pondělí 18. června 2012

Sedmdesát let


Když je vám sedmdesát, tak už můžete na koupaliště na Petynce jít zdarma. Ale málokdo si uvědomuje, proč se může těšit z placeného i neplaceného plavání i probíhajícího léta – třebaže mu ještě dávno sedmdesát nebude.


Také my s manželkou si na svou sedmdesátku ještě chvilku počkáme, proto jsme si koupili několik hodin předplatného. A jak jsme tam tak plavali, ozýval se z modrého ubrusu nebe, přehozeného bílou krajkou ledových mraků, rachot helikoptéry. Jako velký tlustý brouk stoupala nad blízkými Dejvicemi, aby se z ní těsně před polednem vysypalo asi osm černých teček. Parašutisté, nad kterými se rozevřely barevné padáky. V Technické ulici začínala před památníkem československých paragánů z druhé světové vzpomínková akce na výsadek Anthropoid, který zlikvidoval velké zvíře, číslo drei nacistické tyranie. Právě před sedmdesáti lety padli všichni, společně se svými spolubojovníky, v kostele Cyrila a Metoděje.

V Resslově ulici dnes probíhal pietní akt už od deseti, za účasti politických špiček státu – prezident, místopředseda Senátu, předsedkyně Sněmovny, premiér, ministr obrany… Mimochodem, už skutečně dlouhá léta sleduji na podobných památečných akcích, ať už k 28. říjnu, 5. květnu či vypálení Lidic, dva stále stejné lidi. Tradicionalisty či "nacionalisty". Klaus tam chodí pravidelně, což činil i jako ministerský předseda (měl jsem smůlu na Václava Havla, že jsem ho tam nepotkal), Přemysl Sobotka se dostavoval jako předseda Senátu, dnes jako místopředseda, když je pan předseda zaneprázdněn vždy nějakou důležitější politikou anebo vážnými rodinnými problémy.

Tak dnes tam politici a pamětníci nepotkali mě. Ranní tryznu jsem zkouknul na Čtyřiadvacítce. A dověděl se několik drobností.

Třeba, že se v odpověď na výzvu "vzdejte se, nic se fám nestané" ozvalo "Češi se nevzdávají!". Pravda, nezní to tak štěpně, jako "Kdo neskáče, není Čech", ale Češi by si toto heslo měli připomínat – a nejen při fotbale.

Další drobnost, která se málo reflektuje: Tři týdny po atentátu neměli Němci přes všechny hrozby a slib desetimilionové odměny vůbec žádnou informaci o našich výsadkářích! Dokud se nenašel jeden zrádce…

A pak to, že dlouhodobě rozňahňávaná informace o masivním českém udávání je, alespoň v tomto případě, spíše úspěch (post)goebbelsovské propagandy: Historik, který procházel německými dokumenty z té doby, našel skutečně spoustu udání – od českých Němců a kriminálníků!!!

V Resslovce bojovalo sedm parašutistů se 700 německými ozbrojenci sedm hodin, než si vpálili sedm kulek do hlavy. Je to dnes právě 70 let.

A my si můžeme v letním vedru zaplavat…

Psáno v Praze dne 18. června 2012

PS: Ten dejvický památník patří nejen parašutistům československé zahraniční armády, ale i jejich spolupracovníkům domácího odboje padlým v letech 1941 - 1945

Viz i dřívější Šamanův článek z 19.6.2001 Parašutisté

48 komentářů:

STK řekl(a)...

A to se říká, že sedmička je šťastné číslo...

Ke kriminálníkům: Kdo dobrovolně udal, z koho to nevymlátili, byl a je samozřejmě kolaborant. Po osvobození tím pádem kriminálník. Řekl by ch, že než "kriminálníci" udávali zbabělci a sráči. S myšlenkou: "Co kdyby..."

drak řekl(a)...

Ta doba tenkrát byla krutá a nelítostná. Mnohé její dozvuky a následky jsme nepřekonali dodnes.

Když se zamýšlím nad těmi událostmi, souvislostmi a lidmi, tak můj obdiv a moje úcta patří těm, kteří se okupantům postavili se zbraní v ruce. Těm, kteří tak činili jako výsadkáři a dobrovolně se hlásili k výsadkům na okupovaná území, ačkoliv věděli, že pravděpodobnost návratu je mizivá, zatímco je mnohem víc pravděpodobné, že buď zemřou v boji, nebo že si budou muset vpálit kulku do hlavy a to v tom lepším případě, v tom horším reálně hrozilo, že se dostanou do rukou gestapákům, kteří z nich zkusí vydolovat co ví bez ohledu na cokoliv, to by asi nikdo normální a soudný zažít nechtěl. Před těmito lidmi se skláním především. Asi bych dokázal to, co mnozí jiní, kteří například působili na britské půdě jako členové stíhacích či bombardovací perutě, nebo se byli u Tobrůku. Nevím ale, zda bych našel dost rozhodnosti, odhodlání a odvahy, abych se účastnil výsadku do okupovaného území, spíš ne. O to víc si vážím těch, kteří to dokázali a vědouc, co se může stát, nedbali a šli dělat to, co bylo třeba.

Docela by mi zajímalo, zda by došli k těm samým rozhodnutím, která učinili v té době, kdyby mohli nahlédnout do dnešní doby a uvidět dnešní podobu státu, za který bojovali. Myslím, že ano, a to i přesto, že dnešní realita mnoho nadšení nebudí, ale přesto, že to dnes není valné, tak to, co by tu nastalo kdyby Hitler nebyl zastaven, by asi bylo peklem na zemi a dnešní nevalný a rozkládající se stát, je proti tomu rájem na zemi, protože my,tak jak tu jsem, my bychom tu určitě nebyli, ani tady, ani kdekoliv jinde.

Díky tomu, jak mnozí současní západoevropští politici podceňují, zanedbávají a neřeší adekvátně problémy s některými menšinami, u kterých hrozí, že z nich za chvíli bude většina, která se přinejmenším pokusí způsobit, že civilisace jak jí známe, přestane existovat, nelze vyloučit, že v dohledné době počítané maximálně tak v desítkách let ode dneška, opět nastane okamžik, kdy mnozí z nás, našich dětí a vnuků, budou stát před podobnými rozhodnutími, jako kdysi naši stateční předci, kteří odcházeli bojovat do Británie a zase bude třeba nastavovat krk a prolévat krev, protože ona banda demokraticky volených tupounů a ignorantů , která vládla dříve, vládne dnes a bude vládnout ještě nějakou dobu v budoucnu, nebyla, není a pravděpodobně ani nebude schopna včas zastavit ty hrozby, u kterých už dnes nelze přehlédnout, že nás chtějí převálcovat a sežrat. Jenže zatímco dnes bychom to zvládli s menšími obtížemi, tak za několik desítek let už to ani nemusí dopadnout v náš prospěch. Ty paralely mezi britským a francouzským appeasementem před 2. světovou válkou, kdy jeden spojenec za druhým byl bez jediného výstřelu necháván napospas Hitlerovi a mezi dnešní unijní podporou Palestinců a mediálním napadáním Izraele a předposraným ustupováním agresivnímu islámu na evropské půdě, tyto historické paralely prostě přehlédnout nejde.

Nepochybuji o tom, že začne-li se v jednotlivých evropských zemích objevovat někdo s podobným programem a hlavně někdo podobně přitažlivý, jako Geert Wilders, nepochybuji o tom, že podporu v řádech desítek procent mít bude. Za stávajícího stavu věcí si myslím, že je to jen otázkou ani ne 10 let a to je ještě ta lepší varianta.

Kopretina řekl(a)...

Tak jsem se každé pondělí (včera byl poslední díl), dívala na "ztracené filmy II. světové války", no něco příšerného, Japonci raději skákali ze skály, než aby se vzdali.
No a včera byla taková "hnědá tečka". Osvobozování koncentračních táborů, opět příšerné, něco tak hrozného, aby člověk pohledal. Jeden chlapec ne a ne mluvit, jak by mohl, když mu nějaký nacistický lékař prořezal hrtan. Dwight Eisenhower si poznamenal: "Nikdy jsem nebyl sto popsat své pocity...když jsem měl před očima tak nepopiratelný doklad nelidskosti nacistů"...Nebo před byly pořízeny unikátní záběry při osvobození Okinavy, ti chudáci Okinavané byli rovněž vyhublí, jak chudáci z koncentračních táborů, někteří z nich měli lepru či jiné kožní choroby, trávicí problémy.

Jakub S. řekl(a)...

Prostě: zase naprostý souhlas s Drakem.
Ano, Hani - na náhlé zážitky, na něž dosud jednotlivec ani celé jeho společenství nebyl(o) dosud nijak ničím připraven(o), nemáme dosud k dispozici slovní ani jiný instrumentář, chybí pro ně patřičná přihrádka v mozku. Proto je extrémně důležité vše prostě nahrát, nasnímat, nafilmovat - a pak v budoucnu k nim dodávat své zážitky, zkušenosti, komentáře, hodnocení... a závěry.
Díky, šamane.

Kopretina řekl(a)...

Ano, kdo neuvidí, neuvěří. Jedině autentické filmy dokáží podstatu zločinu. A chudák, co mohl mluvit, řekl jednomu americkému vojákovi, pojďte ke krematoriu a ukázal mu stínítka z lidské kůže, lidské nehty a tak a také ho prosil, "Prosím Vás, nezapomeňte na to". A voják skutečně nezapomněl, v dokumentu vypovídal voják, který se účastnil osvobozování koncentračních táborů. O tom, jak to probíhalo v Dachau, jsem psala, vojáci, když viděli odhalená zvěrstva, na místě zastřelili všechny strážné SS, bylo jich asi 350, prohlásili "Tady nebudeme brát žádné zajatce". Bohužel, to jsem také psala, po čase zděšení z nacistických válečných zločinů pominulo, mnoho nacistických lékařů, strážců vyhlazovacích táborů bylo propuštěno.

stk řekl(a)...

Kopretinko,
ano, bylo to strašné. Táta mi o KL vyprávěl - málo a nerad. A stačilo mi to na zbytek života. Jemu taky.

Ale uvědomte si, že to nebyly jediné zločiny proti lidskosti, které se staly za doby Vašeho (i mého) života. Vzpomeňte na sovětské gulagy, na režim Pol-Pota v Kambodži, co se děje v Africe, co si vzájemně prováděli muslimové, Chorvati a Srbové v bývalé Jugoslávii, občanská válka, která běží v Sýrii, běžela a jewště nedoběhla v Alžíru a brzy začne v Egyptě. Nebo válka mezi protestanty a katolíky v Irsku - abych pořád nenarážel na muslimy. Ta je teď v klidu, ale bojím se, že zase vypukne. Takže nejen nacisté, komunisté, muslimové...

Takže bych použil jedné hlášky ze starého českého filmu "Penzion pro svobodné pány": "Andělo, nepočítej!"

stk řekl(a)...

A přečtěte si Neffův úvodník na Psu. Ten je tyaky "o tom".

drak řekl(a)...

Na ty filmy z války se také dívám. Nechci už to, co se dělo někomu vyčítat, nebo mít za zlé, stejně už skoro nikdo, kdo v té době žil nežije. Na druhou stranu jsem přesvědčen, že by se na ty události nemělo zapomenout, protože ovlivňují naše životy až dodnes a protože nechci nic takového zažít na vlastní kůži, bylo by dobré se z toho poučit a novodobé variantě něčeho takového se pokud možno vyhnout. Obávám se ale, že většina lidí na planetě je nepoučená a nepoučitelná zároveň.

Ohnisek konfliktů, nebo aspoň trvalého napětí, je dnes po světě mnoho. Návrhů na jejich řešení, které by měly nějaký smysl a mohly zajistit jejich když ne trvalé, tak aspoň dlouhodobě stabilní vyřešení, tak těch je pomálu. Řečičky o mírovém soužití, či držení vojsk v kritických oblastech většinou nikam nevedou.

A i zde jsou rovní a "rovnější". Úplně "nejrovnější" jsou zdá se že Albánci se 2 státy a militantní islamisté, proti kterým si kdekoliv na světě kromě Číny, Indie, Izraele a Ruska ano, a občas trošičku Pákistánu, nikdo netroufne ani otevřít papuli, natož pak něco podniknout.

Anonymní řekl(a)...

Vážení, a teď si srovnejme ty popsané hrůzy, kterých se nám dostalo od Němců - nejen nám, jiným národům mnohem horších - s "hrůzami", kterých se nám dostalo od Rusů. Tak totiž čteme mnohokrát od mnohých, co srovnávají a líčí (těm co to nezažili), ty "hrůzy" sovětské okupace nebo komunismu u nás vůbec s německými zvěrstvy.
A smutné je, že se takovéto výlevy často objevují na Psu, a nikdo z přítomných toho "znalce" nezakřikne. Že by majitel Psa to semtam uvedl na pravou míru? Ten přece také tolik úpěl za našeho komunismu.

Kopretina řekl(a)...

Ano, STK gulagy byly stejně hnusné jako nacistické koncentrační tábory, leč nikdo z těchto gulagů nepořídil autentické filmy, nikdo nenafilmoval hromady mrtvol, jako spojenečtí vojáci při osvobozování KL, takže si to neumíme představit. Nacisté vyhladili miliony lidí, uviděli jsme filmy, uvěřili jsme, v gulazích rovnž bylo vyvražděno miliony lidí, leč neviděli jsme filmy z těchto táborů, pochopitelně, žádný kameraman neměl možnost gulagy navštívit a nafilmovat nelidskost bolševického režimu. Jak píši, kdo neuvidí, neuvěří...

stk řekl(a)...

Prostě jsou lidi, kteří srovnávají nesrovnatelné.
Nicméně tady jsem měl na mysli skutečná, příšerná zvěrstva, která se v CCCP páchala. Nikoliv tedy light verzi, kterou náš národ (jeho valná většina) zakusil jak za Hitlera, tak za socialismu. To nejsou vhodné příklady. I u nás přece byla padesátá léta, Jáchymov, PTP a jiné chuťovky. Takže stačí konstatovat, že nikdo není bez viny. Utrpení není stejně veliké. Ale možná bude lepší se ani nepokoušet sestavit nějakou stupnici utrpení. Jednak se asi nedohodneme, jednak je to pitomost.

A poznámka nakonec: doufám, že si pro mě přijde zubatá dřív, než se nad Ocelovým srdcem republiky rozlehne hlas z minaretu. Protože islám je primitivní a nenávistná nauka a takvé měly mezi "prostým lidem" (čti mezi populací hlouběji pod průměrem IQ) vždy úspěch. Třeba zmiňovaný komunismus.

Takže tak, jak psal výše Drak: Mnozí jsou prostě nepouučitelní! O ta příslovečná "kamna" se musí spálit nejméně co dvě, tři generace.

Harpyje řekl(a)...

Ano, vážený STK, "islamizace" Evropy je zrovna tak nevyhnutelná a iminentní, jako je pravdou, že proti militantním islamistům si nikdo kromě Číny, Indie, Izraele a Ruska ano, a občas trošičku Pákistánu, netroufne ani otevřít papuli, nebo že v Alžírsku občanská válka ještě "nedoběhla". Já se vůbec nedivím, že si Vy znalci tak dobře rozumíte.

informace řekl(a)...

Kopretino,
o sovětských koncentračních táborech a represi existuje bohatá literatura, psali o nich Solženicyn, Šalamov, Grossman a další.
Kromě toho byla vydána řada svazků dokumentů a fotografií péčí mezinárodní organizace Memorial, kde vedle ruských historiků pracují historici i jiných národů. Byla založena v r. 1989. Na italském webu jsou i stránky italské sekce, kde najdete šedesátistránkovou bibliografii o sovětském teroru.
http://www.memorialitalia.it/gulag-italia/ (storia del guglag). S Memorialem spolupracuje Fondazione Feltrinelli di Milano.
Hodně materiálu o práci historiků najdete na Novaja gazeta http://www.novayagazeta.ru/, když si do okénka search zadáte гулаг мемориал.
Tam se také dozvíte, že 26.1.2011 Vrchní soud prakticky pozastavil možnost dalšího pátrání v archivech, protože to prý narušuje právo na "privacy" rodin "репрессированных".
Jaká to ohleduplnost!

Kopretina řekl(a)...

Víte Harpyje, v některých evropských městech začínají mít muslimové početní převahu a již chtějí prosazovat šariu. Někdy muslimové provedou protižidovské útoky, vždyť levicový starosta v Malmö omlouval muslimské útoky "neukázněností" žen, protižidovské útoky muslimů jako "legitimní odpor proti izraelské okupaci" nebo "odpor proti válečným zločinům v Gaze". Skutečně STK má pravdu v tom, mnoho levicových politiků proti muslimským excesům ani nepípne. Ale v čem se STK mýlí je postoj Ruska. Rusko také fandí muslimům, v OSN hlasuje jednotně s muslimskými zeměmi, podporuje Palestince. Když pravicový politik Geert Wilders, Ayaan Hirsi Ali a další kritizují islám, tak je proti nim uspořádám mediální hon. V Íránu popálená dívčina řekla, že nejhorší v životě, co ji potkalo je islám. To se nedá bagatelizovat nebo zjednodušovat, "ale to nejsou přece všichni". Pokud mlčící většina se proti zločinům těchto fanatiků nepostaví, neřekne, "ale to není islám, to je islamismus", tak to naprosto není směrodatné, jako kdyby neexistovali, pokud se slušní nepostaví, jako kdyby neexistovali. Vždyť Abbás, palestinský prezident, tzv. "umírněný", klade věnce na hroby palestinských teroristů, pojmenovává ulice po palestinských teroristech...

informace řekl(a)...

Nad vchodem těchto výchovných zařízení se pak skvěl nápis: Trud v SSSR delo česti, delo slavy, delo doblesti i gerojstva.
http://www.ilgiornale.it/commenti/lolocausto_sovietico_60_milioni_morti/11-04-2007/articolo-id=170303-page=0-comments=1
Nepřipomíná to německé Arbeit macht Frei?

Kopretina řekl(a)...

Ano, informace, je to hnusné, a že Rusové zamezují pátrání v archovech, tomu se nedivím. Ano, připomíná mi to Arbeit macht Frei, (práce osvobozuje) a na našich českých lágrech byly nadpisy "Prací k svobodě". Bolševici nebyli příliš vynalézaví. Nacisti povraždili 12 milionů lidí, (polovinu z obětí tvořili Židé), bolševici 60 milionů lidí. Jediný rozdíl byl, že bolševici nezřizovali plynové komory, chtěli sedřít člověka z kůže efektivněji, aby mohl co nejvíce pracovat.

Harpyje řekl(a)...

Ano, v Istanbulu mají muslimové početní převahu. A protože Mahmood Abbas klade věnce na hroby palestinských teroristů, nestojí násilné a brzké islamizaci evropského kontinentu nic v cestě. To ke způsobu Vaší argumentace.

STK netvrdil nic o levicových politicích, byl do drak, který doslova napsal, že že proti militantním islamistům si nikdo kromě Číny, Indie, Izraele a Ruska ano, a občas trošičku Pákistánu, netroufne ani otevřít papuli, natož pak něco podniknout, což je evidentní nesmysl a lež. Zatímco Rusáci, jimž už tradičně na vlastních obětech nesejde (Beslan, divadlo Dubrowka), podporují snad ty nejodpudivější muslimské režimy, "levičák" Obama nechává likvidovat teroristické špičky efektivním a velmi sofistikovaným způsobem. Ruská zahraniční politika v muslimské části světa se od dob Nasserových vyznačuje kontinuitou.
Na rozdíl od Hirsi Ali, která je obětí obětí barbarských zvyklostí, které ale nemají s islámem nic společného, ví o čem hovoří když pranýřuje islám, je Wilders jen ubohý pravicový populista, který vyzývá k denunciaci středo- a východoevropských přistěhovalců na svých webových stránkách.

A co řekla popálená dívka v Iránu je pro tzv. "islamizaci Evropy" naprosto nepodstatné.

Kopretina řekl(a)...

Jenomže Ayaan Hirsi Ali vypověděla, že její nevlastní sestra, praktikující muslimka, když jí ukazovala fotografie z koncentračních táborů, tak hystericky řvala, že je vše podvržené, že si to Židé vymysleli, že je všechno lež, aby si Židé vymohli Izrael. A takovéto postoje jsou u muslimů v Evropě rozšířené. Vraždy ze cti se dějí i v muslimských rodinách žijící v Evropě. Početní převahu mají muslimové v některých oblastí Maiseille, Londýna a dalších městech, ano, byl to Drak, Drak se mýlí v otázce Ruska a jeho vztahu k teroristům...

Harpyje řekl(a)...

A jaká je, prosím, souvislost s řevem sestry Ayaan Hirsi Ali s údajnou islamizací Evropy? Jste, Kopretino, schopná odpovědět na tak jednoduchou otázku?
Že v Evropě existují muslimská ghetta, snad nikdo nepopírá. V našem městě existuje rovněž něco podobného. Když se sociálně slabí koncentrují v určitých čtvrtích, tak to má být důkazem "islamizace Evropy"?
A ti schopní, vyučení, nebo vystudovaní, buďto tuto zem opouštějí, protože mohou udělat lepší kariéru v zemi svých předků, anebo zde podnikají, a zaměstnávají domorodce. Tomu se, Kopretino, říká SŘLI, tak funguje kapitalismus.

Kopretina řekl(a)...

No nic, změním téma, našla jsem článek o velikém hrdinství
Nadav Ben Yehuda – izraelský hrdina, Mladý Izraelec nedošel 300 metrů na vrchol Everestu, aby zachránil tureckého horolezce.
http://www.delet.sk/spravy-a-politika/sport/nadav-ben-yehuda-izraelsky-hrdina
Statečný chlapík, vzdá se úspěchu, aby zachránil tureckého bližního, představitele země, jehož vedoucí představitel, takříkajíc Izrael zrovna nemiluje...

stk řekl(a)...

Kopreinko,
Vaše argumentace je opravdu někdy dost zvláštní - ale to nevadí, tady se to stává dost často. Když s Vámi nebude někdo souhlasit, nebude argumentovat ale naznačí Vám, že jste "úplně blbá" i když to řekne jinými slovy. "Sofistikovaně"!
Nápadně mi to připomíná články v čs. novinách před čtvrt stoletím. Jejich vůdčí myšlenka byla - kdo nejde s námi, musí být úplný blbec, že jde proti nám, proti vedoucí straně!
No a i když se smysl argumentace se od těch dob diametrálně změnil, tohle pohrdání tím, kdo nesouhlasí s autorem nějakého tvrzení je stále stejné. Takže nejlépe je mlčet a myslet si svoje. To ovšem "oni" mají rádi. Moc rádi.
Cílí se pak jedinými majiteli "nezpochybnitelných pravd"!

A.S. Pergill řekl(a)...

Harpyje,
islamisté se například domáhají zavedení "šaríje" a levičáci jim jdou na ruku. V řadě měst se nemůže žena projít normálně oblečená, aby nebyla (za naprosté nečinnosti policie) napadána, že není oblečená jako štětky, co chodí do mešit. V Brněnské mešitě muslimové vyzývali k vyvraždění Židů a policie i prokuratura nedělají lautr nic. (Zato když se normální člověk na veřejnosti za uchem, tak na něho sionfašistická sběř pořádá hon.)
Jedna pozitivní zpráva přece je: Norové ve stále větším procentu (aktuálně něco přes 50) odmítají imigraci, zejména islámskou (takže Breivik měl v podstatě pravdu a byl v zásadě úspěšný).

Kopretina řekl(a)...

Pergille, celkem souhlasím, napsal jste to dobře, ovšem až na toho Breivika, ABB byl montsrum a nedávala bych mu žádné zásluhy), myslím si, že je to tím, že s některými muslimy jsou problémy a že si to někteří Evropané začínají uvědomovat. ABB naopak věci nepomohl, lidé si totiž řeknou, podívejte kdo je proti multikulti, politické korektnosti "Sionfašistická ultrapravicová hovada". ABB je mnohými nacibolševiky líčen jako "sionfašista" a za dalším takovým strašným vražděním se problémy nesmějí řešit. Argumentovat se má pomocí faktů, argumentů ne pistolemi, noži a bombami...

Jakub S. řekl(a)...

Co vám vypadlo v té závorce, prosím, asp?

Harpyje řekl(a)...

Sionfašistická ultrapravicová hovada, sionfašistická sběř, nacibolševici, ...

Hllavně že Aspergill velmi kvalitně argumentuje. Nevadí, že je nácek, důležité je, že "nefandí" muslimům. Zřejmě čerpáte oba ze stejných zdrojů, i to odříkávání je podobné.

"Zato když se normální člověk POŠKRÁBE na veřejnosti za uchem, tak na něho sionfašistická sběř pořádá hon." Vy byste rád veřejně hajloval, že Vás to tak mrzí, Aspergille?

A.S. Pergill řekl(a)...

Jakube,
pokud myslíte číslo 50, tak odkazuje na jednotku procenta uvedenou před závorkou. Jinak nevím.

A.S. Pergill řekl(a)...

Kopretino,
jako křesťance by vám neměla být cizí myšlenka, že Bůh může i monstrum učinit svým nástrojem.

A.S. Pergill řekl(a)...

Harpyje,
vadí mi situace, kdy z toho "hajlování" může být obviněn prakticky kdokoli, v podstatě jako v dobách dřívějších z "kacířství" nebo "čarodějnictví". Včetně toho, že někteří jedinci z toho všeho mají extrémně výhodný byznys (což ostatně takový Bobling měl taky).
Lidé, kteří tohle prosazují, se snaží naši společnost vrátit někam před osvícenství (minimálně). A není v zásadě divu, že lidem tohoto druhu vyhovuje islamofašismus daleko víc, než demokracie.

hlídka řekl(a)...

Vážení, je třeba kultivovat komentáře,NÁVRH NA ÚPRAVU FÓRA PODLE POSLANCE „ODS“ JARDY Z POLIČKY

Takhle to již nejde!!

EK podotek řekl(a)...

Ano, k tomu ještě asi 20% obyvatel kotlinky je podle škály IQ: tupec, slaboduchý (asi 14 % populace) ,
slabomyslný, debil (asi 5 % populace) hluboce retardovaný, imbeci až idiot (asi 2,5 % populace)

Tato škála nazývá jednotlivá intelektová pásma takto:
• nad 140 - vynikající (asi 1,5% populace)
• 120 - 139 - velmi dobrá (asi 11 % populace)
• 110 - 119 - dobrá (asi 18 % populace)
• 90 - 109 - průměrná (asi 48 % populace)
• 80 - 89 - nízká - tupost, slaboduchost (asi 14 % populace)
• 70-79 - slabomyslnost, debilita (asi 5 % populace)
• pod 69 - hluboká retardace, imbecilita až idiocie (asi 2,5 % populace)

a do práce!čest.

Harpyje řekl(a)...

Každý může být obviněn? To jsem netušila.
Tak to se asi toulají po veřejných prostorech tisíce a tisíce sionfašistických zvědů, kteří z toho všeho mají extrémně výhodný byznys, a nemají nic jiného na práci, než dávat pozor, jestli se někdo škrábe za uchem.
A když takového nešťastníka přistihnou, tak řeknou:"obviňuji Tě z veřejného hajlování, půjdeš před soud, ničemo!"
To abych si dala pozor!

Kopretina řekl(a)...

Harpyje, soudím individuální příspěvky. Pergill je jistě v některých věcech radikální, ale NIKDY neuráží Ad hominem, nikdy nikoho neponižoval, neurážel, nesnižoval jeho důstojnost, diskutuje slušně. Na nikoho nikdy nepořádal hon a neponižuje lidi za názory a postoje. Jistěže, Pergill má některé názory radikální, se kterými rozhodně nesouhlasím, ale Pergillův poslední příspěvek až na ABB je pravdivý. A koho já považuji za nacistu je Landa. Co říkáte výroku "Židé budou zahnáni do moře, uvidíme, jestli se moře rozestoupí", Landovi vadí Stát Izrael jako takový. Já považuji za hrozbu Landu.

s.t.k. řekl(a)...

Hlídko pozor!
Za připomínku k věci Vám uděluji pochvalu před otevřenými dveřmi Hospůdky!
Pohov!
[;>)

Pro ostatní štamgasty: Přečtěte si za "domácí úkol" rozdělení IQ mezi populací kotlinky - (když to "pojednáte" graficky vyjde vám zvonová neboli Gaussova křivka.) Ta čísla, která uvedl EK jsou kupodivu nejen alarmující, ale jsou i mnohé vysvětlující.

A ještě něco: Kromě IQ, (které bývá také zaměřeno na různé směry. třeba prostorovou představivost, kombinační schopnosti atd.) je i další způsob hodnocení osobnosti. Je to schopnost jedince kooperovat s ostatními. Někdy se mu říká emoční inteligence - EQ. Pro život je EQ často důležitější, než IQ sama o sobě.

drak řekl(a)...

Měření intelektu a dalších vlastností a dovedností bych ani nepřeceňoval, ani nepodceňoval. Věda na tomto poli pokračuje v získávání nových poznatků a prohlubování znalostí tempy dříve nevídanými, protože jí to současné zobrazovací metody dovolují. Poznání v této oblasti to prohloubí, ale až se potenciál těchto nových metod vyčerpá, uvidíme, kam nás to posunulo. Skutečnost, že lidský organismus a lidský intelekt jsou velice složité objekty výzkumu, tak ta pořád zůstává ve hře, takže spousta poznatků z dřívější doby musela už být změněna, je měněna zrovna teď a bude měněna i v budoucnu.

Že to s distribucí inteligence v lidské populaci není nikterak slavné, to se prostě v každodenním obyčejném životě prostě nedá přehlédnout, na to nepotřebuji mít k ruce výsledky nákladných studií. Také se nedá přehlédnout, že ten, kdo ve větší míře dokáže ty méně chytré ovlivnit a získat na svou stranu a kdo zároveň dokáže vymyslet organisaci práce pro ně tak, aby jí zvládali aniž by se ten nedostatek inteligence projevil, tak má vyhráno.

STK řekl(a)...

... A kdo dokáže přesvědčit o své pravdě celý národ Draku, stane se nakonec milovaným diktátorem. Hitler, Stalin, Pol-pot a nakonec třeba i ten Castro. Na tom adjektivu "milovaný" si trvám.
To, že se nakonec po jeho smrti ukáže, že nejen že byl diktátor, ale nebyl už velmi dlouho milovaný, není důležité.
Právě ta Gaussova křivka IQ je fakt, který mi zpochybňuje demokracii jako nejspravedlivější organizaci společnosti.
Ale je pravda, že neznám (kromě toho hypotetického "osvíceného diktátora) jiné, reálně použitelné řešení.

drak řekl(a)...

STK:

Mimochodem, možná byste se divil, kolik těch dříve narozených na území bývalého SSSR na toho padoucha Stalina dodnes nedá dopustit. Na území ruské federace mi to až tolik nepřekvapuje, do určité míry se to dá očekávat, přeci jen se za něj ze země, kterou nikde nebrali moc vážně, stala velmoc, se kterou se počítá. No ale například na Ukrajině nebo v Moldávii mi to tedy překvapivé připadalo, to se přiznám. No ale asi to souvisí s tou křivkou, není prostě každému stejně dáno.

Z těch co znám z dějin jako diktátory, tak by se snad dali pochopit španělský Franco a chilský Pinochet, ale zcela "čisté" ruce neměl ani jeden z nich.

Jakmile se v nějaké zemi začíná vážně uvažovat o osvícené diktatuře, nebo o vládě tvrdé ruky, cosi s ní není v pořádku. I s tou naší to není úplně v pořádku. Průšvih je, že s tím nikdo nic smysluplného nedělá, a když ano, tak jen symbolicky a v náznacích, takže časem asi bude hůř.

STK řekl(a)...

Nedivím se Draku, máme u nás v Ústavu několik Rusů i Ukrajinců* a ti mají doma jednak rodiče, ale hlavně prarodiče. A většina jejich "bábušek" má v kredenci fotku Stalina - a Putina!
Horší je, že generace dnešmík 40-níků v Rusku se vyjadřuje o Putinovi jako o "caru báťuškovi" a nemyslí to vůbec z legrace.

*/ bylo jich víc, ale nové vedení ústavu už zve jen takové hosty, kteří... Nevím, asi dají všimné. S uměleckou kvalitou to nijak nesouvisí.

Pánové a dámy "z města" i "z kraje" pravidelně chodí na "velké" premiéry, které ovšem tráví v VIP salónku. Po setmění v hledišti se vytratí a před pauzou jsou už zase ve svých ložích. Routu po představení se účastní vždy a vždy bám sdělí, jak silně nám, Národnímu divadlu fandí.
Zvyky věrchušky jsou asi neměnné...

V lóži sedával od začátku do konce představení jenom náš bývalý(!) krajský hejtman Evža Tošenovský. Měl rád divadlo. Inženýr strojař!

s.t.k. řekl(a)...

OPRAVA: Rautu po představení se účastní vždy a vždy nám sdělí, jak silně nám, Národnímu divadlu, fandí.

Jakub S. řekl(a)...

To mi potvrzuje, že sympatie, které jsem pro něj vždy intuitivně choval, byly nejspíš na místě.

drak řekl(a)...

Jakubovi S.

Myslíte pana Tošenovského? Myslím, že je to zřejmé, ale pro jistotu se přeptám.

Jakubovi S. a STK:

Evžen Tošenovský je jeden z mála členů ODS, kterému se zatím podařilo udržet si mé sympatie. Jako o jednom z mála z těch, kteří se pohybují na politické scéně našeho státu, si o něm myslím, že to je ten správný člověk na tom správném místě. Myslím, že by mu ten presidentský úřad slušel i sedl zároveň. Ze všech, kteří o něj usilují, mi tenhle člověk přijde jako nerozumnější volba a proto se také bojím, že se tam nedostane. Obávám se ale, že pan Tošenovský, proti sobě uvnitř té partaje poštvává všechny průměrné a podprůměrné, zejména ty pražské, podobně jako každý jiný, kdo je jen trochu slušný, inteligentní a nezávisle a samostatně myslící tvor. Obávám se, že uvnitř ODS mnohem raději odvolí jako kandidáta neslaného, nemastného a dost ustrašeného Přemysla Sobotku, zatímco Evžena Tošenovského s gustem potopí, tak jako vždy, když o něco jde. Co se šancí týče, obávám se, že miláčkem mas bude Fišer, což sice není ta úplně nejhorší volba ze všech možných, ale také ani zdaleka ta nejlepší. Ta jeho snaha vyhovět všem a zároveň vlastně nikomu, bývá někdy až nesnesitelná, aspoň trocha jeho autentického vlastního názoru, projevená veřejně, by mu určitě neuškodila.

Z té ruské touhy po caru báťuškovi (silné ruce) jde dost strach.

EK navrhl řekl(a)...

Dovoluji si navrhnout nového Českého prezidenta:NÁVRH NA ČESKÉHO PREZIDENTA klikni a čti, je to poučné.
čest v 6.26!!

A.S. Pergill řekl(a)...

To Drak a STK
Ono to souvisí dost s tím, jestli jsou dotyční Ukrajinci a Moldavané etnicky Ukrajinci a Moldavané, nebo Rusové. Čeští Němci měli k Hitlerovi také poněkud jiný vztah (a dodnes mají) než Češi.

drak řekl(a)...

A.S. Pergillovi a STK:

Ano, ta etnicita se na tom jednoznančně promítá. U etnických Rusů mi ta láska ke Stalinovi nepřekvapovala u etnických Ukrajinců a Moldavanů ano, no ale konec konců Norové také měli svého Quislinga, na takové prostě ve větším či menším množství narazíte všude. Konec konců dnes tam mají organisátory mozkových výplachů na ostrově Utoya pro mladé socialisty a ti rozhodně nejsou o nic méně škodliví či ostudní, nežli kdysi ten Quisling.

Na Ukrajině jsem strávil trochu víc času a navštívil víc míst. Obecně se to dá shrnout tak, že její západní část od slovenské hranice až zhruba ke Kyjevu, kterým v tomto ohledu probíhá jakási pomyslná čára, je etnicky víc ukrajinská a kulturně víc evropská. Od Kyjeva na východ je to etnicky i kulturně a politickou orientací víc ruské. Krym a Oděsa jsou specifické a zcela jiné. V Oděse se mi kdysi líbilo nejvíc, tenkrát byla hodně židovská, možná je dodnes, ale značná část těch lidí už dnes asi bude v Izraeli.

V Moldávii je to podobné, ale tam to není od sebe odděleno geograficky, ale spíš etnicky, profesně a rodinnými tradicemi. Možná se mýlím, tamtudy jsem jen profrčel a viděl těch lidí poměrně málo. Nicméně, etnickou Moldavanku, které se stýskalo po Stalinovi jsem opravdu viděl na vlastní oči.

Jakub S. řekl(a)...

Ano. A sedl i slušel, tak.

stk řekl(a)...

Evžen Tošenovký totiž (pokud vím) říká pravdu. Nahlas. A to je pro většinu členů ODS naprosto nepředstavitelný nonsens.
A nejen členů ODS, ale i národa, žijících v Kotlince. Pravda je, zdá se, tak silný lék, že by se měla podávat jen po kapkách a ještě zředěná.

drak řekl(a)...

STK:

Já si například poměrně jasně vzpomínám na jeden jeho mediální vystup z doby, kdy se vykupovaly pozemky kvůli montovně Hyundaie v Nošovicích a Tošenovský byl napaden ministrem Urbanem za ČSSD (ten co tenkrát neměl kváknout slovo v cizím jazyce, možná ani rusky ne), že si nepočíná ani dost rychle ani dost efektivně atd, atp, vystoupení páně Urbanovo znělo asi tak v tom smyslu, že oni tu zachraňují národní ekonomiku pomocí "báječných" kontraktů na zřizování montoven a místní politici, jako Tošenovský, že jim to sabotují. No prostě evidentně zase jednou zneužil svých pár minut před kamerou. Tošenovský tehdy v čase tak asi 3x tak krátkém, srozumitelnou češtinou, pár větami, velmi jednoduše a poměrně věrohodně vysvětlil, že občané vlastnící pozemky nemají žádnou povinnost pozemky je prodávat, navíc za situace, kdy teprve nedávno došlo k uzavření poměrně komplikovaných restitucí, protože jim byly po únoru 1948 vyvlastněny a ještě k tomu navíc, když k těm pozemkům mají silné vazby, protože na nich ty rodiny dřely po několik generací. On že dělá co může a s mnohými těmi rodinami jedná osobně a odmítá na ně vyvíjet jakýkoliv nemístný a neoprávněný nátlak jen proto, že někomu připadá, že výkup pozemků neprobíhá dost rychle.

Pravda je samozřejmě na jedné straně bezvadná věc, ale jen pro někoho a jenom někdy. Většinou je to ale to nejméně žádané a to nejhůř prodejné zboží pod sluncem, v mnoha případech je asi tak stejně oblíbená, jako obtížný hmyz. Myslím, že je tomu tak především proto, že se s její pomocí jen obtížně oblbují lidé a tudíž se s její pomocí rozhodně nedá zbohatnout ani dost rychle ani dost snadno. No kdo by o něco takového vůbec stál?

Jakub S. řekl(a)...

Achchch... Quid est veritas? Věčný smutek všech Pilátů.
Napadá mne slogan, charakterizující na plakátu Salvatoresův film podle G. Verasani(ové) Quo vadis, baby? (Že je to úžasný titulek?): La veritá é una bugia que non é stata ancora svelata = Pravda je lež, která dosud nebyla odhalena.
A taky vám (kromě snad stk) nejspíš neznámý pan Brudziňski: Pravda vždycky vyplave na povrch! (Nejčastěji jako utopenec.)
A jedna z mých vlastních maxim, dovolíte-li: Studená pravda nejvíc rozžhaví.

drak řekl(a)...

Jakubovi S.:

Slogan i citáty "sedí", ať už ty citované, nebo ty Vaše vlastní. Na toho Brudziňského se podívám, podle citátu vypadá zajímavě.