neděle 29. července 2012

ČESKÉ TEXTÁRNY 2002: Jaká je dnešní Evropa


Pondělí 29. července
Další týden dovolené trávíme v poklidu domova. Na oběd jsme si zašli do restaurace. Číšník  nám k pití nabídl "džuskolutonik". V mládí jsme tomu říkali "socialistická trojkombinace", jak to pojmenovat dnes?



Úterý 30. července
Žena šla v poledne koupit chleba do prodejny pečiva. Už neměli. Prý – to víte, prázdniny. Žena se rozhořčila: "To se nestydíte?" Odvětili: "Proč?" Pekárna má prý nového majitele. Za neprodané zboží strhává prodavačům prémie. Takže mají každý den vyprodáno. Už brzo.

Středa 31. července
Šel jsem koupit mléko do naší sámošky, tedy supermarketu. Platil jsem pětistovkou. "Menší nemáte?" optala se nevrle pokladní. "Bohužel ne," omlouval jsem se. "Takhle by to nešlo, s tak velkejma penězma nemůžete chodit pro tak malej nákup, to se nesmí opakovat", pokárala mě. Připadal jsem si jak za mlada! No ale – drobné mi přece jen vrátila.

Čtvrtek 1. srpna
U nás na sídlišti včera slavnostně otvírali nové kadeřnictví a holičství. Proto byl v noci ten ohňostroj! Dnes dopoledne jsem se šel nechat ostříhat. Brodil jsem se propagačními letáky až k zavřeným dveřím. Přes prázdniny mají otevřeno od 13 hodin. A pány stříhají až od září! Nakonec mě ostříhala žena. Jako v minulém století...

Pátek 2. srpna
Máme se ženou výročí. Šel jsem do nově rekonstruované cukrárny na sídlišti koupit dort. Bohužel neměli. Pravil jsem: "To je škoda." Prodavačka na mě vyštěkla: "Měl jste si ho objednat!" Jemináčku, co se to během poslední doby stalo? Že by se navracel socialismus???

Sobota 3. srpna
Z listárny Moby Dicka

Chtěli jsme synkovi koupit boty na jeho velké tlapky. V naší sídlištní prodejně velká čísla nemají. Ne, že by je vyprodali – oni je nedostávají, ale ani si je nesmějí objednat. Německá firma, která prodejnu vlastní, zasílá všechno potřebné zboží zcela sama. Ve Frankfurtu nejlépe vědí, jaké boty náš kluk potřebuje. Zákazníků se neptají. Moby, to se netýká jen Česka. Taková je celá dnešní Evropa. Socialistická.

Zaslala čtenářka I. K.
*************************************
MOBY DICK – nikoli velryba z Melvillova románu, pouze zaměstnanec v textárně, vystavený mobbingu a bossingu, který si vede zápisky, aby se nezbláznil.
(Informace o vztazích na pracovišti, zkratkách a dalších reáliích firmy viz zde)

Předcházející týdny hledejte pod štítkem Moby Dick
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Knížku "MOBY DICK: Deníček," v níž jsou sebrány denní poznámky z Českých Textáren od dubna 2000 do dubna 2003 lze za 199,- Kč + poštovné objednat u nakladatele na konvoj@konvoj.cz
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz.
Předem dík! >>:)) Moby Dick

126 komentářů:

informace řekl(a)...

Dnešní Evropa socialistická? Ale kdepák! Přečtěte si na Psu osvěcující článek nějakého pana Párala. Evropa, tedy líná zadlužená Evropa, útočí na ubohé Němce, co "po desetiletí ohýbali záda pod tíhou viny za dvě světové války a sypaly do pokladny EU své vydřené marky, kterými se financovaly investice italských mafiánů z jihu či sladký život francouzských venkovanů mezi luxusními sýrárnami a neodolatelnými vinnými sklepy", aby zaplatili její dluhy. Chudáci, po desetiletí se cpali jen buřty a kyselým zelém, a teď mají platit za večeře s langustami, luxusními francouzskými sýry a bílým vínem? Jak by k tomu přišli, to je nespravedlnost do nebe volající!
Že těm chudákům byly prominuty z valné části válečné reparace, že do nich USA nacpaly spustu peněz, aby se rychle pozvedli z trosek, které si nadělali sami a byl z nich prosperující stát (v kontextu studené války to mělo velmi významnou roli - slyšeli jste někdy, že by utíkal někdo do NDR?) na to pan Páral, zřejmě stoupenec a obhájce pozic německé Buby jaksi zapomíná.
A pročpak se německá vláda snaží za každou cenu euro zachránit? Když Buba má už vypracované dokumenty bilaterálních smluv, pro případ, že euro praskne?
Uniká, našemu obhájci zájmů Bundesbank, že německá strana není jednotná, pokud jde o řešení krize. Uniká mu také, že do jednání mezi všemi evropskými partnery zasahují USA - Obama posílá do Evropy svého ministra financí Tima Geithnera, aby změkčil pozice německých finančních kruhů.
To jen proto, aby dostal ten "pracovitý, dobře organizovaný národ s hluboce zažitými demokratickými tradicemi" rychleji do pasti?
Občas by neškodilo přečíst si taky něco jiného než bulletin německé státní banky.

informace řekl(a)...

No vidíte,
říká vám to i vlkodlak, do Modellie s vámi západoazijskými Čecháčky, předělat všechny na jeden mustr. Všecho podle německých norem.
K večeři jen půl talíře polívčičky ze zmražené kostky a do hajan už v sedm večer.
Kloni jedni nepovedení! A pokuste se protestovat! Ani půl talíře polívčičky nedostanete!
Velké demokratické Německo náš vzor!

informace řekl(a)...

Pro Němce je eurozona jen něco jako filiálka, říká bez obalu předseda euroskupiny J.P.Juncker v pohovoru se Sd.Zeitung. Na webu najdete výtažky, celý pohovor prý vyjde zítra. Je nepřípustné, aby se kolem eura měla rozehrávat německá vnitřní politika se svými konflikty.
Měl spíš méně diplomatičtěji říct, že Německo se chová k ostatním státům Evropy jako ke služce.
http://www.ilsole24ore.com/art/notizie/2012-07-29/juncker-durissimo-germania-tratta-202012.shtml?uuid=Ab2yM7FG

informace řekl(a)...

Němci už ty své budoucí evropské filiálky-kolonie začínají řídit. Pryč Juncker z vedení euroskupiny, protože kritizoval německou politiku, pryč Draghi z ECB, protože na tu funkci není vhodný. To je mínění bavorského ministerského předsedy Seehofera. (přečtěte si
http://www.focus.de/politik/deutschland/tid-26713/juncker-von-csu-scharf-kritisiert-seehofer-legt-dem-euro-gruppen-chef-indirekt-den-ruecktritt-nahe_aid_790025.html
Nikdo nesáhne na 3.400 tun zlatých rezerv Bundesbank, a na 50 miliard valutových rezerv.
Mimochodem, kde nabrali Němci valutové rezervy, je snadné spočítat. Ale ty ve zlatě? Nepocházejí, alespoň část, z první poloviny minulého století?
Prý je mají uloženy ve Fort Knox a v caveaux Bank of England, aby prý jim je Evropani neukradli. (la Repubblica 30.7.12 článek Bundesbank, i falchi anti euro).
Poučte se, hloupí Čecháčkové, to je škola života.

drak řekl(a)...

informaci:

O tom, že Němci nejsou žádní jelimánci, ale pěkně tvrdí a drsní hráči, u kterých mnohdy účel světí prostředky a není pro ně tudíž příliš důležité jak, ale čeho se nakonec dosáhne, tak o tom snad nikdo nepochybuje. Jestliže ano, tak je naivní jelimánek :-) Omlouvá je trochu, že se pohybují v prostředí, kde si nikdo moc nebere servítky a nikdo se ničeho moc neštítí, když jde o dost velké prachy, nebo o dost velký kus trhu, aby to stálo za tu práci, třebas i poněkud špinavou.

informace řekl(a)...

Draku,
zaráží mě, že české noviny uveřejňují bez jakéhokoliv vysvětlujícího úvodu článek českého novináře, který tu šíří stanovisko Bundesbank a ultrakonservativního křídla německé politiky, které je mimochodem i v rozporu s postojem německé vlády. Že Bundesbank, založená po pětačtyřicátém roce Američany a zásobená americkými dolary, aby se vyhnuli nebezpečí nového Weimaru, sedí na penězích jako sup, je známo. Postavila se i proti sjednocení Německa a proti Kohlovi.
Když mi český novinář napíše: "Němci po desetiletí ohýbali záda pod tíhou viny za dvě světové války a sypaly do pokladny EU své vydřené marky, kterými se financovaly investice italských mafiánů z jihu či sladký život francouzských venkovanů mezi luxusními sýrárnami a neodolatelnými vinnými sklepy." tak mi na tom něco skřípe. To nemá ten pán vlastní mínění nebo je jen pobočkou německých ultrakonservativců? O historii růstu německého hospodářství po II světové válce nic neví?
A takových "nekritických" hlasatelů německých postojů je v české žurnalistice víc.

drak řekl(a)...

informaci:

Obávám se, že pravá česká žurnalistika v nějaké větší míře existovala naposledy před 2. sv. válkou. Pak už to byla žurnalistika protektorátní a poté s výjimkou období před rokem 1968, během něj a chvilku po něm zase už jen žurnalistika sovětská. Teď je to zase pro změnu, aby se to nepletlo, žurnalistika (pokud se ten propagandistický maglajz tak důstojně vůbec dá nazvat) z více jak 90% německá a proněmecká. Podívejte se, komu tady patří tištěná média a jak rudozeleně se projevuje třeba veřejnoprávní televize. Já ten čurbes už raději ani nesleduji, jednak nechci zblbnout a druhak mi určitě ani nesvědčí, abych se zbytečně rozčiloval nad něčím, co nedokážu změnit. Tlachům o tom, že vlastník novinářům do ničeho nekecá věřím asi tak stejně, jako pohádkám o Červené Karkulce. Proč by do toho ty prachy vůbec strkal?

informace řekl(a)...

I vlkodlak potvrzuje, že česká média, co jsou ve vlastnictví německého kapitálu, uvádějí zprávy cenzurované. Italský tisk hovoří o konfliktu mezi politikou a finančními institucemi, v první řadě Bundesbank. Je to vidět na chodu evropských burz, líkají jako na houpačce, jeden den jdou nahoru, druhý, po nějaké sprše ze strany ministra financí nebo jiné politické postavy, zas letí dolů.
Krize doléhá i na německé banky. Deutsche Bank, jak píše dnešní Milano Finanza, za poslední čtvrtletí se snížila performance oproti minulému roku o polovinu a tak se rozhodla propustit 1.900 zaměstnanců.
Na druhé straně premiér Monti a prezident Hollande se snaží finanční spekulaci uklidnit prohlášením, že "každý stát eurozony spolu s evropskými institucemi se musí snažít dostát svým povinnostem za účelem dosažení stability a normálního fungování vnitřního evropského trhu."
Jenže dokud Němci nedosáhnou nějaké vnitropolitické dohody,jsou to jen prázdná slova.
O těchto konfliktech a srážkách není v českém tisku ani slova. Jen buď nic neříkající články nebo zcela zavádějící lítostivé "úvahy" o chudácích Němcích, jak se nadřeli a jak odváděli těžce vydělaná eura na podporu italských mafiánů. A teď je jižní lenoši ještě chtějí okrást.
Je to doopravdy ostuda něco podobného napsat.

Vlkodlaci ve dne spějí a vyjou na měsíc jen v noci. Jak pak to, že tenhle je v provozu celých 24 hodin? Taky nějaký klon z budoucí Modellie?

informace řekl(a)...

Doufám, že si Vlkodlak si ty blbinky, kterými tu podle svého úsudku "vtipně" tapetuje stránky blogu,po sobě alespoň přečte. A udělal by lép, kdyby změnil registr, takhle nás už doopravdy NEBAVÍ.
Mám smysl pro humor a satiru, ale tady opravdu nevím, čemu bych se měla smát.

informace řekl(a)...

Monti - Hollande
http://www.agi.it/in-primo-piano/notizie/201207311615-ipp-rt10251-roma_parigi_difendere_eurozona_monti_posta_in_palio_altissimi

Moby Dick řekl(a)...

Drobné upozornění: Tento článeček je právě deset let starý.
Dnes už je to trochu dále. EU začíná být komunisticky totalitní. Zakazuje – absolutně kontraproduktivně –žárovky, olověné pájky, rtuťové teploměry…, za chvíli i jaderné elektrárny.
>>:((

informace řekl(a)...

A ještě dodávám. Dnešní la Repubblica píše, že je německé politické moře značně rozbouřené. Spojenci Merkelové, liberálové FdP a bavorští politici z CSU kancléřku kritizují a hlavně, chtějí podat žalobu německému ústavnímu soudu proti předsedovi euroskupiny Junckerovi a prezidentu ECB Draghimu, protože první kritizoval veřejně německé politiky,činnost druhého je prý neslučitelná s jeho funkcí.
Je to snad nějaký záchvat deliria všemohoucnosti? Německý ústavní soud je snad institucí, která rozhoduje o evropských záležitostech?
Rýsuje se to doopravdy velice slibně.

Harpyje řekl(a)...

Zřejmě Vám ona německým velkokapitálem vlastněná média záměrně neprozradila (cenzura!), že rtuťovým teploměrům a klasickým žárovkám zvoní hrana na celém světě, a ne pouze v komunistickou totalitou prolezlé EU. :-(

StK řekl(a)...

Ano Harpyje,
máte naprostou pravdu. Stádnost a neschopnost vlastního úsudku je vlastností celosvětovou. Odmítání jádra, globální oteplování, vegetariánství, multikulturalismus a snad desítky dalších problémů, které "běžný človíček" vyřeší pro sebe tak, že bude tupě opakovat argumenty, které se dočetl ve svých novinách, na svém oblíbeném webu a hlavně - které říkali v TV.
Už nepotřebuje slyšet jiné argumenty - jenom by mu to v hlavě udělalo zmatek. Nakonec - v TV to přece musí vědět nejlíp, že?
Ano, potvrzuji - tak to opravdu chodí.
===
No a teď zase můžete spustit svoji obvyklou mantru o těch, kteří "myslí přímo hlavou" nebo "čtou mezi řádky". Tohle je ten balast, který mi vadí. Vy totiž nikdy neargumentujete. Jenom do zblbnutí opakujete svá dogmata.

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
A.S. Pergill řekl(a)...

Harpyje,
klasickým žárovkám zcela jistě "zvoní hrana" a odzvoní v momentě, kdy LED žárovky přestanou být pro domácnost megainvesticí, protože jejich nákup do všech svítidel +- odpovídá měsíčnímu příjmu, případně se objeví nějaká ještě lepší technologie. Nicméně i pak ještě zůstane řada míst, kde se jejich nasazení vyplatí, od málo navštěvovaných sklepních prostor až po galerie výtvarného umění.
Pokud se týká rtuťových teploměrů, tak za ty adekvátní náhrada neexistuje, prakticky ani v poměru ceny normální žárovka versus LED svítidlo, a zdravotnictví se s tím vypořádává, pokud je mi známo, tak, že se přestává sledovat teplota pacientů jako diagnosticky cenný ukazatel. Protože teplota naměřená elektronickou náhražkou, s chybou +- 1 - 1,5 stupně, je údaj diagnosticky zcela bezcenný.

informace řekl(a)...

Pokud jde o okrádání seniorů při organizovaných výletech, o kterém píše Vlk starší na Psu, chtěla bych upozornit, že existuje od října r. 2011 direktiva EU (Direttiva Europea 2011/83/Ue), která zavádí jednotná evropská pravidla na ochranu spotřebitelů při prodeji mimo komerční místnosti.
Tyto normy mají být jednotlivými státy uvedeny v platnost do prosince 2013 r.
http://blog.mailup.it/2012/03/la-nuova-direttiva-europea-sui-diritti-dei-consumatori-in-sintesi/

Harpyje řekl(a)...

Prohlásit EU za "komunisticky totalitní", vyhlásit nahrazování žárovek ekonomičtějšími a účinnějšímí zdroji světla a zákaz prodeje produktů obsahujících toxickou rtuť za "kontraproduktivní",
je podle Vás výsledkem zdravého úsudku.
Podle mého názoru jsou takové výroky výsledkem ideologického oslepnutí a ohluchnutí, v důsledku trvalého nošení klapek na odpovídajících smyslových orgánech.
K Vašim moudrům, obsaženým ve Vašem příspěvku pomlučím. Ta mluví sama za sebe.

drak řekl(a)...

informaci:

Politici, mívali na lov dušiček během voleb dvě velikánské korupční zbraně. Jednou z nich býval tisk nekrytých peněz a druhou zadlužování rozpočtu. Tu první jim naštěstí už dávno odebrali a péči o měnu včetně tisku peněz předali odborníkům v národních bankách, na politicích více či méně nezávislých. Tu druhou jim bohužel ještě neodebrali a podle toho, jak to dnes v Evropě vypadá, tak už je dávno na čase, na něco takového pomýšlet a hlavně něco takového konečně realizovat. Bundesbank jakožto orgán pečující o stabilitu měny, teď už společné, má jiné cíle a úkoly, nežli vláda a proto se s ní zákonitě může a také dostává do názorových i jiných střetů. Je smutné, když se argumentace při těchto střetech dostává za hranice slušného, svědčí to o úpadku mravů. Jinak na tom, že Bundesbank a vláda mají odlišné názory nic divného a nenormálního nevidím, naopak je to normální a je to tak v pořádku.

STK:

S tím úsudkem máte bohužel pravdu, ale tak to prostě je a je třeba umět s tím žít a počítat s tím.

A.S.Pergillovi a Moby Dickovi:

Ano, EU se v mnoha ohledech chová totalitně, vzpupně, hloupě a častokrát i kontraproduktivně. Co se svítidel týče, tak náhrada klasických žárovek za něco úspornějšího by byla bývala proběhla sama od sebe působením prachobyčejných tržních principů. Konec konců elektřina v čase nezlevňuje, takže úsporná svítidla by si zprvu pořizovali zámožnější, umořili by náklady na vývoj, pak by to zlevnilo a pořídili by si je postupně i ostatní. Takhle se jen ouředně dopomohlo prodat těch drahých svítidel o hodně víc. A když už jsme u těch úsporných svítidel, tak neobsahují mnohá z nich rtuťové páry? Rtuť je jistě velice zdravá, když to někomu upadne na zem, rozbije se to, uvolní se to a on se následně nadechne. Co se teploměrů týče, tak pár rtuťových ještě máme z dřívějška doma a pár jsem si jich nechal dovézt z Ruska, nějakou dobu to vydrží a do té doby třeba někdo vymyslí nějakou elektronickou či jinou levnou a přesnou náhradu, no ale dementní nápad to opravdu je. Stejně tak je to po úspěšném boji unie s prvkem olovem, vyvažovací tělíska na kola, včetně slitin hořčíku a hliníku se vyvažují závažíčky zinkovými. Když se to někde poškodí, tak to zreaguje a můžete ten disk rovnou zahodit. Teď zase můžeme čekat, do kterého prvku periodické tabulky se zabodne prst nějakého unijního magorodementa, aby mu ze strany unie vyhlásil svatou válku a zakázal jeho další používání.

Moby Dick řekl(a)...

K harpyjímu "Prohlásit EU za "komunisticky totalitní", vyhlásit nahrazování žárovek ekonomičtějšími a účinnějšímí zdroji světla a zákaz prodeje produktů obsahujících toxickou rtuť za "kontraproduktivní",
je podle Vás výsledkem zdravého úsudku."

Nejdříve poznámka k toxicitě rtuti: Cokoli je toxické, záleží na míře. On je toxický i benzin, ale nepijeme ho, toxické jsou léky, proto se berou s mírou, ona je toxická i voda, když jí pijeme moc. (Alespoň existuje "otrava vodou":)

Tvarové nízkotlaké rtuťové výbojky (tzv. "úsporné žárovky") nejsou v součtu výdajů ekonomičtější. Jsou sice účinnější, ale ta účinnost se počítá z nízkého výkonu, takže nemají dostatečný světelný tok. Mají zoufalý index barevného podání, u ledek je to ještě horší. Jsou vhodné jen v místech, kde je potřeba dlouhé doby osvětlení, a kde tak nezáleží na věrnosti barev, třeba ve veřejném osvětlení. V některých oblastech zůstávají žárovky nenahraditelné - například v pecích, při chovu rybiček a kuřat (právě kvůli emisi tepla), v obchodech s textilem (barvy!), v semaforech (časté vypínání) atd.
"Úsporky" mj. obsahují už ze své definice rtuť v koncentraci asi 3 %. Při rozbití se jedná o páry, které přímo vdechujete. Do sběrných míst se jich vrací jen 30 % (přičemž mám jisté pochybnosti o jejich "ekologické" likvidaci, která je občas prováděna vývozem do nějaké africké pobřežní země), zbytek končí na komunálních skládkách.

Další píčoviny Zelených Khmérů ohledně olova a dalších zlých prvků, zavádějí nefunkční náhražky, čímž v důsledku ničí životní prostředí. To je už mimo rozsah poznámky. Co je však důležité:

Jedná se o nedemokratická nařízení nikým nevolených úřadů - ano, a toto je totalita, ať už ji nazveme jakkoli.

Poznámka na závěr: Na několika vhodných místech mám ty zářivky, pokud se rozbijí, odnesu je na sběrné místo. I bez evropských komisařů. Ale číst si chci pod žárovkou! E-book je možná "šetrnější ", nebo ho lze za takový označit. Takže nám budoucí komisaři možná jednou zakážou papírové knihy…

Úplný závěr: Myšlenka EU je krásná. Skoro jako jasná a čistá idea komunismu. Jenom halt nebýt té totalitní moci!!!

>>:((

drak řekl(a)...

informaci:

Těch problémů, které se týkají kultivovanosti a civilisovanosti prodeje čehokoliv a komukoliv, máme hodně. Ono okrádání seniorů na prodejních výletech, je jen jedním z mnoha projevů téhož, tedy obecné touhy tržních subjektů, stůj co stůj dostat se k penězům druhé strany a to bez ohledu na cokoliv, pakliže to neskončí kriminálem pro někoho z onoho subjektu. Mnozí z oněch důchodců trpí jakousi debilní představou, že někdo nemá nic lepšího na práci, nežli platit pro ně výlohy za autobusy, pohoštění, zábavu a doprovod, aniž by z toho cokoliv měl. Je až děsivé, kolik lidí tomuto klamu podlehne a kolik z nich pak pod tlakem podepíše kdejakou, pro ně ale rozhodně nevýhodnou smlouvu. Dá se k tomu říci, že blbost je opravdu drahý luxus. Někteří vychytralci v důchodovém věku si prostě myslí, že se zadarmo pomějou na cizí účet a ona je druhá strana zpravidla dosti drsně vyvede z omylu. Souhlasím ale v tomto ohledu s Vlkem starším a kýmsi z unie, že by se s tím mělo něco dělat a domnívám se, že to ale není dost, ono by bylo třeba udělat mnohé třeba i s tím, jak se projevují někteří drzí otrapové v oblasti telemarketingu a s tím, jak se kšeftuje s databázemi telefonních čísel. Kupříkladu kdejaký přiblblý student po letní brigádě u operátora zkouší prodat databázi telefonních čísel, kterou prachsprostě ukradne. kdyby mu za to hrozilo pár let kriminálu a zákaz solidní práce na dalších několik let, určitě by to s tak lehkou duší ani nekradl, ani neprodával po pár stovkách kdejakému telemarketingovému hajzlovi a otrapovi. Bohužel je např legální naprogramovat počítač s modemem, který postupně generuje tel. čísla a jedno po druhém zkouší vytočit a když to 2x zazvoní, tak hovor utne a číslo založí do databáze jakožto funkční. Zakázal bych to zrovna tak, je to když už nic jiného, tak bezdůvodné zatěžování sítí a obtěžování těch, komu se bezdůvodně telefonuje. A určitě by se dala najít spousta dalších praktik, které by zasluhovaly zakázat, vymýtit.

žibřid řekl(a)...

Děkuji M.D. za odpověď Harpyji, napsal bych to hůře.

Harpyje, jediné, co k tomu mohu dodat je, že v porodnici u Apolináře si rtuťové teploměry střeží jako oko v hlavě a jak budou měřit novorozencům teplotu, až se rozbije poslední rtuťák, je záhadou celému personálu. V tom má A.S.P. naprostou pravdu

StK řekl(a)...

Ne Draku, nedala. Protože právě neochota lidí používat mozek je všesvětově rozšířená.

Není to ovšem nedostatkem intelektu samého, je to nedostatkem chuti vlastní intelekt používat.

Zdálo by se, že to je problém nějakých spodnějších pater společnosti, oné zprofanované

"dělnické třídy". Omyl, té intelektuální lenosti podléhají všichni, i lidé s VŠ vzděláním - častěji

humanitního směru. Ale ani "myšlenkově zatuhlí" inženýři nejsou vyjímkou.
Nenadarmo se říká, žev myšlení bolí. A naíc člověk preferuje jednoduchá - přesněji řečeno

jednoznačná řešení. Nějak nesnáší nejistotu výsledku. I děti mají raději pohádky známé,

mnohokrát vyprávěné, lidé poslouchají raději skladby známé (šlágry), dívají se na filny s

odhadnutelným, známým dějem, k problému by mohli ledacos podotknout i tvůrci kinoautomatu

nebo soutěží typu Farma nebo Vila či jak se ony reality-show jmenovaly. Bohužel, reakce

průměrného Homo Sapiens je do značné míry vypočitatelná a ti chytřejší toho používají.

Schválně nepoužívám slova "zneužívají", protože okrást blba je myslím snad i legální. Jinak by

se muselo zakázat tolik věcí, že by snad žádná nezbyla.

Za poslední měsíc byli u nás agenti nabízeli: výhodnější elektřinu, internet, dodávku plynu,

mobilního operátora, zdravotní pojišťovnu a satelitní příjem. Od některých byli i dva různí, ve

dvou případech se střídali i třikrát ti vzájemně si konkurující. Takové odpolední panoptikum.

Pokládal jsem jim stále stejnou otázku: Proč Vás poskytovatel posílá za mnou a platí Vás za to?

Proto, aby jste mi nabídli smlouvu, která bude pro mě výhodnější - tedy pro poskytovatele méně

výhodná? Nebo jenom proto, aby poskytovatel urval větší podíl na trhu, mohl se stát větším

monopolistou a tím pádem mohl diktovat podmínky?
Několik dealerů se zamyslelo, popřálo mi hezké odpoledene a šlo zvonit k sousedům, kteří

nemají tak debilní otázky.

Mazanost českých sedláků byla přece příslovečná. Přesto měli v minulém století úspěch agenti

s "tiskárnou peněz". Krabička s kličkou, do jedné štěrbiny se zastrčil čistý kousek papíru

patřičného rozměru, zatočilo se kličkou a z druhé štěrbiny vylezla krásná, nová padesátikoruna.

Uvnitř b byly jen dva pogumované válečky a dvě nové padesátikoruny. Jak v krabičce mizel

čistý papírek, vyjížděla padesátka. Prodávalo se to za fůru peněz, tolik měli jen ti nejbohatší

sedláci z vsi. Zdá se, že na takový podvůdek nemůže nikdo naletět, že se každý hned zeptá "A

proč mi to prodáváte, proč si ty peníze nenatisknete sám?" Nezeptali se, koupili. Měli pocit, že

přečůrali všechny sousedy.
Když si druhý den zkusili vytisknout další bankocetle a nešlo to a po rozebrání krabičky

(obvykle veklým kladivem) zjistili, jak naletěli, byl prodejce dávno jinde. Internet nebyl, na policii

se styděli jít, protože si uvědomili svou nebetyčnou hloupost a sousedům se z téhož důvodu

také nepochlubili.
Na tom celém je zajímavé vlastně jen to, že se málokdo zeptal. Ani už nevím, jak v tomto případě

zněla výmluva dealera. Ale možná by se to dalo v historických análech dohledat.

StK řekl(a)...

Omluva za příšerniou úpravu, zapomněl jsem vypnout řádkování u texťáku.
A dokončím:

Poznámka pro M.D.: Jeden omyl - LED se v semaforech i jiných rozličných signalizacích používají hlavně proto, že je jim jedno, kolikrát se zapnou a vypnou a kromě (zatím) nejvyšší energetické účinnosti mají nejdelší životnost - až 50 000 hodin svícení. Při 8 hod. denně to je něco přes 17 let. Proto předpokládám, že LED budou opevnou součástí svítidla a budou se měnit s celým svítidlkem najednou. Už se na trhu objevují ploché LED panely (tloušťka 8mm) - jsou krásné, na strop se lepí lepidlem, nehezká je jenom jejich cena. Zatím. [;>)

Osobní poznámka: už mám jen dvě "úsporky" v bytě. Bohužel právě tam, kde se hodí nejmíň - v koupelně a na WC. Zbytek je LED - a na jejich "prázdnou barvu" jsme si už naprosto zvykli. Ostatně - v našem Ústavu je už větší díl reflektorů (kromě hledáčků, tam jsou vysokotlaké výbojky a iris clona) v LED provedení. Žárovky zůstávají v křišťálových lustrech v hledišti a ve foyer. LED zatím neumí tak pěkně pableskovat ve skle. Ale už jsem viděl "LED žárovičky", které to umějí.

Jenže o tom problému píší skoro všichni zdejší diskutéři: Je to přirozený světa běh, nástup nové, vhodnější technologie, nikoliv "příkaz shora". Přechod od svíček a petrolejek k žárovkám taky nebyl příkazem. Žárovky, i když byly tehdy dražší a vyžadovaly primární investici - připojení k elektrárně, byly prostě pohodlnější, méně často od nich vznikaly požáry a nemusel se do nich dolévat petrolej. Proto zvítězily. I když staromilci dlouho vzpomínali na romantické, mihotavé světlo svíček, které dělalo ženy daleko krásnějšími, než ve skutečnosti. A tak je to se vším.

[;>))

P.S.: Dodnes lituji, že jsem si kdysi přede mnoha lety na jihu Italska nekoupil rtuťový barometr. Zdálo se mi, že ho nedokážu dovézt domů celý. Byl pochopitelně skleněný, na vzácném dřevě, čísla vypalovaná...
Ne, že by digitální nefungoval správně, mám ho v telefonu. Ale potřebuje baterky, píše tlak v číslech - a zdaleka není tak krásný. Je to spíš funkce než přístroj.
A pochybuji, že vydrží byť jen zlomek času, co ta "Torricelliho trubice".

To je ovšem jen a jen nostalgie.

drak řekl(a)...

STK:

U mne v pracovně mám v lustru úsporku, byla k mání dráž, ale má poměrně velice slušnou svítivost spolu s poměrně příjemným spektrem. Protože večer svítím nepřetržitě po několik hodin, asi mi vydrží dlouho, ale to nevadí, to světlo z ní je opravdu velice příjemné a hlavně je ho dostatek. Mezitím než doslouží věřím, že třeba někdo vymyslí LEDková svítidla s vyšší svítivostí a hezkým spektrem zároveň. Jak tak pozoruji vývoj, tak cca 2x ročně se parametry znatelně zlepšují, takže už nepochybuji o tom, že je to už jen otázkou času. Všude jinde doma je zajímavé, že zatím u násl drtivě převažují halogenky, jak v lustrech tak ve stolních svítidlech, zejména pak na chodbě, v koupelně a na WC. Ono by to to do stolní lampy chtělo něco o cca 670 lm a víc a spektrum nějaké koukatelné a to jsem zatím ještě nesehnal, rozhodně ne za aspoň trochu rozumné peníze. Jednu LEDku s trochu "teplejším" spektrem do stolní lampy jsem zkusmo splašil, ale bohužel, světlo jehezké jen trošičku a navíc to svítí dost slabě, ani ne jak normální 40W žárovka, no a cena byla přímo nekřesťanská.

Nemyslím, že LEDkovým svítidlům je úplně jedno, kolikrát se zapnou či vypnou, to si myslím není jedno žádné polovodičové součástce a napěťové a proudové rázy při zapínání a vypínání se buď musí kompensovat nějakými součástkami kolem, což výrobci určitě neradi, protože to stojí peníze bavíc no a nebo se ta životnost o něco zkrátí, ale asi to nebude natolik tragické, aby z toho někoho musela nějak výrazně bolet hlava.

Osobně považuji za rozumné, aby se stát a jeho ouřadové míchali do tržních principů co nejméně a naopak jim v rámci možností nechávali co nejvolnější průběh. Státní zásahy a regulace bych viděl jako nezbytné jen u takových odvětví, která tíhnou k monopolu a kde je výstavba několika konkurenčních sítí v jedné lokalitě neúměrně nákladná a tudíž nesmyslná. Těmi jsou například energetika, teplárenství, vodárenství, telekomunikace a pod. Čím méně dotací, tím méně deformací trhu a tím méně ouřadů a tím levnější stát. Jak tak na to všechno kolem sebe koukám, tak o normálně fungující trh a stát ale ve skutečnosti nikdo nestojí, kdyby ano, muselo by všechno kolem vypadat úplně jinak.

StK řekl(a)...

Pro Draka:
Ad zapínání a vypínání LED - vlastnímu přechodu je to opravdu jedno - pokud je přiměřeně chlazený. Rozhodně jsou na přerušovaný provoz vhodnější o několik řžádů než žárovky.
Právě experimentuji s LED 3.7V/10W/teplá bílá (Čína) a je to světlo jak hrom. Ale Al chladič cca 1OO cm2 je docela horký. [;>(
Chybou při osvětlování LED je to, že vlastně neexistují (nevyrábějí se) všesměrové LED "žárovky". Takže našroubovat "LED žárovku" do běžného svítidla skončí obvykle hořkým zklamáním. Ono to "nějak nesvítí". S ledkama se musí pracovat tak, že se skládají do plochých panelů (základová deska = chladič) nebo pásků - ty jsou i samonalepovací, ale není tam moc velký výběr výkonů ani barevné teploty a napájení bývá jen 12V=. Tedy nová instalace rozvodu 12V/moc ampér a to se mnoha lidem dělat nechce.
Ad barva světla: Je jiné než spojité žárovkové. Nejde do oranžova, ale do růžova. Ale pro běžný provoz domácnosti si člověk za pár dnů zvykne. Jenom to míchání s přežhavenýma halogenkama asi nikdy dobré nebude. Nicméně jsem si požídil dva ploché reflektory (á 10W) a tři spoťáčky s optikou (taky po 1OW) pro focení produktů (malé věci) a nikdo si zatím nevšimnul, že je to focené LED světlem. Takže tu možná bude nějaký předsudek - nebo čip ve foťáku rozdíl smaže.
===
A už musím přestat žvanit a pustit se do instalace nového systémového disku, koupil jsem si SSD Agility 3 a nemám s ním žádné zkušenosti. No uvidím - počítače sice pořád používám, ale nijak jim nerozumím. I kdyby se dařilo, mám zajištěnou drbačku tak na tři dny. Jsemť ONLY USER.

Harpyje řekl(a)...

Doporučuji svítit loučemi, Moby Dicku. Na protest proti komunisticky totalitní EU, a protože vyzařují nejenom teplo, ale mají i velmi přirozené světlo.

Ta komunistická totalita se už rozšířila na celý západní svět, počínaje Švýcarskem, a konče Austrálií. Jenom vychytralý čecháček ji statečně vzdoruje.

informace řekl(a)...

Draku,
v Itálii vydali zákon na ochranu spotřebitelů, pokud se jedná o prodej mimo komerční místnosti (tedy podomní nebo výletový) již před deseti lety.
Od té doby všechny ty výlety přestaly, jako když utne a také přestali otravovat podomní obchodníci, co nabízeli všelijaký šmejd a při tom někdy i v bytech kradli.
Nějaký zákon, který by trestal podobnou podvodnou činnost, musí být. Není možné nechat na pospas podvodníkům a zlodějům hloupé nebo neiformované lidi.
Kromě toho byla v TV i velká kampaň, která informovala lidi jak o situaci tak o jejich právech.
http://www.diritto.it/materiali/civile/sechi.html
Český parlament teď má rok na to, aby zavedl evropskou direktivu do svých zákonů.
Mě se také před lety jeden podomní prodavač encyklopedií pokusil napálit. Že prý mi nechá jeden svazek na týden na ukázku, jen mu musím podepsat stvrzenku na půjčení. Když jsem si ten papír přečetla, uviděla jsem, že se jedná o smlouvu na koupi celé encyklopedie. A tak jsem to bez velkých řečí vyhodila z domu.

informace řekl(a)...

Totiž první dekret je již z r. 1992 - Dlgs n° 50 del 1992, pak následovaly další.

Harpyje řekl(a)...

Mimochodem, v Israeli je ona komunistická totalita ještě daleko tvrdší než v EU. Prodej 60 a 100 wattových klasických žárovek bude trestán pokutou 1000 shekelů za prodanou žárovku. Hloupí israelští Zelení Khmérové si od tohoto nařízení slibují snížení spotřeby proudu o 20% do roku 2020.

Komunistická totalita nebo 4. Říše, vlastenčík není vybíravý.

"Slovník rudých hraničářů, odbojářů a KSČM/ČSSD se nápadně kryje s verbálními výplody liberálně nacionalistické pravice, protože jejich teze o údajném vybudování EU jako zbraně sloužící Německu za účelem ovládnutí Evropy je stejná ...".

Hanobení EU není nic jiného, než varianta onoho strašení Sudeťáky, které zde opakovaně předvádí Šaman ("krevní nepřátelé"). Je to projev mentality vozové hradby, která principielně odmítá vše cizí, pod jakoukoli záminkou. Není proto divu, že pro takto smýšlející je pan Švehla troll.

A.S. Pergill řekl(a)...

Harpyje,

ještě jednou a, doufám, jednoduššími slovy:
Existuje mnoho destinací, kde se vyplatí nějaká forma "úsporných" žárovek. Tam by jimi lidé žárovky spontánně nahradili, bez jakýchkoli zákazů a příkazů. Pravděpodobně by ale došlo ke značnému přeskočení velmi nedokonalých a silně předražených žárovkoidních zářivek (dávaly by se prakticky jen tam, kde se svítí velmi dlouhou dobu a nevadí mizerná spektrální kvalita a stroboskopický efekt, a naprostá většina lidí je v takových místech měla už před zákazem žárovek) a většina lidí by si počkala s jinými místnostmi na LED svítidla, mající daleko lepší charakteristiky.
Nicméně i v případě LED za rozumnou cenu existuje řada destinací, kde jsou klasické žárovky nenahraditelné: Byly tu už zmíněny galerie a kříšťálové lustry, dodávám obchody s látkami a šaty (připadal jsem si jako David Copperfield, když se mnou zakoupené hnědé kalhoty přechodem na denní světlo změnily na trase několika kroků na zelené) a prodejny - konzumace potravin (které mohou nabýt po osvětlení světlem s čárovým spektrem natolik nepřirozené barvy, že jsou odmítány, případně alespoň na podvědomé úrovni hodnoceny jako "vadné").
Přechod k modernějším a úspornějším svítidlům by zcela jistě nastal spontánně, tak jako lidé spontánně přešli od loučí a svíček k plynovým a petrolejovým lampám a od nich k elektřině, nicméně i dnes by byla zákazem plynových lamp, petrolejek i svíček poškozena skupina majitelů rekreačních objektů, kde není elektřina, a plošný průšvih by nastal při jakémkoli delším výpadku elektřiny (postačujícím na to, aby došly baterie ve svítilnách).
Jediný výsledek zákazu žárovek byl, že se lidem nacpala zastarávající a předražená technologie rtuťových zářivek (a ŽP zatížilo tou rtutí) a nelze pochybovat o tom, že původcem onoho zákazu je nějaký anonymní EUroúředník, uplacený výrobci těchto svítidel, kteří potřebovali prodloužit inovační cyklus - zpozdit nástup LED technologií. A já odmítám EU jakožto pseudostátní organizaci, kde o obyvatelstvu rozhodují anonymní úředníci, uplácení bůhví kým.

A pokud se týká rtuťových teploměrů, tak tam je situace ještě horší, protože za ně náhrada jedoduše neexistuje. Elektronický teploměr, který naměří teplotu s chybou v setinách stupně (aby už na desetiny byl jakž takž spoleh) a za srovnatelný čas jako ten rtuťový, sice existuje, ale cena se pohybuje v tisících euro (zatímco rtuťový stál 1 - 2 eura, alespoň v Česku). Vzhledem k tomu, že skoro každé oddělení by potřebovalo několik kusů (aby se pacienti měřili v +- stejný čas, a to počítám, že jeden pokoj by mohla měřit jedna mašina s více sondami) by to znamenalo v každé nemocnici výdaje ve statisících až milionech euro.

informace řekl(a)...

Zní to při nejmenším monstruozně, taková hádka mezi zastánci nacizmu a zastánci komunizmu, kde jedna strana tvrdí, že nacistická totalita chtěla zachránit třetinu českého obyvatelstva poněmčením a zbytek chtěla likvidovat, zatímco Rusové chtěli vystavit české obyvatelstvo prvnímu odvetnému dopadu protiútoku NATO.
Anebona druhé straně tvrzení, že Rusové si chtěli Čechy jen "přivlastnit".
Tohle srovnávání je skutečně něco nesmyslného, absurdního.
Uvědomujete si, že v každém případě jste byli pro obě velmoci jen kanonefutrem, který se mohl jakýmkoliv způsobem využít, buď pracovně nebo válečně. Ale pořád kanonefutrem, na kterém žádné ze dvou totalit vůbec nezáleželo.
Proto jak nostalgici po sovětské nadvládě, tak Češi s velkým Č, věrozvěstové sudetoněmecké propagandy, která má vás čecháčky přesvědčit o vaší malosti, zbabělosti, neschopnosti vytvořit a řídit vlastní stát, jsou ksindl, který byste měli kopnout do držky (do prdele by nebylo tak účinné).
Která totalita by byla lepší? ŽÁDNÁ!!!

informace řekl(a)...

To patří pod článek o výstavě.

Anonymní řekl(a)...

Ještě dvě poznámky k té "české" novinařině:
1) Na jedné nejmenované součásti webových LN je v části "Psí stručně" jako první bod uvedeno:
... no přečtěte si to sami. Vzpomínka na dobu, kdy zprávy pravidelně začínaly slovem "Moskva:", ožila více než zřetelně.
2) Tamtéž jako druhý bod: "Ministr obrany USA Panetta vyloučil aktuální útok na Írán."
A co na to neznámý vojín, totiž nezodpovědně podvratné české weby?
Panetta řekl v Izraeli v záběru, v němž stál před izraelským protiraketovým systémem, že "všechny alternativy", včetně vojenské, "jsou na stole". A dokonce s drzým odkazem na jakýsi blízkovýchodní údajně zpravodajský server.
Někdo by z toho mohl být i zmaten, ale dobře mu tak, když leze na podvratné levicové nezodpovědné podřadné weby. Měl by dávno vědět, že pravdu přináší Jiří Wagner a TV Fox.

Harpyje řekl(a)...

Co by asi na tento další projev israelské komunistické totality, "Israel planning to slap special tax on junk food to curb ballooning obesity", řekla Kopretina, která je pravicového smýšlení, a miluje sladké knedlíky zrovna tak jako onu posvátnou zem? A nejenom Kopretina, ale vůbec všichni wagneriáni?
A na oplzlé projevy neomarxistického homosexualismu, během zrovna probíhající "10th annual Jerusalem Gay Pride Parade"? Sodomie a Gomora ve svatém městě!

StK řekl(a)...

Kolik máte skutečných(!) přátel mezi gayi, Harpyje?
Dva? Deset?
Zkusila jste se zeptat jich, kolik z nich a nakolik schvalují a podporují ony "Pochody hrdosti"?
Nebo spíše o problému nevíte nic víc než to, co o něm píší na vašem oblíbeném webu nebo mluví na TV stanici, které z pochopitelných (možná jen Vám) důvodů nejvíce důvěřujete?

Avatar VV, nyní pod šifrou SH se snaží ze všech sil zesměšnit jakýkoliv názor, který nekoresponduje s jeho. Vždy, když si (náhodou, omylem) přečtu jeho reakci na něčí názor, který byť jen částečně odporuje oficiální doktrině EU, vidím před sebou v duchu jasně rudý nápis "Kdo nejde s námi, jde proti nám!"
Až tak je jeho snaha zřetelná, což evokuje myšlenku, že je za tuto činnost snad i placen.

StK řekl(a)...

Udělám vyjímku, VV, a zareaguji:
Jednak mám o LED náhradách za klasické žárovky opravdu velmi dobrý přehled, nemám v bytě už ani jednu klasickou žárovku, vše je v LED, kromě WC a koupelny, tam právě mám "úsporky", protože všesměrové LED náhrady prostě na trhu NEJSOU, jednak o to nikomu z diskutujících ani tak nejde. Jde jim o to, že místo běžné soutěže technologií přišel příkaz z Vámi tak milované EU.
Vám asi dělá radost poslouchat příkazy "shora", ať mají smysl nebo nemají. Mi ne.
Navíc: někam si zapište, že se už brzy začnou objevovat v propagandě EU argumenty proti tvarovým zářivkám s měničem - tzv. úsporkám. Francouzi i Němci totiž byli cenově převálcováni výrobci úsporek z Číny. A protože i v LED technologii je čínské zboží kdesi na 40% evropských cen, jsem zvědavý, čím nám pak bude přikázáno svítit. Možná dojde i na ty svíčičky a věřte, úřednictvo z EU už vymyslí dost dobré důvody pro jejich používání.
Třeba to, že nepotřebují vůbec ŽÁDNOU el. energii.
A ještě hřejou!

StK řekl(a)...

Tak ještě jednou VV:
Kupte si tu nejširokoúhlejší LED náhradu klasické zářivky kterou dostanete koupit, našroubujte ji do koupelnové armatury, nasaďte sklo a zapněte. Pak udělejte totéž s žárovkou 60W. Teprve potom pište příspěvky.
A k dotazníku:

1)osobně žádného. Zato několik prima gayů. Jejich komentáže k Pride Parade bych vám přál slyšet.

2)Nepovažuji. Mešita za nic nemůže. Ostatně křesťanský kostel, který by navštěvovali fanatici je snad ještě horší variantou.

3) Pro vyhodnocení zpráv, kolik sebevražedných atentátníků se dneska zase vyhodilo do povětří aby vyvraždilo několik nemuslimů nebo ještě hůře, muslimů trošku odlišných mi stačí čeština, němčina, polština, ruština a ptydepe. Nebo snad tu JEDINOU A NEZPOCHYBNITELNOU PRAVDU šíří jen anglicky psané weby?

Tím končím, natolik se známe, že víte proč. Je to o té zdi a hrachu. Zkuste příště hrachovou kaši! Ta by mohla ulpět...

A.S. Pergill řekl(a)...

To STK:
Já mám vcelku pozitivní zkušenost s LED svítidly OSRAM PARATHOM CL A 60 a podobnými, které svítí v rozsahu skoro 180 stupňů, takže stropní svítidlo ozařuje celou místnost.
Žárovky mám ve sklepě, kam se přijde jednou za uherský rok a na pár minut.

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
A.S. Pergill řekl(a)...

Harpyje:

1. Judaismus (podobně jako křesťanství a islám) vychovává lidi k určité stádnosti a bezmyšlenkovitému podřizování se autoritám, konec konců, kdyby toho nebylo, tak by tato náboženství dávno zkrachovala, protože takto od útlého věku neindoktrinovaný člověk i s průměrným IQ je musí dokázat zcela fatálně zkritizovat a odmítnout.

2. O stádní debilitě svědčí i ten údaj o 20% úspor elektřiny, protože osvětlení se na konci "žárovkové éry" podílelo na spotřebě elektřiny v průmyslově vyspělých zemích cca pěti procenty a jakékoli úspory se musejí pohybovat uvnitř této hodnoty, i totální přechod na pochodně, svíčky a louče, který by spotřebu světla na svícení zcela eliminoval.

3. Pokud by našim vzorem měl být Izrael, tak proč po jeho vzoru nezaložit český nacionalistický stát, kde by měli ne-Češi jen silně omezená práva, nemohli vykonávat řadu ústavních funkcí apod., kde by nebylo možné uzavírat smíšená česko-nečeská manželství, atd., jak je tomu v případě židovského rasistického a apartheidního Izraele, kde platí zákony do značné míry podobné těm norimberským za Hitlera (nicméně i ty byly vykradeny z židovského Starého Zákona).

StK řekl(a)...

Ano Pergille,
o nich pochopitelně vím, jednu mám ve skříni. Pro případ. Ale výše popisuji "svůj koupelnový problém." Až slevní ploché LED panely s parametrem 230V/50Hz, vyměním úsporky i tam. Byl bych ho schopen vyrobit, ale přiznám se bez mučení, nechce se mi.

Ještě poznámku k elektronickým teploměrům: Kdyby byl tlak lékařů a ochota dát ne 99.- ale třeba 500.- Kč za kus, technicky nic nebrání vývoji a výrobě rychlého (20") lékařského teploměru se zaručenou přesností dejme tomu +/- 0.05°C a třeba i s pamětí na několik měření včetně času a s možností bezkontaktního přenosu dat do počítače na oddělení. Je to jenom o zadání a dostatečném(!) odbytu. Problém u těchto věcí ale je možnost jejich bezpečné a jednoduché desinfekce.

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
StK řekl(a)...

Tohle zvíře mi nevejde do skla... [;>((
Ale jinak děkuji. I když ta cena je spíše pro ty novosudeťáky...
Ale kdo by na WC šetřil, že...

StK řekl(a)...

Nicméně menší ŽITO (8OW ekv.) mi do skla vejde! Už je objednáno. Vidím, že bylo daleko zábavnější vyprovokovat VV k tomu, aby prokázal svou pravdu (což prokázal), než se hrabat v internetu. Příště s tou zaťratostí už budu počítat a šikovně ji použiji. [;>))
EU si za pár dnů může zamnout ruce - budeme "FULL LED". Aspoň jedna "bezžárovková" rodina v EU.

(Mimo jiné - je to dost nový model, před cca 1/2 rokem v tom katalogu nebyl! Kurňa - NEBYL!)

A.S. Pergill řekl(a)...

To STK:
U těch teploměrů je jedna zajímavá věc: Rtuť provádí do jisté míry integraci teploty v určitém objemu a čase. Když se dá nějaká elektroda do vařící vody, tak tam skáčou po zlomcích sekundy docela chaoticky teploty od 95 do nějakých 105, byť by se z nich dala spočítat gaussovka, která by dala těch asi sto. Při měření v podpaží to samé.
Takže ten elektronický teploměr ukazuje něco trochu jiného než ten rtuťový a jeho údaj má trochu jinou diagnostickou hodnotu (asi jako když se přejde v laboratoři na jiné provedení toho samého biochemického testu - že třeba změní dodavatele a tím i výrobce setů). A je docela otázka, jaké by kolem toho vznikaly zmatky, když prakticky všechny učebnice (i další literatura) stojí na údajích ze rtuťových teploměrů.
Další věc je, že pro elektronické zařízení, které přijde do kontaktu s pacientem a závisí na něm lidské životy musíte mít extra certifikaci (jak výrobce, tak i uživatel), která se pravidelně obnovuje, a která se také promítne do ceny (může ji zvednout až na několikanásobek, v oblasti chemických a mikrobiologických testů tuhle zkušenost mám). Proto považuji těch 500 za velice optimistickou cifru, odpovídající nějakému bastlu, užívanému na černo. Ono je asi opravdu neskonale jednodušší a levnější propašovat z nějaké "zaostalé" země náklad rtuťových teploměrů. Pochopitelně, nejefektivnější by byl odchod z EU, protože ta je nereformovatelná a stejně spěje k "zajímavému" konci, u kterého bude lépe nebýt.

Harpyje řekl(a)...

K Vašemu smazanému příspěvku, vážený sudetoněmecký henleinovče.
Hrdý, neúplatný a nekompromisně vlastenecký, pochválen samým panem prezidentem, usvědčuje ABB ze lži všechny škarohlídy, kteří tvrdí, že "český žurnalismus" neexistuje.
Dalším skvostem "českého žurnalismu" je Lukáš Petřík, člen Mladé pravice, který v rozhovoru s Petrem Hájkem položil tomuto otázku, zda ba nebylo smysluplné, aby si Česká Republika obstarala atomovou bombu, za účelem obrany své suverenity.

Harpyje řekl(a)...

Velmi trefná a inteligentní připomínka k mému příspěvku, vážený STK.
Pouze činnost v "Ústavu" a styky s baleťáky oprávňují jednoho vyjádřit se na tomto fóru k "homosexualismu".
Co myslíte, vážený STK, dělal vynálezce tohoto výrazu průzkum v terénu?

Harpyje řekl(a)...

Kdesi výše jste měl, vážený sudetoněmecký henleinovče, jeden příspěvek týkající se čecháčkovské xenofobie, který jsem ale nestihla včas okopírovat, neb vymazání následovalo stante pede.
Takže zde jen pouze jedna moc hezká ilustrace onoho postoje, přiživovaného četnými články pana profesora Ulče, který není vůbec žádný rasista.

Re: I v tak celkem spořádané a civilizované zemi,:
Autor: V. Kain Datum: 02.08.2012 13:49

Američani se musí zbavit černocha Obamy. Pro USA je tento prezident horší jak morová rána.A dále musí zkončit protěžování negrů.Stejně většina nepracuje a žije ze sociálních dávek.Ach to byly krásné časy kdy negři měli všechno vyhrazené a nikam jinam nebyli vpuštěni. Byla to jedna z největších chyb USA kdy si dováželi černé otroky.Černoch patří do Afriky.

Myslím, že sympatie mnoha panelákových pravičáků jsou autoru tohoto příspěvku jisté.

StK řekl(a)...

Pro A.S.Pergilla:

Inu certifikace je drahá záležitostn - čím by takový úřad žil, že? Těch 500.- (nebo 1 500.-, to je fuk) byl odhad ceny sériového výrobku. Bez "přidaných hodnot". Jistěže to jednodušší je spolehlivější - ale dochtoři třeba začnou toužit po té datové paměti s transferem do PC - "buďme moderní". Co já vím.

Já mám s cenami jednu zajímavou zkušenost: Ve stejné německé dílně, ze stejných materiálů se jeden týden vyrábí mikrofony, říkejme jim třeba "NOVÁK". Jsou nastříkány zlatou metalízou a prodávají se za cca 80 000.-/ks. Sudý týden se děje totéž, stejní lidé, stejný materiál, stejná německá pečlivost, jenom mikrofony se stříkají stříbrnou metalízou, není na nich nalepenea značka "NOVÁK" nýbrž značka jiná a prodávají se po cca 30 000.- Kč/ks. To není JPP, to mi vyprávěl lehce podnapilý ředitel oné fabriky. Druhý den ho to mrzelo, ale pochopil, že nebudu žvanit, jenom budu kupovat ty stříbrné mikrofony. Už je to dávno, Herr Direktor je už asi na penzi, tak to snad můžu napsat. A podobně je to s ledasčím - asi budete znát taky nějaké příklady.

Pozn. pro H.: Jasně, všichni tanečníci jsou gayové. A taky číšníci a stylisté, že? [;>)))
Máte opravdu hluboké znalosti prostředí, milostivá... I lidí.
Vaše názory by se měly vydat knižně, málokdo má tak hluboké vědomosti o běžném světě kolem. Jestli takhle vystupujete ve vašem městysu i vůči svým spoluobčanům, zajímalo by mě, co si o Vás říkají, když odejdete.
I když - dovedu si to živě představit.

Harpyje řekl(a)...

A já potvrzuji, vážený STK, že Vaše duchaplné příspěvky a Váš diskutérský um jsou obohacením a ozdobou jakékoli diskuse.
Zvláště ty o žárovkách na Vašem WC, nebo mé osobě, by mohly sloužit jako vzor věcnosti, nezaujatosti a nadhledu.

StK řekl(a)...

Harpyje: No nic, milostivá, zbytečná ztráta času. [I].

Harpyje řekl(a)...

Děláte dobře, vážený STK!

StK řekl(a)...

Vlastimile, netušil jsem, že máte sníženou schopnost rozumět psanému textu. Běda!

StK řekl(a)...

Dobře, dobře, VV čili SH!
Když si někdo usmyslí, že je nejvtipnější a nejchytřejší v širokém okolí, přestává slyšet cizí názory a z dialogu se stává monolog. Poslouchá jen sám sebe.

Takže pro vaši informaci: já se nepodepisuji Pergill, o zelené energetice jsem něco četl z obou stran barikády a dokážu si i něco spočítat - byl jsem na to socialisticky školen. Ale kupodivu Ohmův zákon ( i Kirchhoffovy zákony) nám vykládali úplně stejně jako se vykládá dneska v USA. A protože to někdo tvrdí, nebudu věřit tomu, že plochou Zemi nesou čtyři sloni.

Protože v každém "jiskření vtipou" musí být nějaká racionální myšlenka, nefunguje to stálé opakování a reakce na věci, které řečené nebyly (tzv. "podhazování myšlenek") a začínáte se zase do mě (zcela zbytečně) navážet, opět si Vás na nějakou dobu vypínám.
Víte, já sem chodím číst a občas i něco napsat svým přátelům, proto snad chápete, že se tu nepřicházím hádat. Nebo si nechat "vtipně nadávat".
Neberu nikomu jeho přesvědčení, že jsem takový nebo onaký. Ale nemusím to přece dokola číst nebo na to nějak reagovat.

Na vaše ostinantní humory zde velmi kladně reaguje s. S. Netzer-ová, vy zase slovně podpíráte její sentence, tak si to dělejte nadále vzájemně a mě raději vynechte.
Už je to dávno, co jsem se za Vás přimlouval. Nějak jste nám od té doby vyrostl - a už bych to neudělal. Už mě neprovokujete, pouze mě nebavíte. V původním smyslu slova, bez ironie.
[I]

Harpyje řekl(a)...

Vážený STK je hotová perlorodka.

Udělat z ostinata adjektiv "ostinantní" a spojit ho s "humorem" v plurálu svědčí o nespoutané kreativitě autora.

Per effectus.

Anonymní řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
StK řekl(a)...

Tak jest, Mexičane (?).
Za porušení netikety jsem se přítomným už omluvil a nehodlám se tím už jakkoliv zabývat.

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...

Per effectus, božínečku!
Vraz výraz "ostinantní" do textu, hned budeš vypadat jako entelykent.

Taky bych chtěl umět myslet vlastní hlavou; ale na toto prostě nemám.

Na úplně druhou stranu: Všimla jste si, vážená paní Harpyje, že vážený STK prošel dnešním americkým školstvím? A přesto zůstal takovým skromným a milým člověkem ...
Prostě Čecháčkové převyšují jak nás Němce, tak vás Čechy hned o několik koňských délek.
S tím se prostě nedá nic dělat.

informace řekl(a)...

Obstinatus (lat)> ostinato (it. = testardo) > ostinato (music.) > ostinantní (čes. adjektivum)
http://de.wikipedia.org/wiki/Ostinato

Beh, che c'è di tanto da ridere, vy dva odborníci na filologii?

Ad:"Taky bych chtěl umět myslet vlastní hlavou; ale na toto prostě nemám." Manca forse la materia prima? O addirittura il contenitore?

Harpyje řekl(a)...

Jakýsi snaživý anonymní blbeček zde píše o "elegantní" diskusi na Psu, a "informuje" PT publikum, že "pan V(elký???), V(lastimil???) Čech je zdejší henleinovec".
To je nejenom úžasný objev, ale i dokonalá ukázka kultivovaného diskusního příspěvku, není-liž pravda, soudruhu a soukmenovče "Mexičane"?
Toho šmírování se zřejmě nemůžete zbavit ani na stará kolena. Wohl eine Art Berufskrankheit.

informace řekl(a)...

A jéjej,
sudetoněmecký henleinovec se převlékl jak had do jiné kůže a diskutuje jako Větší vlastenec na Psu!
Opravdový transformista!

Autor: V. Čech Datum: 05.08.2012 00:41
P.Adler býval redaktorem bývalého časopisu mladých pro mladé? Opravdu?!
No to je SKVĚLÉ! Vždyť Mladý svět, orgán Ústředního výboru Socialistického svazu mládeže, zůstal NAVŽDY vetknut v srdci každého opravdového Čecha.

Ano, od Mateřídoušky přes Dikobraz, Mladou frontu a Mladý svět dospěl každý opravdový občan naší vlasti k Rudému právu, deníku největšímu a nejčtenějšímu. Jaká to jistota, jaká to radost, ten celý proces přípravy na život! Jiskra, pionýr, svazák, komunista! Ach, kde jsou ty časy?! Kdy se nová generace našeho národa bude opět těšit z takové perspektivy?

Až jsem si dosud tvrdou pěstí musel zamáčknout slzu v koutku oka svého modravého, jak jsem se zasnil. ... Jsem rád, že kdysi tvrdě prokapitalistický a proevropský Neviditelný Pes se obrací k lepšímu. Ano, zde na platformě boje za obnovení plné samostatnosti naší vlasti se sejdeme, ruce si podáme, druh druha pocelujeme. Jednou bude líp.
Vlasti zdar!

Vzácná názorová koherence! A to všechno bez vlastní hlavy a příslušného obsahu! Opravdu pozoruhodné!

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Harpyje řekl(a)...

Co by si asi počali bez internetu? Není snad ideálnějšího média pro chrlení žluče. A to hned po ránu.

informace řekl(a)...

Tvrdou pěstí musel zamáčknout slzu v koutku oka svého modravého Větší vlastenecký Čech, aby mohl psát o udavačství těch mizerných čecháčků. Kde jste Češi s velkým VÉ, v jakých dálavách bloudíte? Po Německu anebo jste skryti v Rusku? Odkud mají přijít hordy osvoboditelů?
Člověk teď už dooprandy neví, jakou fángli připravit!
Odhalte nám obsah Vašich tajuplných poselství, novodobý Nostradame!
Nebo si budeme myslet, že žvaníte, co Vám slina na jazyk přinese!

informace řekl(a)...

Právě, Harpyje hned krátce po sedmé ulevila svému žlučníku.
Vzácný, následování hodný příklad zdravé životosprávy. Odplivnout si hned jak vstaneš.
Jenomže k tomu musí mít člověk při nejmenším hlavu.

Harpyje řekl(a)...

Jestli něco nesnáším, tak to jsou uhádáné štěkny, "dámo". Snažíte se marně. Běžte se hádat s někým jiným, na Vaše opakované invektivy nehodlám reagovat.

Harpyje řekl(a)...

D´acc.
Na čtení mouder o "euroskeptické" vládní koalici skutečně nemám nervy.

informace řekl(a)...

A co třeba tak, že Vám, paní, chybějí argumenty na odpověď?

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
informace řekl(a)...

Nedivím se, že si pletete cizí slova. Na pochopení jejich smyslu musí mít člověk při nejmenším hlavu.
Kde jste nechal tu svou, Větší vlastenecký sudetoněmecký čechu (nebo snad Čechu?) ???
Neříkejte, že je to vina rodičů!

StK řekl(a)...

Právě jsem si založil nový soubor s názvem TROLLOVINY, Informace.
Budu si tam po vzoru "Mexičana" lepit ty nejlepší kousky našich "duálních trollů", protože jsem zjistil, že právě to je nesmírně irituje. Už jich pár mám:

Harpyje řekl(a)...
* Co by si asi počali bez internetu? Není snad ideálnějšího média pro chrlení žluče. A to hned po ránu.
* Jestli něco nesnáším, tak to jsou uhádáné štěkny, "dámo". Snažíte se marně. Běžte se hádat s někým jiným, na Vaše opakované invektivy nehodlám reagovat.
* S. Netzer, 04.08.2012 20:42:
Bolševistická svině, Adlere, zklapněte.

Tolik sebekritiky bych od nich opravdu nečekal. [;>))

Harpyje řekl(a)...

To je od Vás moc hezké, že se s tak intelektuálně náročnou činností veřejně chlubíte, vážený STK.
Sbírejte pilně, třeba Vám vypomůže i "Mexičan", se svou dlouhou praxí ve vyhledávání a shromažďování informací.
:-))))

informace řekl(a)...

S nějakým lepením trollovin se, STK, nezdržujte. Oni Vám jich naplodí každý den, co si budete přát. A pořád tytéž, i bez požádání.
Vidíte, Harpyje, se již zaradovala, že jejich tlachání bude zachováno na věčné časy, ale zapomíná, že tak všechno opakování a iterace také zůstanou zachovány a ještě víc vyniknou. Ňafi - ňafi - ňaf!
Větší vlastenecký sudetoněmecký henleinovský čech šel mezitím hledat hlavu a s ní i pravou identitu.
Co kdyby psal pro změnu jako "tulipán"? Třeba i jako Fanfan la Tulipe, jestli si na roli Gérarda Philipa troufá.

informace řekl(a)...

Pardon, ten taky nemá hlavu, zbyla z něj nakonec jen košile!
http://it.theatrhall.com/img/dia/chem214_1.jpg
Ale třeba by to odpovídalo, co říkáte, Kocoure?

StK řekl(a)...

Může být, Informace.
Kdyby to mělo jiné pozadí, bylo by to tzv. "černé divadlo". Tohle, co se tady děje je spíše pohled do černé díry. Nebo hnědé.
A že "to" nemá spodek? K čemu by trollovi byl, on se přece realizuje jinak, žvaněním. Nicméně, jak to tak pozoruji, některé z výroků jsou snad i žalovatelné. A reální autoři jsou známí a oficiálně dohledatelní. Až se někdo z napadených ozve přes svého advokáta, třeba ta "šovinistická sv-e" - to teprve bude divadlo.

(Já to ale nebudu, jsem celá desetiletí zvyklý na hysterické, sebestředné umělce, kteří mají vždycky pravdu, takže to zdejší krákání beru jako naprosto neškodný folklór. Máme v ústavu mnohem větší exoty. A publikum je tady - k jejich smůle - nepočetné.)

informace řekl(a)...

Nechte je být, STK,
stejně jde o osoby, které mají to trollovství už v krvi. Působí na webu již léta, jak jsem pochopila a jinak už psát ani neumí a ani nemohou. Jen se opakují.
Dnes jsem četla, že premiér Monti poskutl pohovor německému Spiegelu, kde varuje, že v Evropských zemích a parlamentech roste silné protiněmecké cítění, i v italském, že občas musí jednat v rozporu s ním. Je tu nebezpečí, že dojde k disgregaci evropského projektu. Itálie se dál zadlužuje poskytováním pomoci jiným zemím, přispěním na fond ESM.
je zapotřebá jednat rychle a rozhodně, jinak se eurozona a s ní i Unie rozpadne.
Vysoká procenta, co platí Itálie za své dluhopisy subvencují pak nízká procenta, co platí Německo. To by si měli němečtí přátelé uvědomit.
Kdoví, co si němečtí přátelé uvědomí.
To že Německo na krizi lukruje, se píše už delší dobu. A Bundesbank se toho zřejmě nechce zříct.

StK řekl(a)...

To je právě ono, Informace.
Každý se na situaci kouká jinak, z jiné pozice a každý si "chrání svou prdel", pokud to můžu tak napsat - dáma promine. Tomu systému půjček a nuceného zadlužování moc nerozumím. Co může někdo vydělat na krachu sousedního státu? Ztratí leda odbytiště pro své výrobky a bude mít za hranicemi značně nestabilní území, plné revolučně naladěných lidí, kteří "nemají co ztratit". Kdyby třeba Řecko nuceně prodalo Akropolis - co by z toho nový majitel měl? Vlastnil by antickou památku. No a? To by vydělaával na vstupném?
Jde tady snad o finanční nadvládu, kterou lze ovládnout politickou moc? Ale pořád je to o tom psovi a dvou kočkách. Lidi se baví už značně odtažitým způsobem od reálného života.
Nakonec bude situace taková, jako když Bill Gates ztroskotá ve svém letadle v poušti - a zahyne tam žízní, protože mu miliardy dolarů v daném případě nestačí ani na sklenici vody. Mobil, internet jsou krásné věci - ale kanystr vody je kanystr vody.
Mimo jiné - i ty různé virtuální hospůdky jsou mezi námi také značná "vymyšlenost". A lidé se podle toho chovají. Úplně jinak, než ve skutečném životě. Počítače a virtuální realita nás posunuly kamsi - divně. Nemáte někdy pocit, že se tu hraje nějaká počítačová hra s živými lidmi? Ale kdo ji hraje? "Oni?"

StK řekl(a)...

Něco normálního...

Jakub S. řekl(a)...

Disgregazione = rozpad (v tomto případě), jindy rozklad ap. Disgregace je nesrozumitelné. Jenom zcela na okraj, vůbec o nic nejde. Kdyby každý půl století venku myslel a vyjadřoval se tak pěkně česky. Je to samozřejmě naopak pozornost pro vás. A podotýkám, že jestli něco je či není v nějakém tezauru a pod., pro mě nikdy nebylo a nebude kritériem - naprosto irelevantní; naše kritéria by byla mimoběžná.
To o tom milionářu v poušti mi říkal už můj zlatý děda (*1887), že to četl či slyšel už před některou válkou. A figuroval v tom Rockfeller či Rotschild (nějaký)...

informace řekl(a)...

Jakube,
La debbo contraddire. Disgregaci jsem na webu našla v různých kontextech a s různými významovými odstíny.
Na př. disgregace vůle u Friedricha Nietzsche, disgregace sociální, etnická, jazyková atd.
Kromě toho je disgregace zmiňována v Ottove encyklopedii na CD ROM (s jakými odstíny to nevím, byla bych si ji musela stáhnout celou).
Kromě toho si pamatuju, že jsem to slovo našla před časem i ve Slovníku jazyka českého ČSAV (rok vydání si nepamatuju, nemám ho právě po ruce).
Nerada počešťuji slova cizího původu, když mi právě nenapadá slovo české.
Musíte mi ale prozradit recept na Vaši neustálou činnost. Chvilku neposedíte, pořád někam jezdíte, chodíte, něco navštěvujete. Kde na to berete energii, a v takovémhle vedru?

Harpyje řekl(a)...

Tak ubozí Italové se musí zadlužovat, aby pomohli zemím v nouzi, zatímco Německo "lukruje" na krizi. :-)))
Čím to, že Bill Gates, který "ztroskotal ve svém letadle v poušti" je stále naživu? Nebyl to náhodou Steve Jobs? Ten je sice taky mrtvý, ale zemřel na rakovinu. Každopádně se ale taky jmenoval Steve, jako Steve Fossett, a všichni mají společné to, že jsou/byli bohatí jako Rockefeller nebo Rothschild.
Božínku.

informace řekl(a)...

STK,
mezinárodní finance jsou odbor sám pro sebe, kterému nerozumí ani ekonomové jiného zaměření nebo specializace (na př. podnikoví ekonomové). Když se někoho zeptáte, co se děje s těmi penězi, které vydělává spekulace se státními dluhopisy, zrozpačití a začne se různě vytáčet.
Nač ty kapitály, co spekulanti vymačkali z reálné ekonomiky a z reálných lidí, jsou, k čemu slouží, na to jsem nenašla odpověď.
Přesouvání dluhů z jedné strany na druhou - Itálie se dál zadlužuje, protože přispívá na zaplacení úroků z dluhů jiných států (jak říká Monti) to je něco nepochopitelného. Německo je taky zadlužené a to nemálo, ale jeho dluh má menší váhu než dluh jinch států, takže nakonec na zadlužení vydělává (alespoň při placení úroků).
Finanční ekonomika prosperuje na úkor té reálné, ale tím zároveň zabíjí zlaté tele, které ji živí.
A jak jsem pochopila, nikdo na zeměkouli nemá moc nějak tu finanční ekonomiku - přesnějí spekulaci - uvést do patřičných mezí, dát jí nějaká pravidla.
A pokuste se nějakému ekonomovi, i třeba jiného zaměžení, že by se s touto situací mělo něco udělat. Hned zvýší hlas, že je třeba respektovat nezávislost trhů.
Trhů, jenže není každý trh regulárním trhem. Bude ekonom hájit i svobodu trhu se zeleninou, když ho prodavač napálí při nakupování zelí? Ne, půjde si stěžovat na příslušný úřad.
Strašné hereze tu vykládám, musím ztichnout.

informace řekl(a)...

Zatímco jsem se tu snažila vysvětlit mé pochyby, zaúřadoval Big expert na mezinárodní finanční trhy. Cenzuruje premiéra Montiho, všeobecně uznávaného znalce v tomto oboru, bývalého rektora Milánské ekonomiké univerzity Bocconi, že říká nesmysly. Říká, náš Big expert, že je důležité, kdo havaroval letadlem v poušti, protože Steve Jobs měl zřejmě větší naději na přežití než třeba takový nějaký Bill Gates, nemluvě už o Rockefellerovi nebo Rotschildovi. Skutečně pádný argument.
Něco podstatnějšího by náš znalec ve svém zásobníku neměl?
Neopovažuji se mu vysvětlovat mechanizmus variace úroků u státního dluhu, co je to nějaký spread mezi italskými (nebo jinými státními) desetiletými BTP a německým Bundem, protože to zajisté ví a jen dělá, že něco takového neexistuje. Pročpak asi Monti žádal radu ministrů financí eurozony a její vedení o opatření proti spekulaci s uměle řízeným narůstáním spreadu? Měl se poradit s naším Expertem. Ten by mu hned odpověděl: "Božínku!"

Harpyje řekl(a)...

Německý Bund.
Ještě lepší. :-(

informace řekl(a)...

Další expert na Psu, tentokrát na evropský automobilový trh. Proč prý je na pokraji krachu německá firma Opel?
"Firma Opel málem zkrachovala díky razantním úsporným opatřením, které jí nedovolily investovat do vývoje a do nejmodernějších technologií." Prakticky jen Volskwagen je v aktivu.
Pan expert zapomíná, že všechny evropské automobilky jsou v krizi, protože prudce poklesl trh, od začátku roku o 6,3%, oproti prvnímu semestru r. 2011. Lidi nekupují, protože nemají peníze.
Jde dobře Volkswagen, protože se vrhla na čínský trh, Fiatka kompenzuje ztráty v Itálii výdělky v USA, kde koupila Chrysler a hodila na trh model 500 Abarth (výdělek za poslední tři měsíce 354 miliony dolarů). V Itálii zavřela dvě továrny. Krize postihla i francouzské a španělské automobilky.
Za poslední čtyři mšsíce poklesl v Evropě i prodej modelů VW.
Údaje UNRAE (http://www.unrae.it/index.php)

informace řekl(a)...

Experte můj vážený (per il modo di dire!) tady tomu říkají právě takhle:
SPREAD BTP/BUND a 10 anni ore 17.30 - 03/08/12 465 punti.
http://www.milanofinanza.it/
Že by byli takoví ignoranti i ve finančních kruzích v Miláně?
Proč je velevážená (per il modo di dire) Expertko nepoučíte? Třeba pak i ten spread poklesne!

StK řekl(a)...

Informace,
přímo tady v Hospůdce je soustředěno takové množství ekonomických vědátorů, že když cokoliv podotkne někdo jiný, je to pádný důvod k břitké ironii. Nechápu, že jste, vážení, už tu finanční krizi dávno úspěšně nevyřešili.
===
Takže si budu jenom číst vaše nezpochybnitelná moudra - a (moudře) mlčet. [;>))

P.S.: Dnes, v 07:17 SELČ sonda Curiosity po "sedmi minutách hrůzy", kdy vše záleželo na jejich počítačích, úspěšně přistála v cílové oblasti kráteru Gale na Marsu. Operátoři se radovali jak malé děti, objímali se, i důstojní staří pánové měli v očích slzy, o mladších operátorkách nemluvě.
To je čistá radost - i moje. Radovali se běloši asiaté, míšenci, černoši. O výsledcích mise si povídala Japonská reportérka s černošským šéfem projektu.
To je odpověď pro zdejší obhájce multikulti. Ve středisku NASA se všichni chovali civilizovaně, rasy si člověk ani nevšimnul. O multikulturalismu se tam asi ani neuvažuje. Tam se prostě člověk posuzuje bez ohledu na rasu, jen podle svých schopností. K tomu není žádný multikulturalismus zapotřebí. Jak prosté, že?

informace řekl(a)...

Voni i ty američani sou úplný ignoranti. Taky tomu německýmu dluhopisu říkaj bund.
http://www.investopedia.com/terms/b/bund.asp#axzz22kMs9DmF
Jo, dokavaď je nepoučíte, na slovo vzatá expertko, tak ten spread poroste dál.

informace řekl(a)...

Taky jsem to četla, STK,
že prý poslední minuty byly chvílemi napjetí a hrůzy. Jestli to dobře dopadne.
Raději debatu o multikulturalizmu nezačínejte, tam je naše Big expertka "kovaná", zatímco o ekonomii toho ví asi jako naše batole.
Tam ji nezastavíte.
I když dnes má jezevčík velký výběh na Psu. Hned dva články! To si počůrá.

Harpyje řekl(a)...

Vzhledem k tomu, že nejsem žádný ekonomický expert, je mi toto zasvěcené vyjadřování cizí, na rozdíl od Vás. Jako pro každou osobu mluvící německy, nejsou pro mně Bundesobligationen žádný "bund" a německý Bund http://de.wikipedia.org/wiki/Deutscher_Bund.
Ale hlavně že lukrujem.

StK řekl(a)...

Informace, já se na to díval přímo na webu NASA. A radoval se a málem slzel s nimi.
Až po delší době jsem si všiml té rasové všehochuti.
Okovaná slepice si tady může psát co chce, nebo přesněji řečeno to, co ji hospodský dovolí.
Mě její názory nezajímají. Prostě ji vynechávám.

Jdu se podívat do Ústavu...

informace řekl(a)...

No jo, bude to tím, že asi všichni obyvatelé Evropy a Ameriky nejsou osobami mluvícími německy. Proto ta zkratka.
Chcete-li, mermomocí, tak Vám ten jednoduchý mechanizmus vysvětlím. Toho výdělku, tedy.
Ale až večer, teď musím běžet jinam.

Jakub S. řekl(a)...

KURIOZITA PŘISTÁLA!!!
To je přece zpráva dne, měsíce, roku, desítiletí možná. Co je proti tomu žabomyší hrdlení o cokoliv tady. Jak prosté, milí watsoni.
Vnímat a uvědomovat si relevanci, roviny, (ne)serióznost všeho kolem nás. Vzájemnou i pokud možno absolutní. La vita e troppo corta. Život je krátký.
Mimoběžky. Tak. No beru na vědomí... no nic. Va bene.

informace řekl(a)...

La vita è troppo BREVE! Stavolta La debbo correggere io.
Arrivederci a stasera.

Jakub S. řekl(a)...

Mně se to stejně moc nezdálo... ale říká to tak kolega - profi překladatel z IJ, takže - !

Harpyje řekl(a)...

Správně. Ne všichni "všichni obyvatelé Evropy a Ameriky jsou osobami mluvícími německy", a tudíž je korektní anglický překlad výrazu Bundesanleihen, und -obligationen, German Federal Bonds, se shrnujícím názvem German Federal Securities. Ovšem ne pro zasvěcené ekonomické experty, kteří oslňují pojmy jako, Buba, nebo bund. :-)))
Interview s italským ministerským předsedou v tištěném Spiegelu jsem si přečetla, a ani se moc nedivím rozhořčení německých politiků nad jeho pohoršujícím výroku o kýžené nezávislosti evropských vlád na národních parlamentech. Jestli tohle někdo může myslet vážně, tak je skutečně na hlavu.
Na druhé straně má ale pravdu se svým varováním před psychologickým rozštěpením EU, ke kterému zdatně přispívají listy Berlusconiho tiskového impéria se svými žvásty o čtvrté říši a fotkami německé kancléřky se zdviženou rukou. A pokud se v dubnu příštho roku dostanou po parlamentních volbách k lizu opět kreatury jako Berlusconi, tak byla veškerá snaha pana Montiho nazmar.

Harpyje řekl(a)...

Onen článek na tištěném Spiegelu doplňuje ideálně článek na Spiegel online s titulkem "Deset nejnebezpečnějších evropských politiků". Je to panoptikum zrůd, vedené Silviem Berlusconim. Důkaz bezvýznamnosti českého prezidenta je jeho absence v panoptiku. :-)))

Harpyje řekl(a)...

http://www.spiegel.de/politik/ausland/die-zehn-gefaehrlichsten-politiker-europas-in-der-eurokrise-a-848424.html

informace řekl(a)...

Jakube,
corto < lat. curtus je krátký ve smyslu prostorovém
breve < lat. brevis je krátký ve smyslu časovém
calzini corti - krátké ponožky, gonna corta - krátká sukně, strada corta - krátká cesta
vita breve - krátký život, durata breve - krátké trvání
Podívejte se do nějakého slovníku, jestli mi nevěříte.

Jakub S. řekl(a)...

Zrůda, kreatura... Mám ve vyjadřování určitou (jak archaické) úroveň. B. mi do takové množiny nezapadá. Tečka. Je mi líto. Zde stojím a nemohu jinak.

Jakub S. řekl(a)...

Zrůda, kreatura... Mám ve vyjadřování určitou (jak archaické) úroveň. B. mi do takové množiny nezapadá. Tečka. Je mi líto. Zde stojím a nemohu jinak.

informace řekl(a)...

Vysvětlete, prosím vás, někdo té paní tady přede mnou, že "Bund" není můj výmysl, ale že je to zkratka, používaná běžně v italském (a nejenom italském) tisku pro výraz Bundesanleihen, und -obligationen.
Že spread mezi německým Bundem a italským BTP (Buoni del Tesoro Poliennali) je neustále aktualizován po 24 hodiny na stránkách italských finančních listů právě v těchto termínech Bund/BTP.
Pokud jde o pohovor Montiho, ozvěna rozhořčení německých "demokratů" se už dostala na stránky it. tisku. Vzbudilo sympatie jen u strany soudců (Idv), kteří jsou v opozici.

informace řekl(a)...

Když je paní H. tak citlivá na přesné jazykové termíny, je zarážející, že používá jako definici pro evropské pravicové a ultrapravicové politiky výraz "zrůdy". Pokročila už natolik její politická orientace směrem k ultralevici, že pro ně nemá méně hanlivý výraz?
Bude nám snad citovat Lenina jako novodobí marxisti-leninisti? A mávat srpem a kladivem za zpěvu Internacionály?
Čeho všeho se tu člověk nedočká ...

informace řekl(a)...

Pokud jde o kritiku německého postoje v řešení krize eura, Berlusconiho il Giornale není jediný, kdo hovoří znepokojeně o hrozbě německé nadvlády nad Evropou. I zcela neutrální nebo levicově zaměřené listy vyjadřují jistý nepokoj.
Affri Itaaliani připomínají, že podle anticko římského práva dlužník, neschopný platit své dluhy, byl dáván do otroctví. Stane se zadlužená Evropa otrokem Německa?
Stanou se státy, které byly zachráněny fondem "salvastati" Esm vasaly těch, které je zachránily před krachem?
"La semplificazione è brutale ma è meglio evitare gli equivoci." (Je to brutální zjednodušení, ale je lépe předejít nedorozumění.)

Harpyje řekl(a)...

Za zrůdu může nepokládat Berlusconiho snad jen slepý, Jakube. I když, pravda, ještě nevypadá, jako dvojčata Bogdanoff. :-))))

informace řekl(a)...

To jsem netušila, že Berlusconi svou docela soukromou žertovnou poznámkou o objemné zadní části těla kancléřky, zcela nevhodné k jebání, urazil národní hrdost německých žen. A následkem toho i mužů.
Vy jste, paní H., také objemnější?

Harpyje řekl(a)...

Na můj vkus máte, "dámo", poněkud drsné výrazivo.

Jakub S. řekl(a)...

Ano, v celém antickém světě (tedy nevím jak v Kartágu) po většinu jeho trvání platilo, že dlužník po zjištění, že definitivně není s to splatit dluh, prodal sám sebe. Staletími osvědčený, dostatečně výstražný, účinný, spolehlivý způsob vyrovnání. Velmi žádoucí zkusit to obnovit i dnes - !!!

drak řekl(a)...

Ano, za královny Viktorie zase existovalo vězení pro dlužníky, kdo měl dluhy, byl tam zavřený tak dlouho, dokud je nezaplatil. Jednoduché, prosté a účinné. Jelcin jednou, když mu došly prachy, naložil podobně s velkými státními daňovými dlužníky, odvezl je kamsi daleko do přírody a dokud se na kontě neobjevila dlužná částka, dotyčný nesměl opustit prostor. Poplaceno bylo ještě ten den, expresním platbami. Když tak hledím na některé jedince, zneužívající institutu presumpce neviny a podobných vymožeností, tak opravdu začínám uvažovat, zda není na čase, se k podobným institucím vrátit. Pro začátek by mělo postačit, kdyby EU místo těch kravin co dělá, buď donutila jednotlivé členské země, nebo to provedla prostřednictvím unijní direktivy, to je celkem fuk, ale pro začátek by k velkému pokroku postačilo, kdyby v celém unijním prostoru přestalo být možné, aby nějaký parchant, co okradl lidi, úmyslně zkrachoval a ještě před krachem staré firmy se už už hnal otevírat novou. Vždyť je to výsměch, výsměch parchantů do očí slušných lidí a co je horší je to legalisace okrádání a to by si žádný stát, potažmo pak nadnárodní spolek, do kterého takový stát patří, prostě neměl nechat líbit, jinak riskuje, že časem přestane existovat, protože ho prostě rozkradou. Abych se tu nemusel dopodrobna rozepisovat, tak mám na mysli něco takového:

http://www.novinky.cz/finance/273925-zkrachovala-dolce-vita-je-prevlecena-sunny-days-ktera-padla-uz-drive.html

A toto se děje docela běžně. Zahraniční majitelé, bez ohledu na původ, tedy Němci, Holanďané, Američané, Rusové, Italové, rozliční vozembouchové a stejně tak Izraelci, to je fuk kdo, tak činí se stejnou ochotou a radostí, jako naši parchanti a hajzlové.

Jakub S. řekl(a)...

TAK. Kudla se v kapse otvírá. Nevíte, proč poslední roky tak často říkám tohle úsloví?
No... pesimista je lépe informovaný optimista.
A voda pomalu a jistě stoupá. Několikerá. No já už držím ústa. Tak jenom suché (proč ne mokré?) konstatování: krásné shrnutí )resp. výzva) Carpe diem (dokud...) je staré právě zhruba 2030 let (jistý Horatius). Užívej (každého) dne se vžilo u nás, že. Tak věnujte chvilenku shovívavou pozornost starému latiníkovi: původní význam carpere je trhat, dokonce r v á t . Takže: Urvi si z každého dne, co jde! A dál už je to lepší francouzsky: Au reste, apres nous, le déluge!
Mme Pompadour to věděla...

Harpyje řekl(a)...

Tvoje příspěvky a reakce na příspěvky, Jakube, jsou pro mně většinou těžko pochopitelné.
I v tomto případě mi není jasné, proč se Ti "otvírá kudla v kapse".
Otevírá se Ti proto, že se Tobě, tak jako mně, zvedá žaludek z vulgárních příspěvků nicku Informace, z příspěvků vlastence Draka, nebo z věcných poznámek pana Š.?
Třeba to ujasníš, oder?

Jakub S. řekl(a)...

Ze stavu, který líčí Drak. Je mi líto. Myslel jsem, a myslím, že to je dost jednoznačné. Je to tak. Dále soukromě třeba...

informace řekl(a)...

Paní,
pro Vás jsou ostatní buď blbí nebo ožralí. Tertium non datur.
Jestli jste vyplivla dnešní poslední dávku žluči, jděte si před spaním nábožně pročítat "věcné příspěvky" pana Š. A víte co? Nechte si je posílat soukromně e-mailem. Tady na ně nejsme zrovna zvědaví.

StK řekl(a)...

Pro Jakuba:
Opravdu, těžká mimoběžnost. Rovnoběžky, které se nikdy neprotnou.
Nadutost tak velká, že už vypadá jako ublíženost. Bohužel, znám to z praxe, zblízka, na živých lidech a to i takových, před kterými je třeba se mít na pozoru.
Proto jsem tak znechucený, že tady to je stejné. Stejné poruchy osobností. Stejná uvzatost v jejich prezentaci.
Ale to virtuální žití má jednu výhodu - můžu beztrestně kdykoliv odejít.

Jakub S. řekl(a)...

- a viníci odchodu ani nepochopí, že právě oni na tom tratí.
Nadutost - nenapadlo by mě užít takového slova, když o něm ale teď přemýšlím - může to být část jejich povahy,ano. A - to je ale těžko někomu předkládat k pochopení - nehraje roli, zda oprávněná či nikoliv. Pokud tedy uznáme, že může být někdy oprávněná; i tehdy ji označíme spíš jinak...

informace řekl(a)...

Jděte, velevážený, raději opravovat žvásty autorů na Psu, když Vás tam, zřejmě omylem, pustili. Kancléřka Merkelová trávila prázniny v italské Alta Val Venosta, kam jezdí tradičně už léta a ne v Tyrolsku.
Když máte takový rozhled a do všeho vidíte, napište něco k úvodnímu článku Astona o čtvrté říši. Zřejmě autor nepochopil slova Montiho a tém méně články v il Giornale. Mimochodem, il Giornale včera svůj postoj vysvětlil a Merkelové se omluvil. Toho si ale nikdo zde nevšiml. Merkelová není zobrazena na fotografii, co list uveřejnil, při hajlování, jak psaly některé noviny, má jen ruku vztaženou před sebe, jako když prosí o pozornost.
Nechte být Draka a zaměřte výš, velevážený pane kritiku, jestliže si troufáte.

informace řekl(a)...

Přečtěte si o názorech Montiho na současnou situaci na stránce WSJ.
http://online.wsj.com/article/SB10000872396390444320704577566993975223080.html?mod=googlenews_wsj
Jestliže vás zajímají.

StK řekl(a)...

Pro Jakuba:
Dobře, trochu to své tvrzení zeslabím. Ne tedy nadutost, ale nedůvodná povýšenost. Je to totéž, snížené o jeden stupeň.
Moje pozorování: Povýšeným chováním a kritikou na všechny strany kromě sebe sama se vyznačují mizerní herci, režiséři bez invence, neúspěšní hudebníci, stárnoucí tanečníci a vůbec lidi, kteří k přehnané sebedůvěře nemají žádný skutečný důvod.
Naopak lidé, kteří ve svém oboru opravdu něco znamenají a jsou všeobecně uznávaní* se chovají tak skrommně a přívětivě, že obvykle máte pocit, že hovoříte s dlouholetým přítelem. Bez rozpaků přiznají, pokud udělají nějakou chybku a spolupráce s nimi je opravdu příjemná. Neznamená to ovšem, že komunikují s každým a na povel.
Tohle pravidlo snad ani nemá vyjímku, která by jej potvrzovala.
Jen člověk, který má vnitřně malou sebedůvěru si ji musí napravovat agresí a povyšováním sebe sama. To je obecné pravidlo a platí i pro internetové trolly.

*/ eliminuji ovšem politiky a umělecké rychlokvašky, jejichž úspěch se počítá nanejvýš na měsíce. Pokud úspěch trvá déle, sami se pozvolna změní na lidi příjemné se správnou mírou sebedůvěry. Nemají zapotřebí se vyvyšovat nad ostatní. Oni významní opravdu jsou.

Pokud se v něčem pletu Jakube, oprav mě, prosím.

Harpyje řekl(a)...

Nepsal jste náhodou něco o "mimoběžnosti", psychologizující amatére?

informace řekl(a)...

Moje ranní příspěvky byly reakcí na pana Většího vlasteneckého henleinovce. Ty Šaman smazal, takže to teď vypadá, jako bych vedla samomluvu.
Ještě něco k německé situaci. Podle zpráv ministerstva ekonomie, průmyslová výroba v červnu zaznamenala pokles -0,9%, export klesl o 1,5%. Udržuje se stále na dobré úrovni, vzhledem k tomu, že se zvýšil export do mimoevropských zemí. Jelikož ale 60% německého vývozu jde do Evropy, podle Oliviera Wiecka, vedoucího odboru pro export Svazu německých průmyslníků, ochuzení evropských států následkem krize, by mohlo ést k dalšímu snížení výroby.
Zdroj: Milano Finanza "La crisi non risparmia la Germania, delude anche la produzione industriale"

Jakub S. řekl(a)...

Ne, jasně že to tak v naprosté většině případů (tedy kumštýřů) je. Ale je jich pár, co jsou/byli nesporně prvořadí, elitní umělci, a stejně tak byli ješitní, malicherní, pozérští, nedůtkliví...
A slova mimoběžky jsem, S, poprvé použil já. Klid, pokoj, vydechnout, no tak...

StK řekl(a)...

Pro Jakuba:
Jistěže jsou i takoví kumštýři - já jsem měl to štěstí, že jsem se s takovými (pracovně) téměř nepotkal. Takže mi zjednodušený obraz (téměř) nic nekazí. I když - sebestřednost je snad povinnou výbavou umělce. A mocná touha se předvádět (to platí pro hudebníky, herce, zpěváky a tanečníky). I spisovatelé se tetelí blahem, když vidí svoji knížku za výkladem nebo jim ji někdo přinese k podpisu. I ti výborní. Bez téhle vlastnosti by jim asi bylo trapné vylézt na pódium nebo jeviště. Nebo obesílat nakladatelství.
I když v soukromí jsou to třeba typičtí introverti. Mohl bych jmenovat... Ale Ty určitě taky.
Navíc: Ono to umění je taková neostrá a nejistá kategorie úspěchu. To není jako běžet závod a být jednoznačně první v cíli. Někdo je pro jednoho diváka / čtenáře / posluchače skvělý a za tentýž výkon může být jiným (kritikem) znectěn až k tomu "amatérismu" - což, mimo jiné, není žádná nadávka. Znám amatéry v různých oborech a od "profesionálů" se liší jenom tím, že se tou svou činností neživí. A mohli by.
Dumal jsem, jak jsou na tom se sebehodnocením politici a zjistil jsem, že tohle nevím. I když dva "celostátní" politiky znám osobně - ale o politice se spolu nebavíme. O těch "lokálních", které jsem poznal (není jich moc) si nemyslím nic vznešeného. Vůně peněz a vůně moci - byť někdy značně iluzorní moci. Je mi líto. I jich.

P.S.: Konstatuji, že stále platí mnohá stará česká přísloví. Třeba to, že "Potrefená husa se ozve!" [;>))

Jakub S. řekl(a)...

Existuje v Praze postavička, která mne už léta prostě fascinuje. A současně...jak to slušně... jo: irituje.
Obecná známost tohoto Umělce je založena na těchto předpokladech: x bydlí a maluje v těsné blízkosti Starom. nám. a bývá tam často n á h o d o u viděn; x vystupuje právě tak, jak si hloupá tzv. kunstliebende veřejnost představuje Opravdového Umělce - směs povýšenosti, laskavé shovívavosti a vědomí "mě stejně nejste s to pochopit..."; x pod tmavým sakem má ve výstřihu bělostné košile s vysokým kráglem vždy hedvábný šátek až pod bradu; x má, tedy měl, v rodině několik prvotřídních umělců, např. slavného bratra , který (snad jediný z herců předních scén) byl po celý život otevřeně a vyzývavě proti komančům, a jsa si vědom svého téměř aristokr. původu - 6 generací, taky tak vystupoval... Co není obecně známo, je, že nemá nic ve sbírkách NG ani MhlmP a žádného své cti dbalého šéfa takových ústavů ani nenapadne od toho fušera něco zakoupit. Takže to napravuje, jak psáno výše. Každou chvíli má slavnou vernisááž v některé prodejní(-é) galerii. A má (oprávněné věru) komplexy... Na jméno se mě příp. ptejte jen soukromě, ať se to neoctne hned v gůglu. Ale myslím, že je to elementární, milí watsoni.

StK řekl(a)...

Neptám se Jakube, vím!

Ale jako herec "sebe sama" je možná stejně dobrý, jako jeho brácha. Tu jednu jedinou roli má nastudovanou perfektně.
(Nebo že by perfidně? Kdo se má v těch cizích slovech vyznat...)

Jakub S. řekl(a)...

Tak.
A teď bacha, nález měsíce pro mne: napadlo mne poslechnout si Beethovenovu ranou árii "Ah! Perfido!" - a vedle koukám: Nadpis Ah, SYNCU, SYNCU - !! - zapracování technologie SYNC do fordek. Tak, nejinak. Genyjáálníí! Nespa?