neděle 22. července 2012

ČESKÉ TEXTÁRNY 2002: Dovolená ve Varné Vodě

Pondělí 22. července
Děti si užívají se svým turistickým oddílem  prázdnin u moře, my se ženou jsme vyrazili na dovolenou ve dvou. Letos jsme se rozhodli šetřit přírodu a jeli jsme vlakem. Žena se obávala, že se ušpiníme, ale vlak byl absolutně čistý. A také absolutně prázdný. Neměl ho kdo ušpinit.



Úterý 23. července
Tentokrát jsme si připlatili a usídlili jsme se v penzionu Varná Voda. Je tu pěkně, jenom obcí se táhne podivný zápach.

Středa 24. července
V našem varnovodském apartmánu máme i vlastní koupelnu! Jenom škoda, že u sprchy není závěs, na podlaze je místo dlaždiček koberec a dveře nemají práh. Takže voda při sprchování prosakuje až do pokoje. Což by tak nevadilo, kdyby tolik nesmrděla.

Čtvrtek 25. července
Snídáme rohlíky s máslem a marmeládou. To jsem netušil – v nabídce inzerovali "kontinentální snídani". Ale nevadí mi to. Jenom kdyby ten čaj tolik nesmrděl. Poprosil jsem raději o "bavorskou snídani": Rohlík s máslem a marmeládou. A místo čaje pivo.

Pátek 26. července
Z Varné Vody odjíždíme předčasně - ten puch v obci a smradlavý čaj i polévku už nelze vydržet! Při placení se nás ptala recepční: "Sprchovali jste se? A všimli jste si něčeho?"
Chtěl jsem říci, že jsem si všiml chybějícího závěsu ve sprchovém koutě a močůvky ve vodě, ale žena mě včas kopla a optala se sama: "Čeho?"
Recepční se celá rozzářila: "No přece - máme u nás léčivou vodu! Železitou."

Sobota 27. července
Z dovolené jsme se vraceli zase vlakem. Trvalo několik hodin, než přijel. Na varnovodském nádraží není výpravčí, jenom tu visí jízdní řád s podivnými značkami. Zeptali jsme se tedy průvodčí vlaku, který jel TAM, kdy pojede ZPÁTKY.
Ta pravila: "My to nejsme."
Podivili jsme se, že nezná jízdní řád. "O prázdninách tady nejezdí vlaky podle jízdního řádu."
Poprosili jsme, jestli by nám nemohla vysvětlit tajuplné značky na místním jízdním řádu. "Jsou divný, viďte? Já jim taky nerozumím."
*************************************

ČESKÉ TEXTÁRNY, a.s., – velká zavedená česká firma, těžící z dřívějšího postavení na trhu, kde měla prakticky monopol na produkci různých užitečných textů. Současně v ní probíhá přestavba, zeštíhlování, hledání nové filozofie, liberalizace a doprivatizace.
MOBY DICK – nikoli velryba z Melvillova románu, pouze zaměstnanec v textárně, vystavený mobbingu a bossingu, který si vede zápisky, aby se nezbláznil.
(Informace o vztazích na pracovišti, zkratkách a dalších reáliích firmy viz zde)

Předcházející týdny hledejte pod štítkem Moby Dick
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Knížku "MOBY DICK: Deníček," v níž jsou sebrány denní poznámky z Českých Textáren od dubna 2000 do dubna 2003 lze za 199,- Kč + poštovné objednat u nakladatele na konvoj@konvoj.cz
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz.
Předem dík! >>:)) Moby Dick

1 komentář:

Jakub S. řekl(a)...

Robert Bloch: Vlak do pekla. Stejnojmenný nejklasičtější sborník (1983).
Film Vlak do pekel je něco jiného - horor. Nemám zájem.