neděle 2. prosince 2012

Demokracie na internetu


Vzhledem k omílání některých argumentů o demokracii a svobodě projevu stále dokola jsem se rozhodla napsat tenhle článek. Nejdříve chci prohlásit, že si nedělám nárok na jediný správný výklad těchhle termínů, nicméně zde prezentuji svůj názor a, pokud vím, taky názor širší komunity.

Internetový blog ze své podstaty není demokratický. To je prosím fakt. Demokracie by vypadala tak, že by si zde přítomní zvolili určitá pravidla na základě systému jeden člověk, jeden hlas, a ta by dodržovali. Blog je však osobním prostorem, a tedy co se typu státního zřízení týče, jedná se buď o monarchii nebo o tyranii, kde hranice mezi monarchií a tyranií (vládnoucí osoba se stará o prospěch všech / o prospěch svůj) může být vnímán subjektivně.
Blogy jsou přístupné různým způsobem – blog přístupný pouze svému autorovi, ostatním neviditelný, to je něco jako byt. Nemá tam co pohledávat nikdo, koho tam autor vysloveně nepozve.
Blogy veřejně přístupné se zakázanými komentáři jsou něco jako divadla – můžete se tam jít podívat co se jako děje, ale k ději samotnému se nijak vyjadřovat nemůžete.
Blogy povolující komentáře jsou něco jako hospoda. Můžou být privátním klubem – komentáře se povolují jenom registrovaným členům, nebo můžou být otevřené širé veřejnosti.
V reálném životě, mimo internet, má hostinský právo vykázat ze své hospody osoby, které obtěžují ostatní hosty. Když jste v hospodě a jiný host vám nadává, je silně opilý, zvrací na podlahu, rozhání se rukama, takže možná může někomu přiletět facka nebo cokoliv podobného, jistě nehájíte jeho právo na svobodu projevu, ani se neoháníte demokracií. Očekáváte, že bude vyveden a není-li, třeba i voláte policii.
Pokud existuje takový člověk, co toto dělá pravidelně, jistě vás nepřekvapí, když ho hostinský odmítne obsloužit. Zdejší troll byl po svých výlevech mazán již dvakrát, pokaždé byl opět vpuštěn zpět, aby byla větší šíře názorů. Vždy se opět vrátil k napadání ostatních a opakování stále stejných věcí – nebylo problémem, že by jeho komentáře nesouhlasily s názorem autora blogu, ony s názorem autora blogu často vůbec nepolemizovaly a opakovaly výplody naprosto nesouvisející s původním článkem. Bylo to jako troubení vuvuzely.
A potřetí... potřetí už bylo dost.
Blog není demokracie.
Vlastník blogu nemá povinnost svolit s uveřejňováním všeho.
Slušný vlastník blogu veřejně upozorní, kde jsou hranice. Většinou v tom okamžiku, kdy jsou překročeny. Hranice má právo nastavit si sám. Jsou-li mu tyto hranice vnucovány, ani to není demokracie - je to diktatura proletariátu.
Ale víte, co je demokracie? Demokracie na internetu je v tom, že každý má právo vytvořit si vlastní prostor, a v něm si určit vlastní pravidla. Chcete si zařídit byt, divadlo, nebo hospodu? Jen do toho!

98 komentářů:

StK řekl(a)...

Přesně shrnuto.
Jaký bude dopad se uvidí.
I když - troll, který si založí vlastní blog je hodně fantasmagorická představa. [;>)

Jakub S. řekl(a)...

Právě jsem odeslal svůj celkem zoufalý výlev na adresu I níže. Prosím ostatní, aby mi tu nebo privátně sdělili, jestli vyznívá jasně a uměřeně. Nechci to už po sobě číst. Jsou-li názory lidí, jichž si vážím, se mnou dokonale mimoběžné, bývám naivně a pitomě prostě zoufalý. Protože přece máme společný zájem, jako poctiví čestní féroví vzdělaní lidi. Proti těm druhým. Ano nebo ne?
Paní Terezko, jste s tátou prima dvojka. Dyby tak mí potomci dělali něco společně se mnou...

informace řekl(a)...

Několik mých zkušeností z italskýh blogů. Hodně se hovořilo se o problémech, s nimi spojených, po konferenci novinářů v tomto květnu, které se zúčastnila i ministryně spravedlnosti Severino. Blogy jsou sociálně užitečná instituce, která umožňuje výměnu informací a zkušeností mezi lidmi a proto má být zajištěna diskutérům svoboda projevu. Blogy podporují také neformální styk mezi lidmi, bylo řečeno v sekci věnované komunikaci on line.
Nechám stranou problémy jako zodpovědnost správce blogu za obsah, to jsou věci dost technické. Ministryně je toho názoru, že blog je veřejným místem pro vyjádření mínění občanů, a že proto pro něj jsou platné tytéž normy jako pro jakýkoliv veřejný projev.
Obvykle každý blog sleduje tyto legální normy a nezavádí žádné jiné. Musím podotknout, že italské blogy jsou dost formální, každý napíše své mínění, ale s ostatními se do diskuze nepouští. To ve většině případů. Někdy na příspěvek reagují i ostatní nebo sám autor blogu. Registrace většinou neexistuje, stačí, když k příspěvku napíšete platnou mejlovou adresu. Jiné údaje po vás nechtějí.
Někdy se diskuze rozvine do docela vtipného klábosení. Mně se jednou ozval na můj příspěvek o situaci v Rusku na jednom blogu (který je považován za jeden z desíti největších evropských blogů) sám administrátor, vydávaje se za ducha velkého Stalina a začal mi vyčítat, proč jsme rozbili Sov. svaz. Podle jména mě asi považoval za Rusku. Odpověděla jsem mu samozřejmě jako velkému Vissarionyči a tak se naše klábosení protáhlo asi na hodinu. Samozřejmě, že Vůdce národů mluvil jen italsky a moc si ze svého života nepamatoval, takže jsem mu musela napovídat. Nemusím vám říkat, jaká to byla legrace!
Jindy mi zas sám redaktor jednoho listu, který tam měl také blog, odpověděl jako Berlusconi a smlouval si se mnou rande. Slovanské jméno dělá divy! Člověk musí mít smysl pro legraci a ne se hned zamračit a urazit. Pánové si ze mne chtěli pravděpodobně utahovat a nakonec ostrouhali kolečka.
Blog je spíš jako zřízení monarchie ebo tyranie, nemůže být demokracií, protože by to byla forma diktatury proletariátu, píše paní Tereza. Nevím tedy, ale i monarchický řád má své normy, monarcha, i když absolutistický, nevládne jak s mu zamane. Přečtěte si v tomto ohledu něco z Ducha zákonů od Montesquieua. Zvlášť o principech tří vlád.
A od kdy je demokracie formou diktatury proletariátu? Netýká se tato poznámka spíš nynějšího české politické situace, která má k socializmu, tomu reálnému, dost nakročeno?
Podotýkám nakonec, že mi nikdy žádný příspěvek na it. bl. nesmazali. A byly většinou polemické.

Jakube, přečtěte si pozorně předešlý Šamanův příspěvek a pak ten StK. Odpovídám na ty. A nehovořím o Vv/SH, ale všeobecně.

Jakub S. řekl(a)...

Ale samozřejmě jsem je četl, a až pak jsem to hodil na monitor. Jak jinak. Možná nepozorně, no každý jak umí a podle svých schopností holt...
Mimoběžky, ano. Přesná ilustrace. Asi si v tomhle nejde porozumět. S Džugašvilim či Berlusconim musela být nádherná zábava, to by mě úžasně bavilo, inspirovalo - ano. Leč to je jiná pohádka, I! A L´esprit de loi, o tom jsme měli přednášku půlku semestru kdysi. A taky např. o Il principe, když už jsme v Itálii... Bože. Už je to padesát let. Ach, kdeže loňská čtení jsou... Leč podstata, věřím, v nás zůstala. Nebo si to namlouvám. Musím.

informace řekl(a)...

Ale Jakube,
já tam přesně cituju věty z jejich příspěvků. Cožpak s tím můžete souhlasit?
Na př. "Pokud si Šaman usmyslí, že na svém blogu nechce mít například Starého Kocoura, protože má "protičínské názory", napíše mu to. Veřejně. A pokud Kocour nedbá a pořád "mele tu svou" bude mazán."
Kocour má právo své protičínské názory projevovat, protože jde o veřejný diskuzní prostor, který administrátor jen spravuje, a ne o rezervovaný klub pro stejně smýšlející!
Cožpak je to tak těžké pochopit?

StK řekl(a)...

To je, Velevážená Informace
naprosto stejná, manipulující argumentace, jakou často používá (používal) VV alias SH.
Ta věta je totiž ode mne napsaná správně.
Když se někdo chová jako troll, je pak už začíná být opravdu jedno, jestli jsou jeho tvrzení "správná" nebo naopak.
Nic tím není řečeno o právu své odlišné názory hájit. To právo nikdo nepopírá. Ale: on vlastně ten Breivik nebo němečtí nacisté taky jenom "hájili své názory" že? A vyznavači Mohameda, komunisté, enviromentalisté? Taky jenom prosazují svou pravdu, to, čemu věří.
Jde tady o způsob, chcete-li, styl prezentace. Přeložím: Komunikační slušnost.
===
A potom ty Vaše vytrvalé pokusy o manipulaci. Asi nejste s to z té dálky pochopit, že někde jinde budete možná úspěšná, ne ale u Starých Kocourů, Jakubů, Šamanů, Draků atd., se kterými se snažili manipulovat i skuteční profesionálové v oboru. Čtyřicet let to zkoušeli a teď jiní začínají znova. Jiné cíle, podobné prostředky. Zatím marně.
===
Zapadnete nakonec do stylu VV tak dokonale, že nebudete od R. Švehly rozlišitelná. Budete se od něj lišit jen inzerovaným pohlavím, nickem a IP adresou. Chcete-li tvořit pravidla, založte si vlastní blog a nevnucujte svá pravidla jiným.Na svém blogu budete neomezenou paní a nikdo Vám do toho nebude mluvit.
===
Tohle ale NENÍ Váš blog.
===
Tess ten trollí problém vypsala krátce a všechno, co je tam napsáno je pravda. Její, Šamanova, Jakubova i moje. Pakliže ne Vaše, je to škoda, ale nedá se nic dělat. Do synagogy se nechodí s nepokrytou hlavou a do mešity v botách. Nejste-li si schopna vzít čepici nebo zout boty, máte v těchto případech smůlu.
===

drak řekl(a)...

Pokud vím, tak jsem mnohokrát postřehl, že co se týče svobody projevu názoru, tak tu Šaman na jeho blogu poskytuje velice širokou. Co se týče svobody výpadů proti ostatním přítomným, tedy už ne svobodu projevit názor, tak tu také Šaman rovněž dlouho poskytoval v nebývalé šíři, ale nakonec se (podle mého názoru správně, lepší pozdě než nikdy) tedy rozhodl svobodu urážení a výpadů poněkud zúžit. Za to bychom mu měli být vděčni a dost dobře nechápu, proč se tu točíme dokolečka kolem jednoho a toho samého problému. Svoboda názoru nemá nic společného se svobodou někoho napadat nebo urážet, jsou to 2 různé věci a je zapotřebí je dobře rozlišovat.

Tess řekl(a)...

Ano, informace, teď jsem se asi dostali k tomu, proč se míjíme a možná budeme míjet navždycky:
Blog NENÍ veřejný prostor. Blog je SOUKROMÝ prostor. Viz OSOBNÍ blog. Jistěže vláda, noviny nebo libovolná instituce může sobě zřídit platformu, která je veřejný prostor. Když to oni tak definují. A to, že italská ministryně je názoru, že "blog je veřejným místem pro vyjádření mínění občanů" je pěkné, ale co se blogů týče, nic to na jejich podstatě nemění. Ona by mimochodem paní ministryně asi změnila názor, kdyby na její osobní blog dorazil nějaký troll nejtěžšího kalibru (ten náš měl aspoň nějakou úroveň) a opakovaně pod její příspěvky a všude psal sáhodlouhé litanie, jaká je... (prosím doplňte si vhodné pejorativní výrazy, jistě je všichni známe).
Co se týče českého blogerského prostoru, abyste byla v obraze je situace takováto (prosím ostatní, aby mě případně opravili/doplnili):
bloguje.cz - tato platforma transformovala, v podstatě se zhroutila. Byla jedniným českým nezávislým prostorem, který vám nevnucoval reklamy.
blog.cz - prostor nepříliš profesionální. Začínal dobře, ale teď nasadili i doprostřed článků hýbající se a často ozvučené (!) reklamy kontextově nějakým záhadným způsobem spojené s tématem článku, už jsem zahlédla reklamu na erotický chat na stránkách čtrnáctileté (!) povídkářky, která psala romantické povídky.
iDnes - pod iDnes je platforma "profesionálních" osobních blogů. Pro ilustraci nahodím blog Ivy Pekárkové: http://pekarkova.blog.idnes.cz/ na kterém mě dnes překvapila podoba "hlavičkového" obrázku: text "Nová kniha nesmí do záhlaví, není na ní logo idnesu, jukněte pod fotku". Tohle IMHO idnesí blogy vystihuje docela přesně. Sice vám tam nedají reklamy, ale nesmíte tam dávat tak úplně všechno a diskuze blogu, ach ten veřejný prostor, je moderována hromadným cenzorem. Použijete-li explicitnější slovo, celý váš příspěvek je mazán, občas jsou příspěvky mazány celkem bezdůvodně a autor blogu to ani nemůže ovlivnit! Komentovat můžou i tak pouze lidé registrovaní na iDnes. Kromě toho někdy během posledního měsíce se změnily podmínky registrace a již není možné komentovat pod přezdívkou.
A to je, nepletu-li se, co se týče českých veřejných blogových platforem vše.
Zlatej americkej blogspot!

informace řekl(a)...

Váženým třem předcházejícím přispěvatelům .

Pravděpodobně jsem se nevyjádřila dostatečně jasně, když vznáší své námitky.
Já se vyjadřuji k výroku: "Ale víte, co je demokracie? Demokracie na internetu je v tom, že každý má právo vytvořit si vlastní prostor, a v něm si určit vlastní pravidla."
Dobrá, určete si pravidla, ale buďte tak laskaví a ta pravidla zveřejněte. Ale ať to jsou pravidla přesně definovaná, platící pro všechny a ať jsou v souladu s normami Bloggera Googlu.
Na jeho stránce najdeme:

Obsahové zásady služby Blogger:
"Blogger je bezplatná služba pro komunikaci, vyjádření vlastní osobnosti a svobodu projevu. Jsme přesvědčeni, že služba Blogger zvyšuje dostupnost informací, podporuje prospěšnou výměnu názorů a poskytuje možnost nových spojení mezi lidmi.
...
Přejeme si, abyste pomocí Bloggeru vyjadřovali své názory, i když jsou třeba velmi kontroverzní. Nesmíte však překročit pomyslnou hranici publikováním projevů nenávisti. Tím myslíme materiály podporující nenávist či násilí vůči skupinám lidí na základě rasy nebo národnosti, vyznání, postižení, pohlaví, věku, statutu válečného veterána, sexuální orientace či pohlavní identity. Nepište například blogy, které uvádějí, že příslušníci rasy X jsou kriminálníci, nebo které ospravedlňují násilí proti vyznavačům náboženství Y.
podnikneme jedno nebo více z následujících opatření podle závažnosti daného porušení: "

Nemusím tedy dál dodávat, že prostor blogu je poskytován bezplatně a s pevně stanovenými podmínkami (není tedy osobním vlastnictvím toho kterého bloggera) a je poskytován pro svobodné vyjádření názorů nejen bloggera ale i diskutujících.
Chtěla bych znovu upozornit, že nehájím možnosti trollů zatěžovat diskuzi, ale práva všech diskutujících.

informace řekl(a)...

Před "podnikneme jedno nebo více ..." mi vypadlo: "Zjistíme-li, že blog naše pravidla týkající se obsahu porušuje,"
Omlouvám se.

Tess řekl(a)...

Prostor blogspot není vlastnictvím konkrétního osobního bloggera.
Ale jeho osobní blog pod blogspotem už ano! Svoboda je zodpovědnost, ne povinnost!
Normy blogspotu jsou obecné. Normy na tom kterém osobním blogu je nesmějí překročit, ale můžou je libovolně zúžit.
K filtrování komentářů používáme nástroje implementované samotným blogspotem. Blogspot tedy tento druh filtrování podporuje, tudíž to není proti principu blogspotu.
Pravidla slušného jednání není třeba zveřejňovat. Jako není třeba zveřejňovat "prosím, nehlaďte cizí psy", "nemočte na podlahu", "nesrkejte vidličku do zásuvky". Rozumnému člověku zcela stačí držet se svého rozumu, pokud překročí určitou hranici a je upozorněn, tak své chování upraví, nebo si řekne, že to nemá smysl a znechucen odejde (záleží na hranici). Žádná pravidla skládána a zveřejňována nebudou, jsme rozumný lidi a nepotřebujeme upozornění a pravidla ad absurdum.
Pozor, buráky mohou obsahovat stopy ořechů a horká káva je horká.

informace řekl(a)...

Paní Terezo,
nechci tu dál rozviřovat diskuzi.
Chtěla bych se jen zeptat.
Když tu nechcete tedy zveřejnit všeobecná pravidla, protože je to podle Vás absurdní, budete tedy dál mazat i příspěvky, které jazykově a výrazově imitují nebo parodují jiné přispěvatele bez ohledu na jejich obsah?

Jakub S. řekl(a)...

Pozor, upozornění: dnes má kulaté narozeniny jistá okřídlená bytost s drápy (víme, jak dovede drápat - jak to bude v budoucnu?). Už je konečně ve svém doupěti v krásném Podunají a snad brzo bude moci i zaletět za nejbližším člověkem, a pomalilinku bude vše in Ordnung - hoffentlich. Takže kdo jí chce něco vzkázat, pošlete mi to a já jí to pak pošlu. Po tom sešupu potřebuje teď vědět, že na ni svět nezapomněl.

Šaman řekl(a)...

Milá Informace, služba Blogger je službou pro bloggery, jak vyplývá i z výzvy Nepište například blogy

A znovu si přečtěte ty podmínky, kterými je i ve svobodných USA omezena "demokracie"!!!
…"materiály podporující nenávist či násilí vůči skupinám lidí na základě rasy nebo národnosti, vyznání, postižení, pohlaví, věku, statutu válečného veterána, sexuální orientace či pohlavní identity. Nepište například blogy, které uvádějí, že příslušníci rasy X jsou kriminálníci, nebo které ospravedlňují násilí proti vyznavačům náboženství Y…"

Svoboda slova je v Americe jedním z pilířů tamnější demokracie. Přesto by se člověk, pálící americkou vlajku, urážející americké veterány a vyjadřující odpor k menšinám těžko mohl divit, kdyby byl jeho blog zrušen. Ano, jistě by si mohl stěžovat na "nedostatek demokracie" nebo dokonce na "neústavnost" takového postupu, ale to by tak asi bylo všechno.

ASP by na Bloggeru mít blog nemohl. Jako diskutujícího ho zde snáším, abych se dověděl, co je také ještě možné. Jeho názory typu "V případě judaismu došlo k tomu, že mu byla jakási civilizovanost vnucena zvenčí (od rozmetání židovských států po systematické pogromy jako odpovědi na judaistický barbarismus…)" se mi příčí, i s ohledem na 22 členů naší rodiny, zavražděných během šoa. Tuto osobní újmu však snáším, aby ostatní účastníci bloggu měli možnost reagovat.
Ani Kopretina by tam svůj blog mít nemohla. V diskusi ale tvoří protipól ASP.

Diskutující tu tedy mají rozsáhlejší "demokracii" než bloggeři na službě Blogger! Kdybych měl použít americké standardy na bloggera i pro diskutující, byla by zde slabá polovina příspěvků!

U VV/SH nešlo o osobní záležitost, nevadily mi jeho urážky vůči mě (z hlediska blogu, jinak ano), nešlo ani o ochranu cti českého národa, který setrvale urážel. Šlo o to, že setrvale urážel všechny, kteří měli svůj, třeba pomýlený, názor.

Tak. Užívejte si svobody, než vám ji mezinárodní telekomunikační unie ve spolupráci se samoděržavým Ruskem a Čínským komunistickým císařstvím zatrhne.

informace řekl(a)...

Šamane,
nechtěla jsem tu některé argumenty nakusovat, i když jsem si všimla, že některá pravidla Bloggeru Váš blog nedodržuje.
Říkáte to sám.
Můžete mi ale vysvětlit, proč svá pravidla zveřejnit nechcete?
Věřte mi, nechci tu "trollit" opakováním stále téže otázky. Ale nechápu, proč mi na ni přímo neodpovíte.

Pedro řekl(a)...

Informace, nebudu zde opakovat to, co jsem ráno napsal v diskusi pod článkem Izrael má právo i povinnost. Právo slušných diskutujících se zde vyslovovat nijak nezpochybňuji. Musím však říci, že bohužel stále nerozumím těm Vašim steskům na nedostatek demokracie zde v hospůdce. Pokud jde o Vlastimila, v té podobě v jaké tu vystupoval v poslední fázi svého účinkování v hospůdce, zde už skutečně neměl co pohledávat. Nedbal upozornění hostinského a vytrvale zdejší prostor znečišťoval svými výblitky (jinak charakterizovat jeho poslední příspěvky bohužel nemohu). Ostatně po krátkém účinkování zmizel i z Neviditelného psa (nakonec tam vystupoval pod avatarem V.Čech, než ho redakce opakovaně "vykmitla").
Jiná situace bude se SN, až se zde objeví. Je ostrá - někdy zbytečně ironizuje pouhé překlepy ostatních diskutujících (zráva), ale (tedy v drtivé většině svých příspěvků) není vulgární. Její příspěvky obvykle mají "hlavu a patu" a obsahují nějaký nový fakt. Já osobně jsem jí vděčný za doplnění a upřesnění ke knize generála Šnejdárka "Pochoduj, nebo zemři!" (jistě Vám, stejně jako ostatním stálým návštěvníkům hospůdky, tuto knihu ve wordové podobě Šaman přeposlal). Víc nemám co bych k této bouři ve sklenici vody dodal.

Tess řekl(a)...

Informace, dál budu mazat příspěvky, které budou urážet nebo srážet jiné diskutéry nebo i nediskutéry. Jakékoliv jiné příspěvky ponechávám k rozmyslu otci.

Tess řekl(a)...

Dobrá, milá informace, pravidla, kterými se řídím já:
1. Nikoho nebij.
2. Vracej věci tam, kde jsi je našel.
3. Neber nic, co ti nepatří.
4. Uklízej po sobě.
5. Když někomu ublížíš, řekni promiň.
6. Hraj fér.
7. O všechno se rozděl.
8. Před jídlem si umyj ruce.
9. Splachuj.
10. Teplé koláčky a studené mléko ti udělají dobře.

Toto lze samozřejmě přepsat do epické šíře rozličným, ba i právnickým jazykem, aby se každé pravidlo implementovalo na konkrétní případ jednání a vše bylo jasně definováno, ale mám na práci důležitější věci.
Jenom to shrnu takhle - trolové většinou porušují pravidlo 1 - ne, že by někoho opravdu bili, ale dětem taky neříkáte - nikoho nebij, to znamená, že ani nesmíš tahat holčičky za vlasy, ani nesmíš na jiné děti plivat, ani... ale shrnete to pod jedno, ne? ;)

informace řekl(a)...

OK, paní Terezo,
vtipný seznam beru. Ale co s tou imitací, kam ta patří?

Pedro už jsem Vám alespoň třikrát napsala, že nehájím právo trollů nebo dokonce zdejšího bývalého trolla, ale všech.
Nebojte se, už si své nové působiště našel, jak mohu soudit z obsahu a stylu komentářů. Polepil za noc stránku neopakovatelnými výrazy. Chudák správce, ten se podiví.
Odkaz vám ale nedám, za trest.

Šaman řekl(a)...

Štamgastům: Už jsem to napsal vedle, tak zde zopakuji:

Harpyje se již pokusila vstoupit do diskuse v hospůdce, nicméně kvůli zatím nezjištěnému technickému problému se jí to zatím nepodařilo. Chtěla vyjádřit poděkování za podporu a popřát pěknou první adventní neděli.
Tak to alespoň s opožděním a tímto způsobem činím za ni.
\:-)

Pedro řekl(a)...

Informace, a já znovu opakuji, že nechápu Vaše stesky na nedostatek demokracie v hospůdce. Ostatně obdivuji Šamanovu trpělivost s ASP - tam zřejmě leží jeho hranice toho, co zde jako správce blogu nechá uveřejňovat. A pokud jde o odkaz na Vlastimilovy výplody - přiznám se - bych ani nestál. Již jsem dnes ráno zvracel a nechtěl bych si to zopakovat.

Tess řekl(a)...

Informace, imitace, je-li kvalitní, zhusta přebírá jisté charakteristické rysy imitovaného - byť třeba není míněna tak, aby skutečně ublížila - jenže tohle ví třeba její autor, v lepším případě i ten, na jehož účet je slovně exhibováno, ale už ne běžný čtenář. V tom to může vyvolat dojem - když si tenhle komentátor může kopnout, tak já si taky můžu kopnout - a pak už se počet pokopaných a kopajících může zvyšovat. Imitace, na kterou narážíte, na mne působila urážlivým a patronizujícím dojmem - její struktura skvěle kopírovala ty příspěvky, na jejichž základě byl trollovi udělen ban. Proto byla také vyřazena.
Nemusíte se mnou souhlasit, to je vpořádku. Můžete mít jiný názor. V téhle otázce se IMHO můžeme shodnout tak maximálně na tom, že se neshodneme.

informace řekl(a)...

Pedro,
ty sprosťárny nejsou explicitní, ale přestylizované, takže na první pohled může jít o normální příspěvky. Autor blogu to asi nepochopil a tak je nesmazal. Není to legrační?

Paní Terezo,
zřejmě nemáte pochopení pro satiru, do té patří i imitace a parodie. Už jsem o italské parodii psala Jakubovi. Tam komik paroduje nejen politika, který sedí před ním na židli při vážné debatě (intermezzo komika je tam vloženo jako zpestření programu), ale i jiné komiky.
Jiný kraj, jiný mrav.
Tak tedy tady všichni všechno vážně, ano?
Jednou se mi ta parodie tak povedla, uznáváte to sama, velké díky, a Vy mi ji pak smažete. To taky není fair!

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

To je asi tak jako když někdo sype na silnici hřebíky a má škodolibou radost z toho, že projíždějící vozidla píchnou. A pak přijde někdo jiný a chce je tam sypat taky, protože 1) u něj to není škodolibost, ale jen imitace toho prvního škůdce; 2) je to jen legrace a kdo nechápe kanadské žertíky tak nemá smysl pro humor; 3) je to veřejná komunikace a každý má tedy právo sypat tam co chce; a 4) nikde tam nevisí žádná cedule, že sypat hřebíky na silnici je zakázáno.

Tess řekl(a)...

Informace, já bych to formulovala tak, že smysl pro humor může být různý. Různým kulturám i různým lidem v nich můžou přijít vtipné nebo nechutné různé věci.

Tess řekl(a)...

ZŽ: Marně pod vaším příspěvkem hledám tlačítko "like". Tak už jsme zdeformovaní, i my, co FB nemáme :)

StK řekl(a)...

Ať pořád "nemelem, nemelem" dokola a neděláme tak radost trollům, doplním k Tessiiným deseti pravidlo jedenácté, kocouří:
===
11. Dávej najíst toulavým pejskům a kočičkám, ale nebraň jim, když budou chtít odejít.

informace řekl(a)...

No vidíte, i ZŽ mi dává zapravdu. Cedule, že se nemají sypat hřebíky by tam měla být. A taky vyobrazení toho, co je považováno za hřebík. To pro ty, co neumějí číst anebo mluví jiným jazykem. To jako turisti.

EK pravidla.... řekl(a)...

1. Nikoho nebij, jen v sebeobraně!
2. Vracej věci tam, kde jsi je našel, nepoškozené.
3. Neber bez svolení majitele nic, co ti nepatří.
4. Uklízej po sobě.V nutnisti i za jiné.
5. Když někomu úmyslně ublížíš, tak promiň je málo.
6. Hraj fér.
7. O všechno své se rozděl. Nic cizého bez svolení majitele neděl.
8. Před jídlem u lidí si umyj ruce.
9. Splachuj po sobě. Splachuj ty co nesplachují.
10. Teplé uzené a studené pivo nám udělá dobře.

To jsou má pravidla!!
čest v .........

Honza ze Žižkova řekl(a)...

Nesouhlasím.
Na blogu platí demokracie, a to Ankh-Morporkského typu jeden člověk jeden hlas.
V AM je tím hlasem patricij, na blogu jeho majitel.

drak řekl(a)...

Souhlasím ze ZŽ, lépe bych to prostě nevyjádřil. Ten, komu nestačí k životu nějaké to přiměřeně rozumně definované desatero, které bude obsahovat jedno poměrně důležité pravidlo, konkrétně to, že co nemá sám rád, nebude činit jiným, a které přijme za své a bude ho dodržovat, tak tomu nepomůže ani celá městská knihovna tlustých zákoníků, kde bude detailně popsáno, co se ještě smí a co už ne. Pomohla by snad jedině, kdyby se na něj sesypala a zasypala ho jednou provždy.

Jakubovi S.:

Harpyji popřejte dobrého zdraví a hezkého prožití nadcházejících svátků. Když sem někdy zavítá a projeví o něco více shovívavosti a o něco méně sarkasmu, budeme rádi.

StK.:

S těmi toulavými kočičkami a pejsky je problém. Když je nakrmíte, vracejí se jako bumerang a nechtějí odejít, přidávají se k nim další a další. Omezujícím je pak už jen péče množství potravy, které jste jim schopen poskytnout.

StK řekl(a)...

Já vím Draku,
já to moc dobře vím. A znám tu srdceryvnou příhodu o dobročinnosti a toulavých psech, která končí slovy "...a pak vemte pušku a pravím vám - Dobře miřte!".
===
Dyť já na chalupě krmím i myši. Sestra mi za to strašně nadává - ale když ty malý chlupatý potvůrky asi mají strašný hlad a tak žerou i PVC kelímky - to musí být hodně hnusné v žaludku - no - nedej jim... [;>)))

Šaman řekl(a)...

To byla taková vánoční povídka od Jamese Thurbera o lékaři-lidumilovi. Našel před svým prahem pejska s poraněnou nožičkou. Tak mu ji ošetřil. Druhý den pejsek přivedl zraněného kamaráda. Lékaře dojala ta empatie, ošetřil kamaráda. Další den 4, pak 8… Po pár dnech lékař zařval na smečku psů "Už dost!".
A psi se na něj vrhli a sežrali ho.
StK krmí myši! A já vypouštím z bytu oknem ven masařky, místo, abych je zabíjel. Jsou tak inteligentní!
\ :-)

Jakub S. řekl(a)...

Od Draka stručně a jasně shrnuto téma Desatera - tj. takzvaného přirozeného práva (v UK i jejich common law). O tom se učí celé semestry. Prostě: zákony, legislativou n e l z e (z principu) podchytit veškeré situace, veškeré interakce, veškeré potenciální třecí plochy, konflikty, možnosti... M u s í být prostor pro výklad, vyhodnocení, aplikaci atd. atd. a v tom všem navíc pro vývoj. Opačným extrémem je pak to jediné novozákonní: Co nechceš, aby atd.; takže jde v životě praktickém, žáci, opět o vyvážení zlaté střední cesty - v rozsahu, srozumitelnosti, reálnosti. Právníci: berete mé vyjádření problému? Dejte vědět!
Aurea mediocritas... Je to od Horatia a doslova to je totiž ZLATÁ PRŮMĚRNOST.

drak řekl(a)...

Hmyz, který neuloví naše kočky, tak ten pouštím nenápadně ven, aby mi to neměly za zlé, jinak bych jim ho musel pomáhat ho lovit, buď naháněním, nebo vyzvedáváním do nedostupných míst :-) Umějí víc než jasně naznačit, co by chtěly.

Připadá mi, že hmyzu je nějak méně. Ve městech určitě, a nevím čím to je. Proto ho nemlátím a pouštím ho ven, včetně masařek neulovených kočkami. Kdyby ty nižší stavy hmyzu byly zapříčiněny lepší hygienou, tak budiž, ale mám pocit, že spíš bude něco s prostředím. Částečně je to množstvím aut, ta jízdou v ranních a večerních hodinách povraždí hmyzu poměrně hodně, ale nebude to určitě jediná příčina.

Jakubovi S.:

Jasně, zlatá střední cesta, nevede-li rovnou ke všem čertům, tak proč ne ;-)

Jakub S. řekl(a)...

Muchy (všecky) většinou trpělivě a obtížně nutím vyletět, a že zpoza žaluzií to není sranda. Jinak je to jednoduché: zabíjím jenom moly a komáry Dokonce ani ovády, pokud mi nevyhlásí osobní válku, nikoliv.
S vyšší zvířenou jsem měl tento rok tři setkání třetího druhu na chatě, v noci a tichu. Asi to Honzovi nabídnu jako Zasláno, byla by škoda zestručnit to do pár řádků. Jenže mi to nikdo nechce věřit.
Slovo moucha v této, české, podobě tady zní dost exaltovaně, nadneseně. Tak si to do ní případně převeďte, a bude. A je.
Myš jsem jedinkrát pomáhal (naháněním) zabít, na jedné ztracené koleji UK v jednom renesančním domě na Starém Městě (67). Dodnes z toho mám strašný, neodčinitelný pocit viny. Směšné, že. Přitom po zabíjačkách na velkém dvoře rodičů mé ženy u Moravy se mi bezmezně stýská. Kromě držení hrnku na teplou krev. To jsou paradoxy...

Kopretina řekl(a)...

Ano, já mám velmi vyhraněné názory, ale správné. Stát při Židech a Izraeli je záležitost morálky. To, že se to nacibolševické sběři nelíbí, je věc druhá. Už jsem si vysloužila od jakéhosi Seidla že "hanobím islám". Co to je "hanobení islámu"? Vyjadřovat kritiku, nesouhlasit s koránským antisemitismem, násilnými verši, nevzývat palestinské Araby jako božstvo? Nevím, v čem je můj názor závadný, Šamane. Já stejným způsobem píši články a komentáře celých 6 let a nikomu to nevadilo. A měnit se nechci, je to má identita.

StK řekl(a)...

Pro Draka:
Hmyzu je opravdu jaksi méně. Auta v tom asi budou nevinně. Motýlů v Sudetech ubylo určitě. Jako dítě vzpomínám na ty záplavy Otakárků, Baboček, Bělásků a všech dalších možných druhů.
Letos jsem si pořídil (z druhé ruky) výkonný makroobjektiv - a hmyzáci nikde. Motýlů jsem za 14 dní viděl ne víc než padesát - většinou na dálku. Udělal jsem asi deset konvenčních záběrů sedících motýlů, pár běžných slimáků s ulitou, jednu kudlanku a jednu dlouhou potvoru, na níž se bude muset zeptat nějakého odborníka. Po fotografické stránce nic, co by stálo za zmínku. Taky koníci a kobylky nejsou vidět a ani slyšet. Kdysi byl na každé lesní pasece slyšet hmyzí chorál, teď je tam pár much - a ticho. Takové ticho, že je slyšet auta za kopcem a letadla někde za obzorem. Tak nějak si představuji Zemi pár let po nějaké celosvětové katastrofě. Když jsem se v září vrátil do studia, schválně jsem si pustil záznamy staré asi 15 let (a které jsem sám točil) a tam to žilo. Divné...
===
Pro Kopretinu:
Fanatismus je nebezpečný hlavně tím, že fanatik prostě nepřipustí, že by něco mohlo být jinak, než si myslí on. Nakonec už fanatik poslouchá jen sám sebe a všechny příchozí informace, které se mu "nehodí do krámu" popře. Veřejně nebo uvnitř. Pozor na to! Je totiž úplně jedno, jakou ideologii fanatik obhajuje.
Nakonec zůstává sám ve světě, který ho nechápe a který nechápe ani on.
Lépe by Vám to vysvětlil Jakub. Má na to aprobaci.

Jakub S. řekl(a)...

H, tvé názory nejsou z á v a d n é . Jde o jejich jiné atributy. Pokusím se ti to znovu vysvětlit soukromě... slíbíš-li mi, že se poctivě pokusíš seč jsi pomalu a postupně přijímat mé rady a upozornění. Další asi dvoustranně, aji tohle jsem jak vidím měl. No nic, zatím.
Ostatně, z hlediska formální logiky (a já su z brněnské FF, takže logika - ano?) není fakt, že něco ostatní šest let přijímají, nejen důkazem, leč ani indicií, že je to "správné". To jen nebenbei...

Jakub S. řekl(a)...

Kudlanka v Jeseníkách?! Fakt?
Já jsem ji potkal, totiž přišla ke mně sama, u horní kapličky nad křížovou cestou na Tanzberku nad Mikulovem v říjnu 70. Měl jsem jako každý den sepisovat stav domků v židovské čtvrti, ale v nádherný žlutočervený podzimní den jsem si vyšel nahoru dívat se do Rakous (kde, kdybych nezaváhal, jsem už dva roky mohl být). To stvoření mě očividně chtělo sežrat, ale pak si to rozmyslelo, obrátilo panty svého E.T. těla s vrzáním jinam a pomalu otráveně odešlo.

Šaman řekl(a)...

Co se motejlů tejče, tak těch začalo po 90. roce v Jizerkách přibývat. I letos poletovali v patřičném množství.
\ :-)

StK řekl(a)...

Nejsem hmyzopravec, ale podle popisu to byla ona. Nebo podobný velký hmyzák s dlouhýma, ostny porostlýma "rukama" a malou "čínskou hlavou. Ale byl to hodně tmavý hmyzák a kudlanky jsou údajně světle zelené. Zkusím najít fotku, možná je ještě na kartě - z počítače jsem ji už vymazal, neboť byla neostrá.
Protože kdo maže, ten jede! (Drak ví, co tím myslím...[;>)

Motýli že se odstěhovali do Jizerek? Nojo, tak je to vždycky. Češi si to umějí zařídit a na nás Moravskoslezáky se... ...se vykašlou. A co mouchy a hovada? Taky jsou tam pod Ještědem?
Těch je tu taky málo od té doby, kdy vyhnali všechny krávy z kravínů a chlévů ven na kopce na pastvu a jsou tam od časného jara až do podzimu. Takoví novodobí bizoni našich hor.

Šaman řekl(a)...

Krávy jsem viděl i v zimě a v mraze na zasněžené pastvině nad Řeporyjemi. Sejmul jsem je, ale nebudu je hledat, protože byly daleko…
\ :-/
Hovada máme furt…

Anonymní řekl(a)...

Obávám se, že ke stavu popisovanému StK už dávno došlo. Nebo se aspoň krutě přiblížilo. Panu Jakubovi respect za trpělivost, ale vsadím reserva merlot 2007 proti Donu Simonovi ve stylovém tetrapacku, že ani tentokrát k cíli nepovede.
Je nebetyčný rozdíl mezi hulákáním "Baníkpy*o" a "Smrt Spartě". (Jako příznivec Slavie si to můžu dovolit napsat.) Kdo 6 let vytrvale vyřvává tu druhou variantu a nevystrčí za tu dobu nos z kotle na Bazalech, může se třeba i podivit, že venku, mezi normálními lidmi, může takto projevený "správný názor" někomu i vadit; tento je pak nutně považován za sparťanského teroristu.

Jakub S. řekl(a)...

No... povede, aspoň dočasně, neboť cílem není dovedení recipienta k případnému náhlému krutému zoufalému poznání jeho kognitivní a úsudkové schopnosti (mluvím OBECNĚ!), nýbrž jeho udržování (tedy ovšem pokud on to od vás sám chce a pokorně vás bere) v průběžném stavu pod bodem, který jsem kdysi coby študák definoval jako "Jeanne d´Arc Point". Pod bodem exploze, vytržení, otevření se HLASŮM. Jakýmkoliv.
Ostatně mmch: rád bych jednou konečně věděl, na čem se shodli odborníci v interpretaci hlasů té nebohé hrdinské obyčejné holky, co chtěla provést cosi absurdního... a podařilo se jí to. A odpravili ji vlastní. So ist der Weltlauf -

StK řekl(a)...

Tak asi končí všechny "Johanky". Nevím o žádné, která by zvítězila. Idealisté jsou sice skvělým příkladem do učebnic, obvykle jsou citovány jejich čisté, nevyvratitelné pravdy, na reálné výhry se ale hodí jen pragmatici.

Tolik moje skromné, nevzdělané pozorování života...

drak řekl(a)...

StK:

Dopřál jsem si trochu oddechu po svém, a protože mi zaujala makrofotografie, zašel jsem si na kurs o ní. Přednášel na něm Pavel Krásenský. Mimo jiné nás tam vyzval, že kdo bude mít problém s určením toho, co vyfotil, měl tím na mysli hmyzáky, tak ať se na něj s důvěrou obrátí, že mu to buď určí sám, nebo rovnou bude vědět, na koho z učených a povolaných se s tím má obrátit. Jeho web, kde je k nalezení i kontakt na něj je:

http://www.macrophotography.cz/

Kopretině:

Mě Vaše názory nevadí, jak Jste si jistě všimla, tak se často shodneme. Problém je v tom, že Vy ty Vaše názory projevujete, zastáváte a sdělujete příliš emotivně. Čím větší prostor si usurpují emoce, tím méně ho obvykle zbývá pro rozum. Má-li mít snaha zastavit rozpínavý a nenažraný islám nějakou naději na úspěch, chce to mnohem více uplatňovat cílevědomý chladný rozum a mnohem méně emocí, byť tedy trocha zdravé nenávisti k někomu, kdo chce skoncovat s naší civilisací a námi jako jejími nositeli, rozhodně nemůže být na škodu, ale musí jí být přesně jen tolik, aby nezatmívala rozum, ale jen ho zdravě stimulovala k vymyšlení a hlavně úspěšnému uskutečnění toho, jak se nenechat převálcovat a vyhubit a účinně to druhé straně ne-li napořád, tak aspoň nadlouho znemožnit.

Jakub S. řekl(a)...

Moc dobře vyjádřeno. Aby prostě rozum nezapomínal na emoce a ty na rozum. A času je málo a voda stoupá a na palubě se tančí.

StK řekl(a)...

Nějak se nám nad trolly a sprosťáky smráká. Ale aby se s vaničkou nevylilo i děcko...

informace řekl(a)...

Jo, StK,
voni ty zákonodárci taky nejsou žádný pediatři, že jo?
Kde je voda a kde je dítě, hned tak nerozpoznají.
Pak si budem moct zazpívat: Teď když máme, co jsme chtěli, vozíme se po prdeli!
To abych Vám to vysvětlila názorně. Lidově.

Jakub S. řekl(a)...

Teď když máme atd. - no prosím. Krása! A to se musím tuhle verzi já beznadějný slušňák dovědět z Itálie. Dybych radši trávil večery v hospodě.
Copak když se děcko vyleje, není to eště nejhorší. Může se ovšem taky hned zabít.
Vylévání dětí s vaničkama je oblíbeným sportem všech velkých vůdců a jejich přicmrdovačů. Později ovšem můžou být vyliti i oni sami. Resp. jejich popel vysypán na silnici. To je ale ani nenapadne.

drak řekl(a)...

Já se jen domnívám, že Blažek, je přesně člověk, kterému bych já ze svého vlastního majetku nesvěřil do ruky ani zlámanou grešli a to ani na pouhou 1 vteřinu. Jemu totiž ta všehoschopnost a přizpůsobivost kouká z očí i z posudku a jeho působení na zrovna na ministerstvu spravedlnosti připomíná spíš působení lišky v kurníku. Naštěstí není příliš inteligentní, protože kdyby byl, dovedl by tyto jeho vlastnosti nepochybně maskovat o pár řádů lépe.

Že se všelijaká nadnárodní podnikatelská sebranka, jako třeba vlastníci autorských práv, nebo ta velká softwarová firma, jejíž překlad zní malý a měkký a spolu s těmito hajzly i sebranka všech možných politických barev a směrů bude snažit dostat pod kontrolu internet, je nabíledni, on jí totiž brání tajně poměrně beztrestně hromadit majetek a chovat se podle svého nejlepšího uvážení a na úkor nás všech, takže se pod rozličnými rádoby ušlechtilými záminkami, třeba snahou zabránit šíření dětské pornografie, snaží ovládnout celý internet. To není nic nového, je už na čase považovat to za notoricky známý fakt a důsledně je s jakýmikoliv pokusy v tomto směru poslat do háje. Nicméně, když už narazíte na kus hardwaru, který odmítá natáhnout operační systém jiný nežli nějaký, tak je jasné, že veškerý odpor začíná být marný a je opravdu už jen jen otázkou velmi krátkého času, kdy se toto ovládnutí kyberprostoru hajzly projeví naplno a se všemi z toho plynoucími neblahými důsledky.

Kdyby ten parchant Blažek kupříkladu prohlásil, že zkusí podniknout cosi v tom směru, aby 17 x trestaný recidivista už nevystrčil ten jeho drzý rypák z nějakého detenčního ústavu, protože je po 17 trestech snad už víc než jasné, že mezi normálními lidmi prostě žít nedokáže, měl bych pro něj pochopení a měl by mou podporu. Pakliže blekotá, že by omezil svobodu internetu, aby takový kretén mohl dostat další a neúčinný nízký trest, aby se přísedící nebáli mu ho potvrdit, no tak já konstatují, že ten parchant zasluhuje píchnout vidlemi 2 x do pozadí (zatím ještě pouze tam), jednou za tu myšlenku omezovat svobodu slova na internetu a podruhé za tu zhola zcestnou myšlenku, dopřávat soudům svobodu v ochraně grázlů před slušnými lidmi.

informaci:

Byla-li ta krásně veršovaná narážka myšlena jako přímluva za znovuvpuštění mnohočetného trolla zpět sem do Hospůdky, tak já jsem prosím velmi proti tomu.

Bylo-li to míněno v obecnější rovině, tak obecně vzato kupříkladu ve Francii poměrně rozšířená praxe odpojování lidí od internetu, na základě pouhého podezření na základě množství odesílaných dat, je přesně příklad toho, o čem ta vaše básnička hovoří a nvšiml jsem si, že by to budilo nějaký velký odpor, či pohoršení. Takže řekněme, že ve Francii uspěli buzerující vlastníci autorských práv přes nějakého francouzského Blažka, tady ten náš zatím ještě poměrně neškodně blekotá, ale měl by být poslán důsledně a důrazně do háje. Začínám velmi vážně přemýšlet o založení české pobočky EFF, protože se začínám cítit bytostně ohrožen na mých svobodách, v některých ohledech bych řekl, že celé války, nejenom bitvy jsou už prohrány a je dost na čase zachránit aspoň to, co ještě zbylo.

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

Už kdysi dávno v Nealkoholické vinárně u Pavouka předvedl názorně ilusionista Jožka Merano Blažejovský jak lze vylít s vaničkou dítě, aniž by mu to ublížilo.

drak řekl(a)...

ZŽ:

To, co předvedl J. M. Blažejovský, to je jen výjimka potvrzující pravidlo, že vylití vaničky i s dítětem je nežádoucí záležitost a takovéhle věci tedy v reálném světě a životě na rozdíl od kouzelnických vystoupení, obvykle nedopadají dobře, odtud tedy i jejich neblahá pověst a užívání v úslovích a přirovnáních.

StK řekl(a)...

To Drak a Informace:
Sice jsem "info-veršovánku" nepochopil jako návrh na eventuální návrat "Svinícího Trolla", ale pokud byla takto míněna, přidávám se k Drakovi. Opravdu to není žádoucí. Raději budu postrádat trochu té "vtipnosti a zábavnosti" (to je stejně mínění jen některých avatarů, že se jedná o něco vtipného), než pořád přeskakovat ten vytrvalý slovní průjem pana R.Š.

StK řekl(a)...

Pro Draka:
Pokusy "malinkého měkkýše" o zaujetí naprosto monopolního postavení v IT /a nemusí to být jenom MS/ se asi budou opakovat. Hned po přizdisráčství větší části západní Evropy ve vztahu k naprosto odlišným kulturám a náboženstvím to považuji za další reálné nebezpečí pro celý civilizovaný svět.
Základ toho všeho je myslím relativní blahobyt lidí a z toho vyplývající laxnost, neochota přemýšlet a nějak se angažovat v současné mocenskopolitické situaci. Takové to "Nějak bylo, nějak bude."
===
Titanik už do podpalubí nabírá vodu, ale na palubách první i druhé třídy se stále tančí. Ale voda, do které následně spadneme je ledová a přežije jen několik nejsilnějších, bez ohledu na společenskou třídu! To, že kapitán rovněž zahyne mě moc neutěšuje. Navíc je to přece jeho povinnost, opouštět loď jako poslední. [;>)

drak řekl(a)...

StK:

Ono v těch informačních technologiích dochází k protlačování několika, z hlediska soukromí a autonomní samostatné schopnosti fungování v případě nějakých výpadků, velice ošklivých trendů. Jedním z nich, je například tzv cloud, tedy směr rozvoje technologií a jejich tlačení na trh, kdy jak jednotlivci, tak i menší firmy, jsou poměrně tvrdými metodami tlačeni k tomu, aby jejich data, která až dosud proudila datovými kabely, kartami nebo bezdrátovými přípojkami (Typicky Bluetooth), od nynějška a do budoucna nadále, už proudila mezi vašimi zařízeními, typicky například pracovní stanicí a mobilním telefonem přes servery velkých firem po celém internetu, bůh ví kterým levným Indem nebo kterým opičákem spravovanými a bůh ví jak ledabyle zabezpečenými, navíc po cestě může být čínský komunikační hardware s čínským backdoorem, no prostě z hlediska toho, jak se vaše soukromí a totožnost mohou snadno a rychle stát celosvětovým vlastnictvím, je to řekl bych naprosto "úžasné". Řekl bych, že zrovna Apple v tomto ohledu vede a toho, komu svá data "dobrovolně svěříte", si zatím ještě můžete vybírat. Moc jich ale k mání není a zdá se, že časem bude hůř.

Malé a střední firmy jsou sice méně tvrdě, ale vytrvale a neustále tlačeny k tomu, aby si místo pořizování vlastních serverů a technologií a zřizování a správy vlastních sítí, pořizovaly místo toho služby u těch velkých, jako jsou například naši tři komunikační giganti. Jinými slovy jde, se firemní systémy, obsahující kupříkladu databáze zákazníků a účetnictví firem, umísťovaly na servery pronajímané u těch gigantů... To jsou firemní cloudy... Úžasné, jakoby nestačilo, že každý špatně placený brigádník, který vykrádá databáze telefonních čísel a prodává je telemarketingovým otrapům za pár šupů, tak aby zase jiný, špatně placený správce, prodával kupříkladu vaší konkurenci tu vaši databázi zákazníku spolu s účetní mi údaji.

Moc se těším, až z toho bude první pořádný průšvih. Sám pro sebe a za sebe jen doufám, že tento vytrvale se mršící obor stihnu opustit včas.

drak řekl(a)...

informaci a StK:

Nepochybuji o tom, že bude-li to paní informace považovat za nutné a žádoucí, tak nám určitě vysvětlí, co vlastně bylo tou rýmovačkou myšleno. Zatím se o tom dá jen více či méně úspěšně spekulovat.

StK řekl(a)...

To je přesně to, co jsem měl na mysli, Draku.
Učinit lidi naprosto závislými na svém dodavateli čehokoliv - jinak je to princip několika post i prekatastrofických SF. A v okamžiku, kdy mám monopol si mohu začít diktovat ceny nebo způsob "spolupráce" se svými zákazníky. Jinak...
Na tohle jsem možná až přecitlivělý. Přesto že to nemám ve zvyku, opustili jsem dodavatele jednoho střihového programu. Ne, že by byl nedobrý. Je vynikající. Jenom PC mi několikrát týdně žádalo spojení s dodavatelem programu a když ho nedostalo (máme v Ústavu vlastní úsekový firewal) tak se program "urazil" a zablokoval. Co dodavateli chtěl hlásit nevím, ale byl odinstalován včetně podivných živých zbytků (nakonec kompletní reinstall počítače - pro jistotu) a přešli jsme k jiné SW firmě. Jsem zvědav, kdy mi to nějaký cifršpión vyčte.(Naštěstí o SW naši inventurníci ví jen to, co jim řekneme my. Nemohou pochopit, že ten program není to DVD kolečko, ale to, co je na něm.) Máme o něco méně rozvinutý pgm. - ale nebonzuje! Zatím.
Dávat svá data někam do mraků a riskovat, že nastane výpadek sítě a já se ke svým datům
1. včas nedostanu
2. data budou ztracena
3. zneužita

Navíc naše data jsou poměrně rozměrná (desítky GB videa a audia týdně) a spojení by tak muselo být velmi průchozí a tedy drahé. Náš úsekový server s 15 TB zrcadlených dat je myslím řešení mnohem vhodnější. Ukládáme pouze "hotové výrobky" takto:

1. diskové pole
2. dlouhoživotní DVD (DTD)
3. veřejné úložiště

Co je zvlášť nechutné je pouhé pronajímání pgm. systémem cloud. Pak už mám pod stolem nebo v rámu opravdu jen procesor v bedně a když pak někoho mocvného "naštvu" a on mě odpojí, hodí se takový počítač leda na vytápění místnosti.
Ostatně takové trendy se dnes snaží prosazovat i u filmů nebo muziky. Tu si mohou zákazníci konzumovat jen po síti, má být "nestažitelná" (hehehe! neznají české a hlavně ruské crackery!) a případné stažení a uložení se má dohledávat a exemplárně trestat.
Ostatně - zakódované placené kanály u satelitních televizí nejsou nic jiného. Mraky, cloud.

To je džob, panečku!

informace řekl(a)...

Jsem udivena, a dodám, nemile udivena, téměř zaskočena neznalostí, kterou projevili vážení štamgasti zde na blogu.
Vždyť to dvouverší, co jsem včera citovala, patří do Thesauru české lidové moudosti. Té pravé, nefalšované moudrosti, neučesané násilně etnografy pro nějakou folklorní sbírku. Moudrosti, která jde přímo od srdce. Já dosud pamatuju, že oním dvouverším komentovali prostí lidé zprávy z rozhlasu a novin o pokroku, dosaženém v budování socializmu, a také projevy čs. státníků při slavnostních příležitostech jako 1.máj nebo výročí VŘSR./*
Cožpak se ona moudrost ztratila? Zcela vymizela z vaší paměti, vytlačena nějakými internetovými plky?
Co chtělo to dvouverší říci nechápajícím štamgastům? Lidová moudrost, nahromaděná generacemi a koncentrovaná v pořekadlech, řčeních, hádankách, povídkách, má právě proto platnost širokou, téměř univerzální, není výtvorem jednotlivce. Může být zdárně aplikovaná na celou množinu situací, může být také zdárně interpretovaná na základě individuálních zkušeností.
Klíč k interpretaci je ve vašich rukou, ve vaší hlavě, vážení štamgasti.

Blíží se vánoce a tak mi přicházejí na mysl jiné perličky moudrosti, které kolovaly v minulosti mezi prostým lidem. Bylo zvykem na venkově, ještě za dob našich buditelů, péci pro tuláky a žebráky zvláštní pečivo, které jim hospodyně dávaly za okno. Na Štědrý den pak na venkově zvali tyto lidi - dneska se jim moderně asepticky říká bezdomovci - ke stolu ke štědrovečerní večeři, aby s nimi rozdělli to, co jim Bůh dal. Ale mezi lidmi byli i lakomci, nepřející zlomyslníci, kteří se na neštěstí druhých popásali. O tom svědčí tato malá povídka, kterou jsem slýchala od mého dědečka:
Přijde žebrák, zkřehlý mrazem, hladový, ke dveřím bohatého sedláka a prosí o něco k jídlu, k zahřání. A sedlák, aby bezdomovce odehnal a při tom se mu vysmál, přinese z kuchyně naběračku vařící polévky a naleje ji bezdomovci do sepnutých dlaní. -Tu máš na zahřání a teď zas táhni! - vece.
Žebrák chvíli přelévá ten horký dar z jedné dlaně do druhé, aby ho vychladil a při tom mumlá - Zaplať pámbu, zaplať pámbu. Když se ale pálení stane nesnesitelným, pustí ten dar na zem, se zařváním - Sežer si to sám, ty vole!

A nakonec něco z lidové moudrosti italského Zlatého údolí (Valle d'Oro)
Nè l’inverno nè l’éstàt èl la mangia mìa èl luf
---------------
/* Varianta dvouverší - pro zimní období
Teď když máme, co jsme chtěli, klouzáme se po prdeli!

StK řekl(a)...

Mnoho slov, Informace, mnoho slov,
říkánku pochopitelně známe, Drak i já. Dokonce se zpívá na nápěv jedné budovatelské písně. Až budu mít kousek času, vyhledám ukázku.
Spíše nás udivil kontext. Ale pokud to není skrytá výzva k návratu dříve zmíněného, je to dobře, moc dobře. Nedivte se, jsme za uplynulých 40 let zvyklí číst i věci, které nejsou výslovně napsány. Napsal bych "číst mezi řádky", ale tahle formulace některé nesmírně dráždí. I když zjišťuji, že se tohle "umění" začíná opět uplatňovat. Novináři používají toho způsobu kódování opět a znovu. Jak jinak - jsou to přece titíž lidé.
A já jsem moc rád, že tu teď nikdo nevříská.

Jakub S. řekl(a)...

Ale jistěže ji všichni tady nad padesát známe, o tym žádná, jde o aplikaci, kontext, v z t a ž e n í k něčemu, že. Já jsem ji ale buď neznal nebo zapomněl s tím posledním slovem.
A co že to říkají ve Valle d´Oro, že se děje v zimě? Moc prosím o českou verzi!! Je to trapné, ale ani jazykový génius jako já nezná všecky dialekty Evropy. Bohužel... Lasciate ogni speranza - ! Zanechte veškeré naděje (kdož vstupujete). Viděl Dante nad vstupem do pekla. Ale kdoví esli si to nevymyslel, že.

informace řekl(a)...

Jakube,
volný překlad je: koloběh života je nezměnitelný.
Doslovný překlad by zněl nesmyslně, semantika je dána větnou inverzí, pleonastickým včleněním částice, dvojitým záporem a větnou intonační křivkou. To je do češtiny nepřenosné.
Ten doslovný překlad, který nedává velký smysl by zněl asi tak: "zimu a léto nesežere ani vlk."

Pedro řekl(a)...

Dcerka přišla jako tříletá (už je to 30 let - to to utíká!) ze školky s říkankou: Padá snížek bílý, máme dlouhou chvíli. A proto jsme veselí, škrabeme se v - a tady to končí identycznie jako ta Vaše říkanka, Informace. A jak to přitom procítěně deklamovala - museli jsme se tomu smát, jenom jsme ji prosili, aby už to nikde neopakovala! [;-)))

StK řekl(a)...

Občas na netu narazíte na neuvěřitelné příhody. Kolik lidí se tím zabývalo, kolik peněz to stálo daňové poplatníky,. kolik "odborníků" si na tom leštilo své ego.
Na celé hypertrapnosti mě zajímá jenom jedna věc, kterou jsem se nedočetl: Kdo to "týrání" oznámil a proč. Neboli "komu ku prospěchu". Někdy si říkám, že asi opravdu bude třeba, abychom prošli islámskými zkušenostmi, morálními normami, aby se věci zase daly do rozumných kontextů, racionálních poměrů.
Teze, že každé dítě lze dobře vychovat bez fyzických trestů je zajímavá, mnohým konvenuje - jenže se to občas nepovede a pak nám třeba takto jemně a moderně "vychovaný" spratek zavraždí vlastní babičku, protože mu odmítne dát další peníze na drogy nebo na hazard.
Netvrdím, že by to neudělal, kdyby ho rodiče tu a tam zfackovali - ale jaksi se mi zdá, že to s moderní výchovou nějak přeháníme a ženeme do slepých uliček.

Sám jsem párkrát dostal výprask a už tehdy jsem si po prvotním "šoku" uvědomoval, že trest jsem dostal právem. Pozici matky to u mě nijak neoslabilo a měl jsem ji rád - prostě jak matku. Táta mě nikdy neplácl, ale bylo na něm vidět, jak mu moje alotria ubližují a to byl pro mě horší trest, než těch pár facek od maminky. Rovněž tátu mám rád i když už je pěkných pár let po smrti. Takže lze tak, lze onak. Ale soudit matku kvůli dvěma výpraskům vařečkou?


Kde zůstal zdravý rozum?

informace řekl(a)...

Nemyslím, Pedro, že ta písnička, co se naučila Vaše dcerka ve školce, by byla nějakým vyjádřením protestu proti režimu jako ta dvouverší, co jsem tu uvedla já. Stačí porovnat text obou.

A teď něco k cenzuře.
Všichni víte, že několika dny Berlusconi znova vstoupil na politickou scénu a jeho strana stáhla podporu Montiho vládě. Monti na to pohrozil demisí.
Při té příležitosti vyšel najevo soustavný podvod medií při informaci o italské hosspodářské a finanční situaci, který media praktikovala celý rok, co byl Monti u vlády. Zahalila, abych to řekla obrazně, činnost Montiho vlády růžovou kouřovou clonou, chlácholila Italy útěšným tvrzením a sliby, že situace je pod kontrolou a že jsou dokonce v dohledu počátky zlepšování.
A najednou, po necelých třech dnech titíž ekonomičtí zpravodajové v hospodářském zpravodajství veřejnoprávní televize uvádějí údaje zcela opačné. Vláda Montiho nejen situaci nezlepšila, ale podstatně zhoršila: HDP poklesl za rok o 2,5%, snížila se výroba, snížila se podstatně koupěschopnost obyvatelstva o 3,2%, za to ale se zvýšila nezaměstnanost na 11,1%, státní dluh vzrostl o 82,7 miliard euro, přesto, že daňový tlak dosáhl nevídané cifry - 53,9%! Následkem toho je 26% italských rodin na hranici bídy (co to přesně znamená, nevím).
To jsou všechno oficielní údaje příslušných ministerstev, státního statistického úřadu a Státní banky (Banca d'Italia), není to žádný výmysl nebo alarmizmus.
Proč se tyto údaje dozvídá italská veřejnost až teď? Vysvětlení je jednoduché - až do vystoupení Berlusconiho všechny velké politické strany podporovaly Montiho vládu a to z jednoduchého výpočtu. Ať si tu situaci vylíže úřednická vláda, ta následující, politická pak převezme hospodářství a finance v pořádku. A tak levicová strana brzdila odbory, aby neprotestovaly, všechny strany pak svorně vyvíjely nátlak na média, aby dezinformovala.
Nyní nás média informují, že Evropa se postavila jako jeden muž za Montiho a vyjádřila naději, že i po volbách zůstane Monti premiérem. Joseph Daul, Angela Merkel , François Hollande, Mariano Rajoy, Martin Schulz, J. M. Barroso, Van Rompuy, Wolfgang Schaeuble, Guido Westerwelle, jména vám jsou jistě známá, takže nemusím uvádět jejich fukce, vyjádřili podporu vládě Montiho.
Co vědí tito pánové i situaci prostých lidí? Těch, kterým banky dávají na buben byt, protože nemají na splátky. Těch malých a středních podnikatelů, kterým banka neposkytne úvěr a tak skončí sebevraždou. Těch nezaměstnaných, co nevědí, jak uživit rodinu.
Byli také oklamáni, tito slovutní politikové, růžovou kouřovou clonou italských médií? Anebo ji schvalovali, aby "uklidnili" finanční trhy?
Cenzura v evropském měřítku?

informace řekl(a)...

StK,
odpověď je jednoduchá. Kde zůstal zdravý rozum? V prdeli přece. Abych zůstala v tématu.

Jakub S. řekl(a)...

Hrůzné! Pobuřující!! Absurdní!!!
Ale marně hledám, když se všichni stavěli za matku - kdo teda podal trestní oznámení?
Podotýkám, že ani mí rodiče ani já s ženou ani má dcera jsme po vařečce nikdy nesáhli. Ovšem v padesátých v dělnických rodinách všude okolo v moři baťovských dvojdomků to bylo n a p r o s t o běžné, a teď pozor: i pro ty trestané! Patřilo to zcela k jejich životu. A ty rodiny ovšem byly řádné, dobré, trvalé, pevné. Stejně jako rodina mé paní na Slovácku. Přes generace. Takže - ?
Hned odebrat děti - zírám!! A musí se zapřáhnout, s veškerými nároky na prachy i čas, až Nejvyšší soud. Ku*va, chlapi.
Zabíjení dcer a sester, které začaly žít evropsky nebo si udělaly známost s ďaurem - to evropským soudům ani vládám nevadí, pravda. A kdo mi chce říct, že pletu koše s baňama (příp. vysvětlím), pravím, že nikterak. Že to jsou dvě misky týchž vah. A vychylují se šíleně na jednu stranu. Absurdní je, že z vůle našich činitelů. No, už mlčím. Howgh.

Jakub S. řekl(a)...

Inf, 1*! Váš minulý příspěvek je třeskuté, jasné, názorné varování, měl by okamžitě být zařazen do učebnic politologie! No... lze si to lehko představit aji u Slovanů, +-, cum grado salis!

StK řekl(a)...

Ale tohle je Info přece problém, který:

1. není jenom italský
2. na který upozorňuji už pěkných pár roků (motto: Císař je nahý!)
3. souvisí s tím, co se vyvinulo z původního EHS - tedy EU, samozvaná úřednická nadvláda nad Evropou
4. a nakonec souvisí s celkovým úpadkem tzv. "západní civilizace", kterýžto problém (podle Starého Kocoura souvisí s relativním blahobytem tu, tam i v USA.

Tam, kde blahobyt (půjčky neexistujících peněz, investice, u nichž všichni (banka i investor) vědí, že nejsou a nebudou návratné atd. není tak velký, zůstává v lidech ještě zbytek soudnosti a věci se +/- nazývají skutečnými jmény. Tam nemá místo nablblá genderová "rovnost", absolutní náboženská svoboda (jen pro menšiny) a zelené ideologie, postavené na roveň státnímu náboženství.
Tam i soudce ví, že děti patří k matce, i když je vychovává přísně a že jejich odebráním jim uškodí daleko více, než jejich ponecháním.
===
Ano, zdravý rozum je v pr... Nebo spíše není, ani tam není. Není vůbec. Byl anihilován. Tak jak hmota a antihmota skončí vzájemným vyrušením, anihilací, tak se zdravý rozum a pomazaná blbost navzájem anihilovaly. Té blbosti ale bylo asi o dost víc, protože ji ještě hodně zůstalo.
Bo všecko spolu souvisí.

drak řekl(a)...

Jakési ruské úsloví říká, že jedno poctivě pohlavkované dítě má hodnotu větší než deset nepohlavkovaných. Nejsem příznivcem tělesných trestů v každém případě a za každou cenu jakožto jediného výchovného prostředku, ale rozhodně si myslím, že jeden vhodně uštědřený pohlavek, facka či plácnutí po zadku, které přistanou v ten pravý okamžik na tom správném místě, dokážou mnohdy přímo zázračně nahradit celé dny, týdny či měsíce jalových řečí. Zejména v momentech, kdy si dítka zkoušejí zjistit, co až všechno jim projde a co už ne a zkoušet to někteří dárečkové dovedou docela drsně. Zkrátka a dobře občasný jemný tělesný trest je zejména pro ty mladší rarachy svým způsobem nenahraditelný. Nicméně to, co se kolem toho rozpoutalo na unijním území, třeba ve Skandinávii a ve Finsku, nad tím už opravdu zůstává rozum stát. Však z těch nepohlavkovaných pěkně vyrůstají takoví ti dárečkové, co jsou si dobře vědomi jen svých práv, povinnosti jim moc neříkají. No tihle nevychovánci pak na sebe vzájemně narážejí a střetávají se a při těch lítých střetech se vychovávají navzájem. Nic pro normální lidi, ti tím docela trpí...

StK:

Ano bitvy a války s blbostí nejde vyhrát, blbosti je na světě minimálně 10x tolik, nežli jejího opaku...

informace řekl(a)...

StK,
to není fair. Hned na začátku tasíte svůj trumf, kterým přebíjíte všechny karty v diskuzi - nadutého teřichatého krále, jehož holý abdomen obvykle ilustrátoři pohádky zobrazují jako poněkud

převislý, skrývající okolní nahoty, aby tak předešli pohoršení rodičů a vzrušenému pištění děcek. Co Vám tedy ještě můžu říct, já karty nehraju, maryáš neumím, jen černého Petra, kterým mě

jako malou holku zlobili, když mi obvykle zůstal v ruce.
Tak tedy raději zůstávám u diskuze. Co můžu k Vašemu plošnému odsouzení naší civilizace jako nemravné a sebevražedné dodat?
Pokud jde o genderizmus - dneska má článek na toto téma pan Vlk starší na Psu - bych Vás odkázala na článek Reinharda Muellera v německém FAZ, který přetiskly i italské noviny. Velice

rozumný, vyjadřuje nejen své mínění, ale postoj německé veřejnosti a kancléřky Merkelové.
Pokud jde o zelené náboženství, obrátila bych Vaši pozornost na mezinárodní energetickou krizi sedmdesátých let, kdy země Opec náhle přerušily dodávku ropy do západních zemí, v

souvislosti s napadením Izraele ze strany Egypta a Syrie v r. 1973. Tehdy si evropské státy uvědomily, že musí omezit svou závislost na arabských dodavatelích, hledat jiné náhradní

energetické zdroje.
Pokud jde o snahu lidí vylepšit své postavení i za cenu půjček a zadlužení, dovolila bych si namítnout, že tato tendence není charakteristikým příznakem jen naší nynější společnosti, ale je

přítomna v dějinách všeho lidstva. Nikde jinde o lichvě a lichvářích nevěděli? A tak proč na př. vznikly zákony na její stíhání?
----
Když se vrátím ke svému předešlému příspěvku o situaci v Itálii, dodala bych, že se začínají ozývat kritické hlasy k t.zv. fiscal compact, který, mimochodem, ČR nepodepsala, a to především,

že je v rozporu se základní evropskou listinou, lisabonskou smlouvou, takže nemůže být včleněn do ústavy jednotlivých států a nemusí být také respektován. Itálie dochází k této konstataci po

roku Montiho vlády, kdy pocítila na vlastní kůži, co aplikace politiky t.zv. austerity vlastně znamená. Včera o tom byl obšírný článek v listu il Foglio. Psal o tom minulý týden Financial Times

Deutschland, dřív než musel skončit činnost pro nedostatek peněz.

Jakub S. řekl(a)...

...a hlavně lhostejnosti a chytráckého ubohého poddanského "do toho mi nic není, starám se o svoje". Krásné, jinak mnou neužívané, ale tady je na místě, pražské slovo v y č ů r a n o s t .

informace řekl(a)...

Příspěvek mi vyšel jaksi rozložený a to ho dělá dost nesouvislým, i když na nečisto byl v pořádku. Nejde to nějak spravit?

Šaman řekl(a)...

Milá informace,
asi jste to kopírovala z texťáku. Nicméně příspěvek je srozumitelný, jenom dostal novou básnivou strukturu.
\ :-)

informace řekl(a)...

Šamane,
nedělejte si ze mne po ráno srandu! Všechny příspěvky kopíruju z texťáku a vždycky vyjdou dobře.
Vždyť to takhle vypadá, jako že koktám!

informace řekl(a)...

Tady je příspěvek ve Wordu:

StK,
to není fair. Hned na začátku tasíte svůj trumf, kterým přebíjíte všechny karty v diskuzi - nadutého teřichatého krále, jehož holý abdomen obvykle ilustrátoři pohádky zobrazují jako poněkud převislý, skrývající okolní nahoty, aby tak předešli pohoršení rodičů a vzrušenému pištění děcek. Co Vám tedy ještě můžu říct, já karty nehraju, maryáš neumím, jen černého Petra, kterým mě jako malou holku zlobili, když mi obvykle zůstal v ruce.
Tak tedy raději zůstávám u diskuze. Co můžu k Vašemu plošnému odsouzení naší civilizace jako nemravné a sebevražedné dodat?

-Pokud jde o genderizmus - dneska má článek na toto téma pan Vlk starší na Psu - bych Vás odkázala na článek Reinharda Muellera v německém FAZ, který přetiskly i italské noviny. Velice rozumný, vyjadřuje nejen své mínění, ale postoj německé veřejnosti a kancléřky Merkelové.

-Pokud jde o zelené náboženství, obrátila bych Vaši pozornost na mezinárodní energetickou krizi sedmdesátých let, kdy země Opec náhle přerušily dodávku ropy do západních zemí, v souvislosti s napadením Izraele ze strany Egypta a Syrie v r. 1973. Tehdy si evropské státy uvědomily, že musí omezit svou závislost na arabských dodavatelích, hledat jiné náhradní energetické zdroje.

-Pokud jde o snahu lidí vylepšit své postavení i za cenu půjček a zadlužení, dovolila bych si namítnout, že tato tendence není charakteristikým příznakem jen naší nynější společnosti, ale je přítomna v dějinách všeho lidstva. Nikde jinde o lichvě a lichvářích nevěděli? A tak proč na př. vznikly zákony na její stíhání?
----
Když se vrátím ke svému předešlému příspěvku o situaci v Itálii, dodala bych, že se začínají ozývat kritické hlasy k t.zv. fiscal compact, který, mimochodem, ČR nepodepsala, a to především, že je v rozporu se základní evropskou listinou, lisabonskou smlouvou, takže nemůže být včleněn do ústavy jednotlivých států a nemusí být také respektován. Itálie dochází k této konstataci po roku Montiho vlády, kdy pocítila na vlastní kůži, co aplikace politiky t.zv. austerity vlastně znamená. Včera o tom byl obšírný článek v listu il Foglio. Psal o tom minulý týden Financial Times Deutschland, dřív než musel skončit činnost pro nedostatek peněz.

informace řekl(a)...

Dnešní italské noviny – tedy některé, mezi nimi il Foglio – se ohražují proti podpoře evropských politiků Montimu a proti jejich nadějím, že povede i příští italskou vládu. Tedy tu, co má vyjít z únorových voleb. Ohražují se, že je to nepřípustný zásah do italského politického života. Prozatím se Monti nevyjádřil, zda bude také kandidovat a za koho.
Vláda mohla provádět svou restriktivní politiku, protože měla podporu všech hlavních politických stran. Jestliže se situace navrátí k normálnímu stavu, a to parlamentní hře vládní koalice a opozice, přijímání a provádění rozhodnutí německé kancléřky a Bruselu, nebude zdaleka tak snadné jako doposud.
Kromě toho Montiho vláda se značně odchýlila, někdy až o 180 stupňů, od dosavadního kurzu italské mezinárodní politiky. Ku podivu si toho nikdo nevšiml, nebo to alespoň nevyzdvihl, jak na evropském jevišti, tak na italském, jen s vyjímkou několika poslanců Berlusconiho Pdl, jmenovitě židovské poslankyně Fiammy Nierenstein (Pdl), která o tom napsala zuřivý článek v il Giornale. Šlo o prohlášení Montiho, vydané 4 hodiny před hlasováním v OSN o přijetí Palestiny jako člena pozorovatele a to, že Itálie bude hlasovat pro. Prohlášení překvapilo i ministra zahraničí, který do té doby vedl pohovory s evropskými kolegy, aby je přesvědčil ke zdržení při hlasování, takže po tom vydal komuniké, aby nebyl považován za hlupáka.
Jak mohl Monti provést takový krkolomný obrat v mezinárodní politice bez vědomí parlamentu a podupat dosavadní orientaci na podporu Izraele?
Co ho k tomu vedlo, je snadno vyvoditelné z kalendáře jeho styků. Ale vzhledem k tomu, že to nikdo nenapsal, ani Nierenstein, která udělala jen pichlavé narážky, nebudu to psát ani já.
Ale můžu říct, že je to ostuda.

Jakub S. řekl(a)...

Hele, díky tomuto šamanovi se váš text stal volnou - no - nejvolnější básní, rozhodně aspoň natolik, jako jistý tuhle Evropou zamávavší textík Was gesagt werden muss, celkem nejasně a bez uvažování klasifikovaný jako báseň už předem. Autora mi bleskově zhnusil. U vás k tomu nedojde! Měl by u vás za to mít naopak, řekl bych, aspoň kafe. Sia generosa...

Jakub S. řekl(a)...

...překvapilo i ministra zahraničí - ! A tohle projde? To se smí dít, a nic? A má to platnost, právní a morální? Prosím na odkaz na ten článek té poslankyně, ano? A ve které straně je, co je to zač? No ale už budu radostný a pokusím se mít naději, dyť jsme uprostřed chanuky, jasně.

StK řekl(a)...

Informace:
- s tím Montim (já znám spíše pojem "Montiho čardáš" - ale to byl asi jiný Monti) je to typická ukázka nařazenosti osobních ambicí nad těmi společenskými. Obvykle se to klasifikuje jako "předposranost".
- dluhy má kdekdo. Ale musí se jednat o dluhy splatitelné. Na ty ostatní máme už odedávna instituci, která se jmenuje "vězení pro dlužníky". Nebo dneska exekutory. Dluhy jsou často cesta do pekel.
- zelená víra je víra ve falešného boha. Nevypočitetelnost přítoku el. energie nutí energetiky k tomu, aby byla vlastně 100% rezerva v klasiských zdrojích - uhlí/plyn. Takže zelená elektrika spolu s odmítáním jádra znamená jen a jen výdělek pro ty, kteří si včas pořídil "KŘEMÍKOVÉ LÁNY" a teď jim my ostatní platíme za vzčůranost. Nijak neřeší energetickou nezávislost Západu na arabské naftě. Zelená bionafta zase zamořila naši zemi řepkou olejkou a v rozvojových zemích způsobila, že volná půda produkuje dotovanoný biolíh - a ceny potravin tak stouply na několikanásobek. Chudým je ovšem zle - možná se to vyřeší revolucí [;>).
- je to všechno soustava pověr, falešných argumentů a lží. Nějak se mi nechce se téhle taškařice zůčastňovat. Postoj Evropy k Izraeli je jenom malý díl celkového průseru - spíše následek než příčina.
- co podle mě způsobuje laxnost lidí jsem už napsal. Asi je to ta "spirála dějin", která se bude už od dob pádu Říma stále točit. Dějiny se ale nikdy nebudou opakovat stejně - jenom podobně. Jestli jsou to "severní barbarské kmeny" nebo muslimáci - "kakája razníca"...

informace řekl(a)...

Jakube,
tady máte odkaz na článek Fiammy Nirestein. Je poslankyní za Berlusconiho Pdl, židovka, velká obhájkyně Izraele.
Narážka je zašifrovaná, asi ji neochopíte. Přečtěte si pozorně posledních 5 řádek.
http://www.ilgiornale.it/news/esteri/monti-ha-tradito-israele-e-politica-estera-italiana-860741.html

informace řekl(a)...

StK, odpovím až večer. Teď pádím k advokátori, aby mi napsal dopis berňáku, který mě uhání o poplatky za r. 2007, které jsem řádně zaplatila. A mám na to i stvrzenky. Na ně musíte advokátem, aby Vás nestáhli z kalhot.

StK řekl(a)...

Pro Informaci:
V době, kdy na kolemjdoucí čučí z novinových stánků a bilboardů ordinérní nahota už děcka dávno nepiští, vidí-li orgán*. Fotky hyperprsatých krásek (nevím, ženy mám rád, ale to, co je k vidění na fotkách jsou už spíše tělesné deformity) se už okoukaly a netuším, s čím reklamní výtvarníci přijdou následně.
Nadarmo zadavatelům reklamy vysvětlovat, že náznak, silueta je pro chlapa daleko zajímavější, než "holá skutečnost". A (foto)grafici se musí činit tak, aby se to zadavateli (většinou s idiotským vkusem) líbilo.
U zvukových reklam je to stejné. Naléhavý hlas - skoro křik, tykání potenciálnímu zákazníkovi, spousta informací nahuštěných ve 29,99" , které nikdo není schopen vstřebat. Je zbytečné vysvětlovat, že spíše zaujme malý fórek, že vlastní informaci si najde ten, koho reklama oslovila snadno na webu. "Oni to přece platí!" Tož dobře. Oni dostanou reklamu, kterou 99% lidí ztlumí a 10" po vyslechnutí už stejně neví, o čem byla řeč a já dostanu penízky.
Come vuoi!

*/ to je snad jediné pozitivum dneška - nahota už není tabu, je to jenom "neoblečený člověk", nikoliv šokující záležitost, kdy matky zakrývají dětem oči. Strávil jsem dětství a potom dospělý život mezi polooblečenými i nahými baletkami, baleťáky a sboristkami a domnívám se, že mě to nijak "nepoškodilo". Snad jen tolik, že se nečervenám, když narazím na nahotu. A že si nekupuji porno.
[;>))

Jakub S. řekl(a)...

Tutti santi! StK se pouští do talyjánštiny! No pozdrav pámbů. To sou horší věci... :-)
Strávit roky mezi propocenýma unavenýma otrávenýma či strašně se snažícíma, klevetícíma holkama z baletu ap. je jasně spíš kontraproduktivní. Elementary, dear Watson.

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

Co se reklam týče, tak je třeba si uvědomit, že my nejsme cílová skupina, na kterou jsou zaměřeny. I když se výjimečně objeví vtipná reklama, přiměje vás to si onen výrobek koupit? Skoro každý zná reklamu "Ne ne, já nemusím, já už ho vidím," ale téměř nikdo netuší co vlastně propaguje.

Jakub S. řekl(a)...

I, la ringrazio molto! Čili: mnohý dík! (Psávala stará odsunutá sudeťačka, která "překládala" jednomu výzkumnému ústavu v SRN jejich korespondenci s mým VÚ, no a já jsem to pak s inženýrama dešifroval... dávno, dávno již tomu.)

StK řekl(a)...

Možná je to kontraproduktivní, Jakube, ale poučné. Nestrávil jsem tam sice celý život [;>), ale nemálo chvil. Tomu se v Ústavu za půl století prostě nevyhneš. Zvlášť, když jsi měl maminku zpěvačku v opeře.

A ještě něco - ty baletky jsou většinou velmi spolehlivé, pracovité holky a výborné manželky a matky - až na nepatrné výjimky. Pokud je "páni tvorstva" aspoň občas za něco pochválí. Navíc - u baletu málokterá vydrží přes 40. rok svého života. Bez nároku na důchod nebo výsluhu musí skončit. To je, prosím, hodně sprosté od našeho státu. Udřená robka, klouby v té části těla, jak říkává Informace, a pokud něco nestudovala při práci a dětech, může jít tak leda do kasy v supermarketu. Nebo raději doplňovat zboží v regálech, protože s těmi devastovanými klouby nevydrží dlouho sedět. Baletních pedagožek zase tolik není potřeba. A i to musí mít vystudováno.
To všechno si možná "lid nekomediantský" neuvědomuje. Jsou mimo. Nejčastější otázka pro libovolného divadelníka: "No dobře, večer tedy hrajete - ale co děláte dopoledne?"

>>Baletky nejsou tanečnice u tyče!<<

StK řekl(a)...

To Z.Ž.: "Bóbika!"

informace řekl(a)...

A teď si přečtěte tohle, Jakube.

http://www.ilfattoquotidiano.it/2012/11/17/monti-e-cassa-depositi-a-caccia-dei-capitali-arabi/418445/

informace řekl(a)...

Italský list il Panorama dne přináší mínění o Montim a jeho ekonomické politice významných evropských a amerických listů, a to Wall Street Journal, Financial Times, Le Monde. Mínění mnohem méně lichotivé ež to, co vyjadřují evropští politici. Monti neprovedl žádnou významnou reformu na napravení italské situace, jeho politika bylo spíš prospěšná Evropě než Itálii. Le Monde poznamenává, že se po roku prostředků, vhodných tak pro léčení koně, nezastavil ochuzování slabých sociálních vrstev.
Obavy francouzských listů se soustřeďují na to, co bude po Montim, zda nenastane nový chaos.
http://economia.panorama.it/mario-monti-financial-times-stampa-estera
Problém pro italské obyvatelstvo je, že Monti zvedl tak vysoko daně, že to lidi už neutáhnou. Na příklad daň z nemovitostí se zvýšila v mnohých případech o 100%.
Dobrá, já daň zaaplatím i když při tom kleju jako Turek, ale jiní, co na to nemají, jdou hledat půjčku, nebo jim dají byt na buben, anebo rovnou vstrčí hlavu do oprátky.
Ale kdyby to alespoň vedlo k nějakému zlepšení situace. Jenže, jak jsem už psala, všechny ekonomické indikátory se podstatně zhoršily. Nač je potom úřednická vláda, která nemá opozici v parlamentu a má volné ruce v porovnání s politickou?
Když po něm tak v Evropě touží, ať ho zvolí na místo Van Rumpuye, až tomu vyprší mandát. Stejně na to místo Monti míří anebo na prezidenta republiky.
V Evropě se bude pěkně vyjímat, uhlazený, zdvořilý, tak "british".

informace řekl(a)...

Á, jak vidím, StK e pouští do studia italštiny.
Výborně, alespoň nebudu muset dělat vejcucy z článků, ale dávát jen odkazy.
Jen tak dál!
A o nahotinách se tu moc nešiřte, abyste nespadl pod nějaký článek netikety tady na blogu -jako třeba pornografie.
Už ten nahatý král budí pohoršení.

informace řekl(a)...

Prosím,němci taky kradou, okrádají stát a vyhýbají se placení daní. A ve velkém.
A to právě jejich banky jako Deutsche Bank, která jde z jednoho škandálu do druhého.
http://www.milanofinanza.it/news/dettaglio_news.asp?id=201212121455314106&chkAgenzie=TMFI&titolo=Deutsche%20Bank,%20truffa%20fiscale%20contro%20lo%20Stato

Jakub S. řekl(a)...

No ti dělají vždycky všecko ve velkém. Od toho to jsou Němci.
Baletky ovšemže beru a obdivuju a jasně, že to je nespravedlivé. Ale jak to je řešeno jinde? Důchod o dvacet let dřív - ?

StK řekl(a)...

Pro Jakuba:
Ten důchod baletek je obecně řešen opravdu jiným termínem odchodu (dvacet jedna let odtančeno a vzniká nárok), a bylo to tak za socialismu i u nás*.
Po sametce zrušili předčasné odchody havířům, hutníkům - a baleťákům. Pohled na paní, která v šedesáti rutinně imituje radost z tance je strašně smutný. (Viděl jsem Maju Pliseckou.) Technika tance jim zůstane (i když je každý den rozcvičení bolavější a delší), na balet se člověk obvykle nedívá moc zblízka, takže nějaká ta vráska taky nevadí. Ale ten věk, ten téměř nikomu neodpářeš.
Chlapi ve výjimečných případech mohou tančit i po šedesátce - třeba Petr Koželuh tančil ve dvaašedesáti a nepůsobil vůbec trapně, ale mužně. Viděl jsem na vlastní oči. Ale to je jeden z několika set...
Inu vylévalo se v devadesátých letech s vaničkou i děťátko, noví "inženýři lidských duší" holt zapracovali. Bylo to přece tak "pravicové"!

*/ důchod byl nevelký, ale baletní vysloužilci si mohli přivydělávat, ne se na 100% živit. Maséři, asistentky zvuku, pumpařky, vychovatelky ve školkách a družinách, hodináři...
Vzpomněl bych si i na jiné profese, které zastávali v důchodu bývalí tanečníci.
Nikdo další z chovanců našeho Ústavu taková privilegia neměl - a ani nepotřeboval.

===
I když vidět bezmála šedesátnice v operetním sboru, jak v hedvábných kalhotách a flitrových podprsenkách představují odalisky v harému a zpívají "my jsme ale roztomilé žabky" je taky dost surrealistický zážitek. [;>)

Jakub S. řekl(a)...

Právě jsem se vrátil... od dvou vnoučků ze zemského hlavního města, bylo to krásné uvolněné poetické odpoledne... pro mou peněženku. Nále aji pro mě!! A tohle mě před spaním vzalo. přímo vidím - tanečnice-babičky, zblízka - ze sufit třeba... surrealismus, taky těmhle blízkým zážitkům třetího druhu takto říkám. Je to vlastně napůl vědomé obětování se, své budoucnosti ve prospěch přítomnosti. V lepším případě.
Mělo by jim to být v jejich zájmu, obecné etiky a estetiky po šedesátce prostě nedovoleno, tak to vidím! Maja Pliseckaja po třiceti letech nesmrtelnosti - ne, to už ne. Pořád bez kazu - úžasné. Jenže nejde jen o výkon, hybnost, dojem... v jejím zájmu. MMCh celoživotně su uhranutý Věcí Makropulos, Elinou. Tvrdím, že by měla patřit trvale do repertoáru světových scén. Ale stejně bezmezně závidím setkání s ní a její pozorování zblízka. A balet miluju. Jenže v mém městě není. Ani opera.

StK řekl(a)...

Pro Jakuba:
Elinu M.
od Čapka snáším dobře, Janáčkovu už ne - považuji ji za jeho nejnepovedenější operu vůbec. (Neříkám, že je špatná - jen mi se hrubě nelíbí.)
Dělal jsem na dvou inscenacích Lex Makropulos - a když Elina byla dobrá herečka, a to v obou případech byla a režisér tu hru pochopil, což pochopil, tak z celé inscenace vycházela tak strašná únava ze života, že jsem si potom doma lehl do postele a doufal jsem, že se už neprobudím. Pak to přešlo - ve 40 to obvykle přejde dost rychle. Apolena V. (Makropulka) tu roli taky psychicky odstonala. Po letech jsme o tom mluvili. [;>)
===
Někdy tu strašnou únavu cítím i v těchto dnech (měsících, letech) - když si uvědomím, že dokážu s nepříjemně velkou pravděpodobností odhadnout blízkou budoucnost nebo skutečné úmysly těch, kteří nám tu pořád hrají divadlo mimo Ústavy k tomu určené.
Kdosi tu zmínil Dantovo Peklo a nápis nad jeho vchodem. Ten je právě o tom, že všechno tu už jednou bylo. Nových věcí je strašně málo a mám hluboké podezření, že nejsou tak nové - jenom jsme je už zapomněli.
Myslím, že jsme to tu kdysi přetřásali s Informací. Když dočtu (pro mě) novou dobrou knížku, vždycky mám nejasný pocit, že jsem ji už někdy předtím četl. Nebo něco velmi podobného. Déja vu.
Asi je těch "možných životů" daleko míň, než jsme si ochotni připustit a hodně se podobají jeden druhému - mění se vlastně jen rekvizity a názvosloví.

Ale nechám filozofování odborníkům a raději půjdu spát.
Mám hodně práce i na zítra.

Jakub S. řekl(a)...

Zajímavé ten postřeh s déja vu u nového.
Ale já terazky jedu na chatu odhrnovat sníh ze střechy její aji šopy (= kůlny, čížci) a placu před ní a kolem a vůbec. Aby to taky v zimě nevypadalo opuštěně. Večer domŮ. Abych nemusel zbytečně topit a pouštět do trubek vody a pak ji zas vypouštět. To dilemato. TY UŽ MÁŠ ZASE TO DILEMATO, ŘÍKALI MI POTOMCI, KDYŽ BYLI POLOVIČNÍ. mÁM, FURT NĚJAKÉ.