neděle 19. srpna 2012

ČESKÉ TEXTÁRNY 2002: Zase jsme nikomu nerozbili hubu


Pondělí 19. srpna
O víkendu jsme drželi protipovodňovou stráž. Dobře to dopadlo - neplavali jsme. Dnes jsme stěhovali zase archiv do sklepa. Padl mi do ruky patnáct let starý výstřižek jako opsaný ze současného Manadement Observeru:
O nových metodách řízení. O využívání skrytého potenciálu pracovníků. O uplatnění široké informovanosti jako nedílném prvku a neoddělitelné součásti řízení a organizace práce. Jenom se tu místo "bussines plánu" psalo o "vnitřním chozraščotu".



Úterý 20. srpna
Vedoucí Duto Hlav nás všechny sezval a pravil:
"Chlapi, při takovýchto mimořádných situacích je třeba zapomenout na striktní dodržování pracovněprávních předpisů a přiložit ruku k dílu tam, kde je třeba."
A co jsme celej víkend dělali? Zatímco Duto se věnoval kontrole své chalupy na vysušené Vrabčí vrchovině?

Středa 21. srpna
Ráno se vedoucí Duto Hlav vrhl na naše pracovní deníky. Velmi se rozezlil:
"Jak to, že jste si nezapsali do předmětu pracovní činnosti svoji nečinnost? Poslední dny jste nevytvářeli žádné texty, ale nikde jste to neevidovali!"
Nepsali jsme pracovní deník, neboť jsme nepracovali, avšak zachraňovali majetek Českých Textáren.

Čtvrtek 22. srpna
Podle nového POStupu musíme do pracovních deníků psát i tu činnost, kterou jsme dělat původně chtěli, ale pak nedělali. Tak tento POS interpretuje vedoucí ing. Duto Hlav. Junior si hodlá pro dnešek zapsat:
"Tak jsem zase dneska nikomu nerozbil hubu."

Pátek 23. srpna
České Textárny prý utrpěly při záplavách milionové ztráty na golfovém hřišti v Areálu Rekondice a Zdraví na Jižním Městě. Jeho šéf Dur Durak požaduje urychlenou nápravu škod a další preventivní protipovodňové zabezpečení. To mi není jasné – vždyť ARZ stojí na kopci nad řekou? Ambrož mi to vysvětlil:
Pouze tak se podaří získat investice na rozšíření hřiště ze současných jedenácti jamek až na osmnáct.
...............................................

Sobota 24. srpna
Z listárny Moby Dicka

Čest práci všem policajtům, kteří chránili evakuované oblasti. Ale ne tomu, který nechtěl pustit k nezatopené telekomácké ústředně cisternu s naftou pro náhradní zdroj elektřiny. Neustoupil ani před písemnou propustkou – stál tam sám, asi to byl zrovna ten, který neuměl číst. No a za chvíli, když došla dieselu šťáva, si ani nezatelefonoval – na tuto ústřednu byla napojena i místní anténa Eurotelu...

Zaslal čtenář S.T.
*************************************
MOBY DICK – nikoli velryba z Melvillova románu, pouze zaměstnanec v textárně, vystavený mobbingu a bossingu, který si vede zápisky, aby se nezbláznil.
(Informace o vztazích na pracovišti, zkratkách a dalších reáliích firmy viz zde)

Předcházející týdny hledejte pod štítkem Moby Dick
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Knížku "MOBY DICK: Deníček," v níž jsou sebrány denní poznámky z Českých Textáren od dubna 2000 do dubna 2003 lze za 199,- Kč + poštovné objednat u nakladatele na konvoj@konvoj.cz
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz.
Předem dík! >>:)) Moby Dick

3 komentáře:

Jakub S. řekl(a)...

Nové metody řízení, CAD (víte?), CAM (víte?!),automatizované systémy řízení - ASŘ, veletrhy tvůrčí tvořivosti svazáků ZENIT, brigády socialistické práce - socprc... VUML, schůze a nástěnky SČSP, schůze (úsekové a celopodnikové) ROH, výjezdní schůze a utužovací večery na velkolepé chatě VÚ vysoko v sedle valašských hor, družební návštěvy Parteigenossen - é Kollegen - z Forschungsinstitutu ve W., s kolegyněmi z VÚ ve slovenském centru toho odvětví (byly velmi vyspělé a v kolektivu oblíbené a my chlapi z Gw. u nich)... oslavy MDŽ, bujaré víkendové výjezdy vedoucích - členů LM a jejich kalná rána v pondělí... referentka pro zvláštní úkoly, která když přišla (z KS VB), dala si hned oplechovat dveře... přednášky referentů Společnosti pro šíření politických a vědeckých znalostí, později Socialistické akademie...kolotání toho tak čilého mnohostranného kypícího zdravého života ve státě, nenásilně vedeném moudrou státostranou k nezřetelné zářivé budoucnosti kdesi vpředu... dohnat a předehnat, souzi! - no hlavně neztratit stopu, že. Tohle všechno rozvrátili, renegáti a zaprodanci jůesej.

StK řekl(a)...

O mnoho z toho jsem přišel, k nám do Ústavu se ty věci dostávaly jen pomalu a už naředěné na snesitelnou intenzitu.
Soudruhy a soudružky - to donutili hlásit inspicienta Miloška Kožušníka jen na chvíli. Když pak v jedné hře (K.Weil) zahlásil "Do scény v baru se připraví kurvy, lupiči a taky povaleči, soudruzi: ..." tak to bylo moc i na našeho soudruha ředitele Starého a tajně inspicientovi vzkázal, ať herce oslovuje stejně jako dřív "dámy a pánové", že to už nebude nikdy kontrolovat. Ta zastaralá, takřka prvorepubliková terminologie lekala všechny mé návštěvy z venku, kde zuřila normalizace a socialismus. Nemohli to nějak pochopit.
Ale tehdejší hantýrce rozumím. Jsem stár...
Ale nejsem superstar!

Jakub S. řekl(a)...

Jó, intelygenti. Nespolehliví, kolísaví, nepevní jako dycky byli! Pracujou vůbec, souzi? No sou to pracující intelygenti - ? Co to je za práci, udělat večer pár šaškáren na jevišti, vstávat si, dyž vy už jste dva hodiny u ponku, ručičky od práce, dělat chytrý... s takovou ne, souzi! Musíme je mít pod dohledem. Jednadvě přeběhnou na druhou stranu. Kvůli pár ubohým dolarům či troše pochybné ubohé slávy. Ano, souzi - čeká nás ještě mnoho práce...