pátek 20. července 2012

MOBY DICK: Jemně za hranou

Komentáře k českému vládnímu puči a jiným válkám
**************************************************************

Neděle 15. července 2012
Žena Moby Dicka tráví zaslouženou dovolenou v Kamenných horách spolu s Mrtvou Kočkou, jež minulý týden hlídala domácí krb jak věrný pes. Vracím se domů kvůli pracovním povinnostem, mezi naše hrdiny a padouchy.

Mediální hrdina se stal z dříve mediálního padoucha policejního prezidenta Lessyho. Včera vydal veřejné prohlášení, ve kterém vyzývá policajty k tomu, aby odolávali vlivu (nátlaku) "veřejně známých, mocných a vlivných" lidí, přičemž sama policie musí zůstat "apolitická". Jedná se o "dozvuky" případu pseudoletounů CASA.

Politici se rozzlobili, že policajt Lessy nepřípustně zasahuje do politiky. Poznamenejme, že stíhání zločinů není zasahováním do politiky, i když jsou stíháni politici. Zatímco zasahování politiků do bezpečnostních složek a justice je nepřípustné, bez ohledu na to, že se to zde děje  už dlouhou dobu. Česká vláda začala v minulých týden válku o  justici a bezpečnostní složky, až to vypadá skoro na puč. Hlavním pučistou je zřejmě ostrý ministr tupých finančních škrtů. Nicméně otevřenou válku vyhlásil premiér Petr Nečas svým výrokem o tom, že plukovníci nebudou rozhodovat o tom, kdo sedí ve vládě.
(Jenom o tom, kdo sedí.)

Ředitel protikorupční policie Tomáš Martinec pravil v televizní debatě na ČT, že žádost o vydání Vlasty Parkanové ke stíhání je opřena o rozsáhlý kvalitně zpracovaný spis, ne o jedinou omílanou větu.

Minomety syrské armády přeorávají obytné čtvrti hlavního města země Damašku. Je hlášeno 100 obětí. Mezinárodní Červený kříž označuje místní situaci za "občanskou válku". Mezitím íránský parlament jedná o uzavření Hormuzského průlivu.

Britští novináři objevili v Budapešti nacistického válečného zločince Lászlóa Csatáryho. Načež svou informaci zveřejnili. L.C. byl československým soudem za svůj podíl na vyvraždění slovenských židů již dříve odsouzen v nepřítomnosti k smrti.

Pondělí 16. července 2012
Počasí v Česku se značně změnilo. Před 13 lety obdržel tehdejší primátor Chomutova Alexandr Novák (ODS) úplatek 40 Mega Kč za kšeft s městskými akciemi. Před 12 lety se A.N. stal na šest let senátorem za ODS. Před dvěma lety byl potrestán podmínkou na dva roky a pokutou pět melouny. S ohledem na to, že část úplatku byla mezitím čestně vrácena a za prsty mu zůstalo jen 10 Mega, mu stále ještě zůstalo 5 milionů Kč. Což bylo hrozně nespravedlivé – dle A.N.. Těch pěti melounů a ztráty čistého štítu litoval. Proto se odvolal! Jenže to počasí se skutečně změnilo. Dnes vyfásl čtyři roky natvrdo. Co se děje s druhou stranou korupce, německou firmou VNG Leipzig, není známo.

MD: Tresty vězení pro korupčníky veřejnost vždy povzbudí. Přínosnější pro společnost by bylo zabavování majetků odsouzeným korupčníkům! Pan A.N. vlastní na Ústecku zázračně levně nakoupené pozemky za 28 Mega, jež se mohou ještě náramně zhodnotit – až přes ně půjdou plánované plynovody a komunikace. Také si bez příslušných povolení postavil sluneční elektrárnu, přičemž je vše OK, neb krajský úřad vydal "zpětný souhlas". Benzinka v Rumburku taky neměla štemply. Inu, byrokracie je u nás obrovská. Ale senátor a kmotr ODS dokázal zapůsobit silou své osobnosti: "Možná jsem někdy zapůsobil v tom směru, že jsem někomu zavolal, že nás otravují a vymýšlí si ptákoviny."

Nu, na Ústecku zjevně stranické telefonáty, pokud jimi někde chce ovlivnit justici, už nepomáhají.

Návrh nové rezoluce o Sýrii je "pokus o vydírání" ze strany Západu. Pravil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ještě před setkáním s Kofi Annanem v Moskvě. Nepřípustné je nejen použití síly proti (přátelskému) Asadovi, ale i jen pokusy o jakékoli sankce. Jednání s Kofim se pak ukázala jako – zbytečná.
Mezitím Maroko označilo syrského velvyslance za "nežádoucí osobu".

Francie už nechce dělat afrického četníka. Přesto ministr zahraničí Laurent Fabius označil situaci v Mali za "neudržitelnou". S mohamedánisty na severu země by rádi bojovali tuárežští nacionalisté, ti ale nejdříve chtějí mezinárodní uznání pro svou organizaci Národní hnutí pro osvobození Azawadu (MNLA). Už tři měsíce mají vlastní nezávislý stát, který ale nikdo neuznal. Mezinárodní společenství a média se o konflikt v Mali začaly zajímat po rozbíjení islámských hrobek v Timbuktu fundamentalistickými mohamedány z Ansar Dine, jež je "napojena" na Al-Kejdu. Stovky mrtvých a desítky tisíc utečenců jsou pro nás zatím nezajímavou informací.

Maďarská policie přišla do bytu válečného zločince L.C. Kde ho však nenašla. Ten po včerejším zveřejnění své totožnosti prý "utekl". S ohledem na to, že László Csatáry má 97 let, tak spíše "odešel volným krokem".

Rusko a USA si "vymění návštěvy strategických bombardérů". Je to lepší, než kdyby si vyměnili "návštěvy strategických raket".

Úterý 17. července 2012, 20 let od slovenské Deklarace svrchovanosti, faktického rozpadu ČSFR
"My, demokraticky zvolená Slovenská národná rada, slávnostne vyhlašujeme, že tisícročné úsilie slovenského národa o svojbytnosť sa naplnilo. Touto deklaráciou Slovenská národná rada vyhlasuje zvrchovanosť Slovenskej republiky ako základ suverénneho štátu slovenského národa."
Ještě nevyprchaly bublinky slovenského šampaňského, a poslední československý prezident Václav Havel oznámil úmysl odstoupit z funkce, což o tři dny později po naplnění všech formalit a předání pravomocí učinil.

Dnes zemřel největší současný Čech biochemik Antonín Holý. V nekrolozích se píše, že látky, jež léčí AIDS nebo žloutenku B objevil v 90. letech. Nicméně žena Moby Dicka přinesla z ústavu, kde tehdy pracovala ilegální profesorovu léčivou látku, zvanou "Docha" (která krotila např. pásový opar), už v roce 1975.

Ministr českého školení Petr Fiala zrušil "těžší úroveň" státních maturitních zkoušek, odpískal i jejich plánované rozšíření, čímž z nich definitivně udělal zbytnou součást vzdělání. Moudré je to rozhodnutí zejména proto, že Cermat provedení státních maturit dokonale zprasil. Stálo nás to miliardu a nejméně 6 let rozvoje, či spíše útlumu českého školství. Poté, co byl Fialou vyhozen ředitel Cermatu Pavel Zelený, je nutné zrušit i samotný Cermat.
Aby se s novým ministrem do jeho čela opětně Zelený nevrátil – jak se mu povedlo po předchozím vyhozením ministrem Ondřejem Liškou a ministryní Miroslavou Kopicovou!!!

Ministr práce a socialistického plánování Jaromír Drábek uznal, že systém "zapůjčování pomůcek" k překonávání bariér postiženým lidem je nefunkční: "Řízení je časově tak náročné, že nezbývá než se vrátiti k původnímu systému." K "zapůjčování" podle nového zákona letos vůbec nedošlo! V minulých letech šlo přitom asi o 2.000 případů ročně. Schodolezy a výtahy se totiž nedají přenášet mezi jednotlivými domy, jde o individuální záležitosti. Sláva, tělesně hendikepovaní nebudou zavřeni v domácím vězení!
Rovněž se vrátí možnost souběhu příspěvků na péči o postižené děti do 4 let a rodičovského příspěvku. Sláva, odpovědní rodiče nebudou volit mezi hladem a předáním dítěte do sociálního koncentráku!
Pochvala Drábkovi je lichá: Neměl přistupovat na likvidaci sociální péče o slabé a bezbranné. Ale ti se moc bránit nemohou. Demonstrovat ano, (pokud se na vozíčku probojují po uzavření bezbariérové stanice metra Národní až před ministerstvo), ale stávkovat nemohou.
Chvilku to potrvá, než potřebná novela vejde v platnost. Alespoň pro letošek tak Drábek díky svým tupům škrtům ušetří.

Z justiční fronty:
Exkmotr Alexandr Novák vystoupil z ODS.
Pražský městský soud osvobodil expředsedu "Úřadu regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad" Jiřího Trnku a dalšího úředníka Úřadu Martina Půlpytla. Tyto "regiony" vznikly u nás ze dvou krajů účelově, aby bylo možno čerpat evropské dotace. Žaloba vinila oba hodnostáře, že nadržovali Plzeňskému kraji na úkor jihočeských kmotrů.
Poslanec Otto Chaloupka (VV) hodlá podat trestní oznámení na svého exasistenta Vratislava Vařejku, který tvrdí, že mu musel odevzdávat polovinu svého platu. O.Ch. zároveň hodlá podat stížnost proti obvinění z korupce, že ty peníze vyžadoval. Moby si nadále myslí, že nešlo o klasickou korupci, ale o nátlak a vydírání z pozice poslance. Jako spolukorupčník je totiž stíhán i exasistent, což současným možným vydíraným asistentům nejspíše nedodá dost kuráže.
Exředitel Pražského dopravního podniku Martin Dvořák hodlá podat trestní oznámení na "vedení" Prahy, které ho "poškodilo". A to tím, že zveřejnění výsledků analýzy ukázalo, že DPP platil zakázky předražené až o půl miliardy korun. Toto "znevěrohodňuje práci", jež M.D. pro Prahu vykonal.
MD: Když jedu tramvajemi, ve kterých se nedá sedět ani dýchat, když trpím neustálými uzavírkami tratí, jež se opravují každé tři roky, když projíždím uzavřeným metrem na Národní, tak se také cítím "poškozen", a to předraženě.
František Hajn, odsouzený v nepřítomnosti na 10 let za ozbrojenou loupež, kdy bezpečnostní agentuře G4S spolu se dvěma druhy v policejních uniformách sebral v r. 2002 celkem 154 Mega, byl zadržen v Dominikánské republice.
Hlavní svědek causy CASA Karel Daňhel byl zadržen kvůli trestnému činu pohlavního zneužívání. Nikdo tomu nevěří.

ODS představila svého kandidáta na prezidenta. Je jím dle očekávání místopředseda Senátu Přemysl Sobotka. Jediný z hodnostářů ODS, jenž nepodepsal poslední "slib podřízenosti" Nečasovi v případě CASA. Však se také Nečas na tiskovce netvářil dvakrát nadšeně. Poslední otázka novinářů na tiskovce se týkala právě jeho souboje s Lessym. Podle pana premiéra Lessy "nakročil směrem politického aktivisty. Tímto směrem nakročil a pohybuje se podle mého názoru už jemně za hranou, což je s chováním policejního prezidenta neslučitelné.“
Načež byla tisková konference ukončena. Podle mého názoru je zase manipulování s justicí a silovými složkami velice neslučitelné s chováním premiéra. Je už za hranou puče.

Přeběhlý syrský diplomat Naváf Fáris uvádí, že Asad v Homsu už pravděpodobně použil chemické zbraně. Pokud bude zahnán do kouta, pak nebude váhat nasadit chemii ve velkém, tvrdí Naváf. Povstalci se mezitím probíjejí do centra Damašku.

Středa 18. července 2012
Obvinění z pohlavního zneužívání, z něhož byl obviněn Karel Daňhel, se ukázalo jako falešné. Tentokrát v něm měla prsty pravděpodobně bývalá Daňhelova manželka.
Zato když mu byla zrušena bezpečnostní prověrka, jednalo se nejspíše o akce tajných služeb, organizovanou politickými pučisty. K.D. se tím stal "nevěrohodným" a s tím i jeho dlouhodobá kritika podvodného nákupu podvodných letadel CASA. Rovněž přišel o práci pilota. Důvod odejmutí prověrky?
"Jednal proti ekonomickým zájmům státu."
A kamarádů Miroslava Kalouska.
Jiný kritik pseudoletadel, armádní expert Jaroslav Štefec, měl vloni v lednu bezpečnostní prověrku zablokovanou. Důvod? Policejní hlídka tehdy našla v jeho autě nelegálně drženou pistoli. Která mu tedy nepatřila, a nic o ní do té doby nevěděl. Podle pozdějšího vyšetřování policie přitom nešlo o "trestný čin", nicméně Štefec nakonec z ministerstva válečného rozhazování odešel "dobrovolně".
Nu, lepší, než kdyby ta pistole byla nalezena v zamčeném pokoji společně se Štefcem a jeho prostřelenou hlavou, přičemž by byla kancelář zamčena zevnitř a Štefec by podle záznamů hlídací služby na ministerstvu vůbec nebyl.
Jo, ten soudce Miloslav Studnička, jenž mj. poslal za mříže žháře z Vítkova, a který byl nalezen mrtvý na své chatě s podříznutým krkem (dle Blesku) se stal obětí nešťastné náhody. Nejspíš se řízl při holení.

László Csatáry dopaden. Ale proč ho honit, vždyť vražděním Židů bojoval proti komunismu, ne? Jiní dnes zvedají jeho boj:

V Bulharsku explodoval autobus s izraelskými turisty. Výbuch zabil čtyři turisty, bulharského řidiče a vražedného útočníka s evropskými rysy a dlouhými vlasy. Bylo zraněno dalších 33 lidí. Atentát se udál přesně 18 let po útoku v Buenos Aires, kde bylo zabito 85 lidí a 300 zraněno. V Argentině útočili lidé, placení íránským režimem. Rovněž nyní viní Izrael z útoku Írán a jeho libanonskou nacistickou agenturu Hizballáh. Mossad už tento měsíc zabránil atentátu na izraelské turisty na Kypru a v Keni.

Pumový atentát v Damašku usmrtil bývalého ministra obrany a jeho náměstka, jenž byl též Asádovým švagrem. Teroristický útok proti teroristickému režimu zabil a zranil další osoby bezpečnostního vedení země. Útokem se chlubí Syrská svobodná armáda (FSA). Ruský ministr vývozu ruských zbraní do přátelského zahraničí Lavrov připustil, že se v Sýrii "odehrávají závažné boje", nicméně jakékoli rezoluce o Sýrii nepodpoří – pokud nebudou zahrnovat podporu současnému režimu. Čína se teď nemusí hlasitě angažovat.

"Inicioval jsem tuto schůzku, protože situaci kolem policie považuji za velmi vážnou. Není možné, aby nadále probíhaly přímé i nepřímé útoky na policii a policejního prezidenta… Situaci je potřeba zklidnit a některé horké hlavy zchladit. Já ho (Lessyho) chci ujistit, že má mou plnou podporu." (Václav Klaus, prezident České republiky, před schůzkou s Petrem Lessym, prezidentem české policie.)
Avšak Klaus se prý do situace neměl "vměšovat". Prohlašuje Stanislav Polčák (poslanec za TOP 09): "Já si o té schůzce pánů prezidentů myslím to, že pan prezident Klaus měl ještě počkat. Protože dnes má pan ministr Kalousek zveřejnit důkazy, že pan policejní prezident lhal. V tuto chvíli, kdy celou věc vyšetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů, je špatné, že se k tomu vyjadřuje kde kdo. Pan prezident předjímá, jak dopadne vyšetřování."
Lubomír Zaorálek (místopředseda sněmovny za ČSSD) jde v kritice ještě dál: "Já nevím, co k tomu vedlo pana prezidenta. Já si myslím, že policie vyšetřuje i kauzy pana prezidenta – například udělování milostí. Prezident není zcela nestranný. Nemám moc důvěru v to, že je pan prezident nezaujatý."

Nu, Moby Dick soudí, že prezident republiky jako nejvyšší ústavní činitel dbá na to, aby si politici nepřivlastnili policii a justici a svým krokem se tomuto puči snaží zabránit. A nevím, jak by si s podobnou situací poradili dnešní kandidáti na příštího prezidenta ČR.

Čtvrtek 19. července 2012
Další kandidát na prezidenta ČR Vladimír Dlouhý (nezávislý, dříve ODA, dříve OF, dříve KSČ) začíná svou volební kampaň během Stromovkou.

Ústavní soud rozhodl, že soudcům se neměl snižovat plat. Načež vláda předala do parlamentu návrh zákona, jak zvýšit plat na původní úroveň nejen soudcům, ale i poslancům, senátorům a členům vlády. Premiér Nečas očekává ve sněmovně "širokou a výživnou diskusi a širší politickou shodu" Vláda se "nevyhýbá debatě" o oddělení problematiky soudců a ostatních vyživovaných osob, nicméně ministr pracujících a jejich zástupců Jaromír Drábek předkládá zákon v plné šíři. Ta výživa by pak pro státní rozpočet znamenala 567,7 Mega. Bude se halt muset zase ušetřit na mrzáčcích.
Aby nestrádali političtí mrzáci.

Ze sportu: Bezpečnost Olympijských her v Londýně byla autsoursována na mezinárodní bezpečnostní společnost s vynikajícím kreditem: G4S. Jo, to je ta, co ji obral Hajn. G4S se nechá obrat, a škodu pak zacáluje pojišťovna. Škoda v Londýně by však mohla být značná. Zejména když bylo zjištěno, že:
Z 10.000 slíbených kvalifikovaných bezpečáků má společnost k dispozici jen 7.500 kusů.
Jeden man byl propuštěn hned první den služby, když ho ve Worsley Marriot Hotelu, kde měl hlídat, našli, jak ve službě spí. Do téhož hotelu, kde mají být ubytováni britští fotbalisté, dorazilo jen 17 z plánovaných 56 kusů.
Hilton Hotel v Gatesheadu byl navštíven toliko 4 z 58 hochů od G4S. Přičemž dva z nich byli zatčeni pro ilegální přistěhovalectví. Jejich pákistánské (!!!) doklady byly falešné.
G4S má vyfasovat od organizačního výboru olympiády 284 Mega liber, přičemž 125 Mega připadá pro manadement.
Před 20 lety na olympiádě v Mnichově zavraždila palestinská skupina Černé září (výkonná odnož Al Fatahu) 11 izraelských sportovců.
Na bezpečnost londýnského sportovního svátku bude tedy raději dohlížet armáda. Prý ji zacáluje G4S.

Pátek 20. července 2012, začíná ramadán
Pět obětí burgaského atentátu bylo pohřbeny ve své domovině. "Jedinou chybou, kterou udělali, je, že byli Izraelci. Nebyli náhodným cílem." (Stas Meseznikov, izraelský ministr turistiky.)

Boje v Sýrii nabraly na intenzitě. Povstalci dobyli pohraniční přechody do Turecka a Libanonu. V Libanonu je ofiš 30 tisíc utečenců, dalších 30 tisíc neofiš. A dalších 30 tisíc tam po otevření přechodů míří.

Mali hlásí 90.000 aktuálních utečenců. Lidé utíkají a nevědí přesně jestli před mohamedánisty, Tuáregy nebo vládními vojáky. Zabíjejí je všichni.

Půl hodiny po začátku premiéry filmu o Batmanovi v Auroře u coloradského Denveru, vnikl do sálu muž v plynové masce a postřílel 12 lidí. Dalších 40 bylo zraněno. Diváci to nejdříve považovali za připravenou akci k premiéře, která by je měla vtáhnout do děje. Vrah James Holmes je místňák. Podle FBI jednal na vlastní pěst, a nemá žádnou vazbu na producenty filmu ani jiné teroristické skupiny.

Lid zvedá svůj zlobný hlas proti pučistům. Vicepremiérce Karolíně Peake přišel od pana Karla Nováka mail, ve kterém ji varuje, že příliš zobe z ruky premiéra Petra Nečase a ministra financí Miroslava Kalouska. Novák je hodný a vysvětluje skupině 18.950 lidem, že nemá smysl zabíjet politiky, nicméně ho neposlouchají. Jediné, co může pro Peake učinit je, že jí zašle fotografie nejbližších členů rodiny, "včetně vaších dětí a popis jejich trýznění a nechutného mučení"…

Nový ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) odmítl jmenovat Lenku Bradáčovou do čela pražského Vrchního státního zastupitelství. "Zatím."
"Ministr navrhl myšlenku výběrového řízení, na základě kterého by mělo být místo obsazeno." (Helena Markusová, mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství.)
"Návrh na jmenování Lenky Bradáčové je podaný a já na něm trvám. Mám trochu strach, že pokud by se v tuto chvíli udělalo výběrové řízení, bylo by to mimo rámec zákona. Tím pádem zpochybnitelné a právně napadnutelné." (Pavel Zeman, nejvyšší státní zástupce.)
"Já jsem návrh státního zástupce na jmenování Lenky Bradáčové vrchní státní zástupkyní nezamítl. Jen jsem ho chtěl odpolitizovat" (Pavel Blažek, který byl ministrem spravedlnosti jmenován, aby zabránil Lence Bradáčové převléknout Kalouska do tepláků.)

Ukazuje se, že David Rath, exhejtman Středočeského kraje a nezařazený poslanec (dříve ČSSD) si v dalších třech zdravotnických kšeftech přišel na devět melounů. Opakujeme: Je zbytečno zavírat na dlouhá léta, je třeba zabavit veškerý majetek.

Hospodské noviny zveřejnily odposlechy ke zdravotnickým rozkrádačkám Davida Ratha (exČSSD). Zajímavo jest, že ty odposlechy obdržely zrovna po týdnech, ve kterém se bojovalo na frontě CASA, v kteréžto bitvě utržili značné mediální šrámy zejména Vlasta Parkanová, Miroslav Kalousek (oba TOP 09) i sám premiérministr Petr Nečas (ODS). Ostudné je pro ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) další bezdůvodné odkládání jmenování Lenky Bradáčové. Ostuda pronásledovala rovněž ministra sociálních předmětů na zápůjčku Jaromíra Drábka (TOP 09) a z kanálů by neměl vylézat ministr dopravy  Pavel Dobeš (exveverka, dnes LIDEM). Jeho úřadem vedený rejstřík vozidel po 14 dnech prý už téměř všude funguje, ovšem neskonale pomalu.

BTW: Ombudsman Pavel Varvařovský dnes zveřejnil, že lidé (zatím jen ohledně rejstříku vozidel) mají nárok po státu požadovat i odškodnění "nemajetkového charakteru". K němu nejsou třeba doklady, jenom se uvede, čeho se to týkalo. Zejména tedy naštvání – takže postižen byl i Moby.

Sobota 21. července 2012
Žena Moby Dicka se vrací z dovolené: "Vidím, že je potřeba tě trochu začít krotit."

*******************************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick

87 komentářů:

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Ke komentáři, který nejspíš bude brzo smazán. Myslím, že rozumím obsahu Vašich sdělení. Také si ale myslím, že by jim prospěla změna formy.

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Děkuji, přeji dobré ráno.

mujer de barro řekl(a)...

RRR,
Jodete, becerro muerto!

Kopretina řekl(a)...

Tak jest Muerto, tak jest. Označení lidí za "čecháčky" je to samé jako označení Židů za "židáčky". Vezměme to analogicky, Žid je osoba schopná pokřesťanštění či pomuslimštění, "židáček" zůstane Židem. Otázka je co s čecháčky a židáčky? Kam s nimi? Vyhnat do východoasijských stepí? Či do gulagu? Nebo humánně vylikvidovat. Dnes není potřeba použití plynu Zyklon B v plynových komorách, na co. Stačí čecháčky a židáčky nakoncentrovat na určité místo a vypustit kapku sarinu a sarin udělá své. Sarin je takový náš kamarád, sarin ten všechno vykoná, zařídí, sarin je prima...

Harpyje řekl(a)...

S jakou mrtvolou to, proboha, souhlasíte?
:-)))

Harpyje řekl(a)...

On i ten němeček má svou Bildzeitung, SAT 1 a RTL, ale je, s výjimkou většiny dederónů, tolerantnější, protože nemusel strávit 40 let za železnou oponou.
To, co pranýřujete se (v poslední době?) masivně shromážďuje na Neviditelném Psu.
O pravicových obhájcích lidského práva držet střelné zbraně, kteří se až do další šokující události nedají zmást levicovými řečmi
'Batman' Shooting: Gun Lobby Counts On Short Attention Span na
http://www.huffingtonpost.com/2012/07/20/batman-shooting_n_1690547.html
a jejich čeští homologové http://www.gunlex.cz/aktuality-strelci/seznam-kandidatu-podporujicich-pravo-obcanu-vlastnit-zbrane/

Harpyje řekl(a)...

Sarinem vraždili, pokud vím, pochopové idola všech českých pravičáků, generála Augusto Pinocheta.

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Kopretina řekl(a)...

S jakými mrtvolami? S mrtvolami nácků a komoušů bez ohledu na rasu či ekonomické zázemí. Což se samozřejmě netýká pana Švehly, pan Švehla jenom provokuje, ale taková Semelová, Grebeníček, Filip, T.Vandas, Sedláček, L.Malý a další by si zasloužili zvláštní zacházení. Ano, nesouhlasím s vlastnictvím zbraní. Zbraně by měli mít pouze policisté a vojáci, pak se dějí všelijaká neštěstí, že se lidé střílí mezi sebou...

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Kopretina řekl(a)...

Houby s octem, svoboda jednotlivce znamená, že mohu vykonávat, co chci, pokud neškodím jiným lidem. Že je Evropa plná muslimů? To bylo dáno levicovými vládami, levice rozvrací tradiční judeo-křesťanskou civilizaci a prosazuje čím dál více muslimských sentimentů, ale nemá to cenu již více pitvat problematiky pravice-levice, svoje jsem napsala, více se k tomu vracet nebudu. Ano, Švehlo, Vaše příspěvky jsou horší než sarin, skutečně horší než-li sarin, stejná jedovatá nenávist. Hezký požehnaný víkend přeji...

Harpyje řekl(a)...

Velmi doporučuji k předčtení velmi hodnotné...:
Autor: E. Macek Datum: 21.07.2012 05:35

...glosy pana Švehly na Šamanově doupěti.Oni tam zavedli novum.Když Váš názor nebude v souladu se soudruhem Kovanicem,event.s tím druhým soudruhem,pak bez milosti okamžitě šáhnou k demokratickému soudu.Ten soud je Kovanic nebo ten druhý,Moby Dick......Voni tam názory nepohodlných lidiček prostě mažou.
http://neviditelnypes.lidovky.cz/diskuse.asp?iddiskuse=A120720_221927_p_cirkus_nef&vlakno=56439577#56439577

Harpyje řekl(a)...

Opět mluvíte o věcech, o kterých nemáte tušení, Kopretino.
Vaše tvrzení, že "levicové vlády" natahaly do Evropy muslimy je stejně pitomá paušalizace, jako "všechna média jsou levicová", a podobné.
Například smlouvu o náběru gastarbeiterů z roku 1963 mezi NSR a Marokem podepsala pravicová koalice CDU/CSU - FDP. V roce 1965 podepsala tatáž vláda smlouvu s Tuniskem.
Tzv. Anwerbeabkommen mezi SRN a Tureckem z roku 1967, podepsala velká koalice teprve pod nátlakem Spojených Států, které si od této smlouvy slibovaly pokles nezaměstnanosti a ekonomickou stabilizaci Turecka, svého strategicky důležitého spojence v NATO.
To jenom jako příklad.
I v jiných evropských zemích jsou příčiny, dějiny a problémy imigrace tak komplexní, že jen ideologický zaslepenec a ignorant je může omezit na "prosazování čím dál více muslimských sentimentů levicí." Taková pitomost by snad našla ohlas u většiny diskutérů na Neviditelném Psu, ale v seriózní diskusi neobstojí.

Harpyje řekl(a)...

Suchá věda, "weltfremde" badatelé, nemající smysl pro humor a zábavu?
I kde!
Les Horribles Cernettes na http://www.youtube.com/watch?v=MEM13mN-4Fo :-))))
První ukázka popkultury na www, Les Horribles Cernettes absolvovaly poslední koncert.

Šaman řekl(a)...

Mažou se jen příspěvky pana Švehly, paní Harpyje. Mohla byste to panu E. Mackovi napsat do komentářů? (Já se totiž na Psa ani jinam neregistroval a registrovat nebudu.) Nemažou se jeho "názory", ale jeho příspěvky, i v případě, když s názorem souhlasím. Švehla má zaracha. A dobře to víte, a víte i proč. Není to kvůli "názorům", ale kvůli tomu, že je trol.
Tak, taková je zde demokracie. Není tak dokonalá jako v Americe, kde může kdejaký starý otrapa žalovat mladou dívku, že ho diskriminuje kvůli věku, když s ním nechce chodit.
Toto není bezbřeze volný prostor. Je to můj prostor, který dávám k dispozici. A byl bych vůl, kdybych si zde nechal bezbřeze nadávat.
Nadávejte mi toliko březe.
\ :-)

Harpyje řekl(a)...

Pan Macek reagoval, jak se můžete sám přesvědčit, Šamane, sám od sebe (http://neviditelnypes.lidovky.cz/diskuse.asp?iddiskuse=A120720_221927_p_cirkus_nef&vlakno=56452974#56452974), takže mu nemusím nic vyřizovat.
Když jste ale tak háklivý na nadávky, tak byste měl především mazat příspěvky osoby, kterou Kopretina nazvala "Muerto".
Zřejmě se jedná o zdechlinu v rozkladu, která v každém ze svých bezduchých příspěvků vylučuje značné dávky mrtvolných jedů. Na rozdíl od "trolla" Švehly neobsahuje její snůška nadávek jednu jedinou myšlenku.

Neviditelný šikoušek řekl(a)...

Tu es una carroña, Muerto.

Co jsme to viděli to letní jitro boží,
vy moje lásko jediná?
V zatáčce pěšiny na kamenitém loži
ležela bídná mršina,

a nohy zvedajíc jak prostopášná žena
a plna žáru potíc jed,
strkala nestoudně, nedbale rozvalena
své pařící se břicho vpřed.

S hůr slunce pražilo, tak jako by ji chtělo
v tu chvíli celou upéct hned
a vrátit Přírodě, co spojovalo v tělo,
ve stonásobném množství zpět.

A nebe shlíželo k té pyšné kostře těla
jak ke kvetoucí květině.
Puch byl tak strašlivý, že jste div neomdlela
na sporé trávě v pěšině.

Ze břicha v rozkladu, nad kterým zněl šum hmyzu,
se táhly larvy v tisících,
a oblévajíce ty živé cáry slizu,
tekly jak hustý kal kol nich.

To vše se zvedlo hned, hned kleslo jako vlna,
či šumíc trysklo do výše,
jako by mršina, divného dechu plna,
tu žila dále množíc se.

A tento svět pak zněl, pln hudby neurčité,
jak šelest větrů nebo vod,
či zrní rytmicky přehazované sítě
a natřásané o překot.

mujer de barro řekl(a)...

Harpyje,
Usted no sabe, fea chismosa, reoca, una palabra de español.

Harpyje řekl(a)...

Pokud mi chcete něco sdělit, tak pište laskavě česky, charogne infâme.
Španělštinu neovládám.

Tess řekl(a)...

Vidíte, máte pravdu, Harpyje, španělské příspěvky jsou, zdá se, pouze tapetovací. Jsem nevěděla, jestli se tady někdo jako španělsky nebaví, jako třeba když informace občas vypustí italský citát...

mujer de barro řekl(a)...

La información no puede escribir. una morena ha mordido en la mano izquierda. Pide perdón.

informace nemůže psát.Moray úhoře kousne v levé ruce. odpustit.

mujer de barro řekl(a)...

Fufa de Harpyja, malparida, vete a mamarla.

Harpyje řekl(a)...

Vaše smůla, že Vy nevědět, že murény nepohrdat zdechlinami.

mujer de barro řekl(a)...

Harpya - estupida vampira!

informace řekl(a)...

Harpyje,
můj příspěvek přepisuje přítekyne pod nickem mujer de barro, které nadáváte mrtvol a nevím, čeho ještě, aniž yste ji znali.
V živote bych nemyslela, že dokážete být tak surově bezcitná a sprostá. Mám skutečně ruku zle zřízenou.
Končím s Vámi po této poslední zkušenosti jakékoliv další styky.

Neviditelný šikoušek řekl(a)...

To maj príma známosti,informace! Ta baba je sprostá jak dlaždič. Inu, vrána k vráně sedá, že ano?

mujer de barro řekl(a)...

Usted puede enchufar sus flores en el culo.
Ch. Baudelaire

Harpyje řekl(a)...

Ale hele! Ono to najednou píše česky!
Nadávat španělsky českým diskutérům na českému webu je poněkud podlá a sprostá kratochvíle, navzdory souhlasu jedné prosté duše ("Tak jest Muerto, tak jest.").
Trochu pozdě na to, abyste zde hořekovala a uměle se rozhořčovala, Informace. Vše, co zde bylo vyřčeno, jde na Vaše konto.
Až bude mít ta španělská ochechule opět potřebu si verbálně ulevit, ať táhne na nějaké španělské diskusní fórum. A za účelem fyzické úlevy si může vsunout do rekta, co se jí zlíbí. Osobně o takové požitky nestojím.
Poklona, "dámy".

000 řekl(a)...

INQUALIFICABILE!

Harpyje řekl(a)...

Tess už včera smazala několik příspěvků té španělsky píšící "dámy".

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...

Aha; takže ty nesrozumitelné shluky písmenek (mně nesrozumitelné) něco vyjadřují?
Tedy kromě jakési poruchy (programu, osobnosti ...)?

Harpyje řekl(a)...

Pokud máte ny mysli nějakou myšlenku, tak to musím popřít.
Ty shluky písmen jsou sprosté a urážlivé nadávky.
Já jsem měla ve škole španělské kamarády, a navíc vím, jak se používá slovník, takže mi nikdo nebude tvrdit, že se jednalo o nevinné, žertovně míněné příspěvky.

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...

No to mám ale ŠTĚSTÍ, že těm divným jazykům nerozumím. Opravdu jsem se domníval, že jde o spam nebo o výlevy nějakého pomatence.
A jak se nyní ukázalo, měl jsem pravdu.

Hezký den přeji.

Harpyje řekl(a)...

I Vám hezký den. Pozdrav panu Čechovi.

čtenář NP řekl(a)...

Švehla, sudetoněmecký henleinovec se přemístil na Neviditelného psa pod nickem V. Čech. Úplně tytéž slovní a větná spojení a obraty, jako když kdysi psal jako Větší vlastenec na Lidovkách. Ba i tytéž argumenty.
Kolem extaticky poskakuje mopslík Netzerová a blahem počůrává " :-)))" a při tom poštěkává "To jsou teprve začátky, ale pan Čech jde plnou parou vpřed."
Má se tedy pan Wágner na co těšit, až zas Švehlovi rupne v bedně!
Máme tedy naději na osvobození od okupace těch dvou omezených retrográdních provinciálů, co se velkohubě definují jako praví Češi a Euroameričané.
Nesmím o zakřiknout.

Šaman řekl(a)...

Bývalému Většímu vlastenci byla klícka, vykázaná zde ve Vlastencově labutí písni zjevně těsná. Tak ho tam nechte, na Psovi, ať si tam poskakuje, a nepráskejte ho, pane čtenáři NP.
\ :-)

Kopretina řekl(a)...

Harpyje, já neumím španělsky, ani francouzsky, ani italsky, románským jazykům skutečně nevládnu, takže z překlepu nemůžete dělat vědu. Já jsem souhlasila s tím, že paní M. napsala, že je Švehla nacista, což skutečně je, jinak nerozumím vůbec ničemu. Neznám španělská ani francouzská slovíčka, neznám.

Jakub S. řekl(a)...

Pro boha živého, co to tady zas bylo za úděsnou inovaci diskuse? Soustrast, Honzo a Tess! Napadá mě maně, když už tu někdo vyšinutý pubertálně mává hispánštinou:...y el mayor bien es pequeňo... (que toda la vida es...atd., že) V mém překlad (1960): A nejvyššího dobra málo jen...(vždyť celý život - pouhý sen...) - Buenas noches, seňoras y hidalgos.

Neviditelný šikoušek řekl(a)...

Ano. Jistě.
Souhlas s něčím pro mně nesrozumitelným je klasický překlep.

informace řekl(a)...

Docela zbytečně se tu rozčilujete nad příspěvky mé přítelkyne, která to vzala se španělskou vervou. Zbytečně jste mazali jako nadávky některé zaklínací formule (jako starořímské ai mortacci tua), jenom proto, že je google překládá nesmyslně. Nad některými překlady jsme se všichni přímo váleli smíchy. Pani Agnes se omlouvá, zítra odjíždí. Je to veselá paní ne nějaká puberťačka.
Místo abyste tu omílali staré zastydlé řeči o sudeťácích, odsunu, čecháčcích a podobných "amenitách", měli jste si všimnout spíš zemětřesení na evropských burzách, ratingová agentura Moody's dokonce snížila outloook Německa a Holandska na negativní.
Dobrá, vážné věci vás nezajímají, žerty nechápete, tak co s vámi?

Neviditelný šikoušek řekl(a)...

Další frustrát na scéně.
Máš, čtenáři Nevidomého Psa a futuristický světoběžníku, nějaký problém s tím, že kolega Švehla umí vtipně psát, ty suchare?

čtenář NP řekl(a)...

Sklapni zobák, viditelný harpyjáčku!

Neviditelný šikoušek řekl(a)...

Měli byste se dohodnout, jestli je Neviditelný šikoušek pan Švehla, nebo Harpyje. Takto se jen zesměšňujete ještě víc.

Čtenář NP řekl(a)...

Dvě duše a jedno tělo nebo naopak?
Toť věčná otázka.
http://www.hellocrazy.com/reserved/cards/200409190610570.zucca.gif

Kopretina řekl(a)...

Takhle, mě gůgl překladač přeložil, že paní M. napsala, že je p. Švehla nacista, s čímž jsem souhlasila. Jiné názory této paní neznám, takže se k nim nemohu vyjadřovat. Jestli "muero" nebo "muerto" to doopravdy nevím. Mrtvola v angličtině mi slovníček překládá mnoha slovy-corpse, dead mean, dead body, mrtvý-dead, německy-Die Leiche, Der Leichman, Die Tote, Der Tote, mrtvý tot, milion významů, který si vybrat, to víte Vy. Španělský, francouzský a italský slovníček nevlastním atd.atd. Asi podle textu a kontextu. V Německu nežiju, takže nevím, které slovíčko se pro mrtvolu užívá. To víte Vy, za neznalost slova mrtvola se omlouvám. No a španělský text paní M. jsem si dala do gůglu překladače a vyšlo mi něco o Švehlově nacismu. Tož tak...

Tess řekl(a)...

Milá informace, jste-li to opravdu vy, pokud sem někdo začne tapetovat příspěvky jazykem, kterým zde nikdo nevládne, jedná se o spam. Nemám nic proti vaší veselé kamarádce, ale nemůže se mazání divit.

Jakub S. řekl(a)...

Toto je Hance, ale je to obecně platná má zoufalá výzva, výzva člověka, který byl osudem učiněn profi informatikem a překladatelem a tlumočníkem a revizorem odborných textů a vůbec: probohasvatého, nepoužívejte vážně tzv. překladačů!! Normální člověk, soudný a vzdělaný a skromný, H, to činí pouze v nejvyšší nouzi, a pak ví, že to nesmí v nejmenším brát (tu sémantickou barbarskou gulášovou hrůzu) za bernou minci! Je to JENOM nejhrubší pravděpodobný (ano!) smysl originálu. Anebo to činí jako já: přečasto pro pobavení, radost z těch absurdit, z toho geniálního mechanického přičinlivého blba. Howgh. Musím jít večeřet, už si to říkám dvě hodiny.
Hani, je prostě třeba se začít pomalu soustavně skromně houževnatě dlouho učit a učit jednomu dvěma jazykům. Fertyk, pokluzené. Jak prosté, milý Watsone. Jak náročné. Zkratky neexistují. (Ty chucpe buranské blbosti, jako že někde každého za měsíc při třech hodinách týdně naučí číst, mluvit, psát jinou řečí... ale no tak!!) A taky poznat, jsem-li vnímavý k jazyku. K jazyku, obecně - nikoli k jazykům. Neboť cit pro jazyk, proboha, je jeden. Jsem-li na něj tupý ve své Muttersprache, platí to železně i jinde a naopak.

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Sl. Kopretino, dovoluji si také přispět jednou nevyžádanou (hraběcí) radou. Není absolutně nezbytné se vyjadřovati k úplně každému přípisku. Dobrým příkladem by mohl být přispěvek takový, jehož obsahu nerozumíme. Např. temperamentní výkřiky veselé keramické přítelkyně paní informace.

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
informace řekl(a)...

Opakuji: příspěvky psala má přítelkyně Agnes, poté, co mě kousla muréna do levé ruky. Kopii jejích příspěvků nemám, psala rovnou do okénka. To abych je nějak vysvětlila.
Byla to neškodná zábava, kterou jste zřejmě nepochopili. Zato my jsme se pořádně nasmáli, za prvé kvůli překladům googla do češtiny a jiných jazyků a pak pro nedorozumění která vznikala.
Teď budu psát zřídka, moře je lákavé a pak se musím strarat o spoustu krků, které mají pořád hlad.
Rukou už vládnu, i když mám pořád prsty modré barvy.
A přestaňte pořád mlít o sudeťácích a čecháčcích, pro ostatní Evropany (jižní) je to nesrozumitelné a hloupé, jako z jiného světa. Těžko jim můžu něco vysvětlovat.

Harpyje řekl(a)...

Máte na mysli sanitární keramiku, předpokládám, RRR.

Jakub S. řekl(a)...

Ať máte ruku brzo OK! Jak může člověka kousnout muréna? Vy tam máte bazény pro lidi a murény společně?!

Neviditelný šikoušek řekl(a)...

Birds of a feather flock together.

Kopretina řekl(a)...

Jistěže RRR, není nutné se vyjadřovat ke všemu, ale na druhou stranu mě skutečně nemusíte poučovat co mám psát a na co mám reagovat. To je čistě moje věc a skutečně se od Vás jednalo o hraběcí nevyžádanou radu, o kterou nestojím. Můžu si psát klidně, že je Země placka, kolem které se točí Slunce, Vy máte právo oponovat, ale nemáte právo mi říkat o čem mám a nemám psát...

informace řekl(a)...

Jakube,
moře není bazén, ale velképřírodní akvárium, kde žijí ty nejpodivnější tvorové, z nichž někteří mohou člověku doopravdy ublížit. Jaou tam ryby s jedovatými ploutvemi, které vám vsrříknou jed, když se jich neopatrně dotknete. Muréna je ryba středně jedovatá. Ve Středozemním moři jsou jen dva druhy smrtelně jedovaté. Pak máte mořské ježky, pak červy s ostny, které se vám zapíchnou do nohy, pak půvabné průsvitné pulsující deštníčky - meduzy, které vás popálí, jak se vás dotknou. A pak další havěť, na kterou si právě nevzpomínám.
Noviny psaly o Němci, kterého zabilo píchnutí ostnu traciny. Na první pomoc nedojel, zemřel při cestě k autu.
Všechno má své pěkné ale i stinné stránky. Hlavně musíte vědět, jak na každé poranění reagovat, jak zakročit.

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Sl. Kopretino, nevidím rozdíl mezi právem plácat nesmysly a právem dávat hraběcí rady. Jsem laik, nemám to právní vzdělání. Třeba mne poučíte.

Jakub S. řekl(a)...

Pí Agnes je, prosím, jaké národnosti, resp. co je její lingua madre?
Hele, ostatní: ti nemožní lemplovští báječní strašní entuziatičtí jednoduší komplikovaní pomilováníhodní nanervyjdoucí talijáni říkají "řeč matka". No? Co pravíte - ?

Harpyje řekl(a)...

Její mateřština bude s největší pravděpodobností Fäkalsprache.

informace řekl(a)...

Jakube,
říká se správně MADRELINGUA. Lingua není madre - to by se nad Vámi můj šéf pustě chechtal - "copak to má být taková nějaká matka jazyk!!!!"
Pardon, jdu připravovat k obědu mořské ráčky a pak ryby, jejichž místní název jsem už zapoměla.

Jakub S. řekl(a)...

No tak jo, díky, zas su eště geniálnější. Beru, od vás, ovšem jako affare fatto, že. Ále jendže: p r o č má pak prof. Rosendorfský l i n g u a m a d r e a nemá m a d r e l i n g u a - ? Aha? Je to tezaurus shromažďovaný asi 53 - 63, vydání 64.
Difenditi, ragazzo... non sei cosí stupido... Non e stata colpa tua...

Ernest řekl(a)...

Dizionario italiano-ceco, zpracovaný pod vedením Prof. Dott. Lodovico Spataro, (FIN PUBLISHING, 2001), uvádí u hesla madre tyto odvozeniny: ~ patria otčina, mateřská země; lingua ~ mateřština; ~ adottivaadoptivní matka; ~ natura matka příroda; ragazza ~ svobodná matka; …… Takže v tom případě v tom mám zmatek stejně jako Jakub.

informace řekl(a)...

Podle lingvistů správný výraz pro mateřský jazyk je madrelingua.
Lingua madre může v přeneseném smyslu znamenat proto-indoevropštinu - matku nynějších indoevropských jazyků anebo hovorovou latinu, jako matku nynějších románských jazyků (lingue neolatine). Proto lingvisti doporučují používat termín madrelingua (mateřský jazyk), protože "lingua madre" je, kromě jiného, slovní spojení pro italštinu násilné.
Uvádí to il Dizionario della Lingua Italiana, UTET 1935, nemám právě k dispozici žádný jiný zdroj. A pak italská Wikipedia. Byl to výklad i našeho ředitele departamentu - profesora lingvistiky-velkého puristy.

Ernest řekl(a)...

Díky za vysvětlení, poznamenávám si ve slovníku tento výraz jak u hesla madre, tak u hesla lingua (i tam je uvedeno ~ viva/morta živý/mrtvý jazyk; ~ madre mateřský jazyk; ~ straniera cizí řeč; una ~ di fuolo ohnivý jazyk; …)

informace řekl(a)...

O termínech lingua madre, madrelingua, bilingue, multilingue e plurilingue najdete článeček na webových stránkách Accademia della Crusca (L'istituto nazionale per la salvaguardia e lo studio della lingua italiana+:
http://www.accademiadellacrusca.it/faq/faq_risp.php?id=8077&ctg_id=93

informace řekl(a)...

Můžete si to překontrolovat i na Dizionario di Italiano di Sabatini Coletti (on line)
http://dizionari.corriere.it/

Harpyje řekl(a)...

Tato diskuse je neuvěřitelně inspirující. Skoro jako příspěvky pí Agnes.

Kopretina řekl(a)...

Ne milý RRR nechci Vás poučovat, jak máte a nemáte psát, to je čistě na Vás a také Vám nemám vůbec žádné právo Vám říkat o čem máte psát či nemáte...

Jakub S. řekl(a)...

S, dyť nám to s kolegou E. přej - nás to dostane dál, ne? A I, víte, že mně se ten výraz taky hned zdál podivný, násilný?
A proč se florentská jazyková akademie jmenuje "akademie plev" - ?! Pokud to víte. Ale co byste nevěděla.
A stejně jsem se nedověděl madrelingua vaší přítelkyně...

informace řekl(a)...

Jakube,
Akademie vznikla ve Florencii v r. 1583, jako protiakademická, protipedantická, brala si za úkol bojovat proti oficiálnímu akademizmu a pečovat o "volgare" - hovorový florentský jazyk.
Blíž najdete na it. Wikipedii pod heslem Accademia della Crusca.
Pokud jde o Agnes, která je přítelkyní mé dcery, jejím mateřským jazykem bude asi "logudorese" (dialekt Logudoro), pak italština, nakonec se provdala do Argentiny, kde žije už asi 20 let.
Její dědeček psal povídky v sardinské katalánštině. Otec je stavební podnikatel, matka soudce u kasačního soudu.
Jsou to dlouholetí přátelé rodiny mého manžela.
Je to velice žívá a zábavná paní. Mrzí mě, že střetnutí dvou odlišných mentalit tady vyvolalo takový rozruch. Tak jste se mohli seznámit s jihoevropským a jihoamerickým temperamentem, ale neměli jste pro to pochopení. Škoda.

Jakub S. řekl(a)...

Ale já jsem posléze prozřel (to je krásný výraz, že?) a dospěl k pochopení autorky, ne že ne.
Merci. Ale ne, to není francouzsky - to je katalánsky! Na barcelonských bulvárech zjistíte úchvatnou věc: při prvním kontaktu - prodavače se zákazníkem, taxikáře s klientem atd. - se při první výměně dotazu/odpovědi zjistí, je-li ten druhý Espaňol nebo Kataluňo, a hovor pokračuje v tom jazyku. Např. poslouchám, jak mi poděkuje: Gracias, seňor - Spaněl; Merci - Katalánec. Nadšeně mi o tom (zjistiv, že mne to eminentně fascinuje) vykládal (a předváděl mi to) Barceloňan ruské národnosti, syn sov. komisaře či emisara u republikánů, jenž mne vezl do hor nad městem. Obchodním ředitelem firmy pak byl Němec, naturalizovaný tam, kde v téže době působil jeho Vati na druhé straně a pak se prostě už nevrátil, žádná stopa. No Evropa, dvacáté století. Elementaro, mio caro Watson... zajímá to někoho?

Jakub S. řekl(a)...

Ale já jsem posléze prozřel (to je krásný výraz, že?) a dospěl k pochopení autorky, ne že ne.
Merci. Ale ne, to není francouzsky - to je katalánsky! Na barcelonských bulvárech zjistíte úchvatnou věc: při prvním kontaktu - prodavače se zákazníkem, taxikáře s klientem atd. - se při první výměně dotazu/odpovědi zjistí, je-li ten druhý Espaňol nebo Kataluňo, a hovor pokračuje v tom jazyku. Např. poslouchám, jak mi poděkuje: Gracias, seňor - Spaněl; Merci - Katalánec. Nadšeně mi o tom (zjistiv, že mne to eminentně fascinuje) vykládal (a předváděl mi to) Barceloňan ruské národnosti, syn sov. komisaře či emisara u republikánů, jenž mne vezl do hor nad městem. Obchodním ředitelem firmy pak byl Němec, naturalizovaný tam, kde v téže době působil jeho Vati na druhé straně a pak se prostě už nevrátil, žádná stopa. No Evropa, dvacáté století. Elementaro, mio caro Watson... zajímá to někoho?

informace řekl(a)...

Jakube,
je to stejně legrace to sjednocování Evropy. Na jedné straně politikové tlačí na urychlování, na druhé straně zas je tu nesčíslný počet lokálních patriotismů a šovinizmů. Podívejte se jen na Sardinii. Chtěli by být uznáni jako národ - tedy ani ne tak Sardinci jako místní politikové - a při tom nemají jednotný národní jazyk, jen čtyři hlavní nářečí, kromě katalánštiny, jejichž mluvčí si mezi sebou ani nerozumějí. A tak hovoří o nějaké "limba sarda", což není konkrétní jazyk, ale množina těch nářečí.
Jak můžete dát dohromady národy, které mezi sebou po staletí válčily?
Na druhé straně Vám řeknu, že jak se nějaký Němec nebo Angličan přestěhuje na jih, víc se mu odtud nechce. Úplně se asimiluje, jeho původ poznáte jen podle výslovnosti. Čím to asi bude? Klimatem, sluncem, chaotičtějším ale i veselejším způsobem života?
Aby se Evropa doopravdy sjednotila, měli by se všichni, anebo alespoň velká část Evropanů přestěhovat na jih. Alespoň na nějakou dobu.

Jakub S. řekl(a)...

Chaotičtější a veselejší způsob života. Modo di vivere. Tak! Vystiženo.
Před lety namluvila Jiřina Jirásková pro TV (ano, nikoliv pro rozhlas, tehdy aji v TV bývala krátká čtení s kamerou na vypravěče na židli uprostřed záběru) jednu povídečku - aforismus z Čapkovy Knihy aforismů, kterou padesát let čtu porád dokola, a to o Angličanovi, vracejícím se v 16. století z Toskánska domů. Začne liják a zavolá ho k sobě starý padre... no znáte už. A seznav, že mladý signore je odkud je, volá na kuchařku: Maria! Pojď sem! Podívej, tenhle pán je Angličan. Chudák... tak mladý a už Angličan - !
- Ale já vím, co vás sem všechny láká... a dál už si to přečtěte.

informace řekl(a)...

Ten aforizmus je zábavný a poučný zároveň - střet vzpomínek konkrétního svědka reality s jejím přebásněním. Literatura není vždy zrcadlem života.
Ještě neco ke střetu různých mentalit a náhledů na život. Zatímco Němci nebo Angličané se tu aklimatizují dost snadno, horší je to se Skandinávci. Znám případy, kdy takové přesazení Švédek do Itálie skončilo tragicky. Buď utekly, anebo jedna dokonce skončila sebevraždou. Mají své nepochopitelné mýty a rituály (jedna na příklad nutila snoubence, jednoho římského markéze, aby s ní vstával v šest ráno a chodil čůrat do lesa, protože tak se dosáhne splynutí s přírodou a vesmírem. Toho to pak naštvalo a pustil ji k vodě.) Ale i další dvě dívky nebyly o nic normálnější - vyváděly jak spašené kobyly - různě podrobovaly italské partnery zkouškám lásky, provokovaly jejich žárlivost, chystaly na ně různé léčky, jak je nachytat při nevěře. A při tom vyprávěly o svých nevěrách.
Jsou formalistické, snobky a bezcitné zároveň.
Jak skončily jejich životní příběhy, nevím, ta první právě skončila sebevraždou.
Absolutně inkompatibilní letory.
Tím nechi říci, že jsou všechny Švédky nebo Švédové podobných mravů nebo povah.
Ještě tak před dvaceti lety sem Švédky jezdily za sexuální turistikou, prostě si pořádně povyrazit. Pro některé Italy to bylo dokonce urážlivé, když na jejich citové výlevy dívky odpovídaly, že mají snoubence doma a že tady jim jde jen o flirt.
Chovali se k nim pak hrubě, jako k děvkám, a Švédkám se to prý líbilo. Vyprávěl mi to právě jeden takový latin lover, který po takové zkušenosti všech dobrodružství s turistkami nechal.
To jen tak na okraj.

Jakub S. řekl(a)...

Ale tohle snad, bože, není statisticky relevantní - no prostě typické - ?
No, jaksi spíš je: čtyry a všecky z mého hlediska mimo, že.
Ále jendže: už skand. děvy, co jezdí přes celou Evropu za Jižanama - to přece už je jen to, co prošlo sítem, ne? Většina žen stama (= odtamtud, nerozumíte-li po moravsku) přece hlasuje už tím, že je to ani nenapadne. A chovají se tak ke svým chlapům doma? Pochybuju. S takovou babou bych bleskově vyběhl a pokluzené.

informace řekl(a)...

Jakube,
jsem daleka toho dělat nějaké statistiky. Jsou to jen případy ze života.
Teď mi napadl další - vyprávěl mi ho jeden můj bývalý student. Viděla jsem, že chodí nějaký sklíčený a tak jsem se ho zeptala, co se mu stalo. Vyprávěl mi tedy svůj případ. Seznámil se s nějakou Švédkou v Alpách na lyžování a byla prý z toho láska jako trám. Alespoň prý z jeho strany. Dopisovali si, až dokud student nenastřádal trochu peněz a vydal se za ní do Stokholmu. Jenže ona to byla dcerka vysoce postavených zámožných rodičů s přepychovým bytem a tak studentíka v domě nechtěli. Ubytoval se tedy v nějaké noclehárně. Když požádal dívenku, jestli by mu nepůjčila trochu peněz, když mu ty jeho docházely, poslala ho na Červený kříž, aby daroval krev, že za to platí.
Hoch se vrátil dost schlíplý, ale psali si dál. Dívenka mu pak napsala, že se přestěhovala ke svému boy friend, a pak za dva týdny na to, že se by její rodiče chtěli jako "náhodou" seznámit s jeho. Za tím účelem měli jet do Londýna a v nějaké lokalitě v okolí se jakoby náhodou setkat.
Hochovi rodiče měli dost rozumu a tak mu řekli, aby vzkázal,že chtějí-li je snobští Švédové poznat, ať přijedou k nim do Itálie na návštěvu. Že je pohostinně přijmou.
Tím se známost rozbila. Hoch z toho byl smutný, ale mám za to, že to bylo to nejlepší řešení.

Jakub S. řekl(a)...

Ach bože. A ČLOVĚK ZASE NA DALŠÍM SMUTNÉM A POBUŘUJÍCÍM PŘÍPADĚ vidí, jak bleskově a natrvalo vzniká třídní nenávist, rasová či náboženská averze... A když je toho víc, a všichni (většinou ti bohatší) jsou slepí - už se to rozjede. Zas a zas. A stačí nepostřehnutelná povýšenost, shovívavost, pohrdání, distancování se. A pokluzené!

informace řekl(a)...

Jakube,
jak se říká - nescházejí se hory s horama ale lidé d lidmi. A totéž se může říci i o rozcházení.
Já osobně tady žádné Švédy neznám. Jen z literatury a filmu. Není ten slavný Bergman poněkud "tenebroso"? To při nejmenším.

Jakub S. řekl(a)...

Bergman?!
Podzimní cyklus Filmového klubu 73 byl avantgardně monotematický: dva měsíce každý týden Bergman, od Pramene panny přes Sedmou pečeť as tím Smrťákem, co hraje šachy, atd., ovšemže Mlčení, a dál v tom duchu - Lesní jahody byly pouze nedůležitým vybočením, že. Má žena, tehdy nosící pod srdcem naši dceru, tam posléze odmítla chodit: "Dyť by se to odrazilo na tom chúďátku malém, co se nemůže bránit! To mu neudělám."

informace řekl(a)...

Tady po něm šíleli ti echt-intelektuálové. Jinak velký úspěch neměl. Já jsem na něm nic podnětného neviděla. Pořád se babral v patologických duševních stavech. Na to člověk nemusí chodit do kina.
Zítra vám udělám výtah ze satyrického článku týdeníku Espresso na téma jižní Evropa podle německého vzoru. Pole vzoru Bergmana.
Teď musím zas běžet.

StK řekl(a)...

Zdravím.
Bylo mi dobře v Sudetech: Zajíci, srnky, veverky (a potomci Sudeťáků) - všichni bez ambicí njak zaujmout publikum, nějak se veřejně prosadit.
U našeho "dvojčete" (H&VV)mě fascinuje právě ta nezničitelná snaha sále přispívat se svou "troškou do mlýna".
Myslím, že dnešní nakouknutí dso hospůdky mi zase bude na nějakou dobu stačit.

Mír s vámi, štamgasti!

Jakub S. řekl(a)...

No vida - právě chci zhasnout (tedy ne osobně) a vidím do dum se navrátivšího STK. No prima. Mezi takovýma tvorama, co prostě žijou a nemají jiné aspirace, se dobře dýchá, pohybuje, žije - co?
A dyť ono to tak zlý nebude...

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
informace řekl(a)...

Heleme se, vlkodlak je tady znova. Na Psu asi dostal do prdele, říkala jsem si, a tak to vzdal anebo odjel na dovolenou. Ale kdepák, po malépauze je tu zas. Drží se nás jako "cosi" košile. A hned reje.
Do Modellie s ním. Ať ho překlonují. Večer v šest rozmraženou polívčičku a spát v půl osmé večer. Alespoň ušetří za elektriku. Ministr financí Schäuble mu dá metál.