pátek 3. srpna 2012

MOBY DICK: V bezpečných rukou

Nesportovní zprávy ČT, heroické a klíčové bitvy, korupční kindermanadement, a co je to "cokoli".
**************************************************************

Neděle 22. července 2012
V Česku je v plném proudu sezona úpadků turistických kanceláří.
Žena Moby Dicka: "A proč hlásí úpadky v sezóně?"
Mrtvá Kočka: "Jen tehdy mají dost peněz, aby na tom vydělaly."

Neděle 29. července 2012
K tomuto minulotýdennímu zápisu zaslal dotaz čtenář VS:
Moby, co si ty a tvoje menažerie myslíte o tomhle:
"Česká právní úprava je v souladu s platnou evropskou směrnicí. Není možné ji označovat za zastaralou či nefunkční. Dvanáct let zákon v pořádku fungoval." To všechno prohlásilo Ministerstvo pro místní rozvoj v posledních dnech o zákonu regulujícím podnikání v cestovním ruchu. Jenže "v pořádku fungujcí zákon" umožnil už v roce 2009, aby klienti zkrachovalé CK Cool Travel dostali za zaplacené neuskutečněné zájezdy zpět jen 7 procent jejich ceny. Od té doby na něm prodělaly další stovky nebo možná tisíce lidí. Když na to pojišťovny ministerstvo upozornily a rovnou mu poslaly také pozměňovací návrhy k tomuto "v pořádku fungujícímu zákonu", hodili je úředníci nejspíš do koše – každopádně pro změnu k lepšímu nehnuli ani prstem. A proč se teď advokát Kalvoda chystá žalovat stát a skálopevně věří, že spor vyhraje, když "úprava je v souladu s platnou evropskou směrnicí"?

Vážený čtenáři,
my si konkrétně nic nemyslíme. My si obecně myslíme, že jednou zkrachovalý podnikatel (v jakémkoli oboru) by nesměl začít podnikat jinde, dokud by nezaplatil dluhy ze svého dřívějšího podnikání. My si myslíme, že konkrétně cestovky by neměly krachovat v sezoně, ale max po sezoně, jinak se jedná o trestný čin podvodu, za který by měly být stíháni jejich managoři a majitelé. My si myslíme, že pokud nic z toho neplatí, pak zákon v pořádku nefunguje. Pouze pro podvodníky.
Za dotaz dík,
>>:)) Moby Dick

Nejspíše v rámci probíhajícího měsíce ramadánu by neměli chlastat ani Poláci. Vyzvala je k tomu místní katolická církev. Dobrovolně by se měli zříci alkoholu po celý srpen. 14 % Poláků prý pije v "riskantním a škodlivém množství."
Žena Moby Dicka: "My snad tak hrozně nechlastáme."
Mrtvá Kočka: "Mrtvé kočky určitě ne."

Ruská verze US časopisu Forbes prohlašuje, že "nejmocnějším mužem světové energetiky" je jistý V.V.Putin. Ovládá totiž Gazprom a Rosněft, "státní" (carovy osobní) firmy.

Německo a Itálie udělají "cokoli" pro záchranu eurozóny. V sobotu si o tom telefonovali Anděla Merkel s Mariem Montim. Ředitel ECB Mario Draghi zase udělá "cokoli" pro zachování eura. A bude to stačit.
Žena Moby Dicka: "Što éto takóje cokoli?"
Mrtvá Kočka: "Cokoli dokážou evropští daňoví poplatníci zaplatit."
Ale někteří nechtějí. Třeba německý ministr hospodářství Philipp Rösler nechce, aby ECB kupovala státní dluhopisy prakticky zkrachovalých států. To prý nemůže být "trvalým řešením".
Mrtvá Kočka: "Jako žádné letadlo."

Nicméně díky všeobecně slibovanému slibu "čehokoli" trhy posílily.

Sucho v Americe možná sníží nebezpečné globální oteplování: Neúroda americké soji a kukuřice povede k tomu, že se bude moci pěstovat méně čínských prasat, která – jako všichni živáčci – produkují metan.
Mrtvá Kočka: "Prdí."
Maso zdraží v Číně i Evropě.

Republikánský kandidát na US prezidenta Mitt Romney navštívil Izrael. Stejně jako Obama – když ten byl kandidátem. (Jako prezident se do té maličké země už nedostal.) Romney pravil, že svět by neměl Íránu dovolit získat jaderné zbraně. Řekl to při setkání s premiérem Netanjahuem i prezidentem Peresem v hlavním městě Izraele Jeruzalémě. Dodal také:
"Je to hluboký zážitek být v Jeruzalémě, hlavním městě Izraele." Za což si vysloužil klatbu europeistických médií a mohamedánských kritiků: Romney, Peres a Netanjahu totiž podle nich nevědí, že Jeruzalém není hlavním městem Izraele.
Menažerie prohlašuje, že souhlasí s Romneyem a Izraelci. A ještě dodáváme: Praha taky není "staré německé město", ale hlavní město České republiky.
Moderátorka na ČT pravila, že ten výrok "nepadl u hostitelů na úrodnou půdu". Nejspíš mínila Londýn, ale řekla to až po zprávě o Izraeli.
Mrtvá Kočka: "Sorry, vole, ale Romney nebyl hostem OOP, Fatahu, Hamasu ani EU!"

Ze sportu: V pátek začaly slavnostním zahájením v Londýně XXX. olympijské hry moderního věku. Komentátor ČT4 při scénkách s nemocnými dětmi opěval skvělý veřejný zdravotnický systém Velké Británie, prý nejlepší na světě. V sobotních zprávách pak hlasatelka na ČT24 mluvila o tom, že ty scénky byly sžíravou ironií na zoufalý stav britských nemocnic.

Žena Moby Dicka: "Zoufalý stav českého televizního veřejnoprávného zpravodajství. Toho nesportovního."
Mrtvá Kočka: "Ano, je nesportovní."

Pondělí 30. července 2012
Rejstřík vozidel vstoupil do čtvrtého týdne kolosálního bordelu. Systém přitom není pomalý. Pomalí jsou úředníci, protože s ním zatím neumějí zacházet. Prohlásil ministr dopravy Lidem Pavel Dobeš.
Žena Moby Dicka: "Trochu zašel daleko, se svou upřímnou arogancí."
Mrtvá Kočka: "Ano, měl by zajít."

Pavel Blažek, ministr spravedlnosti ODS, nejdříve půl hodiny vysvětloval, proč nemůže jmenovat navrženou pražskou státní zástupkyni, až nakonec Lenku Bradáčovou – jmenoval. Ve své omluvné řeči tvrdil, že s jejím jmenováním bylo na ministerstvu "hrubě manipulováno".
Mrtvá Kočka: "Manipulátor se jmenuje Pavel Blažek."
Nejvyšší zástupce Pavel Zeman svůj návrh premiérovi Nečasovi prý vůbec neposlal! Alespoň oficiálně. Až 3. července, týden po odvolání Jiřího Pospíšila. Nemohlo tedy být (ne)jmenování Lenky Bradáčové důvodem Pospíšilova vykmitnutí. Jakési temné spiknutí mělo dosáhnout diskreditace premiéra Petra Nečase.
Mrtvá Kočka: "Ano, premiér Nečas byl těžce diskreditován. Petrem Nečasem."
Naštěstí se pan ministr shodl s paní Bradáčovou na tom, jak by mělo státní zastupitelství vypadat. Konečným důvodem pro jmenování Lenky: "Nikdo mi nenavrhl kandidáta, který by vyhovoval více než ona."
Tak nevíme. JUDr. Blažek absolvoval brněnská práva, ne ta plzeňská. Připomeňme mu zákon č. 283/1993 Sb., o státním zastupitelství, který v § 10, článek (1) hovoří jasně:
"Vrchní státní zástupce jmenuje ministr spravedlnosti na návrh nejvyššího státního zástupce."
Máme snad jiného nejvyššího státního státního zástupce než Pavla Zemana, že pan šéf justice čekal jiné návrhy od někoho jiného? Třeba od ústředního výboru? Nebo od moskevského prokurátora?
Mrtvá Kočka: "Hned několik českých kmotrů si myslí, že jsou nejvyšší."

Pavel Blažek získává Cenu Miloše Jakeše za hlod týdne.

Obvodní soud v Praze 6 již podruhé osvobodil advokáta Julia K., který prý nabízel dvěma vězňům úplatek, aby svědčili, že Andranik S., kmotr arménské mafie v Česku, není kmotr.
Mrtvá Kočka: "Ale vor v zakoně."
Evidentní je, že oba zločinci jsou nedůvěryhodní a pro svá podlá tvrzení nemají žádné důkazy.
Žena Moby Dicka: "Myslíš Julia a Andranika?"
Mrtvá Kočka: "Ne, ty dva trestance, samozřejmě."

Vláda schválila značné škrty v rozpočtech všech ministerstev. Jde o 5 % do konce roku a 3 % pro příští rok. DPH bude zvýšeno na 17 %. Daně občanů z příjmu jsou navýšeny od 1.1.2013 takto: U prvních dvou nejnižších na 10% a 14% a v nejvyšší příjmové skupině na 48%. Daň z piva už byla zvýšena téměř dvojnásobně z 2,18 na 4,19 šekelů na litr. Izraelský státní rozpočet by tak měl příští rok být snížen o 1,5 %.
Žena Moby Dicka: "Šekel teď máme za nějakých pět kaček. Tohle by si česká vláda nemohla dovolit."
Škrty v rozpočtu ministerstev jsou důsledkem změn v prioritách, které jsou nyní tyto:
1. Zefektivnění civilní obrany pro případ nebezpečí.
2. Reforma systému hasičských sborů.
3. Prevence infiltrace ilegálních přistěhovalců ze Sinaje.
Mrtvá Kočka: "Tohle česká vláda naštěstí řešit nemusí."

Mitt Romney navštívil Polsko. Přednesl důležitý projev, položil květiny k pomník obránců Westerplatte v Gdaňsku, ale "zdržel se okamžitých komentářů".
Žena Moby Dicka: "Jako třeba že Polsko ale opravdu nerozpoutalo druhou světovou válku."
Mrtvá Kočka: "To by se velký příznivec amerického národa car Putin mohl rozhněvat."

300 milionů severních Indů, včetně obyvatel Kalkaty, Dillí i metropole Nové Dillí je bez elektrického šmé. Nedostatečně dimenzované elektrárny a rozpadající se energetická soustava jsou vysáty chladicími zařízeními. Je sucho, vodní elektrárny nefachčí, zato fachčí elektrické motory čerpadel. Tedy pokud je elektřina.
Žena Moby Dicka: "Stovka milionů Indů a jejich služby jsou zabezpečeny vlastními dýzliky."
Mrtvá Kočka: "A další stovka z nich nikdy elektřinu neměla."
Indická veřejnost se staví rozhodně proti stavbě jaderných elektráren.

Úterý 31. července 2012
Rejstřík vozidel je pomalý jen kvůli tomu, že "ještě nebyl propojen na všechny registry". Prý pouze "polofunguje".
Žena Moby Dicka: "A ministr Pavel Dobeš je "polo-ministr".
Mrtvá Kočka: "Mini-str."

Připravuje se zákon, který by zakázal vydávat zákony pomocí přílepků. Má být vydán co nejdříve.
Žena Moby Dicka: "Nejspíš jako přílepek."

Do fronty na prezidenta republiky české se postavil i pedagog DAMU, přední český skladatel a malíř Prof. JUDr. Vladimír Franz. Jeho výtvarná činnost se nejvíce podepsala na něm samém.

V historicky vojenském městě Tábor se vypouští historický rybník Jordán. Je to poprvé od roku 1830. Zatímní výlov: 60 granátů a 34 kg munice.

"Mise 2012: Proud pro všechny." (Heslo ministerstva pro energetiku, Indie.)
670 milionů severních Indů je bez elektřiny. Je to o 170 milionů víc než má EU. Ministr energetiky Sušil Kumar Šinde sestavuje vyšetřovací komisi, jež hodlá najít viníky výpadku.
Žena Moby Dicka: "Sucho, horko a státní politiku levné elektřiny ("elektřina pro farmáře zdarma"), která znemožňuje obnovu energetické sítě a odhání i zahraniční investory?"
Mrtvá Kočka: "Ne, čínská prasata a hospodářský rozvoj."
Žena Moby Dicka: "Jenž je pravidelnými výpadky snižován o 2 % HDP."
"Uděláme vše, aby se to neopakovalo. Jste v bezpečných rukou." (Mluvčí státní společnosti pro rozvod elektřiny.)

"Naše hotovostní rezerva je skoro na nule. Neobdrželi jsme platbu, s níž jsme v rozpočtu počítali, a do 20. srpna musíme splatit dluhopisy za 3,2 miliard €." (Christos Staikouras, náměstek ministra řeckých financí.)
Holoubkové neobdrželi, neb nesplnili závazky. Jak na tom holoubkové s plněním jsou, nyní v Řecku vyčmuchávájí inspektoři EK, MMF plus ECB. Řecká koaliční vláda zatím kolem sebe trousí nápady na další úspory:
Zrušit všechny daňové úlevy pro lidi s příjmem přes 30.000 €/rok nebo omezit maximální výšku důchodu na 2.200 €/měsíc.

44,5 miliardy kun uteklo z chorvatského rozpočtu kvůli neplatičům daní. (V kačkách je to 150 mld.) Ministerstvo financí zveřejnilo seznam největších daňových hříšníků. Státu dluží i slavní zpěváci a sportovci, ale největší dluhy mají firmy. Stříbrnou medaili získává s 750 mil. Kč HRT – veřejnoprávní televizní a rozhlasová společnost. Zlato drží s miliardou Kč stavební firma Tempo, z 95 % vlastněná státem…
Chorvatsko se snaží udělat si pořádek ve financích před vstupem do EU, což nastane příští červenec.
Žena Moby Dicka: "Žebychom vystoupili z EU?"
Mrtvá Kočka: "Abychom se mohli snažit do něj vstoupit?"

Ze sportu: Americký plavec Michael Phelps získal v Londýně stříbro na trati 200 m motýlek plus zlato společně s US štafetou. Má 19 olympijských medailí, nejvíc ze všech sportovců v historii OH.

Středa 1. srpna 2012
Před 70 lety začala deportace protektorátních Cikánů do již dříve zřízených "kárných táborů" v Letech a v Hodoníně u Kunštátu..
Oběma tábory, jež zřídilo protektorátní ministerstvo vnitra, prošlo během války asi 2700 lidí; narodilo se zde 65 dětí, které ale tábory "neprošly", protože v nich zemřely. V obou táborech zemřelo asi 520 lidí, zejména na tyfus, spojený s přeplněností táborů, zoufalými hygienickými podmínkami a podvýživou. V prosinci 1942 byli Cikáni německou vládou "zrovnoprávněni s Židy" a Heinrich Himmler nařídil jejich deportaci do Osvětimi - Březinky, kde byla většina z nich posléze zplynována. Válku z internovaných českomoravských Romů a Sinti přežilo jen 583 lidí. Uvádí se, že se jedná o "nejdůsledněji provedenou genocidu 2. světové války".

Slovenský horolezec Peter Hámor a pražský exprimátor Pavel Bém dosáhli v 11:15 místního času vrcholu druhé nejvyšší hory světa K2 (8 611 metrů), a to bez použití kyslíku. Není známo, jestli Pavlík mával na vrcholu vlajkou HMP.
Cena tunelu Blanka vyrostla z původních 28 na 38 miliard Kč. Nakonec byla seškrtána o 2 mld. na 36 Giga. Nikoli na úkor marží dodavatele Metrostavu, ale snížením dodatečných investic na technologie, podchody, architektonické změny na Letenské pláni, zakrytí vyústění tunelu v Tróji atd.
Žena Moby Dicka: "Takže to nebude jenom předražené, ale i vóóóšklivý!"
V roce 2007 se primátor Pavel Bém vsadil s cyklisty z organizace AutoMat, že cena tunelu nepřesáhne 25,7 Giga. Za zdražení může, podle Béma, nové vedení Prahy. Tunel měl být otevřen letos v prosinci, dnešní termín je 1. května 2014.
Ode dneška je zpoplatněno vydání karet Opencard. Jejich vydání přijde na pouhou stovku.

Ministr českých škol a mládežnického sportu Petr Fiala zrušil místa čtyř vrchních ředitelů a deseti ředitelů odborů. Audit, který si nechal udělat, totiž pravil, že jednotlivé agendy řeší několik různých útvarů ministerstva. Managorům byly nabídnuty nemanagorské funkce.
Mrtvá Kočka: "Se stejným platem?"
Žena Moby Dicka: "A stejnou agendou? Protože dle zákona zachování by jinak museli být nezaměstnaní."

Pražské Centrum pohybové medicíny (postaveno majitelem Agrofertu naproti sídlu holdingu Agrofert) se stalo svědkem ustavujícího sněmu  strany Akce nespokojených občanů – ANO 2011. Předsedou partaje se stal se skóre 73:3 vlastník Agrofertu pan Andrej Babiš. Andrej se staví proti korupčníků typu Janouška, který si "za Béma nakradl miliardy". Jeho koníček ho zatím stál 18 Mega; do konce roku chce kvůli volbám pustit dalších 20-25 Mega. V krajských volbách podpoří cizí regionální subjekty, ale do senátních voleb nasazuje sedm svých koní. Osmou kobylu podporuje pouze jako soukromník. Dal jí na kampaň šest set tisíc korun.
"Stalo se totiž, že zatímco já jsem ji jako kandidátku chtěl, hnutí nesouhlasilo. Musím říct, že si tu demokracii užívám, není to jako v Agrofertu, kde co řeknu, to platí."
Mrtvá Kočka: "A platí, co zaplatím."
Žena Moby Dicka: "Demokracie je svinstvo, jednou vás za předsedu nezvolí, Andreji."

Z rejstříkových front: Ta vysočanská byla založena již ve 3:30 středoevropského letního času. V Brně a Kladně bylo brzy po zahájení provozu "ztraceno spojení".

Je omezen provoz mobilů a internetu. V syrském Aleppu, proti němuž byly nasazeny tanky a letadla, a kde prý podle prezidenta Bašára Asada probíhá "heroická a klíčová bitva, na níž záleží osud našeho lidu a našeho národa".
Mrtvá Kočka: "A to ještě Bašár do boje nenasadil nejtěžší zbraně: české ministry!!!"

Kalábrijská mafie zvaná ´Ndrangheta ztratila dalšího kmotra. Italská policie zhamtla padesátiletého Giuseppe Aquina. A to v podzemní noře v domě jeho matky. Pochopitelně. Italové se už naučili sbírat nejen mafiány, ale i jejich majetky. Od 13. července přišla tato organizace o jmění v přepočtu 9 miliard Kč. V tom je zahrnut i jeden z největších větrných parků v Evropě.
Žena Moby Dicka: "Já věděla, že za kšeftem s ekoelektřinou jsou mafiáni."

Ze sportu: Kajakář Vavřinec Hradilek získal na olympiádě první medaili pro Česko, stříbrnou. Menažerie blahopřeje.

Čtvrtek 2. srpna 2012
Miroslava Pošvářová sleduje vyřizování reklamací na zvlněné D47. Před několika měsíci to dělala pro konzultantskou firmu Mott MacDonald, odkud ji vyhodili pro nevhodnou kritiku zprasených mostů na D47. Teď to dělá jako ředitelka týmu Ředitelství silnic a dálnic. ŘSD vyhodila konzultantskou firmu Mott MacDonald i další konzultantské firmy, které pro ně (ne)kontrolovaly dopravní stavby a (ne)sledovaly je v záruční době. Soukromí konzultantni byli příliš propojeni se soukromými staviteli, kteří utrácejí společné peníze daňových poplatníků. Nový ředitel ŘSD hodlá zakoupit speciální auto s radarem, které si dokáže posvítit i na odfláknuté podloží. Auto za 30 milionů se zaplatí za pár měsíců, před několika lety už nové silnice projíždělo. Než to bývalí šéfové ŘSD zarazili.
Odklon od předraženého a nefunkčního (teta z Podkrkonoší říká "zlodějského") "autsousingu" provede ŘSD i v právních službách: Bude platit desetitisíce svým vlastním právníkům, a ne desítky milionů advokátním kancelářím.

Miloš Zeman přišel o svůj šedý zákal. Svou prezidentskou kandidaturu vidí přes tmavé brýle, avšak světle.

"Vím, že mi mnozí budou spílat do přeběhlíků, ale nemám na vybranou. Poměry v ČSSD mi dlouhodobě nedovolují plnit to, co jsem během senátorské kampaně sliboval voličům.“ (Vladimír Dryml, dosud senátor za ČSSD, se stal po 14 letech obětavé práce pro partaj nezávislým.) Jde o rozhonutí, které zrálo postupně. "Velký zlom nastal po brněnském sjezdu, kdy byl do čela katapultován kindermanagement, který zná jen peníze a korupci."
Dryml poděkoval Miloši Zemanovi (který na tiskovku přišel), a ukázal listiny s deseti podpisy senátorů pro kandidaturu Miloše Zemana na prezidenta. Senátoři ČSSD mezi nimi nejsou, přestože Miloš Becherovka má mohutnou podporu členské základny ČSSD. Stlemuje totiž levici.
Dryml bude své senátorství na podzim obhajovat v dresu Zemanovců.

Generální extajemník OSN Koffi Annan vzdal svou misi v Sýrii poté, kdy mu už došlo, že Annanův plán není ani plánem Bašára Asáda, ani nikoho z pestré mozaiky opozičníků. Takhle: Kofi bude ještě měsíc koukat, co se děje, místa se vzdá "formálně" až 31. srpna.

Ze sportu: Hromadná městská doprava Londýna nápor olympisjkých návštěvníků "zvládla": Londýn je totiž pustý. Londýňané prchli, obvyklí turisté nepřijeli a sportovní fanoušci to nezachrání. Turistické atrakce hlásí snížení tržeb o 35 %. Londýnské  hotely jsou poloprázdné a drasticky zlevňují.
Reklama Asociace provozovatelů turistických atrakcí: "Oproti tomu, jaké jste tu očekávali tlačenice, je Londýn překvapivě přístupný vašemu byznysu."

Pátek 3. srpna 2012
Arménská letecká společnost včera podnikla mimořádný let do Aleppa, kterým se do Jerevanu vrátilo padesát Arménů. Kolem Aleppa je soustředěna místní arménská komunita. Teď má Armavia problém: Do Sýrie odmítají létat její čeští piloti.

"Z mých výzkumů vyplývá, že kolem 60 % kněží žije ve svazku s ženami a někteří mají děti. Jejich farníci o tom vědí." (Profesor Józef Baniak, sociolog poznaňské univerzity, pro polské vydání týdeníku Newsweek.)
"Jsou mechanismy, které garantují, že když má kněz dítě, tak on zůstane v církvi a diecéze či kláštěr platí na dítě. To je dohoda o mlčení." (Tadeusz Bartoś, bývalý dominikánský mnich pro rádio TOK FM.)
Žena Moby Dicka: "Neměla by katolická církev už konečně začít následovat Krista – a žít v pravdě? Jednou celibát zavedla, ted je čas ho zrušit."
Mrtvá Kočka: "Anebo zrušit katolickou církev."

Už je známější, co myslel ředitel ECB Mario Draghi v úterý s tím "cokoli": "ECB vstoupí na trh a bude pokračovat v nestandardních operacích."
Kdy?
"Jejich rozsah upřesní nejbližší týdny."
Z týdnů jsou už měsíce, a z měsíců roky. A co uděláte?
"Zajistíme nápravu transmisních mechanismů měnové politiky.“
A jak?
"ECB pracuje na mechanismu, který jí umožní přímo intervenovat na otevřeném trhu.“
Euro šlo nejdřív nahoru, ale když si makléři uvědomili obsah Draghiho výstupu, pokleslo spolu s akciovými trhy.
Sobota 4. srpna2012, 100. výročí narození švédského diplomata Raoula Wallenberga
Žena Moby Dicka: "Takže teď nebude nic."
Mrtvá Kočka "I »nic« je »cokoli«."
Moby Dick: A je to mnohem prospěšnější, než za společné evropské peníze kupovat nekryté vládní dluhopisy zkrachovalých zemí.
*******************************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick

13 komentářů:

informace řekl(a)...

Draghi a SCB nemají neomezené možnosti zásahu. Mimořádné zákroky musí být schváleny vládami členských států eurozony. Proto Drahi nemůže vydávat jednoznačná prohlášení a tvrzení. Na příklad švýcarské banky přijaly jeho prohlášení pozitivně, jedinou námitkou bylo, že kroky ECB musí být nejdřív schváleny politiky a politikové jsou pomalí a proto dělakí opatření neůčinnými. Trhy včera zareagovaly pozitivně, milánská burza šla nahoru o 6,34%. Největší brzdou je Bundesbank, která si neuvědomuje, že krachem ekonomik zadlužených států přijde Německo o evropské trhy, což bude mít neblahé důsledky i pro jeho ekonomiku. Kam bude vyvážet, když evropské trhy tvoří víc jak 65% jeho exportu. Aby mohlo Německo vyvážet, musí mít jeho zboží odbyt. A když lidi nemají zač kupovat, zboží se do Německa zas vrací. Je proto zapotřebí povzbudit ekonomický růst států, kde zasáhla tvrdě úsporná opatření.
Merkelová, jak píší noviny, je teď mezi dvěma kameny - na jedné straně Bundesbank a ultrakonservativci, na druhé Evropská unie. Dokud "vedla" (podtrhuju úvozovky) eurozonu spolu se Sarkozym, rozhodovala o evropské ekonomické politice prakticky Bundesbank. Po odchodu Sarkozyho do propadliště dějin se Merkelová musí poměřovat s Evropou, protože vedení eurozony se příchodem Hollanda stalo kolegiálním.
Odtud to všechno cukání německých ekonomů a politiků, kteří jeden den říkají jedno, druhý den zas něco opačného.
Draghi je velice schopný odborník, jenomže nemůže rozhodovat sám. A politikové často přicházejí s křížkem až po funusu.

informace řekl(a)...

Je zapotřebí si uvědomit, že jde o období finanční krize, která započala v letech 2007-08, kdy velkou část zodpovědnosti nese na jedné straně spekulace na druhé straně zas ratingové agentury, které spekulaci nahrávají. Italská prokuratura započala proti agentuře Moody's soudní řízení pro narušování trhu šířením nepodložených zpráv. Dokumentaci si vyžádalo americké ministerstvo spravedlnosti, aby mělo podklad pro další řízení. Draghi, který byl předvolán jako svědek (v těch letech byl prezidentem Finacially Stability Board) prohlásil, že agentury jsou diskreditované, nedůvěryhodné a že je zapotřebí brát jejich předpovědi "cum grano salis" - obezřetně.

StK řekl(a)...

Pro Informaci:
Pokud jsem si všímal na netu, zadlužování států začalo už o dost dříve. Těch slabších z původních. A to nejen těch "jižních".
Chápu váš postoj Informace, jste už skoro Italka, ale zvenku to vypadá na zcela nezodpovědný přístup tamních vlád(např. Řecko), které jsou ve vleku "lidových nálad". Až začnou podobné, leč opozitní nálady i v Německu, bude zle. Jemné náznaky tu už jsou.
O pomoc už žádá kdekdo, někdy mám pocit, že jenom proto, aby na ně po likvidaci ekonomické moci EU něco zbylo. A nebude-li mít EU moc ekonomickou, přerozdělovací čili socialistickou, nebude mít moc žádnou. (S vojenskou hrozbou svým neposlušným členům nepočítám. Tady by se dostalo do příkrého rozporu s NATO.)
Nicméně předsmrtné křeče si nedokážu moc představit. Ale aby nenastala taková situace, musela by se EU chovat daleko méně paternalisticky.

drak řekl(a)...

Upřímně řečeno, já tu problematiku dnešní doby současným profesionálním ekonomům, a makroekonomům pak zejména, ani trochu nezávidím. Už jenom při pohledu na to, jaký malý objem sebou představuje ekonomika, která nás zásobuje vším potřebným a naopak v protikladu k ní jaký monstrózní objem oproti ní stojí v podobě spekulativního kapitálu, jehož vlastníci ale netouží po ničem jiném, nežli po jeho co největším a nejrychlejším zhodnocení, což ale už celá léta činí celé ekonomice neskutečné problémy. Jestli tohle klubko a propletenec jednou někdo nějak přijatelně a zdárně rozmotá, tak si zaslouží nobelovku a pravděpodobně ne jednu. Katastrofických, nebo aspoň velmi pesimistických scénářů na tohle téma si dovedu představit poměrně hodně, optimistický kupodivu ani jeden, mimo jiné proto, že zdravý rozum lidé používají až když jsou ostatní zbývající pošetilé možnosti vyčerpány.

informace řekl(a)...

STK,
přečtěte si, co říká drak. Dodal bych, že problém není jen v zadlužení (Němeccko má nominální dluh asi stejný jako Itálie), ale v HDP(hrubý vnitřní produkt).Německý rste, italský už dva roky stojí. U Německa je tedy vyšší naděje, že svým dluhům bude moci dostít, u Itálie je menčí, proto s ejími dluhopisy spekulují.
Už jsem o problému vztahu mezi reálnou ekonomikou a finanční psala. Dodám část příspěvku znova, abyste si udělal představu, jaký je to galimatyjáš.
"První je přednáška Innocenza Cipolletty, Direttore Generale della Confindustria Mercati finanziari ed economia reale (Generálního ředitele Svazu italských průmyslníků, odd. Finanční trhy a reálná ekonomie), kterou přednesl univerzitním studentům ekonomie.
Podává tu celkový obraz vývoje situace od poválečné smlouvy Bretton Woods, která zavedla prostřednictvím pevných měnových kurzů jakýsi druh kontrolovaného hospodářství, které se vyvíjí harmonicky až do války ve Vietnamu, která vede USA k zadlužení, a k zvýšenému vstříknutí peněz do oběhu, snížení hodnoty dolaru a následkem toho ke konci systému směnitelnosti dolaru za zlato. To je první velká devalvace a počátek dnešní éry t. zv. financiarizace ekonomie. Začíná finanční hra a spekulace se státními měnami, a zároveň s cenami surovin, což vede státy k zadlužení. V r. 1974 se pak přidá zablokování prodeje ropy ze strany arabských zemí po šestidenní válce, po kterém pak následuje prudké zvýšení cen ropy. Na zakoupení se musí státy zadlužit, aby mohly zajistit suroviny průmyslu a výrobu.
Tehdy se dá také čile do pohybu financiarizace, čili násobení finančních produktů na trhu prostřednictvím dělení rizika na menší části a jejich dáním do oběhu. Finanční trh tak začíná vytvářet své hodnoty prostřednictvím finančních produktů, na rozdíl od reálné ekonomiky a reálných produktů a zcela nezávisle na ní. Dnes hodnota t.zv. finančních produktů, co koluje ve světě, přesahuje osmkrát světový GDP.(Oggi la finanza è sette volte il GDP mondiale.)"
A ty peníze, co finanční spekulanti vydělají, neinvestují znova do reálné ekonomiky.

informace řekl(a)...

Omlouvám se za překlepy, ale pospíchám..

drak řekl(a)...

informaci:

Možná, že je dobře, že ten spekulativní kapitál netouží příliš silně po reálných hodnotách, protože kdyby ano, propukla by s největší pravděpodobností inflace a to nemalá. To by ta reálná ekonomika vůbec nemusel rozdýchat a přežít ve zdraví.

Za překlepy se neomlouvejte, ti, co jsou Vám nakloněni, Vám to prominou i bez toho a padouchy jen zbytečně upozorňujete, že je zač se omlouvat, aspoň takhle mi to říkává jeden můj známý novinář :-)

informace řekl(a)...

Víte, studijních prací o rozpadu eura už bylo napsáno několik. Ale jak píší analysti, rozpad by vedl okamžitě k prudké revalvaci německé marky, hluboké recesi německé ekonomiky a pádu HDP o pět bodů.
http://www.ilsole24ore.com/art/finanza-e-mercati/2012-08-04/paradossi-eurozona-calda-estate-162259.shtml?uuid=AbZ7MXJG
Německo by z rozbití eura nevyšlo zrovna dobře.
jenže nevědí, jak z toho ven. Za slabé státy ručit nechtějí, politikové nemají jasné představy (to píší zas jinde o Merkelové, že jí chybí formát H. Kohla, co dělat, finanční vedení se také rozdělilo na dva tábory.

StK řekl(a)...

Omlouvám se, Informace,
zadlužením jsem mínil takové zadlužení, které není v silách subjektu v rozumné době splatit. Co se týče spekulativního kapitálu a takových věcí - sorry, je to mimo mé chápání. Peníze, které se nedají zpět do ekonomiky jsou přece jenom potištěné papírky nebo dokonce jen nějaká čísla v bankovních systémech.
===
Vždy si při takových příležitostech připomínám kousek textu z jedné hry - Sólo pro bicí hodiny:

"On prý má psa za 500 000.-!"
"To mu za něho někdo těch 500 000.-nabízel?"
"Ne. Ale nabídli mu za něj výměnou dvě kočky, každou po 250 000.-!"

Ad Drak: Omlouvám se, že jsem přikrmil trolla. Byla to ode mě nepředloženost - něco jako přilít půl kanystru oleje do ohně*. Trollíci už zase jedou na plný plyn - a to jsem si liboval, že když jsem byl v Sudetech mimo net, bylo tu celkem nenasviněno, nejen poroto, že jsem tu nic nepodotýkal já sám - ale jistě i díky vytrvalé adminovské práci Šamana a spol.
Stejně si myslím, že by to elegantněji vyřešil pan Plechovka. [;>))

*/ Šaman má za to u mě piva dle vlastního výběru na jeden večer zdarma! Až se jednou fyzicky potkáme...

informace řekl(a)...

To nic, STK,
já jsem také dnes přilila do ohně.
Ale když ti dva jsou, chudinkové, tak až bebranně blboučcí, že člověk neodolá.
Šaman to ostatně může všechno smazat.

informace řekl(a)...

Němci se teď hádají, co dělat dál. Zajímavé je, že právě členové vládní koalice jsou euroskeptičtí (Fdp, Csu - ti zvlášť), slepě sledují linii Bundesbank. Zatímco Svaz průmyslníků Bdi vyjadřuje otevřeně obavy, že krach evropské integrace by mohl vést k nepředvídatelným rizikům pro"evropskou politickou a ekonomickou stabilitu". Zřejmě vidí dál, než na špičku vlastního nosu jako stoupenci německé autarkie.

Harpyje řekl(a)...

Členové německé vládní koalice jsou "euroskeptičtí"! :-)))
Jak bebranně blboučké.

informace řekl(a)...

Jsou snad bezbranně blboučké německé finanční listy anebo komentátoři novin?
Berliner Morgenpost - ‎
RP ONLINE - ‎
Reuters Deutschland - ‎‎
Financial Times Deutschland -
(odkazy si jistě najdete sama)

Je snad bezbranně blboučká italská la Stampa nebo il Sole 24 Ore?
http://www3.lastampa.it/economia/sezioni/articolo/lstp/464730/

Podle čeho tak soudíte? Zajímavý názor, poněkud proti proudu, řekněte nám o situaci něco víc! Máte to z první ruky! Jak je to s bankovní licencí pro ESM?
A s novou půjčkou Řecku?