středa 4. července 2012

Slety a spartakiády


Chystá se další všesokolský slet. Slavnostní sportovní i společenská událost pro všechny zúčastněné i přihlížející. To spartakiády bejvávaly politikou nejtěžšího kalibru. V roce 1980 naše rodinka na jedné takové též cvičila.



Přesněji řečeno - cvičila žena Ivana se čtyřletou dcerkou Terkou. Skladbu rodičů s dětmi "Vyletěla holubička ze skály". Já jsem zabezpečoval týl: Hlídal jsem ročního synka Janka. Brali jsme to jako jakousi tělesnou i duševní rehabilitaci Ivany po její mateřské "dovolené".

S Honzíkem v kočárku jsme z procházky v parku Jezerka jezdili holkám naproti k sokolovně Na Květnici. Někdy jsme spolu obhlíželi cvičící z galerie. Hlavně závěrečnou secvičnou. Bylo to pěkné, jak caparti v zelených či červených kalhotkách s laclem, na kterém svítila žlutá kytička, obíhali své (většinou) maminky. Nebyli jen kusy cvičeneckého nářadí, ale plnohodnotnými účastníky. Měli i část úplně vlastní. V sokolovně panovala milá rodinná atmosféra.

Ještě pěknější byla spartakiáda Nuslí a celého zbytku Prahy 4 na škváře stadionu Na Děkance. Sluníčko svítilo, dechovky hrály, u stánků se kroutily fronty na pivo, pěnící se v papírových kelímcích a na opékané klobásky, jejichž libý zápašek se vznášel nad stadionem. Holubičky vylétaly ze skály, příbuzní a známí si navzájem ukazovali svoje cvičeňátka. Byl cítit duch téměř vesnické (pardon Nusle, pardon Praho 4) pospolitosti.

Nejpěknější byl ovšem trávník slávistického stadionu ve Vršovicích, kde se konala celopražská spartakiáda. Ovšem zde to probíhalo poněkud oficielněji, občanstvo stálo už dlouhé fronty na pivo i klobásky. Stánky s pochutinami se ztrácely ve stínu vysokánských tribun, ze kterých byl od cvičenců již patrný odstup. Leč cvičenci byli dychtivi zvítězit v konkursu na Strahov a tráva se zelenala. I zde holubičky vylétaly.

Strahovskou slávu jsme s Honzíkem sledovali už jen v televizi (někteří z nás). Netlačili jsme se v sáhodlouhých frontách, necítili klobásy, ani pivem nás nikdo nepolil. A čím delší fronty, tím vyšší tribuny. Tereza si pamatuje na narvaný autobus, strahovské šatny/koleje, seřazování na seřadišti. Pak už jen na značky na krásném žluťoučkém strahovském písku.

Cvičenci se seřazovali a neslyšeli to (Ivana se to dozvěděla až teď!, po dvaceti letech!!!, při čtení tohoto písání, tehdy jsem ji nechtěl trápit), co my a s námi statisíce diváků na Strahově i u televize a pak ve filmových týdenících a dokumentech. Co v předcházejících okresních a obecních spartakiádách nebylo. K mikrofonu přistoupila národní umělkyně soudružka Švorcová a začala procítěně recitovat veršíky s obsahem "Díky rodná komunistická strano, ó díky, nechť vzkvétáš, a my Tě navždy poslušni budeme a imperialismus a zrádce porazíme, ó, strano rodná naše milá, jediná". (Tři roky po Chartě.) A soudruh generální tajemník KSČ a prezident republiky Gustáv Husák a soudruzi tajemníci a podtajemníci, ministři a náměstci, všechny ty komunistické svině si spokojeně pomlaskávaly a následující představení brali jako hold sobě, že jsou holt tak dobří a oblíbení...

A pak ty chudáci děti létaly jak holubičky, budily černé oči ze spaní a nevědomky hlásaly slávu komunismu.

Tak to bylo v tom zkurveným komunistickým režimu se vším: Všechno se dělo pod moudrým vedením KSČ, co se podařilo, bylo její zásluhou, za neúspěchy byli vinni nepřátelé socialismu. Člověk si toho mohl nevšímat, zvyknout si na to. Nebo emigrovat. Nebo střílet. Anebo svrhnout režim sametově.

Ale že se za revoluce nestřílelo, neznamená ještě, že jsme zapomněli (někteří z nás) na svoje otroctví. Neznamená to, že by nemohl dostat přes hubu ještě dnes komunista, který mi tvrdí, že "všichni nějak ten režim podporovali". Stejně jako táta podporoval rozvoj německého válečného průmyslu u soustruhu v gusenském koncentráku, soudruzi!

A tak jsem vděčen za rehabilitaci sletů a rojení cvičenců v tělocvičnách i na plochách stadionů. Jsem rád, že dnešní slet nepropaguje "vítězství kapitalismu" a slávu nějaké strany. Propaguje sport, propaguje demokracii, propaguje svobodu, vždyť cvičí opravdu jen ten, kdo chce. Rehabilituje i tu spoustu cvičenců, kteří kdysi cvičili na spartakiádách, ačkoli memuseli.

Paže tuž, vlasti služ. Tak to má bejt.

Psáno v Praze dne 2. 7. AD MM, poprvé vyšlo na Neviditelném psu 4. července 2000 pod názvem "Skončil XIII. všesokolský slet"

44 komentářů:

Jakub S. řekl(a)...

Paráda, Jene! A doufám vřele, že dnes bys to nenapsal jinak. A nezmírnil jednoslovná hodnocení jistých bytostí a jistého dění.
Sloužit vlasti... jak archaické. Už samo vlast.
A víme, že nejhrdější parolou kdysi v rytířských dobách bylo: Ik diene - ?!
Je to ovšem beznadějně demodé a nikam se s tím nedojde. Bych mohl povídat. Nicméně - vyšší princip mravní...
Sokoli byli samozřejmě mí oba dědečci (Brno po 1900 - 60 % Němců!), můj tatínek - než 37 řekli před ním dalšímu uchazeči, že oni jsou česká organizace a on že je žid, ať se přihlásí do j e j i c h organizace (zalkli jste se? Ta slepota... stalo se). Můj pozdější táta, tehdejší novopečený lékař, a dva další pravili: Je nám líto, ale tady nebudeme.

Jakub S. řekl(a)...

Do soboty mimo PC, jen s mobilem. A mravenci, žábami, hady, motýly, lesem, měsícem, knížkama, rádiem.

žibřid řekl(a)...

Tedy Šamane, Vy jste před tím, než to soudružka řekla explicitně, nevěděl, že spartakiáda slouží jako komunistická propaganda proti sokolskému sletu? Kde se ve Vás bere ta naivita?

Já byl v té době na gymnáziu, nácvik jsme měli povinný, zkazilo to skoro celý rok tělocviku, ale nakonec se nám podařilo na nějaké předběžné přehlídce to zacvičit tak blbě, že nás vyřadili a nemuseli jsme dělat kašpary na Strahově.

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...

No to musel být pro mladého Šamana skutečně šok: Tak Spartakiády slouží propagaci tělesné a duševní zdatnosti, zdraví, štěstí všeho lidu vedeného jeho Stranou?
Kdo z opravdových a nefalšovaných Čecháčků to mohl tušit, v roce 1980?!
Jistě ne ubohý Šaman, pouhopouhý prostý inženýr a literát!

Ono to tedy vypadá jako nepovedená legrace, ale Šaman zřejmě svá slova myslí vážně.
Prostě začíná být jasné, že mezi Čechy a Čecháčky dnes leží propast zvící Velkého kaňonu, že je dělí překážky neproniknutelnější než ženijně-technická opatření na západní hranici ČSSR.

Konečně - není divu. Ani vraždění za Husitského revolučního hnutí, ani pobělohorské dění „nezacvičilo“ s českými elitami tak dokonale jako čtyřicet čtyři léta poválečné československé samostatnosti a budování.
I kdyby třeba zítra vyhráli v Česku Češi nad Čecháčky (jak? Božím zázrakem?), důsledky negativní selekce by přetrvávaly dlouhá desetiletí. Ve skutečnosti Čecháčkové vyhrávají - nově se zrodivší Češi místo boje raději odcházejí do vyspělých zemí; i když zatím na dobu „přechodnou“.

Co s tím? V Německu prý až „nová“ generace, ta narozené po válce, plně pochopila hloubku zločinů národního socialismu - zločinů, spáchaných generací předchozí.
Česko letos vzpomene už 23.výročí pádu slovanského společenského systému = ekvivalent roku 1968 v Německu.
Neměli by se mladí už konečně začít ptát svých rodičů na jejich podíl? Například: „Tati, mami, a proč jste cvičili na té Spartakiádě, když vám teda nehrozilo vězení nebo mučení?“

informace řekl(a)...

Sorry, musím Vám zas odporovat, pane Vejr.
Jak jsem už napostovala 30. ČERVNA 2012 18:56:
Němečtí středoškoláci nevědí, kdo to byl Hitler. Někteří dokonce myslí, že to byl nějaký filantrop (dobrodinec lidstva) nebo ochránce zvířat. Vyplynulo to ze studie skupiny Berlínské svobodné univerzity, vedené prof. Klausem Schroederem, uveřejněné pod názvem “Late Victory of the Dictatorships?” Skupině 7.500 patnáctiletých byla položena řada otázek: na příklad o rozdílu mezi demokracií a diktaturou, o režimu nacistického Německa, o režimu bývalé NDR. S katastrofickými výsledky,
Polovina z nich nevěděla, že nacizmus byl diktaturou a asi čtyřicet procent neví, jestli Spolková republika je demokracií.
Co vlastně učí v německých školách a jaký to může mít dopad v budoucnu na politický život Německa?
Tady máte jeden z odkazů:
http://www.thelocal.de/society/20120627-43407.html
Ta zpráva se objevila v mnoha hlavních listech.

Harpyje řekl(a)...

Žádní středoškoláci, nýbrž žáci 9. a 10. tříd všech školních typů. Výsledky studie nebyly rovněž tak povrchní a jednoduché, jak se snažíte namluvit. http://www.spiegel.de/schulspiegel/schueler-wissen-wenig-ueber-ddr-und-nationalsozialismus-a-841157.html
Pište raději o Italii, a nelámejte si hlavu s Německem.

A.S. Pergill řekl(a)...

Tuhle spartakiádu jsem zažil coby hygienik vojenského tábora (na Vypichu). Člověk tam byl jednou nohou v blázinci a druhou v kriminále. Prostě, na roztrhání :-)

Jinak k těm Sokolům: To byla organizace založená na národnostním principu. Kdo chtěl jít do nějaké multinacionální (či internacionální) tělovýchovné jednoty, tak šel jinam. Do Orla zase nebrali nekřesťany ...

informace řekl(a)...

Děkuji za doplnění, pani Vejrko a za odkaz na Spiegel. Je o něco podrobnější než ten aglický.

informace řekl(a)...

Frau Angela Merkel dorazila před hodinou do Říma k bilaterálnímu jednání s premiérem Montim. Má na sobě tentokrát bílé kalhoty a žaket lososové barvy, jak nás hned informovala média. (pantalone bianco e giacca salmone)
http://www.ansa.it/web/notizie/rubriche/economia/2012/07/04/Crisi-Barroso-Ue-faccia-quadrato-evitare-retromarce_7139053.html?idPhoto=1

STK řekl(a)...

V jednotě je síla!

Je přece tak uklidňující cítit se součástí velkého davu, kde všichni dělají totéž co já. Je to cosi, co pohání mravence, termity, tažné ptáky nebo stohlavá stáda bizonů.

Tak se nezlobte na lidi, že se tu a tam zúčastňují (po důkladné, dlouhotrvající psychické masáži) takových akcí.
A - teď naštvu hodně lidí - nevidím moc velký rozdíl mezi Sokoly a cvičenci celostátních spartakiád. (Sokoli si to ovšem sami platí a musí si na slet vzít dovolenou - to je hlavní rozdíl od těch "celostátních".)

Totéž, co spartakiádách a sletech platí i o prvomájových průvodech - kdy si je mnozí, aniž si to nějak uvědomovali, docela "užívali", ačkoliv ke komunismu měli postoj tak vlažný, až přimrzal k podložce.
Nebo o lampionových průvodech na oslavu VŘSR - což je jeden z "maskovacích"svátků", kdy se nová garnitura ustanovením nového, podobného svátku ve stejném termínu nsnažila "zrušit" svátek starý, pro ni nevhodný. Například pohanské svátky Slunovratu -> křesťanské Vánoce -> komunistický Nový rok.
"Děduška Maróz jólku nam priňós."
===
Prostě být pospolu, zajedno, cítit tu sílu davu, jehož jsem členem. Takže bych ty "spartakiádníky" nijak neodsuzoval. Se schvalováním nebo neschvalováním tehdejší i současné politiky to mělo a má jen velmi málo společného.
===
Abych nezapomněl: Smlouva ACTA byla dneska odmítnuta velkou většinou Europarlamentu. Pro jednou zvítězila (také díky mnoha akcím Pirátů) touha po svobodě projevu a ochraně osobnosti před partikulárními zájmy monopolistů.
Nahrávací společnosti a vydavatelské domy zuří a už připravují smlouvu "ACTA II". Doufám, že se ale spíše začneme bavit o jiném, modernějším pohledu na ochranu duševního vlastnictví, protože ACTA měla ochraňovat hlavně ty, kteří si relativně levně práva k dílu koupili a chtěli je do nekonečna draze prodávat.
Prostě prachy, prachy, PRACHY! - to je, oč tu běží.

informace řekl(a)...

Frau Merkel zas odjela. Proč přijela čtyři dni po bruselském summitu do Říma? Aby to urovnala s Montim? O čem mohli během té hodiny asi jednat? Ubezpečila prý Montiho o německé solidaritě.
Že by příměří? Anebo se máme s Německem zase rádi? S Frau Merkel přijeli i ministr zahraničí, ekonomie a financí a představitelé německých průmyslových podniků.
Uvidíme, co z toho vyleze.

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...

Další skvělý úspěch České republiky

Vaši mladí se dělí o 1.místo na světě s mladými Řeky!
Vaše dívky prohrály jen s Grónkami!
Zato naši mladí, ti pyšní Němci a naduté Němkyně, se dále propadají na žebříčcích, zpropadeně!
Prostě nám zase dáváte na frak, Čecháčkové.
To je pomsta za upálení Jana Husa, že?

Paže tuž, vlasti služ!

informace řekl(a)...

Víte, vážení, že v pondělí 9.července můžete být odpojeni od internetu?
Kliknete si a objeví se nápis OFFLINE.


V novinách se objevila zpráva (dávám českou verzi)

"V pondělí 9. července může několik set tisíc uživatelů po celém světě ztratit přístup k Internetu, informuje CBCNews. V tento den americká FBI od sítě odpojí dočasné DNS servery, které obsluhují počítače s trojským koněm DNSChanger.

Virus DNSChanger fungoval do listopadu 2011. Poškodil v té době více, než 4 miliony uživatelů ve stovce zemí světa. Díky viru mohli zločinci krást údaje o kreditních kartách, vysílat reklamu a prodávat falešné protivirové programy. V listopadu 2011 se při zvláštní akci podařilo FBI podvodníky zadržet. Po zatčení zločinecké skupiny FBI rozhodla, že jako dočasné řešení zamění falešné DNS na „čisté“ servery, aby tisíce počítačů nebylo náhle odpojeno od Internetu.

Ověřit si, zda je v počítači trojský kůň DNSChanger přítomen, je možné na internetových stránkách dnschager.eu nebo na DNS-ok.us."

Italská Telecom rozeslala všem uživatelům test k ověření, zda není PC nakažen virem. Okamžitě vyzkoušeno, jsem OK.
Jinak podrobnější zprávu a test najdete:

http://www.dcwg.org/
http://www.siteadvisor.com/dns_checker.html

drak řekl(a)...

informaci:

Vezmu-li v úvahu, že:

* Většina lidí užívá ke své práci a svěřuje své personálie systému, který je napsán tak pitomě, že potřebuje antivir.

* Spousta správců z lenosti a z blbosti serverovou verzi tohoto blbě napsaného systému nasadí do internetu, aniž by se namáhala cokoliv o sítích vědět a navíc si ani nedá tu práci podívat se, jak je to nastavené z fabriky, a ono je to většinou aspoň z části blbě a je přesto ani nehne na tom cokoliv měnit.

* Spousty lidí používají zranitelné prohlížeče, ty mají blbě nastavené a k tomu navrch nemají pořádně nastaven ani ten antivir. O to ochotněji klikají na kdejakou kravinu, která jim může zavléct na jejich stroj kdejaké svinstvo.

* Mraky lidí používají tzv cloudy a WiFi a kdejaké jiné, blbě nebo úplně nezabezpečené bezdrátové, síťové, internetové a jiné a další kraviny, jejichž prostřednictvím proudí jejich údaje a údaje jiných, kteří jim k něčemu takovému rozhodně nedali souhlas, vzduchem a po půlce zeměkoule, aniž by nad tím měli jakoukoliv kontrolu či povědomost.

Za tohoto stavu věcí se upřímně divím tomu, že průšvihů se zneužitím osobních dat, neoprávněným nakládáním s bankovními účty, krádeží identit a podobné kriminality, je tak málo. Pravděpodobně to bude tím, že na síti ve skutečnosti žádná anonymita není a dřív či později se nakonec dá dohrabat až k útočníkovi, jakkoliv to může být nepohodlné či pracné. Druhá věc je, že něco takového vyžaduje poměrně rozsáhlé znalosti, jdoucí dost do hloubky a v dnešní době, kdy krom Indů a asiatů nikdo nechce nic vědět a nikdo se nechce nic učit, se takových a ještě k tomu s kriminálními sklony, zase tak moc nenajde. Navíc s takovými znalostmi se dá zpravidla poměrně dobře uživit i konsultacemi a prací.

DNS je služba pro dnešíní internet nepostradatelná a nosná. Je to služba, která funguje ve své podstatě podobně, jako kdysi starý dobrý telefonní seznam. Vy se jí například dotážete na www.google.com a ona Vám odpoví, že: "www.google.com is an alias for www.l.google.com.
www.l.google.com has address 173.194.35.82
www.l.google.com has address 173.194.35.83
www.l.google.com has address 173.194.35.84
www.l.google.com has address 173.194.35.80
www.l.google.com has address 173.194.35.81
www.l.google.com has IPv6 address 2a00:1450:4016:800::1013". S tímhle už se Váš prohlížeč dostane k obsahu. Když si domyslíme, že někdo na nějaké jeho plechovce zdařile napodobí rozhraní Vaší banky a napadne systém DNS u Vás ve stroji, může se za určitých okolností přesměrovat provoz mezi Vámi a Vaší bankou na jeho plechovku a při troše štěstí se pak může dostat k údajům, které mu dovolí manipulovat s Vaším účtem.

Anonymní řekl(a)...

Pokud chce liška vypudit z nory jezevce, vykálí se mu tam. Nejlépe několikrát po sobě. Jezevec ten zápach nesnese a jde si vyhrabat novou noru.

Ani já nebudu "si chodit pít své presso s přáteli na veřejný záchodek", kde si ulevuje nesnášenlivá emigrantka odkudsi z Německa a o své jediné pravdě mele pořád dokola majitel realit z Prahy, rovněž (podle svého mínění) světem nedoceněný.
Takže paní doktorka Sylvie Netzer i pan Richard Švehla slavně zvítězili nad slušností a snášenlivostí na tomto blogu za (pro mě nepochopitelné) nečinnosti hospodského.

Asi už nastala doba, kterou Ing. Jan Kovanic předpověděl už při otevírání této hospůdky. Doba závěrečná.
Je tedy všechno v pořádku. Stejně jsem tady vydržel, myslím, až příliš dlouho.

Váš Starý Kocour.

informace řekl(a)...

Draku,
Vy jste od fochu, odborník, zatímco já jen pouhý user, bezbranný ignorant, co se spoléhá na antivir.
Jedno jsem se ale naučila na jednom diskuzním blogu o problémech PC, navigace, virů a antivirých programů a to se mi vrylo do paměti a taky to provozuju, poté co mi taky virus naboural půl počítače. A to, doslova (překlad z it.) Jen blbec si nachytá virus, když kliká na všechno, co se na monitoru hýbe.
Od té doby dávám pozor. Rada jednoduchá ale účinná.

informace řekl(a)...

Kam běžíte, Kocoure,
počkejte na mne. Uděláme spolu společnost Il gatto e la volpe.
Vaše první věta mi připomněla přezdívku, co mi nalepily mé kolegyně na fakultě: liška, totiž česká liška.
Znělku bychom už měli, poslechněte si:
http://www.youtube.com/watch?v=QqBEKbmcgT4
http://www.youtube.com/watch?NR=1&feature=fvwrel&v=-ikuOTFYT0c
Jsme už renomovaná firma. Jen to spustit.
Nikam neutíkejte, počkejte na mne.
Nebo mám na zítřek napostovat Requiem?

Jakub S. řekl(a)...

Ale ne. Jeden tu tři dny není a už další dezerce. Ono tak zle pořád nemůže být! Já vkrátce po svátku našeho Mistra Jana s ním věřím a vyznati chci, že potměšilost, zpoza kmene štěkání a útočení, posmívání šaškovské ani zlovolnost obmyslná trvalé místo ve společnosti pravých křesťanů získati nemohou, item že poctivost slov vyřčených i pohledů na se vzájemných převážiti musí a zlý se stáhne...
Rád bych se s gustem vyjádřil talijánsky, ale dyž nevím, jak říct, že je to smutné - roze*rané. Na hrubý pytel hrubá záplata, že. Ani todle nevím. Talijáni snad ani tak hrubé pytle a záplaty nemají.

drak řekl(a)...

STK:

Dobré je nedat se.

informaci:

Víte, co se toho "fochu" či oboru chcete-li týče, tak už delší dobu se nemohu zbavit pocitu, že podobně jako Měsíc v oné pohádce o Tajemné prdeli ve Škvoreckého Tankovém praporu, zapadl celý ten můj obor do obrovské čínské prdele a na rozdíl od toho Měsíce v pohádce ne dočasně, ale jednou provždy a už ho z ní nikdo nikdy nevyhrabe a nevyprostí, aspoň za mého života už asi ne a dlouho po mě určitě také ne.

STK:

To se nesmíte nechat zbytečně rozčilovat.

informace řekl(a)...

Jak jste měl, Jakube?
Nezmokl jste? Sem se zase řítí další vlno horka, po Charontovi přichází Minosse. Pán u novinového stánku zase říkal, že to bude Lucifer. A dušoval se, že to říkali v TV, že si ze mne nedělá srandu.
Italsky se říká: rispondere per le rime. Ten pytel je český.
Ověřovací slovo dvadraci

informace řekl(a)...

Draku,
to čínsku prdelá myslíte doopravdy Čínu anebo je to nějaká zástupná metafora? No, ono do oboru dělá kde kdo. A ubohej kmán jen valí oči.
Mám za to, že by STK neměl mluvit o exkrementech. Za chvíli budu mít dojem, že mi smrdí PC. Pokud jde o vejry nebo vejra, pro mne byli docela zábava, alespoň po určitou dobu. Vejt tu měl totiž i slušné klony, a netušil, že jsem si toho všimla. A tak jsem s nimi nejen mluvila, ale i využívala příležitosti nějakou vejrům žahnout. Jestli mne dokrkne, odhalím identitu dalšího.

informace řekl(a)...

Jo a ještě Jakube,
je to roze*rané, italsky tutto è andato a puttane.
Víte, co to znamená doslova?

informace řekl(a)...

A jestlipak jste si vyposlechli Miserere od Allegriho (je to vzácnost, Vatikán zveřejnil skladbu dost nedávno, držel ji pod zámkem) a podívali se na Poslední soud Michelangela v Sixtinské kapli?

Jakub S. řekl(a)...

Opáčit, aby seděl rým - krása. Paid back in the same coin, že. Dvadraci: neuvěřitelné. Náhoda je sviňa! Pořád 27 - 36. Pomáhám stěhovat nejml. potomka s jeho squaw do sam. velkého bytu uprostřed města a přitom vysoko nad ním, s krytým velkým balkonem, v takovém unikátním domě (tady je takových celkem dost) z 1949 (návrh a stavba 47-8). Na chatě se snažil aji v tom nehybném hicu prořezávat stromy. Blbý a celkem zbytečný nápad.

Jakub S. řekl(a)...

Všecko šlo do kytek. Všecko je v kelu. Všecko šlo ku*vám. To se ale u nás poslední roky dá aplikovat pořád na něco a furt. Nejběžnější situace a nejvhodnější shrnutí...

informace řekl(a)...

Jakube,
nevím, jestli jste si přečetl, že Vám ten it. novinář na blogu odpověděl.
Přišla jsem náhodou na to, že má i jiný blog, kde uveřejňuje své básně. Mrkněte se:
http://www.andreaspieralli.eu/cs

Harpyje řekl(a)...

Majitel realit v Sudetech zanevřel na Vlastimila mileného a Většího jako nějaká zhrzená milenka, a Informace, povzbuzená "úspěšným odhalením" již 13 let mrtvého anabolického svalovce, je pevně odhodlaná, pokračovat v pátrání po dalších klonech.

Jo tak je to.
Je důležité vědět proč. Aspoň per effectus.

:-))))

Harpyje řekl(a)...

Pan Pieralli má moc hezký chrup.
Úroveň italských dentistů musí být skutečně na výši.

informace řekl(a)...

Harpyje,
nedívejte se na zuby, stejně je už řadu let v ČR a tak si tu mohl zuby nechat narovnat, ale přečtěte si raději ty básně. To Vaše literárně naložené srdce zaplesá.
Na pana anabolického svalovce jsem přišla náhodou, když jsem hledala Fantomase s L.Funesem. Ale jak jsem se o dušičkovém strašidlu na blogu zmínila, hned se tu objevil pan Richard Erwin Rood, alias RRR. Zajímavá náhoda, že?
Dalšího klona jsem už dávno našla, nebojte se, nebudu zveřejňovat jeho identitu. Klidně si s ním může pan Švehla hrát dál. Ale jen pokud bude slušný.

Jakub S. řekl(a)...

Nepřečetl - du na to! Ď!!
A pak na ten blog. Těším se!

informace řekl(a)...

Vidím, Jakube,
že navazujete kontakty! Co to bylo za výstavu?

žibřid řekl(a)...

Souhlasím, STK,
z určitého úhlu pohledu jsou ty davové události skutečně stejné. To je zrovna důvod, proč je nemám rád všechny společně. Ty komunistické navíc ale pro jejich lži a pro naprostou nedobrovolnost.

Kolik toho předtím vypili ti, kdo si šli užít svátek práce a zároveň měli mrazivý vztah ke komunismu? A neprojevilo se to později jako schizofrenie?

Informace,
nějak tu zbývá málo nicků na to, aby jich měl VV víc. Děsíte mě.

informace řekl(a)...

Nebojte se, Žibřide,
on už Prasopes sežral hodného nicka spolu s Větším vlastencem. Čili řečeno normálním jazykem - pan Švehla ho už zlikvidoval.
Pan Švehla je skutečně dobrý jako loutkář, ale není možné změnit svůj způsob vyjadřování natolik, aby se v projevu klonů neobjevily t.zv. individuální konstanty, jazykové prvky charakteristické pro mluvu uživatele - v tomto případě autora figurek.
Stačí číst pozorně.

A.S. Pergill řekl(a)...

Informace,
používejte Linux a nebudete mít problémy s nějakými viry. Ty jsou tak rozšířené jen proto, že Windows jsou naprogramovány (a to od úrovně návrhu) natolik prasácky, že nelze nijak bránit virům se v nich šířit.

Jakub S. řekl(a)...

Radši jsem jméno toho drzého vlezlého kýčaře hned zapoměl. V prostorách kouzelného uzavřeného (křížová chodba) veřejnosti neznámého barokně-empirového palácíku v samém srdci Malé Strany, v němž je nájemcem k u l t u r n í institut velmi staré velmi zasloužilé velmi umělecky přední země narazit (a su kardiak, nebyla to sranda) zničehožnic na desítky "realistických", pravých ručně barvama a štětcem p o d l e s k u t e č n o s t i toporně vyvedených p ř í r o d n í c h item městských námětů, přičemž v proipojené síni pár metrů dál hostí věrchuška ambasády prezidenta hostitelské země... člověk nemá mít už opravdu o nikom a ničem nejmenší iluze. A tečka na dortu /(c)JS/: od nedávna je tu šéfem přes kulturu na VV oné tak kulturní země profi diplomat prvního ranku, avšak současně dobrý malíř... V dubnu jsem s ním mluvil. To jsem však ještě neviděl tu zdařilou prezentaci.

Jakub S. řekl(a)...

Ale nic, cambiamo discorso! Změním téma, - vrátím se k tématu Šamanovu. Jsem si jist, zcela, že motorem většiny těch desetitisíců cvičích na sletech a na spartakiádách n e b y l o totéž.

Jakub S. řekl(a)...

Cvičících, tedy termínem mého váženého kolegy p. dr. Tyrše cvičenců.

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...

Ach, ta krása Sletů a Spartakiád! Ta obrovská masa, pochodující jako jeden muž, jeden stroj - jak ÚŽASNÉ !
Ano, čím víc osob udělá stejný pohyb ve stejnou chvíli, tím je národ silnější a větší! Nejen my Němci-fašisti s vámi souhlasíme, drazí Češi, ale i Severokorejci, vaši bratři v masovém cviku!
A až vás budou miliony ...

Ale někteří zavilci vám Sokola závidí; snad kvůli tomu krásnému duchu pospolitosti.
Chtěl jsem vám opsat kousek povídky jistého německojazyčného Žida, roky drze páchajícího (přímo v Praze!) trestný čin němectví, jenže jsem knihu (Černá koule) někomu půjčil. Nějakému Čechovi; já trotl.

Takže z německého originálu (jste tady v noře všichni socialističtí vzdělanci, takže jistě rozumíte):
Kaum sind die vorbei, kommt es rot heranmarschiert. - Die böhmischen Turner - "Sokols" genannt - mit blutrotem Hemd, um die Grausamkeit anzudeuten, und der Eleganz und Behendigkeit wegen mit Schaftstiefeln angetan.
Eine hellblaue Fahne weht ihnen voran - dem Europäer ist wohl, wenn ihm etwas voranweht - darauf das silberne Wahrzeichen der slawischen Turnerschaft: Ein Geier mit einer Hantelstange in den Krallen. -
Denn der Geier ist und bleibt nun einmal das trefflichste Symbol für den Turner; - was ist der Affe dagegen?!
- Wer von uns hätte noch nicht Gelegenheit gehabt, zu belauschen, wie sich die Geier - wenn alles still ist - leise, leise in die Eisenhandlungen schleichen, - husch, die schwersten Hanteln ergreifen und sich in die Lüfte schwingen, heimwärts, dem unwirtlichen Felsenhorste zu, um zu Hause ihrem Weibchen das Hantelstemmen beizubringen.
- Welch prächtiges Naturspiel!

(Gustav Meyrink - Prag. Eine optimistisch gehaltene Städteschilderung in vier Bildern)

Paže tuž, vlasti služ, a jinak kuš!

informace řekl(a)...

Гром гремит не из тучи, а из навозной кучи!

Jakub S. řekl(a)...

To nehřmí z mraku, ale z hromady hnoje. Parádní. Ruská lidová poslovica?

informace řekl(a)...

Jo, právě, Jakube,
to je ruská lidová jadrná moudrost. Našla jsem těch pořekadel celý slovník.
Pan Italo-Čech napsal na blogu článek o Sardinii, docela poetický. Asi se mu po Itálii stýská.
A pod tím příspěvek o sa limba sarda. Lidi dokážou někdy napsat takové koniny, jen aby se blejskli.
Je moc vedro, jsem líná psát a pak bych se tam musela nějak registrovat.
Nemusím být na každém posvícení. Představte si, že se ta nářečí liší natolik, že si mezi sebou mluvčí nerozumí. A já taky Sardiňanům rozumím starou belu.
Jen Ajò! (Andiamo!)
Mrkněte se, jen kolik nářečí tam je.
http://it.wikipedia.org/wiki/File:Sardinia_Language_Map.png

Jakub S. řekl(a)...

Časem mrknu. A teď... za 2-3 hodinky nastane pro osamělého vlka chvíle pravdy: přijede dcera se všema třema potomkama. A bude tu do soboty. Ještě nevím, kde a jak je uložím, vše zaskládáno. Hlavně že jsem na to měl několik dní. Pánu Bohu poručeno. V tom vedru su špatný, bolí mě hlava, propadám letargii a lhostejnosti... Fiat voluntas tua, Domine. Již jsem se dosti na této zemi napracoval. Nyní pozvolna nechť to činí druzí.

informace řekl(a)...

Jakube,
jezte zeleninu, ovoce, jogurt, lehké sýry, ryby. Pijte hodně vody.
Když na Vás jde bolení hlavy, dejte si pořádnou porci zmrzliny. Já už dvacet let nevím, co je to bolení hlavy.

Jakub S. řekl(a)...

Tak to zkusím. Za dvacet minut přijde příval. Nějak bylo, nějak bude... Jak, nevím. Bude muset vědět má nebohá potomka...Čo bolo, bolo.