úterý 11. září 2012

S čím běží premiér Nečas

"Běžim s hovnem proti plátnu, do plátna to hovno zatnu." Vyřvávali v sedmdesátých letech hoši z DG 307, souputníci "Plastických lidí z vesmíru".

"Možná, že na Západě se považuje za umění i hudební sólo na hoblík, třískání na činely spojené dámskou podprsenkou, tlučení na výfuk auta nebo štípání dříví a házení polínek mezi většinou mladistvé obecenstvo. Prý se tomu říká třetí hudební kultura. My o ni u nás nestojíme. Ani o to, aby se někdo před mládeží předváděl s bezduchými texty hemžícími se vulgarismy a nabádáním k činům, které se příčí našim zákonům. Není proto divu, že se nad takovou činností vážně pozastavila řada národních výborů i organizací SSM." (Z poznámky (jh) v Rudém právu Zbytečná starost z 8. 4. 1976.)

"Proti takovým elementům se brání každá společnost. Protože preventivní opatření nepomohla, shledáváme zásah bezpečnostních orgánů jako naprosto správný a v souladu se zájmy poctivých lidí. Západním sdělovacím prostředkům to opět jednou nevyšlo. Nebo snad jim u nich na veřejném pořádku vůbec nezáleží?" (V. Růžička, Práce, 8. 4. 1976, Pomlouvačná kampaň západních sdělovacích prostředků, Pořádek si rozvracet nedáme.)

"Jaký příklad dávali tito extrémní "muzikanti" v záplatovaných texaskách mladým lidem na venkově, netřeba vůbec rozvádět. Zcela oprávněně se proto sáhlo k těmto skupinám na zoubek. Jejich organizátoři nejsou ostatně v trestní činnosti žádnými naivními nováčky - mají za sebou už tresty pro příživnictví, mravnostní delikty a narušování veřejného pořádku. Téměř všichni holdovali drogám a jako narkomani také absolvovali pobyt v psychiatrických léčebnách. Činit z takové chásky umělce a navíc "politické případy" nasvědčuje jen tomu, že každý prostředek je dobrý, když chce někdo z komára vyrobit velblouda." (Zemědělské noviny, 8. 4. 1976, Jak lze z komára učiniti velblouda.)

"Něco, co je vrcholem nevkusu, v žádném případě to není něco, co symbolizuje svobodu a demokracii." (Premiér P. Nečas 10.9. 2012 při otevírání strojírenského veletrhu v Brně, kdy kritizuje "umělé a falešné adorování takových záležitostí jako je ruská skupina Pussy Riot".)

Zavření "rádobyumělců" ze skupiny The Plastic People of the Universe bylo jen jednou z mnoha represivních akcí československého komunistického režimu. Na jejich obranu tehdy vystoupily desítky umělců, tato iniciativa se později přetavila v Chartu 77, jejímž spoluautorem byl jistý Václav Havel. Bolševikovi vadilo na onom sprostém textu zejména to, že začínal výzvou "Vystrč hlavu z polštáře, zbav se konečný tíhy, zbav se hroznýho vladaře, vodpráskni kilo stíhy". V dnešním Rusku, kde se pod nálepkou "řízené demokracie" obnovuje samoděržaví, vadilo na sprostých děvách hlavně obdobné "Bohorodičko, Panno, vyžeň Putina…". Místo komunistické ideologie nastupuje vláda popů, kteří jediní se mohou na svatých místech ožírat a tropit nepředloženosti.

A proč vadí Nečasovi "umělé falešné adorování takových záležitostí"? Proto: "… má to potom praktický dopad v konkrétních exportních teritoriích." K tomu mohu dodat, že ono mediální vzrušení v českých médiích nechává ruské importéry zcela v klidu. A myslím, že i politiky. Co ruským politikům vadí? Že u nás měl být protiraketový systém. Že jsme v NATO. Že už nejsme okupováni ruskými vojsky.

Podle Nečasovy logiky bychom měli tedy vystoupit z NATO a pozvat sem ruskou armádu. K čemuž jsme nakročili, když zpochybňujeme kontinuitu s disentem i naší polistopadovou zahraniční politikou.

Druhá Nečasova kritika se týká "moderní politické módy dalajlámismu, to znamená vzývání dalajlámy".  Tady ještě více dupl do diplomatického porcelánu, když tvrdil, že "pokud se naprosto nevhodně toto podporuje, tak samozřejmě může být potom teoreticky zpochybněna česká politika, která razí politiku jedné Číny a tu my razíme…"

Tak my "razíme" politiku jedné Číny, která tedy nemá s okupovaným Tibetem co do činění, ale týká se problematiky Tchaj-wanu? Ale??? A nekazíme si tímto výrokem náš export do této "druhé" Číny??? Když ta "první" rovněž přežila kritiku nedodržování lidských práv? Třeba mladoboleslavská Škoda nějak naši "podporu dalajlámismu" zvládla. A export z USA do Čínské lidové republiky přežil i souběžný export amerických zbraní pro Čínskou (ne-lidovou) republiku na Tchaj-wanu…

Podle Nečase "podpora lidských práv nadále musí zůstat klíčovou komponentou naší zahraniční politiky", avšak - "v těchto případech o žádná lidská práva nejde".

Úplně příšerné však je, že premiér naší, prý demokratické, země volá po tom, že "musíme zabránit některým módním politickým projevům, které objektivně řečeno mají dopad do našeho exportu." Jak, bohajeho??Třeba by se mohlo "zatnout" vyvěšování tibetských vlajek na radnicích našich měst, ne? Nebo by se mohly rázně zarazit články v "některých sdělovacích prostředcích, které jsou neúnavné ve vymýšlení různých pomluv a výmyslů na adresu socialistické Číny" (dle komunistického tisku z roku 1976).  

Věru! A jak toho chcete dosáhnout, pane premiére?

Vyhlášením premiérismu-nečasismu? Běžíte s hovnem, pane premiére, ale nezatnete ho.

Psáno v Praze dne 11. září 2012

Karel Schwarzenberg, ministr zahraničí (TOP 09), se za Nečase (ODS) stydí. Karolina Peake, místopředsedkyně vlády (LIDEM) míní, že je třeba posuzovat Nečasovy výroky v kontextu. Proto uvádíme z projevu českého premiéra při otevírání strojírenského veletrhu v Brně nepřerušovaný úryvek:
-----------------------
"... Musíme také ale, dámy a pánové, zabránit některým módním politickým projevům, které objektivně řečeno mají dopad do našeho exportu.

Já bych si tady dovolil zmínit dvě. Umělé a falešné adorování takových záležitostí jako je ruská skupina Pussy Riot. Něco, co je vrcholem nevkusu, v žádném případě to není něco, co symbolizuje svobodu a demokracii, přesto se část politiků nechá unést touto módní vlnou, povzbuzovanou především novináři a má to potom dopad na praktický dopad v konkrétních exportních teritoriích.

Řekl bych i druhý konkrétní případ a to je moderní politická móda dalajlámismu, to znamená vzývání dalajlámy. To v žádném případě není úvaha o tom, že máme vyměnit naší proexportní politiku za politiku podpory lidských práv. Podpora lidských práv nadále musí zůstat klíčovou komponentou naší zahraniční politiky.

Ale není žádný důvod podívat se tváří v tvář skutečnosti, která je a sice opět, že vzývání tohoto politického směru není podporou svobody a demokracie, při všech jaksi sympatiích ke kulturní autonomii Tibeťanů, ale je to vzývání režimu vlády, který by pravděpodobně neměl demokratický charakter, který by měl polofeudální teokratický charakter se silnými autoritativními prvky.

A pokud se naprosto nevhodně toto podporuje, tak samozřejmě může být potom teoreticky zpochybněna česká politika, která razí politiku jedné Číny a tu my razíme.

A jsem přesvědčen, že těmito umělými problémy si nemáme házet klacky pod nohy, protože je to mimo jiné i ve prospěch naší ekonomiky. Ale není to žádný kšeft, žádný deal na základě, které obětujeme svou politiku podpory lidských práv, protože v těchto případech o žádná lidská práva nejde, jde pouze o módní teorie, na které nemáme hloupě naskakovat..."

79 komentářů:

Šaman řekl(a)...

Text "Anti" Pavla Zajíčka pro skupinu DG307:

Vystrč hlavu z polštáře
zbav se konečný tíhy
zbav se hroznýho vladaře
vodpráskni kilo stíhy

žij pij pyj
žij pij pyj

anti kvete
kdopak s náma dete
až k vokraji žumpy
pumpující antilumpy

voláme hlavy z polštáře
voláme živýho bleska
svět je plátěná deska
běžim s hovnem proti plátnu
do plátna to hovno zatnu

anti anti anti anti
anti anti anti anti!

--------------------------------
Text modlitby "Bohorodičko, vyžeň Putina":

Bohorodičko, Panno,
vyžeň Putina,
... Putina vyžeň,
Putina vyžeň.

Klerici v černém, zlaté nárameníky,
farníci se plazí, aby se klaněli.
Přelud svobody na nebesích,
Gay pride poslán v okovech na Sibiř.

Hlava KGB, jejich hlavní svatý,
vede demonstranty do vězení
v doprovodu eskorty.
Aby nejsvatějšího neurazily,
musí ženy rodit a milovat.

Do prdele, do prdele, do prdele.

Bohorodičko, Panno,
staň se feministkou,
staň se feministkou,
staň se feministkou,
staň se feministkou.

Církevní chvála prohnilým lídrům,
kříž nesoucí procesí z černých limuzín.
Do školy za tebou přichází kazatel,
utíkej na hodinu a dones mu peníze!

Patriarcha Gunďaj věří v Putina,
lepší by bylo, kdyby ten čubčí syn
věřil v Boha.
Opasek Panny Marie masové
protesty nenahradí,
na demonstracích je Bohorodička s námi.
----------------------------

Jako by Pussinky opisovaly, viďte? Rozdíl je ale v tom, že např. zatímco manažer Plastiků Magor Jirous odešel s 18 měsící vězení, a Pavel Zedníček s rokem (neb "stálým opakováním a zdůrazňováním vulgárních výrazů vyjadřovali neúctu vystupujících ke společnosti a pohrdání jejími morálními zásadami"), tak trojice ruských hříšnic dostala dva roky…

The End

Jakub S. řekl(a)...

Vodpráskni kilo stíhy... já tomu, prosím, nerozumím. Jsa pouhý šedesátník a PhDr., a překladatel a teoretik poezie a výtvarného umění, zajisté nemám na to, abych pochopil úžasné slovotvořičství a vrcholnou uměleckou potenci těch úžasných vrcholných umělců.
Co to má být, sím? Vidíte, že su méněcenný. A proč, sím, jsou tak úžasní, vysvětlil by to po lopatě někdo...

StK řekl(a)...

Šamane, jenom prosím žádné paralely. Je přece jiná doba!
A hlavně už se nenosí to trapné prohlášení "Vaše slovo buď ‚ano, ano – ne, ne; co je nad to, je ze zlého." (Matouš 5:37)
Kam bychom došli, kdyby se prezentovala jen pravda. Pokud nějaký chlapeček přece jenom vykřikne tu známou větu o stavu odění pana císaře, ihned popřeme chlapečka. Žádný takový neexistuje, neexistoval a existovat nebude.
Je to všem jasné?!
Vážení štamgasti, porovnejte třeba
tuhle zprávu s touhle a vzpomeňte, jaká vlna nevole se tu zdvihne vždy, když A.S.Pergill upozorní na značnou "ideologickou spřízněnost" ortodoxního judaismu a (ortodoxního) islámu. A ono křesťanství (ortodoxní, jak jinak!) taky není od zmíněných učení příliš daleko.
Ještě pořád máte chuť se zapojit a zařadit do některé z výše uvedených skupin?
Do které? A proč?!
===
P.S.: Ministryně kultury je "nevzdělaná osoba". Dovolila si zcela nezávisle přistřihnout finanční křidélka Národnímu divadlu, centru vší kultury, a jak řekl správně šéf baletu této instituce, "národní kulturní památce".
Mimo jiné - roční státní příspěvek pro ND Praha je stejně velký, jako roční státní příspěvek pro zbylých 22 institucí, které ministerstvo "provozuje". Opravdu je ND dvaadvacetkrát významnější, než celý zbytek kultury? Nebo jde o to, že nový, dosazený prozatímní ředitel je ekonom a nelze jej opít rohlíkem? A vydávání peněz bude nutno zdůvodnit a dokladovat jejich "účelné vynaložení"?
===
Tuším, že se brzy objeví argumenty, že si nikdy nikdo si nedovolil zavřít "česká divadla" - jen nacisti za okupace?
A zavírá snad někdo ND nebo se nebude hrát proto, že páni šéfové půjdou do stávky a "dobrými důvody" donutí jít do stávky i sboristy a orchestráky?
Inu, budeme zase vystavováni mediální masáži... Takže chladnou hlavu, nohy v teple a pozorně koukat kolem sebe.A poslouchat "přímo ušima". "O peníze jde až v první řadě" jak kdysi prohlásil jeden vrtošivý stařík, který t.č. sedí na pražském Hradě. Málokdo ho má rád - příliš často má pravdu.

A.S. Pergill řekl(a)...

Stíha je paranoidní stav (doprovázený dalšími problémy), který vzniká při soustavnějším braní některých excitujících látek (třeba v té době populárníhi "perníku"). Může být i součástí příznaků vyvolaných nedostatkem drogy.

Jakub S. řekl(a)...

Aha! No vida. Zas su chytřejší. Naštěstí se mi to už občas průběžně maže.
Popřeme chlapečka - dokonale vystiženo! Pregnantní. Tedy t ě h o t n é významem, smyslem.
Pana ing. K. jsem pozoroval hodně zblízka na oslavě it. st. svátku v palácíku jejich kult. institutu v dubnu. Lehko se mu vysmívat, jistěže to taky občas činím... nabíhá si. Leč - v několika zásadních věcech ho beru, držím mu palce a obdivuju jej (ano), že jde proti skoro všem. A ne z principu, nýbrž kvůli podstatě té které věci. Ostatně vidět svého prezidenta, ekonoma a politika a teoretika, jak pronáší několik dlouhých vět v nádherné italštině - překvapení a obdiv. Čekali byste to? Asi jsem to už psal. A má bejt, pane Sinderhauf - ?

informace řekl(a)...

Šmarjápáno,
tak se teď ty ruské exhibicionistky stávají i problémem české politiky a dokonce na vládní úrovni?
Vzpamatujte se, lidi, holkám se podaří rozbít českou vládu namísto ruské?
No, to už převyšuje všechno! jedním vystoupením položit cizí vládu. Namísto Putina. Proč ty holky zavřeli, se už psalo mnohokrát, proč si to autore líp nepřečtete, místo abyste tu dělal nějaká nepasující srovnávání?
A Nečas mohl taky mlčet, jako mlčí jiní.

A.S. Pergill řekl(a)...

Informace,
Nečas je natolik !alternativně charakterní", že je naprosto jedno, co jeho vládu pošle do kopru. Jen aby to bylo co než ti jeho gauneři prospou Parlamentem megatunel církevních restitucí.

Petr Kohout řekl(a)...

Plastic People zpívali před publikem, které si je přišlo poslechnou a také se nepokoušeli zpívat ani ve Svatovítské katedrále.

informace řekl(a)...

Skutečně nepochopitelné. Ve světě už celý rámus o vystoupení ruských Splašených Kund a ukrajinských Vemen utichl a jen uměle ho udržují na stránkách medií advokáti, a najednou se probudí Češi a udělají v toho problém mezinárodních vztahů a obchodu. Na Psu jsou o nich dokonce tři články! To vás snad kontaktoval pussynkový advokát? Doufám, že to není zadarmo, takováhle propaganda.

Petr Kohout řekl(a)...

Třeba má premiér i jiné informace. Třeba se chystá syrský scénář i proti Číně. A účast České republiky na válce proti Číně (co jiného by bylo vyslání v zahraničí vycvičených "Tibetských bojovníků") by náš export opravdu nerozdýchal. A z morálního hlediska - pokud se ozve dost hlasů proti, možná si ti šílenci válku s Čínou rozmyslí a budou tak ušetřeny milióny životů.

Harpyje řekl(a)...

Velmi pravděpodobné scénário. :-(

informace řekl(a)...

Fantapolitika je taky pěkná zábava. Navrhněte téma Pergillovi.

Jakub S. řekl(a)...

Kolegovi K. poděkování za stručné shrnutí záásadního rozdílu mezi těma ženama (žádné d í v k y , proboha, dvě mají potomky! - už terminologie je zaujetí stanoviska, vezměte to jako fakt od profesionála) a PPU. Tedy jejich chováním.

Harpyje řekl(a)...

Tak tohle ochotnické představení http://www.youtube.com/watch?v=qmodVun16Q4 stálo život jednoho US občana. :-(

informace řekl(a)...

"Jenom" jednoho?

Podívejte se na řádění "osvícených" fanatiků.
http://www.ft.com/cms/s/0/e8d91afe-fc53-11e1-aef9-00144feabdc0.html#axzz26FWCmdRf

Pfuj, che schifo!

Harpyje řekl(a)...

Osvícení fanatici?
To máte z vlastní hlavy?

Harpyje řekl(a)...

An English-language 13-minute trailer on YouTube shows an amateur cast performing a wooden dialogue of insults disguised as revelations about Muhammad, whose obedient followers are presented as a cadre of goons. http://www.huffingtonpost.com/2012/09/12/sam-bacile-in-hiding_n_1876044.html

informace řekl(a)...

Z vlastní, Harpyje,
já si hlavu na myšlení od jiných nepůjčuju, na rozdíl od některých osob zde známých. A nemusím ani chodit daleko, abych na ni mohla ukázat.
http://edition.cnn.com/2012/09/12/world/africa/libya-us-ambassador-killed/

Harpyje řekl(a)...

Hezky to napsal v diskusi pod článkem pana Doležala jakýsi pan Pavlovský.

Autor: P. Pavlovský Datum: 12.09.2012 12:12

Holky nejsou pitomé! Chtěly dloubnout hierarchii pravoslavných za to, že se angažuje ve volební kapani Putina, což je, obzvlášť vzhledem k jeho boilševické a KGBácké minulosti hnusná urážka všech pravoslavných, které bolševici a KGB utrápili!

Víte kolik milionů pravoslavných pošlo v gulazích? Kolik pravoslavných kněží bolševici umučili? Kolik chrámů zničili?

Jak teď mohou hodnostáři téže církve dělat reklamu Putinovi? Je to na zvracení!

HL řekl(a)...

Dovolím si napsat příspěvek mimo téma a zahnívající zprávu, Jakub, STK a Pergill zprávu znají,ale Harpyje z Německa a informace z Itálie možná ne. Počet obětí požití metanolu (metilalkohol) stoupl již na 10! Nejvíce obětí je na severu Moravy na Karviné, ale už zemřel muž z jižní Moravy z Brněnska. Umírají lidé po celé republice, otázka je, kdo takové svinstvo pustil do oběhu? Copak hygienici nebo jiní nezkoumají, který alkohol se smí a nesmí prodávat v obchodě. Jeden muž koupil metilalkohol v kamenném obchodě, Kriste Bože, jak toto je možné, z toho plyne poučení, na nějakých venkovských oslavách je lepší se tvrdému alkoholu naprosto vyhnout, nevíme odkud to mají, navíc stačí jenom malá stříkačka, což je 50 ml k otravě a ještě méně k oslepnutí. Jeden pán přišel o manželku a sám k tomu ještě oslepl. Toho gaunera, kdo to způsobil, by měl soud odsoudit na doživotí bez možnosti propuštění, i naprosto nevinný člověk, který jindy nepije a připije si jen na nějaké oslavě či jiné příležitosti může potkat smrt nebo ztráta zraku, u nás v Česku je z toho (právem) veliká aféra...

žibřid řekl(a)...

Distancováním se od Pastic people nebo Pussy Riot dáváte najevo své morální nadřazení nad nimi. Jakub S. dokonce o PP píše sarkasticky jako o vrcholných umělcích, ale to přece nikdo neobhajuje. Nazval bych to "kluci blbnou", ale mají na to právo a státní represe vůči nim byla nejen neadekvátní, ale úplně mimo. Ovšem i kdybych se k tomu přidal (odbočka: "odpráskni kilo stíhy" mi problém nedělá, vykládám si to jako "setřes těžký náklad režimu, který tě stíhá a z jehož represí můžeš mít třeba i deprese"; naopak jsem nepochopil výkřik "žij pij pyj", ale zas na druhé straně, kdybych žil teď v Rusku, budu naprosto rozumnět refrénu "doprdele, doprdele, doprdele"), tak mi uniká, proč byla skupina vyšetřována ve vazbě a trest 2 let ve vyhnanství mi nepřipadá adekvátní, vpodstatě bych za takovéhle banality čekal něco jako veřejné práce. Krom toho nesmíme zapomínat, že jejich rozhořčení i text vycházejí z tristní ruské reality. Kupodivu Putin i patriarcha pobíhají dosud na svobodě, ač by tomu mělo být obráceně.

Co se týče Nečase, tak v tom jeho výroku vidím nejen neuvěřitelnou praseckost, ale i inklinaci dalšího katolíka v okolí Hradu k totalitě, což tady obvykle označuji za klerofašismus.

A.S. Pergill řekl(a)...

To HL
Je třeba si uvědomit, že etylalkohol působí jako protijed metylalkoholu (dokonce se tak dává a doporučuje se i jako první pomoc). Z toho důvodu může být v alkoholických nápojích pozoruhodné množství metanolu, i podle normy a nikdo se neotráví (respektive dřív se otráví samotným etylalkoholem). V likérech a destilátech je určité množství metylalkoholu i pro chuť (nápoje s metanolem jsou obecně o něco chutnější). V Borovičce bylo (dnešní stav neznám) až 15% metanolu (přiznám se, že nevím, jestli se těch 15% vztahovalo k celkovému obsahu alkoholu - cca 60% - nebo celému nápoji).
To znamená, že nejspíš nejde o nějakou špatnou destilaci, ale někdo pravděpodobně přišel k metanolu ve větším množství, naředil to destilkou, nalahvoval to, zalepil falešnými kolky a rozprodal. Metanol se běžně distribuuje po cisternách, protože je to zvlášť nebezpečný jed, tak podléhá extra evidenci, ale v důsledku zvráceného křivení trhu je několikanásobně levnější než etanol. Takže ta evidence nepomáhá. Pamatuji doby, kdy litr lihobenzínu k technickým účelům stál do deseti kaček (litr čistého lihu kolem stovky), dnes stojí denaturovaný a čistý lích prakticky stejně, a tohle je důsledek. Dřív se alkohol pančoval přečištěným denaturákem, což mohl sice vyvolat nepříjemné následky, ale nikdo se z toho na smrt otrávit nemohl. V zásadě se podobný průser dal předvídat.
Předpokládám, že těžce stoupne buzerace leteckých modelářů (používají metanol do motorů), na akademická pracoviště začnou chodit kontroloři buzerovat ještě víc než buzerují tč., ale příslušného podnikatele nikdo nechytne, protože kupuje-li někdo metanol ve velkém a dostane ho mimo evidenci, tak má i dost peněz a schopností, aby měl "svoje" policisty, prokurátory i soudce.

Kopretina řekl(a)...

HL jsem já, kopretina a ministr Heger přišel s absurdním návrhem, chce zavést prohibici, čeho chce docílit? Lidé pít nepřestanou, alkohol by se prodával na černém trhu a kontrola by byla ještě menší a riziko otravy metanolem ještě vyšší.

Jakub S. řekl(a)...

Na Jedničce VŠICHNI DOBŘÍ RODÁCI, výjimečně - + Radek Brzobohatý. R.I.P.! Jeden z filmů mého života. Nepropaste, kdo nezná! Možno se napojit kdykoliv, brzo pochopíte, o co v té vesnici 40.-60. let jde.

drak řekl(a)...

žibřidovi:

Myslím, že Jste to shrnul tak, že k tomu není co dodat, myslím si o tom takřka to samé a cítím to jako Vy.

Jakub S. řekl(a)...

PP = vrcholní umělci? To že jsem psal - kde? Naopak nikdy mě nenapadlo je za něco takového považovat, prosím. Nějaký omyl.
Celý tento způsob hudebního/celkového projevu jsem ani stínem neměl rád ani v mládí.
Hani, naprostá pravda. Jako se zákazem hracích automatů. Zákaz = přesun do soukromí a ztráta jakékoli kontroly a výdělek pro nějvětší ksindly. Howgh.

StK řekl(a)...

Pro Pergilla:
Jednak jsem zjistil, že patrně nastal syndrom "posledního zvonění" - jak jsem se vracel včera ze Sudet, všiml jsem si, že kolem okének a kiosků po okrajích města bylo snad dvakrát více opilců, než jindy. Napadl ně starý v a daném případě krutý vtip: "Chlapci, dopijme rychle, protože se nám nějak stmívá..." Homo Sapiens [;>))

A druhý poznatek - ten, kdo se hodlal "nabalíkovat" na metylalkoholovém kšeftu byl blb, protože kdyby věc ředil etylalkoholem a ne destilkou, asi by se nikdo neotrávil "k smrti" a mohl by svůj zločinecký "džob" provozovat daleko déle.
Tuhle záležitost bychom měli "pozorovat pozorně" - jde tu o velké a hlavně pravidelné prachy od závisláků - výrobci, distributoři i prodejci se budou snažit tu cestu metyláku co nejrychleji odhalit, aby i ti zbabělejší alkoholici opět nechávali své penízky u nich.

žibřid řekl(a)...

Jakub S. řekl(a)...
Vodpráskni kilo stíhy... já tomu, prosím, nerozumím. Jsa pouhý šedesátník a PhDr., a překladatel a teoretik poezie a výtvarného umění, zajisté nemám na to, abych pochopil úžasné slovotvořičství a vrcholnou uměleckou potenci těch úžasných vrcholných umělců.
Co to má být, sím? Vidíte, že su méněcenný. A proč, sím, jsou tak úžasní, vysvětlil by to po lopatě někdo...

11. září 2012 21:53

Jakube, Vy si nejen nepamatujete, že jste to napsal, ale ani to, že jste to myslel ironicky...

Kopretina řekl(a)...

Jenomže oslepnout, což se téměř jistě po metanolu stane, když člověk přežije je také hrozné. Metanol je horší, než kobra-toxin, proti kobra-toxinu (kobřímu jedu) existuje protijed, když se podá do 24 hodin, člověk téměř jistě přežije, proti metanolu prakticky protijed neexistuje. To byl případ muže, kterého uštkla kobra a Česko muselo požádat o protijed Německo, Česko nemá žádný protijed proti kobra-toxinu...

žibřid řekl(a)...

Draku, díky, po dlouhé době jsem se tu zas nachomejtl:-)

drak řekl(a)...

žibřidovi:

Klidně se ochomýtejte častěji, rozumný přístup a takový řekl bych velmi lidský a zároveň občanský přístup k věci nemůže být na škodu, naopak bych řekl, že je dost žádoucí, narážím na něco takového méně často, nežli bych rád a nežli je podle mého názoru žádoucí.

Já stíhám aspoň pročítat, reagovat však zdaleka ne vždy.

Kopretině:

Protijedem proti metylalkoholu je normální etylalkohol (úplně obyčejný líh, neboli špiritus), bylo to několikrát zmíněno, ale asi Vám to uniklo.

Naprosto nerozumím těm magorům, kteří se nebojí koupit si lihovinu v plastovém obalu, nebo si z něčeho takového nechat nalít sklínku u nějakého stánku, o který si normální člověk ani neopře deštník. Oni si o výhru v soutěži o Darwinovu cenu, nebo aspoň o slepeckou hůl vyloženě říkali. Štěstí se prostě nemá pokoušet. Já si myslím, že se to u nás s tím ústavním svatým právem na blbost hodně přehání a na tomto případě je dobře patrné, že z toho nekouká nic dobrého. Tím samozřejmě nechci tvrdit, že by výrobce, distributora a prodejce onoho metylalkoholového nápoje, neměli zavřít až zčernají, nebo ještě lépe rovnou zastřelit. Míra jejich zhovadilosti a zavrženíhodnosti je neobvykle vysoká.

Jakub S. řekl(a)...

Ahá! No jó... Vidíte, jaký jsem já Archibald. Ach jo.
Odpoledne jsem šel do kavárny a na zapadlé zarostlé železniční zastávečce uprostřed města (tady totiž to tak je, uprostřed je jakési residuum - vakuum zastaveného času, pohyb je po obvodu) v otevřené boudě s bufetem pro bufeťáky byli dva MP (nikoli military police, pro ty zvenku) + chlapík s nápisem CELNÍ SPRÁVA a probírali přísně a profesionálně flašku po flašce. Takovou razzii jsem tu eště neviděl. A ta "večerka", co se to tam prodávalo, je 100 m od mého domu, občas tam něco beru... ovšem nikdy tvrdý alkohol. Stejně ale trnutí.

Jakub S. řekl(a)...

Vochomejtání takových lidí vítám taky, to dá rozum, milý Watsone. Teda Žibřide.
Lihovina z plastu u stánku z rezavé klece - to přesahuje aji mou míru představivosti. A mou představu o možné absenci soudnosti. No kdo chce kam... tady to sedí, co.

A.S. Pergill řekl(a)...

Mimochodem,
metanol (metylalkohol) patří mezi zvlášť nebezpečné jedy nikoli proto, že by byl nějak zvlášť jedovatý (LD50 je asi tisickrát vyšší než u cyankali), ale proto, že je velice snadno zaměnitelný s oblíbeným etanolem (etylalkoholem), což se právě v tomto případě stalo.

informace řekl(a)...

Ještě k Pussy Riots.
V Rusku bouře diskuzí neutuchá. Včera tv kanál Rossija I odvysílal celovečerní dokumentární film o skupině, kde se poukazuje za inciátora vystoupení v chrámu Krista Spasitele ruský magnát Boris Berezovskij, žijící v Londýně.

Film můžete shlédnout na:
http://www.russia.ru/news/society/2012/9/12/408.html
Накануне на телеканале “Россия-1” в рамках программы “Специальный корреспондент” вышел разоблачительный фильм журналиста Аркадия Мамонтова о заказчиках панк-молебна Pussy Riot "Провокаторы. Часть вторая".

Kdo je B.Berezovskij, najdete na Wikipedii.
http://en.wikipedia.org/wiki/Boris_Berezovsky_(businessman)

informace řekl(a)...

Film trvá asi půl hodiny. Zajímavá je diskuze ve studiu.

žibřid řekl(a)...

Skutečně, Informace, neutuchá. Dneska jsem četl zprávu, že exkomunikovali nějakého diákona, který se jich zastal.
Kdybych tak měl čas na ten film... ale o českém disentu byly taky filmy, třeba Major Zeman (pravda, ten nebyl dokumentární), tak se nabízí hermeneutická otázka proč to natočili.

Jakub S. řekl(a)...

Teda. "Film, který vám rozkryje objednavatele PR". (Vy venku, rozkrýt je bleskově se v 90. letech ujavší slovo za dosavadní objevit, vypátrat, zjistit)
Bože... jako bych znovu slyšel vyšetřovatele VB a pak prokurátora: Tak řeknete nám, kdo si u vás objednal ty fotografie ze zásahu - ?! (míněn masakr v Brně 21.-22.8.69, chytili mě s mým nenápadným Flexaretem 5a). - Ve kterém časopise jste je chtěl uplatnit? (Naštěstí mě filmy sebrali nevyvolané, proto jen to chtěl.) - Na-všech-no-přijdem, rozumíte?! - Zmohl jsem se na pokorný tichý dotaz: Prosím, proč mi teď najednou vykáte, když dosud jste mi...? - Já NE-VY-KÁM! Já myslím v y , vy všici, co můžete za to, co tu bylo loni, rozumíš?
No rozuměl jsem. Chtěl jsem vidět vyrůstat čtyřměsíčního synka, že.
Líbí?

informace řekl(a)...

Žinřide,
v Rusku podalo už 13 lidí žalobu na Pussy R., protože jejich vystoupení jim apřičinilo šok a žádají na nich náhradu za biologické škody. Poslední je nějaký podnikatel z Blagoveščenska u Irkutska.
jestli jim ty škody soud přizná, budou dívky platit jako mourovaté.
Já jsem si také celou debatu nevyposlechla, zvuk byl chvílemi rozmazaný, ale jednou z hlavních otázek, co kladli diskutující, byla, kdo jsme, jaká je naše národní identita, naše kultura, jaké místo v ní zaujímají západní mody a západní hodnoty a peníze.

Jakub S. řekl(a)...

Ano. Tak je to zase, a pořád a nebude to jiné. MY kontra úpadkový, nespolehlivý, nemorální, podraznický, povýšený zlý urážející modlářský Z á p a d. Abendland. (A při tom všem, čert beri t a k úspěšný, vyspělý, spolehlivý, spořádaný, čistý, žijící si jak prasata v žitě!) Missliebe. Nepřeložitelné.

informace řekl(a)...

Pardo, Žibřide,
můj obvyklý překlep.
Film může být samozřejmě na objednávku a zčásti i diskuze, ale podle rekcí v diskuzi pod články je vidět, že čteáři už vyjadřují otrávenost nad tím věčným přemíláním celé aféry a rozsudku.
Stejně jim soud při příštím líčení v apelu trest sníží. Přimlouvá se za ně Medvěděv.
Jestli je financuje a podporuje Berezovskij, to netvrdím, ale ani to nevylučuju.
Uvidíme, co bude dál.

drak řekl(a)...

Ano, ty spikleneckoeteorecké bláboly, které člověk slýchává ohledně kdečeho, jsou vskutku velice "hodnotné". Přestalo mi bavit to poslouchat už po pár minutách a abych to doposlouchal až do konce, tak bych za to musel dostat pořádně zaplaceno a ani tak bych nezaručil, že u toho buď neusnu nudou, nebo vzteky nepraštím do něčeho, co bude po ruce.

Upřímně řečeno, je mi srdečně jedno, jestli onomu "pussinovému" počinu někdo pomohl na svět nějakou finanční injekcí, nebo jen umně využil cosi, co se stalo samo od sebe ke ztropení propagandistického humbuku. To, že u nás máme mohutnou ruskou pátou kolonu a že je pravděpodobně podporovaná finančně, zpravodajsky a jinak z Ruska, bylo kupříkladu nepřehlédnutelné během onoho mimořádně odporného mediálního humbuku kolem radaru v Brdech. Podezření, že s námi cloumají jak se jim zamane, jsem měl i kolem onoho mediálního třeštění kolem regualčních poplatků za návštěvy u lékaře, protože mnohé mediální projevy a zejména pak jejich četnost a intensita, nesly stejný mediální "rukopis", jako ty "radarové, brdské". Muselo to být dost nákladné. Takže jestliže někdo ztropil něco nepříjemného Rusům v Rusku, jsem jenom rád, ať si to "užijí", čím víc a déle, tím líp. Příště třeba, než je zase napadne se někde "angažovat", tak se třeba zamyslí nad tím, zda to případně bude, nebo nebude, mít nějakou dohru a třeba rovnou usoudí, že jim to nestojí za to a já si třeba užiji klidu a pohody, místo mimořádně otravného mediálního uřvaného třeštění.

StK řekl(a)...

Ale učej, učej se souzi z východu. Myslel jsem, že "sudiči", co žalují MacDonald za to, že jim prodal horkou kávu a oni se, patřičně nevarováni, opařili v rozkroku, jsou čistým výplodem západní úpadkové kultury.
A vida - i v bratrském Rusku: biologické škody.
Nevím proč, ale napadlo mě, že se při zírání na provokativní vystoupení "Vzpoury Škvírek" poněkud "poonďali", jak jemně říkaji bratia Slováci...

StK řekl(a)...

A ještě pro Draka:
I podle mého pozorování je to mediální třeštění opravdu odněkud řízeno - a placeno.
Ale ne všechny kanály: Jedni začnou taneček podle rámcových instrukcí zadavatele a ostatní se přidají. Ne, že by za to něco dostali - ale nechce se jim pátrat a myslet, tak opisují. Jedna z nejprovařenějších funkcí internetové novinařiny je COPY & PASTE. [;>/

drak řekl(a)...

Jakubovi S.:

Ano, to spiklenecky teoretické šablonovité a spíš nemyšlení, nežli myšlení, je na jedné straně dávno přežité a otravné a na té druhé je natolik rozšířené a zdratovoné do kebulí, že až hrůza. Těším se, až se nositelé tohoto druhu myšlení přestanou v populaci vyskytovat v tak hijných počtech, ale obávám se, že se toho jen tak nedočkám, aspoň za mého života určitě ne.

všem:

Jsou otrávení? Dobře jim tak! Já jsem ze spousty ruských aktivit zde, případně z ruských aktivit týkajících se našeho území a zájmů také velice otráven, zejména projevují-li se medálně uřvaně a otravně zároveň, takže aspoň občas se jim dostane jejich vlastní "medicíny", ať také vědí, jaké to je.

Co se týče kravin a debilit, tak v tom je to dohánění tak snadné, no tak se nedivme, že v tom skoro není patrný rozdíl :-)

Blbé je, že v tom aby společnost a poměry v ní byly přijatelné, tak v tom se ten západ dohání blbě a je to vidět jak u nás, tak v Rusku. Konec konců i západ sám má ideánímu stavu a dokonalosti dost daleko, byť ne tolik, jako střed a východ Evropy, případně pak stýty a režimy vyloženě lidožroutské. Konec konců ony vlny zelené a protijaderné hysterie a solárně korsárské tunely také výmluvně vypovídají o tom, že s tím západem toho dost není v pořádku, ale přes všechny jeho nedostatky a chyby, nic lepšího zatím nemáme, takže buďme rádi, že máme aspoň to.

StK:

Je tak nějak zadrátováno v povaze lidské, aspoň v té pragmatické a racionálně myslící, zkoušet dosáhnout maximálního výsledku s minimálními výdaji a úsilím. Když zjistím, že mi stačí "máznout" jednomu mediálním šílenci, aby se rozvřeštěl tak, jak já potřebuji a ostatní se rozvřeští v rámci jakéhosi cargo kultu či jakéhosi iracionálně debilního pocitu, že nechtělí zůstat pozadu za aktuální vlnou, no tak proč bych "mazal" víc, nežli je třeba?

informace řekl(a)...

Kdepak, milí štamgasti,
musíme se připravit. Randál kolem Pussinek hned tak neskončí. Teď jsem našla zprávu na Gazeta ru., že dívky skupiny, co zůstaly na svobodě, chystají novou akci, kterí má vzbudit velký ohlas. Co to bude, zatím nechtějí prozradit.
http://www.gazeta.ru/social/news/2012/09/13/n_2528125.shtml

Ráno jsem zas našla zprávu na portálu Interfax, že evropský parlament odhlasoval rezoluci "O politickém zneužívání soudnictví v Rusku", kde prý se vyjadřují obavy nad přijetím zákonů, které "mohou být využity pro další omezení činnosti opozice a občanské společnosti, omezení svobody vyjadřovací a shromažďovací". Europarlament připomíná Rusku, že "jako člen Rady Evropy přijalo jisté závazky a že dobré styky s Evropskou unií závisejí na jeho snaze upevnění demokracie, práva a respektování práv člověka".
Mezi případy využití justice pro politické cíle je uváděn případ Pussynek, kromě případu Gennadije Gudkova a stíhání členů opozice při demonstracích.
http://interfax.ru/politics/txt.asp?id=265427

V téhle souvislosti musím uznat, že premiér Nečas je skutečně prozíravý. Co se plést do takové motanice, když je zima přede dveřmi a Putin má v ruce kohoutky od plynu. A myslím to vážně. Zhorší-li se vztahy mezi Unií a Ruskem, odrazí se to i na obchodních vztazích. A Evropa je na Rusku v otázce zásobování plynem závislá.

Kvůli vřeštění pěti Pussynek by mělo dojít k nějakým nepěkným situacím, třeba vydírání? A myslíte, že by té své pozice Putin nevyužil, kdyby mu moc hovořili do vitřních záležitostí?
Nevím, na základě jakého zákona Pussynky odsoudili, ale byl to regulérní proces a nyní po odvolání se jejich advokátů, budou mít možnost se znova hájit. Alespoň formálně v tom nějaké potlačování práv nevidím.
A že jejich scéna v chrámu byla uměleckým projevem, to ať vyprávějí někomu jinému. Zrovna tak uměleckým jako když si jedna Pussynka na protest proti volbě Medvěděva strkala v supermárketu do roditel zmrazené kuře.
Našla jsem sice na tu scénu, samozřejmě nafilmovanou, odkaz, ale antivirus mi odmítl stránku otevřít. I v televizním filmu, co vysílali v Rusku včera, scéna je useknuta v momentě, kdy si Pussynka svléká kalhotky. Takže mi zůstaly pochyby, zda se tam to kuře vešlo.
A to by mělo být vyjádřením nového umění, asi jako dada nebo futurizmus před sto lety!

Jakub S. řekl(a)...

Dovolte ujištění kunsthistorika/teoretika výtv. umění, že skutečně sotva by šlo dovodit, že je to umění. Akční, haapening, postmoderní, komplexní u několika oblastí - jakékoliv, ne. Srovnávat s něčím ta svěžím, úžasným, strhujícím, působivým, dokonale novým, jako dada, futurismus, surrealismus, abstraktní směry, kubismus... dyť není v čem. Lidi. A navíc: je to akce z oblasti p o l i t i k y , nikoli kumštu!
A teď je výjimečně na Vltavě (20 - 21.20) úderný, z kamene vytesaný DVOJÍ ZÁKON Karola Sidona, z roku 67, nahráno 68 (+Brzobohatý - Jošua, Hrušínský - Jidáš) - tehdy ještě nebyl, jak parádně shrnul stk, profesionálním Židem. Psal hltané knížečky Sen o mně, Sen o mém otci ap. Ale už k tomu naplno mířil, jak uslyšíte, a pak přes Maďarsko a Izrael. Pozor, já ho moc beru a uznávám, kdyby to mělo vypadat jako ironie. Není. To židovství mu sluší. A rodinu k němu nenutí! Šalom.,

StK řekl(a)...

Informace,
happening je znám už dlouhé desítky let - a je velmi často nesrozumitelný pro kohokoliv jiného, než pro jeho tvůrce. Nadšeně takové "umělecké počiny" vítají hlavně mladí snobi, kteří se ovšem velmi nahlas prohlašují za intelektuály. (Hodně protivná sorta...)
Problém je jako obvykle v silně rozostřené hranici mezi happeningem a avantgardním uměním. Umění musí s divákem (posluchačem) něco udělat. Pokud to "něco" někdo jenom předstírá, je klasický snob. V někom třeba fotka několika barevných máznutých skvrn dokáže vzbudit asociaci s čímsi jiným, s nějakým dějem, který nikdo jiný neprožil a proto tuto fotku většina lidí považuje za "několik nesmyslných barevných skvrn" a ne za umění. Smůla fotografa...

Takže zmrzlé kuře ve vagíně může (!) někomu něco asociovat a nikdo jiný to nemusí pochopit. Mi samotnému neasociuje nic, jen to zmrzlé kuře, ale nejsa snob, nebudu tvrdit, že se jedná o umění.

P.S.: Ovšem musí to být opravdu hodně mrazivý zážitek - pro tu aktérku myslím...

informace řekl(a)...

StK,
kdyby něco podobného nějaká ženská prováděla v italském supermárketu, tak ji sebere místní stráž a odvede na policii pro pokus o krádež.
Tady se taky jedna paní pokoušela ukrást zmrazenou rybu a zastrčila si ji do podprsenky. Přišli na to, když u kasy omdlela, protože ten studený obklad na srdce jí asi nedělal dobře. A tak ji odvezli na první pomoc. Ale nikdo to nebral za nějaký umělecký protestní projev, třeba avantgardní.
Asi to nebyla ta pravá situace.
Ale ten můj antivirus musí být nějak moc moralistický. prý je tam na tom videu nebezpečí virového nakažení.

informace řekl(a)...

Rusko s odpovědí na rezoluci EP nenechalo dlouho čekat. Tiskový mluvčí Putina řekl, že Rusko rezoluci odmítá a ptá se na základě jakých informačních zdrojů byla rezoluce sestavena a odhlasována.
Předseda zahraničního výboru Dumy A, Puškov zas prohlásil, že rezoluce má nulový význam, Rusko není členem EU, takže celá rezoluce je jen natřásáním vzduchu.

Kromě toho EP vyzval komisařku Ashtonovou, aby protestovala proti odsouzení P.R. A navrhl udělit skupině cenu A. Sacharova Za svobodu mysli.

Puškov připoměl, že finanční situace EU závisí v nemalé míře na pomoci Ruska, a že doufá, že vedení Unie nebude následovat příkladu některých hysterických europoslanců.
Přečtěte si to, napsala jsem jen krátký vejcuc, je to zajímavě.
http://www.vz.ru/politics/2012/9/13/598003.html

Jakub S. řekl(a)...

Stk 20.59: vše podpisuju. A už by to všecko mohlo přestat. Ty krávy dostanou snížení a brzo nato milost a bude a jak Jelcin, tak pravoslavná církev budou zase víc a dýl ve středu pozornosti. Taky o něčem v tomto smyslu je ten úžasný Hörspiel, co jsem na něj upozorňoval po osmé. Pokud si někdo všiml.
A jak bych řekl slušně, kam by ta l a d y měla jít - ? A friško. Úděsně mě - no - bere. Howgh.

drak řekl(a)...

Jakubovi S.:

Jsem poměrně skromná bytost a bez některých druhů umění se dobrovolně, rád a bez pocitu jakékoliv újmy rád obejdu, bez happeningů skoro všech druhů tedy určitě ano :-)

StK:

Asi bych se docela obešel bez pohledu na obé, jak na tu "dámu", tak na tu mraženou drůbež :-) Mě je na ní a tom co dělá sympatické jen to, že tím co dělá, tam spoustě lidí leze na nervy.

informaci:

Pragmaticky vzato, EU dělá co může, aby na tom Rusku byla závislá tak moc, jak to jen půjde. Je mi dosti záhadou proč tak činí. Tou postfukušimskou vlnou protijaderné hysterie se tomu ideálu zase přiblížila o něco víc.

Silně pochybuji o tom, že by to to, co Evropa podnikne ve věci Pussynek a kolem nich, mělo na další dění v Rusku nějak obzvlášť silný vliv. Nicméně i to, že se ty stojaté a zahnilé vody nějak rozčeří a pohnou, má svůj positivní vliv.

Když už Vám to nedá a navštěvujete ruské servery, tak značná opatrnost a obezřetnost je rozhodně na místě, protože wokna jako systém nejsou napsána zrovna nejlépe, konec konců nutnost mít na nich nainstalovaný antivirus je dost vypovídající sama o sobě. Ruští crackeři patří v mnoha ohledech ke světové špičce a návštěvami ruských serverů jim poskytujete určitou šancí proháčkovat se až k vám dovnitř. Kód schopný nějak ublížit woknům, se dovnitř může dostávat i jako součást obrázků či videí, chyby ve webových prohlížečích, či flash playeru od fy Adobe něco takového bohužel umožňují. Proto ty výkřiky toho Vašeho antiviru mohou být od zblbnutí antiviru až po skutečnou detekci nějakého svinstva skoro čímkoliv a rozhodně bych to nebral na lehkou váhu.

Jaklub S. řekl(a)...

A sakra. Tak radši ne, co? Takže aji v téhle oblasti. Sovětští hackeři a crackeři - náš vzor!

informace řekl(a)...

Draku,
já taky antivirus poslochám, když mi něco poradí, poté co mi jednou sardinští hackeři položili KO Norton. A taky zbytečně neklikám sem tam, jak jednou radili na poradním internetovém foru. "Jen blbec si nachytá viry - říkali tam - protože kliká na všechno, co se na monitoru hýbe."
Ta situace, jak se vyvíjí kolem těch kravek, je skutečně ve stylu sci-fi. Kdo by to byl řekl, že to může dovést k roztržce mezi EU a Ruskem, jak se to začíná pomalu rýsovat. Kdo vlastně navrhl tu rezoluci v EP a kolik pro ni hlasovalo. I když jistou opatrnost v jednání státních úřadú, které se snažily ty jednotlivé epizody izolovat, bylo možné pozorovat. V Česku Pussánky vyhnali z Víta prý varhanami a jejich osobní údaje nezjišťovali, v Itálii demonstranty vyprovodili z kostela, aniž by noviny napsaly jak, na Ukrajině dokonce samy úřady pomohly Vemence, co podřezala kříž, utéct do Paříže, aby ji nemuseli soudit. (Jak psal ruský Rossbalt, ve Varšavě na ukrajinském konzulátě už měla připravené francouzské vizum.) Takže nakonec musíme říct, že Nečas nemluvil naprázdno, když varoval před příišnou podporou ruských Pussynek. Zřejmě o tom, co chystá evropský parlament, už věděl. A mohl si snadno domyslet, jaké to bude mít ohlasy u Rusů.
Nejsem straník Putina, ale takovéhle protesty stejně nic na ruské realitě nezmění, takže je rozhodně moudřejší nepošťuchovat psa, když spí, jak říkají Italové.

StK řekl(a)...

Draku,
jsem na nákazy svého PC až hystericky opatrný. Reinstalace systému totiž nepatří mezi mé oblíbené činnosti. Přesto se mi (s něčím jiným) nainstaloval "doplněk" prohlížeče zvaný Babylon, který sice automaticky překládal stránky (strašná věc, ten automatický překlad), ale současně hledání směřoval na komerční stránky, které chtěl on sám.
Vybouchával jsem ho ze systému tři a půl hodiny (!!!), pořád s někde držel a reinstaloval a reinstaloval. Až speciální pgm, proti malware + klasický antivir + manuální hlídání rezidentů pomohlo. Dneska večer jsem ještě po týdnech objevil další, neaktivní odkazy. Mazal jsem je se sadistickou rozkoší. Stačilo omylem kliknout na skript a už bych v tom jel znova. Takže nejen Rusové - i když jsou v tom ohledu (ale i v užitečném SW) myslím na světové špičce. Ale trojany mají všude i když momentálně neškodí.
Já za sebe říkám "Dále od Ruska, dále, ať nestihne mě nebezpečí nenadálé..."

A.S. Pergill řekl(a)...

Jak tak čtu stesky uživatelů Windows, tak zaplaťpánbu za linux.

informace řekl(a)...

Proč lezu pořád na ruské servery, i když tam hrozí virová nákaza ?
Protože teprve tam si člověk udělá jakous takous představu, co se tam v Rusku všechno mele v hrnci.

Hlavní téma dne dnešních zpráv a komentářů bych shrnula, podle jednoho blogu na Rosbaltu, do věty: "Putinův boj proti Luciferovi". A kdo je ten Ďábel, Satan, Lucifer? Jsou to mocní nepřátelé, jak píše bloger Rosbaltu: "Západ, Poslanci, Berezovský, Madonna, Pussy Riot, Femen ..."
A už se pod tímto heslem združují zdravé síly ruského národa.
Tak proti pochodu milionů 15 září má vyrazit Euroazijský svaz mládeže pod hleslem "bojovat proti útočícímu Satanovi". V prohlášení se píše: "Satan útočí, to je nevyhnutelné. Každý musí zvolit, na kterou stranu se přidá, výsledek bitvy není dán předem. Každý, kdo sypatizuje s liberály, Pussy Riot, Západem je oddán Ďáblu. To je armáda Pekla. My, svobodné národy světa ho svrhneme tam, odkud přišel. 15.září ďáblovy nestvůry vylezou do našich ulic. Euroazijci vyjdou s kříži, dýkami a stříbrnými náboji, aby zastavili peklo."
Euroazijci nazvali svůj pochod pochodem miliard, protože "Evropa a Severní Amerika jsou jen miliony, zatímco Euroazie, Azie a Afrika jsou miliardy".
http://www.ntv.ru/novosti/333584/

Třeštění pomatenců?
Jenže těch pomatenců najdeme víc a na vyšší politické úrovni. Na jiném blogu Rosbaltu se dozvíme, že jisté politické a ekonomické kruhy založily t.zv. Izborskij Klub, za asistence samého Putina, kterýžto klub se odvolává na tradice z dob Ivana Hrozného, kdy rada moudrých pomáhala carovi v boji proti nevěřícím a Západu a při posilování imperiálně monarchického centralizovaného charakteru Ruska. Vyvine se z klubu nějakým think tank Putina?
Už jen pomyšlení na to, že se klub dovolává obnovení tradic "hrozné moci", vyvolává v člověku nepříjemné pocity.
Подробнее: http://www.rosbalt.ru/blogs/2012/09/10/1032462.html

Do třetice. Na serveru ruské pravoslavné církve se zase dočteme, že Putin 12 t.m. předsedal na církevním shromáždění, kde se hovořilo o mravní výchově mládeže a o jejím vedení v duchu ruského patriotismu. Shromáždění se zúčastnil předseda Sinodálního oddělení pro výchovu mládeže, biskup Ignatij Bronnickij.
http://www.patriarchia.ru/db/text/2466104.html

Ruské státotvorné a státní tradice, jak dobře ví, kdo zná trochu dějiny, nejsou zrovna cestou k demokracii nebo alespoň toleranci.

Anonymní řekl(a)...

Pch, to je sranda. Prý každý musí zvolit, na kterou stranu se přidá. Jako by jim to psala jedna nejmenovaná fanatička. Ovšem zatímco tady se to přechází zavřením očí, případně obhajobou, v Rusku je to třeštění pomatenců. Inu, ten dialektický pohled má velmi tuhý kořínek :-)))

Jakub S. řekl(a)...

Strašné. To slovo je tu plně namístě. Vystihuje věcně, co bychom měli ve střední a západní Evropě cítit a brát na vědomí a vycházet z toho. Velký dík za poučení, jakkoli by se chtělo zavřít oči a říct: raději nevědět...
Ale chtěl jsem něco jiného: To šedé ráno čtrnáctého září, na věky poznačené v kalendáři, kdy smrt se dotkla vrásek čela a ranní mlhou pdcházela... to kalné ráno, to si pamatuj, mé dítě!
14. září 1937. A pak už všecko šlo našíf.

informace řekl(a)...

Třeštění pomatenců nebo spíš politická linie, která se dovolává tradic silné moci?
Nevím, nakolik to zabírá mezi prostými lidmi. Někteří intelektuálové, jak je vidět na blorích Rosbaltu, jsou velice kritičtí.
Přečtěte si projev biskupa Bronnického na tom zasedání. Dala jsem na něj odkaz.

informace řekl(a)...

Můžete se klidně podepsat Anonymní,
stejně Vás hned poznáme.

K šílení pomatenců. To jsem včera zapoměla napsat. Skupina Pussy Riot vyhrála první cenu v soutěži "Sdělano v Rossii - v sekci Art-projekt". Soutěž o nejlepší projevy ruské kultury, vědy, literatury, sociálních projektů, hudby, technologie, gastronomie a žurnalistiky byla ustanovena časopisem "Snob".
http://aktualno.ru/view2/18949

Napadá mě mimoděk: je tohle opozice proti centralizačním tendencím silné moci?
Všechna opozice?

Jakub S. řekl(a)...

První cenu - ??! Ne, verba mihi absunt. Bez komentáře, nelze. Vše se vyvíjí pořád, pořád ještě hůř, než si můžeme představit. My naivní k zániku odsouzení Evropani. Hůř - a hlavně: složitěji, nepřehledněji. A nepřehlednost situace v obrovské složité zakomplexované nedůtklivé zemi... každý historik ví, k čemu to vede.

drak řekl(a)...

A.S.Pergillovi:

Linux mám rád, například sdílení souborů, tiskáren, DNS, DHCP atd atp, zkrátka a dobře důležité síťové služby mi běhají na něm. Nicméně ani linuxový svět není prost problémů, dokonce ani těch bezpečnostních ne a člověk musí dávat pozor i na něm a ne zrovna malý. To, co se děje kolem jádra ve mě také mnohdy nevzbuzuje zrovna nádherné pocity ohledně vyhlídek do budoucna, ať už se to týká toho, že globální padouch kapitalista vám smí prodat výrobek a v rámci zaklínání se obchodním tajemstvím a podobnými bláboly není povinen vám poskytnout příslušnou technickou dokumentaci, takže ovladač na grafickou kartu s 3D prostě buď napíše fabrika, většinou blbě, nebo neexistuje žádný, atd, atp. Je těch nepříjemností až nad hlavu. To by bylo na delší popovídání, ale na webu si k tomu můžete najít poměrně dost relevantních informací, ale bohužel se obávám, že ještě víc balastu.

Mě osobně se víc nejvíc líbí koncept BSD, lhostejno, zda Free, Open, nebo ještě nějakého jiného, ale tady je to s ovladači a podporou HW místy snad ještě horší. Nicméně tak, jak je pojímána bezpečnost a dokumentace u BSD se mi líbí a myslím, že by nezaškodilo, kdyby se podobně začala chovat aspoň část vývojářů linuxových distribucí.

Ať už jsem zkoušel být bez woken jak zkoušel, nejde to, účetní software mi běží na woknech. Dobrá zpráva ale je, že ta wokna mi běží ve virtuálním stroji a používám je jenom a pouze za tímto účelem, ani mi nenapadne s něčím takovým lézt ven na web :-)

drak řekl(a)...

informaci:

S Rusy, v Rusku a kolem nich jsem strávil více času, nežli by mě samotnému bylo milé a určitě o dost víc, nežli by se mi z vlastní vůle chtělo, no ale stalo se. Na druhou stranu mi to umožnilo poznat poměrně velký kus světa a poměrně dost lidí a celkem dost z nich bylo mimořádně zajímavých a i slušných. V Rusku můžete narazit na mimořádně nadané, inteligentní a zajímavé jedince. Největší problém s Rusy, s Ruskem a děním kolem nich je ten, že jako jedinci jsou to poměrně normální, laskaví a příjemní lidé, nicméně tito poměrně normální jedinci tvoří pak dohromady firmy, úřady instituce a stát a cokoliv, co oni vytvoří jako větší skupina lidí a co počtem angažovaných jedinců překonává rodinu, tedy například firmy, instituce a stát, je z takového toho normálního lidského hlediska zpravidla úchylné, zrůdné a nefunkční a zdravým rozumem nepochopitelné a demokracii uvyklému člověku odporné, nepřátelské a cizí. Proto tam nerad jezdím, nerad vstupuji v kontakt s jejich institucemi, firmami a úřady a vynechávám jejich servery, nerad bych z toho zblbnul a nerad se vystavuji zbytečnému znechucení. proč tomu tak je nevím, prý se to normálním rozumem nedá uchopit, dá se to jen vzít na vědomí, naučit se s tím žít, počítat s tím, přizpůsobit se tomu a umět to do nějaké míry předem odhadovat. Dávám ale přednost tomu, přicházet s tím do styku co nejméně, rozčiluji se totiž dost nerad.

Jakub S. řekl(a)...

VELMI pregnantní úsudek, závěr, poznatek! Drvivý tak povediac. A hlavně - pokud můžu soudit za sebe - velmi pravdivý. Tj. je to tam nebezpečné, bezútěšné - pardon, opakuju se. No su teď z více důvodů dost rozhozený, promiňte. Tedy klobouk dolů, draku.

StK řekl(a)...

Pro Draka:
zajímavé psaní - můj táta, specialista na kreslící stoly objel ne Rusko, ale celý CCCP kolem dokola a několikrát - a říkal to samé. Jeden Rus je většinou přátelský, srdečný a pohostinný. Když s ním jednáte déle, zjistíte, že má v povaze nějakou tu třináctou komnatu - ale v celkovém hodnocení to není důležité.
U celého autobusu Rusů se ovšem ty třinácté komnaty začnou sčítat a je to pak takové, jak to popisuje Drak. A teď si představte celou velikánskou zemi!!!
Možná, že něco podobného funguje i u mohamedánů: když je ve vsi jedna rodina nebo několik, jsou to docela přátelští sousedé. Když je jich ale celé město, najednou vypalují, drancují, zabíjejí. A co teprve celá země!
Díval jsem se dneska chvilku na TV "zprávy", několik muslimů si tam exaltovaně vylévalo srdce přímo do objektivu kamery a pokud byl překlad dobrý, nešel z nich žádný strach.
To byla čistá hrůza!

Jakub S. řekl(a)...

Z mých mnoha dlouhých i krátkých pobytů v DDR, v nejrůznějších prostředích - rodinách - společenstvích, od beznohého montéra klavírů v Durynsku přes ředitele skanzenu v Lužici nebo ředitelku Domowiny či kolegy z Organisationsbüro ve Zwingru či bývalého matrosa z U-Bootu v Kriegsmarine až po mé děvče z doškového domečku ztraceného až u Kapu Arkona:
Jako jednotlivci jsou Němci, jste-li proti nim / s nimi taky jako jednotlivec, a máte stejné názory (třeba na režim, na okupační velmoci, hygienu, pořádek, skromnost atd.), spolehliví, vstřícní, tolerantní, přátelští, postaví se za vás pevně a vytrvají (Kameradschaft je něm. vojácké slovo). Jako členové jakékoli skupiny, společenství, grupy, jednotky, třídy, národa, státu, rasy... něco absolutně jiného. Jak to, že pro brain-washing se neužívá německé slovo - ?
Mám napsat poservd. No to se na mě mezlob, elektřino, ale proti výrobním družstvům nic nemám!

informace řekl(a)...

Já zas znám povětšinou Rusy, co žijí v cizině a ti jsou podle mého úsudku všichni více méně cáklí. Bude to snad tím, že se nedokážou zapojit do jiného prostředí, ale mají nenormální reakce, přehnané, ať jsou jakékoliv. Nějak exaltovaní nebo zas v depresi, ale vždy přehnaně.
Zábavné je promluvit na ně rusky. Pokaždé se polekají, znejistí, pátrají hned, kdo jsem a co po nich chci. Jedna na mne dokonce vyjela: A kto vy? Počemu govoritě po russki?
A to i Rusové v ČR. Asi si myslí, že jsem nějaká kontrola nebo co. Takže se tím občas bavím.
Takhle jsem vyděsila jednoho Rusa, co dělal ošetřovatele staré paní odnaproti. Naštval mě, protože mi otrhával výhonky kytky na odpočivadle na schodech a dělal z nich nějakou zázračnou mast proti revmům. A pak ji prodával. Když jsem přišla na to, že mi kytku ničí on, vyjela jsem na něj po-russki. Páni, ten se vyděsil! Jen mektal.
Normálně to lidem udělá potěšení, když na ně v cizině promluví někdo jejich řečí. Rusové ne, ti se hned leknou.
V Rusku mají reakce, jak jsem mohla soudit, dost normální.

Jakub S. řekl(a)...

Ano, to je zásadní, signifikantní rozdíl. Svědčící dokonale o úspěchu několikageneračního slídění po emigrantech, příp. po jejich likvidování (úděsný osud vlasovců a ruské elity u nás - hanba dr. Beneše a všech tehdy, že). Ovšem třeba u občanů Milovaného vůdce to asi vyústí hned v infarkt, předpokládám.
Zvláštní dotaz. Nikoho z normální země nenapadne se takto zeptat... je to v nich. No čtyry generace se podpíšou - ani ten kapitalismus u nich není a nebude normální, ve svých historických mezích.

informace řekl(a)...

Takhle se děsili Češi za normalizace, když jsem na ně na ulici promluvila česky. Jenom ztuhli, ani očima nezakroutili, aby se podívali, kdo jsem a mazali pryč. To jako ti, co mě neznali. Ale i ti, co věděli, kdo jsem, na př. na nějakém kongresu, se mi obloukem vyhýbali.
Taky to nebylo příjemné ta jejich "opatrnost".
A tak i dnes, na české automobilisty zařvu z okénka něco česky, když se tam nějak motají a taky se hned stanou disciplinovaní.
Jo, slyšet mateřský jazyk v cizině, to zřejmě šokuje.

StK řekl(a)...

I opačný případ: Už jsem několikrát vyslechl české hovory, kdy Češí (Slováci, Poláci) vesele pomlouvali okolí (i mě) ve svém rodném jazyce v domnění, že jim stejně nikdo v Itálii (Něměcku) nerozumí. Takže když jsem se jich pak česky zeptal, kolik je hodin, opravdu sebou poněkud škubli.
Nejlépe jsem se ale bavil, když jeden pianista - děvkař "balil" moji ženu a netušil, že sedím vedle něj. Žena mu trpělivě vysvětlovala, že s ním nikam nepůjde, že by se její muž asi zlobil atd. atd. Pořád jsem se tvářil nezůčastněně. Nakonec došlo na kardinální otázku
"A kde vůbec je ten váš chlap?"
"Tady - sedí vedle Vás, pane profesore!"
To byl tehdy opravdu "velký škub" i u tak zkušeného svůdce, jakým byl onen pan korepetitor...

informace řekl(a)...

A to jste to, StK,
tehdy vydržel a nedal pianistovi hned do držky?
Co si o Vás asi musela myslet Vaše paní? To já bych na jejím místě nenafackovala pianistovi, ale vrazila bych jednu manželovi - tedy jako Vám, za to že tam sedíte a culíte se jako by nic.
Jo, čest rodiny se má hájit!

Jakub S. řekl(a)...

Jste už un poco nasáklá prudkým Jihem... Já bych, jak ho znám, přísahal, že se oba celou dobu aji následně královsky bavili! Je tak, synku? A že to dávají k lepšímu na rodinných sedánkách.
Ten chudák svůdce se potrestal sám... A jaké byl národnosti, resp. kde to bylo?

Jakub S. řekl(a)...

A I - proč, prokrista, sedíte v sobotu po šesté ráno u počítače?! Dyť to nejni normální...

informace řekl(a)...

Vy zase, Jakube,
tragicky nerozumíte žertu. Mohla jsem udělat jiné peprnější komentáře, na př., že StK nepochopil, že na něj tu scénu ti dva jen hrají - a významně mrknout okem. To by byla ta pravá jižní poznámka!
A co dělám u počítače? je to snad Vaše záležitost? (To je také typická jižní poznámka!)

StK řekl(a)...

Se ženou jsem už tehdy pár roků žil Informace, takže nám stačil jeden pohled na dorozumění. Nejtěžší bylo udržet vážný, nezúčastněný výraz.
To celé se kupodivu odehrávalo jen pár set kilometrů na jihovýchod - v Bratislavském ND. Pan profesor totiž netušil, že jsme manželé, myslel, že jsem jenom její kolega a to ještě dost buranský kolega - měli jsme se ženou secvičenou takovou scénku, hru, kdy jsem byl na ni "velmi nepříjemný" a moje žena, jinak docela živá osoba, která si nenechá od nikoho nic líbit (něco jako Informace), se tvářila zkroušeně, čímž jsme brali vítr z plachet protivným inscenátorům, kteří se ji pak začali zastávat proti mě a už nechtěli žádné další (profesionální) zbytečnosti.
====
Takže: pianista balil moji ženu slovensky v domnění že... Vlastně - vím já, co si o mě v ten okamžik myslel? Asi že jsem totální "české pako".
V tomhle případě tedy nešlo o žádnou jazykovou bariéru - jen o malé společenské nedorozumění.
[;>)

P.S: Pan profesor se za několik let přestěhoval do Ocelového srdce republiky, kde učil na konzervatoři klavírní hru. Nahrával občas i v našem Ústavu. Ale už nikdy se na nás dva nedíval normálně, bylo cítit, že pořád čeká, co mu zase vyvedeme. Nu, nedočkal se.

Byl to ale moc fajn člověk a výborný pianista. Už ale hraje tam nahoře.

informace řekl(a)...

No vidíte, StK,
když to všechno pořádně nevysvětlíte, tak se pak nedivte, že lidi si to pak vysvětlují po svém. A to povětšinou zlomyslně.
To já jsem jenom chtěla ukázat Jakubovi, že v různých částech Itálie by to komentovali pokaždé jinak. Na Sicilii by se divili, že jste pianistovi nenafackoval. Od Neapole na sever by zas mrkali potutelně okem, severním Italům by asi nenapadlo nic.
Kdybych to měla komentovat já, právě bez znalosti podrobností, co jste právě uvedl, zvolila bych ten komentář středoitalský.

StK řekl(a)...

Tak jest Info(rmace), za b/. je správně.
Ale úplně přesně vysvětlené historky jsou na nic - fantazie posluchačům spinká v kapse. Nuda. To snad, vzhledem ke své profesi, víte.
K tomu Rusku: čekal jsem, že se časem protesty "unaví". Jako u nás. Lidi jsou sice krajně nespokojení (nejvíce sami se sebou), ale na hlasité protesty už nemají "hormony". Argument: "Stejně to nic nezmění!" Takže jen brblají po hospodách, těch skutečných i virtuálních.

Jinak se nám rozbíhá zajímavý proces: rozpor mezi chutí vybírat daně za tvrdý alkohol a chutí ukázat národu, jak rázně těmi podvodníky vláda zatočí. Myslím, že vyhrajou ty prachy.

Další rozpracovaný případ je ND Praha. Tam si nedovolím prognózovat vůbec nic, právě proto, že o tom něco vím. Ale mám zkušenost, že když něco může špatně dopadnout, tak to i špatně dopadne. A když nemůže, tak to dopadne taky špatně.
"Parkingsonovy zákony" mám doma v několika provedeních a můžu Vám potvrdit, že je to stejně pravdivá kniha, jako učebnice matematiky.
[;>)
Jinak: K Siciliánoví mám hrozně daleko. Kdybych měl popsat svou povahu za mlada, řekl bych, že jsem býval "Zuřivý Roland". Teď už ani to ne, napil jsem se z láhve zvané VĚK.
(A léto tu už asi skončilo. Máme 20°C a zamračeno. Půjdu asi do sklepa připravit bicykl na přezimování.)

informace řekl(a)...

StK,
protesty Rusy jasně unavily. Přečtěte si. co píší o manifestaci v Petroburgu:

http://www.gazeta.ru/politics/2012/09/15_a_4773817.shtml
Три отдельных «Марша миллионов» в Санкт-Петербурге собрали около двух тысяч человек. Националисты требовали больше прав русским, гомосексуалы хотели свободы для своей любви, лимоновцы «посылали к чертям Путина, Суркова, Гудкова и Рыжкова», а коммунисты призывали заменить белые ленточки на красные.
Šli odděleně a tak se nepoprali, kolik jich bylo v jednotlivých průvodech, to nepíšou. Stejně ale, halekali o té manifestaci týdny předem v novinách, člověk čekal bůhví co a pak flop.
K divadlu Vám nic říct nemůžu, nevidím do toho dobře.
Zato ale tady je poplach na všech rovinách, protože Fiatka řekla, že v Itálii už víc investovat nebude. Což je rána, je to jeden z největších průmyslových podniků. Zřejmě se jí to nevyplatí. Teď chce jednat s generálním ředitelem sama vláda.