pondělí 20. srpna 2012

40° C

aneb pohoda v paneláku

V pět ráno ukazoval teploměr na lodžii našeho pražského panelákového bytu nenočních 23 stupňů Celsiuse. Bylo jasno, ale žádné chladno zrána! Nad obzorem plála Jitřenka, ve výši nejspíš Jupiter u Aldebaranu. Vyvětral jsem byt.

Bylo mi kamsi jeti. Automobil nasával u země  18,5°, ale projížděl i oblastmi s 22°.

V poledne ukazoval teploměr na jižní lodžii 34,5°. Přičemž vevnitř bylo 24,5 stupně. To v jižním pokoji. Vzduch za okny na sever měl jen necelých 29°. Severní ložnice se tetelily na pouhých 23.

Ve dvě odpoledne mi bylo kamsi jeti. V automobilu jsem si díky klimatizaci udržoval příjemných 25°. Vrátil jsem se kolem čtvrté odpolední. Chvíli jsem parkoval na venkovním parkovišti, a podařilo se mi naměřit teplotu sosaného vzduch o teplotě 40°. Než jsem přeparkoval pod střechu.

Na lodžii v tu dobu vylezl teploměr až na 38,5°. (Na sluníčku? Ne, milé dítě, ve stínu. Na sluníčku je 5780 Kelvinů.) V pokoji zůstávalo stále ještě snesitelných 26°.

V autě mám klimatizaci, doma ne. Naštěstí bydlím v paneláku, který nebyl postaven z ukradených cihel, ale z panelů "švédského typu", s trojitou izolací. Naštěstí jsme si už všichni družstevníci a majitelé bytových jednotek hromadně pořídili plastová okna. Lodžie fungují jako slunolamy, takže v létě nesvítí do bytu přímé slunce. Nechali jsme zatažené žaluzie a zatažené záclony. Rozdíl mezi vnějškem a vnitřek je 12°. A to už trvají vedra pár dní. Tomu už říkám "pasivní ochrana"! "Zateplený" byt!!!

Lituju všechny, kteří ho nemají. Lituji všechny, kteří musí pracovat na přímém sluníčku, naše milé kopáče, řidiče i zemědělce. Lituji cestující povrchové MHD. Ještě více lituji zaměstnance "moderních" skloocelových barabizen s moderní žravou a škodlivou klimatizací. Ach, těch kašlů, rým , angin a chřipek! Lituji všechny, kteří se musí potit ve svých blbých pseudotexaských usedlostech na krajích našich velkoměst.

Ach, jak je mi dobře v mé "králíkárně"!

\ :-))

16 komentářů:

Harpyje řekl(a)...

S kterou múzou jste to zase obcoval? :-))))
Anebo Vás inspiroval článek drahého b.p.s.s. Vlka st.? :-))))
Něco tak mimo jako jeho článek, jsem už dlouho nečetla. Pan Frýbort má sice styl, který nesnáším, ale přemohla jsem se, a vida! Frýbortův článek, podle Vlka st. "plný chyb a ničím nepodložených závěrů", byl skutečně o svobodě slova!
Ale i tak posloužil k vychrlení nové dávky nenávisti, a to nejen národnostní, jak psali někteří diskutéři, ale i osobní. Panu Frýbortovi podsunul, že "ti mrtví jsou mu asi fuk", a Šináglovi atestoval "nejhrubší henleinovský antičechismus". Zum kotzen.

Anonymní řekl(a)...

Sudetoněmecký henleinovče,
Místo těch plytkých slov jste měl napsat "jsem vůl", a pak vysvětlit důvod své domněnky.

Takže: Zkuste to znovu a lépe. Děkuji Vám předem.

Vlasti zdar!

Anonymní řekl(a)...

Jéžíši přesvatej,
ten Vágner je ale blb!

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Anonymní řekl(a)...

Henleinovče,
na tvý dvě otázky:
"Kdo je to Vágner, prosím?
A proč kvůli jeho údajnému blbství voláte Ježíše?"
ti vodpovím, že Vágner je ten ze Psa, kerej tam vobtiskne všecky možný kraviny z jinejch blogů a tak dezinformuje čeký čtenáře.
Proč se dřív nepodívá, vo jakou zmanipulovanou zprávu se jedná?

Anonymní řekl(a)...

Klid,
voni tomu lidi stejně ho-ax-no rozuměj. Takže žádná diskuze.

Anonymní blbeček řekl(a)...

Anonymní blbeček by se Vás, pane henleinovče chtěl uctivě zeptat, jestli není náhodou ten Vágner, tedy prosím o odpuštění, ten pan redaktor Wagner s krátkým -a- ze Psa bude nějakým Vašim příbuzným nebo přítelem? Že se jako pořád vohražujete, že se vo něm lidi mají vyjadřovat uctivě.
A pak taky i proto, že vás trpí načerno v diskuzích.
Já si zas myslím, že pan Vagner, s krátkým -a- a dvojitým vé , by si měl nejdřív ty články z cizích blogů pořádně přečíst, než je přetiskne. Nejde o názor ale o rozšiřování docela lživých, částečných, nepodložených zpráv.
Jo tak teda, pane henleinovče, s hlubokou úctou se vám klaním, než vás smažou.

Kopretina řekl(a)...

Milý Anonymní, není nic jednoduššího, než-li články na NP nečíst. Pan redaktor Wagner otiskuje dost zajímavé články, některé ne, ale tak už to chodí, je možné si vybrat.

A.S. Pergill řekl(a)...

Autore,
převelice se omlouvám, ale cihlový dům je podstsatně lepší než jakkýkoli panelák. Nejde totiž jen o izolaci, ale také o tepelnou setrvačnost, a tu mají solidní cihlové zdi daleko vyšší. A dlouhotrvající horka, za nichž by se prohřály 45 cm obvodové zdi našeho domu ze 30. let minulého století, jsem snad nezažil.

StK řekl(a)...

Dovolím si Pergille oponovat.
Ono taky hodně záleží na okolí domu. Bydlel jsem donedávna v cihlovém domě z třicátých let v centru města a je pravda, že se začal prohřívat až třetí den. Pak ale teplo držel, ve dne v noci bylo uvnitř přes 31°C a to je pro středoevropana asi moc. Pro mě určitě! Venku nebylo ani v noci o mnoho chladněji.
Už druhé léto bydlím ve starém věžáku (r.v. 1965 - železobetonový skelet, mezi tím panely a duté cihly, zdi tak 1/3 tloušťky ale léto se nám tu snáší daleko lépe. Ve den je tu sice horko (žaluzie na oknech byly v obou případech kovové), ale v noci zase všechno rychleji vychladne - kolem domu je totiž louka a stromy jako v lese, zatím co na předchozím bytě byly byly v okolí jen střechy nižších budov (černý a stříbrný "térpapír" - z obou pěkně sálá teplo) anebo asfaltový povrch chodníků a ulic.
===
Mimo jiné - ten fakt "rozpálených betonový džunglí" rádi opomíjejí tzv. oteplovači při prezentaci údajů z měřícího místa, které bylo na začátku minulého století někde na periferii a nyní, ač se nehnulo z místa, je uprostřed zástavby.

Jakub S. řekl(a)...

Jistěže tohle hraje taky značnou roli. Jenom drobnost: Venkovní zdi ve třicátých letech byly, snad bez výjimky, osmačtyřicítky. A venkovní zdi i stavěné jakkoliv jinak sotva mají tloušťku třetinovou, to si nemůžu představit. Jakkoliv v experimentování 40.-50. let s různými výplněmi atp. si lze, a právě v Ostravě, představit kdovíco - o tom právě v mém městě, skelety a výplně, víme osmdesát let svoje, že. Já do technických věcí nikdy nemluvím, jenom jako dlouholetý překladatel a jaz. úpravce mj.pro konstrukční, stavební, památkářské firmy a ústavy si to teď zcela výjimečně dovoluju. Je to ode mne chucpe, beru. No dám se rád poučit... Howgh.

Anonymní řekl(a)...

Henleinovče,
jestli jsi to byl ty, co nadal tomu blbci bolševiků, tak jsi kamarád.
Jestli ne, tak nejsi.

Jakub S. řekl(a)...

Vyřizujte si tyhle věci jinde!!!

Anonymní řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Anonymní řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
tak trochu anonym řekl(a)...

Hele, Šamane,
nemažte to pořád, když nevíte vo co go. Ty dva mají svatoslavý právo se radovat, že to nandali nějakýmu taliánskýmu floutkovi, kererj říká vo českej čtenářích: "Většina lidí tady v tom ďolíčku ví o Itálii velký kulový.
Možná vědí, že v Itálii je mafie, ale tu si představují ještě s psíma dečkama, že odtud pochází pizza, ale mladá generace by ji už typovala z USA, nebo se uchechtnou nad slovy "curva" a "cosi`", ale to je tak vše."
Nebo si to myslíte taky?