úterý 20. listopadu 2012

Je pro Izrael výhodné i nadále blokovat Gazu?


Zástupci hnutí Hamás, které Evropská unie označila za teroristickou organizaci, přistoupí na příměří s Izraelem po splnění několika drobných podmínek, jako že na sebe nebudou "vzájemně" střílet, ale hlavně, že Izrael okamžitě skončí s blokádou Gazy.  Ministr zahraničí Palestinské národní správy Riyad al-Malki na sobotním summitu Ligy arabských zemí v Káhiře naříkal:


"Ani po izraelské agresi do Gazy v letech 2008-2009 se nám nepovedlo zrušit obléhání Gazy nebo realizovat rezoluci Rady bezpečnosti OSN č. 1860… Nebyli jsme schopni ulehčit Palestincům v jejich utrpení ani jsme neuspěli v úsilí o rekonstrukci. Nebyli jsme schopni Izraeli říci, že Arabové nebudou akceptovat, že by situace tímto způsobem měla pokračovat.“

Ano, to jste nebyli schopni. Zejména jste nebyli schopni dodržet onu samotnou rezoluci RB OSN z ledna loňského roku. Ta krom okamžitého a trvalého umlknutí palby v Gaze, stažení Izraele z pásma, zajištění potravin, pohonných hmot a zdravotního ošetření pro Gazu požaduje "intenzivnější mezinárodní úmluvy" , jejichž cílem je "předejít pašování zbraní a munice" do pásma. Což se tedy ani na vteřinku nezastavilo. Zatímco blokáda ze strany Izraele nebyla nikdy totální, i v době minulé války proudila do Gazy elektřina, nafta, potraviny i léky. Na hranicích se však všechny dodávky bedlivě kontrolovaly a občas se vylučovaly někdy zdánlivě nesmyslné položky – ze kterých by bylo možno vyrobit zbraně nebo výbušniny.

Je čistě arabskou, tureckou a perskou – tedy obecně muslimskou – záležitostí, když se z těchto zemí do Gazy pašují zbraně a jejich součástky. (V poslední době je to zodpovědnost zejména nové egyptské vlády, která nedokáže uhlídat Sinajský poloostrov a svou vlastní vyhlášenou(!) blokádu Gazy.) Je zcela jejich rozhodnutí, pokud nepodporují rekonstrukci pásma Gazy. Palestinská samospráva je zase odpovědná za to, aby miliardy dolarů, které na její konta plynou z arabských zemí, EU, USA i samotného Izraele, uhlídala před olbřímí korupcí a rozkrádání ze strany palestinských představitelů, jimž je v tomto zcela jistě příkladem zvěčnělý miliardář Jásir Arafat. (Hlavně toto způsobuje bídu ubohých Palestinců.)

V diskusi pod článkem Spravedlivý mír se mě vloni v dubnu ptal komentátor Honza: "Je pro Izrael výhodné mít blokádu Gazy?"

Co jsem odpověděl v loňské diskusi, platí i dnes: "Není. Není výhodné pro Izrael mít Gazu a není výhodné mít Palestince. Palestinci tam však jsou, bylo jim dáno území k samosprávě, a z tohoto území ostřelují Izrael. Protože Izrael má Palestince a Gazu a ostřelování, pak musí mít i blokádu. Není rozumné řešení, dokud Palestinci nedostanou rozum…

Izraelci toto území Gazy považují (dnes se skřípěním zubů) za vlastní, za izraelské je považuje i soused na druhé straně mezinárodní hranice - Egypt. Čili ochrana tohoto území a jeho hranic je na izraelské armádě. Zahraniční obchod a zahraniční vztahy taky…

Jakákoli dohoda o státoprávním uspořádání UVNITŘ Izraele musí být uzavřena mezi entitami, žijícími v dnešním reálném Izraeli. Z hlediska občanů Státu Izrael každou takovou smlouvu musí schválit Kneset, nestačí, aby ji mezi sebou podepsali izraelský a palestinský prezident, tím méně americký a evropský prezident, nebo nikým nejmenovaná banda někde ve Stockholmu.

Dlouhodobě se tu rýsují jen dvě chmurná reálná řešení: Bývalá britská Palestina bez Palestinců anebo bez Židů.

Za třetí možnost, mír mezi rozumnými lidmi, se modlím, ale moc to nepomáhá."

Dnes ráno jsem slyšel další možnost: A to, že ačkoliv se to zdá nepravděpodobné, během příštích let se Izrael oddělí od pásma Gazy úplně. A to i od tzv. "Západního břehu". Přesněji od západního břehu Jordánu, který sahá až do starého Jeruzaléma, a v některých oblastech na 14 km od "Východního břehu" – Středozemního moře, podle výkladu Hamázu až k samotnému mořskému břehu. Tedy od celé Palestiny. A pak s ní bude vést válku jako s cizím státem.

Poznamenávám: Pokud by Palestinci stále ostřelovali území sousedního Izraele raketami. K čemuž je ale nikdo nenutí!

Palestina by tedy získala samostatnost, skončila by blokáda ze strany Egypta. A mezinárodní společenství by legálně mohlo podpořit samostatný stát. Ale Palestincům bych tu samostatnost nezáviděl:

Okamžitě by odhalila problémy jejich "vnitřního rozpočtu". Nejdříve tedy schodek 1,1 miliardy amerických dolarů. Zahraniční pomoc se snižuje, včetně té ze strany arabských států. Letošní rozpočet (schválený až v květnu) počítal s dalším snižováním závislosti na cizí pomoci z 1,5 mld. na 800 mil. USD a snížením deficitu rozpočtu. Problém je, že palestinská samospráva obdržela jen 466 milionů USD. Vláda, tedy i ta hodná Abásova vláda, z tohoto rozpočtu hradí rovněž "finanční podporou Palestinců vězněných v izraelských vězeních".

Okolní země vyhlásily blokádu Izraele (a tedy i Palestiny) už v roce 1948, den po jeho vzniku. Jediným funkčním produktovodem dnes zůstává plynovod z Egypta, na který zaútočili mohamedánští teroristé na egyptském Sinaji od zahájení Arabského jara r. 2011 už čtrnáctkrát. Čímž velmi zkomplikovali situaci v Jordánsku, které z tohoto zdroje odebírá 80 % spotřeby plynu. Mimochodem, současní arabští vládci požadují po egyptské vládě úplné zavření tohoto plynovodu, což má mohutnou podporu i u egyptského lidu. Pak by ovšem bez plynu mohli v rámci utrpěné samostatnosti zůstat i bratři Palestinci. A nějakou dobu i bez elektřiny: Z celkem sedmnácti tras vysokého napětí v Gaze jich deset jde z Izraele.

A nějakou dobu i bez peněz. Zatímco současné dary činí necelou půlmiliardu, od izraelského státu dostává palestinská samospráva kolem 100 milionů USD každý měsíc! A to na základě ekonomické dohody podepsané oběma stranami v roce 1994 v Paříži. Jde o celní a daňové poplatky za zboží určené pro palestinský trh, které putuje přes izraelské přístavy. Pokud by byl mír, a to zboží i nadále putovalo přes izraelské přístavy, zůstanou ty peníze Izraeli. Pokud by putovaly přes Libanon, zůstanou v Libanonu. A pokud by byla válka, nebude to zboží…

Před jedenácti lety jsem na Neviditelném psu napsal, to za co si stojím i dnes. Co platí už celých 64 let existence státu Izrael:

Jednou bude muset v Izraeli zavládnout mír. Teď je ve válce… Palestinci musí nejdřív přistoupit na oprávněný požadavek Izraele – to je ukončit svou válku proti němu. Musí přestat klást nepřijatelné podmínky – nepřijatelné, protože by pro Izrael znamenaly zničení národní existence. Jenom pak mohou začít mírové rozhovory. Do té doby bude trvat válka. A může skončit všelijak. Pokud by vyhráli Palestinci, podporovaní totalitními islámskými státy, nastalo by obludné šoa – vyvražďování Izraelců. Poraženým Palestincům nic takového nehrozí, zatím. Vítěznému Izraeli by asi nezbylo nic jiného, než na palestinských územích vyhlásit tvrdý vojenský protektorát a obě části země oddělit železnou oponou. A pak začít mírové rozhovory. Vítězní Palestinci by žádné rozhovory nevedli...

Mezinárodní společenství může zasáhnout jedině tak, že hospodářsky i politicky donutí Palestince k odvolání války za zničení Izraele, k odvolání války proti "judaizaci Jeruzaléma". Jinak nemá smysl kárat Izrael za to, že se brání.

Musí. Je ve válce.

PS: Liga proti antisemitismu svolává přes Facebook na neděli 25. listopad 2012 od 13:00 do 17:00 do Prahy na Václavské náměstí (pod koněm) demonstraci na podporu Izraele.

44 komentářů:

drak řekl(a)...

Ono právě začíná být čím dál tím větší problém v tom, co to vůbec je mezinárodní společenství je a z koho vlastně vůbec sestává a jakým směrem se vyvíjí.

Vhledem k rostoucím počtům agresivních vozembouchů, kterých je na světě čím dál tím víc a jejichž arogance a ambice dá se říci, že skoro neznají mezí se pomalu ale jistě zhoršuje i stav toho, čemu se říká mezinárodní společenství.

Skláním se před disciplinovaností a profesionalitou izraelských ozbrojených složek. Má-li někdo za protivníka takové zmetky, jako ony, a proti sobě snad všechny mediální podvodníky a humbukáře, tak to určitě jednoho pořád svádí, provést jim něco hodně ošklivého, co by už nepochybně bylo za hranou chování civilisovaného tvora, ale ti lidé to neudělají a udrží se v mezích. To jsou opravdoví profíci.

Kopretina řekl(a)...

Izrael musí jednat udatně, statečně a zabránit obětem. Čejka v Lidovkách kvákal, jak by Izrael neměl útočit, ale už neřekl, jak má Izrael jednat. Asi se nechat vyvraždit. Takové hraběcí levicové pisálky ty fakt ráda nemám. Tváří se jako "objektivní", ale ve skutečnosti v nich není pravda.

drak řekl(a)...

Kopretině:

Ano, mezinárodní organisace, třeba častokrát zrovna že OSN, nebo naše EU, tak ty mají nevyčerpatelné zásoby hraběcích rad a neskutečných kravin. Ono je lepší to snad ani nečíst, neposlouchat, dobré je to leda tak k smíchu, nebo k vzteku, podle toho, jak moc vážně to člověk zrovna bere.

Šaman řekl(a)...

Včera se sešli všichni ministři zahraničí EU, tedy 27+1, a nic pořádného z nich nevypadlo.
Catherine Ashton: Izrael má "právo bránit se" proti raketám, které na jeho území z pásma Gazy vystřelují islamisté. Izraelská odpověď by ale měla být "přiměřená".

Izraelská reakce je zjevně nepřiměřená, totiž mnohem menší, než palestinská akce. To, že je málo mrtvých Izraelců je způsobeno tím, že Palestinci se špatně trefují, ne že by je nechtěli zabít. Specielně dělají akce, při kterých hodlají zabíjet děti (ostřelování v době, kdy jsou děti domů).
To, že je víc mrtvých Palestinců i dětí je dáno tím, že oni postavení svých raket dávají na vybrané civilní cíle: Mezi nemocnice, školy, mešity… Naposledy jim izraelské letectvo rozbombardovalo stadion – pod jehož plochou se skrývaly rakety, které mířily na Jeruzalém…

informace řekl(a)...

Chtěla bych upozornit na zajímavý článek, uveřejněný dnes v il Foglio. s titulkem:
Se Gerusalemme non vince le guerre
Il disarmo di Hamas non è duraturo. Il compito dell’occidente
(Jestli Jeruzalém nevyhraje války. Odzbrojení Hamasu není trvanlivé. Úkoly západu.)

Izrael je schopen zastavit agrese Hamasu a Jizbollahu jen na omezené období, ale jejich hrozba trvá dál. Zodpovědnost za to spadá na mezinárodní komunitu, která neudělala nic pro trvalé odzbrojení protiizraelských sil a která rovněž neudělala nic, aby donutila Hamas přestat střílet raketami na izraelské území (dvanáct tisíc od r. 2006).
Izrael nevyhrává své války, protože přijímá rezoluce OSN o příměří. To se dlouhobě odráží na zintenzivnění agresivních tendencí Jizbollahu, Hamasu e il filoiránského Jihadu, které nemají za cíl vytvoření palestinského státu, ale ’“eliminazione dell’entità sionista” (eliminaci sionistické entity).
Jestliže i tento nynější stav skončí příměřím, jak se rýsuje, nebude to pro Izrael žádnou výhodou, naopak.
Článek končí slovy: "Israele è in pericolo. Come sempre, più di sempre. Se l’occidente non ne prende atto, si arriverà al dramma." (Izrael je v nebezpečí. Jako vždycky, víc než vždycky. Jestli si to západ neuvědomí, dojde k dramatickým následkům.)
Celý text:
http://www.ilfoglio.it/soloqui/15832

drak řekl(a)...

To, že z 27+1 nic rozumného nevypadlo, se dalo po předchozích zkušenostech čekat. Dluhová krize je trápí víc a nepadá z nich nic moc rozumného ani vzhledem k ní. Ono formát 27+1 není na nějaké pružné dohadování moc stavěný a chytrých a výkonných lidí v těch evropských orgánech také není zrovna nazbyt, navíc se názorově různí, takže tohle je jen očekávatelné a logické, že se to jen povleče a nic moc se neodehraje. Kdyby šlo do tuhého, můžeme jen doufat, že NATO tou dobou ještě pořád k něčemu bude.

Co se týče medialisace toho, co se děje v Izraeli, tak ano, při tom, jak děsivě se liší faktický stav věci a jeho mediální presentace těmi prolhanými padouchy, tak to se mi na jedné straně ani trochu nelíbí a na té druhé mi nenapadá nic moc rozumného, co by se s tím dalo podniknout. Vyjma tvrdého postoje Izraele vůči tomu a tlaku z jeho strany na to, aby Reuter, ČT a další museli uveřejňovat opravy zpráv a omlouvat se, tlačit je k tomu, aby museli přiznávat, že lžou. V mých očích moc kreditu nemají, já bych řekl, že jim nevěří zase tak moc lidí, ale hodně pořád ještě ano a je zapotřebí buď jim ten zbylý kredit sebrat, nebo je donutit informovat tak o 2 řády objektivněji.

Že jsou vozembouchové prolhaní a pokrytečtí hajzlíci, to vím dávno, to není nic nového, že si dělají z civilistů štíty a záminky pro další tropení mediálního humbuku, vím také. Poněkud překvapivý je pro mě ten jejich kredit v těch světových médiích. Je potřeba vymyslet, jak je o tu výhodnou pozici v mediální válce připravit. V Izraeli je spousta chytrých hlav, doufám, že je něco napadne.

Šaman řekl(a)...

Draku, když to je nežalovatelné. Snad už nevědomky média opakují dobře naučenou mantru, která je vlastně podprahovou propagandou. Všechny píší, že Izrael "zaútočil", místo toho, že se "brání". I když se třeba média snaží být teoreticky objektivní, tak ale jdou po povrchu věcí. Nejdříve ocitují, kolik je mrtvých (neřeknou "ubohých") Palestinců, oproti ("pouhým", taky neřeknou) třem Izraelcům… (Dnes umřeli další dva: Voják a beduín.) A Palestinci mají dalších šest mrtvých – veřejně je zavraždil Hamás v Gaze za "spolupráci s Izraelem". Jestli nějaké naše noviny napíší, že to byli "kolaboranti", tak panu redaktorovi už asi nakopu. BTW: Polovičku Palestinců za všech intifád zabili Palestinci!
Reuters při poslední válce zveřejnil fotku malého palestinského děvčátka, dívajícího se skrz prostřelené sklo do objektivu. Když se střílelo, nebyla tam, ale nyní díra ve skle míří rovnou na její hlavičku. To je podprahová propaganda!
Tady mám citáty z novin: "Izrael útočí na cíle Hamásu, Izrael hrozí pozemní invazí…"
Francouzský ministr zahraničí volá "musíme zabránit válce" a zorganizovat příměří, britský ministr "varuje" Izrael před "eskalací". Nebýt Gity Zbavitelové na Neviditelném psu, tak ani nevíme, jak to začalo: Přepadením a zabitím izraelské hlídky, , která se stala někdy předminulý pátek. Už přes víkend na Izrael létaly stovky raket. Ale mediální svět počítá "válku" až od odvetného zabití vojenského velitele Hamásu, které se stalo až ve středu. To, že rakety dopadají na jih Izraele už několik let, o tom jsme se nedočetli!!!

K posrání! K obveselení se mrkněte, jak rychle se dokáže zotavit těžce zraněný bojovník Hamásu. Úplný Pallywood!

Pro aktuální info sledujet českoizraelský Eretz.cz

drak řekl(a)...

Tah s Eretz.cz považuji za inteligentní, správný a žádoucí krok tím správným směrem.

Pak mi také napadá, že by nebylo od věci pouštět videa, která demaskují lháře s Pallywoodu s patřičně peprnými komentáři na Youtube a další servery, FaceBooky a další kyberprostory. Zkrátka najmout si, nabo aspoň co nejlépe napodobit v oblastech, kde to má smysl, tu bandu, co vyhrála Obamovi volby, to by určitě nebylo do věci.

No naše chorobně blábolná média? Překládal jsem si je za bolševika, překládám si je i dnes a myslím, že dětem jsem toto umění v dostatečné míře předal také.

drak řekl(a)...

informaci:

Mě to, co se tam píše připadne poměrně nestranné a objektivní. Už tím se to hodně liší od průměrného evropského hlavního proudu. Což Italy a Il Foglio docela šlechtí.

Jak Vám ohledně dění na BV připadne italská žurnalistika statisticky? Jako spíš objektivní, nebo spíš mimo? I když ono se to těžko hodnotí, protože se musí nějak vyhodnotit dopad, což se ale v době internetu dělá o to hůř, některé věci se dají odhadovat tak pohledem do křišťálové koule, byť mi vynalézavost statistiků dodnes nepřestává překvapovat.

StK řekl(a)...

Propaganda, propaganda, propaganda.
Byla, je a bude! Jsme na ni (my starší) přece zvyklí, tak co se divíme. Lidi prostě lžou. Pro svůj prospěch (je to hnusné, ale dá se to pochopit), pro obhajobu svých postojů (to je právě propaganda), z útrpnosti (to se někdy dá i omluvit) nebo z lenosti zjistit si pravý stav věcí. To je pak žurnalistika. Nejpoužívanější klávesy na PC moderního novináře jsou Ctrl+C a Ctrl+V.
Horší je, že když nechá naše židovsko-křesťanská civilizace padnou Izrael, nezabrání tím ničemu. Stejně, jako obětování předválečného Československa nijak nezměnilo následující události. Možná je o pár týdnů pozdrželo, toť vše. Zbabělci, poserové a hlavně sobci - tak bych nazval ty současné "evropské postoje".
===
Kdybych byl věřící, napsal bych: "Kdyby je Pánbůh do horoucích pekel sraziti ráčil!"

informace řekl(a)...

Il Foglio je výslovně proizraelský. Tradičně. Jsou tam odkazy i na další tři nebo čtyři články o situaci. Jiné noviny jako il Corriere, il Quotidiano, il Giornale, il Libero jsou nestranné. Il Sole24Ore má dnes zajímavý článek o nesnadné situaci, ve které se nachází Netanjahu. La Repubblica zveřejnila video o popravě Palestinců, podezřívaných Hamasem ze zrady. Skutečně něco nechutného. Zatřelili je ranou do týla a pak je tahali mrtvé za motorkou po ulicích, nahé bez kalhot.

informace řekl(a)...

V Římě pak zesílili stráž před židovským ghettem, syagogou a izraelským velvyslanectvím.

drak řekl(a)...

Propaganda, protože je ve své podstatě uřvaná a debilisační, je věcí odpudivou a dost nežádoucí. Na druhou stranu, je nutné se smířit s tím, že je to věc poměrně účinná. Smutné je, že k lumpárnám se z nějakého důvodu dá využít mnohem snadněji, nežli k něčemu slušnému.

StK má pravdu v tom, že kdyby se někteří soudruzi propadli do horoucích pekel, nechyběli by mi a nesháněl bych se po nich.

Také sdílím názor, že padne-li Izrael, bude to počátek konce euroatlantické civilisace minimálně v té podobě, jak jí známe, ne-li ještě hůř, rovnou konce celkového, včetně všech jejích nositelů. A mnohým dnešním tupounům s vlivem, je opravdu srdečně fuk jestli padne. Respektive není, ale bojí se pro něj hnout prstem, protože jsou paralyzovaní strachem. Jenže v tomhle ohledu bude jen hůř, čas je neúprosný a pracuje proti nám, ne pro nás.

informaci:

La Republica zasluhuje pochvalu, protože tím, že ta videa pustila ven, tak možná se jí podařilo aspoň některým lidem předvést ty "dárečky" takové, jací doopravdy jsou a ono vlastně o mnoho víc v rámci osvěty ani netřeba, normální, pokud možno nezkreslená pravda úplně postačí.

A.S. Pergill řekl(a)...

1. Na www valka cz je článek, v němž je mapka kotlinky s vyznačenými dolety jednotlivých typů palestinských raket, pokud by se střílelo někde od Mladé Boleslavi.
2. Je do značné míry vina Židů samotných, že umožnili a podpořili vznik proislámské lobby v řadě států EU. Ta dělá problémy nejen autochtonnímu obyvatelstvu (viz současné peripetie kolem Vánoc a mnoho dalšího), ale začíná dělat problémy i místním židovským komunitám a v mezinárodní politice Izraeli.
Židé se prostě snažili sedět na dvou židlích: obrany Izraele před muslimskými agresory a současně obrany muslimských invadorů do civilizovaných zemí, protože s nimi sdílí řadu anticivilizačních hodnot. A nyní se tyto židle začínají posouvat nekontrolovatelně od sebe ...
Židé si prostě musí vybrat, jestli chtějí být civilizovanými lidmi, jako jsou evropští autochtonové, nebo jen bezcennými barbary, jako jsou muslimové (od nichž se ortodoxní judaisté liší jen nepatrně, z hlediska nemuslimských gojim zanedbatelně).
Patrně se blíží zánik Židů jako národa, protože buď vyhrají muslimové a Židé budou vybiti v šoa, proti níž to za Hitlera bylo jen beránčí vrnění (v islámských "svatých textech" je to popsáno naprosto jednoznačně), nebo vyhrají civilizovaní lidé, a potom civilizovaná část Židů splyne s nimi, a ta ortodoxní se zbytky poražených muslimů (protože vzájemný průnik hodnot mezi těmito dvěma skupinami Židů nebude větší než průnik hodnot mezi civilizovanými lidmi a muslimy). Židé prostě nemohou věčně stát na půl cesty mezi civilizací a barbarstvím.
Přeji Židům, aby si vybrali dobře, a přeji si i plodnou spolupráci s Evropany židovského původu.

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

Asi nemá valného smyslu meditovat nad tím, proč novináři píší proti Izraeli; titíž lidé přece píší i proti zájmům vlastních zemí. Ale připomnělo mi to povídku o novináři, který se snaží najít jednoduchou poučku určující co patří do novin.
"... není senzační, když se splaší kráva a potrká pastora. Senzační by bylo, kdyby se splašil pastor a potrkal krávu. ... tento zorný úhel bez užitku nezůstal. Umožnil mu totiž pochopit podivuhodné stanovisko ... tisku, který s oblibou líčí napadeného jako útočníka, přičemž libovolným dosazováním ... do úměry "pastor a kráva" vyznikají senzační a na hlavu postavené zprávy ..."
(Citováno v úpravě, která eliminuje pasáže zakotvené v konvenci své doby tam, kde by to rušilo kontakt se současným čtenářem.)

Šaman řekl(a)...

Marocký ministr zahraničí vyjadřuje lítost nad tím, že USA vetovaly návrh rezoluce RB OSN, neboť neobsahovala zmínku o důvodu nynější vlny násilí: ostřelování Izraele raketami. Podle pana ministra prý byla zmařena šance, ve kterou doufal, že totiž bude zajištěn mír a bezpečí pro Gazu.

Ano, pane ministře, to je váš problém, že chcete mír jen pro sebe. A ne pro Izrael. Je to váš problém, když chcete mír pro svůj lid – aby mohl útočit na lid Izraele. A je to problém europských národů a jejich politiků, když takovou elementární věc nedokážou pochopit.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, chtěl bych se zeptat:
1) jestli není skrytý problém Blízkého východu ve snaze spojení Jordánska s Gazou? Tedy přístupem k Středozemnímu moři, což je v rozporu se zájmem Izraele a jeho přísupu k Rudému moři?
2) je podobnost vlajek Palestiny a Jordánska náhodná?
3) jaký mají vzájemný politický vztah Jordánsko (které se zdá ve vztahu s Izraelem "neutrální") a Irán (které je v nepřátelském vztahu s Izraelem).
4) není to jen skryté pokračování už ukončené Jordánsko-Izraelské války, prostřednictvím Palestiny a Iránu?

Dotazy myslím naprosto nestranně a nijak tendenčně.
V tomto sporu, i s ohledem na historii, straním Izraeli. Globálně, i s ohledem na mé omezené znalosti o židech, zastávám k nim krajně nepřátelský postoj.

N.

Anonymní řekl(a)...

to StK:
žid k muslimovi má mnohem blíže, nežli žid ke křesťanovi. Na Blízkém východě jde o území, ne o budoucnost, jakési už tak samovolně se rozkládající, "křesťansko-židovské" civilizace, tomu prostě nevěřím. Je to boj územní, nikoliv ideologický.

N.

drak řekl(a)...

ZŽ:

No jo, jenomže zprávy druhu potrhlého a na hlavu postaveného nejdou jednomu do kebule a tak je nebere vážně a kašle na ně, případně, je-li letory ráznější, řekne rovnou, na plnou hubu a bez servítků, jako kdysi premiér Zeman, co si o těch novinářích myslí. Zemana nemusím, na kdečem se s ním vyloženě neshodnu, ale musím připustit, že ačkoliv je to hulvát, tak jeho názory na novináře a novinařinu rozhodně mají racionální jádro. Konec konců, mnohé z jeho názorů na dění na BV sdílím rovněž.

Šaman řekl(a)...

Pro N. 21. listopadu 2012 15:00
Dnešní Jordánsko je Zajordánsko, a dnešní Izrael je Předjordánsko.
Podobnost vlajek všech arabských zemí je dána podobností ideologie. V Jordánsku tvoří asi 40 % obyvatelstva Palestinci.
Jordánsko je ve vztahu k Izraeli neutrální, protože má nejdelší společnou hranici a v přímých střetech vždy prohrálo. Kdykoli Izraelce nějak, byť i jen drobně, napadlo, vždy se mu dostalo patřičné odvety, takže je respektuje. Krom toho je královský rod civilizačně proevropský. Svým způsobem jsou pro oba státy Palestinci stejným nebezpečím. Nicméně na oficiálních mapách Jordánska (na vlastní oči jsem viděl na přechodu v Ejlatu) je celé dnešní území Izraele zakreslené jako jordánské. Teoreticky je možné, že po odstoupení Západního břehu Palestincům by ho po chvíli anektovalo Jordánsko – jak se už stalo v letech 1948-1967 (v té době byl starý Jeruzalém pod jordánskou okupací, Skalní dóm dostal novou pozlacenou střechu a všechny synagogy byly zničeny). Írán podporuje ve spolupráci se Sýrií všechny okolní teroristické organizace, jejichž rukama chce zničit Izrael. Kde by měla vzniknout podle nich svobodná Palestina pro Palestince.
Je to otevřené pokračování všech válek, které se proti židům na tomto území vede od starověku.

Šaman řekl(a)...

Pro N. z 21. listopadu 2012 15:19

Izrael je deklarován jako židovský stát, tak vznikl, a myšlenka jeho vzniku byla dána praktickým poznatkem, že žid (i Žid) bude mít na světě pouze tehdy zastání, když bude mít vlastní stát. Theodoru Herzlovi tuto myšlenku sionismu vnukl pohled na řvoucí Francouze při Dreyfusově aféře. Historie minulá i (tehdy) budoucí mu dala za pravdu.
Čili jde o území, kde by mohli existovat, hospodařit a prosperovat Ž/židé podle vlastních pravidel a náboženství. Přičemž jde o demokratický stát, který totéž umožňuje jak mohamedánům, tak křesťanům, celkem asi 90 různým odrůdám náboženství i národů. Mimochodem – na tomto území žili židé vždy, pod jakoukoli nadvládou, pod Babylóňany, pod křižáky, pod Turky, či Brity.
Takže tam jde o budoucnost židovského státu, potažmo židovského národa. Čili jde o "území", kde by měla být zachována tato "ideologie": "Žid má právo na život."

K noticce "Žid k muslimovi má mnohem blíže, nežli žid ke křesťanovi". To může říci pouze nevěřící Evropan, pro kterého jsou všechna náboženství "divná", ale to židovské a muslimské "divnější", protože křesťany obecně považuje za stejné "Evropany", jako je sám. Není tomu tak, alespoň ne pro věřící křesťany, pro něž jsou dnes židé staršími bratry. Viz i různá vyjádření papežů proti islámu, a naopak žehnající Izraeli.
Evangelíci měli k židům svým způsobem porozumnění vždy, po 2. světové i církev římskokatolická přehodnotila poněkud svůj kjlasický antisemitismus. Proto v současnosti existuje i v Česku několik křesťanských organizací, které podporují Izrael (ICEJ třeba).

Naposledny msg Prof Tomáš Halík řekl zrovna na jedné konferenci minulou středu, která se konala na půdě Parlamentu, že žádný křesťan nemůže být antisemita, protože Ježíš byl Žid.

\ :-)

A.S. Pergill řekl(a)...

Šamane,

1. Kdyby sionistů nebylo, tak by se nejspíš evropští Židé již zcela asimilovali. Sionisté záměrně provokovali konfliktní situace, aby uvedený proces pokud možno zbrzdili.

2. 0bjektivně má křesťanství k judaismu podstatně dál než islám, což je dáno tím, že bylo nuceno se přizpůsobit alespoň částečně evropské civilizaci, zatímco judaismus ani islám takovýmto procesem neprošli (pro mnohé může být šokézní, že spisy Tomáše Aquinského občas končily na hranici a v reálu totéž hrozilo i jejich autorovi; posléze se stal ideologickým pilířem křesťanství - tomismus - dnes je přitom považován za příliš konzervativního i konzervativními křesťany a jeho učení bylo revidování na neotomismus). Podobného vývoje judaismus a islám jedoduše nejsou schopny, ale uchovávají si svou starověkou či raně novověkou podobu bez jakýchkoli změn.

3. I to "starší bratrování" Židů křesťanům je jen ideologický žvást určité konkrétní skupiny křesťanských ideologů, kteří se touto cestou, někdy v osvícenské době, snažili zastavit pogromy na Židy (takoví pra-multikulturalisté). Nejsou uznáváni ani ortodoxními křesťany (protože křesťanství a judaismus mají řadu rozporů), ani lidmi, studujícími obě náboženství z pozice nezaujatého zevního pozorovatele (ateisty). A je důležité, že naprostá většina rozporů mezi křesťanstvím a judaismem je stejná nebo alespoň velmi podobná v případě porovnání křesťanství a islámu. Je to dáno prostě vlivy antické kultury na rané křesťanství, které neovlivnily ani judaismus ani islám.
Ježíš sice byl možná Žid, ale "svatí otcové" i korektoři (či spíš falšovatelé) novozákonních spisů Židé nebyli.

Kopretina řekl(a)...

Pergille, Ježíš byl Žid, praktikoval židovské svátky, Ježíš byl obřezán, chodil do synagogy nikoliv do kostela, apoštolové, kteří byli rovněž Židé a evangelisté rovněž, vyjma Lukáše, oslovovali Ježíše Abba, Ježíš nikdy nezpochybnil učení Starého zákona, pouze kritizoval pokrytectví farizejů, s těmi byl v konflikty, ale řadové Židy miloval. To, že křesťanští otcové běsnili proti Židům je pravda, výroky Jana Zlatoústého a dalších, konče Martina Luthera jsem citovala, tito otcové nejednali v souladu s učením Ježíše, ale v souladu s Ježíšovým nepřítelem, tím Zlým.

Šaman řekl(a)...

K ASP:

ad "1. Kdyby sionistů nebylo, tak by se nejspíš evropští Židé již zcela asimilovali. Sionisté záměrně provokovali konfliktní situace, aby uvedený proces pokud možno zbrzdili." (Což jim nedalo moc práce, žejo?)

To je typicky antisemitský žvást. Táhnoucí se už od starověku. Za všechny pogromy i za utrpení šoa si mohli "sionisté" sami, protože měli moc právníků, jedli cibuli, nosili kipy, smrděli, vymysleli marxismus, dělali špiony pro Němce a muslimy a měli ty své nosy.

ad "3. I to "starší bratrování" Židů křesťanům je jen ideologický žvást určité konkrétní skupiny křesťanských ideologů, kteří se touto cestou, někdy v osvícenské době, snažili zastavit pogromy na Židy (takoví pra-multikulturalisté). Nejsou uznáváni ani ortodoxními křesťany (protože křesťanství a judaismus mají řadu rozporů), ani lidmi, studujícími obě náboženství z pozice nezaujatého zevního pozorovatele (ateisty).

Tak já neví, ale Jan Pavel II. byl asi ideologický žvástal? To byla jeho slova, Halík jo jen citoval, osobo.
K historické události pak došlo dne 13. dubna 1986, kdy se Jan Pavel II. vypravil do římské synagogy a ve své promluvě v ní římským Židům řekl mimo jiné toto: „S judaismem máme takový vztah, jaký nemáme s žádným jiným náboženstvím… Jste našimi milovanými a v jistém smyslu také našimi staršími bratry.“… „Bože našich otců, vybral sis Abrahama a jeho potomky, abys je učinil známé všem národům světa. Cítíme hluboký žal nad těmi, kteří v historii připravili jeho synům mnohá utrpení. Prosíme tě o odpuštění a chceme se zavázat k opravdovému bratrství s lidem Smlouvy.“

http://vit-machalek.spqr.cz/?p=22

Jistě že jsou "ortodoxní křesťané", kteří to odsuzují, ale mimo katolickou církev, protože papež je přeci neomylný, že. Oni existují i ortodoxní antináboženští fanatici. Pokud jako zuřivý zastánce ideologie ateismu neznáte ona slova minulého papeže, a nezajímáte se o ně, tak se zde prosím se svou neznalostí neztrapňujte.

drak řekl(a)...

Dlouhodobě nevnímám židy, Židy ani židovství jako něco, co by mne ohrožovalo na svobodách, životě, či majetku. Na rozdíl od islámu a islamistů. Už když jsem jako mladý kluk potkával za minulého režimu v Praze některé nafoukané arogantní opičáky z Libye, Egypta a dalších zemí, tak jsem tak nějak nechápal, nač vlastně jsou tak nafoukaní a pyšní. Ledaže by míra bordelu, chaosu a chudoby v oněch zemích obvyklá, byla nějakým důvodem k tomu, být na ten čurbes hrdý. Později jsem vídával, jak do Prahy jezdili Arafatovi lidé a chovali se nadřazeně až vzpupně, posádka jedno "speciálu" například na Ruzyni odmítala nechat zbraně aspoň na palubě letadla, vehementně se dožadovala vpuštění do města. No, buďme rádi, že už zrovna sem nelétají.

Když jsem se o židovství před nějakou dobou zajímal, tak mi k určitému vhledu, porozumění a pochopení velice pomohla kniha Bena Kurase, Nebýt Golema, která se probírá spisy rabína Jehudy Löwa. No a on se tím, co to je být židem a Židem intensivně zabýval, včetně toho, jak se mají vychovávat mladí lidé, jaké morální hodnoty jsou ty správné a které z nich jsou ty nejdůležitější. Na mnohé důležité věci a záležitosti mám stejný, či velmi blízký názor tomu, který zastával rabí Löw, no a v něčem se lišíme, také nás dělí poměrně dost let v čase, takže to je normální. Rozhodně ale neshledávám jediný důvod k obavám či strachu, k nevraživosti už vůbec ne.

Přesto, že nejsem věřícím křesťanem, tak mezi katolíky se najde dost lidí, kteří jsou mými přáteli a mezi významnými katolíky se rovněž najde dost lidí, kterých si velice vážím, to jsou například z těch našich kardinál František Tomášek, z těch zahraničních zase zrovna Jan Pavel II. Oba (samozřejmě, že spolu s mnohými dalšími, včetně nekatolíků) se přičinili o to, že je nám dnes dopřáno více svobod, než jsme si před listopadem 1989 vůbec dokázali představit. Dík všem, co se o to přičinili, těm dvěma také a role Jana Pavla II byla v tomto ohledu docela historická.

Kopretina řekl(a)...

Vážení štamgasti, tady máte článek od naši přední protiizraelské aktivivstky Terezky Spencerové...
http://www.literarky.cz/tereza-spencerova/12541-po-russia-today-terem-izraelskych-utok-v-gaze-i-afp-ap-a-al-dazira
Fuj...

A.S. Pergill řekl(a)...

Šamane,

ad 1. V tom případě byl sám Herzel antisemitský žvanil, protože uvedený názor reflektuje jeho doložená a publikovaná (byť se tím sionisté dnes moc nechlubí) slova. Herzel záměrně vyvolával antisemitské nálady ve společnosti, aby vůbec získal Židy pro svou ideologii. A naprostá většina Židů ho zpočátku odmítala a byla ráda, že je zaintegrovaná do civilizované společnosti. Byl to v podstatě takový židovský Henlein, který zase cíleně rozeštvával Čechy a Němce, aby se touto cestou dostal k moci.

ad 3. JPII patřil k nejkonzervativnějším papežům. Sice se dost částečně podílel na erozi sovětské moci ve východním bloku (zvlášť v Polsku), ale zvrátil nesmělé pokusy o reformu ŘKC, které před jeho pontifikátem probíhaly. Sice přejal jméno po svém předchůdci, který plánoval rozsáhlé reformy, reflektující moderní dobu, ale otočil kurs církve o 180 stupňů směrem ke středověku. Velmi přispěl k tomu, že kostely, především na západ od bývalé železné opony, zejí prázdnotou a duchovně založení lidé hledají uspokojení jinde (prchají i kněží a řeholníci, pokud mají partnerský vzrah a třeba i děti). U nás se to takto neprojevilo, vzhledem k protirežimnosti církve. Až po roce 1989, kdy se ŘKC stačile během velice krátké doby totálně zkompromitovat, nastal stejný jev i u nás. Dokonce v některých tradičně katolických oblastech JMK to dospělo tak daleko, že někteří faráři začali brát do sboru ministrantů dívky, protože nebylo dost chlapců se zájmem o tyto aktivity.
Je pravděpodobné, že anticivilizační primitivismus jak judaismu, tak islámu, musel tuto hlavu katolického křesťanstva naprosto fascinovat, protože celým jejím dílem se táhne nesmiřitelná nenávist vůči moderní civilizovanosti. Odtud se také táhne značná smířlivost oficiálních katolických kruhů k islámu, vedená zřejmě pod heslem "raději ať jsou z Evropanů muslimové než ateisté". A snaha vytěsnit Dantovu vizi Mohameda v nejnižším patře pekla. MMCH v posledních dnech se silně vzbouřili afričtí biskupové a kardinálové, kteří mají své "ovečky" na frontieru s islámem a vidí to přesně opačně, než je tato oficiální linie.

Anonymní řekl(a)...

Kdo chce jednostrannou propagandu, hltá Fox News, iDnes a NP. Kdo chce objektivnější zprávy, přečte si literárky. O stavu "českého" zpravodajského mainstramu svědčí to, že zamlčuje v samotném Izraeli běžně dostupné a zveřejňované informace, které jsou ovšem pro fanatičky "fuj"...

Anonymní řekl(a)...

Nejsem nevěřící, ale ano, většina náboženství jsou nejen divná, ale přímo špatná.
OK, já nevím, proto jsem tady abych se ptal a udělal si v tom pořádek.

Ještě bych měl několik "dětinských" dotazů:
1) Je pravda, že podle Talmudu se Židovi zakazuje půjčit peníze jinému Židoviza za úrok, ale nevěřícímu (např. křesťanovi) ano? Jak to je v muslimském světě? Funguje tam běžný bankovní systém založený na úrocích tak, jak jej známe u nás? BTW: osobně úrok považuji za hřích a nikdy se nestane, že bych si od banky půjčil na cokoliv a v jakékoliv formě.

2) Dle židovských pravidel, je Nový zákon, narozdíl od Koránu odsouzen ke spálení?

3) Neřekl Maimonides - Nevěřícím, s nimiž nejsme ve válce... jejich smrt jim nesmíme způsobit, ale je zakázáno je zachránit, pokud jsou na pokraji smrti. Není třeba je srazit do studny, ale není třeba je ze studny vytahovat?

4) Je znesvěcení šabatu, během kterého Žid zachrání život nevěřícího, ale není jím záchrana Žida?

Ježíš byl Žid a podle Talmudu byl odsouzen řádným rabínským soudem za modlářství, navádění ostatních k modlářství a pohrdáním rabínskými úřady. V lidovém podání to bylo dokonce z čarodějnictví. Dodnes je pro židy jméno Ježíš je symbolem všeho ohavného a špatného. Křesťanství, narozdíl od islámu, je pro židy modlářství.

Díky, N.

Šaman řekl(a)...

Hledajícímu N., který má hluboké znalosti v antisemitských klišé, a chce v tom udělat pořádek si:
Nestudoval jsem talmud, nejsem žid, a nejsem ani učenec, ba ani znalec náboženství, jako ASP. Jako znalec ASP mohu říci, že Vám odpoví na všechny vaše otázky Ano. Všechny Vaše otázky, tak, jak jste je položil, už zde položil jako tvrzení. Můžete být spokojen.

Pro ostatní, které to možná taky zajímá, jen několik poznatků, které jsem nasbíral během života:

Muslimská pravidla o hříšnosti úroku jsou důvodem, proč mají šejchové svá konta v USA.
Stejná křesťanská pravidla o hříšnosti úroku vedla v historii k tomu, že bankéři mohli být jen židé, od kterých si půjčovali i křesťanští panovníci. Když pak neměli na splacení úroků ani vypůjčené částky, zorganizovali pogrom, případně vyhnali židy ze země. Velmi křesťanské!
Muslimská pravidla o hříšnosti úroku existují, ale aby mohla fungovat ekonomika, řeší se to jinak: Půjčí se jistá částka, stejná částka se vrátí. Bez úroku. Avšak půjčující předá věřiteli určitý podíl ve své firmě firmy! Velmi nekřesťanské!

Obecně: Neexistují "židovská pravidla". Existuje Písmo, a existuje výklad Písma. Existuje Tóra. Existuje Kabala. Existuje tradice, zvyková i právní, sepsaná v Mišně a Talmudu. Je toho plný Internet.

Neexistuje neomylný papež. Ta tradice se vyvíjí, stejně jako život.

Existuje 613 přikázání, které by měl plnit i křesťan, ale vývojem doby poněkud zapadla. Existuje neustálá diskuse o tom, co přesně je míněno těmi přikázáními, i co je míněno slovy Písma. Pokud existuje diskuse, nelze odpovědět nikdy "je to tak a tak". Vždy se ozve - minimálně - a proč?

Ale jo, nakonec jsem si vzpomněl, jak vysvětlit "židovská pravidla":
Přišel jakýsi chytrák za jedním učencem, a ptá se ho: Rabi, mám málo času, podnikám, mohl bys mi vysvětlit Tóru, ale tak, abych během toho vysvětlování vydržel stát na jedné noze?
Ten se jen usmál, a pravil: Stoupni si. A pak řekl: “Miluj svého bližního, jako sebe samého."

Ten učenec byl Rabi Akiva: “Toto je souhrnem Tóry.” Axiom, ze kterého vychází vše ostatní. Jde o hojně citovanou zásadu, u které není vždy označeno autorství, protože tak to definovalo víc židovských učenců. Třeba i Ježíšův současník rabín Hillel, který to definoval obráceně, tedy co se nemá dělat: „Nečiň bližnímu nic, co nemáš rád ty. V tom spočívá celý zákon. Vše ostatní je pouze vysvětlením tohoto principu.“

Pilné studium přeju všem hledajícím!

\ :-))

Anonymní řekl(a)...

Nečiň jiným, co nechceš, aby tobě jiní činili. Možná tak praví Bible, možná moudrá babička. V Koránu je něco na ten způsob určitě také. Takže opravdu, N.: Všechna náboženství jsou si podobná. Prostě hnus, velebnosti.

Kopretina řekl(a)...

Anonymní, literárky žádná "fakta" nepíši, ale pouze levicovou protiizraelskou propagandu, samé lži. NP píše fakta a objektivní pravdivé články.
Co se týká Idnes, ty jsou protiizraelské, to je propaganda...A vy jste také levicový antisemita. Kdo souhlasí se zle a lžemi,sám je zločinec a lhář.

drak řekl(a)...

Jak je to s úroky v muslimském světě, ukazovali před nějakou dobou v jakémsi dokumentu, a už si nevzpomenu, zda na ČT2, nebo na nějakém komerčním. A je to velice prosté, věřitel půjčí dlužníkovi oficiálně 10.000,- peněžních jednotek (dále jen PJ) a na ty mu dlužník podepíše dlužní úpis, případně se tak ještě učiní před svědky. Jenomže půjčeno, tedy přímo do pacek, dostane dlužník fakticky jen a pouze o ty úroky méně, tedy například jen 8.000,- PJ. Vrátit ale musí celých 10.000,- PJ, takhle to prý Alláhovi nevadí. Stejně jako tam neexistuje prostituce, protože to se zase řeší účelovým a velice krátkodobým, hodinovým sňatkem, atd, atp, pokrytectví a prolhanost jen trochu jinak, nežli tady. Možná je ten úrok technicky skrytý, ale je tam, ať si říkají, co chtějí. Stejně tak jako je tam ta prostituce, byť je to oficiálně sňatek jen na hodinu. No, tak je někdo jen lepší lhář a pokrytec, je snad kvůli tomu lepší? Nemyslím, spíš naopak.

Tak, jak se do vedoucích světových ekonomických posic propracovává Čína, roste i počet vkladů a množství uložených peněz v cizích měnách i v čínské měně u čínských bank, které ale nepatří Číňanům, ale Arabům, Američanům, Rusům a mnohým dalším. Ukládá se v bývalých koloniích, zpravidla v Hong Kongu, Makau a nemálo i na Tchaj-wanu.

Čím se tak moc liší ukřižování Ježíše, tedy vlastně justiční vražda provedená cizíma rukama, od upálení Husa v Kostnici, nebo Giordana Bruna V Římě? Až tak moc ne, jedna banda podvodníků se chtěla zbavit někoho, kdo jim vadil tím, že získával vliv šířením jiných myšlenek, názorů a morálních zásad, nežli oficiálně zastávala ona banda podvodníků. Proč tedy zrovna ausgerechnet Židům a židům se v podstatě jedno a to samé má za zlé víc, než jiným? Já v tom vidím jen to, že jim nejsou cizí žádné lidské vlastnosti, hezké i ošklivé, tak jako všem kolem. To, že se jim to za zlé, mi už připadne jako uplatňování dvojího metru. Nelíbí se mi to a neztotožňuji se s tím.

Mnozí soudní lidé se domnívají, a já osobně se k nim v tomto ohledu přikláním, že největší "smrtelnou" ránu zasadily křesťanství 1. a 2. světové války. Během nich a po nich, množství lidí, kteří opouštěli církve, byla enormní ve srovnání s dobami před těmi válkami. Jan Pavel II. už na tom nic moc k horšímu změnit myslím ani nemohl. Co se týče konservativních postojů, tak ano, nějak se to odrazilo, ale klima nastavené v tomto ohledu válkami, už to o mnoho nezhoršilo. Já v tomto ohledy sympatisuji s mladými katolickými italskými kněžími, kteří už koncem sedmdesátých let kašlali na celibát a měli normální rodiny a dětí. V Itálii si až tak dalece s předpisy a nařízeními hlavy nelámou, řídí se víc vlastním srdcem a rozumem, a správně dělají. Vstřícné postoje hlavounů katolických a anglikánských vůči anticivilisačním snahám muslimů, považuji za nežádoucí, škodlivé a zrádné. V tomhle ohledu bych spíš našel společné stanovisko s těmi africkými. Byť tedy se jen těžko mohu ztotožnit s vymýváním mozků a výrobou potravu pro kanony už od útlého věku, což je činnost vlastní jak muslimům, tak i africkým křesťanům, byť si myslím, že pod tlakem muslimů jim asi jen těžko zbývá něco jiného, protože jim jde o holé přežití.

EK info. řekl(a)...

http://www.alaqsavoice.ps/arabic/index.php?action=detail&id=103633

HUŠ, HUŠ, HUŠ.......

A.S. Pergill řekl(a)...

Šamane,

s tím bližním si dovolím odkázat na autoritu nám oběma asi blízkou: I. Asimova. Ten měl v SF-F magazínu sérii článků "Ztraceno při překladu" a některé vyšly i v české mutaci magazínu, když ještě vycházela. A v jednom z těchto článků vysvětluje Kristovo podobenství o milosrdném Samaritánovi, protože při překladu do evropských jazyků se ztratil fakt, že židovští Kristivi současníci měli k obyvatelům Samaří asi stejný vztah jako skalní mčlen Ku-Klux-Klanu k černochům. A proto ta nenávist, když Kristus hlásal, že Samaritán, případně jakýkoli jiný gój, je Židovi stejně bližním jako kterýkoli Žid. Případně i víc, pokud se chovají vzájemně vstřícně.
Kristus měl smůlu, běloši na Jihu by ho nejspíš akorát namazali dehtem a posypali peřím. Ale třeba Černí Panteři by na podobné hlášky (ve smyslu že běloch je bližním černocha stejně jako jiný černoch) reagovali asi stejně, jako ti Židé někdy v 30. letech 1. století.

Nicméně neoddiskutovatelným faktem je, že oficiální židovské / judaistické autority se v řadě konkrétních případů stavěly za imigranty a proti snahám prosadit nějaké zákony na ochranu autochtonního obyvatelstva proti imigrantům, speciálně proti muslimům. Proto se nedivte projevům zadostiučinění, když následně islámští imigranti vypálí synagogu (nebo ji alespoň pomalují hakenkrajcy), nebo vystřílejí židovskou školu. A nesnažte se přesvědčit svět, ani sebe sama, že vina je jen na straně gojim.

drak řekl(a)...

A.S. Pergillovi:


Ano i židé a Židé mají nárok být úplně pitomí a z blbosti, či pro peníze, se postavit na blbou stranu barikády. I oni prostě mají svoje Quislingy, co je na tom ausgerechnet u nich tak blbého, nebo zvláštního, v porovnání třeba s Nory nebo Ashtonkou, nebo kterýmkoliv jiným magorem či zmetkem, který tedy zrovna není židem či Židem, ale zájmům původních obyvatel Evropy škodí? A proč něco takového vadí zrovna u těch židů, nebo Židů ze všeho nejvíc? Protože vadí ti židé a Židé a jen se hledá nějaký vhodný klacek na jejich mlácení po hlavě? Takhle to totiž při pohledu zvenčí vypadá a takový to budí dojem.

A.S. Pergill řekl(a)...

Draku,
vadí to proto, že:
1. takto vystupují a konají ti, kdo mluví za celou židovskou obec v dané oblasti (stát, město atd.)
2. Židé vystupují jako pátá kolona muslimů už od prvních kontaktů Evropy s islámem, tedy víc než tisíc let (od přímého vystoupení proti Evropanům se zbraní v ruce, až po špionáž, kurýrní službu pro nepřítele a různé diverzní akce na frontieru nebo např. v obležených pevnostech či městech).
Takže jen "pokračují v linii".
Některé evropské národy se z nezbytí také spojovaly s muslimy, ale dělaly to jednorázově nebo po omezenu dobu

Šaman řekl(a)...

ASP, nechcete jít diskutovat k Bartošovi? To co tady neustále opakujete o vyzvědačství Židů ve prospěch muslimů je opakováním středověkých a ranně novověkých antisemitských výmyslů. Neexistue k tomu žádná historická literatura, krom dobových křesťanských pamfletů. Například 1541 bylo proti židům vzneseno obvinění, že způsobili požár Malé Strany a Hradčan a že jsou vyzvědači Turků, a byli vypovězeni z českých zemí, a vy v tom jen pokračujete – absolutně bez argumentů. Přičiním zde několik fakt o skutečné "spolupráci" židů a muslimů:

V letech 624-628 židovský kmen v Hidžázu vyhlazen Mohamedem.
V roce 1165 mají židé v arabské Andalusii od vládnoucí islámské sekty Almohadů na výběr smrt nebo konverzi k islámu, většina židů uprchla do křesťanské části Španělska.
V roce 1033 povražděno 6000 židů v marockém Fezu.
V roce 1146 povražděno přes 100.000 židů ve Fezu a Marakéši.
V roce 1066 povražděny tisíce židů ve španělské Granadě.
V roce 1107 almorávidský vládce v Maroku nařídil všem křesťanům a židům konvertovat k islámu nebo opustit zemi, mnoho židů dále praktikovalo náboženství tajně, stejné nařízení vydal v roce 1148 almohádský vládce.
Znovu došlo k pogromu v Marakéši roku 1232.
Ve 13.století museli židé opustit Tunisko, a jejich majetek byl zabaven.
V roce 1268 egyptský sultán Bajbars dobyl křižáckou Antiochii, veškeré křesťanské a židovské obyvatelstvo povražděno nebo zotročeno.
V roce 1291 egyptší Mamlúci dobývají křižácký Akkon, přes 40.000 křesťanů a židů povražděno a zotročeno.
V roce 1333 pogrom proti židům v Bagdádu.
V roce 1401 nechal středoasijský dobyvatel Tamerlán po dobytí syrského Aleppa vyplenit židovské a křesťanské čtvrti, a jejich obyvatelstvo nechal vyvraždit.
V roce 1465 povraždění tisíců židů ve Fezu, podle muslimskýho kronikáře pogrom přežilo pouze 11 židů.
V letech 1516-17 násilné pogromy v Egyptě, židé vražděni a znásilňováni davem, jejich domy a obchody pleněny.
Další krvavý pogrom v Egyptě roku 1834.
V letech 1622-29 perští židé nuceni konvertovat k islámu.
V roce 1776 zmasakrovaní židé v irácké Basře.
V roce 1785 povražděny stovky židů v Libyi.
V letech 1790-92 zničena většina židovských komunit v Maroku.
V Alžírsku židé zmasakrováni v letech 1805, 1815 a 1830.
V roce 1830 zmasakrováni židé v perském Tabrízu.
V roce 1839 povražděni židé v Mašhadu.
V roce 1910 židé v Šírázu obviněni z rituální vraždy muslimského děvčete, židovské ghetto zmasakrováno davem.
V roce 1840 židé v Damašku obviněni z rituální vraždy muslimského dítěte, podniknut proti nim pogrom.
V roce 1859 zmasakrováni židé v marockém Tetuanu.
V roce 1907 v Casablance 30 židů zavražděno, 200 židovských žen znásilněno davem.
V roce 1869 krvavý pogrom na židy v Tunisku.
V roce 1941 povražděny stovky židů v Bagdádu, vypleněny židovské obchody.
V roce 1945 povražděno 140 židů v Tripolisu a většina synagog ve městě vypálena.
V roce 1947 povražděno 70 židů v jemenském Adenu.
Synagogy ničeny např. v Egyptě a Sýrii (1014, 1293-4, 1301) Iráku (854-859, 1344) Jemenu (1165, 1678, 1724), Maroku (1275, 1465, 1790-92), v Jeruzalémě (1948)…

Šaman řekl(a)...

Někteří "znalci historie" tvrdí, že židé byli agenty islámu ve středověkém Španělsku, takže se nikdo nemůže divit, že byli společně s muslimy po 1492 ze Španělska vyháněni. Španělé si to nemyslí. A o 520 letech napravují, co jejich předkové učinili. Viz:
-------------
Španělsko včera oznámilo, že bude automaticky udělovat občanství Židům sefardského původu. Má se jednat o další gesto smíření vůči komunitě, jejíž členové byli před více než pěti sty lety ze země vyhnáni nebo donuceni ke konverzi ke křesťanství.

Sefardští Židé mohli již desetiletí žádat o španělské občanství, ale nyní jim k získání španělského pasu bude stačit jen doložení potvrzení o původu, které vydá Federace židovských obcí Španělska (Federación de Comunidades Judias de España, FCJE).

Španělská vláda neuvedla, kolik očekává židovských žádostí o občanství, ale uvedla, že změna bude ku prospěchu velkého množství sefardských Židů žijících po celé světě, zejména v Turecku a Latinské Americe.

Podle různých odhadů dnes žije ve Španělsku, které má 47 milionů obyvatel, přibližně 25 tisíc až 45 tisíc Židů, uvádí The New York Times.
-----------
Převzato:
http://eretz.cz/2012/11/spanelsko-maximalne-zjednodusuje-udelovani-obcanstvi-sefardskym-zidum/

Tento počet je jen zlomkem z odhadem 235 tisíc Židů, kteří v zemi žili v tzv. „Zlatém věku Sefardů“ před rokem 1492, kdy byli donuceni v důsledku Alhamberského dekretu Izabely I. Kastilské a Ferdinanda II. Aragonského ze země buď odejít nebo přestoupit ke křesťanství. Ti, kdo Španělsko neopustili a tajně i nadále zachovávali židovské náboženství, byli inkvizicí zabíjeni.

A.S. Pergill řekl(a)...

Šamane,

1. k vašemu výčtu: Znáte tu z Čechových "Písní otroka" o rabovi, který poníženě důtky líže, jimiž tisíckrát byl bit?

2. Alhamberský dekret byl reakcí na prozrazení připravovného povstání, které mělo otevřít přístavy na jihu země invazi ze Severní Afriky (dost podobný scénář, jaký se o pár století později povedl falangistům). Kdyby v této akci nebyli zapojeni i významní Židé, nedošlo by k plošnému vypovězení jak muslimů, tak i judaistů (zcela jiste do toho nebyli zapojeni ani všichni judaisté, ani všichni muslimové, jako např. nebyli všichni sudeťáci členy Wehrwolfu, nicméně nybylo možné, jako v tom roce 1945 dostatečně spolehlivě oddělit vinné a nevinné, případně zaručit, že i ti tentokrát opravdu nevinní nezačnou zítra organizovat novou akci podobného typu). A to jen proto, že prokázali naprostou neochotu žít s křesťany na principu rovný s rovným.
Jedinou chybou Jejich Veličenstev byla skutečnost, že zůstat mohli všichni, kdo se dali k určitému datu pokřtít. Protože ale bylo mnoho těch, kdo tajně uctívali dál ďábla Alláha nebo ďábla JHWH, bylo nutno udržovat rozsáhlý bezpečnostní aparát detekující tajné jinověrce, který se jim následně vymkl z ruky a stal se nejprve "státem ve státě" a později ještě "vůdčí silou státu". A dovedl Španělsko k civilizačnímu kolapsu.
Mimochodem, naprosto stejné úkoly už před křesťany řešili muslimové: i oni se potýkali s existencí spousty konvertitů "na oko" a používali k jejich detekci a likvidaci přibližně stejné metody (považuji za možné, že inkvizice převzala vedle metod i lidi, jak to udělala třeba STB s částí agentů a konfidentů gestapa).

3. Je neoddiskutovatelnou skutečností, že zástupci židovských obcí a podobných oficiálních institucí několikrát a v řadě různých evropských států zmařili návrhy opatření, která měla být zaměřena proti excesům islámských imigrantů. A při jiných příležitostech alespoň podávali oficiální protesty.

Mimochodem, křesťané se na pokřtěné Židy i muslimy dívali a dívají jako na sobě rovné (pokud nepadli do osidel tajných ďábloslužeb), což je dost razantní rozdíl oproti jak judaistům tak i muslimům.

4. K tomu Bartošovi: To je směska naprosto pravdivých a prokazatelných věcí s totálními bláboly. Přiznám se, že ne vždy jsem ochoten podstoupit práci s jejich tříděním.

Kopretina řekl(a)...

Pergille, s tím Ďíblem Alláhem souhlasím, ale s JHWH pravdu nemáte. Již malé dítě se učí svatou trojici, Bůh Otec (to je ten JHWH), Bůh Syn (Ježíš Kristus)a Duch svatý. Pokud by byl JHWH Ďáblem, tak by měl Ježíš ďábelskou podstatu.
S tím sobě rovnými. Křesťané po pokřtěných Židech požadovali, aby se zřekli veškerých židovských tradic a to je dost špatné.Co je ďábelského na Chanuce? Co je ďábelského na Jom Kipuru? Co je ďábelského na bris (obřízce chlapců)? A co je ještě horší, svatá Inkvizice vydala zákon Limpieza ("Zákon na ochranu čistoty krve v Kastílii), název vypovídá jasně, křesťané židovského původu byli diskriminováni, chování inkvizice bylo tomu nacistickému velmi podobné. A Španělsko to ví, proto to smířlivé gesto vůči sefardským Židům.

A.S. Pergill řekl(a)...

Kopretino,

JHWH je pro Židy bůh, pro příslušníky etnik, která Židé v jeho jménu vybíjeli (v SZ najdete takových historií dost a dost) to byl ďábel. Dtto Alláh pro muslimy a pro zbytek lidstva.
JHWH nemůže být totožný a Bohem-otcem, protože nikdy žádného syna neměl a judaisté žádného syna JHWH neznají a o Kristovi prohlašují, že to byl čaroděj a podvodník (tedy se +- ztotožňují s názorem jiných nekřesťanů).
A nejznámější a snad i nejvýznamnější španělský inkvizitor, Torquemada, byl po matce Žid (čili byl Žid podle halachy, byť možná odpadlý), takže to s tou diskriminací Židů podle původu tak horké nebylo.
Mimochodem, podobný rasistický zákon mají i v dnešním Izraeli, takže ať si Židé napřed navodí nerasistické poměry ve svém vlastním státě, a pak ať kritizují chování jiných národů.

Kopretina řekl(a)...

Pergille, když JHWH není totožný s Bohem Otcem, tak kdo je tedy Bůh Otec? Křesťané Starý zákon uznávají, tedy ne výhradně jako Židé, ale považují ho za předobraz k Ježíši. Ježíš odvolává na Krále Davida, respektive Ježíš je z krve krále Davida. A o Starém zákoně Ježíš prohlásil "Nemyslete si, že jsem přišel zrušit Zákon nebo proroky, nepřišel jsem zrušit, ale naplnit. Říkám Vám dokud nepomine Nebe a Země, nepomine jediné písmenko, jediná čárka ze Zákona, dokud se tak nestane. Kdyby tedy někdo zrušil jediné z těchto přikázání, třebas i to nejmenší-a tak učil lidi, bude v nebeském království nejmenší. Kdo se však bude jimi řídit a učit, bude v nebeském království veliký" Matouš 5:17-20.
Jak je to možné, proč se Ježíš odvolává na Starý zákon, který je podle Vás ďábelský. Proč uznává starozákonní proroky, kteří přece vykonávali ďábloslužbu. Je jedno, co si mysleli o Ježíšovi Židé, že byl podvodník a čaroděj, ale on sám Mojžíše, Ďáblova pohůnka uznává. Proč?

A.S. Pergill řekl(a)...

Že by proto, že jinak neměl v židovském prostředí šanci uspět?