středa 5. prosince 2012

Bibi ve Strakovce, lidi před Strakovkou


Izraelský premiér Benjamin Netanjahu navštívil Českou republiku, aby osobně poděkoval zejména premiérovi Petru Nečasovi za zásadový a v evropském a světovém kontextu i statečný postoj, který ČR vyjádřila svým hlasováním proti uznání palestinské entity za "pozorovatelský stát" při OSN. Asi stovka lidí přišla před Strakovku vyjádřit stejné poděkování Petru Nečasovi a ministrovi zahraničních věcí Karlu Schwarzenbergovi, a rovněž i podporu izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi a celému státu Izrael.

Za stejným účelem jsem přišel i já. Drobný zádrhel nastal, když se ochrance Úřadu vlády nelíbilo naše srocení na chodníku na rohu před Strakovkou. Shromáždění se mají oznamovat nejméně pět dní předem, a to se svolavatelům z ICEJ pro překvapivost návštěvy nepodařilo dodržet. Řeči o tom, že by nás vytlačili policajti na koních jsme vzali jako vtip a přešli na protější dva rohy dobrovolně. Uznali jsme, že bezpečnost hosta má prioritu. Taky se mezi nás mohl vtlačit nezvaný host s izraelskou vlaječkou v ruce a pistolí v kapse.

Tentokrát se na transparentech neobjevily žádné zoufalé nápisy, jen optimistická hesla. Modrý transparent s českou a izraelskou vlajkou hlásal: DĚKUJEME, VYDRŽTE. Byly míněny zřejmě obě vlády. Totéž nejspíš platilo i o dalším transparentu s dvěma vlajkami a s nápisem DÍKY, JSME NA VÁS HRDI. Velký modrý transparent s bílým srdcem a izraelskou vlajkou pak hlásal We Love You.

Protože byla první středa v měsíci, zaduly ve dvanáct hodin sirény. Zkušebně. Být to v Izraeli, máme jen 15 vteřin na to, abychom se schovali do protiraketového krytu. Bylo to v mírové Praze, a tak řev sirén doprovázelo troubení šófarů. Po půl jedné zmizeli televizní štáby a reportéři, tudíž bylo jasné, že vládní kolony zajedou do baráku zadním vjezdem. Na tu chvíli byl zablokován provoz po nábřeží Edvarda Beneše. Nečekaný klid v centru Prahy jsme využili k zapění Hatikvy i české hymny. Ale než jsme se rozešli, odhrnula se záclonka v jednom z oken v prvním patře Strakovky, otevřelo se okno, a Bibi nám zamával.

Také jsem mu zamával, takže nemám žádné kvalitní foto.

Ještě k tomu našemu hlasování v OSN. Už jsem slyšel názory typu: "Jak mohla Česká republika jako jediná evropská země hlasovat proti?" Jak mohla? No, mohla, a tak hlasovala. Tomu se říká demokracie, soudruzi z ČSSD, KSČM, OSN a EU.

Viz i fotogalerii z akce.

66 komentářů:

informace řekl(a)...

Pěkná reportáž, pěkné fotografie. Díky.
Share the right things with just the right people.

StK řekl(a)...

...jak si to jenom ti Češi mohli dovolit! To si snad myslí, že jsou husiti? Že jim to jen tak projde? Mnichov už jim nic neříká?
===
Ale říká, holoubci. Právě proto ti vytrvale se hašteřící Češi udělali, co museli, aby se mohli bez obav podívat do zrcadla i v budoucnosti a neviděli tam jenom zbabělé vychcánky.

Předposranost je často totéž, jako vychcanost a je mi z nich až zle. Dneska mi zle nebylo.
B. Netanjahu řekl ve svém proslovu jednu velice moudrou větu: "...historie nám zas a znovu ukazuje, že co je správné, není vždy to, co je populární."
Váženi štamgasti - račme si to zapamatovat. A "levá fronta" ať se hodně vzteká na potvrzení, že to, co udělala naše vláda bylo správné.

Projel jsem naše (cz) portály, z demonstrace existuje jen 11 fotek a pak ty, které nafotil Šaman. Zdá se mi to vzhledem k významu události strašně málo.


(Šamana jsem na žádné z oficiálních fotek nenašel. Ale určitě tam byl - i za mě.)

Šaman řekl(a)...

Taky jsou fotky tady:
http://eretz.cz/2012/12/spravne-nemusi-byt-popularni-fotoesej-demonstrace-na-podporu-izraele-pred-predsednictvem-vlady/

Jakub S. řekl(a)...

Sdílejte/provádějte správné věci s těmi správnými lidmi. Krásné. Autor, původ?
A mám silný dojem, že kromě kratičkého šotečku (nikoliv šotečka, nýbrž drobného šotu) na Nově (Primu nemám) na státní TV to nebylo v ů b e c . Ale protože jsem dvakrát na dvě minutky odskočil, nejsu si jistý. Vyvrátí či potvrdí mi to někdo? Ale jelikož nebyl ani ten jarní průvod několika set lidí od StN přes řeku až do Valdštejnské zahrady, nutno přijmout z a z n á v á n í neefektních a nepříjemných událostí jako pracovní metodu ČTV. A žel částečně rovněž ČRo.
No ale - moc lidí tam teda opravdu nebylo! Ještě míň, než jsem čekal. Jak to? Po jakých liniích to bylo anizováno?

Kopretina řekl(a)...

Na facebooku UMJC (Union of messianic Jewish congregationes) američtí mesiánští Židé vyslovili uznání a poděkování za statečný postoj České k republiky k palestinské kauze. Levice běsní, soudruzi levicoví z Blicích listů běsní, např. soudružka Ridvanová z "Organizace pro spravedlivý mír".

Šaman řekl(a)...

Šlo to přes fejs, Jakube.

ČT měla "vyváženě" rudé hajzlíky na Staromáku, a pak záběr z před Strakovky, ale jen v hlavních zprávách, asi tak na pět vteřin…

Podíval jsem se na to, a bylo to opravdu pět vteřin! V téhle zprávě mezi 1:00 a 1:05…

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1097181328-udalosti/212411000101205/obsah/233516-benjamin-netanjahu-v-praze/

StK řekl(a)...

Na ČT 24 byl přímý přenos tiskové konference obou státníků. Kompletní(!) - to abychom těm našim "čackým novinářům" zase tak moc nekřivdili. Jsem zvědavý, jestli si někdo v "papírových" zítra vůbec vzpomene - s tím, aby k tomu napsali erudovaný komentář moc nepočítám. Leda tak Galo noviny.

drak řekl(a)...

Šel bych tam, ale chlebodárci dostali přednost, o ty platící si prostě nemohu dovolit přijít.

Na to jak málo známé to bylo a na to jak to ignoruje třeba naše česká pobočka palestinské televize, se tam těch lidí, sešlo celkem dost, protože počasí bylo mrazivé a šlo o běžný pracovní den.

Takže náš Šaman tam byl za několik lidí najednou, za mě třeba také a věřím, že nejenom on, ale mnozí další co tam byli, tam byli za několik dalších najednou.

drak řekl(a)...

Za soudruhy z EU, KSČM, ČSSD a OSN se dílem stydím a dílem je mi jich líto. Stydím se proto, že chodí-li po světě po zkušenostech učiněných s Hitlerem, Stalinem a Mao Ce-tungem takové haldy individuí, stižených slepotou a neschopností rozeznat islamistickou rozežranou touhu uchvátit nakonec celý svět a zároveň se honosit titulem homo sapiens, tak tady evidentně cosi nesedí. Tím titulem se může honosit možná ta hrstka těch, co v tom OSN hlasovali proti rezoluci a ti islamisté, protoži ti jediní si byli schopni udělat úsudek a jednat ve svém vlastním zájmu. Představitelé levice z EU a dalších států ti, co hlasovali pro rezoluci, jdou proti vlastním lidem, stejně jako mnozí "církevní tatíci" a je úplně jedno, je-li to z přesvědčení, tedy blbosti, nebo pro peníze. Ohrožují tím civilisaci takovou jak jí známe.

informace řekl(a)...

Nevím, jestli vám neuikly tyto zprávy:

http://czech.ruvr.ru/2012_12_05/Proti-politice-Izraele-vystoupi-mezinarodni-fronta/

Ty taky podávají obraz o situaci.

Pedro řekl(a)...

Draku, Šaman tam byl za víc z nás mimopražských!

jiný Honza řekl(a)...

Šamane, díky.
Za článek i za účast. To, že vám pna premiér zamával jasně svědčí o tom, jakou důležitost českému hlasu přisuzuje. Alespoň občas můžeme být hrdí na naše představitele.
O objektivitě ČT vím své od doby, kdy jsem si něco zjišťoval o seriálu "Letečtí stíhači v boji". ČT totiž nedala všechny díly - vynechala vlastně jen asi 3, z toho ale jeden zásadní: byl tam jediný historický případ vícenásobného sestřelu proudovou stíhačkou - samozřejmě šlo o Izraelsko-arabské války. Na můj dotaz, proč vynechali zrovna tenhle díl mi z ČT přišla odpověď - brali jen ta "divácky zajímavá témata".

Jakub S. řekl(a)...

Za mne tam byl i Jindra K. z Hranic, moudrý chytrý bezvadný chlap z ČSPI tady. Vypadá skoro jako já, trošku delší fous a silnější okuláry. No čo bolo, bolo. Nedáme se otrávit.

Harpyje řekl(a)...

Mám ráda Israel, ale nemám ráda Bibiho. A teprve ne odporného Moldavana Liebermana. Jejich silácká politika žene Israel do stále větší izolace.
Netanyahuovo srovnávání mnichovské zrady s nynější údajnou zradou světové veřejnosti na Israeli (israelské obstrukce jako reakce na hlasování v OSN tomuto srovnání zrovna moc nenapovídají), tak jako jeho díky za bezvýznamné "hrdinné" vótum ČR v OSN jsou jen bohapustý demagogický trik, který má za účel posílit jeho pozici v předvolebním boji a punktovat u svých voličů.(http://www.welt.de/politik/ausland/article111836886/Die-Palaestinenser-wollen-einen-Staat-ohne-Frieden.html)

StK řekl(a)...

To Info: Pohled z ¨Ruska (bez nutnosti namáhat mozek se slovíčky) (a v latince) je velmi, velmi zajímavý. Hlas Ruska jsem si hned dal na lištu. Postoj ruských "prozahraničních" médií je velmi zajímavý.

P.S.: Zatím jsem kontroloval překlady jen několika článků a jsou na 99% shodné s originálem. Pokud to překládá do češtiny stroj, je to zatím ten nejlepší překladač, na který jsem běžně narazil.

Šaman řekl(a)...

Hlas Ruska je web státního ruského rozhlasu pro zahraničí. (Něco jako Hlas Ameriky, jak nápadité!) Už ho tu několikrát citoval i kolega Moby.
Taky je pěkný Klub přátel CRI - čínský portál ve vašem jazyce: http://czech.cri.cn/
\ :-))

Šaman řekl(a)...

Vítám zde po delší době okovaný zoban i drásavé drápy. A dovolím si poznamenat, že silácká politika nastupuje vždy poté, co selže politika ústupků. (Opuštění Gazy, např.)

drak řekl(a)...

Jestli někdo čeká od kgbošského Ruska cokoliv dobrého, tak je přinejmenším hodně naivní. Nicméně mohli by držet zobáky a projevovat o trochu více skromnosti, protože bez izraelské avioniky by jejich letectvo byla jen halda čehosi mezi špatně použitelným hardwaru a velice kvalitním šrotem.

Jakub S. řekl(a)...

Hurá! Harpyje už se zas bije! Teda,s tím bitím zatím pomálu, nepouštět se do větších akcí. Nehledět furt na monitor ani moc na TV, vyvážit pohybem na zdravém (u vás asi je, že?) vzduchu - Drahá k tomu donutí, že, pořádně chodit spat a nevstávat zbytečně brzo - sumasumárum asi to, co mí potomci říkají posledních tucet let mně. No už ani neříkají.
Pokud jde o analogii tohoto zaujetí stanoviska s Mnichovem, dovolím si coby trochu profík tu podobnost, jakkoli se sama nabízí, poněkud zpochybnit. Myslím, že detailně neobstojí. Jako skoro každá, no.

Kopretina řekl(a)...

A co má Izrael dělat? Má se nechat odstřelovat raketami? Nemá se bránit? Kdyby Mexičani odpalovali rakety na americká území na jihu, tak by je Američané také srovnali. Bibi je dobrá varianta pro Izrael, silný, umí svou zemi ubránit. A to se neodpouští. Když palestinští Arabové pálí stovky raket na izraelské území, klid po pěšině, ale jak se Izrael začne bránit, tak se spustí hysterický povyk.

Šaman řekl(a)...

Článek je mimořádně i mimo obvyklou středu, kterou mám vyhrazenu, umístěn rovněž na Neviditelném psu. Pěkná reakce V.Němce:

"Židé jsou naši dědečkové ať chceme nebo ne. A je nutné se nad tím zamyslit. Palestinci, doufám, jimi nikdy nebudou, pokud nenastane hromadné zblbnutí."

\ :-)

Jakub S. řekl(a)...

Bez izr. avioniky? Bylo by možno troubovi popsat trochu blíž? Ď!

drak řekl(a)...

Jinému Honzovi:

Ohledně toho dvojitého sestřelu se chci zeptat, zda máte na mysli pilota Meteoru, Aharona Yoeliho, který počátkem září 1955 zaútočil na 2 egyptské Vampiry a dostal je z oblohy dolů.

Ono při těch rychlostech, které ty proudové stroje měly tenkrát a tím spíš při těch dnešních, je něco takového náročné na nervy i fyzickou kondici, není až tak snadné docílit 2 sestřelů po sobě. Když si vezmeme v potaz, že ty Meteory ani neměly palubní radiolokátory, tak to byl o to úctyhodnější výkon. Jestli tohle ČT vynechala, tak to opravdu svědčí o vysoké propalestinské profesionalitě naší české pobočky Al Jazeery. Já jsem ten seriál po pár dílech přestal sledovat, protože nevím, který tupoun to překládal, ale měl by se strašně stydět, protože ty peníze, které za to dostal, si tedy ani v nejmenším nezasloužil. Jak tak ale slyším tu mrvenou češtinu kolem sebe, a já ani zdaleka nejsem zběhlý češtinář a poznám to a trpím tím, tak on a jemu podobní dál bezuzdně plundrují fondy ČT a dalších televizí a šíří to jejich negramotné tupounství mezi lidi.

Kopretina řekl(a)...

Bibi, silák. Přijde na to, Izrael nechal na sebe pálit stovky raket, nebránil se a když konečně odpoví, tak se spustí od médií hysterický humbuk. Izrael má právo na sebeobranu. A kritika osad. Do Evropy se přistěhovaly miliony muslimů, aniž by k ní měly nějaký vztah, islám není původní evropské náboženství. K celé Zemi Izraelské mají Židé vztah, vzešli v ní, i na území tzv. "Západním břehu Jordánu" (území Judeje a Samaří" se necházejí biblické památky, které se snaží palestinští Arabové zničit. Tudíž kritika osad je falešná a zlá. Bibi nemůže jinak.

Harpyje řekl(a)...

Děkuji, Šamane.
Gazu opustil Ariel Sharon z pozice síly a z pragmatických důvodů. To nebyl žádný ústupek.

Harpyje řekl(a)...

Na čerstvý vzduch nemůžu, Jakube. Dnes dopoledne zde řádil několik hodin hotový blizzard. Něco takového jsem už léta nezažila. Všude leží tolik sněhu, že našinec může být rád, když nemusí ven.

drak řekl(a)...

Harpyji:

V kostce vzato, situace Izraele je složitá. Proti němu stojí fanatický nepřítel, zocelený, nenávistný a mentálně zatuhlý někde ve středověku, asi tak na úrovni křižáckých válek. S tím se lze domluvit jedině neústupností a silou, takový totiž ničemu jinému, než krutosti a bezohlednosti nerozumí, pro něj jsou jedinou srozumitelnou řečí vysoké ztráty na jeho straně, pak "měkně" a je ochoten vyjednávat, ale jen do momentu, než znovu posílí a začne si myslet, že může to své útočení silou zkusit znovu. Je to stejné jako domácí násilník, ten je také slušný přesně jen chvíli po tom, co dostane pořádně po hubě.

Co se týče vztahu civilisovaného světa vůči Izraeli, tak ten je ambivalentní, protože na jedné straně mu slušnost a svědomí velí se Izraele zastat a na té druhé si to nechce rozházet se svými dodavateli a zdroji ropy. Za téhle situace je těžké, ne-li rovnou nemožné zachovat se tak, aby se to nějak líbilo všem.

Zatím si ale v Evropě a USA nechtějí uvědomit jedno, že každý klacek má 2 konce, oni potřebují tu ropu prodávat úplně stejně, jako my potřebujeme vyvážet potraviny a výrobky, které oni v tom jejich středověku nejsou a asi ještě dlouho nebudou schopni vyrobit, takže při menší ustrašenosti by se dalo prosadit víc, chce to jen trochu méně strachu a trochu víc rozumu a odvahy. Civilisace bez ropy nepochybně zažije horké chvilky, ale přežije, zatímco vozembouchové bez jídla moc dlouho ne. Číňané by tak dostali historickou šanci vytrávit je těmi jejich jedy, které produkují coby potraviny a zkoušejí to vyvážet kam to jen jde. Bohužel, rozum a odvaha, jsou na té euroatlantické civilisované straně tím, co chybí nejvíc a nejzoufaleji ze všeho. To, že se nám souhrou šťastných náhod podařilo přežít pokusy Hitlera a Stalina opanovat Evropu a pak i celý svět neznamená, že takové štěstí budeme mít automaticky a pořád dál.

Anonymní řekl(a)...

Občas mi připadá, že plastelíncům chybí vitamíny řady B, konkrétně B-52...

jiný Honza řekl(a)...

Pro Draka:
Nikoli, myslím ten útok Miráže hned po startu na prolétající MiGy - dostal jich tehdy 4 nebo 5, pak to zkoušeli na simulátoru a nikdo nedokázal sundat víc než 3 - včetně toho, kdo to dokázal...

drak řekl(a)...

Jakubovi S.:

Soudobé bojové stroje jsou aerodynamicky nestabilní, což znamená, že když by člověk bez avioniky pustil řízení, tak by to nakonec skončilo neřízeným pádem. I kdyby se toho řízení držel jako klíště a reagoval co nejrychleji, tak při těch rychlostech, kterých ty stroje dosahují, by to člověk neuřídil, je prostě moc pomalý, proto tam má haldy elektronických potvůrek, které napojeny na čidla (sensory), několikrát tisíckrát za vteřinu vyhodnotí parametry a spočtou polohy řídících ploch nastaví je tak, aby stroj dělal to, co mu říká pilot aby dělal. Postavit solidní drak a motor není jednoduché, ale to už dnes svede kdekdo, postavit k tomu solidní avioniku, to už ale kdekdo nesvede a proto ty ruské stíhačky nikdy nic moc závratného nebyly a nebudou, až s tou izraelskou avionikou je z nich cosi letu a boje schopného, bez ní je to hrouda oceli, duralu a kompozitů, kvalitní šrot. Avionika je elektronický mozek a nervová síť toho stroje, bez ní to prostě nejde.

drak řekl(a)...

Jinému Honzovi:


Tak ten si budu muset osvěžit, ale to nebude těžké, večer snad bude chvíli čas zabořit se do knížek :-)

Jakub S. řekl(a)...

Při menší ustrašenosti... PLUS JEDNOTNÉM POSTUPU.
No a teď - zkuste se jen představit, jak by vydržely vlády, jejichž země je celým spodkem pyramidy po generace naladěna proti žžžidákům a říká si v soukromí: dobře se jim stalo. Tedy v Evropě. Za oceánem je tomu chválabohu jinak.
To odborníci dávno vědí, že ruská (a předtím sovětská? Už tehdy?) letecká síla je vybavena Izraelem, resp. izr. firmami?

informace řekl(a)...

Já jsem zas pozorovala, že v každém jazyce Hlas Ruska uvádí jiné zprávy. Ta stránka byla specielně pro Česko. V jiných jazycích byly zprávy odlišné.
A taky tam byl moc pěkný článeček o tom, jak mají Češi Rusy rádi. Nejen že se jich nebojí ale mají je stále víc a víc rádi.

Šaman řekl(a)...

Zejména v Karlových Varech a na Nových Butovicích je přímo zbožňujeme.
\ :-/

drak řekl(a)...

Jakubovi S.:

Rusové, ne že by byli totálně neschopní, to zase ne, to by bylo hrubé zkreslení a podcenění situace, ale jejich věda zažila například kdysi raketový boom za pomoci Němců v lágrech a jak vtipně poznamenal jeden americký generál poté, co se Sputnik ocitl na orbitě: "... ti jejich Germáni pracují rychleji, s tím se bude muset něco dělat...".. Ruská věda zažila i jaderný boom, ale pomohla špionáž, no a s tou elektronikou je to tak, že mnohé je dílem korupce a špionáže, mnohé je zase dílem tzv. "rozbrušovačů". Za socialismu existovaly 3 opravdu dobré týmy rozbrušovačů a vyráběčů embargovaných brouků a obvodů, dederonský robotronský, teslácký rožnovský a jeden či více sovětských. Tihle lidé byli mezi prvními radostně a s úlevou zaměstnanými nadnárodními firmami, zabývajícími se výrobou a vývojem elektroniky. Myslím, že teď mnozí z nich nacházejí široké uplatnění v Koreji a v Číně. Zlatou éru rozbrušovačů ale v podstatě ukončil nástup nanometrických technologií, protože fabrik, schopných vyrábět tyhle hračky, je na světě doslova pár, jedna je v Haifě, takže kdo bude zlobit, brouky nedostane, na to aby je vyrobil, i kdyby znal schéma, prostě jen tak někdo nemá, takže buď si bude vyrábět ty svoje prastaré a zastaralé, takže bude o pár úrovní níž, nežli okolí a bude odsouzen k tomu, že bude smeten z oblohy, nebo si koupí od Izraele nebo USA něco pořádného. Už od devedesátých let používá ruské letectvo izraelskou avioniku, ačkoliv se tím zrovna moc nechlubí. Dá se říct, že jsou na Izraeli závislejší než by sami rádi a že to, jak hanebně si občas otevírají papule, tomu příliš neodpovídá, trochu víc kontaktu s realitou by jim určitě neuškodilo.

Když už jsme se toho děsného státu dotkli, vždyť ono se v tom jejich "úžasném" státě skoro nedá žít, stačí se podívat, kolik Rusů je v celé Evropě a zejména tady a za zlaté prase nechtějí domů a nechtějí, baťuška Putin, je ně kvůli tomu naštvaný, nemá totiž koho oškubávat a buzerovat. Na jejich místě bych nechtěl domů také, ale v zájmu Evropy i našem je, abychom je přijímali jen takovým tempem, jakým budeme schopni vyrábět z nich Evropany, je nezbytné zabránit jim v tom, aby tady z Evropy vyráběli ten jejich ruský bordel, což se jim ale v případě ČR začíná víc než dařit a je otázkou, zda ten čurbes co tu už díky nim je, je vůbec vratný k nějakému normálnějšímu stavu. Bojím se, že možná už ne, ty krajské volby a vzpupní strážci hranic v české pobočce Al Jazeery, hrdí na svou minulost, to opravdu nevypadá moc dobře a možná, že bude ještě hůř, vždycky může být ještě o něco hůř.

StK řekl(a)...

Draku,
nerad bych, abych vypadal jako proruský agent, ale Rusové mě nenutí, abych přijal pravoslaví jinak..., nevyhazují se do vzduchu spolu s "neruskými psy" atd. Jsou to přece jen Evropané, byť poněkud "východo".
Ano, občas (max. tak 1 - 2x týdně se zlískají a pak vysvětlují všem okolo, jak je Rusko za všechno odpovědné a musí proto okolní svět řídit. [;>)
Ale - berou si dost často Češky, Polky, Slovenky i Vietnamky a "nenápadně asimilují". Nakonec jim zbude jen ten ruský stesk, když se ožerou. I o ten přízvuk občas příjdou.
A pak: ta schopnost Rusek nenápadně, ale neodolatelně ovládat své manžely. "Nerusy" ale dokonce i Rusy. V Rusku je to asi umění nezbytné k přežití. Přežití muže, aby byl schopen aspoň 20 roků finančně zabezpečovat rodinu, než se děti osamostatní. Pak se už může "hlava" rodiny klidně uchlastat.
Když se na jednom místě příliš zvedne koncentrace Rusů, možná to opravdu dělá potíže. Nabalí se na ně totiž jejich mafie a na prů*er jest zaděláno.
Jinak tu s nimi koexistujeme bez problémů. Na rozdíl od jiných měst, krajů a zemí je tu, v "kraju razovitem" odedávna spousta lidí "odjinud". To je nečiní apriori vyloučenými, nepřátelskými. Kdyby bylo možno takhle koexistovat například s Rómy, nenosili by stigma vyloučené skupiny.
Ano, Rusům se tu líbí a domů se jim nechce. Ani se jim nedivím. Mi by se tam taky nechtělo.
===
Pro Info: Sestava článků na "Hlasu Ruska" je v různých mutacích různá - to je pochopitelné. Stejný článek je ale na 99% stejný v ruské, české i polské verzi. Zatím mám přečtené dva články ve třech provedeních, ještě se podívám na německou verzi. Nerad bych, aby se tu zase rozpoutala nějaká flame-war na toto téma. Není pro mě až tak důležité, jsou i jiné zdroje informací.

drak řekl(a)...

StK:

Ženské z Ruska, Ukrajiny, Běloruska a mnohých dalších zemí bývalého SSSR, kde je mužská populace promořená a zasažená dnes už nejen alkoholismem, ale teď už i drogami různé tvrdosti a kvality, projevují už dlouhou dobu nebývalou míru životaschopnosti a schopnosti poradit si s kdečím a přežít skoro cokoliv. To, co ty dámy předvádějí, je úctyhodný výkon, mnohý jiný by se z toho sesypal na hromádku, ony si ale vždy nějak poradí a vcelku slušně přežijí, byť se u toho nadřou jak koně a moc radosti si neužijí, snad jen, když vidí, že se jejich dětem dobře daří, ale ony toho většinou ani o moc víc nechtějí. Ony už v tom mají dlouhou tradici, započalo to 1. světovou válkou, kdy mužská polovice rodin jí prostě častokrát vůbec nepřežila, ze 12 synů a otce, se například z války nevrátil ani jeden, a nebylo takových rodin zrovna málo, nicméně nějak to zvládly a i s dětmi žily dál. Přežily Stalina a jeho řádění, přežily Germána a 2. světovou a přežily i Stalina po ní a poradily si zrovna tak. Ty mají dobrý, kvalitní a tuhý kořínek a zasluhují si úctu. Je pravda, že s některými z nich, není po přesazení do lepších podmínek vůbec k vydržení, chtěly by sežrat snad půl světa, ale případů, kdy někdo zblbne z toho, že se mu zadaří o trochu lépe, už jsem viděl hodně i mimo jejich okruh, není to jen jejich problém a není to u nich ani příliš rozšířený problém.

Náš největší problém ve vztahu k Rusům je v tom, že my sami, tady uvnitř ve státě, krademe jako straky a hroutí nám to stát i bez téhle nezvládnuté vlny nově přistěhovavších se, kteří jsou z domova zvyklí krást tak o 2-3 řády drzeji, častěji a četněji, nežli my tady při všech těch našich protikrálovských, proticísařských, protiprotektorátních a protibolševických a protimodře a protioranžových tradicích. Prostě je jich tu hodně a nestíháme je dost rychle a účinně umravňovat. Nikdo nezpochybňuje, že to v Rusku není k žití, k žití to tam není už od roku asi tak 1914, nejpozději 1917 a občas je o trošku líp, občas o trošku hůř, ale normální běžný průměrný Evropan by tam prostě žít nemohl a nechtěl, byť znám některé Němce a Italy, kteří to docela dobře svedou, ale řekl bych, že jsou to dost zvláštní případi.

StK řekl(a)...

Odpovídá to však mému dlouhodobému pozorování Draku:
Chceš-li opravdu poznat svého největšího nepřítele, který o tobě ví všechno a může tě proto kdykoliv zničit, podívej se do zrcadla.
Zdá se, že to platí i pro národ jako celek.
===
K životaschopnosti: Všechno mi štymuje: Reprodukce, zachování rodu, druhu. Mladé samičky musí být žádoucí, aby si je vybrali ti nejkvalitnější samci.
U lidí musí březí samičky navíc umět přimět samce, aby zaopatřovali rodinu (potomky) tak dlouho, jak je třeba.
Na ničem jiném moc nezáleží. Když se všechno povede, tak to celé znova...

Jinak je člověk pořád zvířátko, větší opička. Díval jsem se nedávno na echt dokument o domorodcích na Papui - Nové Guinei. Ještě jsou lovci lebek, s civilizací se zatím nepotkali, kovy neznají. Chovali se k cizincům (dvěma Slovvákům) stejně ostražitě, nedůvěřivě, jako se chová divoké zvíře k člověku. Jako toulavá kočka, když ji nabízíte něco k žrádlu.

Jakub S. řekl(a)...

Ten dokument byl fantastický, doslova! Ruda Švaříček, včera či předevčírem ve 20 h na Dvojce. Nemohl jsem se do konce odpoutat. Autentický současný pravěk. Živý. Nebezpečný. Všichni pořád v permanentní válce se všema okolo, všichni jsou trvale ve stavu vzájemného zabíjení a vybíjení a požírání. Myslí se od rána do noci jenom na shánění, výrobu, lov, přípravu jídla, potravy, toť vše. Z knih se tomu snad vyrovná Osa Johnson: K lidojedům Jižních moří, Melville a Stevenson.

drak řekl(a)...

StK:

Ty holky z toho východu jsou zpravidla o dost pracovitější, odolnější a života schopnější. Chlapi tam ve většině případů degradují kamsi pod úroveň zvířátek. S tím zrcadlem to prostě sedí. Nebyl to Mark Twain, kdo řekl, že nejochotnější pomocné ruce najde člověk obvykle na svých vlastních ramenou? Zapoměl dodat, že častokrát na těch ramenou najde i ty nejvíce škodící, ale tenkrát s tím ještě až tak moc problémů nebylo.

Ty starosti o přežití a pokračování rodu máme prostě v genech a je to tak asi v pořádku, pakliže se to nezvrhne jako třeba v Egyptě, kde za 25 let jich je 4x tolik, to už zase tak úplně v pořádku není, zejména ne, když se o ně pak naše debilní civilisace stará a navíc na dluh. Oni nás pak s obrovskou radostí a chutí vymlátí, když jsme si je tak pitomě namnožili...

Hledíc na zvířata a na lidi, nemyslím, že by člověk měl zase až tak moc důvodů být nějak nepřiměřeně pyšný. Spousty věcí, o kterých se donedávna myslelo, že jsou výlučně a pouze lidské, jsou zjišťovány i u zvířat, takže člověk zase až tak vyjímečný a úžasný není, s výjimkou toho, jak rychle se všude rozlezl. prostě je to součást říše živočišné a nic extra závratného a vyjímečného opravdu není.

Kočka, když nebude zvědavá, tak se ani nic nedozví ani nesežene nic k jídlu, takže zvědavá být musí. Nebude-li ale dostatečně váhavá a opatrná, může jí ta zvědavost stát krk, takže i ta váhavost a opatrnost, jsou dost na místě, zejména v kontaktu s člověkem.

Pedro řekl(a)...

To jiný Honza (a Drak): Tématice leteckých soubojů počínaje WWI až po současnost je věnován americký seriál Dogfights. Před časem vysílala ČST jeho českou verzi pod názvem Stíhači v boji. Zda vysílala všechny díly původního seriálu nevím, protože jsem bohužel neměl možnost vždy v době vysílání tohoto seriálu televizi sledovat. V původním seriálu Dogfights jsou bojům izraelských pilotů věnovány dva díly: Dogfights of the Middle East (Israeli Air Force Mirage III vs. Egyptian Air Force MiG-17 & MiG-19 during the Six-Day War; defection of Munir Redfa with an Iraqi Air Force MiG-21; Israeli Air Force F-15 Eagle vs. Syrian Air Force MiG-21) a Desert aces (Pilots of the Israeli Air Force. The episode covers combat missions flown by Ran Ronen and by "ace of aces" Giora Epstein. Ronen used the French-built Mirage III to engage British-built Hawker Hunters. Epstein flew a Mirage against Egyptian Sukhoi Su-7s in the Six-Day War, and piloted a Nesher against MiG-21s in the Yom Kippur War). DVD s těmito díly v českém (a polském znění - vydalo to polské vydavatelství Amercom) bylo možné zakoupit v prodejně Amercomu v Praze - Modřanech - doporučuji si tam zavolat nebo poslat mail s dotazem. Kontakt na prodejnu: AMER MEDIA s. r. o., Modřanská 1387/11 (je to blízko modřanské školy), e-mail: amercom@amercom.cz, zákaznická linka +420 296 188 900; gsm: +420 725 600 872. V edici Stíhači v boji jsou tyto díly zařazeny pod čísly 11. Blízký východ (Dogfights of the Middle East) a 30. Pouštní esa (Desert aces ) - číslování epizod se oproti číslování v seriálu Dogfights poněkud liší. Pokud by někdo ze štamgastů měl zájem o bližší informace o ostatních dílech seriálu, nechť se ozve.

jiný Honza řekl(a)...

Pedro, díky. ČT uvádí jen 27 dílů oproti originálním 32. Kupovat to celé nemíním, mám to nahrané z tv, takže buď dokoupím chybějící díly nebo stáhnu originál a přidělám si titulky.
Stejný problém mám se serií Tělo jako zbraň - část dílů odvysílala Z1 než skončila, ale s výjimkou Krav maga žádný díl nevyšel na DVD a nevím o české verzi. Asi budu taky muset překládat.

Pedro řekl(a)...

To "jiný Honza´", případně i jiní fandové letecké techniky: V té prodejně Amercomu jsem byl před cca čtvrt rokem dokoupit si 15. díl, který mi v trafice "utekl" (a ještě nějakou zajímavou válečnou literaturu). Předem jsem jim ale poslal mail a ověřil si prodejní hodiny. Zkopíruji sem seznam všech dílů, které na DVD Amercom vydal. Pilotní film původního seriálu Amercom rozdělil do dílů 13. a 14. Přidali díl 1. o Rudém Baronovi a díl o lovcích UFO, naopak proti americkému seriálu chybí poslední díl o nejmodernějších strojích: Dogfights of the Future (5/10/08): Experience five future combat scenarios featuring modern 4.5 and 5th generation designs. First 4 F-22 Raptors engage Mikoyan MiG-29s, Sukhoi Su-30s and Dassault Rafales with the B-1R missile truck. The next scenario involves a group of F-35 Lightning IIs led by Raptors facing SA-23 surface to air missiles and MiG-35s. Next, Dassault Rafales and F-22s engage Su-30s with a Boeing 767 modified to carry a laser. Then the F-22 fights with the Russian fifth generation Su-47 Berkut. The show ends with a "dogfight" in low Earth orbit between two scramjets.

Pedro řekl(a)...

1. Rudý baron (The Red Baron), 2. Operace Bolo (A2. Air Ambush), 3. Alej Migů (A1. MIG Alley), 4. Létající tygři (A3. Flying Tigers), 5. Guadalcanal (A4. Guadalcanal), 6. Poslední střelec (A7. The Last Gunfighter), 7. Zabiják stíhaček Zero (A6. The Zero Killers), 8. Smrt japonské flotily (A8. Death of the Japanese Navy), 9. Peklo nad Hanojí (A5. Hell Over Hanoi), 10. Hon na Bismarck (A9. Hunt for the Bismarck), 11. Blízký východ (A11. Dogfights of the Middle East), 12. Odvážné bombardéry (A10. Long Odds), 13. Slavná esa (Dogfights - 1. část "Pilotu"), 14. Nekrolog soubojů (Dogfights - 2. část "Pilotu"), 15. První krev (B7. The First Dogfighters), 16. Kamikaze (B1.Kamikaze.
A jsem označil díly první sezóny původního amerického seriálu, B pak znamená 2. sezónu. C.d.n. - StK ví co to znamená. [:-))

drak řekl(a)...

Pro letecké nadšence:

Teď mám trošku pár brouků v hlavě, protože, jak říká Pedro, Amercom má celý dabovaný seriál, ale ten stojí 69,- Kč za díl, krom prvního dílu, ten je za 39,-. Celkem je to tedy k mání za 2.178,- Kč. Musel bych prohrabat moje placky, něco v trafice jsem už určitě pořídil, ten 1. díl určitě. Musím si to poslechnout a rozhodnout se, zda je ten překlad aspoň přijatelný a pak asi nechám vydělat Amercom. Pakliže je to stejný překlad jako v ČT (pravděpodobně ano), tak za ten by cca 2 kKč byla opravdu škoda, přeci jenom je to 1/4 až 1/10 opravdu hezkého objektivu k foťáku. Vlezl jsem si na britský Amazon, protože ten už je totiž v "břiše ďáblově", a při nákupu tam se už člověk vyhne opruzování a dalšímu oškubávání na celní poště. No a tam mají 18 dílů v angličtině za 13 EUR, což zase není tak moc. Ale je to 18 dílů proti 32, takže se to bude muset porovnat a zjistit, v čem ty rozdíly vězí. Ty originály tedy vyjdou asi tak 2x levněji v přepočtu na jeden díl, o úlevě při neposlechu nekvalitního překladu už ani nemluvím. Ale než se rozhodnu definitivně, porovnám co je obsahem těch 32 dílů, co těch 18 a podívám se, zda si jde poslechnout anglický originál na té placičce či 2, co od Amercomu už mám a uvidíme.

Pedro řekl(a)...

C.d.: 17. Zoufalá mise (B2. Luftwaffe's Deadliest Mission), 18. Krvavý den (B10. The Bloodiest Day), 19. Noční lovci (B9. Night Fighters), 20. Mustang (B11. P-51 Mustang), 21. Pouštní bouře (B12. Dogfights of Desert Storm), 22. Těsně nad zemí (B8. No Room for Error), 23. Thunderbolt (B4. Thunderbolt), 24. Rychlost jako zbraň (B15. Supersonic), 25. Tajné zbraně (B17. Secret Weapons), 26. Letci z Tuskegee (B13. Tuskegee Airmen), 27. Kanonové sestřely ve Vietnamu (B5. Gun Kills of Vietnam), 28. Porážka Luftwaffe (B16. Legend of Y-29),
29. Lovci UFO, 30. Pouštní esa (B6. Desert aces ), 31. Tryskové souboje (B3. Jet vs. Jet), 32. Lovci Migů z USS Midway (B14. MiG Killers of Midway).

Pedro řekl(a)...

Díky seriálu Stíhači v boji - konkrétně díky dílu Letci z Tuskegee jsem porozuměl jedné pasáži z knihy Sundejte Hartmanna (vyd. Mustang, 1994). Erich Hartmann - letecké eso Luftwaffe (352 sestřelů, z toho po pravdě naprostá většina letadel Rudé armády) na jaře 1944 při obraně rumunských naftových polí u Ploiešti proti útokům amerických bombardérů B-17 sestřelil jeden Mustang z jejich doprovodu Pak se ale dostal do křížku s osmi Mustangy. V zoufalé situaci, kdy mu začalo docházet palivo a nemohl doufat, že se mu podaří Mustangy setřást a přistát, se rozhodl svůj Bf 109 opustit. Uvolnil popruhy. Jakmile dokončil následující zatáčku, zatáhl za nouzový odhoz krytu kabiny. Kryt odlétl dozadu a do obličeje ho udeřil náraz větru. Dokončil následující a poslední zatáčku a pak celou silou přitáhl řídící páku. V témže okamžiku levou rukou vyvážil letadlo úplně na hlavu a dal naplno levá křidélka, aby se stroj obrátil na záda. Obloha, země, kroužící Mustangy a vlastní boty se mu míhaly v divokém chaosu před očima, když letěl k zemi. Zatáhl za držadlo padáku, slyšel šumot otevírajícího se vrchlíku a ucítil náraz po otevření, který mu otřásl celým tělem. Visel bezbranný na padáku a osm udivených Mustangů ho obklopilo. C.d.n.

Pedro řekl(a)...

C.d. Pro německého stíhače bylo nemyslitelné střílet na soupeře, visícího na padáku (tady si dovolím napsat "no comment", Pedro). To již nikdo z nich nepovažoval za boj mezi piloty, ale za vraždu. V totální válce snad nebyla rytířská tradice tak docela na místě, ale německá Luftwaffe se do poslední chvíle řídila kodexem cti a rytířskosti.
Hartmann samozřejmě nevěděl, zda jeho američtí soupeři smýšlejí stejně. Pojednou letěl jeden z Mustangů k němu jako při útoku. Hartmann byl zoufalý. Intenzivně myslel na manželku Ursulu, když americká stíhačka prolétla několik metrů od něho. Na Hartmanna se z Mustangu hněvivě díval strašidelný obličej pod žlutohnědou přilbou, pak se ale zvedla pilotova ruka ke krátkému pozdravu. Po této události všechny Mustangy nalétly západní kurz.
Až po shlédnutí Letců z Tuskegee jsem pochopil, co to bylo za strašidelný obličej - byl to jeden z černých pilotů Mustangů s červenými ocasy.

Harpyje řekl(a)...

" německá Luftwaffe se do poslední chvíle řídila kodexem cti a rytířskosti"
To určitě, viz Guernica.

Šaman řekl(a)...

Českoslovenští piloti, kteří byli v Polsku na začátku války bohužel ještě na zemi, vzpomínají, jak německá letadla letěla těsně nad kolonami civilních uprchlíků a střílela do nich. Pamětník jasně viděl do kabiny, ve které se tlemil rozradostněný "rytíř".

To si mysleli oni o sobě, že jsou rytíři… Rytířkost německých orgánů k zajatým čs. pilotům byla také "pověstná".

Bože, rytíři nebes nad Londýnem nebo Rotterdamem!!!

Luftwaffe, elitní a po SS "politicky nejuvědomělejší" vojenská složka Třetí říše. Rytířští náckové! Jejich velitel válečný zločinec prase Hermann Göring…

Nechte těch pohádek.
\ :-//

StK řekl(a)...

Není to ale tvrzení pamětníků proti tvrzení jiných pamětníků?

I když o "rytířskosti" kterékoliv strany se toho spíše hodně napovídá (a natočí filmů), než se skutečně stalo.
Já u toho ale nebyl, Šaman a Pedro taky ne. Asi bude nejlepší to nechat tak.

Jakub S. řekl(a)...

Sylvie, Honzo: máte ovšem naprostou pravdu. Jenže:
Jde o dvě různé věci - v pojetí německé elity na druhou, ve smyslu národnostním (übermenši) a elity vojenské - letectva, že. Oni se domnívali, že se chovají rytířsky, a většinou se možná tak chovali - p o k u d bojovali v s o u b o j í c h (už ten přenesený termín, že?) s letci států, jež brali a považovali za (možná dokonce) rovnocenné. Ano? A teď zrovna je v TV jeden z filmů mého života - La grande illusion. Ten je z poloviny o tomhle. jakkoli ne u letců.

Harpyje řekl(a)...

Ještě k těm rytířům

http://bombsight.org/#15/51.5050/-0.0900

Pedro řekl(a)...

Ano, k problematice bych doplnil ještě tyto odkazy:
http://de.wikipedia.org/wiki/%C3%9Cberfall_auf_den_Sender_Gleiwitz
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=3865&sid=e9a5dea7d8c898103e3bc3d1e52b4dc2 - viz článek Freiburský incident
http://en.wikipedia.org/wiki/Rotterdam_Blitz
http://de.wikipedia.org/wiki/Coventrieren
http://de.wikipedia.org/wiki/Sportpalastrede

Harpyje řekl(a)...

Dodatek k doplňku: "Tschechei ausradieren"

Báša řekl(a)...

Šamane, proboha, to Vám ze sebe neni na blití? Vrchnost Vám pokynula z okénka, když před tím odhrnula (vlastní rukou!) záclonku. To máte mentalitu nevolníka, kterej se uctivě klaní kočáru panem hrabětem? Kristepane, když už se spoléháte na ty bulíky co Vám navěšeli na nos, to nedokážete svoje nadšení vyjádřit způsobem, který by o Vás řekl o něco méně?

Jakub S. řekl(a)...

Človíčku zapšklý, zlý, zatrpklý vůči celému světu, my nechápeme, proč by mu mělo být. Naopak. Bereme ho, moc. Je to blbý, co? Svět nechápe. Vás, nikoho, kdo vidí PRAVDU, nic. No, nezbude než se s tím smířit. Žaludeční vředy jsou mrcha. Nedoporučuju. Domluvil jsem.
Prosím ještě o objasnění: kdo je tentokrát v jeho případě tou VRCHNOSTÍ, tím hrabětem?
A máte zajímavý názor ma mentalitu nevolníka. Rád bych o mínění pana kolegy na tento jev věděl víc, ať se poučím. Děkuju. - Historik

Anonymní řekl(a)...

Báša: docela přesně vystiženo.

Báša řekl(a)...

Jakub S.: chybí mi tam předložka "s". Zas tolik mi holt na tom textu nezáleželo. Co víc chcete slyšet o vlezdoprdelismu nevím. Stačí si přečíst tu diskusi zde. Existuje-li primitivní antisemitismus, toto zde je jeho protějšek a lepší určitě není.
Anonymní: Já z toho fakt měl pocit, že pisatel snad za sebou i zanechává stopu jak slimák.

Šaman řekl(a)...

Jakube, on je tu nový, a nevšiml si ještě, že jsme sionisti.
\ :-)

Báša řekl(a)...

Ale jo, Šamane. Všiml jsem si a vcelku to respektuju. Každej jsme jsme nějak úchylnej.
Jen jsem netušil, že aby se stal goyim sionistou, musí zároveň přijít o sebeúctu.

StK řekl(a)...

Nemusí, Bášo.
A trochu úchylný je fakt každý. Problém je v tom, že každý je úchylný nějak jinak.

Báša řekl(a)...

Jo. Do mi došlo hned jak Jakub S. místo k věci začal plácat o mých morálně volních vlastnostech. Říká se tomu útok ad hominem a používají ho malé rozoumky, když jim chybí argumenty k tématu nebo na diskusi k věci nemají ganglie. Takže ano, máte pravdu. Dál si tu diskutujte o diskutujících. Budete mít dobrej pocit, že jste to těm co nesouhlasí natřeli. Taky mylnej.

Moby Dick řekl(a)...

Bášo, proboha, to Vám ze sebe není na blití? Já z toho fakt mám pocit, že za sebou zanecháváte stopu jak slimák. Říká se tomu útok ad hominem a používají ho malé rozoumky, když jim chybí argumenty k tématu nebo na diskusi k věci nemají ganglie.
Pá pá!
>>:))

drak řekl(a)...

Harpyji, Pedrovi a všem, koho to zajímá:

Válka byla, je a pravděpodobně navždy zůstane z pohledu jedince svinskou záležitostí. To, co se během válek děje, jen málokdy mívá v sobě cokoliv rytířského či žádoucího, protože tam jde o zdraví, to v tom lepším případě, nebo i o krk a nic hezkého na tom opravdu není. Ze zorného úhlu jedince, zejména když se nejedná o válku, která by z nějakého důvodu stála za účast (za vyjímečných okolností i to má někdy smysl), má naopak smysl vzít nohy na ramena zdrhnout před ní co nejdál, protože hrdinů (těch co měli smůlu) jsou v lepším případě plné nemocnice a chudobince a v tom horším rovnou hřbitovy. O jejich rodiny a příbuzné se pak nemá kdo starat. Na světě je jen málo států, za které by stálo za to, nasazovat krk, je-li člověk jejich občanem, a obávám se, že ten náš mezi ně nepatří. Pořád ale nepřestávám doufat, že se to časem změní k lepšímu, byť k tomuto optimismu zjevně není mnoho důvodů.

Jakub S. řekl(a)...

Jeden holt musí, aby se nezbláznil nebo něco neprovedl, v něco v budoucnu věřit, i když pro to nevidí žádný důvod. Přesně vzato to však jaksi víra není - je to tupé nezřetelné letargické připuštění - nikoli vepřů! - čehokoli (tedy i něčeho dobrého) v budoucnosti. Haj hou.