pondělí 17. prosince 2012

Divnej svět


Je to divnej svět, kde se z trávy stala "zelená hmota" a z chovu domácích zvířat "výroba masa".

Už jsem tu psal o problémech příliš levného vepřového (Prezident for rypák). Něco podobného platí i o hovězím, o másle, o zrní. Evropské země si hlídají dovozy a dotují zemědělce za to, že nebudou pěstovat plodiny. Dnes, stejně jak před deseti lety, kdy jsem o tom psal na Neviditelném psu. (Tehdy hladověly malé angolské děti, dnes hladem umírá čtvrt milionu dětí v Jemenu.)

Je to divnej svět, kde se z trávy stala "zelená hmota" a z chovu domácích zvířat "výroba masa". Nemám ekonomické vzdělání, jen technické. Snad proto mi stále přichází divné, když ještě větší problém než neúroda je – nadúroda!!! Kdyby na světě existoval jen náš euroamerický prostor, pak bych to snad chápal. Jenže v tento předvánoční čas padají do poštovních schránek nejen milá přáníčka našich obchodních přátel a generálních dodavatelů, ale i prosebné listy bezpočtu charit. Od charity katolické. Od mezinárodních nadací. Vánoční pohledy nakreslené postiženými lidmi. Jestli jste někdy přispěli, mají vás v databázi snad už napořád. (Přece nebudete tak zatvrzelí, abyste posílali písemný nesouhlas proti informacím čistě humánního charakteru!) Jestli jste ještě nepřispěli, jsou tu Zlaté stránky...

A tak mi píše UNICEF, jediná organizace OSN, která není placená z rozpočtu OSN(?!). V Angole trpí 42 % dětí hladem a podvýživou, u desetiny z nich je přímo ohrožen jejich život. Každé 3 minuty tam umírá jedno dítě. 70.000 dětí potřebuje okamžité podávání doplňkové a terapeutické výživy, aby vůbec přežily. Když si odtrhnete od úst jednu velkou mléčnou čokoládu za 38,- Kč, může za to UNICEF zajistit výživnou směs UNIMIX pro jedno dítě na celý týden. UNICEF také zajišťuje lékařskou pomoc, přístupy k pitné vodě, distribuci terapeutického mléka pro 15.000 těžce podvyživených dětí... Češi na to sebrali už 2 miliony korun.

V UNIMIXu tedy vepřové obsaženo není. Jde o směs kukuřice, cukru a oleje pro děti postižené těžkou podvýživou. Když pominu podružné otázky, zůstávají poměrně základní:

Odváží se UNICEF zamixovat do zachraňující stravy i "geneticky upravenou" americkou kukuřici? Nebo to angolští politici odmítají – jako se to děje v Zimbabwe a jiných afrických zemích? No dobře, my "genetickou kukuřici" moc nemáme, když budeme mít, rádi s ní zatopíme v ekologických elektrárnách.

Kukuřici vynechejme. Ale jak je to třeba s cukrem, základní složkou potravy a oblíbených limonád? Čeští řepáci hynou na úbytě. Cukru je prostě moc.

Nemohla by ta přemoudřelá Evropská unie a státy k ní přidružené místo dotací na pěstování a vývoz prostě jen nakupovat cukerné přebytky a zaplavit s nimi sklady UNICEF??? Je to logisticky o tolik obtížnější, než přemístit armádu na druhý konec světa???

A možná by se tím daly – s nějakým koeficientem – i platit členské příspěvky OSN! Když si to spočtu, pak za 71 milionů korun, které vydá ministerstvo zemědělství našeho pidistátečku letos (2002) na podporu vývozu vepřového (letos 2012 je to 0,00 €/ 100 kg, v Česku je nejméně prasat od roku 1921 a vepřové masivně dovážíme), pak by bylo všech 70.000 ohrožených angolských dětí zásobeno UNIMIXem na celý půlrok!!!

Jestli vám to připadá příliš komunistické, tak si uvědomte, že současné angolské problémy vězí v reálné politice internacionálního sovětského komunismu i místního nacionálkomunismu, podobně jako podobný hladomor v Etiopii, Zimbabwe... a v severní Koreji. To není "komunismus", ale normální zdravý rozum, když přebytečné "zemědělské výrobky" nespálíme a nezničíme, ale doručíme hladovým lidem. Je to i politicky prozíravé – dodnes starší generace s povděkem vzpomíná na pomoc UNRRY a hlavně Američany, kteří ji u nás distribuovali.

Snad i proto by se jídlo hladovým dětem mohlo vozit transportními letadly NATO.

Než se tak stane, zůstávají nám jen ty složenky...

(Psáno v Praze, prosinec 2002, poprvé vyšlo na Neviditelném psu 12.12.2002)

PS: Z cukrové řepy se dnes (2012) u nás vyrábí ekologické palivo do aut…

PPS: Pro ty mladší ze čtenářů, kteří neznají, zde prozradím, že nadpis článku je inspirován písničkou V+W  z Balady z hadrů (1935): "Je to divnej svět, divný věci, když je pro lidi třeba, pálit laciný žito v peci, aby zdražil chleba."

A naposledy: Fotka v perexu je učiněna v bývalé poušti poblíž Beer Ševy.

53 komentářů:

drak řekl(a)...

Ano, svět je divný a celý je tak nějak vzhůru nohama a zadnicí napřed. Přiváděl by snad někdo normální děti do hladu? Někdo normální samozřejmě ne, ale tihle "mudrcové" v Africe to klidně udělají a pak čekají, kdo se bude starat, a protože se slitovných Američanů či Evropanů pořád ještě najde dost, byť ty přebytky jsou spíš na dluh, než z něčeho jiného, tak oni mají vystaráno a po starostech, zatímco my zase o starosti co s dluhy, máme vystaráno na bůh ví jak dlouho dopředu také. Výborná dělba práce opravdu.

Hlavně a především by jim tam měli dovézt tu nejlepší antikoncepci, tedy satelity a televize, byť třeba i na dluh, to by možná aspoň k něčemu dobré bylo, třeba by místní afričtí opustili tu hloupou zábavu pro chudé, tedy velkovýrobu dětí, které pak není čím nakrmit.

Šaman řekl(a)...

Nejlepší antikoncepce je prý blahobyt. Možná se můžeme těšit na to, že časem vzroste i natalita Evropanů…
\ :-/

drak řekl(a)...

Pakliže by ta natalita měla vzrůstat proto, že Evropu ovládnou vozembouchové a budou z nich "Evropané", tak to teda děkuju pěkně. No a pakliže by měla vzrůstat u původního obyvatelstva proto, že bude nutné se k něčemu takovému vrátit díky absenci či nedosažitelnosti lékařské péče, protože zchudneme následkem série evropských bankrotů, díky současnému utrácení tempy ožralého námořnictva, tak to děkuju pěkně hned dvakrát, jedno lepší jak druhé.

informace řekl(a)...

Byl vždycky svět divnej?
Zkusili jste si někdy položit tuto otázku? Ono si ji lidstvo klade už odedávna a ve všech kulturách. Existoval někdy zlatý věk? Ano, v prvopočátcích.
« Aurea prima sata est aetas, quae vindice nullo, sponte sua, sine lege fidem rectumque colebat. » řekne Ovidius ve svých Proměnách.
Jenomže pak šlo pomalu ale jistě všechno s kopce. Po zlatém věku, přijde stříbrný, pak bronzový a nakonec železný, říkal Hesiodos.
V jakém věku asi žijeme teď?
Bude někdy ten zlatá věk existovat znova? Přečtěte si, co vám slibuje Marxův Kapitál.
Najděte si na české Wikipedii Zlatý věk.

Jakub S. řekl(a)...

Nebudem lidi zkoušet ani je usvědčovat, že kvůli neznalosti latiny či italštiny jsou druhořadí, ani je nutit k hledání a stálému klikání, že? Takže, z hlavy a rychle, je už dopoledne: Zlatým prvním osením je věk, jenž sám od sebe, bez jakéhokoli soudce, bez zákona měl v úctě věrnost a právo. Začátek Proměn.

Starý kocour řekl(a)...

Proboha, Šamane, jen ne selský rozum! Jen ne logiku!
To by ztratilo své opodstatnění obrovské množství úředníků, spoustě vyžírkům by vyschly penězovody. A jak bychom je zabavili? A k čemu použili? Jako veverky (VVR) na pohon malých dynamek?

To by se pak energeticky náročné provozy nuceně nestěhovaly do Indie i dál (tam, kde zvysoka kašlou na Kjótský protokol) a železo by se zpracovávalo v tradičních hutích s lidmi, kteří to umí, protože by se neplatily zelené odpustky za dvojkysličník uhlíku. A nebylo by třeba zaučovat černoušky do tavby železa.
Komu se platí za vypouštění CO2? I to už začíná být značně nepřehledné.

Nicméně si vzpomínám, že takhle rozhořčeně psávalo i Rudé právo, když k nám za oponu dolehly zprávy o tom, že se brazilskou nadúrodou kávy topí pod kotly tamních - asi elektráren. Takže teď křičíme na stejné věci, které se nelíbily ani KSČ.

Jsme snad proto komunisti?

EK UNICEFFFFF řekl(a)...

tak, tak, pošlete penízky. Nutně potřebujeme
za vaše penízky koupít zboží na podporu života

moc děkujeme, jen ty ceny, řekněte, není (šest) 6. halérů za náboj moc?? Čína je levnějsí!

informace řekl(a)...

Jak je to vlastně s tím světem? Kam kráčí?
Abychom byli trochu konkrétní, podívejme se, co o tom říká názorně Mezinárodní měnový fund.
http://www.imf.org/external/datamapper/?maximize=chart&bubbleshowlabels=true&chart=linechartView&showall=false&interactive=
(najdete tam i zprávy o ČR).

Kam kráčí Itálie?
Podle údajů, zveřejněných na blogu Hnutí 5 Hvězd, 58% italských podniků požádalo o půjčku, aby mohlo zaplatit daně (údaje Ispo). Jde o 615 tisíc malých a středních podniků, které nemohou čelit daňovému nátlaku, který pro ně tohoto roku vzrostl o 22,6 %. To tedy na nějaké růžové vyhlídky růstu pro příští rok nevypadá.
Montiho vláda inkasovala jen na daních z nemovitostí 23 miliardy euro. Kam se ty miliardy poděly? Do záchranného fondu Esm, profesor Monti dokonce zaplatil druhou část příspěvku před lhůtou, hlásí Severní liga. Může se pak někdo divit, že ho mají v Bruselu rádi?
http://www.ilgiornale.it/news/economia/imu-i-3-miliardi-incassati-sulla-casa-gi-spesi-pagare-fondo-866148.html

A kam kráčí úspěšný italský premiér Monti?
Podle průzkumů mínění by ho v únorových volbách nevolilo 80% pravicových voličů a 50% levicových.
Jeho sponsoři už pro něj vynašli nové heslo "muž vysoké morálky" (uomo di alta moralità). Je snad morální, píše ve svém úvodníku il Giornale, přivádět na mizinu podniky, tvořit nezměstnanost a zoufalství mezi lidmi vydáváním zákonů, které se líbí paní Merkel?

A.S. Pergill řekl(a)...

Jak uvedl Drak: Nevyvážet potraviny, ale antikoncepci a další podobné prvky civilizovaného života."Dáš li hladovému rybu, nasytíš ho jednou, naučíš-li ho chytat ryby, nasytíš ho napořád".
Jinak v Jemenu je hlavním problémem vedoucím k hladomoru islám. A hlavním problémem OSN je skutečnost, že tam mají převahu státy teroristů, případně lidožroutů.

drak řekl(a)...

informaci:

Řekl bych, že dříve býval svět v mnoha ohledech mnohem méně divný, nežli dnes. Dříve kupříkladu bývali šejdíři trestáni vykoupáním ve Vltavě, dnes je častokrát poškozený pokutován za nactiutrhání za to, že nazve pravdivě šejdíře šejdířem proto, že soudci chránícímu grázla před slušným člověkem, nejsou žádná skutková podstata ani důkaz dost dobré. Zato důkazů proti poškozenému, který se ozval a něco řekl, těch je zpravidla dost. Zkrátka a dobře, svět je vzhůru nohama a zadnicí napřed. Nic moc víc se k tomu povídat nedá.

Bajky o zlatém věku jsou krásné a moc hezky se to poslouchá a čte, ale to je asi tak všechno, co se o tom dá říct. Praktického významu to moc nemá. Cesta povídání o zlatém věku z východu do bible, je kupříkladu určitě přinejmenším zajímavá, z mnoha hledisek.

Marx, vezme-li se v potaz ten první díl, kde se popisuje fungování kapitalismu, je celkem čtivá, dobře popisující a dá se říct, že i zajímavá a mnohdy i poučná záležitost. Ta druhá část, kde se ale zabývá socialismem, tak ta je ale naopak až chorobně blábolná a hodně nečtivá. On se také socialismus nikde moc neosvědčil, konec konců, rozpad sovětského bloku, dění v Řecku a ve Francii jsou toho zářným příkladem. A když si unie s těmi debilními dotacemi do zemědělství, zeleným trdlováním a sociálním zadlužováním nedá včas pokoj, čeká jí pád na hubu zrovna tak. Ekonomické zákony se dají úspěšně popírat, případně potlačovat, ale je to časově omezené a tvrdě se za to platí.

V jakém věku žijeme? Žijeme ve věku toku informací, oceli, plastů, skel, rozvoje kdečeho, zániku jiného a hlavně pak ale ve věku odvěké marné snahy vyrobit z prdu kuličku, čímž narážím na nadbytek peněz v ekonomice se všemi jeho neblahými vlivovými následky.

Starý kocour řekl(a)...

Měl jsem tu více povídání, ale můj PC se rozhodl, že mě bude cenzurovat a oznámil mi, že příspěvek nemohl být odeslán, protože prý nejsem připoojen k internetu (leč jsem a byl jsem. Typická arogance strojů). Ale je to dost závažný argument k zdejšímu tématu, že aspoň zkráceně znova : Přečtěte si tohle! A taky diskuzi pod článkem. Není tak nudná jako obvykle - je to pro Psí komentátory nové téma.
Po přečtení jsem poslechl autorku a udělal jsem si v hlavě takovou řadu: Homosexualita -> zoofilie -> nekrofilia pedofilie ???filie... Vše bude povoleno. A nejen poveleno, ale i adorováno, "pride parade" a zakotveno v zákonech o ochraně menšin. [;>/
Štamgasti, pochopil jsem proč si instinktivně dáváme zpátečnické přezdívky: Šaman, Jacob, Aspergill, Drak, Starý kocour, Pertinax atd. (Jedině Informace má nick nadčasový. Ale to je jiná pohádka.) Budeme totiž smeteni do propadliště dějin, do jámy pamětnice a v přespříští době se na nás už bude nanejvýš vzpomínat stejně jako na staré Aztéky, Egypťany, Řeky a Římany. Na něco rigidního, těžko pochopitelného, neživotného. Ale doufám, že aspoň se stejnou úctou! [;>)

Jakub S. řekl(a)...

Ovšemže proto ještě nejsme komunisti.
Kdop chce psa bít, hůl si najde - ze souboru našich celoživotních názorů na všecko okolo se některé protínají s těma zprava, jiné s těma zleva, jiné s bigotními katolíky / hebreji / bolševiky atd. - No a co.

informace řekl(a)...

Draku,
opravila bych Vás, když dovolíte, nadbytek peněz není v reálné ekonomice, tam je jich nedostatek, ale v mezinárodních finančních kruzích, které z reálné ekonomiky peníze vyssávají.
K italské situaci - poslední zprávy. Prezident Napolitano prý je podrážděný Montiho chováním a prudce mu to vytknul. Rovněž tak i tajemník levicové Pd Bersani pro jeho nerozhodnost.
Monti uvažuje nad předložením při příštích volbách své autonomní kandidátky, nezávislé na politických stranách. Heslo, pod kterým by chtěl posbírat hlasy, by bylo: Contro i privilegi delle categorie e dei sindacati, «dalla parte dei cittadini» (Proti privilegiím kategorií a odborů, na straně občanů).
Už si představuju, jak ho budou občané nadšeně volit! Právě jsem se vrátila z "terénu" - z ulice, kde jsem vyslechla mínění, nad kterými člověku zůstává rozum stát.
Na příklad levičák, bývalý komunista říká "Volil bych Mussoliniho, kdyby byl ještě naživu."
Praktikující katolička zase "Tady je zapotřebí nový Robespierre, aby té politické bandě usekal hlavy!"
To je jen takový vzorek.
Jo, kolik hlasů asi profesor Monti tím svým eurocentrickým a "antipopulistickým" programem dá dohromady?

Šaman řekl(a)...

Milý draku, ono je to tak vždycky: Marxova kritika kapitalismu 19. století byla skvělá, ale jeho vize komunismu děsná. Když jsem četl Sartra, tak byla zase jeho kritika marxismu velice přiléhavá a tleskal jsem mu. Ale jeho existencialismus byl plochý, chrastící a všeobecně na hovno.
A my v tom pokračujeme: víme, co je špatně a proč, ale jak to udělat dobře, to nevíme. A protože se vždy dobře kritizuje to, co se v minulosti neosvědčilo, a v budoucnosti dospějeme k tomu, že se neosvědčilo to, co jsme na základě kritiky předchozího zavedli, existuje víra, že to co bylo před marxismem, kapitalismem, feudalismem… muselo být prvobytně pospolitně nejlepší. Takový prvobytný komunismus zavedli kambodžští marxisté, a vyhubili tím třetinu národa.

Co se mi osvědčilo u přijímání jakéhokoli nápadu, ideje či ideologie je, že se nesmí přijímat fundamentalisticky, avšak přiměřeně. Ano, děti, vytesejte si to do nástěnek:

PŘIMĚŘENĚ, PŘIMĚŘENĚ, PŘIMĚŘENĚ!

Jakub S. řekl(a)...

x I, co se myslí těma "kategoriema"? Jednotlivé skupiny, vrstvy, sociálně finanční (/c/ JS) - prostě vychází mi z toho italská klasika - korporativní stát - !! Nebo se to tak nemyslí? A ty h l a s y u l i c e - šílené. Leč... bohužel...příznačné. Ne? Ano?
A že měl režim klusajících falangistů a průvodů ječících eiaeialalala! taky přitažilvé stránky, Ale samozřejmě. Jinak by jej lidi nebrali. A za druhé: oproti Hitlerovi či báťuškovi Sosovi... že?
Tři sta let jsme trpěli!! - křičelo se opojeně po vzniku n a š e h o státu. Jo, po dalších zkušenostech... to si naši dědečci za 25 - 35 let říkali: zlatý Rakousko!! To bylo pane trpěníčko...

informace řekl(a)...

Tak tedy zoofilové, v Itálii se tomu říká zooerastia (pohlavní obcování se zvířaty) by chtěli zákon, který by jim zaručil beztrestné praktiky v rámci stále se rozšiřujících občanských svobod?
Aby to na ně nemohl prásknout někdo, komu se to zdá zvrácené, nějaké asociaci na ochranu zvířat?
V Itálii naopak l'Associazione Italiana Difesa Animali ed Ambiente (It. ass. na ochranu zvířat a prostředí) zavedla zvláštní linku, t.zv. oranžový telefon, aby lidi mohli "práskat".
Mně se to tedy zdá normální civilní postoj.

informace řekl(a)...

Kategoriemi se myslí různé svazy a asociace v podnikání, obchodu, řemeslné produkci, zemědělství, zdravotnictví, a pod.
Některé z těchto svazů praktikují politiku uzavřených kruhů, kam nechtějí vpustit nové členy. A to proto, aby jim nekonkurovali a nesnižovali ceny. Jsou to do jisté míry staré korporace a již asi deset let se hovoří o liberalizaci trhu, hlavně co se týká taxikářů, notářů, zubařů, ale dosud se to žádné vládě nepodačilo, ani Montimu ne.
Já tedy fašizmus s jeho eja-eja-alala nepamatuju, ale starší generace, co v něm žily, na něj vzpomínají pozitivně. Byl tu pořádek, hospodářský rozvoj země, jistota. Mussolini se prý neměl paktovat s Hitlerem. To je tedy názor pamětníků.
Čímž taky nechci říci, že v Itálii jsou profašistické nálady.

informace řekl(a)...

Dodávám pro jasnost: normální civilní postoj je podle mého jednání Asociace na ochranu zvířat.

Jakub S. řekl(a)...

Kapr Sartre? No áno, vélký teoretik. A v praxi, v těch hektických deseti letech před 68, táhl vždycky, když na to přišlo, za jeden provaz s tou tehdejší stupidní blbou slepou západní levicí. PCF, PCI atd. Naši dobře věděli, proč v šestašedesátém vydali (přímo ve Svobodě)jeho Critique de la raison dialectique, a navíc pod barnumským přejmenováním Marxismus a existencialismus! "Může se stát plodným přínosem našemu filosofickému myšlení", píše s. dr. Průcha v doslovu... A jeho aristokratická ženuška. To byl pane párek.V květnu 68 huráá mezi studenty... to byl teda pro takovéto debakl, zásah bratrských armád. Z tohoto hlediska díky za něj. (Ano, I, pamatuju, loni jste mi odvětila: kdepak! V Itálii vůbec!)
Čeká na mne caffé ristretto a nějaká torta. MMCh, představte si, že Talijáni říkají štrůdlu torta di mele - jablečný dort. Líbí? A ti chudáci Angláni mají s t r u d e l . . .

Šaman řekl(a)...

Když oni Angláni nemají, chudáci, ani výraz pro "dobrou chuť", tedy anglický. Jen francouzský, tak se nedivte.
\ :-)

Jakub S. řekl(a)...

Ano, to je příznačné... No ale uvědom si, že ani, dívali-li se na to žraní u frantíků, talijánů, Němců, nemohli ani dobrou chuť na to jejich jídlo dostat - "Maria! Pojď sem, podívej se - ten pán je Angličan! Chudák - tak mladý a už Angličan..." Vypisuju soutěž, kdo ví, z jaké knížečky koho to je. Kouzelně to kdysi četla v TV Jiřina Jirásková. Jedna z mých knížeček před spaním na chatě, 1. vydání u Borového, čtu tam a zpátky.
Esli vám aji v tomhle napoví gůgl, nehraju. Doufám, že ne.

informace řekl(a)...

Jakube,
nejen, že je Angličan na webu, plný text, ale už jsme o tom tady jednou mluvili.

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

Zajímavé je, že v elektronické verzi této sbírky na mlp.cz chybí ta nejlepší povídka.

Jakub S. řekl(a)...

Která?
No snad se tak moc nestalo, nepamatuju si všecko, no...

StK řekl(a)...

No jen práskejte, Informace, práskejte.
Ještě se to může. Za pár roků už to možná bude klasifikováno jako sexuální nesnášenlivost či pohlavní rasismus.
Člověk nemá žádné právo se nadřazovat nad ovcemi nebo lamou! (O vlčácích nemluvě! Pohlavní rovnost! Liberté, Egalité, Fraternité!)
[;>)

informace řekl(a)...

Když i zvířata mají mít plné právo na pohlavní styk s lidmi, tak je nemůžeme přece diskriminovat ani v občanském a politickém životě!
Podle mého takový lama nebo ovce by mohli být docela dobře i předsedy vlády. Nemluvě o hovězím dobytku!
Jen jsme zaplatili daň z nemovitostí a už nám napařili novou s krásným jménem Tares. Za co budeme platit? Za odvoz odpadků (za ten už platíme) a za další služby obce. Nevzbuzuje to sympatie ke světu zvířat?
Vůl, přírodní, čistý, nefalšovaný jako premiér namísto vola zamaskovaného za světově renomovaného finančního odborníka monetaristu? Podle mne ten přírodní má víc zdravého úsudku.

Harpyje řekl(a)...

Ale mají, ti chudáci. "Enjoy your meal", nikdy neslyšel?
Ani britská kuchyně už není pro kontinentálního Evropana takový horror jako kdysi.

informace řekl(a)...

Jak řádí berní úřad.
Ráno potkám souseda od naproti, vypadal jako mrak před bouřkou s kroupama.
Hned jsem pochopila, včera platil daň z nemovitostí. Má byt zde, kde bydlí stále, byt na Sardinii na léto a chalupu. Celkem za to zacáloval 4 tisíce euro. Proč tolik, ptám se?
Byt, který je stálým bydlištěm jeho a manželky vznikl spojením dvou menších bytů. Jeden malý byt je veden na jméno maželky, druhý na jeho. A tak platí za oba byty dvakrát. On za ten na jeho jméno platí jako za první byt (byt se stálým bydlištěm) a za byt manželky jako za druhou nemovitost, ve které stále nebydlí (v tom případě je daň mnohem vyšší).
A stejně tak manželka, platí podobným způsobem daň za oba byty.
Ptala jsem se, proč nepodal odvolání, vždyť je to jasně svévole berňáku. Jen na to mávl rukou.
Řekněte! Nepochopil by to i vůl?

drak řekl(a)...

informaci:

Předpisově jsou to byty 2. No tak se daň odvádí za dva. Když si to pán dá papírově do pořádku, a to tak, že na stavebním odboru a pak následně na katastru nemovitostí vyřídí, aby to místo dvou malých bytů byl jeden velký, tak bude platit za jeden. No ale kdo chce platit méně musí trochu optimalisovat a lítat po ouřadech, což se nikomu pochopitelně nechce a když pak za tu pohodu má zaplatit vyšší daně, tak prská.

Kdysi nám na dovolené ve Švédsku a Norsku také připadlo poněkud nefér platit za 2 malé pidistany pálku jako hrom, ale Vikingové si to nedali vymluvit a škubali nás jak slepice. My tomu zase přizpůsobili náš režim a když to šlo, spali jsme v lese nebo na poli, takže jsme zase něco ušetřili. Teď už víme, že do vikingských kempů se musí jen s jedním stanem, ale s cirkusovým :-)

informace řekl(a)...

OK, Draku,
předpisově to jsou dva byty, každý z obou manželů platí za svůj, zapsaný na své jméno v katastru jako jeho majetek. Ale proč platí i za byt druhého mažela, když ho jen obývá? Tak za oba byty platí dvakrát!
To je ze strany berňáku svévolné nelegální zdanění.
On soused určitě odvolání podal, ale mezitím zaplatil i to, co neměl.

informace řekl(a)...

Nevím, mám-li dál pokračovat ve svých reportážích o italském politickém životě, které sice dělají Šamanův blog nejinformovanějšími českými stránkami o it. politické situaci, ale na druhé straně nemusí být zajímavé pro zdejší diskuzi.
Předvolební kampaň je už v plném proudu. Včera jsem sledovala dvě tv. debaty. V jedné vystoupil Berlusconi, který slíbil, že zruší daň z nemovitostí, pokud jde o byt, kde má majitel stálé bydliště a načrtl reformy, které by provedl. V první řadě ty, které by měly vést k oživení italské ekonomiky, která je na kolenou po roce Montiho vlády. Pustil se do předvolební kampaně s obvyklou vervou.
Hlavní otázka, kolem které se točí diskuze je, zda bude anebo nebude Monti kandidovat v únorových volbách? Pravděpodobně ano, ale v čele svého politického seskupení, které se kolem jeho osoby vytváří. Dávají mu jako vyhlídku maximálně 15% a prý to budou většinou hlasy z levice. Takže by mohl maximálně vstoupit do koalice s nějakou stranou, co vyhraje volby. Sám budoucí vládu, co vyjde z voleb, nepovede. Prý bude nějakou zárukou evropeizmu pro bruselské vedení.
Ale mezitím už do něj řeže jak levice tak pravice, i když ne otevřeně. Na facebooku levicové Pd mu nadávají jako lokajovi Merkelové, pravicoví komentátoři na svém blogu zase říkají, že je dobře, když bude Monti kandidovat. Alespoň si při volbách rozbije hubu a tak zmizí ze scény.
Na levicově zaměřeném diskuzním programu včera sice Montimu otevřeně nenadávali, byl pozván do studia i zástupce vlády, zato ale ukazovali na konkrétních případech, jak Monti zhoršil sociální situaci v Itálii. Je skutečně nepochopitelné, jak mohou lidé s tak nízkými příjmy a se stále rostoucími daněmi vyžít. Ministr Montiho to omlouval tím, že měli málo času na nápravu situace.
Další hodně přetřásanou otázkou je obnovení, nebo spíš omlazení italského politického života.
Levice hovoří o Berlusconim jako o dinosaurovi, který už přežil svůj věk. Na druhé straně za levici budou kandidovat politici, kteří sedí v parlamentu nepřetržitě 25 let. Skutečně zástupci lidu z profese.
Takže nevím, mám v reportážích pokračovat, anebo ne?

Šaman řekl(a)...

Milá Informace, s ohledem na to, jak je italská situace podobná té naší, pokračujte v reportážích, i když ne na vše budeme reagovat.

Připomínám zde, že naše StB měla o Itálii eminentní zájem, mám pocit, že v rámci Varšavské smlouvy a mírového světa socialismu jsme na ně měli snad až monopol – samozřejmě, že naše tajné služby byly dirigovány těmi sovětskými.

A po roce 1989 jsme se v budování demokracie vydali italskou cestou – těmi horšími příklady.

informace řekl(a)...

Děkuju, Šamane,
tak já se budu snažit. I když na vánoce jedu pryč a tak do ledna zpravodajství přeruším.
Jak vidíte, přináším ty nejnovější zprávy, nepřefiltrované osobními úsudky. A to i nálady ulice.
K tomu eminentnímu zájmu StB o Itálii, bych dodala, že si to hoši v Kremlu rozparcelovali a Československu byla přiřčena Itálie. Vyšlo to najevo při krátkém otevření sovětských tajných archivů za Jelcyna.
Odkaz na webu na to nemám, četla jsem to v knížce, ale tu bych teď musela hledat.

Jakub S. řekl(a)...

Já osobně (pěkný - tedy pitomý - pleonasmus, co?)to pokud mám čas čtu dokonce s napětím a nedočkavostí - paralely, ne-paralely (voglio scusarmi). Pro pokorného vnímatele - co hodnotí až po shledání maxima faktů - velmi poučné. A žel zákonitě - tristní...
K tomu zájmu byvší státostrany (tedy Moskvy) o Itálii - nevím, reflektovali-li jste tady někdy, že desítiletí právě a jedině u nás, v Praze (někde na Vinohradech) byla štvavá stanice ultraortodoxních talyjánských togliattiovských komančů. Nemůžu to hledat, neb a)su na hledání blbý, b) nevzpomenu si na její název. Mi aiuti - ví někdo?

Šaman řekl(a)...

V Nuslích. Oggi del Italia. Studio dobře posloužilo při legálním svobodném vysílání čs. rozhlasu v srpnu 1968. Více viz ve vzpomínkách Ondřeje Neffa, který tam tehdy sloužil:
http://www.hyena.cz/dokumenty/okupace/okupace3.html

informace řekl(a)...

Oggi in Italia. Kromě toho tam byla v Praze i buňka komančů, co tam emigrovali, protože byli stíháni pro vraždy civilistů před pětačtyřicátém.
Jenže jména bych musela hledat na webu.

Pertinax řekl(a)...

Ten pán v Itálii a dvě daně za jeden byt: vše přece záleží na interpretaci zákona - majitel tak, berňák onak, a oba mají pravdu.

Šaman řekl(a)...

Ale platit musíte podle berňáku. Pokud nemáte dobrého advokáta. Anebo pokud jste věc nekonzultovali s nadřízeným berňákem, který vám dal za pravdu. (Jako se stalo mě, tedy na sociálce před 15 lety). Ó, ale jaká to pak byla ochota a úsluha! Ale musíte si každé jejich doporučení nebo dobrozdání nebo vyjádření nechat podepsat a opatřit razítkem. Jinak upřou nos mesi očima. A svoje podání posílat doporučeně, a doručenky si uschovat!!!
Taky vždycky nedělám, Bohužel…
\:-//

informace řekl(a)...

Berňák to tu zkouší všelijak, jak vymačkat z lidí další peníze mimo daní. Mně taky napsal, že jsem nezplatila daň z nemovitosti za r. 2007. A to ne celou, ale zbývá tam nedoplatek. Vzhledem k tomu, že já stvrzenky schovávám podle rady Asociace spotřebitelů, tak jsem jim prostřednictvím advokáta poslala kopie stvrzenek. Teď čekáme, co odpoví.
Buď tak mají bordel, protože odkud vzali, že druhá část daně byla splacena neúplně, anebo to zkoušejí, jestli na to nenalítnu.

Šaman řekl(a)...

Tady zas magistrát přišel na to, že by se měly vybírat přirážky na daně z nemovitosti z těch baráků, co jsou blízko zastávky městské hromadné dopravy!!! Zatím to neprošlo, ale že něco takového někoho vůbec napadne?
Žádám zpětně slevu za to bláto na sídlišti, které jsme před 25 lety museli snášet, než se nám to tu zušlechtilo! Žádám slevu za jízdné v MHD, za ty dlouhé roky, co jsme se cábrtovali v narvanejch autobusech půl hodinu ze Smíchova!

A teď blbci z Prahy 13 chtějí u nás na sídlišti zavést placené zóny stání aut!!!

informace řekl(a)...

Jak se říká tady, Šamane,
celý svět je jen jedna vesnice -tutto il mondo è paese.
Můžeme si tu takhle notovat do nekonečna a vypočítávat, kde se dělá víc volovin anebo nespravedlností. Pak že potřebujeme nějako moderní indoevropštinu!
Nenažranej berňák nepoctiví politikové a zloději jsou všude!

Jakub S. řekl(a)...

Zkoušejí.
Nebo v tom mají bordel.
No... nebo oboje...
Tutta Europa e uguale (la stessa?). Nedej Bože. To tak eště, všude stejně bezútěšné. No, to opravdu ne -

Jakub S. řekl(a)...

V Itálii za fašismu vraždili komunisti civily? Takto stručně tomu nerozumím. Bylo by to možno v několika větách trochu objasnit, sím?

informace řekl(a)...

Ježíš, Jakube,
Vy o tom nic nevíte? Vždyť je to arciznámá věc. Novinář a historik Giampaolo Pansa o tom napsal několik knih.
Já sama jsem tu postovala několik příspěvků, v paměti PC mám 8 file na toto téma.
Napostuji Vám dva své minulé příspěvky, přesná data zveřejnění nemám, abych Vám dala jen odkaz.
1/
Tady v severní a střední Itálii byla občanská válka, když řádily Oddíly smrti (Squadroni della morte) kom. partyzánů, válka, která zesílila v 1945 roku, když komunisti otevřeně mluvili o nastolení diktatury proletariátu a vraždili nejen fašisty, i když třeba jen pasivní členy, ale i majetnější lidi, kněze, a i katolické partyzány. Nejen že vraždili, ale i mučili, byla to opravdová jatka. Víte ten Pansa tu historii odboje studuje už přes 50 let, začal diplomovou prací a pak pokračoval dál. A jak psal, tak mu lidi posílali materiál, který nenajdete ani v oficiálních kom. dějinách Odboje ani v těch různých muzeích della Resistenza. Poslyšte, zažít takový pokus o revoluci ve jménu proletariátu je něco hrozného.
Jenže to řádění stejně vedlo jenom k tomu, že v 48 roce volby vyhrála DC a Lidová fronta je projela. A ta řada zločinů zůstala nepotrestána, protože ty mrtvoly pak nikdo nenašel, lidi jednoduše zmizeli a bylo marné po nich pátrat, anebo zabili i nepohodlné svědky.
http://it.wikipedia.org/wiki/Giampaolo_Pansa
------
2/
Větší vlastenec by neměl provokovat, ví dobře, o co se jednalo v Itálii v letech 1943-47. Šlo o občanskou válku, ve které komunističtí partyzáni připravovali státní převrat, vraždili nejen fašisty, ale – hlavně po skončení války – i partyzány jiných politických seskupení, hlavně katolíky, majetnější lidi, kněze a i svědky jejich řádění. Tenkrát otevřeně mluvili o nastolení diktatury proletariátu a nepřešli k otevřené globální akci jenom proto, že Stalin k tomu nedal povel, čekal a s ním i PCI, že strana vyhraje politické volby a že tedy Itálie se stane sovětskou kolonií bezbolestně. O této historické situaci píše již léta levicový historik Giampaolo Pansa, který věnoval prakticky veškerou svou badatelskou práci tomuto tématu. Bližší najdete na http://it.wikipedia.org/wiki/Giampaolo_Pansa i s bibliografií.

informace řekl(a)...

A ještě další můj dřívější příspěvek o poválečné situaci:

Po skončení války italská PCI disponovala 130-160 tisíci ozbrojených mužů, bývalých partyzánů, kteří neodevzdali zbraně. Ti se cvičili tajně na emiliánsko-toskánských Appenninách. Byli připraveni provést ozbrojený převrat spolu s Titovými partyzány (Titova roztržka se Stalinem je až z 1948 r.) Kromě toho měli komunisti aktivní ozbrojenou formaci i v Československu. V čele PCI stál tehdy Palmiro Togliatti, který se vrátil po válce z Moskvy s příslušnými plány.
Komunisti provedli dvě zkoušky plánovaného puče, jeden v r. 1947, kdy vojensky obsadili milánskou prefekturu, druhý rok na to při generální stávce levicových odborů FIOM. Pokaždé zakročila policie a vojsko. Chtěli provést puč načisto v r. 1948 po politických volbách, ale ty prohráli, Křesťanská demokracie dostala 48% hlasů. Na to je De Gasperi vyhodil z vlády a sestavil koalici s menšími laickými stranami. Proto upadl v nemilost ve Vatikánu (který chtěl koalici s krajní pravicí) De Gasperi také hned po válce navázal politické a ekonomické styky s USA.
V Československu dlouho působil bývalý politický komisař rudých partyzánů, Moranino, odsouzený za sedminásobnou vraždu partyzánů jiného politického zaměření na doživotí. V československém azylu vedl komunistickou vysílačku Radio Praga v italském jazyce. Čs. úřady ho nikdy nevydali, i když jim italská strana pokaždé udala přesné místo jeho bydliště. Podporoval v Praze i italské extremistické skupiny.
Činnost té komunistické podpolní vojenské organizace, nazvané Gladio rossa - Rudý meč je doložena pátráním a prací speciální parlamentní komise.
Myslíte, Schumachere, že by se komunistům nepodařilo zde zavést komunistický režim? Pokud vím, podařilo se jim to všude, kam stoupli nohou a kde měli za sebou sovětskou podporu.

Jakub S. řekl(a)...

Dík za odkaz na toho Neffa a srpen 68 v rozhlase!

Šaman řekl(a)...

Jo, a Jakube, všimněte si, že je tam asi 5 pokračování celkem. Celá knížka praktiš. Příjemnou četbu!

Srandovní je, jak Lidové milice a StB bránily revoluci. Teda vlastně vlast před agresorem, že. Teda vlastně víc než armáda…

Šaman řekl(a)...

Informace pro italské zoofily: Přestěhujte se do Česka, protože český trestní zákoník nepovažuje zoofilii za trestný čin ani ve svém novém znění…
\ :-))

žibřid řekl(a)...

Jen pište, Informace. Sice nemám čas přispívat, ale čtenářem jsem jakž takž zůstal.

informace řekl(a)...

Jak se Vám vede, Žibřide?
Už jste se dávno neozval. Práci jste našel, jak jste jednou psal. Jste spokojený?
Mrzí mě, že nepřispíváte, občas jsme si pěkně popovídali. Chybíte nám tu.
Přeju Vám a Vaší rodině do nového roku všechno nejlepší, mnoho úspěchů a spokojenosti.

Jakub S. řekl(a)...

Dík za obšírné poučení. Jenom mě trochu mrzí, že se tak strašně divíte, že o tom nevím... No globálně jsem to kdysi v hlavě měl, jenže za ta léta dlouhých bojů (vzpomínáte - O cangaceiro? Vlastně vy jste mladší)jsem to pozapoměl, jak jsem tam furt cpal tolik jiných pitomostí a moudrostí a všeho. Čo bolo, bolo...

jiný Honza řekl(a)...

Milá informace, pokračujte, prosím. Takové části dějin bývají zajímavé a člověk neznalý může sklouznout k "ideologicky zabarveným" podkladům.
A co se berňáku týče, já si nemohu stěžovat - komu z vás se ozval správce daně, že jste se upsali ve svůj neprospěch a dáváte eráru víc než máte? Mně se to stalo!

Šaman řekl(a)...

Mně se to taky stalo, milý Honzo jiný. Napsali mi, že jsem se spletl ve výpočtu, opravili mi to a poslali pět stovek asi, heč!
Jo, a ještě když jsem byl před časem na kontrole peněžního deníku, tak mi dali bonbónek…
\ :-))