pátek 1. června 2012

MOBY DICK: Jak jsme daleko

Německá povaha, tři fronty, balsamičí katastrofa, kvalitní strategie a kladný vliv popmusic.
*******************************************************

Neděle 27. května 2012, 70 let od atentátu na Heydricha

Jsou letnice, sudetští Němci mají svůj tradiční sčuch, tentokrát v Norimberku. Velice se radují, že český nacionalistický prezident Václav Klaus bude při jejich příštím sletu už v důchodu. Možná právě proto jsou letos tak "smířliví". Měla by prý s nimi začít jednat česká vláda. Nejdřív o kultuře, a pak o zrušení "Beneschových degretů".

Paolo Gabriele, papežův komorník, byl minulý týden zadržen vatikánskou policií, pro podezření, že vynášel ven důvěrnou korespondenci svého šéfa. Je držen v cele 4x4 metry, kde nemá ani televizi.
Mrtvá Kočka: "Klasická mnišská bytová jednotka, až luxusně velká."
Paolo mlčí a modlí se. Hrozí mu až třicetileté vězení. Žena mu nosí aspoň čisté prádlo. Papež je otřesen. Ale Benediktu XI. pomáhá otřes přemáhat jeho jeho "německá povaha".

Žena Moby Dicka: "Není jisté, jestli je otřesen kvůli zradě komorníka, nebo kvůli obsahu vynesených dokumentů."
Obsah je znám: Vatikán platí předražené zakázky šibalským firmám, jeho úředníci jsou zkorumpovaní, jeho finance jsou značně neprůhledné. Prý jako v každém státě.
Žena Moby Dicka: "Jiné státy nemají neomylnou hlavu."
Mrtvá Kočka: "Některé mají."

Bosenská policie osvobodila otrokyni, kterou pro polní práce a jako fackovacího a tlučeného panáka využívali nejmenovaní manželé. Dívka u nich byla osm let, od svých jedenácti. Ve svých devatenácti váží nyní 40 kg. Jde o mladou Němku, o jejímž utrpení prý její matla věděla – avšak bála se něco říci.

Žena Moby Dicka: "Zvláštní způsob německé hospodářské pomoci zbídačeným Balkáncům."
Mrtvá Kočka: "V tomto případě bídným Balkáncům."

Jednotné Rusko se na svém mimořádném sjezdu rozhodlo uposlechnout pokynu svého odstupujícího vůdce, prezidenta V.V.Putina a za svého nového přednostu zvolilo premiéra Dmitrije Medveděva.

Na pražském Food Festivalu bylo dnes k vidění a ochutnání krom jiného i něco pečených hmyzů, vařených larev a všelijakých členovců.

Žena Moby Dicka: "V členovcích stále vedou humři."
Moby Dick: "Krevety nejsou špatné."
Mrtvá Kočka: "Učte se chytat mouchy."

Primárky na západě vyhrál Přemysl Sobotka nad Evženem Tošenovským 416:143. Celkem má Přéma mezi modroptáčníky už 66 % hlasů. Primárek v západních Čechách se však účastnilo jen 19 % "oprávněných voličů".

Hnutí Occupy Klárov dostalo ránu: Magistrátní úředníci si přečetl minulého Moby Dicka a vyslali městské úředníky k vykázání táboritů z městské zeleně. Zůstat mohl jen jeden stánek s petičními listinami.

Žena Moby Dicka: "Vyhnáni byli tábořící, ne táboriti."
Mrtvá Kočka: "Nikoli, táboriti. Tentokrát se Moby trefil."

Ve středočeském kraji se už kroužkuje a škrtá ve volební listině – sociální demokracie. Převorává ji sama středočeská ČSSD. Zatím z ní zmizelo, krom obviněného Davida R., i deset jeho kamarádů a kamarádek.

Tradiční páteční protesty syrských povstalých občanů byly potrestány rovněž tradičně střelbou. Tradičně i do malých dětí. Tradičně z ručních zbraní zblízka a z děl zdaleka. Jediné, co je netradiční, je přítomnost pozorovatelů OSN, kteří netradičně zpozorovali 108 mrtvých v Húlá. Z toho 49 dětí a 34 žen.

Pondělí 28. května 2012

Tykadlový řidič olomoucké MHD Roman S. je propuštěn z vězení, kde si odpykával 100 dní, a to po zásahu ministra spravedlnosti a rozhodnutí Nejvyššího soudu. V kriminále byl nikoli za malování tykadel politikům na reklamních plochách, jak se nám snaží vnutit některá média, ale za to, že neodpracoval 100 hodin veřejných prací, což je podle Pospíšila příliš. Teď má Roman S. na krku další obvinění – za to, že nenastoupil do vězení. Ano, i to je trestný čin. Současný pozitivistický prezident Václav Klaus mu odmítá dát milost. Hádejte proč:
1) RS o ni nepožádal.
2) RS neuplatnil před stáním námitku podjatosti soudkyně, které jeho kauza přistála na stůl. Což nyní činí hlavně média.
3) RS se neodvolal.
4) RS ani jeho blízcí nejsou v tíživé sociální situaci.

Čtyři je ofiš. Jedna až tři jsou Mobyho důvody.

Exministr průmyslu a obchodu Martin K. (O.D.S.)  je policií obviněn z poškozování věřitele. Tím je patrně exministrova exmanželka, která teď chce z odkloněných 16 Mega od svého bývalého kocourka polovinu.

Český gangster Radovan K. byl v nepřítomosti pravomocně odsouzen za odklonění 100 Mega z firmy Technology Leasing v roce 2002 na osm let natvrdo. Soud to ohodnotil jako "zpronevěru". Zpronevěřitel nemohl být přítomen soudu, ani kdyby chtěl: Toho času dlí v jihoafrické vazební šatlavě.

Mrtvá Kočka: "Ale nechtěl."

Sucho zastavilo lodní dopravu na dolním Labi.

Finanční experti se shodují na tom, že vystoupení Řecka z eurozóny nyní by bylo drahé pro všechny. Výhodnější by prý bylo počkat, až se povede lépe v zemích jako jsou Španělsko, Itálie a Portugalsko a až se Řecko trochu zmátoří. Pak si může klíďo píďo zavést drachmu.
Žena Moby Dicka: "A když se nezmátoří?"
No prý bude lepší odpustit Řecku ještě půlku z té půlky dluhů, co jim už byly odpuštěny.
Mrtvá Kočka:"A proč by pak vystupovali z eurozóny???"
(BTW: Vyloučit je nelze.)

Generální extajemník OSN Kofi Annan, současný zvláštní vyslanec pro Sýrii zahájil v Damašku další jednání. Jednání se střídají jedno za druhým. Příměří pokračuje dalším střílením povstalců i vládního vojska. Rusko a Čína hájí zásadní právo OSN nezasahovat v Sýrii a neprovokovat neuváženými embargy. Libanon, Turecko, Irák a Jordánsko se obávají, že se chaos rozšíří i k nim. Zatím se k nim "rozšířili" uprchlíci.

Americká firma Jensen Farms vyhlásila bankrot. Není schopna vyplatit odškodné pozůstalým po svých 30 zákaznících. Ti si pochutnali na farmářských ananasových melounech, ve kterých byla listerie.
Mrtvá Kočka:"Nedovezli je z Polska?"

Úterý 29. května 2012

Poslanec David R. má od státních zástupců dovoleno vystoupit ve Sněmovně, která bude jednat o jeho konečném vydání spravedlnosti. Poslanci se na schůzi 5. června nejdříve dohodnou, zda bude slyšení veřejné. Většina je pro tuto "transparentnost": Stejně by se všechno vykecalo, a ještě zkresleně.

"Nechci vystupovat ze strany, doufám, že se situace okolo Ratha uklidní." (Milada Emmerová, poslankyně za ČSSD, plzeňská exhejtmanka, oznamuje že v podzimních krajských volbách bude kandidovat za Zemanovce. Hodlá své členství v sociální demokracii pouze "pozastavit". Poslanectví nikoli.)

Ministerstvo vnitra zaregistrovalo politickou stranu LIDEM. Nová partaj má sice ministry, místopředsedkyni vlády Karolínu P. a poslance, avšak nemá dosud logo. Jsou vítány návrhy, autor vítězného obdrží lízátko a finanční odměnu.

Mrtvá Kočka: "Už je vypsáno výběrové řízení na poradce pro výběr?"

Austrálie vyhostila nejvyššího místního syrského diplomata. Jak se Země otáčela pod Sluncem, přidávaly se k ní Itálie, Německo, Francie, Velká Británie a Kanada. Později Japonsko atd.
Novoučký francouzský prezident Francois Hollande hodlá v červenci uspořádat další setkání Přátel Sýrie. Nový francozský ministr zahraničí Laurent Fabius ostře odsoudil Asada II. Ten prý vraždí vlastní národ a musí se hned vzdát. Tedy musí se vzdát moci. Francie s ním bude bojovat na třech frontách: zpřísní sankce, bude spolupracovat s Ruskem (které nemá zájem) a bude pracovat. Pracovat na sjednocení syrské opozice. Na otázku novináře Le Monde, zda by Francie (po souhlasu USA) byla pro vyzbrojení opozice, odvětil:

"Tak daleko ještě určitě nejsme. Žádná země zatím nepočítá s vojenskou operací v Sýrii. Je tu nebezpečí rozšíření konfliktu – zejména do Libanonu."

Koffi Annan sdělil Bašárovi Asadovi, že "svět je pobouřen." Syrská vláda masakr připisuje opozici – některé oběti byly zabity nožem. Při palbě z děl to bylo jen 20 lidí.

Severní Itálie opět pocítila zemětřesení. Tentokrát necelou šestku. Spadly poškozené objekty z minulého týdne, i další domy a tovární haly. V Benátkách padla jedna socha. Je hlášeno 15 mrtvých. Po parmezánu postihla katastrofa i produkci aceto balsamico.

Napsal mi čtenář, že z čistě sobeckého hlediska nemusím hořekovat nad zkázou italského parmezánu. Máme dost vlastního českého. Značku Gran Moravia znají na celém světě. Sýr produkuje sýrárna v moravské Litovli, která patří italským mlékárníkům. Djó, globalizace!
V Litovli se dokonce dělá nejvíce parmezánu na světě! Denně třicet tun. Drobný problém:
Moravský parmazán zraje v severoitalském regionu provincii Vicenza…
Djó centralizace!

Žena Moby Dicka: "Neboj, český parmezán z Hané zraje i v Litovli: aspoň 8.000 bochníků."

US prezident Barack Obama přidělil 13 Medailí svobody. Dostali je mj. pěvec Boby Dylan, pisatelka Toni Morrison, senátor-astronaut John Glenn a Madlenka Albright.

Je po ruských prezidentských volbách. Od 1. července podraží vodka. Půllitr stoupá z 98 rublíků na nesociálních 125 minimálně. (62/80 v Kč.) Vyšší minimální cenou se má chránit zdraví Rusů a dotovat státní rozpočet. Hlavní ruský lihovarník Dmitrij Dobrov varuje, že při zvýšení minima na 150 rublíků/půllitr bude dosažena kritická hranice a oba cíle této regulace padnou: Chudí Rusové začnou chlastat líh vypálený načerno.

Mrtvá Kočka: "Ale zase jim pak nemusejí vyplácet důchody."

Španělsku hrozí prasknutí bubliny nemovitostí. Tentokrát nejde o rodinné hypotéky , ale o dluhy developerů, které se zatím ukrývají refinancováním.
"Španělsko praktikuje taktiku »odlož problémy na později a modli se«." (Mikel Echavarren, ředitel financí firmy Irea.)
Řešením těchto problémů má být vydání státních dluhopisů, které pak koupí ECB.

Zatímco některé firmy krachují, britská tiskárna cenin si mne ruce, tedy její managoři: V minulém fiskálním roce zvýšili zisk (před zdaněním a bez mimořádných položek) o 73 %! Nejvíce vydělali – na tisku nových bankovek. Tato soukromá firma pracuje pro 150 vlád světa…

Ze sportu: Polsko reagovalo na výtky ze zahraničí a zabáslo 31svých nejproslulejších fotbalových chuligánů. Tito "kibole" nedávno v Gdaňsku zmlátili na žákovském turnaji děti i roidče. Při pohárovém zápasu Legie Varšava s izraelským soupeřem vybalili zatím to nejlepší: Transparent s nápisem "džihád". Takže teď je Poláci zavřeli – za držení drog.

Středa 30. května 2012
Ano, skutečně se našli exoti, kteří budou hájit středočeského exhejtmana pana poslance Davida R. (Č.S.S.D.). Abych upřesnil – Adam Černý a Roman Jelínek mají alespoň exotická vysvětlení k 7 milionům v Rathově "boxu s vínem":
Za á není dokázáno, že šlo o úplatek
Za bé na krabici ani na penězích nebyly otisky pana Davida R. Krabice byla v tašce.
Za cé David tu tašku nevydal, protože ho policista vyzval, aby vydal úplatek. David byl z toho "zmatený", poněvadž nevěděl, co se po něm jako chce.

Mrtvá Kočka: "Za dé v té krabici bylo víno, ale policajti ho vypili."
Žena Moby Dicka: "Jsem žádostiva, s čím přijdou obhájci Kateřiny P. a Petra K."

Obhájci si rovněž stěžují, že v dokumentech chybí záznam o "šustění penězi" při přelévání vína. Přitom o tom po jednání mandátového a imunitního výboru  mluvil maskot VV Radek John. Dle A. Černého: "Jak jsme měli možnost se s tím torzem spisu seznámit, utvrdilo se naše přesvědčení o tom, že ten proces byl nezákonný, byl účelový a protiprávní."
 Jasně, musí být přímý přenos! Žádné torzo!

Mrtvá Kočka: "Než zas Radek něco pobaveně plácne."

V žebříčku konkurenceschopnosti švýcarského institutu Česko kleslo z 30. na 33. pozice (z 59 hodnocených), těsně za Kazachstán. Naštěstí vláda schválila strategii na snížení byrokracie, podporu školství a vyspělých technologií.
"Strategie je kvalitní, teď už nám chybí jediné." (Radek Špicar, místopředseda Svazu průmyslu  a dopravy.)
Mrtvá Kočka: "Chovat se podle ní?"
Radek Špicar: "Chovat se podle ní."

Primárky na jihu: V Texasu zvítězil Mitt Romney, takže už má dost delegátů na nominaci na prezidentského kandidáta. Další americké prvenství: O úřad prezidenta se dosud neucházel žádný mormon.

Předpokládané dopady na řeckou ekonomiku po návratu drachmy: Pokles HDP o dalších 22 %, pokles platů o 55 %. Má se něco zvýšit? Ano: Nezaměstnanost (z pětiny na třetinu) a inflace (z  2 na 30 %).

Exprezident Libérie Charles Taylor (64 let) vyfásl od mezinárodního soudu v Haagu nakonec mnohem mírnější trest, než byl navrhován. Za podporu občanské válce, ve které bylo krutě zabito 120.000 lidí, při které se sekaly lidem údy, kdy nechal zfetovat dětské zabijáky, dopouštěl masové znásilňování, dostal nakonec místo 80 jen 50. let. Odsouzen byl jen pod podmínkou, že nebude vězněn v Nizozemsku. Takže se ještě sveze do Británie. Jeho advokáti nesouhlasí.
Mrtvá Kočka: "Chtěli by raději popravu?"
Ne, ale převézt do Afriky. V Británii by se prý musel stýkat s britskými vězni.
Žena Moby Dicka: Á, pán je rasista. Nebojte, i v Británii si ve vězení užije dostatku černochů".

Další diktátor na stříhání bude exprezident Pobřeží slonoviny Laurent Gbagbo. Na súdánského Umara Bašíra je už vydán mezinárodní zatykač. Syrský Bašár Asad se má nač těšit.

Egypští muslimové minulý prosinec zaútočili v obci Manqabad jižně od města Assiut na křesťany a zapalovali jejich domy. A to jenom kvůli srandovní kresbě proroka, kterou na Facebook umístil šestnáctiletý Gamál Abdu Masúd, křesťan. Egyptský soud konečně rozhodl o trestu: Do vězení půjde na tři roky – Gamál. Podle paragrafu 98 egyptského trestního zákona využil náboženství k propagaci, ať už slovem, písmem nebo jiným způsobem, extrémních myšlenek s cílem podněcování sporů, zesměšňování nebo urážení nebeského náboženství nebo náboženské skupiny nebo poškodil národní jednotu.

Žena Moby Dicka: "Egyptská národní jednota spočívá tedy ve vyhnání či vybití křesťanů. Proč zrovna křesťanů?"
Mrtvá Kočka: "Protože židy už vybili a vyhnali."

Čtyři špičkoví vědci, nositelé Nobelových cen, se v Praze setkávají na dvoudenní konferenci s českými studenty a vědci. Krom předání zkušeností z vědy mohou říci něco i o vzdělávacím systému své malé vlasti. Ada Yonath objasnila strukturu a funkce ribozomu, Joel Sussman se zabývá strukturní biologií, Aaron Ciechanover a |Avram Herschko ukázali, jak lidské tělo odbourává proteiny při nemoci. Ano, uhádli jste, jsou to Izraelci.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová slavnostně zahájila v prostorách Knesetu v Jeruzalémě výstavu Atentát na Reinharda Heydricha - smrt otce holocaustu.

Čtvrtek 31. května 2012,
Před 50 lety proběhla jediná poprava v Izraeli: Pověšen byl Adolf Eichmann, výkonný úředník shoa.

Vedení středočeské ČSSD se rozhodlo neposlechnout diktátorské pražské ústředí a demokraticky setrvá ve svých funcích. Avšak přece jen se o něčem demokraticky rozhodlo, a to jednomyslně: Odstoupit by měla Rada Středočeského kraje.
"Kauza je nebezpečná zejména pro ně samé. Bylo by příliš riskantní pro ně, aby zůstali ve funkcích. Je celá řada možností.... Věřím že si uvědomí. Čas hraje proti nim" (Lubomír Zaorálek, místopředseda ČSSD.)

Španělská vláda opětně slíbila, že nenechá chcípnout žádnou banku. Španělská banka Bankia požádala o pomoc ve výši 19 Giga€. 30 Giga budou chtít další banky. Španělská vláda by chtěla, aby Evropská centrální banka obnovila odkupy španělských dluhopisů.

Žena Moby Dicka: "A kdo odkoupí evropské dluhopisy? Ani Čína se do toho nehrne."
Mrtvá Kočka: "Marťani.."

Po dvacetileté sérii impotentních "protikuřáckých" zákonů se chystá úplný zákaz kouření v českých hospodách. Tabáková lobby alespoň prosadila, aby se to týkalo i elektronických cigaret – protože z nich vychází nebezpečná pára…

Irsko referenduje o smlouvě o fiskální zodpovědnosti. I když budou Irové proti, ostatní země eurozóny je mohou přehlasovat. Tedy jejich politici, protože jinde se referendum nekoná. Ale Irové proti nebudou.

Dragon přistál úspěšně v Tichém oceánu nedaleko jižní Kalifornie. Blahopřejeme firmě SpaceX, která plánuje i pilotovanou verzi. Zatím ještě žádná jiná firma neprotestovala proti výsledům výběrového řízení NASA.

Hotel Westfield Marriott Washington Dulles není ve Washingtonu D.C., ani ve státě Washington. Nachází se v americké Virginii. Dnes zde začíná schůzka Bilderberg Group. Přes sto politiků, bankéřů, šéfredaktorů se tak schází každý rok už od r. 1954. V žádném případě však nejde o tajné setkání "skutečných vládců světa".

Žena Moby Dicka: "Ale domluví se tam víc než na sletech EU nebo Gé-nějaké číslo."
Mrtvá Kočka: "A pouze důležité věci."
Žena Moby Dicka: "Uvidíme, na čem se dohodne španělská královna Sofia s ředitelem Světové banky Zoellickem."
Mrtvá Kočka: "Na chuti ústřic."

Pátek 1. června 2012, Mezinárodní den dětí.
Všichni si myslí, že děti musí ohluchnout. Proto v obchodních centrech, na náměstích i zahradách školek řvou reprobedny vytažené na max. Jsme daleko, ale vadí nám to. Že to nevadí těm dítkám?
Mrtvá Kočka: "Už jsou hluchá."

Kauzu Rath převzalo středočeské státní zastupitelství. Ústečáci ale nezůstanou bez práce:  20 policajtů od rána pročmuchává dvě patra kanceláří ústeckého úřadu Regionálního operačního programu. Policajti si zašli popovídat i na ústecký Krajský úřad.

Příměří v Sýrii nefunguje. Syrská svobodná armáda by přivítala, kdyby to Koffi Anan uznal. Pak by se z přestřelek konečně mohla stát skutečná válka.

Ruský carský prezident V.V. Putin míří ve své novostaré funkci na první zahraniční turné: Minsk, Berlín, Paříž.
Žena Moby Dicka: "Ve směru staronové ruské politické osy."
Mrtvá Kočka: "Ve směru toku ruských energií."

Podle Hospodských novin nám Rusko před dvěma týdny zavřelo kouhoutky ropovodu Družba. Ostatních evropských zemí se toto embargo netýká. "Požádali jsme ruskou stranu o vysvětlení. Je zvláštní, že další evropské země napojené na Družbu problém s dodávkami nemají. Vzbuzuje to řadu otázek, na které jsme ještě nedostali odpověď." (Václav Bartuška, zvláštní velvyslanec pro otázky energetické bezpečnosti.) Pro případ totálního "odklonu ruských dodávek k destinacím s atraktivnějšími cenami" může být Česko zasyceno dodávkami ropovodem IKL z německého Ingolstadtu, který jede zatím jen na třetinu.

Že by šlo o dar prezidenta Putina přítelkyni Merkel? Nebo što éto takóje?

Mrtvá Kočka: "Ukončení daru příteli Klausovi."
Žena Moby Dicka: "Příprava daru pro přítele Zemana. Praktické odpuštění stomiliardového ruského dluhu dobrý přítel nezapomíná!"

Nedělní koncert Lady Gagy v Jakartě je odvolán, ačkoliv se už prodalo 52.000 vstupenek. Akci zrušila policie, která se obává, že by Indonézani mohli Gažino show roznést na kopytech. Mnozí z nich považují zpěvačku za satanistku. Ve společném odporu proti jejím výstřednostem se spojili islamisté s křesťany.

Sobota 2. června 2012
Žena Moby Dicka: "Tu je vidět kladný vliv popmusic."
Mrtvá Kočka: "Nebo satanismu."
*******************************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick

59 komentářů:

informace řekl(a)...

Poslyš, Čúčí,
měl by sis už konečně vybrat jednu z těch osobností, na které se rozpadlo Tvoje já a dal nám vědět kterou.
Takhle člověk nedokáže pochopit, koho to vlastně paroduješ, z koho si děláš srandu. Snad sám ze sebe?

Anonymní řekl(a)...

Že by Schwechler zase, ehm, ... o hodnotě jeho informací by se dalo, jaksi, ehm, s úspěchem pochybovat?

Trocha toho smradu se za někým táhne již za života...

Anonymní řekl(a)...

A když už jsme u Práva a Novinek, těch podvratných asijských plátků placených rusosovětskými agenty, dnes si Novinky dovolily na titulní straně uveřejnit neuvěřitelný článek o jakési sbírce na jakousi "stařenku". Čtenáři obou plátků nejenže svým činem bezprecedentně narušili svobodný trh s pohledávkmi, uvedli do obtíží příslušného v krvi a potu těžce pracujícího exekutora, ale zároveň vyslali nebezpečný signál všem dalším sockám (kdo jiný může číst tyto plátky), že i malým přispěním každé socky lze společně (tfuj, ohavné slovo) dosáhnout věci, jež je pro každou jednotlivou socku zcela samozřejmě nedosažitelná. Ještě větší hrozbou než růst levicové stádovitosti jsou pak reminiscence na dobu ohavného (českého samozřejmě) nacionalismu, kdy až s šokující podobností probíhala např. tzv. sbírka na stavbu tzv. Národního divadla.

informace řekl(a)...

Co bych dodala ke zprávě o Vatikánu? Nic moc nového. Všechno se odehrává za Vatikánskými zdmi a tak kolují jen dohady. La Repubblica, která je nejvíc informovaná, píše ve včerejším a dnešním článku, že jde o spiknutí kardinálů proti vatikánskému státnímu tajemníkovi, kardinálu Tarcisio Bertone, protože prý soustřeďuje ve svých rukou příliš mnoho moci. Těch špionů-havranů, co kradli papeži tajné dokumety, prý je víc. Spiklenci chtěli ty dokumenty uveřejnit anebo alespoň hrozit jejich zveřejněním, aby Bertone odstoupil ze své funkce anebo aby ho papež funkce zbavil a jmenoval jiného. Papež zatím váhá, odejel na třídenní návštěvu do Milána spolu s kardinálem Bertone (což je pro vatikánský protokol věc nezvyklá) na znamení, že ho nehodlá zbavit funkce. Mezitím čeká, že rozruch utichne.
Podobné tahanice se odehrávají kolem vatikánské banky IOR, vedení banky a kardinálové se nemohou dohodnout, mají-li propustit nynějšího prezidenta banky a na jménu jeho nástupce.

R.Švehla řekl(a)...

O té německé povaze
aneb
Náš revanšismus versus naše lakota

Jak už ve zdejším Doupěti mnohokrát zaznělo, vy Češi jste ÚPLNĚ jiní než my Němci. Konečně - kdo z vás Čecháčků by se tomu divil, že: My jsme přece špinaví Germáni, vy jste čistokrevní Slovani.
My jsme se dlouho stavěli na odpor modernitě, tomu zběsilému evropskému vynálezu, hájili jsme svoji vlastní cestu, svůj národní socialismus, ale byli jsme poraženi ve dvou světových válkách => dnes jsou z nás Euroameričani se vším všudy.
Vy jste se dvakrát nesmírně šikovně přidali k vítězům; prohráli jste až tu poslední válku - tu, ve které jsme my Němci definitivně odčinili své minulé hříchy vůči Evropě a Židům. Svoji prohru ovšem tvrdošíjně odmítáte přiznat sami sobě, zavíráte oči nad rozpadem svého maličkého impéria (Česko-Slovenska) => zůstáváte Západoasiaty.

My Němci vás nyní opět ovládáme, prostřednictvím ekonomiky. Dáváme vám práci, dáváme vám SPOUSTU peněz (většinou přes EU), snažíme se vás opět dostat na evropskou úroveň (což se nám ovšem vůbec, ale VŮBEC nedaří).

Ale o tom jsem nechtěl psát; chtěl jsem učinit poznámku k té naší německé povaze, o níž se tak hezky česky rozepsal Moby Dick hned na začátku svého textíku - další varianty Pláče koruny české.
Ano, my Němci prostě JSME zákeřní a záštiplní, krutí a nelítostní, a naopak nechutně sentimentální (když jde o nás Němce). Proto pořád nedáme pokoj, proto pořád chceme hledat kosti svých předků, které jste humánně odsunuli pod svoji zeminu, do neoznačených jam.
Proto pořád chceme zpátky ty ladem ležící pole a louky, dnes zarostlé blínem a hložím, ze kterých generace našich předků v potu tváře dobývaly chléb svůj vezdejší.
Proto pořád chceme otevírat ve vaší TAK VZDĚLANÉ vlasti nové a nové německé školy - abychom podryli vaše vlastenectví, vaši lásku k Rusku a celé kultuře Západní Asie.

Ale ve své snaze škodit všem často škodíme sami sobě - právě v důsledku naší příslovečné německé lakoty. Čerstvý příklad:
Lidové noviny, ten známý protičeský plátek vlastněný velkoněmeckým velkokapitálem, přinesl 28.května 2012 další ideodiversní článek: Proč bych se měla klanět diktátorovi? Rozhovor s Juttou Limbachovou.
Ani se mi nechce pátrat, kolik jsme my fašisti zaplatili za ten článek - přímo Limbachové (jistě je peněz chtivá jako každý zarytý levičák), kolik pisálkovi jménem Tomáš Němeček (skvělé nomen omen pro našeho slouhu, že?).
A pak - pak jsme ten článek nedali volně na web - prý ať si zájemci zaplatí, za tištěné LN resp. za jejich elektronickou verzi. Mně se normálně otevírá kudla v kapse.
Ale našince podřezávat nebudu - vrána vráně oči nevyklove, že.

Takže vám raději pošlu odkaz na jeden MIMOŘÁDNĚ odporný protičeský článek Goethe-Institut, štvavé fašistické organizace, jíž Jutta Limbach několik let prezidentovala: Tancem proti předsudkům

Čest a Nazdar!

informace řekl(a)...

Jo studená válka. ta hodně pozměnila poválečnou Evropu a v podstatě podmínila všechen její vývoj. V r. 1989 se sice sovětské imperium zhroutilo, Amerika porazila Sovětský svaz, ale porazila také Rusko? ptají se politologové v časopise Limes.
Rusko má své plány na obnovení bývalé říše. Na mapě otištěné v časopise máte vyznačenou orientaci evropských zemí v politice vůči Rusku.

http://temi.repubblica.it/UserFiles/Image/limes/Carte/8qs2-riconquista-impero-800.jpg
hnědočervená klub přátel Ruska
žlutá partneři
zelenomodrá neutrálové
tmavomodrá nepřátelé

drak řekl(a)...

informaci:

Aspoň že tam nejsme červeně. Trochu těm pobaltským státům, Švédům, Britům, Polákům a Gruzínům tu jejich modrou barvu na tomto obrázku závidím.

Sovětské impérium se sice zhroutilo, ale Rusko, jeho nedemokratické vedení a jeho zájmy jsou tu, včetně ne rovna slušných metod a ochoty je bez zaváhání používat. Jak jinak by se dala chápat a označit už dnes už víc než 14ti denní odstávka ropovodu Držba? Na druhou stranu, při troše používání zdravého rozumu a neústupnosti tam, kde to má nějakou cenu a účelné vstřícnosti v ostatních případech, jsem přesvědčen, že si lze uhájit jak své zájmy, tak i hodně velkou nezávislost na Rusku, protože příliš velká a nepřekonatelná závislost na něm by bez pochyby nemusela skončit dobře. A jsme oklikou zase zpátky u jádra, to jsou spojité nádoby. Já si myslím, že riziko nějaké nevelké havárie, byť i jaderné, je menší průšvih, než riziko závislosti v čemkoliv podstatném na Rusku.

informace řekl(a)...

Draku,
Ty hnědobéžové státy má Putin a spol. v úmyslu připojit dřív nebo pozdějí k Ruské federaci a vytvořit Ruský svaz. Ten časopis pro geopolitiku vydává měsíčně svazek, věnovaný určitému tématu, tenhle ale doma nemáme a na webu není, abych mohla napsat víc.
Bylo to jenom vybídnutí zamyslet se trochu nad situací, celkovou - teda myslím - a neomezovat se pořád na téma Sudeťáků. Ti v téhle situaci nehrají zrovna nějakou pozitivní roli. Teď je situace nahnutá po ekonomické stránce a Německo je pod stále větším nátlakem, aby změnilo svou politiku austerity. Včera psala la Repubblica, že Obama spolu s Hollandem a Montim tlačí na Merkelovou, aby Německo otevřelo měšec. Už tak je evropská situace napjatá a tak Sudeťáci zřejmě propagandu zmírnili, aby ji ještě víc nevířili.
Draku, o JE a alternativních zdrojích jsem hovořila hlavně s ohledem na Itálii. U Česka je klimatická situace jiná. A propos napostovala jsem Vám předevčírem fotky těch mini gejzírů. Našel jste je?

drak řekl(a)...

informaci:

Zamýšlení se nad situací obvykle nebývá nic moc příjemného, optimistického ani radostného, shrnu-li to pár slovy. Takže se tomu raději vyhýbám, protože nemám čím bych to ovlivnil k lepšímu a děsit tím sebe a okolí mi nečiní žádné potěšení. Montiho tak dobře neznám, ale k Obamovi nemám důvěry co by se za nehet vešlo už od té jeho uřvané a prolhané předvolební kampaně. Když jsem poslouchal Hollanda, míval jsem podobné pocity, jako když jsem kdysi před lety poslouchal či četl komunistické bláboly o pětiletých plánech, nebo to bylo velmi podobné naší KSČ a ČSSD v době tak cca před 10 lety. Je až s podivem, že to na francouzské voliče zabralo.

Ať už je to jak chce, tak konstrukce eura jako měny nestojí na dobrých základech a má v sobě zabudované problémy se vzájemným pnutím a tlaky dost odlišných a nesourodých ekonomik už od samého počátku. Řecko se do eurozóny dostalo výkaznickými podvody, kdyby nepodvádělo, tak by se tam euro ani nemohlo zavést. Bylo by jen logické Řecko z eurozóny vykopnout a nebylo by od věci zamyslet se nad tím, kterak euru pomoci překonat ekonomické rozdíly mezi jednotlivými členy eurozóny tak, aby spolu mohly v eurozóně existovat a hospodařit si v nějakém rytmu pro každého člena optimálním a přitom aby si navzájem nedrásali nervy a nezavdávalo to důvod k rozmíškám. Nejsem si jist zda je to možné, ale když už tu to euro je, mělo by se to aspoň zkusit.

Tlak na německý měšec je podle mého mimo mísu, Řecko zachránit nelze a nevidím důvodu, proč cpát prachy do chřtánu bankám a spekulantům, kdyby měli rozum, Řecku by nepůjčovali, neměli ho, tak ať si ty své blbé investice odepíšou a nechtějí po někom, ať jim hradí ztráty z rizik za jejich nenažranost, cynismus a blbost a jen proto, že projevují neuvěřitelnou drzost a nestoudnost, si o něco takového vůbec říkat. Ať jdou už konečně do háje.

Pan Robejšek z Hamburku na to má dost podobný názor a já nemám důvod mu nevěřit, prý si něco podobného začíná myslet i čím dál tím víc lidí v Německu.

drak řekl(a)...

informaci:

Gejzíry jsem našel. Příroda byla k Itálii svým způsobem velmi štědrá, byla by škoda toho nevyužít. Je to vlastně krásné i užitečné zároveň.

informace řekl(a)...

Chtěla bych položit otázku diskutérům a administrátorovi blogu.
Tento týden všechna media přinesla zprávy o srazu Sudetoněmeckého sdružení, na kterém dva hlavní představitelé se vyslovili velice kriticky, s nedostatečnou uctivostí vůči hlavě českého státu.
F. Pany: "Loni jsme kritizovali, jak je český prezident nepřátelsky orientován vůči Německu a Evropě. Je tragické, že tato slova platí beze zbytku i dnes, o dvanáct měsíců později," ..."Pokud bych si mohl namalovat svět podle svých představ, co nejdříve bych samozřejmě nastěhoval na Hradčany rozum, realismus a ochotu k porozumění."
B. Posselt. "Myslím, že mluvím jménem vás všech, když panu Klausovi popřeji hezký a především klidný důchod."
Europoslanec za bavorské křesťanské socialisty zdůraznil, že rozhodnutí o Klausově nástupci je čistě v rukou českých občanů. "Jsem si jistý, že to bude osobnost, které bude blíže evropské věci. Každému, kdo bude tento úřad vykonávat, vzkazujeme: 'My, sudetští Němci, jsme ze srdce připraveni k dialogu a spolupráci'," vzkázal Posselt příštímu českému prezidentovi.
Tyto výroky byly různě přetrásány na diskuzních stránkách novin a blogů, ale nikde jsem nenašla zmínku o oficielení reakci českých institucí, buď MZV nebo kanceláře prezidenta republiky, které by v protestní notě vyjádřily svůj postoj k nezdvořilé (při nejmenším) kritice hlavy státu a k vměšování do vnitřních záležitostí českého státu. Chtěla bych připomenout, že tyto výroky nabývají stavu oficiálnosti pro přítomnost na srazu předsedy bavorské zemské vlády.

Píšu to proto, že mám v paměti precedens, kdy v únoru 2007 chorvatský prezident Mesic zaslal ostrou protestní notu italskému MZV pro vystoupení prezidenta Napotinana, který na vzpomínkové slavností obětí druhé světové války připomněl také italské civilní oběti Titových partyzánů v Dalmacii, Istrii a okolí Terstu.
Odkaz na notu máte tady
http://www.leganazionale.it/index.php?option=com_content&view=article&catid=116%3Aattualita&id=777%3Ail-presidente-croato-mesic-contro-napolitano&Itemid=169
Chtěla bych vám přeložit jednu větu, abyste si udělali představu o jejím znění:
"Queste dichiarazioni, nelle quali è impossibile non guardare agli elementi di aperto razzismo, revisionismo storico e revanscismo politico, certamente sono molto difficili da inserire nel desiderio dichiarato di avanzamento dei rapporti bilaterali dei due Paesi."
"Tato prohlášení, ve kterých jsou zjevné prvky otevřeného rasismu, historického revizionismu a politického revanšizmu, jsou těžko zařaditelná do prohlašované snahy o pokroku bilaterálních vztahů mezi oběma státy."
Projev prezidenta Napolitana nemám právě k dispozici, ale ujišťuji, že jeho vyjádření soustrasti pozůstalým obětí bylo učiněno slovy zcela neutrálního tonu.

Podobnou notou se vyjádřil chorvatský prezident u příležitosti sjezdu italských uprchlíků z bývalé Jugoslávie v Terstu, které se zúčastnil italský politik G. Fini.

Rozhodně mě udivuje rozdíl mezi českým a chorvatským postojem. Tím spíš, že z italské strany nikdy nebyly vzneseny požadavky na vrácení majetku, který po uprchlících v Jugoslávii zůstal a ani nebyly požadovány omluvy za akce etnické čistky ze strany jugoslávských partyzánů.

Jakub S. řekl(a)...

Dík a uznání na jih za upozornění na tento odkaz, resp. - žel - zásadní rozpor v (ne)reagování!
Draku, x na francouzské voliče zabere každá hovadina; x ohledně tzv. prvního afroamer. prezidenta US - zcela totéž mínění, rovněž už od samého počátku.

Harpyje řekl(a)...

Na francouzské voliče zabere každá hovadina, a všechna média jsou levicová. Obama je negr, muslim, narozený v Kenyi, a demokrat. Jo, čtenáři, odkojení mistrem Ulčem, se vyznají.

Je mi záhadou, jak může český, pravicově založený občan pociťovat zadostiučinění nad tím, že se obyčejným Němcům pomalu zajídá politika prosazovaná nynější vládou. Že to nedělá z nezištných důvodů, je zřejmě za hranicí jejich představivosti.
Tak jsem si přečetla poprvé na Psu článek politologa Robejška, jehož osoba a názory působí velmi přitažlivě na diskutérky typu pavlačová drbna, a nevycházím z úžasu. Tento "myslitel", ač žije údajně v Německu, má o náladě obyvatelstva (sice není IA, ale dobrá konjunktura drží nespokojenost na uzdě) velmi zkreslené dojmy. Místo aby přiznal, že kdyby byly teď volby, tak by je pravděpodobně vyhrála červenozelená koalice, žvaní o německé Pravdě a Lásce, velebí pravicový populismus ("rozumné názory"), blábolí o nějaké neexistující straně (NSDAP revival?), a dokonce přebírá Sarrazinův pseudo Stammtischargument o "smývání historické viny".
Kdyby takovou hovadinu publikoval v Německu, tak ho kritici roznesou na kopytech. Jeho ideologicky zbarvený traktát ale odpovídá představám a přáním většiny čtenářů NP, takže ho považují za "informaci".
V roce 2010 člen berlínského senátu a člen CDU založil pravicově populistickou stranu, zvanou Die Freiheit, po vzoru Wildersovy PVV. Tato strana skončila o rok později. V nedávných volbách do zemského parlamentu v NRW získalo pravicově populistické hnutí Pro NRW celých 1,4% hlasů.
Věřím a doufám, že se ve stabilních demokraciích takoví exoti neprosadí.

Harpyje řekl(a)...

Ten chlapík, co tu stranu založil, se jmenuje René Stadkewitz. Není to ale tak důležité. Důležité je, že neuspěl. Měl zrovna takové charisma jako Sarrazin. :-)))

informace řekl(a)...

Pokud jde o článek pana Robejška, je to vyjádření jeho osobních dojmů, spíš než názorů, podložených čísly a fakty. Na příklad tam nehovoří o výsledcích zemských voleb. Jeho závěr je pak klasickým efektním fíglem, kterým se vyznačují některé články zahraničních autorů na Psu. Hovořit o zatím ještě neexistující politické straně, která by se měla představit voličstvu v příštím roce zrovna nesvědčí o nějakém napojení na reálnou situaci.
Pokud jde o Francouze, zřejmě tentokrát zabrali na hovadinu socialistů po té, co se přesvědčili, že hovadiny - sliby, které jim naservíroval v předešlých volbách Sarkozy, zůstaly jen na papíře.

Harpyje řekl(a)...

Ještě jednou k €.
Před chvílí jsem se vrátila z nemocniční návštěvy v Rottweilu, a protože už bylo pozdě, tak jsem se na zpáteční cestě stavila u Mc Donalda pro něco k snědku, abych nemusela vařit. Jak tam stojím a čekám, tak vešel dovnitř chlapík, vzal si jeden Bild am Sonntag (cena € 1,70) načež položil na pult tisícieurovou bankovku. :-))))

informace řekl(a)...

Klasický typ, co pere peníze anebo udává falešné bankovky. Tady by je mu nerozměnili ani v bance.

Harpyje řekl(a)...

:-)))) Dělal ale solidní dojem. Já jsem se nedávno ocitla v podobné situaci. Chtěla jsem zaplatit nákup pětistovkou, a kdybych nebyla měla u sebe osobní průkaz, tak jsme strávili weekend o hladu.
Tak jsem se podívala do psího archívu na jiné Robejškovy články, a už se vůbec nedivím, proč ty pavlačové drbny na Psu pro něj tak horují. Podobná třída, jako ten Páral, dříve ekonomický redaktor Rudého práva.

informace řekl(a)...

Něco o zemětřesení.
Do postižených míst se navalily hordy cikánů a imigrantů, kteří obsadili právě postavené stanové čtvrti, stravují se ve společných jídelnách a kradou v domech, poškozených zemětřesením. Někteří muslimové dokonce protestují, když najdou vepřové maso v omáčce. Je tam takový nepořádek, že prefekt požádal vládu o zaslání vojska. Tamní policie na to nestačí.

Jakub S. řekl(a)...

To je otřesné. S, uznáváš už snad konečně oprávněnost mínění, že lidé nemohou mít tatáž bezbřehá práva kdykoliv kdekoliv kvůli čemukoliv? Zavést dočasné stanné právo. Ale, prosím: proč tam carabinieri nebo jiná ozbrojená složka neměli všude pár lidí, kontrolujících vstup? Postavit tábory - a nechat je volně přístupné - ?
Většina má také svá nezadatelná práva. Nastává prudce doba říkat to nahlas. V zájmu té většiny, k níž patříme. S našimi rodiči, dětmi, vnuky.

informace řekl(a)...

Jakube,
policie tam je, dokonce regiony tam poslaly každý jeden nebo dva oddíly na pomoc. Ale zřejmě s příchodem chátry nikdo nepočítal. Stahují se tam prý z celé Itálie.
A pak tam musí být zmatek, mezi zachránci a místním obyvatelstvem se vzájemně neznají, počítalo se se solidaritou, pomocí a ne šakalstvím.
http://www.ilgiornale.it/cronache/terremoto_emilia_fuggonogli_stranieri_che_lavoranotendopoli_invase_disperati/02-06-2012/articolo-id=590788-page=0-comments=1

Šaman řekl(a)...

Informace, české zamini se zásadně nevyjadřuje k sudeťákům - prý to je bavorská věc a s bavorskou zemí nemáme na stejné úrovni protějšek. (Ačkoliv když se projednává třeba energetika, tak Nečas jezdí do Saska nebo Bavorska - protože není protějšek na zemské úrovni.)

Jenže hnusně se vyjadřují i rakouští prezidenti v pozdravných nótách ke sdružení rakouských sudeťáků. Naše zamini dělá mrtvého brouka, už tradičně. Nu, Švarzik aspoň občas řekne něco nediplomatického…

\ :-)

Šaman řekl(a)...

K návalu do postižených oblastí:

Po povodni na Frýdlantsku 2010 byl vstup do postižené oblasti hlídán policajty. Stejně se našli lidé, kteří kradli. Tam to bylo trochu "jednodušší" - protože oblast byla téměř odříznuta. Se zbytkem republiky ji poutala jediná silnice, na které ještě byla objížďka. No ale z Polska byl přístup lepší. Možná proto byla část zlodějů odtamtud…

informace řekl(a)...

K otázce sudetských výroků.
To jste mi jen potvrdili, co už vím. Ale nevysvětlili jste mi, co je příčinou takové remisivní politiky.
Jídlem roste chuť a za pár let tu budete mít sudeťáky usídlené se vším všudy a ani nemrknete. S Bavorskem nemáte protějšek na stejné úrovni? Ale s Německou spolkovou republikou ano, nemýlím-li se. No a Bavorsko je součástí Německé spolkové republiky. Na mezinárodním poli za výroky a skutky, namířené proti cizím státům nebo jejich představitelům, odpovídá federální vláda.
Bavorští politikové si tudíž nemohou dovolit urážet nebo napadat jiný stát a jeho prezidenta.
Dost zvláštní, tahle pštrosí politika.
K italsko-chorvatskému incidentu. Prezident Mesic po rozhovoru italského ministra zahraničí s chorvatským velvyslancem pak vydal notu, kde se psalo:
“Nelle parole del presidente Giorgio Napolitano non c’era alcun riferimento polemico alla Croazia, e in esse non vi era alcuna intenzione di mettere in questione il Trattato di pace del 1947 e gli Accordi di Osimo e di Roma, e nemmeno contenevano ispirazioni revansciste e storico-revisionistiche."
"Ve slovech prezidenta G. Napolitana nebyla žádná polemická zmínka o Chorvatsku, nebyl v nich žádný úmysl zpochybnit Mírovou smlouvu z r. 1947 a Dohody z Osima a z Říma a ani jeho slova nebyla inspirována revanšismem a historickým revizionismem."
http://www.uaar.it/news/2007/02/17/mesic-marcia-indietro-sulle-foibe/
Hoši si to mezi sebou vysvětlili a tím incident skončil, ale Itálie byla varována.
Chorvati "mají játra", jak se tu říká. Čeští politikové si je asi zničili pitím piva, že?

informace řekl(a)...

A i váš prezident místo, aby se kasal, že pomůže rozbourat euro nebo aby pořádal přednášky proti globálnímu oteplení země, by se mohl prostřednictvím své kanceláře ohradit.

informace řekl(a)...

Situace s povodní byla podstatně jiná. Voda pak odpadla a jednalo se o odklizení bahna. V Modenské oblasti otřesy země pokračují dál, stále víc lidí přichází o přístřeší a delimitovat zonu, která je velice rozlehlá, není možné.

A.S. Pergill řekl(a)...

Wow!
Muslimové si stěžují, že v potravinách, které ukradli, je vepřové maso! Co na to Harpyje a Švehla? Zakážou muslimům krást, nebo lidem vepřové.

Jakub S. řekl(a)...

Mají játra = mají svou hrdost? To je nádherné. Jenom - proč játra? Se solo lo sapessi...

informace řekl(a)...

Pergille,
palec vzhůru! Nevím, jak se to dělá znaky.

informace řekl(a)...

Ne, Jakube,
hanno fegato znamená mají kuráž!
Pak se to může říci i jinak, sprostě. Hanno le palle.

informace řekl(a)...

Jakube:
FEGATO IN...LINGUA
Rodersi il fegato=struggersi dalla rabbia
Avere fegato=avere grande coraggio
Farsi venire il mal di fegato=prendersela troppo

Il fegato infatti ha sempre rappresentato un simbolo di coraggio e di forza fisica. Per gli antichi greci era la sede della forza, della caparbietà e delle passioni, particolarmente dell'amore sensuale e dell'ira. Sull'argomento esiste anche un mito, quello del titano Prometeo che coraggiosamente rubò il fuoco agli dei per donarlo agli uomini. Zeus, scoperto il furto, lo condannò a essere incatenato per l'eternità a una roccia sulle montagne del Caucaso e dispose che ogni giorno un'aquila gigante gli divorasse il fegato. Ogni notte però il suo fegato ricresceva, così che l'aquila potesse tornare a divorarlo il giorno seguente. Nel mito è presente un fondo di verità: il fegato è il solo organo del corpo umano capace di una rigenerazione quasi totale. Se, per esempio, in un intervento chirurgico si rende necessario toglierne una parte, nel giro di pochi mesi il corpo riesce a reintegrarlo.

STK řekl(a)...

K chování Homo Sapiens při katastrofách:
Při velké povodni na SM v roce 1997 jezdili kolem lidí, uvězněných v horních patrech domů podnikavci na nafukovacích člunech a nabízeli kilo chleba za 150.- Kč, láhev balené vody za 100.- atd.
Byl jsem ovšem poučen, že je to zcela normální a zcela pravicové chování. Zákon nabídky a poptávky. Svoboda podnikání.
Mně to spíš připadalo jako lehký hyenismus. Takže to, co se děje v epicentru zemětřesení mě až tak moc nepřekvapuje.

Anonymní řekl(a)...

Hmm. Ignorování toho-jež-neradno-krmit nese ovoce: bývá to kratší, je tam míň kurzívy a žel, i méně nálezů pro sběratele perel (tedy opravdových perel, ne těch obyčejných jako "NDR byla slovanská země"). Nicméně zkušenost praví, že největší perly se rodí mezi druhou a čtvrtou ráno, tak možná už při pondělní ranní obhlídce...

Anonymní řekl(a)...

A on by snad někdo chtěl omezovat svobodné podnikání svobodných občanů nějakými ohavnými levicovými regulacemi? Nebo snad nějakými (pch!) prý morálními zábranami? Jestli ano a neviditelná ruka trhu mu nevoní, ať si táhne! Severní Korea bývá nejoblíbenějším cílem hned po p.deli, tam si může regulovat jak chce, levičák drzý!

Jakub S. řekl(a)...

"Játra byla vskutku vždy symbolem odvahy a tělesné síly (?). U starých Řeků (aha!) v nich sídlila síla, tvrdohlavost a vášně, zvláště pak smyslná láska a hněv. Zdůvodňuje to rovněž jedna báj, ta o titánu Prométeovi (ale dyť mě to právě teď napadlo, ale to už vám nedokážu), takže...atd. Báj má reálný základ: je to jediný lidský orgán, schopný téměř dokonalé regenerace (a dyť jo, taky se mi to vybavuje). Po odebrání jejich části nastane do pár měsíců regenerace. Ma vá - !

informace řekl(a)...

Chudáci lidi, zas tam byl silný otřes, magnitudo 5,1. A po něm 19 dalších během jedné hodiny. Lidi už nemůžou, bloudí po městečku bez cíle, zmatení, pláčou, některým se dělá špatně, jiní dávají známky duševní poruchy.
Otřesy byly cítit až v Toskáně, Benátsku, v Alpách.
Kdy to skončí?

Jakub S. řekl(a)...

Nepředstavitelné. Jak se tady máme. Aspoň takových hrůz jsme ušetřeni.
Ve čtvrtek jsem byl, na osobní pozvání, na oslavě vašeho státního svátku v tom nádherném uzavřeném skrytém starém paláci ve Vlašské (!) uličce. Celá ta plná malá piazza, většinou zdejší bezvadní talijáni, jejich moglie atp., držela na vyzvání p. velvyslance hned po hymnách minutu ticha za oběti (byl zrovna další otřes). A p. ing.Klaus pronesl v precizní italštině rovněž několik krásných vět. Je možné tyhle lidi, tuhle řeč, tuhle vroucí kulturu nemilovat? Jakkoliv někdy tolik rompano gli stivali = lámou boty = jdou na nervy, jak říkáme my ševci...

informace řekl(a)...

V noci došlo k dalším 31 otřesům půdy.
http://tg24.sky.it/tg24/cronaca/2012/06/04/terremoto_emilia_sisma_novi_modena_medolla_cavezzo_allerta_maltempo_crolli_sfollati.html

Mapa zemětřesení
http://www.terremotoemiliaromagna.it/

Anonymní řekl(a)...

Sběratelský instinkt nezklamal, i čas zrození sedí... I když dnes se dlouho zdálo, že žádná skutečná perla nepřijde, přece se nakonec objevila - a je přidána do sbírky!

informace řekl(a)...

Ještě štěstí, že na příspěvky našeho Čúčí reagujete Vy, Anonymní. Jinak y tu trčel jako kůl v plotě. Všichni se ho straní, jako by byl nakažený lebrou.
Já zase jsem smysl jeho povídky nepochopila. Co tím chtěl říct? Začíná být čím dál tím víc tak "zašifrovaný", že smysl jeho poselství uniká.

drak řekl(a)...

informaci:

Co se týče dění v sousedních státech a reagování na ně oficiálními místy, tak na jedné straně si myslím, že nic se nemá přehánět, kdokoliv něco přehání, může být otravným a směšným zároveň. Toto je někdy dobře pozorovatelné u některých oficiálních míst států, které nedávno vznikly, nebo byly obnoveny, jako třeba u Slovenska a Chorvatska, ti noví činovníci si prostě ten ouřad chtějí jak se patří užít, tak reagují doslova a do písmene na každou blbost a hlavně s neuvěřitelným patosem a pompou. To ale často budí úsměv, rozpaky a soucit zároveň a zároveň se tím autoři těchto důležitých nót dostávají kamsi na úroveň autorů obskurdit. Na druhou stranu, stejně jako se to nemá přehánět s reakcemi na každou pitomost a za každou cenu, tak zrovna tak může být zhoubné, nechávat některé aktivity sousedních států a subjektů na jejich území působících, ať už jsou to místa oficiální, nebo soukromá. Může-li německý konsul zde tropit vyrvál kvůli tom, že mu znění dabingu nějakého filmu připadne vůči Německu urážlivé, tím spíš by měl ztropit pořádný randál český prezident a ministr zahraničí, ozývají-li se někde víc než nevhodně sudeťáci, nebo kdokoliv jiný. V tomto s Vámi souhlasím, naše oficiální místa jsou vůči Německu a některým jiným zemím trestuhodně pasivní a mlčenlivá a není pak divu, že si to někteří vykládají jako zřetelný signál k ještě svobodnějšímu kálení na naše hlavy.

Harpyje řekl(a)...

Mně zase připadá obskurdní, když někdo považuje zmínku o nepopíratelné eurofobii a němcožroutství české hlavy státu za "kálení na naše hlavy".

Harpyje řekl(a)...

K Vašemu 3. června 2012 20:54

Konečně jsem se dozvěděla, proč na Francouze zabere každá hovadina. Protože "Francúzi sú poberači sociálnych dávok, notorickí štrajkovači, bojovníci za šaríju, vysedávači v kaviarňach". Tento úžasný článek se nachází na stránkách z nichž s. a s. Aspergill čerpá své informace a ideologickou munici. http://euportal.parlamentnilisty.cz/Articles/9163-francuzi-poberaci-socialnych-davok-notoricki-strajkovaci-bojovnici-za-sariju-vysedavaci-v-kaviarnach.aspx

Autor tohoto pozoruhodného článku vychází z Maurrasovy Anti France. Doby slávy, jsou podle něj ty tam, francúzské 21. storočie je naozaj oblezené leprou, hnilobou a smradlavé až hanba, anti-Francúzsko triumfuje. Rozmýšlí, který z oněch dvou nositelů nefrancouzkých jmen (Sarkozy, Hollande), potomkov hebrejcov, viac poníži vlasť sv. Ludovíta IX., a dochádza k záveru, že jeden je multikulti levičák za osmnáct, a druhý bez dvou za dvacet. Jeden by pustil cez "francúzske" hranice len 99,9 percent cikánských a muslimských hord, a druhý 100 percent.

Takže ti politováníhodní žabožrouti vlastně nemají na vybranou.

Harpyje řekl(a)...

Sbíráš, soudruhu Anonymní, sbíráš? Zvyk je železná košile, viď?
Jen sbírej! Jednou se ti ty posbírané informace budou možná hodit.
On ne sait jamais.

Jakub S. řekl(a)...

Ale že to je o výdrž, nedat se bleskově znechutit tou šavlovačkou, co tu skoro pořád teď je. A nejnesmyslnější je, že normální člověk nemá za chvilku (měl-li vůbec kdy) ani nejmenší chuť luštit ty zaumné sofistikované (?) ironické (?) úmorné a často t r a p n é rádobyvtipnosti, reakce na reakce, smrtelně únavné samoúčelné výpady. Takže: sami proti sobě.
Drak nechť promine, že. Honzo, srdečnou soustrast.

informace řekl(a)...

Draku,
situace v Istrii a severním Dalmatsku má jistou analogii se situací sudetských Němců. Říkám jistou, ne úplnou. jen kráce. Istrie a Dalmatsko byly součástí Rakouska Uherska spolu s Benátskem. Po I. sv. válce mírovou smlouvou připadly Itálii (tedy Istrie a malá část sev. Dalmatska) proto, že ty země spolu s Benátskem a Friulánskem měly dlouhé historické kulturní a hospodářské vztahy. Po skončení II. světové byly zas dány mírovou smlouvou z 47. roku Titově Jugoslávii. Za války od září 1943 r. tam Titovi partyzáni prováděli etnické čistky proti italskému obyvatelstvu (zlopověstné foibe - karské propasti, kam házeli svázané Italy živé, aby tam umřeli na zranění a hladem anebo koncentráky - to právě připomněl ve svém projevu prezident Napolitano). Většina Italů tedy tenkrát uprchla do Itálie a nechala tam všechen majetek. Ten byl Jugoslávií po skončení války znárodněn. Dalmatsko připadlo celé Chorvatsku, Istrije Slovinsku. Po rozpadu Jugoslávie se pak o Dalmatsko porvali Srbové s Chorvaty a došlo i k srážkám mezi Slovinci a Chorvaty o Istrii. To proto, že mezi zeměmi neexistovala pevná hranice a obyvatelstvo bylo smíšené.
Italští vyhnanci, tedy jejich potomci, také vytvořili svaz, spíš dva, Svaz Istrijců a Svaz Dalmatů, kteří žádají náhradu za majetek, který tam při útěku nechali. Mimo jiné ty dva svazy nejsou mezi sebou v přátelských vztazích. Je jich ale málo, nikdo je z vládních kruhů nepodporuje. Nejen proto, že žádné straně nepřinášejí hlasy, jako SdL v Bavorsku, ale hlavně proto, že italská strana považuje tuto kapitolu za uzavřenou.
Prezident Mesic vyletěl proti Napolitanovi, protože se obával, že Itálie bude snad nároky vyhnanců podporovat.
To jsou všechno neblahé důsledky nejen dvou válek, nebo tří, když počítáme i tu studenou. Ale i situací, které se v Evropě vytvořily během staletí. Buď se různé menšiny smíří s nynějším uspořádáním nebo z Evropy bude nový sud prachu. A když se podíváte na mapu Evropy, národní menšiny žijící na území jiného státu najdete všude. A všude se mluví o historických křivdách.

informace řekl(a)...

Je to stejně legrace. Člověk hodí malý oblázek do rybníka a žába se hned rozkváká. Kere-kere, breke-kek, kvá-kvá! Dobré hlasové rozpětí.

Karel Adler řekl(a)...

Vzpomněl jsem si na vtip:

Proč jedí Francouzi žáby a hlemýždě?
Protože by jim jiná zvířata nakopala prdel.

Co se českých Němců týká, nejsem proti tomu, aby jim byl jejich majetek navrácen, přesně dva dny potom, kdy Německo České Republice a Slovensku zaplatí škody, které v těchto zemích způsobil jejich pokus o ovládnutí světa během roků 1938 až 1945. To by patrně vyvolalo lavinu požadavků od dalších postižených. Do té doby nechť se obrátí na právního nástupce Třetí Říše, nemýlím-li se je jím Německá Spolková Republika.

Harpyje řekl(a)...

Není nad inteligentní humor.

Anonymní řekl(a)...

Sbírání perel je tvůj nápad, soudružko Harpyje, že by sis už napamatovala? :-)))
Nevděk světem vládne! Je pozdní vlahá noc, první jún (je to dost poevropštělé?), všichni spí a nové síly nabírají. Všichni - až na jednoho. Jedno jediné okno do tmy září, za jediným oknem se bdí. Tam, tolikráte znechucen a přece znovu odhodlán, sedí On a vytrvale, zas a znovu, trpělivě, celé dny i noci, v potu tváře nelítostně tepe. Byv i varován*, přesto hází obyčejné i extra lesklé perly mezi tupé, nevzdělané, rozežrané, surové, nacionalistické svině bez špetky evropského rozhledu. Všechny jen nechápavě hledí a ledva ozve se první zvuk plnícího se koryta, hned k všem těm vzácným perlám se otočí svými vyžranými zadky. Pln lítosti nad marností svého počínání hledí On na funící svině, any si plní každá svůj pivní břich. Leč náhle - ano, tam vzadu se jedna pokouší o - ano, je tam záblesk, jiskřička náznaku porozumění v těch prasečích očkách - zkouší sebrat jednu z perel. Ó, mein ... ! Ale ne! Vždyť je to svině, svině udavačská!
Ignorování bude fakt nejlepší. Je čas plnění koryta.
*) Dávným, velmi dávným textem.

STK řekl(a)...

Jakýkoliv(!) humor je lepší, než zapšklá nenávist.
Ovšem když mluví blbec, je nejlépe odejít.

Harpyje řekl(a)...

Ano, vážený STK, zapšklá nenávist vůči jedné etnické skupině, která dříve sídlila v českém pohraničí, je na tomto fóru velmi rozšířená.

STK řekl(a)...

Zkusím ještě něco podotknout - i když na tomhle fóru je to asi zbytečné:
Nenávist není namířena k proti Sudeťákům. S těmi, co tu zůstali i s těmi, co byli vysídleni, se myslím lze zcela seriózně domluvit. Nevím, ale já mám takovou osobní zkušenost - máme v "Sudetech" od roku 1953 (?) chalupu. Tam není nenávisti mezi Němci a "našinci". V nejhorším případě opatrnost - ale ne snaha o revokaci dějin nebo o naopak o postoj "teď je to naše, tak držte hubu, Němčouři"! Takže můžu říct jediné: tady na tomto fóru se pere prádlo, které je možná špinavé, ale určitě není moje.

Něco jiného jsou drzé požadavky krajanských Sudetských spolků. Jestli mají nějaký význam nevím - já bych řekl, že bychom si jich vůbec neměli všímat.
To bych mohl "udělat problém" třeba z požadavků Poláků na dvojjazyčné nápisy na Karvinsku. Komu vadí? Mi tedy ne, byly tam už když jsem byl malé děcko a rozuměl jsem spíše těm polským. Tak proč by tak nemohly být dneska? Komu vadí?
Něco jiného ale je, když začnou Poláci vyžadovat, aby se s nimi úředně komunikovalo pouze polsky. Tady bych se vzepřel, byť mám polovinu polské krve.

A to celé je o tzv. multikulti. Sudetští Němci se chovají a vypadají úplně stejně, jako sudetští Češi. Mluví trochu jinak a když vidí něco strašného, neříkají "Proboha!" ale "Mein Gott!" Jenže jí vepřové, nemodlí se pětkrát denně, nevraždí své dcery proto, že si začaly něco s jinověrcem a tak dále.
Tohle je ta věc, kterou se tady pokouší někteří směšovat stále dohromady. Ne rozdíl rasy nebo víry, ale rozdíl kultury a neochota (neschopnost) se přizpůsobit. Popírání tohoto aspektu je onen "multikulturalismus", nauka stejná, stejně hloupá a neuskutečnitelná jako třeba komunismus.

Jiné kultury (pravda poněkud méně vzdálené) se dokáží s realitou hostitelské země smířit, sžít, přijmout ji za vlastní. Vietnamci třeba slaví dva "Nové roky", pravoslavní Rusové rovněž. Ten náš a ten jejich. Ale nikomu nic nevnucují a nevynucují se např. volno na ten jejich. Vezmou si prostě dovolenou.

Takže zase máte (nemilovaní trollové) k dispozici materiál, kde se opět můžete blýsknou neotřelými bonmoty o "myšlení přímo hlavou" nebo o "čtení mezi řádky". Protože kdo má jiný názor než vy, je (pochopitelně) totální blbec. A já zase na pár dnů zmlknu.

Harpyje řekl(a)...

Halejuja!
Nyní nastal definitivní konec Vašeho utrpení s nemilovanými trolly, vážený STK.
Od tohoto okamžiku můžete trousit Vaše moudra, aniž by "narcisové" mohli těmto Vašim odporovat.
Přeji další plodnou diskusi na tomto fóru.
Dzp.

STK řekl(a)...

Pokud to má znamenat Harpyje, že odcházíte za R.Š alias V.V., přeji hodně štěstí. Zcela bez ironie.

Jakub S. řekl(a)...

Sylvie, ne. Prosím. Týká se to pouze jednoho přece.

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Týká se to pouze jednoho přece ...
Vidím to jinak. Klid na práci. Dopisy čtenářů: Pryč s rozvraceči, ztroskotanci, zaprodanci a samozvanci.

STK řekl(a)...

V tom Vám RRR asi nepomůžu. Vidíte, co vidět chcete.
Ale opravdu nevím, proč pletete invektivy zmiňovaného a hlavně ten jeho protivný slovní mlýnek, vodopády slov s nepatrnou informační hodnotou mezi názory.

Jakub S. řekl(a)...

Je to tak, příteli. Tohle přirovnání opravdu nepasuje, tamto tehdy bylo vlastně právě v opačném gardu. Byl-li jste tehdy tady a máte-li pořád před šokovanýma očima - jako já - ten úderný titulek první stránky RP. S vykřičníkem...