neděle 26. srpna 2012

ČESKÉ TEXTÁRNY 2002: Metly a Tlamy

Pondělí 26. srpna
Aby byl vylepšen imič naší dceřinky MeTly (Mekty&Tlachy), a aby její katastrofální neplnění plánu nebylo spojováno se zaplavením obce Metly, dochází okamžitě k jejímu přejmenování na Tlachy&Mekty (TLAMY). Zároveň byl odeslán do pobořených Metel šek s humanitární pomocí ve výši 50.000 Kč. Přejmenování přijde firmu na padesát milionů.



Úterý 27. srpna
České Textárny připravily program na pomoc firmám postiženým záplavami: Ke každému odběru Textů jim přibalí zdarma i soubory Mektů&Tlachů v prodejní ceně objednaného zboží. Firmy, které byly postiženy povodní, dostanou slevu 15 % – jako ostatně na konci každých letních prázdnin. Tentokrát ale musí přiložit potvrzení Ústředního Krizového Štábu, že šlo o živelní pohromu.

Středa 28. srpna
V kantýně se povídá, že nový ředitel dceřinky TLAMY a člen představenstva Antoš Kvakoš žádal hlavu toho tupce, který naplánoval čtyřnásobný nárůst odbytu Tlachů&Mektů. Ztichnul, když se dověděl, že to byl sám ředitel Běsný Kokot – na pokyn z ministerstva. Aby byl důvod vyhodit předcházejícího ředitele (dřívější) MeTly.

Čtvrtek 29. srpna
Dceřinka TLAMY (dříve MeTla) plnila na 50 %, to je ještě dobré. S ohledem na odbyt Textů, který je na pouhých 10 procentech plánu. Irma Badavá v kantýně pravila, že ředitel Běsný Kokot při diktování Bystré Koze učinil chybu v desetinné čárce.
"Takové kokotiny opravuju při přepisu běžně," konstatovala Irma. Však je také dlouholetou sekretářkou. Ale chudák Koza, i když je bystrá, je pouhou asistentkou!

Pátek 30. srpna
Všichni managoři Českých Textáren zlostně mručí. Překlep při sestavování plánu pro letošek znamená, že plníme jen na 10 procent. Z toho vyplývá managorská odměna ve výši 0 korun, slovy nic. Tedy – naše pololetní odměny jsou taky v háji, ale, jak pravil Fotr Bambas Juniorovi:
"To se nedá vůbec srovnávat! Vy přijdete jen o pár šupů, ale já o statisíce."
...............................................

Sobota 31. srpna
Z listárny Moby Dicka

Zdar Moby Dicku!
Neplánuje se vytvoření dceřiné firmy specializované na bláboly? V dnešní době se jistě jedná o významný segment trhu a České Textárny mají v rukou všechny trumfy i zde získat vynikající pozici.
Petr N., de

Milý Moby Dicku,
nedávno jsem s údivem zaznamenal, že se všude kromě normálních textů a případných tlachů a mektů začaly stále častěji objevovat také PLKY a ŠPLECHTY.
Už jich mám dost! Co se to děje? Jsou tyto nové produkty jen inovací produktů Textáren anebo, nedej bože, se vyrojily nějaké nové, nekontrolovatelné – či snad přímo nelegální?! – ŠPLECHTÁRNY a PLKÁRNY?
Tvůj oddaný obdivovatel
Borek V., Northridge, CA

Milí čtenáři,
nejen České Textárny produkují blbostě. Jde o univerzální jev. A skutečně významný segment globálního trhu. Jak svědčí i Váš zájem o můj deníček. Za ten dík!
>>:)) Moby Dick
...............................................
Poznámka z roku 2012 k deset let staré středě: Jak je vidět, když je potřeba vyhodit nepohodlného ředitele, Tlamy řešení vždy najdou. Před deseti lety i dnes. A nejen v Dopravním podniku zlodějů!
>>://
*************************************
MOBY DICK – nikoli velryba z Melvillova románu, pouze zaměstnanec v textárně, vystavený mobbingu a bossingu, který si vede zápisky, aby se nezbláznil.
(Informace o vztazích na pracovišti, zkratkách a dalších reáliích firmy viz zde)

Předcházející týdny hledejte pod štítkem Moby Dick
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Knížku "MOBY DICK: Deníček," v níž jsou sebrány denní poznámky z Českých Textáren od dubna 2000 do dubna 2003 lze za 199,- Kč + poštovné objednat u nakladatele na konvoj@konvoj.cz
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz.
Předem dík! >>:)) Moby Dick

39 komentářů:

informace řekl(a)...

D. Charms: Dobytku smíchu netřeba

Filosof tloukl do bubnu a křičel: "Tohle je filosofický rámus! Nikdo ho nepotřebuje, dokonce všem překáží. Ale překáží-li všem, pak to znamená, že není z tohoto světa. A není-li z tohoto světa, pak je z onoho světa. A je-li z onoho světa, pak tedy budu rámusit."
Filosof dlouho rámusil, ale my necháme tenhle hlučný příběh být a přejdeme k následujícímu tichému povídání o stromech.
Filosof se procházel pod stromy a mlčel, neboť jej opustila inspirace.

Jakub S. řekl(a)...

Daniil Charms!!
Úžasný oslnivý dadaistický futuristický neuchopitelný popuzující primitivní intelektuální anarchistický Rus z těch neuvěřitelných (když víme, co následovalo...) pár dvacátých let v Moskvě a Petrohradu...
Když vyšel jeho první český krásný výbor z těch oslnivých kolážovitých (můj termín) srandiček, rozhodl jsem se dát jej k vánocům svému nejml, tehdy gymnasistovi. Vážnému skautovi s jasným úmyslem jít na práva a pak honit gaunery. A byl jsem napnutý: bude pro to mít smysl? Navíc byl (a je pořád) zásadně zaujat proti čemukoliv spojenému s Rusy, ruštinou (!), Rusí, on tam ani nehodlá jet dát se okouzlit třeba SP! A: Tatí, to je objev, dííky! To je nádhera, díky, žes mně ho objevil. Takže nejen Švejk, jehož objevil a nadšeně shltl za stálého chechtání z dětského pokojíku jako č t v r ť á k , a ovšemže JdaC (celá rodina, hovory i dopisy prokládány spoustou kytátů denně) - aji tohle, hurá! A druzí dva taky. Mám prima děti.Pardon. Někdy začínám být ukecaný dědek.

Šaman řekl(a)...

Pronásledován NKVD, poslán do vyhnanství, bolševiky zavřen v srpnu 1942 za "protiválečnou propagandu" do leningradského psychiatrického vězení, kde začátkem r. 1942 v době nacistické blokády Leningradu zemřel, patrně zimou a hlady.
Zásadně zaujat proti čemukoli, spojenému s omezováním svobody.

Jakub S. řekl(a)...

Tak praviľno: Dobytku smíchu netřeba. Nacistickému, fašistickému, stalinistickému, husákovskému, lukašenkovskému, maoistickému... svoloč kak svoloč. Směch skvoz... nu i segodňa, gospodin Gogol, eto tak: ... skvoz mreži. Okna v ťurme. Ně li?

Šaman řekl(a)...

zavřen v srpnu 1941, pardon

Jakub S. řekl(a)...

Ego te absolvo.

informace řekl(a)...

D. Charms: Reakční žonglérství.

Co se mi teď nestalo! Představte si, chtěl jsem někam jít, vezmu klobouk, chci si ho nasadit, koukám, tohle asi nebude můj klobouk, vypadá jako můj, ale můj asi nebude. No tohle! Co to má znamenat? Je to můj klobouk, nebo ne? Tak jsem si ho nasadil. A jak jsem si ho narazil a podíval se do zrcadla, koukám, asi to bude můj klobouk. A co když zrovna není můj, říkám si. Ale co když jo? No, nakonec se ukázalo, že je opravdu můj.

informace řekl(a)...

D.Charms: Ateista
Jeden člověk šel spát jako věřící a probudil se jako nevěřící. Naštěstí v pokoji toho člověka stála lékařská decimální váha a tento člověk měl ve zvyku se každý den ráno a večer vážit. Tak tedy večer, než šel spát, se zvážil a zjistil, že váží 74 kg a 10 dkg. A druhý den, když se probudil jako nevěřící, se opět zvážil a zjistil, že váží pouze 70 kg a 80 dkg. "Tak tedy," řekl si ten člověk, "moje víra vážila přibližně tři kila a třicet deka."
Věnováno STK. Náhradní kůra na zhubnutí.

informace řekl(a)...

23 августа 1941 года арестован за распространение в своём окружении «клеветнических и пораженческих настроений» по доносу Антонины Оранжиреевой, знакомой Анны Ахматовой и многолетнего агента НКВД. В постановлении на арест приводятся якобы слова Хармса, которые, по мнению А. Кобринского], были переписаны из текста доноса:
Советский Союз проиграл войну в первый же день, Ленинград теперь либо будет осаждён или умрёт голодной смертью, либо разбомбят, не оставив камня на камне… Если же мне дадут мобилизационный листок, я дам в морду командиру, пусть меня расстреляют; но форму я не надену и в советских войсках служить не буду, не желаю быть таким дерьмом. Если меня заставят стрелять из пулемёта с чердаков во время уличных боев с немцами, то я буду стрелять не в немцев, а в них из этого же пулемёта.
Чтобы избежать расстрела, писатель симулировал сумасшествие; военный трибунал определил «по тяжести совершённого преступления» содержать Хармса в психиатрической больнице. Даниил Хармс умер 2 февраля 1942 года во время блокады Ленинграда, в наиболее тяжёлый по количеству голодных смертей месяц, в отделении психиатрии больницы тюрьмы «Кресты» (Санкт-Петербург, Арсенальная набережная, 9). Жене Хармса Марине Малич было поначалу ложно сообщено, что он вывезен в Новосибирск.
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%B0%D1%80%D0%BC%D1%81,_%D0%94%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B8%D0%BB_%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87

Jakub S. řekl(a)...

Odkazy v azbuce k sožaleniju nejdou... Čto dělať? (Odpověď podle toho prastarého obecně známého fóru nemůžu - byla by takříkajíc vulgární.)

informace řekl(a)...

Tady jsou ještě jednou.

http://ru.wikipedia.org/wiki/Хармс,_ Даниил_ Иванович

Snad to bude teď fungovat.

Jakub S. řekl(a)...

Nu vot - umnaja mašinka!

StK řekl(a)...

Pouze pro Informaci:
Nemusím se stávat ateistou, jsem jím už od svých cca deseti let.
Takže popsaný způsob by mi nepomohl. Ale omezení večerního chození do ledničky a slazení kávy sacharinem nebo pití hořké (dobrá Arabica se dá) způsobilo, že jsem se mohl začit psát StK - Starý Kocour, protože tloušťka už není mým hlavním poznávacím znamením. Co se tukových zásob týče jsem už jen "trochu obtloustlý". Ale i to časem doufám přejde.
[;>)

informace řekl(a)...

St(o)K
Abych Vám dokázala, že jsem kamarádka a že to s Vámi dobře myslím, našla jsem Vám tu správnou dietu.
Pozor: ZAPOMEŇTE NA PIVO A UZENINY!!!!!!!!!!!! Čirá voda rozum nekalí, říkali už naši dědové. A netloustne se po ní.
REDUKČNÍ JÍDELNÍČEK pro MUŽE
* snídaně: 100 g ovesných vloček, 1 pomeranč
* svačina: 1 banán
* oběd (připravený doma): 250 ml hovězí polévky, 50 g kuřecích prsou, 250 g zeleniny
* svačina: 1 mrkev
* večeře: 1 pomeranč nebo půl banánu

Jsou to bohaté a výživné porce, budete-li mít přesto hlad, nehrňte se hned do ledničky, ale pomyslete na to, jak svým plochým břichem okouzlíte jednu sympaticky energickou dámu, o jejíž přízeň se již dávno ucházíte. A jak se zdá, doposud s malým úspěchem.

informace řekl(a)...

St(o)K a dalším milým přátelům z blogu
V zájmu lidstva byste měl vyloučit z diety i těch 5 dkg kuřecího masa a nahradit ho zeleninou.
Neboť, jak se píše v ůvodní relaci Stocholmského Ústavu pro vodu (Stockholm International Water Institute - SIWI), připravené pro Mezinárodní konferenci o vodě, která se bude konat v těchto dnech právě ve Stokckholmu za účasti 2500 politiků, představitelů OSN, vědců z 120 zemí, spása naší planety a lidstva spočívá ve vegetariánství. Do r. 2050 počet lidí vzroste na 9 miliard a nebude pro ně už jídlo. Nebude totiž dostatek vody na jeho získání. Problém je v tom, že značnou část vody, užité v zemědělství, spotřebují zvířata, chovaná pro lidskou výživu. Do r. 2050 se buď staneme všichni vegetariány anebo část lidstva umře hladem.
Již pro příštích 5 let se očekává světová potravinová krize následkem velkého sucha v Rusku, USA a v Azii. Již nyní ceny obilí stouply o 50%. To bude mít katastrofické důsledky pro země, které závisí na dovozu obilí jako severoafrické, a středního východu.
Zdražení cen obilí pocítíme samozřejmě i my.
Takže staňme se všichni vegetariány jako Bill Clinton.
Doufám, že ani Vy, Kocoure, bez ohledu na snížení objemu, jehož jste úspěšně dosáhl, nezůstanete k této výzvě lhostejný.
Kéž by odpovídal situaci dnešní aforizmus P. Kosorina na Psu: "Někdy tak naprší, že už nikdy neuschne."

StK řekl(a)...

Pestrá strava - základ zdraví.
(To je informace pro Informaci.) Opravdu se nehodlám (ve svém věku - při Vašem vzdělání!) nějak trápit hladem. Maso není pro mě nutností (denně), ale k veganství mám daleko.
Co se týče okouzlování energických dam - proboha, jen to ne! Už jsem asi dosáhl svého životního maxima v intenzitě jejich (po)citů.
A kocouří podotek:
Někde je příšerně sucho a nezaprší a nezaprší...

informace řekl(a)...

Kocoure, našla jsem pro Vás.

Začátek nádherného letního dne (symfonie)

Sotva kohout zakokrhal, Timofej se vyhoupl z okénka na střechu a vyděsil všechny, kdo šli právě kolem. Rolník Chariton se zastavil, zdvihl kámen a hodil ho po Timofejovi. Timofej zmizel. „Ten je ale mazanej!“ Zařvalo lidské stádo a někdo, snad Zubov, se ze všech sil rozběhl hlavou proti zdi. „Ach!“, vyjekla ženská s opuchlou tváří. Komarov ji poplácal po tváři a baba s jekotem zalezla pod vrata. Šel okolo Fetěljušin a poškleboval se. Přišel k němu Komarova a povídá: „Koukej, ty špekoune!“, a vrazil Fetěljušinovi jednu do břicha. Fetěljušin se opřel o zeď a začal dávit. Shora z okna plival Romaškin a snažil se trefit do Fetěljušina. Nedaleko odtud nosatá ženská řezala neckami své dítě. Mladá vypasená maminka hoblovala obličejem hezounké holčičky cihlovou zeď. Nějaký pejsek si zlomil tlapku a válel se po chodníku. Malé klouče se krmilo z plivátka jakýmsi svinstvem. Ke koloniálu se táhla dlouhá fronta na cukr. Ženské se hlasitě hádaly a šťouchaly do sebe košíky. Rolník Chariton se zpil denaturákem, postavil se před ženské s rozepnutými kalhotami a vedl sprosté řeči.

Tak takhle začal krásný letní den.

Tenhle citát z tvorby D. Charmse jsem našla na portálu http://www.psychiatr.org/ Nepřipomíná Vám něco? Snad detajly se trochu liší, ale atmosféra je přesně tatáž.
Charms byl nepřekonatelný ve vystižení situací.
A pokud jde o dámu, nezoufejte. Něco jako pětinohá vrána v jiné Charmsově mikropovídce

Jakub S. řekl(a)...

TOHLE že jsou bohaté a výživné porce?! Lei sta scherzando, ragazza!! (To nemyslíte vážně, děvenko!) Bych pořád musel myslet na jídlo. Baštím jak blbý (no každý jak umí) a mám při 171 cm tak asi (jako normální mužský se vážím jen na požádání, cca jednou za deset let) 140 liber.
Mužský stravovací systém není tak řízen racionálními příkazy mozku jako u těch chudáků robeček, grazie a Dio...
No mně se to povídá, když rodiče asi byli bohatí a koupili mi rychlé spalování, že.

Jakub S. řekl(a)...

- scherzanda, ne? Souhlasíte s českým protějškem?

drak řekl(a)...

Strava má být pestrá a vyvážená. Ti, co se tím zabývají profesionálně, tedy proto, že tomu rozumějí a ne proto, že za to berou prachy, říkají všem těm, co potřebují zeštíhlet, že musí mít především dostatek bílkovin, nejlépe z hovězího, drůbeže, ryb a mořských potvor, zejména těch netučných. Mají jíst menší množství a víckrát denně. Mají se vyhýbat knedlíkům, moučníkům a naopak se víc přátelit s ovocem a zeleninou. Na místě je i minimální množství pohybu, například 5 km chůze denně. Stravou bez bílkovin (těch v ovoci a zelenině moc není), si člověk může ublížit, protože může dojít až ke kritickému úbytku svalové hmoty. V určitých vývojových stádiích, zejména pak v mládí, může bez dostatku bílkovin dojít k tomu, že tím utrpí mozek, zrak, nebo nějaký z vnitřních orgánů, například srdce či cévní systém. S vegetariánstvím a veganstvím bych byl tedy velice opatrný. Konec konců nedostatek inteligence a taktu některých jeho agresivních propagátorů dosti nasvědčuje tomu, že ten nedostatek bílkovin má na mozek velice neblahý vliv.

informace řekl(a)...

Vidím, milí přátelé, ža vás zpráva o úvodním referátu švédského Stockholm International Water Institute, o kterém bude jednat světová konference, značně znepokojila. Již vytahujete ven protiargumenty. No, připravte se na budoucí kampaň vegetariánů a veganů, kteří vám budou od teďka vymývat mozky. Žádné vepřové kotlety, telecí řízky, hovězí s houbovou omáčkou, buřty nebo tlačenku. Budete baštit zeleninu a tak nanejvýš fazole, v těch jsou proteiny. Ale i fazolí bude spotřeba omezena, protože vytvářejí střevní plyny a tak následkem toho zvyšují oteplení země a její dezertifikaci.
Jen se připravte, holoubkové. Přijde teprv bída na kozáka!

informace řekl(a)...

Zpráva o záchraně lidstva vegetariánstvím už oběhla půl světa. Už o tom píšou i v Austrálii. Buďte rádi, že jsem vás hned upozornila. Ale nepřecpěte se hned masem. Žádné zásoby do budoucna. Zvykejte si pomalu. Podívejte se na dietu pro Kocoura.
http://www.smh.com.au/world/vegetarian-diet-may-be-solution-to-impending-water-crisis-say-scientists-20120827-24wgs.html

Jakub S. řekl(a)...

- ale nebudeme. Jsme Češi. Což je v tomto případě +. Leda by to přišlo příkazem. A ty zas dovedeme po generace obcházet. A to je taky někdy +.

informace řekl(a)...

Mně nemusíte to české obcházení moc vysvětlovat. Už pomýšlíte, jak si postavit u chaty králikárnu a chlívek pro prase. Takhle zločinně plánujete, jak nechat o hlady a žízni 9 miliard lidstva!
Ale vážně. Prohlédl jste si, Jakube, ten psychiatrický portál, na který jsem dala ráno odkaz? Na první stránce je malá antologie literatury absurdna. Jsou tam i Trychtýře. Podívejte se!

Jakub S. řekl(a)...

Ne. To bude potěšení!
Ale já a králíkárna - to snad není míněno vážně...

drak řekl(a)...

Žije-li někdo až moc přírodně, tedy dopřává si potomků v počtech odpovídajících spíš hlodavcům nežli lidským bytostem, tak by také měl až do důsledku a naprosto přírodně čelit všemu možnému dalšímu, takže: žádné nemocnice, žádné léky a především pak žádná potravinová pomoc. Však ony by se ty trendy rychle obrátily. A tihle ti stockholmští "mudrcové" by měli po problémech a zbytek planety spolu s nimi. jenže protože se lidé chovají rozumně až tehdy, když jsou ostatní možnosti vyčerpané, tak se obávám, že to při těch nemoudrých a tedy nežádoucích zásazích do běhu věcí dopadne jen a pouze o to hůř, třeba pořádně zhoubnou válkou, proti níž ta 2. světová bude jen takový malý a lokální konflikt, zejména pak počty mrtvol a následných komplikací.

Jakub S. řekl(a)...

Zcela logické, ano. Uznání. Vždycky něco přesného a nového či nově viděného k za-, pro-, domýšlení. Největší radost, jakou znám: radost a požitek z přemýšlení a poznávání.

StK řekl(a)...

Tak jest, Draku.
A nemusí to být ani válka. Náhle a nečekaně, bez ohledu na momentální geopolitickou situaci přiletí shora šutr zvící Sněžky - a jaká byla Evropa. Nebo docela malá planetka - a jaké bylo lidstvo?? To, že to budeme vědět několik dní "před" nám bude prd platné několik desítek/set/tisíc let "po".
Takže "já su klidné, všecko jsou to stejně kozí kosti".
Kdo čeká od života nějaké jistoty nebo spravedlnost, dočká se opravdu málokdy.

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

Ten "JÍDELNÍČEK pro MUŽE ... večeře: půl banánu" je zřejmě odvozen z varianty 4B Cimrmanova jídelníčku (z rubriky Rady hospodyňám):
...
4. pro muže moc zlobícího (varianta A - výkrmná)
ráno: 0
dopoledne: 0
v poledne: 0
odpoledne: svačina
večer: 0
pro muže moc zlobícího (varianta B - zostřená)
ráno: 0
dopoledne: 0
v poledne: 0
odpoledne: 1/2 svačiny
večer: 0

informace řekl(a)...

Ale kdepak! To je ze zdravotnického portálu, kde se mimo jiné píše:
"... muži začnou s obezitou něco dělat až ve chvíli, kdy mají první zdravotní potíže. Nezřídka je motivací první srdeční příhoda - infarkt kolem padesátého roku věku. Na rozdíl od žen totiž nejsou chráněni pohlavními hormony a nemoci srdce a cév v nižším věku jsou u nich obvyklejší..."
Takže to není žádné utahování, ale reálná zpráva.

StK řekl(a)...

...ale reálná zpráva.
A pravdivá, Informace, pravdivá.

Jakub S. řekl(a)...

Kolem padesátky? Tak to už jsem minul!!

informace řekl(a)...

Drak nám tím svým tvrzením, že některé obyvatelstvo zeměkoule žije až moc přírodně, zase problém komplikuje. Fakt je, že se na jedné straně politikové a vědci staví k problému nadpopulace (příliš rychle rostoucí populace) globálně, ale zároveň všechnu zodpovědnost pak skládají na bedra těch nejvyvinutějších států, včetně problému nedostatku vody, států, jejichž populace neroste. Neroste, buď prováděním plánované kontroly v rodinách anebo i následkem toho, že se plodnost bílých z vyvinutých zemí snižuje. Zrovna dnes jsem četla v novinách zprávu o vytvoření spermat ze staminálních buněk.
http://www.cell.com/cell-reports/fulltext/S2211-1247(12)00225-2 Umělé oplodňování ve zkumavce se také provádí v Euroamerice.
Proč, z jakých nevysvětlitelných příčin se nějaká kontrola růstu populace neprovádí i v Africe nebo jinde? Čína to dokázala, i když občas brutální metodou. S Afričany by to bylo jistě obtížnější. Tam by se kontrola musela provádět zvenčí.
Ale když se má řešit globálně problém nedostatku vody a tedy i zásobování, proč se neřeší globálně i růst populace, který ten problém vodních zásob ještě zhoršuje?
A nechoďte mi sem zase s nějakým povídáním multikulti politically correct.
S tím se dostaneme tak akorát ...
Už takhle si musí člověk dávat pozor na to, jak otázku formuluje, hledat opismé termíny, eufemizmy, aby, proboha neřekl slovo jako rasa nebo černoch. To by se na něj sneslo krupobití těch "korektních" a tak by se celý problém zahrnul pod koberec se záminkou rasistických výrazů.

Jakub S. řekl(a)...

Myslím, že od zdejších pisatelů se toho obávat netřeba...
Kontrola růstu populace v Africe a pod. - podle smyslu myslím, že spíš než kontrolování máte na mysli anglické control, ne? Protože samotné řekněme evidování a registrace statu quo - jo, nutná první fáze, ale co s tím samotným? Primitivní (tedy: primitif, že) společenstva, komunity, národy (chcete-li) prostě m a j í d ě t i , nepřemýšlí se o tom, nanejvýš o tom, jsou-li to samé roby nebo konečně už je tu budoucí bojovník atp.

StK řekl(a)...

Obávám se Informace, že ono "kontrolování" čili řízení nebude v silách Euroameriky. Nedokáže kontrolovat ani sebe samu.
Buď to bude islám nebo Čína - nebo nikdo.
Islám naopak potřebuje mnoho nových, oddaných mohamedánů - tak nebude hypernatalitě Afriky nijak bránit. Čína v tom má daleko větší zkušenosti - i když výsledky regulace porodnosti v Číně samé se, jako téměř všechny sociologické experimenty, vymkly vládě poněkud z rukou.
Kromě toho: primitivní populace je k přírodě v průměru velmi šetrná. Nomád nespotřebuje ani moc vody, ani rostlin, o masu zvířat nemluvě. Tady je spíš problém v selektivních škodách na přírodním prostředí - vykácení stromů v okolí*, protože není čím topit, vybití některých druhů snadněji ulovitelných zvířat** atd. Civilizovaný člověk, Evropan vody a potravin spotřebuje násobně - o energiích ani nemluvě.

(Myslím, že na tyhle otázky je tu specialista ASPergill.)

*/ následkem je např. rychlejší rozšiřování pouště a zánik oáz.

**/ může se tím přerušit potravinový řetězec s následky na úplně jiném místě/výstupu.

informace řekl(a)...

StK,
O budoucím osudu Afriky už rozhoduje Čína. Noviny píší, že Čína, Saudská Arabie, jižní Korea a Jihoafrická unie skupují v zemích jako Sudan, Kongo, Etiopie celé regiony za pár babek, kácejí lesy, připravují půdu pro intenzivní zemědělství a to pro vlastní spotřebu anebo pro obchod. Což pak nutí černé obyvatelstvo k masové emigraci, protože nemá půdu a zdroj obživy. Čína pak využívá zemědělské půdy, jako na pr. v Kongu (2,8 milionů ha) k pěstování palem, pro výrobu paliv z palmového oleje.
Podle International Food Policy Research Institute di Washington od r. 2006 byly prodány pozemky o rozloze jako celá Francie, podepsány smlouvy za 30 miliard dolarů.
Zároveň Čína, Indie a Brazilie, totiž jejich společnosti, skupují naleziště vzácných kovů a energetických zdrojů. Čína už počítá s delokalizací výroby přímo do Afriky, ušetří tak na platech, které jsou v Africe mnohem nižší než v Číně (a to je co říct! mám v tištěných novinách přesnější údaje, najdu je Vám, jestli Vás to zajímá), i když často není k dispozici kvalifikovaná pracovní síla. Přes výdaje za dopravu, jsou celkové výrobní výdaje v Africe nižší než v Číně.
Jaký to asi bude mít dopad na africké obyvatelstvo?
Podle ekonomů (The Economist) to vede k růstu HDP u zemí jako Etiopie a Mozambico (o + 8,1 e + 7,7% ročně). Což dost dobře nechápu. Hrubý domácí produkt se zvýšil prodejem půdy a zdrojů, pravděpodobně, ale znamená to něco pro růst ekonomie těch zemí, pro zlepšení jejich životních podmínek? Ale ekonomové už hovoří nadšeně, že budoucnost světového hospodářství je Afrika!
Zdroje ke konsultaci:
http://www.cittadellaspezia.com/Rubrica/L-Africa-e-noi-114483.aspx
http://www.nextme.it/scienza/natura-e-ambiente/4122-cambiamenti-climatici-muller
http://www.ilfattoquotidiano.it/2012/08/10/festa-de-il-fatto-quotidiano-la-versiliana-2012/322165/

StK řekl(a)...

Na to se můžeme jenom koukat. A hádat se o racionalitu zákazu žárovek a klasických teploměrů nebo podobných světově nejdůležitějších věcí.
Jsme "eurohračičkáři" - a Čína mezitím buduje své Nové Impérium.
Dokáže zastavit i mohamedány?

informace řekl(a)...

Čína je volmoc, která si do svých věcí kecat nenechá a také nepřijímá nátlaký zvenčí, když se jí to nehodí. A kupodivu, všichni drží hubu. Čína nepodepsala kyotský protokol o snížení emisí plynů, no a jde to. Jen slíbila, že se pokusí.
Dostanete-li se do Číny, nebudete mít svobodu pohybu, pojedete jen tam, kam Vám dovolí. A to ať jste podnikatel, turista, filmový režisér, odborník, který tam jede něco studovat. A tom hjumarajtisti mlčí. Kdyby něco podobného praktikoval jiný stát, světová media se by mohla uřvat. Znám konkrétní případy lidí, mých přátel nebo příbuzných, co mají v tomto ohledu s Číňany přímé zkušenosti.
V Rusku si můžete jet, kam chcete, stýkat se, s kým chcete. To vím zas z vlastní zkušenosti. Mezi dvěma postkomunistickými mocnostmi je přece jen nějaký rozdíl.
V Číně teď jmenovali nové papaláše do vedení strany a vlády, co nastoupí příští rok. Nijaké volby tam nebyly? Marně po tom pátrám, jakým způsobem k té "generační výměně" došlo.
Jestli budou muslimové křížit čínskému vedení cestu, buďte klidný, že je Číňani vybijí bez velkých cirátů. Jako dokázali zakročit proti vlastním muslimům ozbrojenou policií, když ti protestovali proti zboření mešity. Jako si klidně obsadili Tibet a podčinili Nepal, kde teď zavírají tibetské uprchlíky, anebo lidi, kteří se opováží kritizovat čínskou imperiální politiku.
Klidně kopírují západní technologii a pak vyvážejí za dumpingové ceny zboží, na které jsou zde patenty. Jako v případu solárních panelů. Teď je v Číně Merkelka s celou svitou asi stovky podnikatelů (letos už po třetí nebo dokonce po čtvrté) a vyjednává tam byznys. A slibuje Číňanům, že se postará, aby jim kvůli těm panelům nebyly dělány nějaké potíže. Německo taky asi zaskáče, až Čína delokalizuje automobilky někam na Madagaskar!
Jo, nechte si od chirurga zešikmit oči a učte se čínsky.

Jakub S. řekl(a)...

Jeden z mých bonmotů (?), který už pár let znají všechny mé stolní aji i-netové společnosti: Jsem jenom zvědavý, budou-li mí pravnuci mít povinnou čínštinu nebo klasickou arabštinu - a jasně bych raději viděl to první. No - neuvidím...
A divili byste se - spousta mých hodných, obětavých, leč slepičích někdejších spolužaček to nechápe. A dobrosrdečně se podivují, o co že se ten filozof zajímá... my se musíme starat o jiné věci! Vanitas vanitatis.