pátek 29. června 2012

MOBY DICK: Nečas to podělal

Policejní útok na demo-kracii, zlý marťanský režim, nadějná rekreologie a italské výhry
***********************************************************







Neděle 24. června 2012
Včera v Corvatsku havaroval na přehledné a kvalitní dálnici český autobus, směřující na jadranské pláže. 8 turistů mrtvo, tři těžce raněni, asi 50 ostatních různě pořezáno, polámáno a pohmožděno. Vypadá to na minispánek řidiče. Dopravci už léta tvrdí, že jsou řidiči přetěžováni. Jejich odpočinek je zhusta jen formální, většinou přespávají (pokud vůbec) v kabině vozu.
"Dopravce si nemůže dovolit najmout další řidiče, takže vytěžuje na maximum ty stávající, oni se ale jen mohou jen těžko bránit. Nemají bůhvíjaké platy, vědí, že za dveřmi čekají další." (Pavel Lukáš ze Sdružení řidičů.)
Dle mého mínění by měly proběhnout kontroly u dopravců, jestli mají dostatečný počet řidičů, takový, aby si mohli po turnuse orazit. Jestli nepracují řidiči pod tlakem a vydíráním ze strany zaměstnavatele. Jestli zaměstnavatel dodržuje zákoník práce, co se týče přesčasových hodin a době odpočinku ne za jízdy, ale mezi jízdami. Dle vnitřního ministra vnitra Kubice se zpřísní kontroly – řidičů.

Rekonstrukce dvou nehod – případ silničního lišeje a silničního pirátství – které se přihodily Romanovi Ožralému Praseti Janouškovi před časem na pražské Brumlovce, zastavila na celý víkend průjezd Vyskočilovou ulicí. Dosud se u nás nikdy tak rozsáhlá rekonstrukce nekonala. Není divu, Praseti hrozí 10 let vězení a jeho miliony by mohly chybět ve volební kampani našich demokratických stran. Sedm svědků popořadě zaúčinkovalo, na místo se o berlích dobelhala i oběť špatného výhledu z prasečího auta. Prase samo trávilo dovolenou nikoli ve vazební cele, ale na zahraniční dovolené. Jde asi o první případ policejní rekonstrukce, které se neúčastní podezřelý.

V případu Promopro bylo přes prázdnou londýnskou schránku majitele, žijícího v Karibiku, odkloněno 135 Mega na tajné konto do Rakouska. Vyšetřovatelé kauzy mají problém: Podezřelí odmítají vypovídat. Jeden z nich, majitel firmy NWDC Vlastimil M. mluví o IT službách takto: "Víte, na tyhle věci je jedno, jestli člověk sedí na Praze 5, v Rakousku nebo Indii."

Žena Moby Dicka: "Tak ono je skoro jedno, jestli člověk lyžuje v Alpách nebo se opaluje na březích Indického oceánu."
Mrtvá Kočka: "Ale líp se sedí v Praze 4."

Do čela Veverek byl na jejich celostátní konferenci opětovně zvolen Radek Kašpárek John (nemají lepšího!). Načež se děkovně projevoval: "Bereme to s velkou pokorou, víme, že máme spoustu práce."

Mrtvá Kočka: "Ono jí zase nebude tolik."

"Mínění veřejnosti o politické reprezentaci dosáhlo rekordně nízké úrovně a politické dění v zemi se polarizuje. Nabízím v této situaci jak zkušenosti z devadesátých let, kdy politika národ více spojovala a také naši zemi prosazovala na mezinárodní scéně, tak vše, co jsem za posledních 15 let získal při práci v soukromém sektoru." (Vladimír Dlouhý, člen KSČ od r. 1978 do prosince 1989, 1991-1997 ODA, zakládající člen Prognostického ústavu, ministr vlád ČSFR a ČR, oznamuje kandidaturu na prezidenta republiky.) Vláďa už sehnal čtyři melouny na kampaň, dva mu poskytl jiný Vláďa, vlastník SW firmy Unicorn Kovář.

Finanční ministr a vynálezce TOP 09 Miroslav Kalousek tvrdí, že obvinění zpěvačky lidových písní a exministryně zbrojních nákupů Vlasty Parkanové (TOP 09)  je "útokem policie na rozhodovací mechanismy státu a demokratický systém". Parkanová dle něj postupovala v souladu se zákonem.

Žena Moby Dicka: "Kalousek asi ví víc než policie. A rozhoduje lépe než soud."

Kalousek už dříve v nadsázce pravil: "To by nás mohli zavřít každýho."

Tisíce lidí si v Ležákách připomnělo 70. výročí vypálení a vyvraždění obce nacisty: Všech 33 obyvatel starších 15 let bylo tehdy zastřeleno, 11 dětí bylo později zplynováno v Chelmnu, přežily jen dvě "geneticky vhodné" blonďaté sestry. Celkem 10 z obyvatel se nějakým způsobem podílelo na odboji proti okupantům.

Mrtvá Kočka: "Jestli se neobracejí v hrobě…"

70 nácků zadrženo v Lyonu na demonstraci, která se konala pod heslem "Francie Francouzům".

A vítězem prezidentských voleb se stává – Muhammad Mursí, poslední Mubarakův premiér. Jeho přívrženci propukli v nadšení. Jeho odpůrci ve vzteklý pláč. Egypt je největší arabskou zemí s 82 miliony obyvatelů. Mursí zvítězil těsně s 51,7 %.
Mrtvá Kočka: "Lepší skóre, než mívají američtí prezidenti."

Mursí slibuje "mírnou toleranci v mezích zákona" a rovnost všech – muslimů, křesťanů, liberálů. Svůj volební program představil pod heslem "Egyptská renesance s islámským základem".

V pátek padly první veřejně propagované výstřely v nadcházející turecko-syrské válce. USA hodlají spolupracovat s Tureckem na tom, aby byla na Sýrii "vložena odpovědnost" za její úspěšnou střelbu na "neozbrojený vojenský letoun". Více viz jinde.

Pondělí 25. června 2012
Československý pár zadržen policií na Srí Lance. Je podezřelý, že tam "kradl hmyz".

Sezóna hmyzu začala i na Šumavě. Dřevorubci v lokalitě "Na Ztraceném" mu začali kácet jídlo. Evropská komise požaduje, aby s tím hned přestali. Tato devastace národního parku (je míněno kácení napadených stromů) se možná dostane před Evropský soud, který má pravomoc vydat předběžné opatření se zákazem kácení.

Mrtvá Kočka: "A kůrovci zakáže mlsat kůru."

Ředitel NP Šumava Jan Stánský odchází z funkce jakožto profesionální turista po svých.

Většina z 240 odmítnutých developerských záměrů na rozvoj Prahy (např. potřebnou výstavbou satelitních paneláků naležato) se vrátila k městským úředníkům znova na seznamu, o němž nikdo neví, kdo je jeho autorem. Mezitím začali kriminalisté prošetřovat možnou korupci při změnách pražského územního plánu.
Podezřelé je ale hlavně to – proč bylo trestní oznámení podáno v Ostravě a ne v Praze?

Žena Moby Dicka: "Protože Janoušek a Pawlowski si ještě neplatí ostravske policajty."
David Ondračka z Transparency Internacional: "Trestní oznámení je možné podat kdekoli. Ale podávat ho jinde nemá moc velkou cenu, protože policie stejně může případ předat do Prahy."
Mrtvá Kočka: "Ostraváci to oznámení přijali."

"Je to nevídaný monopol s velkým objemem peněz, který nemá obdoby v jiných státech." (Miroslav Zámečník, NERV, k nové SKartě.) Česká spořitelna do konce roku získá 900 tisíc nových klientů díky zavedení sociálních platebních karet. Jejími klienty se nuceně stávají příslušníci dávkařské obce. Soc. dávky i nadále půjdou toliko na tuto kartu. Stát tak prý ušetří ročně 200 milionů jen na složenkách České poště. Ale "zlepšení služeb" se bude týkat i sociálů, kteří si nechali posílat peníze na účet. Ministerstvo sociální práce hodlá v budoucnu přes SKartu vyplácet i důchody. Tam už půjde o stovky miliard, s nimiž bude moci ČS hospodařit. Vybraný ústav slibuje, že prvních 12 let bude službu poskytovat "bezplatně": Jeden výběr je zdarmý, další už jsou zatíženy poplatky. Na tomto účtu nemůžete jít do mínusu.

Mrtvá Kočka: "Dám si SKartu do peněženky vedle Openkarty a občanek koťat."

Ústav státu a práva uvádí ve svém znaleckém posudku, že pro nákup "speciální techniky" (v tomto případě speciálního šmejdu CASA) si nemusela ministryně speciálního utrácení nechat vypracovat znalecký posudek.

Mrtvá Kočka: "Posudek ústavu, co si stát pořídil na výklad práva."


BIS ve své výroční zprávě varuje, že banky, jež jsou "příliš velké, aby padly", se opět pouští do rizikových operací. Finanční sektor se proto blíží ke stejnému rizikovému profilu jako před krizí z r. 2007. Jako stabilizační prvek podporuje BIS vznik bankovní unie v eurozóně. (Tato BIS, Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb, je mezivládní organizace centrálních bank se sídlem v Basileji.)

Stálý prezident Evropské rady H.V. Rompuy, doživotní přednosta Evropské komise J.M. Barosso, neodvolatelný předseda Evropské centrální banky M. Draghi a šéf nerozborné eurozóny J.-C. Juncker rozeslali do všech 17 €zemí doporučení na ustanovení ("něčeho jako") společného ministerstva financí.

Ze sportu: Česká fotbalová reprezentace má dle odborníků dobrý kolektiv a jen jediný drobný problém: "Vyřešit, jak dávat góly."


Úterý 26. června 2012
Většina českých dětí nesportuje, místo toho sedí před vlastním televizorem nebo počítačem. Možná i proto, že na ně nemají ani rodiče, ani učitelé "čas".
"S dobou před dvaceti lety je současná míra pohybu českých dětí naprosto nesrovnatelná." (Zdeněk Hamřík, vedoucí katedry rekreologie Univerzity Palackého.)

Pokud nevíte, co studovat, pak doporučujeme rekreologii. Tento vědecký obor se zabývá problematikou volného času, zážitkové pedagogiky, managementu sportu, rekreace a cestovního ruchu. Dává studentům prostor pro seberealizaci a zdokonalení. Nabízí širokou škálu zážitků a zkušeností. Po absolvování můžete najít místo na katedře rekreologie.

Státní zástupkyně pro Prahu 1 Šárka Pokorná seznala, že v případě podplácení Libora Michálka nedošlo ze strany exministra životního prostředí a místopředsedy a ideového vůdce ODS Pavla Drobila (mj. nositele cen Ropák roku a Zelená perla) k potvrzení údajného podezření ze spáchání pokusu. Nahrávky, pořízené práskačem Liborem Michálkem (jenž byl za svůj zločin odvolán  z místa přednosty Státního fondu životního prostředí), které zachycují návrhy Drobilova poradce Martina Knetiga, jak správně odklonit státní peníze na financování rozvoje pana Drobila a jeho ODS nic takového nenaznačují.

Šárka tak dala na radu své šéfové Jany Hercegové z městského státního zastupitelství, jež ji už vloni (podle Respektu) prostřednictvím dokumentu č. 1439 nabádala, aby se  podezření z korupce na SFŽP "nesnažila vyšetřit", s tím, že vzepřít se tomuto doporučení není možné.

Studie, kterou pro penzijní fond ČSOB Stabilita vyrobil institut Idea při CERGE-EI mj. ukazuje, že státní "nástupní důchod" bude v r. 2050 páčit jen 6,5 tisíce Kč (v dnešní paritě). Každý "nějaký" důchod dostane, aby přežil, bude si muset přispívat do nějakého "pilíře". Vstup do tohoto důchodového spoření bude dobrovolný, ale vystoupení z něj už nebude možné.

Žena Moby Dicka: "Dokud ho opozice po svém volebním vítězství nezruší."
Mrtvá Kočka: "Anebo neznárodní."

Bývalí političtí vězni se sešli na hřbitově v Ďáblicích, aby si na místě bývalého smetiště vzpomněli na své spolumukly a kamarádky, oběti komunistického režimu. Vlastně ne oběti "komunistického" režimu, ale pouze a výhradně minulého režimu z let 1948-1989. Alespoň podle popisků a moderátorů přímého přenosu ČT24. ČT nejspíš ctí to, že zastoupení politických názorů ve vysílání by mělo odpovídat zastoupení tohoto názoru ve společnosti, jak se demonstruje v parlamentních volbách. Takže použití slova "komunisté" pro vrahy, mučitele a věznitele by mohlo být neetické.

Žena Moby Dicka: "A kdo tedy v tom režimu totalitně vládl, nespravedlivě odsuzoval a krutě mučil a popravoval? Snad komunisté, ne?"
Mrtvá Kočka: "Marťani."

Monte dei Paschi, třetí největší italská banka – a nejstarší banka na světě – obdrží státní pomoc 2 Giga €. Za ty si italský stát převezme "speciální dluhopisy", které přiloží k předcházející "speciálce" z roku 2009, za které bance tehdy předala 1,9 Giga €.

Žena Moby Dicka: "Speciální dluhopisy?"
Mrtvá Kočka: "Papíry."
Žena Moby Dicka: "Cenné papíry?"
Mrtvá Kočka: "Jen papíry."

Na záchranu Kypru, jenž je nešťastně navázán na řeckou ekonomiku, bude stačit pouhých 10 Giga €. Země potřebuje do konce "tohoto měsíce" (do neděle) někde vyžebrat alespoň 1,8 Giga na záchranu druhé největší banky v zemi, Cyprus Popular Bank. S ohledem na to, že zlotřilá agentura Fitsch včera srazila hodnocení Kypru do pásma "junk" s nejvyšším rizikem, není možno půjčit si od ECB. Vzhledem k tomu, že výnosy desetiletých státních papírů jsou už na 16 %, nelze si půjčit ani od soukromých investorů. Jsou však ještě dvě země na světě, které se hlásí k odkazu Velkých Bradatých, a ty možná půjčí: Čína a Rusko. Rusko už půjčilo vloni 2,5 Giga, a nyní je ochotno naznačit připuštění další půjčky 4,5 Giga. Vstřícný postoj těchto pokrokových zemí je možná dán i tím, že v čele Kyperské republiky stojí zatím jediný komunistický prezident v EU Defetis Christofias.

Žena Moby Dicka: "Kypr by se taky mohl zaručit svými ostrovy, ne?"
Mrtvá Kočka: "Má jen jeden."
Žena Moby Dicka: "Vlastně jen půlku, na druhé je Severokyperská turecká republika"
Mrtvá Kočka: "Ještě odečti britské základny."

Přece jen jedna pozitivní zporáva z evropského jihu: Řecké a španělské dovolenkové apartmány u moře dále zlevňují.

Ze sportu: Útočníka neúspěšné ruské fotbalové reprezentace Andreje Aršavina seřval v hale hotelu po porážce s Řeky ožralý fanoušek Anton Beljakov, takto poslanec Státní dumy. "Pokud jste měl jiná očekávání, pak je to jen váš problém", drze odvětil Aršavin. Beljakov tuto odpověď označil za "plivanec do tváře celému národu". A ruský národ si poplvání nenechá líbit, ani porážku od nějakých Řeků. Velký národovec, shodou okolností televizní publicista Vladimír Solovjov, se ozval: "Jak dlouho ještě si z nás budou dělat srandu? Jak dlouho se budeme muset dívat na ty tlusté, líné upíry, kteří si na sebe dovolili natáhnout dres s nápisem Rusko? Táhněte ze země, vy hnusní, smradlaví parchanti!" Solovjovovo doporučení nelze brát na lehkou váhu, píše totiž obvykle v dresu Kremlu. Však i člen správní rady Gazpromu státní firmy ("Tady je Putinovo") soudruh Valerij Golubjev navrhuje Aršavina za jeho sprosťárnu deportovat z Ruska.

Středa 27. června 2012, významný den ČR: Den památky obětí marťanského režimu
Český premiér a předseda ODS Petr Nečas nečekaně a bleskově odvolal místopředsedu ODS Jiřího Pospíšila z funkce ministra spravedlnosti. Prezident Václav Klaus odvolání bezodkladně podepsal bez svých obvyklých vopiček. Všichni komentátoři se shodují na jediném:

Uváděný Nečasův důvod, podle něhož Jiřík nezodpovědně požadoval další miliardu pro svoje dlouhodobě podfinancované ministerstvo a vězeňství, jež míří ke středověku, čímž by rozvrátil rozpočtovou disciplinu ostatních ministrů a těžce torpedoval státní rozpočet, není pravdivý. Aniž bych rozebíral jména státních zástupců a obavy čelných politiků z vlastního uvěznění, aniž bych dumal nad skutečnými důvody a záměry, aniž bych volal po svržení vlády, jež sama sebe na začátku svého působení nazvala "protikorupční", konstatuji, co se zdá zřejmé, ale je potřeba v mém pravičáckém deníčku přece jen konstatovat:

Premiér této země nám lže.

Tedy, podělal jste si to, dóoost hodně. Anebo jste se podělal, pane Nečasi. Sbohem. Více jiní jinde.

Jiří Pospíšil hodlá jakožto člověk odbřemeněný od ministrování kandidovat v krajských volbách na místo plzeňského hejtmana.

Exministrině vojenských zakázek Vlasta Parkanová bojuje před sněmovním imunitním výborem o své nevydání: "Všechny právní názory, které jsem výboru předložila, shodně potvrzují, že jsem neměla povinnost zadávat znalecký posudek."

Mrtvá Kočka: "Všechny právní názory, které potvrzují, že jsem neměla povinnost zadávat znalecký posudek, jsem výboru předložila."

Další vylepšení e-govermentu: Registr vozidel přechází z ministerstva vnitra do harddisků ministerstva dopravy. Příští týden bude tedy mimo provoz. Důvodem je "zvýšení efektivity při kontrole vložených dat".
Celý týden na migraci dat a zkoušky? Která banka by si to mohla dovolit?

Mrtvá Kočka: "Státní."

Při nákupu autorských práv pro televizi Mediaset nedošlo k daňovému úniku. Usoudil tak římský soud, který tak "nenašel dost důvodů" stíhat expremiéra Silvia Berlusconiho za údajné daňové dluhy z let 2004+5 ve výši 10 Mega €. Další soud shledal Silvia bez vady a hany. Už ho někdo někdy odsoudil?
Žena Moby Dicka: "Nikdy nikdo za nic, pokud se dobře pamatuji. A že těch soudů jsou desítky!"
Mrtvá Kočka: "To je podezřelé."

Přece jen je tu jedna výjimka: Silvio je Berlusconi, a to už je samo o sobě trestné.

Franta Hollande a Anděla Merkelová se sešli na pracovní večeři v Paříži, aby se pokusili sepsat společný dokument, který by předložili ke schválení zbylým nedůležitým zemím EU. Proč v méně důležité Paříži?
Anděla: "Mají lepší kuchyni."

Z kuloárů před sčuchem:
"Referendum o přenesení národních pravomocí se v Německu uskuteční dříve, než jsem si myslel ještě před několika měsíci." (Wolfgang Schäube, dosavadní ministr spolkových financí.)
Anděla se od těchto zkušebních prvovlaštovčích výroků svého financministra "distancovala".

Výsledek setkání? Podle obou hodujících si "navzájem ujasnili vzájemné postoje".
"Ve vzájemných jednáních se dosáhlo pokroku, především ohledně hospodářského růstu. (Franta.)
"Důvěru v EU oslabilo to, že v minulosti nešla hospodářská a měnová unie ruku v ruce s politickou unií." (Anděla.)

Z kuloárů po sčuchu:
"Kdo chce něco jako politickou unii, narazí do zdi." (Sumarizovaný názor Frantových poradců.)
"Eurobondy nebudou, alespoň dokud já budu naživu." (Anděla.)

Čtvrtek 28. června 2012
Premiér Petr Nečas jede do Brusele, kde nehodlá zlobit: "Stabilita eurozóny je naším národním zájmem, jsme s ní silně propojeni a nebudeme házet eurozóně klacky pod nohy při jakýchkoli opatřeních, které by ji měly stabilizovat," třebaže o určitých věcech můžeme mít "pochyby".

Nezajímá to nikoho ani v Bruseli, ani v Česku.

Přemysl Sobotka  vyhrál prezidentské primárky v ODS.

Řidičské prase jménem Aleš Trpišovský obdrželo trest dva roky s podmínkou na čtyři. A to díky překvalifikování trestného činu. Trpišovský "potrestal" pomalejší řidičku za to, že ho zdržovala od jeho překračování rychlosti. Výsledkem jeho jízdy bylo vyletění jejího auta mimo vozovku. Protože se při tom nikomu nic nestalo, nešlo prý o "pokus o těžké ublížení na zdraví". Prase přišlo alespoň o řidičák na sedm let. Jsme žádostivi, který smělec se pokusí odebrat řidičák ožralému praseti Romanovi J.

Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) se ocitlo v konkurzu pro své dluhy.

Některé syrské provincie si již vládnou samy. Syrská vláda nechává tisknout v Rusku peníze pro výplatu státních zaměstnanců. Tam se tisk přemístil kvůli sankcím z Rakouska. A jde o výnosný kšeft – rotačky se nezastavují. Inflace se odhaduje na úrovni 30 %. Ceny elektřiny stouply o 60 %. V provládní televizní stanici Ichbáríja vybuchla protivládní bomba, která zabila sedm redaktorů a členů ostrahy.
"Jsme ve válce." (Bašár Asad.)

Zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Kofi Annan navrhuje vytvoření přechodné vlády, která by zahrnovala jak stoupence, tak i odpůrce současné syrské vlády. Diplomaté uvádějí, že plán má podporu "hlavních mocností", a to včetně Ruska. Jediný drobný zádrhel je, že tento geniální plán odmítají pouze dva podružní partneři:

Stoupenci a odpůrci současné syrské vlády.

Velký úspěch nového ruského mimnistra pro katastrofy Vladimira Pučkova: Při pátrání po pohřešovaném letadle An-2, se kterým se z uralského měsrta Serov letěli patrně vykoupat účastníci bujarého večírku, bylo nalezeno jiné letadlo An-2 z roku 2006 a dokonce i vrtulník Mi-8 pravděpodobně ještě z dob SSSR. Oba dva stroje ve své době nikdo nepostrádal. Po 13 osobách, pohřešovaných nyní, zůstaly na letišti mobil kapitána letadla Chatipa Kašapova, nezamčené auto ředitele místní policie Dmitrije Ušakova a boty hlídače letiště Jurije Soboleva. Ten odletěl v bačkůrkách.

Egyptská justice odsoudila národní zrádce: Deset funkcionářů ministerstva pro těžbu ropy a zemního plynu dostalo tři až deset let vězení, jejich exministr 15 let. A to za to, že podepsali smlouvu o prodeji plynu národnímu nepříteli Izraeli.

Slétá se další, už asi padesátý, přelomový sčuch EU. Tentokrát na něj přijíždí reprezentant Itálie, premiér Monti jako vítěz domácí ligy: Čtyřikrát přestál během jednoho zasedání hlasování o důvěře, aby prosadil změny v zákoníku práce. Ten bude v budoucnosti obsahovat takové antisociální zhůvěřilosti, jako že zaměstnavatelé budou moci propustit své zaměstnance. Monti evropské politiky varoval, že sčuch může klidně trvat do pátku, soboty nebo i neděle. Ale nějaké výsledky musejí být na stole dříve, než brzo v pondělní ráno otevřou asijské burzy.

Ze sportu: Ve Varšavě vyhrala Itálie nad Německem 2:1. V neděli se střetne se Španělskem o titul mistra Evropy.

Pátek 29. června 2012
Eurosčuch skončil až v pět ráno. Výsledek: Itálie dostane od EU (Německa) v případě potřeby pomoc, aniž by o ni musela žádat. Spokojeni jsou Italové i Španělé.

"Potvrzujeme, že jsme pevně odhodláni učinit vše nezbytné, abychom zajistili finanční stabilitu eurozóny, zejména pružným a účinným využíváním stávajících nástrojů EFSF/ESM, s cílem stabilizovat trhy členských států, které dodržují určená doporučení a respektují své další závazky. Vítáme souhlas ECB s tím, že bude zastávat úlohu prostředníka EFSF/ESM při provádění tržních operací účinným a účelným způsobem.“ (Ze závěrečného prohlášení.)
Bude vytvořen jednotný dohledový orgánu pro banky eurozóny.
120 Giga €, co už v systému jsou, bude použito na "podporu růstu a pracovních míst".
Eurobondy počkají, až Anděla umře. Anebo přestane být kancléřkou. Anebo přestane smrdět.

Trhy jsou také spokojeny a rostou. Stihly to i ty asijské.

V rozhovoru pro dnešní Hospodské noviny prohlašuje ministr financí, vnitra a jiné spravedlnosti Miroslav Kalousek ke stíhání své kolegyně Vlasty Parkanové: "Je absolutně vyloučeno, že by obvinění nebylo zmanipulované. Navíc policista v tom není sám. Má dozorového státního zástupce, který ten nesmysl nezarazil. I proto se kloním k tomu, že nešlo o nekvalifikovanost, ale o zlý úmysl."
Mrtvá Kočka: "Najít na obraně i něco na mě."
HN: "Máte pro svá (další) podezření nějaké důkazy?
Miroslav Kalousek: "Nemám absolutně žádné důkazy. Jen autoritativně vylučuji, že obvinění Vlasty Parkanové je relevantní. Takže nějaký pokřivený tah tam být musí."
Moby Dick: "Kalousek – autorita v oboru korupce. Za pět let na obraně (1993–1998) jako náměstek, jenž se staral o finanční řízení ministerstva, armádní restrukturalizaci a řízení armádních zakázek nikdy nic nepodepsal."
Miroslav Kalousek uspořádá v srpnu na ministerstvu financí odborný seminář: "Pozvu i odborníky ze státního zastupitelství. Potom vydám výkladový slovník a poskytnu ho složkám státu včetně státního zastupitelství a řeknu: »Jménem republiky, ty paragrafy se musejí vykládat takto a takto.« Stát, zastoupený ministerstvem financí nemůže něco autorativně říkat, aby to potom stát jako policie kriminalizoval. To je snad jasné."

Sobota 30. června 2012
Žena Moby Dicka dnes nemá čas. Zastoupí ji jiný glosátor:
"Soudce musí soudit podle zákona s přihlédnutím k mínění lidu a stanovisku vlády." (Premiér Klement Gottwald 18. srpna 1946.)

*******************************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick

118 komentářů:

informace řekl(a)...

Sienská Monte dei Paschi oznámila, že v rámci restrukturace zavře 400 filiálek a propustí anebo přemístí 4.600 zaměstnanců.
Nevím, jestli je třetí největší italskou bankou, ale nejstarší určitě.

STK řekl(a)...

Ad "Sienská Monte dei Paschi oznámila":
Pokud to bude k vyřešení italských finančních potíží stačit byť jen z poloviny, je to skvělé!
===
Pan premiér Nečas, mnohými posměšně zvaný Pan Čistý se už svého pejorativního přívlastku definitivně zbavil. Už mu tak nebude nikdo soudný říkat.
Už nějakou dobu to vypadalo, že "jeho spodky" nejsou sněhobílé, jako na počátku kariéry ve vládě. Teď se o sněhobílosti jeho prádla dá pochybovat se zaručeným úspěchem. Inu "Moc korumpuje".
Jakže je to dál...?
====
K Radku Pohádkáři už snad není smysluplný komentář. Zkuste si k jeho výrokům pustit slavný záchvat smíchu Vlastu Buriana...
====
EU mi poslední dobou "velmi velice moc" připomíná obří bilboardy u ramvajových zastávek poblíž našeho Ústavu, kde se čtvrtmetrovými bukvami praví cca toto: Restrukturalizujte vaše dluhy! Všechno za Vás zaplatíme a pak už budete dlužit jenom nám! JENOM NÁM!
Ale ano, ano, já vím, v mezinárodních vztazích je vše daleko složitější, sofistikovanější. Nebo aspoň se to daleko složitějším má jevit nám, (s)prostým Hobitům z Kotlinky i okolí.
Ke studiu tohoto jevu: známá árie statkáře Jana Zaremby z operetky Polská krev: "Jsem diplomat..."

A.S. Pergill řekl(a)...

Dvě věci:
1. Parkanová možná skutečně nemusela vypisovat výběrové řízení - dodávky pro armádu jsou v režimu určitého utajení, kam absence výběrového řízení patří.
2. Soud v Německu postavil mimo zákon rituální mrzačení dětských genitálií. Je to dobrá zpráva pro německé lékaře, protože ti byli zatím nuceni tyto odpornosti provádět přesto, že byly v rozporu s jejich svědomím, jinak jim hrozil postih, že nejsou dostatečně "multikulturní".

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...

Takže mužská obřízka je „rituální mrzačení dětských genitálií“ ??

Těší mne mlčenlivé přitakání zdejších Čecháčků tomuto „podloženému názoru“ českého spisovatele-svědomí národa. Nebo snad „morálnímu svědomí“ národa?
Každopádně - A.S.Pergill je dozajista pyšný na svůj titul MUDr., jenž mu umožňuje řádně posoudit děsivou zvířeckost muslimů, Židů a Američanů.

Čest a Nazdar, Čecháčkové!

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...

Co Velký A Moudrý Šaman skromně zamlčel:
Kromě odporného židoněmeckého prasopsa Mordechaje Avichaje B. vyhodil taky zrádnou emigrantku a nenapravitelnou Češku Harpyji.
Čímž opět přidal blankytu do křídel míru.
Ano, oni jsou zbyteční, neboť zastávají jiné názory. Jiné = závadné; samozřejmě.

Díky Vám, Šamane statečný, za Vaši odvahu, rozum a sílu!

Jakub S. řekl(a)...

Silniční lišej - ?

informace řekl(a)...

Nekecaj si do lebedy, vašnosto. Nikdo vás nevyhazoval. Vopalovali ste si někde šunky u vody a teď ze sebe děláte ńáký voběti persekuce.
Zavřou rači zobák, než jim do něj naprší.

Šaman řekl(a)...

Ad vyhození Harpyje: Každý druhý Švehlův příspěvek je lež.
Ad "jiné názory": Švehla zastává jeden názor, a ten stále opakuje. Divím se, že ho to nenudí. Mne ano.

Jakub S. řekl(a)...

Opakuju dotaz: silniční lišej - ?

Šaman řekl(a)...

Tak jak je to správně? Když se jen odře auto…

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...

No tak se prej můžete vrátit, vážená paní Harpyje.
Vše je odpuštěno; jestli zas nezačnete zlobit, můžete tu tiše sedět v koutku.
(Takto jsem si vyložil slova Vždy Pravdomluvného Šamana.)

Harpyje řekl(a)...

Děkuji, ale přešla mě chuť.
Ať si ta italská Pasionaria bojuje sama s 182 miliony románských národů proti teutonům. Já ji zde nehodlám asistovat.

informace řekl(a)...

Šmarjá, pošlete jim konečně instrukce, ať mají o čem mluvit!

informace řekl(a)...

Pro naše dva vejry: první výsledky politiky Merkelové. Cameron píše v dnešním The Telegraph, že uspořádá referendum o výstupu VB z EU.
David Cameron opens door to historic referendum on Britain’s future relationship with the EU, declaring that any changes would need the 'full-hearted support of the British people'
http://www.telegraph.co.uk/earth/earthpicturegalleries/9365547/Animal-pictures-of-the-week-29-June-2012.html

informace řekl(a)...

Cameron: referendum o budoucích vztazích s EU:

http://www.telegraph.co.uk/news/politics/david-cameron/9367479/David-Cameron-We-need-to-be-clear-about-the-best-way-of-getting-what-is-best-for-Britain.html

Harpyje řekl(a)...

Co je moc, to je příliš.
Černobílý kafemlejnek o úžasných, hrdých Italech a zlých skopčácích s jejich směšnou, prdelatou vůdkyní, jejíž seznam hříchů sahá od sebevražd italských podnikatelů až po britské referendum o EU, o sudetoněmeckých henleinovcích, nebo o krkavcích Evropy ve mně vzbuzuje stejnou nechuť, jako infantilní kafemlejnek o dobrých Israelcích a zlých muslimech.
J'en ai ras le bol.

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...

Vám se asi nelíbí ty zdejší na 110% pravdivé články a příspěvky, že? Například ty o fašistické hrozbě ubohému Česku & německém tytí z již tak děsivě zubožené Evropy, že ano?
No jo, no jo, ale co s tím naděláte?
Vždyť tady se scházejí samí originální myslitelé, myslící doslova vlastní hlavou ...

Ale teď o něčem úplně jiném:
Zrovna jsem si po x-té četl kapitolky z oné známé a přesmutné historie, jak jistý Makarón zpunktoval tu vojnu proti Turkovi - jak ukecal a podplatil Němce-fašisty a Poláky-papežence, aby šli na pomoc Rakušákům, těm utlačovatelům českého národa.
Aspoň že upřímní Žabožrouti se mu na to tehdá vyp...kašlali.

Ale dneska je všechno jináč, akorát ten útlak českého národa je stejný.
Fuj teufel.

s.t.k. řekl(a)...

Informace, krmit trolla je podle mě čiré flagelantství.
Tak se tu kočkujte, já se pustím do něčeho praktičtějšího, než je sledovat, jak se tu diskuze převrací pořád dokola jak prádlo v automatické pračce. Nejsem autista. Es tut mir leid.
Jedno mi není moc jasné: nikdo je tu nemá extra moc rád, snad kromě Informace, která se asi potřebuje s někým hádat, tak nějak po italsku, ale pořád tu musí něco podotýkat. Kolovrátek. Tibetský modlitební mlýnek.
Asi vnitřní intelektuální přetlak kombinovaný s neschopností se uplatnit jinde.
Ale nebojte se, Šaman je skutečný demokrat, ten vás, pokud nebude muset a pokud mu nebudete příliš šťourat do bebíčka, nevyhodí.

Do jutra!

stkntogyu ncwasy řekl(a)...

...oni tu pořád něco musejí... by řekl skutečný Čech.

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...

Pro stkntogyu ncwasy:
I v původní češtině dva (a více) musejí, jeden (jedna, jedno) musí.
Takže vážený STK svůj přípodotek napsal korektně.
Neboť Informace, která se asi potřebuje s někým hádat (podle váženého STK) ... pořád tu musí něco podotýkat.
Chápete, stkntogyu ncwasy? JEDNA Informace prostě MUSÍ.

Prostě vážený STK, přes svůj smíšený původ, výše uvedený textík napsal gramaticky správně i hezky česky.

Příjemné nedělní odpoledne přeji.

Jakub S. řekl(a)...

Pro zichr, dyby někoho napadlo - jeden neví, že - zrovna tohle brát za bernou minci:
Plurál m u s e t je samozřejmě v kultivované spisovné češtině m u s í . Jakkoli před časem k sožaléniju všech našinců se smyslem pro svůj nezprzněný jazyk ÚJČ připustil rovněž m u s e j í . Ach jo. K lidu níž, hlavně pražskému. Eště že dosud nehrozí m u s e j atp.
Ach jo.
Jakže to pravil jistý Sarközy s tím promeškáním - ?

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...

Ach, tak tvar „musejí“ používáme jen my blbci a Sudeťáci?! Nu, když to tvrdí český intoš jak noha, tak to musí být pravda, že. Roma locuta etc.
Moje tupá malost ovšem dodnes žila v přesvědčení, že „oni musí“ je jeden z nejhnusnějších patvarů novočeštiny ...
Nu což, lepší už nebudu. Dokud mne nedostihne můj dozajista trpký osud (kulka nebo spravedlivá česká oprátka), budu psát i říkat „oni (ony, ona) musejí“.

Konečně, na ty křehké intelektuálky z ÚJČ stačí zahartusit, a už připodělaně připouštějí (ne „připouští“) i např. patvar „odstřelovač“ pro ostřelovače (pletou si snajpra s minérem).
Ale to jen tak mimochodem.

POZOR !!!
Z fašistického Německa k vám přicházejí další bouře, krupobití, žáby, kobylky a drahota.
Máte už připraveny svíčky-hromničky, vlastenci?
A vozovou hradbu?

drak řekl(a)...

Jakubovi S.:


Takovýchto hrubostí až sprosťáren zanívá evropskou politikou poměrně dost:

http://www.politicke-listy.cz/?clanek=81544-propasl-jste-prilezitost-drzet-zobak--okrikl-sarkozy-camerona.html

Ta Vámi zmiňovaná, kterou pronesl předchůdce Sarkozyho, Jacques Chirac směrem k novým členským zemím EU, není ani tou první, ani tou poslední a ani nikterak vyjímečnou. Vyjímečné spíš je, ocitne-li se v politice někdo slušný, inteligentní, zásadový a pracovitý, jako třeba byla Margaret Thatcherová, nebo dlouho před ní Winston Churchill.

informace řekl(a)...

STK,
nemáchala jsem prádlo v Tibeře, ani nebydlím na Trastevere, aby byl pro mne kravál denní potřebou.
Ale ani nejsem aristokraticky demokratického založení, abych předstírala, že nevidím toho, kdo otravuje.
Dva ubozí vejři, co poulí nevidoucí oči do světla, ničemu nerozumí a jen pokdákávají, ve mně vzbuzují, celkem vzato soucit. Sedí, ti dva opeřenci, v košíku, nikdo si jich nevšímá a oni by tak rádi komunikovali. Dokonce provokují, v nadějí, že někdo nalítne, aby mohli spustit tirádu nadávek.
Chudáčkové, vždyť nemají kam jít. Buďte milosrdní.
Když budou moc otravovat, můžeme jim pořád dát do zobáku, nebo je vyhodit.

informace řekl(a)...

Zrdavím Draka. Kde jste se toulal?

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...

Ba, velkou a mocnou pravdu, pravdu vpravdě VÍTĚZÍCÍ, napsal opět originální myslitel drak.

Ano, sprostota, vmetená před téměř třičtvrtě rokem bývalým prezidentem Žabožroutů do tváře britského premiéra, Čecháčkům znovu ukázala bídu Euroameriky v celé její odporné nahotě.
Něco takového se opravdu nemůže stát ve vaší Západní Asii, drazí vlastenci. Naopak - Vladimir Vladimirovič hovoří k vašemu Václavovi mile, něžně i mužně; jedním slovem - soudružsky.

Též více než devět let stará drsná slova, jimiž tehdejší žabožroutský prezident zaútočil na nové členské země EU, každého Čecháčka definitivně přesvědčila o nutnosti co nejdříve prchnout z Evropské unie-žaláře národů.

Přitom je veliká škoda nejen EU, ale celé Euroameriky, že nenaslouchá hlasu západoasijských členů EU. Především samozřejmě Česka - vaše příslovečná slušnost by nechutné prostředí Brusele dozajista podstatně zkultivovala; viz český parlament, že.
A vaše zkušenosti s kapitalismem a demokracií - proč je nepřejímají Euroameričani tiše a pokorně, se slzami vděku v očích?!
Vždyť přece celý český národ má TAKOVÉ a TAK ŽIVÉ zkušenosti s demokracií a svobodným trhem, ještě z roku 1938!

Ano, my Euroameričani jsme promeškali jedinečnou příležitost mlčet a učit se, učit se, učit se, od moudrého a vzdělaného národa Českého, a především od vašeho prezidenta-Profesora.

Je to naše vina, naše škoda, naše hanba.
Kde jsme mohli dnes být, my Euroameričani, kdybychom hned na začátku 90.let přejali vaše zkušenosti a zákony, kdybychom do čela našich vlád postavili své z Východu navrátivší se emigranty? No kde?!
Ach jo ...

* * * * *

Jo a ten Churchill - i zde má o.m.drak naprostou pravdu: W.Churchill byl znám a obdivován pro svoji slušnost a nesmírně asketický způsob života.
Tečka.

informace řekl(a)...

Paní Vejřice,
celkem dobře jste shrnula situaci, snad trochu dramaticky - no ale to patří k Vašemu způsobu vyjadřování. Zapoměla jste dodat, že zatím Německo ten fiscal pakt neuzákonilo, a bude to asi ještě trochu trvat, než k tomu dojde.
Tak proč Anděla na ostatní tak pospíchá? Neujíždí jí přece vlak! Nebo chcete říct právě toto?

Kopretina řekl(a)...

Typická lež, troufám si říci, že nikdo ze vzdělaných Čechů nepovažuje mužskou obřízku za nějaké znetvořování a tak. Rozumný Čech ví, že obřízka je pečeť smlouvy s praotcem Abrahamem, mezi ním a Izraeity, Boží slib ochrany, slib, kterému se zavázal Hospodin. Za nějaký čas tento zvyk převzali muslimové.
Harpyje, Vy jste napíchla "hodní Izraelci, zlí muslimové". Jak to vidíte Vy? "Zlí Izraelci, hodní muslimové?". Pravda je samozřejmě při Izraeli, ale to by zabralo celou diskusní plochu pod zdejším článkem, což nemám zapotřebí a Šaman by se dostal do vývrtky. Navíc většinu lidí zde nemusím přesvědčovat o izraelsko-palestinské problematice...

informace řekl(a)...

On prezident Chirac byl opravdický gentleman. M. Thatcherové při jednáních o společné zemědělské politice řekl: "Mais qu'est-ce qu'elle me veut de plus cette ménagère, mes couilles sur un plateau?" (à propos de Thatcher)
Co po mně vlastně ještě chce tahle ženská z domácnosti? abych jí předložil koule na táci?
Jo, čeští politici se mají ještě moc co učit.
A vejrové taky. Nedostatečné informace.

informace řekl(a)...

Jenom je mi líto paní Anděly. Žádné zamilované tresčí oči a líbání ručky jako za časů Sarkozyho. Na Hollanda její zralé vnady nezabírají.
Ach jo!

Harpyje řekl(a)...

Naposledy, "informovaná" Pasionario, s krátkou pamětí.
Vzhledem k "Unfuckable lard-arse"a http://www.youtube.com/watch?v=O5B3r7Py2h4 , tak jako vzhledem k nedávným, v Berlusconiho tisku zveřejněným článkům o německé kancléřce ("„Ciao, ciao culona“, nebo „VaffanMerkel“) bych na Vašem místě raději držela pysk.

informace řekl(a)...

Několik malých upřesnění, paní Vejřice,
1/ il Giornale není majetkem Berlusconiho, ale jeho bratra Paola
2/ v Itálii existuje svoboda tisku a majitel nevybírá a nekontroluje články k zveřejnění
3/ výrok o prdeli Merkelové Berlusconi nepronesl na veřejnosti, ale v soukromém tf. hovoru s přítelem, a prokuratura ho nelegálně dala k dispozici levicovému tisku
4/ culona je v lidové italštině kompliment, poněkud hrubý, uznávám, ale znamená to, že žena má pěknou zadní část. Takže, kdyby se Vám něco podobného přihodilo při cestě do Itálie, nefackujte hned toho, kdo to řekl.
Kdyby se Vám tedy něco podobného přihodilo.

Jakub S. řekl(a)...

Nechajte teho, roby, máte teho zapotřebí?
To pronesl opravdu ten samý Chirac, co dycky vystupoval tak - tak - eh bien. Merde.
Znovu: co je silniční lišej?

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...

Po lopatě:
Silniční lišej

informace řekl(a)...

Jakube, na webu je celý seznam Chiracových sprosťáren, jako na př. tato:

A Lagardère après avoir été épinglé par Paris Match sur ses dépenses au Royal Palm Beach de l'île Maurice " tes missiles, tu peux te les foutre dans le cul, tu entends ? dans le cul ( nb : Paris match = Hachette = Lagardère) authentique d'après Charlie Hebdo du 19 03 2003.

Cíítíte se to přeložit? Poněkud peprné. Mně chybí slova v češtině. V italštině: i tuoi missili te li puoi fottere nel culo, capito? nel culo

informace řekl(a)...

Ježíš, pane Vejr,
to Vám někdo tak nakopal do prdele? Chudáku, to muselo asi bolet. Teď chápu ty bezesné noci a tu podrážděnost. Mažte si to mastí z Calendula officinalis. Tu používali i staří Římané.
Lidi jsou zlí.

drak řekl(a)...

informaci:

Nějak se mi sešlo hodně práce a málo času na ní. Některé věci navíc k tomu kladou tužší odpor, nežli bývá obvyklé. No a k tomu ještě lidský faktor ve vývoji software, to by vydalo na na několik románů a filmových komedií, natož pak na depku u toho, kdo se setká s následky oné vskutku "kvalifikované" práce. Někdy mi ta moje práce dává dost zabrat a zároveň s tím neskutečně leze na nervy a bude hůř, idiotů v oboru přibývá tempy dosud nevídanými.

Maturitu už dnes totiž dají každému debilovi, který není líný si pro ni dojít a vysokoškolský diplom jakbysmet. Docela se děsím myšlenky, že bych se mohl dostat do drápů doktorovi mladšímu, než jsem já sám, mohl by mi buď ublížit, nebo rovnou zabít, ne schválně, ale z blbosti nebo z neznalosti. V Bratislavě se zhroutila několikaposchoďová budova budova se zelenou střechou. Když vidím, kdo dnes investuje a projektuje a jak se kolem toho korumpuje a kdo a hlavně jak to staví, divím se převelice, že toho nespadne mnohem víc.

stk řekl(a)...

Ano Draku, naprosto souhlasím,
doktor by měl být starší a měl by mu už nějaký ten pacient umřít, aby si z toho vzal poučení. Doktorovi přece musím věřit, protože víra uzdravuje - často lépe, než chemie.
S postupujícím věkem ale stále hůř hledám doktory, starší než jsem já. Ten můj má 87, zubařka 65. To jde.
Ale co když mi umřou? [;>)
===
Ještě k "mladým": moje zkušenost je, že jsou to bordeláři a ten mišmaš mají i v hlavě. A když se jim nedaří, tak to prostě zabalí a jdou zase o dům dál. Tvrdohlavost jaksi vymřela. Kdeže jsou ty "tvrdé české palice"?

Jakub S. řekl(a)...

No tak je to holt zas na mně... Kann ma´nix moch´n Heršoft´n, Non c´e niente da fare: Ty tvé rakety si můžeš nacpat do (cenzurováno)!
Kdo všecko dostává ve velkém na množině našich VŠ i tzv. VŠ, dokonce třeba tříletých, jakési podivné, nikdy dřív ve střední Evropě nevídané tituly, to ví nejlíp překladatel a tlumočník. Půlce lidí, co se mi jejich práce (aji diplomní) dostanou do drápů, bych nedovolil udělal maturitu: anakoluty (vyšinutí z větné vazby, rozumíte, věta začne a pak končí úplně jinak), nekoncizní myšlení, globání (neschopnost odhalit, že jsem napsal slovo - nejčastěji jméno - špatně, číst po písmenkách), každý třetí dělá chyby v koncovce sloves třetí osoby plurálu - -i a -y (!!! - látka obecné školy), že by měli vžité čárky před že, věděli, kde odsazovat a naopak kde neodsazovat, o tym ani ánunk - levá hokna, sajtno... Že nevědí o jakýchsi zvyklostech a regulích v citování literatury, to už nepřekvapí. Ááále hned po jakémsi udělání titulku (tak tomu říkám) magistr to hned - hlavně roby - všude uvádějí a říkají Já mám vysokou školu, vím z oboru vše, mám to potvrzeno. Tož tak... to jsem se rozepsal, heršvec (místní zaklení - pozn.překl.).

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...

Obavy jsou na místě, drazí myslitelé: Mladí neumějí nic - tedy ti mladší než vy.
Však se u vás zpívá hezky „od země“ Starý pecař není doma, a mladý to neumí.
Samozřejmě - nejen pecař, ale i obecně stavař a lékař. Ba ani ti mladí fotbalisti nejsou tak dobří jak ti staří, viz např.Klapzubova jedenáctka. Ta pokořila celý svět! Ale dnes ve fotbale vyhrávají fašisti, konkrétně dnes večer ti španělští.

Ovšem ti stavaři! Nejen pece, ale celé domy jim padají! Tedy „jim“ - majitelům a nájemníkům padají na hlavu. To za starých časů nebývalo. Za starých dobrých časů, komu nebylo aspoň 60 a neviděl Lenina (v Mauzoleu, ne živého), tak prostě NEBYL ZPŮSOBILÝ k výkonu důležité funkce či profese.
Dneska stačí, aby si nějaký mladík (nebo i mladice, což už je vážně nechutné) udělal školu, pak chvíli pracoval, pak vykonal příslušné zkoušky, a už může samostatně projektovat.
To přece není myslitelné! Kde je společenská kontrola? Jak to, že není potřeba vyjádření Stranické organizace?!
Prostě šlendrián a nepořádek, typický pro kapitalismus a demokracii, pro celou Euroameriku + přifařené oblasti.

Ale neklesejte na mysli. Pokud se vám podaří přežít praktiky mladých lékařů a hnusné kapitalistické kšeftování se zdravím
& pokud vám na hlavu nespadnou domy vyprojektované a postavené osobami předdůchodového věku
& pokud se vám opět podaří vyhnat Euroameričany a Čechy-jejich přisluhovače,
tak vám znovu povládnou muži důstojného věku a vzezření.
A v Česku bude opět dobře.

Běda starcům, kterým mládež vládne!

STK řekl(a)...

Postoj k mladším kolegům obvykle prochází následujícím cyklickým vývojem:

I. akt - když je člověk mladý: Ti staříci jsou neskuteční, všechno dělají jak za Rakouska-Uherska. Pořád skuhrají a přitom berou dvakrát víc, než já. A k čemu jim tolik prachů je? Děcka už doma nemají... Já jim ukážu, jak se to má dělat, já jim natrhnu prdel.

II. akt - pár let poté: Ono něco udělat pořádně dá makačku. Ti dědci vědí, jak si to zjednodušit, mají kontakty a vyzkoušené postupy. Ale žádná inovace, nasledují současné dění v oboru a už se od nic nic nového nenaučím, jenom mě buzerujou. A místo toho, aby si zašli do kina nebo do hospody, sedí večer v labině a špekulují. Mají čas, já ne, musím domů, protože máme dvě děcka a žena si chce občas někam zajít s kamarádkama...

III. akt - v mladším středním věku:
Sem tam mají ti staříci zajímavé nápady. Jeden by neřekl, kolik věcí se vrací pořád dokola. To se jim potom machruje, když si to odzkoušeli už před třiceti léty. Musím se zeptat, jak by dělali třeba tohle...

IV. akt - ve starším středním věku: Ti noví mladí jsou nějací divní. U ničeho nevydrží, pořád mají nějaké nápady, jak to nedělat. Ale prachy, to by chtěli. Kdyby aspoň po sobě umyli hrnky od kafe! Kdyby tu byl náš starej, tak ten by jim za to natrhl prdel!
Škoda že už nepracuje, dědek jeden. Chtěl jsem se ho ještě zeptat, jak se nejjednodušeji udělá...
..."Hééj, umyj po sobě ten hrnek, mladej, máš snad svýho černocha?"

===
To ale musíte ještě trošinku dostárnout, milý Švihlo, aby Vám to doopravdy došlo. Poštou.[;>))

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...

No prosím - další zdejší „veleduch“ se začíná projevovat upřímněji.
Já to říkal, že dno Doupěte leží hluboko, přehluboko.
:-)))

informace řekl(a)...

Pořád Vás ta prdelka pálí, pane Vejr?
A ze kterého diskuzního fora Vás tak hrubě vykopli, jestli se můžu zeptat?
A mastičkou se mažete, jak jsem Vám radila?
Teď si dejte trochu pokoj, alespoň dokud se hýždičky nezahojí. Nač pokoušet osud.

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

Cyril M. Kornbluth: Malý černý kufřík
Po dvaceti generacích přešlapování a prohlašováni, že „tohle vyřešíme, až to bude aktuální“, se lidstvo dostalo do slepé uličky. Zarytí biologové s nepopiratelnou logikou poukazovali na to, že počet duševně podprůměrných lidí přerůstá počet průměrných a nadprůměrných a že tento proces lze vyjádřit geometrickou řadou. Všechna fakta, použitelná při diskusích o této otázce, dokazovala, že biologové mají pravdu, a nevyhnutelně vedla k závěru, že lidstvo se co nejdřív dostane do pěkné kaše. Pokud byste si ovšem myslili, že to nějak ovlivnilo praxi množení, tak lidstvo neznáte.

Existoval ovšem jev, který to zdařile zakrýval, a tím bylo nahromadění technických pomůcek a vynálezů. Idiot vycvičený stisknout tlačítko na sázecím stroji se díky němu jeví jako lepší typograf než renesanční tiskař, který měl k dispozici pouze několik kas s písmem. A totéž platí o lékařské praxi.

Byla to složitá situace závislá na mnoha faktorech. Lidé s abnormální inteligencí „zdokonalovali produkci“ rychleji, než ji ti podprůměrní stačili degradovat, ale zato čím dál méně často, protože jejich děti už absolvovaly školní vzděláni přizpůsobené požadavkům doby. Fetiš univerzitního diplomu dospěl ve dvacáté generaci k prapodivným formám: existovaly vysoké školy, kde ani jeden student nedovedl správně napsat složitější slovo, univerzity, kde se udílely s tradiční slávou tituly jako promovaný písař na stroji, doktor těsnopisu a doktor filozofie (obor kartotéky). Hrstka nadprůměrných lidí užívala těchto opatření jen proto, aby větší část lidstva obdržovala aspoň zdánlivé společenské normy a řád.

Jakub S. řekl(a)...

Absurdní tragikomedie ze života ve čtyřech dějstvích Mladí a staří aneb Jak se daří je dokonalá. Jsem si pošmákl!
Jinak - ovšemže Gaussova křivka. Je bezútěšné (a beznadějné, pro nás všecky), jak ji právě ta stáda Kapacit s titulama před jménem za jménem popírají. Protože JICH a JEJICH Ústavu se to přece nebude týkat. Totiž, asi bude... ale až po mém pensionování či odchodu z funkce. Apres noi la déluge. No a voda mezitím stále rychleji stoupá. Je to taky koneckonců její hlavní profese. Tož tak.

Nevzdělaný a nerozumný Čech řekl(a)...

Kor. 14.
34. Ženy vaše v shromážděních ať mlčí, nebo nedopouští se jim mluviti, ale aby poddány byly, jakž i zákon praví.
35. Pakli se chtí čemu naučiti, doma mužů svých nechať se ptají. Nebo mrzká věc jest ženám mluviti v shromáždění.

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...

Vlastenec a odpůrce kapitalismu Žikovecký se cítí být příslušníkem které části lidstva?
Vnímá sám sebe jako „nadprůměrně inteligentního“, čili, dle Kornblutha, ve skutečnosti sebeničícího se idiota neschopného vládnout či jen plodit potomstvo?

Nu, vzhledem k faktu, že Z.Ž. naťukal spoustu písmenek o povídce The Little Black Bag, aniž by se zmínil o The Marching Morons, není nutno dlouho hloubat nad jeho skutečnou pozicí na „Gaussově křivce“.

Čest a Nazdar!

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...

To musí být politováníhodný ubožák, ten „Nevzdělaný a nerozumný Čech“.
Vždyť Češi jsou již staletí popisováni jako osoby venkoncem chytré, a, za příznivých podmínek, též přiměřeně vzdělatelné.
Ano - my sudetoněmečtí henleinovci, potažmo my všichni hitlerovští fašisti jsme přesvědčeni, že minimálně třetina českého národa je poněmčení (poevropštění) schopná. A toto naše přesvědčení je dnes a denně potvrzováno těmi Čechy, kteří po svém útěku před Čecháčky zakotvili u nás v Evropě; jsou jich statisíce. Většinou jsou dnes již tak poněmčení, tak poevropštění, že je od nás Evropanů prakticky nelze rozeznat.

Mimochodem - stále vám utíkají další a další Češi, Čecháčkové. Je to tak - pořád se ve vaší vlasti rodí Češi, ještě jste je všechny nevyhubili, nevyhnali, nezglajchšaltovali k obrazu svému.
Mladí Češi nečekají na vaše opětovné vítězství - odcházejí k nám studovat a pracovat, nacházejí u nás přátele, partnery, domov.
Asi byste co nejdřív opět zavést pasy, výjezdní doložky a Pohraniční stráž. Jinak přijdete o celou elitu „svého“ národa.

* * * * *


K té diskriminaci žen v křesťanských společenstvích:

Když stvořil Bůh člověka jako „muže a ženu“, daroval stejným způsobem muži i ženě osobní důstojnost.“ „Člověk je osoba, a to muž a žena ve stejné míře. Oba totiž byli stvořeni k obrazu a podobě osobního Boha.

Svatý Jan Zlatoústý navrhuje mladým manželům, aby ke svým manželkám hovořili takto: „Vzal jsem tě do své náruče, miluji tě, jsi mi dražší než můj život. Vždyť nynější život je prchavý, a má nejživější touha je prožít jej s tebou tak, abychom měli jistotu, že nebudeme odloučeni v životě budoucím … Kladu lásku k tobě nade vše a nic by mě netrápilo víc, než kdybych s tebou nebyl vždycky zajedno.“


Vím - kdybych napsal „Bůh s vámi“, považovali byste to za urážku, Čecháčkové ateističtí.
Takže ať je po vašem: Nic s vámi.
Čest a Nazdar!

informace řekl(a)...

A co kdybyste zkusil, pane Vejr,
dát si na ty pohmožděné půlky kousky ledu? Třeba by se Vám ulevilo.

Kopretina řekl(a)...

Moudrost. Ptá se student rabína: "Pane je dovoleno kouřit a studovat talmud"? Rabín odpovídá, ne synu, jak tě něco takového mohlo napadnout. Vrací se chlapec s brekem domů a jeho táta mu poradí, synu, musíš se zeptat jinak, "pane je při kouření dovoleno studovat talmud?" odpověď rabína zněla, "ano samozřejmě"...

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...

趙州和尚、因僧問、狗子還有佛性也無。州云、無。

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

Když se na podlaze objeví exkrement, nemusí to být ještě taková tragédie, pokud to všichni budou obloukem obcházet, dokud se nedostaví hospodský a nenabere to na lopatku. Ovšem jestliže do toho někdo mezitím bude šlapat a razhamtá to po celém lokálu, tak to může být ještě horší než kdyby se tam taky vyprázdnil.

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...

Ale to je hezké - ta představa, jak se všichni hosté zahovněné putyky pečlivě vyhýbají "dílu" jednoho ze svých kolegů. Jak přemýšlejí, jestli nepřidat svůj vlastní díl - vždyť přikadit si je lepší (dle Z.Ž.) než výkal rozhamtat.
Nu, drazí Čecháčkové! Já, jako typicky potměšilý sudetoněmecký henleinovec, použiji tu nepříliš luznou představu jako pars pro toto: Ve státě českém leží spousta nechutných věcí; už tři generace. A protože žádný hostinský neuklízí, žádný Godot nepřináší řešení, přis...děláváte k tomu svinstvu svých předků své vlastní.
Pak se rozhořčujete, že se u vás krade ve velkém a se širokým úsměvem.
A Vlk káže o morálce.
No nic.

(Mimochodem - dnes je 25.výročí úmrtí jistého Václava Černého.)

Čest a Nazdar!

drak řekl(a)...

informaci, Kopretině, ZŽ, Jakubovi S., A.S. Pergillovi, STK, Šamanovi a dalším slušným a rozumně uvažujícím bytostem:

Ztotožňuji se s názorem ZŽ, je to totiž trefně postřehnuté a vyjádřené. Navíc to zcela podporuje tezi, kterou zastáváme například já a STK. O té se hovoří v netiketě a zmiňuje se to tam pod hesly "flame war" a "krmení trollů". Nic jiného a nic víc totiž ti dva otravní avatarové a ti, kdož jim na ty jejich "špeky" skáčou a odpovídají nedělají, nežli že "krmí trolly", vedou "flame war", nebo jak říká zde ZŽ rozhamtávají výkaly po celém lokále. Jeden můj dnes již bývalý kolega Pepa na podobné téma už kdysi před lety pronesl poznámku, cituji: "... ty vole, to je asi tak chytrý, jak posrat se a šlapat v tom...". Jediné, co se s takovými jedinci dá účinně provést je:

1) Nasadit na ně bayesiánský statistický filtr, neboli Plechovku, který se prostě poměrně brzy naučí jejich "rukopis" a prostě je nepustí lokálu, obdoba vrátného v kancelářských budovách, ten také dovnitř nepustí kdejakého pobudu.

2) Pakliže se nám z nějakého rádo by ušlechtilého důvodu, třeba že nechceme potlačovat jejich svobodu projevu, nechce nasadit nějaké mechanisované, rasantní a hlavně účinné opatření, jako je Plechovka, tak pak bychom ty trolly měli důsledně ignorovat, či chcete-li obcházet ony výkaly na podlaze. Kdyby ještě vlastník a provozovatel blogspotu zabudovali do rozhraní filtr, který by umožnil některé příspěvky rovnou nevidět a nezobrazovat, bylo by to pak snadněji a lépe proveditelné.

Jakub S. řekl(a)...

No pokud jde o mne, já považuju za potřebné upozornit na omyly a nepravdy, jež by někoho mohly splést. Ať je napíše kdokoliv. To není diskutování, že.

Jakub S. řekl(a)...

Ta úžasná krásná holka vyhrála a zítra proti Sereně. Paráda letos!

Kopretina řekl(a)...

Je mi jasné, že rozčílím doběla STK a Jakuba, že je přivedu do vývrtky, leč nemůžu si pomoci, oprudent Švehla zmínil Jana Zlatoústého, tak co napsal pán se zlatými ústy, Š. si dovoluje psát o sobě jako o Židovi, tak "vzdělaný" a "inteligentní pán" neví, jak se pan Jan se zlatými ústy, Zlatoústý (Chrysostom), tak jedeme: "Synagoga je horší, než bordel...je to doupě lupičů a divé zvěře...chrám démonů oddaných modloslužbě, útočiště banditů a zhýralců a jeskyně ďáblů...je to zločinné shromáždění Židů...místo schůzek Kristových vrahů...dům horší, než kořalna, brloh zlodějů, dům neslavné pověsti, příbytek nepravosti, útočiště ďáblů, jícen a propast zatracení..." Co se týče židovské duše řekl: "Totéž bych řekl o židovské duši, nenávidím synagogu (příbytek Satana) a ze stejného důvodu nenávidím Židy"... Tož tak, tož Svatý Jan Zlatoústý (muž se "zlatými" ústy)...
Tak a teď mě všichni sežerte kvůli nadhozené židovské tématice...Kaju se STK a Jakube, ale bylo nutné napsat pravý charakter Jana Zlatoústého (Chrysostoma)...

Jakub S. řekl(a)...

Ale ne, proč to nepodotknout, mám-li potřebu. Akorát je zapotřebí sí všimnotu, kdo tu ten citát uvedl, že.
Pro fachmany na tu přechodnou dobu a křesťanské otce atd. to je dáávno známo, že. Bylo to v duchu tehdejší d o b y a m í s t a . Vůbec to neznamená, že v jiných oblastech není záhodno JCh studovat a případně si z něj brát. Měl potřebu ohnivé a netolerantní, důsledné, plamenné tzv. apologie - obrany křesťanství. Východní církve jsou vůbec velmi speciální, přistupovat pokorně, s odstupem, dotazovat se, studovat - p a k závěry. Měl jsem známost s dcerou otce duchovnoho, hostoval u nich, studoval ikonostasy u jeho kolegů ve ztracené končině Haliče, a můj syn se teď vrátil z Mcchety, zas budu chytřejší. To už nepude dál. Tati, zadrž, už si do té nebohé hlavy nic pořád necpi! (My daughter uses to say. In vain.)

Harpyje řekl(a)...

Zřejmě Vám ušlo, že pan Švehla necitoval z Řeči proti Židům sv. Jana Zlatoústého.
Nebo se stává automaticky antijudaistou i ten, který cituje antijudaistu ?

Mimochodem, ač je Jan Zlatoústý pokládán za původce křesťanského antisemitismu, jeho Řeči proti Židům jsou adresovány judaizujícím křesťanům, kteří navštěvovali židovské synagogy.

Jakub S. řekl(a)...

Ano. D o v n i t ř svého společenství, tak.

Kopretina řekl(a)...

Nicméně tento pán rozšiřoval ohnivou nenávist k židovskému obyvatelstvu. A po celá staletí slýchali Židé od těchto otců "Bůh vás nenávidí", při tom opak je pravdou, i evangelia (která jsou obzvlášť ostrá a kritická k židovským farizejům), potvrzují "...podle evangelia jsou Bohu milí, pro své praotce, neboť Boží dary, sliby a povolání jsou NEODVOLATELNÁ...", křesťanští otcové jednali opačně, proto se mezi "křesťany" těšilo oblibě, "kdokoliv, kdo pronásleduje nebo mučí Židy jedná v souladu s Božím hněvem"...Zbývající křesťanské otce citovat nebudu. Toto období je ostudné...

Harpyje řekl(a)...

"Tento pán" nerozšiřuje žádnou "ohnivou nenávist k židovskému obyvatelstvu".

Vy, mladá dámo, jste exemplární ukázka německého výrazu "Antisemitismuskeule schwingen".

Vy tímto kyjem máváte proti každému, jehož myšlenky nejste schopná pochopit.

Harpyje řekl(a)...

Sorry,
zrovna jsem zjistila, že "tímto panem" nebyl myšlen pan Švehla, nýbrž sv. Jan Zlatoútsý.
To ovšem na mém názoru nic nemění.

Kopretina řekl(a)...

Ano, myslela jsem samozřejmě pana Zlatoústého a antisemity nazývám skutečné antisemity např na Psu (Landa, Sečánský, Beránek, Servát, Jaroš...dříve Thyronx, Vodník, Juchelka, Janeček, so, Michaela, boleslav 1, Mosche, Rostík, Bartoš, Vorovka, Semín, Kretschmer, Bátora, Erik Sedláček,Tomáš Vandas... (problém Izraele se musí řešit pomocí zbraní jaderných...jó těch je, Bože můj, jaké má pan Švehla názory na Židy nevím, ale jaké mají názory na Židy výše zmínění vím, ale už to nebudu více rozebírat, nebo skutečně přivedu ostatní do vývrtky, což doopravdy nechci, v nejlepším přestat...

Kopretina řekl(a)...

Jinak včera se nad naší drahou dědinou prohnala bouřka,(po obrovských vedrech dosahující výše až 36stC ve stínu, dneska jsme měli "chladněji", jenom 30,5 stC
nuž zažili jsme obrovský výpadek proudu, od 21hodiny se naše drahá ves ponořila do hluboké tmy, nikde ani světélko, to bylo svítit jenom baterkami, žádný internet, no horrrrrrrorrr, fuj, už nikdy...

informace řekl(a)...

Drakovi a ZŽ.
V záhlaví blogu je napsáno: "Založeno pro neregistrované komentátory", na NP správce blogu definuje blog jako "Hospůdku u břbitova".
Takže, jak se zdá, nejsme ani výlučný klub, kde je vstup vyhražen pro vybrané členy, a ani aristokratický salon.
Jsme hospoda u hřbitova, kam je vstup volný, bez předložení dokumentů o svém pedigree. Jsme hospoda, kde se diskutuje, ale taky kecá nebo baví.
Já, když se mne někdo dotkne, odpovím ve stejném tonu nebo i vyšším, aby mne dotyčný pochopil. A z obou vejrů si jinak dělám legraci.
Jak se s výpady vypořádávají ostatní, nevím a nechci jim ani dávat rady. Každý reaguje podle svého.
A nechci a nebudu dávat rady hostinskému, co má dělat. Ví to nejlíp sám. A pak nakonec jsem tu jen host jako všichni ostatní.
Proto nejsem ani pro nějakou ostrakizaci zavedenou referendem návštěvníků.
Nejsme tu všichni jen náhodní hosté?

Kopretina řekl(a)...

Pravidla Hospody určuje Šaman, Šaman může vpustit nebo vyhodit koho chce a kdy chce, vše je na něm, tak jako pan Wagner na Psu rovněž může vyhodit kohokoliv kdykoliv a nikdo nemá právo nad tím lkát. Například pan Wagner vyhodil Jílka a ten se vrátil do podoby Ryby, pan Wagner to údajně ví, a nyní ho tam nechal, jeho věc. Stejně tak zde je na Šamanovi, ať Šaman určí pravidla, kdo si zbalí pár švestek a kdo ne...

Harpyje řekl(a)...

No to je úžasné.
Hlavně, že máte, vážené nosnice, poznámky k věci.

drak řekl(a)...

informaci:

Já na jedné straně nic nenamítám proti názorům, argumentům, nebo komentářům, na druhé ale rozhodně netrpím potřebou reagovat na vyšinuté jedince, jejichž jedinou bytostnou potřebou, je někoho naštvat a je jim poměrně jedno, jak toho dosáhnou. Jednak tuto jejich vyšinutost nesdílím a druhak bych se jen velmi nerad snížil na jejich úroveň. Jedno z moudrých přísloví říká, že kdo se ve výkalech hrabe, tak se jimi potřísní a je jimi i cítit. Nepochybuji, že v Livornu na toto téma určitě něco také něco trefného říkají. Kdyby tito jedinci vlezli do reálné hospody a chovali se tam stejně jako v téhle virtuální, bylo by jen otázkou času, než by si vykoledovali pořádnou nakládačku.

informace řekl(a)...

No, to je opravdu úžasné, vážená paní Vejrko.
Zase jste ztratila jednu dobrou příležitost držet zobák.
Anebo jste nepochopila, o co jde?
Neviděla jste hýždě pana Vejra? Chcete, aby vykopli i Vás?
A proposito, co si myslíte o němekých karikaturách na Merkelovou? Čekala jsem na Vaši reakci, že napíšete něco o německé politické diskuzi o EU a rozhodnutích v Bruselu, ale marně. Vy nic. Stačí si přečíst noviny, píší o tom v Německu každý den.
Zřejmě je Vám to docela fuk.

Kopretina řekl(a)...

Harpyje, mé názory jsou stejné a naprosto konzistentní, celou dobu, co navštěvuji NP, tj od roku 2006, což je již 6 let, píši o Izraeli a Židech a nehodlám svůj postoj měnit, o ničem jiném psát nebudu a nechci. Jsem sionistka a jsem na můj postoj hrdá, chápu, může Vás to iritovat, irituje to i STK, ale proč bych se měla omlouvat. Já nikomu neškodím, mám svůj názor, své postoje, své přesvědčení, svého ducha, své srdce, svůj cit. Nepovažuji se ani za slepici, ani za krávu či cokoliv jiného, neurážejte mě prosím ad hominem. Můžu Vás, STK či kohokoliv jiného vytáčet, ale já se nemám za co stydět a mou víru a postoj mi nikdo nevezme.Snažím se nikoho neurážet ad hominem, jako že většina mých odpůrců žádné argumenty nemá a uráží mě ad hominem. Všiml si toho pan Rybák a další...

informace řekl(a)...

Draku,
žádné livornské přísloví mě nenapadá, ale jedno římské, které sem padne perfektně:
Nun te fa' cantone che te pisciano addosso.
Uvidíme, jestli se Jakubovi podaří překlad. Je poněkud sprosté, ale zcela pravdivé. Když se necháte, na...rou vám na hlavu, to je asi tak význam.
Tím se řídím. Jsem z minulosti zvyklá na mnohem ostřejší diskuze, když šlo skutečně o hubu.
Jinak, není na nás, abychom rozhodovali, koho má hostinský vyhodit a koho ne.

drak řekl(a)...

informaci:

Myslím si, že to římské přísloví je pravdivé, ale že na místní situaci sedí víc a lépe to povídání o krmení trollů, vedení zbytečných a nepotřebných flame wars a příapdně ještě o překračování výkalů, zmiňovaném výše ZŽ. Na druhou stranu jsem si vědom, že Vás jen těžko přesvědčím, ale třeba se časem posune Váš názor blíž k mému, nebo můj k Vašemu, nebo si zůstaneme každý u svého. Na tom není nic divného, divné by bylo, kdybychom to jeden druhému měli za zlé, případně kvůli tomu byli agresivní a vzájemně se napadali, to by už si vyloženě říkalo o návštěvu u specialisty. Víc bych se v tom nepatlal, čas konec konců ukáže, protože ten je jediným a správným prověřovatelem všech možných názorů a tezí.

Kopretina řekl(a)...

Včera zemřel velký muž, hrdina Izraele, bojovník za židovský stát Jicchak Šamir

http://stejskal.bigbloger.lidovky.cz/c/277676/Odesel-Jicchak-Samir.html

No a někteří pacholci novinářští ho označí za "teroristu", Bože můj, Bože můj, do čeho jsi duši dal, Stát Izrael, světlo regionu, maják v širém moři, ostrůvek dobra, lásky a naděje v okolním tmářském regionu, Svatá, posvátná, přesvatá Země, Bohem požehnaná, zaslíbená, krásná, zelená, živá zahrada, země různých kultur, křižovatka dějin, vše začalo v Izraeli, země založená na vědeckém pokroku a živé náboženské víře, žijí v něm od ateistů (neznabohů) po věřící Židy, nesmíme zapomenout na křesťany, muslimy, bahájisty a Čerkesy, země, kde má muslimské obyvatelstvo více práv než kdekoliv jinde a přesto to nebrání nactiutrhačným pomluvám, nenávisti, jedu, zloby vůči Státu Izrael...

Jakub S. řekl(a)...

Muž ze železa, z první generace. Ten izraelský paradodox: tak mladinký stát a tak prastaré zkušenosti. Nejtvrdší, jaké si lze představit. U Západní zdi bude plno. Nejhlubší, nejsložitější mystika a na špičce vývoje v každém oboru, který vás napadne.
Když jsem tam stanul loni a dotkl se těch obrovských kvádrů a něco tam vsunul, věděl jsem, že tenhle národ a stát se už nedá. I dík takovým složitým a rozporuplným Osobnostem, jako Jicchak Šamir. Až bude mít náhrobek, tam bude pořád kamínků...

Jakub S. řekl(a)...

Enem takým ukaž vhodný kútek - už ti naščijú na hlavu...
Uzdálo se mi vhodným vyjádřit to jadrně jak valašští strýci. Može byt?

Kopretina řekl(a)...

Vidíš Jakube, mír se Sadatem uzavřel tzv. "jestřábí pravice" , izraelská levice je jistě upřímná, snaží se za každou cenu uzavřít mír i za potupujících podmínek, izraelská pravice ví, co je a co není reálné. Mír ano, ale rovný s rovným, ne, že si Palestinci budou jenom diktovat a Izrael bude tančit. Mír se uzavírá rovný s rovným...Krásné a zajímavé město plné mystiky je Bnei Brak...
http://en.wikipedia.org/wiki/Bnei_Brak
Vůbec města jako Jeruzalém, zmíněný Bnei Brak, či moderní Tel Aviv...

informace řekl(a)...

Draku,
ještě jedno římské přísloví:
Male nun fa', paura nun avé. "Neškoď, ale taky se neboj"
Žádné hádky nevyvolávám, ale jak říkají Toskánci Quel che è fatto è reso "Co je uděláno, je vráceno." Jako že člověk nemá zůstávat dlužen.
Podle mne to jsou celkem neškodné figurky, co jen provokují, protože asi cítí potřebu něco odreagovat. Vejřice je při tom až dojemně pitomoučká (říkám to, i když mě jednou Š. upozorňoval, že s ní mám zacházet slušně), vyrazí, někoho urazí a když dostane přes zobák, zas se stáhne bez reakce. Co to má za smysl?
Vejr si tu zas opakuje starý repertoár, teď po sudeťákovi začíná stáčet pomalu na husitu. Za chvíli nás bude zvát na val abychom stříleli z praků.
Když nejsou moc osobní, člověk se na ně ani nemůže zlobit. Ale zas, po čase, nejsou ani moc zábavní.
Takže do nich občas šťouchnu, aby se trochu vzbudili.

informace řekl(a)...

Jakube,
doslova je to: nedělej ze sebe (nebuď) roh (domu, ulice), nebo na tebe budou chcát
Je to těžké k přeložení, jako všechna pořekadla.

Jakub S. řekl(a)...

Nerob zle a neměj strachu. Co je udělané, je splacené. Páni, to jsou tvary: avé - abbi! Nun je non, že. To jsem hned nepochopil.

Jakub S. řekl(a)...

Ma guardi un po´! Sono gia in gamba. Už su v obraze. V tom dialektu to holt ani génius ve vteřině nepochopí!! É chiaro...

informace řekl(a)...

Římani mají takovou línou, flegmatickou výslovnost. Jen ta slova převalují v hubě jako knedléky. V Říme, když se chcete pobavit, sedněte si do taxíku. Když najdete výřečného taxikáře, puknete smíchy. A když mu dáte "spago", když mu tedy budete odpovídat v tonu, tak Vám i sleví za jízdu. Lidi se tu rádi smějou.

stk řekl(a)...

Tak koukám, milí štamgasti, že je tu provoz jako v židovské škole.
K problému trollismu: Když mě ráno leze masařka už po patnácté po ksichtě, dostanu v polospánku strašnou chuť ji zabít. Adrenalín mě ovšem naprosto probere a ať už tu mouchu ulovím nebo mi uteče, spánek je pryč. A je to jenom moucha, muška zlá, ta...
Takže uvařit kafe, udělat si topinku a sednout si s tím vším na zápraží. Slunko vylézá spoza kopce naproti, ptáci řvou své songy jak najatí a místní Němčouři se diví, co ti měšťáci tak brzy ráno blbnou na zápraží...
A za to všechno může ta jedna masařka, mrcha jedna otravná!

Takže můj souhlas s ZŽ a Drakem. Informace má potřebu dokazovat, že už je skoro rodilá Italka a že se jen tak nedá, tak ji to nechme. Každý se baví jinak a jižní letora je holt jižní letora, tu nezměníš, ani když je naučená. Leda ji strčit na pár hodin do ledničky...
[;>))

informace řekl(a)...

Hle, STK se probudil a zareagoval. Mužně a tvrdě. Říkáte si, proti dvěma Vejrům? Vztáhl snad ruku proti svému Vlastimilovi Milenému? Ale kdepák, jen vrazil facku vedle stojící Informaci.
Taky poučné.
A nenapadlo Vás, že právě Vy byste potřeboval, aby z té ledničky vytáhli Vás? Abyste se trochu rozmrazil.
Vejrové se asi baví.

STK řekl(a)...

Takže naa rovinu a po našem:
I prd Informace!

První část přípodoteku se týká trollů, druhá jejich krmičů. A navíc - co se ženskejch tejče, mám raději ženské živé. Živé, někdy až k pláči. A takovou jsem si i před 35 roky vzal a vydržel s ní dodnes. Takže podezírat mě z nelásky k italské letoře je strašný, nepochopitelný, příšerný omyl. Ne facka, ale pochopení a rezignace nad sílou temperamentu, Vy, Vy, Vy - Informace!!!

Vejrové - ano jsou občas zábavní, ale pokud by to záleželo jen na mě, měli by sem přístup jen na jeden-dva příspěvky denně. Pak by si rozmysleli, jaká písmenka napsat. Jinak platí spíše to Zdeňkovo podobenství. A moje¨: Znáte hru "Mlýnek?"

žibřid řekl(a)...

Novinky z kotlinky:
Nově jmenovaný ministr spravedlnosti Pavel Blažek má na přání pana presidenta odpolitizovat justici. Nicméně je místopředsedou ODS, tak jsem zvědav, jak se mu to bude dařit. Prý v odvolání jeho předchůdce Pospíšila nehrálo roli jmenování Bradáčové. Nicméně Blažek ji jmenovat nehodlá.

stk řekl(a)...

Když se někdo velmi rozhořčeně ohrazuje, že něco není pravda*, obvykle to pravda bývá.
Pan Čistý asi dostane novou přezdívku. Pan Posera.
Z JUDr. Lenky Bradáčové mají kmotři prostě obyčejný strach.

*/ Předseda P. Nečas na otázku, zda byl ministr Pospíšil odvolán, protože chtěl instalovat jako pražskou státní žalobkyni JUDr. Bradáčovou.
Proč je to, k sakru, pořád tak odporně stejné!
Už je "ta naše politika česká" na úrovni slibů společností, které nabízejí vaše "oddlužení". Opravdu je průměr populace v Kotlince
tak prudce inteligentní?

Jakub S. řekl(a)...

Čím dál stejnější... Ne, to je jenom pokus o duchaplnost. Vím ze své nejbližší rodinné blízkosti, že se konečně opravdu dějí dobré věci a bude snaha dotahovat je do (hořkého, pro gaunery) konce. Věřte mi.Howgh.

A.S. Pergill řekl(a)...

Kopretino,

prostě dvě velice podobná náboženství, v té době ještě bojující o podobný segment populace. Naprosto stejná situace jako v případě fašismu / nacismu versus komunismu. Hlásali v podstatě totéž, měli stejnou cílovou skupinu, a proto se jejich vůdcové na smrt nenáviděli, a na tom druhém učení nenechali nitku suchou (ovšem museli postupovat sofistikovaně a opatrně, aby nedehenestovali sama sebe.

K té obřízce: IMHO musel by existovat nějaký Hospodin, se kterým by se uzavírala nějaká smlouva. Protože nic takového neexistuje, tak je to jen samoúčelné znetvořování dětí.

Jakub S. řekl(a)...

Lze to tak shrnout. A nutno ještě doplnit: své obci předváděli, jak jsou v e v š e m úúplně jiní.
Lepší...
Promiňte. No necháte to bokem, když se to tak nabízí? Paní Květa by se nezlobila. Je to ženerózní (nevím co to je, ale moc se mi to líbí) dáma.

Kopretina řekl(a)...

Pergille, judaismus nebo křesťanství nejsou krutá náboženství, tím netvrdím, že nejsou mezi nimi fanatici, jak jste zmiňoval Ovádia je zločinec,to je pravda, ALE kolik znáte židovských teroristů, co by se vyhodili do vzduchu s cílem zabít co nejvíce civilistů, kolik znáte křesťanských teroristů, znáte nějakého židovského nebo křesťanského Meraha? Znáte region, kde by Židé nebo křesťané řádili jako islamisté v Mali, kde ničí veškeré památky a vlastně řekli "kašleme na UNESCO". A v Africe, kde muslimové masakrují křesťany např. Boko haram, zrovna c časopise Slovo z Jeruzaléma čtu rozsáhlý článek, hrůza a děs, to se do mainstreamových médií nedostane, to je rozdíl mezi Židy, křesťany a muslimy. Ovádia nebo já nevím, ten pastor vyzývající k pálení Koránu jsou holé vyjímky, navíc je většina Židů a křesťanů odmítá, distancuje se od nich, ADL jasně odsoudila Ovádiu, kdežto mnozí muslimové teror tolerují. Tím netvrdím, že neexistuje ani jeden tolerantní muslim, nicméně muslimských teroristů je nejvíce, jsou nejnelítostnější, nejkrutější a je jich nejvíce. Platí "Ne každý muslim je terorista, ale téměř každý terorista je muslim"...

Jakub S. řekl(a)...

Napřed počítat do desíti, H. ASP nemluví o dnešku. Ano? Tohle všechno každý dneska ví nebo může vědět, to srovnávání, že. A s tím současným fanatickým likvidováním jednoho z nefantastičtějších souborů staré islámské africké architektury, navíc naprosto jedinečného - lapám po dechu. Tohle ovšemže křesťané dělali jen výjimečně: katolíci protestantům ap. Jinak se kostely v dobytých / ovládnutých územích prostě předaly vítězné denominaci. Sotva jsem poněkud strávil to cílevědomé zničení těch dvou obrovských soch v Afg. Vlastně to strávit nelze. Zažívat dnes obrazoborectví - no ano, oni jsou dnes v téhle fázi. Může mi to kdokdo popírat.

Kopretina řekl(a)...

Ano, já mluvím o dnešku. "Křesťané" napáchali zločiny, zabíjeli se sami mezi sebou (katolíci zabíjeli protestanty a naopak), pak příšerné masakrování Židů, ano, ano, ale dělat to nyní? Proč? Velká část dnešních křesťanů jsou tolerantní lidé (ICEJ, Bridges for Peace, Apoštolská církev, Křesťanské společenství...)

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...

Bodejť by se Čecháčkové nechytali vandalismu v Timbuktu jako ČSSD případu letadel CASA!
Vždyť je to přece tak milé, moci ukázat celému světu, že nejsme jediné svině pod Sluncem.
Že, Čecháčkové!
Vždyť vy přece MOC DOBŘE víte, kolik jste zničili kostelů, klášterů, i menších sakrálních staveb. Vy osobně, nebo vaši rodiče.
Nevíte? Nikdy jste neviděli fotografii dnes již neexistujícího kostela, do něhož chodili ještě vaši prarodiče? Nikdy jste neviděli polorozpadlý kostel nebo kapli, třeba v tzv.Sudetech?
Ale viděli; jenom hloupě lžete. Možná lžete i sami sobě, aby vám pravda nenarušovala spokojené trávení.

Co možná neznáte, je CELÝ rozsah svinstva, které jste udělali po svém osvobození od fašismu, kapitalismu a demokracie. Takže laskavě přestaňte předvádět své „mravní rozhořčení“ nad činy islamistů v Mali, a pokochejte se SVÝMI VLASTNÍMI činy.

Rada zdarma:
Vraťte majetek Katolické církvi, velkoburžoustům, feudálům, a nám Němcům.
Přinese vám to jen užitek.

A požádejte nás Němce o obnovení kostela v Lidicích.

Čest a Nazdar!

A.S. Pergill řekl(a)...

Kopretino,
i toho Jana Zlatoústého musíte chápat v kontextu jeho doby a v jeho době existujícího křesťanství (které s tím současně oficiálně hlásaným nemá prakticky nic společného). I judaisté, když jen trochu mohli, rozvraceli chrámy konkurenčních náboženství a masově vybíjeli jejich věřící, v Bibli podobných popisů najdete velké množství.
A současní judaisté nebo křesťané tohle nedělají nikoli proto, že by se tato náboženství nějak drasticky změnila (to ani není technicky možné), ale proto, že jsou držena na uzdě lidmi chladnými ve víře, nebo ateisty. Pokud se podíváte na chování těch, co opravdově a hluboce věří, tak ti se chovají prakticky stejně, jako opravdově a hluboce věřící muslimové (rozdíl je pouze v tom, že ti mezi muslimy totálně převažují, takže neexistuje uvnitř islámu nikdo, kdo by je alespoň částečně držel na uzdě).

A pokud se týká církevních restitucí: Problematičnost signalizuje už fakt, že se hlasuje o jakémsi tajném seznamu, na kterém jsou (podle uniklých informací) nemovitosti, které prokazatelně nepatřily církvím už od josefínských reforem (ostatně Marek Benda se nechal slyšet, že jeho politickým cílem je návrat ČR před epochu osvícenství, takže paralela s bezcennou špínou, která v relativně civilizovaných zemích zaváděla nebo zavádí extrémní islamismus, je zcela na místě).
Jenže u nás to nejspíš skončí provolením extrémně antiklerikálních stran. A nějaká koalice komunistů s ČSSD, případně s DSSS může snadno ten majetek zase zabavit, případně eliminovat jeho potenciální příjemce. Třeba pro ně znovuotevřít některé uranové doly.

informace řekl(a)...

Ad "pokochejte se SVÝMI VLASTNÍMI činy".
Zase jedna záměrně propagandisticky deformovaná zpráva.
Na stránce Poškozené a zničené kostely a kaple v České republice, najdete také, že se jedná o stavby zanedbané nebo zničené o období 1945-1989, které "dosud nebyly obnoveny".
Že se jedná prakticky o období "budování reálného socializmu", o tom ani zmínky. A ani slovo o opravách a znovuobnovení kostelů a míst kultu po r. 1989. Jen namátkou jsem našla tyto dvě stránky:
http://www.pamatky.ceskalipa.org/archiv/soubory/almanach2008.pdf
http://www.kostel365.cz/index.php?lnk=fotogalerie
Jedna věc je satira, ironie nebo sarkasmus, groteskní paradox, druhá, docela ale docela jiná věc je štvavá propaganda. Co vidíme v křivém zrcadle našeho vejra? Jenom jeho zlobou pokřivený ksicht.
Ech, zbytečná ztráta slov!

Harpyje řekl(a)...

To je skutečně vážný nedostatek, že na oněch stránkách není uvedeno, že se v období mezi 45 a 89 rokem jedná o léta budování reálného socialismu. To by jednoho nenapadlo.
Jasná sudetoněmecká propaganda.

Jakub S. řekl(a)...

Ale bylo by skutečně na místě to jasně a jednoznačně věcně pojmenovat. To je alibismus, vyhýbání se potenciálním konfliktům - prostě: údobí XXXX - XXXX, a šlus. To je, ano, já to vidím taky tak, zbabělost. Předem. Už před případným konfliktem. Navíc by nikdo nemohl nic nemítat - věcně neutrální, nenapadnutelné...

Jakub S. řekl(a)...

Moment: s tím výrokem Marečka Bendy to je pravda? To mi vyrazilo dech. Přece jen bych měl občas sledovat TV. Prosím odkaz, kdy, kde.
Navíc je to dokonale, zcela jistě neprůchodné, absurdní, zcela odtržené od jakékoliv (jakékoliv) reality. Dnešní, včerejší, budoucí. Od střední Evropy.

informace řekl(a)...

Prosím o prominutí, že jsem neformulovala dost jasně svou námitku. Všimla jsem si toho, až když se můj příspěvek objevil na stránce, ale pak jsem si řekla, že to bude jasné z kontextu.
Nechtěla jsem říci, že v záhlaví webové stránky "Poškozené a zničené kostely a kaple v České republice" mělo být také uvedeno, že období 1945-1989 bylo dobou budování socializmu. Chtěla jsem upozornit, že to nebere v úvahu přispěvatel Vejr, který naopak hovoří o zničení nebo chátrání církevních budov v Česku jako o všeobecné tendenci bez ohledu na historické politické podmínky, kdy k tomu došlo. Nechává úmyslně stranou fakt, že šlo o komunistickou protináboženskou politiku a že se tento trend po osmadevadesátém změnil. Z jeho slov vyplývá, že Češi jako takoví za jakkýchkoliv podmínek ničí nebo nechávají upadat cenné historické architektonické památky nebo místa kultu, prakticky pro své barbarství.
Když už hovoří o vandalismu islamistů v Timbuktu, měl ho porovnat s vandalizmem komunistického režimu, který chtěl odstranit náboženství a víru z národního života.
Chce-li, aby lidé chápali jeho projevy jako satiru, musí si ověřit, zda také vědí, k čemu se ta satira vztahuje, případně to upřesnit - jinými slovy čtenář má znát reálný obraz, aby mohl pochopit jeho pokřivený odraz v zrcadle satiry. Jinak je to pomluva nebo štvaní.
Elemetární, Watsone.

informace řekl(a)...

jakýchkoliv

informace řekl(a)...

Elementary, my dear Watson!

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...

Inu to víte, vážená paní Harpyje - je poněkud obtížné vysvětlit Čecháčkům prostou skutečnost, že v letech 1945 až 1989 si budovali svou vysněnou nezávislou a sociálně spravedlivou vlast.
Neboť Čecháčkové mají NESMÍRNĚ rádi určité své národní pověsti - například tu o své demokratičnosti, svobodomyslnosti a vzdělanosti. Proto s oblibou tvrdí, že:
* vítězství levice ve volbách v r.1946 bylo způsobeno brutálním nátlakem anglo-amerických žoldáků-okupantů na české voliče, a to přímo ve volebních místnostech
* Vítězný Únor znamenal jakýsi "zlom" ve vývoji ČSR směrem ke standardnímu evropskému státu
* rozpad světové socialistické soustavy neznamenal jejich dějinnou porážku, nýbrž „vítězství“ (sic!)

Takže, kdybych ve svém příspěvku napsal „... v období mezi 45 a 89 rokem jedná o léta budování reálného socialismu“, každý rodu a Leninu věrný Čecháček by vzteky nad nepříjemnou pravdou přestal číst. Což se mi jaksi nehodilo do mého plánu dalšího podvracení - prostě jsem chtěl ukázat jistému zdejšímu „intošovi“ břevno v oku jeho, břevno jak Brno veliké.
Leč marnost nad marnost, a vše je marnost. Čecháčkovský „intelektuál“ prostě pravdu odmítá; bytostně.
Jak kdysi napsal Větší vlastenec: Intelektuál je definován svým pozitivním vztahem k pravdě; proto by bylo vhodné pro čecháčkovské vzdělance používat jiné označení než „intelektuálové“.

Přeji Vám hezký den.

informace řekl(a)...

Pane Vejr,
marně to teď převracíte a obracíte.
Jak vyplývá z Vašich úvodních vět, cituju: "Bodejť by se Čecháčkové nechytali vandalismu v Timbuktu jako ČSSD případu letadel CASA!
Vždyť je to přece tak milé, moci ukázat celému světu, že nejsme jediné svině pod Sluncem. Že, Čecháčkové! Vždyť vy přece MOC DOBŘE víte, kolik jste zničili kostelů, klášterů, i menších sakrálních staveb. Vy osobně, nebo vaši rodiče."
jsou objektem Vašeho útoku Češi, ti barbaři, kteří jen ničili, bourali památky, nechali je zpustnout - to v nejlepším případě.. Zmínka o období socializmu je jen na konec ve větě: "... CELÝ rozsah svinstva, které jste udělali po svém osvobození od fašismu, kapitalismu a demokracie." Samozřejmě vágní, nic neupřesňující.
Celý pamflet je namířen právě proti "Čecháčkům", barbarům, ke všemu ještě pokryteckým.
Číst to jako satiru na reálný socializmus, na vymýcování náboženství z duchovního života národa, není dobře možné, při sebevětší vůli, s ohledem na úvodní věty.
Jen při pozornějším pohledu na webovou stránku, na kterou odkazujete, si čtenář uvědomí, že by mohlo jít snad o porovnání komunistického potírání katolické církve s řáděním islamistů. Ale to jen proto, že data zničení, uváděná u jednotlivých památek, spadají právě do tohoto období.
Co jste chtěl tedy říct?
Ze dvou možných vysvětlení jedno: buď jste chtěl napadnout tout court (senza mezzi termini) českou zhovadilost, neúctu ke kultuře a památkám a vybral jste si nevhodný odkaz (na období socializmu) anebo jste dal čtenáři chybné orientační body pro usměrnění jeho pozornosti, na to, že ve skutečnosti se Váš výsměch týká metod a důsledků socialistické převýchovy člověka a ne "čecháčkovského barbarství" vůbec. Chybí tomu logická souvislost motivů. Lituju, že Vám to musím říct. Sorry.
Takže to připomíná špatný vtip, který se pak musí dodatečně vysvětlovat, aby se posluchači smáli. Z ohledu na vypravěče, samozřejmě.
A propos, čemu jsme se tedy měli smát? Anebo se snad vztekat?

A.S. Pergill řekl(a)...

To Jakub S:
MB citovali v diskusi o církevních restitucích na Britských listech někdy minulý týden (název článku z hlavy nevím).

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...

Jistě, vážený Jakube S.: A.S.Pergill, naprosto nezávislý myslitel a spisovatel český-svědomí národa VŽDY vychází z ověřených faktů - ať už jde o plány Světového židovstva na ujařmení vás Nežidů, zachycené v jedinečném dokumentu Protokoly sionských mudrců, či o katastrofální důsledky christianizace Slovanů atd.
Rovněž jeho informace o děsuplných plánech českých papeženců se zakládá na faktech - na „uřeknutí“ jedné z nejnechutnějších figur nechutné polistopadové éry, Marka Bendy, syna nenapravitelného recidivisty, zrádce národa a agenta Vatikánu i CIA V.Bendy.

Jak se podařilo zdokumentovat neohroženým příslušníkům IV.odboje, placený euroamerický slouha M.Benda se prořekl : Ano, chceme to dotáhnout až do stavu před Josefem II.

Neboli nic nového pod Sluncem - plány papeženců, Němců, Američanů, Židů a jiných podobných jsou odhalovány dnes a denně. Církevní restituce, navrácení majetku Němcům a „české“ (ve skutečnosti odnárodněné) velkoburžoasii, likvidace české koruny, stavba americké jaderné raketové základny v Brdech - to jsou kroky k likvidaci České republiky a českého národa. Bez ateizmu, bez všelidového vlastnictví výrobních prostředků a půdy, upadne Česko do doby Temna, do doby nevolnictví a neomezené vlády omezených Habsburků, Schwarzenbergů a černoprdelníků.

Ale nebojte se - to se Lenin dá nestane. Česko se v letech 1945 až 1989 Evropě tak vzdálilo, že nyní je prakticky nemožné, aby znovu plně upadlo do cizího poručí. Možná, že ještě za života vašeho dnešního prezidenta vláda věcí vašich k vám se zase navrátí.
A Marek Benda, pokud vám neuteče do Evropy, bude moci pokračovat v práci svého otce-recidivisty - na Borech, na Mírově, ve Valdicích.

Čest a Nazdar!

Anonymní řekl(a)...

ne ze vsim souhlasim co pise p.H a p.S, ale jsem rad, ze jsou tady. Sul a pepr.

Jím jen mírně solené řekl(a)...

Už Vám někdy někdo převrátil do talíře polívky celou slánku se solí, pepřem a párátky na zuby?
Chutnala Vám pak?

informace řekl(a)...

Provádí se tu dobrovolná eutanasie blogu?
Smutná podívaná, můžu Vás ujistit.
Nedokážete se mezi sebou dohodnout alespoň na nějakém "modus vivendi"? když ne "cooperandi"?

informace řekl(a)...

Miserère mei, Deus, secùndum magnam misericòrdiam tuam.
Et secùndum multitùdinem miseratiònum tuàrum, dele iniquitàtem meam.
Àmplius lava me ab iniquitàte mea,
et a peccàto meo munda me.

Gregorio Allegri (1582-1652) : Miserere mei, Deus
http://www.youtube.com/watch?v=eh31j6L95Ok

Jakub S. řekl(a)...

K čemu zase obsáhlá latina? Zase nechápu... A vedle zas předlouhý text v ivrit. Ach jo.

informace řekl(a)...

Žalm 51 (50)
Smiluj se nade mnou, Bože

Smiluj se nade mnou, Bože, pro své milosrdenství,
pro své velké slitování zahlaď mou nepravost.
Úplně ze mě smyj mou vinu
a očisť mě od mého hříchu.

http://www.jahni.cz/modlitby/zalmy/zalm-51-50/

Ten žalm zpívá na videu sbor v Sixtinské kapli.
Proto je tu ten latinský text.

Jakub S. řekl(a)...

Aha. Já jsem si to nepustil.

informace řekl(a)...

Псалом 50, покаянный, составленный пророком Давидом

— Помилуй мя, Боже, по велицей милости Твоей, и по множеству щедрот Твоих очисти беззаконие мое. Наипаче омый мя от беззакония моего, и от греха моего очисти мя. Яко беззаконие мое аз знаю, и грех мой предо мною есть выну.

Jakub S. řekl(a)...

Joj. Staroslovanština. Tedy dnešní naši sousedé za těma horama kousek za mnou by ovšemže opravili: s t a r o s l o v e n č i n a . Oni totiž v ě d í , že centrum Moravského knížectví, pardon Velké Moravy, bylo na Slovensku, v Nitře. Důkaz: TO SA DOBRE VIE. A stsl byla totiž prvním stádiem slovenštiny. Veď vy ste nám vlastne zobrali aj ten názov Morava, že či? Dobre my vás poznáme... Ach jo.
Před dvěma lety jsem ve velehradské basilice, sedě vedle hlavního cisterciáka rakouské provincie a jejich historika, a sympaťáka jak hrom, při privátním koncertě (nor. amb. přijel oznámit akceptaci žádosti o fond na renovaci basiliky) greg. chorálu do něj dloubl, pravě: Die is´kirchenslawisch - a do ouška mu to simultánně říkal in hochdeutsch. Myslíte, že by to moc lidí na světě dovedlo a ještě z toho mělo radost? Taky nic moc dalšího za to nebývá, a není to ovšem hlavní věc. Tady vidíte, proč se na takové okolí dívá jak na blby.

informace řekl(a)...

Ona je to, Jakube,
vlastně starobulharština. Tou řečí se mluvilo tenkrát v devátém stol. v okolí Soluně.
Představte si, že jeden nepojmenovatelný blb napsal: "neradujte se, vlastenčíci, Cyril a Metoděj nebyli Slovani ale Řekové!"
Jo, ale maminka byla pravděpodobně Slovanka. Protože přeložit ze spisovného kultivovaného řeckého jazyka církevní texty jako misál, breviář nebo evangeliář do jazyka jen mluveného, znamenalo, že Cyril ten slovanský jazyk musel velice dobře znát. A musel si také ten jazyk, kde bylo zapotřebí, upravovat.
Jo, ti "historici" ve svém štvaní proti všemu českému už neznají hranic. A ani si neuvědomují, jaké propastné neznalosti odhalují. To ho, hlupáka, nenapadlo, že Cyril a Metoděj tehdejší starou bulharštinu museli perfektně znát? A odkud asi?

Jakub S. řekl(a)...

x Jasně, že je to vlastně starobulharština.
x Nevím, co mě chytlo, že jsem poprvé v životě mimoděk napsal -slovanština. Loni jsem ohnivě a netolerantně (to bylo na místě) jinde vysvětloval, že to musí být pouze s -ě-. Překlep zrovna v nejrelevantnějším písmenku slova - !
x Nevím o tom, že by kdokoliv s nejzákladnějším vzděláním a výchovou nevěděl, že byli Řekové ze Soluně. Chtěl bych věděl jméno toho nejmenovaného, sím.
x Krásnou, kouzelnou a navíc moc pěkně ilustrovanou knížku o C a M pro děti a mládež vůbec napsal prof. dr. P. Piťha, kněz, pedagog a, ano, v devadesátých ministr školství jednu krátkou dobu (jako všici), ročník 38. Mám ji i s jeho osobním věnováním. Ale nevím kde, teď mi cerka doma dělala průchody mezi knížkama a pod., takže je byt pěkný, leč jako cizí.

informace řekl(a)...

Je to ten pán, co odhaluje zamlčené dějiny.