čtvrtek 20. prosince 2012

Konec obranářky Karolíny Drsné Peake

Prezident Václav Klaus odvolal paní ministryni obrany. 8 dní v čele resortu, to je zatím rekord i Nečasovy vlády. A je to asi poslední demise, která tuto vládu čeká.



Středa 12. prosince 2012
A novou ministryní české vlády se stává Karolína Peake (LIDEM), jež bude vládnout ministerstvem obrany. Bude nás zajímat, jestli do března stihne projednat otázku stíhaček, jinak jsme od r. 2015 bez nadzvukových letadel. A taky, jak se popasuje se sedícími kachnami značky CASA. Karolína proslula vymanévrováním VV z vlády. Prezident Klaus ji podceňuje, pakli jí říká "křehká dívenka". Podívejte na ta ramena, musela plavat anebo posilovat. Facku bych od ní držet nechtěl.

Čtvrtek 13. prosince 2012
 Ministryně obrany Karolína Peake odvolala prvního náměstka Vlastimila Picka (vyjednával pokračování pronájmu Gripenů), ředitele sekce vyzbrojování Pavla Bulanta a ředitele kabinetu Františka Šulce. Ve vedení válečného ministerstva prý jsou v demokratických zemích civilisté. Zatím neřekla, kteří civilisté by se jí hodili, ani za jak dlouho se zaučí.
"Dívenko, vždyť jste slíbila, že nehodláte provádět kobercové nálety!" (Petr Nečas, premiér.)
"To nebyl kobercový nálet, ale několik jasných výstražných poprav." (Mrtvá Kočka.)

Čtvrtek 20. prosince 2012
 "Pět." Tolik zbývá pracovních dnů do konce roku, včetně dneška. 22 dnů zbývá do volby prezidenta republiky. Pokud Ústavní soud neusoudí jinak.

Agentura pro tvorbu veřejného mínění CVVM vidí tyto výsledky pro tohoměsíční volby do Sněmovny:
1. ČSSD (36 %)
2. KSČM (22 %)
3. ODS (17 %)
4. TOP 09 (8,5 %)
5. KDU-ČSL (6 %)
Žena Moby Dicka: "Ježíšmarjá, já snad budu volit československé luďáky!"
Mrtvá Kočka: "Neříkej »ježíšmarjá«, nebo tě proklejí."

10:00 Ministryně války Karolína Drsná Dívenka Peake učinila soudružskou návštěvu na Generálního štábu Armády České republiky, aby jeho osazenstvo ujistila svou nezměrnou podporou jeho profesionálnímu konání. Pochválila armádu, že dokáže fungovat i za přiškrcovaného rozpočtu. Náčelník genštábu generál Petr Pavel se velmi usmíval. Po setkání paní ministryně uvedla, že návrhy kandidátů na místo prvního náměstka po odstřeleném Vlastimilu Pickovi sdělí nejprve premiérovi.
14:15 Premiér Petr Nečas podal prezidentu Václavu Klausovi návrh na odvolání Karolíny Peake z funkce ministryně obrany.
Žena Moby Dicka: "Asi mu Karolínka prozradila jméno prvního náměstka."
Mrtvá Kočka: "A trvala na něm."
14:30 Prezident Václav Klaus odvolal na návrh premiéra Petra Nečase Karolínu Peake z funkce ministryně národní obrany. Na funkci místopředsedkyně vlády zůstává. Zatím.
Mrtvá Kočka: "Předvánoční dárek Klausovi. Měl Picka tak rád!"

Nu co, vládní balíčky jsou schváleny, pokud je zase Klaus nevetuje. Což by už z čiré rozkoše mohl. Rýsuje se před námi možný rozpad koalice, pád vlády a předčasné volby. Z výšeuvedenými předpokládanými výsledky. A za situace, kdy nevíme, jestli budeme mít včas prezidenta, a jestli vůbec jakého. Který by mohl jmenovat nějakou vládu.

Pravidlo Moby Dicka: "Když už si myslíš, že je všechno v prdeli, posere se ještě další věc."

(Psáno v Praze 20. prosince 2012, 15:15)

15:54 "„Pánové, co spolu mluví, se domluvili. Nejprve na mém jmenování výměnou za dopravu s tím, že ‘tu holku budeme mít pod dohledem’, což mně ani straně LIDEM nikdo neřekl. Když jsem vyměnila své tři nejbližší spolupracovníky, tak jako každý ministr, domluvili se zas na mém odvolání. Pro mne je to faktický konec koalice.“(Karolína Peake, uražená žena.) Odejít z koalice za sebe, pokud neodejde sakumprásk celá LIDEM, hodlá místopředsedkyně Dagmar Navrátilová i poslanec Viktor Paggio.

Drsná Karolína předpokládá, že za jejími zády byla už předem dohodnuta Mnichovská dohoda o obsazení náměstkovských míst ve stylu "o nás bez nás".

16:30 "Premiér Nečas šoupe s lidmi jako s figurkami." (Radek John, předseda možné nově koaliční VV. Když byl Vítek odviněn.)


A vláda by mohla získat nedůvěru, o kterou se už tolikrát snažila, třeba rovnou na Silvestra, když už si Sněmovna připravila termín zasedání.
Žena Moby Dicka: "To by pro ni bylo stylové."

21 komentářů:

Starý kocour řekl(a)...

Pane Bože, Ty to vidíš!!!
(Starý kocour čili nevěřící pes... Aúúúúú!!!)

informace řekl(a)...

Může mi někdo vysvětlit, jaká je pravomoc předsedy vlády?
Na portálu italské vlády jsem našla, že premiér je zodpovědný za vedení, ale rada ministrů rozhoduje kolegiálně.
Také jsem tam na dotaz zbavení funkce ministra nebo náměstka ministra našla vždycky formulaci "accettate le dimissioni" (po přijetí jeho demise).
Také jsem na portálu našla 9 případů vystřídání ministrů a náměstků během 11 let (z těch devíti byli 3 ministři, šest náměstků).
Neexistují také nějaké dohody mezi koalicí?
Případ Nečasovy vlády nemá obdoby.

Anonymní řekl(a)...

Hm. Opakovaný vtip přestává být vtipem. Opět před Vánocemi naděje, že by se tahle nejhorší sebranka za posledních víc než 20 let konečně odebrala, kam patří. Opět silné řeči, razantní prohlášení do světel kamer. Kolem Nového roku, u příležitosti kulatého výročí rozbití Československa, lze čekat, že tvarohový Tolja potvrdí svou pověstnou neústupnost, prezident jako jeden ze svých posledních státnických činů posvětí dohodu (jejíž podrobnosti nebudou zveřejněny a o níž po týdnu všichni zúčastnění prohlásí, že existuje jen ve fantazii zlotřilých novinářů) a všichni zodpovědní poslanci budou mít až do ... příští krize klid na práci a splácení hypoték.

Jakub S. řekl(a)...

Nejhorší je, při tomto hektickém horečném tempu událostí, že zvenku přihlížřející a žasnoucí občánek (+ daňový poplatníček) nemá (zatím?) šanci byť i jen odhadnout, kde jest pravda.
Cazzo! (To je taková nepřeložitelná slovní hříčka, radši to nehledejte.) A zas jsme u té pravdy. A já jsem se právě rozhodlo - pane šéf - že o tom sepíšu drobnou kouzelnou tupou causerii jako Z a s l á n o . Co říkají jiní géniové o tzv. pravdě.

Šaman řekl(a)...

Informace: Český premiér vlády nosí demise ministrů k prezidentovi, když mu je dají. Nemůže dát demisi za "svého" ministra předseda koaliční strany, jak se o to pokoušel Radek John, jen sám ministr za sebe. Premiér může ovšem také dát návrh na odvolání jakéhokoli člena vlády. Samozřejmě, že když je to předseda koaliční strany, že je to na konec koalice.
Když dá demisi premiér, tak jde celá vláda! Ale nejdřív prezident pověří premiéra, aby vedl vládu v demisi. A to může trvat neomezeně dlouho, prakticky dlouhé měsíce,jak jsme viděli u nás i v Belgii. Může být i nová vláda bez voleb, to je zase úkol pro prezidenta, že si vybere nějakého jiného člověka, aby sestavil vládu a požádal s ní Sněmovnu o důvěru. Pak máme vlastně dva premiéry - dosluhujícího, a toho, jenž se pověřen sestavením nové vlády. Taková nedokonalost Ústavy, se kterou raději nikdo nic nedělá…
Moby vidí pád vlády, ale ten není nutný, pokud nedá Nečas demisi sám. Nedůvěru mu nebudou vyslovovat ti různí odpadlíci, kteří by po nových volbách vypadli ze Sněmovny. Týká se to i pseudostran VV a LIDEM.
Tož tak. Dobrou!
\ :-)

informace řekl(a)...

Jakube,
musím Vás napomenout! Takhle sprostě klít!
Pomalu jako nějaký dlaždič! A prý je to slovní hříčka!
Nestydíte se trochu?

informace řekl(a)...

Ale paní Peake demisi nepodala, jestli jsem dobře rozuměla.
Předseda vlády podal návrh na její odvolání. Ten návrh na její odvolání byl projednán na poradě vlády?
Nečas navrhl odvolání proto, že ministryně odvolala prvního náměstka Picka?
A to odvolání udělala z vlastní vůle, nebo se o tom jednalo na schůzi vlády?
Mám dojem, že je to poněkud nonšalantní postup.

Šaman řekl(a)...

Ano, Info, velice nonšalantní. My jsme tady poslední dobou hodně, hodně… nonšalantní.
\ :-)

A. S. Pergill řekl(a)...

A tahle sebranka se pak diví, že lidi masívně volí komunisty (ti by mj. mohli něco udělat s megatunelem zvaným "církevní restituce").

informace řekl(a)...

Přeji všem milým štamgastům příjemné prožití vánočních svátků a mnoho úspěchů a štěstí v novém roce
Informace
Nashledanou v lednu!

Jakub S. řekl(a)...

- se kaju. V rodném českém, resp. moravském jazyku jsem gentleman... spoléhal jsem, že to nikdo nebude hledat, případně že to nenajde, no.
Ano, my jsme zde čím dál... nonšalantnější.
Neuvěřitelnější.
Hektičtější.Surreálnější.
Třeba ti páni a dámy v Praze (či nad Prahou), co žijí z našich peněz, se chtějí ZVIDITELNIT (úžasný nový význam naší doby!) a trumfnout třeba - třeba - Itálii...
I, ta věta To je taková...atd. je obecně známý citát z jednoho filmu podle - jak jinak - už dnes legendárních pánů Smoljaka a Svěráka, víte? Teď už víte. To se často říká a píše, holt. Jasně, že to slovní hříčka nejni. Dyť to snad jako profík vím...

Šaman řekl(a)...

Milá Informace,
přejeme klidné Vánoce bez podivných zpráv z Česka a Itálie.
\ :-)

informace řekl(a)...

Příjemné prožití vánočních svátků a mnoho úspěchů, štěstí a zdraví v novém roce přeji samozřejmě i vedení hospody, Šamanovi a spolupracovníkům.

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

Pokud si chcete aspoň na chvíli odpočinout od politiky, pak vězte, že na světě nejsou jen VeVerky, ale také skutečné veverky:

http://veverackakronika.bloudil.cz/

Starý kocour řekl(a)...

Krásný konec světa a veselé Vánoce!

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

Lépe než
"Pokoj lidem dobré vůle"
se mi líbí překlad
"...a na zemi pokoj, lidem dobrá vůle."

Jakub S. řekl(a)...

Veveřácká kronika! No to jste mi nahrál!
Tak abyste věděli, byl jsem tomuto úžasnému manželskému páru (byli spolu dávno, když se ona ještě jmenovala M.) nápomocen v jejich začátcích, když potřebovali rychle přesně přeložit podstatnou část německé a německy důkladné příručky pro nálezce spadlých/ztracených/nalezených veverčat. Jejich stravě, bydlení, chování, zdraví. Ovšemže mám tu jejich (tedy její) strhující knížku o jejich veverkách a veverčatech, a teď teda je v rozšířeném vydání. To je takový svět pro sebe na rozhraní středních a východních Čech, kde jsou ti dva, jejich psi, jejich veverky a okolo potomci jimi odchovaných lesních veverek. Mezi volným prostorem a lesem. Moc doporučuju! Pozor, myslím na sledování na webu a čtení - oni nejsou zařízení na návštěvy, to od začátku nejde. A protože měli moc málo peněz, no kdo by jim to financoval, tak jsem... ale nic. Ovšem jak už říkal Velký Mistr: Nepochválím-li se sám...
J(da)C, pro informaci Informace... mi sono spiegato bene?
Divoká veveřička Pinka a její potomci, a na fotkách - pro mne jedna z nevíc strhujích knížek literatury faktu. Přitom o co de - bože, o pár veverek - chápete to, z tohohle dělat něco? - Kdo se takto diví, dělám nad ním kříž.
Pozor, toto je neplacená reklama. Na pro veřejnost neviditelné DOBRODINCE CHUDÝCH PSŮ*. Patřím k nim jaksi taky.
* Teda veverušek, no...

Jakub S. řekl(a)...

To je magická vánoční růže, co? No kdo umí, umí. Třeba vás zaujme, že tahle rostlinka je kuriózní tím, že má dvě rovnocenná jména - Euphorbia a Poinsettia. Druhé už je stejné - pulcherrima. A navíc: Většinou se věří, že se to tak jmenuje na znamení té krásy - eú-phorbia = něco jako krásu nesoucí. Chyba mostu! Je to podle řeckého lékaře Eúphorba (ano, "Krasavce"). Tož tak. Snad to někoho bude zajímat, no.

A.S. Pergill řekl(a)...

Jakube,
1. Euphorbia je česky pryšec (a jako ostatní pryšce tahle rostlina může ronit mlíko a je jedovatá).
2. Těch víc jmen má původ v boji příznivců širokého a úzkého pojetí taxonů (kdy někteří taxonomové některé rody i vyšší taxony dělili, případně rozeznávali uvnitř jednoho druhu víc podobných, a jiní to naopak popírali a potírali). Teď tyhle spory válcuje analýza DNA (a ukazuje, že všechno, ale úplně všechno je jinak).

Harpyje řekl(a)...

Ale houby, Jakube.
Vánoční růže je Čemeřice černá (Helleborus niger L.) a vánoční hvězda je Euphorbia pulcherrima.

Jakub S. řekl(a)...

Ale jasně že hvězda. Nevím proč se mi napsalo růže. To se může stát aji na krásném modrém Dunaji...