úterý 18. září 2012

Spiklenci chlastu

V pondělí se tu Aston podivoval, že ještě není žádná spiklenecká teorie ohleně metylu v alkoholu. Dnes poskytnu aspoň jednu, vyprávěnou v pravidelném čtvrtečním literárním kruhu stolní společnosti, tedy v hospodě u piva.

Kolega Richard se zeptal klasickým "Cui bono"? Protože se v té době zákaz týkal stánků a mobilních prodejen, vyšlo mu, že za otravou nejspíš bude někdo, komu se nelíbí prodej chlastu u stánků a mobilních prodejen. A to určitě nebudou stánkaři a mobilní prodejci. Načež vyslovil spikleneckou teorii: Jde o spiknutí velkých lihovarníků, kterým se už přestala líbit nekalá konkurence. A tak se ji rozhodli zlikvidovat.

Nu, něco na tom, je, jako na každé spiklenecké teorii. Zejména když jsme se v rámci vzájemných pomluv minulý týden dověděli zajímavou informaci, podle které některé malé lihovary mají ještě nelegální pobočky. V nich se vyrábí alkohol nepančovaný, vysoce kvalitní, kontrolovaný – avšak nedaněný. Do oběhu se mohou dostat díky "ztraceným" a "ukradeným" kolkům, kteréžto lapálie postihují statisticky významně právě malé lihovary. Tedy – ukazuje se, že i oficiální producenti mohou být výrobci pro černý trh. Pak by pro ně bylo snadné, podstrčit do distribuce záměrně jed. A to i na několika místech najednou. Tím by se vysvětlilo, že ani po téměř dvou týdnech není jasný zdroj této epidemie – což je z čiste epidemiologického pohledu nezvyklé. (Faktem ale je, že se nejedná o nemoc, ale o zločin, kdy "nakažení" lidé raději mlčí.)

Tato spiklenecká teorie byla tedy vyslovena ve čtvrtek a padla v pátek večer, kdy začal platit zákaz prodeje a nabízení 20 % alkoholu všude. (Krom lékáren, kde si lze pořídit třeba Švédské kapky, které obsahují 38 % alkoholu). Podle ministra Hegera se totiž ukázalo, že většina otrávených nakupovala metanolové lahůdky v "kamenných obchodech". (To už začalo vadit i velkým výrobcům, kteří hned začali přemýšlet – jak vyrazit z českého státu náhradu škod.) Jenže žádnou spikleneckou teorii tak snadno nevyvrátíte. Co když se naštvali právě černí prodejci, a vrátili úder? Tedy nastrkali do lánů líbezných lihovin svá jedovatá kukaččí vejce? Protože ty otravy přece nebyly hromadné, že? Na to stačila jedna lahvinka sem a druhá flaštička tam.

Pokud by toto byla pravda, pak samozřejmě nelze znovu otevřít lihové regály (někde až 1/3 prodejního prostoru) ani v kameňácích, a bylo by třeba prodávat lihoviny jen u specializovaného pultu. Specializované prodejny bych nezaváděl, v našem prostředí by to byl jen další popud pro naše korupčníky.

Lidé ještě nepřestali umírat, a už se uvažuje, jak budeme s alkoholem fungovat dál. Blbé výzvy, aby se teď chlast prodával alespoň v "nezasažených" krajích, by, pokud by byly vyslyšeny, vedly jen k tomu, že by se prodejci, kteří dosud nevylili svoje zboží do příkopu, snažili udat ho právě tam. Jako se snaží prodat naši oficiální lihovarníci a obchodníci v sousedních státech. Vláda jim totiž nezakázala vývoz! Takže to zůstalo na těch sousedních vládách, tedy polské a německé. Na Slovensku k zákazu prodeje českého alkoholu přistoupili až po otrávení svých čtyř občanů. Český chlast se totiž zde stal velmi populární, neb velké řetězce ho začaly od pondělka náramně zlevňovat…

Zpátky ke spiknutí: Nevěřím na ně. Tedy na tu variantu, že někdo vědomě otrávil lidi. Ale jsem přesvědčen o jiném spiknutí: Karvinští občané přece věděli, že prodej alkoholu v půjčovně průmyslových potřeb nebo trafice nemůže být v pořádku. Rovněž to museli vědět místní úředníci živnostenského odboru a místní policajti. A to dlouhá, velmi dlouhá léta! (Svého času jsem taky prodával u stánku, i když ne chlast, ale knihy. A byl jsem pravidelně kontrolován. I u toho stánku musel mít člověk dodací listy či faktury. Alkohol jsem prodávat nesměl, jen knihy a časopisy.) Jediná otázka je, kam až daleko a jak vysoko to ti policajti a úředníci věděli. A kolik pobírali, aby to nevěděli…

Co nás dále čeká, není úplně jisté. Ten alkohol, co je zatím vyroben, by se asi měl zlikvidovat. Protože ty závadné zásoby se budou jejich majitelé snažit nejspíš někde udat: Stánkaři je budou chtít prodat do kamenných špeluněk anebo vyvézt do zahraničí. O totéž se pokusí i mezinárodní prodejní řetězce. Takže nejlépe by bylo použít ho jako – biopalivo.

Zdá se téměř jisté, že ve stáncích už tvrdý alkohol nenajdeme. I když existují jiné cesty. Jeden můj známý pomáhal o dovolené svému příbuznému v letní sezoně u stánku na koupališti. Největší tržbu neměli z párků ani z piva. Ale z Okeny. A že z ní muselo být oken!

Psáno v Praze dne 18. září 2012

17 komentářů:

Jakub S. řekl(a)...

Šaman by se dobře uplatnil v Prognostickém ústanu - ale on už neexistuje, že?
S tou Okenou to je pravda? Ti čížci... Já jsem za celý svůj život na žádném zdejším koupáku ani přehradě neviděl ani jednou nikoho Okenu pít, kupovat ani prodávat. Připadá mi to vrcholně nevěrohodné. Ten známý - stojíš za ním?

drak řekl(a)...

Pokoušet se vyrobit a pít chlast z pochybných zdrojů, jakými jsou brzdová kapalina, Okena a pod, jsem viděl rozličné zoufalce, ale výlučně v Polsku, Rusku, Bělorusku a na Ukrajině, u nás nikdy a to jsem za život narazil i na velice závislé notoriky. Například na letní brigádě v ČKD jsme měli partu zvanou sací komando, ale ti se po odjezdu manželek na chatu počátkem prázdni začali projevovat tím, že přešli na režim pravidelné obživy pivem a příležitostně kořalkou. Jejich vnější projev byl ale pořád poměrně kultivovaný.

StK řekl(a)...

Všechno špatné je (prý) k něčemu dobré.
Přinejmenším to podle Darwinova výběru vyřadí pár zjevných hlupáků "ze slosování" a pročistí tak populaci.
Bohužel, ukazuje se, že "otrávenci" se rekrutují z občanů starších až starých, kteří už mají zenit plodnosti dávno za sebou. Takže tady nám příroda nepomůže.
Je to kruté, ale k pro ty, kteří se otrávili až v dnešních dnech nemám mnoho slitování. Věděli o riziku, věděli a přesto zakoupili a vypili. Inu - co dodat. Kdo chce kam...

Ad biopalivo: Myslím, že to je příliš "vodnatý" roztok na to, aby to mohlo pohánět motorky. Ale pomohla by redestilace, ta by vodu i příchuti a tresti, které by asi zalepovaly trysky v karburátoru, bezpečně odstranila. Jenže, pokud si vzpomínám ze školy: etyl a metyl mají trochu jiný bod varu. Nedá se náhodou ta smrtící směs redestilací opět rozdělit?
Chemici, pouvažujte!

Jakub S. řekl(a)...

Podpisuju. Většina jich je ta méně hodnotná část populace. Strašné, psát takové věci... Člověk se zhrozí, že. Ale musí se vzchopit a rychle odhodlaně odehnat mor korektnosti, neustálé autocenzury, vnucovaného sebezpytování a pokání a říci si: máme éru svobody a liberalismu, tak mám právo svobodně si činit závěry a hodnocení - a následně to svobodně sdělovat ostatním, jakkoliv.

informace řekl(a)...

Co mě na té celé aféře nejvíc udivuje, že účinky metanolu jsou známé a to dost široce. Už tu byly v minulosti v jiných zemích pokusy o podobný podvod a vždycky s sebou přinesly desítky mrtvých.
Že by někdo namíchal metanol do lihovin jen nevědomě, aniž by věděl, jaký to bude mít účinek, tomu je těžké uvěřit.
Na druhé straně mluvit o spiknutí, pro to nejsou podklady.
Dotyčný nebo dotyční musel vědět, že na něj nakonec přijdou a že za to ponese následky.
Mně se trest, co uvádějí noviny, a to šest let žaláře zdá být nízkým. V Itálii v šestaosmdesátém jim napařili dvacet let.
A pak by měli také zaplatit škody postiženým nebo jejich příbuzným.
Když tohle někdo ví, tak se do nějakého míchání nepouští.

A.S. Pergill řekl(a)...

1. Okenu pamatuji chlastat kotelníky ny vojně. Do byla sorta, která nesměla dostat do ruky nabitou zbraň, zpravidla měli po výkonu nepodmíněného trestu odnětí svobody, případně byli v soudním řízení, kde jim takový trest hrozil.

2. U dětí byla někdy v 70. letech oblíbená směs Okena : sirup cca 1 : 1. Přišlo se na to tak, že se jich pár upilo k smrti, protože propít se touto cestou k letální hladině etanolu v krvi je technicky schůdné. Vím to ze stáží na soudním lékařství.

3. Současné oběti metanolu nejsou nějací sociální vyděděnci, ale spíš nižší střední třída. Pokud byli v patřičném věku, tak pracovali. K otravě také zpravidla přišli při nějakém společensky přijatelném pití typu oslava na svatbě. Čtyři panáky (= 2 deci) rumu zase není nějaká šílerná dávka. Naopak osoby s náznakem nestřídmého pití, pokud se vyskytly ve stejné skupině, chlastaly vše, co teklo, a ten vadný alkohol si dostatečně naředily a zdravotní potíže neměly (takže ti, co k těm dvěma deci rumu, na nichž výše zmíněný nešastník skončil, vypili ještě půl litru slivovice a nějakou - nepančovanou - vodku ani neměli klinické potíže).

4. Znám kolegyni, která dělá s deklasovynými typy (ohledně hepatitid), která je toho názoru, že pokud to vypili homelesáci, tak jsou někde zalezlí a budou dohledatelní až dodatečně, až se patřičně "zaleží".

A.S. Pergill řekl(a)...

Za hlavní průšvih považuji drastické zdražení denaturovaného lihu, který vždy sloužil jako zdroj nekvalitního pití (a patrně byl i pančován do "lepších" nápojů). Někdy na počátku minulého desetiletí se cena potravinářského a denaturovaného lihu téměř vyrovnaly, což je ekonomický nesmysl (pak totiž nemá cenu část lihu denaturovat). Proto byly vyrobeny výrobky s mnohem levnějším metanolem (který má např. mycí účinky srovnatelné a v některých případech i lepší). Zřejmě to nebylo (navzdory REACH a podobným mentálně masturbačním úkonům řízeným z EU) řádně označeno - paradoxně za to může právě legislativa, vnucená nám z EU - a nějaký pokoutní výrobce, v domění, že čistí etanol, vyčistil metanol a dal to dál - do výroby.

Jinak metanol se od etanolu dá oddělit celkem snadno prostou destilací. Dělají to prakticky všechny pálenice, protože při kvašení ovoce na slivovici, calvados a pod. vždy vzniká z polysacharidů nějaké procento metanolu. Proto se prvně destiluje při nižší teplotě a destlilát s vysokým podílem metanolu se likviduje, teprve poté se teplota zvyšuje o nějakých 5 - 7 stupňů a oddestilovává se frakce s etanolem. Palírny whisky mají někde zařízení ještě sofistifikovanější, které umožňuje v podstatě kontinuální oddělování frakcí vařících při různé teplotě.

Metanolem se etanol kdysi, v historicky velice dávné době, skutečně denaturoval, ale od té praxe se upustilo snad již za R-U. Jednak proto, že byl vydán předpis, že líh se nesmí denaturovat něčím opravdu nebezpečně jedovatým, jednak odstranění metanolu ze směsi částečným vyhořením byl úkon natolik triviální, že ho zvládl i hodně degradovaný notorik.

StK řekl(a)...

Pergillova teorie o tom, jak se metanol dostal do pokoutní výroby se mi zdá nejpravděpodobnější.

Zajímavé je, že výskyt "vadných alkoholů" nebyl omezen jenom na stánky a jiná pokoutná prodejní místa, ale našlo se cosi i v kamenných obchodech, ba i ve velkoobchodech. Bary a hospody mě nepřekvapují, tam je to prý běžná praxe. (Pokud se dá věřit našim čackým žurnalistům.) Znamená to, že přikrádání na rozdílu cen (nelegální musí být levnější) se provozuje všude. A to je pro nás spotřebitele dost špatná zpráva.

Ostatně - těch přelepených "datumů spotřeby" i plísní a hmyzu ve vakuovém balení jsme za posledních pár roků zažili v hypermarketech myslím už dost. Pokud se za to nebude drasticky (tzn. osobně, vedoucího do lochu!) trestat, pořád bude asi dost lukrativní tímto způsobem snižovat obchodní ztráty.
===
Je zajímavé, že po pár dnech od takového odhalení se v tisku i na netu vždy objevují články o tom, že prošlé zboží je vlastně zcela v pořádku a že by se nemělo likvidovat, ale (roz)dávat bezdomovcům nebo sociálně potřebným.
Už přímo slyším ten řev našich pseudohumanistů, co si to dovolujeme, jsou to přece lidé jako my! Takže místo přijatelného rizika necháváme tyhle lidi vybírat kontajnéry na odpad. Vskutku humanistické řešení!
Ale v běžné nabídce za plnou cenu a bez zřetelného varování, že nemusí býát v pořádku by asi takové poživatiny být neměly. O jedovatém pití nemluvě.

Jakub S. řekl(a)...

Oni se k tomu dennímu (a nočnímu) chlastu dycky nějak dostanou. Jenže není nutno jim k tomu pomáhat. A k toxickému.

Šaman řekl(a)...

Jakube, Pepa P. prodával Okenu v 90. letech na jednom pražském přírodním koupališti bez vstupného, kupovali to zjevní závisláci, kteří se zjevně nechodili koupat.
A oni jim to prodávali!!!
\ :-((

Šaman řekl(a)...

Dnes je hlášena jedna sebevražda možného distributora. Pokud to nebyla vražda k zametení stop.

Což je možné, protože jedna zaslechnutá (ale mnou už nedohledaná zpráva - a zajímavé, že nepřetiskovaná!) hovořila o tom, že se na prodeji metanolu mohli podílet vysoce postavení policajti.

StK řekl(a)...

Myslím Šamane, že to byl spíš trapný omyl nějakého výrobce pančovaných lihovin. Myslící zločinec by nic takového neudělal, protože by mu bylo jasné, co po několika smrtelných otravách nastane - a nastalo. Čili by to byla profesní sebevražda - něco jako zastřelit policajta.
K tomu mrtvému v autě: pokud se zjistí, že "za to všechno může" by to mohla být i zastírací vražda. Mohla, nic víc.
===
EU se "pochlapila" a přikázala dneska Kotlince zakázat vývoz chlastu do EU. Vynikající záminka pro ochranu svého trhu, svých likérek. Francouzské a německé likérky blahořečí tomu českému (?) pitomci, co si spletl metyl s etylem. O Polácích a Slovácích nemluvě.
Proniknout zpátky na ten "liberální trh EU" bude pro Česko zatraceně těžké. Ztráty budou určitě ve stamilionech. Proto policie i vláda nasadí všechny páky k tomu, aby aféra byla rozkrytá a "nějak" zakončená. Tady přece jde o prachy, těch 24 mrtvých nic neznamená - to je bilance +/- tří běžných "smrtelných weekendů" na našich silnicích. Nebo havárky autobusu jako u Nažidel.
===
34% našich hobitů (data z TV NOHA) nehledí na reálnou možnost otravy a pije stejně jako dřív. To jsem měl na mysli, když jsem mluvil o Darwinově efektu. Následku latentní toxoplasmózy mezi hobity?

Jakub S. řekl(a)...

Já to mám (na rozdíl od vás všech) přes dva kopce, a někteří taky víte, co dělá můj nejmladší. Takže jenom: všechno to opravdu vypadá na smrt z vlastní vůle. Nále uvidíme. Tedy oni uvidí. Drabou teď všici jak brabenečci, dělají co můžou, opravdu.
Pro konkurenci odjinud je to dar z nebes, ovšemže. Hřích nevyužít. Ta přeslavná maličká likérka v tom městečku kousek na východ ode mne, s tím lesním zvířátkem z profilu na vinětách - plácají se v tom jak můžou. Nemůžou. Zoufalé není silné slovo, leč suché vystižení náhlého stavu. Ve kterém jsou naprosto nezaviněně. Pro ně je to vis maior. A co můžou?

Karel Adler řekl(a)...

Možná by stálo za pokus z pár pozitivních vzorků oddestilovat metanol a pokusit se najít v něm radioaktivní izotop C14, jestli tam bude, je to produkt buď kvašení nebo suché destilace dřeva nebo podobné výroby, pokud bude chybět, zdrojem bude nějaká fabrika využívající při výrobě uhlí nebo ropu, popis technologií musí být v obchodních rejstřících, takže by to mohlo pomoct vytipovat továrny, ze které by metanol mohl pocházet a pokusit se zdroj dohledat z jejich výkazů...

Jakub S. řekl(a)...

Jak prosté... teda. Hned to přesměrujte na PČR! To by měl být rozhodný obrat!
Před takovýma mám komplex.

drak řekl(a)...

Šamanovi:

Pud sebezáchovy je jeden z nejsilnějších pudů, které kterýkoliv živočich, včetně člověka má. Pakliže ho nějaký jedinec z nějakého důvodu nemá, je velice těžké, ne-li rovnou nemožné, ho mít za něj. Takže je-li někdo ochlasta a notor, tak je především na něm, aby si uvědomil, že s ním cosi není v pořádku a že by s tím měl něco dělat. Pakliže mu jeho ubohý stav vyhovuje, těžḱo s tím kdokoli jiný než bude schopen podniknout něco, co by vedlo k nápravě. Zkrátka a dobře, budu-li drogistou a někdo si přijde koupit Okenu, nebudu zkoumat, zda je to někdo, kdo si chce umýt okna, nebo někdo, kdo tu hrůzu chce konzumovat, jednak to je výlučně a pouze jeho věc, druhak kupovat Okenu v drogerii, je obvyklé a normální. Na druhou stranu je hodně neobvyklé, když někdo u stánku s občerstvením na koupališti chce kupovat Okenu, nebo jí naopak prodává. S něčím takovým bych nechtěl mít nic společného, zejména ne, když bych věděl, že se určitě nebude používat k čištění oken, prachy sice potřebuji stejně jako každý, ale při jejich vydělávání přeci jen pořád ještě dodržuji určitá pravidla, na která spousta lidí dávno kašle.

Jakub S. řekl(a)...

Podpisuju vše.