pátek 27. července 2012

MOBY DICK: Narovnat data!

Možnosti vyvození personální odpovědnosti pracovníků, chemickobiologický džihád a vůl ministr

*************************************************

Neděle 22. července 2012
V Česku je v plném proudu sezona úpadků turistických kanceláří.
Žena Moby Dicka: "A proč hlásí úpadky v sezóně?"
Mrtvá Kočka: "Jen tehdy mají dost peněz, aby na tom vydělaly."

"To by v těch podkladech musela být vyloženě kolonka 'na úplatek', abychom poznali, že něco není v pořádku." (Marcel Chládek, senátor za ČSSD a člen středočeské rady odmítá spoluodpovědnost za rathoviny, přestože je odhlasoval.)
Žena Moby Dicka: "A kolonka, kolik z toho má kladně hlasující."
Mrtvá Kočka: "Senátorské koryto."

Pražské vrchní zastupitelství je již šest týdnů bez hlavy. Zatímco nový ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) hodlá své rozhodnutí oznámit až za několik týdnů (čeká, jestli si to raději Lenka Bradáčová nerozmyslí sama), nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman "zvažuje další kroky". Možná i rezignaci. Blažek nemůže podle zákona udělat nic jiného, než Zemanův návrh podepsat. Zákon jen neříká, kdy.
Žena Moby Dicka: "Třeba až do voleb."
Mrtvá Kočka: "Ale to už bude podepisovat jiný ministr."

Nejméně $21 Terra mají největší světoví bohatci uloženo v "daňových rájích".  K těmo zcela legálním krokům využívají zcela legální "renomované" banky, jako jsou švýcarské UBS a Credit Suisse či americká Goldman Sachs. Říká to studie, kterou vypracoval bývalý hlavní ekonom od McKinsey James Henry. Za bohatce se zde považuje člověk, který má po ruce k okamžitému použití aspoň milion dolarů. Horní hranice nezdaněných peněz milionářů je 31 bilionů dolarů.
Žena Moby Dicka: "Švarcsystém byl prý taky legální."
Mrtvá Kočka: "A už není."

OSDH, syrská lidskoprávní organizace, počítá oběti syrské války-neválky takto: asi 13.300 civilů, 4.800 vojáků, 950 "dezertérů". Celkem asi 19.000 mrtvých.
Žena Moby Dicka: "Kdo je to dezertér?"
Mrtvá Kočka: "Voják, který utekl do pouště."

Velká Čína postižena velkými lijáky. Na velkém letišti ve velkém Pekingu je kvůli zrušení letů uvězněno 80 tisíc (ne)cestujících. V okolí Pekingu je hlášeno 40 obětí.

Velké Rusko zná již viníky velké povodně z minulého týdne, při níž zahynulo 170 lidí: Starosta Krymska, vedoucí krymského okresu a vedoucí místního krizového týmu. Jejich vina: Dostali varování, že hrozí záplavy, ale nebyli schopni před ní varovat obyvatele.

V noci zahynul při automobilové nehodě Oswaldo Payá Sardiñas, kubánský Václav Havel. K nehodě došlo po nárazu náklaďáku kubánské StB, možná.
Žena Moby Dicka: "Na Kubě to nebude sametové."
Mrtvá Kočka: "Horší než na premiéře filmu?"

Z kultury: Během páteční premiéry dalšího filmu o netopýřím komiksovém hrdinovi postřílel v Denveru (Colorado) čtyřiadvacetiletý medik v plynové masce 12 lidí, včetně šestiletého dítěte. Desítky lidí jsou zraněny. Diváci si nejdříve mysleli, že akce je součástí slavnostní premiéry. Masový vrah použil slzák, dvě pistole, brokovnici a poloautomatickou pušku. Tento arsenál nakoupil legálně. Američany zase čeká debata o omezení střelných zbraní.

Pondělí 23. července 2012
Rejstřík vozidel vstoupil do třetího týdne kolosálního bordelu.
"Potíže nevznikly na naší straně." (Martin Novák, mluvčí ministerstva dopravy.) Chyba je prý na serverech ministerstva vnitra. Ministerstvo dopravy LIDEM navrhlo smělé řešení: Doporučuje auta vůbec neregistrovat.
Mrtvá Kočka má také smělé řešení: "Zrušit ministerstvo dopravy."

Pavel Blažek (spravedlnost ODS) se tento týden opět hodlá sejít jak s Bradáčovou, tak se Zemanem. Zeman je nicméně neústupný, a kvůli jeho neústupnosti považuje Blažek svůj nezákonný návrh na výběrové řízení
"za mrtvý".
Žena Moby Dicka: "Ale vždyť výběrové řízení je možné vypsat i na vrchního zástupce, ne? Jen se to dosud nečinilo!"
Mrtvá Kočka: "Ano, ale to by musel vyhlásit Zeman. Ne ODS."

Ohlásil se další kus na prezidentského kandidáta. Spisovatelka a empatička, herečka a politička, Táňa Fischerová. Táňa je nespokojena s "děsivými a destrukčními" reformami současné vlády. Do voleb jde za fenomén zvaný "občanská společnost". Peloton ohlášených kandidátů se tak rozrostl na 13. Jan Švejnar furt ještě neví, jestli se má přidat, a jestli v dresu ČSSD. Zdá se, že mu peloton už ujel.

"Sýrie chemické zbraně v žádném případě nepoužije proti Syřanům." (Džihád Makdisí, mluvčí syrského ministertsva zahraničí.) Armáda je "pečlivě střeží". Není prý však "vyloučeno", že "někdo" poskytne opozici biologické zbraně, a ta je pak s provokačním záměrem "použije proti jedné vesnici", aby mohla být obviněna armáda.
Žena Moby Dicka: "Jméno té vesnice nejspíš už Makdisí zná."
Jaký je rozdíl mezi Saddámem a Bašárem?
Mrtvá Kočka: "Bašár chemické zbraně má. Nejspíš i biologické."

Průzkum listu The New York Times hlásí mírné vedení Romneyho nad Obamou 45:43. Statistická chyba je 3 %.
Žena Moby Dicka: "Takže to může být 42:46 pro Obamu."
Mrtvá Kočka: "Anebo 48:40 pro Romneyho."

A co říkají US prezidentští kandidáti o možném omezení volného prodeje vícenásobně zabíjejících střelných zbraní?
Žena Moby Dicka: "Znají své voliče."
Mrtvá Kočka: "Takže nic."

Průvodční ve vlacích nevěří svým očím: To když zírají na potvrzení, že kontrolovaný cestující je ministr a může tím pádem jezdit zadarmo. Tedy průvodčí ve francouzských vlacích.
Žena Moby Dicka: "Nová francouzská vláda to myslí se šetřením vážně, papaláši už nelétají letadly a nejezdí přepychovými vozy."
Mrtvá Kočka: "A proč jezdí vlakem zadarmo?"
Moby Dick: SNCF jsou státní dráhy.

Úterý 24. července 2012
Ve falešném obvinění Karla Daňhela, svědka z causy CASA, z pohlavního zneužívání, neměla prsty bývalá Daňhelova manželka. Svoje pracky zde smočila vojenská zpravodajská služba. Alespoň dle Daňhela. Vojákům prý vadí, že Daňhelovi vadilo, že (obrazně řečeno) součástka pro vrtulník za deset kaček je ve výsledku vyúčtována za patnáct set.

Frontoví zpravodajové ČT hlásí stav rejstříku vozidel: V Ostravě otevřeli okénka o hodinu dříve a podařilo se jim, než systém zhavaroval, vyřídit 1 (slovy jednoho) řidiče. V Praze systém spadl po 20 minutách, ale od 10. hodiny fungovat začal. Avšak pomalu. Během deseti minut byly rozebrány pořadové lístky. Dnešní den jsou prý návštěvní hodiny jen do 12:00.
Vedoucí úřadu hlásí: "Nejsme schopni garantovat funkčnost systému v kterémkoli čase."
"Pan premiér považuje výpadky registru za velmi závažné, a vyžádal si situační zprávu s možností vyvození personální odpovědnosti pracovníků". (Michal Schuster, mluvčí vlády.)
"Zavedení nového počítačového systému nemůže připomínat přírodní katastrofu, kvůli které zasedá krizový štáb." (Karolina Peake, vicepremiérka LIDEM.)
Premiér Petr Nečas dává Dobešovi čas na nápravu do pátku, jinak má popiči.

Senátorka Jiřina Rippelová (místopředsedkyně klubu ČSSD) přechází ke konkurenci: Svůj senátorský mandát hodlá obhájit v dresu Strany práv občanů – Zemanovců. Její krok ocenil i hlavní Zemanovec – Miloš Zeman, čestný předseda a prezidentský kandidát.

Pojišťovna Generali odmítá proplatit stovkám klientů  krachlé BG Travel zrušené zájezdy: "Šetřením bylo zjištěno, že limit sjednaný CK BG Travel ve výši 120.000,- Kč je nedostatečný. (Z otevřeného dopisu pojišťovny)
Žena Moby Dicka: "To je ale problém pojišťovny. Kolik klientů asi tak za to mohla pojistit? Čtyři???"
Mrtvá Kočka: "Jednoho."
Žena Moby Dicka: "Možnáže se Generali vědomě či nevědomě účastnila jasného fiktivního pojištění, tedy podvodu."
Mrtvá Kočka: "Je blbá. Kdo se u ní pojistí příště?"
Takže nejen politici a finančníci…

Stát Colorado zaznamenal jasný výsledek debaty o (ne)přípustnosti držení hromadně zabíjejících zbraní: jejich prodej abnormálně vzrostl.

Minulý pátek zabili neznámí ozbrojenci čtyři členy kmene Bodo. Kmen se mstí všem mohamedánům. Při následující náboženské válce bylo vypáleno 500 vesnic, 26 osob zabito a 60.000 lidí uprchlo ze svých domovů. Stalo se v indickém státě Ásamu (který má velikost Česka a 26 milionů obyvatel).

Americká agentura Moody´s provedla další ze svých zlovolných provokací: Německu, Nizozemsku a Lucembursku snížila ratingový výhled z označení "stabilní" na "negativní". Jmenované země by tak vbrzku mohly přijít o známku "AAA". Německé ministerstvo financí se diví: vždyť se neobjevila žádná "nová rizika".
Žena Moby Dicka: "Ale ta stará se začínají realizovat."
Také němečtí politici se náramně  zlobí. "Je to nejen krátkodobý, ale možná i neprozíravý pohled." (Rainer Brüderle, předseda frakce Svobodných demokratů v Bundestagu.)
A jaký je dlouhodobý a prozíravý pohled?
Mrtvá Kočka: "Německo přijde v Řecku o půl Terra €."

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman požádal ministry zahraničí EU, aby s ohledem na atentát v Burgasu konečně zařadil Hizballáh na seznam teroristických organizacích. Bylo by to dle něj "významné pro mezinárodní společenství i občany Izraele". Lieberman dále prohlásil, aniž by to bylo někde v Evropě vzato na vědomí: "Jakmile uvidíme, že Syřané předávají chemické a biologické zbraně Hizballáhu, je to pro nás kritická hranice a z našeho pohledu jasný ‘casus belli’ ”. Tedy: důvod k válce.

Středa 25. července 2012
Na několika přihlašovacích místech zkolabovaly na rejstříku vozidel – automaty na vydávání pořadových lístků. Celý systém funguje - "částečně".
Mrtvá Kočka: "Takže nefunguje."
Částka, požadovaná poškozenými firmami a jednotlivci, zatím dosáhla pouze 750 tisíc Kč.
Ministr Blažek (doprava LIDEM) už vyhodil ředitele vrchního z úseku silniční a vodní dopravy Karla Pešku. Čtyři další managoři přijdou o osobní hodncení ve výši 15-30 tisíc. Vyhodil a potrestal by i další viníky, bohužel jsou to náhodou zrovna ti, kteří shodou okolností už z ouřadu dříve odešli. Místopředsedkyně vlády a předsedkyně LIDEM Karolína Peake naznačuje další vyhazov: "Politickou odpovědnost musí být připraven nést i ten, kdo za problémy nemůže nebo může jen částečně."
Nu, může, nemůže. Za jakešovské lavírování (lhaní do očí) ministerstva stylem "systém funguje", "aplikace jedou," "zítra to už bude pracovat," "my za to nemůžeme," by měl Dobeš vyletět fofrem.

Ministr LIDEM a dopravy, Pavel Dobeš, upřesňuje v rozhovoru pro Hospodské noviny, že miliony chyb v rejstříku jsou dány jejich hromaděním po dobu dvaceti let, kdy byly špatně zadávány do jiného systému – na jiném ministerstvu. Tehdejší systém to umožňoval, což ten nový neumí.
Mrtvá Kočka: "Svině systém."
Jedinou cestou, jak to vyřešit, je data "narovnat". Nojo, tak proto trvá přehlášení tak dlouho!

Ministerstvo spravedlnosti ODS dostává novou posilu: Vrchní ředitelku kabinetu ministra (hlavní sekretářku) bude Pavlu Blažkovi dělat Petra Havlínová z oblastního sdružení ODS v Liberci-Synerově. Není to osobní ministrova volba, ale Petra je halt v partaji. Pro ODS vykonala již nesmírnou práci v Pozemkovém fondu, kde ještě donedávna stála věrně po boku kmotra Radima Ziky.
Žena Moby Dicka: "Pozemkový fond je dlouhodobá černá díra, odkud tekly peníze na všechny strany. Dříve se tomu říkalo 'rozkrádačka'.
Mrtvá Kočka: "Další krok, kterým se z ministerstva spravedlnosti stává ministerstvovo nespravedlnosti."

Ministr n-s Pavel Blažek se opět sejde s Bradáčovou i Zemanem. Bude prý "konzultovat kroky" paní Bradáčové po jejím možném nástupu do funkce. Nevím, jestli je toto ještě vůbec ústavní postup.
Mrtvá Kočka: "Mírně za hranou."
"Nebylo by vhodné, aby docházelo k nějakým dalším, ne dost dobře odůvodněným personálním čistkám v soustavě státního zastupitelství." (Blažek, spravedlnost ODS.)
Dalším? Zatím odešel Rampula, a to bylo sakra odůvodněné!!!
Mrtvá Kočka: "Místo Bradáčové by měla nejspíš nastoupit osvědčená Petra Havlínová."

Antimonopolní ouřad náramně šetří: má málo úředníků. Takže nestíhá vyšetřovat kartely. Tedy přesněji: V r. 2009 vyšetřoval jeden, r. 2010 žádný, a r. 2011 zase jeden.
Žena Moby Dicka: "A letos bude nejspíš zase nula."
Mrtvá Kočka: "Je sudý rok."
Řízení proti Kyslíkům ohledně internetu na pevné lince nařídil ouřadu až brněnský Krajský soud. Teď už to nepůjde: Novela zákona umožňuje ouřadu "prioritizaci": Může si – podle "celospolečenské závažnosti" – vybrat, které zločinné monopoly bude vyšetřovat.
Mrtvá Kočka: "A které ne."

Erato Kozakis Markullis, kyperská ministrová zahraničí (ruskodlužný Kypr teď zrovna na půl roku předsedá EU) pravila, že nelze Hizballáh považovat za teroristickou organizaci , neb v EU o tom "nepanuje shoda". Nadto: Hizballáh je také politická strana, jež je součástí libanonské vlády a ovlivňuje tak politický život, takže to nemohou být teroristé.
Žena Moby Dicka: "NSDAP podle EU tedy také nebyla."
EU se bude izraelským požadavkem zabývat, pokud prej "budou pro spojení Hizballáhu s terorismem existovat přesvědčivé důkazy".
Mrtvá Kočka: "Stovky teroristických útoků za minulé desítky let se nepočítají. Ty přece byly vedeny pouze proti Židům!"
Well, a první ze tří základních cílů Hizballáhu, zničení "Sionistického režimu" (tito arabští nacisté nikdy neřeknou jméno "Izrael"), je přece jen oprávněný politický požadavek, že, EU???

"Ministerstvo pro místní rozvoj se odkazuje na zákon, který upravuje podnikání v cestovním ruchu, a podle tohoto zákona pojišťovna (Generali) není oprávněna odmítnout pojistné plnění nebo snížit jeho výši. To znamená, že my se domníváme, že pojišťovna musí odškodnit zákazníky cestovní kanceláře v plné výši“. (Jana Jabůrková, mluvčí ministerstva, pro Radiožurnál.)  Jednání pojišťovny Generali je dle Jabůrkové "v rozporu se zákonem". Asociace českých cestovních kanceláří a agentur si to myslí taky.
A Moby Dick dodává: Pojišťovna pojištění musí vyplatit. Pak se má hojit na cestovce v konkurzním řízení. Byla její blbost, že se zavázala plnit tak nicotné plnění.
Načež pojišťovna Generali klientům krachlé BG Travel zrušené zájezdy proplatí.
Žena Moby Dicka: "Chytli se za nos."
Mrtvá Kočka: "A že ho mají dlouhej!"

Čtvrtek 26. července 2012
Rejstřík vozidel je již funkční. Pražští úředníci se hrozí: Jednak zatím nejvíc vyřídili za den tak 200-300 žadatelů, ale na zítřek, kdy není ouřední den, jsou přihlášeni "zprostředkovatelé" s hromadnými přihláškami s nejméně 1200 auty. A doma zatím vyčkává lavina těch, kteří byli už několikrát zklamáni. Rejtřík nebyl funkční 25 dní (včetně týdenního přechodu na nový systém). Nyní pracuje o 40 % pomaleji. Odezvy jsou pomalé. Fronty se prodlužují. Vedoucí úředníků zajímá, kdo proplatí přesčasy a zrušené dovolené. Letos jde už o třetí zátěž – po změně sociálního systému a dětských pasů a občanek. Problémy jsou zejména, když je nutno "připojit se na Schengen".
"Problémy jsou toliko ve výkonu služby." (ATS-Telcom.)

Zveřejněny výsledky tvůrců veřejné mínky z Factum Invenio: Do druhého kola prezidentských voleb by postoupili Jan Úřednický Fischer (22,2 %) a Miloš Becherovka Zeman (18,2 %). Šílené!
Žena Moby Dicka: "No když se nabízí vpravo zablokovaný demagog Petr Cibulka, pseudodělník Tomáš Vandas nebo televizní bobo Jana Bobošíková…"
Ale jsou i další, lepší, ne?
Mrtvá Kočka: "U těch to není tak vidět."

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek hodlá nového pražského vrchního zástupce "volit pečlivě". Chce "vybrat jméno, které nevyvolá rozbroj". Věru již! Řekněte už konečně panu judrovi, že on jen podepisuje návrh, nevybírá , nevolí!!!
Mrtvá Kočka: "Vůl."

Probíhá pošťuchování hodnostářů ČSSD. Moravskoslezský hejtman a senátor Jaroslav Palas prohlásil, zhuštěno, že za Ratha může Bohuslav Sobotka. Odvolává se na výrok, který po vítězných krajských volbách pronesl předseda partaje: "Výzva ze strany Sobotky byla jednoznačná, tedy abychom pomohli naplnit stranickou kasu, že je prázdná a že máme jediní výkonnou moc."
Velení ČSSD toto odmítlo. Všichni hejtmani se postavili za Sobotku (pouhá třetina jejich podpisů je dána pouze technickými záležitostmi, jako že je léto a dovolené). Podle Sobotky Palas neunesl kritiku za to, jak vedl Moravskoslezský kraj a to, že nebyl opět nominován v primárkách straníky. (O což nicméně už neusiloval, a to ani za jiné partaje.)
Žena Moby Dicka: "A krom toho – stranická pokladna je už plná."

Od 1. září již nebudou mít poslanci imunitu. Sněmovna bude rozhodovat pouze o tom, jestli může soud uvalit na poslance vazbu. Už nyní mohou být poslanci pokutováni třeba za rychlou jízdu.
Žena Moby Dicka: "A že jsem o tom ještě nic neslyšela???"
Mrtvá Kočka: "Slovenští poslanci."

Německo se tím, že naléhá na Řecko, aby si dalo do cajku národní hospodářství – pokud chce získat další mezinárodní pomoc – dopouští genocidy a zločinů proti lidskosti. Napsal bulvární řecký list Crash. Jeho vydavatel se s touto žalobou obrátil i na Mezinárodní trestní soud.
Žena Moby Dicka: "Nejspíš získali nějakého fakana za právníka."

Pátek 27. července 2012
Firma ATS-Telcom, tvůrce vozorejstříkových potíží, je už lety prověřená. Pro stát během sedmi let dodala projekty za miliardu – nejen tento systém, stojící trapných pár desítek milionů. Vlastně ten kšeft dostala, protože stát nevyčerpal její nasmlouvané služby a přebejvaly mu peníze v téhle kolonce. Je to skvělá firma. Bohužel bez zkušeností při přenosu dat.
Žena Moby Dicka: "Tak teď už zkušenosti má."

Rejstřík funguje. Fungoval, a fungovat bude! A to až do konce úředních hodin (11:00 v Ostravě, 12:00 v Brně). Nahlášení nového auta trvá jen hodinu.
"Je pátek 11 hodin 16 minut velitelského času. Pracovní doba běží, systém běží, je to v pořádku." (Petr Nečas, premiér, na otázku zda ministr dopravy zůstává ve vládě.) Čili zůstává. Avšak podmíněně: "Ten systém ale musí běžet neustále v pracovní době. To znamená i v pondělí, úterý a tak dále."

Korektně: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek se dnes sešel odděleně s Pavlem Zemanem a poté i s Lenkou Bradáčovou, již informoval o výsledcích společného jednání, jež držel s panem Zemanem. Státní zástupkyně vzala na vědomí informaci, že rozhodnutí o návrhu nejvyššího státního zástupce na jmenování vrchního státního zástupce v Praze bude učiněno v průběhu příštího týdne.
Žena Moby Dicka: "Ministr o téhle funkci nerozhoduje. Podepisuje návrh. Anebo nepodepisuje a nechává ho vyhnít. NEROZHODUJE, NEPŘEPÍNÁ! NEVOLÍ!"
Nekorektní Mrtvá Kočka: "Je to vůl."

Národ si myslí, že toto je důvod, proč Nečas odvolal Pospíšila. Nicméně nejspíše jsme se ocitli uprostřed války kmotrů, a fandit jedné straně by mohlo být chybou.
Mrtvá Kočka: "Pykat by měli všichni zločinci."

Letouny CASA nejsou předražené. Jsou zbytečné. Nedoletí, kam by měly. Neunesou tolik, kolik je potřeba. Nevejdou se do nich standardizované kontejnery NATO. Do "nákladních" letadel.
Nezachycený mluvka z ministerstva obrany našich národních rozkrádaček: "Náklad se stejně vždycky musí překládat a přerovnávat."
NEMUSÍ! Od toho jsou ty kontejnery!!!
Ale prej CASA jsou užitečné k přepravě nemocných libyjských dětí do našich nemocnic…
Mrtvá Kočka: "Ale naši gorilku Maju do Španělska musely odvést vyřazené vojenské AN, jež si koupil soukromník…"

Ze sportu: Londýnské hotely, kde jsou ubytováni návštěvníci olympiády, musí z nealka čepovat výhradně produkty firmy Coca-Cola, která je sponzorem olympského kšeftu.

Večer začínají Olympijské hry v Londýně. Ale naše pozornost nepoleví!

Syrská armáda se stahuje k důležitému městu Aleppo. Shromažďuje zatím síly, včetně těžkých zbraní. Zatím se spokojuje pouze s bombardováním.

Sobota 21. července 2012
Žena Moby Dicka: "Tak alespoň někdo je tu spokojenej. A co obyvatelé? Jsou také spokojení?"
Mrtvá Kočka (cituje ze hry Jiřího Suchého Elektrická puma, kde je hlavním zloduchem jistý Hadžadžadž): "Nemohou být spokojení, protože jsou mrtví. Takhle – oni nejsou nespokojení!"

*******************************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick

19 komentářů:

Jakub S. řekl(a)...

Dezertér = voják, co utekl do pouště.Okamžitě adoptuju! Ď.

Anonymní řekl(a)...

Data narovnat, peníze odklonit... voly ne/volit.
nebo ne?

Jakub S. řekl(a)...

Nu, je na vůli každého volit či nevolit... s nevolí jistím, že volbou mnoha našinců je nevolit. Je jim to volný. Netuší, že si zvolil být voly...

informace řekl(a)...

Velká hádka mezi prezidentem ECB Mariem Draghi a vedením Bundesbank, které kritizovalo jeho prohlášení o opatřeních na obranu eura. Do toho se vložil francouzský prezident Hollande, který okamžitě zatelefonoval Merkelové, aby Bundesbank zkrotila.
Ministr financí Wolfgang Schäuble se postavil na stranu Draghiho, o politice ECB nerozhodují, podle něj, státní banky ale evropští politikové. Politiku Draghiho podpořil i italský prezident Napolitano.
Další hádka mezi generálním ředitelem Fiatu a předsedou svazu evropských automobilových závodů Sergio Marchionnem a vedením německého Volkswagenu, kvůli Marchionnově kritice cenové politiky německé automobilky. Tato slevová politika pokládá na lopatky ostatní závody, Peugeot zavírá jednu továrnu, protože nemá odbyt, v podobné kritické situaci jsou Reanult a Opel. Vedeni VW ústy svého p.r. Stephana Grühsema vyzvalo Marchionneho, aby podal demisi ze své funkce, protože se prý nemá do cenové politiky plést.
Jak se situace stává kritičtější, představitelům německé ekonomiky začínají téct nervy a obracejí se i proti vlastním politikům.

informace řekl(a)...

Nový ogm národ Evropy
Evropa je zklamaná chováním některých národů, hlavně jižních. Proto odborníci studují, jak nahradit dosavadní národy jako Řekové, Italové, Španělé, Portugalci národem geneticky modifikovaných klonů . Věk tohoto obyvatelstva bude 38 let, ne rok méně, ne rok víc. Jakmile dovrší 38. rok budou nahrazení novými klony o rok mladšími. To bude mít kladný dopad na ekonomiku těchto zemí. Zruší se výdaje na školství, kloni nebudou mít děti, zruší se výdaje na důchodový systém, ušetří se na zdravotnictví, nemocní klonové budou nahrazeni zdravými.
Kromě toho se studuje, jak změnit klima těchto zemí, aby podporovalo produktivitu a pracovitost obyvatel. Vzhledem k tomu, že slunce a teplo ponoukají k lenosti, bude zavedeno klima pošmourné, deštivé, s mlhou, tak aby obyvatelé žili v mírné depresi. To je povede k větší pracovitosti, menší ztrátě času při zábavě. Večeřet se bude v šest a to rozmražená polívčička v kostkách, spát se půjde povinně v půl deváté. V této části Evropy budou zrušeny i státy. Obyvatelstvo bude stejnorodé, nebude se mezi sebou lišit. Jen jako památka na minulé dějiny budou prodávány láhve, kde uvnitř budou malé modely některých historick7ch symbolických staveb a vlaječky bývalých států.
Po delší diskuzi se němečtí odborníci dohodli na jménu nové jižní Evropy - bude se nazývat MODELLIA.
(Zkráceně z "Tutti a Modellia nazione ogm (satira preventiva)", autor Michele Serra, otištěno v l'Espresso n.33, 2012

Jakub S. řekl(a)...

Parááda!
Pokusím se to najít nějak v originále. To musí teprv mít tu pravou šťávu/říz/šmrnc (come si dice talijánsky?)!

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

S tím vojákem uteklým (utekvším) do pouště mi to připomnělo scénu ze Zeměplochy, kde hrdina měl schopnost najít na poušti nejen jídlo, ale dokonce i dezert. Takový věci jsou holt nepřeložitelný. Podobně jako v Mortovi s tím slonem, co se opil a začal vidět růžový lidi. Přeložit to povídáním o myši, která se opila a začala vidět bílý lidi, by jaksi nebylo ono. Nehledě na to, že růžový sloni a bílý myši jsou zcela rozdílné fáze chlastání.

A.S. Pergill řekl(a)...

> Minulý pátek zabili neznámí ozbrojenci čtyři
> členy kmene Bodo.
> Kmen se mstí všem mohamedánům.

Asi jediná rozumná reakce na islámský terorismus, on taky prakticky neexistuje muslim, který by nějakým způsobem nebyl na islámský terorismus napojený.

informace řekl(a)...

Jakube,
na webu je to
http://espresso.repubblica.it/dettaglio/ai-tedeschi-piace-modellia/2187742
Přidali tam, oproti tištěnému vydání, i fotku Merkelové.

jabo řekl(a)...

To Moby a jeho žena,
vážení komentátoři veřejného dění, prosím vás zdořile, abyste nešířili blud, že ministr MUSÍ jmenovat navrženého kandidáta.
NEMUSÍ!! Může ho klidně odmítnout jmenovat a čekat na návrh jiného.
jedné, co NESMÍ je, že nesmí jmenovat nikoho, kdo mu nebude navrhnut.
Tento váš omyl je mi velmi líto, protože někteří méně znlí nebo více vychytralí čtenáři se ho velmi rádi chytí.

Moby Dick řekl(a)...

Milý jabo, a co v pátek pravila žena Moby Dicka (dle mě velice srozumitelně)?

"Ministr o téhle funkci nerozhoduje. Podepisuje návrh. Anebo nepodepisuje a nechává ho vyhnít..." Takže kdeže je jakýže omyl? Prosím zdvořile, aby si každý přečetl, co je napsáno a nevyčítal nám něco, co si z toho vyvodí sám.
Ministr podepisuje na návrh. NEROZHODUJE, NEPŘEPÍNÁ! NEVOLÍ, to je podstatné!!!
Btw: Ústavní odborníci o podobné (ne)činnosti prezidentů Klause (nepodepsal zákon, ani nevetoval) nebo Havla (nepodepsal návrh na ředitele NKÚ, a počkal si na jiný) praví, že SMYSL Ústavy je, že "podepíše bez zbytečných odkladů".

Za koment dík,

>>:))

Petr Kohout řekl(a)...

Jmenování vrchního státního zástupce vyžaduje shodu vůle dvou osob: nejvyššího státního zástupce (navrhuje), a ministra (schvaluje návrh). Pokud nedojde ke shodě, pak je nutné navrhnout novou osobu. Obdobným systémem jsou třeba jmenováni ústavní soudci: navrhuje prezident, schvaluje senát. (A pan Klaus nikdy neprohlásil, že senát MUSÍ schválit návrh ústavního soudce). Ti jmenovaní "ústavní odborníci" jsou ve skutečnosti "lháři k pronajmutí", kteří se snaží ohýbat ústavu tak, aby co nejvíce moci dostalo úřednicto, pokud možno samozvané úřednictvo nekontrolované ani při své činnosti, ani při svém jmenování voliči.

jabo řekl(a)...

to Moby 29. července 2012 22:52:
Moby, vaše žena píše "Podepisuje návrh. Anebo nepodepisuje a nechává ho vyhnít...". To je právě omyl. Nenechává vyhnít, ale ODMÍTÁ/ZAMÍTÁ v případě, že nesouhlasí.
Tedy v žádném případě "Ministr podepisuje na návrh. NEROZHODUJE, NEPŘEPÍNÁ! NEVOLÍ, to je podstatné!!! " ale ROZHODUJE, a to souhlasně nebo nesouhlasně.
Chápu nadsázku (někdy velmi vtipnou), leč tady IMHO nepochopení, nebo snaha krutizovat za každou cenu.
Sorry. Můj názor.

Moby Dick řekl(a)...

Měli bychom si narovnat data:

Petr Kohout řekl(a)...
Jmenování vrchního státního zástupce vyžaduje shodu vůle dvou osob: nejvyššího státního zástupce (navrhuje), a ministra (schvaluje návrh). Pokud nedojde ke shodě, pak je nutné navrhnout novou osobu. Obdobným systémem jsou třeba jmenováni ústavní soudci: navrhuje prezident, schvaluje senát. (A pan Klaus nikdy neprohlásil, že senát MUSÍ schválit návrh ústavního soudce). Ti jmenovaní "ústavní odborníci" jsou ve skutečnosti "lháři k pronajmutí", kteří se snaží ohýbat ústavu tak, aby co nejvíce moci dostalo úřednicto, pokud možno samozvané úřednictvo nekontrolované ani při své činnosti, ani při svém jmenování voliči.
30. července 2012 9:38

jabo řekl(a)...
to Moby 29. července 2012 22:52:
Moby, vaše žena píše "Podepisuje návrh. Anebo nepodepisuje a nechává ho vyhnít...". To je právě omyl. Nenechává vyhnít, ale ODMÍTÁ/ZAMÍTÁ v případě, že nesouhlasí.
Tedy v žádném případě "Ministr podepisuje na návrh. NEROZHODUJE, NEPŘEPÍNÁ! NEVOLÍ, to je podstatné!!! " ale ROZHODUJE, a to souhlasně nebo nesouhlasně.
Chápu nadsázku (někdy velmi vtipnou), leč tady IMHO nepochopení, nebo snaha krutizovat za každou cenu.
Sorry. Můj názor.
-------------------------------
Oba jste asi četli článek nějakého absolventa práv z Plzně.

Jmenování ústavního soudce, což pan Kohout použil pro příklad, upravuje Článek 84 Ústavy, jedná se o čl. (2): "Soudce Ústavního soudu jmenuje prezident republiky se souhlasem Senátu.

Jmenování státních zástupců upravuje zákon č. 283/1993 Sb., o státním zastupitelství, v současném znění. § 10 v článku (1) hovoří jasně:
"Vrchní státní zástupce jmenuje ministr spravedlnosti na návrh nejvyššího státního zástupce."

Z toho je snad patrný rozdíl, tedy vadnost v argumentaci, jak kolegy Kohouta, tak kolegy jabo. Ministr "neschvaluje", jak tvrdí kolega Kohout, ministr "neodmítá" či "nerozhoduje", což je názor kolegy jabo, ministr "jmenuje na návrh".
Toto není "názor", toto jsou zákony. Které je možno ohýbat třeba takto:

Ministr nejmenuje, a čeká, až nejvyšší státní zástupce podá jiný návrh. Nebo až sám podá abdikaci a návrh (novému) ministrovi předloží nový nejvyšší státní zástupce. Čehož jsme byli svědky v přímém přenosu.

Toto je můj názor, sorry: Byli jsme svědky pokusu o vládní puč, který se snažil zasahovat do nezávislosti státních zástupců. Nečasovi důvod odvolání Pospíšila nevěří nikdo. Podezření nezmizela ani při dnešním jmenování Bradáčové. Hovoří o tom způsob, jakým se Blažek distancoval od jejího jmenování a vytváření pseudoaféry, jako by snad žádost o jmenování Bradáčové Pospíši na stole neměl!

StK řekl(a)...

Jó Moby,
lidi lžou a to pořád, čili furt. Jsou momenty, kdy mi to už opravdu leze na nervy. Člověk musí lovit pravdu v gestech, v modulaci řeči, porovnáváním, mezi řádky - stejně jako před 24 roky.
Jiní zase mrmlají dokola stále stejnou mantru. Po určité dobšwě je už jedno, jestli mají pravdu nebo ne. Jsou "na zabití" - stejně, jako ranní moucha v ložnici.
P.S.:Jsem zvědav, jestli se zase ozvou, dvojčata.

Petr Kohout řekl(a)...

Takže je to s jmenováním vrchního státníého zástupce naprosto jasné - jmenuje ho ministr. Jenom ho napřed musí navrhnout nejvyšší státní zástupce. A pokud NSZ návrh nevyjde (navržený není jmenován) začínáme znovu - musí přijít NOVÝ návrh NSZ. Obdobně je tedy jmenování ministrů na návrh předsedy vlády.

Moby Dick řekl(a)...

"…pokud NSZ návrh nevyjde (navržený není jmenován) začínáme znovu - musí přijít NOVÝ návrh NSZ."
NEMUSÍ přijít nový návrh, zákon nic takového neříká. Pak prostě zůstává funkce neobsazena. Nový návrh nemusí přijít, ale může. Blažek s takovou věcí počítal. Myslím, že ač se náš názor na výklad zákona, (nás, neprávníků) liší, jedna věc je jasná:

Pospíšil byl odvolán zejména kvůli tomu, aby nastoupil nový ministr, který by "usměrnil" justici. Nečasův krok, vyvolaný nejspíš kmotry ODS, byl vyvolán jejich strachem, který vyplýval z Rathova prohlášení, že se vedle něj už staví nové cely pro vládu a z Kalouskova výroku ohledně stíhání Parkanové: "To by nás mohli zavřít všechny."

Ano, pane ministře!
>>:))

Petr Kohout řekl(a)...

Máte pravdu, nemusí přijít nový návrh. Stejně jako prezident nemusí navrhnout nového kandidáta na ústavního soudce a vláda nemusí vypracovat návrh státního rozpočtu.

jabo řekl(a)...

Též si dovolím sdělit svůj názor na názor kolegy Moby.
Podle mne (a asi i kolegy Kohouta) platí to, že ministr jmenuje / může jmenovat pouze člověka/kandidáta, který je mu navrhnut NSZ. Pokud se mu líbí, jmenuje a všichni jsme ve shodě.
Problém nastává, pokud se mu kandidát nelíbí. Pak podle kolegy Moby ho jmenovat přesto musí, maximálně může ohýbat zákony a nejmenovat. Podle mne a kolegy Kohouta je toto nelogické a platí ananlogie se soudci ústavního soudu - jmenování zamítne a očekává nový návrh od NSZ.
Laskaví čtenáři si podle libosti sami rozhodnou, čí názor je z plzeňských práv (sorry, ale neodolal jsem si rýpnout), a který jim konvenuje.
Dále snad nemá smysl rozebírat. Názorové postoje jsou IMHO jasné.

PS: Omlouvám se pozdní reakce, ale častěji se do hospůdky nedostanu...