sobota 23. června 2012

ZASLÁNO: Jen několik stručných zpráv o zemětřesení v severní Itálii


Autor: Informace

Dost podrobnou kroniku událostí, počínaje 20. květnem, najdete na italské (Terremoti dell'Emilia del 2012) nebo anglické (Northern Italy earthquakes) Wikipedii. Italská verze je podrobnější.



V postižené oblasti zasáhla okamžitě vládní organizace Civilní ochrany - Protezione civile, která postupně soustředila na místě 5.600 pracovníků z různých oborů. Nyní pečuje o 16.000 osob které ztratily střechu nad hlavou, z nichž 14.500 ubytovala do stanových "vesnic", ostatní do hotelů nebo železničních vagonů. Nyní v oblasti funguje 45 stanových táborů, 64 struktur pod střechou (školy, kasárna, dokonce jeden ústav pro duševně choré). Do oblasti byly vyslány i další složky jako policie, požárníci, vojsko.

Na italské stránce Wikipedie najdete i podrobný seznam škod na budovách a to nejen v oblasti Modeny, ale i jiných městech, kam se silné otřesy rozšířily.

Tím ovšem škody nekončí. Značná část lidí přišla doslovně o všechno. A pak tu jsou nesmírné, mnohomiliardové škody ekonomického řádu. Oblast Emilie je jednou z nejčinnějších v Itálii po stránce výrobní, a to nejen v zemědělství, ale i v průmyslu. Jsou tam závody s exkluzivní výrobou, jako na př. precizní lékařské nástroje. Ty závody dnes stojí a majitelé spolu s dělníky se je snaží uvést znovu do pohybu, aby nepřišli o zakázky, aby je neodstranila z trhu konkurence.

Epizoda s parmazánem je jen jednou z mnohých. Při zemětřesení bylo poškozeno 13 skladišť, kde byly umístěny nejen  již zralé formy sýra ale i formy k uzrávání. Část uzrálých bochníků parmazánu byla zachráněna a je prodávána na trzích. Nezralé formy budou zpracovány na jiný druh sýrů. Jak oznamuje Asociace zemědělců, škody nekončí ani tady. Dobytek trpí nestálými otřesy země zrovna tak jako lidé, nespí a nežere a krávy neprodukují mléko.

Nebudu se tu rozepisovat o případech velké solidarity a ani o častých případech nechutného šakalství. Italské noviny o tom píší málo, mohu říci, že přinášejí hlavně konkrétní zprávy, suché až protokolární, o situaci a nepopouštějí uzdu patetickému líčení katastrofy nebo velkohubé retorice.

Z italské Wikipedie se také dozvíte, že italská vláda rozhodla, že si Itálie se zemětřesením poradí sama a proto nepřijala nabídky pomoci od Francie, Řecka, Maďarska a Švýcarska.

V Itálii se rozvíjí sbírka peněz a jiných druhů pomoci. Seznam středisek, sbírajících fondy: http://www.vita.it/news/view/120801

Pokyny Civilní obrany pro ty, kteří chtějí přispět pro postižené zemětřesením: http://www.reggionline.com/it/2012/06/11/terremoto-donazioni-e-offerte-daiuto-il-vademecum-13768

Rozhodně zemětřesení je další ránou v současné světové finanční krizi. Non ci voleva proprio!

Viz i přímou reportáž italské televize z míst zemětřesení "La terra trema. A un mese dal terremoto"

Zaslala Informace 19. června 2012


9 komentářů:

Jakub S. řekl(a)...

Dík za mrazivý raport!
Ten dopad na domácí zvířata mě ohromil. Jistěže to cítí, vnímají, ochromuje je to... jenže člověka to nenapadne, že.
Non ci voleva proprio - prosím česky, ať si su jistý. Nechci říct svou verzi, abych se případně neznemožnil. Abych si nemusel říct: Vergognati!
Sono un dilettante eternale...

informace řekl(a)...

Šamane,
někdy se člověk musí ozvat, aby na něj nezapoměli. A to i hlasitě.
Díky.

Jakube, non ci voleva proprio je asi "nebylo toho skutečně zapotřebí" a různé varianty (to nám byl čert dlužen).

stk řekl(a)...

Ony ty přírodní katastrofy jsou si dost podobné. Zemětřesení nebo katastrofální povodně...
Lidé přicházejí o majetek, v horším případě i o život. A po odstranění škod se jako hlupáci vracejí zpátky na místa, kde jim voda vzala už po několikáté dům nebo kde se jim utopila babička. Neumí, nedokážou se přestěhovat jinam. To je takový divný opičí reflex - má to hodně společného s jevem zvaným "pracka v láhvi".
A dále na katastrofu navazující solidarita - a nezbytný hyenismus. Cynismus státních orgánů. Ono je to pořád zběsile stejné. Zemětřesení, tsunami, povodně, erupce vulkánu, hurikán...
A možná je to tak dobře. Není na světě zcela bezpečného místa. A volného místa, vhodného pro žití už taky není mnoho.

P.S.: Video už RAI nechalo zablokovat. Proč?

informace řekl(a)...

STK,
video se mi pořád otevírá. Musíte počkat asi 30 vteřin, než se dostane vyhledávač na tu stránku s reportáží a pak dalších třicet, než přejdou reklamy. Jinak funguje.

Jakub S. řekl(a)...

Jo: Todle skutečně nemuselo bejt! Todle (nám) fakt eště scházelo!
Vidíte, zoufalá trapná chyba. O m i t o v a l jsem podobu s -ci a pořád se mi mlelo v hlavě: volere = chtít. Přitom ci vuol(e) - je zapotřebí. Ach jo. Přitom jsem ten smysl tušil, ale to nestačilo.
Ale nic, románskýma jazykama se neživím, to je v pohodě (říkají mladí, nemám to srdečně rád). To je jenom něco jako přifařená radost - vedlejšák (a tohle teprv nemám rád - echt pražské slovo).
Ty návraty - jistěže stk stejně jako mě napadla ta ves, co je skoro přesně mezi jeho a mým městem, a po té hrůze 97 měla celá jít jinam. Nešla.

informace řekl(a)...

Otevřela se Vám ta stránka, STK?
Jestli ne, jděte na to jinak. Nejdřív na link
http://www.rai.tv/dl/replaytv/replaytv.html#

Pak na stránce pořadů, klikněte nalevo na Rai 2, pak nahoře na datum 19 giugno,
pak sestupte po pořadech, co se zobrazí, na 14,45 - In diretta dai luoghi del terremoto in Emilia

Takhle se stránka otevře hned.

Ek doporučuje nákup řekl(a)...

KLIKNI ZDE AKOUPÍŠ ZAKÁZANÉ ŽÁROVKY

doporučuji nákup, Sláva EU !!

stk řekl(a)...

Takže se nato nepodívám. Nedostupné. RAI to zakazují práva (nebo něco podobného) - je to anglicky a nechce se mi to hledat ve slovníku.
Asi to nelze spustit z ciziny mimo Italsko.

informace řekl(a)...

Podívejte se tedy, STK,
na fotky SKY 24

http://tg24.sky.it/tg24/album/sisma_emilia_teremoto.html?pagina=1

nebo na jejich videa ze zpráv.
http://video.sky.it/news/cronaca/sisma_in_emilia/p1267.pls

To by se Vám mělo otevřít.