úterý 31. července 2012

Reichenberg v Liberci


Z výšky skleněných lustrů se na nás v Severočeském muzeu výhružně snáší malé letadélko. Pokud jsme znalci, poznáme obávanou Vé jedničku, která ve druhé světové terorizovala obyvatele Londýna, Amsterodamu a dalších měst. Tahle je ale trochu jiná – na jejím trupu je přidělána kabinka. Jde o pilotovanou variantu oné německé "zbraně odplaty", jež byla hrdě nazvána "Reichenberg". A v tomto městě, tedy Liberci, byla také částečně vyráběna. V libereckém muzeu se nám na výstavě Industriál války předvádí její maketa v polovičním měřítku.


Ivan Rous

Předvedeno je tu mnoho jiných kusů z válečné výroby na Liberecku, které bylo za Reichu centrem německé letecké a raketové výroby. Některé se sem nevešly, jako např. radar Würzburg, vyráběný vězni v Rychnově u Jablonce. Je tady alespoň jeho fotografie z Ondřejova, kde stejný typ dodnes sleduje meteority… Fotografie se nachází na jednom z mnoha výstavních panelů, jež krom fotografií a plánků obsahuje i hutný text. Za každým z těch panelů je cítit desítky hodin výzkumné práce.


Tato výstava přímo navazuje na podobnou výstavu Zbytky válek, která zde proběhala před dvěma lety. Tehdy jsme se mohli dovědět o mnoha lágrech, které se na území libereckého a jabloneckého kraje, ba i v blízkém polském pohraničí, za války nacházely. Informace z tehdejší výstavy, doplněné o další zajímavosti, a hlavně mnoho barevných i historických fotografií, nákresů a plánků, jsou obsaženy v knížce kurátora obou výstav Ivana Rouse Tábory a válečná výroba, která vyšla vloni na podzim.

Koupil jsem si ji v pokladně Severočeského muzea. Ale výstava je výstava. Nejzajímavější na ní je asi fenomén prakticky sebevražedného letadla Reichenberg (pilot by vyskakoval do násavného prostoru impulsního motoru). Bylo vyrobeno 175 kusů, ale nikdy nebyly nasazeny. Přesto však proběhlo několik zkušebních letů (samozřejmě bez nálože, a tato varianta byla vybavena přistávací ližinou). V Liberci se vyráběly kokpity, další důvod pojmenování letadla je nejasný. Na Liberecku vznikaly důležité součásti dalších zajímavých letadel, i proudových a raketových.

Na výstavě mě zaujalo mnoho dalších věcí, někdy docela kuriózních:

Jistý podnikavec chtěl  r. 1941 rozšířit svou libereckou továrnu. Starosta Rohn mu však odmítl prodat městské pozemky, naopak požadoval ty jeho. Továrna byl nakonec přece jen rozšířena – v rámci akce "Jägerprogramm". Letadla se zde už vyrábět nezačala, mezitím totiž válka skončila…

Jeden z místních továrníků, jenž vyráběl hračky, si zavedl jako přidruženou činnost výrobu kulometů. Každý něco pro vlast! V jablonecké bižuterce se místo bižuterie vyráběly válečné metály a nacistické odznáčky, truhlárny sbíjely bedny na zbraně a z textilek se staly továrny na výrobu leteckých součástek nebo motorů a zbraní – od pušek přes granátomety až po letecké neřízené rakety.

Tak se z jedné kateřinské textilky, která svou původní výrobu kvůli krizi skončila v roce 1934, stal závod Elektromechanik GmbH. Krom jiného se zde vyráběly letecké kulomety MG 15. (Ještě jsou v blízké Stráži n. Nisou základy střelnice, kde se zkoušely.) Také zde vznikaly letecké měřící přístroje. Jejich ciferníky byly malovány radioaktivním barvivem. (Shodou okolností zde po válce byla umístěna továrna Tesla Liberec, kde se mj. vyráběly dozimetry. V dílnách, dnes už opuštěné budovy, ty dozimetry stále živě reagovaly…)

V Rýnovicích (dnes součást Jablonce n. Nisou) sídlil hlavní štáb ministerstva zbrojního průmyslu, odkud se řídily všechny práce v Sudetské župě. Na místě byl, "samozřejmě" i pracovní tábor. V bývalé pile se tu  vyráběly táborové baráky. Ve skladu byl vždy dostatek složených dílů, ze kterých se dal kdekoli operativně postavit pracovní lágr. Zvukomalebně zajímavé je, že přesně v místech bývalého štábu ministerstva Alberta Speera dnes sídlí hypermarket Interspar…

Výstavním exponátům vévodí krom makety Reichenbergu i kompletní protiletadlový kulomet (součástky k němu se na Liberecku také vyráběly.) Zajímavost těchto artefaktů však nedokáže přehlušit podivné pocity, zdůrazněné poněkud "chmurnou" instalací výstavních panelů na narezlé vlnité plechy, tvořící jakousi ohradu. Autoři výstavy nám připomínají, že v nějaké takové ohradě mohli pracovat za války otroci třetí říše: Češi, Poláci, Holanďané, Židé, Rusové… (Výčet není zdaleka konečný.) Nuceně nasazení, zajatci, vězni koncentráků. Jsou tu i plány lágrů, včetně jejich mnoha podzemních prostor. V Liberci pod Sokolovským náměstím postupovali vězni rychlostí jeden a půl metru za den. V Rychnově u Jablonce stáli často po pás v ledové vodě. Byli sem posíláni za trest. Práce byla zneužita na popravu! Teprve pak měli "frei"…

Na závěr něco veselého: Součástí výstavy jsou i různé plánky. Jeden z nich ukazuje rozhlednu nad Rychnovem na vrchu Kopanina jako "protileteckou pozorovatelnu". Ta vznikla z turistické rozhledny tak, že byla zastřešena. Výkres tohoto válečného úsilí pochází z r. 1943, a jistě ho někdo zaplatil. Výkres, nejspíše i zastřešení. Přičemž tato rozhledna, postavená r. 1894 Klubem českých turistů, dostala svoji střechu už v roce 1936…

Jsem velice zvědav, co nám Ivan Rous a jeho spolupracovníci (nejen) ze Severočeského muzea představí příště. Tahle výstava potrvá ještě do konce prázdnin. Nenechte si ji ujít!
(PS: Pondělí je den zavírací, jinak tu jsou do 17:00 hodin, středa má zavíračku v 18:00 hodin.)
 ***

Viz i stránku Severočeského muzea Industriál války
z vernisáže,
ze samotné výstavy

Šamanova fotogalerie
Report z minulé výstavy: Zbytky válek,

Knížku Tábory a válečná výroba lze zakoupit v muzeu u pokladny, anebo přímo u nakladatele na internetu zde.

103 komentářů:

Srovnávač řekl(a)...

Po uvážení uvedených faktů si soudný člověk (i ten který tu dobu nezažil) může udělat úsudek a srovnat následky a dopad nacistické okupace (6 let) na obyvatelstvo s následky a dopady sovětské okupace (20 let), případně i následky komunistické vlády u nás (dalších 20 let). A tak tedy může (ten soudný člověk) pak usměrnit zavilé demagogy, kteří (které) tvrdí něco jiného. Příklad: jistá Kopretina, které mnohdy ostatní tak nadšeně aplaudují (zde i jinde) - vždyť je to dnes tak populární.

Podobně jsem zde před časem něco takového poznamenal (ale nebyl připuštěn), jak je možné, že Kopretina, jako zavilá obdivovatelka izraelské politiky, může být tak zavilá proti sovětské moci, bez níž by izraelský režim dnes neexistoval.

Šaman řekl(a)...

Kopretina může být "zavilá" proti sovětské moci možná proto, že tato moc byla silně antisemitská. Krom jednoho krátkého období, kdy chtěl Stalin pomocí izraelských komunistů proniknout na Střední východ. Ze Stalinova hlediska to byla chyba - neuvědomil si, že Izrael bude demokratický a volby komunisti prostě nevyhráli.
Však se to SSSR pak snažil napravit dodáváním zbraní arabským státům.
BTW: Naši komunisté ve vleku těch sovětských přerušili v r. 1967 diplomatické styky s izraelem. Je mnoho důvodů být "zavilý" proti SSSR.
Pokud "srovnáme" počty mrtvých v Československu (nikoli ve světě a nikoli po celou historii), pak vede jednoznačně nacismus. Ten nás chtěl vyhubit, Rusové jen přivlastnit.

Motiv těchto "srovnávačů" bývá jediný: zpětně ospravedlnit nacismus. Který přece bojoval proti komunismu, tak si ho važme, ne?

NE!

Výstava, o které píšu je krom toho apolitická, jen předkládá fakta. Včetně toho, že konstatuje, že na mnoha místech německých lágrů byla po válce zřízena "odsunová střediska".

EK podotek řekl(a)...

Pro osvětlení faktu "sra(ovnáva) či" soudím , že příjde den kdy bude vše srovnáno. Přikládám popis účinného rovnátka. <a href="<http://cs.wikipedia.org/wiki/Maschinengewehr_42 >KLIKNI ZDE zříš rovnátko</a> leštím, leštíme, bolše vsjevo!!

Srovnávač řekl(a)...

"..."zavilá" proti sovětské moci možná proto, že tato moc byla silně antisemitská."
(a nacistická moc asi nebyla silně antisemitská?)
Zavilost proti jedné či druhé moci neopravňuje nikoho k překrucování faktů. Zvláště když se jedná o "studenta" (?) historie. A tím pádem oblbovat ty, kteří o tom vědí jen málo. Vždyť je to tak snadné a žádané v dnešní populistické propagandě.
Ale vlastně, není se čemu co divit, historii píší vítězové, že?

EK řekl(a)...

POKUS <a href=" http://cs.wikipedia.org/wiki/Maschinengewehr_42“ >KLIKNI ZDE zříš rovnátko</a>

bls

StK řekl(a)...

KLIKNI ZDE zříš rovnátko

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
informace řekl(a)...

Dobrý den!
Žádné nové téma k diskuzi tu nevidím, a tak zase jdu.
Nashledanou.

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
000 řekl(a)...

A co kdybys, hochu, začal psát o něčem jiném. Jsi už únavný.
Stejně pak po tobě zůstane jen nápis, Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Baví tě to snad?

drak řekl(a)...

informaci:

Téma není zeď či nepřekonatelné dogma, myslím, že je-li k tomu dobrý důvod, není až takovém problémem začít si povídat o něčem zajímavém a aktuálním.

000:

Tohle marné, to je už x krát odzkoušené a nefunguje to. Na Wiki si můžete najít cosi o trollech a jejich krmení. Trollové a spammeři mají mnohé společné, jen spammeři to dělají pro prachy, takže jsou předvídaltelnější a méně sprostí, trollové se baví tím, jak jiným pijí krev, takže jsou otravnější a záludnější. Ti spammeři by se možná za příznivějších okolností živili něčím slušnějším, trollové jsou svého druhu úchylové, takže dobrovolně otravovat a provokovat nepřestanou. Z intensity a druhu reakcí na jejich provokace poznají, jak moc byli úspěšní a nějaká intensivní reakce, to je pro ně přímo pochoutka. Čím méně jsou trollové krmeni a případně čím účinněji jejich případné příspěvky zlikviduje protispamový filtr, tím větší klid od nich je, ale jakákoliv lidská rekace na ně je zpravidla kontraproduktivní. V realném prostoru by je šlo kopnout do hlavy, v kyberprostoru to bohužel nejde.

Jakub S. řekl(a)...

Zdravím! Uznání a dík za obsáhlý zasvěcený bericht o reichenbergu z Reichenbergu. Protíná se tu hned více oblastí mého interesu. Na jedné výhybce svého života jsem mohl zabočit do tohoto města a zůstat tam. No čo bolo, bolo. A terazky jsem pobýval pět dní u přítele a jeho squaw v hradci paní králové. Taková nádhera, že to dál nejde. Uchozený (vč. schodů na Bílou věž, ukoukaný (Kuks, příroda - hlavně zahrádky, že), oslněný kilometry architektury, co jsem dosud znal jen z publikací, spokojený (no chlapi jsou ješitní), že jsem mohl říct i průvodkyni katedrálou leccos, co sama nevěděla... tož tak. A včera provázení přátel z Brna po luhač. cukrárnách a kavárnách (jak své boty). A du do cukrárny na late lunch (/C/ JS). A pak na novou plovárnu nad městem.

Kopretina řekl(a)...

Milý mužíčku srovnávači, nenávidím nacisty a komunisty z důvodu antisemitismu, což napsal Šaman a nejen to. Komunisté a nacisté jsou jedna levicová svoloč a zaslouží pohrdání. Rozkazují, poroučí, diktují život, já jsem člověk svobodomyslný a tudíž nenávidím diktát kohokoliv, jak nacistů, tak bolševiků, tak muslimů (povinné zahalování, prosazování staveb mešit a povinnost modlit se k Alláhovi). Studentkou už dávno nejsem absolvovala vyšší odbornou školu právního zaměření. Ano, obdivuji izraelské politiky, ano obdivuji Stát Izrael a jeho pravicové politiky, izr. levičáky považuji za naivní snílky, byť to můžou "myslet dobře". Harpyji naštvu, ale psala jsem to, Hárec je levicový deník a ke všemu vlastizrádný, je to hlas Palestinců v izraelských novinách, články Hárecu jsou podobné jako články palestinských deníků. To rovnou můžeme otiskovat články Lažnovského, Krychtálka, Vojtaura a další pronacistické zrádce, jako příklad uvádím skety Gideona Levyho , Amiry Hasové a další zrádce. V žádných jiných novinách by takové hnusné články neotiskovaly. Mimojiné je otiskují nacistické a komunistické weby, Outsidermedia, Haló noviny, Národní odpor, hanbou bych se musela propadnout do horoucích pekel, kdybych takové hnusy měla číst. Jo, ještě je "zajímavé čtení" katolické nacistické noviny Spiknutí proti státu a Církvi, kde na jedné straně stojí Bohem požehnaná Katolická církev proti níž stojí prokletí satanští Židé...Bohužel antisemité nejsou pouze někteří katolíci, ale i protestanté, tedy liberální protestanské církve, zejména v USA, kteří se ostře vymezují proti křesťanským sionistům. ABB ze sebe dělá "konzervativce", ale s "konzervativismem" nemá společného vůbec nic, jeho názory jsou totožné s islamisty a nacibolševiky, x-krát omílána krutá lež o "chazarské teorii", jenž byla vyvrácena mnohokrát. Antisemité se spoléhají, že budou-li lež opakovat dostatečně dlouho a nahlas, tak lidé uvěří. Opravdový pravicově orientovaný člověk nemůže být antisemitou. Antisemitismus je výsada muslimů, falešných stoupenců Ježíše a levičáků a zakončím modlitbu za všechny - Požehnám buď Hospodine, Bože náš, Králi světa, který nám dáváš, chléb, vinnou révu a především život, daroval jsi nám život, posvátný život, každý má právo na život a právě toto právo, práno na život, nacisté a komunisté porušovali, Hitler se od komoušů lišil v jednom jediném, dokázal vraždit daleko rychleji, Stalin vraždil pomaleji (nezabil za den 20 tisíc lidí, tedy podle antisemitů podlidí). Byla jsem v severní Evropě, ve Skandivávii a navštívila jsem muzeum dánského odboje no a tam ukazovali nacistickou propagandu, takového hnusného velikého vyžraného potkana s dlouhým ocasem, velikým nosem a židovskou hvězdou. Bylo mi zle, musela jsem jít na zvracet, nemohla jsem jinak.

Jakub S. řekl(a)...

Pár poznámek, holka:
x Haarec (nikoliv Hárec, tam je tzv. ráz) atp. jsou ale, uvažuj, snad taky důkazem, jak hluboce a neotřesitelně demokratický a liberální je Stát Izrael, ne? Můžou si tohle prostě dovolit. Ale ani tohle není přesné - je ani nenapadne s tím něco dělat. Jako v US ap. A to je dobře...
x Ale a n o , aji pravicově orientovaný může být (a je) někdy antisemita. Důvody mohou býti rozličné - v ospalosti a vedru mě jak vidět napadl Kollár, tak budu pokračovat: jenom vůli mají všichni rovnou - totiž najít nejprostším způsobem viníka všeho špatného okolo, no a na koho jiného základna sociol. pyramidy dycky skočí?
x Nacistické karikatury polit. skutečných i vytyčených protivníků - to je skutečně NĚCO. Ovšem v opačném gardu, z Moskvy matičky, šlo totéž, a taky šťavnatě a s gustem - a odtud to pokračovalo v Krokodilu, Dikobrazu, Roháči, Eulenspiegelu, Szpilkách, Ludás Matyiovi atd. ještě dlouhá léta... pamatuju, děvenko - !
X Chazaři - ach jo. A pořád a furt. Okamžitě označí autora jako buď troubu nebo zavilého zlého militanta.
x No, pomaleji... zato třeba ve 30. letech dával d e n n ě osobně příkaz k zatčení a deportování tolika a tolika lidí, ber kde ber, a často i kolik se má popravit.
x Pěkný oddech po návratu všem.

Harpyje řekl(a)...

Ale nenaštvete mě, Kopretino.
To, co zde píšete, není žádná kritika, to je jen papouškování toho, co píše Hlas z Jeruzaléma. Pochybuji, že jste vůbec kdy nějaký článek v Haaretzu četla.
Já jsem Vám už několikrát psala totéž co Jakub. Demokracie je diskuse, a ne odsuzování a zatracování politického protivníka. To je úroveň Adama B. Bartoše a jeho seznamu pravdoláskařů.
Nebo těch, kteří šíří seznamy a la Jewish S.H.I.T. List.
"Hárec je levicový deník a ke všemu vlastizrádný, je to hlas Palestinců v izraelských novinách, články Hárecu jsou podobné jako články palestinských deníků." Píšete Vy.
"It is the beacon of leftist anti-Zionism and extremism ... The raison d'etre of the newspaper is to promote the agenda of the PLO murderers and its apologists." (Jewish S.H.I.T. List)

Jakub S. řekl(a)...

Ale prosím snažně, důvodem napsání tohohle nadšeného/odsuzujícího výlevu z velké cesty se navrátivší květinky z jihu nebylo tě naštvat, S! Tu sa praví - nevím, esli taky na Hané: Klíd, s p o č n i - ! A počítaj do deseti a esli neumíš, daj si do huby frgál, a je! A bude... Pěkné, konečně opravdu srpnově s v ě ž í ráno. Aj u vás? Nepochybně. Třeba viděno z Marsu (dočkáme se možná!) jsme v těsném sousedství...

Harpyje řekl(a)...

Myslím, že to, co jsem napsala, je jeden z mála věcných příspěvků zde. Kárat bys měl spíš ty, kteří by rádi kopali své protivníky do hlavy, kteří sem píšou o hovnech a jebání, nebo o kovaných slepicích.

Jakub S. řekl(a)...

Ale ty jistěže taky...

informace řekl(a)...

Omyl, paní Harpyje,
namísto kopat do hlavy jste měla napsat kopat do koulí nebo do varlat. To abyste zachovaa stylistickou jednotu.

Harpyje řekl(a)...

Něco tak nestydatého a sprostého, jako jste Vy, Informace, má snad jen obdobu v ožralé vuvuzele Hájkové na psím úvodníku. Ale ani ta není tak vulgární, jako Vy.
Je příznačné, že ti jediní, kteří se s Vámi ještě vybavují, jsou vážený STK a vlastenec Drak.
Tak si zde pěkně "diskutujte".

Kopretina řekl(a)...

Harpyje, kdo říká, že JEWISH SHIT LIST nemůže mít v některých věcech pravdu.Konec konců se mi tento seznam podařilo vygůglit. Jistěže, Tzipi Livniová je na seznamu neprávem, ale takový Israel Shamir, Mordechaj Vanunu, Noah Chomsky, Norman Finkelstein, Richard Falk, zemřelý Israel Shahak, Gideon Levy a další zrůdami jsou. Jsou to Izrael ohrožující lidé, nenávidí Izrael, nenávidí židovství, svůj původ, svou zemi, ze které vzešli, kde vytvořili kulturu. Tyto lidi považuji za daleko nebezpečnější než psychopaty z Naturej Karty. Naturej Karta jsou křiklouni, jezdí za Ahmim, ale nebezpeční nějak nejsou, ale takový Noam Chomsky, vážený pán, lingvista, to je větší oříšek, Richard Falk působící při OSN rovněž tak...

Jakub S. řekl(a)...

Po dlouhém odhodlávání a rozhodování a s velkým úsilím píšu tohle zásadní upozornění či konstatování. A činím to nikoliv privátně, H. Šalom.
Postoj židů/Židů k národu / rase / společenství / komunitě, do nějž/níž byli narozením vrženi a musí (?) s ním chtě nechtě sdílet vše, co prodělává...a ke svému státu a ke svým předkům v x zemích a k postojům sousedních států/národů/ras k nim/k němu... to opravdu není gój schopen ani oprávněn bez dlouhého studia a ponoru do toho oceánu pochopit.
Natož v bleskové zkratce posoudit... a případně odsoudit.
A zeptá-li se mne teď někdo, mám-li tedy na Cipi Livni atd. tentýž názor - vůbec mne nepochopil.
A přece jen ještě - to už snad... no ale dobře: nenávist židů k židovství atd. je něco zásadně jiného než nenávist Čechů k češství(?), Rusů, Francouzů k - čemu? - vždyť to ani nemá název...
A ještě z něčeho jsem ve tvém příspěvku bezútěšný a zoufalý. Právě teď. Napíšu soukromě.

Harpyje řekl(a)...

Kopretino, jde o naprosto zásadní věc.
Kdo určuje, kdo je správný Žid? Vy? Yigal Amir? Nebo nějaký anonymní pitomec na internetu, který navíc ke všemu u některých zveřejní ještě jejich adresu? Je Ariel Sharon taky "vlastizrádce" jako Yitzhak Rabin, protože "přenechal židovské území nepříteli", jak prohlásil Rabinův vrah?
Tady vůbec nejde o to, jestli je na tomto seznamu Tzipi Livni právem, nebo ne.
Vražda Yitzhaka Rabina a jí předcházející otrávená atmosféra v Israeli (ke které přispěl značnou měrou nynější ministerský předseda, kterého tak obdivujete) je ukázkou toho, kam takové cejchování a lehkovážné řeči o vlastizradě v posledním důsledku vedou.

Harpyje řekl(a)...

Byl byste tak laskav, Šamane, a smazal i mou odpověď Kopretině? Asi nebude kosher, protože v ní tvrdím totéž, co pan Š. ve svém smazaném příspěvku.

Selekci Židů na dobré a špatné jsme už jednou v dějinách měli. V minulém století byla sice kritériem práceschopnost, ale myslím, a v tom se mnou bude p. Š. určitě souhlasit, že selekce Židů prováděná gojim, má od té doby určitý haut gout, a bylo by lepší se ji vyvarovat.

Děkuji předem.

Šaman řekl(a)...

Nebudu laskavý a nevymažu Váš příspěvek Harpyje. VV má zde zaracha pod všemi svými pseudonymy jakožto troll, a nezáleží na obsahu jeho příspěvku, ať by měl pravdu jakoukoli. (Už to pochopte všichni, a nebudu znovu vysvětlovat.) Vždy, když na ně přijdu, smažu. I po čase.
Jedině v Mordechajově kleci pod Vlastencovou labutí písní může běsnit.

(Ano, je zde sbírka dalších podivných bytostí s originálním (pokřiveným) pohledem na svět, ale ty nejsou tak trollovaté, jako VV. Zatím ponechávám. Jediným řešením by totiž jinak bylo vypnout debatu, čímž by Hospůdka přestala mít smysl. Ale co, však se časem všichni přesuneme za tu sousední zeď:)

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
informace řekl(a)...

Šmarjá Páno,
Henlleinovec si stěžuje, že mu budou zase mazat příspěvky. Že prej von špiní Doupě PRAVDOU!!
Tady se říká o kojencích, že kakají mamince do plínky zlato. Že by henleinovec byl v tak pokročilé fázi mentální recese? Co vykadí je jen čistá pravda?

Jakub S. řekl(a)...

Sousední zeď má ještě čas. Vydržať, šamane, vydržať! Ale chce to bohovskou výdrž a zdrženlivost, co...

StK řekl(a)...

Taky mám chuť vydržet na téhle straně zdi jak dlouho to jen půjde. A nenechávat se nikým a ničím "vyiritovat". (Strašné novoslovo!)
A skončit bych chtěl jak jeden můj známý, technický překladatel a romantika Honza B.
Jít večer klidně spát a ráno už být mimo tělo. Ať si s ním třesou kolik chtějí. Ale to se může povést jen hodným lidem - a to já nejsem.
Ale dejte tu někdo něco veselejšího...

informace řekl(a)...

Pesimisti si zřejmě mezi sebou dobře rozumí. Já jsem tedy tu poznámku o zdi vůbec nepochopila. Že by jako šlo o přesunutí do jiného světa.

StK řekl(a)...

Informace, zdejší kyberprostor se jmenuje "Hospůdka u hřbitova". Ten hřbitov bývá obvykle obezděn - je tedy za zdí.
To není pesimismus, to je slovní logika! [;>)))
(I když tam musíme všichi...)

Jakub S. řekl(a)...

... a my jsme (dosud) za zdí z pohledu těch tam. Dal altro (diverso) punto di vista... Z jiného pohledu.
Dyť jde o jiný svět, že. Pochopila!

informace řekl(a)...

Nejde o jiný úhel pohledu. Jde o nebytí. Proč tím mám sýčkovat už dnes, dokud jsem na světě?
Posmrtný život je jen náboženská útěcha.
Jste, vážení pánové, sýčkové a defétisti.

informace řekl(a)...

Něco veselejšího z tohoto světa.
Na římském letišti Fiumicino, cestující po pětihodinovém zpoždění odletu letadla na řecký Karpathos zbili pilota, takže musel být odvezen do nemocnice.
Případ teď vyšetřuje prokuratura.
To je projev vitality!

Jakub S. řekl(a)...

I! Opravdu to musí být takové mimoběžky? Má hypotéza: Už jste natolik a tak dlouho ponořena do zcela jiného prostředí, vidění věcí, chápání, jiné než české duševní/diskuzní haškovské/hrabalovské vidění věcí, že prostě nepochopíte (někdy, občas!!) lehké, radostné, klidné, přemýšlivé (leč nikoliv tragické!) povídání, zábavu, žonglování po špičkách slov, významů, rovin... Prostě shrnuto: nemuselo to bejt. Promeškala jste... atd. Je mi to líto. A tentokrát to ode mne není fráze.
Další hypotéza ovšem je, že je to prostě vaše duševní nastavení celoživotně. Pak vše odvolávám, mimoběžky. Nic; být poblíž vás, pozvu vás do letní trattorie na trošku střiku a bylo by. Howgh, domluvil jsem.

StK řekl(a)...

Vitalita říkáte?
Sákryš, italské pojetí "vitality" je hodně zvláštní. Ale podle toho, co jsem viděl kdysi v Italsku připouštím, že je i to možné.
Píšete Informace:Jste, vážení pánové, sýčkové a defétisti. Nikoliv tomu se říká realismus. Sice nežiji podle hesla "Urvi každý den, co můžeš!" ale nebudu si (já) kupovat něco, co bude mít trvanlivost 50 nebo 100 let, třeba nějaké obligace - leda bych je chtěl někomu odkázat. Ale nejsem si jistý, jestli by je moji (pra)vnuci vůbec ocenili.

A prosím I., nepoužívejte adjektiva "vážený". Tady v Hospůdce je to už zprofanované slovo a znamená " hloupý, málo informovaný" nebo něco podobného. [;>))

drak řekl(a)...

A ke je psáno, nebo čím je dáno, že hřbitov musí být obezděn? Jak jsem kdesi četl či zaslechl z nějaké knihy o Slovácku, kde se zrovna dané téma probíralo, starosta s konšely tam řešil, zda nechat obezdít hřbitov, či ne. Pánů bylo celkem 5, 2 konšelé byli pro obezdění hřbitova, 2 proti. Rozhodoval tedy starostův hlas. Starosta se přidal k těm 2 konšelům, kteří byli proti obezdění a podepřel to argumentačně tak, že ta zeď je vlastně k ničemu, protože mrtví se ze hřbitova nehnou, neb nemohou a živí se tam zase předčasně určitě nepohrnou...

informace řekl(a)...

Jistě jste se, milí (tedy na přání ne vážení) diskutéři neurazili proto, že jsem vyzvedla Váš potenciální pesimizmus.
Jistě, nemám v oblibě elegické vzdychání o věcech konečných; přímně řečeno, jsem tu větu o přesunutí za sousední zeď pochopila jako ukončení činnosti blogu, které by nás donutilo hledat nějaký jiný, za jinou zdí (tedy internetovou).
Což neznamená, že bych se nechala pozvat do nějaké trattorie a "bylo by to"! Nemylte se, milí štamgasti.
A žádné Howgh! Jsem životem naučená vracet facky a i kopance.
O italské povaze toho zřejmě víte velmi málo. Cestujícím vytekly nervy, když po pětihodinovém čekání je nechali nastoupit do letadla a po půl hodině zas je chtěli poslat zpátky do čekárny, že prý na letišti na Karpathu nebyly příznivé podmínky pro přistání. Obořili se na pilota a když ten začal být příliš ostrý, došlo k pračce.Cestujících bylo víc jak posádky a tak ta dostala na frak.
Co byste dělali vy? remcali a nadávali. Výsledek by byl ten, že byste čekali dál, zatímco společnost v Římě hned přistavila nové letadlo a během půl hodiny cestující odletěli.

informace řekl(a)...

A ještě jednu zprávu prro milé štamgasty. Americká univerzita Notre Dame, Indiana, opublikovala studii, kde se uvádí, že lhaní, třeba i malé, konvenčí, způsobuje psychologické potíže, melancholii, po stránce fyzické bolesti hlavy a bolení v krku.
Čím se méně lže, tím je člověku lépe.
Spíš než lhát je lepší reagovat přímo, i když to může vést k hádce.
Co když ta elegická melancholie nad koncem života pochází zrovna z neříkání pravdy? lhaní?

Jakub S. řekl(a)...

Lhaní že vede k melancholii? Ale to je velmi revoluční názor. To by našince nikdy nenapadlo, sím. Ale že taky k bolestem v krku - tož toto se mi velice líbí!! Hašek nebo Achille Gregor? Či Lacina nebo Jirotka - ? Taky by to mohl bejt chudák Hausmann, toho mám v prvním vydání.
Já to mám rád, když lidi blbnou na kvadrát...

StK řekl(a)...

Pro Draka:
No, hřbitov čili po našemu cementarz být obezděn být nemusí - ale bývá. Nějak už to má v názvu... Ale třeba ten můj oblíbený v Sudetech má jenom železné "šprušle", již značně zkorodované, takže je na mnoha místech "průchzí".

Pro Informaci:
Něco málo o italské povaze jsem se dozvěděl, když u nás dlouhá léta hostovali (a hostují) italští tenoři, basi i dirigenti. Takže té historce docela věřím. Naši Cikáni takové spory někdy řeší použitím mačet a podobných komunikačních nástrojů.
Zajímavé bude pozorovat, jak dopadne soud s násilníky, až se vrátí z dovolené domů...

A já pořád, proč mě nikdy nebolí v krku. Zato jedna avatarka z toho, že řeším provokace a lži do očí vyzdvihnutím protivníka až do výše svých očí usoudila, že jsem primitivní násilník. (Můžu přiznat, že mi to trochu zalichotilo?)
Nějak byste se měli sjednotit v hodnocení mé persony. [;>))

Kdybych tady měl psát jenom pravdu a nic než pravdu, Šaman by mi dal BAN jako prvnímu hned po prvním příspěvku. O některých věcech a lidech proto raději vůbec nepíši - abych nemusel lhát a neměl z toho "záchvaty melancholie" nebo něco obdobného. [;>)

informace řekl(a)...

Pro nevěřící Tomáše.
Původní zpráva o studii univerzity Notre Dame, Indiana o negativním účinku lhaní na zdraví, opublikovaná na stránkách Americké psychologické asociace.
Lying Less Linked to Better Health, New Research Finds
http://www.apa.org/news/press/releases/2012/08/lying-less.aspx

Jen pro zajímavost, zprávu uveřejnilo 30 italských listů on line.
https://news.google.com/news/story?hl=it&gl=it&q=bugie&um=1&ie=UTF-8&ncl=davfspPYyLJZc9MLwGf5dphiZ3jGM&sa=X&ei=X40kUOuZHpO2hAfVtIH4CQ&ved=0CDEQqgIwAA

S podivem konstatuji, že z křehké skleníkové rostlinky, mdlející při sebeslabším závanu větérku, se stala rázem protivně pálící kopřiva. Tu ani mráz nespálí, že?

informace řekl(a)...

Podle odborníků Harvard School of Public Health, kteří uskutečnili svůj průzkum spolu se státní dánskou univerzitou a uveřejnili výsledky v Archives of Internal Medicine, zdvihání činek, alespoň 60 minut týdně spolu s během nebo rychlou chůzí, snižuje riziko onemocnět cukrovkou o 59 procent.
Zároveň podstatně zlepšuje psychologický stav pacienta.
Podobnch účinků, nemáte-li čas nebo chuť na cvičení, můžete dosáhnout vstřikováním slin americké pouštní ještěrky, která se živí jen čtyřikrát do roka.
http://www.tgcom24.mediaset.it/salute/articoli/1055182/obesita-e-diabete-ko-grazie-a-una-lucertola.shtml

informace řekl(a)...

České jméno oné pouštní ještěrky Heloderma suspectum je Korovec jedovatý http://cs.wikipedia.org/wiki/Korovec_jedovat%C3%BD

Jakub S. řekl(a)...

Sakra to je volba: zdvíhat furt činky a běhat nebo injekce (?) čehosi otřesného z ještěrky. No, mille grazie. Ne uno ne l´altro...
Stejně: lucertola - to je divné slovo, že. Od luce (světlo) to přece sotva je. Ani v Itálii ještěrky snad nesvítí. Nebude to etruské či něco jinak starobylého?

Jakub S. řekl(a)...

Jo je to, přece: teď sem si šim helénštiny - heloderma = "světlokožka"! Teda. Tak asi někeré fosforeskujou. V tom Středomoří je všecko zázračné...

Harpyje řekl(a)...

Obzvláště v tom Středomoří na jihu Spojených Států a v Sonorské poušti v Mexiku.
Proboha, Jakube!

Jakub S. řekl(a)...

No vida! Vejda, vida, vinca. Tak jo. Šak ono je jí to dost vuřt, ještěrce svítivokožné, že... Kdybyste věděli, nač teď bez přestání dva dny v jednom tahu pořád myslím, sotva spím a pořád hekticky něco zařizuju, protože není nikdo jiný, pochopili byste třikrát větší roztržitost.

Harpyje řekl(a)...

Roztržitostí, nespavostí, hektickým zařizování trpím ne dva dny, ale akutně už několik měsíců. Chronicky 5 let. Před chvílí jsem se vrátila domů, a při vybalování nákupu jsem zjistila, že mi chybí peněženka. Nebyla ani v kabelce, ani v nákupním koši. Pak jsem si uvědomila, že jsem ji položila na střechu auta, když jsem otvírala dveře. A s peněženkou na střeše jsem se rozjela domů ... Byly v ní nejenom peníze, ale i papíry. Takže mě navíc ke všemu čeká pobíhání po úřadech, které z celého srdce nenávidím.

Harpyje řekl(a)...

Zementarsch?

Jakub S. řekl(a)...

Cement... ach bože. Takže:
Tohle polské slovo či slovenské (a horňácké) cmiter atd. je z pozdně lat. cimiterium (címítérium), coemeterium (cémété-), což je z řečtiny.
Tož tak...

Harpyje řekl(a)...

Cimetière je nám linguistickým analfabetům naprosto neznámý pojem.

Jakub S. řekl(a)...

A co - ? Nechápu ironii. A na čí adresu, sím?

StK řekl(a)...

Smysl pro - dejme tomu - humor, slovní, založený třeba na souzvučnosti nebo na pokřívení slova, je pro některé, zdá se, naprosto nepochopitelný. Ale nebudu kvůli nim používat grafického rozlišení. Jeví se zvenku neskutečně chytří, ak ať se snaží!
Mám ho (ten humor) po dědovi, který mě jím iritoval celé mé mládí. Ale ani ne týden poté, co se definitivně odstěhoval na již zmíněný cmetarz jsem ho začal používat i já. (Pro Velmi Vtipné: Ne hřbitov, ne mrtvého dědu!)

informace řekl(a)...

Takže jste odvezl, STK cement na hřbitov nebo obráceně? Vysvětlete mi to prosím.
Vezl jste caementum na cœmeterium? Abyste mrtvé definitivně uspal? Anebo jste coemeterium přemístil do cementárny? A za jakým účelem, prosím?
Takový zmatek tu už nadělali naši acculturati.

Jakub S. řekl(a)...

SYLVIE! Jak to dopadlo s tou peněženkou a věcma v ní - ?!

Kopretina řekl(a)...

No to je zlé, všude se krade, ještě, já jsem nedávno přišla o mobil, jdu s z práce, po vyčerpávajícím dni si sednu ke kávě, chci si zavolat a co nezjistím, mobil nikde, říkám si, Kriste Pane na nebi, to je horor, jenže mobil jsem potřebovala ihned, takže jsem musela vybrat nějakou tu korunu a jít si koupit v ruchlosti nějaký ten skřáp, modernější si koupím jindy, vybavení počítače má prioritu. Tak si říkám, ještě že nežijeme v mohamedánských zemích, to by bylo bezrukých lidí, mohamedáni by to zlodějům spočítali, jenže se nabízí otázka, co s nimi? Pak bychom museli živit bezruké lidi...

Harpyje řekl(a)...

Včera jsem důkladně prohledala všechny v úvahu připadající kouty, kde by se ta mrška mohla nacházet, včetně auta. Nic. Tak jsem ji odepsala, s vidinou běhání po úřadech a otcově a mé nemocenské pojišťovně ("Chtěl jsem zuby, a dali mi bahno"). Kreditní kartu naštěstí nenosím v peněžence, takže jsem měla alespoň o jednu mrzutost míň.
Dnes odpoledne jsem byla navštívit otce. Parkuji vždy na jednom prudkém svahu pod stromem, na jediném stinném místě široko daleko. Když jsem se vrátila k autu, a otevřela pravé přední dveře, tak se na mně ta mrcha šklebila na podlaze! :-)))) Nějakým nedopatřením musela včera vypadnout z nákupního koše, zapadnout pod sedadlo, a teprve když auto stálo nakloněné čumákem dopředu, tak sklouzla dopředu.
Spadl mi kámen ze srdce, a s radostí musím konstatovat, že navzdory veškeré hektice ještě pořád funguju, a že nejsem přece jenom tak potrhlá, abych odjela z nákupu s peněženkou na střeše.
Poctiví nálezci existují zrovna tak jako zloději. Před x lety, kdy se zde ještě platilo D Markou, mi vypadla na parkovišti u jednoho obchodu peněženka z koše. Když jsem při návratu domů otevírala dveře, tak už zvonil telefon, a prodavačka z onoho obchodu mi sdělila, že nějaká dobrá duše ji zanesla do obchodu, kde si ji můžu vyzvednout.
J. mi poslal fotky z Kuksu. Úžasné!
Je "cintorín" stejného původu?
A koho to zajímá, dnes kolem poledne byla Hájková zase ožralá jak dělo. Už chápu, proč ji pan redaktor nemaže. Je to SkuTEČnÁ aTrAKCE.

informace řekl(a)...

Poezie hřbitovní

Ugo Foscolo: I sepolcri (vv. 23 - 50) Hroby

Ma perché pria del tempo a sé il mortale
invidierà l'illusïon che spento
pur lo sofferma al limitar di Dite?
Non vive ei forse anche sotterra, quando
gli sarà muta l'armonia del giorno,
se può destarla con soavi cure
nella mente de' suoi? Celeste è questa
corrispondenza d'amorosi sensi,
celeste dote è negli umani; e spesso
per lei si vive con l'amico estinto
e l'estinto con noi, se pia la terra
che lo raccolse infante e lo nutriva,
nel suo grembo materno ultimo asilo
porgendo, sacre le reliquie renda
dall'insultar de' nembi e dal profano
piede del vulgo, e serbi un sasso il nome,
e di fiori odorata arbore amica
le ceneri di molli ombre consoli.
Sol chi non lascia eredità d'affetti
poca gioia ha dell'urna; e se pur mira
dopo l'esequie, errar vede il suo spirto
fra 'l compianto de' templi acherontei,
o ricovrarsi sotto le grandi ale
del perdono d'lddio: ma la sua polve
lascia alle ortiche di deserta gleba
ove né donna innamorata preghi,
né passeggier solingo oda il sospiro
che dal tumulo a noi manda Natura.

Harpyje řekl(a)...

Jestli nějakého mám, tak jsem mu moc vděčná. V poslední době mě už ochránil od spousty malérů. Mohu ho doporučit, jako spolehlivě fungující firmu. Pomáhá nejen těm, kteří lezou přes vratkou lávku.

Jakub S. řekl(a)...

No sláva. Tak aji v BRD se už věci lidem začínají čím dál častěji schovávat? Ale každému ne.
Na toho Foscola (nečetl jsem nic) se těším před spaním, Rosendorfského* a andiamo a farlo!!
(*Dizionarista)
Jižní bratři to mají po lopatě, až surově přímo: Bulhaři - grobica, Chorvati - groblje.

Kopretina řekl(a)...

Harpyje, tady máta také kdo kádruje...
Re: to: HOFFMAN:
Autor: K. Drobková Datum: 11.08.2012 13:50
Vaše sprosté nadávky o vás vypovídají vše, bandasko. Jste hloupej, nevzdělanej, zapšklej hlupák, kterej chodí na šichtu k panu továrníkovi, protože na víc nemá. To je vše.

Drobková často nadává panu Slaninovi do "bandasek" "lógrů" a já nevím co. Nevím, co to je lógr a nevím, co znamená označení "bandaska". Něco s dělníky nevím. Hájková je možná ožralá, ale Drobková je zkažená i bez ožrání a Hofman se do pana Slaniny také neváží. Chodit diskutovat pod úvodník je ztráta času, kterého nemám příliš. Cokoliv co člověk řekne, je zneužito proti němu i mně se to stalo a těžce jsem na to doplatila, nebudu se rozepisovat, nebo to někdo vygůgluje a dá do diskuse, vše má oči a vše má uši...

Jakub S. řekl(a)...

Znám ho, jak víš, dobře osobně. zeptám se ho. Bandaska, lógr - to jsou interesantní inovace! Pí H. je přece už chráněný inventář, nezaplašit.

Kopretina řekl(a)...

Paní Hájková je paní Hájková a tak se musí brát. Je jistě vulgární, neumí se chovat, ale zkažená není, není antisemitského/antijudistického/antisionistického zaměření a to je hlavní ukazatel charakteru člověka. Vztah k Židům je hlavním ukazatelem povahy člověka. Vztah k nejstaršímu a biblickém národu, který žije od starověku a přežil strašlivá pronásledování od začátku dějin. Kde jsou Chetité, Féničané, Aramejci, Chaldejci, Kartagiňané a další? Ty smetly dějiny, ale Židy, přes strašlivé hrůzy a pronásledování dějiny nesmetly. Stánek krále Davida opět zazáří. Bůh uzdraví a obnoví ztýraný národ a Jeruzalém znovu zazáří.

HL řekl(a)...

překlep...antijudaistického...
Jinak každou sobotu Nova odvysílala Hvězdné války, dobrá sága a dobrá myšlenka a i vtipné postavičky a výborný dabing, český dabing patří k těm nejlepším...

Harpyje řekl(a)...

Pokud je filosemitismus a sionismus "hlavním ukazatelem charakteru člověka", tak musí být A.B. Breivik přímo zářný charakter. Jako stánek krále Davida.

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

český dabing patří k těm nejlepším...
Dabing je státem organizovaný zločin.

Harpyje řekl(a)...

" Něco s dělníky nevím." Když něco nevím, tak si to zjistím. Není nic jednoduššího.
"V minulosti byly bandasky hojně používány například dělníky nebo horníky, kteří si v bandaskách z domova do svého zaměstnání nosívali nápoje, například čekankovou či žitnou kávu meltu." Lógr je kávová sedlina.
Paní Drobková a pan Hofman nejsou "zkažení", a kritizují J. právem. Diskutuje totiž jako prase, a to říkám jako jeho kamarádka, a on ví, co si o jeho diskutérském "umění" myslím. Napadá velmi nevybíravým způsobem osoby, které mu nejsou po chuti, zrovna tak jako agresivní pometlo Hájková.
O lidských charakterech a povahách máte velmi naivní představy. Pozitivní vztah k Židům, jako podmínka dobrého charakteru, mi velmi nápadně připomíná bolševiky předepisovaný pozitivní vztah k bratrskému Sovětskému Svazu. Zamyslete se, prosím Vás, někdy nad těmi ptákovinami, které občas píšete.

Jakub S. řekl(a)...

Hani... s tím vztahem atd. jako absolutním kritériem morálky sis naběhla. S. má bohužel, bohužel s tím ABB pravdu. Aji s tou analogií... když jsem si vybavil to plamenné ujišťování všech řečníků všude o lásce k oslnivému úžasnému dokonalému nedostižnému CCCP, zaštiťování všeho úplně mechanicky tímhle a pak teprve o tématu, zvláště v padesátých a pak v sedmdesátých letech - achachach. Jenom, že tehdy to byla samozřejmá podmínka, rozhodla-li ses šplhat nahoru. V tom je rozdíl. Nicméně...
Další analogie: povinný, nutný, samozřejmý vztah k CŘK - elementární předpoklad byť i počátku postupu v kat. zemích Evropy ještě vůbec ne tak dávno. MMCh v opačném gardu po reformaci na severu, zrcadlový obraz. Howgh.

Jakub S. řekl(a)...

Ale určitě nešlo o to, že by H nevěděla, co je lógr a bandaska, počítej do deseti. Nevěděla, proč tím ta dáma hází jako pejorativním označením, ne? Ano.

Harpyje řekl(a)...

Ještě ke smazanému příspěvku Sudetoněmeckého henleinovce, který napsal:

"Ještě k tomu „výbornému dabingu“ televizní stoky NOVA:
Vzpomněl jsem si na něj při četbě článečku Nemocný pes a jeho pán dojímají svět.
Jistá novinářská pipka v něm „dojímavě“ popisuje dost nechutné týrání zvířete, devatenáctiletého psa sužovaného artritidou, jehož páníček udržuje při bolestném životě koupelemi v jakémsi záhadném jezeře Superior.
Nu ano, ta slepice si prostě přeložila „Lake Superior“ jako „jezero Superior“, a měla hotovo.

A stoka NOVA dabuje podobně: „My jsme Pilgrimové.“ (We are pilgrims.) „Zavolejte generála Attorneye!“ (Call the Attorney General!) a tak dále.
No nic; průměrnému televiznímu čumilovi je to jedno, a za pár let se stejně dnešní čeští učitelé-angličtináři budou přeškolovat na ruštináře.
Pro ty starší z nich to bude znamenat NÁVRAT k opravdu ZAŽITÉMU jazyku"

Interface = mezitvář
americký maršál = US Marshall
hrdina z krabice = Cartoon´s Hero
A nejkrásnější - Potápění na Scubě

Re: Někdy i příliš "exaktní" překlad škodí,:
Autor: Harpyje Datum: 01.11.2006 13:29

Stejná chyba se nachází v hororovém překladu Spisu Odessa od F. Forsytha, 1992, překladatelka jakási E.Marxová. Mladému inspektoru tam rozpraskl obličej v úsměvu, potřeboval informace o gangu Svatého Pavla (St. Pauli je nechvalně známá čtvrt v Hamburgu), Sigi nosila neatraktivní duffel plášť (duffle coat), Miller navrhl malou restauraci na Goose Market (Gänsemarkt), Ludwigsburk je klidné a mírné obchodní městečko....patnáct mil od hlavního města provincie Stuttgartu (Stuttgart je město), na tiché ulici odbočující z High Street (v onom Ludwigsburgu), jakási pevnost byla domovem lorda z Falkensteinu, Miller odbočil...kolem vysoko se tyčících Feldberských hor (Feldberg im Taunus, jedna hora, 881m), Mackensen měl pistoli značky Lüger (Lugger), a usadil se na španělském ostrově Formenteria (Formentera).

Jakub S. řekl(a)...

Gang sv. Pavla, hrdina z krabice, Goose market, potápění na Scubě... úúúúú - !!!
V devadesátých jsem si ještě pár let tyhle třeskutosti vypisoval. S postupující absencí jakéhokoliv času (nemoc ženy, dospívající potomci, dojíždění 30 km, pak ohánění na volné noze...) a narůstajícím zoufalstvím jsem přestal. A to zoufalství, pozor: bylo hlavně z n a k l a d a t e l ů ! Být diletant, fušovat do něčeho, nač nemám buňky ani vzdělání... prosím, ale nesmí mi to vzít a zaplatit nakladatelé!! Jakékoli další vejšplechty tu aji soukromě přivátám. Třeba o tom napíšu rozmarně zoufalou causerii aji sem, no...

Harpyje řekl(a)...

Sitting Bull = Sedět u Bulla
Podejte hlášení Bridgeovi! Je tam Bridge? Nemůžu se dovolat Bridegovi!
maltská whisky
jet black = trysková čerň (http://cs.wikipedia.org/wiki/Gag%C3%A1t)
copperplate script = vyražený do měděné tabulky
princ Galský
Tělo Jana Hnědého Glory, glory, hallelujah! :-))))

Jakub S. řekl(a)...

Ano. To je proslavené a zhola neuvěřitelné (i ze strany vydavatele), leč je to realita. O zadání překladu rozhodují x známosti, x láce, x rychlost, x vlezlost a slibnost (myslím tu okolnost, že tahle profese je velmi feminizovaná, a studentky bývají většinou mladé...)

Kopretina řekl(a)...

Ano, samosebou, nechápu proč pí Drobková používá hanlivá označení "lógr" a "bandaska" na pana Slaninu. A rozhodně si nemyslím, že by učitelé angličtiny byly "předěláváni" na učitele ruštiny, to se nikdy nestane. Jinak ABB nebyl žádný sionista nebo filosemita, ABB byl nenávistný nácek a sionismus si bral pouze jako záštitu. Měla jsem napsat, že sionismus/filosemitismus je jedním z ukazatelů charakteru člověka, ne jediným, to už mi nikdo vyvrátit nemůže. Jinak koneckonců televize není potřeba, veškeré filmy si mohu stáhnout, no teď se přiznávám k těžkému zločinu, nejlepší jsou filmy s titulky, to člověk zaznamená mnoho slovních obratů, člověk si mezi televizemi a obecně médii příliš nevybere, velká část z nich jsou bulvární a protiizraelská...

StK řekl(a)...

Na některé hovadnosti přijde i člověk, daný jazyk naprosto neovládající. Spravoval jsem dokonce české titulky u filmu "Muži v černém", protože se tam psaly takové hovadinky, že to nedávalo vůbec žádný smysl. Když se objevil oficiální český dabing zjistil jsem, že jsem se docela trefil.
Mimo jiné interface - ajťáci ji běžně říkají meziksicht. Důležité je vědět, co to je, k čemu to je! Jestli tomu říkám meziksicht nebo rozhraní je přece jedno. Pokud o tom nemluvím v TV nebo rádiu - ale tam odborný žargon z kteréhokoliv oboru odřízne publikum od informací naprosto spolehlivě. Víte např. co jsou to černé kuřáky?

Šaman řekl(a)...

Nevím, ale vím, co je "plochopomoc": HelpDesk
\ :-)

Harpyje řekl(a)...

In the 1,500-page manifesto, which mentions Israel 359 times and “Jews” 324 times, Breivik lays out his worldview, which includes an extreme, bizarre and rambling screed of Islamophobia, far-right Zionism and venomous attacks on Marxism and multi-culturalism.
In one passage, he lashes out at the Western media, which he accuses of unfairly focusing on the wrongdoing of Jews.
“Western Journalists again and again systematically ignore serious Muslim attacks and rather focus on the Jews,” he wrote. ("Všechna média jsou levicová")
Breivik also took a jab at leftwing Jews. ("Vlastizrádci"). “Jews that support multi-culturalism today are as much of a threat to Israel and Zionism as they are to us,” he continued.
“So let us fight together with Israel, with our Zionist brothers against all anti-Zionists, against all cultural Marxists/multiculturalists.”
To, prosím, není z ledasjakého levicového Haaretzu, nýbrž z liberálně konzervativního Jerusalem Post.

Kopretina řekl(a)...

To neznamená vůbec, ale vůbec nic, jeho manifest je jen pláštíkem k nenávisti. Jako k záminku k nenávisti vůči sionismu využili manifest ABB nacistické a komunistické servery (Národní odbor, Outsidermedia...atd.). ABB nemá se sionismem společného vůbec, ale vůbec nic, byť si ho bere do svých nevymáchaných úst...

Harpyje řekl(a)...

Podle pravicového génia z Vrbna pod Pradědem, oddaného klausofila a popularizátora nauky F.A. von Hayeka, byl Kristus ale "náboženský socialista". Dzp.

Jakub S. řekl(a)...

Meziksicht, plochopomoc - pomoc! A já už vím: odhadnu, na kolik mě přijde vyprání trika a kalhot a budu zasílat prostě faktury. Souhrnné, řekněme měsíčně.
ABB (ten norský) je prostě vyšinutý jedinec, a je irelevantní, pod jakým praporem provedl svůj masakr. Takoví můžou zdvihnout prapor jakýkoliv.

Harpyje řekl(a)...

Pochybuji, že Nor Breivik využíval české servery, jako Vámi citovaná Outsidermedia, nebo Národní odpor.
Jeho inspirátorem byl mimo jiné blogger Fjordmann, který, pokud vím, své činnosti zanechal, a různé jiné counterdjihadistické orgány.
Když jsem to ale krátce po incidentu napsala zde na tento blog, tak jsem na sebe přivolala zášť a hněv zdejších informovaných znalců, kteří vědí, že islamizace Evropy je iminentní.

Jakub S. řekl(a)...

Jenom poznámečka k prof. Hájkovi a diskutérovi z Vrbna: prosím, to spojení naprosto nečekalo na něj. Od samého počátku socialistického (řekněme) hnutí se tyto paralely vidí a uvažuje se o nich, vyvracejí či přijímají či interpretují. Jošua jako první hlasatel socialismu - prastará věc, lidi.

Kopretina řekl(a)...

Ne on, ale Outsidermedia a Národní odpor využívali zločiny Breivika ke své nenávisti vůči sionismu. ABB je zločinec a jeho pohnutky nejsou podstatné. Vraždil tečka. Útočit na sionismus, kvůli babarskému činu ABB je chucpe. Sionismus s tímto masakrem nemá společného vůbec nic. To jsou takoví "falešní přátelé", tento termín jste použila i Vy. Mít takové "přátele", tak nemusíme mít vůbec žádné nepřátele.

Harpyje řekl(a)...

Sorry, Joshua byl ve skutečnosti pravdoláskař, a ne socialista.
Takže zášť českých panelákových pravičáků vůči jakémukoli náboženství je naprosto logická a pochopitelná.

Kopretina řekl(a)...

Jenže myšlenky Joshuy Ha Nocri jsou z našeho pohledu levicovější, ale rozhodně nemá se současnými levičáky společného vůbec noc. Joshua Ha Nocri nebyl antisemitou, byť se vůči vedoucím představitelům svého národa vyjadřoval hodně hodně kriticky, Joshua chtěl, aby lidé měli co jíst, ale aby se snažili, rozhodně nechtěl, aby lidé zneužívali sociální dávky, nepracovali, dělali binec, pokřikovali na jiné lidi, atd.atd.

Harpyje řekl(a)...

Přesně tak, Kopretino.
Chtěla jsem Vám ale (a to ne poprvé)ukázat, jak škodlivé jsou černobílé a fanatické vize.

Jakub S. řekl(a)...

Sylvie - eine private Bitte, bitte bitte!

Jakub S. řekl(a)...

Sociální dávky a dokonce jakési svaté právo na ně... to by totiž obecně za antiky nikdo nechápal, holka. Vlastně ani ve středověku. Vlastně až do XX. věku...

Harpyje řekl(a)...

Už jsem Ti odpověděla, Jakube. Co tyhle rozmary Firefoxu ("nouzový režim") znamenají, nechápu.

Kopretina řekl(a)...

Především by mělo být povinností rodiny postarat se o člověka. O nás mladých lidech do věku 30 let píší Lidovky jako o "ztracené generaci". Jsme absolventi středních, vyšších odborných/vysokých škol a moc těžce sháníme práci, v mnohých částech Evropy je situace dosti těžká, ve Španělsku obzvlášť. Tady jde o to, že zákoník práce chrání starší lidi, zaměstnavatel je nemůže vyhodit, drží si své místo jako blecha ve psím kožichu, tak mladí lidé bez praxe práci nemůžou sehnat a tak vzniká závažný problém, skutečně společnost vytváří ztracenou generaci...

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Kopretina řekl(a)...

Á jééééé matička závist je mocná. Švehlo vy nejste ten, kdo by měl posuzovat, kdo je a kdo není hoden spásy. Toto právo má pouze Hospodin a nepište o věcem, kterým nerozumíte. Teologické, právní ani lékařské vzdělání nemáte vy. Kterou školu jste vystudoval? Vystudoval jste lékařskou, právnickou nebo teologickou fakultu? Se vzděláním jste na tom stejně jako pan František Matějka, takže mlčte a nepleťte se do věcí, kterým rozumíte...

Kopretina řekl(a)...

A mně k sockám neřaďte, nesnáším socany a socan jste vy, hlásáte levicové názory, nicméně levičáci jsou legitimní součásti společnosti, tak je ať chci nebo nechci musím tolerovat, nicméně to, co píši, je fakt, mladí lidé práci neseženou a budou velikým zatížením pro stát, protože jelikož nemůžou skončit jako bezdomovci, nemůžou zemřít, tak se stát bude muset o ně postarat. Co chci říci, mladí lidé by měli nastoupit do práce, nesedět doma a o důchodce se postarat, poněvadž důchodci si své odpracovali, tak zaslouží slušný a důstojný život. Není normální, aby někteří lidé pracovali do 70 let a lidi, kterým je 30 byli doma. Znám hodně takových případů. Povinnost mladých lidí je se postarat o své starší vrestevníky, o babičky, dědečky, zajistit jim důstojný život a vyžití. Rovnátko Sobotka je kreatura. Z vás ten bolševismus, Švehlo, čiší na sto honů, profesore, docente, doktore Švehlo...

Harpyje řekl(a)...

Vy jste opět nic nepochopila, že Kopretino?

Kopretina řekl(a)...

Ne, nepochopila. Nechám si to vysvětlit. Věřte tomu, že je to tak. Mladí lidé jsou doma u rodičů, protože práci neseženou, 70letí rodiče, živí 30leté potomky, což by mělo být naopak. 30letí lidé by měli živit své rodiče, babičky, prababičky a tak. Je to bohužel veliký problém. Mimojiné, ředitel právního oddělení, kde dělá můj otec, má 68roků. Já jsem pochopila to, že pravice i levice jsou legitimní součástí společnosti a že se musí tolerovat a to, že si rovnátko Sobotka dělá legraci z člověka, kterému vypadne protéza je trestuhodné a to si říká člověk se sociálním cítěním. Vše je převrácené, 80letí lidé budou živit své 40leté potomky. Znám člověka, se kterým si píšu, je mu 40 let a nemá práci a není to žádný špinavý lempl práce se štítící. Nikdo z lidí nemá právo určovat, kdo je a kdo není hoden spásy, nikdo nemá právo kohokoliv soudit ani pan profesor, docent, doktor Švehla...Termín ZTRACENÁ GENERACE jsem si NEVYMYSLELA. Můj otec, kterému bude 60 pracuje a zná se s člověkem, kterému je 66 let,rovněž pracuje a jeho synovi je 32 let, práci nemá a je rodičům na krku...

Ernest řekl(a)...

Do sbírky pro Jakuba: České titulky u filmu Tora, Tora, Tora. Na palubě japonské bitevní lodi je za přítomnosti admirála Jamamota probírán plán útoku na Pearl Harbor. Diskutuje se, zda má být použito 6 nebo pouze tři letadlové lodi. O plánu referuje kpt Kameto Kurojima (přezdívka Gándhí) a podle českých titulků říká: General Staff chce však povolit pouze tři. V prvním momentě jsem se zarazil - kde vzali Japonci generála Staffa (podotýkám, že nejsem angličtinář)? Tak jsem si film na DVD kousek vrátil a podíval se na anglické titulky (japonsky bohužel nerozumím). A ejhle - The General Staff wants to limit us to only three carriers. To bolí ...

Jakub S. řekl(a)...

Úúúú...
Ceterum autem znám (osobně!) aji další generály: gen. Knowledge, gen. Rulea, gen. Surveyho, gen. Posta, gen. Dealera, gen. Average, gen. Cargoa, gen. Servanta, gen. Readera, gen. Storea... each of´m is a real gentleman, gentlemen!

StK řekl(a)...

Englicky neumím vůbec, ale když jsem tu "přehlídku generálů" začal číst, vyrušil jsem smíchem svou ženu z usínání.
To mi Jakube tak pozdě večer už víckrát nedělej!

Jakub S. řekl(a)...

Odvolávám co jsem odvolal a slibuji co jsem slíbil!
A nejnebezpečnější je, mezi náma, gen Terms! Na toho bacha, jinak jste v kelu, ani se nenadějete! Strašlivě nebezpečný. Kolik troubů by o tom mohlo povídat. Např. loni já - Telefonní seznam (Tišnov/Brno).

informace řekl(a)...

Jo, henleinovskej hochu,
máš to marný, pořád říhat, pšoukat, ulevovat si, mluvit do prázdna (to jsou slušné spisovné názvy pro krkat, prdět, kecat a další, zdroj dnešní Pes).
Stejně ty tvé horko ťažko vypocené příspěvky smažou. Máš holt smůlu, zatvrzelej mezku.

Kopretina řekl(a)...

Dnes je celkem zajímavé vydání. Také je dobrý článek o povstání v Bialistoku..Smutné...