neděle 12. srpna 2012

ČESKÉ TEXTÁRNY 2002: S kyblíčkem na potopu

Pondělí 12. srpna
Vedoucí ing. Duto Hlav nás seznámil s personálními  změnami v představenstvu firmy, ke kterým došlo na valné hromadě, když jsem byl na dovolené: Byli odvoláni a znovu jmenováni všichni hodnostáři. Krom šéfa naší dceřinky MeTlA. Ten byl vykmitnut pro špatnou práci. Nezajistil plánovaný nárůst odbytu Mektů a Tlachů. Jejich prodej oproti minulému pololetí sice stoupl na 200 %, ale plán byl 400.


Úterý 13. srpna
Novým ředitelem MeTly se stal Antoš Krakoš! Býval vedoucím naší textárny před Dutem, než ho před dvěma lety na hodinu vyhodil náměstek pro reorganizaci Dur Durak. Krakoš si nakonec našel flek na ministerstvu informačních zdrojů. Jenže teď je po volbách a nový ministr provádí reorganizaci zase na MIZu. Vykmitnul Krakoše, ale musel mu sehnat jiný post. Jakožto zástupci koaliční strany.

Středa 14. srpna
I k nám dorazila záplavová vlna. Mluvčí Českých Textáren Zlato Vrh hrdě oznámil vytvoření krizového štábu. "Vedoucí managoři sledují bedlivě situaci a operativně řeší vzniklé problémy".
Informovaná Irma Badavá podotkla: "Ano, sedí, koukají na televizi a pojídají obložené chlebíčky".

Pozn.: V pětisetleté vodě včera po pražské Vltavě rejdil šikula na kajaku. Nejspíš jel do ZOO zachraňovat slona. A už tam rovnou zůstal v pavilonu sudokopytníků.

Čtvrtek 15. srpna
V Českých Textárnách zalévá sklepy podzemní voda. Všichni odtud stěhujeme archiv. Tedy všichni – Duto Hlav nás ideově řídí. A také kontroluje. Zjistil, že jsme si včas nezapsali prac. přestávky! Rozzlobil se:
"Vás nezajímá, že si neplníte své základní pracovní povinnosti?"
Junior odtušil: "Asi si okamžitě vyberu pracovní přestávku, abych ve svém volnu mohl někomu rozbít hubu!"
Duto zmlknul, zezelenal a ztratil se.

Pátek 16. srpna
Zdá se, že nás nejhorší zátopa minula. Přesto s Juniorem držím noční povodňovou stráž. Žertem jsem navrhl:
"Když tu pro firmu nasazujeme svou kůži, mohl by nám Duto Hlav přivézt aspoň večeři, ne?"
Junior to vzal vážně a zděsil se: "Abychom se hned pozvraceli?"
...............................................

Sobota 17. srpna
Z listárny Moby Dicka

Požadavky OPEX pro odstranění následků záplav budou zakládány do BBP, k nákladovému středisku 220082. Pro toto NS je v BBP určeno speciální schvalovací workflow, kde jediným schvalovatelem je pan Kyblíček.

Ukázku z podnikové pošty zaslal čtenář J. H.
*************************************
MOBY DICK – nikoli velryba z Melvillova románu, pouze zaměstnanec v textárně, vystavený mobbingu a bossingu, který si vede zápisky, aby se nezbláznil.
(Informace o vztazích na pracovišti, zkratkách a dalších reáliích firmy viz zde)

Předcházející týdny hledejte pod štítkem Moby Dick
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Knížku "MOBY DICK: Deníček," v níž jsou sebrány denní poznámky z Českých Textáren od dubna 2000 do dubna 2003 lze za 199,- Kč + poštovné objednat u nakladatele na konvoj@konvoj.cz
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz.
Předem dík! >>:)) Moby Dick

143 komentářů:

informace řekl(a)...

Prezident Evropského parlamentu M. Schulz vzpomenul dnes na hřbitově v italské Sant' Anna di Stazzema vyvraždění místních nevinných občanů, převážně dětí, žen a starců německým SS komandem v r. 1944. Řekl, že jako Němec cítí hanbu za nelidské násilí, spáchané v minulosti a potřebu hájit svobodu a nové hodnoty naší společnosti.
http://www.dradio.de/nachrichten/201208121500/5
http://qn.quotidiano.net/cronaca/2012/08/12/757529-strage-santanna-stazzema-nazismo-schulz-tedeschi.shtml

Jakub S. řekl(a)...

To udělal dobře. Jen tak dál. Je třeba neustále připomínat, že většina Němců už je konečně jiná. Což je. Klobouk dolů. Vedl jsem o tom s nimi nesčetné otevřené, krvavé hovory v šedesátých - osmdesátých letech (v NDR přirozeně). Částečně alibisti (Musel jsem...), částečně tvrdili, že nic netušili ani nevěděli, částečně: to my ve wehrmachtu vůbec nic, to ti hrozní SS. Všichni budili jasný dojem, že o tom sami sebe už dávno přesvědčili. Jediný, kdo se mi po zjištění, že jsem ČSR-Bürger, střemhlav pokorně omlouval, byli mí vrstevníci... a ti ovšem nemuseli! So also, Burschen...

StK řekl(a)...

O německé letoře:
Je nesmírně poučné mít pratetu z Drážďan. Ta propaganda III. říše musela být stejně strašná, jak ta naše, komunistická, která nastala pak. Teta tušila, že tehdy něco nebylo v pořádku - tedy, že skoro nic nebylo v pořádku, ale chválila, že všude byl pořádek, Ordnung. I když nebylo mléko, máslo, cukr.
O koncentrácích nic. A to přitom věděla, že se můj táta vrátil z lágru spíše omylem a náhodou. S vyraženými zuby, polámanými žebry a tyfem.
Netlačili jsme ji ale ke zdi, nemělo to cenu. Co bychom měli z vynuceného přiznání staré paní? Radost? Pocit zadostiučinění? Těžko!

Mohla snad ona tehdy něco ovlivnit?

informace řekl(a)...

Mne by spíš zajímalo, kdo M.Schulze pozval a kdy.
Nejde o nějaké kulaté výročí (na př. 70 let), proč tedy zvát nejvyššího představitele evropské instituce?
A proč zrovna Schulze, který je zde známý pro ostré střetnutí s Berlusconim v EP v r. 2003. Píše o tom i Wikipedie http://de.wikipedia.org/wiki/Martin_Schulz
Italská je podrobnější.
Schulz na to nezapoměl a při vzpomínkovém projevu se k tomu vrátil.
Nepozvali ho jistě na poslední chvíli, aby tak urovnali dost rozhádané italsko-německé vztahy z minulých dní. Schulz také vyjádřil přesvědčení, že je nutné euro zachovat.

informace řekl(a)...

Podívejte se na fotky Prahy, co uveřejnila dneční la Repubblica.
http://www.repubblica.it/viaggi/2012/08/13/foto/praga_effetto_eclissi_la_mongolfiera_oscura_il_sole-40863879/1/?rss
Efekt zatmění slunce

StK řekl(a)...

Není to stejný balón, jakým letěl loni Drak?

drak řekl(a)...

informaci a STK:


Je to ten samý balón na tom samém místě.

Ten fotograf se zachoval pohotově a šikovně. Měl kliku, byl ve správný okamžik na tom správném místě a protože náhoda přeje připraveným, tak když postřehl stín od balónu, tak ho pohotově využil k zhotovení zajímavého snímku, to mu chválím.

Já bych se tím rád proletěl ještě někdy znovu, ale protože to není zadarmo, tak se snažím promyslet scénář, kdy tam jít a co vyfotit, protože pocity nahoře jsou nádherný, že se jen těžko něco vymýšlí přímo tam nahoře. Zatím se mi chce vzít si tam buď 70-200, nebo i něco ještě "delšího", ale jen jeden objektiv. Nahoře bych totiž měnil objektivy jen velmi nerad, protože to by nemuselo dopadnout dobře, cca 2 kg z té výšky, to si ani představit nechci.

Jakub S. řekl(a)...

To by tedy byl d o p a d . Te´d zrovna překládám povídečku do N, takže poznámka: Tady je vedle geraten - dopadnout - taky jako u nás ausfallen, s tím jde dělat stejné Wortspielerien jak s dopadnout. Ále jendže nelze už užít Ausfall pro dopad! To je jen vypadnutí, výpadek. No ale taky manko, bacha na to, kdo je přes prachy!

drak řekl(a)...

Jakubovi S.:

Díky mé práci přicházím až příliš často do styku s firemními a účetními softwary a při té příležitosti vyplouvají čas od času na povrch i nějaká ta manka. Nemám ty okamžiky moc rád, protože v tom lepším případě se jedná o nepozornost, hloupost či prostě jen smůlu a mě je těch lidí líto. V tom horším případě se jedná o úmysl kombinovaný s naivitou, že dotyčný vymyslí nějaký fígl, kterým se to zamaskuje a na nic se nepřijde. To je omyl, dřív či později to praskne, protože ti, co vymysleli podvojné účetnictví, byli géniové svého oboru. No a pak je kolem toho nemilé dusno a spousty práce. To dusno já vyloženě nerad.

EK pro infojarmaru řekl(a)...

a zase ta infojarmara
EK pro infojarmaru řekl(a)...
info-jarmaro, trochu méně italštiny,jsme v česku, nebo ne ? A hlavně žádnou závist, co budí vědí i české malé děti, nebo dostaneš mokrým hadrem na holou panimandu!
pěkný den se sluncem.

EK řekl(a)...

trochu nešikovná montáž, stačí pohled do map bezletového prostoru. IT na to skočí jak na pančetu.
no zdar!

EK jarmaře řekl(a)...

A zde názor na poraděnky nejen z Itálie. ale většinou bývalé "čechy"
Ku podivu tu již nežijem na stromech.

informace řekl(a)...

Nezdá se mi, E(kelhaft) Komise, že bych tu někomu prodávala vojetý auta nebo někomu vnucovala starý děravý trička.
Ten pan autor na Psu nakonec říká: Takže neházím všechny do jednoho pytle.
Staraj se vo svý a nepletou se jinejm do řeči, jo? Zvlášť když nemaj co kloudnýho říct.

Anonymní řekl(a)...

informace řekl(a)...

No, jéjej!
Takže vnitroČeši proti venkuČechům?
Začínám si myslet, že na těch šprochách henleinovskýho hocha něco pravdy bude.

StK řekl(a)...

Když se mermomocí chcete fackovat, běžte před hospodu.

Jakub S. řekl(a)...

Tak!!

informace řekl(a)...

Nevím, jestli tou poznámkou STK mínil mne, ale já jsem názoru, že mám plné právo odpovídat na kritické nebo pichlavé poznámky vůči mé osobě. Existuje přece svoboda slova, anebo ne?
Mne tedy téma, co tu nadhodil/a EK s upozorněním na článek pana Čecha na Psu, a to vztah českých Čechů k zahraničním, velice zajímá. Pan Čech je tedy ve svém článečku nepříliš velkomyslný - zdálo by se, že zahraniční přátelé mu posílají jen věci k vyhození. Proč, proboha, tratí za poštovné? Kdyby to vyhodili do popelnice, vyšlo by je to levnějc.
Nechci tu rozdělávvat polemiku, považuji se tu spíš za pozorovatele než za nějakou poraděnku -a taky jsem tu nikomu rady nedávala - ale mohla bych klidně sestavit podobný článek s opačným znaménkem, čerpajíc ze zkušeností zde žijících Čechů a svých vlastních. Ale nač rozdělávat polemiky, jde vždy o individuální případy, které se nemají zevšeobecňovat, jak dělá naopak pan autor.
Je zajímavá i odpověď pod článkem. Takových případů osob ve službách jisté "sympatické" organizace, které měly přesvědčit venku žijícího Čecha k návratu anebo ho naverbovat do jejích služeb, bylo dost velké množství, jak zas mohu soudit z vyprávění mých známých anebo z vlastní zkušenosti. Časem si zdejší Češi dávali avizo, aby se jim mohli včas vyhnout.
Copak dělají dnes? Třeba kritizují zahraniční Čechy, že se na ně dívají spatra? Že se v Česku žije pořád na stromech?
A tvrdí to snad nějaký Čech ze zahraničí? Netvrdí to náhodou právě v Čechách žijící blogeři?

informace řekl(a)...

Páni, to je sranda. Pan Čech replikoval. Ale ne Jan, jak jsem zpočátku přehlédla, ale Vlastimil. Ze začátku jsem nevěřila vlastním očím, až dokud jsem nepoznala známý styl.
Mi congratulo.

Harpyje řekl(a)...

A mazají nejenom na Šamanově blogu, ale i na Psu.
Takže znova
Mala korekce:
Autor: V. Sajfr 703 Datum: 14.08.2012 01:55

Honzovi Cechovi jsem davno rekl, aby zapomnel, ze mne zna...nefunguje to. Takze: poprve mne navstivil v New Yourku v 1981, hned po tom kdy podepsal spolupraci s jistou sympatickou organizaci. Na muj dotaz, jak se do NY dostal, mi "poseptal", ze jim slibil, ze mne premluvi, abych se vratil. Jeho hlaseni, ktre jsem si moc pozdeji mohl precist, bylo taky velmi zabavna. Po konfrontaci zapiral a zapiral. Takze Honzo, par upresneni. Nebyla to tiskarna, ale scanner a mel jsem ji pripravenou do recycle. Vzal sis ji na sve riziko, ovsem zapomel jsi na CD s drive, ktery jsem Ti pozdeji dovezl. Prekopavani pocitace? Proboha..

Ze se obloukem vyhybas Cechum v cizine? Uz nemas moc komu, protoze Te vsichni poslali k vode; znam dost lharu, ale jenom jednoho, ktery lze a je na to hrdy. A moje vztehy se sestrou a svagrem jsou dozajista lepsi nez mas se sestrou Ty. Tvoje knourani, jak Te komunisti dusili? Pustili Te na vysokou studovat nuklearni fyziku; ze jsi vyletel, protoze jsi nevedel ktera bije nema souvislost. U naseho spolecneho zamestnavatele jsi vyrobil nekolik maleru, kdy letadlo muselo nouzove pristat, minimalne 1x v noci. Jiny by zrejme musel celit obvineni za sabotaz, u Tebe to proslo domluvou. To jenom strucne. Ale pokud si budes prat, muzeme diskutovat dale.
14. srpna 2012 8:01

informace řekl(a)...

Tu odpověď V. Čecha, Harpyje, nemáte?
Už dlouho jsem se tak nenasmála.
Na Psu zřejmě nemají smysl pro humor.

informace řekl(a)...

Těch fízlů musel mít režim celou armádu, když si mohl dovolit sledovat zahraniční Čechy, co přijeli na návštěvu, krok za krokem. A dělali to nepokrytě, demonstrativně, aby tak dotyčného varovali, že je pod dohledem.
To mě jednou v sedmdesátých letech honil podobný pán v jednu v noci po liduprázdných pražských ulicích. Dělala jsem všechno možné, abych se ho zbavila, zrychlovala, zpomalovala krok, zahýbala do postranních ulic a on pořád za mnou ve stometrové vzdálenosti. Asi dvě stě metrů před hotelem jsem se dala do trysku a on za mnou. Přilítl do hotelové haly celý uřícený, s vyplazeným jazykem - já jsem tehdy běhala rychle - zastavil se, podíval se, jestli tam jsem a pak odešel někam dovnitř do hotelu.
Měla jsem z počátku za to, že je to nějaký zloděj, co mě chce okrást, až pak jsem pochopila, že to byl "anděl strážný".
Podobný "anděl" mě zas při jiné návštěvě sledoval v Univerzitní knihovně, když jsem hledala knihy v katalogu. Pořád mi do toho čuměl, co jako hledám, až jsem to nevydržela a řekla jsm mu, jestli potřebuje pomoct, ať se obrátí k soudružce v informacích. Začal něco vykládat a pak zmizel.
Jiný mě zas na Staroměstském varoval, že si mám dát pozor na to, co dělám, aby to pak špatně nedopadlo. Z ničeho nic se mi objevil po boku v krámě a pak zas zmizel, jako by se po něm země slehla. To byl zřejmě zkušený fízl, vyšší šarže. Poslali někoho významnějšího, protože manžel z blbosti napsal v jedné návštěvní knize Abbasso Breznev - dolů s Brežněvem. Sice jsem mu vynadala, ale zápis jsem mazat nemohla. Doufala jsem, že si toho nevšimnou. Napsal totiž to "dolů" jako obrácené W. Ale všimli, byli to hoši pozorní.
A takových epizod bych mohla vyprávět fůru.
Zajásám, když někoho podobného teď objevím. A když si ještě ke všemu na zahraniční Čechy ztěžuje, že jsou jako lakomí.

Harpyje řekl(a)...

Nemám, želbohu. Možná ji má VČ. Byla jsem tu a tam pryč.
Nevím, co mám k takové nehoráznosti dodat. Snad jen to, co jsem mu odpověděla:
"nejeden z nich pravidelně přispívá na Neviditelného Psa; nejeden. A i do diskuse. Například S. Ševeček, krycí jméno "Kosmo". Vlastenec, klausofil a "pravičák".
Neumím si představit, jaké to musí být, žít v sousedství s takovými Wendehalsi.
Já jsem měla to štěstí, že se o mou osobu v té době nikdo nezajímal, protože jsem byla tenkrát příliš mladá a nezajímavá. Ale nikdy nezapomenu, na konsternaci mé matky, když se podívala z okna, kdo jednoho weekendu zvoní, a před domovními dveřmi viděla určitou osobu s rodiným doprovodem, z mého rodného města, která si jen tak vyjela na Západ. To bylo v sedmdesátých letech, takže každý, kdo nebyl úplně pitomý, si mohl domyslet, o co šlo. Všechny osoby, které se tenkrát dostaly na "Západ", byly per se nedůvěryhodné. Pro nás, vlastizrádce.

informace řekl(a)...

A ještě dodávám. Po onom setkání na Staromšstském, mi jako pohrozili demonstrativně na hranicích v Břeclavi. Už při vstupu do vagonu pohraniční stráž zahlaholila: "Ta italská Češka je v kupé č. 8". Navalili se tam a začali se mnou hrubě jednat, řvali na mne, až se dcerka rozbrečela ve strachu, že mě chtějí odvést a zavřít.
Jo, to byly doby!

Harpyje řekl(a)...

Teď už zmizel i můj příspěvek, blahopřející panu redaktorovi ke smazání mého příspěvku.
Nebbich.

informace řekl(a)...

Třeba tu repliku pana VČ sem Šaman pustí. Byla v tom kontextu moc zábavná. Vyjímečně, ano Šamane?

Harpyje řekl(a)...

Podobné příhody znám od spolužačky, která si vzala mého dětského kamaráda, když jezdila v sedmdesátých letech do tehdejšího Československa.
Francouzska, s nepřechýleným českým jménem! Pro strážce hranic musela být neuvěřitelně podezřelá, a to jí také nechávali pokáždé cítit.
No, milý pane Vlastimile, podle Vašich prognóz se opět vše vrátí, anebo lépe řečeno, bude opět směřovat do osvědčených kolejí.
Vší lid po tom dychtí.

informace řekl(a)...

A co vlastně bylo na těch příspěvcích závadného, podle pravidel slušného diskutéra?
Jo cenzura je vždycky východisko z trapné situace, trapné ale pro koho?

Harpyje řekl(a)...

Je skutečně neuvěřitelné, že Wagner smazal i můj příspěvek:
"Homosexualismus",

verbální deviace hradního chlebisty, je prý podvratná neomarxistická ideologie která má za cíl "celkovou revoluční přeměnu společnosti". Pokus vykonstruovat z toho slovního paskvilu jakousi pro společnost nebezpečnou ideologii, není nic jiného než výplod bujné fantazie, anebo bohapustá lež.
"Heterosexualismus", který kážou úchylové z Akce DOST, ("Stačí pár policistů s obušky a je po
pochodu a po homosexuální hrdosti ..." Adam B. Bartoš) je směs intolerance, pokrytectví a homofobie. Hanba jim."
Dohromady s odpovědí pana největšího henleinovce.
Je to už jen k smíchu, jak se každý snaží bránit tu svou pravdu

Kopretina řekl(a)...

Takový je pan Semín, ne jenom proti "buznám", ale i proti Izraeli a Židům. Jeho texty proti Izraeli zde nebudu pastovat. Jinak pan Semín je katolík z Bratrstva Sv. Pia X. (lefebrvista), nejnetolerantnější a nejnesmiřitelnější směr uvnitř katolické církve. Podobné ještě horší názory má Michael Kretschmer, Čejka, Ladislav Malý. Tito lidé jsou ostudou české katolické církve...

informace řekl(a)...

Já proti panu Semínovi nic nemám. Jednoduše ho nečtu. Nemusím taky vědět všechno, co se povídá.

Šaman řekl(a)...

Milá Informace, VV má ohrádku ve své Labutí písni.

StK řekl(a)...

Problém je Informace ne v tom, že se tady prezentují různé, často antagonistické názory, ale v tom jak se to dělá.
Sprostým napadáním nebo trapnou, stále stejnou "ironizací" nositele opačného názoru "vyrostu" jejich kritici tak leda ve svých vlastních očích. Mnohým ostatním je to nepříjemné i jen číst. Proč stavíte právo na odlišný názor a obyčejnou lidskou slušnost proti sobě?
A neptám se jenom Vás Informace - míra nenávistnosti (ne nenávisti, ale jen projevu nenávisti) je u Vás zanedbatelná. U jiných diskutérů ovšem není. Diskuze a jiný názor není totéž co hádka a zostouzení protivníka nebo jen nositele jiného názoru*.
Takže hádat se - jistě, proto tu to fórum je. Být sprostý - tak to běž, milánku, před Hospůdku.
Jenom to jsem chtěl říct tou svou větičkou o fackování se před hospodou.

*/ Dal jsem adresu Hospůdky dvěma mým známým, gayům. Početli si a konstatovali, že o takovou obhajobu, jakou jim tu někteří poskytují, nemají zájem. Že to leda může lidi, kteří ještě mají nějaké předsudky proti homosexualitě proti nim popudit. Něco podobného prohlásili i o začínající "Gayparade" v Praze. Jako by ji prý organizovali ti, kteří nemůžou "čtyřprocentní" ani cítit, aby je poškodili. A důvěřiví gayové a lesby jim na to skočili.

Já dodávám: Ale proč jsou tak důvěřiví?

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Diskuse na Psu pod článkem pana Čecha se vyvíjí pěkně v duchu řízené lidové demokracie. Závadové komentáře odstraněny. Zbývají 2 výkřiky nic neříkající a jeden smířlivý přípis již bez kontextu.

Harpyje řekl(a)...

Rien ne va plus.
"Váš příspěvek nebyl uložen."

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Vůle Vyšší moci. Třeba byl pan Čech nespravedlivě osočen.

informace řekl(a)...

Doplněk k diskuzi

Dovolila bych si upozornit, že smazáním příspěvku pana V. Sajfra 703 z data: 14.08.2012 01:55 na odpověď obviněním pana J. Čecha v článku Z DRUHÉHO KOPCE: Klukovské vzpomínky 193 z téhož data, se redakce Neviditelného psa, respektive odpovědný redaktor, dopustili narušení paragrafu § 11n. ObčZ, doplněného ve specifických oblastech tisku a rozhlasového a televizního vysílání ustanovením paragrafů § 10 až 15 zák. č. 46/2000Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku (tiskový zákon), ve znění zákona č. 302/2000 Sb., jakož i § 35 až 40 zákona č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání, týkajících se práva na odpověď nebo opravu skutkového sdělení, které se dotýká cti, důstojnosti či soukromí určité fyzické osoby anebo jména či dobré pověsti určité právnické osoby.
Pan V. Sajfr se ohradil na nařčení pana J. Čecha a tudíž jeho příspěvek měl být zveřejněn, s případnou poznámkou redakce, ale ne eliminován. Na druhé straně pan J. Čech mohl na obvinění ze spolupráce s Stb na stránkách listu odpovědět.
To v rámci dodržování pravidel deontologie novinářství, platných ve státech Evropské unie.
http://www.epravo.cz/top/clanky/ochrana-osobnosti-cast-ii-17865.html

informace řekl(a)...

Můj požadavek - tedy ne problém - je moci volně odpovědět na nespravedlivá nařčení nebo urážky vůči mé osobě na tomto blogu.
Zbytek mě nezajímá.

StK řekl(a)...

Ano, správně, Informace.
Ovšem právo admina a "majitele" blogu, je smazat to, co mu vadí, zakázat veškerou diskuzi nebo dokonce blok kompletně zrušit. Pokud se tu bavíme o demokracii a právu, tak zrovna tohle právo bychom všichni měli respektovat. Pokud s ním nesouhlasíme, neměli bychom sem vůbec chodit a případně si založit vlastní blog, jinak dopadneme tak trapně, jak pan Větší Vlastenec. A výkřiky o cenzuře nám budou prd platné.

Aby nebylo mýlky - toto není žádná kritika Vašeho nicku. S vámi já nemám žádný problém, jenom jste malilinko vztahovačná, ale s tím počítám. (S některými dalšími zdejšími avatary v podstatě žádný problém taky nemám. Když se stanou nepříjemnými, přestanu s nimi komunikovat. Když jsou tu příliš vidět, dám si pauzu od čtení ciskuzí.) Tato diskuze je přece zábava, ne práce!
Mějte se krásně, určitě tam máte tepleji, než my tady, ráno tu bylo 10°C.
Inu: Sv. Anna - chladna z rána!

Harpyje řekl(a)...

No vida, jaké příjemné překvapení!
I z včerejšího úvodníku zmizel můj ideologicky závadný příspěvek, v kterém jsem si dovolila tvrdit, že Adolf Hitler nebyl malířem pokojů.
Zato články, v kterých autor veřejně zostuzuje a pomlouvá svého bývalého kamaráda jsou zřejmě z hlediska pana redaktora naprosto v pořádku. To, že autor rovněž pomlouvá en bloc Čechy, žijící v zahraničí, mi ani tak nevadí, protože tím dává zřetelně najevo svou zamindrákovanost.
Má podivná kritéria, ten pan redaktor.

Nechcete si už dát konečně pokoj s tím věčným otíráním se o Vašeho Vlastimila mileného, vážený STK? Trapný jste nanejvýš Vy.

informace řekl(a)...

Harpyje!
Zákon, na který se odvolat, tu je. Internetové noviny pod něj spadají. Otázka je, stojí-li to za to.

Harpyje řekl(a)...

Pochybuji, že by mu to mohlo za to stát. Tímto ubohým článkem se demaskoval především sám autor.

informace řekl(a)...

STK,
nepovažují přízvisko jarmara za lichotku a ani za neutrálně zabarvené slovo.
Záleží na mně, jak repliky interpretovat a je tedy mým právem příslušně odpovídat.

StK řekl(a)...

Promiňte mi mou nevědomost, Informace, ale co je to vlastně ta jarmara, že Vás to tak popudilo?

drak řekl(a)...

informaci:

Sledování bývá prováděno jak za účelem sledování, tedy za účelem dozvědět se něco o sledovaném, ale o takovém sledování se patřičně nevycvičený jedinec zpravidla ani nedozví. Někdy bývá prováděno sledování provokativní, jedinec je sledován tak, aby si toho všiml a bývá tím sledováno, aby byl vyšinut z rovnováhy. Je to vlastně metoda nátlaku. To bude zjevně Váš případ, aspoň já to tak z popisu chápu. Proč Jste jim tak vadila netuším, buď byli zbytečně aktivní, nebo Jste měla smůlu a k něčemu se náhodou přimotala, nebo třeba někdo z okolí Vašich příbuzných poslal kamsi anonym. Kdyby Vás to zajímalo, možný by Vám mohli něco kolem toho zjistit v ÚSTR, Ústavu pro studium totalitních režimů:

http://www.ustrcr.cz/

Ono sice padouši stihli hodně věci skartovat, ale spousty ne a spousty věcí si lidé pamatovali a vypověděli, takže přiměřeně velká šance něco se dozvědět tu je.

Ta jarmara by mi taky nepřipadla jako lichotka, ale na druhou stranu se mi jen těžko může nějak dotknout osoba, kterou považuji za trolla a jako takové mi jí je spíš líto jakožto pacienta a oběti duševní poruchy. Prostě ber to tak, že v psychiatrické léčebně v Bohnicích byly vycházky a pacienti s lehčími poruchami se za odměnu dostali do internetové kavárny.

informace řekl(a)...

Draku,
to sledování bylo tak okaté, že jsem si toho musela všimnout, i kdybych byla slepá. Měli na západě celou síť informátorů (částečně se pak provalila, když noviny uveřejnily jména z dossieru Mitrochina, archiváře KGB, který ty seznamy prodal Britům), takže každého sledovali, co dělá. Přítelkyně mi vyprávěla, jak ji v Praze šikanovali a otravovali pro to, že v osmašedesátém napsala nějaké články o invazi. Můj manžel pak uspořádal o invazi konferenci a tak se to všechno dozvěděli a pak to náležiě spláceli.
Myslím, že nemáte ani představu, jak bylo Československo prolezlé špiony a jakou síť mělo venku. Člověk se nediví, že to všechno ekonomicky zkrachovalo, tajný aparát, veřejný aparát, kasta nic nedělajících funkcionářů strany.
Zábavné bylo, když se někteří při Gorbačovově perestrojce začali zajímat o to, jak nejlépe emigrovat na západ. Nekecám, ale nemohu uvádět podrobnosti.
Co mi zjistí na ÚSTR o mé osobě, to mě ani tak moc nezajímá, ale spíš, zda jeden italský známý pracoval pro čs. tajné služby, jak jsem po celá léta podezírala. Protože ty hlášky o mně nemohli pocházet než od něho.

informace řekl(a)...

STK,
najděte si to slovo ve Slovníku jazyka českého.

informace řekl(a)...

Harpyje, stačilo by, kdyby pan V.S. poslal redakci dopis, ve kterém žádá o uveřejnění své repliky na článek. Samozřejmě vhodněji přeformulované. Jestli redakce neodpoví nebo publikování zamítne, měl by se obrátit na Syndikát novinářů (it.Ordine dei giornalisti), aby věc projednal.

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
informace řekl(a)...

STK,
dneska je tu 42 stupňů. Ulice liduprázdné, jen zmožení turisti se plouží na oběd do restaurace.
Z domu raděj nevylezu.

Harpyje řekl(a)...

Když ten pán tvrdí, a nemám důvod mu nevěřit, že četl Čechova hlášení, pak se nejedná o nějaké bezdůvodné nařčení. A kdo už mohl v té době cestovat jen tak do Spojených států? Myslím, že bez nějaké "protislužby" se takové výlety neobešly. O o víc mě ale udivuje drzost toho člověka.
O motivech redaktora Wagnera mohu jen spekulovat. Je možné, že se snažil ochránit tímto způsobem svého známého před ostudou.

Harpyje řekl(a)...

Taky Vás vyhodili, nebo jen mě?

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Ten-Jehož-Komentáře-Jsou-Odstraňovány-Administrátory-Blogů napsal: "... Že spolupracovníci StB jsou docela fajn lidičkové."
Měl jsem okolo sebe pár lidí, jejichž jména sa po roce 89 objevila v Cibulkových seznamech. Vážil jsem si jich předtím, a názor jsem příliš nezměnil ani poté. Mimochodem, pan Čech, zdá se, v seznamu spolupracovníků STB není.

StK řekl(a)...

Ověřil jsem si Informace, že je to tak, jak jsem odhadoval jarmara = almara. To se ale říká lidech, kteří jsou hodně "při těle". Takže proto se Vás to dotklo?
Jinak: Drakovo školení o trollech je naprosto pravdivé - ale pokud chcete, aby tady byli pořád, klidně si je přikrmujete.
Pokud je Vy potřebujete ke štěstí. Stejně jako Drak i já je skáču. Vtipu jim ubylo, nenávisti a nadutosti přibylo. Proč se mám ke konci života zabývat něčím takovým?

Harpyje řekl(a)...

Sice opakovaně tvrdíte, že "trolly" skáčete, ale neustále o nich žvaníte, vážený STK. Dejte si konečně pohov.

Harpyje řekl(a)...

Nevím, jestli poskytovatelé příležitostných služeb jsou evidováni v Cibulkových seznamech. Jinak ten Hermánek, o kterém psal Ten-Jehož-Komentáře-Jsou-Odstraňovány-Administrátory-Blogů (to mi nějak připomíná "He-Who-Must-Not-Be-Named" :-)))), žil nějaký čas v Německu. A ještě je tam S. Ševeček, krycí jméno Kosmo, klausofil, hulvát a samozřejmě "pravičák". :-)))) A bude tam jistě spousta jiných, o kterých to nevíme. Jejich síť byla velmi hustá.

Harpyje řekl(a)...

Vlasti, straně, vládě a všímu lidu. To jsem tam podotkla včera večer, a vzápětí mě Wagner vyhodil. To mě nebolí, jen co si zase vymyslím nějaké příhodné jméno, tak se vrátím, holoubku Wagnere. :-)))
Co mě ale rozčiluje, je na jedné straně drzost, nestydatost a naprostá morální otupělost osob, jako výše jmenovaní, a na druhé straně lhostejnost a odevzdanost ostatních.
Máte pravdu, my emigranti jsme zavrženíhodná sorta lidí.
Jednou jsem si dovolila označit jednoho zvlášť odporného diskutéra na úvodníku za "čecháčka", a inteligentní reakce nenechala dlouho na sebe čekat: "Kde bydlí ta paní", ptala se jedna vlastenka. S akademickým titulem.
Ten minulý perverzní režim, a nejenom ten, český národ velmi poznamenal.

drak řekl(a)...

Pana Čecha osobně neznám, neznám ani toho V. Sajfra 703 a o jejich minulosti vím starou bačkoru, takže si netroufám ani odhadovat, kdo z nich je v právu a kdo ne. Když se to časem dozvím budu rád, když ne, jsem přesvědčen, že zeměkoule se kvůli tomu nezastaví.

Na NP nediskutuji, protože se mi povinná registrace nelíbí a její podmínky už vůbec ne. Myslím, že registrovat se tam za oněch podmínek k diskusím může jen člověk lehkomyslný, nebo chorobně závislý na handrkování tam probíhajícím, případně ještě může jít o kombinaci obojího.

Příznivcem censury jsem nebyl nikdy, je sice teoreticky možné jejím nasazením dosáhnout nějakého positivního efektu, ale cena, kterou za to společnost zaplatí v dlouhodobém horizontu, bývá příliš vysoká.

Šaman řekl(a)...

informaci a dalším k Doplňku k diskusi:

Informace míní, že smazáním příspěvku pana V. Sajfra 703 z data: 14.08.2012 01:55 na odpověď obviněním pana J. Čecha v článku Z DRUHÉHO KOPCE: Klukovské vzpomínky 193 z téhož data, se redakce Neviditelného psa, respektive odpovědný redaktor, dopustili narušení různých paragrafů občanského zákoníku a tiskového zákona. ALE HOUBELES!!!
Informace píše: "Pan V. Sajfr se ohradil na nařčení pana J. Čecha a tudíž jeho příspěvek měl být zveřejněn, s případnou poznámkou redakce, ale ne eliminován… To v rámci dodržování pravidel deontologie novinářství, platných ve státech Evropské unie." ALE HOUBELES!
V.Sajfr poslal text jako GOMENTÁŘ a jako s gomentářem s ním bylo zacházeno. Pokud by se pan V.Sajfr (nebo kdokoli jiný kdekoli jinde), cítil být poškozen, měl poslat ČLÁNEK nebo navrhnout redakci text OMLUVY, která by měla být zveřejněna, a to na ADRESU LISTU (je tam uveden mail na redaktora i šéfredaktora), a pak by se mohl domáhat oněch zákonů. A pak by mu mělo být přiměřeně vyhověno – na podobném místě se stejným rozsahem.(Komentář je méně než článek. Na (přiměřený) článek nebo omluvu má každý právo. Etické i zákonné. A může se soudit, pokud by jeho právo bylo poškozeno.
GOMENTOVAT v NP mohou jen registrovaní čtenáři, kteří podepsali v.r. na papír velice vypečený text, kde je jistě mazání gomentářů "ošetřeno".

NAOPAK!!!: Postování gomentářů z NP sem nebo kamkoli jinam, by mohlo být trestné, nevím podle jakých paragrafů čeho, neb se jasně v tiráži Neviditelného psa píše:
"Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu."
\ :-)) Zatím vás neprásknu.

Kopretina řekl(a)...

Harpyje, Vy jste dostala ban? Já se k internetu dostanu jenom večer a nemám čas číst komentáře, Vy jste napsala nějaký příspěvek na úvodník a pod Semínův článek?

Harpyje řekl(a)...


Ano, Kopretino. Spolu s tím, Jehož-Komentáře-Jsou-Odstraňovány-Administrátory-Blogů, jsem komentovala odpověď na http://neviditelnypes.lidovky.cz/z-druheho-kopce-klukovske-vzpominky-193-dyl-/p_spolecnost.asp?c=A120812_234605_p_spolecnost_wag nějakého pana V. Sajfra 703. Je to zřejmě neprominutelný prohřešek.
Mažte, mažte, mažte, mazalové.

informace řekl(a)...

Dobrá, Šamane,
není-li smazání nepohodlného komentáře, který není nijak jinak v rozporu s pravidly diskuze, narušením paragrafů tiskového zákona, musíte uznat, že je to v každém případě neregulární postup. Administrátor blogu je také povinen dodržovat pravidla, stanovená buď jím samým nebo redakcí listu. Celá věc čtenáři, který diskuzi sledoval, připadne divná, jako zásah cenzury, motivované jen osobním zájmem redaktora nebo autora článku.
Když už jsme u té deontologie, redaktor by si měl uvědomit, že zasahuje jako veřejná osoba do veřejné diskuze a že tudíž je povinen dát nějaké vysvětlení.
Jestli pan V.S., kterého ostatně neznám a o kterém jsem slyšela poprvé, bude chtít satisfakci, má jistě možné cesty, jak jí dosáhnout. Neznám ani pana J. Čecha, leda z nějakého článku, co si občas přečtu a tudíž nemohu soudit o jeho minulosti. V každém případě se mi článek zdál ne-li pomlouvačným, tak alespoň zbytečně výsměšným na adresu lidí, kteří mu pravděpodobně chtěli dát něco užitečného a ne používat ho jako kontejneru pro opotřebované věci.
Rovněž i to paušalizování vůči Čechům, žijícím v zahraničí bylo nešetrné, toho jsem si všimla nejen já.
Čpí z toho nějaká nestrávená nevole z minulých let ještě před devětaosmdesátým. Nechci ty věci pitvat, je to dost smutná, někdy i tragická minulost českých lidí.
Stačí si vzpomenout, jak lidi řádili, když vyšel najevo případ Kundery. Ta zuřivost, občas až patologická nenávist se Vám zdála normální? A možná, že někteří, co tak řádili, nebyli v padesátých letech ani naživu.

Kopretina řekl(a)...

Ale nezoufejte Harpyje, mobil máte, tak se pomocí SMS můžete přihlásit znovu.

StK řekl(a)...

Tady, v Hospůdce,
se občas objevují komenty, které značně povýšeným způsobem propagují demokracii nebo multikulturalismus a podobné směry. Nebýt té povýšenosti, nic proti tomu, je to jejich názor, jejich přesvědčení, víra. Ale zdá se, že se někteří diskutéři málem pominou z toho, že někdo má tu neuvěřitelnou drzost a má na něco svůj vlastní názor, lišící se od oficiálního, nebo lépe, od jejich výkladu oficiálního názoru.

Neustále čtu neetické, osobní výpady proti nositelům těchto "škodlivých názorů" místo toho, aby byly dány relevantní protiargumenty. To si "laskavě" račte uvědomit. Víte, k tzv. morálnímu kodexu patří mimo už značně zprofanovaného pojmu "svoboda projevu" - vzpomeňte jen, jakým útokům je vystaven každý, kdo nesouhlasí s nerealistickými idejemi multikulturalismu, genderové rovnosti, hyperkorektonosti nebo environmentalismu - také právo na nedotknutelnost vlastnictví, a to i vlastnictví duševního.
Blog je typické osobní duševní vlastnictví. Takže bych s vyhrožováním soudy byl velmi, velmi opatrný. Mohlo by skončit žalobou pro nactiutrhání - ale opačně, než si někteří hosté přestavují. Ne všichni, kteří neemigrovali jsou malé, pokřivené dušičky, "čecháčci" a zdaleka ne všichni, kteří emigrovali (ať už z příčin politických, kriminálních, ekonomických nebo jiných) jsou výlupky všech ctností. Že jsou mezi nimi i pěkní "křiváci" jsem se poučil i já.
A teď se dám do užitečné práce, za kterou dostanu zaplaceno, protože je to tady dnes jen nepříjemné mlácení prázdné slámy.
Dobrý večer.

Šaman řekl(a)...

Milá informace, zmiňované články jsem nečetl.
"Zásah" do diskuse to je, ovšem ta diskuse má pravidla, a ta pravidla vykládá ten člověk, kterej může mazat komentáře. Tady je tak deset diskutérů, diskusi jsem zavřel pro sudetoněmecké Henleinovce. Na Psu jich jsou stovky, předpokládám, že prostě někdo občas dostane ban, a pak už nemůže přispívat ani "umírněnými" příspěvky - protože není čas to všechno číst. (Diskuse je řádově obsáhlejší než samotný článek!)
Co se emigrantů či krajanů tejče, měli plné právo jít za svým štěstím. (Nemluvím o politických uprchlících 50. let a vyhnancích let 70. Těm nezbejvalo nic jiného, když chtěli uchránit svůj život.) I když se jen prostě chtěli mít "líp", přičemž to "líp" mohlo být, že budou víc pracovat. Tragické bylo, že se nemohli vrátit, pro ně - i pro nás tady. Paušalizovat by se nemělo, každej je jinej. V té době normalizace jsem sám měl pocit, že naši zemi, a náš národ "zrazují". Pochopil jsem oprávněnost jejich odchodu do exilu, až když jsem měl rok holku v Kalifornii na studiích…
Co se agentů StB tejče, mě vadí ti, kteří to dělali dobrovolně, a vadí mi desetkrát víc estébák než agent. Jenže lustrační zákon skončil u agentů a k estébákům se nedostal - takže ti byli při soudech jako svědci!!! Jo, toho jsme nevzali, jo, tohohle jsme vzali.
Jo, jo. Dobrou.
\:-O

Harpyje řekl(a)...

Vy jste neuvěřitelně plodná perlorodka, vážený STK!

"... komenty, které značně povýšeným způsobem propagují demokracii nebo multikulturalismus a podobné směry ..." :-)))

Tak demokracie je podobný "směr" jako multikulturalismus?

Váš názor na demokracii raději neprozrazujte, nejeden z čtenářů by se asi dočkal nepříjemného překvapení vzhledem k tomu, že multikulturalismus považujete za něco špinavého, co souvisí s Cikány a muslimy.

Potvrzuji, že jste skutečně svérázný myslitel, který má odvahu jít proti větru "oficiální" doktríny, která prosazuje podobné "nerealistické" nehoráznosti, jako rovnost pohlaví, nebo demokracii. :-)))

informace řekl(a)...

Šamane,
já jsem na rozdíl od ostatních ty dva komentáře pod článkem četla. A moje první reakce po přečtení byl smích, příspěvek V.Č. dodával té polemice ton neodolatelné komičnosti. Byla bych chápala, že administrátor smaže ten, protože si dělal srandu více méně z přežívající komunististické mentality, tvrdě že STB, KGB, FSB byly užitečné instituce, které hájily stát proti západním imperialistům. Asi něco takového, není to možné shrnout, komičnost byla v tom, jak to říkal.
Bylo by pochopitelným, kdyby administrátor smazal ten, není ale pochopitelným, proč smazal i repliku postiženého.
Jak jsem již psala, oba pány neznám a proto jsem daleka toho, abych o nich pronášela nějaké morální úsudky. Mé dva komentáře ze 7:38 a z 13:00 byly jen pokusem podívat se na věc nestranně, racionálně. I pro internetovou komunikaci existují zákony a pravidla, která je třeba dodržovat. Měl administrátor blogu internetového listu, který je věřejným místem pro vyjádření názorů, právo smazat oba příspěvky? Byla to jen akademická otázka, pozadí celé té situace neznám. Rozhodně ale takový razantní zásah do diskuze působí na čtenáře nepříjemným dojmem, že jde o neoprávněnou cenzuru staré neblahé paměti, a to právě v tak choulostivé otázce jako vztah českých Čechů k Čechům, žijícím v zahraničí. O kterém jsem měla možnost se víckrát přesvědčit právě na internetových stránkách.
Zmínka o STB pak mi vyvolala vzpomínky na mé zkušenosti s onou institucí, která mi neúnavně připomínala svou existenci a svou bdělost.
Nic víc a nic míň.

informace řekl(a)...

Dodatek.
Jsem jednou z toho mála privilegovaných Češek, co dostaly od MV povolení k sňatku s cizincem a k vystěhování do kapitalistické ciziny. Nedávali mi to rádi, i když to byla doba neobvykle mírné konstelace mezinárodních vztahů. Soudruh, co mi povolení předával, to komentoval slovy: "Jo, holka, tady to teda máš, ale pamatuj si, že první raketová střela, co vypustíme na západ, bude pro tebe!"
Také pěkné rozloučení, které zůstane vryto v paměti.
Kdepak ten asi dnes je?

informace řekl(a)...

STK,
tak tady máte své dva oblíbené trolly, kteří tentokrát věnují svou pozornost cele Vám.
Takže nemusíte pokračovat v úsilí udělat mermomocí trolla ze mne, jen proto, abyste se měl s kým "škádlit".

informace řekl(a)...

Dnešní noviny píšou, že izraelsko-americký blogger uveřejnil na svém blogu (Tikun Olam) tajné plány Izraele na útok proti Iránu. Prý mu je předal někdo z Izraele, kdo je zase dostal od důstojníka izraelských branných sil.
http://www.ilsole24ore.com/art/notizie/2012-08-15/blogger-mette-internet-presunti-180157.shtml?uuid=Ab0cqvOG
Víte o tom něco bližšího?

Harpyje řekl(a)...

Ale mohli se vrátit, Šamane, mohli. Tzv. "upravenci".
"Upravení vztahu s ČSSR byl proces zavedený v roce 1977 na základě směrnic předsednictva vlády: Směrnice o úpravě právních vztahů ČSSR k občanům, kteří se zdržují v cizině bez povolení československých úřadů, schválených usnesením vlády ČSSR číslo 58 z 16. března 1977." Prý jich bylo kolem 20000.

Pan Ulč o upravencích: " Normalizátorům se podařilo pořádně rozkmotřit exil akcí nazvanou "úprava vztahu" - normalizací na dálku. Exulant za možnost beztrestné návštěvy tehdejší ČSSR zaplatil sumu odstupňovanou podle výše vzdělání a na konzulátu vyplnil doslova udavačský dotazník (informace o osobách vyvíjejících protistátní činnost členstvím v etnických spolcích, odběrem tisku,atd.) a zároveň se závazal poctivě loajálně venku chovat, s hanebnými živly se nestýkat, předplatné periodik zrušit. To tedy byla varianta Akce Klín, co se povedla: exil rozkmotřila, znepřátelila, tzv. upravenci s neupravenci přestali mluvit ."

Harpyje řekl(a)...

To je teda príma, ten dělá ohromnou službu své vlasti. Ještě jsem to nečetla, ale ten obrázek je velmi výmluvný.
http://www.richardsilverstein.com/tikun_olam/2012/08/15/bibis-secret-war-plan/

Harpyje řekl(a)...

Tenhle obrázek.
http://www.richardsilverstein.com/tikun_olam/wp-content/uploads/2012/08/avi-katz-ip-cartoon.jpg

informace řekl(a)...

Zajímavý článek.
Ty podrobnosti jem nevěděla.
http://www.otaulc.com/text/368.htm

informace řekl(a)...

Existovala i tato Akce Klín.
http://www.cibulka.com/stblist/klin.html

Harpyje řekl(a)...

Moc konkrétního toho nevyzradil. Že se tak nějak podobně bude odehrávat eventuelní útok na Israel si může domyslet každý nevojenský laik.
Daleko znepokojující jsou bagatelizující odhady o "pouhých" 500 mrtvých a "jen" 30 denním trváním konfliktu, které, podle mého názoru, mají za účel vzbudit u té části israelské veřejnosti, která je proti, dojem, že to nebude tak hrozné.

Harpyje řekl(a)...

"Myšlenka" váženého STK je spíš k pláči než k smíchu.

Harpyje řekl(a)...

Mrkněte se na Jiří Hermánek "SPOLEČNOST: StB - jména hloupých na všech sloupích..." http://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost-stb-jmena-hloupych-na-vsech-sloupich-fup-/p_spolecnost.asp?c=A100802_224606_p_spolecnost_wag

S uvedenýmy závěry v článku souhlasím, pane Hermánku,:
Autor: J. Slanina Datum: 04.08.2010 10:00
ale proč mám takový neodbytný pocit, že jste ho napsal z čistě osobních důvodů. Že snad výčitky svědomí, "Dvořáku" - zařazený v "D" a "A" ?

:-)))

Šaman řekl(a)...

STK. K tvému "Tady, v Hospůdce, se občas objevují komenty, které značně povýšeným způsobem propagují demokracii nebo multikulturalismus a podobné směry."
Tos buďto přehnal, anebo zcela nesnesitelně zestručnil.
\ :-(

Šaman řekl(a)...

Já vím, "mohli" se vrátit, Harpyje. Taky třeba důchodci, kterým ČSSR ukradla důchod. No a pak ti "upravenci". Jenže za podmínek, podle kterých vlastně "nemohli". Ztratili totiž svoji svobodu. Ale častokrát to udělali - zejména kvůli svým opuštěným rodičům. 20.000 není tolik. Jen po sovětské okupaci bezprostředně uteklo asi 100.000 lidí, a další čtvrtmilion za "normalizace" až do r. 1989.
No, a znám případ, kdy "vztahy byly upraveny" - ale dotyčná stejně nedostala vízum!!!
\ :-(

drak řekl(a)...

Mezi emigranty byli a jsou různí jedinci, jak ti, co šli za lepším, tak ti, kteří tak museli učinit už jen kvůli holému přežití. Máme v rodině i mezi známými poměrně dost příběhů ilustrujících obojí. Odhaduji, že ten odchod za lepším byl ale u většiny těch odchodů motivem převládajícím, aspoň statistika těch příběhů, které znám, tomu nasvědčuje. Nicméně některé z těch případů, kdy šlo dotyčnému o život, byly hodně napínavé a když si člověk uvědomí, že to jednal stát proti občanovi, tak to bylo mimořádně ošklivé. O účastnících těch příběhů ze strany totalitního státu opravdu nevypovídají nic hezkého jak o tom státu, který za sebe takové grázly nechal jednat, tak o těch grázlech samotných.

Co se týče ničím neopodstatněné pýchy a nadřazeného až sprostého jednání vůči okolí, tak jsem něco takového viděl v míře hojné jak u našich emigrantů, tak i u místních zbohatlíků a dokonce i u lidiček naprosto bezvýznamných, kde bych to ani nečekal. A viděl jsem to nejednou i u cizinců působících jak tady, tak i v zahraničí. Neřekl bych, že, se počty výskytů v populaci těchto nabobů dutolebých a nesnesitelných nějak významně lišíme od zbytku světa, byť se nám takovou myšlenku někteří takoví nabobové dutolebí snaží mocí mermo vsugerovat.

Šamanovi:

Já jsem STK porozuměl tak, že jemu není proti mysli a nevadí mu to, že má někdo jiný názor. To je přece normální. Co mu vadí, a mě také je, když se ten názor presentuje z pozice síly, nadřazenosti a převahy a povinnosti zastávat ten samý a stejný. A toho už jsem bohužel, byl svědkem mnohokrát.

Kopretina řekl(a)...

Pan Ulč napsal dobrý článek o černoších, mrňavých Asiatech, Židech a muslimech, je to smutné. Pozitivní diskriminace, jako jakákoliv diskriminace je zlo. Přestavit si, že by na školu vzali člověka jenom proto, že je černoch na úkor mě, nebo některého z mých přátel, to mrazí...

Kopretina řekl(a)...

Tentokrát má Václav Vlk článek, se kterým se dá souhlasit na 100%. Tentokrát to napsal za 1*.
http://neviditelnypes.lidovky.cz/politika-bigotni-marxiste-v-cssd-d44-/p_politika.asp?c=A120815_195735_p_politika_wag
O nenávisti socanů k Židům a katolíkům...

Harpyje řekl(a)...

Jojo, Šamane, "opuštění rodiči".
Můj otec by se nikdy nebyl snížil k tomu, aby se nechal "upravit", ale když mu přišla zpráva o smrti jeho matky, tak už jako německý občan, požádal o krátké vizum, aby se pouze mohl zúčastnit pohřbu své matky. Žádost byla samozřejmě promptně odmítnuta.
Já si neumím představit, že bych mohla žít "side by side" s takovými sviněmi. A je mi hrozně líto mých krajanů, kteří tohle musí trpět.
V multikulturalismem a demokracií zamořenou EU se cítím dobře, a doufám, že tohle platí i pro většinu obyvatel ČR, navzdory myslitelům jako Drak nebo vážený STK.

informace řekl(a)...

Československo v dobách normalizace bylo perfektní policejní stát. Kotroloval téměř všechno jak doma tak i to, co dělali emigranti v zahraničí. Jak mi říkali, měli mezi nimi i své lidi.
Nejhorší bylo, že zneužívali liských citů, jako v případě odloučení od rodičů nebo od manželky s dětmi. Emigranti s nimi nesměli mít žádné styky, kontrolovalo se všechno i pošta. A to i ta posílaná nepřímo prostřednictvím jiných lidí. Mne také požádali, zda bych nebyla prostřednicí, ale dopisy, co jsem přesílala, nikdy nedošly. Jen matka dostala avizo, abych prý si dala pozor, co dělám.
Musel to být obrovský aparát. Někdy mám dojem, že o něm víme víc my v zahraničí než vy doma.

drak řekl(a)...

informaci:

My se o tom policejním aparátu dozvídali různě, buď ústně od těch, kteří se s ním střetli, nebo ze zahraničního vysílání, případně z různě obíhajících tiskovin, třeba Lidovek. Stát se s tím rozhodně nechlubil, s výjimkou několika humbuků, například kolem navrátivšího se Minaříka, bylo v tomto ohledu celkem ticho po pěšině. Samozřejmě, že se rozmazávaly případy, jako ten s tím "uneseným" letadlem, ale to nemělo s StB co dělat. Buďme rádi, že je to pryč. To co je tu teď, má k dokonalosti velice daleko, ale proti tomu, co tu bylo dřív, je to poměrně snesitelné.

Jakub S. řekl(a)...

Teď jsem si s velkým vypětím pročetl vaši diskusi o emigraci, upravencích, způsobech a důvodech sledování atd. Nesmírně zajímavé, a nesmírně tristní - v jakém státě jsme to museli žít. No - nemuseli. le holt žili. Já jsem za mísu čočovice neprodal nic, a snažil jsem se i nějak aktivně dělat. No a dneska... no tak mám snad čisté svědomí, šikovné a vzdělané a dobře myslící děti a pár prima vnoučků. Majetek, postavení, úcta... spadli jste z višně? To je vše. Shovívavost až pohrdání a nezakryté posměšky ze strany jak starých komančů, tak často "za vodou", tak i programových "nezajímačů se o politiku", není ale od osudu moc fér...

drak řekl(a)...

Jakubovi S.:

Ono odjet šlo, žít tu člověk nemusel, ale když už odjížděl, tak musel počítat s tím, že to do nějaké míry zbytku rodiny "zavaří" a "polepí", navíc když měl rodinu, byl problém dostat se ven jako celek. Pro svobodného to bylo snadnější. Pár mých spolužáků a dobrých kamarádů ze základky takhle odjelo. Já jsem nejdřív váhal kvůli tomu polepování, pak jsem si hrdě říkal: "A co bych padal já, já jsem tu doma, ať odsud táhne ten bolševik!" No a pak jsem se oženil a bylo. Pak se to zhroutilo samo, jak domeček z karet.

Nemyslím, že by se prestiž měřila na peníze či majetky. Takový Šťáva má možná haldy prachů, ale prestiže, šarmu či přitažlivosti nemá co by se za nehet vešlo, aspoň v mých očích určitě ne. Vy, s těmi Vašimi jazykovými, básnickými, slovními a dalšími hrátkami Jste podle mého mnohem zajímavější člověk. Spolu s Vámi si vážím spousty dalších pracovitých lidí, které třebas ani neznám, ale kterým třeba pořád ještě stojí za to chodit do práce a odvézt nám třeba odpadky, nebo udělat něco jiného, potřebného. Možná neprohazují miliardy vidlemi, ale na rozdíl od haldy vyžírků a zlodějů, jich si cením a jsem jim za to, co dělají, zavázán.

Harpyje řekl(a)...

To věřím, že jsi ji četl s "vypětím", velký smysl totiž nedává, když je velká část příspěvků vymazaná. :-(
O emigraci a upravencích je i dnešní článek od S. Moce "Srpen 2012" na Psu.
Píše mimo jiné o jednom poněkud slaboduchém upravenci, "Domů samozřejmě jezdil. Většinou přes Německo, kde si pronajal mercedesku, a všude vykládal, jak na té universitě vyučuje slaboproud."
Pan Ulč: "Tam se začalo houfně jezdit, čím méně úspěšný emigrant, tím náramnější mercedes (pronajatý), tím víc se chvástal, do nobl restaurací zval s gestem grofa Esterházyho a způsobeným dojmem se snažil hojit své frustrace. Domorodcům se tak poskytoval dost zkreslený obrázek o celkovém stavu věcí."
Můj otec slyšel někdy v sedmdesátých letech od jednoho krajana naprosto stejnou historku o jednom upravenci, který během roku točil na poutích a jarmarcích cukrovou vatu, v létě si pronajal na týden Mercedesa, a jel oslňovat své příbuzné a známé v Československu.
Není to náhodou nějaká česká urban legend? :-)))

informace řekl(a)...

Z toho všeho, co jsem si mohla přečíst v tisku a v diskuzích, jsem si udělala závěr, že se komunistické moci podařilo roztříštit soudržnost a solidaritu národní komunity, udělat z ní izolované jedince, bázlivé, nejisté, neinformované. Svou neustálou propagandou se jí podařilo zmást lidi, nabulíkovat jim spoustu lživých, pravdě neodpovídajících představ o mezinárodní situaci, o situaci v západních zemích, o situaci uvnitř státu, o těch, co odešli do zahraničí. Jednou z těch komunistických pravd bylo, že pracující žijí v klidu, bez obav ze zítřku, bez obav z nezaměstnanosti. Tato pravda se ujala natolik, sama jsem ji slyšela opakovat nejedenkrát ještě za dob normalizace a i v osmdesátých letech, že se objevuje na stránkách diskuzí znova. Asi proto, že jí levicové strany, tedy neokomunisti používají znova jako argument ke kritice nynější situace. Pravda byla poněkud jiná, ale na tu se jaksi pozapomělo. Na příklad, že pro udržení slušného místa bylo nutné se nejdřív "kát" z pomýlenosti a pak držet zobák a krok. Pozapomělo se na situaci důchodců, na situaci ve zdravotnictví.
Zrovna tak se komunistické moci podařilo vnést rozkol mezi emigranty a těmi, co zůstali, a pak i mezi emigranty samými. Důsledky se projevily hned po likvidaci komunistické vlády v devětaosmdesátém. Totiž spíš než likvidaci, nedobrovolném odstoupení od vlády. Bylo by se čekalo, že političtí činitelé z emigrace se přirozeně zapojí do procesu obrody a obnovy demokracie. Někteří měli nemalé politické zkušenosti. Na příklad ve zdejší televizi v pohovoru s Pelikánovou se novináři ptali, kdy se manžel s rodinou vrátí domů a jaký mají program. A zůstali udiveni z rozpačité odpovědi, že prý raději zůstanou ještě v Itálii kvůli dětem. Kdo se s kým vlastně nedohodl a hlavně proč? Byly to jen důvody osobního rázu? Moc kohoutů na jednom smetišti?
Na tu otázku jsem dostala různé, často rozpačité anebo neurčité odpovědi.
V západním tisku byl tehdy ještě stále živým mýtus, vzniklý v osmašedesátém, mýtus malého odvážného národa, který se civilně stavěl na odpor sovětské invazi, a zřejmě se media mylně domnívala, že politický život naváže na zkušenosti z té doby. Nikdo tu moc nic nevěděl o následující kampani komunistů, rozežírající jako kyselina tkáň národní soudržnosti a identity.
Teď se občas toto téma objeví v internetových diskuzích (viz na př. dnešní článek pana Moce), ale jsou to diskuze okrajové, zabývající se problémy více méně osobními. K nějaké, alespoň částečné, bilanci událostí, postojů, rozvržení sil po devětaosmdesátém a hlavně bilanci objektivní, vedené z hlediska historika a ne do míchanice zapleteného politika, zřejmě ještě nedošlo a asi hned tak nedojde.

informace řekl(a)...

A pod článkem p. Moce diskuze zrovna nebují.

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Šaman řekl(a)...

Milé Harpyji k "Já si neumím představit, že bych mohla žít "side by side" s takovými sviněmi."
To máte těžký. Já jsem zase slyšel povzdech jedné naší emigrantky, že z Československa utíkala, protože nechtěla, aby jí na univerzitě učili bolševici. No a v Německu po pár letech s údivem zaznamenala, že ji učili nacisti… Tedy "bývalí" samozřejmě.
Fakt je, že se Německo s nacismem nějakým způsobem vyrovnalo, i když ne dokonalým (soudci neprošli denacifikací). A že až další generace v 60. letech to dotáhla dál. Němci prohráli válku a nejdříve se tam činily okupační orgány. My jsme žádnou válku neprohráli, u nás reálný komunismus "vyhnil". Takže normalizační hvězdy šoubyznisu mohly úspěšně pokračovat se svými postnormalizačními producenty a vybudovanými kontakty v dělání prochů. Takže není nesalonní mít komunistickou minulost ani pro úřad prezidenta. Není nesalonní být v parlamentu. Předseda KSČM, ideový spolupracovník komunistické rozvědky, právník, ve své kanceláři zaměstnává dva své bývalé řídící důstojníky, a není to "nesalonní".
No ale my si stejně můžeme vybrat, s kým budeme stát po boku, dnes, jako za bolševuika, stejně jako vždycky.
U nás dorůstá ta "další generace", tak jsem žádostiv. A vždy připraven posloužit vzpomínkami.
BTW: To, co jsem měl emigrantům za "zlé" bylo, že jsem věděl, že to jsou nejschopnější a nejaktivnější lidé, a že svým odchodem ochuzují náš národ (nejen aktuálně, ale kvůli genetice i výhledově), zejména, když tam šli s dětmi. Později jsem pochopil, že na to měli právo, že si zasloužili vybojovat si své štěstí. A mrzí mě, že se naše polistopadová diplomacie nesnažila českou komunitu v zahraničí více podpořit.
Možná i proto, že v ní dlouho přežívali kariérní diplomaté, to jest komunisté.

Jakub S. řekl(a)...

No to je (byla) nádherná neprozřetelná nahrávka... tak já jsem pěkně zlý a nevděčný, protože jsem (a se mnou další z těch dvou generací) vystudoval z a d ě l n i c k é p e n í z e .
Tak fajn. Deme na to:
Vystudoval jsem za peníze DAŇOVÝCH POPLATNÍKŮ. Nejen my(s)tických dělníků (no a dle kánonu i rolníků, jakkoliv ty odrovnali), všech: i mého táty - lékaře, mámy - učitelky, strýčka - statkáře z Hané, avšak pak agronoma JZD s Řádem práce, tety - knihkupky, jiné tety - uč. jazyků, další - dojičky, strýce - hygienika, dalšího - projektanta přehrad... to je dělníků, co? A dál: děda s bábou přišli jako milióny ostatních o životní úspory na penzi při reformě 53 (režim geniálně zachráněn před zhroucením); zabavené živnosti, podniky, náj. domy, sbírky, další propadlé hanebníkům, co utekli do jiných zemí (takové svině!)...atd. atd. To se to státu, tedy státostraně, rozhazovaly d ě l n i c k é peníze, co? Howgh. Musím na jídlo. Ráno jsem těsně ušel napadení cigánskými zloději železa, ještě nejsu v pořádku.

Jakub S. řekl(a)...

Jo a DRAKU, dík! Opravdu mě to zahřálo!
Jiné věcičky zas spolehlivě dohřejou. Nu, obojího pak jest zapotřebí... V rozhovorech a půtkách člověk vyspívá jak zásluhou přátel svých, tak rovněž lidiček nehodných a štětivých. Obého člověk moudrý využije k prospěchu Božímu a svému. Že, biskupe Amosi? Na Tebe i já přečasto myslím, přebývaje tu chvíli nedaleko rodiště Tvého.

informace řekl(a)...

K tomu sporu: My jsme žádnou válku neprohráli, u nás reálný komunismus "vyhnil".
Existuje nějaká práce o situaci uvnitř KSČS v devětaosmdesátém? Jaké tam byly tendence, po případě frakce, jak reagovaly na události v Rusku?
Myslím, že neexistuje podobná práce ani o režimu 1948-89.
Bylo by to skutečně zajímavé. Právě jsem začala číst knihu novináře GP. Pansy Tipi sinistri - gironi infernali della casta rossa. (Pochybní týpkové - pekelné kruhy rudé kasty), kde rekonstruuje politickou situaci levice za posledních třicet let a zákulisní boje. Něco podobného, napsaného třeba z novinářského hlediska, by bylo velice užitečné pro pochopení těch čtyřiceti let a toho konce, který nebyl "vyhnitím", ale jednoduše položením se, i když nechtěným, protože přestala existovat podpora Velkého bratra. Jaká byla tehdy uvnitř strany komančů a celé vládnoucí kasty situace, jaké tam byly tendence a nálady? Vím, že měli strach a to ne z nějakého lidového povstání a vyřizování účtů ze strany rozzlobeného lidu, jako spíš ze svých vlastních kruhů, z vlastních složek. Nevěděli, jak se situace otočí a jak se bude vyvíjet dál.
Víte o tom něco?
Přemílání otázky emigrantů je jen únikový způsob, jak se vyhnout jádru problému.
Pokud se týká té pohádky o Mercedesu, byla to jasně "urban legend", puštěná do veřejnosti komanči, aby tak zlehčili emigranty. STB to dělala pokaždé, když došlo k nějaké krizové situaci. Tak o Polsku pustili mezi lidi legendu, že jako diskutují, ale mají při tom holou prdel.
Divím se, že po čtyřicítileté zkušenosti jste na to ještě nepřišli.
To vás tak úspěšně zpracovali?

Dovolím si opsat z předešlého příspěvku dřív než zmizí: A ještě něco: Podle vašeho milovaného prezidenta Klause komunismus u vás „nevyhnil“. Vy jste jej prý PORAZILI, vy hrdinové husitského ražení, svými předčasnými pátečními odjezdy na chaty a chalupy.

informace řekl(a)...

Právě zmizel.

Šaman řekl(a)...

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...

No já se před zdejšími štamgasty hluboce ukláním!
Přímo čelem o zem biju!
Protože oni si dokázali zachovat TAKOVOU MRAVNÍ ČISTOTU, v tom čecháčkovském svinstvu, že až strach.
Že, vážený Jakube S., že, zdejší doktoři a inženýři, kteří jste VŠICHNI vystudovali "za dělnické peníze"?
Bože, tak čistí nejsou snad ani Tví andělé, jako ti Doupatoví Čecháčci ...
17. srpna 2012 11:21

K tomuto smazanému komentáři se vztahuje Jakubova odpověď z 17. srpna 2012 12:21.

Znovu poznamenávám: Vystudovali jsme za dělnické peníze našich rodičů, za ukradené peníze našich prarodičů (ukradené příbuznými jistého VV) a za naše vlastní peníze, o něž jsme měli nižší platy než dělníci. Kupovali jsme si k svačině v kantýně pět deka vlašáku a dvě housky, žrali suchej chleba máčenej do oleje od rybiček. Neměli jsme televizi, auto ani chatu. Abychom se pak slušnějc uživili, dělali jsme na vedlejšák uklízečku a výtaháře. Peníze jsme vráželi do knížek, desek a výchovy našich dětí. Těm jsme i svejma penězma zaplatili zase jejich vzdělání.
Jestli tady někdo strádá tím, že nemá akademický titul, ať si ho jde dodělat, a nebuzeruje nás furt! Anebo ať jde k psychiatrovi, a neobtěžuje slušnou společnost vytahováním se svým dělnictvím. Pracovat rukama umí každej slušnej člověk, ale jenom neslušnej tím uráží ostatní.
\ :-((

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

K polistopadovému vztahu českého státu k lidem, kteří nám dělali v zahraničí dobré jméno: hádejte, kdy byl Richard Konkolski zbaven českého občanství. Za normalizace? Samá voda - stalo se tak v roce 2004!

Harpyje řekl(a)...

Hahn.
Tak proč lezla do Německa, Šamane? Každý průměrně inteligentní člověk si mohl spočítat, že 20 let po válce, v Německu působí ještě spousta bývalých nácků!
Někteří jimi zůstali až do smrti, z některých se stali přesvědčení demokraté. Otec jednoho kamaráda vstoupil jako mladistvý fanatický poblouzněnec dobrovolně do Waffen SS. Po válce a zajetí, když pochopil svůj omyl, se z něj stal sociální demokrat.
Mohla jít studovat kamkoli jinam.
Důvody pro usazení se v Německu byly samozřejmě různé, ale jistě není náhodou, že například po roce 68 byla po Iráncích druhá nejsilnější skupina cizích lékařů Češi. Akademické tituly z českých univerzit jsou totiž v Německu uznávané.

Tak jako v poválečném Německu byli v justičním aparátu náckové, tak jsou v nynější ČR činní soudci, kteří soudili v dobách před rokem 89. A jak je jimi česká justice asi musí být prolezlá, ukazuje snad nejlépe případ Grebeníčka st.
Ale nikdy žádný německý prezident neudělil milost nějakému odsouzenému nacistickému zločinci, na rozdíl od prezidenta Klause, který ji udělil té babě Brožové Polednové. Taky si neumím představit, že by například 20 let po válce vysílala německá televize takový filmový skvost, jako například Jud Süß, zatímco 20 let po Sametové revoluci čeští televizní diváci nadšeně sledují Případy majora Zemana. Tuhle jsem se ze zvědavosti dívala na jeden díl na youtube. Nádhera!
A co mě šokuje nejvíc je, že kdyby byly volby, tak by KSČM byla druhou nejsilnější parlamentní stranou.
Na tohle neexistuje opravdu žádný jiný lék, než aby ta generace lidí, volících tuto zločinnou stranu, vymřela. Dnes byl na Psu jeden příšený článek, zavrhující pochod homosexuálů, jehož autor si naprosto vážně kladl otázku, jestli je homosexualita nemoc. Reakce jednoho diskutéra zněla:

"tak jak to je? homosexuálové nemůžou a tihle můžou?
http://zpravy.idnes.cz/komuniste-slavili-svatek-prace-se-slivovici-semelova-vypravela-vtipy-1z9-/domaci.aspx?c=A120501_124310_domaci_brm"

Jakub S. řekl(a)...

x Konkolski - 2004?! Jak, proč - ?
x Ano, voliči KSČ(M) - to je iracionální. Svědčí to o úděsných prioritách a soudnosti a rozhledu spodní části pyramidy. Zoufalé.
x Potvrzuju ze své strany a svých znalostí ten rozdíl mezi SRN a náma ohledně postoje ke zlotřilé a ostudné (pleonasmus, že) nedávné minulosti, ja uvádí H. Jenom snad Žid Süss a Zeman podle mne není zcela srovnatelné, ekvivalentní. A justičním (nadšeným) vrahům se milost prostě udělovat za žádných okolností nesmí a pokluzené. Elementární, milí watsoni: jde o precedens,že...Klausi, Klausi -

Harpyje řekl(a)...

Jistě není. Ale mně v tom okamžiku nenapadlo nic lepšího. Oni i jiné filmy z té doby, které měly za úkol rozptýlení demoralizovaného obyvatelstva, jsou k pozvracení.
Jedinou výjimkou, kterou uznávám, je snad "Feuerzangenbowle". http://de.wikipedia.org/wiki/Die_Feuerzangenbowle_%281944%29

drak řekl(a)...

Jakubovi S. a Šamanovi:

S těmi "dělnickými" penězi versus penězům "daňových poplatníků" bych podotkl jen tolik, že autorem oněch už nevím kolikrát opakovaných nenávistných vět, je člověk, který není duševně zcela v pořádku a je chorobně závislý na tom, že se mu povede někoho naštvat. Čím a jak ho naštve, je mu fuk, hlavní pro něj je, "popást" se na těch emocích, tím žije, někoho vytočil, nebo naštval. Zdánlivě anonymní prostředí Hospůdky mu to ulehčuje. Na zavření do blázince je to příliš slabé, no a na normální život, už je to poněkud silné, bohužel. Co s tím? Jak se říká v mnoha statích o netiketě, je to troll a na trolly nejlépe "platí" když so jich nikdo nevšímá a vůbec ně nijak nereaguje, což je sice nesmírně obtížné, neb to vyžaduje skoro stát se svatým, ale je to z dlouhodobého hlediska nejvíc účinné.

Jakub S. řekl(a)...

Ale no jistě. Jenomže na takovou primitivní chucpe sprostotu, jako je zrovna tohle, jsem docela nevytočen (lituji, VV), nýbrž věcně povzbuzen a inspirován k stručnému shrnutí dogmatu (ano) tzv. dělnických peněz za chvilku sepsal něco, čemu říkávám EMOCIONÁLNÍ DEFINICE. Na tento termín su docela hrdý, a jinde jsem na něj nenarazil (ač jinak jsem v životě narážel furt), tak vám jej dávám zur Verfügung.

Jakub S. řekl(a)...

Křídla a tendence v partaji v roce 1989? No to by byl šlágr, páni! Aspoň pro takové voly jako já, co vůbec eště čtou, natož něco takového, dávají přednost dobrým stanicím rádia před TV a nejraději ztrácejí hodiny hleděním na Mléčnou dráhu nad hřebenem lesa a nasloucháním, jak vrže.
Je to ale neuvěřitelné, že dosud něco tak zásadního už třetí desetiletí schází, co?
Nebo neschází? Kdo se má vyznat v chaosu raně kapitalistické ediční politiky...
Adulterio. Hlavně že su latinář. Jenže taky právě na takové věci trouba jako já vůbec nepomyslí... v reálu ani při překládání (e ci dovrei credere - ? Ma si, mi dispiace). Ano - úctyhodný právnický název cizoložství...

drak řekl(a)...

ZŽ:

Znáte k tomu případu Richarda Konkolského nějaké podrobnosti? Z toho, co jsem vyhrabal v zákoně o českém občanství, platném od 1.1.1993 s pár novelami, který je velice jednoduchý a tudíž dobře čitelný a poměrně dobře srozumitelný, tak pozbýt občanství se dá buď prohlášením, nebo nabytím cizího (jiného) státního občanství. Mohou tomu být nadřazeny kromě ústavy ještě mezistátní dohody a smlouvy.

Z toho, co se k tomu dá dohledat na webu, se dá říci, že ho tady doma nenávidělo poměrně dost jachtařských sportovních bafuňářů a činovníků (asi jen obyčejná závist a nepřejícnost, jak obvyklé a jak nízké a ubohé zároveň...) a že po něm evidentně šel i někdo z StB, protože takhle překrucovat skutečnost jen tak někdo neumí a hlavně ani nemůže, k tomu je zapotřebí moc a vliv. Ono ale poměrně hodně našich institucí, které z titulu své činnosti byly v kontaktu se zahraničím a návštěvy ze zahraničí tady u nás přijímaly a naopak vysílaly své činovníky ven, bylo agenty StB silně promořeno, takže množina jachtařských činovníků a a agentů StB, se asi dost prolínaly a překrývaly. Datování ukazuje, že značný vliv mají zmetci dodnes. Není tajemstvím, že dřívější "personalisté", často agenti či spolupracovníci StB, byli po listopadu 1989 najati jakožto pracovníci "Human Resources" spousty gigantických a významných zahraničních firem, otevírajích své filiálky zde, což ale nevypovídá nic dobrého o tom, kdo tyhle hajzly do svých služeb najal. Mnozí si ta svá korýtka udrželi dodnes.

Máte-li o tom případu nějaké podrobnější údaje, uvítáme je asi všichni, pakliže ne, zkusím "rozhodit sítě" a něco zjistit sám, časem v nich nepochybně uvíznou zajímavé úlovky.

drak řekl(a)...

informaci a Jakubovi S.:

Já si myslím, že to co Vás zajímá, je bezesporu zajímavým tématem, ale dnes už to zajímá jen málokoho. Věřím ale, že ÚSTR, případně i další vědecká a především historická pracoviště, se tímto obdobím zaobírají a nějaké materiály k tomu mají. Nicméně obecné povědomí o tom, co dělají tato pracoviště asi nebude příliš velké. Něco se k tomu píše a vydává, ale netropí se kolem toho žádný humbuk a možná ani není úplně jednoduché a snadné, se k tomu dostat. Nemožné to ale určitě není.

Z toho, co si pamatuji z období těsně předcházejícímu listopadu 1989 je, že počátkem osmdesátých let se začala pomalými krůčky uvolňovat censura. Na Slovensku například vyšla Hellerova Hlava XXII a o rok později byla vydána i v Čechách, to byla po dlouhé době první vlaštovka a předzvěst změn k lepšímu. V časopisech, jako 100+1 ZZ, VTM a ABC, se pozstupně začaly objevovat ve větším počtu a ne jen vyjímečně, poměrně zajímavé a rozumné zprávy o dění v zahraničí.

Pokud mne paměť neklame, tak počátkem osmdesátých let už se ještě nesměle, zatímco v jejich druhé polovině už dost otevřeně kritisovalo, když nějaké řídící místo dostal někdo bez kvalifikace, ale zato s rudou knížkou. Bolševici pak sami pod tlakem okolností víc upřednostňovali kvalifikační hledisko na úkor partajního, když tedy nenašli partajníka s kvalifikací.

Po příchodu Gorbačova se mnohé začalo měnit k lepšímu, uvolňovaly se šrouby a začínalo se svobodněji dýchat, jenomže bolševická partaj se uvnitř rozštěpila na 2 větší frakce, aspoň tady v Prze to tak bylo vnímáno. Ta volnomyšlenkářská se začínala vážně zabývat myšlenkami toho rázu, že by menší provozovny, jako restaurace, cukrárny, menší prodejny a opravny, mohly být postupně privatisovány a že by se nechal znovu vyrůst nějaký řemeslnický a zemědělský soukromý sektor. Toto ale vyděsilo skalní bolševické jestřáby, kteří mezitím získali ve vedení armády a policie navrch, a ačkoliv je v tom Gorbačev a jeho vedení nikterak nepodporovali, začali obracet ke zpátky ke skalnímu kursu z padesátých let a pokoušeli se zase utahovat šrouby. Paradoxně tím ale po těch pár svobodných nadechnutích v letech dřívějších naštvali kdekoho a já si myslím, že to z části bylo příčinou onoho úspěšného všelidového listopadového protibolševického nadšení v roce 1989. Bez příznivé mezinárodní situace a bez toho, že v Rusku vládl Gorbačev a ne Brežněv a že se Gorbačev s Reaganem pravděpodobně na čemsi rámcově dohodli, by to ale tak snadné a bezbolestné asi nebylo. To je možná škoda, protože nedávné ruské manipulace a zásahy ohledně amerického radaru v Brdech, by jim tak snadno neprošly.

informace řekl(a)...

Draku, ono to bylo trochu jinak.
Gorbačov a jeho stoupenci měli v ÚV a v Nejvyšším sovětu SSSR opozici, která se tvrdě bránila reformám (perestrojka a glasnosť) a na ni se opírali čs., bulharští, východoněmečtí skalní komunisti, kteří se báli, že přijdou o moc. Na druhé straně Gorbačov potřeboval nutně, aby se reformy rozšířily po celém bloku, aby nebyl doma poražen. Musel se zbavit páté kolony v satelitních státech, aby tak oslabil tu vnitřní, sovětskou. Navštívil v dubnu 1987 Prahu, kde jednal s Husákem a spol., jenže ti odmítli jakékoliv reformy provést, s tím, že by to oslabilo socialistický tábor. Vzhledem k tomu, jak se tenkrát psalo, nechtěl ani použít násilí, nějakou novou invazi nebo přímý zákrok do čs. politiky (neodpovídalo to trendu jeho reforem a pak, hlavně, na to neměl síly), tak odejel s prázdnou.
Jak říkal při své návštěvě v Itálii jeho blízký spolupracovník Ambarzumov, čs.komunisté se taky rázně postavili proti Gorbačovovu návrhu vyjasnit situaci kolem osmašedesátého, rehabilitovat tehdejší vedení Dubčeka a přijmout omluvu ze strany sov. vedení za invazi. Na rozdíl od maďarských komunistů, kde k vyrovnání došlo. Že se Husák a comp. proti nějakému vyjasňování a rehabilitaci postavili, není nic divného - díky invazi se právě dostali k moci a drželi ji zuby nehty. A ustoupili až už víc odolávat nemohli.
Že to byl boj na život a na smrt mezi reformátory a skalními konservativci, toho jsme byli svědky při dalších událostech, segregace Gorbačova a pokus o puč. Asi se moc neví, že někdy se při tom postupovalo bez servítků, zcela tvrdými způsoby, které nevylučovaly ani fyzické násilí. Četla jsem o tom před mnoha lety v jednom zdejším týdeníku, ale bohužel si nepamatuju, který to byl a ani přesně ze kterého roku a jen matně si pamatuju některé podrobnosti.
Takže mluvit o "vyhnití" není zrovna přesný termín.
Rovněž tak jsem měla možnost mluvit o perestrojce s bývalým it. velvyslancem v té době v Moskvě, S. Romanem, který mi, ovšem s diplomatickou rezervovaností, různé věci potvrdil a doplnil.
Jen se divím, že o tom vnitřním boji není nikde nic k nalezení ani na stránkách Totality.

informace řekl(a)...

Našla jsem v archivu listu la Repubblica článek ze srpna devětaosmdesátého o pokusech Gorbačova zlikvidovat Brežněvovu doktrinu omezené autonomie a o těžkostech, se kterými se setkával právě u čs. komunistů.
http://ricerca.repubblica.it/repubblica/archivio/repubblica/1989/08/13/mai-piu-invaderemo-un-alleato.html
Ten druhý, o vnitřním boji v satelitních státech, nemůžu najít.

Šaman řekl(a)...

Moje informace z listopadu 1989: Sovětský velitel Milovic dal najevo, že v případě, že na Prahu vyjedou tanky ČSLA, tak proti nim vyjedou tanky ruské.
(Toto je můj dávný pocit.) Možné je, že jenom řekl, že nevyjede proti demonstrantům. Fakt je, že s ním některá z frakcí Občanského fóra jednala...

Jinak existuje nepřeberné množství literatury, které vydává Ústav pro studium totalitních režimů. Ústav pro soudobé dějiny má taky nějaké materiály. Ale takovéto neověřené šplechty tam nenajdete.

informace řekl(a)...

Šamane, píšu jen ověřené zprávy, uveřejněné v těch letech v italském tisku, který psal o situaci každý den. A pak jsem s těmi pány, Ambarzumovem a Romanem, hovořila osobně, díky pozvání organizátorů těch přednášek na večeři s nimi. Bývalého velvyslance jsem pak po té první konferenci, zorganizované zdejší sekcí UNESCA, potkala ještě několikrát, šel po dvětaosmdesátém do penze a věnoval se pak novinářství a historii. Setkala jsem se s ním na různých konferencích nebo kongresech a dobře si mě pamatoval. Myslíte, že mi ti pánové jen tak něco napovídali?
Kromě toho jsem měla v těch létech příležitost mluvit s jedním litevským politikem a s představitelkou ukrajinských nacionalistů.
Tenkrát hodně lidí z východního bloku jezdilo do Itálie a znalost ruštiny byla velkým plusem.
Velvyslanec Romano napsal o perestrojce knihu, ale bohužel ji teď u sebe nemám, abych Vám z ní uvedla nějaká data.
O sovětském veliteli a jeho odmítnutí vystoupit proti demonstrantům, nebo dokonce vyjet proti tankům ČSLA jsem nic neslyšela, ani nečetla. Ale zdá se mi docela logické, že v souladu s gorbačovovou politikou nezasahovat víc vojensky do vnitřních záležitostí jiných států bloku, ujistil českou opozici, že proti demonstrantům nezakročí.

informace řekl(a)...

Tady jsem našla zajímavou diskuzi o tom, zda by byla ČSLA zakročila proti demonstrantům, kdyby byl dán rozkaz.
http://forum.csla.cz/forums/thread/753.aspx
Jak se zdá, nálada v armádě nebyla taková, aby jí takový příkaz mohl být dán.
A jak s zdá, nebyl dán ani dělnickým milicím.
Zřejmě se ani na jednu ani na druhou nemohlo vedení KSČ spoléhat.
Už to praskalo ve švech.

informace řekl(a)...

Proč nepoužili komanči lidové milice a armádu proti demonstrantům?
http://is.muni.cz/th/265183/pedf_b/bakalarska_prace.txt

informace řekl(a)...

OF jedná jak s velením ČSLA tak sovětským velvyslanectvím v Praze o nezasahování do situace.
http://www.josefkalvoda.ic.cz/pravonapravdu.htm
na webu jsou i jiné zdroje na toto téma

informace řekl(a)...

Konstatuji, že máte jen velmi přibližné znalosti o r. 1989.
Himl, vždyť to jsou vaše dějiny!

Jakub S. řekl(a)...

Naprosto chápu váš emfatický přístup! No - on to je echt typický český postoj k tzv. současným dějinám, tj. z doby, kdy velká část současníků vše prožívala. Ale odborníci, historici toho a onoho, sociologové, politologové, ti nepochybně mají spoustu událostí a aspektů probádánu a zachycenu. Ále jendže veřejnost o tom neví, no...
A du se výjimečně dívat na TV: na dvojce o templářích. Uvidíme. Čili po brněnsku: budeme uvidět. Totiž přinejmenším jako rozený Brňák - Veveří, že? Nevíte?

Šaman řekl(a)...

Éch, informace, my jsme tu revoluci DĚLALI, my neměli čas ji zaznamenávat!
Sloužil jsem dvanáctky za kamaráda chartistu, který byl v partě společně Havlem a ostatními vůdci revoluce. Když jsem měl volno, tak jsem objížděl sídliště a lepil letáky. Poslouchali jsme všechna rádia, sledovali čs. TV, i dálkově TV z Mnichova. Starali se o děti. Spali jsme čtyři hodiny denně. Jedinkrát jsem měl čas jít na manifestaci. S tím bývalým čs. důstojníkem, co byl v Milovicích s delegací jsem mluvil až později, ale nezapsal jsem si jeho vyprávění. Ty milicionáře z Plzně jsme zastavili my - já a moje žena Ivana. Napsal jsem o tom v jednom článku:
http://neviditelnypes.lidovky.cz/samanovo-doupe-jak-jsme-vyhrali-valku-d8b-/p_doupe.asp?c=A091118_202027_p_doupe_wag

Kurňa, než budete něco "konstatovat", tak si přečtěte seriál 21 článků, které jsem k tomu napsal. Ten jednadvacátej je tady:
http://neviditelnypes.lidovky.cz/samanovo-doupe-co-jsme-to-chteli-daz-/p_doupe.asp?c=A091201_210611_p_doupe_wag

A tam jsou odkazy na předcházejících 20 článků. Neznal jsem dokumenty, nevím co si o tom říkáte na konferencích, ale já to takhle zažil.

Tož tak.
\ :-))

Jakub S. řekl(a)...

Teda - Jak Honza s Ivanou vyhráli válku... no to se těším!
Ale hele, klid: ona myslí poznat, rozebrat a ujasnit si vše d o d a t e č n ě , ovšemže nikoliv průběžně. Simultánně.
Aji jeden z druhů tlumočení je simultánní, a já tenhle termit od začátku nesnáším. Su na něho alegorický. Všecko musí být nazváno englicky, latinsky, řecky, kdovíjak, aby různé k-ávy z explozivně namnožených kateder či úústavůů translatologie (hádejte, jaké dvojslabičné slovíčko vyplivnu, když to čtu či slyším) měly o čem psát práce a přednášet a měly t i t u l y a škola je vykazovala atd. No a ty dámy mají ovšem taky tituly, před ménem za ménem měla jedna dvě... starý doktorát, nový doktorát, magistru (v které apatyce šéfujou, madam?), bakaláře (nezbedného či jakého?)... prepáčte. Spať načim, chalani. Táram.

informace řekl(a)...

Ale Šamane,
když jste tu revoluci DĚLALI, proč teď ríkáte, že to VYHNILO samo?
Zítra si ty články přečtu a okomentuju.
Dobrou!

informace řekl(a)...

Šamane,
Vy ste vlastně podvodník. Nejdřív mi napíšete, že máte o listopadu 1989 jen nějaké nepřesné zprávy a ani nemuknete o celé serii článků, co jste o těch událostech napsal. Člověk Vás musí tahat na plac provokací jako šneka z ulity, aby se pak dozvěděl, že jste napsal jedinečnou kroniku přímého svědka a účastníka. Nepomýšlel jste někdy vydat ta svědectví knižně? V článku z 14. ledna 2009 píšete: "Co se za těch 10 let od prvního vydání článku nezměnilo: Tolerance české veřejnosti k bývalému komunistickému režimu a znalost posledních padesáti (dnes už šedesáti) let naší historie. Ale lidi, batři pamětníci a sestry pamětnice: když o tom neumějí učitelé ve škole mluvit, mluvte o té době alespoň se svými dětmi či vnuky vy!"
Nemyslíte, že byste k dětem nebo vnukům těch zapomětlivých měl promluvit Vy?
Nadšení, aktivita, iluze, částečné nepochopení mezinárodní situace, ale živelná touha srazit na kolena ten odporný režim, zbavit se ho jednou pro vždy. Přechovávali jste iluzorní myšlenku o existenci nějaké "třetí cesty". Dívali jste se na Titovu Jugoslávii jako na nějaký způsob její realizace. Zřejmě jste nic nevěděli o jugoslávských koncentrácích, o nevyřešení národnostní otázky, jenomže to tenkrát nikdo moc nevěděl a komunisti reformisti na západě v možnost realizace "třetí cesty" - socializmu s lidskou tváří věřili taky. Jen batjuška Brežněv, budiž mu země lehká, měl na věci zcela realistický názor. Události v samém Sovětském svazu dvacet let poté, co zasáhl na obranu socializmu - toho reálného, skutečného, opravdického - posláním tanků proti těm naivním Dubčekům, mu daly za pravdu. Socializmus položil na lopatky, rozbil jeho mezinárodní imperium nikdo jiný než sám generální tajemník Komunistické strany Sovětského svazu v mylné utopistické snaze ho reformovat. Tomu mužíčkovi s inteligentníma očima a červeným flekem na lysině můžete dnes děkovat, že nemáte socializmus, ten reálný, ale jeho nevyhnutelnou alternativu - nechutný kapitalizmus a demokracii.
Věříte, že by reálný socializmus vyhnil sám bez nějakého rozhodujícího "tolčku" právě ze srdce sovětského impéria? Vyhnil snad v severní Koreji nebo na Kubě? A kdyby byl vyhnil spontánně, bez moudrého i když nic nepředvídajícího řízení jeho pádu z Moskvy, co by se bylo dělo? Neříká Vám nic Jugoslávie po smrti maršála Tita?
Bez žertů. Je to doopravdy výborná kronika těch dnů. Snad by něco řekla dnešním voličům KSČM (nebo jak se dneska ta strana pohrobků jmenuje), aby si uvědomili, do jaké oprátky strkají po dvaceti letech znova hlavu.

Jakub S. řekl(a)...

Honzo! Dtto co Inf v prvních řádcích... to sou fóry...! V úterý nashle.

informace řekl(a)...

Šamane, zprávu o jednání krizového štábu koordinačního centra OF s velením sov. vojsk v listopadu 1989 jsem našla. Tehdy byl velitelem generál plukovník Vorobjov, který je tehdy ubezpečil, že sov. armáda nebude do čs. vnitřních záležiotostí zasahovat. Zároveň žádal, aby nebyly proti sov. vojákům pořádány nějaké provokační výpady nebo akce. (Vorobjov v r. 1994 odmítl převzít velení sov. vojsk v Čečensku, aby nemusel provádět rozkazy válečných akcí. Prokuratura odmítla vést proti němu řízení, s tím, že v tom neshledává trestný čin.)
OF vedlo jednání i s velením ČSLA o jejím nezasahování do situace.
Rovněř tak jednalo se sovětskou ambasádou a jejím prostřednictvím zaslalo dopis Gorbačovovi.
Mne by ale víc zajímala jednání Husáka a spol. se sovětským velením a pak hlavně se svými spojenci - protigorbačovskou opozicí a Gorbačovem samým. Představte si to zoufalé volání o pomoc, ty skřeky, to zoufalství mít sovětské vojsko už tady a nemoci s ním disponovat. Proto taky se stali tak ústupčivými vůči požadavkům OF a stáhli i Lidové milice. Byla by to hrozná řež, poslat plně vyzbrojené oddíly (o jejich počtu a výbavě taky najdete na Wiki) proti bezbranným manifestantům. Ale bez podporu z Kremlu si na to netroufali.
Nevíte o tom něco?

Anonymní řekl(a)...

Ono by dost možná stačilo, kdyby pár stíhaček zkusilo nízký přelet nad milionovou Letnou. Ale to je coby kdyby.
Nicméně je s podivem, že urputný bořič národních mýtů ještě asi neregistroval tu poznámku o tom, že by ruské tanky vyjely proti ČSLA. Rusosovětské tanky že by (zase) bránily Čechy? Ts ts ts! Určitě nějaký mýtus!

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

Re Konkolski: V podstatě šlo o to, že kdyby si požádal o americké občanství hned jak se dozvěděl, že se domů nemůže vrátit, a obdržel ho ještě za totality, tak by dnes dvojí občanství mít mohl. Jenže s americkým občanstvím by nemohl jezdit závody pod československou vlajkou, takže si o ně požádal až na stará kolena po skončení své závodní kariéry. A než mu ho udělili, tak mezitím přišel rok 89, a teď už se nabytím cizího občanství naše ztrácí. Takže v tom nebylo nic proti němu a vše proběhlo dle zákona, nicméně výsledný efekt je ten, přišel o občanství pro to, že mu záleželo na tom, aby reprezentoval svou vlast. (Vot eto parabajkal, jak se praví v ruské adaptaci Audience.) Vzpomněl jsem si na něj, protože se tu hovořilo o tom, proč se emigranti nevracejí, a odpověď "kvůli dětem" nebyla shledána jako dostačující; což mi připomnělo právě jak o tom psal nebo mluvil Konkolski - už si nepamatuju kde, možná http://media.rozhlas.cz/_audio/2232853.mp3

Šaman řekl(a)...

To s těmi ruskými tanky, které by vyjely z Milovic jak blaničtí rytíři je pověst. Ale hezká pověst.
\ :-)

Anonymní řekl(a)...

Neuvěřitelné! Schwechler v jediném příspěvku (byť standardní délky) použil 3x(!!!) slovo Československo, aniž k němu jedinkrát připojil vysvětlující přívlastek (socialistické, teroristické, s tureckým hospodářstvím, ...) Buď je to tím vedrem, nebo se teď zapomněl on. (Václav Malý se nezapomněl, onu větu z předešlých dní opatrně citoval - ale to je v tomhle případě jen taková drobnost.)
(Jo, já vím, ale i trollům se někdy může... ne?)

informace řekl(a)...

Šaman říká, že je to legenda. Samozřejmě, je docela nepravděpodobné, že by velitel sov. vojsk mohl dát nějaké ujištění představitelům fora, že vystoupí proti ČSLA v případě, že by ta napadla manifestatnty, jednoduše proto, že Vorobjov jako voják přijímal a vykonával rozkazy z Moskvy a nemohl nic podnikat z vlastní iniciativy. Kromě toho Gorbačovova linie byla nevměšovat se do vnitřních záležitostí - tedy hlavně vojensky. Třeba tu legendu rozšířilo samo forum, aby tak naladilo přátelsky české lidi vůči ruským vojákům.
Mám dojem, že poznámka o přeletu vojenských stihaček, který by stačil k rozehnání manifestace a zabrzdění protestního hnutí lidí, spadá právě do kategorie znevažujících výroků a mínění o hnutí v list. 1989 jako o něčem náladovém, inkonsistentním. (Mám na mysli poloposměšné: v listopadu jsme trochu zvonili klíči) V 89. znechucení režimem mezi lidmi a to i mezi některými funkcionáři KSČ dosáhlo vrcholu.
Operace OF donutit komunistické špičky k odchodu od moci byl delikátní chirurgický zákrok, pro který byl nezbytný jak nátlak široké veřejnosti tak neutralita sov. vedení.
Tak se na to alespoň dívali na těch konferencích.

Šaman řekl(a)...

Informace, přelet stíhaček nadzvukovou rychlostí v nízké výšce nad Letnou byla jednou z uvažovaných akcí v rámci "akce Zásah".
To není nic znevažujícího, rázová vlna by měla na lidi devastující účinek, umocněný následnou panikou půlmilionové masy.
Ministr Václavík se už neodvážil takový rozkaz vydat sám o sobě, žádný politický činitel také ne.
Problém komunistů byl, že OF jednalo s premiérem, a ne s KSČ. No a premiér neměl v KSČ žádné slovo. Faktická moc byla na politbyru, ale ti pitomci byli v takovém stavu, že ani nevěděli, kolik jich je. Oni ani neměli zájem o ta jednání, co probíhala prakticky za jejich zády a za jejich absolutního nezájmu!!! Neuměli samostatně rozhodnout. Nakonec Adamce nezvolili do "inovovaného" politbyra, zatímco neo- a starostalinisté tam zůstali.
Jestli byli tak blbí, že své záměry konzultovali s Rusy, jako vždy, když se ČSLA do něčeho pouštěla, to nevím. Ale vím, že Moskva byla o dění v generálním štábu informována pravidelně dříve než náš ministr obrany. (Otázka je KDO v té Moskvě tyhle zprávy dostával.) A taky vím, že se už nemohli spoléhat na to, že je poslechnou všichni ne-estébáci (hasiči už odmítali stříkat do lidí). Akce s pokusem nahnat do Prahy nepražské lidové milicionáře (pod velením KSČ) proběhla, ale selhala. LM nebyli jen pupkatí dědci, zatímco v r. 1948 a 1969 neměli policajti ostré náboje, milicionáři je měli - a stříleli!
Plán byl. Ale myslím, že se už báli luceren.

StK řekl(a)...

Adamec,
můj skoro-krajan z Polanky nad Odrou se mi tehdy zdál jako jeden z nejrozumnějších lidí na opačné straně. Rozhodně byl (a zůstal) slušným a poctivým člověkem přesto, že stál na špatné straně plotu. Takových nebylo mnoho.
===
Nedokážu si představit, jak by to dopadlo, kdyby opravdu došlo na ty "lucerny". Komunistů bylo tehdy cca 8% populace. Tolik kandelábrů přece není v celé kotlince! A jak by se srovnaly rodiny, kde byl třeba táta ve straně jenom proto, aby děcka mohla bez problémů studovat. (Byl-li někdo dostatečně tvrdohlavý nebo měl-li štěstí, povedlo se to občas i bez té mesaliance s partají.) Sice to "sametové řešení" přineslo infiltraci zprofanovaných komunistů do vedoucích míst společnosti, ale zase se tak neseparovala společnost. Navíc: nikdo, kromě bývalých komunistů neměl ani styky, ani zkušenosti s "úřadováním" ve vnitrostátním nebo zahraničním měřítku. Ti, kteří byli schopni používat potřebné "štábní kulturu" byli z 90% členové KSČ. Tož dělej potom revoluci!
Takže se dneska, 22 let poté, nacházíme v permanentní (r)evoluci směrem...
...směrem k neosocialismu podle vzoru EU. Opět vše rozhoduje úředník, který se ze všeho nejvíc snaží o to, aby se stal pro své nadřízené nepostradatelným. A je korumpovatelný nadnárodními loby. Ovšem, čím je od každodenních problémů obyčejných lidí dál, tím více a raději se do nich vměšuje. Jen opravdu bohatí občané si dokáží pomocí peněz a dobrých právníků zachovat jakous-takousi nezávislost.
Upozorňuji: lidmi nevolený úředník. Volené orgány EU nemají, zdá se, v reálu valné moci a navíc jsou poslanci motivováni vysokými platy k tomu, aby hlasovali (a mluvili) tak, jak po nich vrcholné orgány EU chtějí. "Blaho lidu" je jim "zcela volné". (Možná se mýlím, ale tady, z veľkej dialky od Brusele to tak naozaj vyzerá.)

Tato moje připomínka je "zkušební balónek".

Šaman řekl(a)...

Já jsem taky – přese všecko – rád, že se nestřílelo a že na lucerny nedošlo. To bychom na nich totiž viseli my, kocoure, a věšel by nás předseda uličního výboru.
Už jsem psal: Soudružka uklízečka, žena školníka, pionýrská oddílová vedoucí. V září 1989 řve na dceru, že jediná ze školy není v pionýru, a že jí nebude moci vystavit "komplexní posudek" ke studiu na střední školu. Listopad 1989: Soudružka oddílová vedoucí zakládá na škole Občanské fórum.
Říjen 1988: Vyprávím známým, jaké to bylo na Václaváku 28.X. Ptají se nás, proč teda chodíme na ty demonstrace, když tam můžou ublížit nám či našim dětem. Voni na demošky nechoděj - není to zodpovědný. V květnu 1989 jim nedávám podepsat Několik vět, abych je neuvedl do trapných rozpaků.
1990 se nás pohrdlivě ptají: A co vy jste udělali pro vítězství revoluce?
Tož tak.
\ :-)

StK řekl(a)...

Na demonstraci v listopadu 1989 jsem byl až třetí nebo čtvrtý den po masakru na Národní třídě. Byla kurev.. ...strašná zima, po dlažbě náměstí Lidových milicí se honilo pár vloček sněhu. Řečnilo se bez mikrofonů z okna nad lékárnou a dole na dlažbě nás bylo, jestli si pamatuji správně, stěží dvě stovky. Před tím, než jsem si šel stoupnout pod okno jsem si ale obešel všechny ulice, které vedly z náměstí ven. V jedné uličce u kostala Sv. Václava stály bez světel dva autobusy se silně zamlženými okny. Uvnitř se dali rozeznat těžkooděnci se štíty. Několik jich skrytě kouřilo za autobusem a všichni se tvářili, že tam vůbec nejsou. Dalších šest východů z náměstí bylo několik desítek metrů až k dalším křižovatkám bez nebezpečí. Po náměstí se sice procházela dvoučlenná hlídka VB, která se ale rovněž dívala na druhou stranu od "srocení lidu". Tak jsem si od to okno stoupl s vědomím, že kdyby něco, je kam utéct. Ale nebylo nic. Další den se už ozvučovalo (přes striktní písemný zákaz ředitele, "ještě ho mám schovanej") a pak už se rozjela "sametka" stejně, jako v Praze. O návštěvě V. Havla v Ostravě bych mohl napsat celý článek - byl jsem na žádost přípravného výboru OF zplnomocněn KV KSČ(!) k zajištění ozvučení. (Tu plnou moc mám taky schovanou...
Je to humorný doklad - ale tehdy fungoval dokonale. Chtěl jsem po vojácích náhradní agregáty 220 V/50 Hz/50kW s obsluhou - a dostal jsem je. Spoje (DR) zase měly ode mě za úkol ozvučit okolní ulice do vzdálenosti 120 m od náměstí - a rozvěsily repra pro jistotu do 200 m. Holt - KV KSČ ještě něco znamenalo! [;>)))
===
Seděli jsme s mixpultem u rohového okna v prvním patře v tehdejší kavárně Praha a dívali jsme se na náměstí, úplně plné lidí. Už nikdy jsem neviděl na vlastní oči tolik lidí pohromadě. Vrchní nám servilně servíroval v krásných šálcích (a doslova na stříbrném podnose) kávu "na účet podniku". A všichni jsme trpělivě čekali víc než hodinu, až se dostaví Václav Havel a řekne lidem pár slov...
===
Takže ani já jsem Šamane pro vítězství (r)evoluce toho moc neudělal. Jakmile se totiž začaly ustavovat budoucí "vládnoucí struktury", viděl jsem najednou, kdo se nám to protlačil do prvních řad - a nenápadně, bez hluku jsem z politiky vycouval. Zbabělec? Asi. Stydím se!

informace řekl(a)...

Šaman píše: "Moskva byla o dění v generálním štábu informována pravidelně dříve než náš ministr obrany. (Otázka je KDO v té Moskvě tyhle zprávy dostával.)"
To je pěkná otázka. Totiž v r. 1989 byl ministrem obrany maršál D.T. Jazov, v podstatě konservativec, který v r. 1991 vstoupil do GKČP (Государственный комитет по чрезвычайному положению), který připravil puč na svržení Gorbačova. Jazov tehdy přemístil do Moskvy tanky a těžké zbraně na útok proti Bílému domu. Po krachu puče byl zatčen a poté amnestován a poslán do důchodu.
Takže situace i po této stránce nebyla tak docela jistá. V r.1989 by se byl jistě neodvážil dát nějaký rozkaz sovětským vojskům v ČSR k vystoupení, na podporu jak jedné nebo druhé strany. Ale mohl do situace zasahovat nepřímo, zatajováním nebo překrucováním zpráv.

informace řekl(a)...

Také pěkné vzpomínky, STK,
proč to nedáte oba dohromady a nevydáte nějaký sborník?
Je to zcela ve stylu té knihy it. novináře Pansy, co právě čtu "Pekelné kruhy rudé kasty", kde popisuje epizody politického života posledních 30 let. Takový plynulý lehký nenucený styl vyprávění, které čtenáři připomene minulost a vysvětlí různé čachry z politického zákulisí.

Anonymní řekl(a)...

Chm. 10x změna a 3x Československo tam pořád je. A pořád bez vysvětlujících přívlastků. No nic, asi není Schwechler úplně ve formě i když vedro už trochu polevuje.

Jinak stíhačky neměly nic znevážit. Jenom připomínka, že na "ukázání zubů" nemusel padnout ani jediný výstřel (a to ani do vzduchu). Hordy milicionářů mohly klidně zůstat bez pohybu. Naštěstí tehdy na straně mocných nepřevážili ti úplně hloupí, ale jen ti hloupí. (Ti předali moc a šli od válu, jeden sedět, jeden spáchal sebevraždu.) Ti chytřejší přešli na druhou stranu a dnes kandidují na prezidenta. Ti nejchytřejší se do toho moc nemíchali a dnes kandidáty na prezidenta financují.

A ještě jedna vzpomínka na spolužačku, jejíž matka, lékařka a členka, byla v oněch dnech pod spravedlivým revolučním tlakem, že rozvrací pracovní morálku. Jo - od několikrát neúspěšného kandidáta členství, anžto byl flink a kořala. Tož tak.

Anonymní řekl(a)...

Dohledej si aspoň pár základních údajů, Schwechler, ať nejsi krom trolla i za úplného hlupáka.

Anonymní řekl(a)...

Tak bys snad teď mohl konečně odpovědět na otázku, zda na Karlovy Vary, Šluknovský výběžek, žluté paneláky na západě Nových Butovic, sídliště Chánov nebo libušskou tržnice SAPA má Česká republika "nárok" nebo ne. A za hlupáka jsi čím dál většího, kromě informací o listopadu 89 si za domácí úkol dohledej taky něco o rozdělení Československa.

Šaman řekl(a)...

Anonymní, pravděpodobně oslovujete nějakého henleinovce, kteří sem mají vstup zabanován. Bylo by vhodnější, kdybyste s nimi diskutoval na diskusním fóru, kde se ona problematika prodiskutovává. Takhle je to pro místní návštěvníky nesrozumitelné. A to i pro mě, který má přístup do spamového koše.
\ :-((

Anonymní řekl(a)...

Ano, uznávám, že vidět diskuzi takhle je celkem účinný lék proti nutkání dát trollům nějaký ten žvanec... Měl jsem skončit v 11:41.

Jakub S. řekl(a)...

Věnec Lidových milicí s plnou výzbrojí vč. munice kolem Prahy v pondělí: nepochybujte ani na vteřinu, že byli chtiví osvědčit se stejně jako v srpnu 69. Stačil rozkaz. Můj bývalý šéf ve VÚ, malé zarputilé valašské pivo s předkusem, a jemu podobní, s tím docela i počítali. Vlastně se těšili, že se znovu osvědčí. Viděl jsem (a zažil) je v centru Brna - rozlícené bestie slabé slovo, VB vedle nich bledli, o vyděšených vojáčcích nemluvě.

Anonymní řekl(a)...

Di se vycpat, henleinovče.
Mluv k věci anebo rači zmlkni! Ty tvý žvásty k ničemu nevedou.

Anonymní řekl(a)...

Nepochybuji, že chtiví a natěšení byli. Byla to jen poznámka, že (minimálně v první fázi) nebyli potřeba. Naštěstí ten postačující rozkaz už nepřišel. A s těmi chytřejšími atd. by to bylo opakování.

drak řekl(a)...

informaci:

Neznám statistiku, jak na tom byla armáda v listopadu 1989, nicméně odhaduji, že nějací magoři ochotní střílet do davů by se v ní našli. Předpokládám ale, z výsledku dění té doby, že jich nebylo mnoho a hlavně že opora mezi mužstvem pro takové nápady byla buď mizivá, nebo veškerá žádná.

Z počátku léta 1988 mám ale z armády moc hezký zážitek, protože jednoho dopoledne jsme na PŠM, pro ty kdo neví, to bylo politické školení mužstva, což byla činnost na jednu stranu vesměs příjemná, protože se nemuselo pracovat, ale na druhou nesmírně otravná, neb člověk musel poslouchat smrtelně nudné a hloupé plky, někdy byla i ta běžná činnost dokonce příjemnější. Na to PŠM k nám tentokrát přijel divizní "svazák". Měl k nám poměrně krátký ale jasný proslov v tom duchu, že reakce nespí a že pravděpodobně připravuje na srpen 1988 nějakou akci, nebo více akcí a je možné, že dojde k nějakým lidovým demonstracím a vzpourám a že věří, že budeme vědět, na kterou stranu se máme přidat a jaké zájmy hájit. Jeden náš čatár absolvent, za normálních okolností taková šedivá nenápadná myška a puciklika zároveň, kvůli opušťáku jinak ochotný k lecjaké nekalosti a řitnímu alpinismu, říkejme mu Jožinko, povstal a prohlásil: "My sme ľudová armáda a my do ľudí strielať nebudeme. Keď mi to voľakto prikáže, tak mu ustrelím gebuľu!". Dodnes nechápu, kde se v tom nevýrazném prospěchářském hajzlíkovi vzal ten občan s velkým O na začátku toho slova a zároveň s tím mi bylo jasné, že jestli Jožinka nepodpoříme, tak to nedopadne dobře. Zareagoval jsem tedy skoro ihned a začal jsem hlasitě hvízdat, bušit do stolu a křičet, že správně, a ani ne po pár vteřinách už jsme řvali úplně všichni. Divizní svazák zbledl a dal se na ústup. Před touto událostí nás nechtěli pouštět na vycházky do města, následující den po této události to pominulo. Na rotě nám ale zůstala jedna pistole s osmi náboji, to bylo pro podporučíky, co chodili dělat pomocníka dozorčího útvaru. Munici k samopalům a kulometům nám odvezli. Také nám odvezli bomby a rakety do letadel a spolu s nimi i munici do palubních kanonů a kulometů. Bylo nám to srdečně fuk, nám se ulevilo, nevím jak divizním hlavounům, ale aspoň věděli, na čem jsou.

Jak si tak pamatuji předlistopadovou situaci a jak tak vidím dění po něm, tak dnes už naprosto nepochybuji o tom, že významná část StB a vedení podniků, pakliže události v listopadu 1989 nějakým způsobem rovnou nechystalo, tak jich pak o to bleskurychleji dokázali využít ve svůj prospěch a například vedení mnoha podniků se stalo z námezdní síly majiteli. Spoustě lidí ten starý režim nevyhovoval a ten listopad 1989 byl příležitostí a vysvobozením zároveň, haldy lidí z StB a čelných bolševiků nevyjímaje. Přes všechny nevýhody, které sebou ten nenásilný přechod nesl a nese dodnes, jsem rád, že se to obešlo bez násilí. Věřím, že až konečně vychcípe ta skalní bolševická generace a přestane oblbovat lidem palice, jak bylo tenkrát dobře, aniž by připomněli, za jakou cenu, tak se nám všem uleví.

drak řekl(a)...

Jakubovi S.:

Oni se ale bez jasné a zřetelné sovětské podpory nechtěli do ničeho pouštět. A podle mého se nakonec rozhodli správně.