pátek 23. listopadu 2012

MOBY DICK: Kontinuita nestability

Pepova rudá čára, mrtvá karta, liší sudí, zásah proti žurnalistům, syrská OF, evropský sumýš a čeští prezidenti.

**************************************************************
Neděle 18. listopadu 2012
"Nechci jakkoli ohrožovat kontinuitu a stabilitu vlády, a proto jsem se rozhodl neucházet se o post ministra dopravy." (Robert Vacek, kandidát LIDEM na tuto funkci.)
Kvůli jednomu jménu by snad LIDEM vládu nepoložila, ne?
"Klidně." (Karolína Peak, LIDEM.)
"Ano, kontinuita nestability není ohrožena." (Mrtvá Kočka.)

Tři minulé ředitele Ředitelství silnic a dálnic ČR, státní příspěvkové organizace, zřízené Ministerstvem dopravy ČR, vyšetřuje policie.
Mrtvá Kočka: "Taky druh kontinuální stability."
Žena Moby Dicka: "Doslechla jsem se, že zlý ministr financí Miroslav Kalousek hodlá z ŘSD učinit nepříspěvkovou organizaci."

Z metanolové fronty: Další dva otrávení skončili v havířovské nemocnici. Muž, který zemřel na Mělnicku, se pravděpodobně uchlastal legálním etanolem.

Ze sportu: Česko získalo poprvé salátovou mísu na tenisové míčky. Navázalo tak na triumf Dukly Praha z roku 1980, kvůli kterému byl ten rok Ivan Lendl na pár měsíců povolán do Československé lidové armády. Blahopřejeme!

Chorvatský generál Ante Gotovina byl po skončení chorvatsko-srbské války r. 1995 za svou odpovědnost v operaci Bouře (obsazení Republiky Srbská Krajina) Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii  (ICTY) obviněn z válečných zločinů. Po dopadení na Kanárech byl 15. dubna 2011 odsouzen k 24 letům odnětí svobody za "činy pronásledování, nuceného odsunu, drancování, zlovolného ničení, vražd, nelidského jednání a krutého zacházení" přičemž "tyto činy se staly v důsledku zločinného spolčení" s chorvatským prezidentem Franjo Tudžmanem. V pátek byl senátem ICTY v odvolacím řízení zproštěn všech obvinění a propuštěn. Totéž v modrém pro jeho kolegu Mladena Markače, který vyfásl 18 let.
Senát usoudil, že "činů pronásledování, nuceného odsunu, drancování, zlovolného ničení, vražd, nelidského jednání a krutého zacházení" vůči Srbům se sice chorvatské jednotky dopustily, ale jejich velitel o tom neveděl.
Za čtyři dny operace Bouře bylo z oblasti odsunuto 200-250 tisíc Srbů. Několik tisíc lidí bylo při tom zabito, či je pohřešováno.
Zdá se, že senát přijal za své výsledky samostatného vyšetřování západní pokrokové veřejnosti, podle níž je Gotovina naopak hrdina.
Stovky srbských demonstrantů pálilo v Bělehradu chorvatské vlajky. Ruské zamini prohlásilo, že ICTY "zpochybnil svou objektivitu a nezaujatost".
Mrtvá Kočka: "Zpochybnil. Jako prase. Zejména, když podlehl mediálnímu tlaku ze strany  listů The Washington Post, The Wall Street Journal, Newsweek a The Jerusalem Post."
"Jsem šokována a překvapena. Je neuvěřitelné, že se to stalo po tom, co byl Gotovina odsouzen tribunálem ke 24 letům vězení. S rozhodnutím soudce Merona nemohu souhlasit. Jsem solidární se srbským lidem, s oběťmi a postiženými v důsledku operace Bouře. Soud měl k dispozici všechny důkazy viny Chorvatů, tribunál ale na ně nedal a vynesl velice sporné usnesení." (Carla del Ponte, bývalá generální prokurátorka ICTY.)

Vůdce "nové politické formace odpůrců syrského režimu" Ahmad Muáz Chatíb se v Paříži sešel s francouzským prezidentem. Francois Holland sdělil, že formace bude mít v Paříží velvyslance. Zároveň vyzval Chatíba, aby při formování nové syrské vlády nezapomněli na zástupce "celé syrské společnosti" – včetně alávitů a křesťanů.
Mrtvá Kočka: "Na členy BAAS zapomněl."

Protože se český tisk od původního označení "formace" jako "Národní koalice opozičních sil a syrské revoluce" (NKOSSR), přesunul k označení "Národní koalice sil revoluce a syrské opozice" (NKSRSO), což ani jedno není překladem oficiálního názvu samotných opozičníků ("National Coalition for Syrian Revolutionary and Opposition Forces"), použijeme vlastního překladu "Národní koalice syrských revolucionářů a opozičních sil" (NKSROS).
Žena Moby Dicka: "NK, s.r.o., nebo NKSR, o.s.?"
Mrtvá Kočka: "OF. Opoziční formace."

Hollande "zváží" vyzbrojení OF, až vytvoří přechodnou vládu.

100.000 Francouzů vyšlo do ulic na protest proti plnění předvolebního slibu, podle něhož byl navržen zákon, jenž homosexuálům umožňuje sňatky a adopci.

Včera demonstrovala v centru Tel Avivu asi stovka solidárníků s obyvateli Gazy. Rovněž arabští poslanci Knesetu, Hanin Zoabi a Jamal Zahalka (strana Balad) odsoudili vojenskou akci v Gaze. Zatímco Zoabi prohlásila, že armáda slouží volebním zájmům předsedy vlády, Zahálka lituje a truchlí nad "obětmi okupace".

Protiraketový obranný systém Železná kupole zneškodnil ráno 2 rakety, které na Tel Aviv odpálili "obyvatelé Gazy". Jeden člověk byl lehce zraněn poté, kdy část padající rakety zapálila auto.
Další desítky raket dopadly na jih Izraele. Železná kupole sestřelila 2 rakety směřující na město Ašdod. V Aškelonu, kde se nachází strategický ropovod a plynovody, raketa rebelujících opozičníků zasáhla čtyřpodlažní dům. V autě, které bylo zasaženo arabskou raketou v negevském městě Ofakim, byl vážně zraněn jeden člověk, další tři utrpěli zranění lehčí. Výbuch rakety v Ofakimu zranil jednu ženu,  dalších 6 lidí muselo být ošetřeno kvůli traumatickému šoku.

"Hamas si hraje s ohněm a bezdůvodně ohrožuje vaše životy. Izraelské obranné síly pokračují další fází ofenzivy.“ (Z  varování izraelské armády na rozhlasových frekvencích Hamasu). 
IDF vysílá přes svými zásahy varování civilnímu obyvatelstvu Gazy rozhlasem, rozhazuje letáky. Alespoň mají západní novináři možnost zamířit své kamery na předem označený cíl.
Izraelské letectvo v Gaze zlikvidovalo velitele raketového programu Hamasu Jahju Bju, který byl přímo zodpovědný za většinu raket, odpálených na Izrael.

Pondělí 19. listopadu 2012
Pitva potvrdila otravu metanolem u 36. oběti, jíž je muž z Moravskoslezského kraje ve věku 64 let. Jeho blízcí ho našli mrtvého 14. 11.

Středočeské krajské zastupitelstvo povede Josef Řihák (ČSSD). Aby to hejtmanování při svém současném senátorování a starostování za Příbram stihl, bude mít šest náměstků (5 ČSSD + 1 KSČM). Rovněž mezi radními budou tři komunisté. Obě levicové partaje k tomu podepsaly patřičnou dohodu.
"Nemá to být koaliční smlouva, ale dohoda vymezující spolupráci klubů obou stran." (Miloš Petera, předseda středočeských socialistů.)
Žena Moby Dicka: "Nikoli koala, ale medvěd."
Mrtvá Kočka: "Navrhuji novou zkratku: ČSKD. Česká strana komunistické demokracie."
Žena Moby Dicka: "Pro socdemáky nebo komouše?"
Mrtvá Kočka: "Pro medvěda."

Jedním se socialistických náměstků hejtmana bude i mladistvý (34) Marek Semerád, kterému exhejtman Rath za svého panování zařídil dobré koryto jakožto velvyslanci Středních Čech v EU, a jemuž posílal do Cerhenic (kde Marek 10 let starostoval) štědré dotace. Rathův milec Marek v té době spoluvlastnil firmu Qui bono, která jiným starostům nabízela zprostředkování eurodotací "na klíč".
Mrtvá Kočka: "Za klíč do cely?"
Žena Moby Dicka: "Cui bono?"

"Jsem pro udělat tlustou červenou čáru za tím, co bylo. Pro mě je důležité, jak teď bude pracovat." (Josef Řihák, ČSSD.)
"S Pepou jsme se intenzivně pustili do kampaně. A přitom jsme k sobě našli cestu." (Marek Semerád.)

Tlustá červená čára? A ne jedna, že, Pepo? Spíš tlustá rudá čára!

Všech asi 60 slovensko-polských medvědů dostane elektronický náramek. Domácím vězením jim zůstává jejich přírodní domov. Ochránci přírody je hodlají sledovat, aby je mohli odehnat při případném přiblížení k bydlištím lidí.
Mrtvá Kočka: "Takže ochránci lidí."

Bývalý sbormistr pěveckého sboru Bambini di Praga Bohumil Kulínský, odsouzený za zneužívání nezletilých dívek, který byl v létě podmíněně propuštěn z vězení, má nový sbor, se kterým vystoupí na Mezinárodním festivalu České doteky hudby.
Žena Moby Dicka: "Pozor na doteky, Bohumile!"

V 17:24 se v registru české národní domény ".CZ" objevilo doménové jméno s pořadovým číslem 1.000.000.

Do Barmy poprvé přijíždí prezident USA. US obhájci lidských práv to považují za "předčasné", protože místní reformy k demokracii dosu "nezakořenily".
"Návštěva Barmy není projevem souhlasu s barmskou vládou, ale znamením pokroku, který země na cestě k demokracii učinila." (Barack Obama, US prezident.)

Další oběti podhurikánu Sandy: 200 poškozených domů v N.Y. bude muset být strženo.

Americké firmy vyplácejí mimořádné dividendy, investoři prodávají výnosné akcie. Obávají se pádu z fiskálního útesu, že by totiž od ledna svoje příjmy museli zdanit brutálně více než letos. U dividend může daňová sazba vzrůst z 15 na 40 %. Pokud vzroste, tak se ale také může stát, že bude vybírána z brutálně nižšího základu, takže výnos těchto daní může i klesnout, Kalousku.

Ukrajinská Národní banka vydala dekret, který přikazuje vývozcům, aby polovičku svých devizových příjmů převedli na hřivny. Tímto způsobem chce udržet kurz své měny k dolaru.
Mrtvá Kočka: "Vždycky platí vekslácký kurz."
Žena Moby Dicka: "Demokratická Ukrajina nemá veksláky."
Mrtvá Kočka: "Pokud nemá, měla by si je co nejrychleji pořídit."

Slovenská Národní banka vydá u příležitosti 1150. výročí příchodu slovenských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na území Velkého Slovenska pamětní dvoueurovou minci. Světci nebudou mít svatozář, aby se neporušila "náboženská neutralita". Některým zemím EU to totiž vadilo. Slovenská biskupská konference to označila za "hanbu".
Žena Moby Dicka: "Buďte rádi, že vám nechali znak s dvojitým křížem."
Mrtvá Kočka: "Když může mít Rakousko orlici se srpem a kladivem…"

V Káhiře probíhá jednání o příměří mezi Izraelem a teroristy. Obě strany si dávají ultimáta.

Izraelské letectvo v Gaze zasáhlo budovu al-Šorúk, kde sídlí domácí a zahraniční média, včetně hamásistické televize Al-Aksá. Zahraniční média běsní.
Při operaci byli zabiti Ramíz Chamíz, odpovědný za odpalování raket dlouhého doletu na Izrael. Další 3 "žurnalisté", tedy Baha Abú al-Ata, člen nejvyšší vojenské rady Islámského džihádu zapojený do odpalování raket dlouhého doletu, Tajsír Džábárí, také člen téže rady odpovědný za operace a Chálil Bahatini, také zapojený do odpalování raket, byli pouze zraněni. Podle palestinskoteroristických zpráv byli při leteckém úderu zraněni i další mediální odborníci, mezi nimi Ramíz Charb, odpovědný za PR činnost v Gaze.

Ze sportu: Izraelské letectvo v noci na dnešek bombardovalo fotbalové hřiště v Gaze. Skrývalo se tam podzemní zařízení na odpalování raket, které bylo Hamasem použito v pátek k útoku na Tel Aviv.

Úterý 20. listopadu 2012

"Projekt povinné sKarty je mrtvý." (Petr Nečas, premiér (ODS), po jednání s ředitelem České spořitelny Pavlem Kysilkou.)
Žena Moby Dicka: "Proč až po tom, co umřely preference ODS?"
Nově nainstalovaná ministryně socilaistické práce a jiných věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) má společně s ČS "hledat cestu", jak upravit již uzavřené smlouvy, které byly na Šišku.
Mrtvola je však podivuhodně živá: Bude strašit ty, u nichž "je důvod domnívat se, že sociální dávky jsou zneužívány". Což bude jistě sousto pro právníky.
Protože my jako občané máme například důvod domnívat se, že poslanci zneužívají jim vyplácené dávky na jiné účely.
Mrtvá Kočka: "To je nápad. Povinné vyplácení sKartou pro poslance!"
"Musíme se pohybovat v rámci smluv, legislativy. Otevírá se prostor, abychom tyto věci uspokojivě vyřešili." (Ludmila Müllerová.)

Bývalý premiér půjde na 10 let do vězení, do 15 dnů také musí zaplatit 3,5 Mega v eurech. Ivo Sanader, chorvatský expremiér, si přitom výslovně stěžoval, že úplatek, kreý převzal v přepravce na maso, v eurech nebyl!!! A kuny se mu rozeběhly…

7 let za podvody, při kterých přišla největší švýcarská banka o 45,5 miliard v přepočtu na Kč, vyfásl její bývalý makléř Kwek Adoboli. Účetnictví nefalšoval, k hazardním spekulacím byl prý tlačen vedením banky.
Žena Moby Dicka: "Oni si to Švýcaři stáhnou ze zblokovaných českých miliard z MUS."
Mrtvá Kočka: "Kalousku!"

Parlament, prezidenta i premiéra sakumprásk najednou chtěl rozmetat výbuchem 45letý vědecký terorista Brunon K. ze zemědělské univerzity v Krakově. Mělo se tak stát 11. listopadu při projednávání rozpočtu. Už na to měl připraveny pomůcky jako hexogen, pertyl, výbušné zařízení a mobil. Bomba vzor Breivik měla mít několik tun. V činu mu zabránili agenti tajné služby ABW.
"Je čas, abychom se zřekli jazyka nenávisti, protože to podporuje nerozvážné činy." (Donald Tusk polský premiér.)
Kvůli obsahu Brunonova trollení na internetu ho prokuratura označila za "nacionalistu a antisemitu". To pobouřilo stranu Právo a spravedlnost (PiS), jejíž mluvčí Marek Opiola označil teroristu za anarchistu.
Žena Moby Dicka: "Kdybyste PiSáci raději poděkovali ABW, že vás kolega nevyhodil do vzduchu."

Konžtí uprchlíci prchají z konžských uprchlických táborů přes hranice do Rwandy, kudy z Rwandy do Konga míří rwadští vojáci poté, co opozičníci z konžské rebelské skupiny M23 dobyli strategick´město Goma, metropoli východokonžské provincie.

Schvalování či popírání deportací na Sibiř, které s oblibou provozoval na svých poddaných báťuška Stalin, se stalo v Estonsku trestným činem. Stejně jako popírání holocaustu a dalších forem genocidy.

OF Sýrie uznána ve Velké Británii. Krom šejchů a Francie ji uznaly i Turecko a Itálie.

Ze sportu: Fotbaloví rozhodčí svědčí, že jarní zápas, při kterém 17.3. prohrál Jablonec s Plzní, byl cinknutý pro Plzeň. Vzpomněli si na to začátkem listopadu sudí, kteří zápas tehdy ne-hlídali. Jeden ze čtyř svědčících sudích byl přitom nedávno zadržen kvůli nelegálnímu hazardu v jeho penzionu.
Mrtvá Kočka: "To je přesně ten případ, kdy jsou sudí liší."

Výbor pro zahraniční věci a obranu Knesetu jednomyslně schválil žádost ministra obrany Ehuda Baraka o zvýšení počtu záložních vojáků, kteří mohou být povolání k činné službě, až na 70 tisíc.
Izraelské letectvo během noci útočilo na teroristickou infrastrukturu ve městě Gaza a mezi jinými poškodilo tamní Islámskou národní banku, jejímž prostřednictvím od roku 2009 probíhá financování teroristů, a vládní komplex Hamasu.
Nedoporučuje se jezdit autem s izraelskou poznávací značkou ani na východní území pod palestinskou správou ("Západní břeh"). Palestinští Arabové na ně házejí kameny a zápalné lahve. A to i na hlavních silnicích.
Nedoporučuje se po rozbití okna zastavovat. U Maale Levona v centrálním Samaří protestující rebelové jedno vozidlo zapálili a arabský dav jej poté obklíčil. Řidiči se podařilo utéct do bezpečí.
Ve vesnici Chalcúl poblíž Hebronu Arab zaútočil na vojáka IDF, který se bránil střelbou. Útočníka zranil a ten pak následně na následky zranění zemřel. Arabové pak stříleli na vojenské kontrolní stanoviště u Dženínu. Nikdo nebyl zraněn, ale stanoviště bylo poškozeno.
Autobus linky 143 z Jeruzaléma byl okolo 22. hodiny zasažen dvěma Molotovovými koktejly, z nichž jeden se skutálel pod autobus, druhý však zasáhl a rozbil okno. Nikdo naštěstí nebyl zraněn, jen jedna mladá žena propadla hysterickému záchvatu.
Na jižní Izrael nadále prší rakety z Gazy, které díky štěstí a Železné kupoli nepůsobí vážnější škody. V Beer Ševě byl poškozen autobus výbuchem rakety v jeho těsné blízkosti. V témže městě raketa přímým zásahem poničila dům. Ráno byl po salvě 13 raket a min vážně zraněn osmnáctiletý izraelský vojín v kibucu v oblasti města Eškol, který na následky zranění zemřel. Palba v téže oblasti si vyžádala také život jednoho beduína, přičemž další mladý beduín byl při útoku vážně zraněn.
Íránská raketa Fadžr-5 s hlavicí vážící 90 kg zasáhla obytný dům ve městě Rišon LeCion, které leží několik kilometrů na jih od předměstí Tel Avivu. Vážně poničila tři horní poschodí šestipatrového domu. Jsou hlášeni čtyři lehce ranění. Střílelo se z Gazy.
Kolem 14:10 místního středoevropského času dopadly na jih od Jeruzaléma dvě rakety. Jedna z raket dopadla u arabské vesnice  Surif u Betléma v Guš Ecion na územní autonomní arabské Palestinské správy, kde poškodila vodovodní rozvody. Druhá dopadla ekumenicky na území židovské obce Bat Ajín, škoda ale hlášena není. Izraelské hlavní město se stalo terčem raketového útoku z Gazy za poslední týden podruhé.
Papež zatím neřekl, že by se bál o křesťanské památky v Betlémě a Jeruzalémě.

Izrael navštívil také francouzský ministr zahraničí, Laurent Fabius a německý ministr zahraničí Guido Westerwelle, zejména německý ministr zahraniční přispěl k diplomatickým snahám o vyjednávání příměří mezi Izraelem a Hamasem v Egyptě.

Dnes odpoledne také přiletěl z Káhiry do Izraele na jednáni generální tajemník Ban Ki-moon, který hned po příletu zahájil jednání s ministrem zahraničí Izraele Avigdorem Liebermanem.

Uzavření mírové dohody se očekává dnes večer, kdy má přiletět do Izraele ministryně zahraničí USA Hillary Clinton. Egypt a USA mají být garanty mírové dohody. Nicméně mluvčí Hamasu se jednoznačně vyjádřil, že snahou Hamasu je před dosažením mírové dohody způsobit Izraeli co nejvíce ztrát.

Pod patronací prezidenta Mohameda Mursího, který si che zachovat mnohamiliardovou pomoc od USA, bez které by Egypt zkrachoval, probíhají v Káhiře další jednání mezi Izraelem a Hamásem. Skutečným prostředníkem je egyptská tajná služba, která dbá na to, aby se obě strany jednání ani koutkem oka nezahlédly. Z Egypta do Izraele pendluje gen. taj. OSN pan Pan Ki-Mun. Do Izraele přicestovali také francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius a jeho německý kolega Guido Westerwelle. Ten prý nejvíce přispěl k tomu, aby začalo vyjednávání příměří. Nicméně mluvčí Hamasu se jednoznačně vyjádřil, že snahou Hamasu je před dosažením mírové dohody způsobit Izraeli co nejvíce ztrát.

Pozoruhodné je, že Gazu navštívila delegace deseti ministrů zahraničí Arabské Ligy. Kteří se zjevně o svou kůži nebojí.
Žena Moby Dicka: "Důvěřují přesnosti izraelských zásahů."

Není známo, jestli se byli páni ministři podívat na tu křižovatku, kde maskovaní partyzáni Hamásu veřejně zavraždili 6 mužů, které obvinili ze spolupráce s Izraelem. Vytáhli je z dodávky, donutili lehnout si tváří k zemi a poté je postříleli. Pět těl zůstalo ležet na hromadě a dav do nich kopal a plival na ně. Šesté tělo přivázali vrazi k motocyklu a vláčeli ulicemi, zatímco přihlížející ječeli: "Špión! Špión!" Podle rozhlasové stanice Al-Aksá, patřící Hamasu, byli muži "přistižení“ a bylo u nich nalezeno "vysoce moderní zařízení a filmovací zařízení k pořizování záběrů pozic".
ČT zatím nehlásí žádné své ztráty.

Středa 21. listopadu 2012
"Jde v podstatě o porušení dohody mezi frakcemi." (Senátorský klub KDU-ČSU k nezvolení lidoveckého kandidáta Jiřího Čunka za místopředsedu Senátu.)
"Jde v podstatě o to, že Jiří Čunek není salonfähig." (Žena Moby Dicka.)
"Senátfähig" (Mrtvá Kočka.)

Skupina Ztohoven vystavuje v pražském centru DOX instalaci, na níž zveřejnila soukromá čísla mobilů českých politiků.
Žena Moby Dicka: "Není to porušení zákona na ochranu osobních dat, ale umění."
A až jim někdo nakope prdel, tak to bude performance?
Mrtvá Kočka: "Ne, porušení svobody umělecké tvorby."

Nová verze státního rozpočtu má staré nedostatky: Spoléhá na dosud neschválené zákony. Do konce roku se nestihne schválit zákon o vyvedení 6 Giga z účtu Lesy ČR, kde zbytečně leží. "Šetření" které vláda slibovala sice opticky existuje, ale jen proto, že se prodávají státní zámky. Náklady na vedení státu se jaksi nesnižují. Co se sníží, bude rozpočet ministerstva práce a nezaměstnaných - ten bude o 2 miliardy nižší. Zato se našla zatoulaná miliarda na "přeměnu stávajícího fondu na Státní pozemkový úřad".
"Dejte mi ten kšeft, a udělám vám to za sto milionů!!!" (Dávný kolega Ambrož z Českých Textáren.)
Tím se ale ušetří 150 milionů korun ročně na mzdových nákladech. Takže za necelých sedm let to máme zpátky! Možná za deset, když přičteme i odchodné zasloužilých úředníků.
Mrtvá Kočka: "Vidle by byly levnější."

Tolik k úsporám při transformaci státních úřadů ČR.

"Každý den jsou zprávy o zatýkáních. Zatím jde o střední část mocenské vertikály. Výš se zatím policie nedostane, ale vyloučit to nejde." (Gleb Čerkasov, komentátor Gazeta.ru, k dění kolem známých ruských korupčníků a jiných zlobbistů.)
Opozičníci se radují, že Putin začal boj s korupcí, i když předpokládají, že je to jen proto, aby si udržel popularitu.
Žena Moby Dicka: "Omyl. Jde o moderní verzi stalinských čistek. Putin se tak zbavuje mocenské opozice."
Mrtvá Kočka: "Ale aby vono to pak nedopadlo jako s tou perestrojkou!"
Ruští vědci spočítali, že za minulých deset let se sice počet úplatků snížil, ale zato se zvýšil jejich objem. Třináckrát.

V autobuse telavivské linky 142 vybuchlo podezřelé zavazadlo. Dva lidé jsou vážně zraněni, jeden člověk středně těžce. Zabit nebyl nikdo. Do nemocnice bylo převezeno 21 lidí, většina s lehčími zraněními. Další lidé jsou ošetřováni po utrpěném šoku. Je to po šesti letech první útok na telavivský autobus.
Mrtvá Kočka: "Nejspíš čin nějakého anarchisty."

Svědci vypověděli, že terorista nastoupil do autobusu, odložil podezřelé zavazadlo a pak utekl.

"Držte se dál od operativců a zařízení Hamasu. Teroristická skupina Hamas vás využije jako lidské štíty.“ (Varování mluvčího IDF zahraničním novinářům v Gaze.)

Ministr zahraničí Egypta Kámil Amr a ministryně zahraničí USA Hillary Clinton oznámili v Káhiře kolem 19:30 hodin místního času vyhlášení příměří mezi Izraelem a Hamasem v Pásmu Gazy. Příměří má vstoupit v účinnost od 21 hodin místního času. Hillary, která dorazila z Izraele, pochválila pana prezidenta Mohameda Mursího i úlohu a úsilí celého demokratického Egypta.
Mrtvá Kočka: "»Demokratického« neřekla!"
Žena Moby Dicka: "Tak ne. Řekla,že USA budou dále spolupracovat s regionálními partnery na konsolidaci tohoto pokroku, zlepšení podmínek lidu Gazy a zajištění bezpečnosti lidu Izraele."
Mrtvá Kočka: "To si dovolila dost."

I krátce po oznámení příměří dopadaly na Izrael rakety typu Grad. Izrael předpokládá, že si Hamás u konkurenčních klanů zjedná pořádek. IDF začíná demobilizovat. Přesto se příměří izraelským občanům nelíbí (ze 70 %). Stejně prý brzo skončí (64 %), nebo ho Hamas nebude dodržovat vůbec (24 %).  Bibi se hájí, že dal přednost stabilizaci situace a uklidnění před použitím větší síly. Pochlubil se, že týdenní protiteroristická operace zlikvidovala mnoho velitelů a operativců teroristů a byly zničeny tisíce raket a mnoho odpalovacích míst. Také vyjádřil "hluboký dík" Obamovi za jeho "silnou podporu Izraele" během operace a za jeho přispění k protiraketovému obrannému systému Železná kupole.
Mrtvá Kočka: "Amíci si to tam trénujou na rakety z Venezuely."

Z tisíce raket, které Hamáz vypálil z bezprostřední blízkosti, likvidovala Železná kopule 360 kusů. Íránu to dělá vrásky.

"Jsme hrdí na to, že bráníme lid Palestiny a Hamas… a že naše pomoc jim je jak finanční tak i vojenská.“
(Alí Larídžání předseda íránského parlamentu.) Zásilky íránských raket míří v plodné spolupráci íránskýcgh revolučních gard, syrské armády a Hizballáhu přes syrský přístav Latakia na egyptský Sinaj, a odtud pak tunely do Gazy. Ubohé Gazy, trpící blokádou.
Podle šéfredaktora panarabských novin Ašark Al-Avsát Tárika Alhomajída poňoukl Írán Hizballáh k současné válce, aby odvedl pozornost od války v Sýrii. Tímto pokusem měl být Asadův režim buď zachráněn anebo se měly alespoň velmi zvýšily náklady na jeho svržení.

Egyptské  bezpečnostní orgány zabavily zbraně a munici, včetně raket Grad, které směřovaly z Libye do Gazy. Zásilka byla připravená v přístavu Marsa Matrouh, turistickém centru, které je zároveň hlavním překladištěm zbraní na této trase.

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen obdržel formální žádost turecké vlády na rozmístění raketového systému Patriot jako obranu před "bezpečnostním rizikem, které vzniklo pro Turecko v důsledku krize v Sýrii". Turecko nemá v úmyslu zahájit ofenzívu vůči Sýrií.
Žena Moby Dicka: "Pokud dostane Patrioty. Jinak se bude muset bránit jinak."
Žádost bude dle Rasmussena "neodkladně prodiskutována". Tento "obranný element přispěje k zastavení eskalace na jihovýchodní hranici NATO a poslouží jako jednoznačná demonstrace solidary v rámci aliance". Což je poněkud nejednoznačné, protože Patrioty mají v NATO jen USA, Německo a Nizozemí, a ty musí rozhodnou zda jsou ochotny je půjčit Turecku, a pokud ano, tak na jak dlouho.
Mrtvá Kočka: "Tak ať si řeknou Izraeli o Železnou kopuli!"

Čtvrtek 22. listopadu 2012
Bílý tygr v liberecké ZOO se pravděpodobně koukal na včerejší pořad ČT o pěstování nebezpečných zvířat v Česku. Poškrábal svého ošetřovatele na hlavě, načež se vydal na hodinovou procházku po zahradě. Ostatní zvířata byla přesunuta do interiérů, takže jim nebezpečí nehrozilo. Návštěvníci byli vymístěni do exteriéru, takže jim taky nic nehrozilo. Jenom smog.

Ten u nás zabije asi 6.400 lidí ročně.
Žena Moby Dicka: "»Způsobí předčasné úmrtí.«"
Mrtvá Kočka: "Zabije."

Jihočeští studenti stávkovali proti instalaci Vítězslavy Baborové z KSČM do křesla krajské radní pro školství a kulturu. Ke študákům z třeboňského a táborského gymnázia se připojily střední školy v Českých Budějovicích, Soběslavi, Jindřichově Hradci, Kaplici, Prachaticích a Písku, a také vysokoškoláci z  Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Stávka byla symbolická, hodinová, a i během ní se vlastně vyučovalo – občanská výchova.
Protest prý není veden v "osobní rovině" proti radní Baborové. Jde podle nich o princip.
Žena Moby Dicka: "Nevadí jim osoba soudružky radní, ale to, že je komunistka. Jinak ji mají rádi."
Organizátor stávky Dominik Hořejší z třeboňského gymnázia: "Byli bychom velice rádi, kdyby hejtman Zimola svolal mimořádné zasedání, kde by přehodnotil koalici jako celek nebo alespoň vyměnil resort školství za některý z jiných resortů, které má v gesci sociální demokracie.“
Mrtvá Kočka: "Třeba evropských záležitostí, tam by pásla."

Prezident Václav Klaus nepodepsal zákon o církevních náhradách, takže vstupuje v platnost.

Večer se schází 252. přelomový summit EU, tentokrát na téma rozpočet EU na sedmiletku 2014-2020.
Mrtvá Kočka: "Termín 'summit' mi už leze krkem. Nebyl by jiný název?
Žena Moby Dicka: "Setkání. Schůzka. Sčuch. Potlach. Vyber si."
Mrtvá Kočka: "Vybrala: Sumýš!"
Sumýši bude předložen rozpočet ve výši 1.0111 bilionu (Tera) €. Britská větev EU navrhuje 886 Giga, Němci navrhují kompromis 960 Giga. Ze 27 zemí je 9 čistými dárci, už 10 zemí vystoupilo s hrozbou veta.
Žena Moby Dicka: "Devět dárcovských - a?"
Mrtvá Kočka: "A Česko."

"Chválabohu, soud zachránil čest Petrohradu." (Vyjádření moskevského rozhlasu k odmítnutí žaloby ruských občanů na Madonnu.)
Žalobu na pěvkyni podaly Odbory občanů Ruska a strana Nové velké Rusko, které tak využily právě schváleného "zákona proti propagaci homosexualismu". Žalobcům se udělalo špatně z Madonniných výroků na jejím srpnovém konceru v Petrohradě, kde se vyslovila proti diskriminaci homosexuálů a podpořila feminy z Pussy Riot. Regionální norma zakazuje veřejně prohlašovat že "manželství homosexuálů je rovnocenné tradičnímu", ale jinak nedefinuje, co je ta "propagace". Madonna se k soudu nedostavila. Snad by mohla ty holky podpořit nejen slovně, ale i nějakým peněžním obnosem, když nemusí platit morální škodu, kterou si Velkorusáci stanovili na 333 milionů rublů. (Asi byli tři…)

Soud byl rozumný, ale regionální i celostátní zákony začínají vzbuzovat hrůzu. Duma projednává zákon, který by pětiletým vězením trestal "urážku citů věřících".
Žena Moby Dicka: "A co urážka citů nevěřících, jíž je totalitní chování ruských popů???"

Šéfterorista Hamásu Chálid Mašál oznámil v káhirském hotelu "vítězství Hamasu“. Po osmi dnech, kdy Alláh držel ruce nad lidmi v Gaze, byl Izrael přinucen přijmout podmínky Hamasu.
Mrtvá Kočka: "Tu ruku nedržel Alláh, ale Israeli Air Force, troubo."
Chálid poděkoval: Egyptu za zprostředkování příměří, a Íránu za rakety.

Příměří se kupodivu dodržuje. Tedy ve výměně raket. Jinak v Judeji a Samaří bylo v reakci na tamní virvály provedeno rozsáhlé zatýkání. Zatčeno bylo 55 osob, převážně členů Hamasu a Islámského džihádu, mimo jiných i členů Palestinské legislativní rady, parlamentu autonomní arabské Palestinské správy. Dále jsou mezi zatčenými také příslušníci Lidové fronty pro osvobození Palestiny a Fatáhu. To je za ty kameny, Molotovovy a střelbu, milánkové.

Škody izraelských firem po ostřelování jsou vyčísleny na přibližně 200 milionů šekelů (asi 1 miliarda Kč), v čemž nejsou zahrnuty škody na soukromých domech a majetku. (Další zprávy z Izraele viz na Eretz.cz.)

Ze sportu: 5:3 vyhráli v Bosně+Hercegovině františkáni nad imámy. V charitativním fotbalovém zápase, jehož výtěžek půjde na novou školku v bosenském městě Zenica.

Pátek 23. listopadu 2012
Přelomový europský sumýš o erozpočtu se přelomil pod vlastní tíhou. Další sedmiletka nebyla schválena. A to ani její výše, ani její struktura. Diskuse na konferenci byla přerušena v 16:30 SEČ, když už nevěděli, jak dál.
"Tímto způsobem summit prohloubil rozkol uvnitř Unie a současně s ním vyrostla obava o pokračujícím úpadku tohoto, k dnešnímu dni, největšího politicko-ekonomického uskupení na světě." (Šťouchnutí webu státní rozhlasové stanice Hlas Ruska.) .

Rusko zařadilo do výzbroje ruské armády mobilní protiletadlový systém Pancir-S1, který je určen k boji s letouny, vrtulníky a bezpilotními letadly. Systém je určen jak pro ruské ozbrojené síly, tak i zahraniční zákazníky.

Rusko jako syrský protektor, vydalo prohlášení, ve kterém se zdůrazňuje, že ministr zahraničí Sergej Lavrov vyjádřil ve spojitosti s plány NATO umístit komplexy Patriot na turecko-syrské hranici "znepokojení". Generální tajemník NATO Rasmussen ho v telefonickém rozhovoru ujistil, že plán na rozmístění raket Patriot v Turecku nedaleko hranic se Sýrií má "čistě obranný charakter".
Žena Moby Dicka: "Jako měl mít náš radar v Brdech."
Mrtvá Kočka: "Už zaměřili Rusové svoje rakety na Turecko?"

"Snahu Turecka umístit poblíž hranic se Sýrií rakety Patriot Severoatlantské aliance je možné považovat za další provokaci ze strany Ankary." (Syrská vládní televize cituje anonymního úředníka.)

Francouzská vláda se poskytne syrské OF finanční pomoc na humanitární záležitosti ve výši 1,2 milionů €.

Izraelská policie má atentátníka, který odpálil autobus v Tel Avivu. Je jím jistý izraelský Arab.
Žena Moby Dicka: "Izraelský Arab?"
Mrtvá Kočka: "Palestinec s izraelským pasem."
Žena Moby Dicka: "Palestinci s izraelským pasem se snaží, aby se z nich stali Palestinci bez izraelského pasu."

Předseda Palestinské národní administrativy Mohamed Abbás hodlá 29. listopadu zopakovat svůj pokus a požádá VS OSN o přijetí své právní entity jako "státu-pozorovatele" do této organizace. Jakmile se tak stane, hodlá se Palestina obrátit na Mezinárodní trestní soud se žádostí o potrestání osob odpovědných za operaci izraelské armády "Oblakový sloup“ na palestinských územích.
Mrtvá Kočka: "To sis nepomohl."

"Prezident může přijmout jakékoliv rozhodnutí nebo opatření na ochranu revoluce.“ (Z prezidentského degretu hodného egyptského prezidenta Mohameda Mursího.) .Co vyhlásí pan prezident má konečnou platnost. Prezident vydává ústavní deklarace, rozhodnutí a zákony, a žádný soud, ani Ústavní, mu do toho nemůže kecat. Hlavně proto, že ještě není žádná Ústava. A ta bude, až rozhodne pan prezident.
"Touto deklarací prezident ukončil vládu zákona a soudního systému. Je to absolutní fašismus. Touto poslední ústavní deklarací si Mursí udělal sám sobě pravomoc dělat cokoliv a kdykoliv.“ “ (Hosama Ísa, profesor práva Káhirské univerzity pro noviny Al-Ahrám.) Někdo to označuje za "ústavní převrat".

Žena Moby Dicka: "A není to možná pro současný Egypt lepší než hra na demokracii?"

Zhlouplý egyptský lid si to nemyslí. Vyšel zase na káhirské náměstí Tahrír, kde proti němu použila policie slzný plyn. Protesty proběhly i v dalších velkých městech. (Pátek je zde klasický demonstrační den.) Lid vyšel, a rozhicován opozičníky se jal podpalovat kanceláře prezidentova hnutí Muslimské bratrstvo v Alexandrii, Suezu, Port Saidu a Ismailii. Nejméně 100 osob bylo zraněno. Lid požaduje svržení režimu a volá na pana prezidenta "Odejdi, odejdi, odejdi!".

České ministerstvo vnitra nepustilo k prezidentské volbě 12 z 20 kandidátů. Tři z nich si mysleli, že mají dost hlasů. Nemají. Jana Bobošíková, Tomio Okamura a Vladimír Dlouhý se zlobí, že nebylo započítáno, když se někdo podepsal vícekrát, když byl jiný nezletilý, když další byl zbaven způsobilosti k právním úkonům, a když někteří umřeli ještě dřív, než se podepsali.

Budoucí možná česká prezidentka Jana Bobošíková napadla použitou statistickou metodu. Prohlásila, že prezidentskou kandidátkou zůstává, "dokud o opaku nerozhodne soud".
Taky budoucí český prezident Vladimír Dlouhý podá odvolání k Nejvyššímu správnímu soudu. Ministerstvo vnitra totiž udělalo při kontrole podpisů numerickou chybu a odečetlo mu víc podpisů, než mělo.
Budoucí český prezident Tomio Okamura říká: Pokud by se potvrdilo, že šlo o falešné podpisy neexistujících lidí, pak se nedá nic dělat, skládám zbraně a je po boji.
Žena Moby Dicka: "Ach, populista!"
Mrtvá Kočka: "Ostatní jsou podvodníci."

Prezidentka Klára Samková hodlá napadnout zpanchartěný prováděcí zákon k přímé volbě. Prý to není její vina, že je zákon hloupý.

Ozvaly se hlasy, že jde o pokus (kohosi) obnovit volbu prezidenta Parlamentem. A teď to musí někdo navrhnout.
"Jsem zvědav, kdo se ujme téhle role směšného kašpara." (Komentátor HN Jindřich Šídlo v ČT24.)
Sobota 24. listopadu 2012
*******************************************
Žena Moby Dicka: "Kašparů máme dost."
----------------------------
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick

10 komentářů:

A.S. Pergill řekl(a)...

Problém s podpisy "na presidenta" spočívá v tom, že nelze v reálu zabránit, aby podpisová místa obešli agenti STB (nebo BIS, nebo jak se to teď jmenuje) a vyrobili tisíce falešných podpisů.

Tess řekl(a)...

To ale vůbec nevidím jako problém, ASP. Problém by to byl, kdyby nějak byla omezena horní hranice, kolik podpisů se má odevzdat. Takhle to maximálně může zmást dojem kandidátů, kolik mají platných podpisů. Protože falešné podpisy nijak nebrání 50 000 a víc skutečných občanů, aby se také podepsali, a to je to, co kandidáti potřebují - 50 000 skutečných občanů.

Spíš co jsem koukala na zveřejněný způsob výpočtu poměru neplatných hlasů, tak ten je vysloveně ŠPATNĚ.
viz:
Jana Bobošíková
Chybovost: 1. vzorek 7,6 %, 2. vzorek : 11,4 %
Počet odevzdaných podpisů: 56 191
Chybných celkem: 10 762
Celkem platných: 45 428
...
Jednoduchým matematickým výpočtem lze zjistit, že chybovosti prvního vzorku a chybovosti druhého vzorku vyšla průměrná chybovost celého souboru podpisů, která páčila... přes 19%? To je snad poprvé, co je aritmetický průměr 7,6 a 11,4 přes 19 :-/
TOHLE je zapotřebí napadnout, protože to je viditelně špatně (nemám ráda Bobo, ale...).
Otázka je jediná - je toto chyba novinářů, kteří uveřejnili "nějaká čísla" nebo skutečně chyba v metodice?

kapitán Nemo řekl(a)...

Jenže právě takhle to soudruzi poslanci schválili
Jedinej Kalousek dokázal už v pátek říci že tenhle zákon posrali.
Ostatní mlží ještě dnes.

A.S. Pergill řekl(a)...

Tess,

tam bude asi nějaký odhad rozptylu z malých čísel (na tyhle věci existují i tabulky) a nějaká úvaha typu "musí se vejít i dolní hranicí odhadu 99%ního rozptylu nad 50000". Což považuji za zvrhlé. I u potravin se bere vzorků 5.
Problém je, že tohle se bude dost obtížně vysvětlovat, a pokud vyhraje Fischer, tak nebude absolutně žádný problém vydávat jeho vítězství za výsledek nespecifikovaného "židovského spiknutí".
A protože jde o v podstate silně neiniciativního úředníka, navíc probruselského rektálního speleologa, tak se dá čekat, že udělá řadu opatření, která jak poškodí stát jako celek, tak se i promítnou do peěženek jednotlivých občanů. Takže jeho vítězství hrozí opravdu velkým průserem.

Petr Kohout řekl(a)...

Za operace Bouře nebyl ze srbské krajiny nikdo odsunut - obyvatelé uprchli, když se dozvěděli, že se vrací ti z jejich sousedů, kteří přežili zřízení republiky Srbská Krajina. Na druhé straně, hromadí se stále více důkazů, že útok na bosenskou Srebrenici byl pouhou demonstrací a Srbové hodlali ustoupit při první útoku vojsk OSN. Což vedení OSN vědělo také a proto nedošlo ani k symbolickému odporu vojsk OSN. (Pro nechápavé - za Srebrenici musí být mimo jiné popraveno i příslušné vedení OSN).

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

Zcela bych nevylučoval, že si opravdu mysleli, že ten počet chybných hlasů spočítali správně; ač se to normálnímu člověku zdá nepochopitelné, spousta humanitních vzdělanců nedokáže spočítat ani procenta. Ovšem nelze vyloučit ani to, že počítat umějí, a buď předpokládali, že jim taková nehoráznost projde (což v této absurdokracii není vyloučeno), nebo záměrně chtěli vyvolat právní spor, který by volbu zdržel a po dobu bezpresidentství mohl například předseda sněmovny jmenovat ústavní soudce a podobně.

drak řekl(a)...

Jedná se o zákon č. 275/2012 Sb., O volbě prezidenta republiky a o změně některých zákonů (zákon o volbě prezidenta republiky) a sporná ustanovení jsou níže.

§25 Náležitosti kandidátní listiny

(3) Podává-li kandidátní listinu navrhující občan, připojí petici podepsanou alespoň 50 000 občany oprávněnými volit prezidenta republiky. Součástí petice jsou očíslované podpisové archy. V záhlaví petice a na každém jejím očíslovaném podpisovém archu se uvede skutečnost, že petice je určena na podporu kandidatury kandidáta na volbu prezidenta, jeho jméno a příjmení, rok narození a rok konání volby prezidenta. Každý občan, podporující kandidaturu kandidáta, uvede na podpisový arch své jméno, příjmení, datum narození a adresu místa trvalého pobytu a připojí vlastnoruční podpis.
(4) Ministerstvo vnitra zjistí celkový počet občanů oprávněných volit prezidenta republiky podepsaných na petici. V případě, že na podpisovém archu petice chybí některý z požadovaných údajů nebo je uveden neúplně, do celkového počtu se nezapočítá.
(5) Ministerstvo vnitra ověří správnost údajů na peticích namátkově na náhodně vybraném vzorku údajů u 8 500 občanů podepsaných na každé petici. Zjistí-li nesprávné údaje u méně než 3 % podepsaných občanů, nezapočítá Ministerstvo vnitra tyto občany do celkového počtu občanů podepsaných na petici.
(6) Zjistí-li Ministerstvo vnitra postupem podle odstavce 5 nesprávné údaje u 3 % nebo více než 3 % podepsaných občanů, provede kontrolu u dalšího vzorku stejného rozsahu (dále jen "druhý kontrolní vzorek"). Zjistí-li Ministerstvo vnitra, že druhý kontrolní vzorek vykazuje chybovost u méně než 3 % občanů podepsaných na petici, nezapočítá Ministerstvo vnitra občany z obou kontrolních vzorků do celkového počtu občanů podepsaných na petici. Zjistí-li Ministerstvo vnitra, že druhý kontrolní vzorek vykazuje chybovost u 3 % nebo více než 3 % občanů podepsaných na petici, odečte od celkového počtu občanů podepsaných na petici počet občanů, který procentuálně odpovídá chybovosti v obou kontrolních vzorcích.

No, určitě to šlo napsat podstatně lépe. Tím se dostáváme k otázce, zda by neměly být předlohy zákonů připravovány profesionálními právníky s tím, že sněmovna by jen hlasovala pro přijetí či odmítnutí a v případě odmítnutí by jen úkolovala odborníky odpovídajícími změnami či upřesněními původního zadání. Já se už dávno domnívám, že tuto lidovou tvořivost a slovesnost už by bylo dávno na čase opustit, protože její následky zasahují až příliš devastujícím způsobem do mnoha práv, zájmů a reálných životů na to, aby se tímto hloupým, diletantským a neodpovědným způsobem, dalo pokračovat.

drak řekl(a)...

ZŽ:

Máte pravdu, že dnes, kdy po světě pobíhají haldy otitulovaných ignorantů a tupounů, kteří na jedné straně mávají diplomy s tituly Ing, Bc a Mgr a já nevím čím vším ještě, a na druhé ani nedokáží uplatnit a spočítat obyčejnou trojčlenku, což je vlastně látka ze základní školy, tak se opravdu jen těžko odhaduje, zda onen úřední "výkon" proběhl z blbosti, či nějakého jiného zištného zájmu. Faktem je, že z onoho vnitráckého baráku, plného všelijakých zlobných soupeřivých tarantulí, může opravdu vzejít ledacos, třeba i pokus dostat na ústavní soud ty správné lidi. levá strana spektra se naučila tyto mocenské hry hrát od Stalina za 2. světové, dopilovala je hned po válce, skončilo to únorem 1948 a dalších 40 let už se jen zdokonalovala. Na tyhle padouchy opravdu jen tak někdo nemá. Opravdu bych se divil jen máločemu, stačí chvíli počkat, ono se to nakonec projeví a vyvrbí.

žibřid řekl(a)...

No, oni zákony píšou právníci-debilové na objednávku politiků-mafiánů, tak to vypadá podle toho. Kouzelná je ta věta "procentuálně odpovídá chybovosti v obou kontrolních vzorcích". Proč je tam slovo "procentuálně", to nechápu, a slovo "odpovídá" umožňuje dostatečně gumový výklad, aby prošlo cokoli. No a úředníci to pak zpracují podle politického zadání, míry své nekompetence a výkladu, který vynalezne soudružka vedoucí na základě svých dlouholetých studií základní školy.

Díky, draku, za zveřejnění, alespoň jsem ten zákon nemusel hledat.

StK řekl(a)...

Jo, selská úvaha, trojčlenka...
Jděte s tím do háje - to by tu politiku nebo státní správu mohl dělat kdokoliv.
A to, jak jistě uznáte, prostě nejde! [;>)