středa 8. srpna 2012

Grey-out

V pondělní bouřkový večer postihl naši domácnost částečný výpadek elektrické síly. To pracuju takhle před půlnocí na poči, a tu mi najednou přestane hrát Classic and Jazz Radio. Francouzská stanice s vybranými kousky jak klasického, tak moderního jazzu, i klasické hudby typu Smetanovy Vltavy. Výpadek internetového rádia věstí výpadek internetu. A bylo tomu tak. A protože ho mám na kabelu, zkusil jsem, jestli jde kabelová televize. Nešla. Náš dodavatel kabelových služeb byl bez napětí. Byli bychom i bez telefonu, kdybychom si prozíravě neponechali stabil.

Už odpoledne odmítala fungovat Wikipedie, asi měli taky své problémy. No a navečer praskla žárovka u Ivanina poče. Ne, tenhle výpadek nebyl způsoben prasknutím žárovky, spíše ta praskla kvůli přepětí v síti. Asi už byla načnutá.

Při kontrolní procházce bytem jsem zjistil, že nesvítí některá světla. Ale většinou svítila. Aha, výpadek jedné fáze! Ještěže máme třífázovou domácnost. Svou domněnku jsem si šel ověřit na chodbu: Světla svítila jen o patro níže, výtah nejel. No jo, třífazový motor se nenechal ošálit, jako posledně, kdy jel jen na dvě fáze. Doma jsem se koukl, která z plotýnek na třífázové keramické desce je funkční, nebyla žádná. V kuchyni nesvítila světla, jinak všechny kuchyňské spotřebiče jevily funkčnost, včetně ledničky. Kdyby ta nebyla pod napětím, natáhl bych ho z některé z funkčních zásuvek. Není nad to, když má člověk třífázovou domácnost. Chudáci jednofázoví sousedi, tedy ta třetina, co byla na fázi, která nefachčí.

V klidu jsem dokončil rozdělanou práci, uložil a zazálohoval poslední verzi Míru v Izraeli (uf!, klika, ruleta zastavila na jiném černém políčku ze tří, celodenní práce zachráněna) vypnul počítač, vytáhl všechny kabely své konfigurace ze zásuvky (samotné písí, monitor, audio soupravu a novou starou tiskárnu od draka) a šel spát taky. Všichni jsme šli spát. Ještě jsem si do funkční zásuvky zapojil nabíječku mobilu, protože jsem ho měl, samozřejmě, vybitý. A ráno jsem ho měl nabitý, i když v noci došlo k odpojení všech fází.

Ve tři čtvrtě na osm jsem uslyšel z koupelny, jak v kuchyni vykvikla trouba. Napětí se vrátilo! Trouba i mikrovlnka hlásily čas 0:00, lednička vrčela na tři proužky ze čtyř, místo na jeden, to po výpadku dělá vždy. Musel být krátký, v mrazničce zůstaly všechny věci zmrazené. To nové stroje dovedou, držet teploty, tyhle moderní materiály mají dokonalé tepelně izolační vlastnosti. Dnes už při výpadku není třeba věci z ledničky balit do peřin! Snížil jsem příkon jen na jeden proužek.

Nádobí v myčce, nastavené na noční proud, nebylo umyté. Zapnul jsem myčku a televizi. Televize pracovala, ale bez signálu. To znamenalo, že jsme i bez internetu. Provider byl stále bez napětí. V noci prý vyhořela v našem bloku trafačka. Někdo se nevyspal. Naštěstí neprásklo do blízké rozvodny Praha-Jih, to by pocítila půlka Prahy. Na chvíli. Než by začala být Praha zásobována z rozvoden Praha-Západ anebo Malešice.

Internet nešel ani po obědě, takže jsem si odpoledně schrupnul. Po probuzení už internet pracoval. Tak jsem začal taky. Tedy, nejdřív ne. Počítač nešel zapnout. Až jsem si vzpomněl na napájecí kabely, vytažené ze psa. Zastrčil jsem je, čímž jsem probral k životu i novou starou tiskárnu od kolegy Draka. Té asi předtím vadilo, že byla nejméně rok odstavená. Má totiž inteligentní vypínač, který až napočtvrté uvěřil, že jde to tiskárny šmé dlouhodobě. Třikrát před tím tiskárna jen vzdychla, překulila se na virtuální bok a spala dále. Konečně jsem ji oživil! Milou Lasejetku 4L z roku 1994, vyrobenou ještě v Netherlandsku. (Díky, Draku!:)

Měli jsme noční blackout. Protože však nevypadlo všechno, nebyl ten výpadek tak černý. Jen šedý. Jak jsem naznačil i titulkem.

Pěkný zbytek léta.

\ :-)

50 komentářů:

StK řekl(a)...

Jojo, post-katastrofismus, to je moje!
Bez silných dvě stě třiceti Voltů v síti se může moderní Homo Sapiens tak leda natáhnout na gauč, relaxovat a čekat na "znovuzapojení" do procesu. Právě ten život bez proudu, jak ho popisuje Šaman ve svém "Blackoutu" by byl obrovským překvapením pro Zelené. Problematika obnovitelných zdrojů by byla bleskem zapomenuta - pokud by o ní někdo začal mluvit jen pár týdnů po blackoutu, asi by byl (zcela bez pomoci el. proudu) ukamenován.
A bylo by to strašnou, možná i smrtelnou ranou pro politiky. Co by vlastně z informačních soustav fungovalo? Odpověď je sice známá, ale pro jistotu zopakuji: NIC! Jen poslové s psanými vzkazy a časem možná ty signalizační semafory na návrších, jak je popisují knihy o historii techniky. V noci s namontovanými petrolejkami - pokud by ovšem naftaři dokázali čerpat ropu bez proudu a rozvážet ji koňmi nebo sentinely po kraji.

Na vojně jsem kdysi kdesi narazil na nápis: Bez spojení není velení!
Není. Lidi by se museli začít zabývat rozumnými (čti pro zachování vlastního života podstatnými) věcmi.

P.S.: Předvčerejší noční bouřka nám urvala plechovou stěnu na balkóně, která odděluje ten náš a sousedčin. Jen díky nataženým prádelním šňůrám celá konstrukce neuletěla do neznáma. Zítra ráno ji přijde synovec přivařit. Elektrikou! [;>))

informace řekl(a)...

Drak je dobrá duše, Šamane, bezelstná, přátelská. Jsou pravé skety ti, co tu do něj pořád rejou.
Naši superentelykenti!

informace řekl(a)...

Na dnešním Psu jsou zase dva články o italské situaci a o euro. Je težké něco komentovat, protože jde o vývody ze článků, napsaných v jisté momentální situaci a náladě, takže není možné je brát za nějaký oficiální postoj vlády anebo za celkou orientaci italské veřejnosti. To k článku šéfredaktora listu il Giornale Alessandra Sallustiho Čtvrtá říše z 3.srpna. Předevčírem il Giornale opravil "ránu". Vittorio Feltri v článku "Není pravda, že nenávidíme Merkelovou, nenávidíme euro" zas píše, mimo jiným: "Nechováme žádné protiněmecké city, díváme se na Berlín se závistí, protože je bohatý, důsledný, schopný. Řekněme si to upřímně: kéž bychom měli i my takovou prdelatou, která vyřeší každý problém."
Je to řečeno žertovně, ale vyjadřuje to pocity nejen Italů, ale i občanů jiných zadlužených států.
Na jiných stránkách ale zase čtu, že Francie a hlavně Německo falšují účty, že jejich státní dluh vysoce převyšuje jejich HDP, u Francie dosahuje 120%, u Německa 116%. Jenomže prý některé položky do dluhu nezapočítávají. A tak z toho těží právě při státních dluhopisech.
Dnešní il Libero poznamenává, že "Němci nás vedou ke hladu, ale sami si snižují daně", protože ve státní kase mají dokonce přebytek peněz.
Il Libero uveřejňuje karikatury Merkelové s vojenskou čepicí a knírem.
http://www.liberoquotidiano.it/news/economia/1068141/La-Germania-ci-affama--ma-si-taglia-le-tasse.html
V každém případě se šíří výzva k bojkotování německých výrobků. KUPUJTE JEN ITALSKÉ VÝROBKY!
K tomu jsem došla i bez krize eura a polemik. Německé vyrobky už dávno nejsou tak trvanlivé a kvalitní jako před léty. Futuristické Loewe se za čtyři roky přepálila obrazovka. Pračka a myčka Bosch má potíže s timerem a pumpou. Stojí mnohem víc než italské nebo jiné výrobky a jsou odfláknuté. Takže nic víc z Německa nekupuju!

Jakub S. řekl(a)...

Teda to s tou petrolejkou oceňuju. Představte si, že technickému idiotovi (jako nejmenovaný JS) snad ani nedojde, že bez elektřiny by asi nebyl (?) ani petrolej.
Bez spojení není velení - jako všici kluci z FF a PřF jsem dělal spojařinu, co taky s takovýma v armádě dělnické třídy - s archeologem, germanistou, mineralogem, botanikem, etnografem - ? Tohle heslo znělo furt. Jenže je naprosto pravdivé a platí úplně všude a pořád. Nejen v dobách osmikilových bakelitových stvůr na záda a vysílání kvekotů (Q-kódů) v morseovce. Ach bóže. Ou sont des communistes d´antan - ?
A du žebrat po ústavech, kdo vypraví a uhradí rozloučení s mým celoživotním přítelem - starým mládencem. Neuvěřitelné. Všici ruce pryč a házet na druhé. Přirozeně bych to zařídil i uhradil sám, mít nějaké úspory; no nemám. Vydržať, Eržika.

Jakub S. řekl(a)...

Grey-out je termín z žargonu letců a letištního personálu v Británii za války. Částečné zatemnění. Prostě místo černý šedý. Elementary... Tentokrát je anglina plastičtější, kouzelnější, stručnější než Slovani. No ale jindy, vy obdivovači všeho ze Záápadu, je to naopak, a velice často, prosím.
: byty jsou, prosím poníženě o vysvětlení, jednofázové a trojfázové? Jak to, proč, co z toho vyplývá, jak to zjistit, co si z toho vyvodit - ? Díky.

EKpodotek řekl(a)...

1*3 fáze
Tento jednoduchý pomocník vám poradí jakou zvolit proudovou hodnotu jističe. Zde je :http://www.cez.cz/cs/pro-zakazniky/kalkulacky/proudova-hodnota-jistice.html

Pro zjednodušení předpokládejme, že maximální soudobý příkon (Maximální hodnota jističe při předpokladu, že jsou všechny spotřebiče zapnuty najednou.)
spotřebičů je rovnoměrně rozdělen do všech tří fází. Pro výpočet proto není rozhodující, zda je spotřebič napájen fázovým napětím nebo napětím sdruženým.
a proto , čest švest kW !

EK už dost drátů, zpět k nábojům! řekl(a)...

V době opletených drátů byla pojistka 6 A a jedna fáze až dost, tedy jeden drát, nyní 3x25 A je téměř málo, jsou dráty tři protože ten jeden by to už nestihl a uhořel. Byt, světla a rozhlas po drátě bez ledničky se sporákem na uhel už nikdo nechce, proto ty dráty tři.

StK řekl(a)...

Nicméně mi dovolte podotknout, že většinou jsou ty čtyři (až pět) drátů stejně málo platné, jako dráty dva. Kdy přijde ten skutečný "černý ven" (není to náhodou rasistický výraz?) tak lze bez nebezpečí šahat na jakýkoliv počet i idisolovaných drátů - tedy do té doby, než to zase zapnou.

EK kontrola výfuků podotkla řekl(a)...

Stanici Tech. Kontrol se omlouvám, ten zelenožlutej a modrej jsou s "nulovou hodnotou" proto jsem je trestuhodně zanedbal i když bez nich to nejde. Děkuji, děkuji, ......to třetí jsem zapomenul.

Šaman řekl(a)...

Jakube, spotřebiče jsou jednofázové a trojfázové. Do většiny bytů je vedena jen jedna fáze ze tří, které míří do baráku (ve kterém jezdívá výtah na třífázový motor), pokud má však obyvatel třífázový spotřebič, anebo velký příkon sumy všech spotřebičů (jak psal EK), pak potřebuje tři fáze (v Evropě 230 V, 50 Hz).
\ :-)

StK řekl(a)...

To je jasné: Učit se, učit se a tak dále! [;>)
P.S.: Tyhle silnoproudé vědomosti mi byly na dvě věci vždycky, leč byly nedělitelnou součástí mých kvalifikačních přepokladů - a právě takové "roztomilé capovinky" uvíznou v mozku nejtrvaleji. Pardon.

Šaman řekl(a)...

Kocoure, znát capoviny je potřeba, když s elektrikou pracuješ, aby tě nezabily. Nebo abys nezabil někoho jiného. Někdy nepomůže ani cedule zezadu na telce "Pozor, v přístroji se při sejmutém krytu vyskytuje vysoké napětí."
Nejlepší capovina je ta, že před počátkem práce na vypnutém zařízení musí její vedoucí všechny zúčastněné přesvědčit o beznapěťovém stavu tak, že si sám šáhne na holej drát!
Vyndal jsem pojistky, zabezpečil, rozepnul jsem odpojovač, a zajistil cedulí, změřil jsem zkoušečkou, a pak teprve šáhnul. Ale jak opatrně, a hřbetem ruky! (Při sáhnutí dlaní na drát pod střídavým napětím se prsty křečovitě sevřou, a neodtrhnete se a neodtrhnete!)

Poslanci by měli sami na sobě nejdříve vyzkoumat zákony, než je zavedou, šáhnout si na ně holou dlaní. Snížit si platy, placení jen vykázaných výdajů na dopravu, nájmy, telefony, asistenty atd. A zrušit si imunitu.

Až po zavření poslance jsme se ostatní poslanci dověděli, jak zoufalé jsou podmínky vazby. Jo, doufejme, že si na to šáhnou holou… dlaní.

\ :-)

jabo řekl(a)...

dle mžch zkušeností (nejsa elektrikář prosím o shovívavost) se dříve byty v domech dávaly každý na jednu fázi.
Nyní se podle spolužáka elektrikáře dávají všechny byty na 3 fáze a to tak, že v bytě je více (3) okruhů - zásuvkový, světelný, extra spotřebiče apod. to vše jednofázové. Pro třífázové spotřebiče a spotřebiče s velkým odběrem bývá zvláštní vedení se samostantým jističem (pojistkou).
Předem prosím odborníky o slitování s použitou termitologií :)

jabo řekl(a)...

Pardon,
omluva za překlepy a velké popelu na hlavu sypání.
Já věděl, že si to lenoch mám zkontrolovat ve Wordu...

Jakub S. řekl(a)...

Tak. Každý politik by měl povinně všecko ošahat holou dlaní. Jinak na holou.
A když se dotknu hřbetem ruky - pak se prstíky nesevřou - ? 8-)

Šaman řekl(a)...

Sevřou. Ale neuchopí vodič. A můžeš ucuknout. Politici by měli šahat dlaní. Aby nemohli ucuknout.
\ :-)

StK řekl(a)...

Tenhle princip "vyzkoušej to na sobě" - to je už hyper (zde si dosaď jakýkoliv politický nebo životní styl nebo učení.)
Je to bohužel nereálné očekávání, ale zabránilo by to hromadě "nepříliš rozkošných capovinek", které jsme nuceni denně zažívat. Tohle by měl umět a občas i demonstrovat každý šéf čehokoliv. Tak nějak po baťovsku: "Dělá se to takhle. Předvedu!" A skutečně předvést. Jenom tak bude mít u svých lidí skutečný, nevynucený respekt. Tzv. přirozenou autoritu.
Ale v dnešní "postsocialistické době" (režim, který tu máme, s kapitalismem asi nemá vůbec nic společného!) Anýbrž je situace, kdy šéf šéfuje, ale neumí dělat to, co požaduje po podřízených, jen nevyčerpatelným tématem pro satiriky typu Bílé Velryby. Čímž ovšem netvrdím, že by generální ředitel automobily měl umět zaskočit na montážním pásu. Ale vyrazil by tím mnohým dech.

Jakub S. řekl(a)...

No ona ta schopnost Šéfa komukoliv u kteréhokoliv pásu v kterékoliv budově pokynout, ať se zvedne, sednout na jeho místo a předvést, jak to má vypadat, připadala mnoha lidem už tehdy nereálná - ve zlínské kmenové fabrice bylo kolem osmdesáti operací. Výroba obuvi patří počtem operací od surovin po výstup zabaleného finálního produktu (chcete-li algoritmů) k nejsložitějším vůbec. Ale on toho prostě schopen byl a denně to každou chvíli dělal. A všichni věděli (mohli to vidět), že denně před šestou a pak po druhé razí jako oni. Může takový šéf nemít dokonalou autoritu?
Dnes to ovšem už dělat nelze, o tym žádná.

informace řekl(a)...

Marně zkoušíš, hochu, zaklínací formule. Smažou tě zas.
Co kdybys to zkusil jinak?

Jakub S. řekl(a)...

Ach jo...
Navrhuju další hypotézu: Ersatzsex- ?

StK řekl(a)...

Nejen sexem je živ člověk.
Ale bez něj se nám nerozmnoží. Zkumavky to prostě nezvládnou.

Harpyje řekl(a)...

Hluboká moudrost, jen co je pravda.
Výraz "Ersatzsex" je nesmyslný. Když už, tak Sexersatz.
A nakonec bych "dámě" ráda připomněla jedno okřídlené rčení Karla Janyšky, alias kajana:
"Netykat, hovado. Dzp."

informace řekl(a)...

Nechápu, co má kdo co namítat, jestliže při přátelské radě panu Š. zatykám, kromě jeho samého, samozřejmě. Je snad paní H.jeho manželka, snoubenka nebo náhradní nick?
V tom případě se omlouvám.To hovado si může vážená paní nechat pro toho, kdo zapomíná peněženku na střeše auta.

Šaman řekl(a)...

Prosím přítomné, aby k označení jiných přítomných, případně při podotcích, neužívali slovníku evropských politiků.
\ :-/

Harpyje řekl(a)...

Dobrá připomínka, Šamane. Někteří nevycválaní jedinci totiž neznají rozdíl mezi citátem a urážkou.

informace řekl(a)...

Takže, když se podle Milostivé uvede urážka jako citát, tak přestává být urážkou?
Jen když to vím!

„I ty babo jedovatá! Že ti nechce hrom vyrazit ten tvůj poslední zub! Sedni na koště, čarodějnice, dej do sebe nasypat prachu, zapal ho a vyleť do povětří! Ty jedovatá oznobenino, dej se za čubku k našemu řezníkovi, pak můžeš štěkat. Co pak si myslíš, ty sražený, plesnivý šindeli, ty stará kobzo ! ... To si pamatuj, shnilá drachno. Až budeš potřebovat koště, přijď ke mně, můžeš mým komínem vyletět do povětří."
Citováné z: Muzikantská Liduška Vítězslav Hálek III-IV

Jakub S. řekl(a)...

Samozřejmě že Sexersatz. Hlavně že jsem po lééta všem inženýrům vysvětloval, že tzv. koženka není Kunstleder ani Ersatzleder (resp. artifical leather), nýbrž Lederersatz (leather substitute). Tož tak...

Harpyje řekl(a)...

Já jsem si vždycky myslela, že koženka a Kunstleder je totéž. Vikslajvant. :-))) Nádherné slovo.

StK řekl(a)...

Voskované plátno, Jakube, kdysi. Wachsleinwand správně. Ale bylo to plátno potažené nějakou plastickou hmotou - vosk se už na to nepoužívá, co jsem, na světě a to je, kurňa, dost dlouho. Ale vikslajvant není koženka a koženka není umělá kůže a slída není totéž, co igelit a ten není shodný s polyetylénovou fólií ...

A můžeme se bavit do nekonečna.

Jakub S. řekl(a)...

No dyť ona neříká, že to je koženka, jenom tak ji to napadlo, že.
Vikslajvant: ano, pokud to bylo impregnováno voskem, muselo to být už moc dávno. Vikslajvant na stůl, co si s sebou přivezla k nám má babička z jejich prvního bytu (1922), už byl prostě něčím potažený. Č í m ?
Možná v BRD se užívalo Kunstleder. V DDR to pravda moselo byt ináč - Lederersatz! To muselo myslím doslovně: kdo to nevíte, vězte, že tam cílevědomě a úporně dávali s v é , svojské pojmenování spoustě věcí, ze zásady. Jó, DDR - o tom bych mohl vyprávět... staré pověsti středoevropské. Tak na jedné straně minových polí probíhal Jahr der Beschädigten, na druhé Jahr der Behinderten... Heil Marx!

StK řekl(a)...

Dyť jo, já neříkám, že říká...
Jenom narážím na zmatek, který je mezi prostým lidem v označování různých umělých hmot. Pro moji babičku byla každá fólie "slída". A i když jsem ji jednou donesl krásný kus slídy a nožíkem ukazoval, jak se loupe, bylo to marné. Je to průhledné a není to sklo = je to slída.
Ten vikslajvantový ubrus pamatuji taky a teď mě právě začalo zajímat, čím vlastně bylo to plátno potažené. Jenom si pamatuji, že to v rozích praskalo a dalo se to od podkladu odlupovat. A když to hořelo, tak to tak nějak "celuloidově" smrdělo. Celon? Celuloidový lak?

P.S.: Mám už prohledané tři ze sedmi knihovniček. Nic. Zato jsem se potkal s knihami, o kterých jsem si myslel, že už je dávno nemám a našel jednu, kterou jsem nečetl! Nebo už zapomněl. Ale neztrácej naději, Jakube, v neděli budu kutat dál. (Ale už teď je mi líto toho, kdo bud po nás vyklízet byt. Ty knížky jsou ve třech řadách za sebou. Orrore!)

Jakub S. řekl(a)...

Jako ode mne... O l o l , tatí - ! (při ukázání další rozbité hračky, politého něčeho atd. atd., má dcera, když eště netušila že bude ing.oec. a bude mít množinu takových stvoření)

Jakub S. řekl(a)...

Ten vikslajvant je možná pořád na tom stole, na chalupě mého bráchy ztracené v srdci valašských hvozdů. Opýtám se. Musím se k tomu každou chvíli v duchu vracet.

Jakub S. řekl(a)...

UŽ VÍM!
Takže předně dovolte překladateli techn. norem, patentů ap. a taky trošku znalci toho jazyka malé expozé:
Wachsleinwand ja předně typický austricismus, tj. vyvolává augenblicklich nostalgii po staré monarchii. V rajchu se říkal Wachtuch. Ale to eště nejni všecko za pět korun, váženíí! Jak je to natažené přes stůl, je to už Wachstuchdecke a úplně přesně, a na to sou oni rasi: Wachstuchtischdecke.
Líbí? Nevyletí po takové kouzelné slepenině automaticky pravice nahoru a příslušný pozdrav?
A teď: je to natřeno a napuštěno určitým druhem FERMEŽE! No chtělo by to Teysslera-Kotyšku, x-svazkový techn.sl. z třicátých let. Když jsem pracoval v Techn. muzeu, furt jsem v něm opojeně ležel (měl jsem jej v pracovně). Ale aj tak zjištěno.

Jakub S. řekl(a)...

- WachStuch samozřejmě. Aji dyž... jak se na to koukám, tak s u k n o k b d ě n í vůbec není špatné!! Wachtuch - to bude mokrý hadr, kterým se plácnu přes oči, když se zavírají, že.

StK řekl(a)...

Fermež! Richtig! Selbstverständlich!

drak řekl(a)...

Ono baťovské "Dělá se to takhle! Předvedu!" má možná svého předchůdce v onom kdysi královském vedení vojska do bitev. Když už někdo sebere matkám desítky let piplané syny a vede je možná že i na smrt, někam do řeže, tak není zdaleka od věci, aby mu šlo o krk stejně, nebo aspoň podobně, jak těm, které tam vede. Konec konců, nejeden z českých králů se z té bitvy nevrátil, čímž bylo nade vší pochybnost prokázáno, že u tohoto povolání jde o krk. Šlo o něj možná víc, ne možná víc, než kdejakého jiného.

V britské armádě, kde je mnohé dáno tradicemi, existuje dodnes (aspoň za 2. sv války ještě existovalo) nařízení, že nadřízený nesmí vydat rozkaz, který by sám nebyl schopen vykonat. Proto byli "hlavouni" bombardovacího letectva "vyváženi" spolu s jejich posádkami na nebezpečné nálety nad Německo, aby tomuto nařízení bylo vyhověno a učiněno za dost. Konec konců, Ludvíkovi Svobodovi se dá vyčítat ledacos, ale určitě ne zbabělost a vyhýbání se nebezpečí, on s těmi jeho podřízenými nejednou šel někam, odkud se nemusel vrátit. Proto měl právem značnou přirozenou a tudíž jen těžko zpochybnitelnou autoritu.

Dnes se něco takového vidí už jen málokde a jen málokdy. Vlastně to už není k vidění skoro vůbec, takže se nedivme, že ten svět vypadá tak blbě, jak vypadá, ono to ani jinak být nemůže.

drak řekl(a)...

informaci:

Z pochvalu děkuji, hezky se to čte :-) Já se zpravidla netajím s tím, co si myslím, takže bývám chválen jen velmi málokdy. Na druhou stranu se musím přiznat, že cizí názory na mou osobu mne příliš nezajímají a už vůbec si kvůli nim nedělám starosti. Zajímají mi názory lidí, kterých si z nějakého důvodu vážím a kteří si tudíž zaslouží můj respekt. Mezi takové ale naši trollové rozhodně nepatří. Kdyby se po našich trollech slehla zem, tak bych to zaznamenal jen podle toho, že bych nemusel přeskakovat tolika textu. V ostatním pro mne znamenají asi tolik a to samé, jako obtížný hmyz. Na ten mám v okně síťku. Když se nějakému exempláři podaří dostat dovnitř jinudy, třeba otevřenými dveřmi, tak ho buď uloví naše kočky, nebo unikne-li jim a navíc má-li tu drzost bzučet kolem mne, tak dostane plácačkou po palici, a je vyřízeno.

Jakub S. řekl(a)...

Ono se to dnes ani nesmí, vystavovat nejodpovědnější osoby zásadnímu riziku. Musí být co nejvíc zachována kontinuita vedení, řízení, rozhodování... Myslím, že je nutno rozlišovat, že je velitel/šéf schopen to či ono provést a že by se měl stále vystavovat nebezpečí, jen aby se vyhovělo foršriftům.

StK řekl(a)...

Pro Draka:

Snad by bylo opravdu možné, aby se vrátil přirozený běh věci. Myslím ale, že to bude možné až po "konci světa" - po implozi naší civilizace, ať už bude způsobena čímkoliv. Od šutráku z nebes po virus - dokonce v nynější době to může klidně být i virus počítačový*.
Pak nutně ubude "šéfů", kteří jsou jen na to "šéfování", ubude i žvástů typu multikulti, zelených, gender a jiných hyperkorektností, z toho důvodu se budou moci značně zjednodušit zákony, je dobré si zjistit, jak byla kdysi rozsáhlá třeba americká ústava. Možná se vrátí i úcta k práci, ke skutečným vědomostem, k danému slovu, k lidem mezi sebou. Nebudou to sice všichni, ale bude to jasné: kdo nedodržuje zákon, třeba nepsaný, společnost, aby přežila, jej "vyžene z osady do lesa".
Prvobytně pospolná společnost? Ne tak docela. Myslím, že dějiny se opakují, ale nikdy ne přesně stejně. Než jako "kolo dějin" bych to viděl jako "spirálu dějin". Po jedné otáčce je situace podobná, ale ne tak docela. Nemůže být stejná, už jenom proto, že jsme si nutně vědomi minulých dob.
Budu pokračovat.

StK řekl(a)...

Ke trollíkům:
Je nemožné doopravdy pochopit, co je k tomu vede. Jsou skryti za svým avatarem a tudíž nedosažitelní, nepostižitelní a vykřikují ze tmy. V reálném životě by dostali za to své žvanění a napadání přes držku, nebo by je chlapi chytli a vynesli před hospodu. Takhle trollíci žijí s pocitem, že si mohou dovolit úplně všechno - a jak je vidět, taky si to dovolují. Vymazávání jejich výtvorů vede jenom k jejich ještě větší agresivitě a sprostotě. Vše zůstane při starém až do doby, než se někdo movitější naštve a zaangažuje do kauzy svého dobrého advokáta. Že to jde dotáhnout až k soudu a rozsudku jsme se už několikrát přesvědčili. Poskytovatelé nebudou mít sílu tomu "odhalení" zabránit. Když to umí "po právní stránce roztočit" OSA, proč by to nemohl udělat někdo jiný. Když bude mít policie, prošetřující udání "na neznámého pachatele" přístup k datům v serveru, najít reálnou osobu a dokázat jí třeba pomluvu nebo podobný přečin nebude příliš složité. Pak některým nezbude nic jiného, než se vymlouvat na vlastní nepříčetnost. [;>))
Velký Bratr opravdu nespí, i když to tak někdy vypadá. Zatím jenom shromažďuje data. Ani si neuvědomujeme, jak sytou digitální stopu po sobě zanecháváme. Platební karta, občanský průkaz, mobilní telefon, internet, elektronické jízdenky atd. Aź bude mít Big Brother stop dostatek, může začít konat. Byl bych už raději po smrti, až to začne. protože pokud tu bude stávající společnost, stávající řád, tak to bude velmi, velmi nechutné.

Je to jeden z důvodů, proč mnohé tak dráždí ASPergill. Dokáže si momentální společenské trendy prodloužit a (s jistou pravděpodobností) určit, kam to všechno spěje. A neidealizuje si minulost - i když právě na tu může být měkolik naprosto rozporných názorů.
NELÍBÍ SE MI JEHO VIZE, ALE MUSÍM UZNAT, ŽE TO ROZHODNĚ NEJSOU VÝPLODY CHORÉHO MOZKU.

*/ rozpad informačních systémů - kolik problémů vzniklo jenom pomalým propojováním databází v registru voziel. Ale až někdo napadne rrgistr obyvatel a bankovní systémy, nebudeme "existovat" a naše peníze v bankách taky ne. A za tyto infosystémy nemáme náhradu. Neexistuje nějaká paralelní, záložní struktura. (Nevím přesně, jak je to ve státní správě, ale bankovní systémy rozhodně plnohodnotnou zálohu nemají. Můj syn v tom oboru pracoval - a zbaběle ulekl.)

StK řekl(a)...

Poněkud jsem se rozkecal. Ale už končím. Jenom jednu poznámečku k Jakubovi: Ono sa za "kontinuitu vedení" často schovává neochota prozradit, jak to ve skutečnosti je. A fakt, že třeba šéf-programátor umí sám programovat přece nijak neohrožuje kontinuitu čehokoliv...

Jakub S. řekl(a)...

O ASP: ...dokáže prodloužit - ano, a já bych si dovolil užít nejvhodnější cizí termit pro tento případ: extrapolovat. Že?

Jakub S. řekl(a)...

Samozřejmě s p i r á l a , jednoznačně a pouze. Srv. akad. V.M.Kedrov, Opakovatelnost ve vývoji, česky 1962 v SNPL, rovněž hesla Dialektika a Evoljucija a revoljucija v: Kratkij filosofskij slovar´, GIPL 1954. Mám vedle postele. Nutno mít dobrý základ, souzi!

drak řekl(a)...

K tomu registru vozidel bych podotkl jen tolik, že i přesto, jak prachbídný je stav elektronisace našeho státu, to jest ty zakázky nedělá ten, kdo by je dělat měl, protože to umí a je dost velký na to, aby to zvládl, ale ten, kdo se k nim dostane, protože je spřízněn s někým z té správné strany. Ty množiny těch firem, co by to měly dělat a těch, co se k tomu dostanou, se ani zdaleka nepřekrývají v dostatečné míře. Nicméně i přes tento prachbídný stav elektronisace našeho státu a žalostný stav naší žurnalistiky, kdy se v éteru objeví na 99 chorobných blábolů jedna smysluplná zpráva, prosáklo kolem toho registru vozidel navenek několik smysluplných sdělení:

* Starý registr vozidel byl rychlý, ale rychlý byl proto, že v něm byl čurbes. Kontroly údajů při pořizování dat nebyly dostatečné a tak bylo možné zanést tam nesmysly. Kradená autíčka se tudíž legalisovala jedna radost.

* Nový registr vozidel, oproti starému, byl propojen s evropskými databázemi a kontroly údajů do něj zanášených provádí poměrně důkladné. Lze tudíž očekávat, že je-li úředník nucen pracovat správně a bez chyb, případně ty, kterých se dopustil, tak opravit, jeho výkon klesne, je to jen logické.

Zkrátka a dobře, celý ten humbuk kolem nového registru vozidel mohl být z části na místě, protože celý ten projekt neprošel veřejnou soutěží, ale byl pojat jakožto přiklepnutí části nedočerpaných peněz. Je to podivné, a mělo by se to pro příště zákonem zakázat, aby to takto nešlo dělat. Na druhou stranu je ale ze strany médií hodně nežádoucí a nemístné, tropit humbuk kvůli tomu, že se konečně našel někdo, kdo nutí úředníky udělat v registru pořádek, ale i takto se začátek a konec mnohých zpráv tématu věnovaných dal interpretovat a nejsem zdaleka jediný, kdo si něčeho takového povšiml.

No a na druhou stranu, když už tady máme tu všeobecnou elektronisaci, tak pokud vím, tak elektronisovaní jsou všichni, jak výrobci aut, tak i stát, tak proč ta datíčka neproudí směrem od výrobců ke státu tak, aby je ten ouřada vůbec nemusel opisovat ručně? A když už tu máme globální sítě a nadnárodní celky, mohl by ten registr být i evropský. Ono opsat např. VIN bez překlepu je obtížné pro normální lidi, natož pak pro dislektiky či jiné druhy lehkých mozkových disfunkcí, jejichž počty v populaci rostou, no tak proč ta data neproudí od výrobce do registru a úředník jen nepřečte čtečkou čárový či 3D kód a pak jen neodklepne, že ano, tohle je to auto, co registruji? No a u těch dovezených ojetin, které se musí zanést ručně se prostě bude muset počkat, ale i tato data si myslím není problém, aby výrobci poskytli. Obávám se ale, že podobně, jako my tu máme všehoschopné politiky a firmy, mají je i v jiných evropských zemích a unijních orgánech a proto to všechno vypadá tak, jak to vypadá a ne tak jak by mohlo, kdyby se to dělalo efektivně a smysluplně.

StK řekl(a)...

Drakovi:
O registru vozidel nevím prakticky nic víc než to, co prošlo médii. 0 systému databází, která zajišťovala vyplácení sociálních dávek něco ano - syn dělal v jedné SW firmě, která zajišťovala vývoj a modifikaci SW pro tento projekt. Jako "programový architekt" (šéfprgramátor) měl celkem přehled a mrzká situace tohoto počinu ho dohnala k tomu, aby podal okamžitou výpověď, nedbal na následnou nabídku zvýšení platu na trojnásobek* a riskoval i nezaměstnanost - což naštěstí nenastalo, protože mu obratem nabídnuto několik pozic v jiných firmách ve stejném levelu. Nakonec byl nezaměstnaný jen 4 dny - než si vyřídil papíry.
Ale k věci:
- S modifikaci systému se přistoupilo pozdě a laxně - stát platil málo a nebylo možné na projektu zaangažovat více programátorů.
- Do požadovaných funkcí systému mluvil kdejaký hejhula z kdekterých firem a úřadů a nikdo nebyl schopen definovat, co je vlastně prioritou
- poslední měsíce a týdny před spuštěním se začalo vyhrožovat programátorům - komu jinému, že? - nejen propouštěním, ale i trestním stíháním.
- jednotlivé komponenty systému byly zpracovávány tolika různými institucemi, že sestavit tuhle megadatabázi prostě v rozumném termínu nešlo, začaly se ořezávat jednotlivé funkce, což ovšem vyžadovalo opět změny v částech, které už fungovaly.
Zkrátka: bor..l jak v tanku.
Taky jsme si před čaasem se synem povídali o tom, jak silné mají být kontrolní prvky při zadávání nebo i předávání dat**. A shodli jsme se na tom, že pokud by vše mělo být absolutně "Idiotenfest", systém by byl tak pomalý, že by spíše rychle stál než pomalu běžel. Nebo by terminál musel být schopen tupou úřednici občas profackovat. Mechanickou rukou.

Obecně k zakázkám: Pokud jsem byl ještě za takovou věc odpovědný, bylo jedním z největších a často neřešitelných problému zabránit ingerenci nadřízených složek do procesu zadávání. Když dodavateli nevyšly pokusy uplatit konečného příjemce, zkusili to u generálního dodavatele a když se tam setkali s lidmi, kteří požadovali desítky (!) procent ceny za prosazení řešení výhodného pro dodavatele a ne pro konečného příjemce zkusili podplatit státní orgán - a tam byli částečně úspěšní. Tehdy jsem si uvědomil, že je v nepořádku celý systém zadávání veřejné zakázky. O řešení i cenách rozhodují volení (!) diletanti***, kteří jsou na 4 roky vybavení "patentem na rozum".
Když měla po několika letech nastat další fáze projektu, modernizace další scény, dostal jsem na infarkt, což jsem si vyložil jako "vážné varování shora" a odešel jsem do konce roku z vedoucí funkce. Následky infarktu naštěstí celkem žádné, po roce se mi naopak o dost vylepšil zdravotní stav a dneska žiji daleko šťastnějším způsobem, mám čas i na své koníčky i na poměrně časté návštěvy tohoto blogu. Takže týpci aka Vlastenec nebo Harpyje mě už opravdu nemohou vytočit ani trošku - občas sice přestanu psát, ale jen proto, aby se ostatním ulevilo při "přetáčení" jejich "hodnotných příspěvků", protože moje odolnost vůči jejich invektivám a narážkám je nesmírně dráždí a popouzí k psaní dalších a dalších. Hospodský nestačí zametat - a BAN jim nedá, neb je bytostný demokrat.
[;>)))

*/ i předtím vydělával víc, než já se ženou dohromady po čtuřiceti letech služby "Ústavu"
**/ předtím pracoval na zabezpečení systému přenosu mezibankovních informací. Když se jednou to toho dostane opravdu šikovný hacker, a jeto, jako u všech zabezpečovacích systémů jen otázka času, bude to strašná ostuda.
***/ ten "můj diletant" měl kvalifikaci učitele na střední škole - zeměpis a čaštinu a posuzoval vhodnast elektroakustického zařízení za desítky miliónů korun. Ale byl činovníkem v jedné politické straně. To je víc, než desítky let praxe v oboru.

StK řekl(a)...

Omlouvám se za množství překlepů. Nějak mi nejde zprovoznit "opravář" v OpenOffis.
Jo- heslo teď mám VHubje 28
Pixla má v každém případě smysl pro humor. [;>))

drak řekl(a)...

STK:

K registru:

No, ohledně toho registru Jste mne možná potěšil, možná ne. To, že ta elektronisace skoro čehokoliv u nás, nejenom státní správy je kdesi ve stavu mezi příšerností, trapností a totální nefukčností, to jsem věděl už dříve. Že se to v čase vyvíjí spíš k horšímu, to vím také, to dá rozum, když člověk vidí ty lidi (padouchy a výstavní trotly), co se kolem toho motají. Kdo jiný by zůstal ve styku s totálním padouchem, nežli totální trotl? Že už nám to dogradovává do stádia totální neschopnosti a následného zhroucení, jsem nevěděl, ale dalo se to tušit, že to jednou přijde. Je-li to zhroucení nablízku, jsem rád, protože doufám, že by to konečně mohlo způsobit, že se k tomu konečně dostane ten, kdo něco umí a kdo by to tudíž dělat měl. Já jen doufám, že to zhroucení bude rychlé a milosrdné, bez dlouhých předsmrtných křečí, to by byla ještě ta lepší varianta.

K úřednicím:

No kdysi, když v ČSOB došlo k přečíslování účtů, tak na vrátnici seděly dámy, které měly ulehčit pracovníkům na přepážkách a sdělit klientům nová čísla jejich účtů na základě sdělení toho starého. Ty dám na vrátnici byly v předdůchodovém věku, ještě takové ty zdatné kancelářské síly zvyklé na psací stroje, které nuly v účtech zdávaly do vyhledávacího okénka jako velká O. Jasně, že takový účet najít nešlo a některé klienty tím dovedly vytočit až k pěně u huby a odchodu k jiné bance. No byly-li nasazeny takovéto posily i v tom registru, tak si dovedu živě představit, jak to asi muselo u přepážek "zajiskřit". I takováto pracovní síla je použitelná, ale musí se zaškolit. Při tom zaškolování je nutné být empatický, velice trpělivý a vynalézavý. V polistopadových devadesátých jsem si v jiné bance s tímhle docela dobře poradil, čímž jsem dosáhl obrovské obliby a popularity u starších dam, protože se mohly zapojit stejně jako ty mladší a naopak se stal terčem silné nevraživosti kolegů, kteří sami nebyli schopni té empatie a trpělivosti, byť mi byli dost zavázáni z toho důvodu, že to nemuseli dělat sami.

K OpenOffice:

Bohužel došlo k tomu, že fa Sun byla před nějakou dobou pozřena fou Oracle. Vývoj OpenOffice probíhal dříve u Sunu. Ne, že by Sun nebyl firma numismatická a zaměřená na vydělávání peněz, ale nějakým záhadným způsobem se jí podařilo asi 20 let po sobě prodělávat tak intensivně, že jí to nakonec položilo. Oracle se pak hleděl zbavit čehokoliv, co nenese peníze, nebo je nenese dost rychle. Projekt OpenOffice byl jedním z těch, které letěly přes palubu. Vývoj OpenOffice byl Oraclem předán do Apache Software Foundation. Byly kolem toho nějaké hádanice a původní sunovský tým nakonec odešel a začal působit v rámci projektu LibreOffice, který používám, totéž doporučuji i Vám, najdete to na:

http://www.libreoffice.org/

Jinak, pro některé prohlížeče, nevím jaký používáte, se dá nainstalovat nějaký doplněk, který provádí opravy textu přímo v textovém okénku. Zjistíte to snadno tak, že do googlovacího okénka zadáte název Vašeho prohlížeče a pak buď česky kontrola pravopisu, nebo anglické spell check.

Jakub S. řekl(a)...

Čím hůř, tím líp - ? Já si to v mnoha ohledech začínám už říkat taky. A numismatická fírma - to je krása, okamžitě adoptuju!

drak řekl(a)...

Jakubovi S.:

Aspoň vidíte, že s těmi jazykovými hrátkami nejste osamocen :-)