pátek 9. listopadu 2012

MOBY DICK: Stávka tuzemák

Jiné balíčky, ruský Kypr, čínské Maďarsko, US volby, německé byrokratické monstrum a izraelská nezdrženlivost
**************************************************************
Neděle 4. listopadu 2012
Žádné přeskupování povstaleckých a obrozeneckých českých poslanců, žádné boje o český rozpočet, žádné sjezdy českých partají, žádní čeští Blbci z Horní Dolní, žádné jednání o českých krajských vládách, žádní čeští prezidentští kandidáti, žádné odkládání operací českých pacientů, žádná česká metanolová fronta, žádná česká korupce, žádný český fotbal, žádné informace o nefunkčnosti českého státu! Žádné zprávy ze země, kde co bylo dojednáno dnes neplatí zítra, ani pokud je pět minut před půlnocí. Žádné zprávy o státu, který během 20 let 120krát změnil daňové zákony!!!
Pro tento týden vyhlašuje Moby Dick stávku na informování o českých událostech!!!



Pád rozestavěného mostu na slovenské dálnici, při němž byli zabiti čtyři dělníci a dalších dvanáct zraněno, byl s největší pravděpodobností způsoben kolapsem podpůrné stavby během betonování. Říká slovenská firma Semos, která v daném úseku pracuje pro společnost Bögl & Krýsl z nejmenované sousední země. B.&K. je zároveň jednou z pěti společností obviněných z pádu mostu, který způsobil masakr ve Studénce na Novojičínsku v jedné nejmenované středoevropské zemi.
48 % slovenských společností staví "na hranici bezpečnosti". Toto "snižování kvality staveb" (stavění životu nebezpečných zmetků) je způsobeno vpodstatě výběrovými řízeními, kde je na prvním (a jediném) místě láce. To, že pak padne spousta peněz na opravy a údržbu, zadavatele (vlastně zákon) nezajímá.
V nejmenované zemi, kde sídlí společnost B.&K., na "hranici bezpečnost" balancuje 60 % firem! Takže to občas nevybalancuje…
Mrtvá Kočka: "To nám ta stávka pěkně začíná."

"Neodpovědná cenová politika levných řetězců dnes ruinuje mnohé naše zemědělce." (Mluvčí Německé spolkové asociace pěstitelů.)
"Zemědělci dostávají ročně dotace přes pět miliard eur, to by jim mělo umožnit soutěž s rozvojovými zeměmi." (Ulrich Post, expert na export zemědělských produktů.)
Škodaže ne expert na import. Řetězce odmítají dražší domácí zboží, a prodávají česnek z Číny, rajčata z Maroka a chřest z jižní Evropy. V době krize dávají lidé prý přednost levnějšímu zboží.
Žena Moby Dicka: "Zbídačelí němečtí důchodci si mohou dovolit jen španělský chřest."

"Valdeluz je klidným místem pro život." (Obyvatelka přímadridského města duchů "Údolí světla", kde místo plánovaných 30.000 lidí jich žije jen desetina.) Španělský developer Reyal Urbis jde do kytek, neprodaný projekt přidal další miliardu do celkem 4 miliard € dluhů. Podobně na tom jsou další španělští developeři a realitky. A další španělská města duchů.
Mrtvá Kočka: "Tohle asi chřest nezachrání."

Policejní prezident bude zřejmě muset odstoupit po aféře s odposlechy, ve které byly napíchnuty i telefony prezidenta republiky a ministra obrany. Ivica Dačić, premiér srbské vlády, se totiž náramně zlobí.

Východ USA je po bouři Sandy. Počet domácností bez elektřiny klesl už pod milion. V New Yorku je zavřeno už jen 38 % benzinek. Přímo k řidičům bylo mimořádnými dodávkami distribuováno během tohoto víkendu 200 milionu litrů benzinu a nafty. Kriminalita obecně klesla, ale počet vloupání se zvýšil. Nedošky zprávy o rabování. Přesto se obyvatelé čtvrti Queens v obavách před ním preventivně vyzbrojují.

"Koptové si zvolili nového papeže." (Zpráva z médií.)
"Papežem", přesněji 118. patriarchou koptské ortodoxní církve, se stal mladistvý (60) biskup Tavardos, poradce zemřelého 117. patriarchy Šenudy III. (90).
"Zvolení", přesněji slosování, proběhlo ze tří kandidátů. Vítězný tiket vytáhlo čtyřleté pachole.
Mrtvá Kočka: "Doporučuji pro prezidentské volby v… vlastně kdekoli."

Rusko si nepřeje, aby Západ rozhodoval o osudu Syřanů. A dodává zbraně legální vládě pro její boj proti terorismu.
Syrská exilová opozice si nepřeje, aby o osudu Syřanů rozhodovala syrská domácí opozice za podpory USA.
USA syrské exilové opozici prý své názory "nevnucuje".
Domácí exilová opozice v severních oblastech Sýrie hořekuje, že místo aby bojovala proti domácí tyranské vládě, musí bojovat proti sveřepým Kurdům.

Pondělí 5. listopadu 2012
Deutsche Post je vyšetřována antimonopolním úřadem, který ji podezřívá z "nekalých praktik" (dumpingu). DP je obviněna, že se podnákladovými cenami snaží z trhu pro doručování dopisů vytlačit kalou konkurenci.

"Měli bychom se vydat stejným směrem jako Polsko a dát jasně najevo, že jsme pro více integrace v Evropě, že chceme euro přijmout – ale že rok 2015 není nijak pevně daný." (Victor Ponta, rumunský premiér.)

"Hodnocení S&P bylo zavádějící a klamavé." (Jaynet Jagot, soudkyně australského federálního soudu.) Na doporučení ratingové agentury nakoupilo 12 australských obecních zastupitelstev v roce 2006 papíry za 16 milionů australských dolarů (327 mil. Kč.) Po půl roce ztratily "bezpečné deriváty Rembrandt" (které dali standardní ubožáci známku AAA) 90 % své hodnoty. Teď by S&P podvedeným městům měla zahradit škodu, tedy $30 Mega klokaních. S&P se odvolala. To by totiž potom mohl chtít každej!
Mrtvá Kočka:  "Samo, že mohl. A měl by. Včetně pana Rembrandta. Aby se podvodníci dostali od válu."
Žena Moby Dicka: "Ale to by pak nemohly fungovat ratingové agentury. Kdyby byly zodpovědny za své věštby!"
Mrtvá Kočka: "Ony fungují? Tedy směrem k zákazníkům?"

80 ruských "oligarchů" (loupežníků) si již pořídilo kyperské občanství, které jim umožňuje volný pohyb po EU.
21 Giga €, uložených v kyperských bankách patří Rusům. (Roční HDP samotného Kypru páčí 17 Giga €.) Většinou jde o "finance získané nelegálním způsobem" (uloupené), které se v této zemi "perou" (legalizují).
Ruská vláda už letos Kypru půjčila 2,5 Giga €, ale Kypřané to již utratili. Rusku se zdá, že investice do své budoucí nepotopitelné letadlové lodi a podpora komunistického prezidenta Demetrise Christofiase prozatím stačila. Takže Kypr prosí o půjčku i u triády EK/ECB/MMF.
Německá rozvědka BND varuje, že evropské peníze pro Kypr půjdou na záchranu ruského lupu v kyperských bankách.

Čína si stěžuje u WTO na to, že některé země EU poskytují subvence na výrobu elektřiny ze slunečních panelů jen v tom případě, že ony sluneční panely jsou vyrobeny v Evropě.
Žena Moby Dicka: "Ještě budeme za solárka platit kormidelníkovi Maovi, Velkému Slunci!"

"Když bývalý premiér David Ben-Gurion vyhlásil vznik Státu Izrael, bylo to se souhlasem Američanů? Když bývalý premiér Menachem Begin bombardoval irácký jaderný reaktor, bylo to se souhlasem Američanů? … Když jsme neměli stát, když jsme neměli armádu a když nám někdo hrozil zničením a pak nás skutečně zničil, šli jsme a prosili jiné. Dnes neprosíme, připravujeme se.“ (Benjamin Netanjahu, izraelský premiér pro izraelský Kanál 2, prohlašuje, že "pokud to bude nutné",  povede izraelský útok na Írán i bez podpory USA. A jakéhokoliv jejich prezidenta.)

Úterý 6. listopadu 2012
Prezident V.V. Putin si pozval do své soukromé rezidence  v Novo-Ogarevu bývalého kšeftsmana s nábytkem, zeťáka svého přítele, pana ministra obrany Anatolije Serďjukova, kde mu deset minut mluvil do duše. Anatolij pak od VV vyletěl vzteky bez sebe: "A z čeho si myslíš, že tu daču máš???"
Anatolij měl v armádě udělat pořádek po fiasku, které předvedla r. 2008 v Gruzii. Tak tedy vyhrála, ale třeba za cenu těžkých ztrát na letectvu, které by menší zemi položily. Chybělo spojení, nebyly k dispozici údaje rozvědky ani mapy.
Mrtvá Kočka: "Měli se podívat na Gůgl."
Ministr obrany padl po pěti letech věrných služeb, když do resortu přišel z místa Federálního daňového úřadu. Měl zjistit, kde vlastně mizí peníze ze státního rozpočtu. Ale peníze mizely dál. Třeba ve firmě Oboronservis. A začalo se to vyšetřovat, dokonce i v Rusku. Nějak se před štrasburským soudem nepodařilo zatlouci, že propuštění důstojníci nedostali byty, na něž měli nárok. Ale někteří důstojníci přitom byli bytem oblaženi, a nejenom bytem. Tak kupříkladu ředitelka majetkových vztahů  Jevgenija Vasiljeva dostala čtrnáctipokojový byt v centru Moskvy. Při domovní prohlídce u ní našli policajti hromadu peněz, jeden a půl tisíce kusů šperků a pak i šperk nejvzácnější – samotného pana ministra.
Teď už bývalého.

Polští a ruští plynárníci se dohodli na snížení cen. Gazprom je bude pro PGNiG dodávat podle nové smlouvy, ve které se odstupuje od tupého vzorečku typu "zdražení ropy rovná se zdražení plynu". Cena ruského plynu pro Polsko se tak sníží o více než 10 %.

Zvyšuje se DPH: "Vyšší sazba" z 19,6 na rovných 20 %, "střední sazba" ze 7 na 10 %. "Nízká sazba" naopak klesá z 5,5 na 5 %. A to od ledna 2014. Socialistická vláda chce tak získat 10 miliard €, dalších 10 Giga hodlá získat v letech 2014-15 rozpočtovými škrty. Zároveň se od 1. ledna 2013 snižují na tři roky daně pro firmy, které je nebudou ale smět použít pro vyplácení dividend, jen na tvorbu nových pracovních míst nebo na investice. Pro příští rok jde o 20 miliard €. Tento "vládní balíček" dnes představil francouzský premiér Jean-Marc Ayrault. Podnikatelé jsou spokojeni, jen by přivítali, kdyby mohli snížit sociální odvody…
Žena Moby Dicka: "Nemůžete mít všechno."
Mrtvá Kočka: "Ani byste neměli chtít. Jiné balíčky, třeba."

Finanční policie zabavila majetek 13 členů rodiny Marzotto. Rodina se ocitla v podezření, že r. 2007 prodala módní značky Valentino a Hugo Boss za asi 2,6 miliard €, aniž by zaplatila daně z prodeje ve výši 200 Mega €. Právníci rodiny hovoří o "zcela neopodstatněných obviněních". Vejvar byl zdaněn. Skrzevá lucemburskou holdingovou společnost, kiš, kiš!
Policajti se šklebí: Ano, ten holding je sice lucemburský, nicméně – jeho sídlo se nachází v Itálii. Stejně jako rodina Marzotto a její zabavený majetek: Zámek 50+5 z 15. století (+ 2 zahrady + lesík) s galerií stovky vzácných soch a vila 25+3 v alpském středisku Cortina d' Ampezzo.
Majetek, který pokrývá výšku daňového dluhu byl zabaven preventivně, aby nedocházelo k jeho fiktivním převodům, a to už při obvinění podezřelých. Kteří možná ani neměli v úmyslu nějak se obohatit.
Žena Moby Dicka: "To opravdu není tuzemsko."
Mrtvá Kočka: "Alespoň v tomhle."
Silvio Berlusconi: "Vyhýbat se daním je ospravedlnitelné, pokud jsou daně příliš vysoké.
Svého (ex)premiéra poslechla třetina Italů. Nebo menší část těch bohatších. Italské daňové úniky jsou odhadovány na 30 %.

V amerických prezidentských volbách zvítězil prezident Barack Obama takto:
632 milionů : 389 milionům (na dolary, sebrané do předvolební kampaně)
60.191.354 : 57.460.723 na voliče (v ks)
50 : 48 na voliče (v %, jakž bude i dále)
93 : 6 u černochů
69 : 27 u hispánců
55 : 43 u žen
64 : 35 u lidí se základním vzděláním
51 : 48 u lidí se středním vzděláním
70 % získal od amerických Židů, žijících v Americe

Vyzyvatel Mitt Romney zvítězil takto:
60 : 38 u bělochů
52 : 45 u mužů
51 : 47 u lidí s vysokoškolským vděláním
80 % získal od amerických Židů, žijících v Izraeli

Prezidentem bude i nadále prezident. Celá soutěž si vyžádala celkem sumu US$6 miliard. V čemž není započítáno účinkování Sandy.

Technická: Skončilo lidové hlasování, které už zajistilo Obamovi 303 volitelů z 270 potřebných. U Floridy s 29 voliteli se ještě sčítá, ale tentokrát už na tom nezáleží. Samotnou volbu prezidenta uskuteční zavázaní volitelé až 17. prosince 2012.

Demokraté získali pro svou většinu v Senátu jeden kus navíc, republikáni drží Sněmovnu reprezentantů. Jede se dál – k fiskálnímu útesu a neomezenému tištění dolarů.
Mrtvá Kočka: "Možnáže by měl Obama přece jen vyhlásit za cíl dobytí Marsu – aby měl kam vyvážet inflaci!"

Začíná 48hodinová generální stávka MHD, taxikářů, popelářů, státních úředníků a jiných Řeků. Přes 25 práceschopných Řeků nemá práci, v rozmezí 16-25 let je to 60 %.

Středa 7. listopadu 2012
Rusko vzpomnělo svých starých mocných sovětských časů. Neoslavovalo přímo bolševickou Velkou říjnovou socialistickou revoluci, ale výročí VŘSR z roku 1941, kdy na Rudém náměstí před Stalinem defilovali vojáci, kteří rovnou odtud odjížděli na nedalekou frontu. Už se nepřipomíná naštvanost jistých důstojníků Rudé armády, kteří tehdy kvůli většímu PR efektu byli staženi se svými tankovými jednotkami naopak z fronty na Rudé náměstí. Tedy s některými z oněch 10 % tanků, které jim po blitzkriegu bývalého spojence Hitera zůstaly…

Řecký úsporný balík páčí 13,5 miliard € (6,5 % řeckého HDP). Dvě třetiny mají tvořit škrty (věk odchodu do důchodu se zvyšuje z 65 na 67 let, dále se sníží penze – o 5-15 %, odstupné se sníží o 35 %, snižují se nástupní platy státních zaměstnanců od policajtů a hasičů až po soudce a univerzitní profesory), zbytek se dožene na zvýšení daní. Pokud to dnes parlament neschválí, pak: Řecko "nedostane" 31,5 Giga € od Triády z celkového balíku 130miliardové půjčky, a
zkrachuje. Premiér Antonios Samaras uznává: "Životní úroveň v naší zemi za poslední dva roky v průměru klesla o 35 %, a to v důsledku snižujících se mezd a důchodů, výdajových škrtů a stoupající nezaměstnanosti." Ale prej je to "naposled"!
Mrtvá Kočka: "Naposled vyšší daně, výdajové škrty – anebo ten krach?"
Krach nebude. Řecký parlament přes virvál v ulicích batůžek opatření schválil.
Mrtvá Kočka: "Krosnu."
Žena Moby Dicka: "Držím Řekům palce."
Mrtvá Kočka: "A já nám."
Podle jednoho finančního znalce se již někde v Kanadě zřejmě tisknou nové drachmy.

Francois Hollande plní další předvolební slib: Vláda poslala do parlamentu zákon, který umožní homosexuálům sňatky i adopce dětí. Nakonec – nic to nestojí, a oboje přeje svým homosexuální spoluobčanům většina francouzských voličů.

Tichomořské sousostroví Tokelau přešlo zcela na sluneční energii a může tak vypnout dosud nutné diesely. Na třech atolech žije celkem 1.400 lidí, do solárního projektu vrazil správce území, jímž je Nový Zélland, pouhých $7 milionů.

Z šíítsko-sunnitské fronty: 31 šíítských opozičníků ztratilo své výnosné bahrajnské občanství. Protože je však vláda sunnitské dynastie Chalífů demokratická, mohou se ještě odvolat.

Syrská svobodná armáda ostřelovala z granátometů syrský prezidentský palác v Damašku, vojenské letiště Mazza a jednu z budov služby státní bezpečnosti.

"Co možná nejdůležitější je dosáhnout sjednotit různé pohledy v rámci syrské opozice především proto, že dny současného vládnoucího režimu jsou sečteny a v jakémkoliv okamžiku můžeme čekat kardinální změnu situace.“ (Nabíl al-Arábí, generální tajemník Ligy arabských států.)

Čtvrtek 8. listopadu 2012
Začíná 18. sjezd KSČ, který má za úkol potvrdit presumptivní změny v čele státu. Viceprezident Si Ťin-pching má být na něm zvolen do role generálního tajemníka Strany a prezidenta Číny. Rodinka tohoto komunistického funkcionáře si nahrabala díky státnímu rudému kapitalismu $2,3 miliard. Pro srovnání: Barack Obama má po čtyřech letech v čele nejsilnější ekonomiky světa osobní majetek $10 milionů.

"Jsem Syřan, narodil jsem se v Sýrii, musím žít Sýrii a musím tu také zemřít.“ (Bašár, syrský prezident z dynastie Asadovců, pro TV kanál Russia Today.)"Cizí vpád na území Sýrie bude mít pro celý svět nezvratné následky, které se dotknou každého."
Žena Moby Dicka: "Jejich chemie je známa. Copak asi mají za bio?"
Načež Bašár pronesl proroctví, podle kterého se Západ sotva odváží k ozbrojené agresi.

Do N.Y. dorazila sněhová vichřice. 60.000 domácností ve státech New York a New Jersey je bez elektřiny. Zase. Vlaky z N.Y. na Long Island nejezdí, řidiči si zvykají na provoz bez semaforů.

Interpol si na svém římském zasedání poprvé do svého čela zvolil prezidentku: Stává se jí Mireille Ballestrazz.

Žena Moby Dicka: "Všimla sis něčeho? Už se zase říká a píše "černoch" nebo "běloch".
Mrtvá Kočka: "A za chvíli se přestane i s přechylováním cizích jmen. A možná vybojujeme i marmeládu!"

Izraelský prezident Šimon Peres, jenž je v Rusku na dvoudenní návštěvě, dnes v Moskvě spolu s prezidentem VV. Putinem slavnostně otevírá Židovské muzeum a Centrum tolerantnosti. Oba prezidenti se budou bavit nejen o dvoustranných vztazích obou zemí, ale projednají i "otázky společného zájmu" v zahraniční politice.
Mrtvá Kočka: "Možná i to, jakáže ráže ruských nábojů, posílaná na pomoc Bašárovu režimu, se dá ještě považovat za přátelskou vůči syrské opozici a židovskému státu."
"Mezi našimi zeměmi existují poměrně srdečné společenské vztahy. Pokud vím, v žádné zemi na světě tak srdečně nevítali naše vedoucí činitele: s písněmi v ruštině a tanci. Všeobecně známý je i fakt bezvízového styku mezi Ruskem a Izraelem. Upevňují se vztahy v energetické oblasti. (Sergej Děmiděnko, ruský expert, si pochvaluje.) "Existuje ale i poměrně dost protikladů. Například v íránské otázce. Zjevné jsou i protiklady v palestinské otázce." (Sergej Děmiděnko, ruský expert, si nepochvaluje.) "Tvrdit, že po této návštěvě se něco zásadně změní, se nedá, návštěva je ale důležitá proto, že vlastně fixujeme určitou úroveň kladných vztahů mezi Ruskem a Izraelem“.
Mrtvá Kočka: "Fixlujete."

V Jónském moři začínají tři dny "aktivní fáze" italsko-ruského námořního cvičení Yonex 2012. V jeho rámci ruská plavidla zavítají na hlavní základnu italského námořnictva Taranto. Manévrů se účastní dvě ruská plavidla, hlídková loď Smetlivyj a mořský remorkér MB-304, a dvě italské lodě, Zefiro, Aviere. Jde o rutinní každoroční akci dle dohody z r. 1996.

"Cristino, vrať nám naši zemi!" (Statisícové davy na náměstí v Buenos Aires i podpůrné demonstrace zahraničních Argentinců v New Yorku, Londýně a Sydney.)
Argentinská prezidentka Cristina Fernándezová má podporu jen asi 20 % voličů, přitom vloni to bylo 63 %. Co je za takovým poklesem popularity? Krize a korupce. Ovšem Cristina nehodlá nic "vrátit", naopak, hodlá změnit ústavu po vzoru svého venezuelského vzoru, aby mohla být zvolena do čela státu i potřetí.
Žena Moby Dicka: "Doufejme, že ji pro zvýšení obliby nenapadne napadnou Falklandy."
Mrtvá Kočka: "Dopadla by jak junta minule."

Pátek 9. listopadu 2012
Řecko hlásí nezaměstnanost přes 25 %, přičemž ve věku 16-25 let je to 60 %.

"Poslední události mě pobuřují, protože dnes jako nikdy předtím potřebujeme vládu zákona." (Micheil Nikolozis dze Saakašvili, dosluhující gruzínský prezident.) V Gruzii prý nový premiér Bidzina Ivanišvili rozpoutává "hon na čarodějnice". Krom toho Ivanišvili je miliardář, své peníze použil ve volební kampani nezákonně a navíc je proruský.
"Potřebujeme vládu zákona." (Bidzina Ivanišvili, gruzínský premiér.) Na nekalé politiky si hodlá "došlápnout".
Po volbách ze země uteklo několik hodnostářů, mezi nimi i bývalý gruzínský ministr vnitra a obrany Bačan Achalaja. Ten udělal tu chybu, že se vrátil, načež byl zatčen. Ale ještě si mohl zavolat ze svého mobilního telefonu. Než byl obviněn ze zneužití pravomocí a násilí vůči podřízeným: Mlátil vojáky na chodbě ministerstva, jednoho dokonce udeřil nožem do hlavy. Rukojetí nože.
Nový pan premiér nechal v rámci úsporných opatření vypnout slavnostní osvětlení prezidentského paláce. Cvak!

"Syrští povstalci mají bezprecedentní podporu ze strany třetích států."( Bašár Asád Dvojka v dalším rozhovoru pro ruský TV kanál Russia Today (nebo ve stejném, jehož kousek byl vysílán později).) Zahraničí finančně a zbraněmi podporuje teroristy. Dodávky zbraní pro ně mají "nevídaný rozsah".
Žena Moby Dicka: "Že by se ani nevešly do ruského letadla nebo nákladní lodě."
Rebelům také pomáhají tajné služby západních a arabských zemí. Kdyby nebylo této podpory zvenčí, armáda by porazila povstalce do týdne.
Mrtvá Kočka: "Oni to nejdřív nebyli teroristé a povstalci, ale demonstranti, vole."

Maďarský státní rozpočet bude posílen prodejem extra vládních dluhopisů: Když zaplatíte čtvrt milionu €, a dokážete, že v zemi podnikáte alespoň půl roku, dostanete maďarské státní občanství! Tedy ne vy, vám by to bylo k ničemu. Nabídka je určena zejména čínským podnikatelům, kterým se s maďarským pasem otevírají brány celé Evropy.
Alespoň dokud bude Maďarsko v EU.

Doktoři považují regulační poplatky za návštěvu u lékaře za "byrokratické monstrum". Proto je Bundestag ruší. Německé zdravotní pojišťovny tak ztratí příjem ve výši 2 miliardy €/rok.

Z vesmíru: ESA a NASA úspěšně dokončily testy předávání informací z ISS na Zemi s pomocí nového protokolu, který má být používán během výprav do vzdálenějšího vesmíru. Architektura protokolu DTN (Disruption Tolerant Networking) zajišťuje standardizovanou proceduru výměny dat. Na rozdíl od internetového protokolu TCP/IP, založeného na stálém připojení, protokol DTN umožňuje přerušení spojení, chyby a zpoždění signálu.
Žena Moby Dicka: "Což by mohlo být občas vhodné i na planetě Zemi."

31.10. a 1.11. byl na státní návštěvě Francouzské republiky premiér státu Izrael Benjamin Netanjahu. Tato návštěva svědčí o kvalitních bilaterálních vztazích mezi Francií a Izraelem. Benjamin Netanjahu a prezident republiky François Hollande uctili památku obětí atentátu před židovskou školou Ozar Hatorah. (Ze zprávy webu www.france.cz.)

Francouzský prezident François Hollande obvinil izraelského předsedu vlády Benjamina Netanjahua, že navštívil památník, věnovaný obětem teroristických útoků v Toulouse, výlučně z politického kalkulu. Podle slov francouzského politika, šéf vlády židovského státu je "posedlý Íránem." Hollande také v tisku kritizoval, že se Netanjahu znovu neudržel a znovu se během návštěvy Francie zmínil o íránském jaderném programu. (Dnešní zpráva webu Hlas Ruska.)

Žena Moby Dicka: "Von se Ben neudržel zmínit se o tom, že Írán se snaží jeho zem vymazat z povrchu země, ale zatím se udržel a Írán nebombardoval."
Mrtvá Kočka: "Vole pane prezidente."

Sobota 10. listopadu 2012
*******************************************
Žena Moby Dicka: "Tak vida! Svět funguje i bez Česka!"
Mrtvá Kočka: "Stejně blbě."
----------------------------

Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick

13 komentářů:

StK řekl(a)...

Z dálky ten svět nevypadá tak nebezpečně...

Jakub S. řekl(a)...

B a K - PADACÍ MOSTY! Nejvíce zkušeností v Evropě!

drak řekl(a)...

B&K? Myslím, že poprvé to bylo přinejmenším na odebrání licence a podmínku. Nyní už bych to viděl na okamžité odebrání licence a bez podmínek. No ale v naší realitě asi budou hajzlíci stavět vesele dál. Bojím se železnic a bojím se i dálnic, bojím se čehokoliv, kde má jen trochu větší roli náš veřejný nefungující veřejný sektor.

S tím zemědělstvím ale na tom je kus pravdy. Věřím, že kdyby byla EU a národní státy schopny a ochotny zajistit řádnou a důslednou kontrolu kvality potravin, těžko by se tu mohly producírovat jejich vylevněné a jedovaté čínské náhražky a devastovat nám náš evropský trh cenami. Kupuji například český česnek, bez ohledu na cenu, předně protože se ho nebojím a v neposlední řadě proto, že má vůni a chuť. Číňanovi je totiž na rozdíl třeba od Němce srdečně fuk, jestli po tom jeho otráveném polystyrénu bez chuti a zápachu někdo zdechne, nebo ne.

Něco podobného, jako zažívají ti španělští developeři a banky, by zasluhovali zažít i ti naši, spolu s bankami, které jim na ty zahuštěné škatule hrůzy půjčují peníze. Moc bych jim to přál.

Koptové? Losovačka? No vida, aspoň víme, kde se inspirovali v Karlových Varech :-)

V Sýrii obávám se není strany, která by si zasluhovala nějaký soucit, či sympatie. Sýrie měla a má tu smůlu, že během napjaté vnitřní situace, protože tam, kde jsou radikální vozembouchové, taková takřka bez výjimky vždy nastane, projevili o její území zájem silní regionální hráči, Turci a Írán. Chtějí ho vlastně jako polygon, kde dají volný průchod svým přáním a otestují si tam své drahé válečnické hračky. Tohle je dost nebezpečné a nevěstí to nic dobrého. Asada by nebyla žádná škoda, ještě menší škoda by byla toho musulmanského bráchy, který ho chce nahradit. Stejně tak by nebyla žádná škoda ani toho drzého a arogantního tureckého padoucha, co drze navádí Turky v Německu ať se neučí německy a už vůbec žádná by nebyla ani atomovkou posedlého Achmadína Neřáda. Tam by se to asi mělo "kočírovat" tak, aby si zmínění padouši co nejvíc navzájem "pustili žilou", tedy přiměřeně podporovat, nebo nechat podporovat zbraněmi všechny zúčastněné strany.

Australským opičákům to patří. Obce tu nejsou od toho, aby s obecním majetkem spekulovaly na burze, to se asi někdo uhodil do hlavičky a ztratil rozum. Zavřít by měli především ty obecní australské opičáky za to, že je vůbec napadlo věřit těm burzovním kejklířům a podvodníkům a svěřit jim nějaké peníze. Zavřít by je měli buď do basy, nebo do blázince, to podle zjištěné míry příčetnosti. Ta Jayne z federálního soudu patří asi do blázince.

Kypr s jeho daňovým bordelem do EU nepatřil a nepatří, za chvíli do ní nebude patřit dík kšeftování s občanstvím ani Maďarsko a možná to díky naprosto nezvládnuté imigrační politice vůči Rusku a Ukrajině čeká i nás.

Na jedné straně, celní války jsou devastující, ale i WTO má své hodně stinné stránky, třeba zrovna tuhle solární.

Na rozdíl od USA, Izraeli jde o holou existenci.

Daňové úniky jsou v Itálii čímsi mezi národní zálibou, hobby a oblíbeným sportem. Nepovažuje se to za zločin.

Obamu nekomentuji, počítání hlasů na Floridě je ale mimořádně zábavné.

Na Tokelau snad svítí slunce i v noci?

Zrušené poplatky v Německu? Tam mají socialismus už dost dlouho, tak se nedivme.

A co ten Hollande chtěl? Aby si od něj Benjamin Netanjahu nechal předem schválit, co kde řekne? Když mu to tak silně vadí, neměl ho zvát. Nebo mu to místní chalífa bude mít za zlé a nechá mu useknout hlavičku? Už tam snad mají šaríju a censuru? Moc bych se nedivil.

V Gruzii povede k civilisované demokracii ještě dlouhá cesta temperamentních zvratů a přehmatů.

Jakub S. řekl(a)...

Pí Meírová: Nejsme povinni spáchat národní sebevraždu.
Jsou sami. Sami. Sami. Co z toho vyplývá?
A voda stoupá.
No, na odlehčení - sdělte, esli jsem vám to už říkal. Z fórků, co jsem se dověděl loni v Izraeli:
Paní M. zastaví poslanec a říká - Paní premiérko, já už se vás jednou musím zeptat! Já jsem si dobře všiml, že když se mluví o Mojžíšovi, vy se odmlčíte, hledíte nahoru - a začnete mluvit až když se změní téma. Promiňte... vy máte něco proti n ě m u ? - Ale... no - darmo mluvit. Naslibuje toho, čtyrycet let nás vodí kdovíkde - a pak nás dovede na jediné místo široko daleko, kde není nafta...
POMĚRNĚ srdečnou - , URČITOU úroveň - ano.
Vítání písněmi a tanci v ruštině - no bodejť. na východě se už neříká Mít se jak prase v žitě, říká se: jak Rus v Izraeli. Drobná lahůdka od profíka...

drak řekl(a)...

Jakubovi S.:

Jsou a nejsou sami, když máte co nabídnout, jste nějak zajímavý, nikdy nejste sám. Voda stoupá, ale nevzdávají se a tak je to správné a tak to má být. Všimněte si zvýšené rusko-izraelské aktivity na vyšších úrovních poslední dobou, to určitě není bez významu a bez účelu. Jaký účel a význam to má se asi v dohledné době dozvíme. Pochybuji, že by Írán dobrovolně zastavil práce na bombě, jen mi zajímá, kdy, s jakou rasancí a hlavně pak efektem, dojde k jejich zastavením proti jeho vůli, pakliže k tomu vůbec dojde, pakliže se svět nesmíří s tím, že bude o jednoho magora v jaderném klubu navíc, byť zrovna tenhle je hodně nežádoucí.

Osudy a životy žen, které se prokázaly nějakými mimořádnými kvalitami, činy ve vědě, politice, či umění a podobně, mi zajímají. Vždycky mi bylo mnohem milejší, mít co do činění s inteligentními samostatnými ženskými, bylo to totiž mimořádně zajímavé a inspirující zároveň. Přesto se stalo, že zrovna osud Goldy Meirové mi příliš znám není, nějak se jí podařilo uniknout mé pozornosti, ačkoliv o Izrael a jeho letectvo jsem se zajímal kvůli mému zájmu o letadla a díky tomu byla i řeč o politicích, kteří to letectvo tak, či onak úkolovali. V každém případě to zkusím v dohledné době napravit, musela to být mimořádná osobnost.

Jakub S. řekl(a)...

Byla. Kdykoliv jsem se o ní něco dověděl, musel jsem říct s JUDr. Š.: Hergot, to je baba!
No u robek je holt větší to rozpětí mezi puťkou - slepicí a pevnou, samostatnou, chytrou a navíc elegantní a třeba navíc přitažlivou osobností podstatně zřetelnější a asi aji větší.

drak řekl(a)...

Ženské, respektive jejich statisticky významná většina, prostě mají v genech zakódovánu péči o své okolí, tedy dítka jak ta narozená, tak to největší, ke kterému obvykle přijdou sňatkem, či prostým soužitím, jak je dnes v módě. Hodně blbé módě, ale nedají si to vymluvit ani ty dámy, tím méně pak pánové, těm to vyloženě vyhovuje.

Díky této predispozici, mají dámy tendence kašlat na kariéru a starat se spíš o domácnost. Nemají prostě tu pánskou dravost, chuť či někdy až chorobnou potřebu nějak se prosadit, nebo uspět. To je na jedné straně šlechtí, na druhé diskvalifikuje. Nejsem si ani zdaleka jist tím, zda má smysl zkoušet prosazovat nějaké kvóty, o jakých se teď například hovoří v EU. Určitě by ale měla být důrazněji a tvrději prosazována zásada stejného platu za stejnou práci. Statisticky vzato, jsou dámy brány u huby oproti pánům zhruba o 1/4 až 1/3 platu. To je poměrně značný rozdíl a zaměstnavatel by měl být po zjištění něčeho takového, vyzván k nápravě. Při pozdější důsledné kontrole nápravy, by v případě dalších křiklavých rozdílů měl schytat pořádný flastr.

Překonávání některých stereotypů je běh na dlouhou trať, a během něj by měli sehrát lepší roli i rodiče a učitelé, v tom, že objeví-li se u jejich dcer či žaček nějaký talent k něčemu, či zájem o něco, měli by ho bez váhání zkusit podpořit a rozvinout.

StK řekl(a)...

Role žen v životě? Je to různé Draku, kus od kusu jiné.
K samostatné ženě, která se věnuje svému povolání je zapotřebí odpovídající muž. Buď tolerantní, který si rovněž buduje svou kariéru nebo puťka, který se stará o domácnost. Jen v tom druhém případě mohou mít děti, v prvním je to nemožnost nebo krajní nezodpovědnost. Manželství zhavaruje, případně děti mají za rodiče dědečka a babičku jednoho z partnerů*.
V našem ústavu jsou to baletní sólistky, sólistky opery, činoherečky, režisérky. To jsou ženské podle Jakubova popisu - plnohodnotné, cílevědomé, vzdělané, pracovité, inteligentní a většinou i hezké. Nebo přinejmenším takové, o kterých se říká, že jsou "chic". A buď nemají děti, nebo naopak mají obětavého manžela bez velkých profesních ambicí, který je v kariéře podporuje a stará se o jejich děti. Někdy i o děti z předchozího manželství, které se nepovedlo, protože se nedodržely dvě výše uvedené zásady. Kluci mají svého tátu rádi, je pro ně vzor spolehlivosti a dcery takové otce milují - je to předobraz jejich budoucího manžela.
Mezi námi - chlapi se umí o děti stejně dobře, jako ženské. Jenom to kojení jim tak dobře nejde...
*/ Myslím, že takovou nezakotvenost, nonfixaci na jednu osobu nebo pár měla na mysli ta paní, která je vyjádřila o dětech, které byly dlouho v pěstounské péči, že jsou póvl či něco podobného. Bohužel, podle mých zkušeností (ne z dětmi z pěstounských rodin, ale z rodin, kde se třeba často střídali tatínkové) jsou to často (u mého vzorku 100%) tzv. vyčuránkové. Takže ta paní, na kterou je teď pořádána mediální štvanice si dovolila říct pravdu, kterou má z pozice své funkce patrně ověřenou. Zapoměla, že už se to u nás zase nesmí - respektive, nikdy se to nesmělo. Vždy se ozve nějaká "potrefená husa" a naší "čačtí žurnalisté" s netajenou rozkoší spustí štvavou kampaň. Inu přísloví praví, že "Pro pravdu se lidé nejvíce hněvají." Jinak též "Drž hubu a krok!"

StK řekl(a)...

A navíc - výrok té paní ČŽ (tm) značně zkreslili. A už nám běží mediální štvanice. Jsem zvědav, jestli se jí někdo omluví, až to zjistí ti naši "honící psi".
Paní by to možná mohla dát k soudu jako nactiutrhání.

P.S.: Situace v Izraeli se mi vůbec, ale vůbec nelíbí. Doufám, že Šaman o tom ví víc a přičiní nějaký článeček.

drak řekl(a)...

StK:

To, co popisujete, je jen mezní případ, takové tradiční manželství s hospodyňkou v domácnosti a hospodářem zajišťujícím obživu, ale s prohozenými rolemi mezi pánem a dámou. Poválečný vývoj, zejména pak ale u nás, ve střední a východní Evropě, je takový, že utáhnout domácnost z jednoho příjmu, je buď těžké, nebo rovnou nemožné. Je velmi žádoucí aby v manželství či soužití měli příjem oba.

Jde tedy především o to, aby to šlo i v tom prvém případě, ale vyžaduje to mnohem více vstřícnosti, vzájemnosti, pochopení a hlavně především dobře koordinované spolupráce. Mohu potvrdit z vlastní zkušenosti, že se to dá zvládnout. Dá to ale docela zabrat a rozhodně něco takového nemohou zvládnou dva bezohlední sobci, a nezvládne se to ani v takovém případě, je-li takovým sobcem aspoň jeden z partnerů. Prarodiče nám nepomáhali, jedni byli ještě příliš mladí, takže měli svých starostí až nad hlavu a druzí byli příliš daleko. Největší problém je v tom, že těch sobců máme poslední dobou v populaci nadbytek a ono to také podle toho vypadá.

Ano, chlapi až na to kojení jsou docela dobře schopni se postarat o děti, jejich přirozená hravost jim to dokonce velice usnadňuje, byť díky nezodpovědnému dítěti, které někteří z nich v sobě mají, jsou s tím občas trable.

Zkrátka a dobře, jde o to, dohodnout se na tom, čí příjem je ten prioritní a kdo zase dá spíš přednost dětem, až budou na světě a jak to vše půjde zvládnout, ať už s pomocí prarodičů, nebo bez ní. Je dobré se tím zabývat předem a je dobré na ty prarodiče nespoléhat, tedy mít záložní plán a je nutné umět při tom určité věci shodit bez náhrady přes palubu, někdy dočasně, někdy napořád. Nějaká tradicionalistická mužský pýcha a arogance, stejně tak jako feministická rovnostářská, vůbec nejsou na místě, tu je při takovém dohadování a rozhodování dobré nechat úplně stranou.

No, jak tak sleduji ten bobtnající skandál, tak se přiznám, že se v něm nevyznám. Nicméně jeví to určité známky typické manipulace. Ta paní poukázala na jednu podstatnou věc, tu, že pěstounský systém je předražený a že produkuje paskvily. Protože se jedná o větu vytrženou z kontextu, není už jasné, co je těmi paskvily myšleno. Tomu prostor dán nebyl, zato byl dán prostor haldě pobouřených, co si to ta paní dovoluje říci a že už x set lidí podepsalo petici a paní bude řešit magistrát, atd atp.

Věcně vzato, pakliže ta paní poukazuje na to, že je systém předražený, tedy že je to černá díra ve které mizí veřejné peníze a je tu snaha jí fofrem zavřít papuli tím, že se proti ní odstartuje mediální kampaň a následně se jí odstřihnou peníze a sebere licence na cosi, tak bychom asi měli začít děsit okamžiku, kdy se něco nežádoucího podaří shodou náhod vypustit z huby nám. Iluzemi o našich médiích už dávno netrpím, můj postoj k nim je cosi mezi strachem z nich a hlubokým opovržením a pohrdáním.

StK řekl(a)...

Asi jsem se nevyjádřil dost přesně Draku: Nepopisoval jsem manželství, kde oba pracují, ale manželství, kde oba dělají kariéru. To je dost podstatný rozdíl. Dělat kariéru obvykle znamená dát své práci daleko víc, než těch 8,5 hodiny. Znamená to studovat, pracovat i 12 hodin denně, sedm dnů v týdnu, kdykoliv a kdekoliv je to třeba.
===
To, že manžel (je jedno, který) je schopen sám uživit rodinu se u nás taky vyskytuje, hlavně u úspěšných podnikatelů, ale nějak s tím už neumíme zacházet. Tento nevyrovnaný vztah, kdy obvykle bohatý muž, podnikatel pracující 16 hodin denně, "pojme za manželku" krásku nejméně "okresního formátu" (inteligence nerozhoduje) a nastěhují se do luxusní vily v satelitní vesnici pár desítek kilometrů od metropole, "vyprodukuje" mladou ženu, která nemá žádné povinnosti, jen se starat o svou krásu. Pán domu přichází večer a přeje si mít dobrou večeři se vším, co k tomu patří. Větší nároky nemá. Děti obvykle nemají (dítě by paní domu zkazilo postavu) a ona tak tráví den v salonech krásy a fitness, osamoceně nebo s podobně postiženými kamarádkami. Říká se jim myslím "zelené vdovy", ale už si nevzpomínám, proč. Pokud se dozvídám z novin (nikoho známého v těchto kruzích nemaje), tato manželství končí obvykle brzy nevěrou jednoho z partnerů. To jenom pro objasnění pojmu kariéra.
===
Co se týká paní Petry Vrtbovské a jejího výroku - ať už to myslela tak nebo onak, asi by u nás měl člověk mít právo říct beztrestně svůj názor. Aby byla nejen svoboda projevu, ale i svoboda po projevu..
Každý, kdo četl (kdekoliv) několik mých poznámek ví, že to je moje hlavní, takřka celoživotní téma.
A už je té svobody zase o něco míň. Nakonec budeme své pravdy moci říkat jen spolehlivým přátelům a jen šeptem.
Prima, že?

drak řekl(a)...

Co se "dělání kariéry" týče, tak to může být různé. Když jí chtějí dělat oba dva, pak je dobré buď nemít děti vůbec, nebo si na to musí najmout personál, i to je průchozí řešení, ale myslím, že děti z takovýchto manželství nebývají bůh ví jak šťastné a ta manželství samotná také moc ne.

Tahle manželství zbohatlíků s kráskami jsou tak nějak k ničemu. Pán si tím chvíli poléčí mindrák, ale to je asi tak všechno, pak přijde doba, kdy za to zaplatí. Krásky okresního formátu nebývají zrovna inteligentní, dokonce i během trvání jejich krásy, dovedou jakéhokoliv partnera totálně otrávit a odpudit nudou. Nebývají ani hodné ani pracovité, takže není zrovna moc důvodů u nich zůstávat. Nejpozději až jejich krása buď zevšední, nebo přejde, najde si jejich manžel buď jinou pohlednou zlatokopku, nebo poučen, sáhne raději po nějaké opravdové partnerce. Tedy buď zopakuje cyklus, nebo rozetne bludný kruh.

drak řekl(a)...

Co se týče svobody projevu, tak určitě by měla být širší, nežli a beztrestnější, momentálně (ne)přiznávána kupříkladu Petře Vrtbovské.

Vzhledem k intensitě tlaku na ní, vytrhávání vět z kontextu, evidentně slizkých vyjádření slizkého šéfredaktora onoho plátku, který prý uveřejnil její článek "v podstatě" v jí autorizovaném znění, až na několik "nepodstatných úprav", atd, atp, v tom vidím evidentní ustřelení onoho plátku a následnou lavinu manipulačního humbuku v TV. Zkrátka a dobře pěkné je to evidentně pěkné klubko zmijí a špíny. Na místě Petry Vrtbovské bych s dobrým advokátem zvážil možnosti a zvažoval, jakou zvolit taktiku počínaje minimalisací škod až po rasantní protiútok a požadování podobně hlučných omluv a náhrad škody a stížností na RRTV atd atp, začal té bandě zatrolené také znepříjemňovat život a zatápět jim. Zvolená taktika by se řídila jen a pouze reálnou šancí a možností proti nim obstát a uspět. Mimochodem při kontaktu s nějakým sledovanějším médiem, bych se neodvážil udělat jakýkoliv krok bez hodně dobrého právníka, protože takovou sebranku slizounů, padouchů, hajzlíků, šíbrů, podvodníků a manipulátorů a nevím čeho všeho ještě hnusného a odporného jedné hromadě, to by se jeden jinde nahledal.