pátek 19. října 2012

MOBY DICK: Volný pád

Volební Waterloo, metanolové běsnění, agresivní energie, pronikání zločinu do státní správy a krávy z Brusele
**************************************************************
Neděle 14. října 2012
Rakušan Felix Baumgartner překonal ve stratosféře nad pouští Nového Mexika několik rekordů: Balonem vystoupal do výše 39.044 m, odtud seskočil, volným pádem padal 36.529 m. Nepřekonal rekord v době pádu (se 4 min 19 s zůstal 17 vteřin za výkonem Američana Josepha Klingera z r. 1960), ale to jen proto, že byl nejrychlejší: Podařilo se totiž dosáhnout hlavního cíle hrdinného pádu – překonat rychlost zvuku, a to výkonem 1 342,8 km/hod (Mach 1,24).
Mrtvá Kočka: "A přežít."
"Zřetelný úspěch v krajských volbách a 12 šancí v druhém kole senátních voleb každopádně vyjadřují skutečnost, že politická izolace KSČM právě skončila."(Radovan Rybák z Hola Novin.)
"Požadavek Bohumínského usnesení, abychom vyloučili jakoukoli spolupráci s komunisty na centrální úrovni, se dostává stále více do rozporů s názory voličů a členů ČSSD". (Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD.)
"V krajských volbách jde spíše o to, jak se chovaly krajské reprezentace." (Petr Nečas, presumptivní expředseda ODS.) Pan premiér ještě současnou drtivou volební porážku označil za "železné pravidlo".
Žena Moby Dicka: "Von je snad spokojenej!"
Vláda prý za své reformy dostává uprostřed volebního cyklu pravidelně na kožich. Tentokrát to odnesla ODS s nepěknými třetími, většinou však čtvrtými místy. Krom Plzeňského kraje, kde ODS s lídrem Jiřím Pospíšilem těsně zvítězila, což lze ovšem rovněž považovat za porážku Nečasovy ODS. A krom Libereckého a Zlínského kraje, kde se ODS propadla až na páté místo za regionální kandidátky!
"Je to volební Waterloo a v žádném případě nejde o daň za vládnutí a reformy v polovině volebního období. Jde o účet za dlouhodobý stav pravicové politiky, a pokud jde o vládu, tak za špatné vládnutí, často pochybné a takřka vždy katastrofálně komunikované reformy." (Martin Novotný, primátor Olomouce, (ODS).)
"Důvodem zoufalého výsledku je absence solidní pravice." (J. Novotná, pražská podnikatelka, ve zdarmých novinách.)
"Pan prezident považuje výsledek voleb za tak jasný, jednoznačný a srozumitelný, že žádné složité interpretace k němu nejsou nezbytné." (Radim Ochvat, mluvčí Václava Klause, čestného předsedy ODS.)
Rozbor výsledků voleb jinde.

Mrtvá Kočka: "Klaus je spokojenej."
Moby Dick: "Myslí si, že premiér Tluchoř bude lepší."

Britský premiér (předseda vlády Velké Británie a spol.) David Cameron a skotský premiér (první ministr skotské vlády) Alex Salmond se dohodli na referendu, ve kterém se za dva roky budou Skotové rozhodovat o odtržení od Británie. Královna či král by zůstali hlavou Skotska, ovšem Skotové by prováděli vlastní zahraniční a obrannou politiku.
Žena Moby Dicka: "A těžili vlastní plyn a ropu na vlastním šelfu."
Pod anglickou nadvládou trpí hrdí Skotové již 300 let. Šedesáti procentům obyvatel to nevadí. Ale za dva roky se situace může změnit.
Mrtvá Kočka: "Třeba se drasticky sníží ceny plynu a ropy."
To možná ne, ale snižuje se věk voličů na 16 let.

Ze sportu: "Když jsem se ohlížel, tak jsem byl sám. Až jsem se bál, jestli jsem nezabloudil." Velkou pardubickou vyhrál jezdec Jan Faltejsek na francouzské hnědce Orphee des Blins nevídaným stylem start-cíl. Tento outsider měl kurz 55:1. Favorit závodu, fenomenální šedesátník a osminásobný vítěz Velké Josef Váňa s Tiumenem byl třetí.
Mrtvá Kočka: "Druhý byl taky někdo."

Pondělí 15. října 2012
"ODS dělá politiku, která přestala být srozumitelná pro pravicového voliče. Musí dojít ke změně, předseda musí jasně říci, jak k tomu dojít, a jasně říci, s jakým týmem chce těchto změn dosáhnout." (Robert Knobloch, volební lídr ODS v Olomouckém kraji.)
Premiér vyslyšel výzvy, jež k němu směřují ze všech stran a razantně rozhodl: Vzroste jen snížená sazba DPH z 14 na 15 %, a to jen na jeden rok. Zvýšená sazba zvostane na 20 %. (Stav daní pro příští rok dnes ve 14:00.) Rovněž "některé kroky provedené panem ministrem Drábkem se ukazují jako minimálně technicky problematické, například sKarty. Budeme muset provést jejich revizi."
Žena Moby Dicka: "Copak jste to nevěděli už dřív?"
Mrtvá Kočka: "Volové?"

Liberecké historické lázně přestaly chátrat. Po dlouhých 20 letech, kdy sloužily jako záminka pro získání bankovních půjček pro různé šibaly. Vloni je koupilo město a konečně se dočkaly rekonstrukce, která úspěšně pokračuje. Za 300 melounů budou ty lázně zlaté! Akorátže je oprava asi o 50 milionů předražená. O kteroužto částku nejspíš zkrouhne EU své dotace.
Žena Moby Dicka: "Bude to jen kapka v dvoumiliardovém dluhu města."
Mrtvá Kočka: "Poslední kapka."

DPZ oznámil, že se prodloužení metra A do Motola se prodraží o 1,3 miliardy na 22,5 miliardy. Jest to zaviněno "změnou v územním plánování a změnou geologických plánů". Díky tomu snad padne nesmyslná představa prodlužovat áčko až na letiště Václava Havla, a vozit letecké návštěvníky Prahy do centra podzemní klikatou vyhlídkovou trasou. Když ještě jejich počet každoročně klesá. Je naděje, že dotace EU, které se nepodařilo prošustrovat na Dé osmičce, se přesměrují na stavbu rychlodráhy Praha-letiště-Kladno, která byla uložena k ledu před osmi lety.
Žena Moby Dicka: "A proč to vlastně tenkrát zastupitelé stornovali?"
Mrtvá Kočka: "Aby Bémovi kámoši mohli rozparcelovat a zastavět území zrušeného Masarykova nádraží."

Zaměstnanci odchytové služby sundali s asistencí pražských strážníků ze stromu v Modřanské rokli zcela zeleného leguána zeleného. Nejde o následek globálního oteplování, ale nedbalost anonymního chovatele.

Přes noc zmizely z centrálního náměstí severokorejského Pchjongjangu obří podobizny Karla Marxe a Vladimíra Iljiče Lenina. Nezjištěný komentátor podotkl na fejsu, že se patrně přestěhovali do severočeského Ústí a Karlových Varů.
Jižní Korejci se obávají, že mají děravé hranice. Nikoli kvůli zmiňovaným obrazům, ale že nedokázali včas odhalit a zastřelit severokorejského zběha. Za což se ministr obrany Kim Kwan-džin (jihokorejský ministr obrany) omluvil lidu celé Koreje.

"Je to skoro jako panika. Na trh s pařížskými nemovitostmi přišlo 400-500 rezidencí v ceně nad milion eur." (Daniel Féau, pařížská realitní kancelář.) Konkurenční Sothersby´s uvádí, že za druhý kvartál prodala sto nemovitostí nad 1,7 mil. €. Realitní agenti vidí důvod ve výsledku francouzských prezidentských voleb. Krom bohatců se hodlají ze země přesunout i majitelé start-upů a menší podnikatelé. Pokles vlastenectví u nich vyvolalo zvýšení daní z nemovitostí a obavy ze zvýšení daně z kapitálových výnosů. Mirku Kalousku a Bohumile Sobotko.

Z bývalého sportu: Skupina PPF prodává svých 50 % akcií, které drží v Sazce, svým dosavadním společníkům z KKCG. Petr Kellner za to od Karla Komárka obdržel (dle odhadů) sumu 4 miliardy Kč. Což by se mu mělo nejméně do osmi let vrátit.

Úterý 16. října 2012
Z metanolové fronty: Státní zemědělská a potravinová inspekce zabavila 7600 flaší s tuzemákem v neregistrovaném skladě ve Zlíně. Navrch bylo huj – tedy etikety i kolky Likérky Drak. A uvnitř pak fuj – směska etanolu a metanolu, namíchaná v klasickém poměru fifty-fifty.
"Zjištěné množství lihoviny je při uvedené koncentraci metanolu schopno usmrtit řádově tisíce osob." (Pavel Kopřiva, mluvčí SZPI.)
"Pořád se něco pomalu tahá a dříve, než se to dovím já, to dají do novin." (Pavel Čaniga, majitel likérky, se zlobí na "likvidační strategii", namířené proti jeho firmě.
Žena Moby Dicka: "Što takóje »pořád«?"
Pořád: Etikety Likérky Drak na barelech s metanolem. Ilegální vylití tun rumu do kanalizace těsně před kontrolou skladů. I dříve bylo "pořád": "Šlo však většinou o nesrovnalosti v označování, nikdy jsme nenašli nic tak bezpečnostně závažného." (Pavel Kopřiva, mluvčí SZPI.)
"Jsem přesvědčený, že likérka nemá s metanolovou aférou nic společného." (Pavel Kučera, předseda Sdružení výrobců lihovin.) Unie výrobců a dovozců lihovin si to však nemyslí. Těžko prý může někdo prodávat litr tuzemáku či vodky za 155 Kč,- (jako likérka D. ve svém lihomatu), když součet daní a minimálních výrobních nákladů je na úrovni 150,- Kč.

Petr Wolf, bývalý poslanec ČSSD, získal od odvolacího Vrchního soudu v Olomouci zvýšení trestu za machinace s eurodotacemi. Místo původních pěti let vyfásl šest let, manželská spolupachatelka tři roky s podmínkou na pět let. Odsouzení ještě musí zacálovat pokutu pět plus jeden milion Kč. Zneužito bylo 11 milionů korun. Peníze získala poslancova firma "na základě zkreslených informací".
Žena Moby Dicka: "Já bych ty všechny chudáky poslance, hejtmany, ministry a tajemníky nezavírala."
Mrtvá Kočka: "Jen jim sebrala majetek."

Vládní úředníci doufají, že "Evropa bude milosrdná", a proplatí alespoň něco z 12,5 miliard Kč, které nám Evropská komise zarazila kvůli machinacím s dotacemi v programech Doprava a Životní prostředí. Ministerstvo financí totiž už ty prachy proplatilo dál, a pokud je nedostane, bude to zářez do letošního rozpočtu.
Žena Moby Dicka: "Jak zabránit machinacím?"
Mrtvá Kočka: "Zrušit dotace!"

Miroslav Křížek, exředitel CzechInvestu, krasavec z hnízda bambinotů ODS na Praze 13, si zjevně řekl o 8 % z evropských dotací, které by "zařídil" pro podnikatele Pavla Šedlbauera. Podnikatel nekývl a investici, která mohla přinést 100 nových pracovních míst, nezískal. Postěžoval si však na Transparency Internacional, která správně poznatek sdělila protikorupčním policajtům. Ti snad už něco z počítačů, které v srpnu ne CzechInvestu zabavili, vydolují.
Toto není "předvolební hon na čarodějnice", blbové z Prahy 13!

Dřevařské firmy upozorňují vládu: Bordelózní vztah státních Lesů ČR k nim způsobzuje likvidaci celého sektoru!

Srbský exvůdce Radovan Karadžič, který čelí obžalobě z genocidy, prohlásil před Mezinárodním trestním tribunálem, že udělal vše, aby zabránil válce v Bosně. Soudcům připomněl, koho soudí: proslulého psychiatra a národního básníka.

Gruzínský prezident Michail Saakašvili zrušil svůj loňský prezidentský dekret, kterým tehdy zbavil gruzínského občanství dnes nastávajícího gruzínského premiéra Bidzina Ivanišviliho.

"Za Vladimírem Iljičem [Leninem/Uljanovem] a Josifem Vissarionovičem [Stalinem/Džugašvilim] daleko zaostávám, musím se ještě hodně snažit." (Alexandr Lukašenko, běloruský diktátorský prezident)
Mrtvá Kočka: "Zaostáváš o miliony mrtvol. Raději se nesnaž!"

Středa 17. října 2012
Z kulturní fronty: Marshall Mathers, jehož miliony mladých lidí milují "pro jeho agresivní energii" a za to, že "vyzpívává jejich frustrace" se dožívá zasloužených čtyřicátin. Pěvec, "šokující vulgaritou, spoustou sexu a násilí", jenž byl za to již odměněn 13 cenami Grammy, je veřejnosti známý pod uměleckým jménem Eminem.

Odvolací vrchní soud odsoudil uprchlého Viktora Koženého za podvody k 10 letům vězení. Jeho kolega, bývalý předseda představenstva harvardského průmyslového holdingu, uprchlý Boris Vostrý, vyfasoval devět let. Soud zároveň rozhodl o povinnosti obou provinilců "nahradit škodu" ve výši 8,3 + 2,2 miliard korun.

Začíná další přelomový sčuch EU, který by už měl konečně vyřešit krizi. Mají se posílat peníze od těch, kteří je zatím mají, těm, kteří je už prošustrovali. Jednoduchá cesta je zrušit národní rozpočty a stvořit jednotný rozpočet EU, ať už se tomu říká jakkoli. Plánovaná bankovní unie zruší samostatnost národních bank, což se nelíbí bankéřům těch bank, kteří jsou zatím v plusu. Krom rozhořčených hlasů "nacionalistických" politiků se ještě ozývají právníci. Různé sjednocovací europlány jsou totiž připravovány nejen ve skrytu, nedemokraticky, ale porušují i zákony!

Drobná připomínka: Na některém z předcházejících sčuchů, myslím, že v červnu, evropští politici podepsali memorandum o vytvoření bankovní unie, ačkoliv nebyla známa pravidla, jen určité teze. Teď se změnily i ty teze!!!

Mrtvá Kočka: "Bianco šeky nepodepisovat!"

Zachránit jih Evropy je prý však nutno. Jinak: Padne eurozóna. Krize se rozšíří do USA, pak do Číny a rozvojových zemí. Do roku 2020 přijde svět o 17 bilionů €.
Žena Moby Dicka: "Tak ať dluhy jižní Evropy zaplatí rovnou USA! V jejich superdeficitním rozpočtu se to už stejně nepozná."

Premiér Petr Nečas avizoval, že bude vetovat evropskou bankovní unii. Která by mohla vést k tomu, že by zahraniční vlastníci tuzemských bank mohly své dcery vytunelovat. Nečasovo vyjádření bylo napadeno opozicí (protože když prý nebudeme v bankovní unii, nebudeme moci chránit vklady českých vkladatelů (Bohumile?)). Další kritici hubují, že měl Nečas držet pusu a počkat, až své "ne" řeknou Velká Británie a seveřani. My bychom se pak už jen v tichosti připojili.

Žena Moby Dicka: "Tentokráte ano, pane premiére."

Majitel firmy Likérka D. Pavel Č. byl předveden policií k podání vysvětlení, kde se vzal metanol v jeho lihovinách. Doufejme, že ho policisté příliš nebijí. Ale možná by mu mohli dát přičuchnout k jeho produktům. Jen hlavně legálně! Aby se nestalo to, co před osmi lety: Tehdy byl presumptivní masový vrah Č. odsouzen na pět a půl roku za podvody s etylalkoholem. Odvolací soud ho však osvobodil, protože policejní zátah, který zajistil klíčové důkazy, byl "nezákonný".

Nicméně něco jiného je soudní verdikt, a něco jiného jest podnikatelova pověst. V této souvislosti zaráží úterní vyjádření mluvčího SZPI, a to, že inspekce po vypečeném panu podnikatelovi nešla!!!

Vláda připravuje opatření k regulaci prodeje alkoholu. Odborníci tvrdí, že na jedné starně neúčinná – vůči podvodníkům, a na druhé straně buzerační – vůči poctivcům. Nejvíce zaráží, že ilegální výtoba chlastu se nemá stát trestným činem!

"Gang šesti" odbojných poslanců ODS je nespokojen s ústupkem vlády, že by se nezvyšovala základní sazba DPH. Vsjo má zůstat rovno, jak dnes. Stav českých daní na příští rok, jak se jeví dle dnešní předpovědi:
Snížená daň 15%, základní 21 % , plánovaný přínos + 16 miliard, pravděpodobnost přijetí 30 %
15 + 20 %, + 6 mld., (zvýšení pouze na rok), 20 %
17,5 + 17,5 %, -2 až -4 mld, 50 %

Podnikatelům je jedno, jaké ty daně, ksakru, budou, jen aby už, ksakru, věděli, jaké budou, a mohli se včas připravit na příští rok. A aby se, ksakru, stále neměnily. Tenhle státní bordel, je, ksakru, přiipravuje o stamiliony. Bude nutné přeceňování, je třeba nastavit cenovou politiku, případně začít balit kufry. Jsou dva měsíce do konce roku, soudruzi z vládních stran!
První z osmdesáti navrhovaných opatření NERV zní: "Zajistit stabilitu daňového systému". Jakpak se asi plní dalších 79 opatření???

České soudy rozhodly asi tak po třinácti letech, že majitelka půlky Paláce Lucerna Dagmar Havlová, švagrová bývalého prezidenta Václava Havla, koupila druhou půlku baráku od společnosti Chemapol "v souladu se všemi pravidly".
České soudy tak mlčky pravily, že předcházející prodej půlky Chemapolu prezidentem Václavem Havlem krachujícímu Chemapolu nebyl v souladu se všemi pravidly. Spor se totiž vedl o to, že Havlová koupila tu půlku pod cenou, přičemž avšak zaplatila více, než kolik činil odhad. Ale méně, než kolik dostal Havel. Který tedy dostal přeplaceno.

Pražský magistrát už konečně přišel, jak na nepoctivé taxikáře: Když se vyhýbají správnímu řízení a neplatí pokuty, je jim zabaveno auto. Zatím se tak stalo ve dvou případech.

Irácká armáda si koupí 24 českých bitevních letadel L-159 za asi miliardu dolarů. Možná.

Čtvrtek 18. října2012
Česko hlásí 17.100 dolarových milionářů.

Policie chytla cápka, který odjel od různých pump sedmnáckrát bez placení. Zneužil přitom šesti ukradených značek. Krádež značky ani odjezd bez placení od pumpy není v Česku podle českého práva zločinem.
Mrtvá Kočka: "Podle českých soudů."
Letos už takto ukradlo pohonné hmoty 20.000 "přestupníků".

České nemocnice jsou nervózní z toho, že s nimi VZP dosud nepodepsala rámcovou dohodu. Bez toho nejsou možné konkrétní dohody. Pokud by měly některé nemocnice být rušeny či omezovány, budou muset propouštět. A to musí být provedeno dva měsíce předem, tedy do středy 31. října, Hegere! Pan ministr zdravotnictví hodlá jednat rozvážně, a hlavně až po druhém kole senátních voleb.

Ukazuje se, že vláda platila za volební hlasy mafii. V Itálii. "Pronikání organizovaného zločinu do okresní správy" vedlo až k rozpuštění okresní rady v Reggio Calabria.

Barack Obama zvítězil nad svým soupeřem Mittem Romneym. Alespoň v druhém televizním klání, kde si pro sebe urval přes tři minuty času navíc. Respondenti to vidí v úspěšnosti na 46:39 % pro současného prezidenta. Uvidí se na tradičně rozhodující Floridě při třetím televizním duelu. Tam se má mluvit o zahraniční politice. Třeba by Obamovi pomohla nějaká malá válka. Třeba u nějakých malých ostrovů nebo velkého průlivu. Anebo rozhodný humanitární zásah v Sýrii, s bombardováním měst léky a obvazy. Námořní pěchota by rovněž mohla proniknout do Aleppa, aby tam mohla distribuovat potraviny pro domácí mazlíčky, kteří trpís tresem a hladem.

Syrská opozice upozorňuje, že k 33 tisícům mrtvým lidem budou možná připočteny další 28 tisíce "zmizelých" ve vládních mučírnách.  10 tisíc z nich je známo jménem.

Z metanolové fronty: 60letý pán přišel před půlnocí do opavské nemocnice. Už dva dny je mu šoufl. Poté, co pozřel alkohol.
Policie obvinila jednatele Likérky Drak Pavla Č. z "ohrožování zdraví závadnými potravinami". Travičovi hrozí až osm let vězení. Majitel distributorské společnosti Verdana Robert S. z Fryštáku, v jehož skladech alkohol s metanolem našli, je hledán jako uprchlý. Pátrání probíhá v celé Evropě.

Rusko zastavilo kvůli Draku proces návratu českých lihovin na zajímavý ruský trh.

Pátek 19. října 2012
Z metanolové fronty: 60letý pán, který včera přišel do opavské nemocnice, nad ránem zemřel. Byl označen jako 29. oběť metanolu. Nemocnice přijala s těžkou otravou jeho pijáckého kolegu.
V brněnské fakultní nemocnici zemřel 66letý pán ze Šlapanic, který zde byl už od 3. října. Předpokládá se, že jde o 30. oběť z metanolu.

Metanol byl identifikován i v Dračí vodce Jemné. Slovensko zakázalo prodávat destiláty z likérky Drak.
Zlínský okresní soud nevyhověl žádosti státního zástupce na uvalení vazby na Pavla Draka Č. Soudce zpochybnil i samotné trestní stíhání. Pravděpodobně mu nestačily důkazy. Anebo byly získány "nezákonně".
Roberte, vrať se!

Policajti se obávají, že Pavlík může ovlivňovat svědky.

Nejvyšší soud rozhodl, že poslanec Vít Bárta (VV) nemůže být souzen za úplatkářské půjčky, které poskytoval kolegům na půdě Sněmovny. Tam ho prý chránila imunita. Souzen může být jen za půjčené úplatky, které předal na půdě hosdpody.
BTW: Už ty půjčky Vítkovi někdo vrátil?

Policie navrhla podání obžaloby na poslance VV Otto Chaloupku za korupci. Požadoval od svého asistenta peníze za to, že ho zaměstnával. Bývalý asistent je zase obžalován z podplácení. Prvnímu hrozí tři až deset let vězení, druhému tři až šest.

Řeckem otřásají protesty, spojené s generální stávkou. 42 tisíc lidí protestovalo v Athénách, někteří si k tomu vzali své oblíbené kameny a zápalné lahve. Policie odvětila slzákem a vystřelováním výbušek. Na infarkt zemřel 67letý demonstrant, několik je jich zraněno.

Z námořní fronty: Čína poslala do okolí ostrovů Senkaku svou flotilu, která zde má konat námořní cvičení. Na stejném místě se chystá konat své cvičení japonské námořnictvo. Společně s loděmi US NAVY.
Žena Moby Dicka: "Ale jindy."
Mrtvá Kočka: "Zatím."

Ve 14:00 začíná v Česku druhé kolo senátních volby ve třetině obvodů.

"Evropská unie z nás dělá pitomce" (Titulek rozhovoru Hospodských novin s majitelem a ředitelem Madety Milanem Teplým). Pan ředitel se tak vyjádřil k zákazu používat pro pomazánkové máslo s 30 % tuku název Pomazánkové máslo. Rozhodnutí bude respektovat, ale považuje to za takovou krávovinu, že se raději více nebude vyjadřovat. Problém způsobili dle něj naši vyjednavači u EU, kteří se flákají. Pan ředitel upozorňuje, že jestli se něco nestane, zmizí z Česka do dvou let krávy. Už teď se prodávají jejich stáda do Holandska, Polska, Belgie, kde zemědělci dostávají od státu tučné dotace. Kvůli zpotvořenému trhu se české mléko v EU nedá prodat. Pan ředitel je naštvaný i kvůli daňové ne-politice státu. Jak to ovlivňuje jeho byznys?

Sobota 20. října 2012
*******************************************
Milan Teplý: "Jak to říci slušně? Člověk tu neví, co bude za dvě hodiny."
 (Dopsáno 19.10.2012 17:39)
----------------------------

Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick

113 komentářů:

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...

Proti všem!
aneb
Česko dnes bojuje za pomazánkové „máslo“ a „rum“ s metanolem

Hrůzy členství Česka v EU se projevují každým dnem silněji: Po zákazu vývozu tradičního českého rumu („Tuzemáku“) s 50% obsahem metanolu vám EU zakázala i vaše tradiční „pomazánkové máslo“. Prý si ho máte přejmenovat, neboť opravdové máslo je vyráběné z mléka (v EU musí minimálně 80% másla tvořit mléčný tuk).
Jenže vy Čecháčkové se nadáte, jak vás tak znám. Po vzoru starých Čechů se postavíte hrdě proti všem! Žádné „České pomazánkové“ si vnutit nedáte, a po opětovném vítězství nad Euroamerikou, multikulti a globalizací se vrátíte k hezkému českému názvu „Rum“ pro ty vaše patoky (patoky jsou to i bez metanolu).

Takže, drazí voliči České republiky: Dnes a zítra dozajista posunete svoji vlast o kousek zpět, směrem k opětovnému získání plné samostatnosti, směrem k obnovení plodného spojení s Ruskou federací.
Můžete si být jisti, že v RVHP vám nikdo nebude zakazovat ani Rum, ani syrečky, ani pomazánkové máslo, ba ani Trabanty a Wartburgy a vedoucí úlohu Strany.

Přeji vám šťastnou cestu zpět do Asie, drazí Čecháčkové!

StK řekl(a)...

Naši kocouři chodí na stranu do bedýnky s tzv. stelivem. Je to velmi drobný štěrk a písek + kaseinové lepidlo. Stelivo čerstvý exkrement (jakékoliv konzistence obalí), ten méně páchne a vzniklá hrudka se může vyhrábnout speciální děrovanou lopatkou a odložit na správné místo mimo byt.
To je pak pohoda!

Kopretina řekl(a)...

To náš kocour Filip je pecivál, ven skoro nechodí, nají se a jde spinkat. Jí pouze kapsičky Whiskas a zdravotní sušenky, naopak naše kočka, ta je lovkyně, opět chytla sýkorku a šla se potvůrka pochlubit, skočila na okno mého pokojíčku, je mi líto ptáčků, ale kočka je kočka, kočky jsou šelmy a přirozený pud šelem je lovit. Kočka Míša ta drží zdravotní dietu, musí jíst zdravotní kapsičky a zdravotní suchary, někdy jí to moc nechutná, ale nedá se nic dělat. Co se týká hygieny, tak je to to samé, co píše STK, máme bedničku a v ní kočkolit (speciální písek) a exkrementy (hrudky nebo bobky) se vytáhnou speciální lopatkou a pak není problém chovat kočičky doma, tak, jak to má být. Mít zvíře jenom venku, je o ničem, já se chci se zvířaty mazlit, hladit je, mít z nich radost a to můžu jedině tehdy, mám-li je doma, proběhnout se můžou na dvorek a zahradu, tedy jenom Míša, Filip odmítá chodit ven, když jsme ho zkusili jít ven, podíval se a pelášil zpátky domů, pusinka.

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...

Tak to náš národní ovčák (Deutsche Schäferhund) potřebuje pohyb, čistý kotec, lásku svého pána, vyváženou stravu, Slovana k trhání.
Ano, pes je šelma psovitá, pudem je veden k pronásledování prchajících tvorů. A náš ovčák je rasa čistá, ušlechtilá, prchajícími zbabělci bytostně pohrdá. Ne však natolik, aby je svému pánovi (resp. vedoucímu soudruhovi) mírně ožvýkané neaportoval.
Prostě: Veškeré naše výrobky vám mohou být ukradené, ale bez našeho ovčáka je váš slovanský společenský systém odsouzen k rychlé záhubě.

Světu mír!

informace řekl(a)...

Zcela souhlasím s váženými předřečníky, že jak kočky tak psi jsou zvířata čistotná. Svými výkaly neznečišťují byt.
Jenže co číci o jejich "biologických stopách", kterými vyznačují své teritorium? Ty opravdu smrdí, že se člověku dělá špatně.
Kocouři tak vyznačují i byt, nejsou-li vykastrováni, psi pak obchcávají všechny sloupy a rohy.
V naší ulici nedávno přemalovali fasádu jednoho domu na světle béžovo a už tam mají roh tmavě hnědý a pod ním nevysychající loužičku.
Co vy na to, diskutéři?

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...

Žádné „Waterloo“. Chlumec nad Cidlinou & Sokolovo!

Tohle je práce pro protičeského štváče - žádný z mých dalších nicků není na tuhle robotu dost zlý.
Nicméně kromě mé zmnožené osobnosti se zde občas, výjimečně, vyskytne i někdo další. Proč tedy ZROVNA JÁ musím poukázat na novinářské blafy veleváženého Moby Dicka?!
No ano - ten nesmyslný podtitulek: „Volební Waterloo“.
PITOMOST !
Z hlediska vámi poražených třídních a národních nepřátel jde o Chlumec nad Cidlinou, z hlediska vašeho o Sokolovo*).

A teď VELMI ZLÝ dotaz: Co uděláte, milí Čecháčkové, jestli se v Rusku změní vláda? Vždyť ani V.V.Putin, váš přítel nejvěrnější, není nesmrtelný (na rozdíl od V.I.Lenina)?
Co jestli místo idealisty a altruisty Putina za pár let Rusku povládne chladný obchodník? Vždyť pak se o tzv. nárazníkové státy (Polsko, Slovensko, Česko, Maďarsko) podělí s EU!
Pak budete mít tradiční ruský smrad (na ten jste zvyklí) + tradiční bídu evropské periférie (viz Řecko). Ale vyskakovat si NEBUDETE, po vzoru Řeků. Na mostě mezi Východem a Západem prostě MUSÍ BÝT KLID !
Na tohle jste nemysleli, když jste zvali statisíce Rusů a odmítali €, že?

Čest a Nazdar!

---------------------------------------------------------------------------------------
*) Raději připomenu fakta:
1) U Chlumce roku 1775 dostali na zadel vaši třídní nepřátelé od jiných vašich třídních nepřátel (přesněji: kulaci od rakouských vojáků, tedy většinou mužů vaší společenské třídy, navlečených ve vojenských mundůrech). Šlo tudíž o střetnutí z obou stran nespravedlivé (z M-L principu); přesto je „bitva“ u Chlumce začleněna do českých národních tradic jako důkaz tisíciletého boje lidu za svobodu a socialismus. Symptomatické!
2) Bitva u Sokolova byla z vojenského hlediska nesmyslná (za československými jednotkami byla rozmrzající řeka => rozumné velení by čs. jednotku umístilo ZA touto řekou), přesto je milníkem v osvobozování Československa Sovětskou armádou.

StK řekl(a)...

Tak jest Informace, jejich teritorium!
Značkují si ho psi, i nevykastrovaní (nějak to souvisí s Fidelem Castrem?) kocouři. Potřebují si zřetelně označit to, co považují za svůj výsostný prostor. Příroda. Přirozenost.
Cesty jak z problému ven jsou asi jen dvě: nechat to být, zvyknout si, když je toho příliš tak to přeskočit - nebo daného psa prostě zastřelit.
Snažit se převychovávat psy nebo neustále uklízet jejich exkrementální značky je typické vázání písku do otýpek...

informace řekl(a)...

Poslyšte, StK,
sloveso kastrovat, vykastrovat je v češtině běžně používáno. Nesnažte se mi vyvolat nějaké pochyby o mé znalosti češttiny.
Dokonce jesm našla na webu tento roztomilý inzerát:
"Výhody mužské kastrace - Ten, který byl ještě před chvílí nenáviděný nafoukaný manžel, je najednou téměř ideální ... Nechte svého muže vykastrovat ještě dnes!"
www.feministky.com
Tak co tomu říkáte, StK? Vždyť to musí být u vás v Česku každodenní praxe, soudě podle toho oznámení a nabídky.

StK řekl(a)...

Vážně Info?Doporučujete kastrovat samce druhu Homo Sapiens?
V mnoha případech je to zbytečné. Jsou již vykastrováni psychicky, svým multi-cokoliv okolím.* Takže se raději tiše opíjejí a přecpávají a čekají na zásadní rozuzlení svého života, na smrt. Mezitím hromadí fyzický majetek, který pak ovšem ve výsledku připadne "odolnějšímu pohlaví" nebo, ještě častěji, jejich dětem.
A cyklus se opakuje s tím, že děti opravdu bohatých rodičů ve většině případů majetek rychle rozhážou - nějaký zakuklený komunista by řekl, že je přerozdělí mezi chudé pracující. A ti "chudí" zase začínají hromadit majetek, aby se stali mohovitými - atd., atp.
Pokud náhodou jsou děti bohatých rodičů vychovávány k tomu, aby rodinný majetek spíše rozmnožovaly, začnou být okolím a hlavně našimi "čackými žurnalisty" bystře klasifikováni jako oligarchové.
Tady lze navázat "Kopreinovou poznámkou" o závisti...

*/ Ti, aby dokázali nezávislost na svém mužství, nepouštějí ženy ani do dveří, ani sednout ve vlaku a urážejí je, kde se dá - a kde není v dosahu nějaký "macho", který by jim za to dal "přátelsky" přes držku. Mimo jiné - tohle je prý dílo feministek. Tak to chtěly?

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...

Tady se krásně zjevuje moje předvídavost (vypočítavost): Díky svému nicku STK mohu nyní polemizovat sám se sebou.

Pche, kam se hrabou "teritoriální" zvířata na NĚKTERÉ lidi! I takový grizzly na "svém" území vetřelci (= jinému medvědu) nejdříve jen hrozí. Napadne jej jen v případě naprosté nezbytnosti.
Srovnejte si toto "bestiální" chování se svým příslovečným slovanským humanismem, Čecháčkové. Se svým „proslaveným“ humánním odsunem všech cizorodých osob (cizorodých svou národností, společenskou třídou, urozeností, vírou, názory).
Srovnejte si, a pak tiše zalezte do zpět do svých doupat a nor.
Čecháčkové, xenofobové, unikulti nadšenci, rusohujeři.

Čest a Nazdar!

informace řekl(a)...

StK,
já nic nedoporučuju. Já jsem tu stránku našla na webu, když jsem si ověřovala používání slovesa kastrovat. Jinak bych sem podobné tma nezaváděla.
Mrkněte se na ten site feministek. Myslí to vážně. A jaké prý to má pro muže výhody, i estetické.
Budou to agentky muslimských extremistů.

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...


Tak, správně, STK, moje druhé (či třetí?) já: Dědění je odporný buržoasní přežitek!
Správně by měla být minimálně 95% dědická daň - aby potenciální zůstavitelé nesyslili fyzický majetek, aby jej místo toho :
A) investovali či prachsprostě utratili, a tím udržovali kapitalismus v běhu
B) vložili do kádí při svém vstupu do Tábora, a tím pomohli vzkvétat MYŠLENCE


Týý vado, já dnes vedu ale FAJNOVÝ monologický dialog!

Míru zdar!

informace řekl(a)...

Náš multinick se dnes FAJNOVĚ baví.

http://www.fotosearch.it/foto-immagini/clown_2.html#comp.asp?recid=5119326&xtra=

Nerušte ho, ať mu ta zábavička co nejdýl vydrží.

Kopretina řekl(a)...

Značkování teritoria, to je doopravdy velký problém a dělají to všichni samci, to je pravda, ale člověk to asi tolerovat jakéz takéz musí, když už psy nebo kočky máme. Ono je řešení vytvořit koutek pro psy, když jezdím do Brna, tak blízko obchodu je speciální výběh určený jenom pro psy, kde mohou vykonávat svou potřebu, dále by pokud to jen bude možné, přinutit pejskaře, aby venčili svá zvířátka v parku. V Česku vyrobili věc na sbírání exkrementů, papírovou lopatku, sáček a pak páníček může tento odpad vyhodit do koše, bylo by to řešení, aby se všude nepovalovaly bobky, je doopravdy dost nepříjemné, když člověk šlápne do exkrementu.

StK řekl(a)...

Měli jsme včera slezinu (sraz) spolužáků z 9. třídy ZDŠ. František, malíř, o které
jsem tu už psal, přišel s dvouhodinovým zpožděním, pozdravil se se všemi přeživšími spolužáky, vypil jedno kafe a odporoučel se.
Kafe, jak je jeho zvykem, nezaplatil. Chybí mu zase jeden přední zub a má modřiny po celém obličeji. Prý spadl se schodů. Smolař.
Prostě člověka nepředěláš...
Když odešel do tmy, bavili jsme se snad čtvrt hodiny na jeho účet - jsme hold spolek zlomyslných dědků a babek. Ale to kafe jsme za něj "zatáhli".
[;>))

Anonymní řekl(a)...

Hold jste mohli někomu vzdát. Holt jste spolek. Nikdy není pozdě se něco doučit. Není zač.

informace řekl(a)...

Jo StK,
ty neěťastné schody! Za kolik modřin, rrobitých huv a vyražených zubů můžou. Člověk by nevěřil, že je to tak nebezpečné místo.
Holt to byl volný pád se schodů!
Měl by být varováním příliš bujným povahám, že?

informace řekl(a)...

Oprava:
nešťastné, rozbitých, hub

Anonymní řekl(a)...

Milý Mobíku,
co se týče metylDraka a jeho poskoků, bylo by dobré, aby si pozůstalí nechali ten bolehlav na pozdější použití a pány, kteří nepochybně nasypou soudcům do korýtek a budou osvobozeni, navštívily s trychtýřem!
I v bibli je psáno oko za oko!
A v tomto státě se spravedlnosti nedočkáš.
Zdravím štamgasty :)

Moby Dick řekl(a)...

Já nejdřív přemejšlel, co náš Drak zase v hospůdce vyved', až jsem si vzpomněl, že jde o tu likérku.
No, Drak by mohl travičského likérníka teď žalovat za poškození dobrého jména. Za to by mu možná napařili víc. Než za "ohrožování zdraví závadnými potravinami".
Jak se v Česku označuje míchání jedů do pití. 30 mrtvých, desítky slepých a poškozených lidí, miliardové škody, a ono to není zločinné spiknutí, ono to není obecné ohrožení, on to není masový terorismus.

>>:((

Šaman řekl(a)...

Inu, Mobiku, když i policajti určili tenhle trestný čin. Česká spravedlnost dokázala v sobě smíchat strnulost c+k ouřadů, bolševickou hloupost a špatnou aplikaci anglosaského práva spolu s neschopností, tupostí a jiným právním pozitivismem. Kdybychom se řídili zdravým rozumem a římským právem, pak by nám stačilo mnohem méně trestných činů. (Nelze postihovat hajzlíky, kteří svítí na přistávající ledadla laserovými udělátky, čímž ohrožují oči pilotů a životy cestujících, protože neexistuje trestný čin svícení na letadla laserovými udělátky...)
Výrobce těch pančovaných lihovin se totiž dopustili: Podvodu a travičství.
Ale i současný právní řád to snad zná. Žádné "ohrožování zdraví". Neúmyslné zabití. A, ano, "obecné ohrožení", evidentně. Což je horší zločin než prostá vražda, aspoň co se pálek týče. A důsledků pro postižené…

A.S. Pergill řekl(a)...

Pomazánkové máslo obsahuje asi třetinu mléčného tuku (másla) a zbytek jsou mléčné bílkoviny a voda v poměru asi stejném, v jakém jsou bílkoviny a voda třeba v mase. Od sýrů se liší tím, že tam jsou i syrovátkové bílkoviny (v sýrech je hlavně kasein), a že to neprochází bakteriální fermentcí.

Mimochodem, když "neprochází" přes schvalovací proces EU pomazánkovém máslo, tak proč prochází máslo arašidové, které opravdu nemá s máslem naprosto nic společného? Další věcí je, komu ty české (i dalších výrobků) názvy vadí? Místní vědí, o co se jedná, a překlad do EU hatmatilek bude nejspíš odpovídajícíj jejich vyjadřovacím možnostem.
Jde tu spíš o to, že o těchto věcech by neměli rozhodovat příslušníci pronárodů, v jejichž dorozumívacích skřecích chybí dvouslovné názvy, případně mají ve své ubohé slovní zásobě jedno slovo pro marmeládu džem i povidla.

Z EU bychom měli odejít nikoli proto, že nám zakazuje tuzemský rum, syrečky, pomazánkové máslo atd., ale proto že tyto zákazy jsou názornou ukázkou toho, jak kvalifikovaně verchuška EU rozhoduje o věcech, do kterých tak dobře nevidíme.

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...

K tomu žertovnému svícení laserovým ukazovátkem do očí pilotů přistávajících dopravních letounů:
Zlý a obmyslný muslim Hussein Obama, levičák a skrytý antisionista, podepsal letos 14.února jistý zákon, nejspíš z rozkazu Al-Kajdy a/nebo vesmírných ještírků. Více např. zde: Laser Attacks On Aircraft A New Federal Crime

Míru zdar!

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...

Dle mého skromného názoru byste měli z EU vypadnout CO NEJDŘÍVE - už jenom kvůli těm statisícům ruských kriminálníků, kterým jste ve své vlasti zařídili druhý domov.
Vlastně jaký „druhý“ domov - mnozí z těch vašich starších smrdutých bratří už v Češskoj respublike mají svůj opravdový DOMOV.
My je v EU nechceme; stačí nám ti nejbohatší, kteří už u nás mají své paláce za miliony €.

Co se existence „burákového másla“ v EU týče, počtěte si třeba ZDE.

Čest a Nazdar!

drak řekl(a)...

A.S. Pergillovi:

Ohledně pomazánkového másla a dalších hovadin linoucích se z EU, souhlasím, neboť jak bylo zjištěno, tak výrobků, které nesplňují definici toho, co to je máslo, ale přesto se tak nazývají, je v EU hodně. Buď se tak tedy máslem mají smět nazývat všechny, nebo ani jeden, to, co se děje, je prostě čurbes. Čurbes je nejlepší opustit.

Ohledně výrobců a distributorů metylových nápojů podotknu jen tolik, že správné by bylo zavřít je asi tak na 2 - 3 týdny do místnosti, kde by byla jejich metylová produkce. Spolu s nimi bych tam zavřel případně i ty, co nejsou schopni je buď vyšetřovat, nebo soudit, škoda by nepochybně nebyla ani jedněch, ani druhých, ani třetích.

StK řekl(a)...

Pergillovi a Drakovi:
Napadá mě, že nás EU neustále napadá za nějakou diskriminaci. Třeba kvóty na ženský ve vedoucích funkcích, kvóty na invalidy, ať už povaha práce práci invalidů umožňuje nebo ne, atd., atp.
Jestli to, že jinde může být "máslem" zváno ledacos a u nás nikoliv* není pořádná diskriminace, tak už nevím. Co takhle žalovat EU nebo aspoň tu komisi, která vydala zákaz věc pojmenovat tak jak se nám zlíbí. Alespoň doma. Ostatně - zdá se, že se jedná o bouři ve skleničce vody. Když to výrobce místo Pomazánkovým máslem nazve Máslovou pomazánkou, myslím, že se mu odbyt nijak nesníží. Inu, jsme pro EU zemičkou druhé či snad dokonce třetí kategorie takže si vyskakuje. Ano, jsme malou zemičkou, co naplat. Takže - omylem jsem přečetl břitkou poznámku Většího Vlastence - ano! Rychle pryč z EU, a vývoz orientovat někam jinam. Nakonec i to Rusko je ochotno od nás ledacos koupit a dokonce někdy i zaplatit. O nových "tygrech z východu" ani nemluvě.

/* Ono mi to pomazánkové máslo připomíná velmi tučný tvaroh a tak se k němu tak chovám - přidávám do něj hodně prolisovaného česneku, jemně strouhaný parmazán, kysanou smetanu a sůl a vyrábím si vlastní česnekovou pomazánku, kterou mám k smrti rád. Jenže pak páchnu a musím se držet několik hodin dál od lidí...[;>)

informace řekl(a)...

Doufám, StK, že ten parmazán je parmigino reggiano d.o.p., totiž ten autentický dovážený z Itálie.
Jinak používání názvu parmazán nebo jiných, které ho připomínají jako “Reggianito”, “Parmesano", "Parmeso" je v EU zakázáno. Němci ho napodobují, firmě Allgauland-Kasereien, která ho vyváží, byl zabaven a byla jí dána pokuta.

Není-li na vašem parmzánu nápis Parmigiano reggiano d.o.p. uvědomte o tom Consorcium parmazánu, které okamžitě zakročí podáním žaloby Evropskému soudu. Už několikrát vyhrálo.

Adresa a spojení
CONSORZIO DEL FORMAGGIO PARMIGIANO-REGGIANO
Via Kennedy, 18
42124 - Reggio Emilia - Italia
Tel. +39 0522 307741
Fax +39 0522 307748
E mail: staff@parmigianoreggiano.it

Alespoň budete mít zadostiučení za pomazánkové máslo. Odskáčou to Nšmci.

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...

Tady vidíte, proč jsem si vytvořil "postavičku" STK: Abych mohl polemizovat s bláboly.

Takže: Osoby s IQ>IQ tykve si německý text o problematickém jménu „Erdnussbutter“ přeloží pomocí Google, a následně možná i pochopí.
Náckové typu A.S.Pergilla pochopí a promptně zapomenou, aby jim pochopení nenarušovalo jejich „ucelený“ světonázor.

O snahách EU zrovnoprávnit členské země při hlasování (= nepřihlížet k počtu obyvatel) se osoby s IQ>IQ průměrného foxteriéra taktéž dočtou snadno. Možná i o různých druzích „pomazánkového másla“.

Nicméně vás PROSÍM, Čecháčkové: Vypadněte z EU, třeba i kvůli tomu NESMÍRNĚ DISKRIMINAČNÍMU zákazu jména vaší pomazánky, nebo zákazu vývozu vašeho SKVĚLÉHO tuzemského rumu s 50% metanolu.
Hlavně ať už jste pryč; cpát prachy do Čechů či Řeků a sklízet za to nevděk a nadávky - to by naštvalo i mrtvou kozu.

Světu mír!

StK řekl(a)...

Pletete si mě Informace s Vlastencem a podobnými zjevy.
Takže oprava: "...jemně strouhaný sýr, pravděpodobně PARMAZÁN nebo jeho napodobenina..." Česnek kupuji český. Čínský česnek totiž nesmrdí a nemá žádnou chuť.
====
Nějak mě ta naše Hospůdka přestává bavit. Dám si asi delší pauzu. Nemám už chuť se snažit být vtipný a číst zdejší vtipnosti a roztomilosti.
Mějte se tu jak umíte.
Tchoř, jak je vidno, aspoň zatím dosáhl svého. Kupé se vyprazdňuje.

informace řekl(a)...

S nikým si Vás nepletu, StK,
a s tím parmazánem to myslím vážně. Chce-li někdo vyrábět napodobeninu parmazánu, ať si to pojmenuje jinak. Parmigiano reggiano je název zákonem chráněný.
Pokud jde o Vaše složení zbraní, nevím, co k tomu dodat. Kdo uteče, nevyhraje - to mě učili už od malička. Tak si to rozmyslete. On náš vtipálek taky nemá IQ o moc vyšší než ta cucurbitacea, kterou jmenuje, Jinak by mu to už došlo, že otrávil.

informace řekl(a)...

A že když zavře tenhle blog, bude si moci psát tak akorát prstem po okně.
To taky myslím vážně.
Nač taky držet blog s jedním diskutérem?

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...

Zná to každý opravdový autor tzv.krásné literatury: V určitém okamžiku tvorby textu jeho literární postavy „ožijí", začnou si prosazovat svoji vůli, své představy o směřování děje. Někdy se tak vymknou autorovu záměru, že tvůrce se s nimi musí rozloučit.
Michal Ajvaz líčí (v Návratu starého varana), jak často se jeho podivuhodným a nepohodlným zvířatům podaří v textu setrvat - díky smutnému pohledu „Člověče, prosím, nevyháněj mne!“.
Jistému italskému levičákovi dokonce šest jeho postav uteklo na jeviště, a způsobilo tam mírný skandál hledáním svého „pachatele“.

Nuže, mně se nyní děje cosi podobného: Starý tlustý kocour, jedna postavička z těch mnohých, jimiž zde narušuji váš radostný návrat k Rusku a socialismu, se zpěčuje, prská, dveřmi práská, odchází a zas se vrací, slova zvrací, a kdybyste ho mohli vidět a cítit, vážení čtenáři, seznali byste, že se mračí jako mrak a páchne padělaným parmezánem + čistým českým česnekem. (Dracula by se z něho stal vegetariánem.)

Ale co s tím? Tedy s NÍM: Ctít či stít? Asi ho nechám jít, jako jsem nechal jiné, onačejší, živější, věrohodnější, charakterově vyhranější . Však oni se vrátí, je-li v nich život. Vrátí se v pravý čas, až se mi jiné postavičky, jiné „nicky“ omrzí.

Nuž tedy dál - vrhněme se zpět do zpěněných vod literatury - alternativního jsoucna. Skočme zmužile do těch temných vírů, kde upřímné ideje beznadějně tonou, jsouce nemilosrdně stlačovány pod hladinu silnějšími entitami, především lascivně zmasilou Žádostivostí. Jen směle vpřed a dolů, neb nás Chtíč pohání a Nadutost nadnáší; neutoneme.
A utonou-li nějaké nicky, nic se nestane - jen se mé stádečko zbaví nemocných kusů, neživotných nicek.

Čest a Nazdar!

drak řekl(a)...

StK:

Na jednu stranu si myslím, že nejdříve bychom si měli zjistit, zda náhodou naši úžasní ouřadové a další šášulové neopomněli, případně zda vůbec byli schopni vyplnit ta, či ona patřičná lejstra a v termínu je odevzdat. Toho možná byli schopni ouřadové z jiných zemí, kde se ty výjimky prodávat smějí, zatímco u naši se na to prostě nezmohli, protože je to buď vůbec nenapadlo, nebo to prostě bylo nad jejich síly.

Na druhou stranu, po vyloučení zavinění nečinností ouřednického šimla, v tomto případě by se ta diskriminace prokazovala poměrně snadno. NA druhou stranu, už jsem byl nejednou svědkem toho, jak se věci zjevné a logické, dokážou v právnických a soudních pařátech změnit a zašmodrchat skoro k nepoznání, zejména je-li na straně soudu vůle vidět to už od začátku úplně jinak. Což je ale přesně ten případ, kde by se něco takového dalo čekat.

informace řekl(a)...

Draku,
jak čtu tu diskuzi o pomazánkovém másle, o jeho složení, tak mám dojem, že se jedná o pomazánku z mléčných výrobků s asi 30 procentním obsahem mléčného tuku. Nejde tedy o máslo a ani o nějakou typickou regionální specialitu, ale jednoduše o výrobek, který se dá namazat na chleba a který byl, nevím z jakých důvodů, nazván máslem. Nechápu tedy, proč český výrobce nemůže ten název pozměnit, tak aby nenarážel na nějaké normy EU. Nejde o pozastavení výroby, ale jen o změnu názvu.
V Itálii se podobné mléčné výrobky, které mají konzistenci pomazánky, nazývají jinak. Většinou jde o měkké nefermentované sýry anebo druhy tvarohu, často s dlouhou místní tradicí, některé mají značku DOP (denominazione di origine protetta). Jsou to sýry jako la crescenza, lo stracchino, la stracciatella, la robiola Piemonte, tomino (specialita severoitalského Piemonte, kde jich vyrábějí 11 kvalit), pak sardinská mustia, kromě Casu e Fitta, Latte Cazàdu, Latti Callàu, Gioddu, Miciuratu, Mezzoraddu, Latte Ischidu a Casu Marzu (sýr s červy v pomazánkové formě). Některé také mají 20-30 procent mléčného tuku, ale slovo máslo v názvu nefiguruje.
Italové mají spíš problémy s imitací v cizině, proto si dávají ty produkty patentovat.
Máslo se tu prodává jako máslo bez přídavných jmen a přídavků.

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...

Tak je to správně, drahý a na faktech NAPROSTO NEZÁVISLÝ mysliteli draku: Nic si o problému nezjistit, a rovnou o něm mluvit či psát.

Takže mohu jen dodat, že:
1) vaši úžasní ouřadové a další šášulové byli námi Euroameričany podplaceni, aby „opomněli“ vyjednat výjimku pro vaše „máslo“ bez másla
2) za dob československé samostatnosti a nezávislosti se vám nic takového stát prostě nemohlo: Sovětský svaz by vás před euroamerickými agresory ubránil, jako v r.1968. Zůstalo by vám VŠE, co tvořívalo podstatu vaší státnosti, vaší hrdosti: váš rum a pomazánkové máslo, vaše Slovensko, vaše životní úroveň, vaše opravdová demokracie ...

Už z té EU a toho NATO vystupte, prosím, dřív než vás naši brutální žoldáci poženou do lágrů.
PROSÍM !

informace řekl(a)...

Literární kritik nemůže jinak, než konstatovat zřejmý a nezadržitelný přesun autora příspěvku 4:09 z pozic byronovkého titánizmu k nietzscheánskému nadčlověčenství. Nejen že stvořil všechny postavičky, co tu dosud na blogu figurovaly, aby je dráždil svým výsměchem a urážkami, tak aby nakonec uraženě nebo strašeně utekly. Ale nyní ve své bezuzdné fantazii blouzní o vytvoření postav jiných, dokonalejších, schopných čelit jeho útokům. Z oblasti lidské se tedy jeho tvůrčí duch přemísťuje do světa zvířat, jmenovitě plazů, fiktivních varanů, ještěrů nebo reálných nefiktivních krokodýlů, aligátorů, kajmanů až po hady - zmije, chřestýše, korálovce, krajty tygrovité, a neškodné ještěrky a gekony.
Bude to jistě zajímavá diskuze, co se bude rozvíjet v Doupěti mezi autorem a jeho alternativními ego.
Doufám jenom, že Šaman oddělí toto terárium od diváků, hodně tlustou nerozbitnou skleněnou stěnou.

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

Kdyby v tom názvu "pomazánkové máslo" aspoň psali obě slova stejným písmem, tak bych to ještě byl ochoten považovat za technický termín. Ale když je to "MÁSLO" mnohem větší a mnohdy i jinou barvou než "pomazánkové", tak je to podvod a (i při vší neúctě k Evropské Ummě) souhlasím se zákazem. Když se bez problémů "čokoláda na vaření" přejmenovala na pouhé "na vaření" a "tuzemský rum" na "tuzemský", tak by také stačilo jen "pomazánkové". Nebo ať to zkrátí na "pomáslo", či ještě lépe na "pamáslo".

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...

Ale no tak, ZŽ!
Čecháčkům přece nejde o jméno jejich pomazánek, ale O PRINCIP !
Už ustoupili v otázce rumu a "čokolády" na vaření (a jistě i jiných produktů, vždyť seznam Chráněných označení EU pro české výrobky je chudý chudičký), a teď by měli ustoupit i v boji o pomazánková másla?!
NIKDY!
Vždyť to by byla KAPITULACE s nedozírnými následky!
Asi jako 15.březen 1939, kdy naše jednotky NAPROSTO NERESPEKTOVALY československé dopravní předpisy. No ano, v ČSR se do toho kalného rána jezdilo vlevo, a naše motorizované jednotky prostě jely VPRAVO.
Každý český pamětník ví, co bylo dál. Takže tuší, co by následovalo po kapitulaci ve válce o pomazánková másla.

Jsem zvědav, jak tuto DĚSIVOU situaci Čecháčkové vyřeší. Jistě ne emigrací - z Česka přece emigrují jen Češi, a ti jsou už skoro všichni pryč. Takže zbývají jen vozové hradby, nebo předstíraná kapitulace + pasivní rezistence („švejkování“) & čekání na osvobození.

Vážně jsem na to zvědav.

drak řekl(a)...

informaci:

Osobně nemám potřebu, abych si pořizoval nějaké náhražky másla, naštěstí mi příjmy stačí na to, abych si koupil máslo pravé.

Co se týče másla pomázánkového, které jsem v životě neměl v hubě, aspoň si na to nevzpomínám, tudíž je mi vcelku z mého egoistického úhlu pohledu srdečně fuk, co s ním bude, mám ale jednu věcnou výhradu vůči postupu EU a to tu, že jak je známo, tak jiné obdobné nemáslové výrobky se s pod názvem máslo v jiných členských zemích prodávají:

http://byznys.lidovky.cz/cesko-vyjimku-neziskalo-v-evrope-se-ale-neprava-masla-prodavaji-dal-1pc-/firmy-trhy.asp?c=A121019_164913_moje-penize_mev

Není těch nemáselných másel, která té zatracené unii nevadí, zrovna málo. Jediné, co mi na tom pseudopřípadu zajímá je, proč to v těch ostatních případech jde a v tom našem ne. Máme tady snad tři díry v zadnici, nebo se lišíme něčím jiným, třeba tím, že si nějaký nevrlý blbeček potřebuje zahojit nějaký mindrák? Nebo kdo nemaže tak nejede? Co za tím sakra vězí? Proč těm soudruhům v Bruselu vadí ausgerechnet jen to naše nemáselné máslo?

Částečnou odpověď nabízí tabulka v článku, figurují tam země jako Německo, Francie, Velká Británie, tedy ty velké a silné, kterým to těžko někdo zakáže. No a pak je tam ještě eurohujerné Finsko, takže rovní a rovnější?

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...

No jo, já jsem úplně zapomněl, že postavička "drak" neumí žádné cizí jazyky; ani hledat pomocí Google.
Takže prostě NEVÍ a vědět NIKDY nebude, jak je to s tzv.pomazánkovými másly a burákovým máslem. Proč burákové máslo v NĚKTERÝCH státech EU může ZATÍM být prodáváno pod tradičním názvem (v USA na b.m. mají zákon), proč název "pomazánkové máslo" pro všechny ty různé druhy pomazánek je zavádějící.
Vědět to nebude, protože si to prostě nepřečte ani česky, ani slovensky, ba ani rusky.
No, hlavně že má dost peněz na echt máslo, že je zdráv, a že mu povšechně chutná.

Přiznávám, že se mi tato postavička poněkud vymkla. Ale nezruším ji - značně realisticky představuje určitý lidský typ (takové osoby opravdu v reálném světě existují, věřte mi!).
Ať si tedy žije dál.

Jakub S. řekl(a)...

X Áno, Pirandello: Šest postav hledá autora - naprostá kouzelná m o d e r n í k l a s i k a /(c) JS).
X V pubertě, zrovna když na Isla de revolución převzal otěže Fidél a byly toho vítězství furt plné noviny aji rádio a začal jsem zkusmo překládat kastilštinu, jsme vymysleli stupidní "fór": Víš, že se na Kubě provádí fidelizace? Ty nevíš, co to je... no každého kastrujou! Vzápětí jsem zjistil, že to napadlo asi tisíc jiných adolescentů po vlastech českých. Ach jo...

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...

Tak voni maj kopyrajt na sousloví "moderní klasika", Sinderhauf? No tak to musejí bejt jak Rotšild, páč ten jejich vejmysl používá kdejakej chamer, a určitě za to platí tydlencty nekřesťanský poplatky, autorský, že jo?
A přitom tady kolikrát brečej, že sou úplně plajte. No prostě chytrej šnorer.

Ale ten jejich fór jsem nepochopil. Co teda znamená kastilsky „fidelizovat“ a „castrovat“?

informace řekl(a)...

Draku,
neznám předpisy EU, podle kterých v Česku nemůže být používán název "pomazánkové máslo" a nechcese mi je ani hledat. Vědí-li to čeští zástupci, kteří o tom jednali, měli by to zveřejnit a tak položit konec této polemice, která k ničemu nevede. Itálii byla jistě vnucena jistá omezení, ale nepíše se o tom. Tím míň se o tom tak zapáleně diskutuje jako tady.
Itálie má, jak jsem se dočetla na webu, celkem 239 chráněných označení na potravinové výrobky (PDO, chráněné označení původu , PGI, chráněné zeměpisné označení, TSG, zaručená tradiční specialita) a jistě všechny speciality nedostaly žádané označení. Kolik jich bylo, o tom se také nehovořilo.
Takže, myslím, děláte mnoho povyku pro nic. O tradiční produkt, typický pro určitou geografickou zonu, nejde, takže vám to může být jedno, jak se ta pomazánka bude jmenovat.

A.S. Pergill řekl(a)...

Informace,
pomazánkové máslo se od nefermentovaných sýrů liší složením bílkovin, a to docela výrazně. Je to prostě dost jedinečná potravina, která nemá v EU obdobu.
Ale, jak už jsem uvedl, zásadní problémem je to, proč se nějaká méněcenná hovada, která česky neumějí hubou kolápnout, montují do českých nápisů na potravinách? Jinak v EU jazycích ať tam klidně je "scheisse", "shit" nebo "merde", to zase naše lidi nezajímá.

klasicá modernita řekl(a)...

>Co teda znamená kastilsky „fidelizovat“ a „castrovat“?
Že vám uříznou fidelie čili bambulky, to znamená.

informace řekl(a)...

Pergille,
nejde o zákaz vyrábění té pomazánky jen o změnu názvu.
Taky mě napadlo, že by to mohlo být zapříčiněné nepřesným překladem. Ale EU má vlastní překladatele, kteří dělali na to místo konkurz. A většinou to jsou příslušníci členské země. Nevím ani, jak to do těch oficiálních jazyků přeložili. Třeba by bylo stačilo zaměnit přídavné jméno za podstatné a podstatné za přídavné. Máslová pomazánka.
To je tedy jen doměnka.

informace řekl(a)...

Mám tedy dojem, že jsem skončila v blázinci. V DOKONALÉM BLÁZINCI!
Poslechněte si předvolební propagační video Jakla, kde se předvádí jako prezident republiky a oznamuje, že poslal dopis předsedovi EU o výstoupení ČR z Unie.
No, něco podobného jsem ještě nikdy neviděla!
http://www.lidovky.cz/vystupujeme-z-evropske-unie-oznamil-ve-videu-prezident-jakl-p5o-/ln_domov.asp?c=A121022_184733_ln_domov_Pta

Má ten člověk všech pět pohromadě? A ti další, co chtějí vystoupit z Unie kvůli nějaké pomazánce?

Lidi, vzpamatujte se!

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...

Teď lituji, že jsem si "Jakuba S." nevymyslel, na rozdíl od některých jiných "štamgastů". Mohl bych se s chutí zasmát "puncovanému intošovi" za "humor" typu českého lidového popěvku Guantanaméra, začíná kouření ...

Každopádně, "klasicá modernita", pro Vaši informaci: Fidel Castro býval POVĚSTNÝ svou potencí. A kubánští bojovníci za svobodu, zotavující se v ČSSR ze zranění - na ty dodnes vzpomínají TISÍCE vděčných československých žen.
Takže „fidelizovat“ a „castrovat“ znamená spíše "posílit sebevědomí & potenci".

Světu mír!

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...

Jak jinak.
Čecháčkovský nácek, jenž studoval v (bývalém) Sovětském svazu, si myslí, že takzvané pomazánkové máslo je "dost jedinečná potravina, která nemá v EU obdobu".

Už abyste si opět začali řádně chránit své hranice + svůj mediální prostor. Pak takovéto a podobné bláboly opět nenarazí na odpor, pár desítek let.
A zas si budete užívat své jedinečnosti a samostatnosti, a budete mít svůj rum a své pomazánkové máslo a svoji demokracii atd.

Čest a Nazdar!

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...

Tak vám pěkně houstne, ta vaše česká bramboračka. Vrací se hrdá KSČ(M) v celé své slávě a velikosti, ČSSD uznává, že spojení levice je již nevyhnutelné, V.Klaus zůstává klidný jako E.Beneš po volbách v r.1946.
Vicekancléř odhalil Havla jako spojence samotného Ďasa a Klause jako vrchního pravdoláskaře.
A jako příslovečné lejno na dortu se skví projev příštího prezidenta Jakla. Ano, zatím žádný z kandidátů nevyjádřil tak jadrně nejhlubší touhy všího českého lidu: Vystoupením z EU obnovit vaši tradiční samostatnost, hrdost a ekonomickou prosperitu.

Tak šťastnou cestu, Čecháčkové.

Jakub S. řekl(a)...

Jakl: totéž! Taky ohromen, s otevřenou pusou... To snad nejni pravda. Jo - eště by chybělo, aby kandidoval TEN, CO NEPOCHÁZÍ Z OPICE. Že? Víte, kterého dalšího Muže z Hradu myslím, ne? To je už úplně figura z neskutečna. A je U PREZIDENTA MÉHO STÁTU. Merde. Non vale un cazzo - v jiné řeči můžu být vulgární, že - ?
A pomazánkové máslo mě, jak jste si všimli, nijak nebere. Zato marmeláda, to ano! To totiž velmi zabíhá do mé profese a budu o tom muset něco napsat. T o h l e cítím jako úchylné, paranoidní, urážlivé, nepřípustné, nelogické.

Ernest řekl(a)...

Jakube, taky Vás s..e, že ačkoliv slovo marmelo znamená portugalsky kdouli, tak podle závazných směrnic EU (jejímž jedním z vedoucích činitelů je Portugalec Barroso) znamená marmeláda chráněný název pro ovocnou kaši vyrobenou výhradně z citrusových plodů? Nedivím se Vám!

Jakub S. řekl(a)...

Nejenom to. To pro člověka, fascinovaného celoživotně jednak Haškem a jednak Kafkou, je spíš crazy absurdní lahůdka. Ale: Unie začala zasahovat už i do j a z y k a , jazyků. To nesmí být!
Ovšem už to je. - Kde jsou, ach!, doby EHS, kdy to byl zcela samozřejmě a nezpochybňovaně spolek suverénních států - ?

informace řekl(a)...

Erneste,
již Luís de Camões' ve svých "Os Lusíadas" píše, že si Lusitánci z těch citrusových haluzí marmeleira splétali vavřínové věnce pro oslavu svých hrdinů, zakladatelů Lusitanie. Jak by mohl Portugalec Barroso zradit pravěké tradice svého národa?

Jinak cydonia oblunga (čeleď růžovitých) je plod podobný jablku - italsky mela cotogna, za syrova nekonzumovatelný protože příliš tvrdý a bez chuti. Ale dělají se z něj výborné marmelády, i v Itálii, želatiny a likéry. Na příklad "sburlon" v oblasti Roccabianca.
Takhle vypadá italská cotognata, tuhá želatina, kterou můžete jíst i jako moučník.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d8/Dulce_de_membrillo.jpg
V Itálii se může nazývat marmeláda anebo spíš confettura jakákoliv ovocná zavařenina.
Snad proto, že Italové také pěstují kdoule?

Šaman řekl(a)...

Byl jsem zvědav, jak si s ne-marmeládou poradili Francouzi z firmy St. Dalfour. Podíval jsem se do ledničky (chladničky), a vidím:
"Ovocná pomazánka s vysokým obsahem ovoce".

Doporučil bych, aby byl používán termín "necitrusová marmeláda".

Ona ta slovíčka, jak je Evropa překládá, mají někdy podivuhodný vývin: transfer -> odsun -> vyhánění -> vyhnání -> genocida. To je marmeláda, co???

informace řekl(a)...

Na příklad marmelády vyráběné v Toskánsku a prodávané s tímto názvem:

Marmellata di fichi (fíky)senese: è di colore marrone con consistenza abbastanza compatta, odore dolciastro e sapore fruttato

- Marmellata di susine (švestky) di Montepulciano: ha colore variabile dal marrone al prugna e consistenza cremosa
- Marmellata di castagne (kaštany): è di colore marrone chiaro tendente al nocciola, piuttosto densa e cremosa.

- Marmellata di "sorbe pelose" (jeřáb) grossetana: viene prodotta con bacche di corbezzolo, infatti viene anche chiamata "marmellata di corbezzole". È densa, di colore giallo ed ha un sapore molto dolce.

- Marmellata di more selvatiche (ostružiny): è di colore scuro tendente al viola, ha consistenza cremosa e l’intenso aroma caratteristico dei frutti del sottobosco.

- Marmellata di sambuco (černý bez): è di colore molto scuro, ha consistenza piuttosto densa con sapore dolce e fruttato.

informace řekl(a)...

Produzione: La produzione annua può essere stimata intorno ai 20.000 quintali.
VÝROBA: roční produkce dosahuje přibližně 20.000 metrických centů.

Jakub S. řekl(a)...

Marmeláda ze s i e n s k ý c h fíků - proč? A je NASLÁDLÁ, přičemž toto slovo v mém vnímání má negativní přídech - to by ovšem na vinětě nebylo, že?
Další zavtra, zavtra, nur nicht heute... andiamo a letto..uá. Eště že v rádiu jsou úžasné paměti F. X. Halase.

informace řekl(a)...

Sienská fíková marmeláda. Fíky jsou samy o sobě sladké a tak přidáním cukru je hodně sladká i marmeláda.
Napište mi, co je nového, pěkně prosm.

A.S. Pergill řekl(a)...

Sudetoněmecký henleinovec zcela jistě vysype spatra názvy unijních mléčných výrobků, které obsahují kolem 30 % mléčného tuku a mají vysoký podíl syrovátkových bílkovin. Jinak by si o něm návštěvníci hospůdky mohli třeba myslet, že prachsprostě leže, jako, konec konců, všichni pro EU-nijní agitátoři.

A pokud se týká těch výzev k vystoupení Čechů z EU, dovolil bych si připomenout čínské přísloví: "Dávej si pozor na svá přání, aby se ti nevyplnila". Ono totiž v kotlince není procento zastánců odchodu z EU o nic vyšší než v mnoha dalších členských zemích (včetně původní dvanáctky). A pokud vezmeme takové jako vy za slovo, tak se můžeme stát kamínkem, uvolňujícím lavinu, po níž z EU nemusejí zůstat komplet ani původní státy. Za takové výzvy vás volkgenosse Barroso zcela jistě nepochválí, protože těch tanků rozhodně nemá tolik, co v roce 1968 volkgenosse Brežněv.

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...

Velevážený předřečník vyjádřil v posledních letech MNOHOKRÁT a v MNOHÝCH diskuzích (nejen na Doupěti) nutnost vylikvidovat nepřátele své "civilizace" - především věřící, dále pak nejrůznější "nižší rasy". To jest pár miliard nepřátel slovanské ateistické „civilizace“.
Měl by proto VELICE HLASITĚ volat po co nejrychlejším vystoupení ČR z EU, neboť právě EU je pachatelem multikulti a míru.

Co se nejrůznějších pomazánek se jménem "pomazánkové máslo" týče, tak jejich evropské obdoby nalezneme v chladících pultech i v ČR. Samozřejmě nikoli pod názvem "máslo".
Což samozřejmě veleváženému předřečníkovi nezůstává utajeno - jen chce poukázat na "socialismus" a fašismus" EU, která vám Čecháčkům zas něco bere a nic za to nedává.

Mimochodem: EU + NATO opravdu těch tanků mají méně než Ruská federace. Takže se nemusíte bát z EU a NATO vystoupit, drazí Čecháčci. V Matce všech bitev vy Slovani zvítězíte, svůj rum, pomazánkové máslo a socialismus uhájíte.

Hlavně ať už jste pryč.

Jakub S. řekl(a)...

Takže to, že vůně té fíkové hrůzy je dolciastra, bych takto chápal jako až MDLOBNĚ SLADKÁ - d´accordo?
Švestky: konečně se zeptám (no víte kde většinu života žiju) na něco, co mě prvně napadlo už jako ragazza: Jsou na jihu Evropy vůbec trnky (= švestky) a trnečky (= trnky)? A tolik, že z nich lze dokonce vyrábět další produkty? A vůbec: susina, prugna - ve slovnících je v tom pörkölt. Švestky, ryngle, slívy... Dio mio. A TRNEČKA (TRNKA)? Jednou prugnola, jindy susina di macchia - ? A co susina claudia - to má bejt ryngle, a jinde prostě claudia = prý "slíva, ryngle"!
- Zatím pořád postrádám přímou zprávu.

Jakub S. řekl(a)...

Asp: Můžeme se stát kamínkem... - ANO! Každý historik ví o této logice věcí, zákonitosti, mechanismu. Dobře viděno...
Jenže v sociol. pyramidě ani podstava, ani vršek nemívají z logiky věci (svého postavení) pochopení pro mírné zlaté rozumné střední cesty. Přitom na nich osel scípne jen málokdy. Ale vysvětlujte to těm nahoře či naopak dole...

informace řekl(a)...

Jakube,
konečně se v tom blázinci ozval lidský hlas. Už jsem uvažovala, že zavřu PC a nebudu dál nic číst.
Tedy, fíková marmeláda není žádná hrůza, je velice chtná, někdy ji také kupuju, ale je na mne moc sladká. K smrti ráda fíky - božský pokrm. Jím je jako ovoce, někdy jako předkrm se sladkou syrovou šunkou. Nevíte, co je dobrého.
Švesstka je italsky prugna. Rynglí, slív a pod. je zde mnoho druhů: mrkněte se.
http://www.greenme.it/mangiare/di-stagione/5359-prugne-tutte-le-varieta-delle-susine
A ten zdejší návštěvník nic neví? Byli vždy v kontaktu.

informace řekl(a)...

A podívejte se, kolik druhů fíků se tu pěstuje (2 stránky, na tu druhou klikněte dole). Takže celé léto až do podzimu si na nich můžete pochutnávat. A každý druh má jinou chuť!
http://www.masseriaficazzana.it/varieta_fichi.asp

Jakub S. řekl(a)...

Neví, ale není třeba. Já už vím nejvíc. Kde přesně je, a su s nima v kontaktu. Myslel jsem, že zatím postrádám přímou zprávu o d n í . Hlavně, aby se brzy pomalu sebrala.
Ovšem - chtít informace, když člověk není příbuzný... sisyfovská práce, doprošování, vysvětlování, vemlouvání se (a na dálku!!) - a nakonec: no to je nám líto, ale my nejsme oprávněni. Šlus. Takže když někdo nemá vůbec žádnou rodinu - nedají informace nikomu. Kdyby pro něho/ni ti lidi znamenali půl století tu quasirodinu. Vím to, myslím to někdo z vás ví - v létě mi zemřel celoživotní kamarád/spolužák/přítel, starý mládenec, jedináček; chodil jsem mu léta pro léky, zařizoval jsem mu rozloučení na vsypové loučce, napsal do domu a přátelům stránkový řekněme nekrolog... a práva nemám žádná. Finitum est. Proto su teď tak nabuzený a činorodý a vyštengrovaný.

informace řekl(a)...

Ona skutečně nikoho nemá? Jednou psala o manželovi.
Asi to nebude chvilková nevolnost, jestliže je stále v nemocnici.
Zajet tam za ní? Já se v Nemecku nevyznám a pak s dcerou hledáme nový byt a chystáme velké stěhování.
Je mi jí skutečně líto.

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...

MÁ blízké lidi.
Vy to nejste.
Takže to přestaňte veřejně rozmazávat.

informace řekl(a)...

OK.
Omlouvám se. Nechtěla jsem být nemístná.

Jakub S. řekl(a)...

Ma da! Lascia perdere, tutti santi... Non sono io. Napíšu privátně.

informace řekl(a)...

Ma no, Jacopo,
quello là si riferiva a me, non a Lei. Comunque, non volevo essere indelicata e mettere il naso negli affari altrui.
Mi dispiace. Non posso dir altro.

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...

Dám vám radu zdarma, oběma: Veřejně vyhlašujte akce typu „Pomožte opuštěným zvířátkům“.
Dál to rozmazávat nebudu.

* * * * *

Rada zdarma speciálně pro „puncovaného intoše“: Nedovolávejte se „všech svatých“, když v ně nevěříte. Zkuste raději požádat o pomoc entitu reálně existující a důvěryhodnou; třeba Felixe Edmundoviče.

Čest a Nazdar!

informace řekl(a)...

Tieni il becco, stronzo. La stai spalmando te, disgraziato.
E vatti a sfogare altrove. Sciagurato!
Ne ho saputo abbastanza di te, tanto da evitarti da lontano!

Anonymní řekl(a)...

Informace pro tajnosnubné vzkazovatele: Rozšíření Firefoxu Google Translator nejenže umí i jiné jazyky než angličtinu, ale překvapivě rozumí i výrazům, které gentlemani, když už je vyslovují, obvykle uvozují slovy "dámy prominou". Jde to na asi tak na dvě kliknutí.

informace řekl(a)...

Já nejsem gentleman a tudíž se tu dámám omlouvat nemusím. Jsou tu jen samí páni.
Nechte si také přeložit Firefoxem úsloví, co jsem zapomněla dodat:
vaffan

A.S. Pergill řekl(a)...

V regálech našich samoobsluh vídám coby dovoz z EU jen margaríny vyrobené z těch nejpodřadnějších surovin (palmového a kokosového oleje), zpravidla obsahující zdraví škodlivé mastné kyseliny (původem z těch olejů), případně trans- izomery nenasycených mastných kyseliny, které podle novějších studií vycházejí opět škodlivější než čistý cholesterol. Tedy, škodlivé shity, přesně podle EUronorem a přesně charakterizující země původu. Rozhodně tam nenacházím mezi výrobky z EU pomazánky na bázi mléčného tuku a mléčných bílkovin (nekaseinových).

informace řekl(a)...

Pergill je tu znova s problémem pomazánky. Snad to nepovažujete za národní urážku?
Pak se pouští do margarinů, vyráběných podle norem EU, a to z palmového a kokosového oleje, "z těch nejpodřadnějších surovin". Nejsem dietolog a tak jsem se na to šla podívat na Google. Našla jsem tam několik zajímavých článků. Na příklad, že kokosový olej byl použit a je používán při léčení Alzheimeru.
http://sph-publications.berkeley.edu/bho/2012/05/coconut-oil-wellness-letter/
A pak další, kde jsou tyto oleje porovnávány s živočišnými tuky sádlem a máslem. Podle článku jsou živočišné tuky škodlivější nežli palmový a kokosový.
http://alimentazione-naturale.blogspot.it/2012/09/olio-di-palma-meno-rischioso-del-burro.html
Není mým ůmyslem o tom vést debatu s odborníkem (krom jiného je to otáka dosud sporná), ale snad by to stálo za pozornost, nemyslíte, Pergille?

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...

Aha, tak pan soudruh&soukmenovec ASP si plete margarín s ochucenými pomazánkami.
Příznačné - vždyť "drak" také neví, že české podniky vyrábějí řadu druhů "pomazánkového másla"; navíc si myslí, že jde o jakousi "levnou náhražku" opravdového másla, kterou on může pohrdat, neboť díky Leninu má hezké příjmy.
Přesto že je třeba - kvůli té náhražce - vystoupit z EU.
Vážně kabaret.

Jen připomenu všem, že A.S.Pergilla jsem si (kupodivu) nevymyslel.

Čest a Nazdar!

A.S. Pergill řekl(a)...

Informace,

Rakovina se dokonce léčí sajrajty, které samy o sobě jsou s to rakovinu vyvolat, a dávkami záření, které jdou až na hranici nemoci z ozáření. Takže to, že se něčím léčí nějaká závažná choroba s fatální prognózou, ještě neznamená, že je to něco zdraví příznivé i pro lidi, kteří tou chorobou netrpí.

Palmový a kokosový olej skutečně obsahují aterogenní mastné kyseliny, které vycházejí coby rizikový faktor onemocnění srdce a cév hůř, než to samé množství cholesterolu. Stejný průšvih jsou i trans- nenasycené mastné kyseliny (na dvojné vazbě je cis-trans izomerie a fyziologicky příznivé nebo alespoň neškodné jsou izomery cis-).

Pokud se týká živočišných tuků, tak tam je jednak cholesterol (který ale nevypadá tak zle v porovnání s výše jmenovaným), potom je tam vyšší podíl nenasycených mastných kyselin (bez dvojných vazeb v molekule), které způsobují u sádla a loje vyšší odolnost vůči přepalování (toho se dosáhne drastickou chemickou úpravou rostlinných olejů na fritovací olej apod.). Máslo se přepaluje sice snadněji, ale zase má v sobě mastné kyseliny s krátkým řetězcem (např. máselná), které se dnes považují za mírně preventivní faktor rakoviny tlustého střeva a konečníku. Může v něm být i malý obsah trans-nenasycených mastných kyselin, ale je jich tam méně než v loji, protože většina MK v másle jsou nasycené, takže proti jiným tukům je to menší zlo (zdrojem je zde bachorová mikroflóra). K cis-trans přesmykům může dojít i na rozpálečné pánvi, pokud smažíte na rostlinných olejích, a ne na sádle (nebo fritovacím oleji).

A.S. Pergill řekl(a)...

Pomazánky z EU nejsou zpravidla na bázi mléčných bílkovin (a když, tak kaseinu) a neobsahují mléčný tuk.

Jakub S. řekl(a)...

Takže pokorný nesmělý dotaz pouhého filosofa:
Činím (relativně) dobře, beru-li na saláty už léta za studena presovaný olivový olej ze soukromého dovozu z Toskánska a jinak jsem se vrátil obecně ke klasice 99 % svých předků - máslu a sádlu? Na chleba i pánev? Na chleba ovšem se spoustou zeleniny, mmch.
Sally, poraď!!

informace řekl(a)...

Pergille,
jak jsem napsaala již v předešlém příspěvku, jsem v těchto věcech naprostý laik, takže mi můžete snadno "dokázat", že údaje v citovaných článcích jsou neodpostatněné.
O škodlivosti nebo naopak prospěšnosti palmového oleje pro lidské zdraví se tu vedou již dlouhou dobu spory.
Je zajímavé, že často tvrzení v jednom nebo opačném směru jsou motivována ideologicky. Tak například máme na jedné straně důvody vegetariánů nebo vaganů pro konzumování palmového oleje na druhé zase důvody zelených ekologů, kteří jsou proti. Proč? protože kácením lesů a rozšiřováním palmových plantáží se ničí přírodní habitat orangutánů.
Palmový a kokosový olej jsou používány v potravinářském průmyslu, jinak pro běžnou spotřebu není olej na trhu.
Nebudu tu vykládat, proč tomu je, to si můžete přečíst ve článku, na který jsem dala odkaz.
Jak je to s cholesterolem LDL/HDL? kde je jednoho víc nebo míň? Tady se také docela neshodují, kde je víc toho "hodného" a kde zas toho "zlého".
Já osobně mastím extra panenským olejem. Sádlo se tu neprodává, máslo používám málo, margarin nekupuju vůbec.

Jakubovi,
to Vás musí mít v Toskánsku někdo moc a moc rád, když Vám dodává toskánský extra panenský olej. Je jedním z nejdražších na trhu, hned po ligurském. Já zas kupuju sardinský. Viděla jsem i ty háje, kde olivovníky pěstují a odkud olej té značky pochází.

Jakub S. řekl(a)...

Jednak mě jednou-dvakrát ročně zásobují porůznu soukromě i úředně po světě cestující potomci (oleje, čaje, sýry, koření, uzeniny), jednak je tu malý obchůdek dvou mladých maniaků z blízkého městečka, kteří dvakrát ročně projíždějí botu, ochutnávají, jednají, objednávají, dovážejí. Poněvadž je to ovšem poněkud dražší než zboží ze supermarketu, drží se tak akorát + jeden zasvěcený prodavač/prodavačka. Plus jeden stoleček s výborným kafem, piccolo, a hromadou dovezených prospektů a map a vůbec z boty.
A na Vltavě právě sdělují, že bylo zjištěno, že každý pátý Němec je antisemita. Chtěl jsem se zalknout, poctivě jsem se snažil být ohromen, ale než se mi to podařilo, vzpomněl jsem si: před 20 lety jsem si dělal takový průzkumek na dobrém bodrém slováckém venkově. Ne pětina, božíčku. Dobrá polovina. S přivřením obou očí. Tož tak.

A.S. Pergill řekl(a)...

Informace,

palmový olej sice není na trhu jako takový, ale přesto ho, pokud se blížíte průměrnému spotřebnímu koši, pár kilo ročně sníte. V pečivu (sušenky, vafle, cukroví, různé typy tukového pečiva vč. chlebů a rohlíků), v různých pomazánkách, i jako součást všelijakých margarínů. To, že ho běžný konzument nevnímá jako takový (na rozdíl třeba od konzumace cigaret) dlouhodobě maskovalo jeho spojení s některými zdravotními problémy. To samé i kokosový olej (bývá častěji v různých cukrovinkách, v Německu jsem ho ale kdysi viděl prodávat i jako takový, místo margarínu).
Pokud se týká HDL a LDL cholesterolu, tak to není jeho obsah v potravinách, tam je jen cholesterol jako takový, který tělo vstřebá a část ho promění na HDL a část na LDL, které potom v různém poměru kolují v krvi. Cholesterol je tam taky pořád ten samý, liší se jen hmotnost komplexu lipoproteinů, v nichž je cholesterol navázán (high density x low density lipoproteins). Protože LDL cholesterol tělo používá k transportu cholesterolu do periferie, je jeho vysoká koncentrace spojena s rizikem jeho usazování se tam, kde škodí (např. výstelka cév).
Mastné kyseliny z palmového a kokosového oleje a trans-nenasycené mastné kyseliny (z margarínů apod.) nějakým mechanismem nutí tělo vytvářet z cholesterolu LDL komplexy a zvyšují riziko jejich usazování v cévní stěně. Protože normálně si človek až 2/3 cholesterolu vyrobí sám v játrech, tak ani vegani si moc nepomůžou, prostě jen dokopou svůj organismus ke zvášení produkce cholesterolu.
A vy ty margaríny zcela jistě pojíte v ledasčems, o čem si myslíte, že je to zdravé. Sádlo se dá, pochopitelně vyškvařit, případně sbírat při pečení (husa, kačena, ale i prasečí bůček).

informace řekl(a)...

Pergille,
to, že hlavně pekařské a cukrovinářské výrobky obsahují palmový olej, o tom se tu hovoří už dávno. Ale na etiketách se složením potraviny má být uvedeno i jaký olej tam je.
Kromě toho na webu najdete stránky, kde uvádějí, jaký olej je v těch pekařských výrobcích použit. Na příklad tady:
http://www.scienzavegetariana.it/conoscere/etichette/Snack_prodotti_forno.html
Takže si může spotřebitel při troše pozornosti kontrolovat, co vlastně jí.
Na druhé straně spor o škodlivosti nebo prospěšnosti palmového oleje trvá dál, podle některých p. olej zvyšuje tvorbu HDL, který prý naopak cévy "čistí". Nebudu Vám tu uvádět odkazy, znáte je jistě sám.
Takže nevím, co ještě dodat. A lepit tu další mínění, co jsem našla, podle mého nemá cenu.

informace řekl(a)...

Jakube,
nevím, kolik ten olej platíte, ale porovnejte italské ceny.
Nejdražší, co jsem našla, je extravergine biologico dop z Ligurie a stojí 33 euro litr. Je mačkán do 24 hodin od sklizně, která je ruční ze stromů (ne ze země) a je vyráběn ze zvlášť vybraného druhu oliv - taggiasca.
Průměrně se cena ligurského extravergine biologico pohybuje mezi 15-20 euro za litr.
Toskánský dop má nejvyšší cenu 25 euro/litr, průměrná cena je tak 15 euro.
Tady je zaručen původ oliv přímo z jisté oblasti. Jinak italský olivový olej má mít nápis 100% italiano, jako záruku, že tam není namíchaný olej z dovezených marockých nebo tuniských oliv.
Podle výpočtů znalců italský extravergine pod 7-10 euro/litr nenajdete. Celkové náklady na jeho výrobu to nedovolují.

O antisemitismu. Myslím, že se v některých zemích uhnízdil během staletí v t.zv. ještěří části lidského mozku. Pamět z dob dinosaurů. Jinak si to člověk nemůže vysvětlit.

informace řekl(a)...

Pergille,
české pomazánkové máslo je obdoba pomazánky Philadelphia, co se tu běžně prodává.

Ingredienti:
Latte scremato pastorizzato, concentrato di proteine del latte, crema di latte, sale, addensanti (farina di semi di carrube, carragenina), citrato tricalcico, acidificante (acido citrico), fermenti lattici.
Totiž není tam máslo.

Tak si tu pomazánku přejmenujte, nic jiného po vás Unie nechce, a bude po rámusu.
Jinak, myslím, máte mnohem větší starosti než se zabývat tím, jakou etiketu nalepit na pomazánku.

informaci řekl(a)...

informaci:

Nejde o nějakou pitomou pomazánku, ale o princip. Jak už jsem řekl, já bych rád znal důvod, proč zrovna my musíme tu věc přejmenovat, zatímco jiní mohou jinou obdobnou věc prodávat pod názvem máslo, ačkoliv to stejně jako ta naše, máslo není a některé z nich jsou mu vzdáleny ještě víc než ta naše věc. To mě přijde jako hodně nefér, neboť je tu porušen princip rovnosti. Ti rovnější mohou, ti méně rovní nemohou. Proč?

Každé pitomé M(ladé)B(lbé)A(mbiciozní) hovádko, vám i pro vytřepání z pelechu ve tři ráno bezchybně odrecituje, že změna názvu výrobku sebou nese určité nemalé náklady na to, ten nový název vymyslet (za to se platí) a protlačit na trh (za to se platí ještě víc), do těch ptačích mozečků, co to mají kupovat, aby to také kupovaly. A že to navíc nemusí nakonec pro výrobce a výrobek dopadnout dobře. Výrobce tudíž řve naprosto právem, buď mu to má být umožněno stejně jako těm ostatním, nebo to nemá být umožněno nikomu. Jakmile to pro někoho možné je a pro někoho ne, není cosi v pořádku a mělo by se s tím urychleně začít něco dělat dřív, než se to pomrví ještě víc.

Jakubovi S.:

S tím olejem do salátů je to určitě správně, s těmi živočišnými tuky to pak závisí na vašem zdraví a dalších okolnostech, nemá se to přehánět ani s tou jejich konsumací, ale ani s vyhýbáním se jim za každou cenu, oboje by mohlo být hloupé a kontraproduktivní, prostě přiměřeně, přiměřeně :-)

informace řekl(a)...

Vážený předřečníku,
jak jsem již napsala 22. ŘÍJNA 2012 19:08, je na českých politicích, co o pomazánkovém máslu jednali, aby zveřejnili přesné zdůvodnění komise EU nebo patřičného orgánu, co se tím zabýval, proč se ten název nemůže používat.
Myslím, že náklady se změnou by nebyly tak katastrofické. Jde o přelepení etiket u existujího balení ve skladu a pak seznámení konzumentů s novou situací. Pro vnitřní trh by to nemusel být velký náklad. Nevím, jestli se ta pomazánka také vyváží a kam.
Nevím, proč by měly orgány Unie bojkotovat právě český výrobek.
Chtěla bych jen dodat, že proti té pomazánce nic nemám. V životě jsem ji neochutnala.

Jakub S. řekl(a)...

MBA = mladý, blbý, arogantní. No tak ambice mají samosebou. Dyť je to blbý: mám dvaadvacet, mám právě absolvovánu jakousi SŠ a tzv. VS (nejlépe soukromou v nějakém krajském či okresním městě, mám t i t u l ! (typu, jaký ve střední Evropě nikdá nebýval), jsem vyšší než většina těch nemožných starců nad 3O, nemluvě o dinosaurech nad 50, takže na ně hledím bez potíží spatra - no jak k tomu přijdu, že nemám x místo nahoře, x plat jak se patří, x právo na bezohledné chování ke komukoliv a kdekoliv - ?

Jakub S. řekl(a)...

No - oni asi bojkotují (budiž) obecně prostě ty, kteří jim to mýrnyks týrnyks (to je takový překladatelský oříšek) dovolí, resp. o nichž už se to podle zkušenosti dá předpokládat. Čili asi postcom prostor především.
Marmeláda: zkusil by mi někdo objasnit, proč by na našem vnitřním trhu, tj. v maloobchodě a na trzích, neměla být tahle komodita označována názvem, pod nímž tu vždy od středověku byla? Jsme ještě samostatný stát? Co je komu do toho? EHS bylo spolkem samostatných států. Tečka.

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...

Proč to "oni" dělají? Inu, puncovaný intoši, na to máte jako obvykle dvě odpovědi:
1) "Oni" vás ubohé Čecháčky (i Čechy!) buzerují pro posílení vlastního sebevědomí + potlačení zbytečku vašeho sebevědomí
2) Dále posilují ochranu spotřebitelů proti nekalým praktikám výrobců

Prosím, vyberte si odpověď č.1), a UTEČTE konečně těm lumpům z EU!
Utečte nám zlým Euroameričanům; dobrotivý kremelský Hospodář vám vrátí váš rum i pomazánkové máslo, pofouká vám bebíčka, a bude zase dobře.

Míru zdar!

Ernest řekl(a)...

Jakube, myslím jako první by se proti té připitomělé směrnici EU měli vzbouřit Portugalci - vždyť oni si marmeládou nesmějí nazvat ani džem z kdoulí bez toho, aby do něj naflákali alespoň 20 % citrusových plodů!

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...

Vy hrdí Čecháčci jste se měli vzbouřit už kvůli svému rumu. Co je nějakým euroamerickým fašistům a vykořisťovatelům do toho, z jakých surovin si vyrábíte svůj národní rum?!
Navíc - byli jste varováni ještě PŘED tím brutálním znásilněním své hrdosti a přirozenosti: Když jsme vám vzali Vedoucí úlohu Strany.

No ano - proč se máme starat o váš národní socialismus a vnitrostranickou demokracii?!
Evropany z vás stejně neuděláme; snažíme se o to cca 1400 let, a pořád bez úspěchu.

Míru zdar!

drak řekl(a)...

informaci:

Víte, rovnost, která je jen na papíře, ale která je reálně dostupná jen pro někoho, zatímco jiný, například vy, se jí musíte domáhat, je asi tak na 2 věci, ta slušnější je na nic.

Souhlasím v tomto ohledu s Jakubem a jsem bytostně přesvědčen, že si to tam v těch unijních orgánech dovoluje určitá nadutá skupina zelenorudých Kohnů Banditů jen a pouze proto, že jí to baví a že si je zároveň s tím jistá, že jí ta kratochvíle beztrestně projde.

Už když se konalo referendum o vstupu, byl jsem z mnoha dobrých důvodů proti němu a události z poslední doby mi bohužel čím dál tím víc dávají za pravdu. Co se týče arogance moci, jako jsou názvy výrobků, kdy někdo může prodávat nemáslo pod názvem máslo, a druhý ne, tak v tomhle jsou ti unijní lumeni aktivní až to pěkné není. Na proclívání individuálních zásilek, na to je taky užije, ale na zamezení masového pašování čínských bot a oblečení, kdy tyto jsou celá léta deklarovány, proclívány a daněny v cenách kolem 1 Kč za kus, tedy asi tak 4 eurocentů, tak na to jsou krátcí. A k čemu tam tedy vůbec jsou? V tom lepším případě na 2 věci, z nichž ta slušnější je na nic a v tom horším rovnou k tomu, aby na evropském území zprasili cokoliv životaschopného, nač dosáhnou a co se nechá a nebude se dost intensivně bránit a učinili to závislým na dotacích a když to bude zlobit, tak ho od nich ustřihnou a pošlou ke dnu, jako se to teď zrovna děje s naším zemědělstvím.

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...

Ještě bych chtěl své předchozí příspěvky doplnit:
Vy Čecháčci prostě NEMŮŽETE změnit názvy svých produktů na „Máslová pomazánka bez příchuti“ resp. „Máslová pomazánka s křenem“ „Máslová pomazánka s příchutí cibule a jarních bylinek“ atd. apod.
To by vší vaše národní hrdost (na Husity, Beneše a Gottwalda) byla rázem ve psí.

Pro nás Němce je to ovšem dobrá zpráva, neboť díky ní můžeme:
1) pokračovat ve vašem poručníkování
2) ponechat jméno našemu oblíbenému Kräuterbutter


Co se týče různých sporů o výklad pojmu „máslo“ a o jejich finančních dopadech, tak doporučuji
Beurre
To víte, hloupí Žabožrouti žrádlem doslova žijí, takže se nerozpakují a neštítí se v tom másle doslova hrabat.

Hlavně už KONEČNĚ vystupte z té naší socialistické a utlačovatelské EU.

Světu mír!

informace řekl(a)...

Draku,
přesnou motivaci zamítnutí evropské komise pro používání názvu pomazánkové máslo neznám. Na webu je normativa z r. 2007, pokud jde o máslo a méčné výrobky, a snad tam byste mohl najít vysvětlení.
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:2007R1234:20100501:FR:PDF
↑ Il regolamento 1234/2007 Allegato XII [ Archivio ]
A také vysvětlení vyjímek, kdy produkty, které živočišné máslo neobsahují, mohou zachovat tradiční název.
Jinak nevm, co k tomu dodat. Zřejmě vyjímky byly stanoveny už v 2007 r. a pak nebyly rozšiřovány na další produkty.
Jak říkám, nejde o zákaz potraviny jako takové, ale o změnu názvu.
Pokud jde o český euroskepticizmus, mohu říci, že ho nesdílím. Při stále rostoucí globalizaci Evropský kontinent nemůže žít jako hromada na sobě nezávislých nebo dokonce proti sobě brojících států a státečků. A to zmnoha důvodů, které se mi zdá zbytečné vysvětlovat. Unie není perfektní, má mnoho vad, ale je na členských státech, aby pracovaly na jejím vylepšení a ne zničení.
Sktečně český euroskepticizmus nechápu, zvlášť ve světle historických zkušeností.

informace řekl(a)...

Nedělá mi také potíže, jestli na sklenici ovocné zavařeniny najdu název marmellata nebo confettura. V italštině to jsou synonima i o pomerančové zavařenině se v italském textu norem EU používá název confettura pro pomerančovou, citronovou nebo pro řadu dalších zavařenin z lipa, mandarinek, clementinek. cedrů.

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2002:010:0067:0072:IT:PDF

informace řekl(a)...

Oprava:
...název confettura, jako ostatně i pro citronovou ...

drak řekl(a)...

informaci:

Proti myšlence budování většího evropského konfederativního či federativního celku v zásadě nic nenamítám. Celková situace ve světě dává tušit, že je to rozumné i žádoucí zároveň.

Na druhou stranu ale, když se podívám na fakta, tak nejsilnější stát tohoto soustátí se svými zásahy například silně přičinil o to, že se nám do vlády dostali zelení a ti pak protlačili sněmovnou takovou legislativu, podle které je v cenách elektrické energie každá domácnost ročně okradena (v rámci zákona samozřejmě) za letošek o cca 2000,- Kč ročně a příští rok to stoupne tak na cca 3000,- Kč ročně. Úžasné že? Opravdu jsem jim velice vděčný. Tohle se ještě promítne i do cen jakékoliv produkce, kde se spotřebovává elektřina a těch je víc než dost, takže to odhaduji na jednu domácnost o dalších několik tisíc za rok, možná i víc, nemám údaje, ale až nebudu mít co na práci, zkusím to propočítat. Nicméně skláním se před německými a unijními činovníky, protože zatímco naši pitomečci si tady hrají na mafii, úplatečky a Chicago 1930, tak tihle už dávno pochopili, že tudy cesta nevede a že nejlepší zlodějina je ta, jíž se připraví půda mediální palebnou přípravou a pak se to následně uzákoní. Na tenhle druh kriminality je obávám se krátká každá policie a každá justice. Zákazy žárovek a protlačování úsporek je z podobného pytlíku, ale na solární a větrné korsáry ale opravdu jen tak někdo nemá. Zkrátka a dobře, celá ta unijní žumpa je dost prolezlá klientelismem a korupcí, jen je to kvalitativně i legislativně na úplně jiné úrovni.

Nemyslím, že tohle zrovna jsou dobré základy pro budování nějakého většího soustátí. V mnoha ostatních záležitostech se ale ty unijní orgány projevují natolik slabomyslně, že to až připomíná situaci, jako by se chovanci z psychiatrické léčebny omylem dostali ven.

Jak tak hledím na politickou situaci tady uvnitř, vypadá to, že zdejší vývoj se bude ubírat pravděpodobně maďarskou cestou, nejdříve asi zvítězí na celé čáře levice a zelení, kteří díky mentální neschopnosti a populismu nasekají další zatížení a příšerné dluhy a po ní přijde někdo podobný maďarskému Orbánovi, kdo bude poněkud nevybíravými metodami dávat ten čurbes do pořádku. Možná propuknou i nepokoje a solární a další korsáry a zloděje zkusí někdo čapnout a postavit ke zdi nebo oběsit na kandelábrech. To dost závisí na tom, jak moc intensivní bude to populistické zadlužování a jak moc bolestná bude ta poúvěrová kocovina po něm.

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...

No jasně že bude opět revoluce v Česku. Nebo spíš obvyklý menší pogromeček, takový ten hezký český.
Prostě zas humánně vylikvidujete pár papeženců, nějaké ty radní, euroúředníky (viz Slavata+Martinic), a také Němce, Židy, Cikány a intelektuály.
A samozřejmě zbohatlíky.
Takže, kdyby "drak" nebyl jen jeden z mých hojných nicků, musel by se třást o vlastní zadek. V takovém tom hezkém českém zabíjení by o něj ZCELA JISTĚ přišel.

Čest a Nazdar!

informace řekl(a)...

Draku,
s cenou elektřiny na tom nejste zrovna špatně. Podívejte se na tuto tabulku.
http://www.linkiesta.it/la-nostra-bolletta-e-sempre-piu-cara-e-negli-altri-paesi
Podívejte se, co platí Dánové nebo Němci a i Italové.
Teď tu elektrárny ENEL obvolávají telefonicky lidi a nabízejí jim instalaci solárních panelů nebo jiných zařízení včetně malého větrníku. Nám už volali dvakrát, ale vzhledem k tomu, že bydlíme v činžáku, tak z toho nic nebylo. Nabízejí instalaci a údržbu zdarma na 25 let, klient si samozřejmě zaplatí panely. Když vybere ty evropské produkce, dají mu ještě slevu. Nadbytečnou elektřinu od vás podnik odkoupí. Nevím, nakolik se to vyplatí. Výhoda je, že v létě vyrobíte elektřiny tolik, že jí zaplatíte část výdajů na koupi panelů.
Itálie část elektřiny kupuje ze zahraničí a tak je značně drahá. Ale zajímalo by mne, proč mají drahou elektřinu Němci, když doposud fungují jaderné el. a mají prý taky hodně fotovoltaických zařízení. Jak jim stoupne cena v příštích letech?

StK řekl(a)...

Koukám, že tady stále pokračuje "máslový spor" čili "máselná válka". Hlasuji pro "Máslovou pomazánku", v závorce pod tím bude malým písmem uvedeno "pomazánkové máslo".
Domnívám se ale, že ten spor je poněkud zástupný, tady jde o něco, co malé národy nemají rády - o povyšování se těch velkých států, pro něž jsou ti malí "pod jejich rozlišovací schopností". Musím souhlasit s Drakem, že veselé chvilky, které nám už předem legislativně připravili Zelení (Melouni) budou ti noví, nepokrytě oranžoví a rudí využívat jen pro upevnění svých pozic*. Touha vládnout je silná emoce a asi je skrytá v každém člověku a jen několik procent populace si dokáže uvědomit, že všichni nemůžou "být šéf".**
V jednom s Drakem ale nesouhlasím: Podnikatelé s fotočlánky jenom využili vhodné legislativní situace a začali podnikat v souladu s tímto "zákonným paskvilem". Že se fotobaroni*** zuby nehty brání změnám v dotační politice? A divíte se jim, když do těch "fotovoltaických lánů" nastrkali hromadu peněz, často i vypůjčených s tím, že poté, co vše bance vrátí i s úroky je bude ten jejich křemíkový záhumenek spolehlivě živit aspoň 20 roků. Na ně se nezlobím.
Ti, kdo by měli být veřejně seřezáni obecním katem na holou jsou poslanci, kteří odhlasovali onu neuvěřitelně vysokou podporu "alternativním zdrojům!. Je to stejně nesmyslná pozitivní diskriminace, jako ta, která z našich Cikánů vytvořila Romy, kteří už nechtějí dělat nic jiného než brát podporu a mít veškerá privilegia - oproti těm, kteří je vlastně živí.
====
Neumíme-li se účinně bránit proti unijním samozvancům, dobře nám tak. Ostatně - zatím ještě máme pozitivní bilanci - unie se nám finančně "vyplatí" - ale to už také pomalu končí. Jednak je nám (přiznejme, že většinou z dobrých důvodů - korupce, tunelling) upírána nezanedbatelná část dotací, což sebou nese, vzhledem k tomu, že nejprve musí být dílo zhotoveno za státní peníze a až pak je EU z 50% "doplatí" a na mnohé investice není dost státních prostředků, jednak ingerence EU do státních finančních záležitostí a zákonů z nás dělá postupně kolonii Německa a Francie. Jsme prostě poserové (jaký národ, takový premiér) a dobře nám tak.
===
Byl jsem pár dnů v Jeseníkách fotit podzim a to, že jsem neměl k dispozici internet mi celkem vyhovovalo. V lese si dokonce nikdo ani nehonil ego - říje ještě nezačala. List už ale opad´.

Vysvětlivky:
*/ vsadím se, že po předčasných volbách, které pochopitelně vyhrají levicové strany se daně nesníží ani o procento, ale naopak zvýší! A aby "prostý lid" držel hubu a krok, tak se těm bohatším zvýší o něco víc.
**/ Když se sejde více potenciálních "šéfů", začne boj o koryta a na nějaké racionální vládnutí nezbývá čas. To je právě stávající stav našeho státu.
***/ Větrní baroni si už pomalu hledají lepší džob - u nás prostě tak pravidelně, jako na pobřeží nefouká. A vrtulky rezaví, navíc potřebují údržby a revize a to stojí prachy a tak dále.
Poznatek: Výroba fotopanelů v Rožnově pod Radhoštěm skončila. Německý vlastník si uvědomil, že trh je foltopanely saturován a další boom už nebude. A počítat s tím, že někdo vezme pásový buldozer a ve vzteku jím ta "fotopolíčka" párkrát projede napříč řadami je očekávání nereálné.
[;>)

informace řekl(a)...

Mne jste tedy neoklamal, StK.
Hned jsem pochopila, když jste zabouchl dveře, že jdete fotit.
Nálady, podzimní.
Pěkné, ale podruhé nelžete. Váš Vlastimilec už jásal, jak zlikvidoval jednoho svého nicka. Div pýchou nepraskl.

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...

Jó, holenku, „pomazánkové máslo“ neprojde ani jako podtitul.
Proč?
To pochopí každý druhý debil: Ten produkt prostě neodpovídá definici másla.
Ta definice byla vytvořena na ochranu spotřebitele před šizuňky, vydávající své všelijak ošizené produkty za máslo.
Proč je možno i v EU (nikoli ve všech státech EU) používat názvy jako "arašídové máslo" resp. Kräuterbutter apod. ?
Tak to snad pochopí KAŽDÝ debil: Jde o dlouhodobě vyráběné tradiční produkty z URČITÉ suroviny (např. arašídů).
Je snad "pomazánkové máslo" vyráběno z POMAZÁNKY?!

Mohl MOŽNÁ projít třeba název „Máslová pomazánka s křenem“, nebo „Máslová pomazánka s ...“ - těch přísad (chutí) je vícero.
Jenže to by se museli snažit výrobci - o vložení svého produktu mezi TSG. Ano, VÝROBCI; až po nich úředníci.
Jenže Čecháčkům zarostl jejich milovaný národní socialismus tak do mozku, že všechno svádějí na „ty nahoře“, na „líné úředníky“. Proto si volí komunisty - aby o všem zase rozhodovali ti nahoře a úředníci, opět zcela oficiálně. Takže, až Čecháčci opět zvítězí nad Čechy, Euroamerikou a jejími tak neslovanskými vynálezy (kapitalismem a demokracií), tak lidem zvolení úředníci budou opět rozhodovat i o názvech potravinářských produktů. A taky o jejich složení, cenách, distribuci.

Lenin s vámi, Čecháčkové. Brzy už zas budete tančit všude.

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...

Ty moje nicky doslova žijí samostatným životem; až mě někdy oči přecházejí na červenou, co všechno moje další ega dokáží nadatlovat.
Např. ono "honění ega v lese", navíc v jakési podivuhodné spojitosti s říjí ...
Já už asi vážně začínám magořit, normálně.

A.S. Pergill řekl(a)...

Informace,
ta pomazánka, co uvádíte, se od pomazánkového másla liší těmi asi 30 procenty másla, které jsou v tom pomazánkovém másle +- navíc (protože nějaký mléčný tuk tam budete mít taky). Pomazánkové máslo je prostě jedinečný výrobek v rámci EU.
Jinak, jak už jsem uvedl, je projev totální idiocie, že se do něčeho takového EU montuje, protože pro příslušníky jiných národů je to prostě určitý shluk písmen, který se buď nabiflují jako hieroglyf, nebo se podívají na složení v Éčkách. A je to spíš signál, jak si unie vede ve věcech, do kterých tak jasně a názorně nevidíme.
Mimochodem, v dokumentu, schvalovaném EUparlamentem, na jehož základě jsou zakázány žárovky, se slovo "žárovka" nevyskytuje ani jednou, takže poslanci patrně ani nevěděli, že o něčem takovém hlasují. To je ta EUrodemokracie, která si v nišem nezadá s demokracií socialistickou (prostě "demokracie vyššího typu").
A pokud se týká té fotovoltaiky a větrníků: Tady je rozhodující burza silové elektřiny, na kterou jde větrná a fotovoltaická elektřina za povinně velmi vysokou cenu (o jeden až dva řády nad jadernou) a musí se vykoupit všechna, a teprve potom se může nakupovat elektřina z ostatních zdrojů. Kdyby nebylo tohoto povinného výkupu, tak by šly ceny elektřiny na burze dolů, protože naprostá většina elektřiny z OZE by se jednoduše neprodala a tudíž by se její cena do energetického mixu nepromítla. Dál se do toho promítá i silná nestabilita OZE, protože za každý větrný park nebo lán fotovoltaických panelů musíte mít v pohotovosti uhelnou nebo plynovou elektrárnu, běžící v pohotovostním režimu (tudíž spotřebovává palivo, ale nic neprodukuje), která nastoupí, když se změní vítr nebo zajde slunce za mraky (nicméně cena provozu v pohotovostním režimu se nějak do ceny elektřiny také musí promítnout). Průšvih je, že Němci nastavěli tolik větrných parků a fotovoltaických polí, že už nemají, čím by to zálohovali, a nejsou ani schopni po vlastních drátech protáhnout elektřinu ze severu země (kde jsou OZE) na jih (kde je těžiště spotřeby). Tahají to přes Polsko a nás, Poláci už budují na svých hranicích s Německem vypínače vedení VN a VVN, protože hodlají chránit svou síť proti nárazům (jak + tak i -) z Německa. My k tomu asi budeme dokopáni taky, jinak půjdeme společně s Německem do častých blackoutů.

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...


To je ale vážně srandista, tenhle nefalšovaný čecháčkovský nácek!
Podle něho, když my zlí a proradní Evropani jednáme s vaší vlastí jako s každou jinou zemí Unie, když tu vaši hatmatilku bereme jako plnohodnotný jazyk členské země EU, tak jsme ŠPATNÍ?!
Takže, podle s.s.A.S.P., asi musíme být preventivně plošně vylikvidováni, spolu s muslimy, křesťany a Židy, že?

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

To není nic specifického jen pro malé národy - vzpomeňte si, kolik úsilí dalo Jimu Hackerovi přejmenovat "emulgované potrubí s vysokým podílem tuku" zpět na "britský párek". (BTW, mám dojem, že ta marmaláda je specificky z citrusů jen v Británii, takže pro zbytek EU doporučuji název "nebritská marmeláda".

StK řekl(a)...

Povinný výkup elektřiny na burze - kde je možné se dozvědět víc? Kdo reguluje onu burzu? Pakliže zpráva o povinnosti nejdříve vykoupit "ekoproud" není fáma, není to totiž žádná burza.

P.S.: Jak se od sebe pozná eko- a neeko- elektřina? Pokud vím, je to pořád na konci drátů 230 V/50 Hz +/- sinusového průběhu. Ta solární bude mít vlivem střídačů asi trochu "hrbatější" průběh.
A blackouty - ty potřebuje EU jak prase drbání. Do té doby se bude žvanit a přikazovat. Až začne "odpadávat maso", vezmou to varování teprve vážně. Všimněte si např. změny rétoriky ohledně multikulturalismu. Výroky se pomalu zjemňují a je jich víc a víc. Za 20 let bude multikulturalismus (možná dřív, zasáhne-li nás islámská tsunami) neznámým pojmem.

drak řekl(a)...

STK:

Něco málo zde, jinak ve sbírce zákonů lze dohledat vše potřebné:

http://www.pre.cz/pre/kontakty/obchodovani-s-elektrinou/vykup-elektriny.html

OZE s trhem a burzou jak je známe, nemají skoro nic nic společného, to je ryzí zelená buzerace. Rudochům to vyhovuje a podporují to z principu, ti buzerují rádi a ochotně.

Jakub S. řekl(a)...

Lze shrnout v pár odstavcích pro humanitní občany? Rád bych to jednou zhruba pochopil. Ale ne-li, ne.

Sudetoněmecký henleinovec řekl(a)...

Co vy Čecháčkové potřebujete jak prase drbání : Aby se vám v těch kebulích konečně rozsvítilo.

(Já nevím, nepřeháním trošku hloupost některých těch svých nicků - namátkou Anonymní, STK, drak? Asi ano, že?)