pondělí 17. září 2012

Konec světa na Mariánském náměstí


Neděste se, magistrát nám zatím zůstává zachován. Ale městská knihovna se rozhodla skoncovat, nikoli se sebou, ale se světem. Už pošesté otevřela svůj Malý sál pro fany, pro které je zde pořádáno jednodenní setkání, malý con, tedy coník jménem CONiáš. Letos proběhl v sobotu 15. září, a protože máme zrovna rok 2012, zabýval se koncem světa.




Radek Mikuláš a Darion
Začínalo se od deseti, a tak jsem tentokrát dorazil skoro včas, abych stihl, jak Martin "Darion" Antonín uvádí jakožto moderátor prvního přednášejícího – Radka Mikuláše z Geologického ústavu AV ČR. Pan doktor k názvu své přednášky "Jaké to je být dinosaurem na konci druhohor" osvětlil, že dinosauři nevěděli, že nastává konec druhohor i jejich dinosauřího světa. Stejně jako to nebudeme vědět my… A pak nám na obrázcích ukázal zkamenělé stopy dinosaurů, jak je našel v Alabamě, u Devíti křížů, v Utahu a Lidicích – tam tedy na pískovcové dlažbě. Pak jsme se dověděli, kam nejlépe jít umřít před koncem světa, aby naše zkamenělé zbytky mohli najít třeba zase dinosauří archeologové, či spíše geologové, zabývající se paleobiologií…

Vašek Štupalský
Filmové konce nám pak předvedl Vašek Štupalský, oblíbený coniáší filmový přednašeč. Protože apokalypsy jsou lidem vlastní, začali jsme středověkem a jeho rytinami s tanci smrti. Lidstvo chtěli ve filmech nejdříve sežrat mimozemšťani, pak Sověti. Atomová a následně radioaktivní zkáza by anihilovala člověka na celém světě. Vznikaly o tom mnohé filmy, béčka i oskarové, hraná i dokumentární dramata, dokonce i kreslené filmy. Ten britský, co ukazoval změnu života staršího páru na vesnické samotě, v posledních třech minutách, které zbývají do dopadu raket, mě skutečně vzal. Během těch tří minut, co ohlásilo rádio (50. léta), břichatý plešatý rozumbrada sestavil pod stolem improvizovaný úkryt, do kterého strhl od vaření i mírně se vzpírající, rovněž už postarší, manželku. A pak nebylo nic, asi pět vteřin. Než začaly rakety dopadat… Díky úkrytu dvojice přežila, aby mohla sledovat růst háje jaderných hřibů… Další konce mohou nastat, pokud se vzbouří stroje, případně počítače. Rovněž se může zbláznit počasí, napadnou nás mimozemšťané, povstanou zombiové, anebo se vlády nad Zemí zmocní vlády a zlovolné korporace. No a po apokalypsách přijdou postapokalypsy, o čemž velmi často vypráví dokumentární pořady BBC, jaksi už s předstihem…

Eleni Dimelisová
Výměna knih
O tom, jak je to s mayským kalendářem pak ve své přednášce vyprávěla Eleni Dimelisová. Protože však bylo poledne, a tu je čas obědvat, opustil jsem její přednášku s tím, že se ještě vrátím, což jsem však již nestihl. Čaj a bageta v bufetu mě nezdržely tak, jako stolek s knihami, které byly připraveny pro Fantastický den pro výměnu knih. Byly tu zoufalé kusy, ale i několik klád – které mám doma. Nakonec jsem si vzal Barvy praporů Tomasze Kołodziejczaka z dvoudílné série Solární dominium. Obálka patřičně příšerná, zvěstující však jednoznačně, že jde o military. No a na zadní straně obálky je velkým písmem uvedeno, že knížka získala Cenu Janusze Zajdela za nejlepší sci-fi román roku 1997. To jsem žádostiv, co nejlepšího měli Poláci před 15 lety. Jo, jo, letí to. Na uprázdněné místo jsem zasunul svůj vlastnoruční Blackout. (Do konce conu zmizel, přece jen.) Tolik o mayském kalendáři.

Martin Čadra a Marika Zadembská
Do sálu jsem přišel ještě natolik včas, abych se účastnil akce TED 2023, kterou předváděli Martin Čadra a Marika Zadembská z Městské knihovny Třinec. Četli jednu povídku, nejmenovanou, i když "omlada" mi něco říkala. Stejně jako touha hrdinů "být stále mlád". Nekončící život však vyžaduje, aby se nerodily děti. A když nějaká recidivistka tento příkaz překročí, je potřeba její potomky včas plopnout, dříve než dožijí osmnácti let a stanou se chráněnými občany. Čtení bylo prokládáno besedami s posluchači, někteří odvážní se odvážili i na jeviště. Martin a Marika tohle normálně dělají se středoškoláky, které podobné akce baví více než pasivní "besedy o literatuře". Ano, slyšeli jsme zkrácenou a do formy scénického čtení přetavenou povídku Paola Bacigalupiho Čerpadlo č. 6 ze stejnojmenné sbírky.

Leoš Kyša
Františka a Jana
Poté nastoupil recenzent Pevnosti s pověstí řezníka a nová velká postava fandomu a přilehlého světa Leoš Kyša. Nejdříve se představil jako jehovista, a slíbil nám pětihodinovou přednášku, prokládanou jehovistickými písněmi. Jenže přišel jen jeden místo dvou, a tak se profláklo, že žádným svědkem Jehovovým není. Když se pak představil jako člen klubu skeptiků Sisyfos, pronesl jeden z přítomných diváků případné "ježíšmarjá". Tedy ten pán, co se pak ptal, co se stane se Zemí, až jí Slunce odfoukne veškerou atmosféru – jak o tom psala NASA. Pán tedy nevěděl, "která Nasa" to psala, ale byl ubezpečen, že to Země i my přežijeme – jako to Země přežila už po několik miliard let (a lidé o něco kratší dobu:). Leoš udělal inventuru všech konců světa, jak (ne)proběhly v letech mínus 2.800, plus 155, 1000, 1284, 1360 (kdy byl Antikristem císař Karel IV.), 1420, 1666, 1910, 1975, 1987, 1997 a 1998… V koncích světa měli prsty i Češi. Zatímco Ivoš Benda a jeho Vesmírní lidé vzbuzují spíše veselí, Parsifal Emanuel/ Jan Dvorský je natolik hnusný, že vyzařuje hrůzu. Konec světa se nepochybně blíží, protože svět se neustále zhoršuje. Bují korupce a úplatkářství, což jsou jasné příznaky skonu světa, jak jsme si mohli přečíst už na asyrských hliněných tabulkách…

Míla Linc a jeho hérci
Míla Linc se se svou přednáškou Konec světa na Kozím hrádku, již držel od tří odpoledne, stal obětí toho, že jsem si odskočil, a v předsálí narazil na Janu Rečkovou a Františku Vrbenskou. V sále zatím probíhala zábava, z níž jsem spatřil už jen závěrečné přehrávání setkání dvou nepřátelských dvojic, tedy dvou žoldnéřů a pána, poněkud připomínajícího slušného loupežníka Lotranda, se svým fámulusem. Pán nehodlal zabíjet nepřátele ("já tomu neholduji, já jsem pacifista"), naštěstí měl šikovného pobočníka. ("Já ho, s dovolením, bodnu za vás." "To bude od vás hezké.") Inu, panáček Lotrando jak vystřižený! () Mílova hodina byla zkrácena o čtvrtinu, proto jsem si ho tolik neužil. V té zbylé čtvrthodině proběhl křest knížky Jana Dobiáše Až na kraj světa. 



Michael, jeho knížky a Míla Linc
Janina Strnadová a Jan Dobiáš
Nejdříve musel rychlý posel odběhnout do foayer, kde majitel, jednatel, redaktor, překladatel, autor a jazykový expert nakladatelství Straky na vrbě v jedné a jediné osobě Michael Bronec prodával knížky svého nakladatelství. Křest byl ozdoben přítomností ilustrátorky Janiny Strnadové, jež krom obálky vyvedla i vnitřní ilustrace. Kmotrovství se ujal Leonard Medek, jeden z kmenových autorů Strak na vrbě. Knížka byla opatrně polita mokem zjevně víceprocentním a zjevně zahraničního původu, načež bylo z lahve upíjeno navzdory vyhlášené prohibici. Nicméně tentýž den náš pan ministr zdravotnictví (ten, který částečnou prohibici vyhlásil) připustil v rozhovoru pro MfD, že si i v této době před spaním dává gin s tonikem. ("Já jsem uvažoval tak, že když má člověk doma něco otevřeného, tak je to de facto otestováno tím, kdo tu lahev pil první. Takže je to bezpečné.") Jan Dobiáš měl ze své třetí knížky nefalšovanou radost.
Kmotr Leonard

Poté měli napochodovat odborníci na přežití z České armády, ale museli služebně někoho zachraňovat, takže za ně zaskočil záchranář Martin Fritsch, který radil, jak přežít konec světa. Protože mluvil zpatra (zavolán zachraňovat předášku v poslední moment, tedy den předem) a zmiňoval se o minulých i budoucích válečných konfliktech i různých přírodních a kosmických katastrofách, nestihl nám dát plnohodnotný kurz přežití, ale pár užitečných rad jsme dostali:
Prezervativ v ponožce může sloužit jako rezervoár na vodu.
V evakuačním zavazadle by měly být léky, doklady, sůl, cukr, nezbytné oblečení, věci na spaní a rovněž něco pro zábavu (karty, přehrávače).
Martin Fritsch
Dětem je třeba dát kartičku se jménem a číslem mobilu rodiče kvůli identifikaci, kdyby se ztratilo, rovněž je vhodné podobně označit zavazadla.
Pokud má člověk kontaktní čočky, měl by si je sundat – po případném zranění a bezvědomí může být zachráněn, ale oči to pod čočkami odnesou.
Pokud máte před odchodem z bytu čas, vypněte elektřinu, plyn a zavřete za sebou dveře.
Jako zavazadlo je vhodný batoh, který vám ponechává volné ruce, případně kufr na kolečkách.
Když se jako turisté dostanete na území, kde probíhá ozbrojený konflikt a uvidíte ozbrojence na ulici, zmizte!
Někdo zase doporučuje, abyste se nechali zajmout, protože pak se o vás postarají humanitární organizace a diplomaté.
Přístup k rabování je dán podle toho, jak jsme morálně zdatní. V určitých případech nezbývá nic jiného.
Je otázka, jestli je potřeba vyhýbat se lidem, nebo naopak sdružit se s nějakou tlupou. Obecně platí, že jídlo a pití bude mít spíše "organizovaná skupina, řízená státem".
Je lépe spát ve stohu nebo ve stodole než v opuštěném domě. Tam vás ruší červotoči a tlapky hlodavců. (Podle zkušeností válečných veteránů.)
Stoprocentní návod vám nedá nikdo.

Apokalypsa na Zeměploše skončila
No a protože hodina uběhla rychle, vydal jsem se do předsálí za Martinem, kde jsme společně ještě s jedním kolegou doprobírávali nakousnuté věci. Jen na chvilku, jenže z chvilky se stala hodina, znáte to, a já přišel o famózní přednášku Jana Kantůrka Apokalypsa na Zeměploše, při níž byl sál nejvíce zaplněn. To jsem byl trouba, jenže člověk se nerozkrájí. Konečně jsem si připadal jako na skutečném conu!








Pavel Renčín
A bylo šest večer a na pódium přišel Pavel Renčín, který nás v přednášce Čechy a Morava nad propastí seznámil se závěrečným dílem své trilogie Městské války, který nazval Věk nenávisti. Také z ní trochu četl. Tato městská fantasy pracuje i s magií, takže v ní "přestávají fungovat věci", třeba střelné zbraně. (To je problém, zejména když už dnes tak 90 % lidí "nevytváří hodnoty". Tedy neumí pracovat rukama.) Jednotlivá města vyhlašují samostatnost a monarchistické režimy. (Dobrým diktátorem by prý byla Františka Vrbenská, míněno "hodným", nejspíš.) Zemí se šíří válka a – no podle názvu. Kuriózní je, že Pavel přiznal, že když to celé psal, tak se nejvíce těšil na dobu – po Městských válkách… Takže možná jednou ještě vznikne nějaký poválečný čtvrtý díl (?). Nyní pracuje na novelce do antologie historické fantasy, kde dle svého popíše dívčí válku. A protože v ní bojovaly dívky, bude tam "hodně erotiky", určitě více než v Jiráskovi. Na Pavlovi bylo sympatické vidět, s jakou chutí vypráví o svém psaní, čte, a nepochybně i píše.

A to už byla poslední přednáška, ale ještě nikoli conec Coniáše. Ještě proběhlo vyhlašování výherců komiksové soutěže. Do té se měl namalovat strip s třemi obrázky, na posledním z nich vždy měl být zobrazen "konec světa". Kategorie byly dvě: pro děti a pro dospělé. Pro mě nebyl moc velký rozdíl mezi obrázkem vítězné Šárky Pražákové v dětské kategorii (10 let) a Kateřiny Hadravové, vítězky v kategorii dospělých (24 let).

A bylo čtvrt na osm, ale ještě všichni neodešli. Na pódiu se na hřad ze židlí sesedlo hejno spisovatelů: Pavel Renčín, Míla Linc, Michael Bronec, Jan Dobiáš, Františka Vrbenská. Leonard Medek se uvelebil na okraji pódia, čímž mi vypadl ze záběru. Autory zpovídal další autor – Darion. Rovněž padaly nějaké dotazy z publika. Jak se díváme na konec světa. A podobně. Z této části nemám žádné zápisky a fotek jen dvě – tentokrát jsem nezmizel do předsálí, ale seděl jsem v jedné řadě s kolegy na pódiu, a to se nedá zapisovat a fotografovat a ještě se tvářit jako pan spisovatel.

A najednou bylo půl deváté, a příjemný coník skončil. Někteří v něm pokračovali  v blízkých hospodách, jiní v tramvaji cestou domů. Asi přijdu i za rok.

Pokud tedy nenastane nějaký z těch mnoha konců světa, jakými jsme se celý den strašili. Jistě jednou nastane, a bude úplně jiný, než jsme si představovali.

Psáno v Praze dne 17. září 2012

Viz i fotogalerii

128 komentářů:

StK řekl(a)...

Je pěkné si na konec civilizace (světa) hrát, povídat si o něm.
Daleko horší je ho jen tušit - s tím, že přesně nevíme, jak bude vypadat a jestli už náhodou bez našeho vědomí neprobíhá.
Jestli už nejsme dávno v rukou nějakých loutkářů, o nichž toho nic nevíme. Dokonce ani to, zda nějací existují.
[;>))

Jakub S. řekl(a)...

Jej, to si ráno počtu! Všem pozdrav s Roš Ha´Šana (17.-18.) a pali do betle. Kdo nerozumí mému rodnému jazyku, přeložím (gůgl nepomože, sajtmo, o tym žádná! Levingston.)

Jakub S. řekl(a)...

Servus. No - předně: co rozumíme pod KONCEM, a pak: co pod SVĚTEM. A: sousloví KONEC SVĚTA nese výrazný, nesporný punc antiky a středověku. Nikoli našeho věku od osvícenství přes epochy páry, elektřiny, atomu atd. až po dnešek. Prostě patří do náboženského, ne-vědeckého vidění všeho okolo (věs´ mir = svět).
Hmota a energie neKONČÍ - prostě občas se změní jejich forma (fyzikové, sorry). Ovšemže pro něco tak efemérního jako jakési lysé opice na jedné planetě jedné bezvýznamné hvězdy kdesi na okraji jedné bezvýznamné galaxie to bude konec. No nic, je zítra...

informace řekl(a)...

21. prosinec se blíží, a tak čeští apokalypsisti uspořádali koníka o konci světa. Přidávám se k Jakubovi, konec světa (toho lidského) je náboženským pojetím světa, kde bůh trestá lidstvo za jeho hříchy nebo maže s tabule nepodařené dílo, aby započal znova. Každé náboženství má svou eschatologii, budhisti, křesťané, hinduisti, muslimové, židi, jak můžete najít na Wikipedii, kde vám také vysvětli, v čem každá vize konce světa pozůstává.
Předpovědí Maya o konci světa při zimním slunovratu v tomto roce se už katastrofisti zabývají alespoň už dva roky. Na webu je program italské televize Superquark, odvysílaný v r. 2010, kde astronomové vykládají, že je to nesmysl. Asi se vám neotevře, ale dám na něk odkaz.
http://www.rai.tv/dl/RaiTV/programmi/media/ContentItem-d2402789-4a4c-4e76-a3fd-86a33266843e.html?p=0
Sperquark Bufala Maya
A až přejde rok 2012 bez nějakého viditelného konce buď světa nebo nějakého jeho cyklu, kde najdeme další datum? Katastrofisti už mají určitě nějaké v zásobě.

EK řekl(a)...

EK pro StK, toho loutkáře dobře známe je to BAROSO , nebo jak se to píše.............

Jakub S. řekl(a)...

No je jich víc, taky tenhle. Ono se dycky najde dost pretendentů - uchazečů o vedení loutek. Když nejsou hodné a poslušné - odstřihnout špagátky: šmik - a je! Už nic nemože, loutečka, a jaká je - co si myslela?
Vím, o čem mluvím. Ve 12-13 jsme byli s kamarádem (teď v AUS, předloni jsem se s ním konečně zas setkal!!) vyhlášení v loutkářských představeních našich vlastních her s naším divadýlkem, všecky děcka z nejméně dvaceti dvojdomků okolo tam chodila. Na podestě schodků k našemu jednodomku. Ale loutečky byly poslušné. Kdoví kde je jim konec.

StK řekl(a)...

= END OF WORLD 2012 =
- tak tohle jsem zrovna neměl na mysli. Chilialisté předpovídali konec světa už před 1 012 roky - a nic. Od té doby už měl být konec mockrát. Až bude přicházet, možná soi toho ani nevšimneme. [;>)
A pro Jakuba: jistěže konec civilizace a to jen té naší, křesťansko-židovské. Pro nás ovšem konec světa. Zániky celých galaxií s miliony cizích, patrně inteligentních světů, hroutících se do centrálních černých děr nás nechávají chladnými. Ale představa minaretu a mešity na místě synagogy nebo křesťanského kostela nás děsí.
Říkám tomu absolutní relativita.

StK řekl(a)...

A dodatek k loutkářům:

Kdybych uměl kreslit, nakreslil bych dvě marionety, vedené dvěma vodiči. Jedna by měla v ručičkách velké lesklé nůžky a těmi by odstřihovala špagátky té druhé.

To je grafické zkratce svět, jak ho vidím já.

Jakub S. řekl(a)...

Pozn.překl.: Absolutní relativita, uznání. Dávám 1-. A ten mínus jenom za to, že si to dovolím eště zpřesnit: relativismus.
A de se do kavárny na něco mezi obědem, coffee break (v čem?), five-o-clock tea a vůbec. Já je musím v letošním propastném úbytku lidí v kavárnách, restauracích a cukrárnách podporovat jak to de. Nasekalo se jich (soudě podle mého města a Luhačovic) neúrekom, vesměs v pronajatých prostorách, kolikrát pár desítek metrů (!) od sebe... a teď z e j í . Můj termín, bez dodatku čím. Čím se tak dá z í t ? To je blbý slovo, co? A regulérní.
Právě se dovídám, že v Letohradě (snad k tomu patří ještě Lázně - ?) mají ode dneška Uličku Járy Cimrmana! Hurá!! Největší Čech, který ten titul nedostal jen kvůli neuvěřitelné trapné směšné námitce, že neexistoval (kudla se v kapse otvírá), začíná tažení v topografickém názvosloví. Pravdu nelze věčně zadržovat!

informace řekl(a)...

Když na zemi dopadne meteor, neznamená to pokaždě konec světa. Někdy to může být počátek velkého blahobytu.
Tak v Rusku našli v jámě po meteoru, co dopadl v Sibiři někdy před 40 miliony roky dvě velká naleziště diamantů. Nazvali naleziště Udarnyj a Skladnyj: v prvním je sedm miliard karátů diamantů, v druhém 140 miliard (sette miliardi di carati il primo, 140 miliardi di carati il secondo).
Objevili to už za sovětského režimu, ale tajili to, teď by chtěli zahájit těžbu, ale prý na to nemají dostatečné finance.
http://notizie.virgilio.it/notizie/in-un-cratere-in-siberia-ci-sono-diamanti-per-miliardi-di-carati,36468035.html?pmk=hpsoc&rnd=23476
Co kdybychom se tam vydali, milí štamgasti, co říkáte?

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

K těm marionetám vedeným vodiči: už JdC přišel na to, že místo velkých marionet je lépe použít živé (ne)herce, a vodiče je pak možno nahradit polovodiči, kteří jen dotahují nedotažená gesta.

Jakub S. řekl(a)...

Ano, mezi jeho 28 a 137 (tak nějak) revolučními (i kontrarevolučními, dodávám já) vynálezy a novinkami figuruje ovšem i polovodič, to už je dnes konečně známo.
Dva diamantové potenciální doly. Na jasném vlastním státním území. To je nějaká divná vysoká hra, že by stát tam neměl dost prostředků na těžbu. To přece nemůže nikdo brát vážně. Snad v každém jazyku je úsloví z l a t ý d ů l . Oni teď mají dva doly diamantové. Co si (kromě ropy) může báťuška Džuga- é Pútin víc přát - ?

StK řekl(a)...

To byl přece náš Miloš Zeman se svým slavným článkem v Technickém magazínu tak cca 1987-8 o tom, jak se naše stranické orgány dohodly, že polovodičovou technologii ze Západu nebudou podporovat, že si raději počkají až na "celovodičovou".

Kopírky (pozorně hlídané Standou a Vláďou) byly tenkrát v obležení "prostého lidu" - každý chtěl kopírovat tenhle "protikomuistický" článek. V kopírně, kde jsem byl já, už člověk ani ten zdrojový časopis nepotřeboval - měli už kopie nadělané pod pultem dopředu. Fůry kopií... A teď Milošek Z. chce dělat prvního "direkt prezidenta"
[;>)

Jakub S. řekl(a)...

Pozn.překl.: Direktprezident, ano!
Jó, TM... to byla radost, když mi jednou za měsíc ráno na stole ve VÚ přistál v hromádce časopisů, kterou jsem prošel, probral a zaškrtl, co budeme (3-5 lidí) v ODIS VTEI pro celé naše čs. odvětví anotovat (přeložím: dělat v ý c u c y ). Kopírka ale - to jsme si mohli nechat zajít chuť. Spravoval ji primitivní udavačský mstivý fotograf. Mladí - víte vůbec, o čem je řeč?

A.S. Pergill řekl(a)...

Jakube,
diamanty vytvořené při dopadu meteoritů nebývají klenotnické kvality, hodí se prakticky jen pro průmyslové použití. I dva diamantí prckové, nalezení náhodně v písečných náplavech v Čechách, jsou zřejmě meteoritického původu.

Jakub S. řekl(a)...

Jo ták. Ale stejně - byť i technické kvality, když je jich tolik, musí to být lukrativní - ?

informace řekl(a)...

StK,
četl jste už? Co tomu říká Váš chlapeček z nudistické pláže?

http://zpravy.idnes.cz/karikatura-proroka-mohameda-d1v-/zahranicni.aspx?c=A120919_102043_zahranicni_ipl
na obálce
http://static4.businessinsider.com/image/5058b5766bb3f7ba7b00000d-698-886/charlie-hebdo-cover.jpeg?maxX=590&maxY=748

StK řekl(a)...

Islám je hysterické náboženství, stejně hysterické, jako jiná ortodoxní náboženství. A "musulmanů" je hodně, je to obrovský, hysterický "samonabuzovací" dav. Když někdo věří, nemusí totiž přemýšlet o tom, co je správně a co ne.
Čemu se divíte, Informace? Takhle to přece chodí už dlouho.
Co je ale nesmírně zajímavé - technické vzdělání (a možná vzdělání vůbec) není v žádné příčinné souvislosti s vírou. Špičkoví mohamedánští hackeři. Krása nesmyslu!
Mluvil jsem (kdysi dávno) s jedním známým českým vědcem J.G. - astrofyzikem, který je příbuzný jedné mé bývalé kolegyně. V Boha sice věří - ale přiznává, že Bůh asi sídlí pouze v jeho hlavě - v kosmu na existenci Boha nejsou vhodné podmínky. I když ten "věs mir" Bůh možná(?) stvořil.
Nakonec jsme se dohodli, že my ostatní tomu Bohu asi říkáme svědomí. Funguje to totiž +/- stejně.

Jakub S. řekl(a)...

Velmi výstižně řečeno. Hovor s JG srdečně závidím.
Technické vzdělání není v nejmenší souvislosti se soudností, kombinačním myšlením, chcete-li s obecnou inteligencí. O tom vím ze svého blízkého okolí sakra svoje. Lit.: Nesvadba, Josef: Blbec z Xeenemünde (in: Tarzanův mozek). Tedy ten dotyčný nebyl absolvent vůbec žádné školy, vím, přesto mi teď napadl. Zfilmováno úžasně asi 1962.
Ve filosoficko-teologické oblasti může být, a bývá, typický technik - inženýr větší barbar a primitiv než přemýšlivý staříček z valašských pasek.

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Debunking the 'Myth of the Muslim Tide'.
http://www.npr.org/2012/09/19/161168231/debunking-the-myth-of-the-muslim-tide
Zajímavý rozhovor o knize, kdyby to zde někoho zajímalo.

:-))) řekl(a)...

Vševěd a mudrc, který ví, jak "funguje věda" a žurnalismus, a profundní znalec všech vír (ortodoxních) přece nebude ztrácet čas četbou knihy, která by narušila jeho představy.

informace řekl(a)...

Kniha, jak je alespoň možno soudit z krátké poznámky a pohovoru pod ní, je klasickým příkladem jednosměrné logiky. (Tedy ne-logiky)
V Americe a Evropě se lidi bojí přílivu muslimských imigrantů, protože strach v nich uměle pěstují politici - totiž politická pravice. A ta také připravuje incidenty, které mají iracionální strach rozdmýchávat.
Žeby ty obavy nebo strach mohli vyvolávat v americkém a evropském obyvatelstvu sami muslimové, to autora (jak alespoň vyplývá ze článku) ani zdaleka nenapadá. Fanaticky násilné, vražedné reakce muslimských davů na objevení se jednoho traileru na webu (který možná ani neviděli) rozhodně nenapovídají o konvergenci, slučitelnosti dvou civilizací. "Kdybyste muslimy nedráždili, dali by pokoj. Víte, že na karikatury Mohameda jsou značně citliví," řeknou "liberální" novináři typu pana Saunderse. Když "náhodou", snad jen čirou, napadnou muslimové nějaký křesťanský kostel, zavraždí "pár" křesťanů, to je jen proto, že tam tím svým kostelem a modlením muslimy "provokovali" . O prohlašování jejich církevních hodnostářů nebo politiků, že dobudou Evropu dělohami svých žen, taky můžeme říct, že je to jen neškodná agitace?
Nemá smysl rozebírat článek a ani s autorem polemizovat, je to už vychladlá polívčička multikulturalistů.
Spíš mi řekněte, RRR, co si jako lékař myslíte o výzkumu prof. Haima, jestliže jste ho sledoval.Kniha, jak je alespoň možno soudit z krátké poznámky a pohovoru pod ní, je klasickým příkladem jednosměrné logiky. (Tedy ne-logiky)
V Americe a Evropě se lidi bojí přílivu muslimských imigrantů, protože strach v nich uměle pěstují politici - totiž politická pravice. A ta také připravuje incidenty, které mají iracionální strach rozdmýchávat.
Žeby ty obavy nebo strach mohli vyvolávat v americkém a evropském obyvatelstvu sami muslimové, to autora (jak alespoň vyplývá ze článku) ani zdaleka nenapadá. Fanaticky násilné, vražedné reakce muslimských davů na objevení se jednoho traileru na webu (který možná ani neviděli) rozhodně nenapovídají o konvergenci, slučitelnosti dvou civilizací. "Kdybyste muslimy nedráždili, dali by pokoj. Víte, že na karikatury Mohameda jsou značně citliví," řeknou "liberální" novináři typu pana Saunderse. Když "náhodou", snad jen "čirou", napadnou muslimové nějaký křesťanský kostel, zavraždí "pár" křesťanů, to je jen proto, že tam tím svým kostelem a modlením muslimy "provokovali" . O prohlašování jejich církevních hodnostářů nebo politiků, že dobudou Evropu dělohami svých žen, taky můžeme říct, že je to jen neškodná agitace? Která by neměla vyvolávat v Evropanech strach? Dokonce iracionální?
Nemá smysl rozebírat článek a ani s autorem polemizovat, je to už vychladlá polívčička multikulturalistů.
Spíš mi řekněte, RRR, co si jako lékař myslíte o výzkumu prof. Haima, jestliže jste ho sledoval.

informace řekl(a)...

Ze záhadných důvodů se mi článek otiskl na dvakrát.
Asi Piksla souhlasí a tak to chce zdůraznit.

Jakub S. řekl(a)...

Pozn.překl.:
x Řádeček v 6.43 - a je jasné, že 1) jste už velmi dlouho venku a 2) nejste denně ve styku s češtinou, z jediné věty. Třeba dnes eště objasním, budu-li požádán...
x RRR - zdravím! Na to se těším. Ale teď hned jenom: debunking - to je málo frekventované a zajímavé slovo. Vzniklo ovšem v US, a teď: bunk je něco jiného, než je tím obligátním de- vytvořený opak. Jak to může nastat? No houštiny jazyků jsou fantastické, elementary, my dear watsons. Ve slovnících najdete mnohoslovná vysvětlení, interpretace - mě se prostě hned vybavilo DEMYTOLOGIZACE. No není to zcela přesné, ale aspoň jednoslovné... ODHALENÍ - ? Na můj vkus trošku cu silné a bulvární.

informace řekl(a)...

Jakube,
to, že na př. má větná skladba je silně ovlivněna italštinou, že enklitika dávám jako proklitika a opačně, toho si všímám sama. A někdy to i opravím. Podobně, pokud jde o interpunkci.
Jsem zvědavá, co jste našel. Napište mi to tady, prosím. Ať si to všichni přečtou. Nestydím se.
Vy, Jakube, máte volný dostup k diskuzi na NP? Je tam zas docela dezorientační článek. Nenalepil byste tam něco za mne? Anebo raději ne, co je mi konec konců po tom!

Jakub S. řekl(a)...

Dyť to nebylo na vás!
Na NP jsem se doposud neodhodlal přihlásit, pořád nemůžu strávit dávat své jméno komukoliv všanc (to je pěkné úsloví, co? Šanc...). Ale pošlete-li mi něco krátkého, dám to tam přes některé(ho) ze svých protégé. Občas to dělám za sebe, můžu aji za vás, jasně.
Už se na to du mrknout!

informace řekl(a)...

Pardon, Jakube, nevšimla jsem si hodiny příspěvku, na který jste reagoval.
Rozhodla jsem se, že zkousnu jazyk a na Psa nic psát nebudu. Bylo by to sáhodlouuhé povídání k tomu článečku, co opsal Čechoital z italského blogu a přeložil.
Oni ti třicítiletí mají pravdu, ale zapomínají na to, anebo to nevědí, kdo jim takovou situaci připravil. Nejen levicové odbory, jak píší v diskuzi, ale hlavně bývalá, sice krátkodobá, ale neblaze účinná levicová vláda se svou reformou univerzit a školství.
Ve školství je nepopsatelný a nepochopitelný chaos pro ty, co s vyučováním nemají co dělat a přihlížejí jen zvenku.
Univerzitu dali zcela do rukou univerzitní mafie - t.j. baronů, jejich vasalů a valvasarů. Na popsání toho stavu by mi nestačily stránky.
Jenom jednu perlu: university si mohly volně v rámci své autonomie reorganizovat studijní směry. A tak na mnohých univerzitách vznikl směr Scienze per la pace (Vědy na zachování míru, volně přeloženo). Absolventi vyjdou s titulem Operatore per la pace (Činitel míru nebo snad spíš konzulent pro udržení míru). Kde ti, nešťastníci, můžou najít nějaké místo? A kolik jich asi bude, když část univerzit něco podobného zřídila, i když někdy s poněkud jiným názvem?
V každém případě buďte klidní, nad udržením světového míru bdí italské univerzity.
A to je jen jeden případ z absudit, co tenkrát provedli.
Tak nic psát nebudu.

informace řekl(a)...

Tady se obden někdo utopí. Včera spadl do vody a utopil se jeden starý lékař, když si vyjel na člunu lovit ryby. Udělalo se mu špatně a spadl do vody.
Moře je nádherné, ale nesmí se vyzývat.

Jakub S. řekl(a)...

Dyť já jsem postupně vylučovací metodou dospěl k tomu, že půjde o něj.
Vidí patřičně chybu (mírně řečeno) na levici, nicméně jen na jednom omezeném poli, že?
Scienzia per la pace... ne, to nelze vymyslet!! Operatore... - dyť to sou ty samé neuvěřitelné hovadiny, kraviny, šílenosti, jako byly tady, v bleděmodrém!! Celé mé dětství probíhal lítý úporný stálý BOJ ZA MÍR (dotaz na Rádio Jerevan - neznáte-li, uvedu). Čeho byla levice schopná ve Francii, Itálii, víceméně aji jinde na Západě - a do čeho se, s prominutím, ale to nejde jinak - u vás s e * o u odbory... a jaké VĚDNÍ OBORY lze vystudovat - a čím se pak ti PROVOZOVATELÉ MÍRU živí? Není to horečný sen starého idealisty? Eště tohle u nás terazky. Iddio non voglia - Bože chraň...

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Výzkum prof. Haima: nevím, o co jde. Přibližte prosím.

informace řekl(a)...

RRR,
jde o výzkum prof. Abrahama Haima z univerzity v Hajfě o škodlivém působení žárovek LED na lidské zdraví.
http://esciencenews.com/articles/2011/09/12/dangers.exposure.white.light
Diskutovali jsme o tom včera, pod mým příspěvkem: Všem kdo reptají pro zákaz prodeje normálních žárovek z 18. ZÁŘÍ 2012 20:19.
Tam jsou také další odkazy.

A neberte Jakuba tak doslovně.

informace řekl(a)...

RRR,

A co říkáte o polemice kolem francouzského výzkumu o toxicitě geneticky modifikované kukuřice?
http://www.naturescountrystore.com/roundup/
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691512005637
A o případu kukuřice upravované pro mikrovlny?
http://www.cbsnews.com/8301-504763_162-57516710-10391704/colorado-man-wayne-watson-wins-$7-million-in-popcorn-lung-lawsuit/

informace řekl(a)...

Čím se PROVOZOVATELÉ MÍRU živí, Jakube?
To je pěkná otázka a taky pěkná je ta, po jakém studiu se stalou provozovateli.
Na tu první, čím se budou hypoteticky živit, jsem odpověď našla, alespoň částečnou. Budou profesionálními vyjednavači. Dokonce jsem na jednom portálu našla, jak se jimi stanou - po přednáškách (toeretických o způsobech vyjednávání) a po praktických cvičeních (pořád toho vyjednávání). Celkem 60 hodin.
Děkají při tom i divadýlko, simulujou pomyslné vyjednávání: ESERCITAZIONE PRATICA: ESERCITAZIONI PRATICHE E SIMULAZIONI DAL VIVO SU CASI PRATICI
To na parádním portálu pisánské univerzity. Mrkněte se, kolik mají posluchačů
http://cisp.unipi.it/index.php

Na portálu Roma 3 jsem nenašla nic, ani co tam vlastně přednášejí, ani co z nich má vyjít. Vše je zahaleno jakýmsi tajemstvím.
Na jiné univerzity jsem se nedívala.
A pak budou psát zoufale do blogů, že jsou odstrčená generace.

informace řekl(a)...

Jo, ten kurz o vyjednávání je jeden z předmětů. Pak tam jsou i další.

S.T.Báček řekl(a)...

To RRR:
Ten Doug Saunders je nějakej levičák, ne? Přece jenom levičák může tvrdit, že rasy maj stejnou hodnotu, že „the fear of Muslim immigration in the U.S. is similar to past chapters in American history about other immigrant groups.“
Největší strach přece Amíci měli ze Židáků. A jak hezky se Židáci dokázali zapojit do americký společnosti.

A co teprve Rusáci! Ti to dokázali ještě líp a rychlej než ty Židáci.

I když, jak tak na to koukám, tak ono je to prašť jako uhoď, všechno jedna rusko-židovská banda. Ale je jasný, že pořád lepší milion rusko-židovskejch mafiánů než Nidal Malik Hasan, vrahoun jeden muslimáckej.

Kopretina řekl(a)...

Nechápu příspěvek o Rusech a Židech, to jsou nějaké nacistické stránky Blood and Honour. Židé se naopak do US-společnosti asimilovali pozitivně, přispěli na poli vědy, umění a kultury, sportu atd.atd rozhodně NE k zločinnosti. Holt protižidovská nacistická obsese, jako by promluvil Adam B. Bartoš, nenávist k Židům nechápu a je mi z ní smutno, už to označení "Židák" je stejně urážlivé jako "negr". Jinak naopak vyjma meziválečné období, kdy opět Ku-Klux-Klan řádil spolu Židé Nežidé v USA vycházeli, v USA mimo vraždy Lea Franka k žádnému protižidovskému pogromu nedošlo a Židé si toho cenili. A Adam B. Bartoš bude mít Vánoce, je veliká šance že budeme mít židovského prezidenta, to bude pozdvižení. Ďáblův duch nenávisti nikdy nevymizí, smutno, přesmutno...

S.T.Báček řekl(a)...

Jo, prezidentem asi bude Židák Fischer. Ale zaplaťpánbu je to člen strany. Člověk nemůže mít všechno.

S.T.Báček řekl(a)...

Je ti smutno, slepičko?
Tak snes vajíčko. Nebo se nauč anglicky, aby sis mohla přečíst o židovský a rusko-židovský mafii v USA. Neni toho málo ke čtení.
Protože Židáci a Rusáci rozhodně PŘISPĚLI ke zločinosti v USA, a ne že NE.

Jakub S. řekl(a)...

Esercitazione pratica - anžto je to musí parádně vzrušovat, že je někdo (stát, školy?) platí za tohle, hned se mi místo toho objevilo (scusate per favore): EREZIONE PRATICA. - No to je žrádlo! O tomhle myslím nikdo u nás nic neví, a kdoví jestli na FF, FSV atp.! Napadá mi zeptat se na to třeba pí dr. Šiklové či Fedora Gála. Už za fašismu byla Itálie neskutečná, každý zíral - to klusání a střapečky a to eia eia lalala, to se myslí vážně - ? Nu vót, segodňa to že samoje... Já to mám rád, když lidi blbnou na kvadrát. (Kdybych tak jednou věděl, kdo tohle vymyslel. V+W?)

Jakub S. řekl(a)...

No jo, košer nostra... A řeknou mi: nemyslej, že esli je našinec na špici všude možně - núúú, proč by neměl bejt taky na tomhle poli? Nú? Šana tova 5773!
A slepičku si na tuto adresu prosím nechte od cesty. Buďte tak nesnesitelně hodný. Dík.

S.T.Báček řekl(a)...

Já mám moc rád, když tak lidi blbnou na kvadrát. ( http://www.serak.cz/Svejk/III_01.htm )
Ale ta Kopretina blbne spíš na kubík. Když se podivám na ten její příspěvek, tak JSEM nesnesitelně hodný, jestli jí oslovuju "slepičko".

Voni chtěj bejt na špici zločinu v USA, Jákob/Jakov?
To mě zajímá: Sou voni zločinec židovskej nebo ruskožidovskej?

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Svítidla, tj. žárovky, zářivky a LED mne moc netrápí. Bílé bodové LED jsou skvělé na čtení.
Internet a mnohočetná chytrá udělátka umožňující neustálé připojení možná škodí lidské duši více. Odkaz třeba zde:
http://www.thedailybeast.com/newsweek/2012/07/08/is-the-internet-making-us-crazy-what-the-new-research-says.html
Geneticky modifikované rostliny: na talíři mi nevadí. Problém je spíš rychlý vznik rezistence na herbicidy (Roundup)u plevelů. Běh Alenky v říši divů.

Anonymní řekl(a)...

Kosher nostra, leghornko.
Meyer Lansky, nikdy neslysela?
Prispival taky na poli vědy, umění a kultury, sportu atd.atd, blbko

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Dangers of exposure to 'white' light
Ze článku o výzkumu prof. Abrahama Haimy z University of Haifa jsem si odnesl následující: v noci je nejlepší spát. Pokud možno potmě. Mimochodem, melatonin se prodává jako lék proti jet lag (problémy s biologickými hodinami při tryskovém přeletu časových pásem). Taky jsem slyšel vyprávět o českém diplomatovi, působícím druhdy někde na Středním východě, který údajně pil vlastní moč. Jako vydatný zdroj melatoninu.

informace řekl(a)...

Pravděpodobně jste nechtěl narážet, pane profesore na nynější skandál s metanolem a nadměrným chlastáním českého národa, který otřásá českými medii, když jste napsal o diplomatovi,že?
O melatoninu jsem našla tyto informace. http://www.eurohealth.ch/?active_product=MELATONIN&id_page=42&id_owner=3&id_menu_main=18&lang=en
Takže, když organizmus nevyrábí melatonin sám, nevylučuje ho ani močí, jak by se dalo logicky vyvozovat.
A tu laboratorní myš jste viděl?
http://www.euronews.com/2012/09/20/gmo-rat-lab-gets-serious/
I když muži nemají mléčné žlázy, moc bych s těmi MGO potravinami klidná nebyla, na Vašem místě.

informace řekl(a)...

Jakube,
ta praktická cvičení s vyjednáváním vypadají jako kabaret, ale, bohužel, ti chudáci studenti vyjdou s podobným curriculem z univerzity a pak se mohou jít pást.
O podobným nesmyslných studijních směrech psaly tenkrát noviny a bylo jich desítky. Následující ministři školství se snažili do toho chaosu zasáhnout, ale s malými výsledky.
Proč mladí dnes nemohou pracovat na univerzitě, proč tam pro ně není místo? Protože fondy ministerstva na platy po profesorech, co šli do penze, si rozebrali mezi sebou kolegové na zvýšení svého postavení na univerzitním žebříčku a svého platu. A to fingovanými konkurzy.
Jenomže o tomhle se nepíše.
Je naopak v modě protestovat proti vládě Berlusconiho.

Harpyje řekl(a)...

Morarji Desai a Mahatma Gandhi pili rovněž svou vlastní moč. Skleničku ranní moče na lačný žaludek. Byli samozřejmě vegetariáni.
Astronauti na ISS též, ale přefiltrovanou.
Jedna německá klinika nabízí tzv. "Eigenurintherapie", vlastní moč se tam ale podává ve formě injekcí, nepije se. Prý pomáhají proti různým alergiím. :-( Osobně dávám přednost senné rýmě.

informace řekl(a)...

Byla to jen slovní hříčka, Harpyje.
O nekvalitním pití nebo o teplém pivu se říká, že to jsou chcanky.
Vychlastá kdejaký chcanky - pije nezřízeně co mu padne do ruky.

Harpyje řekl(a)...

Na to rčení jsem úplně zapomněla.

Jakubovo "slepičku si na tuto adresu prosím nechte od cesty"

Pro osobu, která je schopná mi napsat, že patřím "k antisionistickému táboru, jako Juchelka, Janeček nebo Stwora", je slepička lichotivé označení.

"Já chodím diskutovat i na Šamanovo doupě a tam Harpyje obhajuje muslimy a Izrael kritizuje ... Útočíte na Stát Izrael a nalila jste na něj špínu ... navažuje se do autorů (B.Kuras) a jiných autorů NP, kritizující muslimy a Izrael kritizuje ..." Z této infantilní logiky tudíž vyplývá, že kdo kritizuje prolhané články takových demagogů jako je B.Kuras nebo ten naprosto ujetý článek jakéhosi Ivo Cermana, je automaticky antisionista a "fandí muslimům".

Že nechápe odkazy na vyhledávání stránek o židovské a ruské mafii v USA, a považuje je za "nějaké nacistické stránky Blood and Honour" je dalším důkazem její kompetence.

Kopretina řekl(a)...

STbáčku i Harpyje, ukázněte se oba dva,netvrdím, že neexistovala ruská nebo židovská mafie, ale většina amerických Židů přispívala na poli vědy, kultury a umění. Harpyje, zaklínáte se tolerancí, ale sama nejste tolerantní k jiným názorům. Napadáte lidi, kteří mají jiný názor než Vy. A odkazy na jakousi ruskou nebo židovskou mafii mě nezajímají, jsou to hnusy a že je nějaký nacista zveřejní na internet pro mě není směrodatné. Harpyje, já Vás osobně neurážím, tak neurážejte prosím ani Vy mě. Nezlobte se, ale z Vašich příspěvků není možné vyčíst ani jediný řádek, který by obhajoval Izrael, ale muslimy ano...Ale na to máte právo, neberu Vám ho, máte právo být antisionistkou, jen mluvte jasně...

Kopretina řekl(a)...

Opět jste se milá Harpyje nezastala Židů proti jedovatým útokům STBáčka proti Židům. Píši na rovinu, nějaké ty gůglovské stránky o ruské nebo židovské mafii mě nezajímají, nečtu internetové stoky, které vložila nějaká hnusná, nelidská nacistická špína typu Blood and Honour...Mluvte jasně, Židy a Izrael ráda nemáte, to Vám neberu, ale mám ráda přímé jednání a přímé vyjadřování...

Anonymní řekl(a)...

...síla!

Kopretina řekl(a)...

Copak je, prosím Vás "anonymní" dejte si nějaký nick, to svědčí o Vašem nedostatku fantazie, jak diskutovat s anonymem, jste to Vy Harpyje? Nebo STBáčku, nebo Anonymní důvěrný nebo kdokoliv jiný? ...Antisionismus je vřed, který se nedá nikdy vymýtit, Vaše ideologie antisionismu: "protižidovská ideoogie hlásána v bývalém SSSR a ostatních socialistických i jiných státech, který odmítá a dezinterpretuje ve jménu internacionalismu úsilí židovského národa o vybudování a ochranu vlastní státnosti, ve skutečnosti se jedná o jednu z forem antisemitismu"...V dnešní době se nenosí vulgární rasistický antisemitismus, spíše se stále ještě "nosí" církevní antijudaismus, ale zejména levicový antisionismus, ten je velice rozšířený a má stále mnoho vyznavačů...

informace řekl(a)...

Co byste, Kopretino, ještě chtěla.
Už tu jsou pánové S.T.Báček, Š.T.Váček, S.U.Váček, S.Trč.Váček, chybí Vám snad pan S.Ráček?

Kopretina řekl(a)...

Ano, ještě mi chybí diskutéři S. Sáček a S. Sráček. Psala jste to kdysi Vy, informace, být ve středu v izr.-pal. konfliktu znamená ZRADIT Izrael, Izrael má mnoho nepřátel a jen málo přátel a proto ti, kteří se považují za přátele Židů musí mít jasný postoj, žádný jiný neexistuje. Jinak česká diaspora v USA na Obamu má naštěstí mnoho Čecho-Ami rozhodný názor, Ota Ulč, J.G.Pašek, T. Zajícová, p. Volarik a další. Panák Husajn se odmítl setkat s Netanjahuem, ale s muslimy se schází, člověk stejné víry se schází se svými vyznavači.

informace řekl(a)...

Kopretino,
židovská a ruská mafie v USA existovaly, zrovna jako jiné zločinecké spolky - italská, irská, mexická a jiné. Na Wikipedii je kriminálním organizacím v USA věnováno 16 stránek.
Problém není v tom existenci popírat, ale v tom, jak se ta fakta citují. Jedna věc je uvést je v historickém pohledu na americkou situaci, jiná zas vytahovat je s úmyslem vést protiizraelskou nebo protižidovskou propagandu.
Nevzrušujte se, úmyslem těch výše jmenovaných pánů bylo Vás vyprovokovat.

Kopretina řekl(a)...

Ano, snad každý národ, který se přistěhoval do USA měl svou zločinnou organizaci, svou mafii,to je přirozené, kolem nikoho se nechodí po špičkách jako kolem muslimů. Při muslimských běsnění ČT konkrétně Zavadil zdůrazňoval jenom hnusotu filmu, je to možné, že byl film hnusný, já ho neviděla, ale omlouvat běsnění muslimské lůzy, vraždění, drancování vyřvávání, to je neomluvitelné, Zajímavý článek od Ivo Cermana
http://neviditelnypes.lidovky.cz/media-jak-lze-ceska-televize-dph-/p_spolecnost.asp?c=A120915_201245_p_spolecnost_wag
ČT hlásá levicovou antisionistickou propagandu z doby bolševismu...

informace řekl(a)...

Kopretino,
protest proti filmu se konal i v Římě. Ale pacifický. Protestovalo klidně jen asi 400 osob z Bangladeše a z Pakistanu. Delegace se prý odebírá na velvyslanectví USA pro "usmíření" (in segno di pacificazione).
http://notizie.virgilio.it/notizie/film-maometto--manifestazione-pacifica-a-roma,36514323.html?pmk=hpsoc&rnd=30035

Kopretina řekl(a)...

Ano, pokojný protest je naprosto legitimní. Muslimové mají právo vyjádřit nesouhlas, ale drancovat, ničit, likvidovat, to ne. Rozdíl mezi židovskou a muslimskou mentalitou. Zatímco GG napsal hnusnou protiizraelskou báseň, tak Izraelci ani Židé nevyzývají k jeho vraždě, ani neútočí na německá velvyslanectví, ale hodně muslimů drancuje americká velvyslanectví kvůli tomu filmu.

S.T.Báček řekl(a)...

Ta slepička kropenatá drobného peří, vzkázala mě Kopretina, že mě nevěří.
Tak slepičko, tohle bych rád věděl rovnou od tebe: Jsou Židi lidi?
Vždyť nekradou, nevraždí, nelžou, nekadí ...
A jestli přece jenom kadí, tak kadidlo.
Zato Muslimáci, to sou pěkný ptáci: Kradou, vraždí, lžou, kadí. A jejich výkaly páchnou. Jako ty moje.
A vůbec CELÝ Muslimáci páchnou. Jako lidi.
Čili Muslimáci jsou lidi, Židi ne.
Nebo je to jinak?
Co, slepičko?

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Muži mléčné žlázy mají. Mohou i kojit nebo dostat rakovinu prsu. Charles Darwin píše:
"It is well known that in the males of all mammals, including man, rudimentary mammae exist. These in several instances have become well developed, and have yielded a copious supply of milk. Their essential identity in the two sexes is likewise shewn by their occasional sympathetic enlargement in both during an attack of the measles."
Zde je trochu skeptický pohled na francouzskou studii o Roundup, kukuřici tímto přípravkem ošetřované a nádorech u pokusných krys: Does GMO Corn Really Cause Tumors in Rats?
http://www.motherjones.com/tom-philpott/2012/09/gmo-corn-rat-tumor
Nejsem žádný profesor, to spíš ten anabolický svalovec.

informace řekl(a)...

Promiňte, RRR,
informoval mě mylně o Vaší profesi jeden Vševěd zde na blogu.
Na fotce na anabolického svalovce nevypadáte.

informace řekl(a)...

Když jem hledala další podrobnosti ke zprávě o záhadném mizení ruských houbařů v lesech kolem Moskvy, vyhledávač mi našel tento zábavný článek: Pokletí 39.
http://www.lidovky.cz/prochazkova-prokleti-39-0v1-/ln_nazory.asp?c=A120419_120325_ln_nazory_ase
Neříká to něco některým upovídaným diskutérům?

Harpyje řekl(a)...

Opět jste, Kopretino, předvedla Vaši jednoduchost v plné kráse. Gratuluji. K Vašim primitivním výpadům nemám co dodat, mluví samy za sebe.

Kritické myšlení je Vám naprosto cizí, a jste nepoučitelná, jak dokazuje Váš odkaz na "zajímavý" článek Ivo Cermana, v kterém autor lživě tvrdí, že US diplomat Stevens byl lynčován.

Jenom pro zajímavost.
Podle Vás provedli atentát v Benghazi "muslimové", ve skutečnosti ale členové salafistické organizace Ansar al-Charia, kteří obsadili jedna kasárna v Benghazi, a tam se uhnízdili. Včera je odtamtud vyhnala skupina obyvatel města a kasárna zapálila.

informace řekl(a)...

On také jeden freelance journalist Jim Stone na svém blogu tvrdí, že k žádnému přepadení amerického velvyslanectví v Benghazi vůbec nedošlo. Že je to vymyšlené a fotky a filmové záběry jsou falešné.
Prý je to Mossad operation.
War in the Middle East appears to be imminent píše zas jiný. Izrael připravuje válku.
http://www.jimstonefreelance.com/benghazi.html

Co, Harpyje, říkáte tomuhle mínění?

Harpyje řekl(a)...

Proč bych na takovou evidentní pitomost měla mít nějaký názor?
Pokud tím ovšem chcete naznačit, že věříte tomu, co ten Cerman napsal, tak Vám prozradím ještě jeden hrůzný detail. Avant d´etre lynché, il a été sodomisé. To mívají musulmani ve zvyku, nebo ne?
Thousands of Libyans had marched in Benghazi on Friday in support of democracy and against the Islamist militias that Washington blames for the assault on its consulate. . http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=285842

Kopretina řekl(a)...

Milá Harpyje, já po Vás nevyjíždím, ale Vy no, napadáte mě za názory, mějte si svůj názor, ale nechte mě i můj názor, jak se říká "žij a nech žít". Ano, článek, který jsem napsala do diskuse napsal Karel Orlík, píši s ním, rozumím se s ním a mám souhlas pastovat jeho články kamkoliv chci. Nejsem u komise u absolutoria, nezískám za páně Orlíkův článek žádné peníze, ani akademický titul, nezískám za něj slávu, jó kdybych ho zveřejnila jako hlavní článek na Psa, byl by to neomluvitelný plagiát, ale když ho napastuji pouze jako příspěvek, nic špatného na tom nevidím. Našla jste si mě jako cíl nenávisti, nechápu proč, já mám své názory a Vy mě za ně napadáte. Mějte si svůj názor a mně nechte můj...

S.T.Báček řekl(a)...

No to je přece NORMÁLNÍ, vydávat cizí texty za svý.
Pro některý lidi je to normální; a taky pro jednu slepíčku, která zrovna pobíhá po dvorku a místo zobání kdáká a kdáká.
Proč?
Protože je POTREFENÁ.

Kopretina řekl(a)...

Izraelská armáda zmařila „velmi velký teroristický útok“, 1 voják padl
zraelské obranné síly dnes na jižní hranici bojovaly s teroristy, kteří pronikli do Izraele z Egypta. Tři teroristé byli zabiti, padl jeden izraelský voják.

Úvodní vyšetřování ukázalo, že teroristé pronikli do Izraele v oblasti, kde ještě nestojí hraniční bezpečnostní plot, a byli silně ozbrojeni.
zraelská armáda soustředila do oblasti Har Hafir v rámci regionální rady Ramat Negev, kde boje probíhaly, značné síly a s teroristy bojovala až do jejich likvidace.

„Bylo zabráněno velmi velkému teroristickému útoku,“ oznámil armádní mluvčí brigádní generál Joav Mordechaj (Yoav Mordechai). „Teroristé zjevně chtěli infiltrovat území Státu Izrael. Měli u sebe výbušné pásy, vesty a zbraně.“

Bylo potvrzeno, že na následky zranění při útoku teroristů zemřel jeden z izraelských vojáků. Padlým je 20letý Natanel Jehošua Jahalomi (Netanel Yehoshua Yahalomi) z Nof Ajalon (Nof Ayalon), který byl posmrtně povýšen na desátníka. Další voják byl vážně zraněn.

Brigádní generál Mordechaj dále sdělil, že v tuto chvíli se neví, ke které teroristické organizaci skupina patřila, nicméně Izraelské obranné síly jsou si jisté, že na území Izraele žádný další terorista nepronikl.

Armáda nyní situaci vyhodnocuje.
http://eretz.cz/2012/09/izraelska-armada-zmarila-velmi-velky-teroristicky-utok/
Izrael to bude mít hodně těžké, kdyby takhle vyjížděl na palestinské Araby, řev evropské marxistické levice by byl děsivý, takhle, když jsou sužováni Izraelci, tak je to v pořádku.

Jnak v papírových Lidovkách psali, že Židé v Německu čelí szstematické nenávisti zejména ze strany muslimů, rabín Adler dostal pěstí, bohužel i někteří bílí Němci se antisemitského ducha nezbavili, údajně až 1/5 Němců jsou latentními antisemity, což z optimistického hlediska, 4/5 ne, ale jeden německý novinář si postěžoval "kolik je mezi námi blbů". Zejména Arabové vynikají protižidovskou zlobnou nenávistí, je to smutné.

informace řekl(a)...

Harpyje,
v italském článku, který přináší zmínku o mínění Stona, je také uvedeno, že prý to otiskl v listech Guardian e Daily Mail (i když jsem po tom v jejich archivech nenašla žádnou stopu).
Takže proč byste tomu nemohla věřit i Vy? Anebo se Vám ta zpráva nedostala pod oči?
Cermana jsem nečetla, nemůžu celý den bousit po internetu.

informace řekl(a)...

Právě jsem se dívala na fotky z musulmánských manifestací.
Nechutné - to je stadium civilizace jako za evropského středověku.
A říkejte si, co chcete.
http://mondo.panorama.it/islam-scontri-proteste-mondo-musulmano
Že těch pár "osvícených" odoudí násilí, na podstatě věci nic nemění. Dav je takovýhle.

S.T.Báček řekl(a)...

Nejen Muslimáci řáděj jak ve středověku.
Taky Židáci jsou sto let za vopicema a tisíc let za náma

A ty Talijáni žijou jak Cikáni

Řešení: Naše ABC-zbraně proti všem těm středověkejm bláznum a chudákům.
HNED!

Kopretina řekl(a)...

Tentokrát s Vámi STBáčku souhlasím, co se týká Charedimů. Charedim jsou lůza a Ovádia Josef, sefard pohrdající aškenázy zbytečné, je dobytek, škoda mluvit. Charedim se skutečně snaží o "chomejnízaci Izraele" a takový Izrael bych skutečně podporovat nemohla. Charedim ale tvoří menšinu izraelského obyvatelstva, tedy alespoň zatím. Charedim se od muslimů liší snad jenom tím, že se neopásají výbušninou, ale jinak jsou stejně netolerantní, sprostí a i k ženám neuctiví. Ono by stačilo nedávat muslimům nebo charedimům dávky, Charedim žijí jenom ze státních podpor, nepracují, množí se jako potkani, neuznávají autoritu Státu Izrael, to je v odkazu popsáno. Ale Italové jsou Evropané, vyspělí Evropané, s demokratickým smýšlením, rozhodně odmítám Italy házet, obecně jižanské národy Italové a Bulhaři, nejsou antisemité, za WW2 Bulhaři "své" Židy nevydali a mnoho Italů také Židy ukrývalo a v Itálii je protižidovských excesů rozhodně méně než-li ve Francii a v Německu, to jsem si nevymyslela, psaly o tom Lidovky včera, že polovina všech rasistických útoků ve Francii jsou proti Židům.

Harpyje řekl(a)...

O nic jste nepřišla, když jste ten Cermanův článek nečetla.
Nedalo mi velkou práci zjistit, že ty internetové stránky, které tuto fámu zveřejnily, jsou buďto silně protiamerického zaměření, nebo stránky, specializované na konspirace všeho druhu (jako Réseau Voltaire), což ve většině případů vychází na stejno. Do toho hnoje úplně ideálně zapadá výrok Rusáka Sjuganova, že Ch. Stevens sklidil, co zasel, nebo objev oné fámy na jednom ortodoxně gaullistickém webu.
Jedinou výjimkou byl článek na JSS News, na který se autor Cerman odvolává. Nevím, jestli jeho znalosti francouzského jazyka jsou tak slabé, nebo jestli jenom neumí prokouknout demagogii. Autor Zeev Koskas si úvodem klade řečnickou otázku, zda je vůbec možné, že Ch. Stevens se neudusil, nýbrž byl lynčován, kterou si pozitivně zodpovídá. Když tomu bylo v Ghadaffiho případě tak, tak proč ne ve Stevensově případě, že. A jako "důkaz" mu slouží fotografie oběti lynče (myslím, že z Iráku, ale nejsem si jistá), která s tímto případem nemá nic společného
U článku na JSS News se samozřejmě nejedná o projev antiamerikanismu, nýbrž autor je silně zaujatý proti Obamovi a snaží se mu tuto tragickou událost "in die Schuhe schieben" (strčit do bot). Je to nechutné, podlé a vymstilo se už i Romneymu.
A ti hlupáci na Psu žerou tyhle hlouposti i s navijákem.
O to víc, hlavně ve světle těch odporných manifestací "lásky k prorokovi" se mi jeví pozitivně vyhnání salafistů a manifestace občanů Benghazi, v které dávali najevo svůj smutek nad smrtí Ch. Stevense.

informace řekl(a)...

Kdyby měl člověk věřit všemu, co píší noviny, tak by se asi zbláznil anebo by se rovnou zasebevraždil.
Mne šokovala zpráva o italských dětech, jichž polovina žije pod úrovní absolutní chudoby, což znamená, že se pořádně najedí jen ob den.
Kdybych tu nežila, asi bych nad chudáčky spráskla ruce a darovala jim své úspory. Ale já tu žiju a podobnou bídu jsem tu opravdu nikde neviděla. Ani na Sardinii ne a ta je jedním z nejchudších regionů.
Nikde jsem žádné otrhané, hladové nebo žebrající dítě neviděla. Ani podvyživené.
Jak jdou dohromady úřední statistiky s reálnou situací? Tady se totiž taky pořád píše, že polovina důchodců žije pod úrovní chudoby. Snad to bude pravda, ale žádné žebrající jsem tu neviděla.
A pokud se týká zdravotní péče, ta je státní a pro osoby s nízkým důchodem narosto zdarma. Jen ti s výšším příjmem platí ticket za některé úkony.
Takže, jak si to má člověk v hlavě přebrat?

Kopretina řekl(a)...

Tak jistěže, většina novin nepíši úplnou pravdu, nadsazují a nebo překrucují, u nás údajně také žijí lidé pod hranicí chudoby, ale nikdo z nich nechodí otrhaný a špinavý, ano, jsou lidé co nemůžou jezdit na zájezdy, co žijí v méně vybaveném bytě, bytě, co nemají auto, ale pořád se to s africkou chudobou nedá srovnat, za nezaměstnané zdravotní a sociální pojištění platí stát, když jsem byla nějakou dobu na pracáku, do doby než jsem našla práci platil zdravotní a sociální pojištění stát a to je v ČR zdravotní pojištění měsíčně je u nás v ČR 1080 Kč. Jinak kvituji s povděkem v Česku je zdravotnictví na vysoké úrovni, lékaři zachránili život mně i mnohým mým příbuzným, ale rozebírat to nebudu, říká se "cokoliv co řekneš je a bývá použito proti tobě". Kdybychom si veškerou péči měli platit sami, tak bychom se se zlou potázali. Zvířata pojistit nelze, to vidím kolik tisíc a tisíc Kč jsme dali za naše chlupaté milované kočičky, a teprve kdyby si lidé měli platit všechno sami, jó to by bylo. A je tragický omyl líčit solidaritu s lidmi jako levicovou, každé strany u nás, zdůrazňuji i PRAVICOVÉ se snaží zajistit důstojnou zdravotní péči. Zdravotnictví v ČR je dobré odpovídající západním standardům...

Harpyje řekl(a)...

Ta bída je neviditelná.
Dvakrát týdně jezdím kolem zdejší odnože http://www.tafel.de/, a na první pohled by nikdo netušil, že tito občané, kteří se dvakrát týdně před onou pobočkou shlukují, trpí nouzí.
Je tomu ale tak. Důchodci s minimálním důchodem, nebo příjemci Hartz IV, si i v tak bohaté zemi, jako je Baden Wuerrtemberg nemohou dovolit nakupovat v normálních obchodech.
Český pravičák ovšem ví, že se tyto asociální elementy nedokázaly o sebe postarat.

Kopretina řekl(a)...

Je chyba, že stát nerozlišuje mezi těmi lidmi, co jsou v obtížích ne vlastní vinou a mezi skutečně asociálními živly, co kouří, drogují a nadměrně chlastají. To kandidátka za ODS Miroslava Němcová slibuje, že bude důsledně rozlišovat mezi těmi co nechtějí a mezi těmi co nemůžou pracovat. Brzy vyhrají v ČR volby socani a komouši tak ať ukáží jaký mají sociální cit, ať se postarají o bezdomovce, ať jim ze svého dají najíst, napít, ať je ošatí a zaplatí ubytovnu, to ale ne, pro tyto lidi se situace stejně nezlepší, zůstane stejná, pakt KSČSSD se lidmi pouze ohání, ale ve skutečnosti na ně kašle, jen postihne daněmi střední vrstvu, která by mohla vytvářet pracovní místa.

informace řekl(a)...

Takže i v bohatém a sociálně organizovaném Německu jsou chudí pod úrovní životního minima?
Následkem krize anebo chyb v sociálním systému?
V Itálii funguje organizace onlus Banco Alimentare, co rozdává potraviny, ale mám dojem, že jen ve velkých městech.
Mnohem rozšířenější, kapilární jsou jídelny pro chudé katolické Caritas, která také rozdává balíčky s potravinami rodinám.
Je skutečně těžko pochopitelné, jak mohou penzisti s minimálním důchodem vyjít, i když třeba nakupují v discountech. Důchod jim sotva stačí na jídlo, a pak tu jsou jiné výdaje.
Ale ta nouze opravdu není vidět. Byla jsem se podívat na nábřeží na západ slunce nad zálivem. Nábřeží plné lidí, veselých a sytých, kavárničky plné, všude fotografové, co si chtějí zachovat vzpomínku na velkolepou podívanou na slunce, které pomalu klesá do moře za skálou s majákem. To budou asi turisti, ale i to svědčí, že lidi se zas nemají tak špatně, aby si nemohli vyrazit na dovolenou k moři, i když v září.

StK řekl(a)...

Před několika měsíci jsem začal fotit jednu partu "bezďáků". Dvě ženské, jedna mladší dokonce hezká, pět chlapů mezi 40-60 lety. Koupil jsem tašku krabicového vína (pro Informaci - nejlevnější víno z Itálie a Španělska, takové "splašky v tetrapacku"),podaroval je a domluvil se s nimi, že si mě nebudou všímat, když je budu fotit a že já jim nebudu strkat objektiv do obličeje (ani jinam). Nafotil jsem jedno odpoledne s tím, že se k některým snímkům vrátím. Pak jsem neměl čas, potom zase jeden z těch chlapů umřel na infarkt a ta mladší ženská začala uklízet v hypermarketu.
Parta se rozpadla. Nová sestava si pořídila takového "lidového právníka" a ten mi položil požadavek, že chtějí za jedno odpoledne focení tisícovku. To bych ještě dal, ale když jsem přikývl, tak ten fiškus dodal "Pro každého!". Takže jsem ten projekt vzdal.
Nebudu tedy mít sérii fotek bezďáků na výstavu - ale oni se nebudou několik dní ožírat na můj účet. Oboustranná spokojenost! [;>)
===
Proč to tu píšu? Ani nevím, tak nějak mi to téma připomněly ty zdejší hovory o chudých...

Kopretina řekl(a)...

Nejhorší je, když jdu kolem a vidím ožraly, co úplně padají z lavičky, když alespoň hrají na kytaru nebo harmoniku, tak dejme tomu, ale když jenom leží, natahují ruce, aby měli na chlast, na vesnici máme takové ožraly, takhle povinnost postarat o člověka by měla mít rodina, když nefunguje rodina, tak se společnost rozpadá, základní socializační jednotkou je rodina, v rodině se člověk naučí jak žít, v rodině se dítě setkává se světem. Dobře fungující rodina se pozná rodinnou solidaritou, rodina, ve které rodinná solidarita chybí se žene do záhuby...

S.T.Báček řekl(a)...

Jo tak rodina je základ státu.
Souhlas. Plnej.
Neúplná rodina je rozklad státu.
Proto:
Svobodný matky zavřít, jejich děcka dát do děcáku a k adopci.
Svobodný bezdětný chlapy poslat na vojnu. Vona je ta onanie jednou vomrzí, sami požádaj stát vo přidělení manželky a děcek.
Vožraly vrátit do jejich rodin, kontrolovat jejich plný zapojení do života rodiny.
Vožraly bez rodin do lágru.
Důchodce bez rodin do krematoria.

Tahle Kopretina je vozdobou zdejších intelektálskejch debat, fakt.

S.T.Báček řekl(a)...

Vona ta Kopretina je ke všemu taky dost mládě, co?
Příspěvek ze 19:22 ukazuje, že nic neví, nic si nepamatuje, nikdo jí nic neřek vo minulosti.
Takže, slepičko, když posledně vyhráli KSČ a ČSSD, tak zanedloho nebyli ŽÁDNÝ nezaměstnaný, ŽÁDNÝ bezdomovci, ŽÁDNÝ moc chudý a taky ŽÁDNÝ moc bohatý.
A jestli od 70-tejch let nebyli doktoři a inženýří "střední třída", tak si Panna orleánská, jestli víš, kdo to byl.
A co ještě udělali KSČČSSD pro lidi? Tak třeba důsledně potírali drogy a feťáky. Zřídili záchytky. Naši protialkoholní léčbu (Skála) nám záviděli na celym světě.
Jo a asociální živly - ty pěkně makali v base, jen se z nich kouřilo. A jejich rodiny měly vod nich pokoj, jejich neštastný manželky měly alimenty.
Cikáni byli klidný a stejně jich byly basy plný.
Bílý asociálové a černý v jedný díře, žádný drogy, žádný houmlesáci a nemakačenkové, rodina-základ státu, můžeš si přát víc? (Myslim kromě Židáků-moudrejch pánů nad celym světem.)

Harpyje řekl(a)...

Dovolená v září bývá daleko příjemnější než uprostřed prázdnin, v parném létě.
Co se té skryté chudoby týká, tak si myslím, že nelze zevšobecňovat. Bída ve stáří existuje v Německu od samého založení spolkové republiky. Tito lidé se za svou chudobu spíše stydí, a je pro ně ponižující, žádat po státu různé dávky, i když na ně mají nárok. U mladých lidí trpících nouzí, se jedná většinou o lidi s nedokončeným vzděláním, kteří se nemohou uplatnit na pracovním trhu. Zvláště ne v dobách krize. Pokud takový mladý člověk nikdy nepracoval, tak nemá ani nárok na podporu v nezaměstnanosti, a sklouzne hned do Hartz IV. U lidí středního věku, zvláště těch z nemajetných vrstev, bývá nejčastějším důvodem chudoby rozvod. Ale to, myslím, platí i pro jiné země.

informace řekl(a)...

Pro lidi ze severu určitě. Teď je to tu samý Skandinávec. Ba přijíždějí stále nové autobusy ze Švédska. A ani jim není zima, když fouká vítr. A pořádají taky nějaké mystické obřady, připíjejí na pláži šampaňským nebo italským spumante západu slunce a pak dělají v noci táboráky.
Četla jste, Hapryje, v Lidovkách o novém románu Michala Viewegha Mráz přichází z Hradu?
Figuruje tam prezident Klaus jako homosexuál, který nakonec svého milence zabije! Prý je to směs skutečných událostí a drbů.
To mu to jen tak projde? Já vzpomínám, že když vyšla najevo aféra s dossierem Mitrochina, jeden známý karikaturista Forattini nakreslil tenkrát komunistu D'Alemu, jak maže zmizíkem ze seznamu špionů KGB jména italských komunistů.
D'Alema ho tenkrát žaloval pro urážku na cti a požadoval jako náhradu milion euro. Takže karikaturistovi nezbylo než se politikovi dopisem omluvit.
tady jsou zřejmě mnohem liberálnější. V Itálii by si to každý rozmyslel napsat něco podobného o prezidentovi republiky. Byla by to automaticky urážka italského státu. A automaticky by zakročila prokuratura.
Kde je hranice mezi satirou a pomluvou, když autor používá neověřené drby? A je to pak zábavné nebo politicky účinné?
Jeden náš známý asi před dvaceti lety taky napsal satirický román o italských politicích, musela jsem si ho přečíst, už ze slušnosti. Ale byla to taková "pizza", že jsem se přeze všechnu dobrou vůli nedostala dál než na pět stránek. Nakonec politici jsou směšní sami o sobě, není ani zapotřebí to nějak zdůrazňovat. Taky ten román žádný úspěch neměl.


Harpyje řekl(a)...

Ano, četla.
Před několika lety jsem dokonce četla i jednu knihu od tohoto autora. Věnovala mi ji jedna přítelkyně, kterou podezírám, že se velmi ráda toho škváru zbavila. :-)))
"Mráz přichází z Hradu" bude asi stejný případ jako "Innocence of Muslims". Urážlivý paskvil pochybné kvality. Lze jen doufat, že potrefené osoby budou mít tolik formátu, a nebudou tomuto veledílu dělat zbytečnou reklamu.

informace řekl(a)...

Jen tak pro informaci. Tu karikaturu D'Alemy se mi podařilo najít až na této stránce. Jinak jako by ani nikdy neexistovala.
Za tuto "pomluvu" (karikatura je na poslední stránce, sedmdesáté),požadoval "postižený" jako náhradu 3 miliardy lir! Bylo to v r. 1999, tedy v eurech půl druhého milionu!

informace řekl(a)...

Pardon, tady je odkaz.
http://www.omero.it/laculturadellasettimana/rass%2025%20aprile%202012/forattini%20accannato.pdf

Harpyje řekl(a)...

Peníze nesmrdí ani bolševikům.
Chtěla jsem ale napsat ještě něco o žebrání. Zde, v menším městě, kde je možnost výdělku menší než ve velkoměstě, se žebráci vyskytují zřídka. Většinou jsou to členové organizovaných band z východní Evropy a Balkánu.
Není tomu dávno, co na parkovišti u Aldiho (discountový řetězec) pobíhali mladí kluci a děvčata snědé pleti, kteří vydávali skřeky jako hluchoněmí a strkali lidem pod nos cedule s žádostí o příspěvek na vybudování jakéhosi imaginárního centra pro hluchoněmé. Když jsem se rozhlédla, tak jsem na parkovišti zahlédla nákladní auto se slovenskou poznávací značkou, a situace mi byla hned jasné. Na toho, který se ke mně hnal s cedulí, jsem zařvala česky, ten se na místě otočil o 180° a zdrhal, že se mu za patami prášilo.
Jednou jsem ale pozorovala, též na jednom parkovišti před obchodem, jak se jedna mladá žebračka, která zrovna skončila svou směnu, zvedla a nastoupila do BMW s místní poznávací značkou.
A ještě k těm dětinským řečem o rodinné soudržnosti. Kolik osamocených lidí je na světě, a stále jich přibývá. O jejich existenci se začne okolní svět zajímat teprve tehdy, když začnou zapáchat. Znám někoho, kdo by o tom mohl vyprávět.

Harpyje řekl(a)...

Mr Klaus is genuinely baffled and aghast when describing his state visit to Italy last week, where he encountered what he called the "destructive mentality" of Italian politicians who were using the eurozone crisis to give up on democracy and to evade responsibility for running their country. :-)))
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/eu/9559937/Vclav-Klaus-warns-that-the-destruction-of-Europes-democracy-may-be-in-its-final-phase.html

informace řekl(a)...

Na návštěvu prezidenta Klause v Itálii a na jeho euroskeptické výroky nikdo moc nereagoval. Nepsaly o něm moc ani italské noviny. Asi ho nechtěly kritizovat. Ale ten už zase neúnavně externoval na oblíbené téma, tentokrát v The Telegraph. A kritizuje italské politiky, protože mu zřejmě nedali za pravdu. Měl by se starat o své, má másla na hlavě dost.
Jakpak asi bude reagovat na knihu?

Tady jsou taky před supermárkety žebráci z Balkánu, prodávají tu nějaké ponožky nebo kapesníky a chtějí po lidech vozík, aby si vyzvedli euro. Jedna Jugoslávka na placu před márketem vychovala dvě děti.
Tu rodinnou soudržnost nevidím jako dětinskost. Tady skutečně existuje, hlavně na jihu, kde jsou početné rodiny. Na Sicilii dokonce celé rodinné klany, které se o svátcích nebo o prázdninách scházejí, někdy až padesát -šedesát osob. A drží při sobě, když se právě nepřou o dědictví.
V severní Itálii je to jiné, tam jsou rodiny menší a staré lidi dávají do nějakého útulku, nebo jim vezmou pečovatelku.
Těch pečovatelek nebo pečovatelů je tu skutečně hodně - většinou z Balkánu nebo z Ruska. Naše známá má ruského pečovatele, prý je to důlní inženýr, ale v Itálii si prý vydělá víc, když ulízí po domech a stará se o staré lidi. Ale třeba je to jen povídačka, mladík (totiž je mu už přes třicet), asi žádné vzdělání mít nebude. Já bych tedy někam do ciziny posluhovačku dělat nejela, i kdyby mi to víc vyneslo.

Harpyje řekl(a)...

To je naprosto jiná mentalita u takových jižních velkorodin. S něčím takovým se na severu člověk nesetká.
To téma pečovatelek z východu je pro mě velmi aktuální. Češky jsou už velmi zpovykané, a mají dost vysoké nároky. Hledala jsem totiž asi už půl roku českou pečovatelku pro otce, a nebylo to vůbec jednoduché. Kandidátek spousta, ale když se dozvěděly, jaká by měla být náplň práce, tak až na dvě, ztratily zájem. Jedna mladá dívka se sem chtěla přijet učit německy, a jedna si chtěla přivézt s sebou svého pitbulla. :-)))
I co se výdělku týká, jsou náročnější. Jedna rodina v sousedství zaměstnává jednu Rumunku, a ta dostává 800 euro měsíčně. To v mých očích už ale hraničí s vykošťováním, protože se o stařenku stará 24 hodin denně.

Harpyje řekl(a)...

vykořisťováním

informace řekl(a)...

České badatelky tady v Itálii nepracují, alespoˇjsem o nich nikdy neslyšela.
Podle odborových tabulek se měsíční mzda badatelek pohybuje mezi 1.200 euro, když mají specifický diplom a pracovní zkušenost a 750-850 euro podle toho jakou mají praxi. V tom jsou započítány i sociální příspěvky, strava a třináctý plat.
http://contrattolavoro.blogspot.it/2010/03/busta-paga-colf-e-badanti-retribuzione.html
Takže to bude asi stejné.

Harpyje řekl(a)...

Tak to mě trochu překvapilo.
Mluvila jsem totiž s jednou paní, která tohle provozuje už 12 let, má jakýsi diplom, a tudíž patří do té první kategorie, a ta mi říkala, že si v Mnichově přišla až na 2000 euro.
Já o těchto věcech nemám páru, díky za odkaz.

S.T.Báček řekl(a)...

Ale jo, vykošťováním.
Vykořisťování je slabý slovo pro to, co dělaj nám Čechům ty Němci.
Nejrači by nás všechny vyhnali a ne jako my je domů do Rajchu. Voni maj svůj Reich a my jinej nemáme. Takže by nás všecky museli tady vyvraždit a třeba i vykostit.

Já Klause teda moc nemusim (kvůli privatizaci a bidě), ale s tou EU a 4.říší Německýho národa má pravdu.

Protože federace evropskejch států, to by byl konec naší demokracie.To by byla jěště větší bída než máme dneska.
Klaus je sice kapitalista, ale je to pořád Václav.
Kdyby nám panoval nikým nevolenej Manuel nebo nějakej Helmut, byli bysme my obyčejný Češi rychle úplně v pr.eli.
Zaplať pánbu za Václava.

Harpyje řekl(a)...

Nevím, co proti tomu vykošťování máte. To je vyhánění koštětem. :-)))

Kopretina řekl(a)...

Za vlády ČSSD, že nebyli feťáci a ožralové, bezdomovci a tak? Vím, myslíte to buď ironicky a nebo jste podobný asociál už ten jazyk. Správný Čech mluví spisovně česky, kvalita jazyka se pozná podle spisovné formy, to Vás ve škole neučili? ZŠ učí žáky spisovnou řeč, na středních školách se učí česká a zahraniční literatura a mluvnická teorie, tedy tak jsme to měli my na gymnáziu. A bezdomovců, vožralů a zlodějů, jó těch bylo, za Špidly a Standy Grosse, pro Krista Boha, dokonce byli vidět i na ulici, některé asociální živly stály před gymplem, teď je těch asociálů méně, i když jsou také vidět, zejména když jdu podchodem k autobusovému nádraží, zkrátka všichni měli všechno a všichni měli nic, byli stejně chudí a stejně ubozí, práci za pár kaček. Když jsem jela trolejbusem, tak se mnou hodila řeč jedna důchodkyně, bývalá učitelka a ta mi vykládala, že její plat byl 860 Kčs a že rovněž tak tak vybyla. Komunističtí novináři mohli psát jen o domnělých úspěších a zářných zítřích, ale o skutečném srabu nepsali a to oblizování se soudruhem Arafatem, jé to byl hnus. Paní Věra mi vykládala, že se obor arabistika studovala v Moskvě a tak to také vypadalo, takoví arabisté učí i na současných univerzitách a nejenom oni. Doc.Barša z KU vyniká ohnivou nenávistí k Izraeli, vlasteneckými Židy pohrdá, pohrdá Izraelem, o holocaustu píše jako o "prázdné floskuli", sionismus zatracuje, bere jen takové židovské ztroskotance jako N.Chomsky, nenávidějící nejen Izrael, ale i zemi, ve které žijí a USA. Takovíto lidé by měli by neměli učit na univerzitách, otravují a nahlodávají studentům mysl. Vláda KSČSSD se blíží, moc velký rozdíl mezi nimi není, Zaorálek, ozubená pleš Bohouš Sobotka, jeden socan, vypadlo mi jméno řekl,že v noci parcují "jenom kurvy a zloději", to je urážka všech lékařů, zdravotních sester, záchranářů, policajtů, zaměstnanců v obchodních řetězcích, hasičů, řidičů autobusů a tak. A soudruh Filip, Kováčik, Alois Grebeníček, již mrtvý, netvor, Vondruška. Právo a Haló noviny bych se styděla vzít do ruky, to už raději bulvár Blesk nebo Aha, než Právo a Haló noviny. Sice je většina novin levicových, ale i tak, Lidovky jsou levicové až nejméně a MfD je levicovější a k tomu antiizraelská, tudíž bych ji opět nevzala do rukou. Socani můžou slibovat všechno, ale svou duši Ďáblovi nikdy nezaprodám, nechápu lidi, co je volí, laciné sliby, které stejně nesplní a i tak zadluží stát. Nedají dávky potřebným, ale lenochům a nemakačenkům. Vidíte Harpyje, EU se chlub sociálním státem, přitom je i tak tolik chudoby a bídy, je to smutné...

S.T.Báček řekl(a)...

No fajn.
Těch 860 Kčs měla ta učitelka za Špidly nebo za Grosse?
Ještě si zapoměla napsat, slepičko, že Špidla s Grossem pověsili Slánskýho, poněvač byl Židák a pravičák.

Vážně je to vozdoba, ta Kopretina.

Ale jinak souhlas, slepičko. EU by nám chtěli diktovat co máme dělat a přitom je tam tolik chudoby a bídy. A do tý chudoby a bídy nás zatáh Havel už je mrtvej netvor a vostatní pravdoláskaři. A dostali za to miliony a my sme dostali prd a nezaměstanoast a votrávenej rum.

Jo a za Masaryka měl učitel 500 Kčs a byl rád že je rád.

S.T.Báček řekl(a)...

Eště mě tak napadlo: Kde se měla v těch dávnejch dobách za vlády Špidly a Grosse studovat arabistika když ne v Moskvě? Teda sem si teď musel najít co to ta arabistika vůbec je, že.
To ji snad měli naši študenti studovat v Arábii mezi Muslimákama? Dyť by je tam zařezali jako ovce už kvůli tomu že sou ateisti jako ty naši studenti teda.
Nebo snad v Tel Avivu? Dyk Židáci by je naučili co? Muslimáky vodělat nebo aspoň vodělit zdí. Dyš my sme tohle udělali s Cikánama, tehdá v Matiční ulici tak EU a NATO spustili křik že sme rasisti.
Takže ani v EU nemohli naši studenti pořádně studovat tu arabistiku. Taky už proto že je tam kapitalismus a drahota a školství neni bezplatný jako u nás bylo za těch dob kdy pověsili Slánskýho.
Nebo třeba v New Yorku, slepičko? Dyť tam je to na vysokejch školách samej levičák a špatnej Židák. Sama to furt píšeš.
Takže zbejvá ta Moskva poněvač je to lepší než bychom si arabisty a Arabáky tahali k nám domu.
Dovedeš si přectavit jak by si šla podchodem k autobusovému nádraží a tam by stáli ne naši vožralové ale Arabáci a Muslimáci? Co by s tebou udělali za bílýho dne proto že chodíš venku vodhalená?

Zaplať pánbu za Moskvu že vod nás drží dál Muslimáky, Němčoury, Židáky a USáky. Teda držela ale jednou snad zas bude líp.

Kopretina řekl(a)...

Hovado sprosté, nevychované a ožralé, jak si dovoluješ mně tykat? Ta prohibice tě zasáhla co? Ale neboj, prohibice také někdy skončí. Takže čmucháš tolulen a piješ okenu... Neznáme se, nejsme přátelé, do školy ani na schůze jsme spolu nechodili, takže toho nech. Nedovolila jsem ti mě tykat, komouši stalinistický. Jinak se směji, jsi legrační a také tě považuji za ozdobu diskuse. A mluv spisovně, jakým to píšeš jazykem? Moskva se s Araby a obecně muslimy přátelila...

S.T.Báček řekl(a)...

Víš slepičko, já sem z vesnice. A my na vesnici domácím zvířatům tykáme.
Vy maloměšťáci snad zvířatům vykáte? Jako vy pse, vy vole?
Jak píšu? Jak chci. Dyš ti to vadí nečti to.
Rači se podivej na SVOJE psaní. Píšeš jako dyš popletená slépka běhá po dvoře sem a tam a kvoká a kvoká a furt.
Pak už vemu šutr nebo kus cihly a praštim jí aby toho kvokání konečně nechala.

Nepiju ani vo lok víc než běžnej Čech a Moravák. Štěstí že mám domácí slivovičku vod loňska. Eště 2 + půl lahve to snad do konce prohibice vydržim.

Moskva se s Muslimáky přátelila? Jojo. Jako že Čečenci a Krymský Tataři a všichni podobný asi byli a sou katolíci, co? Slepičko popletená.
Podívej se kolik nejvyších soudruhů byli Židáci.

A vůbec konečně se nauč dějepis a anglicky abys nebyla za slepici nebo jalovici, pro srandu lidem i králíkum.

Kopretina řekl(a)...

Víš ty prase sprosté, nevychované a ožralé, já jsem také z vesnice, jinak se skutečně nemá smysl s tebou bavit a do mých znalostí ti nic nevíš, sám nevíš vůbec nic, Židy z vedoucích pozic komunisti v ČSSR a SSSR popravili, říká ti ty znalče proces proti "protistátnímu spikleneckému centru"? Jinak jsem z dějepisu kdysi dávno maturovala, takže něco vím. Pochybuji, že ty máš vůbec výuční list natož pak maturitu, jinak já slivovici nepiji, já když už se napiji, tak kvalitní whisky z obchodních řetězců, to mám jistotu, že se metanolem neotrávím...

informace řekl(a)...

Jen se prezident Klaus vrátil z Itálie, hned si povolal anglické novináře, aby se Italové dozvěděli, co si o nich myslí. Prý to jsou politici s dvojí tváří, kteří ze sebe svalují odpovědnost na Brusel, aby se ospravedlnili za svou nečinnost a neschopnost řešit nynější situaci. Co ho tak naštvalo, že se jal vysypávat si kamínky ze střevíců veřejně a s takovým halasem?
Asi to, že ho prezident Napolitano vyzval, aby ČR také přijala “Fiscal Compact”?
Že je jeho nynější postup dost nezdvořilý, to snad nemusím podotýkat. V Itálii k němu byli přátelští, všude ho přijali se všemi poctami jako hlavu spřáteleného státu. Prezident Napolitano ve svém projevu na recepci zdůraznil dlouholeté tradice, co spojují Itálii s Českou republikou.
Tady je otištěn text projevu.
http://www.agenparl.it/articoli/news/politica/20120918-quirinale-testo-di-napolitano-in-onore-di-vavlav-klaus
Jen bych chtěla vědět, odkud pochází ta "perfektní" italština pana prezidenta Klause. Jak říká sám ve své Lectio magistralis na univerzitě v Trentu, kde mu dali v r. 2006 čestnou profesuru, byl v 1966 r. na pět měsíců v Neapoli, kde ale poslouchal lekce v angličtině: "ho passato cinque mesi a Napoli studiando all´ISVE, Istituto di studi per lo sviluppo economico, però purtroppo non in italiano ma in inglese".
http://www.klaus.cz/clanky/375
Při tom ale tvrdí, že si své projevy v italštině píše sám.
Jedná se asi o nějaký lingvistický zázrak.
Tak mě napadá, že třeba, přes svou značnou jazykovou kompetenci, prezident Klaus dost dobře neporozuměl, co mu tento týden italští státníci vlastně říkali?
Italské noviny zatím o jeho anglických ezternacích nic nepíší.

Harpyje řekl(a)...

Šimurda suverénně vede.
"Klaus: Blížíme se k zániku demokracie a národní suverenity" na týden.cz

Nejdiskutovanější názory
Pavel Šimurda (331 hlasů) 23.09.2012 12:00
Ať žije pan prezident Václav Klaus a jeho paní Lívie!!!

:-)))

S.T.Báček řekl(a)...

Proč by náš prezident nemoh umět italsky? Vždyť je to PROFESOR!
Náš prezident prof.Václav Klaus je tak chytrej, že to umí vytmavit všem těm Evropanům. Umí je vodhalit. Ví co by nás čekolo kdyby nás spolkla 4.říše - nesvoboda a okupace.
Klaus ten nás nedá. Díky němu NIKDY nepřijdeme vo naši korunu nikdy nebudeme žebráci platíci eurem.
Zato co pro nás dělá sme mu vodpustili to Slovensko a skoro i tu privatizaci.
Měl by zůstat prezidentem do smrti.

S.T.Báček řekl(a)...

Jo Šimurda. Ten je fakt dobrej.
Ať žije pan prezident Václav Klaus a jeho paní Lívie!!!
Já by to tak hezky napsat nedoved.

S.T.Báček řekl(a)...

To Kopretina:
Jo jo. My sme ty chudáky neviný Židáky popravili. Nebo zavraždili. Třeba Jagodu, Trockýho, Slánskýho, Bugsy Siegela.
A chudáka Meyera Lánskyho vokrad ten zlej Castro, že.
No to je fakt moc velká škoda že tihle moc hodný a chytrý Židi dál nešířej dobro.
Naštěstí aspoň že ten Marxismus nikdy nezahyne.

informace řekl(a)...

No vidíte, Češi už pořádají ankety, vyvolávají slávu svomu prezidentovi, jen co se objevil stručný výtah z jeho pohovoru a Italové nic.
Že by nečetli anglické noviny? Anebo, ale to snad né, že by jim to byla putynka?
Ne, podle mého, se hluboce stydí, jak jim to pan prezident nandal na rovinu!

informace řekl(a)...

Harpyje,
pokud jde o pečovatelky a domácí spolupracovnice, tady mají jako kategorie celostátní pracovní smlouvu, kterou musí najimatel dodržovat. V Německu bude asi něco podobného, tak byste si měla zajít na pracovní úřad nebo na nějakou odborovou organizaci, aby Vám dali informace.
Tady se také berou do práce v domácnosti pomocnice bez smlouvy (neplatí se jim pojištění a příspěvky na penzi), ale to jen v případech, že to samy nechtějí - třeba si přivydělávají k platu a tak by s tím dvojím příjmem měly potíže. Ale to je většinou u Italek. U cizinek je lepší si dát pozor, aby pak nakonec při propuštění nežalovaly u soudu. To byste musela ke všemu ještě platit pokutu.
V celonárodní smlouvě jsou také stanoveny platové limity a všechny poplatky navíc.
Na webu je spousta stránek s tabulkami, kde plat vypočítávají do posledního centu, ale jsou dost složité. A v Německu bude pravděpodobně normativa odlišná.

informace řekl(a)...

Jo, člověk by si měl dávat pozor, když jde na hon na divoká zvířata. Už se kolikrát stalo, že toho lovce nějaký ten jiný lovec omylem postřelil. Zrovna dneska zastřelili jednoho starého pána, co byl na honu na kance. V Castellanetě v jižní Itálii.
Lepší je pěstovat králíky. Co je Vám do vlků nebo kanců, nechte je být, Vašnosto.

S.T.Báček řekl(a)...

Ježiš to snad dá rozum každýmu že se zvěř musí lovit.
Vlk je škodná. Prostě zabít.
Divočák na poli škodí a na talíři chutná. Zabít a sníst.
Jinak králíci nejsou špatný ale vepřová je lepší.
Že se myslivci postřílej nebo trefěj honce? No a co. Každej tam jednou musí.

V tý EU to ale musí vypadat dyš si každej hledá ňákýho pečovatele vo přestárlý důchodce. To tam nemaj domovy důchodců jako sjme měli u nás za komunistů? Ať se dou vytento. A to nám chtěj radit jak něco dělat.
My sme prostě dědka nebo bábu šoupli do Domova a tam se vo ně postarali a pěkně. Tak pěkně že sme si mohli chodit pro jejich důchod. To vám byla sranda jak ta naše bába dycky brečela že nás zas vidí dyš sme si přišli pro ten její důchod.
A jak prej hospodářství to jako kurník a králící a prase a jak její Alík a prej ať mu dáme tendle kousek kuřátka co si utrhla vod huby včera z nědělního voběda.
No to se ví že sme jí nic neřekli vo Alíkovi jak ho táta zakopal pod švestku a by líp rodila. Slivovička že jo. No a ta pak psala to vám povim.
No prostě neni nad to dyš spolu rodina drží jako jeden kolektiv.

informace řekl(a)...

Pan Neff věnoval na Psu článku prezidenta Klause v the Guardian úvodník, pod ním je čilá diskuze, ale v italských mediích ani slova.
Jen články z minulého týdne o návštěvě. Tak jsem se dozvěděla, že v Neapoli přijal pana prezidenta arcibiskup a pak měl pohovory se zástupci obchodních a průmysových organizací regionu Campania o posílení vzájemných vztahů. Italská strana má zájem o zvýšení vývozu potravin a zemědělských produktů a posílení turizmu, česká zas o technologii.
Takže campanští producenti bůvoličí mozzarelly asi najdou odbyt pro svůj sýr, který tady nikdo moc nekupuje.
Ale to jsou staré zprávy, o včerejším externování pana prezidenta nikde ani slova. A to externování není jen vyjádřením obav, ale ostrou kritikou italských vládních činitelů.
Mlčí. Kdyby něco podobného byl pronesl německý nebo francouzský prezident, to by bylo řevu v místních mediích.

Harpyje řekl(a)...

Já to pokládám za důkaz jeho bezvýznamnosti. Je to notorický rýpal a kverulant. Copak by mohl opravdový státník něco takového vyslovit?
Moc se mi ale líbí, jak ty dvě víly na Psu, Kanioková a Hájková, opakovaně píšou, že jejich milovaný vůdce má jako vždy pravdu. :-)))

informace řekl(a)...

Pan prezident je bezvýhradně pro volnou ruku trhu. A jeho obdivovatelé/ky samozřejmě také. Pryč s hospodářstvím, řízeným shora, pryč s kvotami, pryč s příspěvky pro slabá odvětví.
Jak to, že pak začnou úpět a bědovat, když k nim dolehne hlas o zrušení mléčných kvot v 2015 roce? Bude přece volný trh, ne?

informace řekl(a)...

Konečně se před hodinou ozvaly dvě italské tiskové kanceláře, které přinášejí stručný výtah z článku v the Guardian o mínění prezidenta Klause o italských státních činitelích. Bez jakýchkoliv dalších komentářů.
http://www.tmnews.it/web/sezioni/esteri/PN_20120924_00066.shtml
http://www.wallstreetitalia.com/article/1435668/democrazia-in-pericolo-presidente-rep-ceca-contro-gli-stati-uniti-d-europa.aspx
Pod článkem agentury wall street Italia je několik komentářů, většina přispěvatelů považuje za samozřejmé, že ve federativním evropském státu část národní suverenity bude postoupena federální vládě. Ale ne všechna zdůrazňují. Je tam jen jeden posměšný komentář na adresu českého prezidenta:
parole sante!..
santo, santo, santo subito (dopo)!!

(svatá slova!... blahoslavit okamžitě (až pozdějc)!!!)

V Itálii český prezident svým euroskepticizmem a kritikou zřejmě udělal, jak se tu říká, díru do vody!

drak řekl(a)...

informaci:

Byl jsem teď nedávno 2x po sobě v Německu. Podle toho, co jsem tam viděl a slyšel u normálních lidí, to moc nevypadalo na to, že by tam ten italský a Barrosův optimismus ohledně společné měny a budování federace nějak moc sdíleli.

Kopretina řekl(a)...

Íránský generál: Válka s Izraelem je prakticky nevyhnutelná
Válka s Izraelem je prakticky neodvratná, sdělil včera svým podřízeným velitel íránských Revolučních gard generálmajor Mohamad Alí Džafárí (Mohammad Ali Jafari). Na setkání velení gard prohlásil: „Zničíme židovský stát… Tento rakovinný nádor usiluje o válku proti nám, ale není jasné, kdy válka vypukne. Pokud začnou (válku), povede to k jejích zničení… Sionistický režim považuje válku za jediný způsob, ale jsou tak hloupí, že jejich páni (USA) je musí zastavit.“

Džafarí nicméně zdůraznil, že válka je prakticky nevyhnutelná. „Nakonec k tomu (válce) dojde, protože (islámská) revoluce se rychle blíží ke svým cílům a to oni nemohou strpět,“ citují Džafarího íránská média. „Nakonec vyvolají válečný stav. I pokud by (Izraelci) jednali racionálně, dojde k tomu.“

Izraelské hrozby úderu na jaderný program Islámské republiky „jen prokazují, že jejich nepřátelství vůči islámu a revoluci, je vážně míněné a nakonec toto nepřátelství povede k fyzickému konfliktu,“ dodal.

„Každý ví, že nemohou čelit síle Islámské republiky. Ale neexistuje záruka racionálního chování a je možné, že se zblázní (a zaútočí),“ neopomenul ani tentokrát dodat Džafárí.

Tento komentář je prvním, v němž vysoký íránský představitel připouští ozbrojený konflikt s Izraelem, když dosud Írán tuto možnost oficiálně odmítal s tím, že hrozba válkou je ze strany Izraele jen blafováním a židovský stát si zaútočit na Islámskou republiku ve skutečnosti netroufne.

Džafárího vyjádření je v souladu s obdobnými prohlášeními představitel šíitského islámského z posledních dní, pronesených před pátečním zahájením Svatého týdne obrany, který připadá na 31. den měsíce Šahrivar, kdy v roce 1980 Irák zaútočil na Írán.
http://eretz.cz/2012/09/iransky-general-valka-izraelem-je-prakticky-nevyhnutelna/
Obama dává od Íránu ruce pryč, Izrael je opět sám...

Harpyje řekl(a)...

Teď dělá Česku ostudu Klaus, a jestli se stane prezidentem buran Zeman, tak to bude ještě horší. Sice ztratil s nebožtíkem Haiderem rovnocenného protivníka, ale určitě by mu nedalo velkou práci, najít si nějakou náhradu. Se studem si vzpomínám na jejich vzájemnou výměnu "názorů", kterou vedli na hospodské úrovni.

Jak je to možné, že se v Česku nenajde skutečná osobnost, která by tuto zemi důstojně reprezentovala? Neznám zemi, snad s výjimkou Equadoru, kde se stal prezidentem Abdalá Bucaram Ortíz, zvaný "El Loco" :-))), kde by kandidovali takoví exoti na prezidentský úřad, jako v Česku.

HL řekl(a)...

Pan Neff má pravdu v otázce Blízkého východu, zahraniční politika EU je promuslimská, propalestinská, protiizraelská. To je smutné a problematické. Zeman řekl o Arafatovi pravdu, že je terorista, Hitler Blízkého východu a levicová média i mnozí evropští politici spustili proti němu řev. Mnohým evropským politikům by nevadilo, kdyby byl Izrael zničen, ale jak psal pan Drápal,po smrti Izraele by problémy jenom přibyly...

informace řekl(a)...

Draku,
já hovořím o absolutní neregulérnosti chování prezidenta Klause.
Nechal se pozvat do Itálie, chtěl se podívat ještě jedno na Neapol, než zemře, jak prý tam žertovně prohlásil, bylo mu ve všem vyhověno. V Římě ho přijal prezident republiky a premiér, byl pozván římským starostou na Campidoglio, kde mu dali nějaké upomínkové dary. Pak odjel do Neapole s celou delegací, prý pro navázání obchodní spolupráce s regionem Campania. V Neapoli mu zorganizovali na univerzitě příležitost, aby pronesl obvyklou přednášku proti EU, přijal ho arcibiskup, předseda regionální rady, rektor neapolské univerzity, odvezli ho pak na Capri, kde se předvedl ve folkloristické scéně.
Dobrá, a co pak udělá po návratu domů pan prezident? Přivolá novináře britských listů (proč ne na př. německých, francouzkých nebo španělských?), aby jim externoval své mínění o dvojjakosti italských státních činitelů, o jejich neschopnosti čelit krizové situaci a jejich svalování zodpovědnosti na EU. Aby tak jeho "kritika" dostala o největší ohlas.
Tohle se Vám zdá být normální mezi dvěma spřátelenými zeměmi, které jsou součástí téhož nadnárodního celku? Proč neexternoval své kritické mínění rovnou svým italským protějškům, proč to vyhlašoval prostřednictvím novin třetího státu? notoricky euroskeptckého?
Jednomu se divím,jak může státník, má-li vědomí své odpovědnosti, takhle jednat, jen pro ukojení své osobní ješitnosti.
Diplomatický incident z toho nebude, pan profesor je už svým chováním známý.

Harpyje řekl(a)...

Otázka.
Byla to státní návštěva, nebo jen taková polooficiální střetnutí?

Harpyje řekl(a)...

jenom takové, sorry

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...

Odsun Židů bude humánní jako odsun Němců

Zrušení takzvaného státu Izrael je nezbytnou podmínkou dosažení trvalého míru na Středním Východě. To je jasné každému myslícímu člověku.
Jsem přesvědčen, že odsun Židů bude humánní jako odsun Němců z Československa a ostatních slovanských zemí. Navíc již dnes je zřejmé, že všichni Židi odsunuti nebudou, že muslimové si vezmou vzor z vás, drazí Češi: Ve vaší vlasti mohli zůstat Němci-antifašisti, a MUSELI zůstat Němci nezbytní pro zachování alespoň nějakého chodu vašeho národního hospodářství. Tudíž i v Palestině zůstanou Židi-aktivní antisionisti + techničtí odborníci.

A budou mít komu předávat svoje zkušenosti. Vždyť ve chvíli nápravy dějinné nespravedlnosti se uvolní celý OBROVSKÝ potenciál muslimů; tak jak o tom snil a psal například velký spisovatel A.C.Clarke: Jha a hrozby zbavení muslimové projdou vytouženou obrodou, obrozené muslimské země se rozvinou jako před staletími. Ve vlastních univerzitách vzdělaní muslimové vynaleznou moderní obdobu arabských číslic, al-gebry, a možná i al-koholu. Muslimské umění zaplní světové galerie stejně jako benzín z muslimské ropy plní nádrže vašich aut. Ano, v budoucnosti bude nutno přistavět k Louvru další křídlo, aby se do něj vešly alespoň nejdůležitější artefakty muslimského umění.

S ukončením existence Izraele, EU a NATO zmizí také prakticky veškeré důvody pro masivní budování sebeobranných sil Íránu, Sýrie a dalších pokrokových muslimských zemí. Na Írán (a na Ruskou federaci) již nebude mířit útočný americký jaderný radar z Rumunska či Polska; íránské rakety dlouhého doletu tedy budou moci nést pouze družice k mírovému výzkumu kosmu.
A nezapomínejme, že Ruská federace je a navždy bude garantem mírového využití jaderné energie v Íránu a dalších muslimských zemích.

Co by mohlo zkazit tento budoucí krásný mírový svět? Jen sionističtí kazisvěti a jejich zrádní přisluhovači. Vy Češi to znáte velmi dobře: Vaše poválečné budování socialismu od samého počátku narušovali Američani, s nimi samozřejmě my Němci (všichni, nejen humánně odsunutí Němci Sudetští), a vaši zrádní emigranti.
Je tedy otázkou pro nemuslimské země, zdali přijmout humánně odsunuté Židy či ne.

Vám Čechům položím tuto otázku jinak: Chtěli byste mít, chtěli byste TRPĚT na území své tisícileté vlasti židovskou obdobu našeho Sudetoněmeckého landsmanšaftu?! Jistě ne.
Ani občané Ruské federace by nepřivítali s otevřenou náručí ty miliony zrádných sionistických emigrantů, vracející se s 30 kg majetku*) ke své zrazené Matce Vlasti.

Takže vyvstává otázka vpravdě nerudovská: Kam s ním, se sionismem a jeho nositeli?
Odpověď možno nalézt ve vaší bohaté a hrdé historii, drazí Češi: Na smetiště dějin.

Na shledanou v lepších časech.


-----------------------------------------------------------------------------
*) Jako při humánním odsunu z Československa: 30 kg na hlavu humánně odsouvaného, bez cenností a věcí potřebných pro chod národního hospodářství.

informace řekl(a)...

V3echny noviny píší, že šlo o ificiální státní návštěvu.
Agentura TM News 17. září psala, že Klaus upevňuje svou pozici v českém politickém světě, aby mohl zasáhnout do volby svého nástupce, když vyprší jeho mandát. A připravuje svůj návrat na politickou scénu kritikou EU a Nečasovy vlády. "Někdo hovoří - píše agentura - o ruské regii, která je za plány na budoucnost nynějšího prezidenta."
Nijak zvlášť bych se tomu nedivila.
http://www.tmnews.it/web/sezioni/nuovaeuropa/PN_20120917_00559_NE.shtml

informace řekl(a)...

Začíná se ti to plést, Sudeťáku. SdL není pro zničení EU a NATO. To jsou řeči z jiného sudu. Toho vlastenecky rusáckého.

Harpyje řekl(a)...

Ne, taková domněnka mi připadá být čím dál tím pravděpodobnější.

informace řekl(a)...

Dnešní noviny píšou, že japonský vědec Ryuta Kawashima vynalezl cvičení paměti jako prostředek proti senilní demenci 'Learning therapy for the senile dementia'.
Pozůstává z matematických cvičení a hlasité četby.
Politickou činnost při tom zcela vylučuje.