neděle 16. září 2012

ČESKÉ TEXTÁRNY 2002: Přetečení systémových časovačů


Pondělí 16. září
Vedoucí Ing. Duto Hlav se chystá na externí školení VUMLu (Virtuální univerzity morálky a lidství). Přesměroval proto svou e-mailovou poštu na podvedoucího Trna. Načež mu pravil:
"Pusť mě k svému mailu. Z tvého mailu pošlu svůj mail na můj mail, abych zkontroloval, zda se můj mail přesměruje z mého mailu na tvůj mail!"



Úterý 17. září
Z mailů mezi Juniorem a Drnem:
J: "Nepíše mi klávesa mezi H a K! Poraď!"
D: "Tak piš I místo J!
J: "Iá teda nevim. Neide to i iinak? Iunior"
D: "I de. Piš texty bez J!"

Středa 18. září
Dnes jsme měli krátkou výrobní poradu s podvedoucím Trnem. Dostal prý od Juniora zpackaný text. Junior tvrdil, že s klávesnicí bez písmenka "J" se mu špatně tvoří, ale učí se tento znak neužívat. A to se mu taky povedlo. Jenom v podpise měl chybu...
Trn zvolal: "Zase nekvalitní práce!"
Ambrož si povzdechl: "Co vás v tý škole učili? Jé je přece levý alt+74. Velké. Malé halt alt+106..."

Čtvrtek 19. září
Ambrožovi se na monitoru objevila červeně blikající hláška:
"POZOR!!! POZOR!!! Během 48 hodin hrozí přetečení systémových časovačů!!!"
Ambrož požádal o pomoc Juniora. Ten pravil:
"Tady můstek. Pane Sulu, vypusťte přebytečné tachyony!" Ambrož nechápal. Junior mu to vysvětlil:
"Musíš vypnout a zapnout počítač, srovná se to samo."
Za to mu Ambrož věnoval uspořenou klávesnici se VŠEMI klávesami!

Pátek 20. září
Dnes ráno pozval podvedoucí Trn svého dřívějšího kolegu Drna do svého kanclu, kde se pak uzavřeli. Prý na Internet. Všichni jsme se divili. Přístup na síť má jen v dáli se školící vedoucí Duto Hlav – žeby na ni připustil i Trna? Odpoledne, když Drn od Trna odcházel v oblacích cigaretového kouře, už to bylo jasnější: Nešlo o Inter-net, ale o Fer-net!
...............................................

Sobota 21. září
Z listárny Moby Dicka

Ahoj Moby,
skutečně od nás neopisuješ? Jestli ne, tak si opiš tohle:

Náš Dutohlav tvrdí, že se musí zachovávat pořádek na pracovišti. Proto kontroluje i zásuvky u stolů - otvírá je, pokud nejsou zamčeny - v naší nepřítomnosti! Dokonce jejich obsah fotografuje, aby dokázal, jaký v nich máme "bordel". Třeba listy papíru, které nejsou v "komínku".
Inu, bývalý důstojník...

Zaslal čtenář J.C.
*************************************
MOBY DICK – nikoli velryba z Melvillova románu, pouze zaměstnanec v textárně, vystavený mobbingu a bossingu, který si vede zápisky, aby se nezbláznil.
(Informace o vztazích na pracovišti, zkratkách a dalších reáliích firmy viz zde)

Předcházející týdny hledejte pod štítkem Moby Dick
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Knížku "MOBY DICK: Deníček," v níž jsou sebrány denní poznámky z Českých Textáren od dubna 2000 do dubna 2003 lze za 199,– Kč + poštovné objednat u nakladatele na konvoj@konvoj.cz
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz.
Předem dík! >>:)) Moby Dick

13 komentářů:

Jakub S. řekl(a)...

V září 2012 bych teda rozhodně dal přednost internetu před fernetem...
Levý Alt a 74: f a k t ! Já vím, že to nechápete, ale já jsem to dodnes netušil. Ale aji filozofi mají snad právo žít?

Kopretina řekl(a)...

No já tvrdý chlast nestrčím do úst, fuj, nikdy jsem ho nepila ani pít nebudu. Raději zůstat u piva a vína, už druhý člověk zemřel v mém kraji na jižní Moravě, děs běs...

informace řekl(a)...

Všem kdo reptají pro zákaz prodeje normálních žárovek

Abraham Haim, profesor biologie na univerzitě v Haifě uveřejnil v Chronobiology International práci, kde dochází, po pokusech na zvířatech, k závěru, že světlo úsponých žárovek a Led je škodlivé, brzdí tvorbu metatoninu, což může vést i ke vzniku rakoviny.

Abraham Haim, a professor of biology at Haifa University in Israel: Exposure to 'White' Light LEDs Appears to Suppress Body's Production of Melatonin More Than Certain Other Lights,

http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/8288982/Energy-saving-light-bulbs-could-trigger-breast-cancer.html
http://www.sciencedaily.com/releases/2011/09/110912092554.htm?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter&utm_campaign=greenmeme
http://scienza.panorama.it/salute/Luci-notturne-quelle-eco-fanno-male-alla-salute

Jakub S. řekl(a)...

Ale kruci. Podívejme se! A zase žžžidi. Ach jo. A reakce mezinárodních organizací? Žádná?

StK řekl(a)...

Inu, tzv. "studené světlo" se středem vyzařování kolem 6 000°K je poměrně dost nepříjemné pro oči. Je zřetelně namodralé. Takže já mám všechny LED v tzv. "teplém" provedení se středem vyzařování kolem 3 000°K. I když ve spektru LED některé vlnové délky chybí (na rozdíl od žárovek není spektrum LED spojité) není to světlo nepříjemné. Není nažloutlé, jako je světlo žárovkové, ale růžové.
Jenom si musíte zvyknout, že to światlo nehřeje. Opravdu, zářivé teplo ze žárovek člověk vnímá i na několik metrů. Vnímá - podvědomě.

Nějak se mi ale ty výsledky výzkumu moc nezdají - nejsou tu žádné tabulky, četnosti ani jiné doklady. Hádat se ovšem nemíním, ale starosti si z toho nedělám. Kdysi se tradovalo, že ze zářivkového světla vypadávají mužům vlasy. Vědecky se pak prokázalo, že za to nemůže světlo, ale stres, kterým trpěli více manažeři a jiní vedoucí pracovníci v kancelářích, "moderně osvětlených" zářivkami. Když se ze souboru odfiltroval vliv stresu a jiné rozdíly ve způsobu života a předpoklady genetické, neprokázalo se vůbec nic.
Otázkou je, zda nebyly výsledky zmanipulované, koupené výrobcem zářivek, jak je dneska zvykem tvrdit.
Já si myslím, že nebyly.

Jakub S. řekl(a)...

Velice zajímavé, to jsem nevěděl. Takže vytváření spojitostí mezi souběžnými jevy, které ale nebyly v příčinné souvislosti.

informace řekl(a)...

StK,
Vám se výsledky výzkumu nezdají? Dala jsem odkazy jen na informační články v novinách.
Na stránkách Chronobiology International najdete abstrakty jak prací prof. Haima, tak i jiných vědeckýh kolektivů, které se vlivem světla žárovek Led na organizmus krys zabývaly. Na př. Japonci. Prof. Haim studuje problém už řadu let.
http://www.researchgate.net/publication/46008156_Effects_of_light_and_melatonin_treatment_on_body_temperature_and_melatonin_secretion_daily_rhythms_in_a_diurnal_rodent_the_fat_sand_rat
Plné znění článků můžete zakoupit za $41.74 plus tax.

StK řekl(a)...

Díky za odkaz Informace.
Ale pan profesor přece píše o škodlivém vlivu světla během noční periody - a to i slabého modrého světla. O zdroji se nezmiňuje.*
Lidově řečeno - má se spát potmě. Tyhle výzkumy se dělaly po celém světě v době, kdy byl houfně zaváděn třísměnný provoz a lidé byli nuceni spát ve dne, resp. za světla**. A ukázalo se, že je to škodlivé.
Takže žárovky versus LED nebo úsporky na to vliv nemají.
===
*/ pokud mohu věřit kostrbatém (nebojím se říct strojně šílenému) překladu mého automatu. Ale smysl textu je snad dostatečně jasný.

**/ Málokdo má tak kvalitní zatemnění, aby mohl ve dne spát potmě. Napadá mě přitom, jestli světlo Měsíce při úplňku není příčinou náměsíčnosti právě proto, že "spát se má potmě".

informace řekl(a)...

Poslyšte, StK,

ten abstrakt se týká pravděpodobně článku z loňského roku, uveřejněném v Chronobiology International, Volume 27, Number 7, August 2010

O škodlivých účincích žárovek Led diskutovali v Německu:
http://gesund-wohnen.ch/fileadmin/gesund_wohnen/downloads/Energiesparlampen/Energiesparlampe_Zitate_Maes.PDF

O článku prof. Haima psali v Science news
http://esciencenews.com/articles/2011/09/12/dangers.exposure.white.light

v Izraelských novinách
http://israel21c.org/news/study-links-led-light-and-cancer/

v Natural Health News
http://www.nyrnaturalnews.com/health/2012/09/melatonin-disruption-by-eco-lighting-a-rising-health-threat/

O tzv. světelné poluci diskutovali na mezinárodní konferenci v Hajfě.
http://newmedia-eng.haifa.ac.il/?p=6005

Víc Vám už sehnat nemůžu. Sorry.

informace řekl(a)...

Třeba bude tak laskavý Pergill a pomůže Vám článek najít. Já nemám zkušenost a ani se nechci registrovat.

StK řekl(a)...

Informace,
přeškobrtal jsem ten německý text a je to jen snůška názorů, polovědeckých i laických na to, jak jsou úsporky nevhodné. Některá fakta tam jsou pravdivá, o nich ale vím, některá tvrzení jsou jen báchorky nebo subjektivní názory (většinou) laiků.
Ale to je celkem jedno: Doma už nemám ani jednu žárovku, kromě hlavního světla ve velkém pokoji a to se zapíná velmi zřídka - jen když přijde večer návštěva. Zbytek jsou různá LED svítidla a na WC a v koupelně úsporky á 14W. V Ústavu je to podobné - zářivky, úsporky a LED. Poslední žárovky pro tlumené osvětlení při natáčení měníme za LED právě v těchto dnech*.
Zářivky blikají - to si může každý ověřit tak, že zamává rukou s roztaženými prsty před tmavým pozadím a uvidí stroboskopický jev. Úsporky s tzv. vf. předřadníkem většinou neblikají. LED, pokud jsou napájeny z měničů rovněž neblikají, my navíc používáme LED svítidle napájené stejnosměrným proudem o napěti 12V=.
Obě kategorie sice mají větší vf. radiové rušení, ale není větší, než to, co leze z obrazovky počítače - tam za LCD fólií se taky snaží LED diody vyrobit neutrální bílé světlo. [;>))
Není pravda barevně dokonalé - ostatně zářivky mají také jiné spektrum než žárovky, přežhavené žárovky - halogenky nebo obloukové světlo či snad dokonce mihotavé světlo svíček nebo loučí.
To přece nikdo nepopírá, Informace. Protože dlouhá léta fotím, dokonce barevně (a profesionálně natáčím video), o barvě a kvalitě světla opravdu něco vím a mám mnohé věci prakticky ověřené.
Jenom tvrdím - a mám to na sobě dlouhodobě vyzkoušené - že to světlo z LED diod NENÍ ŠKODLIVÉ.

*/ hlavním motivem pro přechod na LED technologii kupodivu není úspora el. energie, ale deseti až stonásobná životnost LED svítidel. Takže ke stropu se musí kvůli výměně svítidla lézt ne jednou měsíčně, ale jen jednou za několik let. A ještě si člověk nespálí ruku o horkou objímku a stínítko. [;>))


P.S.: Úsporky nemám rád. Jednak nemají příliš velkou životnost, jednak mají nestandardní barvu světla. A jsou na to, co nabízejí, příliš drahé.

informace řekl(a)...

StK,
nepřu se s Vámi, jednoduše už proto, že nejsem lékař dokonce chronobiolog, o výsledcích bádání o vlivu světla na lidské zdraví čtu prakticky poprvé.
Nemyslím, že by to byla nějaká moda, v populárně vědeckých časopisech o tom píší s velkým respektem jako o snaze proniknout do dalších souvislostí lidského organizmu s prostředím.
Jestli zaujímáte skeptické stanovisko, je to Vaše právo a Vaše věc. Nechci Vás o ničem přesvědčovat, nemám na to ani znalosti.
Přečtěte si jen tohle:
http://physicsbuzz.physicscentral.com/2011/10/do-white-leds-disrupt-our-biological.html

StK řekl(a)...

A tohle Vám Informace kupodivu potvrdím: Žena spí v pokoji, kde svítí "standby" LED kontrolka na TV - modrá. Ona ovšem tvrdí, že ji i to malé modré světlo ruší při spaní a zakrývá ho každou noc stojící knížkou. [;>)

To ani nijak neodporuje vědeckému tvrzení, že "spát se má potmě". A vzpomínám si, že když jsem jako dítě ležel v nemocnici na pavilonu beznadějných případů, svítila tam na chodbě jakási modrá žárovka a dost mě rušila z toho divného poloblouznivého stavu, jaký bývá u zápalu mozkových blan. Takže ano - modrá (modrobílá) na spaní není dobrá.

(A teď už víte, proč jsem takový podivín...)