". Na začátku řekl jasně, že když už to bude neúnosné, hospůdku prostě zavře.
Nenuťte mě, abych otvíral konkurenční "knajpu". Nemám na to dost času. Jsem totiž "prdůch" a navíc mám fůru jiných zájmů. Diskuze na netu, s přáteli! je jenom jedním z nich.

informace řekl(a)...

A co bych měla dělat? Měla bych do paničky střílet jako na Sicilii? Otrávila mě, ať se jde picnout. Ať si hledá dál na googlu, oni totiž ti dva milánkové kontrolují, i odkud nějaký ten váš výrok pochází, ať se dál blýská svou "colturou", mně je to docela lhostejné.