pátek 22. června 2012

MOBY DICK: Skuteční Blbci

Evropská lízátka, udržitelnost neudržitelnosti, psychotická řešení a rekonstrukce prasete
**************************************************************

Neděle 17. června 2012
Do Čech vtrhlo tropické teplo a bouřky, jako by ani léto nebylo.

Noc před moravskoslezským úřadem strávily desítky Ostravanů, aby dostali poukážku na 40 tisíc. Slevu dostanou, když si pořídí nový ekologický kotel na ostravskou raketu. Tedy – spalovat se v nich dá i "biomasa" (třeba zrní) anebo uhlí.  Peníze dostane prvních tisíc žadatelů, a je to na výměnu, tedy už kotel mít musí. Doplatí pak jen nějakých 20 tisíc ze svého. Podpora se netýká Ústečáků, protože ti asi nemají tak silné ekologické kmotry.

Mrtvá Kočka: "A mají silné plíce."

Ústav pro jazyk český se pomocí elektronického dotazníku dotazuje českých obyvatel, jak by psali velká písmena. Ne, aby zjistil gramotnost, ale aby podle odpovědí upravil pravidla českého pravopisu. Ale jazykozpytci a jazykoměnci mají i jeden originální nápad, který si takto testují: Totiž jak by lid veřejný spolkl psaní velkých písmen, kdy by velké písmeno zdůrazňovalo emocionální vztah ve větách typu "byl to skutečný Génius" či "náš milovaný Pejsek".

Mrtvá Kočka: "To jsou skuteční Blbci."

Proevropská pravicová Nová demokracie zvítězila v řeckých volbách a může s proevropským sociálně demagogickým Pasokem sestavit novou vládu. Proevropská koalice marxleninistů-maostalinistů Syriza svou porážku uznala už po oznámení předběžných výsledků, které ukazují, že by nesložila parlamentní většinu ani s proevropskými stalinistickými komunisty a proevropskými intelektuálními levičáky z Demokratické levice.

Žena Moby Dicka: "Copak jsou všechny řecké strany proevropské?"
Mrtvá Kočka: "Proeuroské."

Řekové dávají vinu za svůj svrab zejména bankéřům. Ti totiž dříve dávali půjčky každémů, svině. A teď je nedávají nikomu. Svině. A ty půjčky, co už dali, chtějí splatit.
Mrtvá Kočka: "Supersvině."

Taky řečtí bohatci jsou vinni. Svoje peníze si ulili do zahraničí, a nechtějí je dát státu.

Proběhlo druhé kolo egyptských prezidentských voleb s nejasným výsledkem. Který ani není důležitý. protože nový prezident bude mít dočasně – než vznikne ústava, pouze ty pravomoci, které mu přenechá současné vedení armády.

Libye, Somálsko a Sýrie se dle zprávy Vysokého komisariátu OSN pro uprchlíky nejvíce podílejí na loňském přírůstku uprchlíků, jichž přibylo na celém světě 4,3 milionu. Celkem je jich 42,5 milionu.

Izraelská vláda schválila projekt výstavby umělých ostrovů ve Středozemním moři, kde by se měla nacházet odsolovací zařízení, elektrárny a letiště.

Mrtvá Kočka: "Židé se chystají na variantu, že je Arabové zaženou do moře."

Městský policajt ve slovenském Hurbanovu vystřílel romskou rodinu. Podle policie se zatím nedá říci, zda šlo o rasově motivovaný zločin.

Včera vypustila Čínská lidová republika pod moudrým vedením KSČ na oběžnou dráhu kol Zeměkoule pomocí mohutné rakety Dlouhý pochod 2F kosmický koráb Božská loď 9 s tříčlennou posádkou thajkonautů, která míří ke kosmické stanici Nebeský palác 1. Členkou posádky je i třiatřicetiletá vojenská letecká pilotka major Liou Jang. Třiadvacetiletá vesničanska Feng Ťien-wej byla donucena k potratu, neb neměla peníze na zaplacení pokuty za druhé dítě. Potrat proběhl v 7. měsíci těhotenství.

Ze sportu: Sobotní zápas na Euru mezi Českem a Polskem skončil pro nás fantastickým vítězstvím 1:0. Prý je to tím, že chyběl Tomáš Rosický, a musel začít hrát zbytek týmu. Postupujeme do čtvrtfinále. Vypadnuvší Poláky utěšuje, že vypadlo i Rusko.

Pondělí 18. června 2012 70 let od posledního boje našich parašutistů v Resslově ulici.
Tomáš Tuzexový Rum Pitr a jeho společník Miroslav Biolíh Provod si v obnoveném procesu před Pražským městským soudem vyslechli rozsudek za daňové podvody v roce 1994. Zatímco v roce 2006 vyfásli po pěti letech natvrdo, nyní byl tento rozsudek zrušen. Zatím sice "nepravomocně", ale zato "s definitivní platností". Nešlo o podvody, jen o nepatrné "delikty".

Inu, vyplatí se počkat 18 let, až škodu zacálují daňoví poplatníci…

Phillipe Aghion, ekonomický poradce nového francouzského prezidenta Hollanda, radí v rozhovoru pro Hospodské noviny Evropě, aby se – v Německu zvýšila inflace.

Svět blahopřeje Řekům, že ve volbách rozhodli rozumně. Řekové by za to chtěli nějaké podstatnější uznání, aby si osladili svůj hořký osud. Nejraději by viděli úlevy a změkčení úvěrových podmínek.

Anděla Merkel: "Túdle."
Žena Moby Dicka: "Dejte jim aspoň lízátko!"

Nová evropská směrnice "o energetické účinnosti" k záchraně planety před globálním oteplením určuje povinnost evropských zemí snížit spotřebu elektřiny do roku 2020 ne o 20, ale jen o 17 %. Vize snížení emisí kysličníku uhličitého o 20 % do roku 2020 a svýšení podílu ekoteroristických energetických zdrojů na 20 %, rovněž do magického roku 2020, zůstává.

Žena Moby Dicka: "Ale jednat se o tom bude až do roku 2020."
Mrtvá Kočka: "Kdy zjevně přijde další konec světa."

Zelenokhmérská evropská směrnice určuje povinnost energetikům, aby každý rok snižovali spotřebu energie – na straně spotřebitelů! Což nikdo neví, jak má udělat, jak to má řídit a jak to má vnutit.

Mrtvá Kočka: "Dvojnásobným zdražením elektřiny."
Žena Moby Dicka: "Což konečně povede k industrializaci Afriky, kam se přemístí naše, hutě, ocelárny a továrny. Zatímco Evropa bude "investovat do úspor"."

Dobou cestu energetickým úsporám dává podle evropské směrnice Řecko. To zavedlo novou majetkovou daň, která se měla platit společně s účtem za elektřinu. Výsledek: Řekové přestali platit za elektřinu. Státem ovládaná energetická společnost PPC je před krachem a přestala platit svým dodavatelům. Energetici se hrozí toho, co bude, až jim dojdou zásoby paliv.
Mrtvá Kočka: "Řecko dokáže vykázat 100 % úspor."

Američtí ekologové protestují proti plánované likvidaci starých těžebních plošin v Mexickém zálivu. Ekologistické federální zákony demolici nefunkčních plošin požadují – bez ohledu na to, že se staly ostrovy bohatého podmořského života, který by byl vinou ochrany životního prostředí vyhuben.

V Rusku je nadbytek vzdělaných lidí. Je potřeba, aby se Rusové vyflákli na vzdělání a začali makat. Rusko má málo dělníků. Vzhůru do výroby! Alespoň takové je mínění nově upečeného Putinova zmocněnce pro Ural pana Igora Cholmanskich, dříve mistra v továrně na tanky.

Julian Assange požádal o asyl na ekvádorském velvyslanectví v Londýně. Britský nejvyšší soud minulý týden definitivně rozhodl o jeho vydání do Švédska, kde je vyšetřován pro znásilnění: při sexu s ochotnou dobrovolnicí nepoužil slíbený kondom… Assange prohlašuje, že celá kauza je jen pomstou za zveřejnění zpráv amerických diplomatů na WikiLeaks, a ze Švédska by jel šupem do USA.

Syrská organizace pro lidská práva konstatuje dnešní úrodu: Zabito 94 lidí, z toho 63 civilů, z toho 11 dětí. Syrská vláda je "připravena" evakuovat civilisty z oblíčeného povstaleckého Homsu.

Úterý 19. června 2012
Před týdnem jsme psali, že  miliony a stamiliony, které nekontrolovaně tekly ze supertunelu, zvaného Pozemkový fond, nebudou nikomu vadit, vaz že zlomí řediteli Zikovi pár set tisíc pro jistou kočku trenéra Hadamczika. A je to tady: Policie začala šetřit právě tuto kauzu…

Prezident Václav Klaus  vetoval poslanecký výmysl, který by zakázal pobyt lidem za opakované přestupky. Tedy v místech, kde nemají trvalý pobyt. Jednak je ta novela populistická, jednak snad i neústavní.
Naše mínění je, že je neústavní, pitomá a neúčinná: Klasičtí ztracení bezdomovci nemají pobyt, ani doklady, co jim chete zakazovat, kam je chcete vyvážet? A ti inteligentní si mohou zřídit trvalý pobyt na radnici…

Strana práva občanů a Zemana získala do čela své krajské kandidátky na Pardubicku šéfodboráře Jaromíra Duška (Svaz odborářů služeb a dopravy). Nu, hlavněže máme nezávislé odbory.

"Musíme přemýšlet, jak vytvořit orgán bankovního dohledu, který nebude ovlivňován národními zájmy, a zároveň bude nezávislý." (Anděla Merkel, německá kancléřka, na setkání s podnikateli.) Dohlížet by měla nejspíš Evropská centrální banka, a to i na banky zemí, které nejsou v €zóně. Anebo nějaká úplně nová instituce. Hlavně ne už existující Evropský úřad pro bankovní dohled, který evidentně selhal ("vyvodil neadvekátní závěry" ze zátěžových testů španělských bank). Tento centrální dohled by byl součástí bankovní unie. Čili by poskytoval půjčky, a pak by dával dlužníkům půjčky na jejich splácení. Ale sever Evropy nějak nehodlá doplácet na jih. Alespoň ne dobrovolně. Tedy ne do té doby, dokud nebude mít sjednocená Evropa v čele skutečně železného/ou kancléře/řku.

Sčuch G20 v Los Cobos (Mexiko) zažil mírnou roztržku mezi skupinou BRIC (Brazílie, Rusko, Indie, Čína), Jižní Afrikou a  Evropou. Ona "Gé pětka" obvinila Evropskou unii, že nepodniká žádné konkrétní kroky k řešení dluhové krize eurozóny. Zde musím s mluvčím prezidenta V.V.Putina, který tuto pravdivou drzost přednesl, mimořádně souhlasit. Kdo nesouhlasí, je přednosta Evropské komise José Manuel Barroso:

"Nejsme tu od toho, abychom dostávali lekce z demokracie a z toho, jak se má řídit ekonomika."

Mrtvá Kočka: "To nebyla lekce, ale konstatování."

A kvůli čemu "tady jsme"? Kvůli tomu, "abychom" (MMF) získali další půjčky, které dodají: $43 miliard Čína, $10 Rusko, $10 Indie, $10 JAR. Čímž se celková úvěrová kapacita MMF "takřka zdvojnásobí", jak se raduje exministryně francouzských financí a současná ředitelka MMF Christine Lagarde.

Žena Moby Dicka: "Takže byste měl držet hubu, pane Barroso. Anebo si nepůjčovat."

Gé dvacítka rovněž žádá, aby se rozbily "zpětné vazby" mezi vládami a bankami. Což má učinit nová evropská "bankovní unie".

Mrtvá Kočka: "Kdy centrální evropská banka bude pod vlivem nejsilnější evropské vlády."

Pákistánský nejvyšší soud nařídil prezidentovi Ásifovi Alímu Zardárímu, aby podnikl kroky ke zvolení nového premiéra, protože ten současný, Júsuf Ráza Gílání, je dle výroku tohoto soudu "nezpůsobilý vykonávat funkci", neb v dubnu tímto soudem pohrdal, neboť odmítl dát pokyn k novému vyšetření případu korupce pana prezidenta Ásifa Alí Zardárího…

Mrtvá Kočka: "Zlaté české soudy!"

Egyptský exprezident Husní Mubárak se v 85 letech snaží vyhnout doživotnímu trestu tím, že opakovaně páchá mrtvici.

Britské loďstvo u skotských břehů uplatnilo zákon, podle kterého nemohou mezinárodní plavbu vykonávat nepojištěné lodi. Zadrželo ruskou loď Alaed, která přišla o pojištění kvůli tomu, že přepravovala do Sýrie ruské zbraně. Média píší, že "údajně" přepravovala ruské zbraně. A současný náklad Alaedu? "Údajně": bojové vrtulníky a munice.

Středa 20. června 2012
Česká policie začala stíhat šestku bývalých managorů z Mostecké uhelné společnosti, za to, že si ji v rychlých devadesátých podvodně zprivatizovali za peníze z MUS.

Opozici se nepodařilo přesunout "jednání" o církevních restitucích na září. Ministr Kalousek hlasoval tak vehementně, až si zlomil hlasovací kartu.

Silničáři slíbili, že rozježděnou Dé jedničku budou opravovat 16 hodin denně.

V Rio de Janeiro začíná třídenní konference o udržitelném rozvoji. "Udržitelnost je otázkou života a smrti pro lidi na naší planetě." (Julia Marton-Lefèvre, generální ředitelka Mezinárodního svazu pro ochranu přírody a přírodních zdrojů – IUCN).
Možná by delegáti mohli věnovat jeden den tomu, aby se podívali, jak vypadá území bývalého amazonského pralesa, který zničily plantáže kukuřice a dalších přírodních zdrojů pro výrobu "ekologických biopaliv".
Mrtvá Kočka: "Zapomněl jsi říci "farmářských" biopaliv."

Deklarace, vzešlá ze sčuchu, potvrzuje, že to, k čemu se země zavázaly, to se zavážou plnit i nadále. Nová je formulace o "zavedení cílů udržitelného rozvoje", ale ty cíle nejsou nikde definovány. Ale Caroline Spelman, britská životněpřírodní ministryně, si myslí, že jde o úspěch, neb "udržitelnost staví na vrchol agendy".

UDRŽITELNOST??? Čehože? "Rozvoje?" Co to je za krávovinu? To je "udržitelnost neudržitelnosti!!!" Co má zůstat "udržitelné"?

Mrtvá Kočka: "Život."

Greenpeace hodlá kvůli impotenci dohody jít do války. Její ředitel, Kumi Naidoo, je naštván zejména kvůli tomu, že nedošlo ke zpřísnění ochrany oceánů. Proti se v jednom šiku postavili Rusko a Kanada, a USA společně s Venezuelou. To jsou věci…

Zatím Pan Ki Mun, generální tajemník OSN si mne ruce nad nepopiratelným úspěchem mamutího ekologistického srazu, který prý vyvrátí "mýtus, že ekonomický růst a ochrana se vzájemně vylučují". Bude posílena ekonomika, snížena chudoba, vytvoří se nová pracovní místa, urychlí sociální rozvoj při současném ohledu na omezenost zdrojů planety. A to vše díky "chytrým vládním strategiím".

Cha, cha cha! Chytré strategie vlád, které se v polovině zemí nedožijí ani poloviční doby svého mandátu! A jakáže je ta strategie? Být zvolen do dalšího období! A co proto dělají?

Mrtvá Kočka: "Rozdávají lízátka."


Pan Ki Mun: "Ble, ble ble. Čína se zavázala do roku 2020 zvýšit podíl obnovitelných zdrojů energie na 16 %."


Žena Moby Dicka: "Pokud se počítají všechny čínské nízkoživotné solární panely v Evropě a USA, tak už toho dosáhla dnes. Ale solárka snižují svou účinnost a jejich provoz není v žádném případě "trvale udržitelný".


Pan Ki Mun: "Ble, ble ble. Firma Nike zavádí nový program na ochranu brazilských pralesních ekosystémů."


Mrtvá Kočka: "Prodává zelené tkaničky."


Pan Ki Mun:"Ble, ble ble. Microsoft oznámil, že se v dohledné době stane uhlíkově neutrálním."


Mrtvá Kočka: "Chcípne?"


Pan Ki Mun: "Ble, ble ble. Unilever přejde do roku 2020 na suroviny pouze z udržitelných zdrojů."


Žena Moby Dicka: "Suroviny z udržitelných zdrojů? SUROVINY??? Jmenujte!"


Pan Ki Mun: "Ble, ble ble."


Mrtvá Kočka: "To je k blití."


Žena Moby Dicka: "Zelení Khmérové se svou takzvanou "zelenou energií" ničí životní prostředí a zabíjejí orangutany i lidi!"


Mubárak je možná klinicky mrtvý. Jeho zdravotnímu stavu neprospělo, že ve vězeňské nemocnici odmítal brát léky s tím, že se ho lékaři snaží zabít.

Žena Moby Dicka: "Asi také doufal v nezastavitelný a trvale udržitelný rozvoj?"

Řecko má novou vládu v čele s přednostou Nové demokracie Antosisem Samarasem. V koalici je Pasok, ale ten nebude podle rozhodnutí svého přednosty Evangelose Venizelose vysílat své hodnostáře do vlády, upřednostňuje místo toho nepartajní "odborníky". Politikům Pasoku se to nezdá. Uvidíme za pár měsíců, až proběhne Pasočí sjezd. Třeba dojde k pádu vlády "národní záchrany", kterou se zavázala podporovat i konstruktivní nevládně opoziční Syriza. Podrobnosti se stále dojednávají. Evropské lízátko zatím nepřichází.


Čtvrtek 21. června 2012
Česká policie hledá zlomanagory z MUS, aby jim předala obvinění, což prý musí učiniti přímo "do ruky". Ta "ruka" je třeba v Monaku anebo nedohledatelná… Vytunelováno (ukradeno) bylo $ 150 milionů. Někdy před 15 lety. Podle managorské zlomluvčí Alexandry Rudyšarové je obvinění směšné – jako by je policie obviňovala z toho, že "okradli sami sebe".

Hm, a manažeři "sami o sobě" si za pár let přijdou k vejvaru 150 milionů doláčů?

Btw: Ty doláče byly odkloněny na účet, k němuž měli přístup "lidé kolem vlivných politiků " z tehdy vládnoucí ČSSD. No, uvidíme, k čemu dospěje švýcarský soud.

V Los Cabos skončil včera slet Gé dvacítky. Na co přišli světoví hlavouni? Musí se snižovat deficity a podpořit "růstová opatření". Dovolte připomínku:
»Čtvrtek 18. července: Státní (a tedy ani podnikové) dluhy podle odborníků EU nevadí. Hlavní je, že "výdaje budou použity na podporu hospodářského růstu a zlepšení na trhu práce".«
Jedná se o zápis v mém deníčku z roku 2002, roku, kdy se zavedlo euro jako reálná měna… A kam jsme za těch deset let došli?

Slušná žena Moby Dicka: "Mrtvá Kočko, mlč!"

US prezident Barack Obama "vyjádřil přesvědčení", že Evropa svou dluhovou krizi zvládne, ačkoli k tomu nemá "žádné zázračné řešení".

Mrtvá Kočka: "Žádné řešení."

Přece jen dobrá zpráva: Místo 100 nebo 350 miliard € budou španělské banky (= španělský stát) potřebovat jen 62 miliard €. Vyplývá to z nezávislého auditu společností Roland Berger a Oliver Wyman.

Ze sportu: Jeden Čech neodolal desítce Portugalců. Na Euru jsme prohráli 0:1. Šampionát pomohl nejen polskému, ale  i ukrajinskému hospodářství. Náklady na něj rostly, stále a udržitelně: Z původních 2 a čtvrt miliardy doláčů na pět miliard (dle vicepremiéra Kolesnikova) či na deset (včetně státních garancí – dle nezávislých odborníků). Přitom čtyři miliardy – podle stínícího ministra ukrajinského sportu Ostapa Semerenka – byly rozkradeny.

Podle norského prokurátora Sveina Holdena by měl masový vrah Breivik jít na uzavřené psychiatrické oddělení: "Je horší vsadit psychotického člověka omylem do vězení než nepsychotického zavřít na psychiatrii."

Žena Moby Dicka: "Neexistuje "nepsychotický" vrah!"

Možnáže by toto řešení pomohlo uvolnit i české věznice: Psychotiky bychom poslali na krk ministerstvu zdravotnictví!

Mrtvá Kočka: "Tam už jsou."

Pátek 22. června 2012
Od včerejšího večera má ČSSD nové stínící ministry: Stín ve zdravotnictví místo Ratha převzal bývalý děkan Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Jan Žaloudík. Náměstkyně hejtmana Jihočeského kraje Ivana Stráská se pak stala stínoministryní  práce a socialistických věcí – místo Zdeňka Škromacha. Pověsti médiím potvrdil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Dnes se změnami seznámí politické grémium ČSSD. Dobře jim tam v socialismu funguje řízená demokracie!

Lízátko dala řeckému lidu alespoň jeho vláda: nebude zvyšovat nezaměstnanost a nepropustí 30.000 zaměstnanců ze státních služeb.

Vrah Breivik je podle svých slov zcela duševně zdráv. Jeho činy (pumový atentát v Oslu a vystřílení mládežnického tábora) prý byly "barbarské, ale oprávněné". Hm, třeba ho někdy zvolí za norského prezidenta, kdo ví? A znám psychotiky, kteří by ho v tom podpořili. Samotné soudní jednání skončilo. Rozsudek bude vyhlášen 24. srpna.

Ze sportu: Předseda syrského olympijského výboru generál Mufavak Džumá se těší na zahájení londýnských olympijských her. Pan generál, osobní přítel pana prezidenta Asáda II., je pobouřen snahami opozice zkazit mu velký sportovní svátek. Sankce jsou nespravedlivé. Vždyť: "Co se odehrálo ve městech, jako je Homs? Lidé tam porušili zákon."

Stejně jako před sedmdesáti lety lidé v obcích jako byly Ležáky.

Z dopravy:
Americký ministr obchodu John Bryson rezignoval kvůli vyšetřování zavinění dvou dopravních nehod.

Známý pražský kmotr Roman Janoušek se vrací na místo svého nechtěného zločinu ve Vyskočilově ulici na Praze 4. Policie zde po třech měsících provede rekonstrukci jeho dvou nehod. A aby to bylo opravdu důkladné, zavře ulici na celý víkend. Pečlivost, s jakou se složitý případ už čtvrt roku řeší, je skutečně ohromující. I to, že ožralé prase ani nepřišlo o řidičák – nemělo ho prý totiž tenkrát u sebe!

Uzavírky jsou plánovány na sobotu od 10 do 21 hodin a neděli od 7.30 do 14 hodin. Místem budou moci projíždět pouze autobusy MHD, avšak zastávka Brumlovka bude odčasně zrušena. Osm svědků si bude vzpomínat, co se stalo, co už řekli – a na co je lépe zapomenout…

Sobota 16. června 2012
Žena Moby Dicka: "Takové prase mívá dlouhé kly!"

*******************************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick

55 komentářů:

stk řekl(a)...

Malé podoteky k výrokům Mrtvé kočky:

Mrtvá Kočka: "A mají silné plíce."
Podotek jakžtakž živého kocoura: "Ještě mají plíce!"

Mrtvá Kočka: "To jsou skuteční Blbci."
Oprava jakžtakž živého kocoura: "To jsou Skuteční blbci."

Mrtvá Kočka: "Židé se chystají na variantu, že je Arabové zaženou do moře."
Oprava jakžtakž živého kocoura: "Židé se chystají na variantu, že Araby posléza zaženou do moře. Židé byli a jsou vždy slitovní!"

Žena Moby Dicka: "Ale jednat se o tom bude až do roku 2020."
Mrtvá Kočka: "Kdy zjevně přijde další konec světa."

Podotek jakžtakž živého kocoura: "On ještě nebyl konec světa? Tak to mi ušlo!"

Svein Holden: Masový vrah Breivik by měl jít na uzavřené psychiatrické oddělení: "Je horší vsadit psychotického člověka omylem do vězení než nepsychotického zavřít na psychiatrii."
Připomínka jakžtakž živého kocoura: "On je v tom pro toho zavřeného nějaký rozeznatelný rozdíl?"

Vrah Breivik je podle svých slov "zcela duševně zdráv".
Podotek jakžtakž živého kocoura: Toto prohlášení potvrzuje, že A.B.B. duševně zdráv rozhodně není! Viz známá logická úloha o dvou bratrech, notorickémm lháři a jeho dvojčeti, který vždy mluví pravdu.

Jakub S. řekl(a)...

Podotek k chytré kočce: proeuroský - úžasné!
Ten prokurátor Holden je hrůzný blb. Vidím to zcela jasně zcela opačně. Vždycky jsem to tak viděl.
Pan generál Džumá to vidí krásně dokonale vojensky: tak tak, když vypukne povstání, tak to vlastně je jasné porušení zákona u každého povstalce zvlášť. Rasstreljáť!

Moby Dick řekl(a)...

Milí čtenáři,
při opisování z novin odmítl mozek převzít zprávu, a i když oči viděly "měsíce" a chtěl jsem napsat "měsíce", napsal jsem "týdny". Všiml si laskavý čtenář JM, jenž zaslal mail:

"Dobrý den, u potratu v Číně šlo o 7. měsíc a nikoli týden. Jinak skvělé, výborně jsem se pobavil. Zvlášť supersvině mne dostaly. Kočce květiny, díky, JM."

Takže jsem opravil v poslední větě předposledního nedělního odstavce "týdny" na "měsíce". DĚSNÉ!

Jinak: Mrtvá Kočka dostala šunku. Dětskou. Laskavým čtenářům dík,

>>:)) Moby Dick

Šaman řekl(a)...

Ten dotazník je zajímavý. Když si ho otevřete, tak jste otestováni, opraveni (užitečné, měl jsem 1 Chybu), a pak otázáni na názor. Je třeba tam napsat, aby se pravidla psaní těch písmen neměnila, nebo se jednoho dne probudíme a budeme se divit… Přetiskuji úvodní stránku:

http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/dotaznik.html

Psaní velkých písmen v češtině

Vážená paní, vážený pane,

rádi bychom Vás požádali o zodpovědění následujících otázek ohledně velkých písmen v češtině. Tento výzkum provádí Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i., v rámci grantu č. P406/11/2017 uděleného Grantovou agenturou ČR. Cílem grantu je zjistit znalost psaní velkých písmen a postoje k této pravopisné oblasti. K dosažení vytyčeného cíle přispějí i Vaše odpovědi.

Dotazník se skládá ze tří částí a k jeho vyplnění stačí asi 10 minut. Při zodpovídání otázek však nejste časově limitováni. Prosíme Vás, abyste při vyplňování nepoužívali Pravidla českého pravopisu ani jiné jazykové příručky. Cenné jsou pro nás pouze Vaše znalosti a názory. Budeme Vám proto vděčni, když si pozorně přečtete každou otázku a označíte odpověď podle svého vlastního uvážení.

Dotazník je anonymní a jeho výsledky budou využity výhradně k výzkumným účelům.

Velice Vám děkujeme za pomoc a za ochotu účastnit se výzkumu

informace řekl(a)...

Obratně sestavený přehled zpráv za minulý týden, se všemi omissis o událostech, které zřejmě české čtenáře nemohou zajímat.
Opět ani slova o situaci v Emilii, těžce postižené zemětřesením a to přes to, že pan J.K. má ve své e-mailové schránce dva mé dopisy, ve kterých podávám dost podrobnou zpránu o situaci po měsící neustálých otřesů, včetně odkazu na téměř dvouhodinovou reportáž italské TV, natočenou přímo na místě. Jistě, je vedena v italštině, ale televizní záběry ukazují jak zříceniny, tak situaci v nových stanových čtvrtích, každodenní život, pokusy místních podnikatelů odstranit trosky a pokračovat dál v činnosti, aby nezkrachovali docela. Ukazují zásahy požárníků při odstraňování trosek, solidaritu ostatních regionů, které posílají dtem hračky, nafukovací bazénky, aby se mohly koupat,ukazují, jak se v místech zemětřesení konají normálně, přese všechny potíže závěrečné zkoušky a maturity ve školách. Jak se lidi berou v kostele zřízeném pod stanem, jak tam křtí nové občánky, kteří se narodili do té katastrofy. Ukazují i hluboké trhliny v polích, takže je tam nebezpečné pracovat s traktory.
Pokud jde o situaci s eurem, tam také není ani slova o římském setkání velké evropské čtyřky a o kompromisu, ke kterému tam došli, ani o eklatantním přiznání Merkelové.
Ani slova o italské polemice kolem přítomnosti Německa v eurozoně.
Chápu., koho může zajímat, co dělají nebo říkají nějací Makaroni?
Hlavně, že se dozvěděli, že kočka dostala šunku.

Jakub S. řekl(a)...

Obecně silně cítím, že pozornost veškerých našich medií (tedy u TV nevím), věnovaná téhle hrůze, je trapně nedostatečná. Cokoliv je v Unii, je vlastně přece napůl u n á s .

informace řekl(a)...

31. května Wall Street Journal varoval, ža německé banky spekulují a vydělávají na italském státním dluhu.
http://online.wsj.com/article/SB10001424052702304065704577426560281463958.html?mod=WSJEurope_hpp_LEFTTopStories
Anděla o tom nic nevěděla, když ventilovala politiku austerity?
Italská odpověď: ORA BASTA … BOICOTTIAMO BERLINO 3: ACHTUNG DEUTSCHE BANK!
http://icebergfinanza.finanza.com/2012/06/04/ora-basta-boicottiamo-berlino-3-achtung-deutsche-bank/
Teď přichází nová otřesná zpráva: Barclays zablokovala kreditní karty postižených zemětřesením.
http://icebergfinanza.finanza.com/2012/06/23/terremoto-emilia-carte-di-credito-bloccate/
O tom vám nic neříkají, občánskové kotlinky? Snad aby vám nekorektními zprávami nerušili klidný spánek.
Jsem zvědavá, kdy mne taky vyhodí z diskuze.

Jakub S. řekl(a)...

ORA BASTA = A TEĎ DOST!
To snad není pravda: zablokování karet rodin, už tak postižených?! Ale nemůžu věřit, že v ekonomických sekcích/pořadech našich medií by to nebylo. Já ovšem tyhle stránky přelítávám, tak to snadno přehlédnu, že. Taky mě nenapadá, kdo by tak dnes zakazoval zlomyslně a imperativně nepohodlná fakta. A rozhodoval by, která to jsou. I, jaksi nemáme už komunismus, ne?

informace řekl(a)...

To jsou všechno ověřené zprávy. Proč o tom vaše media nepíší, to budete vědět spíš vy než já.
Ven Německo z eurozony! Stejně jsme jim sjednocení zaplatili všichni my Evropané!

informace řekl(a)...

Podívejte se, jak Merkelka jásá, že Německo porazilo Řecko na mistrovství. Pro ně to mělo SYMBOLICKÝ význam, chápete? V celé té polemice kolem řeckého dluhu.
Trochu zdrženlivosti a slušného chování by neškodilo!

informace řekl(a)...

Pardon, nedala jsem odkaz na fotku.

http://www.ilmessaggero.it/aprifoto.php?id=204084

Jakub S. řekl(a)...

S tou charakteristikou jásání Frau M. musím tentokrát souhlasit...

informace řekl(a)...

DEUTSCHE BANK E GERMANIA: GLI AVVOLTOI D’EUROPA!
Deutsche Bank a Německo: krkavci Evropy!
http://icebergfinanza.finanza.com/2011/11/22/deutsche-bank-e-germania-gli-avvoltoi-deuropa/

Co na to pan Šaman a Chcíplá kočka?
Čekám na odpověď i na ty dva maily.

STK řekl(a)...

Itálie...
Krásná země, ale obyvatelé zdejší kotlinky tam jezdí jenom o prázdninách koukat na památky. Takže možná proto naši novináři nehasí, co je nepálí.
Já mám se zemětřasem v Italsku osobní zkušenost, takže mě zajímá - i když reálně pomoct nemohu. Přesto všechno se dá konstatovat, že Italové jsou na takové příhody částečně zvyklí - i když spíš v měřítku staletí než v průběhu jedné generace. A nejen se zemětřesením, ale i s vulkány. Ona je pod sopkami zase velmi úrodná půda - a každý tamní obyvatel si říká, že jeho, za jeho života ho žádná erupce nepostihne. Jinak by šel raději žít o kus dál.

Ovšem na druhé straně: člověk se rodí do světa plného nebezpečí, intrik, zla - a každý život končí smrtí.

Každá špatnost je k něčemu dobrá. Třeba ještě nevíme, k čemu bude dobré ty seismické projevy a přijdeme na to později...
To není nějaká výmluva, spíš konstatování starého chlapa, který už toho dost zažil.
Poslední dobou třeba uvažuji, jestli je vhodné / správné / lidské zachraňovat každé postižené dítě. Jistě, je to pro rodiče příšerná rána. Ale po mnoha lékařských zásazích, drahé péči a obrovském nasazení rodičů i lékařů přežívá - no řeknu to rovnou: invalida, malý mrzák, který většinou nedožije dospělosti a jehož dětství je jedno velké utrpení. Jeho rodiče se zadluží, aby měli peníze na léčbu, léky nebo na zdravotní pomůcky a výsledek. Po několika letech bolestivá smrt a rodina v rozkladu. V rozkladu morálním a citovém, často s finančními závazky, které nedokáží v rozumné době vyrovnat. Často na takového postiženého človíčka doplácejí jeho zdraví sourozenci - nemají takovou lásku a péči, jakou by měli, kdyby se jejich postižený vůbec nenarodil nebo brzy nezemřel. Velmi často otec nenajde dost síly takové dítě "vychovávat". Spíše "obstarávat", protože mám-li před sebou tak nejistou a krátkou perspektivu, k čemu nějaká výchova.* Já vím, je možná kruté vůbec o takové věci mluvit a přemýšlet - ale vážení štamgasti: nepleteme se tu do díla Přírodě? Nebo Bohu, chcete-li? Je ten trochu prodloužený mizerný krátký život jednoho dítěte cennější než všechna ostatní negativa, která taková tragedie přináší?
Nemyslím, že by se měl každý, kdo se nenarodí v optimální kondici nechat zemřít. Nebo dokonce "hodit ze skály". Ale přemýšlejme o hranici, odkdy by bylo lepší nechat konat Přírodu. Nebo Boha. Vím, že mateřský pud je většinou neskutečně mocný - ale... ?

*/ k těm myšlenkám mě přivedl fakt, že moje kolegyně umírá na ALS. Kdo neví co je to za svinskou nemoc, tak stejnou má t.č. nejchytřejší člověk planety Země, fyzik Stephen Hawking. A nikdo nic nemůže udělat - jen jednou, dvakrát týdně zajet do hospicu Sv. Lukáše a povídat ji "veselé historky z natáčení". A zaplatit ji nadstandart. Když se odtamtud vracím, je mi velmi smutno. Vím, že by si už přála umřít - třeba už dneska v noci. Už mi to neříká - několik měsíců už nemůže mluvit a za pár dnů to nedokáže ani napsat na tabulku. A její poslední, skoro nečitelný vzkaz ve čtvrtek byla otázka: "PROČ NEMŮŽU UMŘÍT?!" PROČ?
A tady je veškeré lidské snažení naprosto nanic.
====
To vše je vlastně psáno pro Informaci. Aby si uvědomila, že člověk nemůže postihnout všechna neštěstí, která vidí, nemůže pomoct a - a musí přesto všechno žít dál. Pokud se dá. Aspoň trochu dá.
Na závěr: Myslím, že se tu nenajde nikdo, kdo by si přál, abyste z Hospůdky zmizela. Tedy nikdo normální...

Šaman řekl(a)...

Pro informaci:
1. Deutsche Bank a Německo: krkavci Evropy! Co na to odpovědět? O 4. říši píšeme již déle, i bez znalostí o dění v Itálii. Jediné znalosti o Itálii, my, kteří neumíme italsky a neležíme denně v zahraničních médiích, máme ty, které nám posílá Informace. Díky za to.
(Btw: Mluvil jsem s nějakými českými Italy a vyjadřoval jim svou soutrast a své obavy, odvětili, že to není u nich, ale na severu…)
2. Maily jsem dostal, ale přehlédl (nemám ve schránce jen dva maily). Omlouvám se za to. Zaslaný text jsem zpracoval a uveřejnil.
3. Můj život se neodehrává jen na tomto blogu. Dokonce ani nečtu všechny komentáře. Dokonce ani nejsem stále na počítači. Naučil jsem se PC po skončení práce vypínat, a ten den už nezapínat. Dokonce se stane, že někdy nezapnu počítač celý den. Když chci jít včas spát, uchovat si duševní a fyzické zdraví a rodinnou pohodu. Takže nejsem člověk on-line, ani na zapísknutí. Ani nebudu.
4. Raději dobrou noc.

s.t.k. řekl(a)...

Mr. Pixla mi sežral rozsáhlejší povídání pro Informaci. Pokud by to šlo, moc prosím Šamane, zkus mu ten textík vyrvat z tlamy a zase zavěsit. Nemám tentokrát kopii.

Šaman řekl(a)...

Vráceno. Ale fakt dobrou!

Schweinehund řekl(a)...

EU jako 4.říše národa německého, zaplacená ubohými Evropany a ještě ubožejšími Západoasiaty ...
Prostitutkahošigutntág aneb Ještě větší blbci, než jsem se bál.
Skuteční BLBCI.

Tak už konečně mazejte pryč z té „německé“ eurozóny, ubozí otroci Velkoněmecka!
Tak už konečně odřízněte svoje hospodářství od 4.říše, hrdí Slovani-Západoasiati!
Ať už vás nemůžeme vykořisťovat, ať už vás nemůžeme poručníkovat.
A RYCHLE zadrátujte svoje hranice, aby k vám nelezli naši Wehrwolfové, aby k vám neproudili naši nezaměstnaní, až se bez vašich peněz Německo zhroutí.
A hlavně obraťte toky svých řek, po vzoru Sovětského svazu, ať už k nám netečou vaše fekálie.

Čechům snad nemusím připomínat, že pro ně Německo je a zůstane otevřené. Doufám, milí Češi, že jste se poučili z nedávné minulosti, že k nám před Čecháčky uprchnete dřív, než budou hranice vaší Macechy Vlasti opět zadrátované.
Nashledanou.

informace řekl(a)...

Kdo je u tebe prostitutka, ty psí svině, s vylízaným mozkem? Stejně neumíš nic jinýho než vopakovat pořád dokola ty svý nesmyslný kecy! Neumíš uvést ani jediný platný argument, abys nějak rozumně odpověděl.
Ne Česko ven z EU, ale Německo ven z EU! Dřív než bude pozdě.
Tohle video jsem vybrala speciálně pro tebe, na závěr uvidíš svůj vlastní portrét a to značně vylepšený..
Hovno sem, hovno tam. Svině se v nich moc rády válej, jak nám každodenně dokazuješ.
http://www.youtube.com/watch?v=S5i_Fj-PSCM&feature=related

Harpyje řekl(a)...

Dávám Vám za pravdu, Schweinehunde.
Tyto slaboduché žvásty o 4. Říši, krkavcích Evropy a o "symbolickém významu jásání Merkelky" jsou, slušně řečeno, názorným příkladem vítězství iracionality nad rozumem.

Harpyje řekl(a)...

Paráda, tyhle hysterické výlevy. Druhá Hájková.

Harpyje řekl(a)...

Bohuš je rázovitý vesnický chlapík, který žije sám v rozpadající se chalupě. Pracuje jako dřevař, většinu času však se svými kumpány tráví popíjením slivovice a zahálčivým povalováním v trávě. Jeho poklidný a vcelku spokojený život se změní v okamžiku, kdy se objeví elegantní advokát Ulrich, který překvapenému Bohušovi oznámí, že zdědil obrovský majetek.

informace řekl(a)...

Na pátečním římském summitu Hollanda, Rajoye, Montiho a Merkelové se tři pánové pustili do Anděly, že její politika nevede nikam jinam než k dalšímu prohloubení krize. Na to dáma odpověděla, podle indiskrecí, které vyšly z jednání, že nemůže jinak, protože by ztratila podporu při příštích politických volbách. Čí asi?
A tak kvůli znovuzvolení Merkelové má zkrachovat půlka Evropy? Německému finančnímu kapitálu by to přišlo vhod. A průmyslovému taky.
Ve jménu evropské solidarity!

informace řekl(a)...

A jejej, přilítla Harpyje, aby kompetentně zasáhla do diskuze, čemu můžeme děkovat za tak vzácnou návštěvu? Pro ni mám taky video.
Vejr starostlivě ošetřuje svého přítele psa, který je poněkud zvadlý.
http://video.it.msn.com/watch/video/il-cane-e-lamico-gufo/1je3dtkaa?cpkey=afee6deb-cc7c-4238-b56c-16428f05e522%7c%7c%7c%7c
Sorry, prasopsa jsem nenašla.

Jakub S. řekl(a)...

Lamico - ?

Anonymní řekl(a)...

Skuteční Blbci. Skutečně. Skutečné Dámy a neskutečný PrasoPes. Skutečná Žumpa. Že jsem se na to díval. Varovali mne. Sbohem.

informace řekl(a)...

Šamane,
Siciliáni byli první, co dorazili do Emilie se stany, pojízdnou kuchyní, dobrovolníky, jídlem a pitím. Podobně přispěla i Sardinie, i když je chudý region.
http://www.giornaledisiracusa.it/index.php?option=com_content&view=article&id=16408:i-volontari-netini-sono-stati-i-primi-siciliai-a-portare-aiuti-ai-terremotati-dellemilia-romagna&catid=349&Itemid=1091
Solidarita byla skutečně velká.
Jen na telefonátech vybrali stovky milionů.

informace řekl(a)...

Anonymní,
na hrubý pytel hrubá záplata. Jinak by mi dva veselí kumpáni nerozuměli.

informace řekl(a)...

STK, chápu, co chcete říct. Ale podívejte se raději chvilku na to video.

Jakub S. řekl(a)...

O té mezi zachraňování se už dávno diskutuje, na lék. fakultách už je dávno aji předmět Lékařská etika, a tohle je ovšem, zjevně či pod povrchem, jedno z hlavních, trvalých témat.
Obdoba: nedávno mě naprosto pobouřilo ocenění, jež ŘKC udělila ženě, jíž bylo řečeno, že dojde-li k porodu, přežije pouze dítě, ona ne. Rozhodla se porodit. Zemřela. JENŽE: měla už dvě dcerky. Tak... mají další sestřičku, ale jsou už napořád bez maminky. A sestřička za to vlastně může. A... ona jí dala přednost před tím, aby byla s námi. A církev to o c e n í . Nejsem s to najít pro tohle pochopení.

A.S. Pergill řekl(a)...

Možná něco k těm opuštěným plošinám:
Ony "žijí" jen z jakési konstrukční rezervy, zajišťující, že skutečně vydrží celou předpokládanou dobu. Takže jejich ponechání by jen oddálilo problém, protože po čase by se (zcela spontánně) zhroutily samy. Takže by je musel někdo PROVOZOVAT, provádět na nich údržbu (a čas od času generálku). Pravděpodobně je nutné na nich i provozovat majáky, aby se nestaly hrozbou pro lodě.
Takže otázka zní: Kdo to vše bude financovat? Ekologové? Na tuhle řečnickou otázku odpovídám slovy klasika: "Chi-chi, cha-cha, cho-cho!"

EK doporučuje nákup řekl(a)...

KLIKNI ZDE A KOUPÍŠ ZAKÁZANÉ ŽÁROVKY

sláva EU !!

STK řekl(a)...

Tak jsem si kliknul...
Asi jsem to neměl dělat - provoplánová propaganda, byť s ní vnitřně souhlasím, mi je totiž tak protivná, že "Svobodné" volit na 90% nebudu.
Ad zakázané žárovky: Už mám kromě tří zářivek všechno ostatní zařízeno na LED. Ušetřím cca 80%proudu a taky životnost LED kolem 50 000 hodin mi zajistí, že nebudu na mnohá svítidla nucen do své smrti sáhnout. Žárovky jsou už dnes spíše exponát do technického muzea - tak jak jsou tam Křižíkovy obloukové lampy. Myslím, že to někdo brzy použije proti Svobodným - žárovka není protest proti EU, ale proti vlastní kapse.

Jakub S. řekl(a)...

Osmdesát procent - ?

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

V jednom bodě se současnou normou psaní velkých písmen nesouhlasím:

Za jméno nepovažuji pouhý genitiv, například "Legií", ale celé spojení "Most legií". To by bylo konsistentní se jmény tvořenými adjektivem, kde také nepíšeme například "dekret Kutnohorský", ale "Dekret kutnohorský".

Jakub S. řekl(a)...

Ano, mělo by to logiku. Uznání za jazykový cit a odvahu se v tak složité a nekonzistentní věci postavit za svůj názor!

STK řekl(a)...

Tak jest, 80%, ale jen za osvětlení.
Jenže světlo je jen menší část spotřeby domácnosti. Ještě jsou tu takové věci jako počítač, rádio, televizor (i když i tyhle záležitosti začínají mít lepší účinnost) a pak jsou tu žrouti, kteří se naštěstí používají jen občas nebo krátce: pračka, žehlička, varná konvice, opékač topinek, el. trouba, mikrovlnka...
Ovšem naprosto bezkonkurenčním spotřebičem co do "žravosti" je lednička. I když se do ní nechodí moc často (otevírání ledničky dost dramaticky zvětšuje její spotřebu)a její příkon je zdánlivě skromný, nesmíme zapomínat, že běží v režimu 24/365. A to je už na spotřebě sakra znát. Takže kdo chce začít šetřit elektřinou, koupí si novou úspornou ledničku třídy A+++.
To LED osvětlení je jenom třešnička na dortu. U nás doma je zvykem pracovat a číst si při stolních lampičkách LED o příkonu 3W. A na ostatní činnosti si světlo podle potřeby zapínat a vypínat - kde LED jsou taky v obrovské výhodě - na rozdíl od žárovek (a hlavně zářivek i tzv. úsporek) je jim počet zapnutí a vypnutí naprosto lhostejný. Nemá vliv na životnost LED. Dřív než svítidlo "odejde" mechanicky vypínač. Takže vypínače už taky pomalu měním za elektronické s dotykovým senzorem, bez pohyblivých částí. Jsem totiž strašný "leňoch" a nechce se mi doma "kutit" na takových běžných opravách.*
Ale to jsme se od Šamanova týdenního reportu odchýlili dost hodně, Jakube...
[;>)

*/ To raději něco zajímavého - třeba extra nízkošumový kondenzátorový mikrofon. To mě baví, udělat si "na koleně" mikrofon, který šumí stejně málo, jako ty od nejlepších světových výrobců. Za zlomek jejich ceny, z vyřazeného materiálu.

STK řekl(a)...

To ZŽ - nebo i JS:
Jak byste navrhovali psát následující jména:
Národní Divadlo Moravskoslezské
nebo
Divadlo Antonína Dvořáka.

To druhé považuji za správné, v prvním názvu se mi těch velkých písmen zdá nějak moc.

Jakub S. řekl(a)...

Ndm, NAD.
To první se u vás píše všecko velkýma, opravdu? Snáď né - !

Jakub S. řekl(a)...

Teda DAD, rozumí se. Przepraszam.

s.t.k. řekl(a)...

Tak przyjacielu.
Jsme asi Moc Velký Ústav, tak wszędzie kapitały ...

Šaman řekl(a)...

Určitě ne Divadlo antonína dvořáka… Ani NDM. To je stejně blbé, jako Národní Divadlo MoravskoSlezské. Soudruzi chtějí vypadat světově!

Jakub S. řekl(a)...

Trvalá součást diagnózy malých národů (některých, nemořeplaveckých): Být světoví. Vyrovnat se (tomu, onomu, v čemkoliv). Dohnat (a neztratit z dohledu - pamatujete?). Napodobit, opičit se - případně naopak být hrdý na nenapodobování, neopičení. A to jsme zrovna teď evropská jednička v něčem, nač nás musí upozornit zvenku: v rozkrádání grantů, dotací, prachů z Unie a vůbec. Jojo... Smutná sranda, co. Srandovní smutek.

s.t.k. řekl(a)...

Za první republiky se to psalo "Národní divadlo moravsko-slezské". Aspoň na plakátech to tak bylo. Ale to asi byl jiný pravopis. Co se týče pravopisu, jsem dinosaurus. Strašně dlouho mi trvalo, než jsem vzal na vědomí, že se nepíše televise, okluse, infuse, filosof. To "z" mi tak znělo slovensky.
A kolísání pravopisu sirupu a syrupu mě straší dodnes. Navíc sekunda je sekunda a ať třeba nejsem Čech, s vteřinou mi běžte třeba do pr... ...avého úhlu.
Mimo jiné - automat mi označil jako špatné jenom oklusi, infusi a syrup.
K velkým písmenům: Probíhající výzkum "veřejného pravopisu" považuji za dobrou věc. Způsobů, jak tvořit akcenty vyjádřené kapitálkami je snad tolik, kolik je píšících. Dělal jsem si loni test z češtiny (pro 7. třídu tuším) a ve velkých písmenech jsem propadl. Cítím to holt jinak. Možná proto jsem ve škole neměl rád větný rozbor a mluvnici obecně. Z českého jazyka jsem sice nepropadal, ale to jistila literatura - moje knihomolství mě vždy spolehlivě zachránilo od trojky z ČJ.
P.S.: Miluji "hezké" částky, Jene. 2 222.- Kč je nádherná částka. Ale nedávno jsem platil za cosi 12 345.- Kč. Přesto, že jsem vlastně "škrťa"*, tohle jsem platil téměř s radostí a jen jsem litoval, že už nemáme haléře.

*/ Teda tvrdí to moje žena, když někdy smlouvám o cenu. Jí to připadá nedůstojné staršího muže, mi zase jako báječná zábava staříka. A to dokonce i když nic neusmlouvám. [;>)

Jakub S. řekl(a)...

Ta tehdejší verze (verse...) byla přirozeně logická, pěkná, snadná k naučení.
Zásady (kyseliny nikoliv? - Pozn. překl.) psaní velkých písmen se v češtině od té doby podvakrát zásadně - a pokaždé nepřehledněji - změnily.
Sirup jsem taky nebral a vlastně neberu dodnes. A slovenština je už dávno ve fonetizaci jazyka před náma - takže holt detto.
Nejdále postoupili Jihoslovani, úplně tam např. předpisem už v 19. věku vykázali ypsilon. A Chorvati i ve své latince všechna jinojazyčná jména píšou foneticky. Je to blbé, nešťastné, trapné... leč má to původ v nešťastném dualismu někdejší srbochorvátštiny: dvě podoby - jako tzv. jazyk československý po 1918, že?, dvojí písmo dvě národní zásadně jinak cítící a orientující se entity, dvě zcela protikladné a nepřátelsky vymezené křesťanské denominace a k tomu navíc na dovršení BaH se sch hovořícími muslimy, které pak Tito nařídil brát jako národ a psát s velkým M.
A někde tam mají i spodobu na konci slov, jako bysme my psali sice l ž i , avšak v nominativu l e š . A vteřina byla zavedena ovšem podle tehdy tak vzývané ruštiny, vtoroj.

Jakub S. řekl(a)...

...dvojí písmo p r o dvě...

Ernest řekl(a)...

Bylo to snad v 63. roce (nepametám, tá hlava!). V amfiteátru na Lochotíně vystupoval Johnny Hallyday. Kamarád sehnal nějaký jugoslávský chorvatsky psaný časopis s článkem o něm a s jeho velkou fotografií. Po koncertě se mu podařilo dostat se do zákulisí. Požádal ho o podepsání fotky. Džoni Halidai se prý mohl smíchy potrhat, když viděl své jméno velkými písmeny v názvu článku. Jó to byly časy - do Plzně tehdy taky přijel krvavý pes - pardon soudruh Tito podívat se, kde v mládí pracoval. Nahnali nás na Leninovu třídu vítat ho s mávátky. Kde ty časy jsou ...

Jakub S. řekl(a)...

Jó... Nech živi naš drag Tito! - a ohromení, když jsme s rodinou viděli jeho fotku na místě barvotisku s Ježíšem nad manželskou postelí v ložnici našich hostitelů - Dalmatinců. Džon Kenedi a Šarl de Gol a Elvis Presli a Marlen Ditrih a Mirej Matije...

A.S. Pergill řekl(a)...

K těm názvům:
Ideální by bylo psát všechna slova názvu velkými písmeny (jak to má třeba angličtina), protože jakýkoli jiný systém bude mít tolik výjimek a nelogičností, že v podstatě bude výčtem existujících "správně psaných" názvů.

To Jakub S.:
Vteřina byla převzata nikoli z ruštiny, ale staročeštiny, v níž se alternativní název pro druhý (utoroj, vtoroj) vyskytoval a přežívá ještě v názvu druhého dne v týdnu - úterý. Bylo to z toho důvodu, že slovo "družina" už bylo využito se zcela jiným významem.

To STK:
U těch chladniček s "eko" třídou je nutné dávat pozor na to, že mnohé té eko spotřeby dosahují tím, že je uvnitř vyšší teplota než v normální "neeko" chladničce. Náklady na vyházené zkažené potraviny vám pak bohatě vykompenzují úspory energie.

Jakub S. řekl(a)...

Teda. To ja fakt, s těma chladničkama?

Anonymní řekl(a)...

Jojo. Džon Kenedi je k popukání, zato Vitalyi Klitschko, Yuri Shvets, Kovaltchuk nebo Maria Sharapova v českých! (resp. česky píšících) médiích je naprosto správné a navíc ještě pokrokové.

Pravidla pro velká písmena zachovat! Nerad bych se dožil kodifikace (byť reklamního) na vlastní oči spatřeného a hluboce do paměti zarytého výtvoru z tržně-budovatelských let na jakýsi potravinový doplněk: Je Zdravý, Obsahuje Vitamíny!

Jakub S. řekl(a)...

Samozřejmě to je hnusné, nepatřičné, smutné - proč myslíte, že s tímhle souhlasím?
Přepis z jiných písem do latinky v české podobě má u nás dlouhou úctyhodnou tradici. Ruština, ukr., běloruština, srbština, makedonština, bulharština... A bleskově a d o b r o v o l n ě to zahazujeme. Ano, jistěže: profíkovi přes jazyky se otvírá kudla v kapse.
Byla a je řeč o názvech, titulech, nadpisech. N i k o l i v větách, že. Takže námitka nemá smysl.

STK řekl(a)...

K chladničkám:
Já si koupil novou asi před třemi roky a na inkasu za elektriku jsem to poznal hned. Pak jsem to měřil měřičem spotřeby a nestačil se divit. Cca 30% původní spotřeby, uvnitř, při termostatu na polovinu, asi +3° až +5°C. Výparník je "zašitý" za zadní stěnou, téměř neomrzá, jenom se opocuje a voda samočinně stéká do malé dírky k tomu určené a ven na výparník, kde se vypařuje. (Výparník má tedy dvojitou funkci. Výparník a výparník. [;>)) Dole je mrazák, v horním šuplíku má cca -14°C, dole -22°C, +/-, protože termostat má jenom chladnička. Dvakrát ročně nechám odmrznout jinovatku v mrazáku a umyji vše uvnitř včetně nevypnuté chladničky - jinak nic. Se starou Calexkou jsem musel vyvádět totéž 4x ročně a mít v bytě ještě stále zapnutý mrazák. Dvojí spotřeba.
Nicméně bych při EKO provedení byl hodně opatrný na to, kolik má přístroj zaručenou teplotu v CELÉM prostoru - jak doporučuje Pergill.

Italové (ZANUSSI) to naštěstí pojali rozumně.
(I když si naše lednička v tichu občas tiše pomlaskává. Ale že by se nám zevnitř ztrácely poživatiny jsem nezaznamenal...[;>))

Jakub S. řekl(a)...

Výparník a výparník. No nekupte to! 8-)
Když nás 85 navštívili kamarádi od berlínských jezer, přišli do kuchyně a v tom okamžiku sepnula naše ručně vykovaná litinová chladnička MINSK-10. Günter zůstal přimražen: Jesusmaria! Was ist das für ´n Kombajn?! Od té doby jí říkám kombajn. Na odstrašení zlodějů by to mělo fungovat.

žibřid řekl(a)...

Ad Zdeněk Žíkovecký 25. června 2012 19:10
Tak to máme zcela shodný názor.