pátek 10. srpna 2012

MOBY DICK: Bezzubá politika mocichtivých mlíčňáků

Primátorský bazén, zoufalý smysl pro humor, spoutávající parlamenty, tradiční lajdáctví a jiné mírumilovné vystupování
************************************************************
Neděle 5. srpna 2012
V předvolební televizní debatě vypadl jednomu rozhořčenému politikovi z úst umělý chrup. Stalo se v Pákistánu. Veselé video se včera rozhodl sdílet na fejsu jeden český politik. Přičinil k němu vlastní komentář:



"Něco podobného nás možná čeká i v našich prezidentských politických debatách“, a v následné diskusi dodal: "Prostě jsem si představil tu partičku mocichtivých sedmdesátníků deroucích se na Hrad a neudržel jsem se." (Bohuslav Sobotka, mladistvý bambinot (41) předseda nejsilnější politické strany a presumptivní premiér ČR.)

"Ukazuje to zoufalý stav myšlení českých opozičních mocichtivých mlíčňáků." (Žena Moby Dicka.)
"Někomu vypadnou zuby, jinému mozek." (Mrtvá Kočka.) 
"Byl jsem vychován v době, kdy se ještě stáří ctilo. V té době by mladík (???) za takovýhle výrok dostal okamžitě facku, a právem… ČSSD se vždy odvolává na prezidenta Masaryka. Ať si ráčí zjistit, v jakém věku byl poprvé zvolen prezidentem.“ (Karel Schwarzenberg, prezidentský kandidát TOP 09)
Žena Moby Dicka: "V 68, prezidentoval do 85. Ronald Reagan, faktický vítěz nad SSSR, nastoupil poprvé do úřadu právě v sedmdesátce, vládl do svých 78. Mittu Romneymu je 65…"
Mladistvý Barack Obama (51) něco takového sotva vypustí z úst. Pokud stojí o znovuzvolení.
"Domnívám se, že zoufalství z vlastní neschopnosti zahání politiky k hloupým výrokům." (Miloš Zeman (67), prezidentský kandidát Zemanovců.)
"Narážky předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, které uvedl ve svém profilu na sociální síti Facebook, na adresu starších prezidentských kandidátů jsou nejen neuctivé, ale zkrátka hloupé. Velmi laciný způsob vedení politické kampaně. Ovšem pro ČSSD typický. (Karolina Peake, LIDEM.)
Prezidentský kandidát ODS Přemysl Sobotka (69) se rozhodl i nadále zůstat neviditelný a neslyšitelný. Rovněž prezidentský kandidát ČSSD Jiří Dienstbier (mladší) se rozhodl moudře mlčet. Což Bohuš ke své škodě neučinil:
"Docela mě překvapila prudérnost, s níž někteří politici (K.Peake) reagují na moji včerejší poznámku o umělých chrupech prezidentských kandidátů. Ukazuje to myslím, jak zoufale v české politice chybí smysl pro humor." (Rozhořčený Bohuslav Sobotka.)
"Bude kandidovat na premiéra, nebo dělá konkurs do estrády?" (Žena Moby Dicka.) 
"Mozek stále vypadlý." (Mrtvá Kočka.) 

"Bylo to v kauze Opencard. Kolegové si stěžovali, že vyšetřování bylo zdrženo o patnáct dní a na magistrátu v té době došlo ke skartaci materiálů." (Tomáš Martinec, exředitel protikorupční policie, o důsledku "interního příkazu" Jiřího Houby, exnáměstka policejního exprezidenta Oldřicha Martinů za doby exministra Ivana Langera (ODS).) Tento příkaz nařizoval posílat "citlivé případy", ve kterých byli namočeni politici, "vejš". Vinou tohoto "příkazu" došlo k "prosáknutí" (předání informací dotčeným zločincům), takže nakonec byli obviněni pouze úředníci magistrátu, nikoli pražští politici. 
"V podstatě tak odstavili státní zástupce, což podle mě bylo protiprávní." (Václav Láska, bývalý vyšetřovatel závažné hospodářské kriminality.)
Příkaz byl zrušen až novým policejním prezidentem Petrem Lessy.

TOP 09 má dalšího prezidentského kandidáta, vlastně kandidátku: Kláru Samkovou, právničku a komunální političku. Topka se diví, Starostové mlčí.

140 obyvatel ostravského "ghetta Přednádražní" odmítá opustit své domovy a přesídlit do předražených a poddimenzovaných kotců v ubytovnách. Dvě zchátralé barabizny, kde je nefunkční kanalizace a padají balkony, prohlásil stavební úřad za nezpůsobilé obývání a nařídil jejich vystěhovaní. Někteří lidé šli ke svým příbuzným, jiní do ubytoven. Ti neústupní už "odstranili určité vykázané závady". Např. zabednili vstupy na balkony. Za bydlení v těchto pastouškách platí majiteli 4.000 Kč za osobu. Stavební úřad je na ně přísný. Na majitele nemovitosti jaksi ne. Jak obvyklé!
Žena Moby Dicka: "Na chudej lid musí bejt přísnost!"
Mrtvá Kočka: "Aby se kšeftaři s chudobou na nich mohli dále nerušeně pást."

Senátor (ČSSD) a primátor Přerova Jiří Lajtoch neprovedl trestný čin, pročež už nebude dále trestně stíhán. Ani on, ani jeho náměstek Jiří Kulíšek (ODS), další dva radní a dva magistrátní úředníci nejednali nezákonně při rekonstrukci zimního stadionu a stavbě domova pro přestárlé důchodní seniory. Rozhodla tak v pátek olomoucká státní zástupkyně Marie Kodytková. Už v lednu vrátila případ protikorupční policii k doplnění.
"Jsem rád, že věc posuzovala objektivně bez politických tlaků, které tady rozhodně mohly být. Je ale absurdní, kam až to došlo. Těší mě, že štvavá, nepříjemná kampaň je u konce. Jsem přesvědčen, že byla cílená a sloužila k diskreditaci politických protivníků.“ (Jiří Lajtoch.)

V rámci starobince byl postaven i bazén. Tedy soukromý bazén u domu pana L. Faktura za 278 292 korun nebyla uhrazena a firma P.S. peníze ani nevymáhala. Bazén se do čestného prohlášení pana L. o majetku za rok 2008 nedostal. Všechny práce kolem bazénu řádně pan L. uhradil. Řekl pan L. Policii se zjevně nepodařilo najít "nefakturu".
Patrně v rámci zimního stadionu postavila stejná firma radnímu Z. rodinný domek za 3,1 milionu. Sice nebyla uzavřena řádná smlouva o dílo, ale pan Z. čestně splatil ve dvou splátkách celkem 790.000 Kč.
Mrtvá Kočka: "Že jo? Přitom nemusel!"
Po začátku stíhání se dle obvinění Z. snažil vyřadit fakturu z účetnictví společnosti a nahradit fakturou novou na to, co skutečně zaplatil.
Mrtvá Kočka: "A zatloukal a zatloukal."
Žena Moby Dicka: "Třeba by v tom rodinném domku, alespoň v jeho části za 2 miliony 310 tisíc, mohli bydlet bezdomovci z Přednádražní?"
Mrtvá Kočka: "A koupat se v primátorském bazénu."
"Trestní stíhání jsem zastavila, protože skutek, pro který bylo vedeno, není trestným činem a není ani důvod k jinému postupu." (Marie Kodytková.)
Žena Moby Dicka: "Paní zástupkyně taky neviděla film Jáchyme, hoď ho do stroje. Jinak by věděla, že dům a bazén nebrat!"
Mrtvá Kočka: "Brát, brát!!! Tedy současným majitelům."

ECB zvýšila limit řecké centrální bance na vydání "pokladničních poukázek" ze 3 na 7 Giga €. To se zrovna hodí, protože Řecko nové půjčky dostane nejdříve  v září. A tenhle týden jsou splatné jeho dluhopisy za 3,2 mld. €. Ne všichni jsou nadšeni.
"Měli bychom na Řecku ukázat, že eurozóna umí ukázat zuby." (Marcus Söder, bavorský ministr financí, sponzor Východního Německa a Jižní Evropy.)
Žena Moby Dicka: "Što éto takóje – ukázat zuby?"
Mrtvá Kočka: "Vyloučit Řecko z eurozóny."
Žena Moby Dicka: "To jde?"
Mrtvá Kočka: "Ne."

Ze sportu: Česko má po víkendu další olympijské medaile: v pátek získal stříbro veslař Ondřej Synek, v sobotu bronz Adéla Sýkorová ve sportovní malorážce a Miroslava Knapková zlato ve skifu, dnes Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká stříbro v tenisové čtyřhře.  

Pondělí 6. srpna 2012
Český rejstřík vozidel je i pět týdnů po svém rozběhu dále nesnesitelně pomalý, ale všichni si už na to zvykli jako na normu.

"Už zase ta nešťastná slova z úst našich politiků.“ Iva Holmerová, gerontoložka v Událostech/Komentářích na ČT. "Pro facku bych ani nebyla, spíš pro nějakou kultivaci.“ Bohuslav Sobotka byl podobně nekultivovaný, jako svého času volební spot "Přemluv bábu".
"Určitě by bylo fajn, kdyby objevila omluva, spíše než vymlouvání na nedostatek humoru.“ Jde o odraz diskriminace kvůli věku a chápání stáří v České republice. V EU dvě třetiny obyvatel vnímají lidi > 55 pozitivně. V Česku jen třetina.
"Pan Sobotka se projevil jako stoupenec kultu mládí, který býval v minulosti příznačný pro socialisty zvláštního ražení (Adolf Hitler, Benito Mussolini). Socialisté evropského typu upřednostňovali spíše solidaritu se slabšími, k níž patří i ohledy ke stáří." (Bohumil Doležal (72) v Reflexu ve vyhlášeně podjatém článku Srandista Sobotka.)

"Berme to jako mladickou nerozvážnost. Nevěřím, že by Bohuslav Sobotka něco takového myslel vážně, spíše to byl nepovedený žert." (Jiří Paroubek, krotitel 21 Lvů.) Skutečnými škůdci stáří jsou Karel Schwarzenberg a Karolína Peake: "Oba se shodně a tvrdě zastávají generace, do níž jeden z nich patří a druhý k ní má zhruba stejně daleko, jako Bohuslav Sobotka. Neměli bychom však zapomínat, že to jsou právě Karel Schwarzenberg a jeho TOP 09 a Karolína Peake a „její“ uskupení LIDEM, o které se opírá současná vládní koalice… Nikdo soudný pak nemůže říci, že tato vláda se ke generaci dnešních seniorů chová nějak shovívavě. Ba naopak!…  Ve vší úctě k ministru zahraničí i paní Peake, ale zrovna oni by nyní měli sedět se založenýma rukama a šoupat nohama… Komu skutečně záleží na českých seniorech, ten by nikdy nemohl dopustit to, čeho jsme dnes svědky. Totiž jejich okrádání za bílého dne.

Mladická nerozvážnost? U čtyřicátníka Sobotky? Anebo umíněná infantilita?
Mrtvá Kočka: "Mladická senilita."
Moby Dick: Způsobená vysilující prací v politice, kde maká již od svých 24 let.

Syrský kosmonaut Muhammad Ahnad Farís navštívil své rodné Aleppo, aby mu vyjádřil podporu před nadcházejícím tvrdým úderem jednotek Bašára Asada, načež prchl za hranice. Předtím se o emigraci pokusil už třikrát. V roce 1987 se mu to nepodařilo ani se Sojuzem.

Americká Zvědavost přistála na Marsu. Téměř tunové vozidlo má zkoumat po jeden marťanský rok, zda tu je či byl život. Celá mise stojí $2,5 miliardy.
Žena Moby Dicka: "Velký úspěch NASA!"
Mrtvá Kočka: "Že se jí podařilo utajit projekt před Barackem."
A možná i před generálem Charlesem Boldenem, bývalým kosmonautem a současným ředitelem NASA, který v interview pro Al-Džazíru sdělil hlavní úkol agentury: Zlepšit vztahy s muslimským světem.
Mrtvá Kočka: "Zapomněli mu sdělit, že on není prezidentem USA."

"Byl to muž příjemného zevnějšku a mírumilovného vystupování." (Sousedé o neonacistovi Wadeovi Michaelovi, který v sikhském chrámu wisconsinského města Milwaukee při obraně americké demokracie zastřelil sedm lidí.) 
Mrtvá Kočka: "Zapomněli mu sdělit, že sikhové nejsou mohamedáni."

Maxim Jefimov se pokusil šířit nenávist a ponižovat lidskou důstojnost. Podle ruské státní (pravoslavné) prokuratury se toho dopustil tím, že na svém blogu kritizoval vedení (státní) pravoslavné církve. Maxim požádal o politický azyl v Estonsku.
Mrtvá Kočka: "Důvod pro Rusko, vyhlásit válku Estonsku."

"Napětí, které v posledních letech provází eurozónu, už nyní přináší závan psychologického rozštěpení Evropy." (Mario Monti, italský premiér v týdeníku Der Spiegel.) Euro se může stát "faktorem evropského rozklížení", čímž budou "základy projektu Evropa zničeny". Rozpadu EU lze zabránit, avšak "nespadne to ale samo z nebe".
A jak tedy na to? Jednoduše: "Pokud se vlády nechají zcela spoutat rozhodnutími svých parlamentů, aniž by si chránily vlastní jednací prostor, byl by rozpad Evropy pravděpodobnější než užší integrace."
Žena Moby Dicka: "Skvělá úvaha, hodná Benita Mussoliniho!"
Mrtvá Kočka: "No vidíš, a italští karikaturisté kreslí Anděle Merkel pod nos hitlerovský knírek."
Monti se namontoval zejména do Německa a jeho ústavního pořádku, neboť německý ústavní soud rozhodl, že německá vláda si musí své evropské kroky nechat schvalovat Bundestagem. 
"Lačnost po penězích německých daňových poplatníků vyhání u pana Montiho nedemokratické květy. Zjevně potřebuje jasně říct, že my Němci nebudeme připraveni kvůli placení italských dluhů likvidovat naši demokracii" (Alexander Dobrindt, generální tajemník vládní CSU.) Montiho vyjádření je "útok na demokracii a snahu o zavádění italských poměrů v celé Evropě".
"Akceptování eura a jeho záchrany národní parlamenty posilují, a ne oslabují." (Joachim Poss, místopředseda poslaneckého klubu opoziční SPD.) "Chápání parlamentu v Itálii po letech nestydaté Berlusconiho vlády evidentně utrpělo."
"Parlamentní kontrola evropské politiky stojí mimo jakoukoli diskusi. V Evropě potřebuje posilovat, nikoli oslabovat demokratický mandát." (Guido Westerwelle, německý ministr zahraničí.) "Tón této diskuse je velmi nebezpečný… Její účastníci by se měli vyvarovat snah o vnitropolitické vyprofilování. Na to je situace v Evropě moc vážná a ve hře je toho hodně."
Moby Dick: Ohne sranda!!!

Úterý 7. srpna 2012
"Pan předseda vůbec nemyslel to, že by se chtěl nějak dotknout občanů, v tom směru to vůbec nebylo. Já osobně si také myslím, že by prezident neměl být člověk, který kam přijde, tam usne." (Milan Štěch, předseda Senátu, ČSSD.) Naopak Bohuš Sobotka má velkou úctu a pokoru ke starším spoluobčanům a vůbec o důchodcích nemluvil. 
Žena Moby Dicka: "Jen o konkurentech nejmladšího prezidentského kandidáta Jiřího Dientsbiera (43). "
Podle Štěcha (exšéfodborář a exkomunista, presumptivní důchodce) se Bohušova poznámka důchodců ale vůbec netýkala. Vysloveně je má rád, a dělá pro ně nejvíc ze všech politiků. Jedná se o "hnidopišské hlídání vyjádření." Bohuš je totiž jinak bez chyb, alespoň těch "velkých".

"Také se mi smáli kvůli rovnátkům!" (Bohuslav Sobotka, ČSSD)
Veřejně nějaký předseda politické strany? Mozek ještě na procházce.

Zdravý chrup bez vrtání!" (Kontextová reklama.)

V šestimilionovém Jordánsku je už 140 tisíc syrských uprchlíků. Celkem Sýrii opustilo asi 276 lidí. Ve 22milionové Sýrii je asi 1,5 milionu vnitřních uprchlíků.

Mario Monti, premiér vší Itálie, varoval Německo před růstem protiněmeckých nálad, pokud by Německo nepřistoupilo na jeho požadavky. (Protiněmecké běsnění jižanských médií je mimo rozsah tohoto přehledu. Zmiňme jen vulgarity o tělesném pozadí Anděly.) Italové tančí, a chtějí, aby jim do toho nikdo nekecal. ECB by mělo prakticky krýt veškeré dluhy veškerých dlužníků, včera dnes i zítra. Německo by chtělo, aby zadlužené země v případě potřeby alespoň oficiálně požádaly pomoc, to jest aby přistoupily na tvrdé podmínky půjček – a také na jejich kontrolu. Italští politikové to považují za "omezení svrchovanosti země". Deník Il Giornale (patří rodině Silvia Berlusconiho) píše o Čtvrté říši, kterou Německo buduje pomocí eura. Současná situace je přirovnávána k Mnichovské dohodě. 
Žena Moby Dicka: "Svým způsobem máte pravdu, ale…"
Mrtvá Kočka: "…tak si nepůjčujte!"

Středa 8. srpna 2012, 75. narozeniny Dustina Lee Hoffmana
V rozhovoru pro Hospodské noviny potvrzuje exvyšetřovatel Útvaru pro odhalování korupce Jiří Mareček informaci exředitele Tomáše Martince, že úředníci pražského magistrátu byli na návštěvu kriminalistů v kauze Opencard připraveni. Podle jejich chování měl pocit, že o prohlídce věděli dopředu. Později mu to potvrdil jeden ze zaměstnanců magistrátu.

Odvolací středočeský krajský soud ponechává ve vazbě středočeského exhejtmana poslance Davida R. (exČSSD). V jeho kauze byli čerstvě obviněni manažeři Jindřich Ř. z firmy Hospimed a Jan H. z B Braun.

Marek Semerád (další bambinot ČSSD (34)), dobrovolně opustí 12. října post velvyslance Rathova království v EU. Nevypověditelná smlouva mu zaručovala místo až do konce roku 2013, včetně devadesátitisícového platu, letenek a služebního auta. Marek se tak bude moci více věnovat svým dalším funkcím, včetně starostenství ve středočeských Cerhenicích, kde je velice úspěšný: Pro svou obec získal desítky milionů Kč z evropských dotací i z krajských fondů. Dále sedí ve vedení krajské ČSSD a ve středočeském zastupitelstvu. Co ho přimělo vzdát se Brusele? 
"Chtěl jsem odejít s uznáním, a toho se mi od paní (zastupující) hejtmanky (Zuzany Moravčíkové, ČSSD) dostalo. Moji práci v Bruseli pochválila, proto jsem kývl na to, že ke dni voleb ve funkci skončím." (Marek S.)
"Nechce sedět v Litoměřicích." (Mrtvá Kočka.)

"Jsem rád, že se celá věc prošetří. A že se vše podaří uvést na pravou míru." (Miroslav Křížek, generální ředitel státní agentury CzechInvest (bambinot pražské ODS (33)) se snaží udržet úsměv před svým úřadem, odkud z ředitelského patra vyhnali všechny jeho obyvatele protikorupční policajti.) Státní agentura se totiž z neznámých důvodů rozhodla předat za několik drobných milionů rozsáhlou databázi volných pozemků, budov i investorů soukromé firmě.
Mrtvá Kočka: "Ze známých důvodů."
V tajné veřejné soutěži, kde se utkala s křovím typu "bazar s ojetými bagry", nebo s Národohospodářskou fakultou VŠE, zvítězila vloni založená společnost Glafin, která by měla za zprostředkování informací (dříve činil CzechInvest) inkasovat provizi. Z čeho? Ze stamilionových kšeftů. 
Vysoká škola ekonomická ? 
Žena Moby Dicka: "Křížek tam učí."
Glafin?
Žena Moby Dicka: "Majitel je Křížkovým přítelem."
Mrtvá Kočka: "Proč nejsem překvapená?"

Do mediálního vláčku českých prezidentských voleb naskočil Emil Adamec. Český sochař, žijící v Hongkongu. Volby se zúčastní pouze v případě, že mu lidé zaplatí letenku do Prahy.

Člen politbyra KSČ ve vazbě, jeho žena souzena za vraždu. Rudý aristokrat soudruh Po Si-laj vládl spravedlivě svému 33milionovému městečku Čchung-Čching, kde byl široce oblíben pro svůj nesmiřitelný boj s korupcí a místními mafiemi. Během několika let rozehnal 14 triád a 63 gangů, a to i díky tradičnímu čínskému umění mučení. Za to vše dostával plat pouhých $20.000 ročně, přesto si dokázal našetřit akcie za $100 Mega, a další stovky megáčů má ještě pod matrací. Rudá kampaň, kterou spustil, nadchla studenty tak, že ti jezdili na brigády na venkov se zpěvem revoluční písně "Zpívej rudě, znič černé" na rtech. Na věčnou památku též nechal postavit sochu masovému vrahovi předsedovi Mao Ce-tungovi. Jediná vražda, jíž se dopustila jeho soudružka manželka Ku Kchaj-laj, přivedla ji před soud a Poa svrhla z nebeského tůnu čínských komunistických papalášů. (Neměla zabíjet svého obchodního partnera Neila Heywooda, totiž britského občana.)
Soudružka Ku jako "úspěšná právnička" zasáhla také do šoubyznysu. V roce 1998 napsala dílo "Dodržování zákonů v Americe", podle něhož vznikl televizní seriál. Amerika jí nakonec byla osudná. Když totiž hlavní policajt oblasti  Wang Li-jün uprchl na 300 km vzdálený americký konzulát, kde ji práskl, aby si sám zachránil holý život. 
Takže Po se nestane členem vybrané devítky, ani generálním tajemníkem KS Číny, aniž jejím prezidentem. Krom neústupnosti Heywoodovy rodiny, strachu a statečnosti  Wang Li-jüna zde hrál roli i strach Poových soudruhů a konkurentů – považovali ho za novodobého Hitlera. A příliš by se míchal do jejich kšeftů, kdy tyto ruděšlechtické rodinky ovládají velké státní firmy.

Ze sportu: Zuzana Hejnová získala pro Česko běžeckou medaili na olympiádě v závodě na 400 metrů překážek.

Čtvrtek 9. srpna 2012, 70. narozeniny Efraima (Karola) Sidona
"Sociálně demokratičtí senioři považují snahu některých politiků pravicové vládní koalice zneužít slova předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, kterými na facebooku polemizoval s věkem některých prezidentských kandidátů, za nepatřičnou. Pro některé reakce také platí, že nejrychleji a nejhlasitěji se ozve vždy potrefená husa." (Klub seniorů ČSSD reaguje na "falešnou a účelovou snahu pravicových politiků zneužít slova předsedy Sobotky.")
"Mozek stále vypadlý. A ještě ho rozmazávají." (Žena Moby Dicka.) 
"Je to vůbec mozek?" (Mrtvá Kočka.) 

"ODS a TOP 09 chtějí darovat církvím 134 miliard; TOP 09 a ODS chtějí vytáhnout z kapes důchodců 48 miliard" (Nápisy na volebních billboardech ČSSD.)
"Způsob nevěcného vedení argumentace a demagogická útočná kampaň České strany sociálně demokratické, vedená mimo jiné i pomocí billboardů, vytvářejí ve společnosti atmosféru neopodstatněné závisti a nenávisti nejen vůči církvím a náboženským společnostem, ale i vůči občanům jako takovým… Pamětníci mohou potvrdit, že (kampaň) si nezadá s neblahými antisemitskými a antiklerikálními plakáty 'třetí říše', na rudo přetřenými gottwaldovskými ideology." (Z prohlášení Dominika Duky jakožto předsedy České biskupské konference, předsedy Federace židovských obcí Jiřího Daníčka a předsedy Ekumenické rady církví Joela Rumla.) Prohlášení se netýká tisíců poctivých členů ČSSD, těch, kdo byli vězněni a týráni spolu s věřícími v nacistických koncentračních táborech i v komunistických lágrech.
"Vyzýváme představitele církví, aby nesměšovali náboženské svobody s politikou, aby nesměšovali víru s financemi a výší finančního vyrovnání. Podstatou nynější společenské diskuse nejsou náboženské svobody, ale peníze a majetek, které mají být poskytnuty z veřejných zdrojů." (Bohuslav Sobotka, přednosta ČSSD, v tiskovém prohlášení.) Slovník a způsob argumentace z dob hluboké totality, který církevní představitelé použili, je nepřijatelný. Rolí demokratické opozice je upozorňovat na problémy vládních návrhů. ČSSD dává přednost financování církví z výnosu speciálního veřejnoprávního fondu. 
"Který neexistuje a existovat nebude." (Žena Moby Dicka.)
"Jsou to populistické slogany a naprostá demagogie. Jde o dvě tisíciny rozpočtu, takže rozpočtové výdaje nemohou být ohroženy. Sociální demokracie dobře ví, že tvrdí nepravdy."  ( Milan Badal, poradce pražského arcibiskupa Dominika Duky pro ČT24.) Nemůže být ani řeči o štědrosti restitucí: "Církve jsou na tom hůř než ostatní restituenti, ti dostali i odškodné například za využívání budov zemědělci. To, co dostali ostatní restituenti, církve v žádném případě nebudou dostávat, čili slovo štědrost vůbec není na místě."
"Není možné dělat takto jednostrannou kampaň, neprospěje vůbec nikomu a emoce, na které chce hrát, je potřeba dostat do věcnější roviny. Kampaň neříká vůbec nic tématu, jen inzeruje negativní stanovisko založené na negativních pocitech a má vyvolat závist a pocti, že někdo dostává víc, než mu náleží." (František Bányai, předseda Židovské obce v Praze.)

Obrana ČSSD českého národa před chtivými klerikály je geniální. Mediální odborník Jiří Mikeš soudí, že "většina národa je pro to, aby se k vyrovnání s církvemi přistoupilo trochu jinak". 
Žena Moby Dicka: "A jak to hodlá udělat ČSSD?"
Mrtvá Kočka: "Nijak."

78 % dotázaných tvrdí, že negativní kampaně jsou jim odporné. Navíc se jimi v žádném případě nenechají ovlivnit.
"Negativní inzeráty jsou tady z jednoduchého – fungují." (Elizabeth Wilner, viceprezidentka mediální firmy Kantar Media pro Wall Street Journal.) Ano, onen výzkum se týkal amerických prezidentských voleb.

Ruský ministr vnitra Vladimír Kolokolcev dostal z Damašku od ruského velvyslance zprávu, že Bašár Asad byl "zabit či zraněn", a hned to tvítnul. Ceny surové ropy v New Yorku vyskočily o dolar. Bez ohledu na to, že – ruské ministerstvo vnitra okamžitě prohlásilo, že ministr vnitra Vladimír Kolokolcev nemá žádný účet na žádné sociální síti.

Web Čechohongkonžana Adamce asi moc lidí nečte. Proto Emil rozeslal své prohlášení i českým médiím: "Svou kandidaturou plně podporuji obnovu konstituční monarchie v České republice a návrat právoplatného českého krále." Není jasné, zda by se po korunovaci právoplatného krále pan prezident svého úřadu vzdal. 
Žena Moby Dicka: "Tys to nepochopil. Králem se má stát sám."
Upír králem?
Mrtvá Kočka: "Nezanášej sem mezirasovou nesnášenlivost!"

Dle jedné agentury na tvorbu veřejného mínění je pořadí kandidátů na prezidenta všeho Česka: 1. Jan Fischer, 2. Miloš Zeman, Jan Švejnar; interní průzkum ČSSD vidí pořadí 1. Jan Fischer, 2. Jan Švejnar, 3.-4. Miloš Zeman, Jiří Dientsbier.
Dientsbierovi by mohly pomoci negativní Bohušovy zuby, Jan Švejnar je na tom dobře, akorátže nekandiduje.

Ze sportu: Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba získali v kilometrové trati ve čtyřkajaku na kilometrové trati pro Česko další olympijskou medaili. Bronzovou. A večer k tomu přidává zlatý oštěp  Barbora Špotáková.

"Ať byla příčina neúspěchu jakákoli, umocněná tradičním lajdáctvím, tolerovat to do budoucna nebudeme. Ztrácíme autoritu i miliardy." (Dmitrij Medveděv, premiér vší Rusi, kritizuje neúspěšné vynesení dvojice telekomunikačních družic MD2 a Telkom3 nosnou raketou Proton.) Poslední stupeň rakety i obě družice se během příštích měsíců zřítí k Zemi, očekává se, že alespoň jejich části dopadnou na zemský povrch.
Mrtvá Kočka: "Připravte si pancéřovaný deštník."

"Každá vysloužilá kurva má na stará kolena sklony dávat všem lekce o morálce." (Dmitrij Rogozin, ruský vicepremiér k vyjádření Madonny, kterým na svém moskevském koncertu kritizovala soud s punkerkami z Pussy Riot a podpořila pochod petrohradských gayů a leseb.)
Madonna byla babkami nedemokratkami spálena před chrámem Krista Spasitele a dostala se tak rovnou do pekla. Tedy zatím aspoň její plakát.

Pátek 10. srpna 2012
Prezident všeho Běloruska Alexandr Lukašenko vyhodil velitele pohraničních vojsk, vrchního velitele letectva i velitele protiletadlové obrany. Další důstojníci se bezpochyby zastřelili, či v nejbližší době zastřelí, sami. Nedokázali totiž zabránit diverzní akci švédských paragánů na Minsk! Plyšoví medvídci se snášeli na padácích, aby po přistání rozvinuli transparenty typu "Žádáme dodržování lidských práv". Akci má na svědomí švédská PR agentura The Total. Diverzanti si v Litvě pořídili jednomotorové letadélko, s nímž pronikli do vzdušného prostoru Běloruska, z něhož se po akci bezproblémově vrátili. Agrese Švédska byla nicméně potrestána: Běloruští diplomaté se stáhli ze Stockholmu, z Minska byl vyhoštěn velvyslanec Stefan Eriksson. Do konce srpna má být vyklizena švédská ambasáda v Minsku. Také domácí přisluhovači švédského imperialismu byli postiženi:
Do vazební ťurmy byli vsazeni podnikatel Sergej Bašarimov, který Švédům pronajal byt a fotograf Anton Surjapin, který plyšáky vyfotografoval jako první. Reportérka Komsomolskoj pravdy Irina Kozlikova a fotografka listu Naša niva Julia Doroševičova byly přistiženy společně s medvídkem, načež dostaly pokutu v hodnotě 7.000 Kč,- za nezákonné srocování ("porušení pravidel pouličních akcí").

Neoblíbený policejní prezident Petr Lessy v Právu prohlásil, že se k němu oblíbený ministr vnitra Jan Kubice chová "vyděračsky": nutí ho k odchodu z funkce. 

"Já si myslím, že jsme (s billboardy proti církevním restitucím) nepřestřelili. Jestli někdo přestřelil, tak to byly církve. Respektive jejich někteří představitelé, kteří nás srovnávají s nacisty a komunisty. To je podle mě naprosto nehorázné. Já mám pocit, že kdyby tady církev měla moc, tak by znovu upalovala na hranici." (Jeroným Tejc, předseda poslaneckého klubu ČSSD, pro server tyden.cz) 

"Za seriózní argumentaci nepokládám plakáty, které nápadně připomínají karikatury z Árijského boje, Vlajky nebo Dikobrazu 50. let.“ (Miloš Zeman (Zemanovci) komentuje billboardovou kampaň ČSSD.)

Socialisté vyhlásili válku "přestárlým" a církvím všech vyznání. Proti komu začnou válčit příště?

Sobota 11. srpna 2012
Žena Moby Dicka: "Už válčí. Proti sobě."

*******************************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick

75 komentářů:

informace řekl(a)...

Výdělky penězchtivých - anebo komu to vlastně prospívá.
Jak sedíte na pláži, přecházejí kolem vás nepřetržitě zde nazývaní "vukumprá" - většinou černoši,ohýbající se pod batohy, taškami, ramínky se šaty, nafukovacími člunky, míči, hračkami. Přecházejí pod pálivým sluncem a očima hledají, jetli se na ně někdo nepodívá. Pak hned zaměří ke slunečníku a začnou předvádět své zboží. Všechno made in China, zboží většinou podřadné, někdy i zdraví škodlivé, protože Číňani používají tozická barviva, dost levné, co se do obchodů nedostane.
To všechno bylo vyrobeno Číňany, kteří pracovali 12-14 hodin denně, za skývu chleba, daleko od rodiny, bydleli ve společných noclehárnách. Bez jakékoliv odborové nebo jiné ochrany, bez garancií. Když továrník rozhodne podnik likvidovat, jednoduše zavře vrata, aniž by dal dělníkům nějaké aviso. A ti se vracejí domů na venkov.
Zboží je vyváženo do Evropy, Ameriky anebo kde je odbyt. Část je pak prodávána černochy na plážích.
Čínský dělník vydělal jen na holé živobytí, kolik vydělává prodavač na pláži, se mi nepodařlo zjistit. Prostě o tom něchtějí mluvit, i když se rádi zastaví a popovídají, aby si tak na pár minut sedli do písku a odpočinuli si. Prý posílají peníze domů rodině. Moc toho asi nebude, většinou lidé nic nekupují, zvlášť teď v dobách krize.
Kdo na tomhle absurdním obchodu vlastně vydělává? Protože kdyby tu nebyl výdělek, obchod by ani nezačal.
Vydělávají čínští průmyslníci? Jenže zboží nejde moc na odbyt. Vydělávají překupníci? O těch je možno říci totéž. Ke všemu je tu ještě doprava.
A při tom evropské textilky zavírají, protože nemají trh.
Má vůbec nějakou cenu celý tenhle koloběh?

StK řekl(a)...

Ona ta "Přednádražní" a podobná gheta jsou poněkud složitější problém. Ne, že by páni podnikatelé (Roztočila se nehodlám zastávat, už jsem o něm slyšel z vícero stran a nebylo to "jen to nejlepší"!) parazitovali na státu a svých ubohých nájemnících. Na státu parazitují i ti ubozí nájemníci, kteří nemají práci, protože se jim buď pracovat nechce nebo nic kloudného neumí, ale hlavně jsou jako pracanti krajně nespolehliví. Buď do práce přijdou, nebo ne a když přijdou, tak pracují, nebo ne. A když přijdou a pracují dneska, zítra to může být úplně jinak. Takže nemají peníze, jenom fůru dětí a přídavky na co se dá, částky nijak vysoké, ale zato nárokové a neodnimatelné. Taková jistota, garantovaná státem. V tomto oboru se vyznají velice, lépe než někteří právníci.
Pro jejich specifický způsob života nechce nikdo z "rasistických gádžů", aby bydleli poblíže jejich bytu (a dělají proti tomu všechno možné) a tak se stěhují mezi své. Tam jim pan podnikatel, majitel zdevastovaných domů (gadžo, jak jinak) napaří takové nájemné, že to odpovídá nájemnému v bytě I. kategorie a ještě na dobré adrese. Takže státní příspěvky protečou přes rómské "rodiny v nouzi" přímo panu podnikateli.
Ovšem když je někdo vykořisťovatel, musí být i nějaký vykořisťovaný. A to je právě ten problém. Kdyby rómové měli lepší pověst, měli by i zaměstnání, lidé by se nebránili s nimi bydlet v jednom domě a všelijací Roztočilové by neměli koho vysávat. Kdyby se stát opravdu staral o integraci Cikánů mezi běžnou populaci (Proč třeba nemáme vietnamská gheta? Nebo ukrajinská?) místo zřizování všelikých komisí a vládních zmocněnců, určitě by situace nebyla tak nazrálá, jako je dnes. Ubytovny, kde se za jednu místnost s příslušenstvím platí až 4 000.- Kč na hlavu měsíčně rozhodně nejsou žádným řešením, na takovou cenu není stavěný ani ten nejštědřejší příspěvek. Rodina se čtyřmi dětmi a třeba babičkou by měla platit 28 000.- korun měsíčně!? Na takový nájem by neměla ani běžná tzv "středostavovaská rodina" a hlavně - za ubytovnu by byla ochotna zaplatit tak za jeden měsíc, to kdyby vyhořela, další měsíc by už určitě bydlela jinde v lepším bytě za podstatně méně peněz.
Budu pokračovat...

StK řekl(a)...

Dneska se vládní zmocněnkyně pro lidská práva, krásně upravená (a určitě voňavá) Monika Šimůnková vyjádřila v tom smyslu, že by stát (my všichni) měl stavět více sociálních bytů. Výborně, ale - kde na to v dnešní době vzít - těch problematických (sociálně vyloučených, krásný úřednický termín, ptydepe jak hrom!) je prý dnes kolem 100 000. Potřebovali bychom tedy velmi rychle cca 25 000 nových "sociálních" bytů, každý v ceně nejméně 500 000, t.j. náklad y byl 12, 5 miliard Kč. Druhý problém tkví v tom, že většina z těch, kteří spadají do výše uvedené kategorie je schopna takový byt tzv. "vybydlet" během několika měsíců. Zeptejte se třeba v Chánově nebo v Ostravě - Přívoze.
Přitom novomanželé z většinové poulace často nemají na vlastní bydlení - buď zůstanou bydlet u některých z rodičů a riskují tak pravděpodobnější rozpad manželství, nebo jim finančně pomohou rodiče, případně si musí vzít hypotéku, která se může časem stát záležitostí nad jejich finanční možnosti. Stačí pak mít dítě - to je dneska poměrně dost nákladná záležitost. A muž, který vystudoval obor, o který už není mezi zaměstnavateli tak velký zájem nenajde práci. Na druhé straně demografové skuhrají, že populace klesá. Nemyslím, že by finanční problémy s pořízením potomka byly pro většínu párů rozhodující faktor, rozhodující bývá míra sobectví rodičů, ale rozhodně to jeden z důvodů bezdětných, tzv. dvoukariérových manželství je.
Takže pro vyřešení problému v Přednádražní asi zřídíme novou komisi, která se bude pravidelně scházet a žvanit a žvanit, pak poobědvá a případně povečeří na náklady státu a rozjede se do svých domovů. Cikánům se tim nepomůže ani trochu, jenom komisaři a zmocněnci budou mít na několik let zajištěnou existenci. Pro Romy, jak si teď někteří Cikáni dávají říkat, toho dělá nejvíc kupodovu církev, v Ostravě speciálně Salesiáni Dona Bosca. Mladí mají v komplexu kostela zkušebny vybavené na provozování big-beatu, za kostelem je fotbalové hřiště s umělým trávníkem a osvětlením, osíťované, aby míč nepadl mezi auta, čas od času se ve vedlejších prostorách kostela pořádá diskotéka spojená s volbou Miss Roma Don Bosco a tak podobně. Na vše krásně vidím z okna. A výsledek mnohaleté práce s "nepřizpůsobivými"? V okolí se téměř nekrade, cikánské gangy jsou už spíše normální party mladých, dokonce jsou smíšené, cikánko-gádžovské. Pravda, mládežníci hulákají často až do půlnoci, ale dá se to bez většího sebezapření vydržet. Stejně chodím spát kolem druhé ráno...

Jakub S. řekl(a)...

Dík, stk!
Vukumprá - ?! Cosa e - ?

informace řekl(a)...

Vuoi comprare?
Makaroni
http://www.youtube.com/watch?v=UPs65s2SIRk

informace řekl(a)...

Henleinovče:
Si cartuscella volat, tota scientia squagliat!!!
Nutella omnia divisa est in partes tres:
Unum: Nutella in vaschetta plasticae.
Duum: Nutella in vitreis bicchieribus custodita.
Treum: Nutella sita in magno barattolo (magno barattolo sì, sed melium est si magno Nutella in barattolo).

Jakub S. řekl(a)...

Celá Ga- é Nutella pak dělí se ve tři části... no to je kouzelná srandička. Na to mě užije! Makarónština je dycky krásná. To jste vymyslela vy? Napište to tuzemcům pačésky!
Vukumprá... to se nedá vymyslet. Jaký to má plurál?

informace řekl(a)...

Ne, to jsem našla na stránce makaronské latiny.
Když papírek odletí, všecka věda je ta tam!!!
Nutella se celá dělí na tři části:
první: Nutella v kelímcích z plastiky
druhá: Nutella přechovávaná ve skleničkách ze skla
třetí: Nutella vložená do velké zavařovací sklenice (velká sklenice, to jo, ale lepší je velká Nutella ve sklenici).
Je to žertovná parafráze úvodních vět De Bello Gallico G.J. Caesara. Má dlouhé pokračování. Existuje i něco podobného o ančovičkých v oleji.

(Gallia est omnis divisa in partes tres, quarum unam incolunt Belgae, aliam Aquitani, tertiam qui ipsorum lingua Celtae, nostra Galli appellantur.)

Jakub S. řekl(a)...

Jo tak. Vukumprá - ? znamená Pané, ces ko-upit, doblý hodinkí, laciné, snackoví! Ces? (pro ty mimo: šikmooký čéštyn).

informace řekl(a)...

Páni, lidi tady šetří, škudlí, ani na dovolenou nejedou a ruští magnáti si užívají v Itálii. Předevčírem připlula do přístavu jachta Romana Abramoviče, dlouhá 170 metrů s dvěma přistávacími plochami a ani se nevešla do přístavu. Musela zakotvit venku.
Na Smaragdovém pobřeží zase Rusové pořádají večírky za 1,5 milionů euro, s langustami, kaviárem a šampaňským, dopraveným helikoptérou z Francie.
Ruští boháči obsadili tradiční nobl pláž v toskánském Viareggio a Forte dei Marmi, skoupili tam všechny lepší nemovitosti a tak zvedli ceny, že tam už normální Ital nemůže. Tak je tam draho.
Podívejte se na A. jachtu, jak vplouvala vloni do benátského přístavu.
http://www.youtube.com/watch?v=gYowp6AxwHY

Hovořili o tom i v teležurnálu. prý je těch ruských milionářů a miliardářů čtyři a půl milionu a vrhají se v létě do Itálie jako kobylky.
http://news.centrodiascolto.it/video/tg2/2012-07-26/cronaca-e-costume/sempre-pi-milionari-e-miliardari-russi-calano-italia-turismo

Sice se na nich vydělává, ale jsou stejně ostudou Ruska. Kolik důchodců tam nemá ani na přežití?

informace řekl(a)...

Hochu Henleinovská,
moc brzy ses radoval. Než jsem dopsala příspěvek o ruskejch miliardářích, tak ty tvý zmizely jako když švihne čarovným proutkem. Ani jsem je nestačila přečíst.
A toho o hřbitovní literatuře je škoda. Byl docela pěknej.
Co kdyby ti dal Šaman, na požádání, samozřejmě, zase nový vyhražený prostor. Ten předešlý je už plný a musí se to dlouho přetáčet.
Ale ty buď hodnej a nevotravuj.
Fa il bravo ragazzo, capito mi hai?

informace řekl(a)...

Už jsi tu zas?
Aspoň se ty chytráku nenavážej do Šamana.
Jestli šel Šaman do kina nebo dělá něco jinýho, tak tu do zejtřka vydržíš. Jinak tě zas smejou. Ty velechytráku!

informace řekl(a)...

Vidíš, než se mi příspěvek vobtisk, už je tu zas po tobě prázdná díra.

Šaman řekl(a)...

Ono se to dobře krade ve velkém národě, kde stále přežívá duch samoděržaví, informace. Staré pořádky přetrvávají, když největší ruské státní energetické firmy ovládá osobně car a jeho noshledové. Tradice nebyla porušena ani za Gorbačeva, kdy státní sovětské peníze plynuly na zahraniční konta kágébáků a jiných gangsterů.
Podobně je na tom dnes Čína. Jo, až tam přijde Arabské jaro, tak se zachvějí základy civilizace.
\ :-) Dobrou!

Šaman řekl(a)...

Oprava. noh-sledové
\ :-)

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Harpyje řekl(a)...

Přečtěte si, vážený Henleinovče, článek pana Hulíka na Psu http://neviditelnypes.lidovky.cz/historie-delitelna-nespravedlnost-duu-/p_spolecnost.asp?c=A120810_203526_p_spolecnost_wag o potomcích toho tlustýho Ferdinada z Konopiště, a jak se na jejich osudech podepsala doba. Okradeni, vězněni v koncentráku, humáně odsunuti.

Harpyje řekl(a)...

Smysluplnější by bylo, kdyny Šaman vyhradil nějakou rezervaci pro ten nesnesitelný italský spam. :-(

informace řekl(a)...

Jedna paní - že by "smysluplnější" Harpyje?

Je to baba, ta zlá žena,
Od úst jí teče pěna.
Skřípe zuby, sudy válí,
Za dveřmi mi schválně kálí.

Je to baba jedovatá!
Je to baba jedovatá!
Je to baba jedovatá!
Je to! ... Baba!
Vezmu kudlu se sekerou... a dám jí k soudu.

Citováno z Krumpáče
(Jedna paní, P. Bašta)
Je to dokonce pohodlnější citovat než si muset sami vymýšlet nadávky.

informace řekl(a)...

ak si žijí ruští politici.
Jachty Putina a Medvedeva
http://www.youtube.com/watch?v=Gc0w98s7IcI&feature=related
Na stránce jsou i jiná zajímavá videa o luxusu a zlodějnách ruských pohlavárů.
Путин - сука, вор и жулик!
Ale ruští zbohatlíci jsou úplní hadrníci v porovnání s čínskými. Našla jsem zajímavý článek na Limes "V Pekinu za peníze kupují jachty a status", kde se člověk dozví moc zajímavé věci.
Na příklad, že zbohatlíci kupují jachty a privátní jety, ale neplují ani nelétají, mají je jako status symbol. Nejluxusnější jachty, postavené v Itálii, jdou do Číny.
Mají priivilegované postavení, vládní moc je nechá na pokoji, mohou klidně ulívat peníze ven, neplatit daně, kořistit z lidí jak chtějí, za podmínky, že se nebudou plést do politiky.
V čínském parlamentu 70 nejbohatších členů (z celkových tří tisíc) vlastní majetek ve výši 75 miliard dolarů (v americkém Kongresu 70 nejbohatších členů má jen 4,8 miliard dolarů (beh, chudáci, taky nemají zrovna málo, ale oproti čínským jsou skoro nemajetní).
http://temi.repubblica.it/limes/a-pechino-i-soldi-comprano-yacht-e-status/22040?printpage=undefined
Šaman říká, až tam dojde arabské jaro. Do takových rozlehlých imperií je těžké, aby tam nějaká všeobecná vzpoura došla. Místní nebo krajské protesty vládní síly snadno porazí.
A když tam k něčemu rozsáhlejšímu dojde, nakonec to nevede k podstatné změně v typologii moci a způsobu vlády. Stačí se podívat na řijnovou revoluci nebo na pochod Mao tse tunga.

informace řekl(a)...

Celý článek o čínských miliardářích najdete na stránkách Asia Times, odkud to Limes převzal.
http://www.atimes.com/atimes/China/MC11Ad01.html

Jakub S. řekl(a)...

Ano, změní se pouze firma, tj. název. A pod stálou, pořád touž, pyšnou výhružnou egidou probíhá na všech úrovních už dávno a vrcholně cílevědomě něco nejen jiného, nýbrž právě přímo protikladného. Není to tedy pouze v ČLR, totéž plusmínus taky ve Vietnamu.
...v typologii moci - typologie se mi nezdá nejvhodnějším výrazem toho, co chtěl básník (tedy komentátor) říci, sím.
Limes - to je jako hranice, mez (pochopitelně v plurálu zde)?

StK řekl(a)...

Německo-italská válka už fakt není zajímavá. Místo "vracení úderů" by možná nebylo špatné nasadit účinnější zbraň - "hluboký nezájem".

informace řekl(a)...

STK,
jeden šťouchanec sem, druhý tam, není ještě žádná válka. A Harpyji se to líbí. Jinak by se tu cítila osamocená, když nikdo nebude reagovat.
Vypisují jí citáty (z literatury nebo z písňové tvorby, aby si nemyslela, že ji nezdvořile nafoukaně přecházím.
Nasaďte si Vaše I, když Vás to ruší.

informace řekl(a)...

Jakube,
v italštině se "tipologia užívá jak pro označení discipliny tak pro výsledek klasifikace.
Dizionario Sabatini Coletti on line:
tipologia[ti-po-lo-gì-a] s.f.
• Studio che procede alla classificazione secondo tipi, spec. basandosi sulla statistica; estens. il risultato di tale classificazione
Typologie moci - druh(druhy) nebo typ(typy) moci.
V češtině tomu asi tak není, i když jsem viděla, že i druhý význam je na webu často používaný.

informace řekl(a)...

Limes bude převzato z latiny (v it. není)
Il termine di limes romano in latino aveva un doppio significato:
nel primo caso, inteso come "linea di confine", "limite", rappresentava l'equivalente della Grande muraglia cinese o della più recente Linea Maginot, ovvero una barriera per difendersi all'interno dei confini imperiali (significato usato per la prima volta da Frontino[1] e da Tacito[2] nel I secolo);
nel secondo caso, nel significato di "via", "strada", costituiva la via di penetrazione all'interno di territori di recente conquista (o ancora da conquistare), come nel caso del limes germanico augusteo che correva lungo le rive del fiume Lippe, presidiato da numerosi forti ausiliari e fortezze legionarie, nella costituenda provincia romana di Germania.
Il Limes germanico-retico è incluso dal 1987 nella lista dei Patrimoni dell'umanità dell'UNESCO. Stessa cosa per il Vallo di Adriano e il Vallo Antonino nel Regno Unito.

Jakub S. řekl(a)...

Díky. Inteso come - tím se rozumí..., že? Nad tím jsem byl chvíli v pomykove (jeden z mých tak oblíbených slovakismů). Ale klidně čtu dál, a pak vše znovu... ono to najednou nebo ne najednou vyplyne. Jako voda z pomalu plněné studánky - To mě teď napadlo. Nad mou chatou je pod hradním valem pod hřebenem vrchů studánka Sojsinka, pověst o jejím vzniku (smutnou) jsem před lety sepsal. Proměnila se v ni totiž jedna chudák holka, komteska... Píšou se fantazie, ale já vím, jak to bylo.

informace řekl(a)...

Jo, vidíš, hochu henleinovská,
už sis myslel, že tě tu Šaman nechá. Ale on byl zatím na koupališti a jak se vrátil, hned tě smazal.
Páni, takovýho psaní a na nic!
A co kdybys to zkusil jinak? Třeba bez tý agitace. Stejně to už pleteš všechno dohromady, někdy to je něco jako Vlastenec, jindy zas Sudeťák. Eště si nezkusil septika!
To tedy poletíš takovým fofrem, že už sem víc nenajdeš dveře.
Takovejch identit a všechny na ... starou belu.

StK řekl(a)...

Poznámka k "nechutnému bohatství":
Kolik z toho, co bohatý člověk má, opravdu využije? Už se mi mockrát stalo, že jsem před nákupem té nebo oné věci zastavil a řekl si "vždyť já to vlastně vůbec nepotřebuji..." A to o sobě v žádném případě nemůžu říct, že jsem jakkoliv zámožný. Možná je to věkem, možná praktickou zkušeností.
Když má člověk chuť na zmrzlinu, nesní ji přece celý vagón i kdyby na to měl, tak proč by si ho kupoval a staral se pak o to, aby se mu nerozpustila. Bohatý člověk umře +/- ve stejný čas, jako ten chudý a to, že umře v luxusu mu je prd platné. Nejspíš by raději neumíral.

Moucha stále naráží na sklo okna. Bzučí a naráží a bzučí a naráží, až nakonec padne mrtvá na parapet. Říkáme tomu vytrvalost? Nebo jak?

Šaman řekl(a)...

Nejlepší je chutné bohatství. Dobré jídlo v dobrých restauracích, dovolená u moře, vlastní domek na vlastním pozemku, kvalitní foťáky, nadupaný počítač, bezpečná auta, hezké obrazy na stěnách, 1. třída v letadle - a léky a doktoři pro sebe a příbuzné. To nejsou levné věci… A bohatý člověk, který má na takovou lékařskou péči, aby v nemocnici nedostal zápal plic (teď mi na ni umřel švagr po mrtvici) nebo proleženiny, který má na léky, které naše zdravotní pojišťovny nehradí, který si užívá rehabilitací a lázní, tak ten si život opravdu prodlouží! Prodlouží, a hlavně má ho dlouho kvalitní!
No a když si chce třeba člověk koupit lístek na Pražské jaro, aby nemusel koukat na cenu…
Anebo si třeba pořídit nakladatelství. Jéje!
A ještě bych mohl vyjmenovat stovky věcí, které mít člověk bez peněz nemůže. Třeba let do vesmíru, anebo raketu na Mars (a zpátky:). I když – nejlepší věci jsou zadarmo…
\ :-)

StK řekl(a)...

Je pravda, že když má člověk dost peněz, umírá se mu lépe (a někdy i o nějaký ten rok později.) Ale nevím jistě, jestli by s tím tvrzením souhlasila třeba moje bývalá kolegyně Ilonka, která umřela na konci července v hospicu Sv. Lukáše na stejnou nemoc, kterou má prý nejlepší mozek planety, fyzik Stephen Hawking. ALS se to jmenuje a člověk s plným vědomím přestává, zcela bezbolestně, postupně ovládat své tělo. Napřed přestane mluvit, pak přestane postupně ovládat nohy a ruce, nemůže polykat a nakonec se ve spánku udusí - přestane mu to dýchat. Mozek je přitom ale naprosto nezasažen, člověk sleduje postupující devastaci svého těla. Není léku, není léčby. Někdy se to zastaví jako ve Stephenově případě, někdy ne. Lék z USA, který ji posílal její syn nepomohl - ale to předpověděli i naši doktoři. Zařizoval jsem před měsícem prohlášení, ve kterém vyjádřila přání, že nechce být v žádném případě znovuoživována. Smutné, nepříjemné, vlastně i trapné. Čtrnáct dní poté k ránu umřela - už jsem tam nemusel za ní jít. Na tu návštěvu jsem vždycky spotřeboval svou dávku životního optimismu na několik dní dopředu. K čemu jí byl luxus na pokoji, televizory, klimatizace, počítač, který ani nemohla použit? Než jsem odjel do Sudet, naškrábala mi, (když jsem ji držel ruku) na tabulku, že už chce umřít. Tekly jí slzy a já, dědek, jsem je utíral papírovými kapesníčky, které si vždycky přála donést, aby ji mohli utírat sliny.

A pak se stalo co se stát muselo - a ulevilo se všem, kteří ji měli rádi.

Máš naprostou pravdu Šamane. Ale ty nejdůležitější věci v životě si prostě nekoupíš!

drak řekl(a)...

Šamanovi a STK:

Máte pravdu oba, každý svým způsobem. S penězi a tím, co se za ně pořídit dá, nebo naopak nedá, je to podobně, jako v té Werichově pohádce o rozumu a štěstí. V životě je prostě zapotřebí obou a každý z nich sám o sobě, je žalostný a k nepotřebě.

Znám spousty lidí, kteří rozhodně netrpí finanční nouzí, naopak, ale je jim to prd platné, šťastní prostě nejsou a nebudou. Nicméně znám poměrně dost lidí (víc než těch prvních), kteří toho sice moc nemají, aspoň ve srovnání s těmi prvně zmíněnými určitě ne, ale k pocitu štěstí a spokojenosti, mají kupodivu mnohem blíž. Částečně je to dáno výsledkem jejich snažení a životních postojů, no a také tím, že aspoň občas měli a pořád mají kliku, bez té by to prostě nešlo.

Jakub S. řekl(a)...

Ano, co píše stk, je pravda.
Ve zkrácené podobě jsem to, a to píšu teprv teď, s křížkem po funuse (!!), prožil poslední měsíc se svým kamarádem od sedmé třídy. Jedináček, starý mládenec. Skončilo to ve středu v krom. léčebně, zoufale. A zavře se voda - nejsou blízcí příbuzní, není poslední vůle. A kamarád, přítel, právně nic neznamená (což je principiálně jistěže správné). Takže v této chvíli už asi je z něj popel a teoreticky bude uložen někde v suterénu něčeho. Zlatý voči. Vanitas vanitatis.
Takže může vydechnout, kdo má citlivé dobré potomky a dokonce i vnuky. Ostatní je pak vedlejší. No nic, dobrou.
Jo ta moucha - ? Říkám tomu přírodní naprogramování...

drak řekl(a)...

Jakubovi S.:

Zůstat na světě sám, bez prostředků a nemocný, to není nic, závidění hodného. Nejhorší na tom všem ale je to osamění, které tu nemoc a bezmoc umocňuje. Tím, že Jste za ním zašel, Jste mu určitě ulehčil a udělal radost.

Anonymní řekl(a)...

Pět věcí, kterých lidé před smrtí nejčastějí litují, naprosto překvapivě nejsou nedostatek chutného jídla, malé množství vyzkoušených sexuálních praktik, málo dovolené u moře, absence nadupaného poče, ohromujícího foťáku a auťáku, za kterým se všechny neúspěšné socky závistivě otočí, ale:
http://www.blisty.cz/art/62174.html
POZOR! Link vede na podvratný levicový web s velmi, ale velmi nezodpovědnými články, naprosto nerespektujícími pravá demokratická zcela zodpovědná názorová východiska.

drak řekl(a)...

Co se té situace v Evropě týče, myslím teď to italsko-německé přetahování, tak obě strany mají každá svým způsobem pravdu. To co k tomu ve snaze přitlumit vášně podotýká Guido Westerwelle, je ale velmi rozumné a na obou stranách by mu mělo být dopřáno sluchu. V rámci eurozóny by se mělo začít pracovat na náhradě mechanismu směnných kurzů z doby, kdy ještě státy měly národní měny, protože teď je tomu jinak a to jinak působí uvnitř eurozóny dost ošklivá pnutí.

StK řekl(a)...

Anonymní - téměř jako by Vlastenec promluvil...

Ale zjistil jsem že ty důvody předsmrtné lítosti se mě z 60% netýkají.
Já budu mít asi jiné. Přál bych si, abych býval byl měl odvahu pár lidem rozbít držku za to, co udělali jiným lidem.

StK řekl(a)...

Něco k smutnému tématu...

drak řekl(a)...

STK:

Myslím, že k dokonalosti mám jako každý smrtelník dost daleko, ale s klidem mohu prohlásit, že půjdou-li věci dál stejně jako dosud, tak s největší pravděpodobností nebudu před smrtí příliš toužit pozměnit své dřívější, stávající a snad ani budoucí chování ve smyslu žádného z tam zmiňovaných bodů.

Žil a žiji si zpravidla po svém, nejsem sám, mám rodinu a beru na ní ohled, to k tomu nedílně patří, jinak bych o ní mohl přijít, protože to se bezbřehým a bezohledným sobcům zpravidla stává.

Pracuji poměrně hodně, ale to patří k životu a dobrá zpráva je, že o mou práci pořád ještě někdo stojí, horší by bylo, kdyby úplně všem bylo putna co dělám a kolik toho dělám.

City mám a když si myslím, že to je na místě, bez rozpaků je vyjadřuji, pokud možno slušně a bez zbytečného patosu a humbuku, ale rozhodně se za ně nestydím. Proč taky?

Známých mám hodně, opravdových přátel už méně, ale v kontaktu s nimi jsem. Stojí to pravda nějaké úsilí a čas, ale myslím, že to stojí za to, s těmi opravdovými přáteli, je život bohatší.

Nevidím nic špatného na přiměřeně intensivní touze být šťastný, to je celkem normální, ale nic se nemá přehánět a člověk by měl být soudný a nechtít od života něco, co od něj není možné dostat, což se mi doufám daří. Rozhodně se necítím být nešťastným.

drak řekl(a)...

STK:

Ke smutnému tématu podotknu tolik, že eutanásie, podobně jako jaderná fyzika, je jen nástroj. Nástroj se dá využít ku prospěchu nás všech, stejně jako ke zkáze. Jak a proč se to použije, je v lidských v rukách. Naše legislativa v tomto ohledu bohužel pokulhává za civilisovaným světem, podobně ale za ním obávám se pokulhávají i postoje našich zákonodárců a velké části odborné veřejnosti. Nezbývá než doufat, že se to tady u nás pohne k lepšímu dřív, než se to stihne kohokoliv z nás nějak negativně dotknout.

informace řekl(a)...

Jak vidím, zpráva o čínských miliardářích vás povzbudila k diskuzi o smyslu života. Dělají peníze člověka šťastným? Italové říkají: "Se i soldi non fanno la felicità, figuriamoci la miseria...." (Jestli peníze nepřináší štěstí, co pak říct o bídě...)
Že bohatství nedělá lidi šťastnými a spokojenými, tomu nasvědčují právě zprávy o čínských miliardářích. Umírají prý mnohem větším tempem než normální nic nevlastnící občané. List China Daily uveřejnil minulého roku zprávu o průzkumu obyvatelstva, podle kterého od r. 2003 zemřelo 65 miliardářů ( každých 60 dní jeden). 15 jich bylo zavražděno, 17 se zasebevraždilo, 7 zemřelo při různých nehodách, 14 bylo popraveno, 19 zemřelo na nemoc.
Ke všemu je teď jejich život ohrožován i lidovými vzpourami a protesty proti bídě. Těch patnáct bylo zabito právě při protestech "nespokojených", kteří se vypravili do luxusní čtvrti bohatých (někde na jihu Číny) a pobili všechny, kdo se jim dostal pod ruku. Takže teď vzniká nový business a to agentury, co vycvičují a dodávají bodyguard bohatým.
Čínští miliardáři si sice na západě mohou koupit, co chtějí, ale nemohou si koupit "prostředí" a tak valná část, jak jsem četla, touží po tom emigrovat do USA nebo do Evropy. Proto se snaží různými triky vyvézt své peníze do zahraničí, prostřednictvím investic - skutečných nebo fingovaných.
http://www.linkiesta.it/che-sfortuna-essere-miliardari-cina-ne-muoiono-due-su-tre

Za co utrácejí peníze? Za luxusní auta, šperky, oblečení, za nemovitosti, zařízení.
http://www.luxuryonline.it/articoli/vedi/1843/miliardari-cinesi-ecco-come-spendono/
Na předešlém linku je fotka automobilu s pozlacenou karoserií, vystaveného v jednom klenotnictví. Mají vkus tak trochu buranský, ti bohatí Číňani.

informace řekl(a)...

A co říkají Češi?
Peníze nenesou štěstí, ale úzkost - jak je ochráním, aby mě je neukradli???

Jakub S. řekl(a)...

Dva přípodotky překladatele z moci osudu a státostrany:
x Inf, mé uznání za dokonalý převod Figuriamoci... (představme si...) jako Co pak říct? Kdyby každý tuzemský domorodec (= tuzemák!! To su genytální!), po česku/moravsku křupansky uboze nedůtklivě pyšný jen na to, že se jako cosi narodil (nemaje na co jiného), měl takový cit pro jazyk.
x K tomu článku na Psu (čtěte!):
Zde chci převést název z frankokanadštiny do Č vědomě toporně, tzv. doslova: Zemřít v d ů s t o j n o s t i . V. Uvnitř důstojnosti. Obklopen důstojností. Že?

Jakub S. řekl(a)...

KAŽDÝ NÁHLE ZBOHATLÝ A DÁLE BOHATNOUCÍ PODNIKATEL PRVNÍ GENERACE, každý, kdo bleskově stane ze základy pyramidy hned pod jejím vrcholem, je a nemůže nebýt ohrožen tím, že se stane směšným, trapným, ubohým. A je na něm a hlavně na jeho okolí, aby měl zpětnou vazbu (už je dnes slyším: Cha! Blbečku inťošská. Co máš ty? Pak kecej!) a věděl, do čeho může a do čeho by neměl mluvit. Příklad (omlouvám se, co jiného můžu já uvést, že): Tomáš Baťa. Ano, do ničeho mimo svou sféru nemluvil. Na to měl lidi. Pokud možno nejlepší.
Pozor, přijde historka, kterou zná moc málo lidí:
Vizovický stavitel panu továrníkovi rozestavěl vilu. On se ale náhle rozhodl, že má na to, aby vše, co dělá, bylo nejlepší, a zeptal se, kdo tak ve vlastech českých je nejlepším a už osvědčeným architektem. Prý jistěže nějaký Kotěra. Tož dobrá, kde ho najdu? Pane šéf, pánové z Prahy říkají, že chodí odpoledne do nějaké kavárny Slavia, že to je proti Národnímu divadlu. Tak jo. Řidiče s autem, na rychlík do Napajedel, naskočil a v Praze se vyptal, jak do Slavie. Tam se ptá: Pane vrchní, znáte nějakého profesora Kotěru - ? Ale jistě, pane - zrovna tu sedí s ostatními pány z toho jejich spolku, tam pod tou Múzou, prosím! - Pánové, odpusťte, že ruším: já su nějaký Baťa a mám malou, ale prosperující továrnu na obuv ve Zlíně, to je v okrese Uherské Hradiště. A chci tady panu Kotěrovi říct, ať mi napíše finanční podmínky na dostavbu mé vily, jsou předem splněny, tu jsou plány téj původní, tady je má vizitka s telefonem, má paní vás ráda přivítá osobně a já se omlouvám, za hodinu mi jede rychlík zpátky, já vstávám každé ráno v pět, víte... Nadzdvižení klobouku a odchod. A bylo. A je. Tož tak...

Šaman řekl(a)...

Informace: Češi říkají už dlouho:

"Blaze tomu, kdo nic nemá: nestará se, kam co schová. Směle lehne, směle vstane, žádnej mu nic neukradne." Lidové moudro z Plzeňska zpopularizoval Karel Havlíček Borovský.
\ :-)
Katolíci mají výstražně naučné: "Rubáš nemá kapsy."
\ :-/

StK řekl(a)...

Informace,
my tu ale komentujeme jenom krajní meze: bohatství a chudobu. Co takhle střed? Já vím, "...zlatá střední cesta je vyšlapaná, všechna tráva na ní je vyžraná.." - tuhletu zpívali už V&W. Z pozice, kdy má má sytý člověk možnost každý den spát v teple a má boty i kabát - uvažujeme, zdalipak mu násobek těchto "majetků" pomůže k násobku jeho štěstí.
Přitom štěstí je naprosto relativní pojem, osobní, rozumně neměřitelný pocit.
Dočetl jsem se kdesi, vážení štamgasti, že obyvatelé české kotlinky patří k těm národům, které jsou vlastně velmi šťastné. Přes jejich stálé frflání, jak to všechno stojí za h...o nejsou v pocitu štěsstí na jednom z posledních míst.
Celé kouzlo je asi v tom, co tu kdesi napsal Drak, nečekat od života o moc víc, než nám může dát. Nedlužit nikomu, aby se tím člověk nemusel v myšlenkách zaobírat, když ví, že jeho konec je blízko, blizoučko a už nedokáže nic napravit.
On ten smysl života je asi neskutečně jednoduchý - žít a rozmnožit svůj druh. Nebo mu pomoci jinak - svým dílem, prací. V podstatě stejné cíle, jaké mají lumíci nebo mravenci. Jenomže člověk (to zní hrdě!) o tom daleko víc nakecá![;>))

K Baťovi: V každém případě to byl člověk s charismatem. Všichni, kteří se s ním potkali o něm mluví s úctou. Téměř jako o světci. T.G.M. dtto.

Pro Šamana: Souhlas! Rubáš opravdu nemá kapsy. A i kdyby měl, tak na tom druhém břehu určitě mají jinou měnu a směnáren tam není...

Jakub S. řekl(a)...

Tak světec... to jsem teda v téhle souvislosti neslyšel. To na něho nesedí. Nekouřil (v jeho generaci naprostá výjimka), pil jen společensky, neponocoval, peníze nehromadil nýbrž vracel k dalšímu zhodnocení, žil téměř asketicky... ale když si ho vybavuju, což je každou chvíli (sochy, portréty, fota, články), pořád je to zemitý, věcný, poctivý, svědomitý, pečlivý usměvavý či vážný slováckovalašský otec rodiny, firmy... Sakra, svatec. No teda.
Myslel, že vůlí už zmůže všecko. No, mlhu na letišti nezmohl. Sunt certi denique fines - vše má jisté konečné hranice.

drak řekl(a)...

Ti rychle zbohatlí a neustále bohatnoucí by si měli přečíst a pořád mít na paměti, to, co věděli už staří Čínané za dob Konfucia pravděpodobně i před ním a to to, že je hanbou chodit s vypaseným panděrem po zbídačelé zemi. Ekonomická síla a moc Číny jsou veliké, ale dobrovolně žít by tam nechtěl asi nikdo soudný, s výjimkou těch "vypasených panděr" a i ta koukají, jak a kam zdrhnout.

StK řekl(a)...

Tři pamětníci Tomáše Bati se kterými jsem mluvil a třikrát totéž - staral se on své lidi, motivoval je , kdo byl dobrý, byl vždy vyzdvižen výš, on sám si neusurpoval větší práva, než měli v jeho království jiní...

Já Baťu znal jenom jako nápis na botách. Na dobrých botách - a ta kvalita vydržela setrvačností i když už na nich byl nápis Svit Gottwaldov.
Jestli si někdo postavil pomník ve vzpomínkách lidí, tak to byl Baťa. Otec mé nevlastní tety kdysi vedl nějakou Baťovy filiálku v Opavě - musel bych pohledat. (Ani vlastně nevím, jak se teta jmenovala za svobodna.) Když to všechno po 48 roce vzali, sebral to jediné, co mohl - kufr obuvnických nití. Takové pevné špagátky na kónických samonosných špulkách. Nejen, že se tím vázaly v široké rodině všechny balíky, které se dávaly na poštu, ale všichni moji draci lítali na těch tenčích špagátcích. A draci mého syna taky. Nikdy se nepřetrhly. Ve skříni v předsíni ještě zbytek jedné takové špulky mám. Když je něco třeba pevně svázat, není nic lepšího.
Tož nevím - že by se kvalita odvíjela i od nití?

A.S. Pergill řekl(a)...

Ta úcta ke stáří je pozůstatek dob, kdy stáří bylo vzácné, věku přes 50 se dožilo několik procent populace a s nárůstem věku dožití to šlo dolů ještě drastičtěji (a to zpravidla není započítávaná úmrtnost kojenců a batolat, protože její evidence byla ještě v 19. století dost nespolehlivá). Dneska se cca polovina populace dožije věku přes 70 let, takže stáří naprosto vzácné není. A navíc staří lidé přišli o funkce společenských kronik, které převzal tisk, knihy a v poslední době i internet.
Takže pokles úcty ke stáří je prostě logický důsledek demografie a sociálních a technologických změn.

Jakub S. řekl(a)...

Ale s a m o z ř e j m ě ! Jak jinak. Od jednoduchého k složitějšímu, od prvku k celku, z nejnižší úrovně po nejvyšší. Podle našeho biskupa Amose, že? Nakonec oba pocházeli z téhož regionu.
Možná to bude tzv. dratev - Pechdraht, Schusterdraht. Draht původně nebylo nutně spojeno s kovem.
MMCh Komňa je Obec roku regionu, což je dobře!

A.S. Pergill řekl(a)...

K těm církevním restitucím:
První problém je, že církve, zejména ŘKC, se dožadují "navrácení" nemovitostí, které jim nepatřily buď nikdy, nebo o ně přišly v dávnější minulosti - za Josefa II., za první republiky při pozemkové reformě atd. Alespoň tohle ukazují konkrétní případy, které prosákly z utajovaného seznamu nemovitostí, které mají být buď "navráceny", nebo zaplaceny.
Druhý problém je, že církve, a opět především ŘKC, dostaly značnou část svého majetku způsoby, které se v současné době považují za nemorální, případně jsou přímo protizákonné: Jako jsou podvody a vydírání. Na zabavení majetku KSČ stačilo konstatování, že byl sice zaplacen z příspěvků členů strany, ale že ti, z důvodu nucené "vedoucí úlohy", zastávali vesměs výzamnější a lépe placené posty (velikost stranických příspěvků se odvíjela od výše platu). Pro ŘKC v době jejího státního monopolu platilo v podstatě to samé.
Dle mého soudu je "restituce církevního majetku" asi stejně morální, jako kdybychom potomkům dozorců z koncentráků restituovali zlato, těžené "na outputu z plynových komor".
Pro mě osobně to znmamená volit některou ze stran, které církevní restituce odmítají, bez ohledu na jejich další program.

Jakub S. řekl(a)...

Už dávno bych chtěl vědět, zda úcta ke stáří přetrvává aspoň v taoisticko-konfuciánské sféře, a u šintoistů (tj. Nipponu) a buddhistů.
O Starém mistru je úúžasné české eozmarně moudré dílko O skrytém mudrci od Fábery. Za l. války byl na Sibiři a Dálném východě. Bibliofilie z protektorátu. Mám. Někde. Jak ho celník v Himálaji donutil napsat Tao te-ťing a jak se pak Mistr se svým buvolem dostal na Kopanice. Jak se s ním seznámil civilní celník Jura Baňař... nádhera!

Anonymní řekl(a)...

Obec roku regionu! Nebylo to ale tak trochu vítězství Pyrrhy? Chca nechca naskakuje most Karla, divadlo národa a stěna čerta, přičemž obec roku regionu vypadá jako ještě vyšší úroveň.

Jakub S. řekl(a)...

Ne, není, a když tak trochu. Obec roku se vyhlašuje v jednotlivých regionech/krajích. Tohle je prostě Obec roku tohoto regionu. Regionální Obec roku - to mi zní trošku jinak.

drak řekl(a)...

K Baťovi:

Baťa byl talentovaný, inteligentní a dravý tvor, rozený organisátor, zároveň s tím byl ale natolik morálně na výši, že se neuchyloval k nějakým pochybným a pokoutním metodám, když rozvíjel svoje podnikání, zato ty stávající dovedl využít doslova do mrtě a nejen to, sám vymyslel, nebo dotlačil jiné, kteří pro něj pracovali, aby vymysleli další, nové. V okolí mého otce bylo několik lidí, kteří Baťu pamatovali a všichni ho chválili, respektovali a vzpomínali v dobrém. Konec konců máme v republice učitele, staršího sta let, který ještě pořád učí a sám pamatuje Baťovy školy práce a nedá na ně a metody tam používané dopustit. Také on byl svým zaměstnancům v mnohém osobním příkladem, což je podle mého jedna z nejúčinnějších metod, jak si získat přirozenou autoritu a tu Baťa rozhodně měl, aspoň se tak dá usuzovat z toho, co jsem slyšel od lidí, co ho znali osobně a co jsem si o něm přečetl. Škoda, že tu takových lidí nemáme víc, byť jakési náznaky tu jsou, ale to ukáže až čas, teď je ještě na hodnocení brzy.

Úcta ke stáří:

Úcta ke stáří je v Asii obecně přeci jen pořád ještě mnohem větší, nežli zde u nás, ale i tam se to už začíná dost "poevropšťovat" a tudíž v ekonomicky rozvinutých zemích, jako jsou kupříkladu Japonsko, Jižní Korea nebo Tchaj-wan, už byl zaznamenán mezi mládeží znatelný a v čase rostoucí trend příklonu k lenosti, požitkářství, zahálce a neúctě k tradicím a stáří.

K církevním restitucím:

Na jedné straně bych považoval za velmi žádoucí, aby bylo konečně dosaženo stavu, kdy stát i církve budou hospodařit odděleně a jak se říká každý za své. Dosud totiž žijeme ve stavu, kdy duchovní jsou placeni státem. Paradoxní je, že tento brajgl způsobili před lety bolševici, když zabavili zbývající církevní majetky. Myslím, že už je dávno na čase, dát zase věci do pořádku. Na druhé straně mi ale silně vadí, že způsob, kterým se tak má stát, vypadá natolik neprůhledně, nedůvěryhodně a podezřele, že ačkoliv bych to majetkové vypořádání se s církvemi a oddělení se od nich uvítal, tak v té podobě, jak je to předkládáno, se obávám, že v tom zase bude zašitá nejedna lumpárna a tunel a nepochybně to při pozměňovacích návrzích bude nakonec "upraveno" (rozumějme zpraseno) tak, že za to nakonec ani nebude koho zavřít, ale řádově desítky miliard budou fuč. To, co provádí levice je odporné, ale minimálně z části je to opodstatněné. Jinak ono vždy když se napravují křivdy, tak je jasné, že se dají napravit jen některé a jen někomu, napravit vše, je zhola nemožné, zabývat se tím jak přicházela církev k majetku cca před 500 lety je dnes bezpředmětné, tenkrát byly drsnější metody běžné všeobecně a rozdíl mezi církví, šlechtou a měšťany v tomto ohledu nebyl moc velký.

informace řekl(a)...

Jakápak úcta ke stáří v minulosti! Stačí si přečíst na př. Raisovy Výminkáře a uvdíte, jak si mladí vážili starých rodičů. prostě generační a majetkové konflikty tu byly i dřív.
Staří ujídali zbytečně chleba. A to platí i dneska, když důchodový systém doslova klesá pod tíží penzí, co vyplácí těm šedesáti a sedmdesátiletým. A do budoucna to bude ještě horší, protože délka věku stále stoupá. V Itálii, podle statistického úřadu věk, jakého se dožijí ženy, stoupl na 84 roky. Pomalu budou pobírat penzi po delší dobu než po jakou pracovaly.
Může k nim mít někdo úctu? Darmojedům?

A.S. Pergill řekl(a)...

To Drak
Buďto k tomu, jak církve (a zejména ŘKC) nabyly majetek zaujmeme stanovisko ve stylu, jako vy "tenkrát byla jiná doba", ale potom je legitimní zaujmout stejné stanovisko i k době, kdy se jim ten majetek zabavoval (nehledě k tomu, že církevní majetek zabavovali - a zcela právem - i jiní, nejen komunisté), a nebno se budou na to zabavování klást dnešní měřítka, ale pak by se měla naprosto stejně klást i na to nabývání.

StK řekl(a)...

Darmojedi:
Mám zato, že toto vaše tvrzení, Informace, je čistá provokace. Protože starý člověk si obvykle už svoje odpracoval*, přitom si platil důchod**, měl děti***, v posledních letech jeho pracovní činnosti mu docela možná bylo naznačováno, že zabírá místo mladším - ostatně (podle historky vašeho avatara jménem Informace) jste Vy sama penzionovaná profesorka kdesi ve střední Itálii.
Tenhle názor (darmojedi) mi k Vaší "story" naprosto nesedí - ale jak jsem na počátku říkal - i kdybyste byla "postarší homosexuál z Plzně"****.
Dědeček a babička nám ujídají chlebíčka - to je opravdu hodně krátkozraké heslo

*/ do kolika let má jedinec pracovat, než má nárok na důchod je údaj, který musí po demografické stránce stanovovat stát s přihlédnutím k budoucímu vývoji. V každém případě je současná populace šedesátníků (v průměru) v lepším zdravotním stavu než generace našich otců nebo dokonce dědů. Důchod má být využíván tehdy a jen tehdy, když je už pro člověka obtížné pracovat na 100%.

**/ kolik % se má přispívat na důchod by se mělo rovněž určovat s předstihem, trendy jsou známy a solidarita je jen pro vyjímečné případy. Soukromé spořeni na důchod je fajn, ale není pro každého realizovatelné. Navíc soukromé důchodové fondy hrozí vytunelováním - u nás v Kotlince není legislativa a hlavně její aplikace na takové výši, aby to fungovalo beze strachu, že po odchodu ze zaměstnání se neocitne důchodce ¨na holičkách, ale bude se mít +/- přiměřeně. Na západě to ale, zdá se, docela funguje. Zatím.
A ještě něco: Doba, kdy vzniká nárok na důchod se musí řídit taky rozumem. Pro havíře, hutníka, policistu, řidiče nebo tanečníka je rozhodně spravedlivé odejít do důchodu dříve, než pro účetního, dirigenta, zvukaře nebo profesora na univetzitě.

***/ děti by měly být námi vychovávány s vědomím, že pokud se nestane nic tragického, dostanou se za určitý čas (50-60 let) automaticky přesně do té pozice, ve které je nynější důchodce. Kdy už je ekonomicky aktivní jen určité procento lidí, zato jim přibývají nemoce a nastává přirozený úbytek sil a schopností. Přesně podle hesla: "Nečiň jiným co nechceš, aby tobě jiní činili".

***/ já budu stále hrát tu hru, že jste přesně to, co tvrdíte že jste. Nehodlám se pídit po skutečnosti. Její zjištění by mi k ničemu nepomohlo, tak jak je mi při diskuzi k ničemu, že znám identitu některých štamgastů. Co s tím?

A.S. Pergill řekl(a)...

To STK:
K vašemu bodu **:
V kotlince vykradli penzijní fondy nejdřív nacisté a po nich komunisté. Polistopadový režim důchody znehodnotil inflací. Za těchto okolností je spoření na důchod, a ještě navíc prostřednictvím důchodového fondu, projevem nezřízeného a nijak neopodstatněného optimismu.

StK řekl(a)...

Tak jest, ASP.
Našemu (post)socialistickému státu nevěřím, protože se na jeho směřování (parlament) i chodu (vláda a ostatní složky státní moc) podílí příliš mnoho lidí, kteří mají své, jak se teď říká "partikulární zájmy". Takže jeho činnost v žádném případě není racionální nebo dokonce spravedlivá.
Pozn.: Kdybych mezi "bílou mafií" neměl přátele, asi bych měl stejný názor i na polostátní zdravotnictví. Ale primárně chtivých doktorů není kupodivu většina. Někteří z nich dokonce považují léčení za své primární poslání!! To je v dnešní době snad až zpozdilost! [;>))

informace řekl(a)...

Tak když víš, že ti komentář odstraněj, tak co to sem furt píšeš? Tvrdohlavej mezek!

informace řekl(a)...

Provokace, STK?
Spíš to, co si myslejí ti mladší nebo mladí. A pak vedoucí důchodových úřadů, kterým pořád účty neštymujou. Těch důchodců je moc a berou moc peněz na to, že nic nedělají.

drak řekl(a)...

A.S. Pergillovi a STK:

A nedošlo náhodou ke státnímu zrekvírování obsahu soukromých pensijních fondů nedávno v Maďarsku? On nějaký přehnaný optimismus ohledně fungování státu v tomto a jiných ohledech opravdu není moc na místě.

Jsme členy unijního spolku, naše ekonomika je poměrně úzce navázána na Německo, které žije z exportu do zemí, které se začínají topit v dluhových problémech. Zadlužování v Evropě roste a sílí tlaky na to, aby to nepřestalo. K tomu všemu navrch, jakoby toho nebylo dost, vymýšlí padouši v Bruselu, jak další haldy peněz vyhodit oknem za naprosté zelenoblábolné nesmysly a kraviny a jako korunu k tomu navrch, tu máme další haldy úředníků, kteří zase nemají na práci nic lepšího, nežli vyhlásit svatou válku tomu, či onomu prvku, či nějakému jevu a způsobit tak prodražovací potíže a tudíž snížení konkurence schopnosti dalšímu průmyslovému odvětví či oboru lidské činnosti. Někdy mi připadá, jakoby si neuvědomovali, že jsou placeni z našich peněz a měli by tudíž hájit naše zájmy a ne ty ruské, čínské, turecké a já nevím jaké ještě, tady u nás a na náš úkor.

Postarší homosexuál z Plzně řekl(a)...

STK,
na to, co tu píše ta popleta Informace, se nedívejte. Ta patří k té privilegované kastě, co šla do penze ještě podle starých zákonů, důchod má propočítaný podle starých parametrů a tak si může ze všeho dělat srandu. Přečtěte si, co píšu já, "postarší homosexuál z Plzně", který neví, kdy vlastně půjde do důchodu, jak mu ho budou propočítávat a jestli vůbec nějaký důchod, za který by nějak slušně přežil zbytek života, dostane. Důchodová reforma, co provedl Monti koncem minulého roku, je něco tak zamotaného, že se v tom vyzná jen kovaný právník nebo odborový poradce. Jako první výsledek je tu 65.000 šedesátníků bez práce a bez důchodu, kteří se začínají združovat k protestní akci. Bývalý ministr financí Tremonti nazval na veřejné debatě Montiho oslem, protože tu už reforma důchodů byla, stačilo ji jen doplnit a ne dělat nějaké pokusy s předčasným odchodem těch detětapadesátiletých z práce, aniž by jim byl zaručen přechod do důchodu.
Jestli chcete vědět, v čem spočívá ten velevýtvor ekonomického profesorského osla, kterým se teď honosí před Evropou a MFI, jako že tím narovnal italské veřejné účty, můžete si to přečíst na stránkách il Sole 24 Ore. Ale nějakou pozornější četbu neradím, chcete-li si pro zbytek života zachovat jasný rozum.
http://economiaefinanza.blogosfere.it/2011/12/riforma-pensioni-come-calcolare-quando-andrai-in-pensione.html
Jo, ti slovutní profesoři ekonomie! Zavřít je do blázince a ne jim svěřovat řízení státu. Nevíte o tom taky něco, vy za Alpami?

EK pro infojarmaru řekl(a)...

info-jarmaro, trochu méně italštiny,ještě jsme v česku, nebo ne ? A hlavně žádnou závist, co ta budí vědí i české malé děti, nebo dostaneš mokrým hadrem na holou!
pěkný den se sluncem.

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Postarší homosexuál z Plzně řekl(a)...

Pardon, omlouvám se, chybička se vloudila.
Bývalý ministr Tremonti nazval nynějšího premiéra Montiho slabomyslným, ne oslem.
Prosím o prominutí vážené čtenáře.

informace řekl(a)...

E(-konomická, -xekuční,-kelhaft) K(-omise).
Starej se raděj o svou holou, aby ti na ni nenafoukalo.

StK řekl(a)...

Nepleťte si, vážení, zdánlivou ideovou jednotu s nedostatkem narcisizmu. Ale chápu, je těžké to doopravdy pochopit. Je snad smysluplnější provádět letecké manévry proti okenní tabuli?

Harpyje řekl(a)...

Doufám, že ten narcisizmus není něco úchylného, jako homosexualismus. Ještě aby se jeden něčím tak odporným nakazil. Hrůza pomyslet.

informace řekl(a)...

"V detektivkách, komediích a v centrálním bankovnictví platí, že 'timing is everything'", tak začíná svůj článek, uveřejněný na dnešním Psu pan M.Zámečník, "EVROPA: Also sprach SuperMario".
Jestliže "timing is everything" je základním pravidlem pro bankovnictví, platí to do jisté míry i pro novinářství.
Jak se to ale srovnává s tím, že onen projev M.Draghi pronesl 26.července, pan Zámečník ho komentoval na Euru 6.srpna a N.P. ho přetiskl až 15. srpna? Mezi tím se první reakce finančních kruhů na onen projev docela změnily, následující pondělí šly všechny evropské burzy nahoru (Milán +2,80%) a v podstatě s jistým kolísáním pokračovaly v tomto trendu dál.
Rovněž tak se mění i postoje politiků, stačí si přečíst dnešní německé noviny na př. der Spiegel o kritice Merkelové v CDU, o postoji Spd, o diskuzi o zavedení daně z majetku atd.
Timing, timing ...

drak řekl(a)...

A.S. Pergillovi:

Nehodlám posuzovat ani odsuzovat, jak ti či oni v té či oné době přicházeli k majetkům, protože až do určité míry se dá říct, že čím dále v čase půjdeme, tím silnější žaludek z dnešního úhlu pohledu budeme potřebovat. To je obecné. Církve, nebyly výjimkou, některé dokonce spíš naopak, byly příkladem velmi nemorálního přístupu a jednání. Nicméně některé úseky dějin, byly ale nespravedlivé silněji, nežli jiné, například okupace a doba totality. Proto snahu napravit křivdy z doby okupace a totality chápu a nemám s tím až takový problém. Na druhou stranu, když se dělají restituce a nápravy křivd, tak z mnoha dobrých a pochopitelných důvodů je jasné, že napravit půjdou křivdy jen některé a jen některým. Zkrátka a dobře, rád bych aby v tomto ohledu bylo dosaženo toho stavu, že jak stát, tak církve si budou hospodařit každý na svém, nic víc, ale ani nic méně. V tom jak je k věci u nás přistupováno mi vadí, když celá ta věc, jakkoliv dlouho probíhá, tak se vše děje tak nějak neprůhledně a podivně, jakoby pod pokličkou. Věc není dostatečně jasně a veřejně prodiskutována mezi představiteli politiky, církví a odborné veřejnosti a nyní to vypadá, že se koalice uchýlí k "silovému" řešení, tedy protlačí cosi sněmovnou silou. Navíc to, co hodlají protlačit silou budí dojem, jakoby to pocházelo z dílny privatisátorů z devadesátých let, takže nedůvěru chápu, sám jim moc nevěřím. Na druhé straně se mi ale nelíbí ani když se ČSSD uchýlí k propagandistickým metodám dříve užívaným nacisty a bolševiky, tohle si pánové mohli odpustit a být věcnější, takhle si zbytečně odhánějí sympatisanty, byť pro mne osobně je zrovna na jejich partaji velmi zatěžko nalézt cokoliv, či kohokoliv, kdy by mi nebyl buď vyloženě protivný, nebo nebudil soucit, jakožto pacient psychiatrické kliniky na vycházce.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím. Tohle téma jsem nedávno taky řešil když jsme s účetní v Ostravě projížděli soupis majetku jedné firmy... nevyjasněný původ majetků, ozývající se restituenti a les a malá farma v ohrožení... nevim, očekávám nemilé věci...představa, že bych kvůli církvi přišel o svůj majetek, mě děsí....

Jakub S. řekl(a)...

Ano - jak hluboko do minulosti, jak hluboko do morálky, jak hluboko do informací o těch - oněch jít -
Jak su rád, že tyhle věci nemusím a nikdy nebudu muset řešit či rozhodovat. Su čistý jak slovo boží, nic nerestituuju (to vypadá napsáno) ani v restituci nevracím, mí potomci totéž. A je. A bude. Blaze tomu, kdo nic nemá... že?