pátek 21. září 2012

MOBY DICK: Na zdraví!

Střízlivé výhledy, bezpečné ministerské pití, osobní věc exportní banky a problémy s holou zadnicí
**************************************************************

Neděle 16. září 2012
Z metylové fronty: Kontejner na sklo na náměstí Milady Horákové v Karlových Varech je plný prázdných placatic od vodky s etiketou "Originál likérka Drak".
Mrtvá Kočka: "Snad nikdo nehodí do Teplé vajgla."

Polsko zakázalo dovoz a prodej české kořaly.

350.000 Libanonců se zúčastnilo mše, kterou na nábřeží v Bejrútu vedl společně s patriarchy a třemi sty biskupy Blízkého východu papež Benedikt XVI. Přítomni byli i zástupci sunnitů a šíítů. Papež vyzval křesťany, aby přispěli k "ukončení hrozného řetezce smrti a zkázy" na Blízkém Východě. Dodávky zbraní do Sýrie jsou podle něj "těžký hřích". Plocha, kde se mše konala, vznikla navezením trosek občanskou (a náboženskou) válkou zničeného městského centra Bejrútu. Prostranství je v majetku rodiny Rafíka Harírího, prezidenta, který byl v únoru 2005 zavražděn, nejspíše syrskými agenty.

Z kulturní fronty: Íránská nadace zvýšila honorář pro britského spisovatele indického původu Salmana Rushdieho za jeho nečtivé Satanské verše z 2,8 na 3,3 milionů dolarů.
Oprava: Nejde o honorář pro Salmana, ale pro jeho vraha.

"Za tento film musí být potrestáni ti, kteří nesou přímou zodpovědnost, a jejich podporovatelé, tedy především Spojené státy americké“ (Hasan Nasralláh, fýrer libanonské islámonacistické strany Hizballáh). Nasralláh vylezl několik hodin po odletu papeže z nory, kde se obvykle skrývá, aby v televizním vysílání vyzval své ovce k týdennímu protestu po celé zemi proti slabomyslnému antiislámskému filmu amerických Koptů. Nasralláh zároveň požadoval přijetí mezinárodního zákona, který by zakazoval urážet islám a jiná náboženství.
Mrtvá Kočka: "Jak ekumenické!"
Žena Moby Dicka: "Za vyhlášení odměny za zavraždění Salmana Rushdieho musí být potrestáni ti, kteří za to nesou přímou zodpovědnost, tedy fanatičtí islámští duchovní, a jejich podporovatelé, tedy především Írán."

Camp Bastion v Afghánistánu se stal opět cílem útoku Tálibánců. Dva američtí vojáci byli zabiti. Na základně slouží i britský princ Jindra. Camp Bastion se stal hlavním cílem Tálibánců od doby, kdy toto vešlo – péčí britských médií – ve známost.
Další čtyři Američany z NATO zabili v jižní části země afghánští policisté. Nejspíše raké v odvetu za zmiňovaný film, či spíše videoklip.
Na východě země bylo při náletu NATO zabito osm žen.
Mrtvá Kočka: "Tomu říkám kulturní výměna!"

"Rusko bez Putina!", Rusko bude svobodné!" Pod těmito hesly proběhl včera v Moskvě další "Pochod milionů", jehož se účastnilo 14 tisíc (dle policie) až 100 tisíc (dle organizátorů) lidí. Už poněkud unavených lidí.
Žena Moby Dicka: "»Milionový« pochod?"
Mrtvá Kočka: "Pořád jich bylo víc než těch osm v srpnu 1968."

Pondělí 17. září 2012
Z metylové fronty: Hlášeno 22 mrtvých.
"Metanol byl již dříve, v devadesátých letech, v seznamech jedů, jehož nákup podléhal zvláštním povolením a každý jeho litr byl veden v takzvané jedové knize, která ho monitorovala." (Pavel Kučera, předseda Sdružení výrobců lihovin (SVL).) SVL, které sdružuje 34 malých českých likérek, požaduje naprostý zákaz metanolu v přípravcích, které se mohou běžně dostat ke spotřebiteli. Což dnes už neplatí. Rozmohla se také houština výjimek, které umožňují, aby padělatelé snadno získali denaturovaný líh.

"Je s ním 47 procent lidí, kteří jsou závislí na vládě, kteří si myslí, že jsou oběti, že se má o ně starat vláda, že mají nárok na zdravotní péči, na jídlo, na bydlení, na všechno. Nikdy je nepřesvědčím, že mají mít osobní odpovědnost a postarat se sami o svůj život…" (Mitt Romney, republikánský kandidát na US prezidenta na tajném videozáznamu z večeře se sponzory, o voličích Baracka Obamy.) Mittův tým výroky nepopřel, ale "vysvětlil": Romney prý mínil, že pomůže úplně všem Američanům – kteří doplácejí na Obamovo vedení státu.
Žena Moby Dicka: "Tedy že pomůže těm 53 % voličů. A 47 % nepomůže."
Mrtvá Kočka: "Snad to ani neměli vysvětlovat."

Kdo se bojí cvičení Kavkaz-2012?
"Cvičení Kavkaz-2012, které startuje v ruském Jižním vojenském okruhu, posloužilo k obvinění, že se Rusko připravuje k ozbrojenému konfliktu. Avšak cílem manévrů je prověření, jak probíhá vojenská reforma ruské armády, zahájená v roce 2008… Samozřejmě, prověřením velitelských struktur se celá akce neomezí. Cvičení bude doprovázet použití různých druhů zbraní, včetně raketových komplexů Iskander, protivzdušných komplexů, letectva a tak dále. Manévrů se zúčastní zhruba osm tisíc vojáků. To, že se cvičení posloužilo k různým dohadům, které Rusko vůbec nepřekvapily. Například podle názoru gruzínského ministerstva zahraničí, ruské vojenské cvičení Kavkaz-2012 vytváří pro Gruzii a celý region hrozbu. A to nehledě na skutečnost, že Rusko přesunulo oblast manévrů tak, aby se nepřiblížily ke gruzínské hranici. Nicméně před parlamentními volbami v Gruzii je třeba rozšířit mýtus o ruské hrozbě. Není tajemství, že právě tento trumf režim prezidenta Michaila Saakašviliho znovu a znovu využívá, aby upevnil své pozice uvnitř země."
(Zpráva Hlasu Ruska, ruské státní rozhlasové stanice vysílající do zahraničí. Jejím úkolem je seznamovat zahraničí s oficiálním ruským pohledem na dění v Rusku i ve světě, s ruskými zvyky a kulturou, ale rovněž vysílat pro Rusy žijící v zahraničí.)
Slovníkem Hlasu Ruska a Rudého práva: Podvratná stanice, financovaná Kremlem, aby ovlivňovala světové veřejné mínění. Zveřejňuje pokyny pro činnost agentů východních rozvědek.

Úterý 18. září 2012
Z metylové fronty: V Kyjově umřela 23. oběť. 24. se zatím nepočítá: Policisté ji našli na polní cestě mezi Slušovicemi a Vizovicemi na Zlínsku v autě. Řidič se neupil, ale zastřelil se. Prý kvůli tomu, že byl zapleten do metylové aféry.
Mrtvá Kočka: "Pokud ho někdo neumlčel jako nepohodlného svědka."

Pravý kolek měla lahev tuzemáku, koupená před měsícem ve večerce v Lomnici nad Popelkou jednou paní z Libštátu. Ta večer přivezla svého podnapilého muže do jilemnické nemocnice. Měl v krvi půl procenta metanolu. Láhev těch procent měla padesát. Prý byla otevřena sichr dnes odpoledne.
"Žádná další láhev stejného označení tuzemáku se v prodejně nenacházela, a ani nebylo zjištěno jakékoliv porušení předpisů ohledně nakládání s alkoholem." (Vlasta Suchánková, mluvčí policie.)

"To už je na úrovni zbraně hromadného ničení." (Leoš Heger, TOPministr zdraví, k zabavení barelů s 260 l pančovaného alkoholu s obsahem 20-30 % metylalkoholu.)

200 milionů Kč ztratí české hospody denně na tržbách legálních jedů.

Na Chebsku bylo nalezeno 100.000 zdařile padělaných kolků v černé stáčírně.
Mrtvá Kočka: "A kurňa!"
Toto je důvod zakázat i chlast, tvářící se, že je vyroben v zahraničí.

Slovensko zakázalo dovoz a prodej české kořaly.

Vládní baťůžek se zvýšenou DPH prošel opakovaně Sněmovnou v prvním čtení. Šestice vzbouřenců z ODS, vedená poslancem Borisem Šťastným, zůstává ve výhledech na konečnou podporu zatím střízlivá.

Z čínsko-japonské fronty: 81. výročí Japonské intervence do Číny se stalo další záminkou státem sponzorovaného protestního hnutí čínského lidu proti japonskému militarismu. Za vyhrocení vztahů prý mohou Japonci: Japonský soukromník totiž prodal neobydlené, avšak roponosné, japonské ostrovy Senkoku japonskému státu. Připomeňme, že Japonsko je ostrovní stát a nejblíže ostrovům je jiný japonský ostrov, přičemž Senkoku jsou na podmořském hřbetu, který probíhá až do Japonska. Dlouhodobé napětí eskalovalo poté, co před dvěma týdny jacísi čínští dobrovolníci vztyčili na těchto sporných japonských ostrovech čínské vlajky. Pobočky japonských firem v Číně (Panasonic, Canon, Honda, Nissan, Mazda, Sony…) se dočasně uzavírají kvůli bezpečnosti zaměstnanců a vybavení. Čínští majitelé aut japonských značek si na skla lepí vlastenecké samolepky.
Žena Moby Dicka: "To by se mohlo čínskému bolševikovi vymknout z ruky."
Mrtvá Kočka: "Jaképak vymykání! V rámci virtuální intervence na Senkaku by mohl nenápadně napadnout sousední Tchaj-wan!"

"Spojené státy nedávno dostaly rozhodnutí ruské vlády, že mají ukončit činnost Americké agentury pro mezinárodní rozvoj (USAID) v Rusku." (Victoria Nuland, mluvčí americké diplomacie.) Tento krok odstaví ruské nevládní organizace od $50 milionů dolarů ročně. Dle New York Times jde o "relativně malou sumu", vyschnutí přítoku demokratizačních penězí však bude mít "drtivý dopad“ na řadu občanských organizací, které současné samoděržaví kvůli jejich financování novým zákonem označilo za "zahraniční agenty". (Donutilo, aby se tak označovali sami.)

Středa 19. září 2012, 90. narozeniny Dany Zátopkové (a 90. výročí narození Emila Zátopka)
Z metylové fronty: Chlápek z Benešovska, který se v neděli otrávil slivovicí s obsahem 25 % metanolu, není obětí organizovaného zločinu, ale domácího pálení. Dalších 15 bodrých Benešováků, kteří se účastnili pijatyky je zdrávo, zřejmě díky velkému množství jiného etanolu, který pozřeli.
Dvaašedesátiletý muž z Brna se otrávil zcela zdravou slivovicí s běžným obsahem metanolu. Jeho vyšší hladina v krvi byla dána tím, že vypil na posezení (a na lačno!) tři čtvrti litru slivovice!
Oba opilci jsou mimo nebezpečí života.

Na českém teritoriu i nadále probíhá legální prodej tvrdého alkoholu: na palubách zahraničních aerolinek. Na ty nemá ministr Heger fousy.

Karlovarská Becherovka odstavila svoje linky.

"Policie se postupně dostává do nejvyšších pater organizované mafiánské struktury."(Petr Nečas, předseda vlády, si libuje.)
Mrtvá Kočka: "Slibuje."
Policie se do vysokých pater organizované mafiánské struktury na ministerstvu financí a celní správě dostala už před deseti lety. Než začala zatýkat, byl její příslušný tým rozpuštěn…
Mrtvá Kočka: "…a vypuštěn."

"1. Je to hrozivá lidská tragédie. Myslím, že jsme si toho všichni vědomi a doufám, že nás to také povede k určitému chování.
2. V každém případě se jedná o zásadní selhání státu v jeho kontrole světa podezřelých lihovin, které v naší zemi nejsou věcí úplně neznámou. Snad ani nechci věřit tomu, že se nyní mohou objevovat stovky nejrůznějších podivností a nevědělo se o nich předem.
3. Jednoduchá silácká řešení, jako bylo zavedení de facto prohibice panem ministrem zdravotnictví, se mi zdají velmi nerozumná a bude velmi obtížné z nich vykročit. Bude to v tomto směru pro vládu riskantní krok.
4. Jde o jasný a opakovaný příklad v naší historii, kdy jsme si na něco dali absurdně vysoké daně. To potom motivuje spoustu lidí, aby se pokoušeli podvádět a ty daně nějak obcházet, což je i tento nešťastný případ. I to je další argument pro obezřetné a opatrné chování státu." (Václav Klaus, český prezident, ve svém oficiálním prohlášení k otravám metylalkoholem a zákazu prodeje alkoholu.)

Média citují hlavně bod č. 3, na který různě posměšně či silácky reagují premiér i ministr financí. Moby Dick je toho názoru, že vyhlášení zákazu rozlévaného alkoholu, které bylo následováno zákazem prodeje i nabízení dvaceti- a výšeprocentního chlastu, byly nezbytnými a mimořádnými opatřeními. Sto tisíc včera zabavených kolků o tom jasně hovoří. Nicméně – bude těžké z toho vycouvat.

Připomeňme, že sám ministr zdraví Leoš Heger se v sobotní Mladé fortně přiznal k tomu, že si i v době prohibice dává před spaním gin s tonikem: "Já jsem uvažoval tak, že když má člověk doma něco otevřeného, tak je to de facto otestováno tím, kdo tu lahev pil první. Takže je to bezpečné."

Žena Moby Dicka: "Když si vzpomenu, kolik ještě neotevřených flašek mají ve skříních v ordinacích doktoři od svých vděčných pacientů!"
Mrtvá Kočka: "To dává sloganu »Děkujeme, odcházíme,« nový smysl."

Vláda rozhodla o nových kolcích pro novou kořalku a "rodných listech" jednotlivých lahví. Co bude s 21 miliony lahví ve skladech, se zatím neví.
Žena Moby Dicka: "Co bude s miliony lahví doma ve špajskách se ví?"
Mrtvá Kočka: "Vypijí se na zdraví!"

Série minutových odchodů pokračuje: Generální ředitel státní Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) Karel Pleva byl odvolán po "vzájemné dohodě s dozorčí radou".

Sněmovna přehlasovala prezidentské veto a vyslechla evropskou směrnici: Obytné domy budou muset mít energetické štítky, jako třeba chladničky, anebo jako měly žárovky.
Žena Moby Dicka: "Nejdřív se nalepí štítky, a co se pak s těmi baráky, co budou prohlášeny za energeticky nevyhovující?"
Mrtvá Kočka: "Zbourají se."
Žena Moby Dicka: "To snad ne?"
Mrtvá Kočka: "A proč myslíš, že se žárovky nejdříve opatřily energetickými štítky?"

Čtvrtek 20. září2012
Z metylové fronty: Frýdek-Místek a Boskovice na Blanensku hlásí další raněné. Jiní už opouštějí nemocnice. Kontaminace dosud nepřestala a stále nebyl nalezen její zdroj. Vyšetřování kauzy se ujímá znojemské zastupitelství. Dosavadní policejní vyšetřování prý bylo "roztříštěné", i když si policajti v rámci Metyl-týmu informace "vyměňovali".

"Výrobci alkoholu se domnívají, že současný systém kolků nepomáhá potlačovat padělaný nebo nelegální alkohol, protože kolky jsou často padělány, opakovaně používány, nebo není trestáno, když na výrobcích chybí… Obáváme se, že (zákaz) nažene zákazníky přímo k těm nelegálním obchodním kanálům, které se vláda snaží odstranit."  (Evropská konfederace výrobců lihovin a Becherovek píše premiéru Petru Nečasovi a dalším členům vlády.) Problematické prý bude i zavádění nových kolků: To představuje logistický problém, protože bude nutné dodat je v dostatečném množství všem výrobcům alkoholu. Po dobu, než budou kolky vyrobeny a distribuovány, bude "trh v rukou nelegálních distributorů". Organizace upozorňuje, že daná opatření nepomáhají potlačit černý trh s alkoholickými nápoji a "mohou být v rozporu s předpisy Evropské unie".

Europská komise naproti tomu očekává, že česká vláda v souladu s předpisy Evropské unie zakáže vývoz českého alkoholu. (I francouzského.) Česká vláda zakazuje vývoz tvrdého alkoholu, aby měla obnovení exportu ve svých rukách. Kdy to bude? Během dní, maximálně týdnů. Dříve než za dva měsíce, po které by trval evropský zákaz.
Celníci se vrhli na hraniční přechody a kontrolují obsah kufrů osobních aut.
Mrtvá Kočka: "Možnáže by se měli dívat i do nádrže motoru."

Generální ředitel České exportní banky (ČEB) Tomáš Uvíra rezignoval "po dohodě s akcionáři". Akcionáři jsou: 80 % český stát (prostřednictvím různých ministerstev) a 20 % český stát (prostřednictvím EGAP). "Důvody rezignace pana Uvíry respektuji. Odešel proto, že tu práci dál nechtěl dělat. Je to jeho osobní věc" (Miroslav Kalousek, akcionář ČEB.)
Proč už pan Uvíra "nechtěl tu práci dělat"? Možná proto, že se mu v dozorčí radě nepodařilo prosadit "obrat ve strategii":
1. Místo několika mamutích podporovat větší počet menších projektů. (Což se nejspíš nelíbilo konkrétním zlobbistům.)
2. Zmírnit podporu vývozu do problematického Ruska a zvýšit transparentnost smluv. (Což se nejspíš nelíbilo podvodníkům.)
3. Nedopustit, aby ČEB i nadále poskytovala neoprávněné a nezákonné úvěry. (Kterážto zlá činnost se vůbec nelíbila Nejvyššímu kontrolnímu úřad, který v červenci hodnotu těchto úvěrů spočítal na 8,4 miliardy Kč, přičemž většina z nich – zejména ty, poskytnuté na vývozy do Ruska  a Číny – nejspíš nebudou vůbec splaceny.)
4. Odvolat svého náměstka Michala Bakajsu. (Což se nelíbilo Bakajsovi.)

Výsledek: Bakajsa se stane generálním ředitelem ČEB, a černé kšefty s ruskými a čínskými úvěry zaplatí EGAP. Tedy my, pane Kalousku.
Mrtvá Kočka: "Velice osobní věc – daňových poplatníků.

Něco pozitivního: Zdarmé noviny píšou v titulku, že "ceny hypoték jsou nyní nejlevnější".
Žena Moby Dicka: "Kdo si kupuje ceny? Hypotéky jsou nejlevnější. Nebo jsou nejnižší jejich ceny."
Co bys, ženo, chtěla od zdarmých novin?
Mrtvá Kočka: "I nezdarmých."

Irák pouští do svého vzdušného prostoru pseudocivilní íránské lety, kterými Íránci dopravují zbrojní materiál i členy ozbrojených milic do Sýrie.
Žena Moby Dicka: "Mají těžký hřích."
Mrtvá Kočka: "Jenže oni nevěří v papeže."

"Neznáme přesné okolnosti, byl to rituál, třeba šlo o nápad samotné mládeže." (Janina Jakubowska, zástupkyně školského úřadu v polské Lubině.) "Rituál" vypadal tak, že žáci při vstupu do salesiánské školy (na úrovni druhého stupně) lezli po kolenou k panu řediteli a slízávali mu pěnu (asi šlehačku) z kolenou. Žáci a rodiče pana ředitele – a kněze – Maciera Kozyra brání: Nebrali to jako ponižování. Vše se prý odehrávalo v "radostné atmosféře".
Mrtvá Kočka: "Že se jim podařilo upíchnout dítě na gympl."

Slovenská policie zatkla za nabourání do bytu jednu dvojici. V bytě s nimi bydlelo ještě jedno živé a jedno už tři roky mrtvé dítě, na které jeho matka a otčím, jeho vrah, pobírali rodinné příplatky. Nikdo si nevšiml, že utýraná holčička měla na začátku září nastoupit do školy. A kdyby bydleli v bytě legálně, tak se nejspíš nic nestalo, jako se nestalo minulé tři roky.
Mlčí i Mrtvá Kočka.

Z kulturní fronty: Obrázek nahého Proroka, vystrkujícího svou zadnici, pod kterou visí jeho nářadíčko, se objevil v satirickém francouzském časopise Charlie Hebdo. Jiné noviny v reakci na skandál s fotkami britské princezny Kate nahoře bez, které jim francouzský soud zakázal zveřejnit, otiskly kreslené fousaté "snímky paní Mohamedové", po jejichž uveřejnění prý propukly v arabských zemích povstání.
Takové "fousaté vtipy" v reálné situaci, kdy jiní fousatí muži zabíjejí Euroameričany kvůli videoprovokaci Koptoameričanů, svědčí o slabomyslnosti francouzských šéfredaktorů. Do ulic afghánského Kábulu vyšlo 300 studentů, kteří provolávali smrt Francii i USA. Před francouzským velvyslanectvím v íránském Teheránu protestovalo jen 200 lidí, které policie k budově nepustila. Účastníci "nepovolené akce" provolávali povolená protiamerická, protiizraelská a protifrancouzská hesla. Horší to mají policajti v pákistánském Islámabádu, kde protestuje 5.000 mohamedánů. K budově velvyslanectví USA je policajti nepustili – za použití slzného plynu i obušků. 6 demonstrujících a 44 policistů bylo zraněno. V severní Nigérii se sešlo tisíce lidí na oblíbené pálení amerických a izraelských vlajek.

Hloupé video "Nevinnost muslimů" je dle generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna "skandální". Pan, generální tajemník, je pro svobodu projevu. Kterou ale, "je-li využívána k ponižování jiných osob, jejich hodnot a vyznání, nelze chránit běžným způsobem". Pan nepravil, co je "neběžný způsob" ochrany projevu.
Moby Dick si myslí, že by se i satira měla provozovat "přiměřeně, přiměřeně".

Syrské letectvo úspěšně zaútočilo na poslední syrskou funkční benzinku v oblasti 40 km od hranic z Tureckem. Zabilo přitom 110 Syřanů.

Pátek 21. září 2012
Poslední potlesk pro Radka Brzobohatého zazněl dnes v přeplněné síni strašnického krematoria.

USA uzavírají velvyslanectví v Jakartě i konzuláty v dalších třech indonéských městech. V Pákistánu zapálili mohamedáni dvě kina. Tuniské ministerstvo vnitra zakázalo veškeré dnešní demošky.
Před Velkou mešitou se zítra nebude demoška konat – zakázala to pařížská prefektura.
Německo dalo svolení k zítřejšímu protestnímu muslipochodu ve Freiburgu. Další demonstrace proběhne v Karlsruhe.

Chytří lidé v Tokiu, Londýně, New Yorku a na celém světě si od dnešního rána mohou koupit ještě chytřejší telefony než ty, co už mají. Proto si na tě chytře už týden čekají ve frontě. Ti nejchytřejší svoje místo prodají za pár tisíc peněz. Zatímco hlupáci si už první den internetového předprodeje zaplatili dva miliony founů.

Třetina Napolitánců jezdí mimo město za nákupy, aby ušetřili. Neapolští radní proto přistoupili – k tištění městských poukázek "napo". Za nákup v neapolské oblasti dostanou plátci za každých 10€ desetiprocentí slevu. Zatím se tisknou "napa" v hodnotě 70 milionů €.
S ohledem na to, že k místním měnám sahají i jednotlivé španělské regiony, může se stát, že země jako Itálie nebo Španělsko v eurozóně zůstanou. Ale jejich města a regiony z ní vystoupí.
Žena Moby Dicka: "To je ta Evropa euroregionů?"
Mrtvá Kočka: "Ne, Evropa ne-Euroregionů."

"Za posledních 20 let investovala tato agentura asi 3 miliardy dolarů do ruské občanské společnosti, mimo jiné i do různých politických organizací. Je to přímé ovlivňování situace v Rusku… Uzavření agentury USAID v Moskvě je správným rozhodnutím ruských úřadů…" (Veronika Krašenninikova, generální ředitelka ruského ústavu zahraničněpolitického výzkumu a iniciativ.)
"Ruská občanská společnost musí být financována v Rusku." (Titulek příslušné zprávy na webu Hlas Ruska. 
"Ne my si to přejem, to lid to žádá. My s tím souhlasíme, s tím lidem." (Kůl v plotě, 1989.)
"Rusko si rozvracet nedáme! (Nejmenovaný mluvčí nejmenované ruské občanské iniciativy, placené Kremlem.)

Z metylové fronty: Manželka libštátské oběti upřesnila úterní zprávu o otravě z lahve, jež byla i s kolkem před měsícem nakoupena v lomnickonadpopelecké večerce (vietnamské večerce, úterní média to neopomněla zmínit, dnes to zase opomíjejí): Lahev je pravá, kolek taky, ale do lahve si pitivo přelil pan mažel z vlastního barelu sám. Už měl halt "doma něco otevřeného".
Asociace hotelů a restaurací napsala ministru Hegerovi, aby už částečnou prohibici ukončil. Je prý stejně zbytečná, protože "kdo chce pít, flašku" (nebo barel) "si vždycky najde".

Sobota 22. září 2012
Žena Moby Dicka: "Já to znám jinak: Kdo chce pít, hůl si najde."
Mrtvá Kočka: "Bílou."
*******************************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick

38 komentářů:

informace řekl(a)...

Moby Dicku!
Co Vám pro samé obavy z prohibice uniklo!
Oficielní návštěva prezidenta České republiky Václave Klause v Itálii. která se konala tento týden a při níž byl přijat prezidentem Napolitanem a poté premiérem Montim, jimž neopoměl vyjádřit své skeptické názory na osud eura. Oba hostitelé zdvořile avšak pevně vyjádřili opačné mínění.
Následujícího dne, t.j. ve středu se odebral do Neapole, kde na univerzitě Federico Secondo pronesl přednášku na téma Evropská integrace bez iluzí. Spolu s chotí Livií a čeným doprovodem navštívil ostrov Capri, kde mu starosta ostrova Ciro Lembo daroval na památku stříbrný zvoneček - symbol ostrova. Prezident Klaus zvonečkem zazvonil za potlesku místního obyvatelstva a turistů, kteří se zvědavě shromáždili na známé Piazzetta (náměstíčko).
Prexident je doprovázen četnou delegací průmyslových a obchodních podnikatelů v čele s náměstkem ministra zahr. obchodu Hovorkou.
Divím se, že o tom české noviny, snad s vyjímkou Týdne, nepsaly.
Prezident Klaus na neapolském nábřeží obdivuje panorama.
http://www.ilmattino.it/aprifoto.php?id=220335
Jo, to je starostí, jak bude s pitím!

informace řekl(a)...

Prezident Klaus v Neapoli.
http://www.ilmattino.it/foto/vclav_klaus_presidente_della_repubblica_ceca_a_napoli_newfotosud_sergio_siano/2-9407-220335.shtml

StK řekl(a)...

V Italsku nejsou ty "místní měny" nic nového, Informace.
Pamatuji je ještě za dřevních dob, kdy jsem se (docela mladý) potuloval Italskem. Bylo je třeba utratit na místě, ve vedlejším městě už ty místní liry nebrali. Nebo brali, ale s pokutou. Ale jiné než ty svoje "místní" vám při nákupu stejně nevydali.
Inu pomalu se přes světovou banku dopracujeme zpátky k výměnnému obchodu. Oprava televizoru za slepici, zimní pneumatiky za polovinu prasete atd. Dějiny se opět protočí o jednu obrátku. Zpátky.[;>)
===
Ad současná "islámská veselice" s desítkami mrtvých: Objevuje se tady malinká naděje na přežití naší k-ž kultury (civilizace). Islamisté se už řežou se mezi sebou. Mohamedáni asi nejvíce nenávidí - jiné mohamedány. Nebo snad platí "Co se rádo má, to se škádlívá?"
===
A EU začala uvažovat o tom, že biopaliva z potravin nejsou to "pravé ořechové". Dokonce zazněl hlas, že to biošpiritus to pravé ořechové není vůbec, protože na výrobu jednoho litru "obnovitelného paliva"* se spotřebuje 1,1 - 1,2 litru zcela "fosilní nafty". Tak to je tedy dada!
Fofrníky budou asi muset způsobit v Německu (a bohužel i u nás) aspoň jeden pořádný týdenní black-out, aby Germáni konečně pochopili, že naletěli žvanilům. Atomky si zakázali, uhlí taky (emise!) na kohoutech od plynu a nafty má pořád pracky Rusko a to si počká, až nebude jiné volby, pak kohoutky přiškrtí - a drasticky zdraží. Všechno.
===
Třeba ale pomůže chov veverek. Když pobíhá veverka v tom známém "kole" a připojí se malé dynamko, je prý schopna vyrobit až 1/2 Wattu a to i při naprostém bezvětří a v noci. Jenom asi bude nedostatek lískových oříšků - či na co ty veverky fungují. A veverek!
===
Z TV: V Beskydech je docela velké výzkumné pracoviště ČSAV, kde se zjišťuje vliv množství CO2 na rostliny. Na přímý dotaz redaktorky odpověděla mladá vědkyně celkem nezáludně, že ve skleníku, kde je koncentrace CO2 dvakrát větší, než v okolní přírodě, roste kořenový systém rovněž dvakrát více. Takže bylo nutno okamžitě dodat, že velké a silné kořeny zase odčerpávají z půdy vodu a tím způsobují nedostatek vláhy.
Pak se divíte, že tak strašně miluji naše "čacké české žurnalisty"!

*/ je to etyl nebo metylalkohol? Aha?!

To všechno už není k pláči. Vhodnější reakcí je hysterický smích. Šílencův smích. Nepomůže to, ale uleví se ti.

informace řekl(a)...

To není místní měna, ale poukázky na slevu, když se do obchodu znovu vrátíte. Jinak platíte pořád eurem.

informace řekl(a)...

Ke včerejším protestům musulmánů proti filmu o Mohamedovi.
List kongregace italských biskupů Avvenire píše, že v Itálii se konala dvě shromáždění, jedno v Římě, kde se shromáždilo asi 300-400 lidí, kteří požadovali stažení traileru z internetu, pomodlili se a pak se rozešli. V Miláně se sešlo asi kolem tisíce musulmánů, pocházejících většinou ze severní Afriky. Místní imám vyzval ke klidu. "Musíme ukázat, že islám je civilní náboženství. Odsuzujeme jak hanobení našeho proroka, tak jakoukoliv formu násilí. Pálit vlajky a napadat velvyslanectví nemá smysl. Nemá smysl napadat celou Ameriku kvůli jedné provokaci hrstky hlupáků." Také tato manifestace se v klidu rozešla.
Jak píší jiné listy, na obou manifestacích, povolených prefekturou, bylo značné soustředění policie.

informace řekl(a)...

Nevím, odkud tu zprávu o natištění "napa" v hodnotě 70 milionů euro v neapolské oblasti M.D. vzal. prohlédla jsem noviny, i ty místní neapolské, ale tam se píše jen o kuponech na slevu ve velkých obchodních řetězcích, ale neuvádí se tam v jaké celkové hodnotě. Což není nic nového, velké obchodní domy takové akce, jako kupony na slevu nebo sbírání bodů provádějí už dlouhou dobu v celé Itálii. To na udržení klientů.
Takže mluvit o zavedení nějaké místní měny, není opodstatněné.

StK řekl(a)...

Informace,
princip, smysl takového podnikání je ale vždy stejný. Udržet si zákazníka ve stejném obchodě, ve stejném řetězci nebo aspoň městě/kraji. Věrnostní slevy tady v Kotlince máme všude - problém je v tom, že konkurence nespí a slevuje víc nebo má atraktivnější zboží. Takže já se slevami nezabývám a slevové kartičky s díky odmítám - sleva 2% nebo 5% bez kartičky u konkurence... Nejsem na tom naštěstí tak zle (dobře), abych podlehl Harpagonskému komplexu.
Ale pokusy o místní měnu (nestátní peníze, poukázky) se už dějí v několika chudinských čtvrtích USA, včetně mnou zmíněného zavedení "výměnného obchodu". A podle došlých zpráv to tam docela funguje. [;>)

informace řekl(a)...

StK,
ta zpráva je zřejmá kachna. Správa regionu Campania (hlavní město Neapol) je vyšetřována pro rozkrádání fondů a padělání rozpočtu. Celý rozpočet správy na minulý rok 2011 činí 70 milionů euro. Jak by z toho mohli dát něco na přispění obchodníkům nebo obyvatelstvu?
«In due anni - sottolinea il presidente del Consiglio Regionale Paolo Romano - il nostro bilancio è passato da 83.754.000 del 2010 a 69.951.000 del 2011.
http://corrieredelmezzogiorno.corriere.it/napoli/notizie/politica/2012/21-settembre-2012/campania-come-lazio-finanzascava-bilanci-gruppi-consiliari-2111915630322.shtml

informace řekl(a)...

A dokonce preventivovat vydání na ty slevy ve výši právě 70 milionů!
Zřejmě jde jen o nějakou promoční kampaň velkých obchodů.

A.S. Pergill řekl(a)...

Problém s tím "hanobícím" filmem má hlubší podstatu: Prakticky jakákoli právdivá informace o islámu, pokud není vytržena z kontextu nebo zmatením pojmů obrácena v pravý opak(*), je negativní a tudíž "dehonestující". Za zmínku v této souvislosti rovněž stojí, že činovníci EU připravují, v duchu těch nejůepších evropských tradic (Chemberlein, Daladier), spolu se zástupci organizace Muslimské bratrstvo celoevropský zákon "proti rouhání", aby se pravdivým informacím o islámu (jako je zmíněný film) mohl nasadit náhubek.

* Názorný příklad: Většina islámských duchovních i proislámských agitátorů vám v souvislosti se sebevražednými atentáty bude rozhorleně prohlašovat, že sebevražda je v islámu jeden z nejtěžších hříchů. Ale neřeknou vám, že to, co my nazýváme "sebevražedný atentát" je pro tyto tvory "smrt na džihádu", po níž se budou moci okamžitě oddávat žranicím, alkoholu a sexuálním orgiím, (včetně výběru praktik a sexuálních partnerů, které mají zaživa zapovězeny). Což je pro tyto tvory jediný smysl jejich existence (proto také islám nikdy nevytvořil nic, co by sahalo nad úroveň bezprostředních potřeb, takové věci ve světě islámu jsou buď dědictví z předislámských časů, nebo nějaká forma importu z neislámských zemí).

A.S. Pergill řekl(a)...

K tomu metanolu:
Je to, mj. názorná ukázka kvalit legislativy EU obecně a REACH zvláště. Dokud jsme nemuseli tyto 3,14iny aplikovat, tak byl metanol v kategorii zvlášť nebezpečných jedů, odepisoval se po mililitrech a každá flaška se evidovala. Dneska je to div ne volně prodejné, a následky se dostavily. Jistě sehrála roli i kalousčí nenažranost, která na denaturák uvalila prakticky stejnou daň jako na potravinářský líh, takže se výroba nápojů z metanolu ekonomicky vyplatí. Dřív byl metanol dražší než denaturák, takže se to jednoduše nevyplatilo.

S.T.Báček řekl(a)...

Nevim, jak v chudejch čtvrtích v USA, prtože nemám ty informace jak STK.
Ale moc dobře vim, že v PRAŽSKÝ chudý čtvrti bezpeněžní zóna funguje BEZVADNĚ.

S.T.Báček řekl(a)...

Blbí Evropský pravičáci nejenže nechtěj zlikvidovat Muslimáky.
Ještě jim pomáhaj!
Prej Muslimácká kultůra. Srandisti.
Pergil má pravdu, Muslimáci nikdy nic nevytvořili, všechno jen ukradli jako ty Židi.

StK řekl(a)...

Motto:
Jako by tu někde byl
starý známý Vlastimil!


Aneb "Ti anarchisti zneužijí "lauter fšecko"! Ale není náhodou anarchie jenom vrcholné stadium pozdního komunismu? Vzpomeňte jen na Tábor! A na to, jak skončil!
[;>)

Vzpomínám, jak kdysi kdosi kdesi vyprávěl o svém synovi, který přes zákaz strkal prstíčky do zásuvky, tiše smál a říkal "Štípe, štípe!"



informace řekl(a)...

Ale kdepák, StK,
to je přece pan markýz Bák d'Esté.
Cožpak ho nepoznáváte?

StK řekl(a)...

Ano, ano, určitě je tomu tak. Šlechtic ducha.
===
Šídlo v pytli neutajíš aneb ze života.

Měli jsme na základní škole spolužáka Františka. Malý, takový až neduživý. Ale hrozný prudič. Nejraději prudil starší a větší hochy. Tak dlouho, až dostal přes držku. Pak chodil a kdekomu si stěžoval, že ho bezdůvodně zmlátili. Ale když se mu přestaly viklat zuby a modřiny mu zežloutly, prudil zas a znova. Prostě on bez toho výprasku nemohl žít.
===
Ještě žije, chodí na školní srazy - když ovšem právě není zavřený pro nějaký drobný podvůdek. Nebo není "nemocný". Naposledy prodával falešné ikony. Kreslí a maluje opravdu velmi dobře - ale znalci ikon a obrazů stejně poznali, že je "psal" někdo jiný, než pravý iokonostas.
Sběratel, kterému ikony prodal (za nemalé peníze) to chtěl vyřešit v klidu - ať mu tedy Franta vrátí 3/4 peněz a on si ty padělky nechá. František ovšem začal řvát, že to nejsou padělky - a jako obvykle dostal přes hubu. Pan podnikatel neudržel své ruce v klidu - a byl třikrát tak těžký, než Frantík. Ale koncem října prý do té naší hospody Frantík přijde. To už bude mít v pořádku i tu zlomenou ruku.

P.S.: Jenom mě zaráží, že v tom lokále, kde se scházíme, máme čím dál tím víc místa. Zůstávají i prázdné židle. [;>/

informace řekl(a)...

StK,
pan markýz Bák z Esté,
jako ostatně každý šlechtic, chodí rád na hon. Zvlášť na vlka. A posledně se v lese tak angažoval, že si ustřelil vlastní palec u nohy.
Tak je teď svým zraněním připoután na židli a jen občas si tu uleví. Do lesa, mám ten dojem, už nemůže.
No jo, už to není vono, ty zlatý časy pro aristokracii sou ty tam. Teď aby drželi hubu, nebo jim vylejou péra. Teď už jim zbejvá jen plašit na dvorku slepice.

StK řekl(a)...

To máte těžké, Info.
Franta, pokud ovšem nekecal, se s panem podnikatelem dohodl, že ho za tu zlomenou ruku a "modré oko" nebude žalovat a za to si může nechat ty 3/4 vylákaných peněz. Velký hoch si to může vzhledem ke svému majetku (má železárny) dovolit - a Ferenc vlastně vydělal za "křupnutou paži" 30 klacků. To by mu z pojišťovny v žádném případě nedali!
A teď se ptám - kolik trhnul pan markýz na tom svém ustřeleném údu? [;>)

informace řekl(a)...

Jo, to já, StK, nevím.
třeba vychom se mohli zeptat toho vlka. Asi se dožral a tak na něj vycenil tesáky a obrátil ho na útěk a chudák markýz se v samém kvaltu postřelil. Anebo to byl někdo jiný?
Jo, kdo chce s vlky býti, musí s nimi výti.
A ne s z nich dělat srandu.

informace řekl(a)...

Pardon, a ne si z nich střílet.

drak řekl(a)...

Způsoby výdělku některých mých spoluobčanů jsou vskutku fascinující. Teď mám na mysli Františka. Když si vezmeme v úvahu, jak dovede bolet bývalá zlomenina při změnách počasí, myslím, že za blbých 30 kKč bych si dobrovolně končetinu zlomit opravdu nenechal. Na majiteli železáren je sympatické, že se nenechal obrat jen tak, protože ta zpřerážená hnáta bude toho Františka trápit do smrti a víc, než kdyby pobyl pár měsíců v base, nebo kolik by to za těch 30 kKč býval dostal. Ten pan podnikatel by za to násilí mohl díky našim úžasným zákonům vyfásnout kupodivu víc, ačkoliv za normální bych já kupříkladu přeražení nějakého podvodníčka vejpůl, vůbec nepovažoval za trestný čin, naopak, za to by se měla dávat pochvala. No ale žijeme v právním bordelu, kdy grázlové požívají poměrně slušné ochrany před slušnými lidmi, takže se nedivme, že jsou ti grázlíci následkem toho čím dál tím drzejší, smělejší a aktivnější. Teď jen zbývá počkat, jestli toho Františka, až těch 30 kKč prožere a prochlastá, nakonec nenapadne pana podnikatele zažalovat za ublížení na zdraví a sníženou pracovní schopnost a bůh ví, co by se na to ještě dalo napasovat a nezkusí na tom vytřískat ještě víc, ale ono by to nemuselo dopadnout nejlíp, protože pan podnikatel si určitě může dovolit lepší právníky se všemi z toho plynoucími důsledky. Stav, kterému se říká důkazní nouze, a který čím víc času od události uplyne, je pravděpodobnější, by asi nastal a pak by měl František na krku případně i náklady řízení jak své, tak protistrany. Nehledě k tomu, že by se musel přiznat k pokusu o podvod a za to by mohl i utržit nějaký flastr. Moc na tom zkrátka nevydělal, ale mohl dopadnout i hůř, konec konců ho ten podnikatel mohl praštit tak nešťastně, že mohl zůstat zmrzačený, nebo to mohl mít rovnou za sebou. Člověk je stvoření neuvěřitelně odolné i zranitelné zároveň a mnohdy je to opravdu jen dílem náhody, jestli ze rvačky nakonec bude jen pár modřin, zlomenina, trvalé následky nebo rovnou funus. Předem se to těžko odhaduje. Osobně považuji za velice moudré se takovýmto situacím preventivně vyhýbat, nicméně když už něco takového nastane, je lepší zaútočit jako první a mít na své straně aspoň moment překvapení a náležitě a co nejlépe ho využít.

StK řekl(a)...

Draku,
Franta samozřejmě těch pár desítek klacků prochlastá* - ostatně jako všechny ostatní peníze, které kdy vydělal. Frantík už je takový. Zajímavé je, že kdyby se chtěl živit normálně a poctivě, tak mu pánbůh nadělil tolik výtvarného talentu a manuální zručnosti, že by uživila několik takových. A žalovat ho později nebude - několikrát trestaného žaloba na majitele několika továren nemá moc naděje na úspěch.

Ale k bohatcům: Neměří se všem stejně! aneb lidi jsou prostě sviňky štětinky úplatné. Jiné vysvětlení nemám.

K prohibici: Nemyslím si, že by prohibice něčemu dokázala zabránit. T´side černý trh dostane těžkou ránu, ale číkm b ude chlast méně dostupný, tím spíše se bude šířit neofociálními cestami. Protože: alkoholik opravdu nehledí na následky i když jsou tragické. Pijí šoféři, dětští lékaři, piloti... Pijí a nehledí na to, jestli je to etyl nebo metyl. Napije se dneska, oslepne (sebe nebo někoho zabije) až zítra. Ten metyl se dostal do mícháren nešťastnou náhodou, zcela neúmyslně. Protože jen naprostý šílenec by se pokoušel takto pančovat neoficiální a tím spíše oficiální chlast. Musel si přece spočítat, pokud má IQ v větší než je bod varu lihu, že takové podnikání skončí špatně a že nastane velké vyšetřování a tím pádem prudce vzrůstá pravděpodobnost, že on sám bude dýchat mřížkovaný vzduch.

Co mě ale fascinuje, je hlasitý řev výrobců alkoholu a restauratérů, že budou požadovat "kompenzace" od státu. Tak mě napadlo, kdyby se uprostřed České Kotlinky probudila nějaká čtvrtohorní sopka a zdevastovala široké okolí hory Říp: Taky by dotčení podnikatelé žalovali stát a žádali kompenzaci? Protože "nezabránil"?

StK řekl(a)...

*/ Frantu znám cca 60 let.

Oprava: ...žaloba několikrát trestaného...

StK řekl(a)...

Tak pan ředitel Červíček tvrdí, že ten metyl někdo vmíchal do potravinářského alkoholu úmyslně. Prý toho bylo 15 tun. To nedává smysl ani mi, ani jiným diskutérům na jiných webech.
Jsem opravdu zvědav, co se z toho vyvine. Onen viník to možná hraje na duševní neschopnost - idiocii. To by pak asi nebyl právně postižitelný. [;>)
===
Jinak: U divadla se odedávna říká špatnému výkonu na jevišti: "Hrají to jako u Červíčků!" Červíček byl principál dávné kočovné divadelní společnosti proslule nevalné kvality. Že by historie toho jména pokračovala?
[;>))

A.S. Pergill řekl(a)...

Vážený STK

Račte počítat se mnou:
Spotřební daň za alkohol činí necelou stovku za litr (v přepočtu na 100% alkohol), kolísá to podle typu nápoje, určitě to nebude méně než 50 (po propočtu vážených průměrů atd.)
Spotřeba alkoholu u nás na hlavu, včetně novorozeňat a lidech odcházejících z tohoto světa na ARO a podobných odděleních, kde určitě napít nedostanou, je přes 20 litrů čistého lihu z různých nápojů na hlavu a rok, zase počítejme tu dvacku.
Je nás něco málo přes 10 milionů.
Takže počítejme:
50*20*10 000 000 = 10 000 000 000
Jinými slovy, ročně se u nás odvede na dani z alkoholických nápojů přes deset miliard korun.
Kdyby devadesát procent toho naši státní a vládní činitelé propili, promilovali, prorozdávali palestinským a jiným teroristům atd., pořád by mohli dávat těch 10 %, tj. jednu miliardu ročně na nějakou kontrolu kvality alkoholu na prodejnách. Za ty prachy by mohlo pár desítek VŠ pracovníků s pomocí pár stovek technického personálu vyšetřit tisíce vzorků z prodejní sítě, skladů atd. A jednak signalizovat včas průšvih tohoto typu, jednak vytvářet takové ovzduší, že by si nikdo nelajzl dát na trh pančovaný alkohol.
Takže se nedivte těm lihovarníkům, že jsou opravdu pořádně naštvaní a chtějí žalovat stát: Plně si to zaslouží, ale náklady na prohranou arbitráž by se měly natvrdo vzít z majetku poslanců, senátorů, členů vlády a jejich rodin. To by bylo řevu!

StK řekl(a)...

Jak jste vzdělaný, tak jste naivní ASPegille! [;>))
Naše věrchuška a dát něco "ze svého"? To je úvaha jak opsaná z příhod barona Prášila, který se za cop vytahuje z bažiny.
Volby jim přece koryto posvětí na pouhé čtyři roky, tak je se třeba otáčet - už nemusí být znovu zvoleni!
===
A ten ředitel (no, ten co ředil etyl metylem) je naprostý idiot. Nebo Neználek. Asi netušil, že obě látky jsou jedovaté, ale ta druhá násobně víc a to definitivně. Já se nestačím divit. Ani "specialista na ruční výkopové práce" by takovou kolosální pitomost nespáchal. Určitě by znal ten "tisíciletý" vtip "Chlapi, dopijme rychle, nějak se nám stmívá!"
===
Jistěže máte pravdu - ale co s tím. Ti, kteří mají v genech zapsáno "vládnout" nějakými trapnými ohledy na své okolí rozhodně netrpí. A kdyby tady byl pořádek, nebyla by zase ta... jak se tomu říká... demokracie.
Demokracie - jest stav, kdy je hlas dementního opilce roven hlasu kandidáta věd a zasloužilého otce rodiny. Život mě stále učí, že demokracie "bez přívlastků" je zhouba, která vždy společnost rozloží a ta upadne do nějakého absolutistického řádu - třeba diktatury. Ale asi je to běžný světa běh a nelze se tomu cyklu bránit.
Nakonec - nezvolili naši rodiče komunisty po II. válce demokraticky a dobrovolně?
Že se tu rozčilujeme, když venku je tak krásně!


P.S:: Kazím Kotlince celonárodní průměr. Nepiju totiž alkohol. Žádný, jen 2 až 4 čtyři piva. Ročně.

A.S. Pergill řekl(a)...

Za francouzské revoluce dávali aristokraté majetek. Taky si předtím nemysleli, že je něco podobného možné. A coby přídavek dávali ještě i své hlavy - pod gilotinu. Takže při dostatečné nas... lidu se může objevit mnohé, co si nikdo nedovedl představit.

informace řekl(a)...

Tím chcete varovat, Pergille,
že Češi potřebují levný chlast. Jinak, že se vzbouří a posekají hlavy politiků jako trávu na louce?
Vy mě děsíte!

StK řekl(a)...

Jako trávu ne, Informace!
Určitě je (ty hlavy) nebudou po posekání sušit jako Dajaci na Borneu...[;>))
Nicméně A.S.Pergill má pravdu v tom, že na rozdíl od "normálního člověka" politik není za svá pochybení (raději nemluvím ani o jejich "špatných úmyslech") nijak zodpovědný. Ani majetkově, ani na svobodě.
Teprve až poslední dobou se začínají množit trestní oznámení. Ale zase mám pocit, že se jedná a boj mezi nimi samými, respektive mezi jejich stranami a nastrčenými žalobci, zaplacenými "oznamovateli" trestných činů atd.
Když ale někdo zaviní ztrátu nad 1/2 miliardy, není přece reálná možnost, že by škodu nahradil. Pokud není "kmotr" nebo miliardář. Ale ti do politiky zbytečně nelezou. Oni ji přece zpovzdálí řídí prostřednictvím svých lobistů.

Proč já nejsem trochu naivnější. Svět by se mi hned více líbil, zařadil bych se na některou stranu a tu bych pak ohnivě proti všem obhajoval...

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

Re: "Proč já nejsem trochu naivnější. Svět by se mi hned více líbil" - to je právě důvod, proč lidé používají alkohol, televizor a jiné debilizátory. Ostatně už Lem psal v jedné povídce o tom, jak a proč byl ProPs (protéza psychiky) nastavován na zeslabení intelektu místo na jeho zesílení.

StK řekl(a)...

Bohužel Zdeňku Ž.,
mezi účinná "oblbovadla" patří i ortodoxní náboženství a dokonce i politické stranictví, pokud je provozováno dostatečně demagogicky.
Vlastně cokoliv, co se začne provozovat tak nějak "automaticky".*
Na určitý úkon dostanu od systému přesně očekávanou reakci. A znova a znova. Systém "modlitební mlýnek".
Všimněte si, že to často platí i o diskusních skupinách na webu. [;>)

*/ abych se nevyděloval: Před mnoha lety, takřka "za mlada" jsem se uklidňoval tím, že jsem vsedl do auta a hodinu, dvě jezdil po okreskách kolem města. Báječně mě to uklidňovalo. Ale je pravda, že litr benzínu tenkrát stál, pokud se nepletu, 2,40 Kčs.

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...

Přesně tak, vážený STK!
Někteří ubožáci jsou z "ortodoxních náboženství" zblblí natolik, že používají výraz "bohužel", i když v Boha nevěří.
Prostě - spousta práce vás čeká, po vašem opětovném vítězství nad námi Euroameričany a našimi přisluhovači: Odsun, znárodnění, ozdravení národa prostřednictvím odstranění přežitků minulosti (především náboženství).

Přeji vám Čecháčkům i Vám osobně spoustu úspěchů ve vaší (Vaší) národní práci.

A.S. Pergill řekl(a)...

To STK:
Ve výmarské republice si politici počínali asi jako naši "mazlíkové". Výsledkem bylo, že nakonec už nešlo o zachování nebo likvidaci kvasidemokratického výmarského státu, ale zda ten stát pošle do kopru Hitler nebo Thälmann. Němci si vybrali Hitlera, což bylo, řečeno velice krutě, menší zlo. Protože Hitler se nakonec pustil do konfliktu se Stalinem a dojel na válčení na dvou frontách. Thälmann, jakožto Stalinův pohůnek, by naopak pustil rudé hordy do Evropy a táhl po jejich boku.
Zdůrazňuji, že ten hlavní průšvih se odehrál už předtím: Naprosté kašlání "demokratických" politiků na občany a vyvolání v rozhodujícím procentu z nich dojmu, že cokoli jiného je lepší, než systém, který představovali. Zbytek v podstatě šel samospádem, asi jako když do kádinky nasypete příslušné bílkoviny a kousky nukleové kyseliny a po zamíchání se vám v ní spontánně vytvoří kompletní smrtící virové částice.
A když se podíváte na důvěru občanů v jednotlivé in stituce "demokratického" státu u nás (a jejich dynamiku v čase), tak najdete opravdu hrozivé podobnosti. A není to jen náš problém: Na Britských listech onehdy Čulík kvičel jak prasátko při porážce, že 40 % Britů zastává extrémistické názory. A nějak mu v jeho levičáckém mozečku nedošlo, že názor zastávaný 40 procenty populace už EX DEFINITIO nemůže být extrémistický, pokud tedy totálně neznásilníme názvosloví.

StK řekl(a)...

Jojo Pergille, pocit, že "se něco musí kur*a stát!" jsem měl kolem roku 1987-9. I stalo se, i když jsem čekal, že poteče krev. Očistná krev - jako když se rozřízne nežit. Netekla žádná a to byla možná chyba.

40% extrémistů? To je přece skvělý lingvistický vtip! Až se připojí Jakub S., určitě ho ocení. Bohužel tenhle "vtip" začínáme realizovat v případě přistěhovalců a hlavně jejich neochoty (neschopnosti) přijmout "pravidla moštárny" v těchto krajích. Až těch "jinačích" bude 51% - co potom? Krvavá revoluce? Nebo odchod do propadliště dějin?

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

V dualistickém systému, kde existují pouze dva názory, jsou pochopitelně extrémní oba dva.

StK řekl(a)...

To ne, Zeňku Ž.!
Extrémní názor je vždy jen ten opačný, než zastávám já!

A.S. Pergill řekl(a)...

Jakmile dostatečná část společnosti nabude dojmu, že hůř už být nemůže (respektive že "přirozený" vývoj smšřuje do totální řitě), tak dají moc tomu, kdo slíbí nějaké východisko, mimo zachování systému. To se stalo ve Francii, to se stalo v Německu a v podstatě i v Rusku. A výsledek je reálně jasný.

Jakub S. řekl(a)...

No jo, dyť už... 40 % extremistů, to je fakt paráda! K tomu přidejme čtyrycítku z tzv. opačného extrému (budiž), zbude pětina. Pětina je jasně základ zdravé solidní klidné sebevědomé společnosti.
Buďa (to je přechodník, valašský, nikoli Vejda) pár dní v matičce a v Lokti a Ostrově a Sokolově a tajně na (Sok. uhelnou zakázané, má svou policii) vyhlídce na panoráma povrchových dolů a projížděje po desetiletích Varama a shlédnuv mrtvé tratě a porcelánky a baráky v pěti slozích současně, tyčící se nad KV, a... v restauracích saština a azbuka. Som volako zmätený. Všecko je jinak. Jiné. Jiné pořadí hodnot, kritérií, rizik, všeho. Musím si to všecko uspořádat. Napadá mi HGWells, když těsně po obč. válce navštívil sovětové (dobový termín, ano) Rusko: "MĚL JSEM POCIT GRANDIÓZNÍHO, DEFINITIVNÍHO, NENAPRAVITELNÉHO KRACHU." But that´s another story, dear reader. Ono to jistěže tak zlé není, chce to se najíst. My z Moravy holt vidíme extrémy jinak. To jsem se vrátil pěkně na začátek! "Ty si chytrý až to bolí. Chceš přes hubu?" řekli mi jednou v hospodě v dědině mé ženy.